Partus normalis, den normale fødsel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Partus normalis, den normale fødsel"

Transkript

1 Partus normalis, den normale fødsel Formål At undgå fødselsrelaterede skader for mor og barn. At støtte, opmuntre, lede og vejlede kvinden(familien)gennem et i videst muligt omfang atraumatisk (fysisk og psykisk) og ikke unødigt langstrakt fødselsforløb. I tide at kunne afgøre, hvornår det normale, jordemoderledede fødselsforløb ændres til et patologisk fødselsforløb som ledes af jordemoder og obstetriker i fællesskab. Dette søges opnået ved jordemoderens konstante omsorg i tæt samarbejde med den fødende og hendes ledsager og med respekt for deres forventninger til fødslen Patient- og/eller personalemålgruppe Jordemødre, jordemoderstuderende, social og sundhedsassistenter, sygehjælpere, sygeplejersker, læger og medicinstuderende, der er tilknyttet G0131, G0231 og G0232. Definition/ afgrænsning Vejledningen drejer sig om den spontant indsættende, ukompliceret forløbende og afsluttende fødsel af et enkelt levende barn, med normalt fosterskøn, +/- 2SD (+/- 22 %) født i baghovedpræsentation ved terminen (37 uger + 0 dage - 41 uger + 6 dage). Fødslen kan stadig betegnes som normal, hvis der anvendes: Hindepunktur (orificium > eller = 6 cm) Ve-stimulation med syntocinondrop (ved fuldt dilateret orificium) Epiduralblokade Scalp-ph Episotomi eller der forekommer mindre bristninger(grad 1 og 2) Hvis der er tvivl om en fødsel kan betegnes som værende normal henvises til ICD10 koderne. Fremgangsmåde 1. Før ankomst til fødegang Kvinden eller en pårørende henvender sig i de fleste tilfælde telefonisk til fødegangen, når der er tegn på at fødslen er i gang. Efter telefonkonsultation aftales med jordemoderen, om kvinden skal ses umiddelbar, eller henvende sig telefonisk senere. Såfremt det aftales, at kvinden forbliver hjemme noteres aftalen i DocuLive. 2. Modtagelse og undersøgelse af kvinden ved ankomst til fødegangen Når kvinden ankommer til fødegangen, gøres følgende observationer/undersøgelser: Vurdering af kvindens psykiske ressourcer.

2 Udvendig undersøgelse med henblik på uterus' størrelse, barnets lejring, caputs stand og fosterskøn. Vurdering af barnets tilstand med træstetoskop eller doptone, der lyttes i 1 minut umiddelbart efter en ve. Der tilbydes Door-step CTG, se Kardiotokografi(CTG) før fødslen Vurdering af ve-aktiviteten manuelt. Vaginal exploration med vurdering af collums længde og placering, orificiums dilatation, caputs stand og rotation, kontakten mellem caput og orificium, tykkelsen af nedre segment. Observation af +/- vandafgang, spænding i hinderne. Måling af moderens puls og BT. Hvis der har været vandafgang > 6 timer, hvis kvinden virker febril eller ved tachycardi hos barnet, måles temperatur. Som led i modtagelsen gennemføres en samtale med kvinden og manden, hvis han er til stede, om hvordan graviditeten er gået og om forventninger og ønsker til fødslen. Kvinden og vir bliver informeret om at forventninger og ønsker vil blive indfriet i det omfang det er muligt 3. Udvidelsesfasen, latente del (første del af den engelske: first stage) Definition: Kvinden er i fødslens latente fase, når der er regelmæssig ve-aktivitet, som modner og afkorter collum og/eller udvider orificium. 3.1 Varigheden af den latente fase Flere studier beskriver forlænget latente fase som: førstegangsfødende: >20 timer flergangsfødende: >14 timer I vurderingen af, den latente fase, skal der tages hensyn til: Hvor påvirket kvinden er af varigheden Hvor længe der har været veer, som har gjort, at hun ikke har kunnet hvile/sove. Har kvinden tidligere har henvendt sig på fødeafdelingen Hvordan er kvindens fysiske og psykiske ressourcer i det hele taget. Der bør som hovedregel ikke foretages HSP eller ve-stimulation med Syntocinon i den latente fase, hvis denne ikke er forlænget. Hvis fremgang er påkrævet, så kan hindeløsning forsøges først. Hvis HSP og Syntocinon-drop skal anvendes, er det efter følgende princip: Først foretages amniotomi Hvis nødvendigt (efter ca. 2 timer) ve-stimulation med syntocinon. NB: HSP og syntocinon har ringe effekt hos førstegangsfødende, hvis collum ikke er udslettet.

3 3.2 Overvejelser i relation til evt. indlæggelse af kvinden i den latente fase Undersøgelser har vist at: Kvinden som hovedregel ikke bør indlægges på fødegangen, før hun er i aktiv fødsel, da det giver længere fødsler og flere indgreb. Tryghed i den latente fase er associeret med kortere fødselsforløb, færre indgreb og bedre føtalt udkomme. Derfor skal mødet med den fødende i den latente fase prioriteres, både i telefonen og når hun kommer til fødegangen. Hvis kvinden, efter samtale med og rådgivning fra jordemoderen, føler sig tryg ved at tage hjem, bør hun støttes i det. Kvinden bør som hovedregel først indlægges på fødeafdelingen, når hun er i fødslens aktive fase. Hvis kvinden føler sig utryg ved at tage hjem og/eller har behov for jordemoderfaglig omsorg, men ikke vurderes i den aktive fase kan hun tilbydes at blive på svangregangen. Der oprettes indlæggelse til fødsel i DocuLive. Med hensyn til vandafgang, se PROM, vandafgang uden veer til termin NB: Går ve-aktiviteten i ro, kan hun atter gå hjem - også nogle timer efter hun f.eks. har fået akupunktur eller morfin. Rådgivning til en kvinde i latent fase kan f.eks. indeholde: Beskrivelse af hvad den latente fase er, at det er normalt den tager lang tid, og at det kommer til at gå hurtigere, når hun går ind i den aktive fase. Anbefaling af hvile, også selvom kvinden ikke umiddelbart tror hun kan. Anbefaling af mad og drikke. At kvinden gerne må tage 1 g paracetamol, evt. som suppositorie. Anbefaling af varmt bad, varme omslag. Evt. tilbud om hindeløsning - efter individuel vurdering. Vurdering af smerter og evt. tilbud om smertelindring. 3.3 Barnet i den latente fase Hvis kvinden er indlagt, følges barnets tilstand ved at lytte hjertelyd i 60 sekunder umiddelbart efter en ve, ca. 2 gange i timen, samt før og efter vaginalexploration. Overvågning af barnets tilstand kan efter klinisk skøn og praktiske forhold gennemføres med større tidsintervaller (f.eks. ved kvittering af lavement, når den fødende er i brusebad, sover, går tur m.v.). 3.4 Smertelindring i den latente fase Varmt bad, akupunktur eller morfin kan anvendes. Morfin bør primært gives for at opnå sederende effekt og i mindre grad som smertelindrende og er kun lidt smertelindrende, se vejledning vedr. smertelindring. Epiduralblokade bør som hovedregel ikke anvendes i den latente fase, da der muligvis er sammenhæng mellem tidligt anlagt epidural og større risiko for sectio (bl.a. på grund af risiko for temperatur stigning). Desuden risikerer man at anlægge epidural på en kvinde, som ikke er i fødsel.

4 4. Udvidelsesfasen, aktiv del (senere del af det engelske: first stage) Definition:Kvinden er i fødslens aktive fase, når der er regelmæssig, god ve-aktivitet og orificium er 4 cm dilateret. Hos førstegangsfødende skal collum være udslettet. Veerne skal som hovedregel komme med et interval på mindre end eller lig 5 minutter. Der oprettes partogramnotat i DocuLive og partogram påbegyndes. Ved orificium på 4cm vil 60 % af fødende være i aktiv fase og ved 5cm er det 90 %. Ved overgangen til aktiv fase, sker der en acceleration i dilatationsraten. 4.1 Kvinden i udvidelsesfasen, aktiv del Der tages stilling til, om der skal tilbydes lavement, hvis det ikke allerede er gjort. Kvinden opfordres til at lade vandet ofte, så blæren så vidt muligt er tom under sidste del af udvidelsesfasen og i uddrivningsfasen. Kvinden støttes fysisk og psykisk, herunder hjælpes til rette med vejrtrækning samt forskellige arbejds- og hvilestillinger, der fremmer barnets rotation og nedtrængning, og som støtter kvindens aktive medvirken. Som udgangspunkt skal kvinden hjælpes til stillinger, som gør at hun føler sig godt tilpas. Rygliggende stilling bør undgås, da det giver svagere veer og lavere PH hos barnet. Let tiltet rygleje kan dog anvendes. Sideleje på den side hvor barnets ryg er, fremmer rotation fra uregelmæssig til regelmæssig præsentation af caput. Det samme gør det at stå på alle fire. Jordemoderen bør være til stede på fødestuen, når kvinden har behov for det med henblik på den effekt det har i form af smertelindring og forebyggelse af vesvækkelse og indgreb. Den fødende tilbydes mad og drikke, som hun har lyst dog ikke mælkeprodukter. Kvinden opfordres til at drikke sød saft eller spise druesukker, hvis hun ikke har lyst til andet. Barnefaderen eller anden pårørende medinddrages og gives omsorg efter behov 4.2 Barnet i udvidelsesfasen, aktiv del Barnets hjertelyd lyttes over 60 sekunder, gerne 12 x 5 sekunder, umiddelbart efter en ve ca. hvert minut, samt før og efter vaginalexploration. Overvågning af barnets tilstand kan efter klinisk skøn og praktiske forhold gennemføres med større tidsintervaller (f.eks. ved kvittering af lavement, når den fødende er i brusebad, sover, går tur m.v.) 4.3 Fødslens progression Veerne kontrolleres manuelt. Veerne bør tiltage i styrke, hyppighed og varighed og resultere i dilatation af orificium samt caputs nedtrængning og rotation. Caputs nedtrængning følges med fjerde håndgreb og vaginal-exploration. Der vaginalexploreres, når der er vandafgang specielt med henblik på. navlesnorsfremfald og når jordemoderen i øvrigt skønner, der er behov for status med henblik på fødslens progression og vejledning til kvinden. Ved hver vaginaleksploration registreres: Collum længde og placering, Orificiums dilatation og eftergivelighed, Kontakten mellem caput og orificium,

5 Vandafgang/størrelse af hindeblære/spænding i hinderne, Tykkelse af nedre segment, Caput stand og rotation, Fødselssvulst. Grundig registrering ved hver vaginalexploration gør det nemmere at vurdere fremgangen og årsagen til evt. dystoci. LINK følger snarest Kvinden opfordres til relevant bevægelse/lejring afhængig af explorationsfundet. Dystoci foreligger, hvis dilatationen i fødslens aktive fase er mindre end ½ cm pr. time vurderet over 3-4 timer. Den normale fødsel kan indeholde perioder med ve-svækkelse, som opstår efter en længere periode med gode veer og normal fremgang. Ve-svækkelse kan være hensigtsmæssig for mor og barn. Længere ve-pauser og mindre kraftige veer kan give moderen mulighed for hvile, barnets ph i blodet kan stige og det kan forbedre livmoderens evne til at trække sig sammen, når veerne igen rejser sig. Trænger den fødende til hvile, og kan hvile uden at være forpint, kan jordemoderen støtte hende heri og skaffe den fornødne ro, forudsat at barnets tilstand er god. Efter ca. 3 timer bør der igen ske normal fremgang i fødslen. 4.4 Smertelindring i udvidelsesfasen, aktiv del Kvinden tilbydes den smertelindring, hun har behov for. Der er følgende muligheder: Ikke-medicinske: Bevægelse, lejring, brusebad, karbad, varme omslag, massage, vejrtrækning, akupunktur, steriltvandspapler, TENS, samt jordemoderens psykiske støtte. Medicinske, som kan kombineres med de ikke medicinske: N2O-O2, morfin og epiduralblokade. smertelindring under fødslen Link følger snarest 5. Uddrivningsfasen (eng.: second stage) Definition: Uddrivningsfasen varer fra orificum er helt udslettet og indtil barnet er født. Presseperioden er den sidste del af uddrivningsfasen. Der skelnes mellem: Nedtrængningsfasen Pressefasen 5.1 Kvinden i uddrivningsfasen Moderen støttes fysisk og psykisk og informeres om, hvad der nu sker i kroppen og hvad hun kan forvente. Moderens almentilstand observeres, herunder hendes reaktion på veerne og hendes psykiske tilstand i øvrigt. Barnefaderen eller anden pårørende medinddrages og gives omsorg efter behov.

6 5.2 Barnet i uddrivningsfasen Barnets tilstand observeres i første del af uddrivningsfasen på samme måde som i udvidningsfasen. I pressefasen lyttes hjertelyd ca. hvert 5. min. og/eller efter hver ve 5.3 Fødslens progression Nedtrængningsfasen Når orificium er fuldt dilateret, afventes veernes effekt på caputs stand. Caput bør rotere fuldt og komme helt ned på bækkenbunden ved veernes egen kraft, kombineret med spontane "smånyk" fra moderen. Moderen bør således ikke afholdes fra at give efter for pressetrangen, når orificium er udslettet ej heller bør kvinden opfordres til at presse aktivt i lange, seje pres. Jordemoderen bør vejlede kvinden i at følge veernes rytme, under forudsætning af, at der ikke er tale om kraftigt pres under det meste af veen. Pressefasen Når caput er helt på bækkenbunden, gerne synligt i vulva, bør kvinden fortsat støttes i at følge kroppens spontane pressearbejde. Kun hvis kvindens egen presseteknik medfører ringe eller ingen progression, eller hvis barnets tilstand kræver hurtigere forløsning, vejledes kvinden i at støtte presseveerne med valsalva-manøvre (holde vejret, lukke glottis, bruge bugpresen). Hvis der opstår vesvækkelse i nedtrængningsfasen, og den fødende kan hvile, kan jordemoderen støtte hende heri, forudsat at barnet har det godt. Kvinden lejres på den side, hvor barnets ryg er. Hvis veerne ikke rejser sig af sig selv i løbet af ca. 1 time, tilbydes kvinden HSP/Syntocinon-drop. Tidsperspektiver i uddrivningsfasen Dystoci Dystoci diagnose og behandling af i uddrivningsfasen vurderes ud fra manglende eller dårlig progression frem for længden af uddrivningsfasen. Nedtrængningsfasen: Caputs nedtrængning, afventer spontant forløb, dog max. 2 timer (3 timer med epidural). Hvis fødslen efter 2 timer (3 timer) ikke er gået over i pressefasen, er der tale om dystoci. Hvis kvinden tidligere har født vaginalt bør status ske før. Pressefasen: Efter at kvinden er begyndt at presse aktivt, bør der være fremgang. Skønnes manglende eller ringe fremgang der skyldes dårlige veer, kan kvinden tilbydes fødestol/toiletsæde (kun kortvarigt med henblik på presseteknik), stående stilling, hugsiddende stilling, brystvorte stimulation, akupunktur, tømning af blæren. Er det ikke tilstrækkeligt bør veerne stimuleres. Efter 1 times aktivt pres, påsættes kontinuerlig CTG og konfereres med afdelingsjordemoderen. Har der ikke været overbevisende fremgang i løbet af 1 times aktivt pres, bør der foretages vurdering af obstetrisk læge med henblik på, hvordan der skal handles (vestimulation, evt. ændring af pressestilling, evt. scalp-ph, evt forløsning). 5.4 Smertelindring i uddrivningsfasen og ved suturering I første del af uddrivningsfasen kan kvinden tilbydes samme former for smertelindring som i udvidningsfasen, dog ikke morfin. Epidural skal som hovedregel ikke afbrydes i uddrivningsfasen. I pressefasen er der følgende muligheder for medicinsk smertelindring: Lidocain-gel kan smøres på perineums yderside

7 Der kan anlægges pudendus-blokade eller infiltrationsanalgesi. Som ikke medicinsk smertelindring kan bruges en varm vaskeklud, som kan lægges på perineum og akupunktur. Før suturering af bristning/episiotomi skal der altid tilbydes adækvat smertelindring. Se vejledningen smertelindring under fødsel samt episiotomi. Suturering af grad 1 og 2 perinealbristninger,episiotomi 5.5 Barnet fødes Caput bør fødes i et tæt samarbejde mellem kvindens pres og jordemoderens hænder. Det frarådes at kvinden føder på fødeskammel eller fødestilling, der placerer kvinden i en opretstående stilling, da det giver større risiko for sphincterruptur. Jordemoderens ene hånd ligger på caput og styrer caputs fremadskriden, den anden hånd støtter perineum. Episiotomi anlægges på føtal indikation. Anlæggelse af episiotomi beskytter generelt ikke mod sphincterruptur. Spontan rotation af barnets hoved bør afvente næste presseve. Barnet bør som hovedregel ikke suges. Når barnet er født, bør der kun suges i næse og mund ved behov. (Cave: sugning dybt i svælget). Når barnet er født, kan det lægges op til moderen, hud til hud. Der anbefales/tilbydes 10 i.e Syntocinon i.m. til moderen efter barnets fødsel. For at medvirke til en moderat transfusion fra placenta til barnet sættes en pean på navlesnoren efter ca. 3 min. Hvis barnet ligger mellem moderens ben, dobbelt afnavles fra navlesnorsarterie efter ca. 1min. Der tages blod fra navlesnoren til syre base bestemmelse, samt Coombs test/evt. typebestemmelse(link følger snarest). Barnet skal dækkes til med varme håndklæder. Endelig afnavling kan foregå, mens barnet ligger hos moderen, efter jordemoderens skøn 6. Efterbyrdsfasen (engelsk: third stage) Definition: Efterbyrdsfasen varer fra barnet er født til moderkagen fødes (sædvanligvis minutter). Der anbefales en aktiv fødsel af placenta, idet det beviseligt mindsker blødningsmængden og risikoen for transfusion Denne aktive fødsel sker ved en kombination af: 1. Et let og konstant træk i NS IE syntocinon i.m, hvis ikke tidligere givet 3. Navlesnoren tømmes for blod 4. Opfordre kvinden til at fremkalde et host 5. Katheterisation

8 Hvis moderkagen ikke er født inden ½ time, og der er tilladelig blødning, orienteres afdelingsjordemoderen og herefter udføres de resterende punkter 6. Akupunktur 7. Syntocinon i.v i navlesnoren, 10 IE syntocinon i 19 ml NACL 8. Nitroglycerin, resoriblet nitroglycerin 0,25 mg sublingualt (virker indenfor 1-2 minutter og kan gentages 4 gange efter behov) 9. BAS-test bør overvejes, evt. tages på OP 10. Anlæggelse af venflon 11. Hvis moderkagen fortsat ikke er født kaldes læge. 7. Efter fødslen, mor og barn Forældrene anbefales/tilbydes at barnet får injektion med 1 mg fytomenadion, aktuel koncentration er 10 mg/ml hvilket svarer til, at der skal gives 0,1 ml. Barnets respiration, hjerteaktion, reflekser, farve og tonus observeres. Der gives Apgar Score 1 og 5 minutter efter fødslen. Efter afnavling tages blod til Coombs test og evt. typebestemmelse. Når placenta er født, kontrolleres om den er fuldstændig, om der er infarkter eller koagler. Antal kar i navlesnoren kontrolleres. Moderkagen vejes. Moderens almentilstand, uterus kontraktion samt blødning observeres. Der kugles og trykkes kun, hvis der er blødning eller manglende kontraktion af uterus. Samlet blødning noteres i journalen. Visitation til barselsforløb Indikatorer Andelen af forløb, hvor vejledningen er fulgt og anbefalingerne er fulgt, eller afvigelser dokumenteret Afgrænsning/definitioner Se under patient og personalemålgruppe Review-gruppe Forfatter: Marianne Eiberg, jordemoder Pelse Helms Kaae, jordemoder Mette Monsrud, jordemoder Bente Buch, jordemoder

9 Pia Hove, jordemoder Nini Møller, Overlæge Søgeord Partus normalis, Normal fødsel, fødsel, retentio, fastsiddende, placenta, moderkage ICD10-koder Partus spontaneus unifoetatio presentatio capitis BABZ00 anlæggelse af Epiduralkateter BAFA6 Smertebehandling med blokade BAFA7 Smertebehandling med infiltrationsanæstesi BAFA80 Smertebehandling med akupunktur BAFA81 Smertebehandling med inhalationsanalgesi BAFA83 Smertebehandling med zoneterapi BAFA87 Smertebehandling med sterilvandspapler BAHY0 smertebehandling med stærkt analgetikum BJAZ0 Anlæggelse af blærekateter BKHD0 Behandling med uteruskontraherende middel BKHD3 Stimulatio laborum medicamentalis BKHH Behandling med laktationshæmmende middel BKXA0 Hindeløsning BKXA1 Accouchement BKXA31 Vestimulation med akupunktur BKXB1 Assisteret fødsel af placenta BKXC0 Kugling af uterus BKXC1 Kompression af uterus BMBA03 Skalpvenepunktur BWFA Symptombehandling med akupunktur KMAC30 Amnioinfusion under fødslen KMBC10 Sutur af vagina efter fødslen KMBC20 Sutur af vulva efter fødslen KMBC30 Sutur af inkomplet perineumruptur efter fødsel KTMD00 Episiotomi

10 Dansk lov Referencer Cirkulære om jordemodervirksomhed, august 2001 Dystoci i udvidningsperioden, Sandbjerg, 1999 Dystoci i uddrivningsperioden, Sandbjerg, 2000 Falch Larsen (red): Obstetrik, Munkgaard 2001 Scott, K et al: A comparison of intermittent and continous support during labor: A meta-analysis. Am J Obstet Gynecol 1999 May;180(5): E Samuelsson et al:anal sphincter tears: Prospective study of obstetric risk factors, BJ Obst. and Gyn Jul;107(7): Linderkamp, O: Placental transfusion: Determinants and effects. Clin Perinatol 1982 Oct;9(3): Chestnut et al: Does early administration of epidural analgesia affect obstetric outcome in nulliparous women who are in spontaneous labor?, Anesthesiology, 1994 vol. 80, no. 6, s Foong et al: Membrane sweeping in conjunction with labor induction. Obstet Gynecol, 2000, vol. 95, no. 4, s Holt et al: Station and cervical dilatation at epidural placement in predicting cesarean risk Obstet Gynecol, 1999 vol. 93 no. 2, s McNiven et al: An early labor assessment program: a randomized, controlled trial. Birth, 1998, vol. 25, no. 1, s Peisner D, Rosen M: Latent phase of labor in normal patients: A reassessment. Obstet Gynecol, 1985, vol. 66, no. 5, s Peisner D, Rosen M, 1986: Transition from latent to active labor, Obstet Gynecol, 1986, vol. 68, no. 4, s Cochrane: Active versus expectant management of the third stage of labour Support from caregivers during at-risk pregnancy Home-like versus conventional institutional settings for birth Amniotomy to shorten spontaneous labour Immersion in water during pregnancy, labour and birth Home versus hospital birth Support from caregivers during childbirth Support during pregnancy for women at increased risk of low birthweight babies Continuity of caregivers during pregnancy and childbirth Continous electronic fetal heart monitoring during labour Prophylactic syntometrine (red.:metergin) vs oxytocin in the third stage of labour

11 Routine ultrasound in early pregnancy Early vs late discharge postpartum Henvisninger og links ( Hvidovre hospitals gynækologisk-obstetriske afdeling) Visitation til barselsforløb

FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG)

FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG) FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG) Quick guide Definition af dystoci I denne retningslinje anvendes følgende definition af dystoci hos førstegangsfødende med et foster i hovedstilling:

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Syntocinon til vestimulation i Danmark

Syntocinon til vestimulation i Danmark Syntocinon til vestimulation i Danmark Konsulent Steen Rasmussen, Sundhedsstyrelsen Overlæge Ole Bredahl Rasmussen, Herning TOF, Middelfart, 4.-5. nov. 2011 Syntocinon: et high-alert medikament 2008: Institute

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødegangen på Aalborg Universitetshospital Nord og fødegangene på Sygehus

Læs mere

Den normale fødsel. Husk: under symfysen. Elementer. Elementer. Hvorfor er cervix ueftergivelig hos mennesker?

Den normale fødsel. Husk: under symfysen. Elementer. Elementer. Hvorfor er cervix ueftergivelig hos mennesker? Husk: under symfysen 1 2 Elementer Elementer Moderen Veer: Cervix Bækken Moderen Veer: udvidningsfase uddrivningsfase Cervix udvidningsfase Bækken uddrivningsfase Fosteret Placenta Størrelse Fosteret Placenta

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødemodtagelsen på Aalborg Universitetshospital, Nord samt Fødegangen

Læs mere

Fødselssmerter kan lindres...

Fødselssmerter kan lindres... Fødselssmerter kan lindres... Indhold Vand 3 Massage 3 Morfin 4 Lattergas 5 Steriltvandspapler 6 Akupunktur 7 Epidural 8 Pudendus 10 Fødselssmerter kan lindres Der er ikke to fødsler, der er ens. Ligesom

Læs mere

Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering

Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering 1 Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering Alle fødsler Periode start 01.jan 2008 Periode slut 31.dec 2008 Fødsler/døgn 13,3 11 Veerne begyndte Copyright 2002 Perinatal epidemiologisk forskningsenhed,

Læs mere

Risiko for akut kejsersnit i fødsel hos kvinder med tidligere kejsersnit

Risiko for akut kejsersnit i fødsel hos kvinder med tidligere kejsersnit Risiko for akut kejsersnit i fødsel hos kvinder med tidligere kejsersnit Overlæge Nini Møller, Hillerød Medlem af Sandbjerggruppen for guidelinen Sectio antea 1 Har vi præcise tal? NEJ Det afhænger naturligvis

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Patientinformation februar 2011 Bornholms Hospital Bornholms Hospital Igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen Man skal have en god grund til at sætte fødslen i gang. Det er der forskellige årsager

Læs mere

Fjordblinks vejledning til brug af vand som smertelindring samt vandfødsler.

Fjordblinks vejledning til brug af vand som smertelindring samt vandfødsler. Fjordblinks vejledning til brug af vand som smertelindring samt vandfødsler. Fjordblinks vejledning til vand som smertelindring samt vandfødsler. Da der ikke foreligger danske nationale guidelines eller

Læs mere

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012 Rebozo under fødslen Baggrund Rebozo har sin oprindelse i Mellemamerika, hvor metoden er et arbejdsredskab for fødselshjælpere og jordemødre. Brugen af rebozo bredte sig til USA for 20-30 år siden, hvor

Læs mere

En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i år IKKE med en fødsel

En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i år IKKE med en fødsel Hjemmefødsler En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i 80 100 år IKKE med en fødsel Er det overhovedet farligt? Er det nødvendigt? Er det fornuftigt? Ja Nej Nej Farligt Statistisk set,

Læs mere

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet.

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. 1 Li Thies-Lagergren er medfvorfatter til en artikel, som har publiceret

Læs mere

Smertelindring under fødslen

Smertelindring under fødslen Gentofte Hospital Fødeafdeling Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Smertelindring under fødslen Der er store individuelle forskelle på, hvordan smerter i forbindelse med en fødsel opleves. Den samme kvinde

Læs mere

Lindring af fødselsveer

Lindring af fødselsveer Information om graviditet, fødsel og barsel Lindring af fødselsveer Vejledning til håndtering af fødselssmerter Graviditet, fødsel og barsel Ikke medicinsk smertelindring Der er ikke to fødsler, der er

Læs mere

Odense Styrk den vaginale fødsel Aabenraa- modellen

Odense Styrk den vaginale fødsel Aabenraa- modellen Odense 17-09- 2018 Styrk den vaginale fødsel Aabenraa- modellen Sectiofrekvensen 25 20 15 10 Danmark Sygehus Sønderjylland 2 5 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Aabenraa- modellen

Læs mere

Modning/ Igangsættelse af fødsel

Modning/ Igangsættelse af fødsel Patientinformation Modning/ Igangsættelse af fødsel Fødeafsnittet Svangreklinikken Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D 2 Indledning Du har fået tid til modning/ igangsættelse af fødslen. Vi vil byde dig

Læs mere

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Jette Led Sørensen, RH & Lone Krebs, Holbæk Vaginal fødsel af UK Betingelser opfyldt og pt.samtykke UL CTG Syntocinondrop klar Vurder løbende om betingelser for

Læs mere

National klinisk retningslinje for dystoci

National klinisk retningslinje for dystoci National klinisk retningslinje for dystoci National klinisk retningslinje for dystoci Sundhedsstyrelsen, år. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade

Læs mere

Øre-akupunktur versus lokalbedøvelse som smertelinding ved syning efter fødsler

Øre-akupunktur versus lokalbedøvelse som smertelinding ved syning efter fødsler Øre-akupunktur versus lokalbedøvelse som smertelinding ved syning efter fødsler Et randomiseret, klinisk forsøg Sara Kindberg, ph.d.-studerende Forskningsafdelingen ved Sygehus Sønderjylland Introduktion

Læs mere

Smertelindring ved fødsel

Smertelindring ved fødsel Information til gravide Smertelindring ved fødsel Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Jordemodercentrene Smertelindring ved fødsel Denne pjece informerer om de forskellige former for

Læs mere

Smertelindring under fødslen.

Smertelindring under fødslen. Indholdsfortegnelse Du kan selv gøre noget Massage Varmt vand Geleposer Akupunktur Smertelindring under fødslen. Tens Steriltvandspabler Cocktail Morfin Epidural Pudendus Lokalbedøvelse Patientinformation

Læs mere

Patientinformation. Når du skal føde. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken

Patientinformation. Når du skal føde. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Patientinformation Når du skal føde Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Forord Det er vores fornemste opgave at hjælpe dig og din partner gennem

Læs mere

Færre fødselslæsioner i Herning og Holstebro Fra 8 til 4. Overlæge Ole Bredahl Rasmussen Gyn-obs afdeling Herning-Holstebro

Færre fødselslæsioner i Herning og Holstebro Fra 8 til 4. Overlæge Ole Bredahl Rasmussen Gyn-obs afdeling Herning-Holstebro Færre fødselslæsioner i Herning og Holstebro Fra 8 til 4 Overlæge Ole Bredahl Rasmussen Gyn-obs afdeling Herning-Holstebro Hvor og hvornår? Sygehusenheden Vest Herning: 2.200 fødsler pr år Holstebro: 600

Læs mere

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK

Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Færdighedstræning i vaginal fødsel af UK Jette Led Sørensen, RH & Lone Krebs, Holbæk Vaginal fødsel af UK Betingelser opfyldt og pt.samtykke UL CTG Syntocinondrop klar Vurder løbende om betingelser for

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med din graviditet I denne pjece kan du læse om det vi i Region Sjælland tilbyder i løbet af din graviditet, fødsel og barsel. Vi ønsker, at du får en god og sammenhængende

Læs mere

Guide til smertestillende under fødslen

Guide til smertestillende under fødslen Guide til smertestillende under fødslen Kære gravide og partner! Med denne lille bog ønsker jeg, at give dig overblik over hvilke muligheder du som fødende har for smertelindring under dit barns fødsel.

Læs mere

Patientinformation om igangsættelse af fødsler

Patientinformation om igangsættelse af fødsler Patientinformation om igangsættelse af fødsler Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen. I Danmark sættes ca. 25

Læs mere

STAN-overvågning under fødsel

STAN-overvågning under fødsel STAN-overvågning under fødsel Formål Anvendelse at føtal ST-analyse (STAN) sammen med CTG og skalp-ph kan nedbringe antallet af nyfødte med metabolisk acidose og samtidig nedbringe antallet af instrumentelle

Læs mere

Dystoci hos førstegangsfødende

Dystoci hos førstegangsfødende Dystoci hos førstegangsfødende Arbejdsgruppens medlemmer: Niels Uldbjerg (formand), Lena Mariann Eriksen (Jordemoderforeningen), Morten Hedegaard (DSOG), Lone Krebs (DSOG), Christina Rørbye (DSOG), Anne-Mette

Læs mere

Underkrops fødsler vaginalt - er pendulet ved at svinge tilbage?

Underkrops fødsler vaginalt - er pendulet ved at svinge tilbage? Underkrops fødsler vaginalt - er pendulet ved at svinge tilbage? TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 12. NOVEMBER 2010 Hanne Wielandt Sygehus Lillebælt, Kolding 4-5% AF FØDSLER I DANMARK ER MED FOSTER I UNDERKROPSPRÆSENTATION

Læs mere

Smertelindring - under fødslen

Smertelindring - under fødslen Information til gravide og fødende Smertelindring under fødslen Regionshospitalet Herning Sidst revideret August 2012 Version 1. September 2012 Smertelindring - under fødslen Hospitalsenheden Vest Indholdsfortegnelse

Læs mere

Søgeprotokol for national klinisk retningslinje om førstegangsfødende med dystoci (manglende fremgang)

Søgeprotokol for national klinisk retningslinje om førstegangsfødende med dystoci (manglende fremgang) Søgeprotokol for national klinisk retningslinje om førstegangsfødende med dystoci (manglende fremgang) Baggrund søgetermer Inklusions- og eksklusionskriterier PICO 1: Hvornår skal man tilbyde vestimulering

Læs mere

Præterm fødsel. Rikke Bek Helmig

Præterm fødsel. Rikke Bek Helmig Præterm fødsel Rikke Bek Helmig Præterm fødsel Definitioner Præterm:

Læs mere

FÆDRES OPLEVELSE AF AT VÆRE TIL STEDE VED FØDSLEN, NÅR DER OPSTÅR VESVÆKKELSE MED EFTERFØLGENDE VESTIMULATION

FÆDRES OPLEVELSE AF AT VÆRE TIL STEDE VED FØDSLEN, NÅR DER OPSTÅR VESVÆKKELSE MED EFTERFØLGENDE VESTIMULATION 1 FÆDRES OPLEVELSE AF AT VÆRE TIL STEDE VED FØDSLEN, NÅR DER OPSTÅR VESVÆKKELSE MED EFTERFØLGENDE VESTIMULATION Metropols forskningsdag 2014 Kirsten Hasman Cand. Scient. San, Jordemoder BAGGRUND Vestimulation

Læs mere

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse.

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse. Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet. Kære Maria Tølbøll Glavind, Jeg har studeret de 45 sider Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet, som

Læs mere

Igangsættelse af fødsler Metode og regime. Tværfagligt obstetrisk forum Middelfart 31 oktober 2014 Rikke Bek Helmig

Igangsættelse af fødsler Metode og regime. Tværfagligt obstetrisk forum Middelfart 31 oktober 2014 Rikke Bek Helmig Igangsættelse af fødsler Metode og regime Tværfagligt obstetrisk forum Middelfart 31 oktober 2014 Rikke Bek Helmig Opdateret 26.11.2010 Nyheder Læger vil sætte fødsler tidligere i gang Skal du sættes i

Læs mere

VISITATIONS- RETNINGLINJER

VISITATIONS- RETNINGLINJER VISITATIONS- RETNINGLINJER DADJ OG DSOG 2002-1 - Indledning DADJ og DSOG aftalte på et fællesmøde i 1999 at nedsætte 3 arbejdsgrupper, der skulle udarbejde fælles retningslinjer for den normale fødsel,

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Information til gravide Igangsættelse af fødslen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information om igangsættelse af fødslen gsættelse af fødslen sker efter

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

Koder til klinisk forskning og kvalitetssikring

Koder til klinisk forskning og kvalitetssikring Koder til klinisk forskning og kvalitetssikring Lone Krebs DSOG sarbejdsgruppe for obstetrisk kvalitet Obstetriske koder - monitoreing og Formål Der bruges meget tid på kodning Kan opgaven blive mere meningsfuld?

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE OM FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG)

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE OM FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG) NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE OM FØRSTEGANGSFØDENDE MED DYSTOCI (MANGLENDE FREMGANG) 2014 National klinisk retningslinje om førstegangsfødende med dystoci (manglende fremgang) Sundhedsstyrelsen, 2014.

Læs mere

anno 2014 CTG med eller uden STAN?

anno 2014 CTG med eller uden STAN? Fosterovervågning anno 2014 CTG med eller uden STAN? TOF Middelfart 31.10.2014 Lone Hvidman Lone Hvidman 1 Fødestuen et travlt sted Omsorg Overvågning progression Mobilisering Smertebehandling Vestimulation

Læs mere

Kompliceret vaginal fødsel

Kompliceret vaginal fødsel Kompliceret vaginal fødsel Årsager Foster Størrelse Lejring Hypoksi/acidose Veer Den protraherede fødsel Primært Sekundært Uteroplacentare enhed Abruptio Navlesnorsfremfald Uterusruptur Læsioner fødselsvej

Læs mere

Elektivt sectio team. Formål At beskrive organisation for elektivt sectioteam

Elektivt sectio team. Formål At beskrive organisation for elektivt sectioteam Elektivt sectio team Formål At beskrive organisation for elektivt sectioteam Patient- og/eller personalemålgruppe Gravide som skal have foretaget elektivt sectio Obstetriske læger, jordemødre, svangresygeplejersker,

Læs mere

TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 3. NOVEMBER 2012 PKN NY LOV BEGYNDTE 1.7.2011

TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 3. NOVEMBER 2012 PKN NY LOV BEGYNDTE 1.7.2011 TVÆRFAGLIGT OBSTETRISK FORUM 3. NOVEMBER 2012 PKN NY LOV BEGYNDTE 1.7.2011 FØDSELSSMERTER FYSIOLOGISKE FORHOLD SNÆVERT BÆKKEN STORT BARN RIGID CERVIX UKOORDINEREDE VEER PSYKOLOGISKE FORHOLD ANGST AFMAGT

Læs mere

Til dig, der har født ved kejsersnit

Til dig, der har født ved kejsersnit Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Til dig, der har født ved kejsersnit Råd og vejledning fra sygeplejersken og fysioterapeuten Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Når du

Læs mere

En fælles tværfaglig indsats for at skabe optimale rammer for flere gode vaginale fødsler erfaringer fra Herning/Holstebro

En fælles tværfaglig indsats for at skabe optimale rammer for flere gode vaginale fødsler erfaringer fra Herning/Holstebro Styrk den vaginale fødsel 17. september 2018, Odin Havnepark Specialeansvarlig Overlæge Jane Boris Afdelingsjordemoder Charlotte Sander En fælles tværfaglig indsats for at skabe optimale rammer for flere

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Patientinformation Igangsættelse af fødsel Din fødsel skal sættes igang: dag d. / 201 Du møder kl. På afsnit: Tlf. nr. til jordemoder: Igangsættelse generelt Der kan være forskellige årsager til, at vi

Læs mere

Danske Regioners høringssvar vedrørende udkast til Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet

Danske Regioners høringssvar vedrørende udkast til Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet NOTAT Danske Regioners høringssvar vedrørende udkast til Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet 04-04-2019 EMN-2019-00519 1270421 Mathilde Amalie Buchwald Jessen Danske Regioner

Læs mere

Overflytning af hjemme- og klinikfødsel til sygehus

Overflytning af hjemme- og klinikfødsel til sygehus Niveau: Retningslinjer Hjemmefødsel - en naturlig del af livet Overflytning af hjemme- og klinikfødsel til sygehus ID-nr.: R-19 Version: 3 Standard(er): 2.10.1, 2.17.4, 2.18.1 DDKM, 2. vers. Gyldighed:

Læs mere

Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø

Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 11/28913 Dato: 16. januar 2012 Notat Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø Baggrund: Notatet: Forslag til fremtidig sygehusvirksomhed

Læs mere

Checkliste. Gynækologi obstetrik. for. Navn. Sygehuse

Checkliste. Gynækologi obstetrik. for. Navn. Sygehuse Checkliste Gynækologi obstetrik for Navn Sygehuse 00 side af 0 sider Indledning Denne checkliste for uddannelsessøgende i gynækologi og obstetrik er udarbejdet af DSOG. Den er til konstant ophold i lommen,

Læs mere

Klinisk studiehåndbog

Klinisk studiehåndbog Klinisk studiehåndbog Jordemoderuddannelsen For studerende på 7. & 8. modul Juni 2010 Indholdsfortegnelse Indhold INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 DEN KLINISKE UNDERVISNING I 7. - 8. MODUL... 2 Modul 7: Kompliceret

Læs mere

Manual for læger på fødegangen

Manual for læger på fødegangen Manual for læger på fødegangen Version 2. 06112016 Forslag til ændringer sendes til Lene Grønbeck: lene.groenbeck@region.dk 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 9 Generelt om arbejdsgange

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Bemærk kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar. Anvisningerne:

Læs mere

Igangsætning af fødsler i Danmark

Igangsætning af fødsler i Danmark Igangsætning af fødsler i Danmark TOF Middelfart 31. oktober 2014 Ole Bredahl Rasmussen Gyn-obs afdeling Hospitalsenheden i Vest Hvordan er tallene gjort op? SSI s hjemmeside http://www.ssi.dk/sundhedsdataogit/sundhedsvaesenet%20i%20tal/specifikke

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden 1 FORÆLDRE SAMMEN En brugsbog til jer, der forbereder jer på at blive fædre og mødre. Den stiller jer nogle af de mange spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke om på vej til at få barn

Læs mere

Hjemmemonitorering CTG

Hjemmemonitorering CTG Hjemmemonitorering CTG Workshop om komplicerede graviditeter AUH 5.9.2014 Lone Hvidman 1 Formål fosterovervågning n Forebygge skader hos mor og barn n Identificere de normale n Identificere og graduere

Læs mere

Sikre fødsler CTG-undervisning

Sikre fødsler CTG-undervisning Sikre fødsler CTG-undervisning Kolding, 291112 Morten Hedegaard De sværeste sager: Asfyksi under fødslen 10 svære sager i 2010, erstatning: 40 mio i alt. Udbetalinger 2010 rensede tal Skade Beløb Region

Læs mere

DSOG Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

DSOG Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Allerød d. 31.3.19 Høringssvar fra vedr. Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet har haft udkast til Krav og faglige anbefalinger for organisering af fødeområdet til høring blandt

Læs mere

Smertelindring under fødslen

Smertelindring under fødslen Fødsler er forskellige og dermed vil smerten, smerteoplevelsen og behovet for smertelindring også opleves forskelligt. Smerte er ikke kun fysisk, men også psykisk betinget. Derfor kan smerte forstærkes,

Læs mere

Hvad tænker anæstesiologer om fødeepidural? Overlæge Eva Weitling Anæstesiologisk afd Kolding Sygehus

Hvad tænker anæstesiologer om fødeepidural? Overlæge Eva Weitling Anæstesiologisk afd Kolding Sygehus Hvad tænker anæstesiologer om fødeepidural? Overlæge Eva Weitling Anæstesiologisk afd Kolding Sygehus Det kommer an på Hvad er klokken? Hvor langt er anæstesilægen i sin uddannelse? Hvad er der ellers

Læs mere

Værd at vide om Bedøvelse ved operation. Patientinformation. Anæstesi / Operation Afdeling Z

Værd at vide om Bedøvelse ved operation. Patientinformation. Anæstesi / Operation Afdeling Z Værd at vide om Bedøvelse ved operation Patientinformation Anæstesi / Operation Afdeling Z Før bedøvelsen Før du skal opereres, skal du tale med en anæstesilæge om den forestående bedøvelse. Ved denne

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

Postpartum blødning & Smertelindring under fødslen. Birgitte Bruun Nielsen

Postpartum blødning & Smertelindring under fødslen. Birgitte Bruun Nielsen Postpartum blødning & Smertelindring under fødslen Birgitte Bruun Nielsen Postpartum blødning definition Normal < 500 ml Blødning > 500 ml (forekommer hos 14%) Svær blødning > 1000 ml (forekommer hos 3%)

Læs mere

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital?

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital? Graviditet og fødsel 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende til omkring 21.000 fødsler om året. Uanset hvor du føder i regionen, ønsker vi at give dig de samme tilbud under din graviditet,

Læs mere

Sp 1:Fosterbevægelser

Sp 1:Fosterbevægelser Sp 1:Fosterbevægelser A. De fleste gravide vil have registreret fosterbevægelser fra: Uge 16 uge 20 uge 24 uge 28 B. Antallet af fosterbevægelser aftager normalt efter 34 uge Sp 2: Episiotomi Hvilke(t)

Læs mere

1. Introduktion til Regler for CTG-tolkning 1

1. Introduktion til Regler for CTG-tolkning 1 1. Introduktion til Regler for CTG-tolkning 1 Du kan på nedenstående sider læse om basal kurvetolkning. Til en del af punkterne er der eksempler på kurver. I de nederste punkter ses eksempler på særlige

Læs mere

Randomiseret kontrolleret studie. Effekten af fremhjælpning af barnets forreste skulder, henholdsvis bagerste skulder, på perineale bristninger

Randomiseret kontrolleret studie. Effekten af fremhjælpning af barnets forreste skulder, henholdsvis bagerste skulder, på perineale bristninger Randomiseret kontrolleret studie Effekten af fremhjælpning af barnets forreste skulder, henholdsvis bagerste skulder, på perineale bristninger Intervention Primær fremhjælpning af enten forreste eller

Læs mere

Forældrenes oplevelser af fødegangene. Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger

Forældrenes oplevelser af fødegangene. Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Forældrenes oplevelser af fødegangene Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger LUP fødende 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Bilag til dagsordenspunkt vedrørende NIP Fødsler, Regionsrådet 22. februar 2012

Bilag til dagsordenspunkt vedrørende NIP Fødsler, Regionsrådet 22. februar 2012 Bilag til dagsordenspunkt vedrørende NIP Fødsler, Regionsrådet 22. februar 2012 Nedenstående tabel viser resultaterne for indikatorerne for NIP Fødsler og regionens samlede opfyldelse af standarderne fra

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

Brugen af Misoprostoli Danmark

Brugen af Misoprostoli Danmark Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 212 Offentligt Brugen af Misoprostoli Danmark Møde med Sundhedsstyrelsen 2 oktober 2012 Point of departure Igangsættelse af fødsler sker i dag

Læs mere

Risiko for kejsersnit efter igangsætning af fødsel hos kvinder med tidligere kejsersnit

Risiko for kejsersnit efter igangsætning af fødsel hos kvinder med tidligere kejsersnit Risiko for kejsersnit efter igangsætning af fødsel hos kvinder med tidligere kejsersnit Overlæge Ole Bredahl Rasmussen Gyn-obs afdeling ygehusenheden Vest Data leveret af teen Rasmussen, T Tværfagligt

Læs mere

Undgå Bristning - et buttom up projekt fra en helt almindelig jordemoder på Nordsjællands hostital.

Undgå Bristning - et buttom up projekt fra en helt almindelig jordemoder på Nordsjællands hostital. Undgå Bristning - et buttom up projekt fra en helt almindelig jordemoder på Nordsjællands hostital. Gennem de sidste 15-20 år har der være øget fokus og interesse for betydningen af de store bristninger,

Læs mere

Hvordan opleves et fødselsforløb med epiduralblokade som smertelindring af fødende kvinder?

Hvordan opleves et fødselsforløb med epiduralblokade som smertelindring af fødende kvinder? Hvordan opleves et fødselsforløb med epiduralblokade som smertelindring af fødende kvinder? Ingrid Jepsen, jordemoder, lektor, SD, MPH; jordemoderuddannelsen, UCN Kurt Dauer Keller, cand.psyk., PhD, associate

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_2013

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_2013 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_2013 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar.

Læs mere

Kvalitetsmål Modtagelse af ethvert barn finder sted på højt fagligt niveau og med mindste risiko for fejl.

Kvalitetsmål Modtagelse af ethvert barn finder sted på højt fagligt niveau og med mindste risiko for fejl. STANDARD FOR MODTAGELSE Akut modtagelse af børn i Neonatalklinikken Kvalitetsmål Modtagelse af ethvert barn finder sted på højt fagligt niveau og med mindste risiko for fejl. Målgruppe Alle børn der indlægges

Læs mere

DANSK KVALITETSDATABASE FOR FØDSLER. Datadefinitioner

DANSK KVALITETSDATABASE FOR FØDSLER. Datadefinitioner DANSK KVALITETSDATABASE FOR FØDSLER Datadefinitioner Version 4 Maj 2016 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 3 2. OMFATTEDE ENHEDER... 3 3. DIAGNOSE- OG INKLUSIONSKRITERIER... 3 4. DATADEFINITIONER I

Læs mere

LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser. Fortroligt indtil 15. marts 2017

LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser. Fortroligt indtil 15. marts 2017 LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2016 Fortroligt indtil 15. marts 2017 1 Om LUP 2016 Undersøgelser i LUP 2016 Planlagt ambulante patienter i RSYD Planlagt indlagte patienter i RSYD

Læs mere

Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest

Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest Spørgeskemaet er udsendt til 825 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2016. 55 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Nordic Obstetric Surveillance Study. April August 2012 Lotte B Colmorn

Nordic Obstetric Surveillance Study. April August 2012 Lotte B Colmorn Nordic Obstetric Surveillance Study Severe maternal morbidity in the Nordic countries Severe maternal morbidity in the Nordic countries April 2009- August 2012 Lotte B Colmorn Specific complications Complete

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående

Læs mere

DEN GODE FØDSEL Afrapportering fra arbejdsgruppen under DADJ og DSOG Kommissorium At belyse og definere Den gode fødsel i tværfagligt regi, herunder belyse hvordan Den gode fødsel sikres, bl. a. ved at

Læs mere

Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering

Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering 1 Gynækologisk-obstetrisk afd. Y Fødselsregistrering Alle fødsler Periode start 01.jan 2006 Periode slut 31.dec 2006 Fødsler/døgn 13,3 11 Veerne begyndte Copyright 2002 Perinatal epidemiologisk forskningsenhed,

Læs mere

Projektbeskrivelse, KIH-projekt. Gravide med komplikationer.

Projektbeskrivelse, KIH-projekt. Gravide med komplikationer. Projektbeskrivelse, KIH-projekt. Gravide med komplikationer. Projektet inkluderer gravide med en, eller flere af følgende graviditetskomplikationer: Gravide med aktuelle- eller øget risiko for hypertensive

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>>

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>> Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? på GRAVIDITETEN Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste

Læs mere

Afbrydelse af graviditet

Afbrydelse af graviditet Patientinformation Afbrydelse af graviditet Vejledning til forældre, der mister foster/barn før graviditetsuge 22 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Afbrydelse af graviditet før uge 22 Pjecen henvender

Læs mere

Case 1 (ikke helt dagens emne) Graviditet. Case 1. Case 1. Case 1. Case 1 12/5/2011

Case 1 (ikke helt dagens emne) Graviditet. Case 1. Case 1. Case 1. Case 1 12/5/2011 (ikke helt dagens emne) Graviditet Infektion Kl 22.00: turvise smerter strækkende sig om i lænden Tentative diagnoser: 05-12-2011 Infektion og graviditet 2 Kl 22.00: turvise smerter strækkende sig om i

Læs mere

Præeklampsi. Slide 1-9 Teori Slide 10-15 Case 1 Slide 16-19 Case 2 Slide 20-22 Case 3 Slide 23-25 Case 4

Præeklampsi. Slide 1-9 Teori Slide 10-15 Case 1 Slide 16-19 Case 2 Slide 20-22 Case 3 Slide 23-25 Case 4 Præeklampsi Slide 1-9 Teori Slide 10-15 Case 1 Slide 16-19 Case 2 Slide 20-22 Case 3 Slide 23-25 Case 4 1 Definitioner Præeklampsi Hypertension BT>140 systolisk og/eller BT>90 diastolisk Proteinuri >0.3g/24

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen (Hvidovre) Amager og Hvidovre Hospital Spørgeskemaet er udsendt til 819 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2014. 55 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen Rigshospitalet Spørgeskemaet er udsendt til 1333 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2015. 60 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan svarede

Læs mere

Ugift Gift Separeret Fraskilt Enke Taler dansk Taler grønlandsk Barnefaders navn: Cpr.nr.: Mobiltlf.: Samboende: Nej Ja

Ugift Gift Separeret Fraskilt Enke Taler dansk Taler grønlandsk Barnefaders navn: Cpr.nr.: Mobiltlf.: Samboende: Nej Ja Grønlands Sundhedsvæsen Navn: PERINATAL JOURNAL Cpr. Alder: Fødenavn og -sted Bopæl: Postadr. / Box: Tlf. prv. Tlf. arb. Mobiltlf. Fax E-mail Ugift Gift Separeret Fraskilt Enke Taler dansk Taler grønlandsk

Læs mere

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN TILLYKKE MED GRAVIDITETEN! Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig,

Læs mere

Værd at vide om amning

Værd at vide om amning Informationspjece Værd at vide om amning "10 skridt mod vellykket amning" Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Jordemodercentrene Kære forældre... Med denne pjece henvender vi os til

Læs mere

AKUPRESSUR. Bedre graviditet og fødsel med. Catrine Saramarie Marcussen. Fødselsforberedelse og smertelindring med akutryk alle kan lære det.

AKUPRESSUR. Bedre graviditet og fødsel med. Catrine Saramarie Marcussen. Fødselsforberedelse og smertelindring med akutryk alle kan lære det. Catrine Saramarie Marcussen Bedre graviditet og fødsel med AKUPRESSUR Fødselsforberedelse og smertelindring med akutryk alle kan lære det muusmann FORLAG Catrine Saramarie Marcussen Bedre graviditet og

Læs mere