Danske MILSIM Regler V2.1a6 Dansk oversættelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske MILSIM Regler V2.1a6 Dansk oversættelse"

Transkript

1 Danske MILSIM Regler V2.1a6 Dansk oversættelse Dette er det danske regelsæt for Militære Simulations spil (MILSIM). MILSIM dækker airsoft (hardball) simulationer af alle typer militære operationer, fra anti-terror til regulære krigslignende slag og fredsbevarende missioner. Dette regelsæt er baseret på originalen, fremsat af Fynske Jæger Regiment, der har været igennem flere revisioner og som stadig vil blive opdateret efterhånden, som nye problemer og idéer opstår. Til trods for, at de oprindeligt kun var tiltænkt FJR s egne scenarier, er reglerne blevet adopteret af de fleste danske MILSIM hold og kan som sådan ses som de officielle danske regler. Udover FJR, er den primære bidrager Anders Nielsen, som har lavet de nye våben-opgraderingsregler. Mange gode pointer rejst af andre spillere, både i felten og på s fora, er også blevet taget til overvejelse under udfærdigelse af reglerne og ligeledes er erfaringer og regler fra udenlandske spil. Yderligere tak går til: 75th Rangers, SIGMA, 4th MIR, MEU, EXCES og en gruppe freelance MILSIM-spillere. (Dansk oversættelse af: Martin Maro Nielsen Mad Foxes)

2 1 PERSONLIGE VÅBEN OG UDSTYR GENEREL INFORMATION VÅBEN MINER OG GRANATER GRANATKASTERE OG PANSERVÆRNSVÅBEN KEVLAR-/FRAGMENTATIONSVESTE OG HJELME GENERELLE REGLER SPILOMRÅDE, CIVILE OG DYR MARKERINGER SPECIALISTER: MEDICS, FINSKYTTER OG STØTTEVÅBEN RAMT MEDICS OG SÅREDE ALTERNATIV KAMP ANGREB PÅ FJENDENS LEJR/BSO OFF-GAME SPILLERE KØRETØJER GENERELLE REGLER FOR KØRETØJER KØRETØJER OG KAMP RADIOER DANSK LOV LYTTERI OG JAMMING Frasigelse af ansvar: Det er op til den enkelte spiller selv at holde sig informeret og opdateret om dansk lov i forhold til hardball udstyr og spil. Arrangørerne tager intet ansvar for den enkelte spillers opførsel eller sikkerhed. Hvis spillere bliver taget med ulovlige uniformsgenstande eller udstyr, vil arrangørerne viderebringe alle relevante oplysninger, de måtte være i besiddelse af til myndighederne. Ved at melde dig til et arrangement, påtager du dig det fulde ansvar for egne handlinger og medgiver, at du kender de relevante love og regler.

3 1 Personligt våben og udstyr 1.1 Generel information Tænk og spil sikkert. Husk at benytte en transportkasse eller lignende, som skjuler dit våben, når du bevæger dig udenfor spilområdet. Det er naturligvis ikke alle tænkelige situationer, der kan beskrives i dette regelsæt. Er du i tvivl, så tænk på spillets og reglernes ånd: Hvad er realistisk og hvordan kan det overføres til spillet, så det forbliver sjovt? Lad være med bare at gøre, hvad end der lige er nemmest, eller giver dig den største fordel. 1.2 Våben Brug venligst realistiske våben. Urealistiske våben, der indføres i spillet, ødelægger muligheden for fordybelse i spillet for dine holdkammerater. Dette er ikke tiltænkt at påtvinge spillerne at bruge en bestemt type M16 riffel, men nærmere at undgå underligt udseende, ultra korte våben med kæmpemæssige batterier tapet fast til siderne. Lad dog ikke disse regler dræbe din kreativitet. Bare brug din sunde fornuft, når du køber eller modificerer våben til MILSIM. Magasin størrelse Med mindre andet er fastsat af arrangørerne til det enkelte spil, skal alle spillere bruge standard magasiner til deres våben, defineret som fjederopererede magasiner med en kapacitet på højst 80 kugler. Skyde stil Et MILSIM scenarie forsøger at simulere et virkeligt militært engagement. Derfor er det ikke tilladt at skyde på en måde, der udnytter hardballvåbens naturlige egenskaber. F.eks. er det ikke tilladt at udnytte hop-up systemet til at skyde over dækninger eller om hjørner, ved at tilte våbnet til siderne eller vende det på hovedet. Ammunition De fleste arrangører kræver, at spillerne benytter bio-nedbrydelige eller mørke kugler. Kontakt arrangørerne, hvis du er i tvivl. Sikkerheds afstande Alle hastigheder er skrevet ved brug af Mxxx-notationen, bestemt af kuglens hastighed ved mundingen af våbnet ved brug af 0,20g kugler. En afvigelse på max. 9m/s er tilladt. Sikkerhedsafstande (i meter) for de forskellige typer opgradering: Opgradering M100 M120 M130 M140 M150 M160 M170 M190 M210 Afstand Fuld auto indendørs tilladt JA NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ Våben klasser Våben er delt op i forskellige klasser, hvor forskellige opgraderinger er tilladte, for at reflektere de egenskaber den skarpe udgave af det enkelte våben besidder.

