BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION TIL UDBUD AF INDSAMLING AF DAGRENOVATION. 1 Kravspecifikation til udbud af indsamling af dagrenovation 4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION TIL UDBUD AF INDSAMLING AF DAGRENOVATION. 1 Kravspecifikation til udbud af indsamling af dagrenovation 4"

Transkript

1 Affald og Trafik BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION TIL UDBUD AF INDSAMLING AF DAGRENOVATION Indhold 1 Kravspecifikation til udbud af indsamling af dagrenovation Opgavens omfang 4 2 Overordnet beskrivelse af gammel ordning 5 3 Overordnet beskrivelse af ny ordning Affaldsfraktioner der skal indsamles Restaffald Organisk affald Papir/karton Emballageaffald Batterier Miljøkasser 11 4 Opsamlingsmateriel Beholdere og minicontainere Miljøkasser 13 5 Indsamling Indsamlingshyppighed Generel beskrivelse af procedure ved indsamling Tømmetidspunkter Registrering af tømninger Elektroniske registreringer og henvendelser Tømning af beholdere og minicontainere i ny ordning (14 dags og 4 ugerstømning) Indsamling ved tidligere ordning i midtbyen, som udfases, samt de større ejendomme og institutioner som får dispensation til 1. januar (uge tømning) l sække Beholdere og minicontainere Sommerhus tømning Sæsontømninger Ekstratømninger/engangsydelser Ekstra sække 19 Dato:

2 5.12 Håndtering af Sække Forhindringer i adgang til ejendommen Indsamling af batterier Indsamling af miljøkasser Aflåste adresser/containere Adgangsveje/Afhentningsmateriel Offentlig vej m.m Særafhentninger og dispensationer Låger Andre adresser og adgangsvej Vask af beholder og minicontainere Vejrlig Vejrligssække til ikke sorteret dagrenovation Kørselsstop 26 6 Meddelelse til borgerne 26 7 Kontrol og afvisninger af tømninger 27 8 Håndtering af henvendelser 28 9 Plan for indsamling Arbejds- og ruteplaner Ændringer af ruteplaner Helligdagsindsamling Helligdagsindsamling restaffald og organisk affald Helligdagsindsamling af papir/karton og emballageaffald Krav til bilerne Driftsstop biler eller materiel Informations tæpper Mandskab og modtageanlæg Mandskab Parkeringsareal Kørselsleder Modtageanlæg Restaffald (til forbrænding) Organisk affald, Papir/karton og emballageaffald Batterier og Miljøkasser Undervisning 39 Dato:

3 12 Uddeling af informationsmateriale Arbejdsmiljø Generelle krav Sikkerhedsorganisation Månedsrapporter Uddannelse renovationsmedarbejdere Uddannelse af chauffør Kvalitetsstyring Generelt Opsamling af informationer til brug for kvalitetsstyring Optimering af samarbejde Elektronisk sags- og dokumenthåndtering Dagligt samarbejde Driftsmøder og kvalitetsstyringsmøder Optimering af arbejdsgange Måleparametre for kvaliteten af indsamlingsarbejdet Kvalitetsstyringsmøder Bodsoversigt Adresser hvor der i dag tømmes flere gange ugentlig Adresser hvor der i dag betales tillæg for ekstra længde 49 Dato:

4 1 KRAVSPECIFIKATION TIL UDBUD AF INDSAMLING AF DAGRENOVATION I kravspecifikationen er: Udbyder omtalt som Horsens Kommune Tilbudsgiver er omtalt som Renovatør Tilbudssum er omtalt som entreprisesum Kontraktperioden omtalt som entreprisen Horsens Kommunes IT-system er en betegnelse for det for Horsens Kommunes til enhver tid gældende affaldshåndteringssystem til håndtering af affaldsdata Når der henvises til RFID-tags menes Tags baseret på DIN 30745/EN baseret på standarden ISO11784/11785, med HDX (Half Duplex), og dataformatet 64 bit og 134,2 khz 1.1 Opgavens omfang Udbuddet omfatter indsamling og transport af kildesorteret dagrenovation og dagrenovationslignende affald i komprimatorbiler, i Horsens Kommune med undtagelse af øen Endelave. Entreprisen vil pr. 28. september 2015 omfatte følgende nye og gamle ordninger: Gammel ordning for indsamling af restaffald (eksisterende ordning) Gammel ordning for indsamling af batterier (eksisterende ordning) Ny ordning for indsamling af restaffald, organisk affald, papir/karton affald og emballage affald Ny ordning for indsamling af miljøkasser I de to efterfølgende afsnit beskrives i overordnede træk den gamle ordning og omfanget af denne (afsnit 2) samt den nye ordning og omfanget af denne (afsnit 3). Dato:

5 Medtages når sat frem Gammel ordning Uge Tømninger 2 OVERORDNET BESKRIVELSE AF GAMMEL ORDNING Indtil hele Kommunen er omlagt skal Renovatøren også indsamle efter den gamle ordning. Den gamle ordning omfatter indsamling af restaffald og batterier. I entreprisens start vil indsamlingen af dagrenovation omfatte indsamling af brugte batterier og mobiltelefoner i plastik poser. Batteriordningen forventes helt udfaset ultimo Det særlige ved den gamle ordning med indsamling af restaffald er, at der skal tømmes restaffald i 110 l sække, l beholdere, minicontainere l samt 800 l minicontainere. Der hentes i dag i midtbyen på årsbasis: ca stk. 110 l sække ca. 260 stk. 120 l beholdere ca stk. 240 l beholdere ca stk. øvrige containere ( l) ca stk. 800 l container Disse tømninger vil blive konverteret til enten nye beholdere, minicontainere (400 l 660 l) eller nedgravede systemer. Konverteringen vil ske løbende efter kontraktstart og henover Dog skal det forventes, at enkelte ejendomme fordelt over hele Kommunen vil bevare sække som dispensation. De tilbageblevne sække overgår som udgangspunkt til 14 dagstømninger. Den efterfølgende figur (figur 1) viser den forventede udvikling af den gamle ordning i antal sække og kg: Tømning af 110 liters sække sække sække 625 sække KUN DISPENSATIONER TILBAGE 50 sække (uge tømning) 700 sække (14. dagstømning) Tømning af 800 l containere 90 stk. 65 stk. 45 stk. Øvrige containere l 465 stk. 420 stk. 380 stk. Øvrige containere 120 og 240 l 20 stk. 15 stk. 10 stk. Indsamling af batterier i poser kg kg Figur 1: Oversigt udfasning af gammel ordning i midtbyen opgjort i antal sække og kg Dato:

6 Medtages når sat frem Gammel ordning Uge Tømninger Ovenstående figur (figur 1) illustrerer den gamle ordning og den forventede udvikling undervejs i entreprisen opgjort i mængder (styk og kg). Tallene er Horsens Kommunes bedste bud på baggrund af de oplysninger, der pt. foreligger. Tallene er alene vejledende. Det samme er gældende for den efterfølgende figur. I nedenstående figur illustreres udfasningen af den gamle ordning opgjort i antal tømninger i stedet Tømning af 110 liters sække tømninger tømninger tømninger KUN DISPENSATIONER TILBAGE 2600 tømninger (uge) tømninger (14 dagstømninger) Tømning af 800 l containere tømninger tømninger tømninger Øvrige containere l tømninger tømninger tømninger Øvrige containere 120 og 240 l tømninger 780 tømninger 570 tømninger Indsamling af batterier i poser 8300 tømninger 4200 tømninger Figur 2: Oversigt udfasning af gammel ordning i Midtbyen - opgjort i antal tømninger Tømningerne i den gamle ordning udgør i 2016 ca. 8 procent af tømningerne i den nye ordning og udgør dermed en mindre del af den totale entreprise. Det forventes at ca. 20 procent af tømningerne i den gamle ordning overgår til tømninger under den nye ordning. Det forventes af de resterende ca. 80 procent af tømningerne udgår af entreprisen, da de overgår til de nedgravede affaldsbeholdere. Tømning af nedgravede affaldsbeholdere er ikke en del af entreprisen. Horsens Kommune vil som udgangspunkt selv varetage tømningen af de nedgravede affaldsbeholdere. Dato:

7 3 OVERORDNET BESKRIVELSE AF NY ORDNING Horsens Kommunes nye ordning med sortering i 4 fraktioner træder i kraft pr. 28. september 2015 i det meste af Horsens Kommune. Undtagelserne er: 1. I Midtbyen vil den nye ordning træde i kraft løbende fra entreprisens start, og omlægningen forventes at være helt færdig ultimo Indførelsen af sortering af affaldet vil først blive indført i takt med omlæggelsen til ny ordning. Midtbyen som område er defineret i nedenstående kort. 2. Større ejendomme og institutioner i resten af Kommunen, som ikke kan nå at etablere forholdene inden 28. september 2015, vil få dispensation. Den nye ordning går primært ud på indsamling af dagrenovation i 2-delte og ikke-delte beholdere samt minicontainere i komprimatorbiler. Den nye ordning omfatter som udgangspunkt følgende typer af beholdere og minicontainere og der er ikke planer om indførelse af yderligere typer af beholdere: 2-hjul MGBneo 140 l ikke delt 2-hjul MGBneo 240 l ikke delt 2-hjul MGBneo 240 l 2-delt 2-hjul PWS 360/370 l ikke delt 2-hjul PWS 360/370 l 2-delt 4-hjul PWS beholder 400 l 4-hjul PWS beholder 660 l Dato:

8 Indsamlingen gælder 4 fraktioner i 2- kammerbiler. De 4 fraktioner er: Restaffald Organisk affald Papir/karton Emballageaffald I takt med at den nye ordning udbredes, bliver nye beholdere og minicontainere monteret med chip. Beholderne og minicontainerne skal registres ved tømning på komprimatorbilerne. De enkelte beholdere skal ikke vejes. Borgerne står for jævnlig rengøring af beholderne. Horsens Kommune vil i samarbejde med ekstern samarbejdspartner som udgangspunkt vaske beholdere til organisk affald og restaffald en gang årligt. Indkøb og udbringning af beholdere og minicontainere, er ikke omfattet af entreprisen, men forestås af Horsens Kommune. Primo november 2016 udvides indsamlingen med miljøkasser. Renovatøren skal til enhver tid kunne tåle nedgang i materielantal og dermed tømninger - i takt med, at der etableres nedgravede affaldsbeholdere til alle 4 fraktioner. 3.1 Affaldsfraktioner der skal indsamles Henteordningen består af i alt 5 affaldsfraktioner: - Restaffald - Organisk affald - Papir/karton - Emballageaffald - Batterier/Miljøkasser Efterfølgende figur (figur 3) illustrerer den nye ordning og den forventede udvikling undervejs i entreprisen opgjort i antal tømninger. Tallene er Horsens Kommunens bedste bud på baggrund af de oplysninger, der pt. foreligger. Tallene er alene vejledende. I nedenstående figur 3 er: Forkortelsen tøm anvendt for tømninger. Tallene i figuren er afrundet i forhold til tallene i tilbudslisten Dato:

9 Uge, 14. dags og 4. ugers Tømninger Uge og 14. dags Tømninger 14 dags og 4. ugers Tømninger Ny ordning Uge og 14. dags Tømninger 4. uges og sommerhus Tømninger Uge, 14. dags og sommerhus Tømninger Medtages når sat frem Indsamling af miljøkasser stk stk stk stk. Indsamling organisk affald og restaffald 2 hjulet beholder delt 60/40 (240, 360/370 l) tøm tøm tøm tøm tøm Indsamling af papir/karton og emballage 2 hjulet beholder delt 60/40 (240, 360/370 l) tøm tøm tøm tøm tøm Indsamling af organisk affald - 2 hjulet beholder IKKE delt (140, 240, 360/370 l) tøm tøm tøm tøm tøm Indsamling rest affald - 2 hjulet beholder IKKE delt (140, 240, 360/370 l) tøm tøm tøm tøm tøm Indsamling papir/karton - 2 hjulet beholder IKKE delt (140, 240, 360/370 l) tøm tøm tøm tøm tøm Indsamling emballage - 2 hjulet beholder IKKE delt (140, 240, 360/370 l) 650 tøm 650 tøm 650 tøm 650 tøm 650 tøm Indsamling rest affald - 4 hjulet beholder IKKE delt (400, 600, 660 l) tøm tøm tøm tøm tøm Indsamling papir/karton - 4 hjulet beholder IKKE delt (400, 660 l) tøm tøm tøm tøm tøm Figur 3: Oversigt over udvikling i ny ordning - opgjort i antal tømninger Ejendomme fra Midtbyen, der forventes at skulle overgå til den nye ordning er medtaget i tallene med 50 procent i 2017 og 50 procent i Tallene er ikke korrigeret for boligselskaber o.lign., der i perioden vælger at etablere private nedgravede beholdere, da dette tal pt. er ukendt. Dato:

10 3.1.1 Restaffald Restaffald dækker over forbrændingsegnet affald fra husholdninger samt dagrenovationslignende affald fra virksomheder. Horsens Kommune forventer faldende mængder gennem perioden, i takt med implementering af den nye ordning, til ca tons årligt. Restaffaldet må komprimeres og hentes i 2 kammerbiler sammen med organisk affald. Restaffaldet skal aflæsses før det organiske affald for at undgå, at forbrændingsegnet restaffald tømmes ud til genanvendelse som organisk affald Organisk affald Organisk affald vil også blive betegnet som madaffald i Horsens Kommunes sorteringsvejledninger. Organisk affald består af alle madvarer som angivet i den til enhver tid gældende sorteringsvejledning fra Horsens Kommune. Det organiske affald er typisk emballeret i papirsposer, som leveres til borgerne af Horsens Kommunes driftsgård. Det forventes, at der udleveres 100 papirsposer 2 gange årligt. Horsens Kommune laver informationer til borgerne med sortering, hvor vi råder borgerne til ikke at tilføre papirsposerne for meget væske af hensyn til holdbarhed og gennemvædning af poserne. Fraktionen må komprimeres og transporteres i 2 kammerbiler, hvor den anden fraktion er restaffaldet. Horsens Kommune forventer følgende: 2015 (fra 28. september): 1000 tons 2016: 5450 tons 2017: 6400 tons De forventede mængder er angivet med meget stor usikkerhed, da ordningen er ny i Horsens. Årsagen til de øgede mængderne henover er, at ordningen udbredes Papir/karton Papir/karton består af pap, aviser, reklamer og karton som angivet i den til enhver tid gældende sorteringsvejledning fra Horsens Kommune. Horsens Kommune vil informere borgerne om sortering, med henblik på at minimere uhygiejnisk karton og papir. Horsens Kommune forventer, at der indsamles ca tons papir/karton årligt. Fraktionen må komprimeres og skal transporteres i 2 kammerbiler, hvor den anden fraktion er emballageaffald, som ikke må komprimeres Emballageaffald Emballageaffaldet består af en blandet fraktion, som angivet i den til enhver tid gældende sorteringsvejledning fra Horsens Kommune: - Glas og flasker - Metal- og konservesdåser Dato:

11 - Plastflasker - Plastbakker Horsens Kommune forventer stigende mængder i løbet af kontraktperioden og forventer at nå ca tons årligt, når ordningen er fuldt implementeret. Ordningen vil kunne udvides til andre typer materiale end emballage i de eksisterende beholdere. Fraktionen må indsamles i 2 kammerbiler sammen med papir/karton, men må ikke komprimeres Batterier Batteriordningen er en eksisterende ordning, som udfases, når ordningen med Miljøkasser indføres. Batteriordningen forventes udfaset ultimo Borgerne i enfamiliehuse kan lægge brugte batterier og mobiltelefoner i en gennemsigtig plastpose oven på låget. Borgere i flerfamilieejendomme med minicontainere kan opbevare batterierne i en batteriboks placeret i umiddelbar nærhed af containeren. Horsens Kommune har indsamlet 1720 kg i Miljøkasser Fra primo november 2016 indfører Horsens Kommune miljøkasser ved alle boligenheder. Indholdet vil være angivet i den til enhver tid gældende sorteringsvejledning fra Horsens Kommune. Renovatøren vil primært få miljøkasser med fra 1 og 2 familiehuse, samt nogle 3 og 4 familieejendomme. Horsens Kommune forventer, at hver boligenhed, efter en indkøringsperiode, i gennemsnit afleverer 1 kasse årligt til en af Horsens Kommunes indsamlingsmuligheder. Der må forventes en pulterkammer-effekt ved opstart. Horsens Kommune forventer, at Renovatøren skal indsamle ca miljøkasser pr. år, når ordningen er fuldt implementeret. 4 OPSAMLINGSMATERIEL 4.1 Beholdere og minicontainere Ved den nye ordnings start vil der blive opstillet nye beholdere og/eller minicontainere, medmindre der i forvejen findes materiel, som kan anvendes ved den nye ordning. Alt nyt materiel er monteret med chip og parret med tilhørsadressen samt forsynet med adresselabel. For typer af nyt materiel se afsnit 3 Overordnet beskrivelse ny ordning. Det gamle materiel som benyttes i Horsens nuværende ordning skal tømmes, men er ikke monteret med chip og adressemærket. Når de efterhånden overgår til Horsens Kommunes ny ordning vil der leveres nyt materiel med chip og adresselabel. Dato:

12 En stor del af materiellet i den nye ordning er 2-delt med forholdet 40/60, mens andet materiel ikke er delt, men beregnet til en af de i alt 4 fraktioner. Alle 2 delte beholdere er delt med skillerum placeret vinkelret på hjulakslen, således at det lille rum (40 %) passer med bilens højre side og beholderes store rum (60%) passer til bilens venstre side. Det nye materiel ejes af Horsens Kommune, der også står for fornyelse af materiel i det omfang, at det vurderes at være nødvendigt eller i det omfang Horsens Kommunes affaldsregulativ foreskriver det. Der skal tømmes i følgende materiel: Beholder type 2 hjulet beholder - delt 60/40 2 hjulet beholder ikke delt 4 hjulet minicontainer ikke delt Beholder kapacitet Restaffald og organisk affald Papir/ karton og Emballage Organisk affald Papir/ karton Restaffald Emballage Ny ordning 240 l x x 360 eller 370 l x x 140 l x x x x 240 l x x x x 360 eller 370 l x x x x 400 l x x 600 l x x 660 l x x Gammel ordning Sække 110 l x Beholdere 120 l x Minicontainere 400 l x Minicontainere 600 l x x Minicontainere 660 l x x Minicontainere 800 l x Renovatøren skal anvende komprimatorbiler, der er indrettet til håndtering af alle de nævnte typer opsamlingsmateriel og affaldsfraktioner. Renovatøren skal kunne tømme alle beholdertyper som Horsens Kommune anvender. Renovatøren skal kunne tåle af- og tilmeldinger, som er forårsaget af den fortsatte implementering at det nye indsamlingssystem. Da der i kontraktperiodens forløb vil blive etableret nedgravede affaldsbeholdere ved boligforeninger som private løsninger og i Horsens midtby som fællesløsninger, skal Renovatøren tåle nedgang i antal tømninger på baggrund af dette. Dato:

13 Det forventes at Horsens Kommune i bymidten etablerer fællesløsninger med nedgravede affaldsstationer på udvalgte steder. Inden entreprisens start vil der være etableret 30 stationer der dækker ca boligenheder. Disse er fratrukket antallet i tilbudslisten. I de kommende år forventer Horsens Kommune at etablere følgende antal fælles stationer: 2016: 18 stationer 2017: 12 stationer 2018: 12 stationer Dette vil formodentlig for 2016 til 2018 svare til boligenheder. Derudover vil en del af de større ejendomskomplekser vælge at etablere nedgravede affaldsbeholdere. Horsens Kommune forventer, at der i årene vil være en nedgang, der svarer til antal boligenheder over 3 år. Renovatøren skal acceptere almindelige ændringer i borgernes valg af opsamlingsudstyr samt ændringer som følge af ændringer i Kommunens indbyggerantal og antal tilmeldte tømningsenheder. Fordelingen på typer af opsamlingsmateriel fremgår af tilbudslisten. Fordelingen af materieltyper i tilbudslisten er opgivet som et skøn. 4.2 Miljøkasser Miljøkasserne er ikke indkøbt af Horsens Kommune endnu, men vil komme til at rumme l. Horsens Kommune forventer at størrelsen af kasserne bliver (l x b x h) 37,5 x 26,5 x 27,5 cm. 5 INDSAMLING 5.1 Indsamlingshyppighed. Entreprisen omfatter indsamling og transport af dagrenovation og dagrenovationslignende affald fra parcelhuse, rækkehuse, etageboliger, landbrugsejendomme, sommerhuse, institutioner og erhvervsvirksomheder. I dag har alle ugetømning, men ved overgangen til den nye ordning vil der som udgangspunkt være 14- dagstømning. Der vil dog kunne være særlige forhold, som gør, at der nogle steder skal ske ugetømning eller flere gange ugentlig tømning. Private borgere vil som hovedregel have 2 stk. 240 l beholdere, begge delt med en skillevæg. Den ene med restaffald og organisk affald, skal tømmes hver 14 dag og den anden med papir og emballage skal tømmes hver 4. uge. Ved flerfamilies huse vil samme sortering gælde. Dog ikke alle fra 28. september 2015, men her vil sorteringen indføres løbende i takt med, at aftaler bliver lavet. De steder, hvor der ikke er plads, eller hvor der er en hygiejnisk begrundet årsag til oftere tømning, vil der blive tømt ugentlig og for enkelte steder flere gange ugentlig. I dag har følgende antal adresser tømning af restaffald mere end en gang ugentlig: 36 adresser tømmes 2 gange ugentlig 4 adresser tømmes 3 gange ugentlig 1 adresser tømmes 5 gange ugentlig Dato:

14 Af Afsnit 15 Adresser hvor der i dag tømmes flere gange ugentlig i indeværende bilag fremgår hvilke adresser, der i dag ligger bag de adresser, der får tømt flere gange ugentligt. 5.2 Generel beskrivelse af procedure ved indsamling Indsamlingen af dagrenovation skal foregå som en standplads/standplads afhentning med undtagelse af de adresser, hvor der er særlig aftale om udsætning af sække, beholdere eller containere til skel, hvor indsamlingen er skel/skel afhentning. Pt. er ca adresser med udsættersække og et uvist antal adresser med minicontainer og beholdere, der stilles frem og et uvis antal af stativer, som er placeret i skel. Med standplads/standplads menes, at den enkelte beholder/container skal stilles tilbage på samme plads/i samme rækkefølge, som de blev hentet. Ved større ejendomme og byfornyelsesområder er opsamlingsmateriel, ofte minicontainere, placeret i Affaldsøer, hvorfra Renovatøren afhenter og returnerer dem. Containerne kan være forsynet med lås. Enten gravitationslås eller med hængelås med en standardnøgle, der passer til alle hængelåse på minicontainere. Alle helt eller delvist fyldte sække, beholdere og minicontainere skal tømmes på de aktuelle tømmedage. Færdsel på borgerens grund skal altid foregå ad ejendommens godkendte adgangsvej på anlagte veje og stier. Der må ikke laves genveje over private adresser eller skovarealer. Andre adgangsveje kan forekomme efter særlig aftale med Horsens Kommune. Håndtering af sække, beholdere og containere skal ske efter de rammer, der er udstukket i Arbejdstilsynets anvisninger og At-vejledning. Håndtering af afhentet dagrenovation er alene Renovatørens ansvar i det øjeblik, affaldet flyttes fra den standplads, hvor det er blevet opsamlet på borgerens grund, og indtil det afleveres til modtageanlægget eller omlastestation. Herunder er det ligeledes Renovatørens ansvar, at der ikke sker spild af affald, mens affaldet er under Renovatørens håndtering. Såfremt der ved indsamlingen spildes affald i flydende eller fast form, skal Renovatøren foranledige spildet opfejet og fjernet, inden stedet forlades. Op fejes spild ikke, kan Horsens Kommune foranledige dette udført på Renovatørens regning. I forbindelse med indsamling må der ikke være affald i skuffen på komprimatorbilen under transport. Skulle der ved uheld ske et større spild af olie eller perkolat, skal Renovatøren tilkalde Horsens Kommunes miljøvagt. Der må ikke indgås private aftaler mellem Renovatøren og borgeren med hensyn til eksempelvis adgangsvej, placering af opsamlingsmateriel og lignende. Det er ligeledes heller ikke tilladt indenfor denne entreprise, at Renovatøren medtager andet affald end det entreprisen omfatter, f.eks. brændbart erhvervsaffald. Horsens Kommune registrerer afvigelser fra regulativ og Arbejdstilsynets anvisning og kan acceptere afhentning fra afvigende adgangsveje efter ansøgning fra grundejere eller i henhold til særlig aftale mellem grundejeren og Horsens Kommune. Dato:

15 5.3 Tømmetidspunkter Horsens Kommune opfordrer til at indsamling af affald sker jævnt fordelt på alle hverdage. Indsamlingen af affald skal ske i tidsrummet kl kl Indsamling udenfor dette tidsrum accepteres ikke, uden en forudgående aftale med Horsens Kommune. I områder med tidsbegrænset kørselstilladelse skal disse overholdes. I gågade området i Horsens skal der tømmes i den periode, hvor pullerterne er nede for varekørsel. Pt. er tidsrummet kl. 6-11, og der er ingen planer om ændringer. Det accepteres dog, at engangsbestillinger af ekstratømninger samt glemmere indmeldt af borgere hentes efter kl. 11 ved udleveret nøgle til pullerterne. I midtbyen med butikker vil den faste tømmedag ikke tillades om mandagen, da en del butikker ikke har mulighed for at stille affaldet frem til mandag morgen kl. 6. I forbindelse med indsamling i industriområder skal der tilbydes afhentning mellem kl. 7-15, da mange industriejendomme er indhegnet og aflåst uden for denne periode. Primært i midtbyen forlanger Horsens Kommune tømninger inden for afgrænsede tidsperioder på grund af trafik og parkerede biler i perioder af dagen. Det vil være steder, hvor Renovatøren gentagne gange ikke kan komme igennem med komprimatorbilen. Renovatøren vælger selv om arbejdet skal tilrettelægges med flerholdsskift under forudsætning af, at arbejdet kan udføres inden for ovennævnte tidsrum. I planlægningsperioden oplyses eventuelle flerholdsskift til Horsens Kommune. Renovatøren skal forelægge instruktioner og ruteplaner til Horsens Kommunes godkendelse. Hvis offentlige veje er spærret af f.eks. biler, skal Renovatøren, ved slutningen af arbejdsdagen, tjekke om tømning er blevet mulig og i så fald foretage tømning. Hvis tømningen ligger 1 time før arbejdsdagens afslutning, forsøges tømning morgenen efter. Alle hændelser omkring spærrede offentlige veje skal indmeldes via Horsens Kommunes ITsystem (også ved forsøg på tømning), således at Horsens Kommune kan se problemets størrelse og eventuelt kan afhjælpe problemet. Hvis skraldemanden kan henvende sig til en person om f.eks. at flytte bilen, så komprimatorbilen kan komme til, skal skraldemanden bede om det. 5.4 Registrering af tømninger Renovatøren skal udruste samtlige køretøjer undtagen lille bil med et tømmeregistreringssystem, sådan at køretøjerne løbende og uden forsinkelse indberetter tømninger foretaget i forbindelse med affaldsindsamlingen via online forbindelse med Horsens Kommunes IT-system. Horsens Kommune stiller en snitflade til rådighed til ovennævnte indberetning af data til Horsens Kommunes IT-system. En beskrivelse af snitfladen til Horsens Kommunes IT-system udleveres på forespørgsel. Data fra indsamlingen skal løbende og uden forsinkelse overføres fra Renovatørens registreringssystem til Horsens Kommunes IT-system via den snitflade Horsens Kommune stiller til rådighed. Dato:

16 Renovatørens registreringssystem skal ligeledes via den samme snitflade løbende kunne modtage ændringer på ruter og stamdata for den enkelte container fra Horsens Kommunes ITsystem. Renovatøren skal selv afholde samtlige omkostninger til indkøb og montering af den tømmeregistreringsløsning Renovatøren vælger at benytte på køretøjerne, samt eventuelle omkostninger til brugsret og service forbundet hermed. Renovatørens udgifter til dataudveksling med Horsens Kommunes IT-system via den snitflade Kommunen stiller til rådighed påhviler ligeledes Renovatøren. Horsens Kommune stiller krav om, at systemet kan aflæse RFID-tags, når affaldsbeholderne anbringes på liften af køretøjet, og overføre kvitteringer for udførte tømninger og afvigelser til det af Kommunen valgte tømmeregistreringssystem. Overførsel af kvitteringer for udførte tømninger skal udføres online. Eventuelle omkostninger til integration af Renovatørens løsning med Horsens Kommunes ITsystem påhviler Renovatøren. Indkøringsperioden vil være de første 3 måneder i entreprisen efter Hvis Renovatøren ønsker at gøre brug af det stiller Horsens Kommune frit en applikation Reno Mobil til rådighed til mobiltelefonen. Applikationen kan anvendes til at sende billeder til Horsens Kommunens IT-system. 5.5 Elektroniske registreringer og henvendelser Al skriftlig kommunikation mellem Renovatør og Horsens Kommune skal foregå elektronisk undervejs i entreprisen. I Horsens Kommunes IT-system har i dag registreret alle tømmeruter og tømmedage. Horsens Kommunes IT-system anvendes ligeledes til kontakt og journalisering af Renovatørens afvigelser, Horsens Kommunes og borgernes henvendelser, klager samt bestilling af ekstratømninger. Horsens Kommunes IT-system benyttes til kvalitetsudtræk, som anvendes til kvalitetsoptimeringer sammen med Renovatøren. Horsens Kommune er digital. Det betyder, at borgerne/brugerne skal kunne lave en henvendelse om dagrenovationen via Horsens Kommunes hjemmeside. Disse henvendelser vil gå direkte til Renovatøren gennem Horsens Kommunes IT-system, og Renovatøren skal behandle disse hurtigst muligt og senest kl. 9 den følgende dag, således at Horsens Kommune kan svare borgeren/borgerne på henvendelsen. 5.6 Tømning af beholdere og minicontainere i ny ordning (14 dags og 4 ugerstømning) Beholdere og minicontainere afhentes som standplads/standplads ordning. Beholdere/minicontaineren skal stilles, som den bliver forefundet. Dato:

17 Enkelte borgere sætter containerne frem på fortov på tømmedagen. Beholdere og containerne afleveres samme sted som afhentet. Fraktionerne skal altid tømmes i bilernes rigtige kammer, også selvom den ene bils kammer er fuld. Når det ene rum på renovationsbilen er fyldt, skal Renovatøren køre til modtageanlæggene for aflæsning, før tømning genoptages. Det er således ikke tilladt at tømme organisk affald i restaffald eller omvendt. For beholdere og minicontainere med dobbeltlåg gælder det, at det er Renovatørens ansvar at låse det øverste låg inden tømning. Hvis låg går i stykker på grund af forglemmelse, er Renovatøren erstatningspligtig i forhold til anskaffelsen af et nyt låg, efter Horsens Kommunes til enhver tid gældende takstpriser på udskiftning af låg. For beholdere med skillerum gælder det, at det er Renovatørens ansvar at åbne låget inden tømning. Hvis låg går i stykker på grund af forglemmelse, er Renovatøren erstatningspligtig, efter Horsens Kommunes til enhver tid gældende takstpriser på udskiftning af låg. 5.7 Indsamling ved tidligere ordning i midtbyen, som udfases, samt de større ejendomme og institutioner som får dispensation til 1. januar (uge tømning) Ved den gamle ordning forstås tømning af 110 l sække og beholdere fra 120 l 800 l til restaffald med ugetømning samt papir/karton i minicontainere i størrelserne l. Antallene pr. 28. september 2015 kan ses i tilbudslisten bilag 3, Tilbudsliste. Den gamle ordning forventes at været helt udfaset ultimo Dog skal det forventes, at der er enkelte sække tilbage efter den endelige implementering l sække. Horsens Kommune leverer plastsække med Horsens Kommunes tryk til Renovatøren. Plastsække leveres til Renovatøren kvartalsvis på baggrund af Renovatørens opgørelse over forventede antal tømninger i den forestående periode. Horsens Kommune forsyner Renovatøren med sække, således at denne har til mindst 4 ugers forbrug på lager. Renovationsarbejderen udskifter plasticsækken i stativet eller isætter en ny sæk, hvor der ikke er nogen sæk i stativet. Sækken foldes helt ud og sættes lige og med påtrykt tekst vendt fremad. Sække, der ikke er placeret i stativet, skal ikke medtages, medmindre sækkene er påtrykt EKSTRA SÆK, registreret som udsættersække eller i forbindelse med en særlig aftalt dobbeltindsamling ved helligdage eller vejrlig m.v. I tilfælde, hvor sække ikke afhentes grundet overfyldning eller anden årsag, skal der alligevel efterlades en tom sæk under stativets låg: - Enten kan borgeren vælge, efter at have bragt sækken i orden, at lade den stå til næste afhentning, hvor Renovatøren skal medtage sækken uden ekstrabetaling. - Eller borgeren kan, ved henvendelse til Horsens Kommune, vælge at få afhentet sækken den følgende dag. Renovatøren skal afhente sækken senest dagen efter, at afhentningen er bestilt Dato:

18 af Horsens Kommune. Renovatøren afregnes for afhentningen efter den enhedspris, der er angivet for ugetømning af 110 l. plastsække og et kørselstillæg pr. adresse. I nogle beboelsesejendomme er der affaldsskakte, hvor der benyttes svingstativer med plastsække. I andre ejendomme er et antal sækkestativer opstillet, f.eks. i en affaldsø. Her er der ikke nødvendigvis opsat sækkestativer for hver tilmeldt sæk. I sidstnævnte tilfælde placerer en ejendomsfunktionær de fyldte sække i lukket stand i et særligt depot, hvorfra de afhentes af Renovatøren. Ved sækkeordning for disse ejendomme udleverer Renovatøren et antal nye sække svarende til det for ejendommen tilmeldte antal sække. Alternativt til standplads/standplads indsamling er udsættersække, hvor grundejeren sætter sækken frem til skel på tømmedagen. Udsættersækkene er særlige 110 l sække, der kan bindes, så der ikke spildes affald under håndteringen. Ved ejendomme med udsættersække leveres der én gang årligt sække til et års forbrug. Horsens Kommune leverer selv udsættersækkene ud til de enkelte ejendomme. Grundejerne kan ved ansøgning hos Horsens Kommune vælge udsættersække, eller Horsens Kommune kan påbyde udsættersække, hvis adgangsvejen ikke lever op til Horsens Kommunes regulativ for husholdningsaffald se Bilag 5 for det pt. gældende regulativ. Sækken skal være sat frem af grundejeren inden kl. 6 om morgenen på tømmedagen. Grundejeren kan kun fravælge udsættersække med særlig godkendelse af Horsens Kommune, og kun hvis adgangsvejen opfylder retningslinjerne som angivet i At-reglerne Beholdere og minicontainere. Tømmes som beholdere og minicontainere med restaffald, dog alle med ugetømning. Må gerne tømmes i 2 kammerbiler, men Renovatøren skal forvente at have biler uden skillerum, til at klare tømninger af især 800 l minicontainere med restaffald. 5.8 Sommerhus tømning Der er ca. 85 sommerhuse i indsamlingsområdet. Som udgangspunkt vil sommerhuse være tilmeldt med 2 x 240 l beholdere, med de samme fraktioner som enfamilieshuse. Der skal tømmes 13 gange årligt for restaffald/organiskaffald og 6-7 gange årligt for papir/emballage. Hvert år i december udarbejdes en plan for tømning i det kommende år. Som hovedregel tømmes før og efter helligdagsferier, hver 14 dag for restaffald/organisk affald i skoleferien og resten fordeles jævnt over de mellemliggende perioder. Tømningerne afregnes med enhedspriser for restaffald/organisk med 14-dags tømning og papir/emballage med tømning hver 4. uge. 5.9 Sæsontømninger Sæsontømninger er for eksempel kolonihaver, og det er tømning på adresser, hvor antal tømninger per opsamlingsmateriel eller stykantallet af opsamlingsmateriellet kan variere hen over året. Der tømmes restaffald/organisk affald hver 14. dag og papir/emballageaffald hver 4. uge. Horsens Kommune leverer lister over sæsontømninger. Der er pt. 17 kolonihaveområder. Ændringer i sæsontømninger vil ske som til- og afmeldinger i Horsens Kommunes IT-system. Dato:

19 Sæsontømninger er medtaget i tilbudslisten under det pågældende opsamlingsmateriel. Renovatøren skal derfor, indenfor enhedsprisen for tømning af opsamlingsmateriel, tåle sæsontømninger Ekstratømninger/engangsydelser Borgeren kan hos Horsens Kommune rekvirere ekstratømning af sække, beholdere og minicontainerne. De af Horsens Kommune rekvirerede ekstratømninger skal afhentes senest hverdagen efter rekvirering. Rekvireringen vil foregå gennem Horsens Kommunes IT-system som engangsydelser. Afregningspris vil være den tilbudte enhedspris for tømning af den pågældende containerstørrelse + evt. et kørselstillæg pr. adresse. Hvis ekstratømningen bestilles til afhentning ved en ordinær tømning, afregnes ikke kørselstillæg. Rekvireringerne kan søges frem i Horsens Kommunes IT-system Ekstra sække Det er muligt for borgerne at købe ekstra sække påtrykt EKSTRA SÆK til restaffald. Renovatøren er foruden almindelige affaldssække og beholdere pligtig til at indsamle sække, som er mærket EKSTRA SÆK. EKSTRA SÆKKEN skal medtages som restaffald. Renovatøren opgør på en særskilt liste antallet af ekstra sække, der medtages ved afhentning af restaffald/organisk affald. Renovatøren afregnes for at medtage ekstra sække efter den enhedspris, der er angivet for ugetømning af 110 l. plastsække Håndtering af Sække Til transport af sække skal Renovatøren forsyne komprimatorbilerne med det nødvendige antal sækkevogne. Sækkevognene skal være godkendt af Arbejdstilsynet og konstrueret således, at de kan køres og manøvreres indenfor de begrænsninger af adgangsvejen, som Horsens Kommune godkender. Sække skal, hvor der ikke gælder særordninger, transporteres i sækkevogne fra standplads til komprimatorvogn og tømmes med automatisk lift- eller vippeanordning direkte i komprimatorbilen. Kan sækkevognen kun bruges på en del af transportvejen, skal den anvendes på denne del og ved tømning i komprimatorbilen. Sække må ikke bæres - hvor der ikke gælder særordninger ikke samles i stakke eller håndlæsses i komprimatorbilen Forhindringer i adgang til ejendommen Ved opgravnings- og vejarbejder, byggeri og lignende er Renovatøren forpligtiget til at indsamle dagrenovation. I tilfælde af total ufremkommelighed skal Renovatøren give Horsens Kommune besked herom straks ved konstateringen gennem Horsens Kommunes IT-system. Normalt skal det ved kommunale vejarbejder tilstræbes, at indsamlingsmåden aftales ved et byggemøde, hvor Horsens Kommune og Renovatøren er til stede. Kan dagrenovation ikke Dato:

20 indsamles som normalt som følge af bygge- og anlægsarbejder, skal Renovatør overfor Horsens Kommune foreslå anden indsamlingsprocedure Indsamling af batterier Ordningen udgår i løbet af ultimo I etageejendomme dog først ultimo Miljøkasser erstatter batteri ordningen. Borgerne i enfamiliehuse kan lægge brugte batterier og mobiltelefoner i en gennemsigtig plastpose oven på låget. Borgere i flerfamilieejendomme med minicontainere kan opbevare batterierne i en batteriboks placeret ved siden af containeren. Der må lægges følgende batterier i posen/batteriboksen: - Almindelige batterier - Mobiltelefoner eller blot batteriet fra mobiltelefonen - Genopladelige batterier Renovatøren skal indsamle plastposer med brugte batterier og mobiltelefoner og anbringe dem i beholdere på sækkevognen og på komprimatorbilen. Der skal tages batterier med både ved tømning af restaffald/organiskaffald og papir/emballage. Beholderen på komprimatorbilen til opsamling skal være UN-godkendt og produceret af UVstabiliseret homogen plast (HDPE) og som minimum være Y-mærket. Batterierne må ikke blive våde under transport. Renovatøren skal aflevere brugte batterier i spændelågsfade på Horsens Kommunes Genbrugsplads, Endelavevej 24. Spændelågsfade stilles til rådighed af Horsens Kommune. Renovatøren skal ikke tømme batterierne ud af posen i forbindelse med aflevering. Renovatøren modtager betaling efter vægt af indsamlede batterier. Enhedsprisen skal indføres i tilbudsliste bilag nr. 3, fane 3, Tilbudsliste Indsamling af miljøkasser Ordningen med indsamling af miljøkasser startes op primo november Etageejendommene forventes at komme sidst med, men forventes ikke opstartet i Hver boligenhed får udleveret en UN-godkendt plastkasse med låg, hvori borgerne kan lægge farligt affald og mindre elektronik. Plastkasserne overholder kravene i Bekendtgørelsen om vejtransport af farligt gods nr. 788 af 27. juni 2013, bilag 3, kapitel V. Miljøkassen forventes at være delt op i 2 rum, til henholdsvis farligt affald og elektronik, hvori følgende kan lægges. I rummet for farligt affald kan f.eks. være: - Almindelige batterier og genopladelige batterier - Malingsrester - Kemikalierester i original emballage Dato:

21 - Spraydåser I rummet for småt elektronik kan f.eks. være: - Mobiltelefoner - Lommelygter - Hovedtelefoner Indholdet af kasserne vil være ifølge det til enhver tid gældende regulativ fra Horsens Kommune. Det forventes, at hver husstand i gennemsnit vil sætte 1 kasse ud om året. Borgeren kan vælge at stille miljøkassen med låg ud til afhentning både ved afhentning af rest/organisk affald eller papir/emballage afhentning. Der skal kunne tages miljøkasser med på både rest/organisk affald bilen og papir/emballage bilen. Renovatøren skal indsamle miljøkasserne og udlevere en tom miljøkasse på samme sted, som miljøkassen stod. Fulde miljøkasser afleveres på Horsens Kommunes Genbrugsplads, Endelavevej 24, hvor bilen også fyldes op med tomme og rengjorte kasser. Bilerne skal tømmes for fulde miljøkasser og fyldes med tomme kasser så tit, at alle kasser kommer med. Hvis der på én rute indtil aflæsning af andre fraktioner på Endelavevej - er flere kasser end der er plads til på komprimatorbilen, skal der lægges en meddelelsesseddel om, at der ikke er plads på bilen, og at kassen vil blive taget med ved næste tømning. Dette indberettes straks til Horsens Kommune via Horsens Kommunes IT-system, og opgaven gives videre til næste komprimatorbil på adressen - som eventuelt kommer og tømmer den anden beholder. En miljøkasse må kun stå over én gang ellers skal Renovatøren sørge for at afhente miljøkassen på anden vis. Hvis bilen ikke bliver tømt for fulde miljøkasser samtidig med aflæsning af andre fraktioner på Endelavevej, må der på næste rute indtil næste aflæsning på Endelavevej - ikke efterlades miljøkasser hos borgerne. Renovatøren modtager betaling pr. udskiftning af miljøkasser. Dvs. en enhedspris for indsamling og udlevering af en ny miljøkasse. Borgerne får også selv mulighed for at aflevere miljøkasser på genbrugspladserne, via storskrald og ved viceværtordninger Aflåste adresser/containere Borgere kan ved særlige omstændigheder og efter ansøgning hos Horsens Kommune få tilladelse til at aflåse afhentningssteder eller opsamlingsmateriel. Horsens Kommune udleverer Dato:

22 nøgle til Renovatøren mod behørig kvittering. Renovatøren er erstatningspligtig ved bortkomst af nøgler og pligtig til at opbevare disse nøgler på sikker vis i kontraktperioden. Nøgler og nøgleidentitet må ikke opbevares på samme lokalitet. Efter afhentning af dagrenovation skal de pågældende porte/døre efterlades, som de blev forefundet. Lås på containere skal altid efterlades låst. Antallet af låste containere kendes ikke. Pt. er der ca. 60 aflåste adresser. Renovatøren modtager ikke særskilt betaling for denne ydelse. Den skal være indeholdt i enhedspriserne for tømning af opsamlingsmateriel Adgangsveje/Afhentningsmateriel Adgangsvejene vil under normale omstændigheder opfylde de gældende anvisninger fra Arbejdstilsynet. Der skal være fri passage og belægning i ca. 1 m. bredde og en frihøjde på ca. 2 m. Renovatøren skal anvende materiel og sækkevogne, der er velegnede til indsamling inden for ovennævnte begrænsninger. Normalt er opsamlingsmateriellet placeret indenfor 25 m fra ejendommes vejkant/renovationsbil. I enkelte tilfælde kan der være ejendomme, hvor opsamlingsmaterialet er placeret op til 70 m fra vejkant/renovationsbil. Afstande på mindre end 25 m fra vejkant/renovationsbil og ved ejendomme, hvor komprimatorbilen kan køre ind på ejendommen, så bilen kan holde mindre end 25 m fra beholder, skal være indeholdt i enhedsprisen for tømning af opsamlingsmateriellet. Renovatøren skal opgive en tillægstakst pr. opsamlingsenhed for adgangsveje på meter. Denne kun gældende for sække. Afstandskravet til minicontainere er pt. op til 70 meter. Der er pt. i omegnen af 147 adresser med sække, der betaler for tillæg for længde. Se afsnit 16 adresser hvor der i dag betales tillæg for ekstra længde for de adresser, hvor der i dag betales tillæg for ekstra længde. Af Bilag 5: Horsens Kommunes pt. gældende regulativ for husholdningsaffald, fremgår de regler Offentlig vej m.m. Når affaldet skal transporteres fra privat grund ud til bilen, vil der være udfordringer, hvor bilen skal køre så tæt på opsamlingsmateriellet som muligt. Det gælder for eksempel ved følgende tilfælde: - Store hældninger der skyldes naturlige niveauforskelle - Enkelte veje er belagt med brosten - Enkelte offentlige veje er anlagt som grusveje Renovatøren skal foretage indsamling, selvom der udføres opgravning eller andre arbejder på veje og fortovsarealer m.v. Dato:

23 Renovatøren skal i sådanne tilfælde være indstillet på, at finde alternative måder at få afhentet på. Eksempelvis kan benytter interimistiske adgangsveje, hente affaldet fra anden midlertidig placering eller indgå aftaler med arbejdslederen fra firmaet, der udfører opgravning m.v., om udbringning af affaldet ved fælles hjælp. Renovatøren må ikke undlade indsamling pga. parkerede biler o. lign. på offentlige arealer. Arbejdet skal tilrettelægges således, at der afhentes på andre tidspunkter, hvor afhentning er mulig. Vurderer Renovatøren, at tømning er umulig, skal han straks underrette Horsens Kommune og tilbyde fælles besigtigelse af forholdene. Renovatøren skal inden opstart orientere sig om forholdene i Horsens Kommune Særafhentninger og dispensationer Særafhentninger er afhentninger, hvor adgangsvejen til stativet ikke er i overensstemmelse med Horsens Kommunes regulativ eller gældende At-anvisning. Indsamlingen er en standplads/standplads afhentning. Særafhentninger iværksættes kun, hvis og når intet andet ikke har været muligt. Særafhentninger omfatter også de af Horsens Kommunes Ældreservice visiterede ældre og handicappede borgere, hvor adgangsvejen til stativet ikke er i overensstemmelse med Horsens Kommunes regulativ eller gældende At-anvisning. Indbefattet i Renovatørens enhedspris for særafhentninger skal være, at arbejdet tilrettelægges på en sådan måde, at belastningen af den enkelte medarbejder minimeres. P.t. er der ca. 4 adresser med særafhentninger. Adresserne fremgår af efterfølgende skema: Adresse Specielt forhold Tømningsfrekvens/ Materieltype Ehlersvej 3, 8740 Udbæring af sække 110 L sæk - Brædstrup ugetømning Hanstedvej 50 B, 8700 Udbæring af sække 110 L sæk - Horsens ugetømning Stensballe Strandvej 23, Udbæring af sække 110 L sæk Horsens ugetømning Korundvej 40, 8700 Udbæring af sække 110 L sæk - Horsens ugetømning Antal sække Låger Renovatøren skal tåle låger og/eller låger/døre til affaldsrum. Uanset om lågerne/dørene er åbne eller lukkede, skal der afhentes dagrenovation på adressen, og alle låger/døre skal altid efterlades som ved ankomsten. Renovatøren skal, inden for enhedsprisen for tømning af opsamlingsmateriel, tåle låger/døre. Dato:

24 Andre adresser og adgangsvej Uenigheder mellem borger og Renovatør om beholdernes/stativets placering afgøres af Horsens Kommune under hensyntagen til Arbejdstilsynets vejledning D.2.24 om indretning og brug af dagrenovationssystemer. Konstaterer Renovatøren at afhentningen af opsamlingsmaterialet ikke kan ske i overensstemmelse med Arbejdstilsynets vejledning skal Renovatøren give besked til Horsens Kommune, der besigtiger adressen for Renovatørens oplysning. Renovatøren skal vederlagsfrit deltage i sagsbehandlingen ved at klarlægge problemstillingen. Det kan være med billeder, tegning eller i yderste konsekvens et tilsyn sammen med Horsens Kommune. Konstateres det, at der er hold i oplysningerne, vil Horsens Kommune meddele borgeren, at forholdene skal bringes i orden inden for en rimelig tidsfrist. I denne periode skal Renovatøren afhente affaldet på normal vis Vask af beholder og minicontainere. Renovatøren skal samarbejde med Horsens Kommunes samarbejdspartner omkring vask af beholdere og minicontainere. Renovatøren skal aflevere information om ikke at smide affald i beholderen på de adresser, som skal vaskes den pågældende dag og eventuelt omlægge ruten, så vaskeholdet kan vaske i almindelig daghold. Renovatøren skal selv afholde lønudgifterne forbundet ud udleveringen af information. Horsens Kommune udarbejder det informationsblad der skal omdeles af Renovatøren. Antallet af beholdere, der kan vaskes pr. dag, afgøres af Horsens Kommunes kommende samarbejdspartner omkring vask. Horsens Kommune forventer, at hver beholder vaskes 1 gang årligt Vejrlig Horsens Kommune kan ikke garantere, at der altid er ryddet for sne på de veje, der skal indsamles på den pågældende dag, men tilstræber det, hvis forholdene i øvrigt tillader det. Horsens Kommune forventer, at Renovatøren yder en særlig service overfor de borgere, som ikke har haft mulighed for at vinterbekæmpe, eksempelvis grundet mindre snefald i løbet af indsamlingsdagen. Renovatøren skal dog sikre, at arbejdsmiljøregler og vejledninger overholdes. På dage med snefald eller is skal Renovatøren acceptere, at arbejdet først kan påbegyndes senere end normalt efter kl. 8.00, således at borgere har mulighed for at rydde sne og salte på veje og stier. Horsens Kommune afgør i samråd med Renovatøren, hvorvidt vejrlig gør indsamling uforsvarlig. Renovatøren kan i vinterhalvåret ikke forvente, at alle adgangsveje er vel belyste og skal om nødvendigt udsætte starttidspunktet for indsamlingen, indtil det er blevet lyst. Renovatøren skal i stedet tage højde herfor i sin kørselsplanlægning. Dato:

25 Besluttes det, at dagrenovation grundet vejrlig ikke kan afhentes den pågældende dag, er Renovatøren forpligtiget til at afhente det kildesorterede dagrenovation snarest muligt. Det gælder alle 4 fraktioner. Renovatøren skal tåle omlægning af indsamlingen og gener i forbindelse med vejrlig indenfor enhedspriserne for tømning af opsamlingsmateriel, herunder indsamling af vejrligssække ved udskudte tømninger. I forbindelse med vejrligsdag, hvor hele eller dele af distrikter ikke kan tømmes gælder, at indsamlingen skal ske efter følgende principper: - I forbindelse med en enkeltstående vejrligsdag skal Renovatøren udføre de manglende tømninger i forlængelse af indsamlingen de følgende 2 arbejdsdage. - I forbindelse med 2 sammenhængende vejrligsdage skal Renovatøren udføre de manglende tømninger med kronologisk rækkefølge i forlængelse af almindelig indsamling de følgende 4 arbejdsdage - I forbindelse med 3 eller flere sammenhængende vejrligsdage aftaler parterne, hvorledes indsamlingen og prioriteringen skal foregå. Der kan blive tale om, at tømninger skubbes til næste ordinære tømmedag. Horsens Kommune alene kan i tilfælde af uenighed om aftalens indhold beslutte, hvornår indsamlingen skal foregå Princippet er altså, at Renovatøren skal gennemføre opsamlingen af manglende tømninger uden, at det får indflydelse på den øvrige indsamling. Strækker vejrligsstoppet sig over en længere periode, får borgerne via pressen besked om, hvordan de skal forholde sig. Horsens Kommune søger for annoncering, når en aftale er indgået. Borgerne har i forbindelse med forsinkelse af tømning lov til at anvende sække til det rest affald, som ikke kan være i beholderne. Der foretages ikke fradrag i entreprisen på grund af ikke tømte beholdere/containere som følge af vejrligsstop. Til gengæld skal Renovatøren, når indsamlingen genoptages, foretage oprydning omkring beholdere og minicontainere, herunder medtage udleverede vejrligssække, indenfor enhedsprisen for det pågældende materiel. Står affaldet kildesorteret i plastsække, skal det afhændes som restaffald. Ved længerevarende vejrlig vil Horsens Kommune tilbyde borgerne at kunne levere kildesorteret affald til et annonceret sted Vejrligssække til ikke sorteret dagrenovation. Inden vintersæsonen skal ejendomme, hvor Horsens Kommune forventer særlige problemer i tilfælde af vejrlig, have udleveret 4 vintersække til usorteret dagrenovation, så borgeren har den nødvendige kapacitet i tilfælde af kørselsstop i forbindelse med vejrlig. Vejrligssække skal afhændes som restaffald. Vejrligssække er normale 110 l standard renovationssække af plast. Samtidig med uddeling af vejrligssække skal Renovatøren uddele informationsmateriale om brug af sækken. Dato:

Bilag 3 Væsentlige ændringer i Allerøds regulativ for husholdning- og erhvervsaffald

Bilag 3 Væsentlige ændringer i Allerøds regulativ for husholdning- og erhvervsaffald Bilag 3 Væsentlige ændringer i Allerøds regulativ for husholdning- og erhvervsaffald Regulativ for husholdningsaffald Allerød Kommune Natur og Miljø Affaldsgruppen Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk

Læs mere

Bilag 1 til udbud på Indsamling og transport af affald for Holbæk Affald A/S BILAG 1 TILBUDSLISTE. Tilbudssum før vægtning

Bilag 1 til udbud på Indsamling og transport af affald for Holbæk Affald A/S BILAG 1 TILBUDSLISTE. Tilbudssum før vægtning Indholdsfortegnelse BILAG 1 TILBUDSLISTE 1. Hovedtilbudsliste 2. Orientering 3. Indsamling af restaffald og bioaffald 4. Indsamling af papir, glas, batterier og elektronik 5. Indsamling af plast og metal

Læs mere

Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger. (på privat grund i boligselskaber mv.)

Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger. (på privat grund i boligselskaber mv.) Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger (på privat grund i boligselskaber mv.) Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger på privat grund i boligselskaber mv. Nedenstående

Læs mere

D2012-9935 6.0. Indsamling og transport af affald i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kort beskrivelse om forhold i sommerhusområder

D2012-9935 6.0. Indsamling og transport af affald i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kort beskrivelse om forhold i sommerhusområder D2012-9935 6.0 Indsamling og transport af affald i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kort beskrivelse om forhold i sommerhusområder Indhold Forord...3 Økonomi...3 AT forhold...3 Beskrivelse af indsamlingen i

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Affaldstakster 2019 Fællesbebyggelser

Affaldstakster 2019 Fællesbebyggelser Affaldstakster 2019 Fællesbebyggelser AffaldGenbrug, Vejle Kommune Velkommen I dette takstblad finder du priser for affaldsløsninger for fællesbebyggelser, etageejendomme og andelsboligforeninger i Vejle

Læs mere

Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger. (på privat grund i boligselskaber mv.)

Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger. (på privat grund i boligselskaber mv.) Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger (på privat grund i boligselskaber mv.) Retningslinjer for etablering af nedgravede affaldsløsninger på privat grund i boligselskaber mv. Nedenstående

Læs mere

Den enkelte grundejer kan selv vælge beholderstørrelse (140 liter eller 240 liter) samt tømningshyppighed som i den nuværende situation.

Den enkelte grundejer kan selv vælge beholderstørrelse (140 liter eller 240 liter) samt tømningshyppighed som i den nuværende situation. Notat Dato: 11. marts 2013 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Procesplan for udfasning af sækkestativer Resumé Det foreslås at igangsætte proces med køb af spande i EU-licitation med henblik på udfasning

Læs mere

Affaldstakster 2019 Kommunale virksomheder og institutioner

Affaldstakster 2019 Kommunale virksomheder og institutioner Affaldstakster 2019 Kommunale virksomheder og institutioner AffaldGenbrug, Vejle Kommune Velkommen I dette takstblad finder du priser for affaldsløsninger for kommunale virksomheder og institutioner i

Læs mere

Natur og Miljøudvalget 2018,00. FÆLLESBEBYGGELSER Administrationsgebyr pr. lejlighed 412,00

Natur og Miljøudvalget 2018,00. FÆLLESBEBYGGELSER Administrationsgebyr pr. lejlighed 412,00 FÆLLESBEBYGGELSER Administrationsgebyr pr. lejlighed 412,00 Anmeldelse af jordflytning Gebyr pr. ejendom, uanset art - Miljøbeskyttelsesloven 48 12,00 Dagrenovationsbeholder til rest eller organisk affald

Læs mere

Guide. til etablering af fælles affaldsløsninger i Viborg Kommune. Revideret den 27. marts 2018.

Guide. til etablering af fælles affaldsløsninger i Viborg Kommune. Revideret den 27. marts 2018. Guide til etablering af fælles affaldsløsninger i Viborg Kommune Revideret den 27. marts 2018. Påtænker du, at etablere en fælles affaldsløsning i dit område, så kan du finde mere information her. En fælles

Læs mere

Affaldstakster 2019 Fællesbebyggelser

Affaldstakster 2019 Fællesbebyggelser Affaldstakster 2019 Fællesbebyggelser AffaldGenbrug, Vejle Kommune Velkommen I dette takstblad finder du priser for affaldsløsninger for fællesbebyggelser, etageejendomme og andelsboligforeninger i Vejle

Læs mere

Herlev Kommune udbud af affaldsindsamling Svar på spørgsmål

Herlev Kommune udbud af affaldsindsamling Svar på spørgsmål Herlev Kommune udbud af affaldsindsamling Svar på spørgsmål Den 2. juni 2015 Journal nr. 163-2014-19987 Dokument nr. 163-2015-76353 Til Tilbudsgiverne Fra Herlev Kommune 1. Indledning Udbyder har i overensstemmelse

Læs mere

Affaldstakster 2019 En-familie boliger

Affaldstakster 2019 En-familie boliger Affaldstakster 2019 En-familie boliger Villaer, række- og parcelhuse AffaldGenbrug, Vejle Kommune Velkommen I dette takstblad finder du priser for affaldsløsninger for en-famillieboliger (villaer, parcelog

Læs mere

Affaldstakster 2019 Kommunale virksomheder og institutioner

Affaldstakster 2019 Kommunale virksomheder og institutioner Affaldstakster 2019 Kommunale virksomheder og institutioner AffaldGenbrug, Vejle Kommune Velkommen I dette takstblad finder du priser for affaldsløsninger for kommunale virksomheder og institutioner i

Læs mere

Bilag 1-Specifikation

Bilag 1-Specifikation Faaborg-Midtfyn Kommune Bilag 1-Specifikation Indsamling af restaffald til forbrænding fra husholdninger Juni 2007 Faaborg-Midtfyn Kommune Bilag 1-Specifikation Indsamling af restaffald til forbrænding

Læs mere

Affaldstakster 2019 En-familie boliger

Affaldstakster 2019 En-familie boliger Affaldstakster 2019 En-familie boliger Villaer, række- og parcelhuse AffaldGenbrug, Vejle Kommune Velkommen I dette takstblad finder du priser for affaldsløsninger for en-famillieboliger (villaer, parcel-

Læs mere

Enfamiliehuse, række, kæde- og dobbelthuse, stuehuse til landbrug samt mindre etageboliger Scenarie A: 2 stk. 2-delt 240 liter beholder

Enfamiliehuse, række, kæde- og dobbelthuse, stuehuse til landbrug samt mindre etageboliger Scenarie A: 2 stk. 2-delt 240 liter beholder Enfamiliehuse, række, kæde- og dobbelthuse, stuehuse til landbrug samt mindre etageboliger Scenarie A: 2 stk. 2-delt 240 liter beholder Borgeren har mulighed for at gå op eller ned i beholder størrelse:

Læs mere

Spørgsmål/svar til Indsamling af dagrenovation, returpapir, og batterier/småt EL-skrot på Bornholm.

Spørgsmål/svar til Indsamling af dagrenovation, returpapir, og batterier/småt EL-skrot på Bornholm. Spørgsmål/svar til Indsamling af dagrenovation, returpapir, og batterier/småt EL-skrot på Bornholm. Kontrakten gælder for en 1-årig periode Hvad er årsagen til at perioden er så kort? Den korte kontraktperiode

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

NOVEMBER 2018 FARLIGT AFFALD. Fælleskoncept for etage- og samlede bebyggelser

NOVEMBER 2018 FARLIGT AFFALD. Fælleskoncept for etage- og samlede bebyggelser NOVEMBER 2018 FARLIGT AFFALD Fælleskoncept for etage- og samlede bebyggelser Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Status... 3 3. Introduktion til ordningen... 3 4. Kommunikation og information... 3

Læs mere

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140 Gebyrblad 2015 1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser Kr./tons (excl. 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140 Forbrændingsegnet affald 2 Småt brændbart 515 560 3 Stort brændbart 615 660 Deponeringsegnet

Læs mere

BILAG 2 KONTRAKT PÅ INDSAMLING AF RESTAFFALD I KOLDING KOMMUNE.

BILAG 2 KONTRAKT PÅ INDSAMLING AF RESTAFFALD I KOLDING KOMMUNE. Sagnr. 16/7119 Dokumentnr. 100969/16 BILAG 2 KONTRAKT PÅ INDSAMLING AF RESTAFFALD I KOLDING KOMMUNE. 25.5.16 Force majeure I tilfælde af force majeure (hertil regnes generalstrejke, strejker og/eller lockout

Læs mere

Udbud af indsamling af husholdningsaffald i bydelen Indre By i Københavns Kommune

Udbud af indsamling af husholdningsaffald i bydelen Indre By i Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen 10. juli 2015 Sagsnr.: 2015-0161277 Dokument: 2015-0161277-6 Sagsbehandler Ilonka Domela Svarskrivelse nr. 1 Udbud af indsamling af husholdningsaffald i bydelen Indre By i

Læs mere

Forbrændingsegnet affald 13 Småt brændbart Stort brændbart 650

Forbrændingsegnet affald 13 Småt brændbart Stort brændbart 650 Kr./tons (excl. moms) 2009 Genanvendelse 1 Dæk 45 2 Beton 95 3 Tegl 95 4 Blandet beton og tegl 95 5 Asfalt 95 6 Asfalt og beton 95 7 Jern og metal 95 8 Haveaffald 165 9 Pap 400 10 Papir 400 11 Plastfolie

Læs mere

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Baggrund Byrådet har besluttet at afprøve en ny type anlæg til indsamling af genanvendelige materialer. Senest med regeringen ressourcestrategi er der lagt

Læs mere

Natur og Miljøudvalget 2017

Natur og Miljøudvalget 2017 Affald Genbrug FÆLLESBEBYGGELSER Administrationsgebyr pr. lejlighed 406,50 Anmeldelse af jordflytning Gebyr pr. ejendom, uanset art - Miljøbeskyttelsesloven 48 12,00 Dagrenovationsbeholder til rest eller

Læs mere

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Svendborg uden affald i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Baggrund Fra september 2020 indfører Svendborg Kommune nye affaldsordninger, hvor vi skal sortere mere affald til

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

Nedgravede affaldsløsninger. En vejledning til dig og din organisation.

Nedgravede affaldsløsninger. En vejledning til dig og din organisation. Nedgravede affaldsløsninger. En vejledning til dig og din organisation. 1 Vejledning til etablering af nedgravede affaldsløsninger og lignende I Mariagerfjord Kommune har boligselskaber, ejerforeninger,

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR - EU-UDBUD - INDSAMLING AF AFFALD

SPØRGSMÅL OG SVAR - EU-UDBUD - INDSAMLING AF AFFALD 11-2017 RINGSTED KOMMUNE SPØRGSMÅL OG SVAR - EU-UDBUD - INDSAMLING AF AFFALD SVARBLAD NR. 1 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 11-2017

Læs mere

INDSAMLING AF AFFALD INDHOLD. 1 Tilbud 2

INDSAMLING AF AFFALD INDHOLD. 1 Tilbud 2 OKTOBER 2017 RINGSTED KOMMUNE INDSAMLING AF AFFALD EU-UDBUD - TILBUDSLISTE - BILAG 1 ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Tilbud 2 2 Tilbudsliste

Læs mere

Nye affaldsordninger 2016

Nye affaldsordninger 2016 Nye affalds 2016 Du skal snart træffe et vigtigt valg omkring nye affaldsbeholdere. Denne folder hjælper dig med at designe en løsning, der passer til netop din husstand. Sortering i fire rum Indhold Sådan

Læs mere

Nye beholdere til det genanvendelige affald

Nye beholdere til det genanvendelige affald sammen om GENBRUG Nye beholdere til det genanvendelige affald Pap, papir, plast, glas og metal er værdifulde ressourcer, som kan genbruges til nye produkter. Men det kræver, at det sorteres fra og ikke

Læs mere

Batterirapport. - en del af byen

Batterirapport. - en del af byen Batterirapport 2017 1 - en del af byen Indhold Forord...3 Aktiviteter i 2017...4 Kommunernes egne ordninger...5 Indsamlingsresultater i 2017...6 Økonomi...8 Planlagte aktiviteter i 2018...9 2 Forord Velkommen

Læs mere

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling.

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling. Notat til indsamling af elektronikaffald og farligt affald Bygge, Plan og Miljø (BPM) har gennemført et forsøg med indsamling af småt elektronik i beholdere fra ca. 90 ejendomme. Desuden er der gennemført

Læs mere

INDFØRELSE AF 2-DELT INDSAMLING AF RESTAFFALD OG ORGANISK AFFALD

INDFØRELSE AF 2-DELT INDSAMLING AF RESTAFFALD OG ORGANISK AFFALD PROJEKTNUMMER 31.3030.23 INDFØRELSE AF 2-DELT INDSAMLING AF RESTAFFALD OG ORGANISK AFFALD SWECO DANMARK A/S BETINA HYLLEBERG SKJØTH Sweco Sweco Kokbjerg 5 DK 6000 Kolding, Telefon +45 82 28 14 00 Fax +45

Læs mere

SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE

SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE ADGANGS FORHOLD ADGANGSFORHOLD Din adgangsvej og placeringen af affaldsbeholderen skal leve op til kommunens regulativ for husholdningsaffald. På den måde

Læs mere

R Ø D O V R E KO M M U N E

R Ø D O V R E KO M M U N E R Ø D O V R E KO M M U N E Elvergaardens Grundejerforening Att.: Bestyrelsen Krusedinesen@privat.dk 16. november 2012 Opfølgning på møde vedr. implementering af nyt affaldssystem i Rødovre Kommune, Minervavej,

Læs mere

Mad- og restaffald Ugentlig tømning 240 liter 2-kammerbeholder 1.510

Mad- og restaffald Ugentlig tømning 240 liter 2-kammerbeholder 1.510 Hvidovre Kommunes gebyrer på renovationsområdet 2019 (kr. inkl. moms) HUSHOLDNINGSAFFALD FRA HAVEBOLIGER Dagrenovation 110 liter sæk 1.110 140 liter beholder 1.180 190 liter beholder 1.320 240 liter beholder

Læs mere

For ydelser under TBL-B Tillægsydelser og i TBL-C Beholderværksted, afregnes der med Ordregiver efter faktisk udførte ydelser.

For ydelser under TBL-B Tillægsydelser og i TBL-C Beholderværksted, afregnes der med Ordregiver efter faktisk udførte ydelser. Bilag 2: Tilbudsliste Vejledning til tilbudsliste Tilbudsgiver skal, for at tilbud er konditionsmæssigt, udfylde samtlige punkter i tilbudslisterne omfattende TBLA, TBLB og TBLC, samt udfylde og vedlægge

Læs mere

REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Bilag 1 REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Århus Kommune 2007 1 2 2 Lovgrundlag 2.1 Regulativet er udarbejdet med hjemmel i: Lovbekendtgørelse nr. 698 af 22. september 1998 om Miljøbeskyttelse med senere

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

Takstkatalog budget

Takstkatalog budget Takstkatalog budget 2017-20 KLIMA- OG MILJØUDVALGET 2016 2017 AFFALDSGEBYR FOR PRIVATE HUSSTANDE Kr. inkl. moms I løbet af 2017 bliver gebyrstrukturen på affaldsområdet ændret med implementeringen af den

Læs mere

1. JUNI 20. Brøndby Kommune

1. JUNI 20. Brøndby Kommune une ndby Komm rø B l ti r e m rne kom Skraldetante 14 1. JUNI 20 Vær parat til dine nye affaldsbeholdere i juni 2014 Den 1. juni 2014 starter den nye affaldsordning. Allerede i april/maj måned får du dine

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

Tilbudsliste for indsamling af affald i Fanø Kommune

Tilbudsliste for indsamling af affald i Fanø Kommune Tilbudsliste for indsamling af affald i Fanø Kommune Undertegnede tilbyder at indsamle og transportere affald for Fanø Kommune på det i Udbudsbetingelser, Kravspecifikation og Udkast til kontrakt angivne

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) Genanvendelse 1 Haveaffald 100

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) Genanvendelse 1 Haveaffald 100 Gebyrblad 2013 1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser Kr./tons (excl. ) 2013 2012 Genanvendelse 1 Haveaffald 100 100 Forbrændingsegnet affald 2 Småt brændbart 560 560 3 Stort brændbart 660 660 Deponeringsegnet

Læs mere

Sortering af dagrenovation. Præsenteret af ingeniør Jytte Søgaard

Sortering af dagrenovation. Præsenteret af ingeniør Jytte Søgaard Sortering af dagrenovation Præsenteret af ingeniør Jytte Søgaard Affaldssortering Sortering af dagrenovation i madaffald og restaffald blev opstartet januar 1997. Hos alle de husstande i gl. Grindsted

Læs mere

Notat Øget affaldssortering for husholdninger i 2020

Notat Øget affaldssortering for husholdninger i 2020 11. Marts 018 Notat Øget affaldssortering for husholdninger i 00 I Europa vokser mængden af affald med stor hast. Over 1,8 milliarder tons affald bliver hvert år 'produceret' i EU, og mindre end en tredjedel

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 - NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 - NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Spørgsmål og svar Dato December 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 - NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 - NYBORG SYD Revision

Læs mere

Rettelsesblad nr. 1 Indsamling af husholdningsaffald med kran i Københavns Kommune

Rettelsesblad nr. 1 Indsamling af husholdningsaffald med kran i Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen 24. april 2018 Sagsnr.: 2017-0318478 Dokument: 2017-0318478-15 Sagsbehandler Iben Carlsen Rettelsesblad nr. 1 Indsamling af husholdningsaffald med kran i Københavns Kommune

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 05-06-2014 1 Formål 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Gebyrer 2 5 Klage m.v. 3 6 Overtrædelse og straf 3 7 Bemyndigelse 3 8 Ikrafttrædelse

Læs mere

Idéen i forsøget er at udnytte de eksisterende beholdere til haveaffald til indsamling

Idéen i forsøget er at udnytte de eksisterende beholdere til haveaffald til indsamling Beskrivelse af forsøg med indsamling af bioaffald Idéen i forsøget er at udnytte de eksisterende beholdere til haveaffald til indsamling af bioaffald. Bioaffald består af madaffald og grønt haveaffald.

Læs mere

Containere og stativer til dagrenovation købes og betales af ejendommen.

Containere og stativer til dagrenovation købes og betales af ejendommen. Hvidovre Kommunes gebyrer på renovationsområdet 2018 (kr. inkl. moms) Husholdningsaffald fra haveboliger 110 liter sæk 1.050 140 liter beholder 1.100 190 liter beholder 1.230 240 liter beholder 1.410 Containere

Læs mere

REGLER FOR AFHENTNING AF AFFALD STANDPLADS, HOLDEPLADS, ADGANGSVEJ OG AFFALDSBEHOLDERE

REGLER FOR AFHENTNING AF AFFALD STANDPLADS, HOLDEPLADS, ADGANGSVEJ OG AFFALDSBEHOLDERE REGLER FOR AFHENTNING AF AFFALD STANDPLADS, HOLDEPLADS, ADGANGSVEJ OG AFFALDSBEHOLDERE 1 HOLDEPLADS/ ARBEJDSOMRÅDE 2 ADGANGSVEJ Holdepladsen er der, hvor skraldebilen er parkeret på vejen. Der skal være

Læs mere

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017.

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 282826 Brevid. 2389498 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat til vedtagelse af ny gebyrstruktur og gebyrer på affaldsområdet

Læs mere

Workshop Bioaffald, plast & metal

Workshop Bioaffald, plast & metal Workshop Bioaffald, plast & metal DET GRØNNE HUS 11. april 2013 Udarbejdet af: Martin Damgaard Lehmann Vægtbaseret afregning af dagrenovation Eksempel fra Holbæk kommune I 2008 etablerede Holbæk Kommune

Læs mere

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 AFFALDS 2016 Indholdsfortegnelse Beholdere og minicontainere 2016 2 Boligbidrag 2016 5 Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 Ekstra tømninger 2016 7 Sækkemærker 7 Ændringsgebyr 2016 7 Vask af beholdere

Læs mere

Takstkatalog budget

Takstkatalog budget Takstkatalog budget 2019-22 KLIMA- OG MILJØUDVALGET 2018 2019 Kr. inkl. moms RENOVATIONSGEBYR FOR PRIVATE HUSSTANDE Renovationsafgiften er opdelt i et fast og et variabelt gebyr. Det faste gebyr er opdelt

Læs mere

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015 Albertslund Kommunes nye affaldsordninger Høringsmateriale 16. december 2014 1. februar 2015 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Kommunalbestyrelsen vedtog i 2012 en ambitiøs affaldsplan, herunder at vi skal

Læs mere

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald

Ny affaldsbeholder. med to rum. Bio. Rest. Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Ny affaldsbeholder med to rum Sortér din dagrenovation i bioaffald og restaffald Bio Rest Kære borger Den 1. juli 2009 er vi klar med den nye affaldsordning i Kalundborg Kommune. Fremover skal du sortere

Læs mere

Vi designer livet. Retningslinjer for. Nedgravede affaldssystemer. Renovation tager forbehold for eventuelle ændringer til retningslinjerne.

Vi designer livet. Retningslinjer for. Nedgravede affaldssystemer. Renovation tager forbehold for eventuelle ændringer til retningslinjerne. Vi designer livet Retningslinjer for Nedgravede affaldssystemer Renovation tager forbehold for eventuelle ændringer til retningslinjerne. Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen, Renovation Sikkerheden

Læs mere

Ordningen er en indsamlingsordning i form af en henteordning, hvor dagrenovation afhentes fra den enkelte ejendom.

Ordningen er en indsamlingsordning i form af en henteordning, hvor dagrenovation afhentes fra den enkelte ejendom. Forslag til regulativ for dagrenovation 30/7 2014 12 Ordning for dagrenovation 12.1 Hvad er dagrenovation Dagrenovation er affald, som er defineret som dagrenovation, jf. 3, nr. 13. 12.2 Hvem gælder ordningen

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

følg den grønne tråd og find de grønne råd

følg den grønne tråd og find de grønne råd følg den grønne tråd og find de grønne råd Nemt genbrug I Ringsted Kommune har vi et ønske om at genbruge mest muligt af vores affald. Derfor forbedrer vi løbende vores affaldsordninger, så du får nemmere

Læs mere

Bilag 7. 2. Afhentningsvilkår

Bilag 7. 2. Afhentningsvilkår 6. februar 2014. 27 Nr. 130. Bilag 7 Retningslinjer for samarbejdet mellem producenter samt kommunalbestyrelserne ved indsamling af elektrisk og elektronisk udstyr fra de kommunale indsamlingssteder Reglerne

Læs mere

AFFALDSTAKSTER Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere Boligbidrag Papir- og haveaffaldsbeholdere

AFFALDSTAKSTER Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere Boligbidrag Papir- og haveaffaldsbeholdere AFFALDS 2015 Indholdsfortegnelse Beholdere og minicontainere 2015 2 Boligbidrag 2015 5 Papir- og haveaffaldsbeholdere 2015 6 Ekstra tømninger 2015 7 Sækkemærker 7 Ændringsgebyr 2015 7 Vask af beholdere

Læs mere

AFFALDSTAKSTER Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere Boligbidrag Papir- og haveaffaldsbeholdere

AFFALDSTAKSTER Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere Boligbidrag Papir- og haveaffaldsbeholdere AFFALDS 2014 Indholdsfortegnelse Beholdere og minicontainere 2014 2 Boligbidrag 2014 5 Papir- og haveaffaldsbeholdere 2014 6 Ekstra tømninger 2014 7 Sækkemærker 7 Ændringsgebyr 2014 7 Vask af beholdere

Læs mere

KLIMA- OG MILJØUDVALGET

KLIMA- OG MILJØUDVALGET RENOVATIONSGEBYR FOR PRIVATE HUSSTANDE Renovationsafgiften er opdelt i et fast og et variabelt gebyr. Det faste gebyr er opdelt i områderne: administration (fælles formål), storskrald og haveaffald, papir,

Læs mere

4-i-i emballageaffald

4-i-i emballageaffald 4-i-i emballageaffald I dag har du mulighed for at aflevere dit emballageaffald på en genbrugsstation. Som en service udvider vi denne ordning med en 4-i-i beholder, der gør det nemmere for dig at komme

Læs mere

Notat. Bedre indsamlingsordninger i boligselskaber, boligforeninger og lignende bebyggelser.

Notat. Bedre indsamlingsordninger i boligselskaber, boligforeninger og lignende bebyggelser. Notat. Bedre indsamlingsordninger i boligselskaber, boligforeninger og lignende bebyggelser. Version 5 (3-1-2019) Dette notat beskriver fire forslag til forbedring af indsamlingsordningerne i boligselskaber,

Læs mere

Til tilbudsgiverne. 16. juni 2016 Vores reference: Rebild Kommune, udbud vedr. dagrenovation Svar på stillede spørgsmål nr.

Til tilbudsgiverne. 16. juni 2016 Vores reference: Rebild Kommune, udbud vedr. dagrenovation Svar på stillede spørgsmål nr. Sweco Danmark A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 7220 7207 F +45 7242 8900 www.sweco.dk Til tilbudsgiverne CVR-nr. 48233511 Vores reference: 31.3030.16 Rebild Kommune, udbud vedr. dagrenovation

Læs mere

REGLER FOR ERHVERVSAFFALD

REGLER FOR ERHVERVSAFFALD REGLER FOR ERHVERVSAFFALD Vejledning til virksomheder Genanvendeligt erhvervsaffald Genanvendeligt erhvervsaffald er for eksempel: pap, papir, plastfolie og flasker/glas fra erhverv. Delvist liberalt marked

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Brevdato Afsender

Brevdato Afsender Brevdato 03-10-2019 Afsender Modtagere Akttitel Nicolai Lund Nygaard Pedersen (Sagsbehandler, Natur, Park og Miljø) Gitte Deleuran (GD@rudersdal.dk) Udsendelser til enfamilieboliger om ny affaldsordning

Læs mere

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) Genanvendelse 1 Haveaffald 140

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) Genanvendelse 1 Haveaffald 140 Gebyrblad 2014 1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser Kr./tons (excl. ) 2014 2013 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 100 Forbrændingsegnet affald 2 Småt brændbart 560 560 3 Stort brændbart 660 660 Deponeringsegnet

Læs mere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Den 12. juli 2012 Init. CBP/BEB Sagsnr. 12-01061 Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Baggrund Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Læs mere

Morsø Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

Morsø Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Morsø Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 17-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Formål 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Gebyrer 2 5 Klage m.v. 2 6 Overtrædelse og straf 2 7 Bemyndigelse

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

Regulativet er udarbejdet i henhold til gældende miljølovgivning, herunder navnlig:

Regulativet er udarbejdet i henhold til gældende miljølovgivning, herunder navnlig: 1 Formål Formålet med dette regulativ er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Sorø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske forhold

Læs mere

Bilag 3 Forslag til gebyrer vedrørende Affald og genbrug

Bilag 3 Forslag til gebyrer vedrørende Affald og genbrug Plan- og Miljøudvalget, den 8. maj Bilag 3 Forslag til gebyrer vedrørende Affald og genbrug 01 FORSYNINGSVIRKSOMHEDER M.V. AFFALD OG GENBRUG inkl. moms forslag 2019 forslag moms Forkortelser til oversigt:

Læs mere

Gladsaxe Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 18.04.2013

Gladsaxe Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 18.04.2013 Gladsaxe Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 18.04.2013 Side 1 af 53 Indhold 1 Formål... 8 2 Lovgrundlag... 8 3 Definitioner... 8 4 Gebyrer... 8 5 Klage m.v.... 8 6 Overtrædelse og

Læs mere

Takster for husholdningsaffald

Takster for husholdningsaffald Holbæk forsyning Takster for husholdningsaffald Gebyrskema for husholdning Gebyrene er gældende fra 1. januar 2016 i henhold til regulativ for husholdningsaffald Gebyrer 2015 Gebyrer 2016 Grundgebyr fordelt

Læs mere

Regulativ for husholdningsaffald

Regulativ for husholdningsaffald Teknik og Miljø 2018 Regulativ for husholdningsaffald Gældende fra 1. maj 2018 Indholdsfortegnelse Forklaring på regulativets opbygning... 4 1 Formål... 5 2 Lovgrundlag... 5 3 Definitioner... 5 4 Gebyrer...

Læs mere

Nyhedsbreve, informations- s og skrivelser i Albertslund Posten siden september 2016 i kronologisk rækkefølge.

Nyhedsbreve, informations- s og skrivelser i Albertslund Posten siden september 2016 i kronologisk rækkefølge. Nyhedsbreve, informations-e-mails og skrivelser i Albertslund Posten siden september 2016 i kronologisk rækkefølge. [01] Vores nye affaldsordninger: klistermærker til beholdere og containere Affald & Genbrug

Læs mere

Indholdsfortegnelse. I takstbladet finder du priser for affaldsløsninger for private borgere i Aarhus Kommune.

Indholdsfortegnelse. I takstbladet finder du priser for affaldsløsninger for private borgere i Aarhus Kommune. AFFALDS Indholdsfortegnelse.. Indledning... 2 Almindelige beholdere... 3 2- og 4- hjulede beholder - Enfamiliehus.... 3 2- og 4- hjulede beholder - Etageejendomme... 3 2- og 4- hjulede beholder - Sommerhus

Læs mere

Indsamling af KOD I Horsens Kommune

Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af affald i kommunerne Erfaringer i Horsens Kommune Henrik Ørtenblad Økonomiseminar, 11. dec. 2017 Lovgrundlaget for affaldshåndtering og kommunernes ansvar

Læs mere

KLIMA- OG MILJØUDVALGET

KLIMA- OG MILJØUDVALGET RENOVATIONSGEBYR FOR PRIVATE HUSSTANDE Renovationsafgiften er opdelt i et fast og et variabelt gebyr. Det faste gebyr er opdelt i områderne: administration (fælles formål), storskrald og haveaffald, papir,

Læs mere

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER Katalog over de nye affaldsordninger, der skal hjælpe dig med at beslutte hvilken affaldsordning dit boligområde skal vælge www.albertslund.dk/byen NY AFFALDSORDNING I DIT

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Høringsmateriale Udkast af 31. oktober 2014 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Selvom vi allerede er gode til at sortere (fx glas

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indsamling af genanvendelige materialer. Gladsaxe Kommune. Notat af 05. januar Indledning

Indholdsfortegnelse. Indsamling af genanvendelige materialer. Gladsaxe Kommune. Notat af 05. januar Indledning Gladsaxe Kommune Indsamling af genanvendelige materialer Notat af 05 januar 2012 COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S liste 2012 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugspladser Farligt affald Flaskekuber Administration er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugspladser Administration

Læs mere