Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Bjarne Wessel skrev: filer/importer/importer fra hold/elev-data vejledning" ikke virker. Det virker nu igen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Bjarne Wessel skrev: filer/importer/importer fra hold/elev-data vejledning" ikke virker. Det virker nu igen."

Transkript

1 1 af 13 12MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ MAJ2005 Inkl. i 28.1c CTRL C + CTRL V virkede ikke i Tabeller. Det gør det nu. Wintp.exe kunne ikke længere køre uafhængigt af tilstedeværelsen af de to skemalægnings motorer HMTP.exe og TPREGXX.EXE Det kan Wintp.exe nu igen. Det betyder at man kan afvikle Wintp.exe i en mappe, hvor der kun er Wintp.exe og skoledata. Man kan selvfølgelig ikke kontrollere eller lægge skema i den situation, men man kan indtaste data eller efterbehandle et skema med henblik på udskrivning, export eller lignende. Skemaudvalgs knappen (O - knappen) gav forkerte resultater når man starter i udvalg. Er nu rettet. Bjarne Wessel skrev: filer/importer/importer fra hold/elev-data vejledning" ikke virker. Det virker nu igen. Ole Graversen skrev: Når man trykker på "køre" kommer fejlmeddelsen: at lærer "BØ" ikke findes i listen over holdbetegnelser. Det forstår jeg ikke, for holddata er importeret som GAS-GXP-fil, hvor BØ er lærer på to idrætshold? Det virker nu som det skal. Skyldtes mellemrum foran lærernavn i GAS - listen. Wintp.exe fjerner nu de eventuelle mellemrum under indlæsningen. Harald skrev: Du må få rettet defaultverdiene til leggingen (R2). Det er et 5- tall som står på helt forkjært sted og default bør også være: Egne styredirektiver. (Du ser dette lett ved å starte opp en ny skole.). Jeg ser av data jeg har fått fra brukerne at de slett ikke retter opp denne feilen, og de får merkelige resultater. Det er rettet nu. Harald skrev: Du har laget en hjelpefil og integrert mitt og ditt *.Hsc prosjekt. Da du laget denne filen hadde du ikke mine *.bmp filer. Dette sendte jeg deg i ettertid. Jeg tror at alle figurer er på plass nå og hjelpefilen må lages på nytt. Det er rettet nu. Hjælpefilen er kompileret på ny i dag. Bjarne Wessel skrev: Kan man ikke have 2 udgaver af Tplan kørende samtidig? det kunne jeg af og til godt bruge, hvis jeg fx vil klippe og klistre fra noget gammelt eller hvis jeg gerne vil se hvordan I fx har løst et problem. Det kan man nu. Kun den først åbnede kan lægge skema og gemme data. Problemet omkring Leasing perioden er udløbet er løst. Johannes Grønager fik Grid Index out of range når han trykkede CTRL F6 for at komme fra skema til skemaudvalg. Fejlen optræder yderst sjældent, men er fundet og rettet. Licens fejl 1 har generet os en del, men en løsning er fundet MAJ JUNI JUNI JUNI2005 Problemer omkring indlæsning af GXP - filer er nu løst. Wintp fjerner de ekstra mellemrumstegn der var problemet. Udvalg i komprimeret plan genereres nu udelukkende af skemalægningsmotoren HMTP Intet af valgene under Skema menuen kalder skemalægningsmotoren. Diverse andre småfejl fundet og rettet.

2 2 af 13 05JUNI JUNI JUNI JUNI JUNI JUNI2005 Efter Bjarne Wessels anbefaling er der rette i måden der kontrolleres i fagregistret. Uden GAS - oplysninger vil fuldt navn alligevel blive genereret når der trykkes ENTER i det tomme felt. Hvad der bliver genereret afhænger både af klassenavn, aktivitetsnavn og fagnavn. Prøv med aktivitetsnavn: BI2 og BI2x Version 28.1d lægges på nettet. Birgit Eliasen - Østre Borgerdyd - har bemærket at man ikke kan markere og kopiere Komprimeret plan fx til Excel. Det er sket efter at vi lavede alle de ændringer der nu gør 28.1x til det den er. Det virkede nemlig i 26.xx. Det virker nu igen. Man kan markere hele komprimeret plan ved at trykke CTRL + A eller ved at klikke på øverste venstre hjørne. Man kan kopiere ved at trykke CTRL + C eller via men Rediger eller højrekliks menu. Birgit Eliasen - Østre Borgerdyd - har bemærket at når man under vedligeholdelse gem sikkerhedskopi trykker FORTRYD blokerer man resten af programmet. Det er jo en kedelig ting og den er nu rettet. Birgit Eliasen - Østre Borgerdyd - har bemærket at det ville være ønskeligt med forskellige skriftfarver og baggrundsfarver på de enkelte celler i de grundlæggende registre. Det hele kan så fx markeres rødt og det der derefter rettes kan sættes i fx grønt. Derved får man bedre overblik over arbejdet. Det er jo sådan en god ide, at det nu virker i Obligatoriske oplysninger, Lærer-, Klasse-, Rum-, Fag-, Blok-, Positions- og styringsdirektiver. Det har foreløbig ingen indflydelse på udskrifter, men det kan det få senere. Flere tabeller kan evt også få denne funktion. Den styres fra højre klik menuen. Birgit Eliasen Østre Borgerdyd har bemærket at ved export til Lectio kom kun første position med. Dette skyldes at Birgit IKKE havde været inde i Funktioner indstillinger > Skema for at angive fra hvilken position og til hvilken position skemaet skulle eksporteres. Dette bør naturligvis virke alligevel og det gør det så nu. Nu vises simpelthen det samme som under Funktioner indstillinger > Skema. 19JUNI JUNI2005 Forbedret kaldet af skemalægningsmotoren. Kaldet ser nu ud til at virke endnu hurtigere end før. Jan Zimmermann og andre har noteret at Skema > Operationer > Opdater fuldt navn fra Fagregister kørte i uendelig l økke og aldrig afsluttede. Fejlen er fundet og rettet.

3 3 af 13 21JUNI2005 Pål Olav Røstad har noteret at export af Kompr og Skema til Excel ikke retter sig efter de indstillinger der er foretaget i Sideopsætning. Det gør det nu. Fejlen er fundet og rettet. 22JUNI2005 Fjernet problemet med Ukendt fejl : -6 25JUNI JUNI2005 Arbejdet videre med problemet omkring Ukendt fejl:;-6 fra licensstyringsprogrammet. Meget store skemaer giver fejl ved eksport til Excel. Det kommer fuldstændig bag på mig at Excel højst kan have 256 kolonner i hvert regneark. Tplan kan sagtens håndtere fx Rosborg med langt flere kolonner. Jeg blev nødt til at ændre udskrift rutinen således at hvis der er mere end 256 kolonner så opdeles skemaet i tre separate regneark. Et for klasser, et for lærere og et for lokaler. Er der under 256 kolonner i skema eksporteres hele skemaet til ét regneark. Fejlen blev set ved Svendborgs data og ved Rosborgs data, men er nu udbedret på den beskrevne måde. Det var et stort chok at erfare denne begrænsning i Excel. Det kom virkelig bag på mig. Tænk at Microsoft opretholder en sådan begrænsning i 2005! CHOCK!!! 26JUNI2005 Klargjort version 28.1e Klargjort version 26.3c Lagt begge versioner på nettet Klargjort ny brugerhåndbog fra Harald og lagt den på nettet. 15NOV2005 Efter sommerferien er der ændret løst og fast. Men efter kurserne har jeg implementeret en ny facilitet, nemlig direkte import af GAS Blokke. Det vil jeg forklare i det følgende.

4 4 af 13 Der er kommet et nyt punkt under import menuen.

5 5 af 13 Du skriver blot perioder fx 221, stamklasse fx 2g og bloknavn fx MNHN. Dernæst kopierer du søjlerne med GAS - holdbetegnelserne direkte ned under hvert bloknavn. Til sidst trykker du på Generer knappen og så bliver blokregistret automatisk genereret. Resultatet skrives under faneblad Tabeller så det ikke kommer til at overskrive dit blokregister. Det du kan bruge må du selv kopiere over til blokregistret. Mange hilsner fra Lasse :-) 20MAR2006 Opsamling af vinterens arbejde: Forbedring i fagregister: Du kan nu vælge om fagnavnet skal genereres automatisk når du tryukker enter i det tomme fagfelt. Du kan desuden vælge at have en fagtabel, således at du automatisk får genereret positioner og perioder når du trykker enter i de tomme felter. Endelig er det nu muligt at automatisk få indsat rumreferencene når du trykker enter i det tomme rum-felt. Du kan vælge 1., 2., 3. og 4. prioritet. Fagets rumgruppe er den rumgruppe, hvor faget findes som de første bogstaver i gruppenavnet. Fx rumgruppen FYSIK indeholder bogstaverne fy. Det betyder at fagene fy, Fy, FY, fyh, Fyh, FYh automatisk får tildelt rumreferencen FYSIK når du trykker enter i det tommer rumfelt. Bemærk også, at hvis du har valgt kontroller registre inden kørsel under fanebladet Fejl, så genereres alle fag, positioner, perioder og rumreferencer når felterne er tomme. Det betyder at når du har valgt de rigtige indstillinger og har indtastet dine fag-positioner og perioder samt indrettet dit rum-register fornuftigt så gruppenavnene afspejler fagnavnene så kan du helt automatisk få udfyldt både fagnavnet, positionerne, perioderne og rumreferencen.

6 6 af 13 Import af fagregister: Man kan nu tilrettelægge sit fagregister i ro og mag ud fra GAS Hold betegnelserne (også kaldet de Fulde navne), hvorefter man kan generere fagregistret automatisk. Når du vælger menupunktet -Filer -Importer -Importere/Redigere Fagdata Får du adgang til tre faneblade, sådan som du ser på næste side. Du kan også udskrive en skabelon i Excel og så begynde at udfylde den i ro og mag inden du går i gang med Tplan. Endnu bedre du kan måske får andre til at udfylde Excel arket. På min skole er det administrationen der udfylder Excel arket med blokke.

7 7 af 13 Her tilrettelægger du for hvert hold alle relevante oplysninger. Bemærk dog at positioner og perioder kan tilrettelægges fag for fag under fanebladet Fag. Dette faneblad har fuldstændig samme funktion som den tabel du ser under Funktioner - Indstillinger Andet. Bemærk også, at hvis du allerede har importeret holdbetegnelserne (GAS GXP filer) så vil holdbetegnelserne automatisk vise sig når du vælger -Filer -Importer -Importere/Redigere Fagdata Her tilrettelægger du fagenes positioner og perioder. Under det sidste faneblad kan du skrive de klasser der hører til en holdbetegnelse. Det kan du bruge i to situationer. Den føtrste er den, hvor 2g Id faktisk ikke består af alle 2g elever. Du kan så gå ind og skrive at det faktisk kun er klasserne 2a, 2b, 2x og 2z der deltager. Når du så genererer fagregistret bliver der taget hensyn til dette. Det andet tilfælde er når en holdbetegnelse ikke automatisk lader sig omskrive til bestemte klasser. Tplan er jo ikke kun for danske skoler og der kan derfor være steder i verden, hvor klasserne ikke lader sig generere automatisk ud fra holdbetegenelsen.

8 8 af 13

9 9 af 13 Formål: Man vet eksakt hvordan et større eller mindre antall aktiviteter skal plasseres, og man vil på raskeste måte få dette overført til komprimert plan (KomprGrid) og klartekstplan (SkemaGrid) Hittil har vi sagt at all justering av timeplanen skal gjøres av operatorene P1, P2, P4, og F2. Dette er en meget generell teknikk, og den vil sikre 100 % konsistente planer. Den bygger på et meget komplisert sett av pekere. Det er en pris å betale for dette, og det er at det kan bli tungvint og omstendelig å gjøre dette hvis man skal gjøre mange rettinger. Vi vil under ingen omstendigheter gi avkall på det som er laget til nå, men under forutsetning av at man følger visse bestemte regler, kan man gjøre justeringene betydelig enklere. Vi antar at man har kommet et stykke i planleggingen, og man vet eksakt hvordan et antall aktiviteter skal plasseres. Situasjonen kan være følgende: 1. Man har gjennomført en lengre rokeringskjede, og man vet eksakt hvordan dette skal legges ut. 2. Etter planen er lagt, skal man legge på en del støtteundervisning som et resultat av hvordan selve hovedplanen ser ut. 3. Under marsjens gang skal planen for et antall klasser(lærere) oppfylle visse krav. Det fins alternative måter å gjøre dette på, men eksakt hvordan dette skal være, vet man først et stykke ut i timeplanleggingen. 4. Visse uker skal være prosjektuker for visse klasser. Man ser kanskje lett hvordan prosjektuken skal være, men man må jo flytte om en del. Felles for alt dette er at det kan være en god del aktiviteter som skal plasseres. Man kan jo bruke operatorene vi nevnte, men dette kan bli ganske tidkrevende. En forenklet måte er følgende: Man står i komprimert plan og taster Ctrl + F8 (eller velger mappe via høyre -klikk). Nå får man overgang til et nytt grid som vi kaller KOMPRX. Dette er avledet av KomprGrid men følger disse konvensjoner: Celleinnholdet er fast definert og uavhengig av celleinnhold i Komprgrid og reglene er: For stamklassen skriver vi aktivitetens navn fra aktivtetsregisteret For følgeklasser skriver vi stamklassen +aktivitetens navn. For lærere / rom skriver vi stamklassen For alle celler skriver vi som siste tegn spesial symboler (#,,/, B* osv.). Dette for å lette oversikten. I KOMPRX kan man direkte registrere informasjon, men denne informasjon følger visse bestemte regler som skal omtales. For at man lett skal se forskjell på KomprGrid og Komprx, har det sistnevnte grid fått en annen farge på kolonneoverskriften. Man kan bare arbeide med klasse/lærer kolonner mens informasjon i romkolonner har ingen effekt (de er tatt med for oversiktens skyld) Den informasjon man registrerer i KOMPRX har ingen DIREKTE konsekvenser for KomprGrid eller SkemaGrid. Den kan etter hvert overføres til disse grids via en egen knapp for dette. (Se Lasses notat) Komprx arbeider BARE med de senest overførte registre. Dette betyr i praksis at hvis man vil plassere ut nye aktiviteter, må disse først registreres i fag/blokk- register. Hvis man vil gjøre lærer/rom bytter må dette også gjøres i fagregister, og deretter må data overføres.

10 10 af 13 Jeg henviser til Lasses notat (se senere i dette dokument) for redigering/navigering og beskriver her hvilke endringer man kan gjøre av den enkelte celle: 1. BLANKE UT CELLE. Vi finner den aktivitet som tilhørende ressurs (klasse/lærer) eventuelt har i tilhørende posisjon. Denne(disse) aktiviteter fjernes fra planen. Bemerk at blanking av en enkelt celle i en større blokk vil slette hele blokken i denne posisjon. 2. REGISTERE ET AKTIVITETSNAVN Dette må gjøres i den klassekolonne som er stamklasse for aktiviteten. Hvis dette er en kjent aktivitet plasseres aktiviteten i denne posisjon. Hvis stamklassen allerede hadde en aktivitet i denne posisjon fjernes denne normalt i denne posisjon. 3. REGISTRERE EN FULLSTENDIG IDENTIFIKATOR Dette er: Stamklasse + Aktivitetsnavn (med mellomrom) Dette kan man for så vidt skrive i en hvilken som helst klasse/lærer- kolonne, det er bare posisjonen som er interessant. Hvis dette er en kjent aktivitet, plasseres aktiviteten i denne posisjon. Hvis den kolonne hvor vi har registrert aktiviteten har noe i den posisjon hvor identifikatoren står, fjernes dette normalt fra denne posisjon. 4. REGISTRERE: B* Dette blokkerer tilhørende klasse/lærer i denne posisjon. Det kan være at man ser nødvendigheten av dette under marsjens gang. 5. ANNEN INFORMASJON Hvis man skriver noe til en celle som ikke er i samsvar med de 4 første punkt, skrives et feilvarsel til filen Lian.nnn Etter avsluttet sesjon i KOMPRX kan dette sendes til KomprGrid og SkemaGrid via en egen knapp (K) for dette, og man kan fortsette timeplanleggingen på vanlig måte eller med fortsatt arbeid i KOMPRX. Ovenfor sa jeg at vi normalt sletter det som allerede er plassert for aktuell ressurs. Unntaksvis vil vi bevisst gjøre en dobbelplassering. Dette får man til ved å gå til Funksjoner > Innstillinger > Kjøring og hake av for: AKSEPT DBL.PLA. Nå får man til dobbelplasseringer i KOMPRX. Jeg har stor tro på at det overstående vil føre til betydelige forenklinger i visse situasjoner. Jeg har egentlig savnet dette lenge. Jeg savner akkurat nå muligheten for å kunne foreta utvalg av Komprx og gjøre rettinger på samme måte som ovenfor. Ellers avventer jeg brukernes reaksjoner på denne teknikk Harald Michalsen

11 11 af 13 Som Harald har beskrevet ovenfor kan man nu arbejde med gammel komprimeret plan i version 28. Det betyder at der er kommet endnu et valg under komprimeret plan: 1 Komprimeret Beskrivelse Tastetryk Komprimeret Plan Selve den komprimerede plan. Sammenkædet med SKEMA. Ændringer i SKEMA afspejles øjeblikkeligt i komprimeret plan og omvendt. Indhold af celler er brugervalgt. CTRL + F5 2 Komprimeret Udvalg Udvalg fra komprimeret plan. CTRL + F6 3 Komprimeret udspark Udspark fra lægningen CTRL + F7 4 Komprimeret plan med direkte redigering Direkte redigering i cellerne. Der er ingen sammenkædning med skema. Når den direkte redigering er færdig gemmes den redigerede plan og skema mv. genereres der ud fra via Haralds motor. Indhold af celler er fast. CTRL + F8 Den sidste mulighed er kommet til efter forespørgsel fra garvede skemalæggere der er vant til denne mulighed fra de tidligere versioner af tplan. Her ses komprimeret plan:

12 12 af 13 Her ses udvalg: Her ses udspark: Her ses komprimeret plan med direkte redigering i cellerne:

13 13 af 13 Bemærk den nye knap, der gemmer den direkte redigerede plan. Der kan anvendes de sædvanlige redigeringsoperationer fra almindelig tabeller med direkte redigering. Det betyder CTRL + C (Kopiere til udklipsholder) CTRL + X (Klippe til udklipsholder) CTRL + V (Indsætte fra udklipsholder) Når redigering er tilendebragt lagres det redigerede ved hjælp af menupunktet Lagre gammel komprimeret plan under Komprimeret menuen eller ved at klikke på den nye knap. Når man lagrer den gamle komprimerede plan laver motoren en ny komprimeret plan og et nyt skema. Lige nu kan der ikke foretages udvalg i gammel komprimeret plan, men vi arbejder på dette. Mange hilsner fra Lasse :-)

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Bjarne Wessel skrev: filer/importer/importer fra hold/elev-data vejledning" ikke virker. Det virker nu igen.

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Bjarne Wessel skrev: filer/importer/importer fra hold/elev-data vejledning ikke virker. Det virker nu igen. Efter version 28.1a 12MAJ2005 1 af 8 12MAJ2005 12MAJ2005 12MAJ2005 23MAJ2005 Inkl. i 28.1c CTRL C + CTRL V virkede ikke i Tabeller. Det gør det nu. Wintp.exe kunne ikke længere køre uafhængigt af tilstedeværelsen

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu Importér skemadata fra Lectio 1 af 16 Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu Vælg Konverter skemadata Klik på Eksporter skemadata Importér skemadata fra Lectio 2 af 16 Vælg

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen 1 af 5 Tplan er et projekt i evig udvikling. Jeg har modtaget og modtager stadig mange gode ideer til ændringer og/eller tilføjelser til Tplan. Jeg implementerer disse så hurtigt som jeg kan. Støder du

Læs mere

Skemalægning. med. Version 29.x. Lasse Storr-Hansen

Skemalægning. med. Version 29.x. Lasse Storr-Hansen Skemalægning med Version 29.x Lasse Storr-Hansen PIXI 2. udgave 22. marts 2012 michals@online.no lasse@storr-hansen.dk 2 af 21 INDLEDNING...3 SKEMALÆGNING MED TPLAN...3 FORBEREDELSE... 3 Før time - fag

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen 1 af 9 02MAJ2007 03MAJ2007 06MAJ2007 14MAJ2007 Rettet en fejl i installationsprogrammet. Ny installationer kunne ikke køre igennem og stoppede halvvejs. Rettelsen blev lagt på nettet klokken 16:40 mandag

Læs mere

Version

Version 1 af 13 INDHOLDSFORTEGNELSE BACKUP OG OPRYDNING... 2 DET TEKNISKE... 3 SPLIT ET FAG OP I TO AKTIVITETER... 4 NY BRUGER TYPE... 6 DET TEKNISKE... 8 POSITIONER OG PERIODER... 10 FAGREGISTRET... 11 FORBEDRING

Læs mere

Version

Version 1 af 20 Indholdsfortegnelse Skyggelærer, dobbeltlærer, lærerkandidat og samlæsning... 2 Om at bruge 0 i positionsfeltet for lærere, fag og/eller blokke... 8 Lange lærerinitialer, lokalenavne og holdbetegnelser...

Læs mere

Version 26 27-28. Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Ludus Tplan Ludus. Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...2

Version 26 27-28. Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Ludus Tplan Ludus. Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...2 1 af 10 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...2 EKSPORT FRA LUDUS TIL TPLAN...2 Afdelinger...2 Fag...2 Hold...2 Lokaler...2 Lærere...3 Undervisning...3 IMPORT TIL TPLAN...3 IMPORTÉR DATA FRA LUDUS... 4 GENERER

Læs mere

Skemalægning. med. Lasse Storr-Hansen

Skemalægning. med. Lasse Storr-Hansen Skemalægning med Lasse Storr-Hansen 4. udgave 22. februar 2008 2 af 67 INDLEDNING... 3 WINTP TPLAN HISTORIE... 4 NYHEDER I VERSION 26 OG I VERSION 28... 4 SKEMALÆGNING MED TPLAN... 6 SKEMALÆGNING MED TPLAN

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Siden udgivelsen af version 28.2a den 1. maj er der sket følgende:

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Siden udgivelsen af version 28.2a den 1. maj er der sket følgende: 1 af 10 Siden udgivelsen af version 28.2a den 1. maj er der sket følgende: - Ved kurset den 2. maj i Vejle fandt jeg en del småfejl og uhensigtsmæssigheder. - Mange brugere oplevede en meget brutal overgang

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen TPLAN FORBEDRINGER I VERSJON 28.3 2007-2008...2 DET NYE DOKUMENTINTERFACE...4

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen TPLAN FORBEDRINGER I VERSJON 28.3 2007-2008...2 DET NYE DOKUMENTINTERFACE...4 Indholdsfortegnelse 1 af 13 TPLAN FORBEDRINGER I VERSJON 28.3 2007-2008...2 DET NYE DOKUMENTINTERFACE...4 TPLAN OG FILER...5 SKOLEKODEN SOM EFTERNAVN... 5 HVAD SKER DER OMME BAG VED... 6 FILER - NYT DOKUMENT...

Læs mere

Version

Version michals@online.no lasse@storr-hansen.dk 1 af 15 Lav opgaverne i den her rækkefølge: 01) A-Underlig-fejl-i-lærernavn.tpd Start med at lave en kørsel med overførsel af registre (og ikke andet end det!) Brug

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen 1 af 10 NYHEDER I VERSION 28.2F...2 FORLØBET MELLEM JUL OG NYTÅR... 2 FEJLEN I VERSION 28.2E... 2 KONTROL AF INDSTILLINGER ET PÅBEGYNDT ARBEJDE... 2 BETATESTERE SØGES ER DET DIG?... 3 NYHEDER I VERSION

Læs mere

Lectio. Overgang til Lectio Eksamensmodul. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00

Lectio. Overgang til Lectio Eksamensmodul. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Lectio Overgang til Lectio Eksamensmodul 1992-2008 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Forord

Læs mere

Fra Blåt Medlem til Open Office regneark.

Fra Blåt Medlem til Open Office regneark. Fra Blåt Medlem til Open Office regneark. Kopi fra Blåt Medlem til Open Office regneark 1 Eksport fra Blåt Medlem til Open Office regneark 2 Hvad kan du bruge det til 4 Eksempler: Medlemsdelen: Afdelingsopdelt

Læs mere

Fra Blåt Medlem til Excel.

Fra Blåt Medlem til Excel. Fra Blåt Medlem til Excel. Kopi fra Blåt Medlem til Excel 1 Eksport fra Blåt Medlem til Excel 2 Hvad kan du bruge det til 5 Eksempler: Medlemsdelen: Afdelingsopdelt liste med spejderne 5 Fødselsdage og

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2019 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE KRAV SIDE 3 SIDE 4 B. HVORDAN GØRES ALLE VÆRKTØJETS

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL JANUAR 2017 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE

Læs mere

Rette bunkefejl i Legacy

Rette bunkefejl i Legacy Rette bunkefejl i Legacy - med programmet Microsoft Access Indhold Programmet Microsoft Access... 1 Oprette korte stednavne... 3 Den tunge måde at rette på... 3 Den lettere måde... 4 Slette stednavne...

Læs mere

Lectio. SMS-service vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.

Lectio. SMS-service vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom. Lectio SMS-service vejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Baggrund Vejledning

Læs mere

Opgaver. Notater. Opgave 1: Find kursus hjemmeside og bladre lidt rundt på siderne.

Opgaver. Notater. Opgave 1: Find kursus hjemmeside og bladre lidt rundt på siderne. Opgaver Opgaverne er stillet i henhold til medleverede brugervejledning, og som er en facitliste for opgaverne. Brug den undervejs til at løse opgaverne med, og kom med de punkter som den måtte mangle,

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Uddannelsesplaner i MinUddannelse

Uddannelsesplaner i MinUddannelse Uddannelsesplaner i MinUddannelse Denne vejledning giver et overblik over arbejdet med MinUddannelse fra en UU-vejleders synspunkt. Indhold 1. Introduktion... 2 2. Tekniske specifikationer... 2 3. Som

Læs mere

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Velkommen til Picasa! Start med at importere dine billeder til programmet. (1-2) 1) Inde i hovedbiblioteket trykker du på Importer, og du

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark.

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark. Budget vejledning Indhold Oprettelse af budget i TØS...3 TØS- budget til excel eksport af budget...4 Excel budget til TØS import af budget...5 Udlæse regnskabstal til budget...8 Slette budgetter...8 UDSKRIFTER...9

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender

Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender Frontend redigering af kredssider og brug af kalender Logge ind og lave simpel redigering... Side 2-3 Opret ny side... Side 4 Læg billede

Læs mere

Brugeradministrationsvejledning til SMS Web

Brugeradministrationsvejledning til SMS Web Brugeradministrationsvejledning til SMS Web Administration Denne side vil være forskellig afhængig af om man er administrator eller bruger. Administrator får oversigt over alle brugerne samt konfiguration,

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider.

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider. Startvejledning Microsoft Publisher 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Føj dine

Læs mere

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Outlook Side 1 Microsoft Outlook 2010 Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk.

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012 Vejledning Lønindberetning Opdateret 14. februar 2012 Indhold Forudsætninger... 3 Indberetningsmappe... 3 TF-koder... 3 Lærernes aktiviteter... 4 Forud-oprettelse... 4 Bagud-oprettelse... 4 Indstillinger...

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL FIONA ONLINE

TIPS OG TRICKS TIL FIONA ONLINE DANMARKS NATIONALBANK TIPS OG TRICKS TIL FIONA ONLINE 1 Indberetning af finansielle mellemværender til Nationalbanken 2 Oversigt over tips og tricks til FIONA Online Forsiden: Her offentliggøres nyheder

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Brugermanual. Til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel

Brugermanual. Til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel Brugermanual Til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel Brugermanual til Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel 1. Indledning Diabetesforeningens elektroniske regnskabsmodel findes på

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Skemalægning med tplan

Skemalægning med tplan Skemalægning med tplan 1. dag Import af data, kontrol 2. dag Kontrol og lægning 3. dag Justering og eksport Lasse Storr-Hansen Skemalægger stil krav! Kræv en ordentlig bærbar pc i3 i5 i7 Windows 7 eller

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Pia Schiermer, Underviser ved UNI-C og Vestsjællands Amtscenter 2/19

Pia Schiermer, Underviser ved UNI-C og Vestsjællands Amtscenter 2/19 Pia Schiermer, Underviser ved UNI-C og Vestsjællands Amtscenter 2/19 INDHOLD ÅBNE 4 OPRET ELEVPLAN 4 REDIGERE - / SKRIVE I ELEVPLAN 6 VEJLEDNING 7 ERSTAT INDHOLD MED HØJRE SPALTE 7 OFFICIELLE MÅL 8 KOPIERE

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012 Picto Selector Lav dine egne symbolark Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5 Picto Selector på USB...8

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

Selene brugervejledning

Selene brugervejledning Selene brugervejledning F2 : Åbner en oversigt med data for det aktive felt. F3: Gemmer data i det aktive vindue Salgsordre : Bruges til oprettelse af Ordre/Arbejdskort/Fakrura Debitor: Debitorregister,

Læs mere

Vejledning til Planmodul i FLEX

Vejledning til Planmodul i FLEX Vejledning til Planmodul i FLEX Planlægningsmodulet i FLEX er udformet for at give planlæggeren mulighed for at lave fagfordeling på hold samt ressourcestyre medarbejdernes arbejdstid. Alle stamdata hentes

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

UNI-labels i Open- og LibreOffice

UNI-labels i Open- og LibreOffice UNI-labels i Open- og LibreOffice Print labels til dine elever med UNI login-oplysninger Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er UNI-Label?...4 Få fat på data!...5 Registrer dine data!...8 Lav

Læs mere

Hånd@ Tilretning af importdatafiler

Hånd@ Tilretning af importdatafiler Hånd@ Tilretning af importdatafiler Tilretning af Import data filer.... 3 Fjerne dubletter... 4 Tilret og tilføj kolonne overskrifter... 9 Hvordan fordeles data fra en kolonne til flere?... 10 Sammenføje

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Vejledning til Tælleplansmodul

Vejledning til Tælleplansmodul Vejledning til Tælleplansmodul Hvad er en tælleplan, og hvad bruger man den til? En tælleplan er basalt set en samling af snit, som man vil tælle på i et givet år. Tælleplaner kan være organiseret forskelligt

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes.

I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes. I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes. Sidst i denne vejledning er vist et Excel dokument som det KAN se ud. Ligesom

Læs mere

Tabulex Trio. Grunddata. Grønland

Tabulex Trio. Grunddata. Grønland Tabulex Trio Grunddata Grønland Trio Grunddata Grønland Side 2 Indholdsfortegnelse Velkommen til Trio!... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Backup... 4 Dan backup... 4 Indlæs backup... 4 Send backup til

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra   klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynets indberetningssystem Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynet - 2. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 FORUDSÆTNINGER... 3 3 TRIN FOR TRIN... 4 3.1 Hent

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Mark Online

Kom godt i gang med DLBR Mark Online Kom godt i gang med DLBR Mark Online DLBR Mark Online indeholder Markplan og Dyrkningsjournal. Markplan bruger du til at du oprette og redigere i bedriftens markplan, mens du bruger dyrkningsjournalen

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Opskrivning af skoleår... 2 1)Dannelse af ny klassefil til :... 2 Import af klassefil... 5 2 Opskrivning af venteliste... 7 3 Sletning af Ugyldige elever... 9 Side 1 Opskrivning af

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm 05-04-2017 Ecxelversioner Skabelonen er oprettet i Excel 2010 i xlsm-format. Så vidt jeg ved, kan Excel 2007 arbejde

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

Søren Christian Nissen

Søren Christian Nissen Fraværsprotokol Søren Christian Nissen www.sc-nissen.dk e-mail: sc.nissen@sc-nissen.dk Fraværsprotokol version 5.5-22-08-2010 Adobe InDesign CS4 2 Indholdsfortegnelse Makroer...3 Ændre makrosikkerhed...3

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling.

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling. Sportsplanner I DGI Sportsplanner har du mulighed for at tegne redskabsbaner, som passer direkte på det sted, hvor du og dine gymnaster træner. De opstillinger du tegner har du mulighed for at få tilsendt

Læs mere

Mini-guide for opdatering af hjemmesiden for. SOIF www.soif.dk

Mini-guide for opdatering af hjemmesiden for. SOIF www.soif.dk Mini-guide for opdatering af hjemmesiden for SOIF www.soif.dk Senest opdateret: 03-07-2009 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse 2 Lidt generelt om KlubCMS 3 Brugere/Brugergrupper 3 Sideopbygning:

Læs mere

SARA. Kvik Guide 2. udgave. Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA.

SARA. Kvik Guide 2. udgave. Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA. SARA Kvik Guide 2. udgave Denne vejledning vil på mindre end en time vise dig, hvordan du kommer i gang med at bruge SARA. Du vil lære at: Søge poster; Fremvise poster; Redigere en eksisterende post; Oprette

Læs mere

Genveje i Excel. Herunder ser du en liste over nyttige genveje i Excel, skimt den igennem og se hvilke der er vigtigst for dig.

Genveje i Excel. Herunder ser du en liste over nyttige genveje i Excel, skimt den igennem og se hvilke der er vigtigst for dig. Genveje i Excel Herunder ser du en liste over nyttige genveje i Excel, skimt den igennem og se hvilke der er vigtigst for dig. Hvis man vil Skal man trykke på Taster der bruges til at flytte eller rulle

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact Printvenlig side for Forsidetekst Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact www.survey-xact.dk Oprettelsen af en kursusevaluering består af flg. trin: 1. Oprettelse af spørgeskema ud fra en skabelon 2.

Læs mere

Excel for nybegyndere

Excel for nybegyndere cm Excel for nybegyndere 2007-2010 Indhold: Kolonner Rækker Celler Formellinjen Regnefunktioner (de 4 regningsarter) Kolonnebredde Værktøjslinjen Startside Søjlediagram. Udskrivning Hvor høje er vi? 185

Læs mere

ectrl Skabelonkonvertering

ectrl Skabelonkonvertering ectrl Skabelonkonvertering Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Import ved hjælp af standardskabeloner 4 Kolonneopsætning og feltdefinition 6 3. Opsætning af konverteringsdefinitioner 8 4. Udvidede muligheder

Læs mere

rdtaxaplan Vejledning

rdtaxaplan Vejledning ravnø data - svendborgvej 9-5750 ringe - www.ravno.dk - rd@ravno.dk - 6263 2667 2009 Ravnø Data Indhold 1. rdtaxaplan...5 1.1. Oversigt...5 1.2. Hovedmenu...5 1.3. Godt at vide, inden du går videre...6

Læs mere

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S Instruktion og nyheder i TAL Automatisk ro Ny forbedret udtalebog Automatisk ro ScanDis A/S ViTre version 91 opdatering Side 1 Ny indstilling af oplæsning med funktionen

Læs mere

Vejledning. Indlæsning af studerende til gruppedannelse i STADS. Indhold. Studie-IT Tlf.:

Vejledning. Indlæsning af studerende til gruppedannelse i STADS. Indhold. Studie-IT Tlf.: Studie-IT Tlf.: 9940 9720 Vejledning Indlæsning af studerende til gruppedannelse i STADS Indhold Indledning.... 2 Udvælgelse af data. i istads... 2 Generering af data... 5 Generering af data fra et excel-ark...

Læs mere

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering Mamut Enterprise Abonnementsfakturering Mamut Enterprise Abonnementsfakturering er et værktøj til fakturering af kunder, som har faste aftaler eller abonnementer. Løsningen er inkluderet i Mamut Enterprise

Læs mere

NR. 92 PDF-formularer med OpenOffice DEN 4. MARTS 2015

NR. 92 PDF-formularer med OpenOffice DEN 4. MARTS 2015 NR. 92 PDF-formularer med OpenOffice DEN 4. MARTS 2015 PDF-formularer med OpenOffice til LUDUS Web Målet med dette Tips & Tricks er at beskrive, hvordan man laver PDF-formularer til brug i LUDUS Web. Læs

Læs mere

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010.

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010. 4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint00. Hvis man som webmaster vælger at redigere hjemmesiden uden brug af guiderne sker det via de redigeringsmuligheder

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Når du arbejder i Untis, er det ligesom i alle andre programmer vigtigt, at du tager backup af dine data.

Når du arbejder i Untis, er det ligesom i alle andre programmer vigtigt, at du tager backup af dine data. Backup Når du arbejder i Untis, er det ligesom i alle andre programmer vigtigt, at du tager backup af dine data. Start med at oprette en backup-mappe til dine Untis-filer vha. stifinder i Windows. I menuen

Læs mere