4 CO2 og HPA våben Af sikkerhedsmæssige årsager, er disse våbentyper ikke tilladte. Hvis du har et sådant våben og vil medbringe det til et arrangement, skal du kontakte arrangørerne og bede om tilladelse. AEG finskytte rifler (Marksman rifles) En AEG finskytte riffel må kun anvendes til enkeltskud. Ydermere må du kun have en kugle i luften af gangen, mellem dig og dit mål. Når kuglen har passeret eller ramt dit mål, må du affyre det næste skud. Vægt for støttevåben For at opretholde en vis realisme, er der fastsat en minimumsvægt for støttevåben. Vægtene inkluderer: Våbnet selv, et fuldt opladt boks magasin, batteri og støtteben (bipod). Optiske sigtemidler, remme og andet ekstra udstyr tæller IKKE med i våbnets minimumsvægt. Specialister Finskytter (marksmen) og spillere, der bærer støttevåben (LSV'er og LMG'er) er specialister. Det samme gælder for medics. Der er en grænse for, hvor mange specialister, hvert hold må have (se 2.3). Spillere med bolt action rifler er IKKE specialister. Våben klasse Max. opgradering Eksempler Kommentarer Pistoler M100 Beretta M9, Colt 1911 osv. Maskinpistoler (SMG'er) M100 MP5, Uzi, P90 osv. Alt hvad der bruger pistol ammunition (9mm,.45 cal. osv.) Rifler og karabiner M120 Armalite og Colt serie, G3 serie, AK47 serie osv. Specialist: LSV Specialist: LMG Specialist: 5.56 SA AEG Finskytte (Marksman) Specialist: 7.62 SA AEG Finskytte (Marksman) M130 M16 LSV, G36 LSV osv. Må bruge boks magasin op til 2000 skud. Ingen zoom optik. Minimum vægt: 5kg* M140 M249 Minimi, M60 osv. Må bruge boks magasin op til 2000 skud. Ingen zoom optik. Minimum vægt: 7kg* M170 SR15, SL8 osv. Min. løbslængde 45cm Kun enkeltskud 30 kugler pr. magasin M190 PSG-1, Dragunov osv. Min. løbslængde 45cm Kun enkeltskud 30 kugler pr. magasin Bolt action rifles (BA) M210 APS2, M700 osv. Min. løbslængde 45cm

5 1.3 Miner og granater Miner, der er beregnede til at dræbe fjendtlige spillere skal være af en type, der affyrer kugler. Enhver, der bliver ramt af kuglerne er død (ikke bare såret). Vedkommende skal vente i 10 min. på stedet, for derefter at returnere til felthospitalet for at blive genoplivet. 1.4 Granatkastere og panserværnsvåben Granatkastere og panserværnsvåben kan anvendes i to forskellige roller: Som anti-personel våben eller anti-køretøjs våben. Som anti-personel våben affyrer de 6mm kugler og kan ramme folk, som ethvert andet skydevåben. Anti-køretøjs våben skal bruge gas eller luft, så de danner en form for røgsky. De skal også være udstyret med et rødt lys, så spillerne i køretøjet, der bliver beskudt, er klar over det. 1.5 Kevlar-/fragmentationsveste og hjelme En spiller kan bære både en Kevlar-/fragmentationsvest og en hjelm som beskyttelse. (Se medic sektionen af dette regelsæt for detaljer omkring fordelene.) Følgende betingelser skal være mødt, for at veste og hjelme tæller som beskyttelse: Kevlar-/fragmentationsveste: Vesten skal indeholde en eller to plader med dimensioner på minimum 20x25cm og disses kombinerede vægt skal være mindst 2,4kg. Ægte level III plader må bruges, selvom de vejer eller måler mindre end det krævede. Alternativt kan en ægte militær fragmentationsvest med full flex-kevlar dækning benyttes uden plader, såfremt denne vejer mere end 3kg, før påsættelse af tasker og udrustning. Hvis du har en vest, der ikke er dækket af reglerne, men som du føler er realistisk, så kontakt arrangørerne af det enkelte spil mhp. dispensation. Hjelme: Hjelme skal ligne ægte ballistik hjelme (ingen lufthuller i toppen f.eks.) og veje mindst 1kg før påmontering af ekstraudstyr, såsom beslag til montering af nat-obs udstyr, modvægte, lygter osv., eftersom disse ting også ville gøre en ægte hjelm tungere. En ægte level IIIA hjelm må benyttes, selvom den vejer mindre end 1 kg.

6 2 Generelle regler Denne del indeholder de basale regler, når man er med i et MILSIM scenarie. 2.1 Spilområde, civile og dyr Vær god ved dyrene. Vi har FÅET LOV til at være i området. Dyrene har RET til at være der. Vær opmærksom på, at civile kan komme ind på området. Hvis dette sker, så stop spillet og bed dem PÆNT om at forlade området. Spillerne må ikke bevæge sig tættere end 50m på spilområdets grænser eller civile veje, med mindre arrangørerne har givet specifikt lov. Spillere der ved et uheld kommer til at bevæge sig ud af området og bliver set af fjenden eller arrangørerne, kan erklæres døde. Herefter skal de vente i 10 min. og fortsætte til felthospitalet. Der må under ingen omstændigheder skydes ud af spilområdet, selvom fjenden har bevæget sig derud! Begynder fjenden at skyde ind i spilområdet fra civilt område, anråbes de med henblik på at gøre dem opmærksomme på, at de er udenfor området og derfor erklæret døde. Ilden besvares IKKE!!! 2.2 Markeringer A. Hold markeringer Hvis holdene (de stridende parter ifølge scenariet) ikke kan adskilles ud fra sløringstype, vil de blive tildelt markeringer af arrangørerne. Disse skal bæres synligt (både forfra og bagfra) øverst på højre arm, eller som instrueret af arrangørerne. B. Medics og off-game spillere Medics er tydeligt markerede med en eller anden form for medic symbol på deres arm/skulder. Det behøver ikke at være en stor hvid cirkel med et rødt kors, men skal være muligt at identificere på afstand. Off-game spillere (inklusiv døde) skal være markeret med gult eller orange. C. Snipere Spillere, der bærer ghillie suits kan vælge at sætte deres markering på brystet på ydersiden af deres ghillie suit, så den er synlig, når de står op. Vælger man ikke denne løsning, skal markeringen bæres på armen som normalt. D. Køretøjer Ligesom spillere skal køretøjer, der er med i spillet være markerede med de samme farver som deres hold. Hvis holdene er delt op efter sløringstype, tildeler arrangørerne farver til markering af køretøjerne.

