Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om arbejdsformidling m.v. Almindelige bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om arbejdsformidling m.v. Almindelige bemærkninger"

Transkript

1 Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om arbejdsformidling m.v. Almindelige bemærkninger Dette forslag til landstingsforordning om arbejdsformidling m.v. er et led i arbejdsmarkedsreformen, som blev igangsat i 1998 med et fire-strenget reformprogram omfattende arbejdsmarkedsanalyser og statistik, arbejdsmarkedets struktur og organisering, lovgivningsreform samt kvalificering af arbejdsstyrken. En væsentlig del af målsætningen for arbejdsmarkedspolitikken er opkvalificering af den del af arbejdsstyrken, der står til rådighed for arbejdsmarkedet. Målet er at dække behovet for kvalificeret arbejdskraft og reducere behovet for udefra kommende arbejdskraft. Målet er ligeledes at sikre uddannelse eller arbejde til de ledige med henblik på social mobilitet. En anden væsentlig målsætning for arbejdsmarkedsreformen er etablering af vejlednings- og introduktionscentre i kommunerne. Med disse skabes bedre rammer for gennemførelse af uddannelse og opkvalificering. Med de individuelle handlingsplaner sikres gennemførelse af de mål, der er sat for den enkelte. Dette vil på sigt reducere marginalisering af dele af arbejdsstyrken f. eks. unge. Det er en væsentlig målsætning, at arbejdsmarkedsreformen udmøntes i lovgivning i relevant omfang. Gældende landstingsforordning om arbejdsformidling er fra 1988, og der er behov for at gøre lovgivningen mere tidssvarende, enkel og lettere tilgængelig for brugerne. Endvidere er der i forslaget sket konsekvensrettelser, eksempelvis som følge af den kommunale styrelseslov fra 1994, hvorefter kommunalbestyrelser ikke længere har pligt til at nedsætte et arbejdsmarkedsudvalg. Formålet med dette forslag til landstingsforordning er overordnet at fastlægge rammer for, hvordan den lokale arbejdsmarkedsindsats kan udvikles i relation til de mål, som lokalbefolkningen via kommunalbestyrelsen ønsker at nå, og på sigt at effektivisere såvel arbejdsformidlingen og opkvalificeringsindsatsen lokalt og på landsplan. Der er indsat en ny bestemmelse om, at Landsstyret kan oprette en landsdækkende IT-baseret jobbank. Formålet er at gøre arbejdsformidlingen smidigere og lettere tilgængelig for brugerne, med mulighed for større individuel servicering. Ledige kan endvidere få kendskab til uddannelsessteder, uddannelsesmuligheder, jobtilbud m.v. Høringssvar : Der er indkommet høringssvar fra :

2 Direktoratet for Infrastruktur og Boliger, SIK, Grønlands Statistik, Direktoratet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Kiiip, Indenrigskontoret, KANUKOKA, AK, Grønlands Arbejdsgiverforening, Direktoratet for Sundhed, Familiedirektoratet, Skattedirektoratet, PIP, Sekretariatet, Administrationsdirektoratet og ØD. Familiedirektoratet, PIP, AK, Skattedirektoratet, Indenrigskontoret, Personaleadministrationen, Direktoratet for Fiskeri, Fangst og Landbrug har ingen bemærkninger til forslaget Direktoratet for Infrastruktur og Boliger bemærker, at forslaget har gode intentioner, men de økonomiske konsekvenser er ikke tilstrækkeligt tydelige. Desuden vurderer Direktoratet, at det vil blive administrativt tungt at indføre individuelle handlingsplaner. SIK ønsker 1, stk. 3 i den gældende forordning genindsat, hvilket Landsstyret har efterkommet. SIKs ønske om fastholdelse af kommunalbestyrelsens pligt til nedsættelse af arbejdsmarkedsudvalg, har Landsstyret ikke efterkommet. SIK beklager, at der ikke længere er en bestemmelse om forsøgsordning for organisationernes ret til at etablere arbejdsformidling, men pointerer, at det væsentligste er, at arbejdsformidlingen fungerer optimalt. Desuden ønsker SIK klarhed over hvorfor bekendtgørelse nr. 5 af 3. september 1982 er ved at blive ophævet. Landsstyret henviser til 16, stk. 2, hvor der står, at denne bekendtgørelse videreføres, indtil den ændres eller ophæves. SIK er af den opfattelse, at etablering af introduktions- og vejledningscentre er et skridt i den rigtige retning. Grønlands Statistik har generelle bemærkninger om afstemning af GS s kompetence i relation til dataindsamling og Direktoratets intentioner om etablering af jobbank registrering af data i øvrigt. GS stiller konkrete spørgsmål til introduktions- og vejledningscentrenes funktion. Landsstyret skal bemærke, at der i bemærkningerne til forslaget er taget højde for dette. GS anfører endvidere, at de økonomiske konsekvenser bør analyseres nærmere. Landsstyret henviser til afsnittet om økonomiske konsekvenser i herværende bemærkninger. KANUKOKA har haft forslaget i høring i kommunerne, og 10 kommuner har svaret. KANUKOKA mener, at forordningens vedtagelse forudsætter klare regler om kommunalbestyrelsernes opgaver i forbindelse med forordningen, bevilling af økonomiske midler, regler for forsøgsvirksomhed og beskæftigelsesfremmende foranstaltninger. Landsstyret henviser til bestemmelser om intentioner for udarbejdelse af nærmere regler. Bestemmelsen i 3, stk 3 er bragt i overensstemmelse med Grundloven. KANUKOKA efterlyser regler for rådighedsbegrebet for de arbejdssøgende. Landsstyret kan oplyse, at dette arbejde pågår i samarbejde med bl. a. KANUKOKA.

3 Generelt er KANUKOKA af den opfattelse, at forordningen vil medføre øgede omkostninger for kommunerne. Vedr. de økonomiske konsekvenser henviser Landsstyret til det udvidede afsnit om dette i herværende bemærkninger til forordningen. Grønlands Arbejdsgiverforening har forskellige bemærkninger af teknisk karakter, som er indarbejdet. Desuden havde GA gerne set en langt mere detaljeret beskrivelse af minimumskrav til kommunernes indsats. Landsstyret henviser til, at forordningsforslaget er en rammelov. Direktoratet for Sundhed har ingen bemærkninger til forslagets indhold, men stiller spørgsmål ved finansieringen af vejlednings- og introduktionscentrene og udgifter til bohaveflytning, og understreger, at Direktoratet på ingen måde kan påtage sig medfinansiering. Økonomidirektoratet, herunder Strukturpolitisk Kontor har en række bemærkninger til forslaget, som kan sammenfattes i tre hovedpunkter : 1) ØD savner en beskrivelse af forslagets direkte og afledte økonomiske konsekvenser 2) ØD erfarer, at forslaget lægger op til reel decentralisering af arbejdsmarkedspolitikken. ØD ønsker i den henseende en nærmere beskrivelse af, hvordan dette harmonerer med ønsket om et samlet arbejdsmarked 3) ØD har meget svært ved at finde det substantielle nyskabende i forslaget i forhold til det arbejdsmarkedspolitiske indhold, og mener at de nye elementer sagtens kunne finde plads indenfor den gældende landstingsforordning. Hertil skal Landsstyret henvise til herværende afsnit om økonomiske konsekvenser og intentionerne i Arbejdsmarkedsreformen om løbende tilpasning af lovgivningen til arbejdsmarkedsreformens proces. Sekretariatet har foretaget lovteknisk gennemgang, og ændringer er herefter indarbejdet. Økonomiske konsekvenser: Som følge af reglerne om, at kommunalbestyrelsen kan oprette vejlednings- og introduktionscentre til administration af kommunalbestyrelsens opgaver efter denne landstingsforordning, og at Landsstyret kan fastsætte regler om bl.a. tilskud og drift af centrene, kan forslaget få økonomiske konsekvenser for Landskassen. Det er hensigten, at finansieringen af aktiviteterne i medfør af 5 sikres i forbindelse med revisionen af finansieringen af ungdomstjenesterne og de lokale erhvervsskoler. Revisionen af finansieringen af ovennævnte aktiviteter skal ske i samarbejde med kommunerne. Såfremt der herved sker ændringer i opgave- /byrdefordelingen mellem kommunerne og Hjemmestyret, skal dette forhandles mellem KANUKOKA og Landsstyret.

4 Bestemmelsen i forslagets 7, hvorefter den anviste holdes skadesløs for udgifter til transport og bohaveflytning, såfremt anvisningen medfører bopælsskift, vil have økonomiske konsekvenser. Finansieringen kan eventuelt ske gennem oprettelse af en fond eller en pulje med det formål at sikre, at arbejdskraften kan flytte derhen, hvor der er mest behov for det, uden at det belaster den arbejdssøgende eller den virksomhed, som efterspørger arbejdskraften. Der vil være økonomiske konsekvenser for Landskassen ved etablering og drift af en eventuel landsdækkende jobbank, som på nuværende tidspunkt afholdes på finansloven inden for bevillingen til arbejdsmarkedsreformen. Der kan eventuelt være økonomiske konsekvenser for kommunerne til etablering af den fornødne ITteknologi lokalt samt til uddannelse af medarbejdere. Administrative konsekvenser: Forslaget vil i opstartsfasen medføre mere administration i centraladministrationen som følge af etableringen af en eventuel jobbank, men eventuelt mindre administration i kommunerne, da brug af jobbanken forventes at medføre en hurtigere og mere fleksibel arbejdsformidling. Bestemmelsen i forslaget om årlig rapport om arbejdsmarkedsindsatsen kan få administrative konsekvenser, for så vidt der ikke tages højde for dette i det daglige administrative arbejde i centraladministrationen, men ved en fokuseret indsats omkring arbejdsmarkedsområdet, kan administrationen eventuelt nedbringes på længere sigt, ved at indsatsområderne bliver mere tydeliggjort. Bestemmelsen om individuel handlingsplan jf. 5, kan få administrative konsekvenser for kommunerne, da der eventuelt i opstartsfasen skal afsættes flere personaleressourcer til varetagelse af denne opgave. Bemærkninger til de enkelte bestemmelser Til 1 Som altovervejende hovedregel varetager kommunerne alene lokale kommunale opgaver, herunder arbejdsformidling. Kommunerne kan vælge at indgå et regionalt samarbejde om kommunale opgaver. Landsdækkende opgaver varetages af Landsstyret, i denne sammenhæng kan nævnes den eventuelt kommende landsdækkende, IT-baserede jobbank jf. 10.

5 Denne forordning begrænser ikke kommunernes muligheder for at bidrage til erhvervsudviklingen gennem Landstingslov om kommunernes investering i erhvervsmæssig virksomhed. Til 2 Bestemmelsen fastlægger, hvilke opgaver kommunerne har som led i en aktiv arbejdsmarkedspolitik. Kommunerne har ansvaret for at følge med i den lokale udvikling på arbejdsmarkedet. Til 3 Bestemmelsen svarer til 5 stk.1, 3 og 4 i gældende Landstingsforordning, med tilføjelse af uddannelses- og erhvervsvejledning. I forbindelse med reform af de erhvervsmæssige grunduddannelser, hvor der blandt andet lægges op til, at ansøgerne gives større forudsætninger for at påbegynde en erhvervsmæssig grunduddannelse end i det gamle STI-system, forudsættes det, at der etableres uddannelses- og erhvervsintroduktionsforløb, som kan opkvalificere de ansøgere, der ikke har tilstrækkelige forudsætninger for at påbegynde en erhvervsmæssig grunduddannelse. Det skal sikres, at der etableres lokale vejlednings- og introduktionscentre, således at man direkte kan servicere borgere. Dette skal ske ud fra individuelle forudsætninger sammenholdt med erhvervslivets behov. Kommunerne kan samarbejde om at styrke den arbejdsmarkedspolitiske indsats i regionen. Her tænkes der også på den mulighed, at kommunerne kan samarbejde omkring ledighedsbekæmpelse, introduktions- og opkvalificeringstiltag via samarbejde i regionen. Jf. 3 stk. 2 foregår indberetningerne ved, at kommunalbestyrelsen indsender statistiske oplysninger vedrørende ledighed i skemaform til arbejdsmarkedsafdelingen i Direktoratet for Erhverv. Grønlands Statistik kan anvende disse data i medfør af gældende landstingslov om Grønlands Statistik. Til 4 Bestemmelsen skal sikre, at der lokalt skabes et samarbejde mellem kommunen og de offentlige og private arbejdspladser.

6 I medfør af 4 stk. 2 samt gældende bekendtgørelse om tilskud til kommunale beskæftigelsesforanstaltninger, er der på finansloven afsat tilskudsmidler til kommunerne vedrørende arbejdsløshedsbekæmpelse m.v. Til 5 Bestemmelsen tager udgangspunkt i den gældende bestemmelse i 9. Der er tilføjet en bestemmelse, som sikrer, at der findes erhvervs- og uddannelsesvejledning i kommunen. Disse tiltag er noget, som kommunerne i samarbejde med direktoraterne KIIIP og Direktoratet for Erhverv arbejder på at forbedre, bl.a. via etableringen af en egentlig vejlederuddannelse. Som nyt foreslås det, at kommunerne foranlediger, at der sammen med de ledige, de unge på introduktionstiltag samt andre på opkvalificeringstiltag, udarbejdes individuelle handlingsplaner. På denne måde søges det også sikret, at de hidtidige ungdomstjenester erstattes med introduktionstiltag, som sikrer, at der finder faglig såvel som teoretisk opkvalificering af de unge sted. Formålet er, at de unge enten forberedes til at kunne blive optaget på en kompetencegivende uddannelse, eller vil have en bedre chance for at kunne opnå varig beskæftigelse. Landsstyret har til hensigt at ophæve Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 35 af 29. december 1995 om ungdomstjeneste og erstatte den med en bekendtgørelse om uddannelses- og erhvervsintroduktion, der har til formål at opkvalificere ledige både fagligt, teoretisk, personligt og socialt, således at de forberedes til at blive optaget på en kompetencegivende uddannelse eller opnå i varig beskæftigelse. Uddannelses- og erhvervsintroduktion skal baseres på individuelle handlingsplaner, der indgås mellem den ledige og lederen eller vejlederen på vejledningscentret i kommunen. En individuel handlingsplan tager udgangspunkt i den lediges ønsker til et fremtidigt liv, hvor vejlederens fornemste opgave er at få den lediges ønsker sammensat således, at der på sigt er mulighed for selvforsørgelse. Landsstyret er af den opfattelse, at en individuel handlingsplan, der tager udgangspunkt i den lediges ønsker, skaber den største motivation hos den ledige, og dermed større chance for at opnå de mål, som handlingsplanen indeholder. Det er i denne forbindelse vigtigt, at kommunerne med udgangspunkt i de muligheder, som erhvervslivet også frembyder i regionen, aktivt deltager ved opbygningen af de nye introduktionstiltag, der sikrer, at man tager hensyn til de unges interesser.

7 Med etablering af vejlednings- og introduktionscentre kan kommunalbestyrelserne ikke fralægge sig ansvaret for opgavernes udførelse. Den enkelte kommunalbestyrelse har således pligt til at udarbejde rapporterings- og kontrolrutiner, der sikrer, at kommunalbestyrelsen og Landsstyret har indsigt i opgavernes varetagelse. Ledighedsadministrationen ønskes gjort mere tidssvarende, så det sikres, at ledige, som er parate og kvalificerede til at lade sig ansætte, kan blive hjulpet til at få anvist et arbejde. Der skal etableres kvalificeringstiltag efter de lediges kundskaber, såsom revalideringstiltag samt modulopbyggede opkvalificeringstiltag, der så vidt muligt sikrer, at arbejdsstyrken, og specielt personer uden kompetencegivende uddannelse, ikke marginaliseres, når ledigheden opstår. Det skal samtidig bemærkes, at forhold der reguleres efter Landstingsforordning nr. 4 af 31. maj 2001 om revalidering, ikke er de samme forhold, som reguleres i dette forslag til landstingsforordning om arbejdsformidling. Der stilles forslag om, at kommunerne skal udarbejde individuelle handlingsplaner for og i samarbejde med de ledige. Disse individuelle handlingsplaner skal udarbejdes, uanset om kommunerne etablerer vejlednings- og introduktionscentre. I medfør af 5 stk. 5 planlægges udarbejdet en bekendtgørelse i samarbejde med KIIIP og KANUKOKA, hvori indgår bestemmelser om krav til erhvervs- og uddannelsesvejledning. Til 6 Bestemmelsen svarer til 11 i den gældende landstingsforordning. Bestemmelsen skal sikre, at der sker så god en arbejdsanvisning som muligt. Til 7 Bestemmelsen svarer i det væsentligste til 12 i den gældende landstingsforordning, dog vil der efter forslaget endvidere kunne afholdes udgifter til bohaveflytning. Efter denne bestemmelse planlægges udarbejdet en bekendtgørelse, hvori der fastsættes regler for tilskudsgivning til udgifter til transport og bohaveflytning. Der arbejdes på oprettelse af en fond eller pulje til at sikre finansieringen af ovennævnte udgifter. På sigt skal Grønland betragtes som ét arbejdsmarked. Arbejdskraftens mobilitet skal til stadighed øges, så arbejdsstyrken reelt har mulighed for at søge arbejde der, hvor der efterspørges arbejdskraft.

8 Det skal være attraktivt at søge arbejde frem for at være afhængig af sociale ydelser. Der henvises i øvrigt til 17 i Landstingsforordning nr. 10 af 1. november 1982 om hjælp fra det offentlige, hvorefter der kan ydes en person, der ikke selv har midler dertil, hjælp til en flytning, som medfører forbedring af pågældendes eller familiens boligmæssige og erhvervsmæssige forhold. Til 8 Bestemmelsen svarer til 13 i den gældende landstingsforordning, dog er der sket en sproglig tilretning. Bestemmelsen skal sikre, at der ikke sker anvisning til en arbejdsplads, som er involveret i en arbejdskonflikt. Bestemmelsen finder kun anvendelse i forbindelse med lovligt varslede arbejdsstandsninger. Der vil derfor kunne ske anvisning til en virksomhed, hvor der verserer en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Til 9 Bestemmelsen er en sammenskrivning af i den gældende landstingsforordning med sproglige ændringer. Bestemmelsen i stk. 2 skal sikre, at kommunen i tilfælde af at et ansættelsesforhold ikke er kommet i stand, modtager oplysning om baggrunden herfor således at kommunen kan vurdere, om dette eventuelt skal have konsekvenser for virksomheden eller for den arbejdssøgende i form af f.eks. ophør af udbetaling af takstmæssig hjælp. Bestemmelsen i stk. 3 pålægger arbejdsgiveren at betale de udgifter, der har været i forbindelse med en forgæves anvisning. Til 10 Landsstyret har i forbindelse med arbejdsmarkedsreformen, samt i samarbejde med det danske ledighedsadministrationssystem AIDA 2, fået udarbejdet et nyt koncept til et IT-baseret ledighedsadministrationssystem. På sigt skal det være muligt for de ledige at blive serviceret individuelt, ligesom man via ledighedsadministrationssystemet kan få kendskab til uddannelsessteder, uddannelsesmuligheder, jobtilbud m.v. I dette administrative system vil det også være muligt at udføre ledighedsadministrationen. Jobbanken søges etableret.

9 Jobbanken etableres i overensstemmelse med gældende lovgivning om offentlige myndigheders registre, herunder udarbejdelse af registerforskrifter. Jobbanken vil generere statistiske grunddata. Grønlands Statistik kan anvende disse data i medfør af landstingsloven om Grønlands Statistik. Landsstyreområdet vil kunne anvende data til formål, der er godkendt i relevante registerforskrifter. Data kan tilgå Suliaq, som er et edb-baseret statistikregister i Hjemmestyrets centraladministration, som danner grundlag for udarbejdelse af arbejdsmarkedsanalyser. Suliaq indgår i arbejdsmarkedsreformen. For at begrænse den administrative indberetningsbyrde for kommunerne kan der indgås aftale mellem Landsstyret og Grønlands Statistik om hensigtsmæssige arbejdsgange, som sikrer Grønlands Statistik adgang til datagrundlaget fra kommunerne. Landsstyret kan bemyndiges til at fastsætte regler om etablering af jobbank efter stk. 1, herunder regler om kommunalbestyrelsens forpligtelse til at anvende jobbanken, forventes udmøntet i en bekendtgørelse. Det er hensigten, at kommunerne skal være forpligtet til at medvirke ved gennemførelsen af jobbanken, indberetningen af ledige stillinger og lignende. Til 11 Bestemmelsen svarer nogenlunde til 18 i den gældende landstingsforordning om arbejdsformidling. Landsstyret får dog ikke længere ansvaret for uddannelse af arbejdsmarkedsforvaltningernes personale. Landsstyrets forpligtelse bliver alene at afholde et årligt kursus for denne personalegruppe. Med bestemmelsen sikres det, at arbejdsmarkedskonsulenterne én gang årligt bliver orienteret om nye tiltag, fortolkninger af gældende bestemmelser m. v. samt får lejlighed til at drøfte administrationen af lovgivningen, hvilket bl.a. vil kunne sikre ensartet administration i landet. Reglen om afholdelse af et kursus for de nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer skal sikre, at de bliver bekendt med lovgivningen på området, og herved medvirker til at sikre, at lovgivningen efterleves. Udgifter til kursusafholdelse efter denne bestemmelse fordeles mellem kommunerne og Landskassen således, at Landskassen afholder følgende udgifter: Rejser, ophold samt øvrige normale kursusudgifter, herunder udgifter til lokale og undervisere. Kommunen afholder kursusafgiften og dagpenge til kursusdeltagerne fra kommunerne. Til 12 Bestemmelsen svarer til 19 i den gældende landstingsforordning.

10 Der er på nuværende tidspunkt afsat midler på finansloven til tilskudsgivning efter denne bestemmelse samt Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 42 af 28. september 1994 om tilskud til kommunale beskæftigelsesforanstaltninger og Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 37 af 29. december 1995 om tilskud til kommunale ungdomstjenester. Landsstyret kan yde tilskud med beskæftigelsesfremme for øje til bygder og yderdistrikter, hvor det generelt er vanskeligt at opstarte nye arbejdspladser. Kommunerne har ud over beskæftigelsesfremmende foranstaltninger mulighed for at oprette aktiveringsprojekter efter landstingsforordning om aktivering af ledige. Udgifter til denne form for aktivering er en ren kommunal udgift. Til 13 Bestemmelsen om forsøgsvirksomhed blev indarbejdet i lovgivningen i 1999 og ønskes bibeholdt. Det er hensigtsmæssigt fortsat at kunne etablere forsøgsordninger, således at nye muligheder for at sikre beskæftigelse, kan afprøves som forsøgsordning. Til 14 Denne bestemmelse er ny. Bestemmelsen skal sikre, at arbejdsmarkedsindsatsen løbende beskrives og videreudvikles. En årlig rapport vil være et hensigtsmæssigt redskab for Landsstyret til en videre udvikling af arbejdsmarkedsindsatsen. Til 16 Ved forordningens ikrafttræden ophæves den gældende forordning. Hjemmestyrets bekendtgørelser i medfør af landstingsforordningen forventes revideret snarest og senest i år 2004.

28. november 2013 FM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

28. november 2013 FM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 28. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er i det væsentligste en gengivelse af den gældende landstingsforordning om arbejdsformidling

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 13. marts 2014 FM2014/126 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er i det væsentligste en gengivelse af den gældende landstingsforordning om arbejdsformidling som trådte

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 27. december 2005 VM 2006/14 1. Indledning: Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Ud fra ønsket om, at kommunerne skal kunne anvende revalideringsordningen optimalt, fremsættes

Læs mere

10. juni 2014 EM 2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM 2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM 2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobbank på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs, hvor

Læs mere

25. januar 2008 FM 2008/17 16.10.2007 EM 2007/62. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

25. januar 2008 FM 2008/17 16.10.2007 EM 2007/62. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2008 FM 2008/17 16.10.2007 EM 2007/62 1. Baggrunden for forordningsforslaget Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Forslaget lægger vægt på at skabe mulighed for i videre

Læs mere

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. januar 2015 FM 2015/92 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobportal på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs,

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2006 EM 2006/35 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyremedlemmet for Familie og Justitsvæsens ændringsforslag skal skabe en klar hjemmel for bevilling

Læs mere

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM2015/165 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Ændringerne foretages ud fra et ønske om at øge mulighederne for at søge mobilitetsfremmeydelser. For at

Læs mere

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Arbejdsløsheden i Grønland er voksende, og til trods for at størstedelen af de arbejdsløse er ufaglærte, ansætter

Læs mere

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 9. december 2016 FM2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til forordning om arbejdsmarkedsydelse. Afgivet til forslagets 2.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til forordning om arbejdsmarkedsydelse. Afgivet til forslagets 2. 11. maj 2006 FM 2006/25 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg vedrørende Forslag til forordning om arbejdsmarkedsydelse. Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Erhvervsudvalg har

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 1. juli 2008 om tilskud til kurser på erhvervsuddannelsesområdet

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 1. juli 2008 om tilskud til kurser på erhvervsuddannelsesområdet Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 1. juli 2008 om tilskud til kurser på erhvervsuddannelsesområdet I medfør af 49 og 52, stk. 2, i landstingsforordning nr. 2 af 31. maj 1999 om erhvervsuddannelser

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 17. marts 2006 FM 2006/21 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Baggrunden for forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Landstingsforordning nr. 6 af 14. november 2004, der trådte i kraft den 1.

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2004 EM2004/29 Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn og unge er vedtaget på Forårssamlingen 2003. Anvendelsen

Læs mere

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM2014/128 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

DIREKTORATET FOR ARBEJDSMARKED OG ERHVERVSUDDANNELSER

DIREKTORATET FOR ARBEJDSMARKED OG ERHVERVSUDDANNELSER DIREKTORATET FOR ARBEJDSMARKED OG ERHVERVSUDDANNELSER Den 10. maj 2006 Samrådsnotat baseret på spørgsmål fra Erhvervsudvalget i samrådsskrivelse af 5. maj 2006. SPØRGSMÅL 1: Ad 2, bemærkningerne, Omtalen

Læs mere

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 3. juli 2014 EM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger har

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

I medfør af 1 og 6 i landstingsforordning nr. 1 af 4. maj 1990 om erhvervsuddannelse, uddannelsesstøtte og erhvervsvejledning fastsættes:

I medfør af 1 og 6 i landstingsforordning nr. 1 af 4. maj 1990 om erhvervsuddannelse, uddannelsesstøtte og erhvervsvejledning fastsættes: Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 20 af 27. maj 1991 om styrelsen af erhvervsuddannelsesområdet I medfør af 1 og 6 i landstingsforordning nr. 1 af 4. maj 1990 om erhvervsuddannelse, uddannelsesstøtte og

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. december 2005 VM 2006/13 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Det nuværende regelgrundlag for udøvelse af havnemyndighed er 1 i Hjemmestyrets bekendtgørelse

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 4. april 2006 FM 2006/25 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning: Almindelige bemærkninger Baggrunden for forordningsforslaget er at sikre de registrerede ledige, der reelt står til rådighed

Læs mere

10. august 2006 EM 2006/53. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2006 EM 2006/53. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2006 EM 2006/53 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Der har været tvivl om, hvilke hjemmelsbeføjelser 24 og 25 i landstingsforordning

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. 23. april 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 15. august 2008 25. januar 2008 31.07.2007 EM 2008/10 FM 2008/39 EM 2007/39 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 4 af 29. november 2013 om uddannelses- og erhvervsvejledning

Inatsisartutlov nr. 4 af 29. november 2013 om uddannelses- og erhvervsvejledning Inatsisartutlov nr. 4 af 29. november 2013 om uddannelses- og erhvervsvejledning Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Der skal vederlagsfrit ydes alle borgere målrettet og kvalificeret vejledning om valg

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

Almindelige bemærkninger.

Almindelige bemærkninger. 11. marts 2004 FM 2004/23 Almindelige bemærkninger. Baggrunden for nærværende forslag til landstingslov er, at der på konto 20.11.50. FL 2004 er afsat 3 millioner kroner til det i forslaget skitserede

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 22. september 2009 EM 2009/91 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Forslagets baggrund: Almindelige bemærkninger Det daværende landsråd vedtog i 1978 landsrådsvedtægt af 4. april 1978 om uddannelsesstøtte

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut pålægges at

Læs mere

24. august 2012 EM 2012/79. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

24. august 2012 EM 2012/79. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 24. august 2012 EM 2012/79 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Naalakkersuisut har besluttet at foreslå en skatteomlægning. Omlægningen indebærer bl.a., at

Læs mere

12. marts 2017 FM 2017/119. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

12. marts 2017 FM 2017/119. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 12. marts 2017 FM 2017/119 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

Rettelsesblad. (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger.

Rettelsesblad. (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger. 23. april 2004 FM 2004/23 Rettelsesblad (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger. Baggrunden for nærværende forslag til landstingslov er, at der på Finansloven for

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af miljøet.

Bemærkninger til forslag til Landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af miljøet. Bemærkninger til forslag til Landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af miljøet. 1. Almindelige bemærkninger. Landstingsforordning nr. 12 af 22. december 1988 om beskyttelse

Læs mere

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Forordningsforslaget indeholder ændring af 2 bestemmelser i den gældende landstingsforordning.

Læs mere

Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget

Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget har formuleret nedenstående mission, vision og arbejdsmarkedspolitiske værdier. Mission Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets

Læs mere

Kapitel I. Omfanget af planlægningen og tidsfrister.

Kapitel I. Omfanget af planlægningen og tidsfrister. CIRKULÆRE OM SOCIAL UDBYGNING. I medfør af landstingsforordning nr. 8 af 10. oktober 1979 om socialvæsenets styrelse og organisation med senere ændringer, fastsættes følgende bestemmelser: Kapitel I. Omfanget

Læs mere

Inatsisartutlov om uddannelses- og erhvervsvejledning

Inatsisartutlov om uddannelses- og erhvervsvejledning Inatsisartutlov om uddannelses- og erhvervsvejledning Marcus Dalro og Claus Kleemann Departementet for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling Baggrund Koalitionsaftalens målsætninger om uddannelsesniveau

Læs mere

Aftalebilag. driftstilskud og resultatmål. for Job, Vejlednings- og. Opkvalificeringscentre. Kommuneqarfik Sermersooq

Aftalebilag. driftstilskud og resultatmål. for Job, Vejlednings- og. Opkvalificeringscentre. Kommuneqarfik Sermersooq Aftalebilag om driftstilskud og resultatmål for Job, Vejlednings- og Opkvalificeringscentre i Kommuneqarfik Sermersooq 2016 Departement for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, 2015 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2012 EM 2012/84 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formålet med forslaget er at indsætte bestemmelse om gebyrer i fiskeriloven. Indføringen er reelt set ikke ny,

Læs mere

Bemærkninger til forslag til ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af havmiljøet. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslag til ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af havmiljøet. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslag til ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af havmiljøet. Almindelige bemærkninger Ansvaret for Grønlands havmiljø er delt mellem Grønland og Danmark, idet landstingsforordning

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Landstingsforordning om revalidering. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslag til Landstingsforordning om revalidering. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslag til Landstingsforordning om revalidering Almindelige bemærkninger Ud fra ønsket om at skabe mulighed for at flest muligt personer i den erhvervsaktive alder forbliver eller genindtræder

Læs mere

Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget

Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkeds og Uddannelsesudvalget har formuleret nedenstående mission, vision og arbejdsmarkedspolitiske værdier. Mission Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 4. august 2006 EM 2006/34 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyrets forslag til en ny landstingsforordning om offentlig hjælp er en præcisering og forenkling

Læs mere

ET TRYGT ARBEJDSMARKED. Naalakkersuisuts bud på et trygt arbejdsmarked i årene frem

ET TRYGT ARBEJDSMARKED. Naalakkersuisuts bud på et trygt arbejdsmarked i årene frem ET TRYGT ARBEJDSMARKED Naalakkersuisuts bud på et trygt arbejdsmarked i årene frem 2015 1 Forord I denne folder kan du læse om 16 forslag fra Naalakkersuisut, som skal sikre Grønland en styrket fremtid

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger Xx august 2016 Bemærkninger til lovforslaget EM 2016/xx Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog i 1993 at oprette et boligselskab til at administrere Selvstyrets udlejningsboliger. En

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 20 af 3. december 2012 om erhvervsfremme til landbaserede erhverv har til formål at styrke udviklingen af det grønlandske

Læs mere

Aftalebilag om driftstilskud og resultatmål for Job, Vejlednings- og Opkvalificeringscentre i Kommune Kujalleq 2016

Aftalebilag om driftstilskud og resultatmål for Job, Vejlednings- og Opkvalificeringscentre i Kommune Kujalleq 2016 Aftalebilag om driftstilskud og resultatmål for Job, Vejlednings- og Opkvalificeringscentre i Kommune Kujalleq 2016 Departement for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, 2015 1 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2006 EM 2006/42 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for lovforslaget Formålet med dette forslag er at skabe rammer for, at en række nye og eksisterende videregående

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. september 2009 EM 2009/92 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for forordningsforslaget I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning blev pædagogisk-psykologisk

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

K E N D E L S E. F Kommune har den 19. marts 2008 truffet afgørelse i sagen, hvorefter der blev givet afslag.

K E N D E L S E. F Kommune har den 19. marts 2008 truffet afgørelse i sagen, hvorefter der blev givet afslag. Det Sociale Ankenævn har den 8. oktober 2010 behandlet din klage over F Kommunes afgørelser af 19. marts 2008 og 15. april 2008 om afslag på offentlig hjælp til tøj og har afsagt følgende K E N D E L S

Læs mere

26. marts 2015 FM2015/92 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

26. marts 2015 FM2015/92 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende 26. marts 2015 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om ændring af Inatsisartutlov nr. 5 af 8. juni 2014 om arbejdsformidling m.v. (Anvendelse

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2011 Bloktilskuddet til kommunerne i 2011 bliver på 741.037.000 kr. Bloktilskuddet bliver derved 48,3 mio. kr. mindre end i 2010. Det fremgår af bilag

Læs mere

Ændringsforslag til forslag til Landstingslov nr. af om Grønlands Ligestillingsråd. Kapitel 1. Nedsættelse af Ligestillingsrådet.

Ændringsforslag til forslag til Landstingslov nr. af om Grønlands Ligestillingsråd. Kapitel 1. Nedsættelse af Ligestillingsrådet. 18. maj 1998 FM 1998/18-3 Ændringsforslag til forslag til Landstingslov nr. af om Grønlands Ligestillingsråd 3. behandling Kapitel 1. Nedsættelse af Ligestillingsrådet. 1. Landsstyret nedsætter et Ligestillingsråd.

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger.

Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger. 30. marts 1998 FM 1998/18 Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger. På nuværende tidspunkt findes et Ligestillingsudvalg. Det er nedsat af Grønlands Landsting

Læs mere

Lov om Job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre - Effekt for kommunerne

Lov om Job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre - Effekt for kommunerne Lov om Job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre - Effekt for kommunerne Seminar 5-7. februar 2016 Effekt for kommunerne 1. Hver kommune skal oprette 1 job-, vejlednings- og opkvalificeringscenter i

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til

Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til Lovforslag nr. L 9 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 79 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2010-311-0055 Dato: 23. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt ikke tidligere oversendte

Læs mere

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2007

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2007 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2007 Parterne er enige om, at landsstyret i Forslag til Landstingsfinanslov for 2007 foreslår en bevilling til bloktilskud til kommuner i 2007 på 783.901.000

Læs mere

Landstingslov nr. 7 af 11. april 2003 om ligestilling af kvinder og mænd. Formål

Landstingslov nr. 7 af 11. april 2003 om ligestilling af kvinder og mænd. Formål Landstingslov nr. 7 af 11. april 2003 om ligestilling af kvinder og mænd Formål 1. Lovens formål er at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd, såvel i privatlivet som i alle samfundets funktioner,

Læs mere

Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af yy 2006 om arbejdsmarkedsydelse

Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af yy 2006 om arbejdsmarkedsydelse 4. april 2006 FM 2006/25 Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af yy 2006 om arbejdsmarkedsydelse I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 for Grønland om arbejds- og socialvæsenet fastsættes:

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

29. marts 2007 EM07/21 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg. vedrørende

29. marts 2007 EM07/21 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg vedrørende Forslag til Landstingsforordning om boligfinansiering Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling Landstingets Infrastruktur-

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 2. april 2002 FM 2002/24 Almindelige bemærkninger Dette forslag til landstingsforordning om kultur- og fritidsvirksomhed indeholder en revision af bestemmelserne i den hidtil gældende landstingsforordning

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik Udkast

Arbejdsmarkedspolitik Udkast Arbejdsmarkedspolitik Udkast 2018-2021 1 Indledning Formålet med arbejdsmarkedspolitikken er, at sætte en tydelig politisk retning for de næste fire år. Inden for arbejdsmarkedsområdet arbejder vi med

Læs mere

NAALAKKERSUISUT. Nivi Olsen Medlem af Inatsisartut, Demokraterne Sagsnr

NAALAKKERSUISUT. Nivi Olsen Medlem af Inatsisartut, Demokraterne Sagsnr AlIlsitassanul, sulirrcqammnul, Nunamut Nammincrmul NURlUlilu "''iul"arlcmi sulcqacisiinncnnut Naalaklr:crsuisoq Dcpancrncnld ror Råstorrer. Arbcjdsm:uked, Indenri&S:lnliiiendcr os Nordisk Samarbejde NAALAKKERSUISUT

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2007 FM 2007/32 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund: Med nærværende forslag tages der højde for de ændringer af lovtitler med videre, som er sket

Læs mere

12. april 2012 FM 2012/44. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

12. april 2012 FM 2012/44. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 12. april 2012 FM 2012/44 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra Udvalget

Læs mere

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM 2015/164 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Overordnet baggrund for forslaget Inatsisartutlov nr. 13 af 22. november 2011 om den gymnasiale uddannelse

Læs mere

7. maj 2008 FM 2008/54

7. maj 2008 FM 2008/54 7. maj 2008 FM 2008/54 Politisk-økonomisk beretning 2008 (Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat Det går godt for Grønlands økonomi. Den økonomiske vækst er høj og

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

GRØNLAND PÅ VEJ MOD VÆKST

GRØNLAND PÅ VEJ MOD VÆKST STATUS Omfattende reformer på arbejdsmarkedet Beskæftigelsesstrategien er i gang GRØNLAND PÅ VEJ MOD VÆKST Bedre rammer for erhvervslivet Ppt til seminar den 22. og 23. oktober 2016 GRØNLAND PÅ VEJ IND

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 19. oktober 2004 EM 2004/36 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning: Almindelige bemærkninger Formålet med nærværende forslag til landstingsforordning er at udvide rammerne for KNI A/S virksomhed

Læs mere

Upernavik kommune, aktivitetshus - Landsstyret indstiller, Aningaasaqarn ermut ataatsiniititaliaq. Landstinget. Finansudvalget.

Upernavik kommune, aktivitetshus - Landsstyret indstiller, Aningaasaqarn ermut ataatsiniititaliaq. Landstinget. Finansudvalget. Inatsisartut Aningaasaqarn ermut ataatsiniititaliaq Landstinget Finansudvalget Ulloq/Dato: 25. juni 2004 Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender J.nr.: 01.31.06/04-00037 Orientering til

Læs mere

2009/1 LSF 9 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag.

2009/1 LSF 9 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. 2009/1 LSF 9 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sagsnr. 030.80D.121 Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap

Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap Departementet for Sociale Anliggenders administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap Sammenskrivningen er ikke retlig bindende. Sammenskrivningen

Læs mere

UDKAST 14/08-12. Forslag. til

UDKAST 14/08-12. Forslag. til UDKAST 14/08-12 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik (Suspension af kommunernes 100 pct. finansiering af arbejdsløshedsdagpenge og manglende

Læs mere

Kapitel 1 Formål og definitioner

Kapitel 1 Formål og definitioner Landstingslov nr. 23 af 18. december 2003 om kommunernes mulighed for at bidrage til erhvervsudvikling gennem investering i erhvervsmæssig virksomhed m.v. Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Formålet med

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 Baggrund I projektbeskrivelserne bag Kompetenceplatform Midtjylland, KOMPETENCEmidt

Læs mere

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16 Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF 189 15/16 Med ikrafttrædelse 1.7.2016 Ændring i reglerne vedr. helbredsmæssig vurdering Ændringen indebærer, at kommunalbestyrelsen

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 4 af 15. marts 2007 om udbetaling af offentlig hjælp, handlingsplaner, rådighed m.v. Kapitel 1 Omfattede personer

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 4 af 15. marts 2007 om udbetaling af offentlig hjælp, handlingsplaner, rådighed m.v. Kapitel 1 Omfattede personer Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 4 af 15. marts 2007 om udbetaling af offentlig hjælp, handlingsplaner, rådighed m.v. I medfør af 8, stk. 2, 11, stk. 6, 13, stk. 7, 18, stk. 3, og 24, stk. 2, i landstingsforordning

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 30. december 2004 om tilskud til lokale radio- og tv-stationer mv.

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 30. december 2004 om tilskud til lokale radio- og tv-stationer mv. Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 21 af 30. december 2004 om tilskud til lokale radio- og tv-stationer mv. I medfør af 39, stk. 2, og 42, stk. 1 og 2, og 59, stk. 2 og 3, i landstingsforordning nr. 6 af

Læs mere

Svar: Der skal henvises til besvarelsen under spørgsmål 1. 2/8

Svar: Der skal henvises til besvarelsen under spørgsmål 1. 2/8 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Kultureqarnermut, Ilinniartitaanermut, Ilisimatusarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse, Forskning og

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde

Kapitel 1. Anvendelsesområde Landstingsforordning nr. 2 af 12. juni 1995 om kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser Kapitel 1. Anvendelsesområde 1. Forordningen regulerer kommunernes indbyrdes betalingsforpligtelser for hjælp

Læs mere

FM 2017/132

FM 2017/132 21.04.2017 FM 2017/132 Rettelsesblad Erstatter forslag af 14.03.2017. (Der er foretaget rettelser i 10, stk. 2 samt redaktionelle ændringer jf. lovteknisk notat af 24. marts 2017 fra Bureau for Inatsisartut)

Læs mere

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 14-03-2017 FM 2017/141 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at Inatsisartut i efteråret 2016 vedtog beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

Spørgsmål til brug for udvalgsbehandlingen af EM 2007/30.

Spørgsmål til brug for udvalgsbehandlingen af EM 2007/30. NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Naalakkersuisut siulittaasuat Landsstyreformanden Strukturudvalget Spørgsmål til brug for udvalgsbehandlingen af EM 2007/30. EM 2007/ 30 (Forslag

Læs mere

Aningaasaqarnermut ataatsiniititaliaq. Finansudvalget Ulloq/Dato: J.nr.:

Aningaasaqarnermut ataatsiniititaliaq. Finansudvalget Ulloq/Dato: J.nr.: Inatsisartut Aningaasaqarnermut ataatsiniititaliaq Landstinget Finansudvalget Ulloq/Dato: 20. december 2004 Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender J.nr.: 01.31.06/04-00089 Orientering

Læs mere

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 Parterne er enige om, at landsstyret i Forslag til Landstingsfinanslov for 2008 foreslår en bevilling til bloktilskud til kommuner i 2008 på 761.509.000

Læs mere

20. august 2015 EM2015/147. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM2015/147. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM2015/147 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Naalakkersuisut planlægger at oprette en landsdækkende jobportal til registrering og administration af arbejdssøgende

Læs mere

9. august EM 2011/42. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om Børnetalsmand og Børneråd. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde

9. august EM 2011/42. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om Børnetalsmand og Børneråd. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde 9. august Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om Børnetalsmand og Børneråd. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde 1. Denne Inatsisartutlov har til formål at fremme børns rettigheder og interesser

Læs mere

8. marts 2008 EM2008/XX

8. marts 2008 EM2008/XX 8. marts 2008 EM2008/XX Forslag til: Landstingsforordning nr. x af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om leje af boliger (Øget tidsfrist for rettidig betaling. Mulighed for at indgå afdragsordning

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Løntilskud til private arbejdsgivere)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Løntilskud til private arbejdsgivere) Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Løntilskud til private arbejdsgivere) 1 I lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. lovbekendtgørelse nr. 439 af 29. maj 2008, som

Læs mere

DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love

DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love Undervisningsministeriet Simon Kjølby Larsen Vester Voldgade 123 1552 København V efu-vej@uvm.dk DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 1. august 2007 EM 2007/32 Bemærkninger til lovforslaget 1. Lovforslagets baggrund: Almindelige bemærkninger Dette lovforslag indebærer en ajourføring af 9 i landstingslov om stempelafgift. Ajourføringen

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune 2019 2022 Strategiens afsæt Udviklingen på arbejdsmarkedet går stærkt i disse år, ledigheden er faldende og flere bliver en del af arbejdsmarkedet.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2009/1 LSF 56 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2009-0012398 Fremsat den 4. november 2009

Læs mere