TRIVSELSPOLITIK SEJS SKOLE opmærksomme, men vi skal ikke nødvendigvis løse konflikterne for dem.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TRIVSELSPOLITIK SEJS SKOLE 2010. opmærksomme, men vi skal ikke nødvendigvis løse konflikterne for dem."

Transkript

1 TRIVSELSPOLITIK SEJS SKOLE 2010 Trivsel og mobning er noget, vi altid har været og stadig er opmærksomme på, men det er godt, at vi nu har fået skrevet en trivselspolitik på Sejs skole. I skoleåret har lærere og pædagoger haft trivsel-mobning som pædagogisk tema, og det er med baggrund i dette arbejde, at trivselspolitikken er udarbejdet. I trivselspolitikken samler vi de handleplaner vi har om mobning og de redskaber, vi har udviklet til at fremme klassers trivsel og forebygge mobning, Forældre kan være sikre på, at vi griber fat i problemer med det samme, men det kræver selvfølgelig, at vi kender til dem, og ofte foregår mobning i det skjulte. Her har forældre en vigtig rolle, idet de jo har den tætte kontakt til barnet, og de ved ofte, hvis der er noget, der trykker. opmærksomme, men vi skal ikke nødvendigvis løse konflikterne for dem. Det kan være hårdt at blive enige om fodboldreglerne eller finde ud af, hvem der nu havde lovet at være sammen, og hvad man kan sende sms er om. Det fører af og til til tårer og tænders gnidsel, men vi skal ikke gå ind og ordne sagerne for børnene/de unge. Vi skal hjælpe og støtte dem i at se nye veje og finde ud af tingene med hinanden. Det er for os vigtigt at skelne mellem konflikter og mobning. Mobning skal der straks sættes ind overfor, og alle vi voksne skal på banen så hurtigt som muligt. Det er noget andet med konflikter. Dem oplever vi dagligt, og sådan er det, når mennesker er sammen. Man kan ikke være enige om alt, og der er konstant konflikter, der skal løses. Grænsen mellem konflikter At møde modstand, og at lære at og mobning er flydende. takle modstand og måske ikke altid få det, som man først havde tænkt sig det, er rigtigt vigtigt. Det hører med til at være menneske. Hvis alle forhindringer fejes væk foran en, så bliver det svært at møde modstand senere i livet og det er der vist ingen, der slipper for. Som de voksne skal vi være der for børnene/de unge, og vi skal være I handleplanen står vores definition på, hvad mobning er. Både lærere, pædagoger og forældre skal gøre deres yderste for, at ingen bliver udsat for mobning og hvis det sker, så skal vi gribe ind, så hurtigt vi kan.

2 HVAD GØR VI PÅ SEJS SKOLE Indgribende indsats når mobning er sket Forebygggende indsats HVAD ER MOBNING? Mobning er en gentagen udsættelse for negative handlinger både verbale, sociale, fysiske, materielle og elektroniske. Mobning kan være både direkte og indirekte og kan udføres af en person eller af en gruppe. Mobning er en gruppes eller en enkeltpersons systematiske forfølgelse eller udelukkelse af en enkeltperson på et sted, hvor denne person er tvunget til at opholde sig. Typiske måder at mobbe på: Bruge nedsættende øgenavne, holde uden for fællesskabet, sprede rygter og bagtale, true eller tvinge, bruge fysisk vold samt brug af SMS og andre elektroniske udtryksformer. Mobning indebærer en ubalance i magtforholdet mellem den/de, der mobber, og den der bliver mobbet, således, at den, der bliver mobbet, har svært ved at forsvare sig. Drenge mobber ofte meget direkte ved at bruge øgenavne og fysisk vold, mens piger har en tendens til at mobbe mere indirekte ved at udelukke andre fra fællesskabet eller sprede rygter. Mobning kan være et tegn på et dårligt psykisk miljø, der i høj grad præger de sociale relationer, normerne og gruppedynamikken. Når disse forhold er usunde, får mobning gode vækstbetingelser.

3 Indgribende indsats Hvad kan man gøre for den enkelte elev Give barnet det løfte, at betror det sig til en voksen om et mobningsproblem, har det krav på at føle sig tryg ved og have tillid til, at den voksne konsekvent følger op på problemet. Lærer og pædagog taler med de involverede børn enkeltvis og efterfølgende evt. samlet. De involverede taler sig frem til en løsning. Se omtale af konfliktløsningshåndtering i det følgende. Hvis der er flere om mobningen, kontakte de andre mobberes forældre. Informer barnet om dette og vær forbevise forståelse, lytte til og give redt på, at det ikke er alle, der barnet fuld støtte. Gribe fat i problemet hurtigt, når modtager henvendelsen positivt. det opdages. Tale pænt om kammerater, Kontakte barnets klasselærer eller pædagog. Skolen vil hjælpe forældre og lærere i børnenes påhør. forældre og barn med at få ændret situationen og komme videre på en konstruktiv måde. Tale med den mobbedes forældre. Tage fat i det konkrete og pakke eventuelle fordomme om andre Kontakte barnets klasselærer eller pædagog. Skolen vil hjælpe børn væk. forældre og barn med at få ændret situationen og komme Tale pænt om kammerater, videre på en konstruktiv måde. forældre og lærere i børnenes påhør. Hvad kan forældre til mobbede gøre Kontakte mobbernes forældre og fortælle om problemet. Hvad kan de andre elever i klassen gøre Vise barnet, at man som forældre bakker op om skolens arbejde med problemerne. Lad aldrig som ingenting, hvis en kammerat bliver mobbet, men gør noget for at standse mobningen. Klassen/klasserne informeres og aftaler, hvordan de kan hjælpe de Hvad kan forældre til involverede børn. mobbere gøre Forældrene til de involverede børn kontaktes. Fortæl det til en voksen. Skolen vil handle øjeblikkeligt, når vi får kendskab til problemet. Undlade at give skyldfølelse, men Tal med de andre i klassen, der få i stedet barnet til at føle ikke er direkte involveret i ansvar. mobningen. Lav konkrete aftaler Der afholdes evt. forældremøde. Fokusere på mobningen ikke på om at støtte hinanden i at få mobningen standset. AKT-lærer og skolepsykolog kan barnet. Det er ikke barnet, der inddrages. er problemet, men selve Sig fra over for mobberne og mobningen. støt den mobbede.

4 Konflikthåndtering Hvad er der sket? Hvad er problemet? På dette indledende trin er det umådelig vigtigt, at man forsøger at beskrive kendsgerninger og begivenheder på en måde, som gør det muligt for den anden eller de to parter at anerkende en definition af problemet. Følelser og værdibaserede domme og udsagn må derfor udskilles fra beskrivelsen af fakta. Eksempel: Da jeg kom ind i klassen, så jeg papiraffald på gulvet og spildt mælk frem for I rydder aldrig op efter jer i spisefrikvarteret Trods fælles genkendelige mønstre, lever enhver konflikt sit eget liv og må håndteres ud fra sine særlige forhold. Man går dog sjældent fejl af at arbejde ud fra fire kernepunkter som i daglig praksis i sin, enkelthed omfattes af svarene på fire spørgsmål: mere holdbare løsninger efterhånden kan findes. Det Hvad vil du/i gerne er derfor godt med synlige have til at ske? rammer og klare aftaler Hvad vil være det allerbed- om, hvornår kontakten ste, der kunne ske i denne genoptages, for at man i situation? Hvilke muligheder fællesskab kan vurdere, om kan opfylde dine/mine/vore aftalerne virker efter behov og tilgodese vore hensigten. værdier og interesser? Alle konfliktens parter bidrager til et bredt udbud af mulige handlinger og løsninger. hun, de er dumme, uretfærdige o.s.v. Hvad kan du/i faktisk gøre? Flere af de forslag, der er kommet frem som svar på det foregående spørgsmål, er måske urealistiske i den Hvilke følelser har foreliggende situation eller konflikten vagt? ikke acceptable for alle Dette spørgsmål bør stilles parter. I denne fase til hver enkelt af de samarbejdes der om at lave involverede personer. Også praktiske, realiserbare her er udtryksformen af aftaler, som kan imødebetydning: Det er nemmere komme behov og interesfor modparten at lytte til ser, der er blevet afdækket. jeg-budskaber af typen Jeg Det kan være små skridt, er oprørt fordi.. end til som kan hjælpe med til at beskyldninger som Han, genoprette tilliden til, at Disse 4 spørgsmål afdækker kernepunkterne i de fleste former for konfliktbearbejdelse. De er grundindholdet og grundopskriften uanset navnet på modellen eller metoden (mægling, mediation, basal konfliktløsning mv.) Fra bogen Grib Konflikten fra Det kriminalpræventive Råd

5 Sproget Sprog som optrapper Bebrejder, kritiserer, angriber, vurderer, generaliserer, fortolker den andens motiver, giver skyld. Du-sprog, afbryder, ligeglad, ledende spørgsmål, abstrakt, fokuserer på fortiden, går efter personen. Sprog som afspænder Holder sig på afsenderens banehalvdel, respekterer den anden som person, giver plads til andre opfattelser og værdier, tager ansvar. Sprog som optrapper, er et anden til forsvar og/eller Jeg-sprog, lytter til ende, sprog som bebrejder, modangreb. interesseret, åbne kritiserer, vurderer, spørgsmål, udtrykker sit generaliserer og fortolker Sprog som afspænder ønske, konkret, fokuserer den andens motiver. konflikter, holder sig først på nutid/fremtid, går efter Karakteristiske træk er og fremmest på afsenderens problemet. anvendelsen af du (du gør, egen banehalvdel. Det Taget fra Grib Konflikten du er underforstået indebærer anvendelsen af fra Det Kriminalpræventive forkert), generaliseringer jeg-sprogede udsagn om Råd. som altid, aldrig, det er egne iagttagelser, følelser, rigtigt, men. Ord, der behov og ønsker. At være vækker skyld, og fokuserer konkret og fokusere på på fejl i fortiden. At gå efter nutid og fremtid. At gå manden i stedet for bolden. efter problemet frem At afbryde eller stille for personen. At stå ledende spørgsmål. Ofte i ved sine forestillinger kombination med og undersøge dem. At nonverbale signaler: kigge lytte til ende, undlade bort, se på uret, tromme i at erobre talerummet bordet, truende mimik. Et og stille åbne sprog, som vækker den spørgsmål.

6 Forebyggende indsats Hvad forstår vi ved trivsel? børn, der har det godt både fysisk og psykisk at man tør være sig selv at man har lyst til at møde op at man har lyst til at lære noget at man har lyst til at være sammen at man er lydhør over for hinanden at man udviser gensidig accept der er sammenhold der er fællesskab der er rummelighed der er anerkendelse Afgørende faktorer for trivlsen - i klassen - i skolen Engagerede og opmærksomme lærere og pædagoger Forældre, der tager medansvar Trivselsfremmende tiltag Klassemøder Trivselsgrupper Venskabsklasser Legepatruljer AKT-team Cooperative Learning Legeaftaler inden frikvarteret I det følgende vil nogle af de trivselsfremmende tiltag blive uddybet

7 Formålet med klassemøder at eleverne lærer hinanden at kende og lærer at tage hensyn, så alle kan trives bedst muligt, og et godt klassefællesskab kan opbygges at eleverne lærer at respektere og acceptere hinanden og hinandens forskelligheder samt indgå kompromiser at eleverne lærer, at det er i orden at tale om problemer og konflikter at eleverne lærer, at de kan få hjælp af de voksne at eleverne lærer at give og modtage hjælp i forhold til klassekammeraterne at skabe forudsætning for, at eleverne på længere sigt aktivt kan tage del i demokratiske processer og indgå i forpligtende fællesskaber at forebygge mobning. På klassemødet trænes eleverne i at kunne leve sig ind i andres følelser og oplevelser. at kunne lytte aktivt til andre og kunne forstå andres udtryk. at kunne udtrykke sig at kunne følge fælles regler at kunne tage initiativ at kunne løse konflikter at kunne kommunikere med indføling og anerkendelse at blive opmærksom på det, som man siger, og måden, man siger det på at kunne behandle andre, som man selv ønsker at blive behandlet at kunne almengøre sine egne og andres oplevelser at kunne mærke, hvordan noget føles, inden man handler at kunne forstå sociale normer og spilleregler og være villig til at følge disse

8 Klassemøder Klassemøde - organisering. stole opstilles i sluttet rundkreds uden borde foran klassemødet er et arbejdsmøde mødet ledes af læreren, der påtager sig lederansvaret for elevgruppen læreren er tolk og vejleder det kan være en fordel, at flere lærere og pædagoger holder klassemøde sammen regler for kommunikation på klassemødet fastlægges klassemødet skal skemalægges læreren overholder en stram tidsramme læreren har inden mødet overvejet, hvordan det kan afsluttes arbejdet følges op Klassemødet - regler for kommunikation lyt aktivt til hinanden afbryd ikke den, der taler tal for dig selv, og giv klar besked undgå undskyldninger tal om nu og her spørg om hvad og hvordan og ikke hvorfor tal direkte til den, det drejer sig om tag udgangspunkt i konkrete hændelser vær ansvarlig for de vedtagne aftaler og regler Klassemødet - eksempler på temaer på åbne møder min sommerferie, efterårsferie osv fortælling fra weekend min fritidsinteresse mit yndlingsdyr en god ven min familie en god dag i skolen en god dag i SFO kammeratskabets venner kammeratskabets fjender hjælpsomhed venlighed at komme i puberteten medbestemmelse i undervisningen

9 Klassemøder Klassemødet - eksempler på problemløsende møder - at have nogen at lege med - at tale om personlige problemer - at være gode kammerater - at tale pænt til hinanden - at sige stop og stoppe, når andre siger det - at følge de aftaler og regler, der glæder i klassen - at skiftes til at bestemme - at være inde eller ude i fællesskabet - at sige ja eller nej til at lege - at kommentere hinandens roller i klassen - at kende hinanden - at blive holdt udenfor/at holde udenfor - at blive drillet/at drille - at bagtale/at blive talt om - at bruge øgenavne, at tale grimt til hinanden - at lave fælles lege for hele klassen.

10 Trivselsgrupper og legegrupper Formål Det helt overordnede formål med etablering af trivselsgrupper og legegrupper i en klasse er at sikre elevernes trivsel. Forældrenes aktive medvirken i grupperne har til hensigt: at opbygge et netværk, hvor forældrene kan bruge hinanden til sparring omkring forhold, der har med deres børn at gøre at aflive eventuelle myter at øge forståelsen for børnenes adfærd og forskellige vilkår/ familieforhold at forebygge mobning blandt børnene og tage eventuelle konflikter i opløbet Derudover er intentionen med trivsels- og legegrupperne at bedre samarbejdet mellem skole/sfo og hjemmet samt mellem skole og SFO. Trivsels- og legegrupper er to forskellige modeller der begge tjener til at øge forældregruppens fokus på en klasses trivsel, samt aktivt medvirke hertil. De to modeller er på mange områder forskellige i form og omfang. Herunder er praktiske beskrivelser af begge. Man kan selvfølgelig vælge at bruge dem i deres rene form, men vi ser i lige så høj grad nedenstående som et oplæg, der kan danne grundlag for, at man selv udformer en model der passer til den enkelte klasse. Trivselsgrupper er en metode til forældreinvolvering og -samarbejde med henblik på at fremme elevernes trivsel. Klassens forældre deles op i fire lige store grupper, hvor der i hver gruppe er en repræsentant fra forældrerådet. Grupperne har til opgave dels at planlægge et socialt arrangement for klassen, dels at få afstemt forventninger til hinanden samt tale om forskellige emner, der er relevante for børnene i den alder, de har: børnefødselsdage, konflikter, brug af mobiler, fester, over-natninger, legeaftaler mm. Trivselsgrupperne involverer samtlige forældre i en klasse, og hver enkelt gruppe bliver enige om antallet af sammenkomster. Det generelt trivselsfremmende sigte gør metoden velegnet som forebyggende indsats mod mobning og mistrivsel. Metoden kan benyttes op igennem hele skoleforløbet, og ændres løbende så det passer til børnenes/de unges interesser. Tanken er at etablere trivselsgrupper så hurtigt som muligt lige efter skolestart i 0. klasse. Hvert år dannes nye grupper, således, at forældrene kommer til at samarbejde med alle. Eksempel på trivselsgrupper i 2.klasse (fra klasserådets beskrivelse af trivselsgrupper) Forældrerådsrepræsentanten indkalder gruppen til et opstartsmøde efterårsferien. Til mødet deltager barnet og en eller to forældre. Børnene inddrages mest muligt i planlægningen af det arrangement gruppen skal holde. Arrangementerne kan være for trivselsgruppens elever, for alle klassens elever og en/to forældre eller for hele familien. Når de enkelte grupper har afholdt et arrangement kun for gruppen, skriver gruppen om det på Forældreintra, så alle kan få inspiration. Grupperne bestemmer selv, men her alligevel lige nogle idéer: tage gruppen med hjem og lege, svømmehal, bowling, juledekorationer, halloweensjov, fastelavnsfest, fællesspisning, caféaften.

11 Legegrupper sammensættes af forældrerådet og har en størrelse på 4-5 børn, gerne på tværs af køn, men aldrig med kun 1 dreng eller pige i en gruppe. Legegrupperne bør sættes i system, så børnene så vidt muligt, efter et år, har været i gruppe med alle i klassen. Der bør være legegruppearrangement mindst en gang hver måned. I praksis svarer legegrupper til at have 4-5 skolekammerater hjemme at lege i stedet for blot 1 eller 2. Legegrupper skal ikke gøres fancy, hverken mht. traktement eller underholdning altså ikke ligne en fødselsdag i miniformat. Legegrupper afsluttes med et lille traktement for de forældre, der henter. Det behøver blot være af en halv times varighed. Legegruppernes succes mht. sammenhold i klassen er proportionalt med, hvor ofte grupperne mødes. Venskabsklasser På Sejs skole er der organiseret venskabsklasser ud fra nedenstående fordeling: 0. årg. sammen med 5. årg. 1. årg. sammen med 6. årg. 2. årg. sammen med 7. årg. 3. årg. sammen med 8. årg. 4. årg. sammen med 9. årg. Formål med ordningen: a) større tryghed for de mindre elever. b) øget ansvar til de større elever. c) forebygning af mobning. d) fremme den generelle trivsel for alle børn. Planlægning: I venskabsteamene aftales, hvad man vil samarbejde om i det kommende skoleår. Der er oprettet en mappe på Personaleintra, hvor personalet lægger beslutninger ud til inspiration for hinanden. Eksempler på aktiviteter: Motionsdagen, juleklippedag, frikvartersaktiviteter, ekskursioner, syng-sammenarrangementer i hallen, emneuger, højtlæsning, publikum til fremlæggelser, lave tekster til de yngstes tegninger, spille spil. AKT-teamet Hvad står AKT for? A - adfærd K - kontakt T - trivsel AKT arbejdet varetages i skoleåret 10/11 af Ane Skov (SFO), Rikke Hvidt, Henrik Østergård og Hans Henrik Andersen. AKT ordningen er et tilbud til elever (og deres forældre) med adfærds-kontakt og trivsels-problemer. Formålet med AKT - lærernes indsats er at sikre, at flere elever trives og kan blive i deres nære miljø.

12 AKT teamet arbejder med hele klasser, grupper af elever og det enkelte barn. AKT teamet arbejder med bla. observation, supervision, reflekterende samtaler med kolleger om udvalgte problemstillinger, elevsamtaler (herunder adfærdsregulerende), samtaler med forældre, akut hjælp i tilspidsede situationer og støtte på klassen. Legepatrulje Et vigtigt trivslesfremmende tiltag er at hjælpe børnene til at få et godt frikvarter. Et godt frikvarter betyder for de fleste børn, et frikvarter hvor man er med i en god leg. I de yngste klasser bruges der tid i klassen på at lave legeaftaler inden frikvarteret. I skoleåret er der på Sejs Skole intentioner om at få gang i en legepatruljeordning, en ordning, hvor en gruppe børn - legepatruljen - står for at sætte fælles lege i gang i frikvarterne. Litteratur Fællesskab mod mobning: Klassemødet grundlag for trivsel Helle Høiby Grundbog mod mobning Helle Rabøll Hansen Anerkendelse i børnehøjde Berit Hertz VIGTIG HJEMMESIDE Her findes velegnede materialer og litteratur, som kan anvendes i arbejdet med trivsel.

Trivselspolitik - Sejs Skoles antimobbestrategi

Trivselspolitik - Sejs Skoles antimobbestrategi Trivselspolitik - Sejs Skoles antimobbestrategi 1 1. Trivselspolitik på Sejs Skole... 3 2. Handleplan - Hvad gør vi på Sejs Skole?... 5 3. Indgribende indsats... 6 3.1. Når mobning sker... 6 3.2. Konflikthåndtering...

Læs mere

Store Heddinge skole. Definition af mobning: Mobbepolitik

Store Heddinge skole. Definition af mobning: Mobbepolitik Mobbepolitik Store Heddinge skole Store Heddinge skole bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning accepteres ikke på skolen. Det forventes

Læs mere

Trivselspolitik. Kjellerup Skole

Trivselspolitik. Kjellerup Skole Trivselspolitik Kjellerup Skole Trivselspolitik på Kjellerup Skole Ved skoleårets start 2006 var der udarbejdet et hæfte, som var blevet til på baggrund af drøftelser i elevråd, pædagogisk råd og skolebestyrelse.

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

Definition af mobning & digital mobning

Definition af mobning & digital mobning Mobbehandleplan Store Heddinge skole Store Heddinge Skole bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning accepteres ikke på skolen. Det forventes

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Karensmindeskolens. Trivselspolitik

Karensmindeskolens. Trivselspolitik Karensmindeskolens Trivselspolitik 1 Indledning I Karensmindeskolens målsætning har vi bl.a. fokus på empati, ansvarlighed, selvværd og livsglæde. Trivselspolitikken skal ses i forhold til disse værdier,

Læs mere

Antimobbestrategi 2013

Antimobbestrategi 2013 God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling På Nivå Skole arbejder vi bevidst med at skabe et godt læringsmiljø og en høj grad af trivsel. Skolen skal være et rummeligt sted hvor både

Læs mere

Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper

Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper www.trivselsgrupper.dk Trivsel er, når alle er med Forældresamarbejdet i en klasse er, når man skaber rammen for at alle forældrene i klassen samarbejder

Læs mere

Retningslinjer for at arbejde med mobning

Retningslinjer for at arbejde med mobning Retningslinjerne tager udgangspunkt i skolebestyrelsens antimobbeprincip. Distriktsskole Stenløse bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning

Læs mere

Ødsted Skole anvender følgende redskaber til optimering af trivsel og forebyggelse af mobning:

Ødsted Skole anvender følgende redskaber til optimering af trivsel og forebyggelse af mobning: Trivselsplan Trivsel På Ødsted Skole er de gode relationer omdrejningspunktet for at trives i fællesskabet. Vi lægger vægt på den enkeltes deltagelse i og ansvar for fællesskabet. Ødsted Skole anvender

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk Konflikthåndtering 1 !" # # 2 Hvorfor arbejde med konflikter? De er uundgåelige frugtbare og smertelige Man kan lære at håndtere dem bedre og dermed minimere vold og lidelser, spare tid, penge og energi.

Læs mere

Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Lilleåskolen og SFO/klub Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil gerne have, at alle børn har det godt. Vi vil gerne give børn, personale

Læs mere

Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole

Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August 2017 1 Gennem hele skoletiden på Aars Skole. vil vi - fremme elevernes læring, sociale trivsel og modvirke mobning - skabe et godt gensidigt

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Trivselspolitik, Østskolen

Trivselspolitik, Østskolen Vedtaget i skolebestyrelsen 12-01-2015 Formål: Vi på Østskolen ønsker med denne trivselspolitik at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen,

Læs mere

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt Børn lærer bedst, når de fungerer socialt 1 Indhold 1. Indledning... p. 3 2. Trivsel, konflikt, mobning... p. 4 3. Hvad gør vi for at forebygge mobning... p. 4 4. Hvad gør vi konkret, når mobning konstateres...

Læs mere

"Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård

Det var ikke mig  Om mobning Til børn og voksne på Maglegård "Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård Mobning opstår først og fremmest, når der er dårlige mønstre i en klasse, hvor nogle børn systematisk lukkes ude af fællesskabet. Mobning

Læs mere

Skæring Skoles trivsel for alle - med fokus på handlinger mod mobning

Skæring Skoles trivsel for alle - med fokus på handlinger mod mobning Skæring Skoles trivsel for alle - med fokus på handlinger mod mobning 14. juni 2011 Skæring skoles nye vision: Skæring Skole er Vores skole, hvor vi med udgangspunkt i den enkeltes og de fælles muligheder

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

I mobbehandleplanen indgår skolens værdigrundlag, som en naturlig del af fokusering på alle skolens brugeres trivsel. (Se bilag 1)

I mobbehandleplanen indgår skolens værdigrundlag, som en naturlig del af fokusering på alle skolens brugeres trivsel. (Se bilag 1) Mobbehandleplan 1 Formål Formålet med Herfølge Skoles mobbehandleplan er at have et dynamisk redskab som skolens pædagogiske personale, elever, forældre og ledelse kan benytte til at forebygge mobning

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Antimobbestrategi for Ramløse Skole. Gældende fra den20-04-10

Antimobbestrategi for Ramløse Skole. Gældende fra den20-04-10 Antimobbestrategi for Ramløse Skole Gældende fra den20-04-10 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Alle omkring skolen, både elever, skolens personale og forældre, ved, at mobning ikke tolereres

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling Antimobbestrategi Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling God undervisning er tæt forbundet med bl.a. et læringsfremmende og stimulerende klima i klassen. På Al Quds Skole arbejder

Læs mere

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvilebjergskolen juni 2018 12 1 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvordan vi forebygger og stopper mobning Hvilebjergskolen skal være et godt og trygt sted for

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Ørnhøj Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

For at have en fælles forståelse for ordet mobning, har vi valgt at anvende 2 definitioner.

For at have en fælles forståelse for ordet mobning, har vi valgt at anvende 2 definitioner. Glud Skole Tlf.: 7568 3154 Sønderbakken 27 Glud 8700 Horsens Danmark Revideret d 10/10-2017 Glud skoles mobbepolitik Denne politik har til formål at tjene som guide og vejledning i forbindelse med mobning

Læs mere

Gældende fra den

Gældende fra den Antimobbestrategi for Hældagerskolen Gældende fra den 01.09. 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker en skole med god trivsel, og som bygger på positive relationer og høj faglighed.

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Eventyrhaven HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn bliver

Læs mere

Antimobbestrategi for Kirkeskolen

Antimobbestrategi for Kirkeskolen Antimobbestrategi for Kirkeskolen Gældende fra den 1. februar 2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? - Vort fælles mål er at skabe en skole, hvor vi alle trives og er trygge - På Kirkeskolen

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Trivselserklæring, Hylleholt skole

Trivselserklæring, Hylleholt skole Formål: Vi på Hylleholt Skole ønsker med denne trivselserklæring at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen, hvor det tydeliggøres, dels hvad

Læs mere

Gældende fra Juni 2011

Gældende fra Juni 2011 Antimobbestrategi for Østervangskolen Gældende fra Juni 2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at beskytte elevernes undervisningsmiljø, så vi undgår mobning og dermed fremmer en

Læs mere

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Boldesager Skole Gældende fra den 01.08.2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil have fokus på elevernes trivsel og på den forebyggende indsats mod mobning. Hvis

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) AKT information KLASSEMØDET. En metode til at arbejde med trivsel og fællesskab

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) AKT information KLASSEMØDET. En metode til at arbejde med trivsel og fællesskab Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) AKT information KLASSEMØDET En metode til at arbejde med trivsel og fællesskab Kompetencer som klassemødet styrker : leve sig ind i andres følelser og oplevelser

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

ENDRUPSKOLEN. Antimobbestrategiplan FREDENSBORG KOMMUNE

ENDRUPSKOLEN. Antimobbestrategiplan FREDENSBORG KOMMUNE ENDRUPSKOLEN Antimobbestrategiplan FREDENSBORG KOMMUNE Indhold Indledning Definition på mobning Skolens politik Målsætning Evaluering Handleplan til lærere til forebyggelse af mobning Forældreindsats til

Læs mere

Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold

Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd... 1 Forord... 2 Vores målsætning... 2 Vores succeskriterier er:... 2 I praksis betyder det, at:... 3 Hvad forstår vi ved

Læs mere

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Strategien er udviklet i samarbejde med skolens børn, lærere, ledelse og skolebestyrelse. Trivsel og fællesskab Glade børn lærer bedst. Sådan siger børnene

Læs mere

Handleplan til forbedring af trivsel

Handleplan til forbedring af trivsel Handleplan til forbedring af trivsel Den forbyggende indsats For at skolen kan være et sted, hvor det er rart at opholde sig, er det nødvendigt, at eleven både i skolen og på vej til og fra skole, viser

Læs mere

Antimobbestrategi for Resenbro Skole. Gældende fra januar 2017

Antimobbestrategi for Resenbro Skole. Gældende fra januar 2017 Antimobbestrategi for Resenbro Skole Gældende fra januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? I vores værdigrundlag fortæller vi, at Resenbro Skole er stedet, hvor alle børn og voksne gennem

Læs mere

Trivselspolitik på Vallensbæk Skole

Trivselspolitik på Vallensbæk Skole Trivselspolitik på Vallensbæk Skole Formålet med at tale og skrive om trivsel på skolen er fortsat at minimere mobning på skolen. Vallensbæk Skole har gennem lang tid gjort en aktiv indsats for at minimere

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Kasperskolens mobbepolitik og strategi.

Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Hvornår mobbes der? Der mobbes, når en elev udsættes for gentagen negativ eller ondsindet adfærd fra et eller flere individer og har vanskeligt ved at forsvare sig

Læs mere

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Børn og unge skal være i trivsel Trivsel går på tre ben: det relationelle, det personlige og det faglige.

Læs mere

Gældende fra den Revurderet april Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Revurderet april Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Sparkær LBO Gældende fra den Revurderet april 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Det er vores mål, at vi gennem fokus på den enkeltes trivsel også kan skabe de optimale

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

Antimobbestrategi Sdr. Vang Skole

Antimobbestrategi Sdr. Vang Skole Antimobbestrategi Sdr. Vang Skole Definition af mobning: Der er tale om mobning, når en elev gentagne gange over en vis tid bliver udsat for negative handlinger (fx slag, spark, hån, trusler, grimasser,

Læs mere

Trivselsplan Fællesskabets skole Trivsel Elevernes trivselsmåling Samværsregler Fællesskabsdag Legepatrulje Andre fællesskaber

Trivselsplan Fællesskabets skole Trivsel Elevernes trivselsmåling Samværsregler Fællesskabsdag Legepatrulje Andre fællesskaber Trivselsplan Trivsel På Ødsted Skole er de gode relationer omdrejningspunktet for at trives i fællesskabet. Vi lægger vægt på den enkeltes deltagelse i og ansvar for fællesskabet. Der arbejdes kontinuerligt

Læs mere

Forebyggelse af mobning - og fremme af trivsel

Forebyggelse af mobning - og fremme af trivsel Rugvængets Skole Forebyggelse af mobning - og fremme af trivsel Side 1 Kære forældre Med denne folder ønsker Rugvængets Skole, dvs. skole og BFO, at præcisere skolens, forældrenes og elevernes roller og

Læs mere

Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi

Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi Hvad er vores vision? Hvor skal værdiregelsættet lede os hen? Vi ønsker en skole hvor alle trives, og hvor alle er trygge ved at være. Vi tager ansvar for hinanden,

Læs mere

Askov-Malt Skole - siger JA TAK til trivsel.

Askov-Malt Skole - siger JA TAK til trivsel. Askov-Malt Skoles Trivselspolitik. Askov-Malt Skole - siger JA TAK til trivsel. Trivselsplan og Antimobbestrategi Når vi omtaler skolen er det hele skolen og SFO, vi taler om. Målsætning: På Askov-Malt

Læs mere

lyngholm skolens antimobbe politik

lyngholm skolens antimobbe politik lyngholm skolens antimobbe politik Lyngholmskolen skal være et rart sted at være for at kunne være et godt sted at lære. Derfor accepteres mobning ikke. Når vi bliver bekendt med mobning, imødegår vi den

Læs mere

Trivselserklæring for Carolineskolen

Trivselserklæring for Carolineskolen Trivselserklæring for Carolineskolen Vedtaget i bestyrelsen nov. 2008 På Carolineskolen mener vi at alle mennesker er noget særligt og har en særlig værdi. Alle børn og voksne på Carolineskolen har krav

Læs mere

Trivselspolitik for Vejlebro

Trivselspolitik for Vejlebro Indholdsfortegnelse: 1. Formål 2. Ordensregler 3. Handleplan mod mobning 4. Elever der forstyrrer undervisningen 5. Mulighed for særlige tiltag 1. Formål Trivselspolitik for Vejlebro Med trivselspolitikken

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Gældende fra den August Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab

Gældende fra den August Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab Antimobbestrategi for Suldrup Skole Gældende fra den August 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab Suldrup Skole

Læs mere

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik Ballum Skole Mobbe- og samværspolitik Ballum Skoles mobbe- og samværspolitik videreudvikles og revideres løbende. Det vil sige en overordnet forpligtende aftale, der afklarer forventninger og handlemuligheder.

Læs mere

Bilag 4 Børn og unge i trivsel

Bilag 4 Børn og unge i trivsel Bilag 4 Børn og unge i trivsel Det tætte samarbejde vil give både elever, forældre, lærere og pædagoger en oplevelse af, at indskolingen fungerer som en helhed. Det vil signalere et fælles værdigrundlag,

Læs mere

1.udgave 2009 Indholdsfortegnelse. Indledning...3 Hvad forstår vi ved mobning...3 Signaler ved mobning...4

1.udgave 2009 Indholdsfortegnelse. Indledning...3 Hvad forstår vi ved mobning...3 Signaler ved mobning...4 1.udgave 2009 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Hvad forstår vi ved mobning...3 Signaler ved mobning...4 1 Handling når der opleves mobning...4 Handleplan til lærere og pædagoger til forebyggelse af mobning...5

Læs mere

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017 Antimobbestrategi Gældende fra den 1. januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil: Have tolerante børn Skabe trygge forpligtende fællesskaber Have at ethvert barn oplever at være

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Handleplan i tilfælde af mobning

Handleplan i tilfælde af mobning Handleplan i tilfælde af mobning Tove Ditlevsens Skole 1 Trivsel og mobning. Tove Ditlevsens Skole marts 2009 Vi sætter elevernes trivsel højt, og anser mobning af alle slags som en yderst alvorlig sag,

Læs mere

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være.

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Trivselsfolder Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Fællesskabet og den enkeltes trivsel er afhængig af hinanden for at skabe et optimalt læringsmiljø. Det

Læs mere

En plan mod. side 1. Definition side 2. Signaler på mobning side 2. Mål for handleplan mod mobning. side 3

En plan mod. side 1. Definition side 2. Signaler på mobning side 2. Mål for handleplan mod mobning. side 3 December 2013. Side 1. Indholdsfortegnelse: En plan mod. side 1 Definition side 2 Signaler på mobning side 2 Mål for handleplan mod mobning. side 3 Handleplaner for pædagoger, lærere og ledelse. side 3

Læs mere

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole Antimobbestrategi Ganløse Skole og Slagslunde Skole 1 Formål 3 Begreber 4 Forebyggende 5 Indgribende 7 Når mobning er en realitet handleplan 8 2 Formål Vi accepterer ikke mobning på vores skole. Vi vil

Læs mere

Principper for trivsel

Principper for trivsel Principper for trivsel Indledning Skolens opgave er at skabe de bedst mulige rammer for elevernes faglige og sociale indlæring. Dagligdagen på Finderuphøj Skole skal være præget af tryghed, ligeværd, anerkendelse,

Læs mere

Trivselspolitik på Frederikssund private Realskole.

Trivselspolitik på Frederikssund private Realskole. Trivselspolitik på Frederikssund private Realskole. Indledning begrundelse og formål. Definition af mobning mobning eller drilleri. Hvordan opdager man mobning. Trivselsfremmende tiltag. Beredskab og handlemuligheder

Læs mere

DCUM (Dansk Center for Undervisningsmiljø) Mobning er et socialt fænomen, som in- og ekskluderer gennem ekstreme marginaliseringsprocesser.

DCUM (Dansk Center for Undervisningsmiljø) Mobning er et socialt fænomen, som in- og ekskluderer gennem ekstreme marginaliseringsprocesser. Dette princip er vedtaget på fællesbestyrelse møde 02.05.2018 Handleplan ved mobning, Gjessøs børn I Gjessøs Børn anser vi det for værdifuldt, og som en forudsætning for trivsel og indlæring, at alle føler

Læs mere

Tårnborg Skole. Antimobbestrategi for. Gældende fra den Side 1 af 6

Tårnborg Skole. Antimobbestrategi for. Gældende fra den Side 1 af 6 Antimobbestrategi for Tårnborg Skole Gældende fra den 01.01.10 Side 1 af 6 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Skabe gode betingelser for læring, leg og udvikling. Skabe tryghed i dagligdagen

Læs mere

Vi drager fordel af nærheden i den lille skole alle kender hinanden og tager ansvar.

Vi drager fordel af nærheden i den lille skole alle kender hinanden og tager ansvar. Trivselspolitik Darum Børneby På Darum skole arbejder vi aktivt med at give eleverne indsigt i forskellige muligheder for trivsel, og hvordan de kan arbejde med konflikter. Konflikter kan og skal ikke

Læs mere

Trivsel er udtryk for et velbefindende, der giver den enkelte elev følelsen af overskud, gåpå-mod, handlekraft og glæde ved livet.

Trivsel er udtryk for et velbefindende, der giver den enkelte elev følelsen af overskud, gåpå-mod, handlekraft og glæde ved livet. Trivselspolitik for Augustenborg Skole Gældende fra den 1. august 2011 FORMÅL I skolens målsætning står der: En skole for alle, hvor samarbejdet bygger på dialog Alle elever skal opleve at være en del

Læs mere

HANDLEPLAN FOR GOD TRIVSEL. Lystrup Skole accepterer ikke mobning

HANDLEPLAN FOR GOD TRIVSEL. Lystrup Skole accepterer ikke mobning Mål: HANDLEPLAN FOR GOD TRIVSEL Lystrup Skole accepterer ikke mobning Mobning skal forebygges og stoppes, fordi det kan skade både offer og mobber hele livet og påvirke læringen og det sociale klima i

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE Ungdomsskolen

TÅRNBY KOMMUNE Ungdomsskolen Kastrup den 1.8.2017 Princip for trivsel og god omgangstone Antimobbestrategi INDLEDNING HVAD ER MOBNING? MÅLET MED ANTIMOBBESTRATEGIEN FOREBYGGELSE AF MOBNING HÅNDTERING AF MOBNING FORANKRING INDLEDNING

Læs mere

Antimobbestrategi for Kongevejens Skole. Gældende fra Januar 2013

Antimobbestrategi for Kongevejens Skole. Gældende fra Januar 2013 KONGEVEJENS SKOLE Antimobbestrategi for Kongevejens Skole Gældende fra Januar 2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil sikre et trygt undervisningsmiljø, hvor børn og unge trives og

Læs mere

Alle børn er alles ansvar

Alle børn er alles ansvar Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole Februar 2013 Gennem hele skoletiden på Aars Skole. vil vi -fremme elevernes sociale trivsel og modvirke mobning - skabe et godt gensidigt forhold

Læs mere

Gældende fra den Efterår Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Efterår Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Sjølund-Hejls Skole Gældende fra den Efterår 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil forebygge mobning og fremme trivslen på Sjølund-Hejls Skole for at sikre,

Læs mere

TRIVSELS- OG ANTIMOBBESTRATEGI. Øster Farimagsgades Skole

TRIVSELS- OG ANTIMOBBESTRATEGI. Øster Farimagsgades Skole TRIVSELS- OG ANTIMOBBESTRATEGI Øster Farimagsgades Skole Indholdsfortegnelse Trivsels- og Antimobbestrategi... 3 10 gode råd til forældre:... 3 Skolens og Fritidsinstitutionens opgaver... 4 Netadfærd...

Læs mere

Christiansfeld Skole

Christiansfeld Skole Christiansfeld Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Hurup Skoles. Trivselsplan

Hurup Skoles. Trivselsplan Hurup Skoles Trivselsplan Dato 12-03-2014 Trivselsplan for Hurup Skole og SFO: Alle både forældre, ansatte og elever har et medansvar for trivslen på skolen. Vi arbejder for, at eleverne lærer at respektere

Læs mere

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning.

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning. Marstal Skoles antimobbestrategi På Marstal Skole arbejder vi for: at alle børn trives i fællesskabet. at skabe forståelse og respekt for, at vi alle er forskellige. at alle har venner i klassen og på

Læs mere

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning.

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. Antimobbestrategi for Nærum Skole Gældende fra den 01-10-2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. BEGREBER

Læs mere

TRIVSEL Rødding Skole Lintrup Børnecenter Antimobbestrategi

TRIVSEL Rødding Skole Lintrup Børnecenter Antimobbestrategi TRIVSEL Rødding Skole Lintrup Børnecenter Antimobbestrategi Rødding Skole og Lintrup Børnecenter er et lære- & værested for børn med forskellige hjemlige forhold. Skolen og børnecentret skal tage hensyn

Læs mere

Lærernes og pædagogernes ansvar

Lærernes og pædagogernes ansvar Trivselsplan Vi ønsker, at Marie Mørks skole skal være et trygt og udviklende sted at være, så alle børn trives optimalt. Den enkeltes trivsel anser vi som en forudsætning for, at fællesskabet kan styrkes

Læs mere

På Hummeltofteskolen prioriterer vi trivsel højt

På Hummeltofteskolen prioriterer vi trivsel højt På Hummeltofteskolen prioriterer vi trivsel højt Derfor har skolen et AKT-team, der arbejder med de børn, grupper eller klasser, der har Adfærd-, Kontakt- eller Trivselsproblemer. Målet med dette arbejde

Læs mere

FÆLLESSKAB MOD MOBNING KLASSEMØDET GRUNDLAG FOR TRIVSEL HELLE HØIBY MARIANNE LEVIN ANETTE THULIN

FÆLLESSKAB MOD MOBNING KLASSEMØDET GRUNDLAG FOR TRIVSEL HELLE HØIBY MARIANNE LEVIN ANETTE THULIN FÆLLESSKAB MOD MOBNING KLASSEMØDET GRUNDLAG FOR TRIVSEL HELLE HØIBY MARIANNE LEVIN ANETTE THULIN Indhold Forord... 7 Sådan anvender vi begreberne... 9 Klassemødet som værktøj... 11 Formålet med klassemøder...

Læs mere

Dynamisk AKT oversigt Outrup Skole 2018/19

Dynamisk AKT oversigt Outrup Skole 2018/19 Dynamisk oversigt Outrup Skole 2018/19 står for adfærd, kontakt og trivsel. sætter fokus på sociale processer omkring elevers trivsel i skolen. I -regi kan der både arbejdes i forbindelse med enkelte elevers

Læs mere

Guldberg Skoles trivselsplan

Guldberg Skoles trivselsplan Guldberg Skoles trivselsplan April 2018 Indsatser ved konflikter, drillerier og mobning Det kan være svært at skelne mellem konflikter, drillerier og mobning, men som udgangspunkt arbejder skolen ud fra

Læs mere

Rødding Skoles trivselspolitik

Rødding Skoles trivselspolitik Rødding Skoles trivselspolitik Rødding skole er som folkeskole lære- & værested for børn med forskellige hjemlige forhold. Skolen skal tage hensyn til hver enkelt elev såvel som til fællesskabet. Den må

Læs mere