7 2.3 Specialister: Medics, finskytter og støttevåben Specialister er spillere, der fungerer som medics, finskytter eller som bærer støttevåben. Der er en grænse for, hvor mange specialister hvert hold må have (ikke hver SIDE, men hvert HOLD) og også en grænse for, hvor mange af hver enkelt type: Antal spiller på holdet Antal tilladte specialister Antal tilladt af hver type F.eks. kan et hold på 13 spillere have 7 specialister, men de kan kun have max. 4 spillere med støttevåben. 3 medics og 4 støttevåben er tilladt, mens 1 medic og 5 støttevåben ikke er, da dette ville føre holdet over max. af 4 specialister af samme type. Ligeledes ville en sammensætning af 3 støttevåben, 2 finskytter og 2 medics være lovlig (7 i alt), mens 3 støttevåben, 3 finskytter og 2 medics ikke er (8 i alt). Udvid skemaet for større hold. 2.4 Ramt Når du af en hvilken som helst årsag bliver ramt af en kugle, der IKKE har rikochetteret af noget, er du ramt. A. Hvad tæller som ramt? Du er ramt, når du bliver ramt på kroppen eller din udrustning (veste og hjelme inklusiv). Et ramt våben eller en ramt rygsæk, der rammes hvor et skarpt projektil ikke ville have gået igennem rygsækken eller våbenet, tæller ikke som ramt. Dette gælder KUN for deciderede rygsække, ikke for kampveste, kevlar-/fragveste osv. ALLE kugler, der rammer disse typer udrustning, tæller som ramt. B. Når du bliver ramt Når du bliver ramt, smider du dig på jorden og råber: RAMT! Marker dig selv som såret/død ved at holde dit våben lodret op i luften, hvis der stadig skydes voldsomt omkring dig. Det er spillerens eget ansvar at markere sig selv, så denne undgår at blive skudt igen. Ofte kan en modspiller ikke se hele den såredes krop og kan ikke se, at vedkommende er såret. Vi anbefaler at lægge et lyst farvet stykke stof eller lignende over hovedet om dagen. Om natten bør du bruge en gul eller orange (ikke rød!) lygte som markering. C. At være såret og tilkalde en medic Det er tilladt at råbe på en medic ca. én gang i minuttet. Sårede spillere må absolut INTET sige til levende spillere! De må ikke pege, nikke, bruge radioen eller gøre nogen fagter eller lignende for at indikere, hvor fjenden er. Det er tilladt langsomt at kravle væk, hvis du bliver ved med at blive ramt, men IKKE hen imod en medic. Det er IKKE tilladt for levende spillere at bruge døde eller sårede spillere som dækning.

8 D. Død Hvis du ikke indenfor 10 min. af, at du er blevet ramt, er blevet tilset af en medic, er du død og du returner til felthospitalet. Selvom der ikke er nogen chance overhovedet for, at en medic kan redde dig (hvis du er alene, eller fordi du har været såret tidligere), skal du stadig blive på stedet i alle 10 min., før du fortsætter til felthospitalet! Undlader du dette, anses det som snyd og du kan blive udvist fra spillet af arrangørerne! E. Forlængelse af blødetid Hver spiller må bære en personlig enkeltmandsforbinding. En holdkammerat, der ikke er medic må anlægge den sårede spillers egen enkeltmandsforbinding for på denne måde at forlænge blødetiden med yderligere 10 min. Dette er en forbinding ligesom enhver anden og skal anlægges ordentligt. Dette skal tage mindst 1 min. Hvis de 20 min går, uden at den sårede er blevet tilset af en medic, kan der ikke gøres mere og spilleren er død. I det øjeblik forbindingen er lagt, SKAL spilleren vente alle 20 min., før han erklærer sig selv død og returnerer til felthospitalet. 2.5 Medics og sårede Medics kan lappe sårede spillere sammen, så de kan være med i spillet igen. Der er dog en grænse for, hvor mange gange dette kan gøres. A. Forbindinger En medic må bære 20 forbindinger udover sin egen personlige enkeltmandsforbinding. B. Genforsyning Når medic'en har brugt alle sine forbindinger, skal vedkommende returnere til felthospitalet for at genforsyne. C. Sammenlapning af sårede (healing) Når en medic når frem til en såret spiller, må han fjerne dennes enkeltmandsforbinding, hvis den er anlagt. Han kan herefter lappe den sårede sammen ved at anlægge en ny forbinding. Forbindingen skal lægges ordentligt og dette skal tage mindst 1 min. Det er ikke nok bare hurtigt at vikle forbindingen rundt om spilleren og løbe videre. En medic må ikke foretage sig andet, mens han lapper en anden spiller sammen og denne kan kun lappe én spiller sammen af gangen. D. Flytning af sårede En såret spiller må flyttes af sine holdkammerater. Vedkommende må hjælpe til ved at sparke med benene, men må ikke gå eller løbe. E. Antal sår Den tredje gang en spiller bliver ramt, er han død. Dette betyder, at når en spiller er blevet lappet sammen af en medic 2 gange, vil den næste kugle, der rammer vedkommende være dødbringende. F. Beskyttelsesudrustning (Kevlar-/fragvest eller hjelm) Kevlar-/fragveste og hjelme giver begge en ekstra mulighed for at blive lappet sammen af en medic. Dette betyder, at en spiller, der både bærer vest og hjelm, kan lappes sammen af en medic 4 gange, hvorefter den femte træffer er dødbringende.

