BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE"

Transkript

1 BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE

2 DEMENSVENLIGE KOMMUNER PÅ VEJ IMOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK Demensvenlige boliger og hjemlige plejehjem, tidligere opsporing, sikre gåture, støtte til pårørende, medarbejdere med ny viden om demens og overskud til god pleje, demensvenlige lokalsamfund og lokale demensalliancer. Få adgang til det hele i Demensrummet I Demensalliancen ønsker vi at skabe et demensvenligt Danmark, hvor ingen er alene med demens. Demensalliancen har derfor igangsat en bevægelse, hvor vi samler den nyeste viden og de førerende eksperter omkring den lokale demensindsats i landets kommuner. Målet er klart vi ønsker at skabe flere demensvenlige kommuner. Kommuner hvor personerne med demens får de bedste muligheder for et trygt og værdigt liv, hvor pårørende får fornyet støtte og vejledning, hvor personalet med nye kompetencer, har viden og overskud, og hvor byer og boliger imødekommer livet med demens. De første 13 demensvenlige kommuner har set dagens lys, og vi inviterer nu en række nye kommuner ind i Demensrummet og med på rejsen sammen med Demensalliancen. Tag del i rejsen. Vi håber, I vil være med.

3 OM DEMENSRUMMET NY INNOVATIONSKRAFT TIL JERES KOMMUNE I Demensrummet samler vi førende eksperter om jeres udfordringer og giver jer sparring og nye svar på demensområdet gennem et seks måneders intensivt udviklingsforløb. Vi tager udgangspunkt i jeres projekter, udfordringer og erfaringer og sætter ind for at styrke eksisterende visioner og demenshandlingsplaner med ny innovationskraft, ny viden for sammen at skabe strategiske og langsigtede løsninger. Arbejdet gennemføres med Demensalliancens netværk af faglige eksperter, repræsentanter fra erhvervslivet, organisationer og fonde som sparringspartnere til jer og jeres medarbejdere. Deltagelse i Demensrummet giver jer desuden mulighed for at være helt på forkant med indsatser i den nationale demenshandlingsplan, der præsenteres ultimo 2017 I Demensrummet får I et unikt udviklingsrum. Med fokus på nytænkning, videndeling og sparring på tværs af kommuner, sektorer og faggrupper, vil vi sammen finde, forstærke og formidle de bedste løsninger til personer med demens, pårørende, personale, byer og boliger. 5 TEMADAGE +40 EKSPERTER.

4 5 TEMADAGE INSPIRATION, UDVIKLING OG FORBEDRING FINDE NYE SVAR PÅ DE SVÆRESTE UDFORDRINGER Sammen med udvalgte eksperter stiller vi skarpt på de svære udfordringer i jeres kommune. I får direkte sparring fra eksperter og de øvrige kommuner, og adgang til Demensalliancens koncepter og løsninger. FORMIDLE VIDENDELING Hver temadag indeholder en præsentation af de bedste cases og løsninger fra kommuner og eksperter. Her får I muligheden for at dele jeres løsninger med de øvrige kommuner i Demensrummet. FORSTÆRKE VARIGE FORBEDRINGER På hver temadag får I konkret sparring på, hvordan I tager det næste skridt i jeres kommuner, forankrer de nye løsninger og forstærker dét, der allerede virker i dag.

5 5 TEMADAGE INSPIRATION, UDVIKLING OG FORBEDRING DEMENSRUM 1 KICK-OFF & PERSONEN MED DEMENS Demensrummet indledes med et politisk kick-off, hvor vi samler politikkere og beslutningstager og sætter ambitionen for samarbejdet og drøfter perspektiverne i den nationale handlingsplan. Herefter sætter vi fuld fokus på det første tema Bedre sygdomsforløb til personen med demens. Her stiller vi skarpt på hvordan vi sikre tidlig opsporing, proaktive tilbud til personer med demens og den bedste pleje, omsorg og rehabilitering. DEMENSRUM 2 DEMENSVENLIGT LOKALSAMFUND På anden temadag sætter vi fokus på at nedbryd stigmatiseringen af demens og øge kendskabet til demens hos borgere, butikker, virksomheder og tilbudsydere, så flere i jeres kommune har forståelse af og kendskab til symptomerne på demens. Her vil I blandt andet blive klædt på til at etablere lokale demensalliancer. DEMENSRUM 3 PERSONALE På demensrummets tredje temadag, er fokus på at forstærke kompetenceudviklingen i jeres kommuner. Det bedste plejepersonale, der med god ledelse, tværfagligt samarbejde og de nødvendige kompetencer giver borgerne og pårørende den bedste pleje og støtte. DEMENSRUM 4 PÅRØRENDE På den fjerde temadag er fokus på målrettet undervisning og videnbaseret rådgivning til pårørende til personer med demens. Skab mulighed for aflastning og socialt inkluderende fælleskaber for pårørende med et øget fokus på tilbud til erhvervsaktive pårørende med større omsorgsopgaver. DEMENSRUM 5 BOLIG Den sidste temadag sætter fokus på at skabe bedre boliger, der understøtter det stigende behov for demensvenlige boliger gennem demensindretning og demenssikring af nye og eksisterende plejeboliger.

6 6 MÅNEDERS UDVIKLINGSRUM FULD FOKUS PÅ JERES BORGERE, PERSONALE, PÅRØRENDE, BYER, BOLIGER OG SAMFUND LANCERING Best cases og erfaringer samles og lanceres. FORANKRING Gode løsninger forankres og forstærkes i jeres kommune DEMENSRUM 1 DEMENSRUM 2 DEMENSRUM 3 DEMENSRUM 4 DEMENSRUM 5 PERSONEN MED DEMENS LOKALSAMFUND PERSONALET PÅRØRENDE BOLIG DEC 2016 JAN 2017 FEB 2017 MAR 2017 APR 2017 MAJ 2017 JUN 2017

7 INVESTERING Investeringen for jeres deltagelse i Demensrummet inkluderer: Sparring med førende eksperter indenfor de fem fokusområder Adgang til de bedste løsninger og cases på demensområdet Adgang til Demensalliancens koncepter, netværk og samarbejdspartnere 5 Demensrum for team på op til 7 personer (inkl. forplejning og materialer) Kick-off og Lancering med invitation til øverste kommunale og nationale politiske niveau Kommunikation af jeres kommunes arbejde imod at blive en demensvenlig kommune i nationale og lokale medier. Adgang til Demensalliancens og Demensrummets logo og kommunikation. Samlet investering kr. (eks. moms)

8 DE SEKS AMBITIONER AMBITIONER FOR EN DEMENSVENLIG KOMMUNE 1. BEDRE SYGDOMSFORLØB FOR PERSONER MED DEMENS Understøt en tidlig opsporing, og giv mulighed for rettidig og relevant rehabilitering for alle personer med demens tilpasset den enkelte gennem hele sygdomsforløbet. Inddrag personen med demens og pårørende og skab tilpassede rehabiliteringsforløb, der understøtter diversiteten i ønsker, behov og muligheder. Understøt at mennesker med demens selv anerkender det positive bidrag de kan yde til deres lokalsamfund. 2. BEDRE STØTTE TIL PÅRØRENDE Øget fokus på målrettet undervisning og videnbaseret rådgivning til personer med demens og deres pårørende. Skab mulighed for aflastning og socialt inkluderende fælleskaber for pårørende med et øget fokus på tilbud til erhvervsaktive pårørende med større omsorgsopgaver. 3. KOMPETENCELØFT TIL PERSONALET Understøt at ansatte, der arbejder med personer med demens, har viden om demenssygdomme og deltager i relevant og løbende efteruddannelse i demens. Forøg kompetenceniveau og specialiseret viden om demens på plejecentre, i hjemmehjælp og hjemmesygepleje. 4. TILGÆNGELIGT OG INKLUDERENDE LOKALSAMFUND Arbejd med at nedbryde stigmatiseringen af demens og øg kendskabet til demens hos butikker, virksomheder og tilbudsydere, så medarbejdere her demonstrerer forståelse af, og kendskab til symptomerne på demens. Tilbyd organiserede aktiviteter, der er specifikke og tilpasset de behov, som mennesker med demens har og understøt de kommunale og frivillige tilbud, der i dagligdagen giver personer med demens mulighed for at engagere sig i lokalsamfundet herunder gode transportmuligheder. 5. FLERE DEMENSINDRETTEDE BOLIGER Understøt det stigende behov for demensvenlige boliger gennem demensindretning og demenssikring af nye og eksisterende plejeboliger. Skab fysiske ude- og indemiljøer, der er tilgængelige og lette at navigere i for mennesker med demens og skab boligmiljøer der understøtter, at personer med demens kan leve længere i deres eget hjem med mindst mulig unødig belastning af sundheds- og plejepersonale. 6. UNDERSTØT FORSKNING OG VIDENDELING Stil kommunen til rådighed for nye løsninger og forskning på demensområdet og bidrag aktivt i at styrke videndeling og erfaringsudveksling på tværs af kommuner og regioner.

9 DEMENSRUMMET UDVALGTE RESULTATER Konkrete løsninger til styrket opsporing og tidlig dialog med borgere og pårørende, og styrket samarbejde med de praktiserende læger Lokale Demensalliancer i Varde, Aarhus, Viborg og en række flere kommuner Demensboligrejsehold i Guldborgsund Ny støtte og vejledning til pårørende med Demensalliancens Pårørendecharter Flere tusinde demensvenner Nye veje og redskaber til at sikre overskud og kompetenceløft til medarbejdere Nye tilgange til ledelse på demensområdet Etablering af interne og tværfaglige demensarbejdsgrupper i kommunerne, der sikrer koordination samt en platform for forsat udvikling Demenstopmøde og to lanceringsevents med Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde

10 DEMENSRUMMET UDVALGTE EKSPERTER DEMENSRUMMET UDVALGTE EKSPERTER Karen Stæhr, Formand, FOA Bjarne Hastrup, Adm. Direktør, Ældre Sagen Grete Christensen, Formand, DSR Tina Nør Langager, Formand, Ergoterapeutforeningen Helen Kobæk, Direktør, Pensam Nis Peter Nissen, Direktør, Alzheimerforeningen Rikke Gregersen, Docent, MSc, Ph.D, VIA Aldring & Demens, Center for forskning Lene Espersen, Direktør, Danske Ark Per Schulze, Programchef, Rum for alle, RealDania Pia Wiberg, Arkitekt, Zeso Arkitekter Karen Tannebæk, Uddannelsesleder, Videncenter for Demens Magrethe Kähler, Senior Konsulent, Ældre Sagen Peter Jakobsen, Byen for Livet, Demensbydel i Odense Vibeke Drevsen Bach, Direktør, Energy2Work Lone Gaedt, Seniorkonsulent, Velfærds- og Interaktionstekn., Teknologisk Institut Iben Stephensen, Programleder, Sundhedstyrelsen, Enhed for ældre og demens Lone Vasegaard, Formand, Danske Demenskoordinatorer Jette Kallehauge, Koordinator, Fællesvisitation, Demenspostkassen, Region Sjælland Jette Thuesen, Forsker og projektleder, Palliativ Videncenter Karin Dahl, Landskoordinator, The Eden Alternative Denmark Johan Elmelund Poulsen, Programleder, Omsorgstandplejen Jeppe Poulsen, Direktør, SOSU uddannelsen i Nykøbing Falster Anders Møller Jensen, Forsker, Syddansk Universitet og VIA Aldring og Demens / VIA Philippa Tree, Senior International Officer, UK Alzheimer Association Silja Henderson, Psykologifaglig konsulent, Dansk Psykologforening

11 KONTAKT DEMENSALLIANCENS SEKRETARIAT Jeppe Albers Mikkel Daa Schrøder

BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DET NATIONALE DEMENSRUM

BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DET NATIONALE DEMENSRUM BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DET NATIONALE DEMENSRUM 2017-2019 JERES KOMMUNE - EN MERE DEMENSVENLIG KOMMUNE At blive ramt af en demenssygdom er blandt de ting, danskere frygter mest. I Danmark er 85.000

Læs mere

DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER

DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER Mål og ambitioner Demensrummet vil skabe Danmarks første Demensvenlige kommuner - demonstrationskommuner for den bedste pleje og omsorg, for det bedst mulige liv

Læs mere

DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER

DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER FINDE DE FÆLLES UDFORDRINGER OG LANGSIGTEDE LØSNINGER Demensalliancen kæmper for et demensvenligt Danmark. Vi

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

STEVNS KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN 2016

STEVNS KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN 2016 STEVNS KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN 2016 1 SEKS AMBITIONER FOR EN DEMENSVENLIG KOMMUNE 1. BEDRE SYGDOMSFORLØB FOR PERSONER MED DEMENS Understøt en tidlig opsporing og giv mulighed for rettidig og relevant

Læs mere

MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN

MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN 1.7 MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN Tag del i Det Nationale Demensrum 2018-2019 med Demensalliancen Fra korte demensprojekter til langtidsholdbare demenskoncepter Klar kommunikation om jeres demensindsats

Læs mere

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Statsministeren efterlyser et skarpere fokus på demens og den lokale indsats for demente og deres pårørende. Nu går syv kommuner sammen for

Læs mere

Demensvenlig Kommune. Et trygt og værdigt liv med demens - Hvordan skabes demensvenlige kommuner?

Demensvenlig Kommune. Et trygt og værdigt liv med demens - Hvordan skabes demensvenlige kommuner? Demensvenlig Kommune Et trygt og værdigt liv med demens - Hvordan skabes demensvenlige kommuner? Hillerød kommune i tal Ca. 50.000 indbyggere +60 årige i 2015-11.541 +60 årige i 2025 14.383 Antal demente

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE 2019-2023 SAMMEN OM DEMENS 2 Forord Den strategi, som du sidder med i hænderne her, er resultatet af et grundigt arbejde. Strategien tager sit udgangspunkt i Holbæk Kommunes

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2023 Indledning Varde Kommune er en demensvenlig kommune. Det er vi for at skabe det bedst mulige liv for de, som rammes af demens og deres pårørende. Demens er en samlebetegnelse for

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

AALBORG KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN (ARBEJDSDOKUMENT)

AALBORG KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN (ARBEJDSDOKUMENT) AALBORG KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN (ARBEJDSDOKUMENT) Dette dokument er jeres arbejdsredskab i arbejdet imod en Demensvenlig aktionsplan. Her kan I løbende beskrive udfordringer, eksisterende tiltag

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION.

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE DEMENSSTRATEGI 2019 2019-2024 VISION I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv sundhed & omsorg INDLEDNING Stevns Kommune

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Til sundhedsministeriet Den 13. oktober 2016 The Danish Nurses Organization Sankt Annæ Plads 30 DK-1250 København K Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Tak for muligheden for at indgive

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket, i butikkerne og i bussen. Derfor skal vi som

Læs mere

Demensstrategi. Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr Sags nr

Demensstrategi. Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr Sags nr Demensstrategi Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr. 480-2016-169551 Sags nr. 480-2015-102393 Indhold Forord...2 Demensvenlig kommune...3 Værdiudsagn i demensindsatsen...4 Handlingsplan...5 Nordfyns

Læs mere

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Demens. - fra ambitioner på papir til handling i praksis

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Demens. - fra ambitioner på papir til handling i praksis Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Demens - fra ambitioner på papir til handling i praksis 31.Oktober 2016 Baggrund Demensområdet er for alvor kommet øverst på den politiske dagsorden. Regeringen fremlagde

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2020 Skønnet antal borgere med demens i Faxe Kommune Fordeling af demensdiagnoser Procentvis forekomst af demens hos +60 årige Den Nationale Handlingsplan for demens Ny national handlingsplan

Læs mere

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET KOM MED Demensvenner i seniorklubber og foreninger Demens er en sygdom, der kommer os alle ved. Vi møder den blandt de mennesker vi omgiver os med i hverdagen - 90.000

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Demensstrategi 2019-2023 Den 18. januar 2018 Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket,

Læs mere

Symposium 2 Demensvenligt samfund. Karen Tannebæk Uddannelsesleder Nationalt Videnscenter for Demens

Symposium 2 Demensvenligt samfund. Karen Tannebæk Uddannelsesleder Nationalt Videnscenter for Demens Symposium 2 Demensvenligt samfund Karen Tannebæk Uddannelsesleder Nationalt Videnscenter for Demens National demenshandlingsplan 2025 Nationale mål for demensindsatsen 2025 1. Danmark skal have 98 demensvenlige

Læs mere

Demensstrategi Faxe Kommune

Demensstrategi Faxe Kommune Center for Sundhed & Pleje Demensstrategi Faxe Kommune -2020 Side 1 af 14 Indhold Baggrund... 3 Indledning... 4 Fokusområde 1 Bedre sygdomsforløb for personer med demens:... 5 Fokusområde 2 Kompetenceløft

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi I Brønderslev Kommune er vi fælles om livet med demens Brønderslev Kommunes demensstrategi 2018-2025 Indledning De sidste års massive nationale fokus på demens, med blandt andet udgivelsen af Den Nationale

Læs mere

Demensstrategi Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens

Demensstrategi Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens Demensstrategi 2018-2025 Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens Udgiver: Social & Sundhed Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk Maj 2018 Ældre & Handicap INDLEDNING En

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi [1]

DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi [1] DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi 2017-2021 [1] INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund 3 Vision 5 Strategi 5 Fokusområder 6 1. Forebyggelse og tidlig opsporing 6 2. Information samt nedbrydelse af tabu

Læs mere

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune 1 HVIDOVRE - en demensvenlig kommune Hvidovre Kommunes Demenshandlingsplan 2025 2 Hvidovre en demensvenlig kommune Borgere med demens og deres pårørende skal leve et trygt og værdigt liv, hvor de mødes

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Program 1 Introduktion til Marselisborg og dagens program 2 Udvikling af en demensstrategi hvorfor og

Læs mere

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Ældre og Sundhed Demenstrategi Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune. For at fremtidssikre vores demensindsats, har

Læs mere

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Ældre og Sundhed Demenstrategi Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune. For at fremtidssikre vores demensindsats, har

Læs mere

Fanø Kommune en demensvenlig kommune. Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025

Fanø Kommune en demensvenlig kommune. Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025 Fanø Kommune en demensvenlig kommune Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025 1 Fanø En demensvenlig kommune Fanø Kommune vil være en demensvenlig kommune. Det betyder at vi understøtter

Læs mere

Udviklingscenter for Demensområdet Politisk følgegruppe

Udviklingscenter for Demensområdet Politisk følgegruppe Udviklingscenter for Demensområdet 181011 Politisk følgegruppe Kommissorium for politisk følgegruppe Følgegruppens sammensætning Det tilstræbes at de deltagende kommuner repræsenteres ved politisk valgt

Læs mere

emens Demensstrategi Ingen står alene med Demens

emens Demensstrategi Ingen står alene med Demens emens Ingen står alene med Demens Demensstrategi 2018-2022 Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

DEMENSVENLIGE KOMMUNER

DEMENSVENLIGE KOMMUNER DEMENSVENLIGT DANMARK MED DEMENSVENLIGE KOMMUNER MARIAGERFJORD VIBORG RANDERS HORSENS LYNGBY-TAARBÆK KØGE GULDBORGSUND DEMENSVENLIGT DANMARK MED DEMENSVENLIGE KOMMUNER DEMENSVENLIGT DANMARK November 2016

Læs mere

Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet

Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-65 Foto: Lena Rønsholdt Copyright Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013

Hjemmehjælpskommissionen. Visitatorernes årsmøde 2013 Hjemmehjælpskommissionen Visitatorernes årsmøde 2013 1 stevns kommune Baggrunden og rammerne for kommissionens arbejde Demografi antallet af 80+ årige fordobles de næste 30 år Beskrive udfordringer og

Læs mere

Den danske klynge for velfærdsteknologi. Demens tema, Odense den 17. september 2015

Den danske klynge for velfærdsteknologi. Demens tema, Odense den 17. september 2015 Den danske klynge for velfærdsteknologi Demens tema, Odense den 17. september 2015 VELKOMMEN Demens: Et godt, trygt og værdigt liv med velfærdsteknologi Hvem er Welfare Tech? Welfare Tech er en markedsdreven

Læs mere

Bedre rammer for demens

Bedre rammer for demens Bedre rammer for demens DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 I Danmark skal mennesker med demens have et godt liv. Selvom man får en demenssygdom, skal man kunne bevare sin livskvalitet og selvbestemmelse. Vores

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk 1 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsstandard.

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Strategi-og handleplan på demensområdet

Strategi-og handleplan på demensområdet Strategi-og handleplan på demensområdet. 2017-2019 Indhold Indledning... 2 Den nationale Demenshandleplan 2017-2025... 3 De tre nationale mål... 3 5 nationale fokusområder... 4 Viborg kommunes Strategi

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Projektbeskrivelse. Fanø Kommune som demensvenlig kommune

Projektbeskrivelse. Fanø Kommune som demensvenlig kommune Titel på projekt Fanø Kommune som demensvenlig kommune Sagsnr. 2017-3233 Dokument nr. 2018-6601 Udarbejdet af: DL/LA Udarbejdet/revideret d. 17.11.2017 Version nr. 1 Projektleder: Dorthe Lodberg Projektejer:

Læs mere

PÅ VEJ IMOD DEMENSVENLIGE KOMMUNER

PÅ VEJ IMOD DEMENSVENLIGE KOMMUNER PÅ VEJ IMOD DEMENSVENLIGE KOMMUNER TÆNK HVIS Tænk hvis vi i Danmark havde 98 demensvenlige kommuner! 98 kommuner med tidligere opsporing, stærkere samarbejde omkring udredningen, de bedste tilbud til

Læs mere

Oplæg til Demensstrategi Indhold

Oplæg til Demensstrategi Indhold Oplæg til Demensstrategi Indhold Oplæg til Demensstrategi... 0 FORORD... 1 INDLEDNING... 2 I LEMVIG KOMMUNE OPFATTES DEMENS SÅLEDES... 3 LEMVIG KOMMUNES VISION... 3 LEMVIG KOMMUNE FOKUSERER DERFOR PÅ...

Læs mere

INDHOLD FORORD... 3 INDLEDNING... 4 I LEMVIG KOMMUNE OPFATTES DEMENS SÅLEDES... 5 VISION FOR DEMENSOMRÅDET... 5 LEMVIG KOMMUNE FOKUSERER DERFOR PÅ...

INDHOLD FORORD... 3 INDLEDNING... 4 I LEMVIG KOMMUNE OPFATTES DEMENS SÅLEDES... 5 VISION FOR DEMENSOMRÅDET... 5 LEMVIG KOMMUNE FOKUSERER DERFOR PÅ... PLAN INDHOLD FORORD... 3 INDLEDNING.... 4 I LEMVIG KOMMUNE OPFATTES DEMENS SÅLEDES... 5 VISION FOR DEMENSOMRÅDET.... 5 LEMVIG KOMMUNE FOKUSERER DERFOR PÅ... 6 Demensplanens opbygning... 7 1. Tidlig opsporing

Læs mere

Demensstrategi 2016 2020

Demensstrategi 2016 2020 Demensstrategi 2016 2020 Forord Med nærværende Demensstrategi 2016-2020 ønsker vi at signalere, at vi tager demensudfordringen alvorligt og har ambitioner om at blive en demensvenlig kommune til gavn for

Læs mere

FAGLIG DAG OM HJERTE- OMRÅDET

FAGLIG DAG OM HJERTE- OMRÅDET FAGLIG DAG OM HJERTE- OMRÅDET 8. MARTS 2019 INVITATION TIL FAGLIG DAG OM HJERTEOMRÅDET Danmark står stærkt på hjerteområdet. Forbedrede behandlingsmuligheder og udviklingen i bl.a. den præhospitale indsats

Læs mere

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017 Varde kommune Demensstrategi 2013-2017 13/749 5686/13 Indholdsfortegnelse Demensstrategi 2013-2017... 2 Baggrund:... 2 Vision for demensstrategien i Varde Kommune... 3 Målgruppen:... 3 Vision:... 3 Demensstrategien

Læs mere

Hvad er demens? (Kilde: Nationalt Videnscenter for demens) Foto: colourbox. Forsidefoto: Rico Bergholdt Hansen, Ambrosius Ege, Tåsinge

Hvad er demens? (Kilde: Nationalt Videnscenter for demens) Foto: colourbox. Forsidefoto: Rico Bergholdt Hansen, Ambrosius Ege, Tåsinge Demenspolitik 1 Hvad er demens? Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, der svækker hjernens funktioner. Det viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse, men også andre mentale færdigheder

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015 Vision Forord og indledning ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar side Handleplan for Ældre 2011 2015 Rammerne for Handleplan for Ældre 2011-2015 Antal plejeboliger og placering Ældreboliger

Læs mere

INDLEDNING. Strategiens afsender og kompetenceområde: Strategiens anvendelse og målgruppe: Læsevejledning: Gyldighed:

INDLEDNING. Strategiens afsender og kompetenceområde: Strategiens anvendelse og målgruppe: Læsevejledning: Gyldighed: DEMENSSTRATEGI 1 INDLEDNING I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki: Hvad er en strategi? Strategien fastsætter hvad der i Thisted Kommune vil blive gjort for at indfri

Læs mere

Udsyn mod fremtidens velfærd

Udsyn mod fremtidens velfærd Pleje og Omsorg Udsyn mod fremtidens velfærd Demensstrategi for 2014 2018 - konkretisering Side 1 af 8 Indhold Indledning... 3 Formålet med demensstrategien 2014-2018... 4 Strategiske temaer... 4... 5

Læs mere

Frivillige aktiviteter på demensområdet

Frivillige aktiviteter på demensområdet Frivillige aktiviteter på demensområdet ET INSPIRATIONSHÆFTE NOV. 2016 1 Indhold 3 Om formålet med publikationen 3 Hvad er demens? 4 Ældre Sagens holdninger på demensområdet 4 Ældre Sagen og Demensalliancen

Læs mere

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Høje Taastrup 12. juni 2017 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD POLITIK POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

Et værdigt liv med demens

Et værdigt liv med demens Et værdigt liv med demens DEMENSSTRATEGIEN 2015-2018 Demensstrategien - Et værdigt liv med demens 2015 2018 I 2010 blev en national handlingsplan for demensindsatsen offentliggjort. Handlingsplanen peger

Læs mere

Opfølgning tur til Nederlandene.

Opfølgning tur til Nederlandene. Opfølgning tur til Nederlandene. På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets studiebesøg i Nederlandene den 3. 6. November 2015, blev der igangsat et omfattende arbejde i forhold til tilgang og opgavevaretagelse

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

Livskvalitet og helbred i plejehjem

Livskvalitet og helbred i plejehjem Livskvalitet og helbred i plejehjem v. adm. direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, formand for Ældrekommissionen 05-11-2012 1Ældre Sagen PowerPoint eksempel Facts om Ældrekommissionen Kommissionen blev

Læs mere

Bliv en stærkere personalechef

Bliv en stærkere personalechef INVITATION TIL Bliv en stærkere personalechef Udviklingsforløb for personalechefer i staten Kære personalechef Du inviteres hermed til at deltage i Personalestyrelsens udviklingsforløb for personalechefer

Læs mere

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019 Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre 2019-2021 Endelig version, september 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 DRØMMEN VIL NÅ 4 FREMFÆRD SUNDHED & ÆLDRE

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

Udviklingscenter for Demensområdet Midtvejsevaluering med opgørelse af leverancer og aktiviteter m.m.

Udviklingscenter for Demensområdet Midtvejsevaluering med opgørelse af leverancer og aktiviteter m.m. Udviklingscenter for Demensområdet 190520 Midtvejsevaluering med opgørelse af leverancer og aktiviteter m.m. Midtvejsevaluering med drøftelse om udviklingscentrets leverancer Udviklingscenter for Demensområdet

Læs mere

Demensvenligt Danmark sådan når vi det!

Demensvenligt Danmark sådan når vi det! Demensvenligt Danmark sådan når vi det! Et oplæg fra Demensalliancen (Ældre Sagen, FOA, Dansk Sygeplejerråd, PenSam og Ergoterapeutforeningen) Demens bliver en af Danmarks største pleje og omsorgsopgaver

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 30. maj 2018 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 30. maj 208 godkendt Syddjurs Kommunes værdighedspolitik 2016-2020. Værdighed er en forudsætning

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik 2019-2021 Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den tredje alder. Ældre borgere

Læs mere

Forum for social innovation. Netværk og viden til nye velfærdsløsninger

Forum for social innovation. Netværk og viden til nye velfærdsløsninger Forum for social innovation Netværk og viden til nye velfærdsløsninger 1 Vi bringer viden i spil Hvad er Forum for social innovation? Social innovation handler om at skabe nye og bedre velfærdsløsninger

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Demensstrategi Orientering på SSU 13. august Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Orientering på SSU 13. august Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Orientering på SSU 13. august 2019 Ældre og Sundhed Demenstrategi Antallet af demente borgere er stigende Assens Kommune i 2017 Antal +60 årige: 11.973 borgere Estimat af + 60

Læs mere

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Handleplan for demensområdet 2015-2018???? Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker med afsæt i et stærkt borgerperspektiv at være på forkant med de bedst mulige

Læs mere

- et værdigt liv med demens

- et værdigt liv med demens DEMENSSTRATEGIEN 2019-2022 Sund hele vejen - et værdigt liv med demens Indholdsfortegnelse Demensstrategien "Sund hele vejen et værdigt liv med demens" 2019-2022... 4 Personen kommer i første række...

Læs mere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere www.faidh.dk Om os En selvejende institution med 28 års erfaring med at tilbyde Idræt for ALLE, der kan dyrke motion i dagtimerne uanset forudsætninger. Består af to projekter samt Idræt i dagtimerne.

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen

Værdighedspolitik for ældreplejen JAN FEB MAR APR MAJ JUN Værdighedspolitik for ældreplejen Bestyrelsens forslag til overordnede værdier og prioriteringer v/bent Aa. Rasmussen eller Erik Stagsted Hvordan fik vi en lov om værdighed i ældreplejen?

Læs mere

Frivilligcenter Nordfyn GENERALFORSAMLING 21. MARTS 2018

Frivilligcenter Nordfyn GENERALFORSAMLING 21. MARTS 2018 Frivilligcenter Nordfyn GENERALFORSAMLING 21. MARTS 2018 Vision 2021 Vi skaber fremtidens Nordfyn sammen Hos os er det sunde valg altid let. Vi lever os til sundhed: Vi udvikler de allerbedste rammer for

Læs mere