RDAF HELDET Nyhedsbrev

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RDAF HELDET Nyhedsbrev"

Transkript

1 Uge 50 - November Nr.20 HELDET Nyhedsbrev nr. 20 Ansvarshavende redaktør: S. Heise, Presseofficer HELDET/IRAK Forsidebillede: Denne udgave Nyt fra detachement commander s. 2 Begivenheder i ugen der gik s. 3 s. 4 Det operative tilbageblik Hold II s. 4 Forsvarsministeren på besøg s. 7 Kransenedlægning for dræbte s. 8 danske soldater Bøn ved kransenedlæggelse s. 9 Billeder fra luften s. 10 Om lidt bliver her stille s. 11 Bagsiden s. 12

2 Side 2 Nyt fra Detachement Commander Af: S. Jessen, DETCO For os der stadig er i Irak, kan vi snart begynde at se en ende på vores mission. Den sidste tid har været lidt hektisk hvad angår den detaljerede planlægning for sammenpakningen og det er nu, det skal vise sig om de planer vi udarbejdede i oktober kommer til at holde. Indtil videre ser det meget lovende ud og tidsplanen ser ud til at holde for hvad der skal pakkes ned hvor og hvornår. Alt vores materiel har stort set været spredt ud over et stort område og det er først nu, hvor det hele skal pakkes, at man kan se hvor meget vi egentlig har hernede. Endnu engang kan vi også se tilbage på en uge, der har været travl med mange gøremål. Denne uge har været kendetegnet ved igen at stå i besøgets tegn, idet vi havde fint besøg af forsvarsministeren med følge. Ugen har også budt på relativ få angreb så vi stadig holder statistikken med få nedslag på basen pr. uge. Perioden har også været kendetegnet ved et antal vejsidebomber mod de allierede og civile firmaer der kører rundt i den sydlige del af Irak. Koordinationen af Forsvarsminister Søren Gade s besøg ved HELDET var op til besøget lidt kompleks på grund af folketingsvalget. Kun en mindre kreds var vidende om de konkrete detaljer og det var således ikke muligt at bestille transport internt i Irak før ministerens navn var kendt. For mit eget vedkommende fik jeg koordineret hele besøget på COB en uden at vide ministerens navn på grund af statsministerens tøven med at offentliggøre ministerlisten. På trods af mange koordinationsproblemer i tiden op til besøget, lykkedes det os alligevel at få ministeren med følge til at komme på Prostens og Jyttes fødselsdag. Det var fantastisk at se ministerens forståelse for vigtigheden af at personellet har det godt, når de er væk hjemmefra. Ministeren fremhævede i sine ord til HELDET bl.a. at han tidligere under vores deployering var blevet kontaktet af sin britiske kollega, der havde rost vores indsats og samarbejde med de britiske styrker. Endvidere glædede det ham, at der var blevet fundet en opgave hvortil Fennec helikopteren viser sig overlegen. Hele atmosfæren under besøget var dejlig rolig og afslappet, og alle der havde lyst fik god mulighed for at veksle et par ord ministeren. Ministeren med følge fik set meget i den korte tid de var på COB en, og det er altid rart at planlægge et besøg når der er meget tid ved personellet. Fra HELDET side var ministerbesøget prioriteret meget højt og det var før, under og efter dejligt at se den store indsats, der blev ydet fra alles side så planen kunne holde. Tak for indsatsen HELDET. De næste dage vil for manges vedkommende blive brugt til at sige farvel rundt omkring på COB en til de mange venskaber, der er blevet opbygget under vores ophold. På en måde er det lidt med Forsvarsministeren på vej mod Danmark i Flyvevåbnets C-130.

3 Side 3 Nyt fra Detachement Commander Af: S. Jessen, DETCO vemod at vi snart drager hjemover, men omvendt er sagn af familie og venner ikke at sammenligne, hvorfor alle glæder sig meget til at sætte fødderne på dansk jord igen. En af de dejligste ting jeg her under missionen har iagttaget, er folks vilje og forståelse til at hjælpe hinanden. Dette gælder både internt i HELDET, men også til vores allierede. Uden gensidig vilje og forståelse, er det meget svært, at opnå succes under en mission som denne. HELDET personel har på bedste vis forstået effekten af et par stykker dansk kage og en kande dansk nybrygget kaffe, når der skal en eller anden vigtig aftale i hus eller en høflig anmodning når vi bare mangler hjælp. Jeg håber HELDET hold II nyhedsbreve er blevet vel modtaget hjemme i stuerne. Vi har prøvet at give et indblik i vores lidt anderledes hverdag, som uden for miljøet ikke er kendt for mange, men som hver dag byder på spændende nye opgaver og udfordringer.

4 Side 4 Det operative tilbageblik hold II Af: LUL, Operationschef Nu er vi tæt på at være færdige med HELDET missionen i Irak. Hvis vi tager de operative briller på og kikker lidt tilbage på hvordan det er gået hold II, må jeg klart konstatere at opgaven er fuldført med meget tilfredsstillende resultat. Sagt på en anden måde, målet er nået. Overdragelsen af opgaven fra hold I bestod af nogle få yderst komprimerede dage, hvor der kom mange informationer på ultra kort tid. Kort tid efter hold I havde forladt Irak overgik HELDET til at flyve operationer om dagen i stedet for om natten. Optakten til denne overgang var lettere kompliceret. Hold I havde fastlagt rutiner og operationsmønster for flyvning om natten. Flyvning om dagen indeholder væsentlige andre risici, hvorfor en nøje analyse skulle foretages af, hvordan operationerne nu skulle gennemføres. HELDET var selvfølgelig klar til overgangen og fandt nu nye anvendelsesmuligheder for det nye FLIR kamerasystem og vores skytte, som FENNEC var udstyret med. Anvendelsesmuligheder som desværre ikke kan uddybes nærmere, da de også vil være en del af fremtidige opgaveløsninger. Opgaveløsningen Opgaverne vi har løst har båret meget præg af rutinearbejde. Det har været de samme ruter og samme konvojer, som har været støttet. Dette efterlader en vis form for kedsomhed hos besætningerne, men de har formået at holde det på et acceptabelt og naturligt niveau. Det positive i at støtte de samme steder og konvojer giver en større intimitet og bedre indarbejdede procedurer for støtten. Sikkerheden hos os selv og hos kolonnerne har altid været i højsædet, og når besætningerne er startet missionen har de været 100% på, som de skal være. Arbejdstiderne svingede noget for hvornår vi skulle støtte konvojerne. Dette er i sig selv ikke et problem, men når tiderne varierer fra at være midt om natten til efter normal morgenmads tid, krævede det noget selvdisciplin at gå tidligt i seng HVER aften og stå meget tidligt op. Dette selv på fridage. Antal flyvetimer under HELDET missionen 81:55 166:20 137:25 131: :30 2:00 658:50 308:40 350:10 0:00 120:00 240:00 360:00 480:00 600:00 720:00 Antal flyvetimer December November Oktober September August Juli Total tid i perioden Total tid HOLD 1 Total tid HOLD 2 Skema viser antal fløjet timer fordel på måneder og samlet tid.

5 Side 5 Det operative tilbageblik hold II - fortsat - Det mindede også mere om skifteholdsarbejde for det tekniske personel, OPS samt hos INTEL. Jeg må sige at alle har formået at være klar når dette var nødvendigt uanset tidspunktet på døgnet. Denne daglige skiften rundt på arbejdstiderne har stillet andre støtte krav til staben og vores forsynere mm. Denne støtte har helt klart været til stede, og de har tilpasset sig det operative mønster, hvis vi skulle have støtte af nogen som helst art. Ganske kort tid efter hold II have overtaget opgaven blev de endelige procedurer for Rotor Running Refuelling (RRR) godkendt. RRR er en tankningsprocedure som anvendes med helikopterens motor kørende. Denne form for tankning sparer ca. 40 min i forhold til, hvis helikopteren skal lukkes helt ned og tankes på normal vis. Dette skyldes de Danske regler om at en tekniker kan undgå at efterse helikopteren, når motoren ikke slukkes. Siden godkendelsen har RRR været gennemført dagligt til stor glæde for de støttede enheder, idet vi nu kunne komme hurtigere tilbage til konvojen. Denne form for tankning er helt sikkert noget vi skal foretage i højere grad fremadrettet. Det irakiske vejr Vejret har været rimeligt stabilt gennem opholdet i Irak. Der har været ganske få dage hvor vinden har været så kraftig at støvet har forringet sigtbarheden så meget at missionen har været eller blevet aflyst. Varmen i Irak har ikke i sig selv været et problem, men vi erfarede hurtigt efter overgangen til dagsoperationer at vores kamera slukkede af sig selv. Dette viste sig at være solen som varmede selve helikopteren op. I et af de rum hvor elektronikken til kameraet sidder, blev der meget varmt. Selve slukningen af kameraet viste sig at være en automatisk slukning for at beskytte systemet ved over ophedning. Løsningen på problemet blev lavet lokalt af vores egne teknikere, som designede et udluftnings hul (fresh air scoop). Efter denne modifikation har der ikke været problemer.

6 Side 6 Det operative tilbageblik hold II - fortsat - Engelske samarbejdsparter Samarbejdet med Englænderne har fungeret upåklageligt. På såvel Operations siden som på INTEL (efterretning) siden har der kun været rosende ord fra begge parter. Englænderne har næsten samme måde at gribe tingene an på som vi Danskere. Dette gør det meget nemt at indgå direkte i det Engelske system og operationsmønster. Samarbejdet mellem Operations afdelingen og INTEL har fungeret perfekt. Der har på intet tidspunkt været tvivl om hvem gør hvad og hvornår. Fremtiden De erfaringer vi har opbygget under vores udsendel se, skal der arbejdes videre på når vi kommer hjem. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi er blandt de bedste, når det kommer til helikopter støtte. En udvikling/opdatering af FENNEC helikopteren vil være p å si n plads. Helikopteren er nu 17 år gammel og trænger til en ansigtsløftning. En ensartet placering af ledninger og andre faste installationer bør også tages med i den naturlige ansigtsløftning. Der går ikke mange dage før HELDET vender næsen hjemad med endnu et RIGTIGT GODT GÅET på CV et. Jeg har nydt at arbejde sammen med jer alle og føler vi har løst en fantastisk opgave til stor glæde for især UK LOG BN, men også for den Engelske Brigade/ Division og i særdeleshed også for Danmark. Jeg tilegner den store succes hele HELDET. Uden alle i o r g a n i s a t i o n e n v i l l e missionen ikke kunne køre så smertefrit, som den har kørt.

7 Side 7 Forsvarsministren på besøg Af: S. Heise, PIO Forsvarsministeren og hans 10 mand store delegation landede mandag aften i Basra efter at have været på besøg hos de danske styrker i Bagdad hele dagen. Her havde Søren Gade blandt andet besøgt de 50 danske soldater, der er udsendt som beskyttelse af de danske diplomater i byen. Fra den mørke landingsbane blev Forsvarsministeren og delegationen kørt til Camp Copenhagen, hvor de først fik en sikkerhedsbriefing, og efterfølgende fik hver deres grisesti stillet til rådighed. Fødselsdagsfest Mandag 10. december havde Jytte og præsten fødselsdag. Derfor samledes hele HELDET og Forsvarsministeren om aftenen på Kuffen til kagebord. Ligesom, det har været tilfældet for dem, der har haft fødselsdag under udsendelsen, var der en videohilsen hjemmefra. Hilsenerne blev vist på storskærm, og efterfølgende overrakte Forsvarsministeren en gave til hver af fødselarerne. Tirsdag formiddag var alle i HELDET, der ikke var i luften eller beskæftiget derved, opstillet foran mindevæggen ved Divisions hovedkvarteret. Præsten afholdt en kransenedlæggelse for de danske soldater der er faldet i Irak. Det kan der læses mere om på de næste sider i nyhedsbrevet. Efter kransenedlæggelsen var der fremvisning af Fennec og dens udstyr i helikopterhangaren. Forsvarsministeren fik fremvist FLIR kameraet, og nogle af de film, der er optaget under missionerne. FASE selvbeskyttelsesudstyret, som blev tilført Fennec umiddelbart inden udsendelse, blev også fremvist. Forsvarsministeren havde stort kendskab til Fennec, og stillede mange spørgsmål under fremvisningen. Eftermiddagen blev brugt på at mødes

8 Side 8 Kransenedlægning for dræbte danske soldater. Af: Præsten I løbet af næste uge forlader vi fra HELDET Camp Copenhagen og dermed Basrah. Dermed er den sidste danske militære enhed trukket ud af den sydlige del af Iraq, hvor der siden 2003 har været danske soldater. Tilbage i Iraq er kun de danskere oppe i Bagdad, som for de flestes vedkommende er udsendte for at hjælpe med at opbygge og uddanne nye irakiske militære styrker. Det er ganske mange danske soldater, som således har gjort tjeneste ved enheder, som er indsat her i den sydlige del af Iraq, og heldigvis er de jo næsten alle vendt hjem i god behold, ligesom vi også i HELDET har været forskånede for, at nogen er blevet sårede eller dræbte. Nogle danske soldater er imidlertid gennem årene blevet sårede og er vendt hjem med sår på legeme eller sjæl eller begge dele. Her er sårene forhåbentlig blevet lægte eller vil blive det. Men tilbage bliver altså nogle få, som ikke fik lov at vende hjem, men som blev dræbt i forbindelse med deres tjeneste her. Det drejer sig om 7 unge mænd mellem 20 og 36 år, og for hver af dem er der en plade med deres navn på en mindevæg, som sidste år blev bygget ved Hovedkvarteret her på området (Hovedkvarteret for Multinational Division South East hedder det rigtigt). Midt på muren står: Honourable age does not depend on length of days nor is the number of years a true measure of life. Wisdom 4,8 In memory of British personnel who have died on Operation TELIC and those coalition personnel killed in Southern Iraq. (Ærefuld alder afhænger ikke af dagenes længde ej heller er antallet af år et sand målebånd for livet. Visdommens bog 4,8 Til minde om britisk personel, som er død ved Operation TELIC og det koalitionspersonel, som er dræbt i det sydlige Iraq.) Og til begge sider er der så plader med navne, 214 i alt, mest fra Storbritannien, men også nogle fra for eksempel Italien og Rumænien. Og så er der altså 7 plader med navne på danskere. For at ære disse unge, som ikke vendte hjem i live, og i respekt for dem, samledes alle fra HELDET, som kunne det, tirsdag formiddag ved muren sammen med Forsvarsminister Søren Gade med ledsagere. Jeg bad som præst først en bøn, som i uddrag er på næste side. Forsvarsminister Søren Gade, som gennem alle årene har vist meget stor deltagelse og medfølelse i forbindelse med hvert eneste af disse tragiske dødsfald, lagde så en krans. Den blev båret frem af DETCO og holdets elektriker, Pauli, hvorefter ministeren trådte frem, rettede ved båndene og i ærbødighed stod stille foran mindesmærket mens alle militære gjorde honnør. Og højtideligheden sluttede så med, at en engelsk trompetist blæste The Last Post som en sidste hilsen til disse unge, hvis liv sluttede her i Iraq. Stille gik vi derfra, eftertænksomme og taknemlige over, at vi ser ud til at kunne forlade Iraq sunde og raske. Præsten

9 Side 9 Bøn ved Kranselægning ved mindevæg. Let forkortet. HQ Multinational Division South East Basra Tirsdag den 11. december 2007 kl. 10 Almægtige Gud, himmelske far, himlens og jordens Herre, livets skaber og opretholder, du, der kan styre alt, bringe lys, hvor der er mørke, overvinde ondt med godt og give liv, selv hvor døden synes at have sejret! Med tak og ydmyghed i hjerte og sind samles vi her ved denne mindevæg for dræbte englændere og andre fra koalitionen. Snart vil vi som den sidste danske enhed forlade Iraq, og - som det synes nu alle sunde og raske, - med livet i behold. Det takker vi for, og beder til, at vi også i de sidste dage må forskånes for tab. Mange danske har siden 2003 gjort tjeneste her, og langt de fleste er sunde og raske vendt tilbage til Danmark, enkelte dog med sår på legeme eller sjæl eller begge dele, men dog i live. Vi beder til, at deres sår må være lægte eller blive det. Men tilbage bliver 7, som ikke fik lov at opleve de danske strande, marker og skove igen, og som ikke blev genforenede med deres kære, fordi de blev dræbt under deres tjeneste. Det er Preben Pedersen JDR, Bjarke Olsen Kirkmand JDR, Jesper Nielsen LG, Dennis Ove Nielsen TLR, Kim Wadim FLV, Martin Hjorth JDR og Henrik Nøbbe JDR, hvis navne alle findes på en plade her på muren. Det er dem, vi tænker på i dag og i ærbødighed mindes! Vi overlader dem i din varetægt, Gud, og takker for det, som de hver især gennem deres tjeneste var med til at udrette, for trofasthed i den gerning, de udførte, og for den indsats, de øvede til gavn for forsvaret og for vort land, ja, for samfundet og freden. De betalte en høj pris, for det kostede dem livet. De ofrede deres liv. Derfor beder vi også om, at den gerning, de udførte, ikke har været forgæves, men at det har været en gerning for fred og frihed, at det har været med til at bekæmpe vold, terror, fanatisme og ondskab, som det findes her og alt for mange steder i verden. Vil du være med dem alle! Må deres indsats og offer ikke være forgæves! Og vi tænker i dag også på deres efterladte, pårørende og venner, som ikke fik lov at få dem hjem i live, men mistede en af deres kære og nærtstående. Vi ved, at det betyder sorg og smerte og savn. Ligeledes går vore tanker i dag, hvor vi står overfor at slutte vor mission her i Iraq, til de danske fra Flyvevåbnet som fra det øvrige forsvar, som har gjort og gør tjeneste andre steder i verden, - det gælder de enkeltpersoner, som bliver tilbage i Iraq, i Bagdad, men først og fremmest de mange i Afghanistan, hvor der på det sidste har været så smertelige tab. Vil du være med dem, som har mistet livet, med deres pårørende og kære og med dem, som fortsat står midt i tjenesten, den tjeneste, som også fremover for nogle kan medføre døden. Vil du være med alle udsendte og holde din hånd over dem, - også så tabene bliver få eller helst undgås. Vil du lade dem komme hjem fysisk og sjæleligt sunde, - som hele mennesker. Vil du være med os i det fortsatte virke i forsvarets tjeneste, giv os at løfte arven ret efter dem, som mistede livet, og alle andre der har øvet en indsat. Ja, vi beder om, at arbejde i Forsvaret også fremover må være et virke for fred og frihed, ret og retfærdighed, godhed og menneskelighed. Giv os med trofast sind at sætte al vor gerning ind på det. Vil du fortsat være med os i det danske forsvar og give os fremtid, som du gav os fortid Fadervor Fred være med os alle. Fred være med vore døde. Ære vær deres minde!

10 Side 10 Billeder fra luften Fotograf: Lars Det er dette missionen i Irak har handlet om: være briternes øjne i luften.

11 Side 11 Om lidt bliver her stille... Af: S. Heise, PIO.. om lidt er det forbi. (Kim Larsen) Så er vi nået til vejs ende, missionen er ved at være forbi, der er kun få dage til at de sidste danskere forlader Basra. Selvom at dette nyhedsbrev er for uge 50, og HELDET først stopper med operationerne midt i uge 51 er dette det sidste nyhedsbrev fra HELDET. Tiden er nu kommet til, at HELDET pakker sammen og snart tager hjem, og derved bliver dette tyvende nyhedsbrev det sidste fra Basra i Irak. Da jeg i sommer hjemme i Karup designede nyhedsbrevets layoutskabelon, var der endnu kun tale om en ramme til et blankt lærred. Dette lærred har nu været udfyldt tyve gange, og fået liv af de mennesker, hvis dagligdag det har skildret. Mit håb er, at alle i læsere har fundet det interessant, og at det har givet jer et indblik i, hvorledes HELDET s hverdage er forløbet. Jeg har skildret både den til tider rutineprægede hverdag samt de begivenheder, der har været i ugernes løb. Det har været en taknemmelig opgave at få HELDET til at fortælle deres historier. Jeg vil gerne sige tak til alle ved HELDET for tre fantastiske måneder, hvor imødekommenhed og samarbejde har været det altoverskyggende indtryk. Tak for de mange smil, når jeg har været rundt med mit kamera, og tak for de mange gode historier, som I har fortalt. Rigtig glædelig jul til jer alle i Danmark, - vi er snart hjemme hos jer igen. Heise Presseofficer HELDET Hold II

12 Side 12 Bagsiden Tak for denne gang. HELDET ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Til J-dag havde HELDET fået fløjet Tuborg jule-sne-øl til Irak. Så klokken faldt julesneen også i Basra.

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Deres kongelige højheder, formand for Folketinget, ministre kære pårørende og ikke mindst kære hjemvendte! Hjemvendte denne flagdag er jeres dag.

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 41 - Oktober 2007 - Nr.12 HELDET Nyhedsbrev nr. 12 Ansvarshavende redaktør: Premiereløjtnant S. Heise, Presseofficer HELDET/IRAK Denne udgave Nyt fra detachement commander s. 2 I den forgangne uge

Læs mere

Jule-gudstjeneste ,00 - Brændkjærkirken

Jule-gudstjeneste ,00 - Brændkjærkirken Jule-gudstjeneste 241214 14.45 + 16,00 - Brændkjærkirken Prædiken af: sognepræst Ole Pihl Bibeltekster: Es 9,1-6a, Luk 2,1-14 Salmer: DDS 94 Det kimer nu DDS 117 En rose så jeg skyde DDS 120 - Glade jul

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 47 - November 2007 - Nr.17 HELDET Nyhedsbrev nr. 17 Ansvarshavende redaktør: S. Heise, Presseofficer HELDET/IRAK Forsidebillede: HELDET og folkene fra Logistik Bataljonen foran en af de store Mastiff

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang.

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. 1 Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. Vi skal tage afsked med hinanden I skal sige farvel til hinanden.

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 48 - November 2007 - Nr.18 HELDET Nyhedsbrev nr. 18 Ansvarshavende redaktør: S. Heise, Presseofficer HELDET/IRAK Denne udgave Nyt fra detachement commander s. 2 Bent fik generalens mønt s. 3 Julestemning

Læs mere

ANTAL ANSATTE I FORSVARET. HÆREN Ca. 10.200. SØVÆRNET Ca. 3.300. FLYVEVÅBNET Ca. 3.500. FÆLLESVÆRN Ca. 7.300

ANTAL ANSATTE I FORSVARET. HÆREN Ca. 10.200. SØVÆRNET Ca. 3.300. FLYVEVÅBNET Ca. 3.500. FÆLLESVÆRN Ca. 7.300 1 ANTAL ANSATTE I FORSVARET HÆREN Ca. 10.200 SØVÆRNET Ca. 3.300 Ca. 24.300 FLYVEVÅBNET Ca. 3.500 FÆLLESVÆRN Ca. 7.300 Danmarks internationale engagement 1949-2011 Bosnien-Hercegovina Makedonien Kroatien

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Nytårsaften er det skik at se tilbage på året, der gik. Selv kan jeg ikke gøre det, uden først og fremmest at sige tak, når jeg mindes al den venlighed og opmærksomhed,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden NYHEDSBREV DANCON - UNIFIL NR. 1 UGE 47 2009 - HOLD 1 Første mønstring af hele UNIFIL Hold 1 umiddelbart efter ankomsten til lejren i Naqoura, Libanon. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL.

Læs mere

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til:

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: 1 Professoren -udforsker Skoven! 2016 af Kim Christensen Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: Lars. Naturstyrelsen Til minde om

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Tak at du går i forvejen for os gennem mørket til opstandelsens lys. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Tak at du går i forvejen for os gennem mørket til opstandelsens lys. Amen Påskedag II 27. marts 2016 Sundkirken 10 Salmer: 224 Stat op, min sjæl 218 Krist stod op Det er påske 408 Nu ringer alle klokker 233 Jesus lever 236 Påskeblomst Bøn: Vor Gud og Far Tak at du går i forvejen

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Mindehøjtidelighed og parade ved. ved Trænregimentet. Af Uffe Uhler. Der var indbudt til mindehøjtidelighed

Mindehøjtidelighed og parade ved. ved Trænregimentet. Af Uffe Uhler. Der var indbudt til mindehøjtidelighed Mindehøjtidelighed og parade ved Trænregimentet Af Uffe Uhler Der var indbudt til mindehøjtidelighed og fødselsdagsparade ved Trænregimentet torsdag den 7. maj. Vores forenings fane var sammen med fanerne

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 44 - Okt/Nov 2007 - Nr.14 HELDET Nyhedsbrev nr. 14 Ansvarshavende redaktør: S. Heise, Presseofficer HELDET/IRAK Forsidebillede: HELDET s opgave set fra oven. Overvågning af konvojer fra helikopteren.

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 43 - Oktober 2007 - Nr.13 HELDET Nyhedsbrev nr. 13 Ansvarshavende redaktør: S. Heise, Presseofficer HELDET/IRAK Denne udgave Nyt fra detachement commander s. 2 Begivenheder i ugen der gik s. 3 IT support

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Hæren. September Hærens Operative Kommandos organisation 2007

Hæren. September Hærens Operative Kommandos organisation 2007 September Hærens Operative Kommandos organisation 2007 En fremragende indsats i Irak Af chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Poul Kiærskou Den danske bataljon i Irak er sammen med en række

Læs mere

Denne udgave: HELDET GRÅ EMMINENCER.

Denne udgave: HELDET GRÅ EMMINENCER. Denne udgave: HELDET GRÅ EMMINENCER. HELDET Expeditionary NEWS, LINE SPECIAL Ansvarshavende redaktør: Finn Hjortshøj, Presseofficer HELDET/IRAK Forsidebillede. Natlig helikoptervedligeholdelse i Bachmann

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2016 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2016. Tekst. Matt. 5,13-16 Vi er fælles om livet og om det at være mennesker. Vi er fælles om at smage livet med alle dets nuancer af surt og sødt, af

Læs mere

og ingen dør for sig selv; for når vi lever, lever vi for Herren, og når vi dør, dør vi for Herren. Hvad enten vi altså lever eller dør, tilhører vi

og ingen dør for sig selv; for når vi lever, lever vi for Herren, og når vi dør, dør vi for Herren. Hvad enten vi altså lever eller dør, tilhører vi Tale ved MINDEHØJTIDELIGHED Camp Bastion den 11. august 2010 kl. 19.00 for Overkonstabel Jimmi Bøgebjerg Petersen og overkonstabel af første grad Erik Berre Rolandsen Dræbt i tjeneste den 7. august 2010

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle!

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle! Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Så er der gået et godt stykke tid siden jeg forlod Danmark efter en dejlig lang sommer hjemme. Tiden flyver og jeg kan ikke forstå hvor dagene bliver af. Jeg ved,

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 38 - September 2007 - Nr. 8 TEMA: CAMP COPENHAGEN HELDET Nyhedsbrev nr. 8 Ansvarshavende redaktør: PL Anders Madsen Presseofficer HELDET/IRAK Alle fotos er taget af PIO med mindre andet er anført.

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Allehelgens dag,

Allehelgens dag, Allehelgens dag, 3.11.2013. Domkirken: 732 Dybt hælder året, 571 Den store hvide (prædiken, navneoplæsning, motet), 549 Vi takker dig, 754 Se nu stiger. Nadver: 573 Helgen her Gråbrødre: 732, 571, 549,

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 40 - Oktober 2007 - Nr. 10 STATUS: HOLD 1 HELDET Nyhedsbrev nr. 10 Ansvarshavende redaktør: PL Anders Madsen Presseofficer HELDET/IRAK Alle fotos er taget af PIO med mindre andet er anført. Denne udgave

Læs mere

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009.

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Feltpræst Kim Jacobsen: Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Kære I der er til stede, kære kolleger, kære familie! I sidste uge kunne man

Læs mere

Herre, vis mig den vej jeg skal vandre, og følg med mig på vejen. I Jesu navn. AMEN

Herre, vis mig den vej jeg skal vandre, og følg med mig på vejen. I Jesu navn. AMEN 1. søndag i advent 2016, Helligsø Mattæus 21, 1 9 (+10 17) Herre, vis mig den vej jeg skal vandre, og følg med mig på vejen. I Jesu navn. AMEN Det bliver knapt så yndigt, når vi læser videre hos Mattæus.

Læs mere

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand.

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. Mange af os ombord har sammenlagt rundet de mere end 100 dage i operation UNIFIL, og hvordan bliver man ved med at holde dampen oppe, når helikopterøvelser

Læs mere

Åbningshilsen. Vi går og trækkes med et gammelt indgroet egoistisk, selvoptaget menneske. Det skal vi gøre op med og

Åbningshilsen. Vi går og trækkes med et gammelt indgroet egoistisk, selvoptaget menneske. Det skal vi gøre op med og 1 Sidste søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 9. februar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/356/138/601//603/439/565/476 Uddelingssalme: se ovenfor: 565 Åbningshilsen Der er frokost efter højmessen

Læs mere

Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 26. december 2014 Kirkedag: 2. juledag/a Tekst: Matt 23,34-39 Salmer: SK: LL: 114 * 122 * 128 * 130 * 473 * 109

Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 26. december 2014 Kirkedag: 2. juledag/a Tekst: Matt 23,34-39 Salmer: SK: LL: 114 * 122 * 128 * 130 * 473 * 109 Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 26. december 2014 Kirkedag: 2. juledag/a Tekst: Matt 23,34-39 Salmer: SK: LL: 114 * 122 * 128 * 130 * 473 * 109 Henning Nabe-Nielsen, sygehuspræst ved Rigshospitalet,

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år.

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 års jubilæum Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 år er meget lang tid at skulle forholde sig til, og samfundet vil sandsynligvis

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 36 - September 2007 - Nr. 6 HELDET Nyhedsbrev nr. 6 Ansvarshavende redaktør: PL Anders Madsen Presseofficer HELDET/IRAK Alle fotos er taget af PIO med mindre andet er opgivet. Denne udgave Nyt fra

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig!

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig! PRÆDIKEN MARIÆ BEBUDELSESDAG 25.MARTS 2012 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL.10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Es.7,10-14; 1.Kor.21-31; Luk.1,46-55 Salmer: 10,441,71,73,117 Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak

Læs mere

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Salmer: 729: Nu falmer skoven, 561: Jeg kender et land v. 8-10 + 13, 571: Den store hvide flok, 552: Nu har taget fra os, 787: Du, som har tændt

Læs mere

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7 10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; 300-332; 192(alterg.); 7 Lad os alle bede: Kære hellige ånd, vi beder dig tale til vores hjerte, så vi ser, hvad der rummes

Læs mere

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn.

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. (En del af ritualet - tilspørgsel, forkyndelse, fadervor og velsignelse - autoriseres. Den øvrige del af ritualet er vejledende.) Præludium Salme Hilsen

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. maj 2015 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 6,5-15 Salmer: SK: 722 * 393 * 600* 310,2 * 297 LL: 722 * 396 * 393 * 600* 310,2 * 297 Kristne menneskers

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok

Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok Nytår 2015 Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok Prædiken af præst Kristine S. Hestbech salmer 720, v1,4,5 synges af Anette, 524, 588, 720 6,8,10 synges af Anette,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Chr. Midnatsgudstjeneste 31.12.2015 02-01-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Chr. Midnatsgudstjeneste 31.12.2015 02-01-2016 side 1 02-01-2016 side 1 Prædiken til Midnatsgudstjeneste 2015. Christianshede kirke kl. 23.15. Tid til tanker, til eftertanker. Nytårsaften i kirkens stille rum, og når vi går ud af kirken er det til bulder

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 24,46-53

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 24,46-53 1 Kristi himmelfarts dag II. Sct. Pauls kirke 5. maj 2016 kl. 10.00. Salmer: 403/434/252/253//259/439/254/267 Åbningshilsen Denne dag skal gøre noget ved os: løfte os op og fylde os med en stor glæde.

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: De voksne BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er de voksne? De voksne kæmper for at genskabe

Læs mere

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Alle Helgens Dag Salmevalg 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus

Læs mere

Nyhedsbrev ISAF rotation 2009-II

Nyhedsbrev ISAF rotation 2009-II ISAF rotation 2009-II Uge 32 - august 2009 - Nr. 1 ISAF rotation 2009-II Ansvarshavende redaktør: Lars B. Andersen, Presse og Informationsofficer (PIO). Tekst og foto af PIO, med mindre andet nævnt. Nyhedsbrev

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Alle helgen I 2015 Strellev

Alle helgen I 2015 Strellev For et par år siden indviede man et fælles gravsted for hjemløse og andre udsatte på Assistens Kirkegård i København. Gravstedet blev oprettet for at anerkende gadens folk, at give dem et sted, hvor de

Læs mere

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden.

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden. Vores sidste rejse startede den 8. sept. 2016. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi gerne ville undgå komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn.

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn. Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn. (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Hvad mon der sker, når man skal bort?

Hvad mon der sker, når man skal bort? Hvad mon der sker, når man skal bort? Shubidua stillede spørgsmålet i Den røde tråd og vi stillede spørgsmålet i 2.c på Engdalskolen. Et stort spørgsmål at stille en flok 8-9 årige skolebørn, men vi havde

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

RDAF HELDET Nyhedsbrev

RDAF HELDET Nyhedsbrev Uge 33 - August 2007 - Nr. 3 HELDET Nyhedsbrev nr. 3 Ansvarshavende redaktør: PL Anders Madsen Presseofficer HELDET/IRAK Alle fotos er taget af PIO med mindre andet er opgivet. Denne udgave Nyt fra DETCO

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Friendship Exchange mellem Kissimme Bay Rotary Klub, distrikt 6980, Florida og Horsens Vestre Rotary Klub, distrikt 1450

Friendship Exchange mellem Kissimme Bay Rotary Klub, distrikt 6980, Florida og Horsens Vestre Rotary Klub, distrikt 1450 Friendship Exchange Friendship Exchange mellem Kissimme Bay Rotary Klub, distrikt 6980, Florida og Horsens Vestre Rotary Klub, distrikt 1450 Søndag Søndag den 10. februar ved middagstid begyndte vores

Læs mere

Ved Martin Abildgaards bisættelse d. 2/ (DDS: Jeg ser de bøgelyse øer )

Ved Martin Abildgaards bisættelse d. 2/ (DDS: Jeg ser de bøgelyse øer ) Ved Martin Abildgaards bisættelse d. 2/7 2009 (DDS: Jeg ser de bøgelyse øer 754 29 747) Til sidst skal det ske, at Herrens tempelbjerg står urokkeligt højt over bjergene, knejsende over højene. Folkene

Læs mere

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting.

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting. Velkommen til friluftsgudstjeneste i Byoasen. Vi har jo virkelig været heldige med vejret, og vi har også virkelig været heldige med musikken, for i dag har vi fornøjelsen af akkompagnement til salmerne

Læs mere