9 G. Døde spillere og genoplivning (respawn) Når en spiller er død, skal vedkommende returnere til det nærmeste felthospital for at blive genoplivet. Når spilleren er ankommet til felthospitalet, skal vedkommende blive der i 30 min. Herefter er spilleren med i spillet igen og kan fjerne alle forbindinger. Levende spillere kan også tilbringe 30 min. på felthospitalet og fjerne samtlige forbindinger. En medic kan også genoplive spillere eller fjerne deres forbindinger i felten. Han kan kun arbejde på én død/såret spiller af gangen og operationen tager 45 min. Medic'en må ikke foretage sig andet indenfor denne periode. Hvis operationen afbrydes, starter de 45 min. forfra. Når man opholder sig på felthospitalet må der IKKE kommunikeres med levende spillere (med undtagelse af off-game meddelelser), men spisning, genladning osv. er tilladt. 2.6 Alternativ kamp Til tider kan du ikke skyde folk af hensyn til sikkerhed, stilhed (stealth), eller andre årsager. Følgende regler dækker disse situationer. A. BANG reglen Denne regel benyttes, når du engagerer mål indenfor 6 meter. Ret dit våben mod målet og råb BANG! i stedet for at skyde. Dit våben skal være ladt, klar til kamp og der skal tages sigte. Du kan kun BANGE én spiller i sekundet og du kan kun benytte reglen mod folk, der ikke kender din position. B. Knife Kills (knivdrab) Knife kills bruges, når en spiller kommer meget tæt på fjenden, uden at denne opdager spilleren. Prik fjenden på kulderen og sig/visk knife kill. Den angrebne spiller er nu død og må IKKE råbe på en medic eller sige noget andet. Vedkommende skal vente i 10 min. og kan herefter returnere til felthospitalet til genoplivning. Det er dog tilladt, når de 10 min. er gået at råbe medic en enkelt gang, inden du bevæger dig mod felthospitalet, så dine holdkammerater ved, hvad der foregår og at du ikke er faret vild i skoven, eller sidder fast i en grøft et eller andet sted. 2.7 Angreb på fjendens lejr/bso (beredskabsområde) Da der kan være folk, der sover eller har gang i off-game aktiviteter i en lejr/bso, skal der tages ekstra sikkerhedsmæssige hensyn, når man angriber en sådan. Der må ikke skydes ind i eller ud af telte, bivuakker eller soveposer!!! Der er 3 forskellige måder at angribe på: A. Fuldt angreb Angrib lejren/bso'et som enhver anden stilling. Folk der ikke har forladt deres telte, bivuakker eller soveposer for at engagere fjenden indenfor 2 min. efter angrebet påbegyndes, anses automatisk for døde. Det er op til den angribende styrke at gøre fjenden opmærksom på, at de 2 min. er gået, ved at råbe det højt og tydeligt. B. Snigangreb Angriberne sniger sig ind i lejren/bso'et og laver knife kills på alle inde i teltene, bivuakkerne eller soveposerne. Af sikkerhedsmæssige årsager, er det IKKE tilladt at skyde. Styrken der bliver angrebet, kan benytte sig af BANG reglen mod deres angribere, men ikke omvendt. Den forsvarende spiller, SKAL røre ved et våben, når vedkommende BANGER angriberen. Vær stille, når du gennemfører snigangreb.

10 C. Angreb på enkelte telte, bivuakker eller soveposer Angriberen sniger sig op til fjendens telt/bivuak/sovepose og råber BANG BANG BANG meget højt. Personen/personerne i teltet/bivuakken/soveposen er døde. Dette er det eneste tilfælde, hvor flere spillere kan tages ud af spillet på én gang ved hjælp af BANG reglen. Dette kan også bruges til at starte et fuldt angreb. Vær opmærksom på, at hvis den angrebne styrke i tilfælde B og C begynder at skyde udenfor teltene, overgår man automatisk til et fuldt angreb. Herefter er BANG reglen og knife kills ikke brugbare. Dette kan f.eks. ske, hvis man har overset en vagt, eller en patrulje vender tilbage til lejren/bso'et. 2.8 Off-game spillere Nogle gange kan det være nødvendigt for spillere at gå off-game af diverse praktiske real-life årsager. Hvis en off-game spiller støder på en fjende, er off-game spilleren død. Spilleren kan fortsætte med, hvad end vedkommende gik off-game for at gøre, men før spilleren kan være med i spillet igen, skal denne en tur forbi felthospitalet for at blive genoplivet. 3 Køretøjer 3.1 Generelle regler for køretøjer Den vigtigste regel er, at ingen kommer til skade. Vær opmærksom på at køretøjsreglerne er eksperimentelle! Arrangører opfordres til at eksperimentere med alternativer! A. Alle køretøjer skal være sikre! Bremser, styretøj osv. SKAL fungere 100%! Køretøjerne skal måske ikke køre på offentlige veje, men sikkerheden skal være i højsædet! B. Køretøjer må ikke have seriøse lækager eller på anden måde forurene unødigt. C. Alle køretøjer skal medbringe et målebånd eller lignende, så det er muligt at måle afstande for panserværnsvåben o.l. Dette skal være mindst 50m langt. D. Spillere må skyde mod andre spillere i køretøjer. De må dog IKKE forsætligt skyde på selve køretøjet, med mindre dette gøres, som beskrevet herunder. 3.2 Køretøjer og kamp Der er flere måder at angribe og destruere køretøjer på i MILSIM spil: A. Panserværnsvåben Køretøjer kan destrueres af panserværnsvåben. Dette inkluderer LAWs, AT4'ere eller lignende og granatkastere. I dette våben skal der være en røgeffekt og et rødt lys. Røgen i en M203 kan ganske simpelt være gasskyen fra patronen, så længe det er synligt. Affyr våbnet fra en position, der er synlig for køreren og indenfor rækkevidde (50m) og ret det røde lys mod køreren. Køretøjet er nu destrueret og alle om bord er døde (ikke bare ramte ) og de må fortsætte til felthospitalet.

11 B. Almindelige våben For almindelige våben (rifler, karabiner, pistoler o.l.) er normale kampregler gældende. Hvis du kan ramme køreren, tæller han som ramt og han skal standse køretøjet (og slukke motoren) øjeblikkeligt. Selve køretøjet betragtes ikke som beskadiget og en anden spiller kan overtage rattet umiddelbart efter (med tilladelse fra ejeren). En spiller kan destruere et stoppet køretøj ved fysisk at røre ved det. Efterladte køretøjer kan destrueres på samme måde (efterlad en seddel og kontakt arrangørerne). Hvis der er tale om et lukket køretøj og vinduerne er rullet op, kan spillerne ikke rammes, så lad være med at skyd på dem. Tænk på sådanne køretøjer som let pansrede og brug våbnene, beskrevet i A til at nedkæmpe dem. Destruerede køretøjer Et destrueret køretøj skal vende tilbage til hovedkvarteret/lejren og vente 2 timer på at blive genoplivet. 4. Radioer 4.1 Dansk lov Radiobrug i Danmark er underlagt stramme regler og brug af ulovlige radiobånd straffes med heftige bøder. De lovlige bånd er PMR båndene, som består af følgende 8 kanaler: MHz 1: : : : : : : : Pga. det begrænsede antal radiokanaler, der er til rådighed, anbefales det, at arrangørerne tager kontakt til holdførerne i god tid, før arrangementet starter, så de kan koordinere fordelingen af radiokanaler. Husk at mere end et hold godt kan bruge samme PMR kanal ved hjælp af CTCS privat koder. Andre frekvenser må benyttes af spillere med de fornødne tilladelser. Det er også tilladt at benytte ældre 27MHz radioer, men grundet den begrænsede rækkevidde anbefales det, at hold der vælger at bruge disse også bærer mindst én PMR radio. 4.2 Lytteri og jamming Det er tilladt at lytte til fjendtlig radiotrafik. Enhver transmission på fjendtligt net (med undtagelse af nødsituationer) er ikke tilladt.

FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013

FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013 FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE WP 1 BANE OG UDSTYR... 3 WP 2 MÅLENE... 4 WP 3 BOLDEN... 4 WP 4 HUER... 5 WP 5 HOLDENE OG UDSKIFTNINGSSPILLERE...

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

foden på egen pedal for første gang

foden på egen pedal for første gang foden på egen pedal for første gang Nogle af de første store skridt ud i livet foregår på to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de

Læs mere

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 TURNERINGSFORMER Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 2 Bondeskak 3 Arm & hjerne skak 3 Lynskak 4 Nedtrapning 4 De tapre riddere 5 Alle-mod-alle turnering 5 Handicapturnering

Læs mere

en del ændringer. I modified div. tillades lidt flere ændringer nemlig rekyl dæmper og optisk sigte. I open div. tillades stort set alle ændringer.

en del ændringer. I modified div. tillades lidt flere ændringer nemlig rekyl dæmper og optisk sigte. I open div. tillades stort set alle ændringer. IPSC Da undertegnet først stiftede bekendtskab med dette begreb, krævede det umiddelbart en forklaring. IPSC er en forkortelse af International Practical Shooting Confederation. HVAD ER DET?? Jeg er blevet

Læs mere

Den vigtigste regel er dog: anvendelsen af den sunde fornuft.

Den vigtigste regel er dog: anvendelsen af den sunde fornuft. Denne publikation udarbejdet til breddehåndbolden fortæller om de vigtigste håndboldspilleregler og kommer med eksempler og forklaringer, der gør det lettere at forstå, hvad de enkelte regler betyder omsat

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Fodboldloven 2014/2015

Fodboldloven 2014/2015 Fodboldloven 2014/2015 Dansk Boldspil-Union Fodboldloven 65. udgave 2014/2015 Udgivet af Dansk Boldspil-Union Layout/Dtp: Bettina Emcken/bete@dbu.dk, Lise Fabricius/lise@dbu.dk, Jacob Roar Hansen/roar@dbu.dk

Læs mere

12. koncepter for NA service.

12. koncepter for NA service. 12. koncepter for NA service. Samt studie materiale Oversættelsen er ikke godkendt af WCNA Introduktion. Narcotics Anonymous er som fællesskab defineret ved dets principper. Vore 12 Trin detaljere vort

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere

16 fede. aktiviteter

16 fede. aktiviteter 16 fede aktiviteter Formål Formålet med aktiviteterne om børns rettigheder er at udvide spejdere og lederes viden om og forståelse for Børnekonventionen samt at opfordre dem til at tage et medmenneskeligt

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

Dansk Bridge Standard

Dansk Bridge Standard 1 Dansk Bridge Standard af Torben Erlandsson januar 2000 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 3 Kort introduktion... 4 Basisregler... 5 Grundregler... 6 Åbningshånd... 8 Honnørpoint... 8 Støttepoint... 8 Har

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Veteraner og pårørendes ønsker og behov

Veteraner og pårørendes ønsker og behov Bilag 6 Resultat af fokusgruppeinterview Veteraner og pårørendes ønsker og behov Input til en dansk veteranpolitik 18. juni 2010 FORSVARETS PERSONELTJENESTE Indholdsfortegnelse 1. Indledning og hovedresultater...1

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Træningslege og idrætsaktiviteter

Træningslege og idrætsaktiviteter Træningslege og idrætsaktiviteter til børnetræning i fægtning. Redaktion Martin Wiuff Oktober 2000, opdateret maj 2001 Indholdet ikke offentliggøres eller videregives til andre end medlemmer af Hellerup

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN. Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton

SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN. Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton SÆT GANG I LEGEN nye lege og idéer til mere bevægelse i skolen Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Radio-meterpanel Brugerhåndbog

Radio-meterpanel Brugerhåndbog Radio-meterpanel Brugerhåndbog Indholdsfortegnelse Velkommen Sådan fungerer udstyret Brug af radio-meteret Ta det med dig overalt! Hvornår skal du lade radio-meteret? Rejseoplader Radiolytning via bærbar

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere