Urostomi - og hvad så?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Urostomi - og hvad så?"

Transkript

1 Urostomi - og hvad så?

2 Denne brochure er udgivet af COPA med støtte fra Kræftens Bekæmpelse 2. reviderede udgave Tryk: Glumsø Bogtrykkeri. Illustrationer: Ruth Rasmussen. HVAD ER UROSTOMI? Ved den operation, du netop har gennemgået, er urinlederne (ureteres) syet på et ca. 20 cm stykke tarm - taget fra tyndtarmen. Man konstruerer en slags reservoir, som urinen samles i og derefter ledes urinen ud gennem stomien i bugvæggen. Tarmstykket man bruger er levende, så både blodog nerveforsyning er bevaret. Urostomi; urinblæren er som oftest fjernet og urinudledningen sker gennem et isoleret stykke tyndtarm, en såkaldt Brickerblære, i hvilket de to urinledere er indsyet. Bricker-blære Stomien er placeret i højre side lidt neden for navlen. En Bricker-blære kaldes også ileumblære. Stomien er rød og som regel rund, men den kan også være lidt oval. Størrelsen er ca. 2-4 cm. Der er ingen følenerver i slimhinden, så man kan ikke mærke, når man rører ved stomien. Den kan bløde lidt ved berøring - f.eks. poseskift/vask - dette er helt normalt. Stopper blødningen ikke i løbet af 1-2 minutter, skal du tale med sygeplejersken, stomiambulatoriet eller lægen om det.

3 Kock s reservoir Kock s reservoir tildannes af et stykke tyndtarm, der kan rumme ca. 1/2 liter urin. Ved hjælp af en speciel operationsteknik konstrueres 2 ventiler, således at urinen holdes tilbage i reservoiret. Den ene hindrer urinen i at løbe tilbage til nyrerne, den anden hindrer urinen i at løbe ud gennem stomien på huden (tæt stomi). Tømningen medfører ikke smerter eller anden ubehag. Det er nødvendigt at tømme reservoiret 4-5 gange om dagen og som regel ikke om natten. Hertil anvendes et plastikkateter (plastikrør), der føres ind i stomien, hvorved ventilen åbnes, og urinen får frit afløb. Dette kan foregå på toilettet og kræver intet specielt udstyr ud over plastikkateter og evt. et nyt plaster. Hemi Kock s reservoir Hemi Kock s reservoir tildannes af et stykke tyndtarm, som kan rumme ca. 1/2 liter urin. Reservoiret syes til urinrøret, således at man lader vandet den naturlige vej. Ved Hemi Kock s reservoir er der ikke stomi på huden og dermed ingen synlige tegn på urinafledningen. Vandet lades normalt hver time om dagen. Nogle kan ikke holde på vandet under søvn. Forklaringen på dette er, at reservoiret er tildannet af et stykke tarm, der har bevaret sin peristaltik (tarmsammentrækninger). Disse sammentrækninger sker hyppigere og ved mindre fyldning end i en normal blære. Når du er vågen, kan du kontrollere lukkemusklen og dermed hindre vandlandning. Under søvn er det sværere at styre denne funktion. Ca. 1/3 af patienterne har dette problem, og må bruge ble eller uridom (urinkondom) om natten. Hos kvinder er man af tekniske årsager nødt til at fjerne livmoder, æggestokke og æggeledere. Derfor kan hormonbehandling komme på tale efter operationen. Tæt stomi (Mitrofanoff) Ved operationen dannes et reservoir af et stykke tynd- eller tyktarm, som kan rumme 1/2 liter urin. Åbningen (stomien) er placeret i navlen og er derfor næsten usynlig. Når reservoiret skal tømmes føres et plastikrør (kateter) ind i stomien, hvorved urinen får frit afløb. Dette kan foregå på toilettet og kræver intet specielt udstyr ud over kateteret og evt. et nyt plaster. Hos kvinder er man af tekniske årsager nødt til at fjerne livmoder, æggestokke og æggeledere. Derfor kan hormonbehandling komme på tale efter operationen. En urostomi er ingen sygdom men en følge af en operation.

4 ÅRSAGER DER KAN FØRE TIL UROSTOMI Den mest almindelige årsag til urostomi er kræft i urinblæren. Blærefunktionen kan også være ødelagt på grund af medfødte misdannelser (rygmarvsbrok) eller ulykker, for eksempel kan et brud på ryggen skade nerverne, der fører til blæren. Eller det kan dreje sig om sygdom som følge af kronisk blærebetændelse (interstitiel cystitis). Kræft i blæren rammer først og fremmest ældre mennesker, og mænd tre gange så ofte som kvinder. Ved blærekræft fjernes blæren, dette gøres sjældent i de andre tilfælde. Det er vigtigt at være opmærksom på ændringer i urinen. Er urinen grumset eller blodig, går du hyppigere på toilettet, eller kan du ikke komme af med vandet, bør du søge læge. I langt de fleste tilfælde vil disse symptomer kun skyldes en uskyldig lidelse. Nem og smertefri undersøgelse Den nemmeste og mest smertefri metode er at undersøge urinblæren med kikkert (cystoskopi). I nogle tilfælde skal hele urinvejssystemet undersøges med røntgen eller ultralydscanning. I nogle tilfælde laver man cystoskopi i fuld bedøvelse. UROSTOMI OG HVAD SÅ? Hvis du har en Brickerblære, vil der hele tiden komme urin fra stomien, og den opererede vil altid skulle bære en opsamlingspose. Det er normalt, at der kommer en smule slim og trevler fra urostomien. Urostomiposen er udstyret med en tilbageløbsventil, som hindrer urinen i at løbe tilbage i stomien. For at undgå at skulle op hver tredje time om natten for at tømme posen, kan man koble en opsamlingspose på posen, en natpose som hægtes på sengen. Sygeplejersken vil hjælpe og vejlede dig i brugen af hjælpemidler. Det er ikke sikkert, at den pose du får på sygehuset, er den pose, du skal bruge altid. Har du problemer, så prøv et andet produkt, der er altid en pose, der passer til din hud og behov. Hullet i posen skal være tilpasset nøjagtigt til stomiens størrelse hverken større eller mindre. Får du hudproblemer så kontakt stomiambulatoriet, din hjælpemiddelforhandler eller en COPA-rådgiver. Husk det er vigtigt, at huden er ren og tør, før den nye pose/plade sættes på og sørg for, at den sidder rigtigt, så der ikke kommer urin ved siden af.

5 DAGLIGDAGEN MED UROSTOMI Så længe du ligger på hospitalet, bliver du passet og får de råd og den vejledning, du har brug for. Lige efter operationen kan et liv med urostomi forekomme håbløst og fremtiden tegne sort. Denne følelse har vi nok alle haft, men du vil hurtigt opdage, at det er muligt at leve en dagligdag omtrent som før operationen. En god ide er altid at have ekstra poser i tasken. Det kan være svært at vænne sig til tanken om at skulle leve med en pose på maven. Der vil være mange spørgsmål der presser sig på. Hvad siger familie, venner og kolleger? Kan posen ses eller lugtes? Hvem skal jeg fortælle det til? Kan jeg fortsat have et samliv - og kan jeg få børn? Hvad kan jeg spise? Kan jeg rejse? Kan jeg arbejde? Kan jeg gå i svømmehallen? Mange af disse spørgsmål er der ikke eet svar på, men du kan selv hjælpe til. Når du selv tager naturligt og afslappet på din stomi, vil andre også gøre det. Skal jeg fortælle det til andre? Det er et spørgsmål, du må gøre op med dig selv. Men naturligvis bør du tale om det med dine nærmeste. Ofte vil det være en hjælp at tale med andre og være åben omkring det at have stomi. Mange ved ikke, hvad en stomi er. En af årsagerne kan være, at det ikke kan ses, at du har stomi. Posen er ganske tynd, men alligevel lugttæt. Kan jeg gå i det tøj jeg plejer? Du kan stort set gå klædt som før operationen, men du bør undgå stramt tøj, der kan klemme på stomiens udløb, så der bliver manglende afløb. Dette kan være skadeligt for nyrene. Ofte er det kun dig selv, der kan se posen, andre vil slet ikke bemærke den. Bruger du bikini, badedragt eller badebukser, kan du anvende en mindre pose. Kan jeg bade og svømme? Hjemme kan du gå i brusebad uden pose, hvis du foretrækker det, men går du i svømmehal, skal du beholde posen på.

6 Kan jeg arbejde og dyrke sport? Efter rekonvalescensperioden kan du genoptage dit arbejde, uanset hvad det har været. Ligeledes kan du motionere, som du plejer. Selve stomien er ingen hindring, og COPA har mange medlemmer der dyrker svømning, cykling og håndbold. Meget hårdtslående sportsgrene som f.eks. boksning bør man dog af praktiske grunde undgå. Kan jeg have et normalt sexliv? Sexlivet er en vigtig del af vores tilværelse, hvad enten vi vil indrømme det eller ej, og en stomioperation er på ingen måde en hindring for at have et normalt samliv. Det er vigtigt at tale med din partner; fortæl om dine følelser, måske er det dig selv, der er flov og hæmmet og ikke din partner. Efter en urostomioperation, hvor blæren er fjernet, kan der hos kvinder opstå forstyrrelser af seksualfunktionen. Hos mænd kan der forekomme problemer med at få erektion og sædudtømning. Skal du til at indlede et parforhold, kan der let opstå generthed, nervøsitet og usikkerhed, som kan være vanskelig at overvinde. Men tryghed, hensynsfuldhed og kærlighed løser de fleste problemer, og åbenhed om stomien gør det nemmere for begge parter. Kan jeg få børn? Selve stomien/reservoiret er ingen hindring for at få børn. Efterhånden som maven vokser, kan det være svært at skifte posen. Det kniber med at se stomien, fordi den sidder nede under maven, men problemet klares ved hjælp af et spejl i den rigtige højde. Fødslen foregår som regel også normalt, men i få tilfælde anbefales kejsersnit. Hvis jeg får problemer Hvis du har problemer af fysisk og/eller psykisk art, kan du søge råd hos en stomisygeplejerske, læge, en af CO- PA s rådgivere eller en sexolog. CO- PA har flere medlemmer, der har fået børn efter, de har fået deres stomi. Kan jeg spise, hvad jeg har lyst til? Vi danskere sætter god mad og drikke højt, så derfor er det et spørgsmål, næsten alle stiller. Efter at du har fået urostomi, kan du spise og drikke det samme som før operationen/sygdommen.

7 For at forebygge betændelse i urinen er det vigtigt, at du drikker mindst 2 liter vand dagligt. Kan jeg rejse, hvorhen jeg vil? At rejse er at leve sagde H.C. Andersen, og som stomiopereret kan du også rejse, som du har lyst. Flere stomiopererede har rejst verden rundt med en rygsæk fyldt med poser, for du bør tage poser og lignende med, da ikke alle lande har så gode hjælpemidler, som vi har her i Danmark. Når du rejser til varme lande, hvor du sveder mere end du gør normalt, er det en god idé at tage ekstra poser og plader med. Husk at have poser med i håndbagagen, når du rejser med fly, hvis bagagen skulle bortkomme eller blive forsinket. For at undgå infektion kan du bruge kildevand til at vaske stomien med. UROSTOMI OG ØKONOMI Så længe du er indlagt, får du poserne på sygehuset. Inden du udskrives, vil en sygeplejerske eller en socialrådgiver hjælpe dig med det rent praktiske i forbindelse med ansøgning om hjælpemidler i henhold til Lov om social service 97. I Danmark har vi 8-9 forskellige firmaer, hvorfra man kan få leveret sine hjælpemidler. I nogle kommuner kan du selv bestemme, hvor du vil handle, andre kommuner har indgået en leverandøraftale. Hvis kommunen har en leverandøraftale, kan man som bruger vælge: at få de nødvendige hjælpemidler udleveret gratis hos den leverandør, kommunen har indgået aftale med eller selv at indkøbe hjælpemidlerne hos den leverandør, man ønsker at handle med. Her i det sidste tilfælde vil brugeren så skulle betale forskellen mellem det beløb, kommunen betaler for de samme hjælpemidler hos den leverandør, kommunen har indgået aftale med. Hvis kommunen ingen leverandøraftale har, da kan man som bruger: få de nødvendige hjælpemidler udleveret gratis hos den leverandør, man selv ønsker at handle med. Ændres dine behov væsentligt, kan du henvende dig til en stomisygeplejerske eller du kan henvende dig i social - og sundhedsforvaltningen. Har du problemer med toilet eller badefaciliteter, kan du søge tilskud til ændring af boligen hos social - og sundhedsforvaltningen i henhold til Lov om social service 102.

8 Gode råd ved bandageskift Det er en god idé at skifte bandagen om morgenen (mindst urinmængde) - men gør som det er bedst for dig. Hav de ting du skal bruge parat og samlet et sted. Hav den tid, du erfaringsmæssigt har brug for. Fjern (begynd fra oven) forsigtigt pladen/posen - blødt materiale fugtet med vand er velegnet. Vask stomien og huden forsigtigt med lunkent vand - undgå så vidt muligt sæbe. Huden duppes tør - det er vigtigt for, at pladen/ posen kan sidde ordentligt fast. Sæt den nye plade/ pose på - begynd nede fra, så er det nemmere at få klæbefladen til at sidde helt glat. Selv den mindste fold kan forårsage, at urin kan trænge ud på huden og give hudskader. Når bandagen sidder korrekt, trykkes den godt fast mod huden rundt om stomien, så den sidder helt tæt. Har du lugtgener fra stomien kan du komme en askorbinsyretablet i posen, så urinen bliver basisk. Opstår der svamp omkring stomien, huden bliver rød og hævet, kan du behandle det med 0,5 2% krystalvioletopløsning. Det kan du købe på apoteket. Eller tal med din stomisygeplejerske.

9 UROSTOMI OG COPA Når du ligger på sygehuset og skal opereres eller lige er blevet opereret, gør du dig mange tanker om fremtiden. Mange af de spørgsmål har du forhåbentlig fået besvaret i denne brochure, men det kan være rart at tale med et andet menneske, som selv har oplevet det at få en stomi. Hvem er vi? COPA er en landsdækkende forening for stomi - og reservoiropererede og deres pårørende, og vi har lokalafdelinger i alle landets amter. I lokalafdelingerne kan du deltage i medlemsmøder; hygge og socialt samvær er altid på programmet. Der vil nogle gange være foredrag, og der arrangeres udflugter. På alle møder er pårørende velkomne. Hvert år har COPA et sommer - feriearrangement et sted i Danmark. Her kan man hygge sig sammen med andre, der har stomi, og deres pårørende, samt deltage i udflugter, foredrag og underholdning. De unge arrangerer deres egen weekend og sommerlejr med både sagligt indhold og hyggeligt fællesskab. Er du mellem 35 og 55 år kan du deltage i en weekend specielt for denne aldersgruppe. Der er foredrag samt mulighed for et godt socialt samvær. COPA udgiver et medlemsblad 6 gange om året med både lokalstof, nyhedsstof, artikler og læserbreve. Som medlem får du dette blad gratis tilsendt. COPA er de stomiopereredes talerør overfor myndighederne.

10 Hvad kan COPA gøre for dig? Som stomiopereret kan du trække på COPA s rådgivere, også uden at være medlem. Disse er alle selv stomiopererede. De kan fortælle dig om, hvordan livet med en urostomi kan leves, hvordan du får en fremtid med en normal hverdag, og de kan hjælpe dig med at acceptere din stomi. COPA s rådgivere har alle accepteret deres stomi og kan øse af deres egne erfaringer, gode som dårlige. For at være rustet til dette rådgivningsarbejde gennemgår nye rådgivere et grundkursus og deltager løbende i efteruddannelse. Men det vigtigste er dog, at de kan tale af egen erfaring. Vores tilbud er gratis, og vi håber, du vil gøre brug af det. Vi kan besøge dig på sygehuset eller hjemme hos dig selv, før eller efter operationen. Du bestemmer hvornår. Vi har tavshedspligt, så du skal ikke betænke dig på at kontakte os. Ring til COPA s sekretariat. tlf eller tal med plejepersonalet og bed dem formidle en kontakt til COPA. Hvordan bliver du medlem af COPA? Send indmeldingsblanketten på næste side eller ring til: COPA s sekretariat, tlf (man.,tirs.,tors.,fre.10-14,ons.16-18). På COPA s sekretariat kan du også få oplyst telefonnummeret på din lokalformand. COPA s hjemmeside COPA brochurer: Kolostomi og hvad så? Ileostomi og hvad så? Urostomi og hvad så? Stomi og kost Når børn får stomi hvad så? Stomiforeningen COPA

11 INDMELDELSESBLANKET Jeg vil gerne indmeldes som alm. medlem... kr. 200,- pr. år Jeg vil gerne indmeldes som pensionistmedlem.. kr. 100,- pr. år Jeg vil gerne indmeldes som støttemedlem... kr. 100,- pr. år OBS: Støttemedlem vælg: uden medlemsbad med medlemsblad Jeg vil gerne være medlem som ovenfor afkrydset, og desuden vil jeg gerne ringes op af en rådgiver vil jeg gerne have besøg af en rådgiver Uden ekstra udgift kan du blive optaget i: Ungdomsgruppen Forældre til børn med stomi Send ikke penge, girokort fremsendes. Fødselsår (ikke personnummer)... Sygehus... Operationstype...Operationsår... Navn... Gade... Postnr...By... Amt... Tlf.nr... (adressefeltet kan benyttes, uanset om du ønsker indmeldelse, materiale tilsendt eller bestiller opringning/besøg af en rådgiver; HUSK afkrydsning) Materiale og/eller rådgivning Jeg ønsker ikke at melde mig ind i COPA nu, men ønsker følgende: Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt yderligere materiale om stomi og COPA Ja tak, jeg vil gerne ringes op af en rådgiver Ja tak, jeg vil gerne have besøg af en rådgiver

12

Ileostomi - og hvad så?

Ileostomi - og hvad så? Ileostomi - og hvad så? Ileostomi - og hvad så? Stomiforeningen COPA, 2002. Illustrationer: Ruth Rasmussen. 3.oplag (revideret udgave), 2002. Oplag: 20.000 stk. Udgivet med støtte fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere

Kolostomi - og hvad så?

Kolostomi - og hvad så? Kolostomi - og hvad så? Kolostomi - og hvad så? Stomiforeningen COPA, 2004. Illustrationer: Ruth Rasmussen. 4.oplag (revideret udgave), 2004 Oplag: 25.000 stk. Udgivet med støtte fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere

Fjernelse af urinblæren - cystektomi

Fjernelse af urinblæren - cystektomi Fjernelse af urinblæren - cystektomi Du har gennemgået en række undersøgelser, der viser at du har kræft i urinblæren. Kræft i urinblæren kan behandles med operation, strålebehandling eller kemoterapi.

Læs mere

Stomiforeningen. og det er derfor nødvendigt at anvende en pose til opsamling af afføringen.

Stomiforeningen. og det er derfor nødvendigt at anvende en pose til opsamling af afføringen. Stomiforeningen Indhold Leve livet med stomi Leve livet med stomi...13 Ileostomi...19 Colostomi...10 Urostomi...11 Nogle generelle råd om bandageskift...12 Hvad er Stomiforeningen COPA?...14 Bliv medlem

Læs mere

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi Patientinformation Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi - Ekstirpatio recti Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Læs mere

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Hvad er en stomi? En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS)

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet

Læs mere

Coloplast hjælper dig videre

Coloplast hjælper dig videre C C Coloplast hjælper dig videre information og viden til stomiopererede CPOC_Coloplast-hjælper-dig-videre_A5.indd 1 03/07/14 15.13 Livet med stomi Uddrag fra Stomi Information Efter en stomioperation

Læs mere

Når børn får stomi hvad så?

Når børn får stomi hvad så? Når børn får stomi hvad så? Denne brochure er lavet i samarbejde med Rigshospitalet og Odense Universitets Hospital. Brochuren er udgivet med støtte fra Sygekassernes Helsefond. Når børn får stomi hvad

Læs mere

KENDER DU COPA? Stomiforeningen COPA, 2003. INDHOLD: HVORFOR MIG?

KENDER DU COPA? Stomiforeningen COPA, 2003. INDHOLD: HVORFOR MIG? KENDER DU COPA? HVORFOR MIG? Når vi får at vide, at vi skal have en stomi, siger vi alle: Hvorfor mig? - Jeg har levet sundt, dyrket motion etc. Forældre kan få en ubehagelig skyldfølelse over for et spædbarn,

Læs mere

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi Patientinformation Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi - Rectum resektion med loop-ileostomi Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008

Læs mere

STOMIFORENINGEN LIVET MED STOMI

STOMIFORENINGEN LIVET MED STOMI STOMIFORENINGEN LIVET MED STOMI INDHOLD LIVET med stomi... 4 Ileostomi... 11 Colostomi... 12 Urostomi... 15 Generelle råd om bandageskift... 17 FAQ... 18 Stomiforeningen COPA... 21 Vil du vide mere?...

Læs mere

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv 1 Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Efter operationen 2 Sygdom Psykologi Kultur, religion

Læs mere

FJERNELSE AF LIVMODER ABDOMINAL HYSTEREKTOMI

FJERNELSE AF LIVMODER ABDOMINAL HYSTEREKTOMI PATIENTINFORMATION FJERNELSE AF LIVMODER ABDOMINAL HYSTEREKTOMI PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK

Læs mere

Manglende endetarmsåbning

Manglende endetarmsåbning Forældreinformation Manglende endetarmsåbning Information for forældre til piger med anal atresi Kirurgisk Afdeling A H C Andersen Børnehospital Anal atresi I det efterfølgende gives en kort beskrivelse

Læs mere

Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Fjernelse af livmoderen Patientinformation www.koldingsygehus.dk Fjernelse af livmoderen kaldes også en hysterektomi. Der er 3 måder livmoderen kan fjernes på: 1. Livmoderen

Læs mere

Kikkertundersøgelse af blæren

Kikkertundersøgelse af blæren Patientvejledning Kikkertundersøgelse af blæren m.h.p. fjernelse af polypper/vævsprøver. Patienter der skal indlægges. Kvalitet Døgnet Rundt Urologisk afdeling Kikkertundersøgelse af blæren i bedøvelse

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden Kikkertoperation LAVH Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED KIKKERTOPERATION

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED KIKKERTOPERATION PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED KIKKERTOPERATION 1 Forandringer i livmoderen kan i nogle tilfælde gøre det nødvendigt at fjerne livmoderen. Det er mest hensigtsmæssigt samtidig at

Læs mere

Urologisk Afsnit. Kateter i blæren

Urologisk Afsnit. Kateter i blæren Urologisk Afsnit Kateter i blæren Kateter i blæren Et kateter gør, at du kan tømme blæren, og du undgår ufrivillig vandladning. Samtidig hjælper det kroppen med at udskille sine affaldsstoffer. Du kan

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud STOMI INFO Beskyt din hud 1 Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi Patientvejledning Kikkertoperation af underlivet - Laparoskopi Kikkertoperation (laparoskopi) bruges til undersøgelse og operation af bughulens organer. Den giver special lægen i gynækologi et godt overblik

Læs mere

Udarbejdet af Kim Krarup Overlæge i urologi & Partner Januar 2018 Revideres årligt.

Udarbejdet af Kim Krarup Overlæge i urologi & Partner Januar 2018 Revideres årligt. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Fjernelse af en nyre - nefrektomi

Fjernelse af en nyre - nefrektomi Urologisk Afdeling C2U - Fredericia Fjernelse af en nyre - nefrektomi Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet din ene nyre og derfor skal

Læs mere

Anlæggelse, skift og fjernelse af JJ-kateter

Anlæggelse, skift og fjernelse af JJ-kateter Urologisk Afdeling - Fredericia Anlæggelse, skift og fjernelse af JJ-kateter Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er et JJ-kateter? Et JJ-kateter er et tyndt hult gummirør, der har en

Læs mere

NEDSYNKNING AF UNDERLIVET

NEDSYNKNING AF UNDERLIVET PATIENTINFORMATION NEDSYNKNING AF UNDERLIVET PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Patientinformation Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Revideret den 30.03.2011 Indledning Denne patientvejledning er udarbejdet af læge- og sygeplejepersonalet på afsnit T4 og har til formål

Læs mere

Kirurgiske procedurer ved forskellige stomityper. Pre-operative anatomi illustrationer

Kirurgiske procedurer ved forskellige stomityper. Pre-operative anatomi illustrationer Kirurgiske procedurer ved forskellige stomityper Pre-operative anatomi illustrationer Sådan konstrueres en stomi Kirurgiske procedurer ved forskellige stomityper Endetarmsamputation Hartmanns operation

Læs mere

Urostomi pleje. Bandagering med en urostomi bandage

Urostomi pleje. Bandagering med en urostomi bandage Urostomi pleje Bandagering med en urostomi bandage DESIGNET til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov, og som forbedrer

Læs mere

Operation for ufrivillig vandladning

Operation for ufrivillig vandladning Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Operation for ufrivillig vandladning Anlæggelse af proleneslynge T.V.T. (Tensionsfri vaginaltape) Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Operation

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm

Information om fjernelse af et stykke tyktarm Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Information om fjernelse af et stykke tyktarm ( colonresektion) Formål

Læs mere

Information om pouch

Information om pouch Information om pouch 2 Forord Denne pjece henvender sig til dig som på grund af Colitis Ulcerosa (CU) eller Familiær Adeno Polypose (FAP) overvejer at få en pouch. Denne pjece er tænkt som et supplement

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

PATIENTINFORMATION OPERATION FOR NEDSYNKNING AF UNDERLIVET BLÆRE (CYSTOCELE) OG ENDETARM (RECTOCELE)

PATIENTINFORMATION OPERATION FOR NEDSYNKNING AF UNDERLIVET BLÆRE (CYSTOCELE) OG ENDETARM (RECTOCELE) PATIENTINFORMATION OPERATION FOR NEDSYNKNING AF UNDERLIVET BLÆRE (CYSTOCELE) OG ENDETARM (RECTOCELE) 1 Operation for nedsynkning foretages for at afhjælpe symptomer fra fremfald af blære, livmoder eller

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Information til patienten. Operation for nedsynkning af underlivsorganer. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Operation for nedsynkning af underlivsorganer. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten Operation for nedsynkning af underlivsorganer Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for nedsynkning af enten blæren eller tarmen.

Læs mere

Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter

Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter Urologisk Afdeling - Fredericia Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er et nyrekateter? Et nyrekateter er et tyndt rør/slange,

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

Diskusprolaps i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Diskusprolaps i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Diskusprolaps i lænden Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Diskusprolaps i lænden Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et bikinisnit Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Endometriecancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

PATIENTINFORMATION KIKKERTOPERATION PÅ ÆGGESTOKKE OG ÆGGELEDERE

PATIENTINFORMATION KIKKERTOPERATION PÅ ÆGGESTOKKE OG ÆGGELEDERE PATIENTINFORMATION KIKKERTOPERATION PÅ ÆGGESTOKKE OG ÆGGELEDERE Cyster i underlivet sidder oftest på æggestokkene. Der findes flere forskellige slags cyster - langt de fleste er godartede. Ved mindre cyster

Læs mere

TEA / Tromendarterectomi

TEA / Tromendarterectomi Til patienter og pårørende TEA / Tromendarterectomi Oprensning af pulsåre Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en Tromendarterectomi operation, også kaldet TEA, hvor kalkaflejringerne

Læs mere

Nyrekateter (Nefrostomikateter)

Nyrekateter (Nefrostomikateter) Til patienter og pårørende Vælg farve Forbindingsskift, fiksering og skylning Der er den: - Anlagt et nyrekateter (nefrostomikateter) for at sikre, at der er frit afløb for urinen. Forskellige sygdomme

Læs mere

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Sygdom Psykologi Kultur, religion og tro Miljø- og

Læs mere

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om Kontinensforeningen Vester Farimagsgade 6, 1. 1029 1606 København V Tlf. 33 32 52 74 info@kontinens.dk www.kontinens.dk Tekst: Kontinensforeningen Redigering: Aase Randstoft,

Læs mere

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt)

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Patientinformation Gynækolobisk Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for urininkontinens.

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af cyster og knuder på æggestokkene

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af cyster og knuder på æggestokkene Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om fjernelse af cyster og knuder på æggestokkene Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om

Læs mere

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Nedsynkning Vejledning til dig, der skal opereres for nedsynkning Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Vejledning til dig, der skal opereres

Læs mere

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO)

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO) Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til Privathospitalet Mølholm, HjerteCenter og informere dig om forholdene i forbindelse med behandlingen.

Læs mere

Udarbejdet af Speciallæge Kim Krarup Januar 2018 revideres årligt.

Udarbejdet af Speciallæge Kim Krarup Januar 2018 revideres årligt. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten TVT og TVT-O Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for

Læs mere

Ileostomi pleje. Bandagering med en tømbar bandage

Ileostomi pleje. Bandagering med en tømbar bandage Ileostomi pleje Bandagering med en tømbar bandage Designet til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov, og som forbedrer livskvaliteten

Læs mere

Undervisning i. nedre hygiejne.

Undervisning i. nedre hygiejne. Undervisning i nedre hygiejne. gode bakterier dårlige bakterier Nedre hygiejne - hvorfor er det så vigtigt. - Øger livskvaliteten o Det er velbefindende at være godt soigneret og ikke ildelugtende i skridtet

Læs mere

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED ÅBEN OPERATION

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED ÅBEN OPERATION PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED ÅBEN OPERATION 1 Forandringer i livmoderen kan i nogle tilfælde gøre det nødvendigt at fjerne livmoderen. Det er mest hensigtsmæssigt samtidig at fjerne

Læs mere

Operation ved mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde (åben operation)

Operation ved mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde (åben operation) Operation ved mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde (åben operation) På grund af mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde har du været igennem et udredningsforløb med en række undersøgelser:

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog De fleste af os kender den situation, hvor vi efter en samtale med lægen kommer i tanke om alt det, vi ikke fik

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Patientinformation. Kræft i æggestokken. Om udvidet operation for kræft i æggestokken. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i æggestokken. Om udvidet operation for kræft i æggestokken. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i æggestokken Om udvidet operation for kræft i æggestokken Ekstensiv operation for ovariecancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal opereres for kræft

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Prolapsoperation. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Prolapsoperation. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Prolapsoperation Patientinformation www.koldingsygehus.dk Ved en prolapsoperation sys en defekt i bindevævet i skeden (forvæg/bagvæg). Operationen afhjælper nedsynkning

Læs mere

Din hverdag med urostomi

Din hverdag med urostomi Coloplast Danmark A/S Holtedam 1, 3050 Humlebæk Coloplast Danmark A/S + + + 22551 + + + 0893 Sjælland USF Din hverdag med urostomi Coloplast Danmark A/S, Holtedam 1, 3050 Humlebæk. OS0015 www.coloplast.dk

Læs mere

Urogynækologi. Patientinformation. Vælg farve. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder. Familiecentret Gynækologisk klinik

Urogynækologi. Patientinformation. Vælg farve. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Urogynækologi Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Operation for nedsynkning af livmoder I denne pjece

Læs mere

Endetarmsoperation. med permanent stomi. Hillerød Hospital. Kirurgisk afdeling. Patientinformation Maj 2011. Kirurgisk afdeling

Endetarmsoperation. med permanent stomi. Hillerød Hospital. Kirurgisk afdeling. Patientinformation Maj 2011. Kirurgisk afdeling Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Endetarmsoperation med permanent stomi Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Overlæge Jesper Vilandt samt overlæge Jens Erik Jansen IntraNord Hillerød Hospital Kirurgisk

Læs mere

Patientvejledning. Blærepolypper

Patientvejledning. Blærepolypper Patientvejledning Blærepolypper En blærepolyp er en udvækst, som vokser på indersiden af blæren. Den / de opstår ved nydannelse af celler. Når man ser ind i blæren, ligner de vortelignende fremvækster.

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud 01 STOMI INFO Beskyt din hud Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

VEJLEDNING TIL PATIENTER MED KRÆFT I URINBLÆREN

VEJLEDNING TIL PATIENTER MED KRÆFT I URINBLÆREN Rigshospitalet Urologisk Afdeling Gult Team VEJLEDNING TIL PATIENTER MED KRÆFT I URINBLÆREN Denne vejledning er et supplement til den mundtlige information, du får på afdelingen. Desuden får du udleveret

Læs mere

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Sygdom kan skabe stor afstand, når der er allermest brug for nærhed

Læs mere

Insitu Bypass operation

Insitu Bypass operation Til patienter og pårørende Insitu Bypass operation Bypass fra lyske til knæ/underben Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en bypass-operation fra lysken til knæ/underben, hvor en

Læs mere

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve Til patienter og pårørende Carotisoperation Operation på halspulsåren Vælg billede Vælg farve 2 Åreforkalkning i halspulsåren (carotisstenose) Åreforkalkning i halspulsårerne gør blodkarrene stive og forsnævrer

Læs mere

Når du det? Information om mandlig inkontinens

Når du det? Information om mandlig inkontinens URO17006DKa 10.2017 Når du det? Information om mandlig inkontinens Blæren.dk Man regner med, at ca. 200 millioner mennesker i verden har problemer med blæren. Ved du, hvor det nærmeste toilet er? Synes

Læs mere

Information om operation af bugvægsbrok

Information om operation af bugvægsbrok Patientinformation Information om operation af bugvægsbrok - kikkertoperation Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Operation af bugvægsbrok ved kikkertoperation (Laparoskopisk

Læs mere

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm Patientvejledning Fremfald af endetarm Prolaps af endetarm Fremfald af slimhinden i den nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af nederste del af endetarmen (prolaps af endetarmen) opleves

Læs mere

Øjenambulatoriet. Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR

Øjenambulatoriet. Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR Øjenambulatoriet Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR Næstved Sygehus Øjenhuset, - afdeling grå stær19 - grå stær Sengeafdeling Hvad er grå stær? Hornhinde Regnbuehinde Syns nerven Den gule

Læs mere

Ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer

Ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer 1 Patientinformation Ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer Hjertemedicinsk Afdeling B 2 Hvad er formålet med behandlingen? Formålet med ballonudvidelsen er at udvide forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

Læs mere

Undersøgelse blandt stomiopererede i Danmark 2014

Undersøgelse blandt stomiopererede i Danmark 2014 Undersøgelse blandt stomiopererede i Danmark 2014 Indhold Om undersøgelsen Hovedkonklusioner Resultater fra undersøgelsen Hvem er de stomiopererede At leve med stomi Bekymringer før og efter en stomioperation

Læs mere

Dekompression i nakken. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Dekompression i nakken. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Dekompression i nakken Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Dekompression i nakken Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Endetarmsoperation. eventuelt med stomi. Hillerød Hospital. Kirurgisk afdeling. Patientinformation Maj 2011. Kirurgisk afdeling

Endetarmsoperation. eventuelt med stomi. Hillerød Hospital. Kirurgisk afdeling. Patientinformation Maj 2011. Kirurgisk afdeling Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Endetarmsoperation eventuelt med stomi Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Overlæge Jesper Vilandt samt overlæge Jens Erik Jansen IntraNord Hillerød Hospital Kirurgisk

Læs mere

Tyktarmsoperation. Hillerød Hospital. Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Maj Kirurgisk Afdeling

Tyktarmsoperation. Hillerød Hospital. Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Maj Kirurgisk Afdeling Hillerød Hospital Tyktarmsoperation Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Overlæge Jesper Vilandt samt overlæge Jens Erik Jansen IntraNord Hillerød Hospital Dyrehavevej 29 3400 Hillerød Telefon: 4829

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

DISCUSPROLAPS PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.

DISCUSPROLAPS PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING. PATIENTINFORMATION DISCUSPROLAPS PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Fjernelse af forsnævring ved overgangen mellem din urinleder og dit nyrebækken - Hynes Andersen

Fjernelse af forsnævring ved overgangen mellem din urinleder og dit nyrebækken - Hynes Andersen Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af forsnævring ved overgangen mellem din urinleder og dit nyrebækken - Hynes Andersen Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Iliaca-Femoral Bypass

Iliaca-Femoral Bypass Til patienter og pårørende Iliaca-Femoral Bypass Operation på bækkenpulsåren Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor den forsyner de indre

Læs mere

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO)

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO) Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til HjerteCenteret på Privathospitalet Mølholm og informere dig om behandlingen. Personalet vil

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Operation ved mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde (åben operation)

Operation ved mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde (åben operation) Operation ved mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde (åben operation) På grund af mistanke om kræft i æggestokke eller bughinde har du været igennem et udredningsforløb med en række undersøgelser:

Læs mere

Radiofrekvensablation (varmebehandling) af hjerterytmeforstyrrelser

Radiofrekvensablation (varmebehandling) af hjerterytmeforstyrrelser Radiofrekvensablation (varmebehandling) af Ablation (varmebehandling) af andre end atrieflimren (Radiofrekvensablation) Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til Privathospitalet Mølholm,

Læs mere

Mandens anatomi Hvorfor opstår kræft i urinblæren? Hvor mange får kræft i urinblæren? Kvindens anatomi

Mandens anatomi Hvorfor opstår kræft i urinblæren? Hvor mange får kræft i urinblæren? Kvindens anatomi Kræft i urinblæren Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på kræft i urinblæren? 4 Hvilke undersøgelser skal der til? 5 Hvor syg er jeg? 7 Hvordan behandles polypper? 9 Hvordan behandles kræft i urinblæren?

Læs mere

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Tarmslyng Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Tarmslyng Tarmslyng er en fællesbetegnelse for en akut tilstand med ophævet passage af luft og afføring gennem tarmsystemet. I tyndtarmen

Læs mere

KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN

KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN Kolofon Kræft i tyk- og endetarmen Udgiver: URL: Redaktion: Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S

Læs mere

Operation for forstørret blærehalskirtel (prostata) - TUR-P

Operation for forstørret blærehalskirtel (prostata) - TUR-P Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for forstørret blærehalskirtel (prostata) - TUR-P Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er en forstørret blærehalskirtel? Alle mænd har en blærehalskirtel.

Læs mere

Fjernelse af blærepolypper med Hexvix - TUR-B med Hexvix

Fjernelse af blærepolypper med Hexvix - TUR-B med Hexvix Urologisk Afdeling - Fredericia Fjernelse af blærepolypper med Hexvix - TUR-B med Hexvix Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er en blærepolyp? En polyp er en udvækst af celler i blærens

Læs mere

Spinal stenose i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Spinal stenose i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Spinal stenose i lænden Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Spinal stenose i lænden Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

Patientvejledning. Kapselendoskopi. Videooptagelse af tyndtarm

Patientvejledning. Kapselendoskopi. Videooptagelse af tyndtarm Patientvejledning Kapselendoskopi Videooptagelse af tyndtarm Hvad er en kapselendoskopi? En kapselendoskopi er en videoundersøgelse af tyndtarmen. Undersøgelsen foregår ved, at man sender et miniaturekamera

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Laserbehandling af forstørret blærehalskirtel - laser TUR-P

Urologisk Afdeling - Fredericia Laserbehandling af forstørret blærehalskirtel - laser TUR-P Urologisk Afdeling - Fredericia Laserbehandling af forstørret blærehalskirtel - laser TUR-P Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er en forstørret blærehalskirtel? Alle mænd har en blærehalskirtel.

Læs mere

STOMI INFO. Motion og livsstil

STOMI INFO. Motion og livsstil 04 STOMI INFO Motion og livsstil 1 Tips og råd om motion og livsstil efter en stomioperation Efter operation, er målet at forsøge at genoptage en normal og sund livsstil. En normal genoptræningsperiode

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm Patientvejledning Fremfald af endetarm Prolaps af endetarm Fremfald af slimhinden i den nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af nederste del af endetarmen (prolaps af endetarmen) opleves

Læs mere