I skoven med læreplanerne - en skovuge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I skoven med læreplanerne - en skovuge"

Transkript

1 I skoven med læreplanerne - en skovuge Af Lisbeth Nielsen og Anette Sommer, Bøgely Skovbørnehave, Ringsted Kommune Personlig udvikling og social kompetence Vi fokuser på læreplanstemaerne alsidig personlig udvikling samt social kompetence, da disse to udviklingsområder er det basale grundlag for at blive menneske, at lære sig selv at kende og være sammen med andre. Alle læreplanstemaer er meget oplagte til at arbejde med i naturen, og det er ikke muligt eller ønskeligt at udelukke nogle temaer. Vores aktivitetsforslag holder blot fokus mod de personlige og sociale kompetencer. At vi naturligt kommer til at arbejde med sprog, motorik, kulturelle udtryksformer og naturen, sker her for at understøtte de personlige og sociale kompetencer. Aktiviteterne er planlagt til en gruppe børn 3-6 år ca stk. og tre voksne. Dette for at have mulighed for at dele børnene i mindre grupper og på denne måde differentiere mellem de vilde og stille, drenge, piger, store, små, hvad der nu er meningsfyldt for den enkelte institution. Der er to vigtige omdrejningspunkter i ugen: BREVET og BARNETS BOG. Eksempler på disse ligger i bilag bagerst i oplægget. Brevet Hver dag er der et brev som bliver læst op, når gruppen er nået ud i skoven. Brevet beskriver dagens opgaver og formålet er at tune børnene ind på det, der nu skal ske og samle deres opmærksomhed. Stedet, hvor brevet læses, er basen og herudfra starter dagen. Gentagelser giver tryghed og mulighed for at alle kan bidrage, også de børn, der er lidt forsigtige. Voksne har til opgave at lytte efter børnenes udsagn, så de måske kan inspirere til næste dags brev. Om brevet har karakter af skattejagt eller fortløbende historie, er op til de voksnes kreativitet. (Se bilag A og bilag B).

2 Voksenrolle Det er vigtigt at voksne er nysgerrige sammen med børnene. Hvad mon det er, hvordan er det mon kommet der. At få børnene til at danne sig forestillinger om hvad der er sket. Naturen giver mange muligheder for at undre sig. Hvordan mon den gren faldt af? Hvorfor er der mon et hul lige her ved træets rod? Voksne kan så veksle mellem tre forskellige læringspositioner, det ene hvor den voksne går foran barnet altså er igangsætter, ekspert. Det er for eksempel når den voksne læser brevet op og sætter stemningen. Eller ved hjælp af en opslagsbog kan finde navnet på den svamp børnene har fundet. Et andet vigtigt læringsrum er der, hvor den voksne går ved siden af barnet, altså fører dialoger med barnet om hvad der sker omkring dem. Eksempelvis der hvor der tales om hvilke blade der er smukke. Hvad vil det sige, at være smuk: er det formen, farven, størrelsen osv. Endelig er der den position hvor den voksne går bag barnet altså lader barnet være styrende i processen. Den voksne er blot trygheden for barnet, men lader barnet om at finde på og sætte tempo. Det er vores erfaring at samvær og relations dannelse bliver bedst og stærkest der hvor der veksles mellem de tre positioner. Barnets bog Barnets bog er en opsamling af dagens indtryk - en husker for det enkelte barn. Det er oplagt, at bruge bogen som dokumentation når ugen er omme, og bogen er en hjælper for børnene til at fortælle om oplevelserne til forældrene og hinanden. Endelig er det en måde at styrke barnets kendskab til sig selv. Er jeg en der elsker edderkopper og hader vand i støvlerne eller er jeg vild med blomster og elsker at se på skyer. Barnets bog består af 6 plastlommer med en kopi af vedhæftede diplom, som en voksen udfylder med det enkelte barn hver dag. (Se bilag C) Det er vigtigt med plastlommer, så det er muligt at gemme bladet, stenen, den tørre regnorm eller hvad dagens fund nu kan være. Vi foreslår at bruge smileyer, sammen med tekst for at støtte barnet i at udtrykke sin mening.

3 Forberedelse, til den enkelte dag Voksne italesætter glæden ved denne dag i skoven, varmer børnenes forventninger op. Påklædning og madpakker er i orden, for en tur i skoven skal ikke ødelægges af dårlige sko eller madder, der er umulige at spise med vanter på osv. En praktisk huskeliste til voksenrygsækken er: plaster plastikposer til fund, kan også redde en gang sop ved at give børnene poser på fødderne og så ned i de våde støvler igen. toiletpapir håndsprit poser til skrald, husk alt skrald skal med hjem igen. opslagsbøger om flora og fauna blyanter ekstra papir kamera noget frugt eller kiks, eller andet der kan give et energi-løft når kræfterne er ved at være brugt. Så hjemturen bliver lige så sjov og spændende som udturen. Idekatalog til aktiviteter Herunder følger et katalog af ideer til inspiration, fælles for alle er, at de er simple og ikke kræver store forberedelser. Vi har delt aktiviteterne op i en gruppe der stimulerer barnets personlige udvikling, især inden for området, at lære sig selv at kende. Hvad kan jeg lide/ikke lide, hvad synes jeg er smukt ikke smukt, hvad kan jeg magte og hvad skal jeg øve mig på? Den aktuelle børneog voksengruppe må tone aktiviteterne, så de giver mening præcis for dem. På lignende vis er der et katolog til inspiration hvor der er lagt vægt på opgaver, der lægger vægt på fællesskabsoplevelser. Vi forestiller os, at hver voksen er sammen med en mindre gruppe børn, når opgaverne skal laves. Så bliver der fuld opmærksomhed på børnenes initiativer og der bliver så megen dialog og refleksionstid for børnene, som overhovedet muligt. Personlig udvikling At kunne klare motorikbanen, hvad kan jeg magte og hvor skal jeg øve mig.

4 Ligge og lytte til skoven, hvad sanser jeg? Finde pæne og grimme naturting og vise dem til hinanden, forundres over hvorfor de ser ud som de gør Tegne et træ, derefter mærke, kysse, kramme træet, lugte til det kravle i det og bagefter tegne det igen. Se forskellen på tegningerne, et træ er ikke bare et træ. At fange insekter og andet småkravl, og lade dem kravle på hænderne, lade en snegl kravle over sin hånd, hvordan føles det? Fotosafari efter spændende ting, æstetiske overvejelser for barnet Lave insekt-bo i en toiletrulle som fyldes med pinde i forskellig tykkelse, samt strå. Hvem flytter ind? Nysgerrighed og omsorg for et lille insekt, at være en dyreven. Lave kartoffelfælder, hvor en kartoffel udhules og bindes sammen igen. Der laves et lille indgangshul og næste dag ser man, hvem der er flyttet ind. Nysgerrighed og forsigtighed med at undersøge små dyr. At sanse vejrliget, hvordan er vejret. Hvad kan jeg se, føle, lugte? At mærke noget stikker, klør, brænder osv., hvorfor mon det er? Hvor robust er jeg, hvordan kan jeg få hjælp, når noget er besværligt? Social kompetence Lave fælles billede med en ramme lavet af grene lagt på et frit område og alle bidrager så med hvad de synes er flot. Billedet fotograferes selvfølgelig inden man går hjem igen. Regnormedans hvor alle står i en rundkreds og tramper i jorden. Regnormene dukker op efter et stykke tid, de tror det er tegn på regnvejr og søger naturligt op. Kræver trimmet plads, så man kan se det. Eks. plæne. Finde ud af hvor store træerne er i omkreds, ved at holde hinanden i hænderne. Det her træ kræver tre børn, det her et barn osv. Finde edderkoppespind og drysse mel på dem og derefter forsigtigt tage pap under spindet og dermed overføre det til pappet. Lede efter dyrespor, husk dyresporbog, så I kan se hvem der laver sporet. Alternativt kan man gå efter støvlespor, gætte hvem der har lavet hinandens spor osv. Lave bål, sanke brænde, tænde op, lave te eller andet der er simpelt. Tale om de tre ting der skal til et bål: Varme, luft, brændbart materiale. Hvad sker der når man fjerner en af delene? Skovskaldemænd, opgaven er at rydde op i skoven. Evt. se om der kan laves et skraldemonster af det fundne eller tale om det at passe på skoven og dyrene, så de ikke spiser noget de ikke kan tåle osv. Kongens efterfølger med en musemor og alle hendes unger der skal holde i hinandens haler for ikke at blive væk

5 Fotosafari i grupper for at finde det der er smukt i naturen. Efterbearbejdning Udfylde bogen med børnene, samt forberede næste dags brev. Evt. udskrive billeder til dokumentation og en fernisering med børnenes oplevelser. At de voksne får reflekteret over dagens gang, hvad har de oplevet. Er der set nye sider af børnene. Hvad har overrasket, samt generelle justeringer i forhold til næste dags aktiviteter, vejrudsigt osv. Afslutning af skovuge Børnenes bøger, skovfund, collager, billeder, videoklip, interviews eller hvordan der nu er blevet dokumenteret er en oplagt mulighed for at holde en fernisering for børnenes forældre, eller måske en kaffe eftermiddag. En mulighed kunne også være et forundringsskab hvor der er udstilling af ting fra skoven, som også i et længere tidsperspektiv kan fastholde børnenes hukommelse og opmærksomhed. I Bøgely har vi et skab med udstoppede dyr og skiftende fund fra skoven, som sætter dialoger i gang både blandt børn og forældre. Ligesom der er gået helt sport i at samle på døde smådyr vi sætter i billedkasser til nærmere beskuelse. Vi har blandt andet en lille indtørret museunge og en skrubtudse, der er blevet kørt over. Udarbejdet med støtte fra:

6 Bilag A Velkommen til skovuge, I dag kan jeg se at der kommet en masse børn og voksne til min skov, velkommen til. Jeg hedder Anton og jeg skriver et brev til jer hver dag med opgaver som I skal klare herude i den dejlige skov. I dag har i to opgaver først skal vi finde gode steder med en masse blade der er faldet ned. Vi skal se på bladenes farver, kaste med bladene, bygge kæmpebunker med dem hoppe i dem. I har garanteret mange flere ideer. Hvor mange måder kan I finde på at lege med blade? Når I er helt trætte af at lege skal vi lytte til skoven, hvad kan i høre, hvordan føles det at ligge på jorden? Hvad kan i se med jeres øjne, både når i ligger på ryggen og ser op i himlen, trækronerne og når i ligger på maven og ser frem over skovbunden? Hvad får I øje på, og husk det så de voksne kan hjælpe jer med at skrive det ned til sidst i jeres skattebog. Mange kærlige hilsner Anton, din skovven.

7 Bilag B Ohøj, stærke skovgæster, velkommen til min skov. I er på en spændende tur, hvor jeg har lagt skatteposter ud til jer. I dag er den første post at lege med blade. I skal tælle hvor mange forskellige farver bladene har. Og bagefter se hvor mange forskellige former på blade I kan finde. Hvor højt kan i kaste med blade og hvor langt? Hvordan ser det ud når bladene daler ned på jorden er der forskel på de våde og tørre blade? Husk de voksne på at der skal skrives ned alt det i finder på så i kan huske det til fredag, hvor jeres far og mor skal høre om jeres skovuge. Husk at tage en pose blade med hjem til børnehaven, så I kan lave collager med bladene eller laminere dem til bogmærker. Dagens anden opgave er at tegne et træ, først finder I det smukkeste træ i hele skoven. Det sætter I jer foran og tegner. Bagefter skal I røre ved træet, kramme det, hvordan føles det? Lugter det af noget? Hvordan ser det ud ved jorden, er der rødder at se eller ikke? Hvordan ser det ud i toppen, hvordan ser grenene ud, kan du nå dem, er de glatte, ru, hårede, stikkende osv. Når du har undersøgt træet meget grundigt, tegner du det igen på et nyt stk. papir. Gem begge tegninger til på fredag, hvor der er afslutning på den store skattefest. Vi ses i morgen, mange hilsner jeres nye skovven.

8 Bilag C Jeg kunne godt lide: I morgen vil jeg gerne? Dagens skat så jeg kan huske denne dag

9 Bilag D Dagens tegning: Dagen i dag: Det bedste var: Jeg kan godt lide: Dagens fund:

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting.

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting. X X X Mål og formål Tid Aldersgren Spirene skal kende forskel på sund og usund mad, kunne sortere og bortskaffe affald og gå på opdagelse i naturen og kunne fordybe sig i de ting der sker omkring dem.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Naturprojekt for rød stue.

Naturprojekt for rød stue. Naturprojekt for rød stue. Tema: Natur og naturfænomener Mål: - At børnene (3-4 årige) lærer naturen at kende ved brug af alle sanser og oplever naturen som en kilde til leg, oplevelser, udforskning og

Læs mere

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Jeg hedder Lis, jeg er gift med Ole, vi bor Skovforte 10 Christiansfeld. Vi har en voksen datter Rikke som bor i nærheden sammen med Lasse og deres søn Gustav,

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012 Nyhedsbrev fra SFO februar 2012 Kære forældre Som skrevet ud til jer tidligere har vi fået et par nye ansigter i SFO. Shannon er vores nye studerende, som er her ½ år. Kristian er medhjælper og er her

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie! Fælles info Efterårsferie! Vi har åbent i efterårsferien fra kl. 06.30 til 16.00. Bemærk venligst at vi lukker 1 time tidligere end til daglig! Tilmelding ikke nødvendig (se forklaring om dette i de sidste

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2015 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Kære daginstitutioner i Ballerup Kommune

Kære daginstitutioner i Ballerup Kommune Kære daginstitutioner i Ballerup Kommune Velkommen til Ballerup bibliotekernes institutionsprogram forår 2019! Vi har igen fået lavet et spændende program fyldt med gode oplevelser. Arrangementerne vil

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

At børnene får viden om og sprog omkring insekter og små dyr i naturen og dermed udvidet naturforståelse

At børnene får viden om og sprog omkring insekter og små dyr i naturen og dermed udvidet naturforståelse 1/9 Krible krable dyr Sammenhæng Vi er udendørs og i naturen hver dag året rundt. Når børnene finder insekter og små dyr vil vi gerne bruge tid på at følge børnenes spor og undersøge vores fund. Vi medbringer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Se, syng, lyt, læs Se Syng Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Trin 1: Se på billederne. Brug billederne uden tekst. Du kan selvfølgelig også bruge bogen med teksterne, f.eks. hvis man sidder med

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Bowlingtur for 3. klasserne

Bowlingtur for 3. klasserne Nyhedsbrev SFO april 2014 Kære forældre Vi har nu ansat 2 pædagogmedhjælpere Lasse og Michael. De har nu været her i 2 uger og er ved at have lært en del navne på jeres børn. Michael er 20 år, har et sabbatår

Læs mere

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Vores fokus i forbindelse med indretningen i børnehaven har været at forsøge at skabe muligheder og rammer for læring, ved at etablere forskellige læringsmiljøer.

Læs mere

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter 1 På tur i naturen Spirer - Trin for trin Det har altid været centralt for pigespejdere på alle alderstrin, at er de klar til at tage på tur i naturen. Som spirer er det nødvendigt, at voksne tager det

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n  Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og 46 2011 Kære forældre Vi har Afrikatema fra og med uge 43 til og med uge 46. På hele Martha Hjemmet skal vi arbejde med Afrika som emne. Vi har valgt Afrika som et årligt

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon:

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon: Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch Brummersvej 7 4540 Fårevejle Telefon: 20 92 41 20 Lidt om mig: Jeg hedder Line og er fra år 1990. Jeg er kæreste med Michael og sammen har vi Kalle fra 2013.

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Snegl Det bedste er at gå på sneglejagt, og finde en masse snegle. Ellers må i Google forskellige snegle, nogle snegle har ingen hus på ryggen.

Snegl Det bedste er at gå på sneglejagt, og finde en masse snegle. Ellers må i Google forskellige snegle, nogle snegle har ingen hus på ryggen. Leger Tal om hvad man kan lege med hvor man kan lege hvor børnene har leget i dag. Hvem de har leget med, hvad de legede. Hvem leger Kaj med? Gaver Er der nogle af børnene der har prøvet at få gaver. Er

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde.

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I vuggestuegrupperne har vi igennem de sidste år haft fokus på det enkelte barns sprogtilegnelse i alle rutiner som

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Natur Krop Kreativitet Sprog Tryllefløjten Årshjul 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Vi har som udgangspunkt for det pædagogiske arbejde fokus på fire temaer i ovennævnte periode. Temaer der er en

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO august 2013

Nyhedsbrev fra SFO august 2013 Nyhedsbrev fra SFO august 2013 Kære forældre Velkommen til et nyt spændende år i SFO og en særlig velkomst til de nye på 0. årgang. Husk at skrive navn i jeres barns tøj og fodtøj. Det gør det letter at

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Velkommen til Snowy s verden

Velkommen til Snowy s verden Velkommen til Snowy s verden Har du hørt om den glade ski-bæver Snowy og hans venner Izzy og Fnuggy? Snowy er en sjov og modig bæver, der aldrig kan få nok af action, leg og skæg ude i sneen. Han er ivrig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017.

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Storegruppen, - årgang 11/12 interviewes af deres primærpædagog: Drengenes svar/pigernes svar Formålet med børneinterviewet har været at få

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til:

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: 1 Professoren -udforsker Skoven! 2016 af Kim Christensen Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: Lars. Naturstyrelsen Til minde om

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Det lover jeg dig -4

Det lover jeg dig -4 Det lover jeg dig -4 Se det, som Gud har lovet. Mål: I dag skal vi glæde os over, at vi en dag skal se alle Guds løfter blive opfyldt. Når vi bliver ved med at høre, tro og søge Guds løfter, vil vi også

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere