3. ORDINÆRE KONGRES & DELEGERETMØDE SEPTEMBER Baggrundsmateriale - øvrige forslag 1, 3F medlemsservice

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3. ORDINÆRE KONGRES & DELEGERETMØDE SEPTEMBER Baggrundsmateriale - øvrige forslag 1, 3F medlemsservice"

Transkript

1 3. ORDINÆRE KONGRES & DELEGERETMØDE SEPTEMBER 2013 Baggrundsmateriale - øvrige forslag 1, 3F medlemsservice

2 BAGGRUNDSMATERIALE ØVRIGE FORSLA G 1, KONGRES F MEDLEMSSERVICE 1. Kongresvedtagelse 2010 Nedenstående er en beskrivelse af det forslag, der blev vedtaget på kongressen i 2010: F Medlemsservice som en samlet pakke Forslaget om 3F Medlemsservice er en samlet pakke. Der kan således ikke stilles ændringsforslag til enkelte elementer i 3F medlemsservice. Forslaget skal ses som en sammenhængende helhed, der beskriver basisydelsen til den service, medlemmerne kan forvente at modtage for deres kontingent i 3F. I praksis vil det primært være 3F afdelingerne der leverer servicen til medlemmerne, men forslaget forudsætter at såvel forbund som afdelinger i sin måde at arbejde på tager udgangspunkt i de målsætninger om service til medlemmerne der indgår i 3F medlemsservice. De enkelte serviceydelser er beskrevet bagerst i dette dokument F Medlemsservice skal implementeres i den kommende kongresperiode Bliver forslaget om 3F Medlemsservice vedtaget af kongressen, skal det implementeres i alle 3F afdelinger i den kommende 3-årige kongresperiode. Forslaget indebærer ikke, at der vedtages et sæt sanktionsforanstaltninger, men tværtimod at forbundet giver tilsagn om at hjælpe afdelingerne med at implementere arbejdsgange og basisydelser Hovedbestyrelsen kan justere og ændre i serviceydelserne Indholdet i 3F Medlemsservice er ikke statisk og eviggyldigt. Serviceydelserne vil løbende forandre sig med baggrund i andre beslutninger eller udefra kommende påvirkninger af den enkelte arbejdsgang, ligesom det kan blive aktuelt at lade nye temaer indgå i kataloget. Nødvendige ændringer i de enkelte serviceydelser kan opdeles i tre niveauer: Driftsbetonede ændringer. Ændringer og justeringer, der indebærer egentlige forandringer i serviceydelsen. Nye serviceydelser. Det er en del af kongresforslaget, at Hovedbestyrelsen kan vedligeholde og udvikle de enkelte serviceydelser. De driftsbetonede ændringer gennemføres af forbundet i samarbejde med afdelingerne, når der er behov for det. Hovedbestyrelsen forpligter sig til at nedsætte et udvalg der får ansvaret for at arbejde videre med 3F Medlemsservice i kongresperioden. Udvalget skal bestå af repræsentanter fra HB og regionerne. Det lokale demokrati er et afgørende og bærende element i vores organisation. Der er enighed om, at medlemmerne i den enkelte 3F afdeling skal have demokratisk indflydelse på organisationen. Følgende temaer kan ikke indgå som forpligtende i 3F Medlemsservice uden forudgående kongresbeslutning: størrelsen af det lokale kontingent, ansættelser og afskedigelser i afdelingen personalenormeringen samt løn- og personalepolitik i 3F afdelingen, 3F afdelingens åbningstid, 3F afdelingens interne organisation/bestyrelse/udvalgsstruktur mv. samt beretning og regnskab i 3F afdelingen

3 I samarbejde med forbundet har afdelingerne derudover følgende kompetencer: - indgåelse af aftaler og overenskomster - ansvar for enhver forvaltning af handlinger over for aftaleparter og medlemmer - indflydelse på, hvordan den direkte kommunikation med afdelingens egne medlemmer gennemføres - organisering af medlemmer og sagsbehandling af medlemssager 1.4. Betydningen af basisydelser Udtrykket basisydelse skal forstås som den service, afdelingerne skal yde over for medlemmerne. Det vil sige, at alle medlemmer skal opleve at få den samme basisydelse på de områder, der er beskrevet i kataloget. Det indebærer samtidig, at afdelingerne på udvalgte områder kan yde en service, der er mere omfattende end den, der er beskrevet i basisydelsen. Basisydelsen skal ikke ses som en ensretning af den service, 3F yder over for medlemmerne Arbejdsgange og it-muligheder På langt de fleste serviceydelser er der i tæt samarbejde med forsøgsafdelingerne udarbejdet eksempler på arbejdsgange. Der er dog enkelte serviceydelser, hvor det ikke har givet mening eller været muligt at udvikle arbejdsgange. I hele projektperioden har der været et tæt samarbejde med it-afdelingen for at finde frem til de it-værktøjer, der bedst kan understøtte den enkelte serviceydelse, for på den måde at minimere ressourceforbruget. Med 3F Medlemsservice er der klare billeder på, hvor itafdelingen skal udvikle og forbedre it-redskaberne med baggrund i de konkrete arbejdsgange Fremtidssikring af a-kassen 3FA arbejder med projekt Fremtidssikring af a-kassen, og dette bliver nærmere diskuteret på Delegeretmødet. A-kassen er nævnt som et tema i 3F Medlemsservice, fordi medlemmerne også på a-kassens område bør opleve ensartede ydelser. Derfor vil vi i den kommende kongresperiode sikre en sammenhænge mellem metoder og redskaber hvor der er fælles berøringsflader mellem a-kasse og det faglige område. Det er dermed målet at samordne Fremtidssikring af a-kassen og 3F Medlemsservice på de områder, der har fælles berøringsflader, således at afdelingerne oplever, at der kun er ét indsatsområde.

4 Faglig tryghed Overenskomst At medlemmet har indflydelse på overenskomsten ved at deltage aktivt i rede arbejdsgivere. Indgå overenskomster med uorganise- 3F skal sikre gode og trygge løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne ved at tegne formulering af krav, forhandlingssituation, urafstemning og eventuelt kon- indflydelse på egne løn- og arbejdsfor- Fastholde, at medlemmerne skal have overenskomster, samt forny og vedligeholde disse. fliktsituation. hold. At overenskomsten er den grundlæggende forskel på LO fagbevægelsen og de andre. Når de ønsker en overenskomst på deres arbejdsplads, så kommer 3F og starter forhandlinger op. Inddrage medlemmerne i deres egen overenskomst. Sikre medlemmerne ret til kontinuerlige lønforhandlinger. Synliggøre forskellen på aftalestof og lovgivning. Bruge overenskomsten i forbindelse med det opsøgende arbejde. Faglige problemer At få hjælp og rådgivning hvis lovgivning eller overenskomsten ikke over- 3F skal sikre medlemmerne hjælp, vejledning og rådgivning om deres overens- holdes. komstmæssige rettigheder samt rettigheder på lovgivningsområdet. At 3F lytter og har en positiv tilgang til medlemmets henvendelse. At blive løbende orienteret og involveret i sagsforløbet. At være i centrum. Sikre ordentlige løn- og ansættelsesforhold. Yde kompetent og rettidig sagsbehandling. Give værdi for kontingentet. Stå parat til at hjælpe, når der er brug for det. Have en åben og positiv tilgang ved medlemmets henvendelse. Fastholde og forbedre tilkæmpede goder og rettigheder.

5 Løntjek 3F giver medlemmerne hjælp og rådgivning om deres løn- og pensionsforhold. Medlemmet skal kunne henvende sig i afdelingen med sine lønsedler og få tjekket, om de er OK. Klarhed for om han/hun får den rigtige løn, pension ferie m.v. At få professionel hjælp og vejledning om deres lønforhold m.v. At blive bedre til selv at forstå sin lønseddel og tjekke om den er rigtig. At være i stand til at forstå egne lønsedler og pensionsindbetalinger m.m. At få øje på muligheder for forbedringer af egen løn, f.eks. i kraft af kompetenceudvikling og lokal lønforhandling. At der er en sammenhæng mellem fagforening og a-kasse. Skabe klarhed for medlemmet, om hun får korrekt løn, pension, feriepenge m.v. Sikre, at der er sammenhæng mellem a-kasse og fagforening. Sikre, at der bliver gennemført medlemskampagner omkring medlemmernes mulighed for løntjek. Sikre, at overenskomsterne bliver overholdt, og om nødvendigt rejse principielle sager med baggrund i løntjek. Bruge løntjek som et naturligt værktøj i forbindelse med opsøgende arbejde. Skabe synlighed om, at 3F sikrer gode løn- og arbejdsforhold.

6 Social tryghed Arbejdsskader Arbejdsskader og ulykker opstår i forbindelse med arbejdssituationen. Det er 3F s opgave at sikre medlemmerne professionel hjælp og vejledning, når de henvender At blive bistået i vanskelige situationer. At være bekendt med tidshorisonten for sagsbehandlingen. sig. Det gælder anmeldelse af arbejdsskader og hjælp i sagsforløb med Arbejds- At 3F sikrer korrekte afgørelser fra Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen. skadestyrelsen og Ankestyrelsen. 3F skal hjælpe medlemmerne med søgsmål mod skadesvolder/arbejdsgivere. At retsbevidstheden ikke bliver krænket. 3F skal være proaktive og kunne forbinde arbejdet med arbejdsskader og det forbyggende miljøarbejde. Forbedre medlemmernes muligheder for at fastholde arbejdet, når de bliver udsat for en arbejdsskade. Sikre sammenhæng mellem arbejdsskader og det forebyggende arbejde. Samarbejde med sikkerhedsrepræsentanter og sikkerhedsorganisationer. Sikre et godt samarbejde på tværs i afdelingen for at styrke arbejdsmiljøindsatsen. Hjælp i sociale sager 3F skal give råd og vejledning i sociale At 3F har indsigt i sagsområdet. Hjælpe medlemmet med at være fastholdt på arbejdsmarkedet i tilfælde af spørgsmål, der relaterer sig til den enkeltes jobsituation. 3F skal i videst mulige sygdom eller arbejdsskade. Den gode personlige relation til afdelingens sagsbehandler. omfang hjælpe medlemmet med at få den Give medlemmet tryghed ved personlig sociale hjælp, der har krav på og behov for. tilknytning i sagen. Tage hånd om medlemmet, før det er for sent.

7 Sygdom og arbejdspladsfastholdelse 3F hjælper medlemmerne med at blive fastholdt på arbejdsmarkedet, hvis de bliver syg eller kommer til skade på arbejdet. Helhedsorienteret sagsbehandling mellem aktører på arbejdsfastholdelsesindsatsen. 3F skal bruge de muligheder, som sygefraværssamtalen, mulighedsplanen og fastholdelsesplanen giver medlemmet. Helhedsorienteret sagsbehandling mellem indsats, overenskomster rettigheder og evt. arbejdsskadesager og sociale sager. At 3F arbejder for optimal hjælp fra offentlige myndigheder. Arbejde for, at alle medlemmer forbliver aktive på arbejdsmarkedet. Benytte sig af den store viden, vi har på området, herunder vores egne aftaler om sociale kapitler med arbejdsgiverne. Gennemføre sparring med en ressourceperson i afdelingen med henblik på at tænke helhedsorienteret. Benytte viden og forståelse for sociale kapitler hos arbejdsgivere og kolleger på arbejdspladsen. Hjælpe tillidsvalgte skal være aktive i forhold til sociale kapitler på arbejdspladsen.

8 Uddannelse og jobskifte Jobtjek : 3F tilbyder Jobtjek til medlemmerne. Jobtjek er en uforpligtende samtale mellem medarbejderen og medlemmet om jobbet som helhed og uddannelsesmulighederne. Igennem samtalen kan medlemmet sætte ord på eksisterende kompetencer og formulere ønsker til nye kompetencer. Jobtjek retter sig mod beskæftigede og ledige medlemmer og kan foregå på arbejdspladsen eller i afdelingen. At 3F præcis vil gøre noget for at bringe medlemmet videre på arbejdsmarkedet. At få tilbud om kompetenceafklaring. At få klarhed over, hvad man er god til, og hvilke uddannelsesperspektiver. At komme videre på arbejdsmarkedet via uddannelse og kurser. At der udarbejdet en uddannelsesplan i forbindelse med jobtjek. At fagforening er aktiv i samarbejdet med arbejdsgiveren omkring uddannelsesplaner og uddannelse. Fremtidssikre medlemmernes jobmuligheder. Bevidstgøre medlemmet om egne kvalifikationer i forhold til på værdien på arbejdsmarkedet herunder et kønsperspektiv. Vække interesse for uddannelse og/eller jobskifte. Levere ydelsen i et godt samarbejde mellem a-kassen og den faglige afdeling. Møde medlemmerne i en positiv dialog, hvor medlemmerne oplever, at 3F kan andet og mere end det, vi er kendt for. Være gode til at spørge om, hvad afdelingen kan hjælpe medlemmet med. Tilstræbe, at medlemmet har kontakt med samme sagsbehandler i afdelingen. Medlemmet skal føle sig tryg og opleve, at der er afsat tid til samtalen. Have netværk på uddannelsesinstitutionerne.

9 Jobformidling 3F hjælper medlemmet med at finde nyt job, hvis de bliver arbejdsløse eller hvis de blot ønsker at skifte retning i arbejdslivet. Jobformidling retter sig mod ledige og beskæftigede medlemmer. Derudover skal der være et godt samarbejde mellem afdeling og lokale virksomheder om mulige jobåbninger i området. At få den bedste service i forhold til andre aktører. At 3F respekterer medlemmernes ønsker samtidig med, at medlemmerne får en realistisk vejleding ud fra deres muligheder og kompetencer. At 3F tør udfordre dem i forhold til mønsterbrydning på arbejdsmarkedet. At 3F har et godt overblik over de lokale jobåbninger og fremtidsmuligheder. At 3F kan forbinde jobformidling og jobtjek. Hjælpe medlemmerne med at finde nyt arbejde ved ledighed eller ved ønske om jobskifte. Samarbejde med de lokale arbejdsgivere og tilbyde formidling af job. Formidle de rette job til rette personer. Løbene have kontakt til virksomheder og tillidsvalgte om jobåbninger og tendenser på det lokale arbejdsmarked. Forbinde jobformidling med uddannelse og kompetenceudvikling, herunder jobtjek.

10 Aktiviteter og netværk Tillidsvalgte (TR og SR) 3F hjælpertillidsvalgte til at deltage i kurser, aktiviteter og netværk sammen med andre tillidsvalgte. 3F er behjælpelig med at få valgt en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, hvis der ikke er nogen. Nyvalgte tillids- og sikkerhedsrepræsentanter skal kontaktes og have tilbud om introduktion. At de tillidsvalgte er veluddannede og kompetente til at varetage opgaverne. At der er synergi mellem tillidsvalgte og afdeling. De tillidsvalgte skal opleve: At de er en vigtig del af organisationen. At tillidshvervet registreres, så TRbeskyttelsen sikres. At få en personlig samtale med en afdelingsrepræsentant, hvor der bl.a. drøftes forventninger, og hvor den tillidsvalgte får udleveret relevant materiale. At få tilbud om introduktion til afdelingen. At få tilbud om en personlig uddannelsesplan. Sikre, at de tillidsvalgte bliver en aktiv del af afdelingen. Sikre en løbende kontakt til de tillidsvalgte. Sikre, at de tillidsvalgte løbende får den nødvendige information. Holde møder med de tillidsvalgte, herunder sikre netværksdannelser med andre kollegaer. Sikre, at de tillidsvalgte får en uddannelsesplan. Sikre de tillidsvalgte mentorordning, hvis der er behov. Give gode muligheder for uddannelse og kompetenceudvikling af TR og SR. Anvende de It-redskaber der er til rådighed og udvikle samme til gavn for arbejdet med de tillidsvalgte.

11 Arbejdsmiljø 3F vil arbejde for et godt arbejdsmiljø for medlemmerne. Det er en vigtig forudsætning for arbejdsmiljøindsatsen, at 3F har stærke, engagerede og vidende sikkerhedsrepræsentanter, for derigennem at sikre et sundt arbejdsmiljø på arbejdspladserne. At der er et sundt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. En kvalificeret arbejdsmiljøindsats - herunder forebyggelse af arbejdsskader på arbejdspladserne. Sikre et overordnet kendskab til: o arbejdsmiljøloven o reglerne om APV o sikkerhedsorganisationen Unge under 30 Beskrivelse Medlemmet skal opleve: Fordi 3F vil 3F vil arbejde for at få flere unge medlemmer. 3F skal møde de unge på erhvervsskolerne og arbejdspladserne med henblik på at organisere dem tidligt i deres uddannelses og/eller jobforløb og gøre dem fortrolige med og interesseret i fagforeningen. At føle sig taget godt imod, og at det bliver en naturlig del af arbejdslivet, at have kontakt til sin fagforening. At blive tilbudt relevante netværk. At få en god start på arbejdslivet. At de er en del af fagforeningen, og a- kassen på lige fod med andre medlemmer. Organisere unge medlemmer fra skoleog jobstarten. Tilbyde unge at deltage i 3F-aktiviteter og 3FU-aktiviteter. Rådgive unge om medlemskab af a- kassen. Rådgive unge om løn- og arbejdsvilkår. Have kontinuerlig kontakt til erhvervsskolerne.

12 Etniske minoriteter Når det gælder medlemmer med anden Anerkendelse og gensidig respekt. Vise imødekommenhed. etnisk baggrund, er der brug for særlig At der i rimeligt omfang er adgang til Være bevidst om signalgivning. opmærksomhed. 3F vil tilstræbe at give de etniske minoriteter tolkebistand. At der er adgang til relevant materiale fra 3F og 3FA på udvalgte Bruge de sprogkompetencer, vi har i afdelingerne. følelsen af fællesskab, respekt og solidaritet. sprog. At der er netværk med de lokale Styrke mangfoldigheden i organisationen. sprogcentre. At få forståelse af det danske arbejdsmarked, herunder den danske model. Være opmærksom på kommunikationen. Medvirke til at formulere en politik i afdelingerne, der beskriver hvordan valgte og ansatte forholder sig til målgruppen af etniske medlemmer. Gennemføre regionale kurser for valgte og ansatte i afdelingerne, som bidrager med redskaber og værktøj til mødet med etniske minoriteter. Iagttage medlemmernes hovedsprog, når der udsendes materialer i større omfang. Undgå diskriminering på arbejdspladsen.

13 3F er tæt på dig Opsøgende arbejde 3F skal møde medlemmer og uorganiserede At 3F er synlige i lokalområdet. på deres arbejdspladser med henblik på at fastholde og organisere nye medlemmer. At medlemmerne kommer i dialog med 3F. Medlemmerne skal opleve, at 3F At 3F tager dem alvorligt. er synlige på arbejdspladserne, og at 3F vil samarbejde med arbejdsgiverne til At 3F organiserer nye medlemmer på arbejdspladserne. gavn for medlemmerne. 3F skal prioritere og anvende ressourcer At 3F understøtter tillidsrepræsentanterne på arbejdspladsen. på alle brancheområder. At 3F søger at løse eventuelle problemer på stedet. At 3F vil i dialog med arbejdsgiverne om et godt samarbejde bl.a. jobtjek og uddannelse. At 3F er servicepartner for min virksomhed. Være synlige på arbejdspladserne. Organisere nye medlemmer. Fastholde og servicere medlemmerne direkte på arbejdspladsen. Tegne overenskomst med uorganiserede virksomheder. Organisere og prioritere det opsøgende arbejde, så det får en stor volumen i de daglige aktiviteter. Informere, rådgive og vejlede medlemmerne direkte på arbejdspladsen. Samarbejde med arbejdsgiverne om konkrete områder. Sikre et godt arbejdsmiljø. Have tæt kontakt til de tillidsvalgte på arbejdspladsen. Invitere medlemmerne til afdelingen, hvis 3F ikke kan komme ind på virksomheden. Elektronisk kontakt og selvbetjening 3F giver medlemmerne mulighed for elektronisk kontakt og selvbetjening. Hurtig information og kommunikation. Tættere tilknytning til fagforeningen. At det er muligt at gøre tingene, når jeg har tid. At få viden og information som følge af medlemskabet. At kunne tilmelde sig elektroniske tjenester. Nå den medlemsgruppe, der er fortrolige med de elektroniske kommunikationsmidler. Sikre hurtig kommunikation. Få mulighed for at målrette information til forskellige medlemsgrupper. Sikre selvbetjening til fremme af sagsgangen.

14 Valgfrihed. Sikre bedre ajourføring af medlemsdata. Sikre kontakt med medlemmer på deres præmisser. Kunne opnå hurtig formidling af viden. Medlemskab 3F vil sikre professionel servicering af medlemmerne. At få en god service ved indmeldelse, overflytning og sletningssituationer. Det indebærer at medlemmerne i forbindelse med såvel indmeldelser, udmeldelser, Korte responstider fra beslutning om indmeldelse til egentligt medlemskab. restancesletninger og overflytninger får en hurtig og effektiv og professionel behandling. Som nyindmeldte og overflyttede at få en grundig information om fagforeningen og de tillidsvalgte på arbejdsplad- sen. At få en professionel service, der giver en oplevelse af at høre hjemme i 3F. At føle sig taget godt imod og dermed have lyst til at bibeholde sit medlemskab. 3F som en moderne fagforening, der gør brug af elektroniske muligheder. At være velkommen som medlem af 3F, uanset om medlemmet vælger at flytte til andre organisationer i en periode. Personlig kontakt efter indmeldelse. Organisere nye medlemmer på den gode måde. Fastholde de medlemmer vi har, og om nødvendigt at finde løsninger ved restancesletning. Sikre, at medarbejdere har et solidt kendskab til de it-systemer, der skal anvendes. Sikre gode procedurer og rutiner i behandlingen af nyoptagelser, overflytninger, og restancesletninger. Involvere den faglige afdeling og tillidsvalgte. Sikre, at også de udmeldte stadig er gode ambassadører for 3F.

15 Tilbud og rabatter Tilbud Beskrivelse Medlemmerne skal opleve Fordi 3F vil Det er en del af medlemskabet, at 3F via vores samarbejdspartnere er i stand til at give medlemmerne tilbud på forskellige ydelser. Det er primært forsikringsområdet og feriehus udlejning der er fokus på. Det er karakteristisk, at medlemstilbuddene er meget lidt ressourcebelastende for afdelingerne, idet driften klares af aktørerne, bl.a. ALKA. At der også her er forskel på 3F og de andre. At få gode og konkurrencedygtige tilbud om forsikringsordninger, der er gennemskuelige. At få tilbud om leje af fritidshuse og ferielejligheder i Danmark og i udlandet, der er konkurrencedygtige og giver 3F familien gode oplevelser. Leve op til den forventning, store dele af medlemmerne har om at modtage medlemstilbud. Se det som en opgave for forbundet/samarbejdspartnere at sikre de rigtige tilbud. Sikre, at alle får tilbud om gode og billige forsikringer uden betingelser, som de nødvendigvis ikke ville have tegnet. (eks. FU-forsikringen). Rabatter Beskrivelse Medlemmerne skal opleve Fordi 3F vil Det er primært LO-plus ordningen, der giver medlemmerne rabatter i en lang række sammenhænge. Mange medlemmer har fokus på den del af medlemskabet, medens andre vægter det mindre. Rabatordningerne giver ikke ekstra arbejde til afdelingerne, men administreres suverænt af LO-plus. At få rabatter ved køb af varer og serviceydelser på lige fod med andre foreninger. At det er en del af medlemskabet, der giver de ønskede rabatter på udvalgte områder. At spare kontanter gennem aktiv brug af LO-plus og opleve en kontant værdi af at være medlem af 3F. Leve op til den forventning, store dele af medlemmerne har om rabatter. Se det som en opgave for forbundet/ samarbejdspartnere at sikre de rigtige tilbud. Sikre, at alle medlemmer får rabatter på udvalgte områder.

16

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt Tips og ideer til dig som tillidsvalgt - når du tager en snak med din kollega om medlemskab i Dansk Metal. 1 Denne guide giver dig lidt information om værdien af et fuldt medlemskab, men også lidt indsigt

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

BERETNINGSFORSLAG Afdelingernes ændringsforslag Bemærkninger

BERETNINGSFORSLAG Afdelingernes ændringsforslag Bemærkninger 1.0 Dansk El-Forbund i fremtiden Medlemmet i centrum Dansk El-Forbund skal i enhver opgave, faglige som politiske beslutninger, sætte medlemmet i centrum. Identitet Dansk El-Forbunds identitet skabes gennem

Læs mere

Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG

Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG Vedtaget på 31. kongres 2014, den 21. til 24. oktober 2014 BERETNINGSFORSLAG 1.0 Dansk El-Forbund i fremtiden Medlemmet i centrum Dansk El-Forbund skal i enhver opgave,

Læs mere

Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem!

Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem! www.bupl.dk/fyn Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem! Et fagligt fællesskab for pædagoger BUPL Fyn tilbyder dig at være en del af et fællesskab. Et fællesskab sammen med andre

Læs mere

indmeld dig her

indmeld dig her m e l d e M v i l B / k d. k www.h Indmeld dig her Whats in it for me Hvorfor Jeg har et professionelt talerør og optimal indflydelse på mit fag og min arbejdsplads Jeg har et kæmpe netværk og egne jurister

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten Uddannelsesveje - FIU 2001 Sikkerhedsrepræsentanten er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Pjecen sætter fokus dels på FOAs egne

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

Dansk El-Forbund København. Formål & Strategi samt Handlingsplaner

Dansk El-Forbund København. Formål & Strategi samt Handlingsplaner 1 Dansk El-Forbund København Formål & Strategi samt Handlingsplaner 2 3 Forslag til vedtagelse på generalforsamlingen Plan for 2019-2022 Afdelingens formål Bemærkninger Egne kommentarer 1.0 Afdelingens

Læs mere

Dansk El-Forbunds 31. kongres 2014. Dagsreferat Onsdag den 22. oktober 2014

Dansk El-Forbunds 31. kongres 2014. Dagsreferat Onsdag den 22. oktober 2014 Dansk El-Forbunds 31. kongres 2014 Dagsreferat Onsdag den 22. oktober 2014 Dagsreferat onsdag den 22. oktober 2014 Der var hilsner til kongressen fra: Arbejdernes Landsbank Christian Juhl, Enhedslisten

Læs mere

Personalepolitik. December 2018

Personalepolitik. December 2018 Personalepolitik December 2018 2 Indholdsfortegnelse Formålet med en personalepolitik 3 Ledelse og samarbejde 4 Ansættelse 5 Kompetenceudvikling 8 Løn 10 Familie- og seniorliv 12 Sundhed og arbejdsmiljø

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Gør en forskel for fællesskabet

Gør en forskel for fællesskabet Gør en forskel for fællesskabet for tillidsrepræsentanter i fagforeninger med OK-mærket. Hvorfor er OK-indsatsen vigtig? OK-indsatsen gør fællesskabet stærkere ikke bare på den enkelte arbejdsplads, men

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA...

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA... FOA Social- og Sundhedsafdelingen F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Dansk El-Forbund Østjylland INDSATS

Dansk El-Forbund Østjylland INDSATS Dansk El-Forbund Østjylland INDSATS 2019-2022 Indsats 2019-2022 Indsatsområder: 1. Afdelingens mål for indsatsen i kongresperioden 2019-2022 2. Organiseringsindsatsen 3. Overenskomster og løn 4. Social

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK 01 Din overenskomst er vores fornemste opgave I HK arbejder vi med det helt klare mål at bevare og udvikle velfærden

Læs mere

Det strategiske rum for ledere og TR Perspektiver og udfordringer for MED-skabelse

Det strategiske rum for ledere og TR Perspektiver og udfordringer for MED-skabelse Det strategiske rum for ledere og TR Perspektiver og udfordringer for MED-skabelse Etf s TR-konference, 4.11.14 Karsten Brask Fischer - Impact Learning karsten@impactlearning.dk Centrale elementer som

Læs mere

Hvad får jeg for mit kontingent? FOA Randers

Hvad får jeg for mit kontingent? FOA Randers Hvad får jeg for mit kontingent? FOA Randers Østergade 12, 8900 Randers C Tlf. 4697 1900 l Email randers@foa.dk www.foa.dk/randers www.facebook.com/foaranders Hvad er mine fordele? FOA tilbyder: Sikring

Læs mere

Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer. Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014.

Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer. Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014. Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014. Centrale elementer i et styrket samarbejde mellem tillidsvalgte

Læs mere

opgavernes udførelse Sideløbende med det daglige uformelle samarbejde skal samarbejdet i den etablerede samarbejdsudvalgsorganisation prioriteres

opgavernes udførelse Sideløbende med det daglige uformelle samarbejde skal samarbejdet i den etablerede samarbejdsudvalgsorganisation prioriteres Personalepolitik Al Quds Skole skal være en arbejdsplads, hvor det er godt at være medarbejder. Derfor ønsker Skolebestyrelsen at skabe et arbejdsmiljø, som fremmer trivsel, og som er både udviklende og

Læs mere

Overordnet personalepolitik

Overordnet personalepolitik Overordnet personalepolitik Overordnet personalepolitik Indledning: Silkeborg Kommune er en stor og mangfoldig organisation, hvor der skal være plads til den forskellighed, der er givende for innovation

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA Nordsjælland - adresser, telefon, e-mail og åbningstider FOA Nordsjælland Frederiksværksgade 10 3400 Hillerød Afdelingens tlf.nr. 46 97 33 90 Afdelingens

Læs mere

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon 45 90 60 00 Email: brs@brs.dk www.brs.dk 2 Beredskabsstyrelsens Personalepolitik 3 Forord Velkommen

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

Margit Vognsens oplæg til afstemning om FOA i bevægelse

Margit Vognsens oplæg til afstemning om FOA i bevægelse Margit Vognsens oplæg til afstemning om FOA i bevægelse På vej mod et nyt FOA Vi står midt i den vigtigste forandringsproces i FOAs historie. De resultater, vi har skabt i fagbevægelsen, opfattes i dag

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

DET FAGLIGE ARBEJDE OG FORBUNDET - STRATEGI

DET FAGLIGE ARBEJDE OG FORBUNDET - STRATEGI 23. MARTS 2015 JRC / LDG 201403377 DET FAGLIGE ARBEJDE OG FORBUNDET - STRATEGI Ansvarsområdet har ved udarbejdelse af strategi taget udgangspunkt i de af landsmødet vedtagne indsatsområder og ansvarsområdets

Læs mere

Dansk Metals servicenøgle

Dansk Metals servicenøgle Dansk Metals servicenøgle - et overblik over service, rettigheder og vigtige regler Velkommen i Metal Som medlem af Dansk Metal er du med i et stærkt fagligt fællesskab, der arbejder på at sikre alle medlemmer

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT Fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere HK Stat er en del af HK. Vi er fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter

Læs mere

PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE PERSONALEPOLITIK 2017-2020 ESBJERG KOMMUNE 2 PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE 3 FORORD VISION FOR ESBJERG KOMMUNE DANMARKS BEDSTE ARBEJDSPLADS Personalepolitikken for Esbjerg Kommune indeholder de grundlæggende

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR Arbejdslivskonferencen 2016 Samarbejde mellem AMR og TR Hvad er samarbejde? Samarbejde er når den enkelte via egen motivation bidrager med relevant viden, holdninger og færdigheder (sine kompetencer) til

Læs mere

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte Tag godt imod en kollega i fleksjob guideline for tillidsvalgte OM FLEKSJOB Tag godt imod en guideline fo Fleksjob er et job på særlige vilkår med offentlig lønrefusion til arbejdsgiveren. Fleksjob bruges

Læs mere

TR rolle og forventninger

TR rolle og forventninger TR rolle og forventninger Din rolle som TR Som tillidsrepræsentant er du en nøgleperson på din arbejdsplads. Du varetager medlemmernes interesser og er Danmarks Lærerforenings lokale repræsentant på skolen

Læs mere

Dansk El-Forbund Østjylland INDSATS Dansk El-Forbund Østjylland

Dansk El-Forbund Østjylland INDSATS Dansk El-Forbund Østjylland Dansk El-Forbund Østjylland INDSATS 2015-2018 Dansk El-Forbund Østjylland Rymarken 4, 3.sal, 8210 Århus V 02-09-2015 Indsats 2015 2018 Indsatsområder: 1. Afdelingens mål for indsatsen i kongresperioden

Læs mere

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs 1 of 5 Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs Virksomhedsstrategien tager udgangspunkt i 4 temaer. De 4 temaer udspringer af beskæftigelsesreformen, hvor samarbejdet med virksomhederne

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

Jordemoderforeningen søger konsulent

Jordemoderforeningen søger konsulent Jordemoderforeningen søger konsulent Job- og ansøgerprofil Inden du søger Tak for din første interesse for stillingen som konsulent i Jordemoderforeningen med opgaver på løn-, ansættelses- og forhandlingsområdet.

Læs mere

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund Hvervet som frikøbte politikere Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland I Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland vælges der fem politikere til at varetage den daglige politiske ledelse. De fem politikere vælges

Læs mere

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling 2 Alsidig og vedvarende kompetenceudvikling er vigtig for alle og kræver opmærksomhed hele tiden fordi arbejdsopgaverne i kommunen kræver dygtige medarbejdere

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Dansk El-Forbunds kongres 2018 FORSLAG TIL FORMÅL & STRATEGI (VISION) FOR DEF

Dansk El-Forbunds kongres 2018 FORSLAG TIL FORMÅL & STRATEGI (VISION) FOR DEF 1 Forbundets formål 1.0 Forbundets formål er at samle alle, der arbejder inden for det el-tekniske område i én faglig organisation. 1.1 Det sker for at forbedre arbejdsvilkårene ved: - at sikre alle overenskomst-

Læs mere

Revideret personalepolitik

Revideret personalepolitik Revideret personalepolitik Indholdsfortegnelse Indledning Normer for det daglige arbejdsliv Delpolitik for rekruttering og ansættelse Delpolitik for løn Delpolitik for kompetence- og karriereudvikling

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA gør meget mere end at sikre gode overenskomster og at arbejde politisk for medlemmernes interesser. Når du er medlem af FOA, står vi også klar til at hjælpe

Læs mere

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den lille arbejdsplads er udgivet af Forbundet af Offentligt

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Copyright Dansk Sygeplejeråd februar 2017 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk,

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres Stærkere fagligt fællesskab og mere tilfredse medlemmer HK Stats målprogram opstiller de overordnede rammer og mål for fagforeningens indsats de kommende fire år. Målene afspejler medlemmernes og organisationens

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

ARBEJDSPROGRAM ASSURANDØR KREDSEN. imellem på tværs, indenfor både forhandling og andre foreningsspørgsmål.

ARBEJDSPROGRAM ASSURANDØR KREDSEN. imellem på tværs, indenfor både forhandling og andre foreningsspørgsmål. ARBEJDSPROGRAM ASSURANDØR KREDSEN 1 ORGANISATORISK Vi skal sikre, at medlemmerne oplever værdi ved medlemskab af både assurandørforeninger og Finansforbundet. Dette sikres blandt andet via den decentrale

Læs mere

www.dsr.dk/hovedstaden 1

www.dsr.dk/hovedstaden 1 DSR Kreds Hovedstadens AMiRstrategi Revideret version vedtaget af kredsbestyrelsen maj 2010 Indledning I kredsens arbejde med at medvirke til at forbedre sygeplejerskernes arbejdsmiljø er et godt og tæt

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted Koncept for PARTNERSKABSAFTALE Mellem en virksomhed og Jobcenter Ringsted Udarbejdet i juni 2007 1 Redskaber der kan indgå i samarbejdet I herværende aftale om socialt partnerskab mellem x virksomhed og

Læs mere

Hjemmesiden for dig som tillidsvalgt i FOA. Brugbar Levende Personlig

Hjemmesiden for dig som tillidsvalgt i FOA. Brugbar Levende Personlig Hjemmesiden for dig som tillidsvalgt i FOA Brugbar Levende Personlig Udgave 1, juli 2011 Tillidszonen er til dig Tillidszonen er FOAs hjemmeside for tillidsvalgte. Her kan du få hjælp til at løse dine

Læs mere

Afskedigelse. Kommunalt

Afskedigelse. Kommunalt Afskedigelse Kommunalt 1 Afskedigelse INDHOLD Erfaringer med afskedigelse TR s opgaver i forbindelse med afskedigelse Hvad siger reglerne? Hvilke værktøjer har du? Hvad siger personalepolitikken? Case

Læs mere

medlem hos Danske Fysioterapeuter Vejledning til tillidsrepræsentanter

medlem hos Danske Fysioterapeuter Vejledning til tillidsrepræsentanter Offentligt ansat medlem hos Danske Fysioterapeuter Vejledning til tillidsrepræsentanter Du mærker forskellen 02 Tillidsrepræsentanten er ambassadør for Danske Fysioterapeuter Mere end 8 ud af 10 offentligt

Læs mere

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads

uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads uddannelse2001 Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads Uddannelsesveje - FIU 2001 Tillidsrepræsentanten på den store arbejdsplads er udgivet af Forbundet af Offentligt

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Foto side 12: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd februar 2018 Alle rettigheder

Læs mere

Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel!

Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel! Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel! Guide til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter KÆRE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT Først og fremmest tillykke med valget som arbejdsmiljørepræsentant

Læs mere

STRATEGI FOR TILLIDSREPRÆSENTANTOMRÅDET DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS HOVEDSTADEN

STRATEGI FOR TILLIDSREPRÆSENTANTOMRÅDET DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS HOVEDSTADEN STRATEGI FOR TILLIDSREPRÆSENTANTOMRÅDET DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS HOVEDSTADEN 2013-15 INDHOLD FORORD 3 Konkrete handleplaner 3 REKRUTTERING OG VALG 4 INTRODUKTION AF NYVALGTE 4 VILKÅR 5 KOMPETENCEUDVIKLING

Læs mere

Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018

Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018 Dansk EI-Forbund MÅLSÆTNINGS- PJECE 2014-2018 Vedtaget på 31. kongres, den 21. til 24. oktober 2014. Målsætning for Dansk El-Forbund 2010-2014 Forbundets kongres fastlægger hvert 4. år de faglige og politiske

Læs mere

EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR

EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR EN GOD START RÅD OG VEJLEDNING TIL NYDANSKERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR Finansforbundet November 2006 Tekst og layout: Kommunikation Tryk: Datagraf Oplag: 1.000 KÆRE NYDANSKER Velkommen som medarbejder

Læs mere

Fagforeningen. - hvad skal vi med den?

Fagforeningen. - hvad skal vi med den? Fagforeningen - hvad skal vi med den? www.bupl.dk/fyn Hvorfor skal du være medlem? Hvis du får problemer på din arbejdsplads, så er det helt afgørende for dig, at du har fagforeningen til at hjælpe dig.

Læs mere

Referat fra TR møde i Region Sjælland

Referat fra TR møde i Region Sjælland Referat fra TR møde i Region Sjælland Tid: Onsdag d. 3. juni 2015. Sted: Ringsted Sygehus, Bøllingsvej 30, 4100 Ringsted Ordstyrer: Line Reffelt Jørgensen. Referent: Marie Krestensen Lauridsen Dagsorden:

Læs mere

FORSLAG - A. HK Service Hovedstadens generalforsamling den 2. marts. Forslagsstillere: Bestyrelsen i HK Service Hovedstaden. Almindeligt forslag

FORSLAG - A. HK Service Hovedstadens generalforsamling den 2. marts. Forslagsstillere: Bestyrelsen i HK Service Hovedstaden. Almindeligt forslag 1 FORSLAG - A HK Service Hovedstadens generalforsamling den 2. marts Forslagsstillere: Bestyrelsen i HK Service Hovedstaden Almindeligt forslag Vision om et fagligt fællesskab drevet af relationer HK Service

Læs mere

Til tillidsrepræsentanten. Velkommen på holdet! en pjece til dig, der skal starte på FOAs TR-grunduddannelse

Til tillidsrepræsentanten. Velkommen på holdet! en pjece til dig, der skal starte på FOAs TR-grunduddannelse Til tillidsrepræsentanten F O A F A G O G A R B E J D E Velkommen på holdet! en pjece til dig, der skal starte på FOAs TR-grunduddannelse Velkommen på holdet! En pjece til dig, der skal starte på FOAs

Læs mere

PERSONALEPOLITIK FOR AARHUS UNIVERSITET

PERSONALEPOLITIK FOR AARHUS UNIVERSITET poli Pers tik nale PERSONALEPOLITIK FOR AARHUS UNIVERSITET 2 PERSONALEPOLITIK FOR AARHUS UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE 1. PERSONALEPOLITIKKENS GRUNDLÆGGENDE PRINCIPPER 2. NORMER FOR DET DAGLIGE ARBEJDSLIV

Læs mere

Side 1 LEDEREN & BUPL

Side 1 LEDEREN & BUPL Side 1 LEDEREN & BUPL Kære leder i BUPL Midtsjælland Som leder og medlem af BUPL er du automatisk medlem af BUPLs lederforening. Lederforeningens hovedopgave er at varetage ledernes fagpolitiske interesser.

Læs mere

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner.

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner. Projekt: HR-strategi Projektet er en toledet størrelse: Første del handler om at udvikle en strategi for HR (Human Ressources) en HR-strategi - for Frederikshavn Kommune, herunder definere, hvad vi i Frederikshavn

Læs mere

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI 23. MARTS 2015 KBA 201403376 INDLEDNING Strategien for ansvarsområde Kompetence og Arbejdsliv (KOA) udgør det faglige og politiske grundlag for Finansforbundets

Læs mere

Mærkbare medlemsfordele

Mærkbare medlemsfordele FORBUND Mærkbare medlemsfordele - for alle medlemmer i FOA Indhold Overenskomst og politisk kraft 4 FOA forhandler for din faggruppes interesser og anerkendelse 4 Tjek på løn og økonomi 7 FOA sikrer dig

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE PERSONALEPOLITIK ESBJERG KOMMUNE 2 FORORD Personalepolitikken for Esbjerg Kommune indeholder de grundlæggende holdninger og visioner på personaleområdet. Personalepolitikken er således det fælles grundlag

Læs mere

Medarbejder i Glostrup Kommune

Medarbejder i Glostrup Kommune Medarbejder i Glostrup Kommune FORNØJELSE Engagement Trivsel FORNYELSE Udvikling Indflydelse FAGLIGHED Kvalitet Kompetence FÆLLESSKAB Samarbejde Sammenhold Fælles forventninger til et godt medarbejderskab

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Bruger-hjælper Formidlingen oplyst følgende:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Bruger-hjælper Formidlingen oplyst følgende: Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 5. maj 2008 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. april

Læs mere

ARBEJDSMILJØUDVALGETS. vejledning til sikkerheds-/ arbejdsmiljørepræsentanter. FOA Fag og Arbejde Aalborg Afdeling

ARBEJDSMILJØUDVALGETS. vejledning til sikkerheds-/ arbejdsmiljørepræsentanter. FOA Fag og Arbejde Aalborg Afdeling ARBEJDSMILJØUDVALGETS vejledning til sikkerheds-/ arbejdsmiljørepræsentanter FOA Fag og Arbejde Aalborg Afdeling FOA Aalborg Arbejdsmiljøpolitisk udvalg Indledning Forebyggende miljøarbejde er en langsigtet,

Læs mere

Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik

Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik Det gode liv - det gode arbejdsliv Silkeborg Kommunes Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik indgår som et led i den overordnede personalepolitik.

Læs mere

Jordemoderforeningen søger konsulent

Jordemoderforeningen søger konsulent Jordemoderforeningen søger konsulent Job- og ansøgerprofil Inden du søger Tak for din første interesse for stillingen som konsulent i Jordemoderforeningen med opgaver på løn-, ansættelses- og forhandlingsområdet.

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Foto side 12: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd juli 2015 Alle rettigheder

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013

Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013 Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013 2013 Indledning Kost- og ernæringsfaglige spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og

Læs mere

Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram

Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram Dokumentsamling til behandling af DM s principprogram Procesbeskrivelse og læsevejledning Op til afholdelsen af DM s kongres har der været mulighed for at fremsende ændringsforslag til det forslag til

Læs mere

Modtagelse og organisering af nye kolleger

Modtagelse og organisering af nye kolleger Modtagelse og organisering af nye kolleger Alle nyansatte lærere og børnehaveklasseledere skal så hurtigt som muligt efter ansættelsen vide, hvor man kan få hjælp og rådgivning. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere