KVALITETSRAPPORT SOLVANGSKOLEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KVALITETSRAPPORT SOLVANGSKOLEN"

Transkript

1 KVALIESRAPPOR SOLVANGSKOLEN

2 FAGLIG VURDERING VED SLUNINGEN AF SKOLEÅRE Nedenstående skemaer indeholder den tilpassede udgave af SUMO analyse, hvor der er fokus på styrker og udviklingspotentialer. Analysen gennemføres primært med baggrund i den seneste statusanalyse. Faglig vurdering Styrker Udviklingspotentialer Generel faglig vurdering Specialpædagogisk bistand, herunder holddannelse Dansk som andetsprog Højt fagligt ambitionsniveau. Overvejende linjefagsuddannede lærere eller lærere med tilsvarende kvalifikationer. Organisering af teams i årgange og afdelinger. Solsikken (ressourcecenter) er på plads strukturelt, og der bliver konstant arbejdet på at ændre på detaljeplanet, så det hele tiden bliver forbedret. 2 lærere har timer ugentligt til at være i fritidshjemmet Solvang for at styrke overgangene fra førskolegruppen til skolen. Der er udfærdiget indstillinger og handleplaner for alle elever eller klasser med særlige behov. Styrkelse af fagteams - herunder indsats omkring undervisningsdifferentiering og faglig læsning. Fælles fokus for teamet herunder årsplaner, årsplanlægning og teamaftaler. Samarbejde institutionerne imellem, så der er gode overgange mellem alle relevante institutioner. Solsikkens lærere tilbyder i højere grad rådgivning til lærerne. Arbejde med grupperingsdannelser, så vi undgår grupperinger, der er eksluderet af fællesskabet. Bruge kompetencer som er på skolen i højere grad.

3 SOLVANGSKOLENS ARBEJDE MED DE FÆLLES- KOMMUNALE MÅL I SKOLEÅRE Nedenstående skemaer er skolens planer for arbejdet med de skolepolitiske mål i skoleåret Fælleskommunalt mål: rivsel S Sammenhæng M Mål iltag egn E Evaluering Hvordan er det gået? I skoleåret 03/04 blev der i samarbejde med lærere, elever, forældre og ledelse udarbejdet et værdigrundlag for Solvangskolen. Dette værdigrundlag ligger til grund for vores videre arbejde med trivsel. På 3. klassetrin er der samarbejdskurser og social træning på alle klasser. I indskolingen og på mellemtrinnet bliver der arbejdet med rin for rin. I Solsikken kan der søges Adfærd, Kontakt og rivsel (AK)-bistand til problemstillinger i klasser, grupper eller ved elever, hvor der bliver arbejdet med relationsdannelse. AK-lærerne er uddannede inden for dette felt. I udskolingen arbejder klasselæreren sammen med (SSP)-medarbejderen om at lave kurser i selvværd, konflikthåndtering, sociale fællesskaber og relationer. Der er oprettet legepatrulje, der arrangerer lege for klasse. Der er venskabsklasser, hvor 5. klasserne er venskabsklasser med 0. klasserne, 6. og 1. klasser etc. Børn og unge udvikler evnen til at indgå i forskellige sociale relationer gennem aktiv deltagelse i skolens mange fællesskaber. Kortlægning af hvilke fællesskaber eleverne har mulighed for at deltage i, og hvem der deltager i hvilke fællesskaber. Ledelse og årgangsteam får en større bevidsthed om, hvilke fællesskaber det er muligt at deltage i på Solvangskolen. At årgangsteamet har et overblik over, hvilke elever der deltager i skolens fællesskaber. Gennemførelse af elevundersøgelse på mellemtrinnet og i udskolingen. Undersøgelsen foranstaltes af ledelsen og bliver udført af årgangsteamene. I forlængelse af fokus på arbejdet med elevplan og løbende tests, har man i indskolingen lavet sociale skemaer over børnene, hvor der ses på forskellige parametre (børnenes netværk mv.).

4 Hvordan følges der op på målet? Kortlægning blev ikke gennemført. Lærere i indskolingen har ejerskab af projektet med de sociale skemaer. Lærerene bruger skemaerne målrettet på inddeling af elever i diverse netværk. Der har på skolen ikke været tradition for at holde klassemøder. AK læreren har arbejdet på at etablere klassemøder i dialog med både elever og lærere. Lærere er begyndt at arbejde med klassemøder. Krav til forældre om at deltage i legegrupper. Evalueringen vil finde sted efter sommerferien, så skolen er stadig i gang og vil lave elevundersøgelse senere.

5 Fælleskommunalt mål: rivsel S Sammenhæng M Mål iltag egn E Evaluering Hvordan er det gået? Hvordan følges der op på målet? I skoleåret 03/04 blev der i samarbejde med lærere, elever, forældre og ledelse udarbejdet et værdigrundlag for Solvangskolen. Dette værdigrundlag ligger til grund for vores videre arbejde med trivsel. Lærerne har dannet en trivselsbande, der står for sociale arrangementer samt de fysiske rammer for lærerne. Alle lærere deltager på skift. At børn og unge involveres i og gøres medansvarlige for skolens trivselsplan. Lærerne gøres til medaktører i handleplanen for trivsel. Lærerne bliver mere bevidste om egen og elevernes trivsel bl.a. gennem arbejdet med trivsel i årgangsteamet og på en pædagogisk dag. Skolebestyrelse og elevråd gøres til et aktiv i udarbejdelse af en handleplan for trivsel. Elevrådet bliver bindeleddet til elevgruppen i denne proces. ydelige og synlige indsatser i forbindelse med arbejdet med trivsel. Større fokus i det daglige for betydningen af trivsel for elevens læring. Elevrådet udtaler sig om følgerne af handleplanen for trivsel. Ledelsen forestår fokusinterview med afdelingskoordinatorerne og udvalgte trinkoordinatorer. Skolen har haft stor fokus på elevers trivsel, og fokus er nu på trivsel i forhold til lærere Elevrådet gennemgår værdiggrundlaget og definerer, hvordan hvert punkt bliver tolket på elevniveau. Det samles op på pædagogiske rådsmøder, med cafédrøftelse. MED samler op på drøftelserne.

6 SOLVANGSKOLENS ARBEJDE MED DE FÆLLES- KOMMUNALE MÅL I SKOLEÅRE Faglighed: At børn og unge tilegner sig faglige kompetencer gennem differentieret undervisning. S Lærerne på Solvangskolen har en høj grad af individuel fagfaglighed, men der bliver ikke videndelt i høj nok grad, Sammenhæng hvilket medfører, at den generelle udvikling af undervisningen går for langsomt. M Mål (konkretisering af ovenstående mål) iltag egn E Evaluering Hvordan er det gået? Derfor har vi besluttet at indføre fagteams. At lærerne i fagteams får udviklet fagdidaktikken, herunder faglig læsning og videndeling i forhold til kravet om differentieret undervisning. Samtlige fagteams udarbejder et undervisningsforløb, som gennemføres og præsenteres i afdelingen, samt lægges ind i intra. Indføre fagteams, hvor processen er styret af ledelsen. Definere fagteams. SWO indgår som værktøj i opstart og evaluering. Planlagt møderække. Kvalificeret vidensdeling. Oplæg til dialogmøde i foråret. Videndeling. Forhøjet lærertrivsel. Eleverne oplever, at undervisningen bliver mere differentieret. Eleverne oplever, at der bliver brugt flere didaktiske tilgange til undervisningen. Interview af udvalgte fagteams (fx et i hver afdeling) som fremlægges på PR. Evalueringen forløb på den måde, at ledelsen interviewede samtlige fagteams med henblik på at høre, hvordan tiltagene havde virket i henhold til de ønskede tegn og mål. ilbagemeldingerne her var, at det var en meget positiv proces, hvor målet vedrørende beskrivelse af undervisningsforløb og den faglige progression blev nået. Herudover oplevede langt størstedelen af lærerne, at den øgede videndeling gav dem mulighed for at reflektere over deres praksis, hvilket afstedkom en øget trivsel og motivtation. Den generelle holdning var også, at elevernes udbytte var øget grundet videndeling. Processen har i høj grad båret præg af, at lærerne har skullet vænne sig til at arbejde tæt sammen omkring en faglig progression i det givne fag hele vejen igennem skoleforløbet. Dette har gjort, at der ikke har været den ønskede tid til at

7 behandle undervisningsdifferentiering som ønsket. il gengæld har videndelingen lærerne i mellem været et meget gennemgående tema og er derfor i en god udvikling. ilbagemeldinger har givet indtryk af, at processen har været for lederstyret ift indhold og målsætning. PUR skal inddrages tidligere i forløbet for at skabe medledelse/læringsprocesser i arbejdet med rammen for den faglige progression. Hvordan følges der op på målet? På et PR-møde lavede fagteamene fremlæggelser for hinanden. Dette var en succes på den front, at deres arbejde blev tydeliggjort, og de kunne inspirere hinanden. Det bevirkede også en yderligere grad af videndeling, at alt blev lagt i mapper på intra til deling fremadrettet, hvilket blev italesat ved fremlæggelserne. Dette har startet en arbejdsmetode op, som vi håber bliver en kultur med et formaliseret videndelingapparat. Ud fra interviewene stod det klart, at der var et ønske om at vedblive med at arbejde med den faglige progression i de samme fagteams (hovedfagene), da de manglede at arbejde med praksisdelen. Dette bliver derfor imødekommet. Ny akkordbeskrivelse for fagudvalgformænd gør, at opfølgningen bliver mere formaliseret. Akkorden er sat op til dette arbejde. Skabe plads i mødekalender til det fortsatte arbejdet i fagteams. Planlægge møderække. Ledelsen deltager på udvalgte fagudvalgsmøder for at følge op på det planlagte arbejde. Det skal hele tiden italesættes, at den meget positive udvikling, der har været, skal fortsættes. Derudover er det vigtigt, at ledelsen hele tiden minder om at lægge undervisningsforløb og ideer ind i videndelingsmappen på intra, så det bliver et aktivt værktøj. Herudover vil der i de følgende år også være fokus på faglig læsning i alle fag med en pædagogisk dag og opfølgningsdag med Marianne Gjelstrup, læsekonulent og udvikler af strategier til at implementere faglig læsning i alle fag. Faglighed: At børn og unge sammen med forældrene og det pædagogiske personale opstiller mål for undervisningen og følger op på resultaterne. S Sammenhæng M Der er truffet beslutning om, at pædagoger skal ind i skolen fra klasse. Samarbejdet skal derfor påbegyndes nu, hvorfor status pt er, at der er et minimalt samarbejde. At helhedssynet og sammenhængen i barnets skole- og fritidsliv opkvalificeres igennem en styrkelse af samarbejdet om det enkelte barn, det pædagogiske personale og hjemmet.

8 Mål (konkretisering af ovenstående mål) - Fælles ledelse skal fungere. - Samarbejde mellem lærere og pædagoger. - Sikre fælles mødekultur. - Fastsættelse af rammer for forældresamarbejde. iltag - Planlægge møderække. - Initiere personalesamarbejde. - Skabe rum for fælles ledelse. - Definere rammer for forældresamarbejde i personalegruppen. egn E Evaluering Hvordan er det gået? Vi kan se en tydelig effekt af, at der er styrket samarbejde omkring det hele barn. Forældrene oplever en helhed omkring barnets hverdag. Fælles konsensus omkring mødekultur i samarbejdet mellem lærere og pædagoger. I starten af skoleåret initieres en forventningsafklaring til samarbejdet for både lærere, pædagoger og ledelser. Denne evalueres senest marts, hvor det pædagogiske personale og ledelsen laver en SME. Fælles ledelse: Ved årets start blev der planlagt en møderække, hvilket har fungeret godt og sikret en god kontinuitet i det ledelsesmæssige samarbejde. Det fortsættes i det kommende skoleår. Samarbejde ml. lærere og pædagoger: Arbejdstider og fleksibiliteten de to faggrupper imellem har vanskeliggjort samarbejdet. Ift. antal timer og fælles forberedelse var udmeldingen ved årets start ikke helt på plads og blev derfor løbende justeret, hvilket forringede samarbejdet. Konsekvensen blev, at samarbejdet blev mere ad hoc præget, hvilket har gjort, at teamsamarbejdet ikke har fungeret helt som tiltænkt. Fælles mødekultur: Der blev afholdt tre afdelingsmøder med succes. idspunktet for disse møder (17-19) har dog afstedkommet frustrationer blandt lærerne. Mht. teammøder har der været stor diversitet fra team til team. Rammerne for forældresamarbejdet: Denne målsætning har vi ikke berørt i tilstrækkelig grad i indeværende skoleår. Børnehaveklasserne har dog med succes samarbejdet med pædagogerne ift. fælles skole-hjem -samtaler i foråret på tværs af de tre fritidshjem. Ydermere er der blevet etableret et stærkere tværfagligt samarbejde ved møder, hvor

9 hjemmet, lærere, ledelse og evt. skolepsykolog er repræsenteret (samarbejdsmøder). Hvordan følges der op på målet? Fælles ledelse: Den faste møderække forsættes, så det sikres, at ledelsen fra skole og FFO mødes kontinuerligt skoleåret igennem. Mødefrekvensen vil være 15 årlige møder. Samarbejde ml. lærere og pædagoger: Lærere og pædagoger er blevet informeret om hvor meget tid, der er afsat til forberedelse, gennemførelse og evaluering samt samarbejde i skoleåret 2011/12. Fra ledelsens side har vi udover tre afdelingsmøder og to PR-møder, sat ni fælles årgangsteammøder i kalenderen, hvor det er muligt for lærere og pædagoger at mødes. Arbejdstider og fleksibiliteten de to faggrupper imellem er forsat et udtalt problem. Fritidshjemssituationen i distriktet har en stor indvirkning på dette, og gør betingelserne vanskelige for alle parter. I det kommende skoleår er der blevet etableret et underudvalg (ipur) som pendant til skolens pædagogiskudviklingsråd (PUR). ipur beskæftiger sig med indskolingen og derved samarbejdet mellem skole og fritidsdel. Her er både ledelse og personale fra faggrupperne repræsenteret. Fælles mødekultur: Se ovenstående. Rammerne for forældresamarbejdet: De fælles samtaler i Bh-klasserne forsættes. På sigt skal dette udbredes til at gælde for hele indskolingen i det omfang, hvor det vurderes, at behov er til stede ift. den enkelte barn.

10 rivsel: At børn og unge er medbestemmende om valg af arbejdsformer, metoder og indhold i undervisningen S Sammenhæng M Mål (konkretisering af ovenstående mål) iltag egn E Evaluering Hvordan er det gået? Hvordan følges der op på målet? Statusrapporten viser, at vores elever ikke føler sig medbestemmende i forhold til valg af arbejdsformer, metoder og indhold i undervisningen. Resultatet for statusrapporten skal gøres forståelig for lærerne, og de skal inddrages i at finde muligheder for at ændre dette billede. Emnet bliver behandlet på PR Eleverne føler en højere grad af medbestemmelse. Læring bliver mere synlig på skolens område. Statusrapporten. Læringsundersøgelse gennemført af elevråd i samarbejde med lærer/ledelse. Vi har ikke haft mulighed for at have den fornødne fokus på dette område til, at det har haft den fornødne effekt. Der har været meget fokus på faglighed generelt og videndeling lærerne imellem, men her har en decideret indsats omkring elevmedstemmelse ikke været på tale. Læringsundersøgelsen i elevrådet blev ikke gennemført, da lærerne udtrykte ønske om først at gennemføre arbejdet omkring den faglige progression. Herefter var kontaktlæreren til elevrådet sygemeldt en periode, hvilket komplicerede det yderligere. Vi gennemfører læringsundersøgelsen med elevrådets hjælp i det nye skoleår. Resultatet af denne bliver, sammen med resultatet af seneste statusrapport, til genstand for behandling i medarbejdergruppen.

11 I den følgende SUMO er oplysningerne, der ligger til baggrund for vores beskrivelse af skoleåret 10/11 hentet fra statusanalysen. Disse tal er tolket, og vi har uddraget det, som vi synes har den største relevans eller tydelighed. Faglig vurdering Styrker Udviklingspotentialer Generel faglig vurdering 09/10 Højt fagligt ambitionsniveau. Overvejende linjefagsuddannede lærere eller lærere med tilsvarende kvalifikationer. Organisering af teams i årgange og afdelinger. 10/11 Højt fagligt ambitionsniveau for skolen hos både lærere, elever og forældre. Undervisningen bliver i langt overvejende grad varetaget af linjefagsuddannede lærere eller lærere med tilsvarende kvalifikationer. Igangværende proces med fokus på videndeling og faglig sparring, som giver lærerne rum til at hjælpe hinanden til at blive bedre til udvikle hinandens undervisning. 75% af eleverne ved i de fleste fag, hvad de skal gøre for at blive bedre. Langt de fleste elever oplever, at de kender målene for deres fag. 09/10 Styrkelse af fagteams - herunder indsats omkring undervisningsdifferentiering og faglig læsning. Fælles fokus for teamet herunder årsplaner, årsplanlægning, teamaftaler. 10/11 22% af eleverne kender til, at de har en elevplan. Vi skal have dette tal op. Et generelt mere nuanceret faglighedsbegreb i medarbejdergruppen, så elever bliver udfordret på flere forskellige niveauer. Lærerne skal have fokus på at undervisningsdifferentiere endnu mere. Skolen og hjemmets arbejde omkring barnets læring skal understøttes. (37% af forældrene har et klart billede af, hvordan de støtter barnets læring og 16% oplever at få hjælp af læreren til dette. Dette er et klart skisma, som skal tydeliggøres og arbejdes med. 44% af lærerne mener, at langt hovedparten af forældrene bruger den viden, som lærerne formidler til at støtte barnets læring. Vi skal have fat i den sidste del også, så lærerne generelt har et billede af, at forældrene bruger den formidlede viden. De to tal tydeliggør, at der er nogle tydelige forventninger til kommunikationen omkring forældrenes støtte til barnets undervisning, som ikke er afstemt forældre og skole imellem).

12 Faglig vurdering Styrker Udviklingspotentialer Specialpædagogisk bistand, herunder holddannelse 09/10 Solsikken (ressourcecenter) er på plads strukturelt, og der bliver konstant arbejdet på at ændre på detaljeplanet, så det hele tiden bliver forbedret. 2 lærere har timer ugentligt til at være i fritidshjemmet Solvang for at styrke overgangene fra førskolegruppen til skolen. Der er udfærdiget indstillinger og handleplaner for alle elever eller klasser med særlige behov. 10/11 Overlevering af elever med behov fra Solsikken til ledelsen og indsatser omkring disse. Dette sker fire gange om året. Der er opfølgning på hvert enkelt sag. 09/10 Samarbejdet institutionerne imellem, så der er gode overgange mellem alle relevante institutioner. Solsikkens lærere tilbyder i højere grad rådgivning til lærerne. 10/11 Samarbejde institutionerne imellem, så der er gode overgange mellem alle relevante institutioner. Solsikkens lærere tilbyder i højere grad rådgivning til lærerne, så disse konstant udvikler en bredere undervisningspraksis. Hele skolen vil udvikle sig til at kunne differentiere bedre via denne indsats. Fokus på faglig læsning i alle fag herunder pædagogisk lørdag med læsekonsulent Marianne Gjelstrup samt opfølgningsdag til lærermøde. Dansk som andetsprog 9/10 10/11 Skolen har en god fordeling af to-sprogede elever. Vi er indgået i osprogs ask Force med 3 lærere (2 INK og en læsevejleder). Herudover er ledelsen meget involveret i arbejdet, og det er et fokuspunkt for de næste års strategiske pædagogiske arbejde. 9/10 Arbejde med grupperingsdannelser, så vi undgår grupperinger, der er eksluderet af fællesskabet. Bruge kompetencer som er på skolen i højere grad. 10/11 Medarbejderne skal have mere viden på området omkring undervisning i dansk som andet sprog i alle fag. Medarbejdere med viden på området skal i højere grad

13 Faglig vurdering Styrker Udviklingspotentialer være vejledere for deres kolleger foruden at indgå i det deciderede arbejde med de enkelte børn. Vi sender 4 lærere på kursus i dette, hvilket kombineret med osprogs ask Forcen, vil kunne udvikle vidensnivauet hos lærergruppen generelt, da disse tiltag skal formidles ud i teams.

14 SOLVANGSKOLENS ARBEJDE MED DE FÆLLESKOMMUNALE MÅL I SKOLEÅRE Inklusion: - Hvordan skaber vi inkluderende miljøer for børn/elever sociale såvel som faglige. S Sammenhæng M Mål (konkretisering af ovenstående mål) iltag egn E Evaluering FFO har fået uddannet en pædagog og skolen 5 lærere i diplommodulet Inklusiv praksis. I løbet af det seneste år har de været på uddannelse og er kommet i gang med at arbejde med inklusion i organisationen. Vi vil i det næste skoleår have fokus på, at disse inklusionslærere kommer til at arbejde med at vejlede deres kolleger. Både FFO og skolen har endnu en pædagog og lærer på uddannelse i løbet af det næste skoleår. INK-vejledernes rolle er klart defineret i organisationen på alle niveauer, og de bliver et rådgivende og uddannende organ over for deres kolleger i organisationen. INK-vejlederne holder regelmæssige møder med deltagelse af ledelsen, hvor der bliver sparret omkring opgaven. Skolepsykolog deltager ifm supervision af INK-vejlederne. INK-vejlederne laver en strategi for, hvordan de bedst kan udnytte deres ressourcer, og hvilke opgaver de skal påtage sig. Ledelsen og koordinatoren er opmærksomme på at bruge INK-timer til at supervisere, vejlede og uddanne deres kolleger. Indstillinger om INK-vejledning bærer præg af, at der er forståelse for, at hjælpen skal udvikle medarbejderens tilgang til undervisningen. Færre elever har svært ved at blive rummet i undervisningen. De føler, at de hører til. Lærere og pædagoger føler, at de får flere værktøjer til at inkludere elever i undervisningen. På INK-møderne drøftes løbende, om indstillingerne er brugbare i forhold til INK-vejledernes rolle og arbejdsbeskrivelse. Vi mærker en nedgang i antallet af indstillinger til vores ressourcecenter.

15 Kulturforandringer i FFO og skole Furesø kommune; Kvalitetsrapport 2011 Sammenhæng Mål iltag egn Evaluering FFO en er pr blevet en del af skolen. Dette stiller mange nye krav om udvikling i både skole og FFO. Skolen skal opleves som en helhed, fra barnet starter i FFO, og til barnet forlader skolen efter endt 9. klasse. Det er nødvendigt med et mere forpligtende samarbejde parterne imellem. Det er også nødvendigt med en opblødning af grænserne mellem FFO og skole, og en opblødning af nogle af grænserne i skolen selv. Furesø Kommune er i gang med en større uddannelse af ledelse og personale i Inklusion og forandringsprocesser. Samtidigt får vi flere og flere børn med behov for særlig støtte. Inklusion er på dagsordenen i både skole og FFO. Kulturforandringer i forbindelse med undervisningen og i den pædagogiske praksis er uundgåelige. Målet er, at vi i fællesskab arbejder målrettet med kulturforandringsprocesser i skolen (indskolingen) og i FFO en. Ledelsen i skolen iværksætter et forløb, der skal afdække forskellige elementer i en kulturforandringsproces. Forskellige interessenter inddrages. Foredragsholder udefra, der arbejder med forandringsprocesser, der inspirerer omkring kulturforandringer. Udarbejdelse af en Inklusionspolitik for skole og FFO. Beskrivelse af den fælles praktiske opgave vi har omkring fx inklusion og en detailplan for, hvilke tiltag vi iværksætter i skole og FFO, og en plan for hvornår de iværksættes. I dagligdagen: Brugen af viden der allerede er på området samt at vi tænker undervisning og fritid som en mere samlet enhed/helhed. Ansættelse af en specielpædagog der varetager den daglige koordinering, konsulentopgaver m.m. i forhold til inklusionsopgaven. Et tegn vil være, at ledelsen i skole og FFO samles og drøfter, hvilke kulturforandringer der er nødvendige på praksisniveau. Forandringer italesættes, og interessenter inddrrages. Større fællesskab og en naturlighed i processen mellem skole og FF0. Iværksættelse af fælles læringsmiljøer og af tværgående læringsmiljøer omhandlende børn med behov for særlig støtte. Det er vigtig, at ledelsen følger op på processen kontinuerligt, og at medarbejdere og brugere inddrages i ½ årlige evalueringer.

16 Solvang FFO S Sammenhæng M Mål iltag egn E Evaluering Furesø kommunes Kvalitetskontrakt og Pædagogiske læreplaner Aktiv lektiestøtte Mål og indholdsbeskrivelsen FFO Lektiestøtte. Vi er forpligtet til at etablere aktiv lektiestøtte. Vi skal dog være opmærksomme på, at nogle børn kan have særlig behov for lektiestøtte. Dette arbejde gennemføres i samarbejde med skolen, barnet og forældrene i respekt for barnets trivsel og udvikling i børnegruppen i FFO. Personalet i FFO skal yde aktiv lektiestøtte, og forældrene sørger for lektielæsning. Der er indrettet læringsværksteder i fritidshjemmet Solvang, hvor personalet i rolige omgivelser kan give et barn lektiestøtte. Målet er, at vi arbejder målrettet med de børn, der har behov for særlig lektiestøtte omkring deres skolearbejde. Årgangspædagogen i fritidshjemmet samarbejder med årgangsteamet på skolen. Handleplan udarbejdes. Forældrene inddrages. Praktisk tilgang til aktiv lektiestøtte (blyanter m.m.). Pædagogisk tilgang (tilrettelægge en arbejdsproces, et arbejdsmiljø og have opmærksomhed på de børn, der har brug for en særlig indsats.) Individuelle handleplaner/elevplaner fungerer som logbog. Når samarbejdet i årgangsteamene kommer i gang og fungerer. Der skal laves fælles elevplaner. Når personalet har taget det nye tiltag til sig og ser det som en naturlig del af børnenes hverdag. Børn med lektiestøtte præsterer bedre. Elevernes diverse tests sammenlignes for at konstatere fremgangen. Herudover en løbende dialog mellem FFO, skolen og forældrene ang. elevens udbytte af lektiehjælpen i det daglige. Inklusion i FFO og skole Furesø kommune; Kvalitetsrapport 2011

17 Sammenhæng Mål iltag Alle børn har ret til at være en del af et fællesskab. Hvordan involverer vi forældre, pædagoger og lærere i processen, så vi kan opfylde ovenstående krav, når vi nu arbejder med Inklusion? Hvordan ændrer vi praksis, så den matcher de nye krav og opgaver? Hvordan kan vi sikre, at forældrene får en større ansvarsfølelse over for fællesskabet, så forældrenes fokus skiftes fra eget barn til eget barn set i forhold til fællesskabet. Således at forældre til børnene i netop det fællesskab får et ansvar for hinandens børn. At lærere og pædagoger skaber fællesskaber og læringsmiljøer, hvor børnene får muligheder for at være aktivt deltagende, og forældrene får til opgave at bakke op om børnene gruppen, klassen, fællesskabet. På et overordnet plan: Først og fremmest en holdningsændring hos os professionelle samt en ændring af praksis og kultur. Udarbejdelse af en Inklusionspolitik. Se i øvrigt kulturforandringer. Lærerere og pædagoger skaber de nødvendige rammer for børnenes deltagelse i læringsmiljøer i deres hverdag fra kl. 7 til Det er vigtigt at skabe en vekselvirkning mellem de skolefaglige og de pædagogfaglige læringsmiljøer. Dette opnås ved fast planlagte møder med specifikke dagsordner. Fællespædagogisk dag i indskolingen og FFO en med særlig fokus på Inklusion og udarbejdelse af en fælles Inklusionspolitik. Inddragelse af forældregruppen på et meget tidligt stadie i barnets liv. Personale fra FFO deltager i et forløb i børnehaven inden børnene starter i FFO. Orientering omkring fælles Inklusionspolitik ved barnets start i FFO/skole. Krav om deltagelse i barnets skole- og FFO- liv. Opbakning til børnene i de forskellige fællesskaber. egn Evaluering Meget konkret beskrivelse af hvad der forventes af en forældregruppe/den enkelte forælder. Ledelse og medarbejdere er i gang med Inklusionsprocessen. Lærerere og pædagoger er i gang med at udvikle nye fælles læringsmiljøer. Fælles Inklusionspolitik hvor den enkelte medarbejder føler ejerskab udarbejdet på den fælles pædagogiske dag. Forældrene forstår hvad der forventes af dem. Processen evalueres ½ årligt blandt medarbejdere og en gang om året blandt brugerne. Beskrivelse af hvilke læringsmiljøer, der har ændret sig og hvordan..

18

Kvalitetsrapport 2008-2009 Solvangskole

Kvalitetsrapport 2008-2009 Solvangskole Kvalitetsrapport 2008-2009 Solvangskole FORORD Ifølge 40a i Folkeskoleloven er kommunen forpligtet til at udarbejde en kvalitetsrapport. Formålet med rapporten er gennem tilvejebringelse af dokumentation

Læs mere

FAGLIG VURDERING VED SLUTNINGEN AF SKOLEÅRET 2010-2011

FAGLIG VURDERING VED SLUTNINGEN AF SKOLEÅRET 2010-2011 FAGLIG VURDERING VED SLUNINGEN AF SKOLEÅRE 2010-2011 Nedenstående skemaer indeholder den tilpassede udgave af SUMO analyse, hvor der er fokus på styrker og udviklingspotentialer. Analysen gennemføres primært

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Handleplan Engelsborgskolen

Handleplan Engelsborgskolen Handleplan Engelsborgskolen Skoleåret 2018/19 Trivsel og Læring Hvad arbejder vi videre med (hovedtemaer, fokusområder m.v.) På Engelsborgskolen har vi delt arbejdet med den lokale handleplan op i to faser.

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn September 2018 Lokal handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionspolitik fra 2016, og på baggrund af skolernes udviklingsplan og de otte skolepolitiske mål.

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Indholdsfortegnelse Princip for klassedannelse ved skolestarten... 2 Princip for fællesarrangementer for eleverne i skoletiden... 3 Princip for ekskursioner

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Gældende fra: 01.10.2017 Revideres: Formål: Vi ønsker, at alle børn trives og oplever et trygt læringsmiljø på skolen. Derfor ønsker vi, at alle på og omkring

Læs mere

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Formålet med Sortedamsskolens ressourcecenter Formålet med at omorganisere skolens specialfunktioner er, at opnå en bedre inklusion for alle børn på skolen. Inklusion

Læs mere

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der

Læs mere

Nørrebro park skole procesplan for handleplansindsats, 17. november 2017

Nørrebro park skole procesplan for handleplansindsats, 17. november 2017 Nørrebro park skole procesplan for handleplansindsats, 17. november 2017 Venskabsklasser 1. og 5. klasse er sammen I samarbejdet skal der være et fagfagligt fokus, et it fokus (jvf kommende it-plan) et

Læs mere

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status:

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status: Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Alle lærere har arbejdet med Læsning i alle fag på et dagkursus og på fællesmøder. Kurset var både teoretisk og med ideer til konkrete værktøjer. Efterfølgende

Læs mere

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 1 Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 På baggrund af den nye specialundervisningslov (april 2012), Favrskov Kommunes Børn- og Ungepolitik samt Hadsten Skoles fokus på inklusion tænkes denne

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn Handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionsstrategi 2016 og på baggrund af Rammenotat folkeskolereformen vs. 3.0. Jf. rammenotatet skal hver skole skal have

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Timring Læringscenter

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Timring Læringscenter KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013 Timring Læringscenter 1 Indholdsfortegnelse 1 TIMRING LÆRINGSCENTER 3 2 RAMMEBETINGELSER 4

Læs mere

På martsmødet i BSU skal planerne fremlægges og skolelederne har hver max 5 minutter til at sætte ord på deres skoleplan.

På martsmødet i BSU skal planerne fremlægges og skolelederne har hver max 5 minutter til at sætte ord på deres skoleplan. Skoleplan Skolerne skal udarbejde en skoleplan, der beskriver, hvordan de vil implementere skolereformen i praksis. I skoleplanen skelnes der mellem hvad der er implementeret pr. 1. august 2014, når lovens

Læs mere

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Den inkluderende skole FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Disposition Baggrund og værdier Forståelse af inklusion Et inkluderende læringsmiljø Forudsætninger kompetencer og viden En kompleks og fælles

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

Hareskov Skole FAGLIG VURDERING VED SLUTNINGEN AF SKOLEÅRET 2010-2011

Hareskov Skole FAGLIG VURDERING VED SLUTNINGEN AF SKOLEÅRET 2010-2011 Hareskov Skole FAGLIG VURDERING VED SLUNINGEN AF SKOLEÅRE 2010-2011 Nedenstående skemaer indeholder den tilpassede udgave af SUMO analyse, hvor der er fokus på styrker og udviklingspotentialer. Analysen

Læs mere

KVALITETSRAPPORT 2010 2011 HARESKOV SKOLE

KVALITETSRAPPORT 2010 2011 HARESKOV SKOLE KVALIESRAPPOR 2010 2011 HARESKOV SKOLE FAGLIG VURDERING VED SLUNINGEN AF SKOLEÅRE 2010-2011 Nedenstående skemaer indeholder den tilpassede udgave af SUMO analyse, hvor der er fokus på styrker og udviklingspotentialer.

Læs mere

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Søndre Skole Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Indsatsområde Teamets samarbejde om varieret skoledag Innovation og entreprenørskab (21 skills) Motion & bevægelse USU Fysiske læringsmiljøer Målet for

Læs mere

Integration på Enghøjskolen 2011/12

Integration på Enghøjskolen 2011/12 1 Mål 2 Baggrund 3 Handleplan 4 Måling Hvad vil vi? Hvorfor vil vi det? Hvordan vil vi gøre det? Hvordan kan det måles/vises, at målet nås? Lektiecafe Målet med lektiecafeen er, at give eleverne mulighed

Læs mere

Skolens handleplan for sprog og læsning

Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens handleplan for sprog og læsning Indhold Skolens handleplan for sprog- og læsning..... 3 Inspiration til skolens handleplan for sprog og læsning.... 7 2 Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Kvalitetsrapport Lyngholmskole

Kvalitetsrapport Lyngholmskole Kvalitetsrapport 2008-2009 Lyngholmskole FORORD Ifølge 40a i Folkeskoleloven er kommunen forpligtet til at udarbejde en kvalitetsrapport. Formålet med rapporten er gennem tilvejebringning af dokumentation

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 19. december 2017 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Gældende fra: 01.01.2018 Revideres: Medio august 2018 Formål: Vi ønsker, at alle

Læs mere

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Strategien er udviklet i samarbejde med skolens børn, lærere, ledelse og skolebestyrelse. Trivsel og fællesskab Glade børn lærer bedst. Sådan siger børnene

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Ressourcecenter Torstedskolen Skoleår 2010-2011

Ressourcecenter Torstedskolen Skoleår 2010-2011 Ressourcecenter Torstedskolen Skoleår 2010-2011 Udgangspunkt Folkeskoleloven 3. Stk. 2 Til børn, hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen eller støtte, gives der specialundervisning og anden specialpædagogisk

Læs mere

Antimobbestrategi Gedved Skole

Antimobbestrategi Gedved Skole Antimobbestrategi Gedved Skole Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at vedblive et miljø, hvor man kan udvikle sig, som er præget af tryghed, respekt, omsorg tolerance. Vores antimobbestrategi

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Børn og unge skal være i trivsel Trivsel går på tre ben: det relationelle, det personlige og det faglige.

Læs mere

Haderup Skole. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling.

Haderup Skole. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling. Haderup Skole HVAD ER MOBNING? På en PALS-skole som vores er alle former for uacceptabel. Konsekvensen bliver, at et barn (eller voksen) bliver udstødt fra fællesskabet. Mobning er resultatet af en uhensigtsmæssig

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi?

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi? Langelinieskolens målsætning 2013-2018 Vision hvor vil vi gerne hen som skole? På Langelinieskolen skaber vi stærke og inkluderende læringsrum for vores elever. Ved afslutningen af 9. klasse har alle elever

Læs mere

På Skovboskolen har vi nogle principper og værdier der kendetegner skolen. Vi lægger vægt på åbenhed, dialog, ansvarlighed og fleksibilitet.

På Skovboskolen har vi nogle principper og værdier der kendetegner skolen. Vi lægger vægt på åbenhed, dialog, ansvarlighed og fleksibilitet. Mål- og indholdsplan for Skovboskolens SFO 1, 2 & ungdomsklub: Skovboskolen er beliggende i Bjæverskov. Vi er en del af Køge Kommune. Skolen består af en undervisnings-del og en SFO-del. SFO 1, Regnemark:

Læs mere

Langebjergskolen HVAD ER MOBNING?

Langebjergskolen HVAD ER MOBNING? Langebjergskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Gældende fra den 01/ Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning.

Gældende fra den 01/ Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. Antimobbestrategi for Nærum Skole Gældende fra den 01/03-2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. BEGREBER

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016

&Trivsel. Team- samarbejde. Kære forældre. NYHEDSBREV # 4 FRA BØRNE- OG KULTURFORVALTNINGEN, juni 2016 Team- samarbejde &Trivsel Kære forældre I Børne- og Kulturforvaltningen sætter vi i denne udgave af nyhedsbrevet fokus på teamsamarbejde blandt skolens pædagogiske personale og elevtrivsel og gør status

Læs mere

SKOLENS EVALUERING AF DEN SAMLEDE UNDERVISNING

SKOLENS EVALUERING AF DEN SAMLEDE UNDERVISNING 1. Evaluering af trinmål Vi forventer, at Roser Skolens elever til enhver tid har mulighed for at opnå kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til uden problemer at kunne fortsætte i folkeskolen.

Læs mere

KVALITETSRAPPORT STAVNSHOLTSKOLEN

KVALITETSRAPPORT STAVNSHOLTSKOLEN KVALITETSRAPPORT 2010 2011 STAVNSHOLTSKOLEN Faglig vurdering ved slutningen af skoleåret 10/11 Nedenstående skemaer indeholder den tilpassede udgave af SUMO analyse, hvor der kun er fokus på styrker og

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE

INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE INKLUSIONSSTRATEGI for SKADS SKOLE Esbjerg Kommune har vedtaget vision for den inkluderende skole. Inklusion betyder, at alle elever som udgangspunkt modtager et kvalificeret

Læs mere

Årsrapport 2009 for Enghaveskolen

Årsrapport 2009 for Enghaveskolen Årsrapport 2009 for Side 1 af 7 1. Sammendrag Vi har stadig vores fleksible skema som et styrkeområde. Vi forsøger til stadighed at skabe den bedste ramme omkring den pædagogiske planlægning af undervisningen.

Læs mere

Folkeskolereformen på Engbjergskolen. Tirsdag den 8. april 2014

Folkeskolereformen på Engbjergskolen. Tirsdag den 8. april 2014 Folkeskolereformen på Engbjergskolen Tirsdag den 8. april 2014 Første spadestik Engbjergskolen -Version 2014 Intentionen med folkeskolereformen Intentionen er, at det faglige niveau i folkeskolen skal

Læs mere

Udviklingsplan for Frederiksværk Skole

Udviklingsplan for Frederiksværk Skole Udviklingsplan for Frederiksværk Skole 2011-2013 Procesplan for Frederiksværk Skole 2011-2013 Skoleåret 2011-2012: Efterår 2011: Værdigrundlag udarbejdes Vinter 2011: Hvidbog for udskolingen (7.-9.kl.)

Læs mere

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016

GRUNDLAG FOR PLC-TEAMETS SAMARBEJDE 1. JANUAR 2016 SKOLENS NAVN: Hedevang Med funktionsbeskrivelsen og model for teamorganisering for Roskilde Kommunes pædagogiske læringscentre PLC (2015) sættes en overordnet vision for PLC-teamets arbejde: PLC-TEAMET

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI

Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI MÅLET MED VORES TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole ønsker at fremme arbejdet med trivsel. Derfor har den lovpligtige antimobbestrategi ændret

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 24. september 2018 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Formål: Vi ønsker, at alle elever trives og oplever et trygt læringsmiljø på.

Læs mere

Ressource. Augustenborg skole 2017/18

Ressource. Augustenborg skole 2017/18 Ressource Augustenborg skole 2017/18 Denne folder er en oversigt over hvad ressourceteamet kan tilbyde og hvilke tiltag teamet varetager. Der er her beskrivelser af de projekter der er i gang og beskrivelser

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tylstrup skole Dato:1.4.2014. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til:

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tylstrup skole Dato:1.4.2014. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tylstrup skole Dato:1.4.2014 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel UMV: Fase

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole

Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole Indholdsfortegnelse Side 1: Side 2: Side 2: Side 2: Side 3: Side 3: Side 4: Side 5: Side 5+6: Side 6: Indledning Prioritering og fordeling af specialundervisningsresurserne

Læs mere

Sådan kan jeres skole komme til at se ud med folkeskolereformen

Sådan kan jeres skole komme til at se ud med folkeskolereformen Sådan kan jeres skole komme til at se ud med folkeskolereformen Skole og Forældre i København Kursus for skolebestyrelsesmedlemmer Nyborg Strand oktober 2013 Birgit Lise Andersen Reformen har 3 klare mål

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17 UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen Skoleåret 2016/17 Uddannelsesplaner for praktiksamarbejde Praktiske oplysninger Praktikansvarlig: Ole Mørk Olmoer@buf.kk.dk Praktikkoordinator: Pia Linder Petersen ppbella07@yahoo.dk

Læs mere

Elevernes læring Kerneydelsen 2015-16

Elevernes læring Kerneydelsen 2015-16 Fælles Mål/ Synlig læring Impactcoaches Læringssamtaler Skolens værdigrundlag Proces igangsat for skolens interessenter Skoledagens organisering Motion og bevægelse Understøttende Undervisning Ny skemastruktur

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Kirkeby Skole Telefon: 62261276 Assensvej 18 Fax: 62261274 5771 Stenstrup Taki: 62263819 den april 2007

Kirkeby Skole Telefon: 62261276 Assensvej 18 Fax: 62261274 5771 Stenstrup Taki: 62263819 den april 2007 Kirkeby Skole Telefon: 62261276 Assensvej 18 Fax: 62261274 5771 Stenstrup Taki: 62263819 den april 2007 Udviklingsplan Kirkeby Skole Maj. 2007. Sammenhæng. Kirkeby Skole er en skole fra 0. til 7. klassetrin

Læs mere

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning.

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. Antimobbestrategi for Nærum Skole Gældende fra den 01-10-2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. BEGREBER

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling Fælles skolebeskrivelse Skolebestyrelse, medarbejdere og ledelse har arbejdet med Fælles Skolebeskrivelse ved at finde eksempler fra praksis inden for de enkelte temaer. Desuden har man i nogle af temaerne

Læs mere

MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV

MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV MÅLSTYRET UNDERVISNING I ET SKOLELEDERPERSPEKTIV - MED ET SÆRLIGT BLIK PÅ DATAINFORMERET LÆRINGSLEDELSE Souschef Martin Trangbæk Jensen Højmeskolen HØJMESKOLEN Indsatser 2015: Digitalt understøttede læringsmål

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf:

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf: Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Ifølge Lov om friskoler og private grundskoler m.v. skal skolen regelmæssigt foretage en evaluering af skolens samlede undervisning og udarbejde

Læs mere

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune.

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune. Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION April 2012 I SKOLEN kommune. INKLUSION. Fra Fremtidens skole : I en inkluderende skole oplever alle elever sig selv og hinanden som en naturlig del af skolens

Læs mere

Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning

Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning Når en skoles medarbejdere skal udvikle læringsmålstyret undervisning, har ledelsen stor betydning. Det gælder især den del af ledelsen,

Læs mere

Opfølgning på aftale mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole

Opfølgning på aftale mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole Evaluering af lærer-pædagogsamarbejdet Fra skoleaftalen 2010-2012, afsnit 4 Udviklingsmål for skolen er følgende initiativer og succeskriterier

Læs mere

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Indhold 1. Hærvejsskolens værdier... 1 2. Værdierne i praksis... 2 3. Ordensregler... 4 4. Hvad gør vi for at leve op til vores værdier... 4 5. Hvad gør vi ved brud på det

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen KOMPETENCECENTER Kompetencecenteret på Præstemoseskolen Kompetencecenteret på Præstemosen er et overordnet organ, der består af skolens ressourcelærere dvs lærere, der har specialiseret sig inden for et

Læs mere

Strategiplan. for læring og udvikling Holmegaardskolen 2012-2014

Strategiplan. for læring og udvikling Holmegaardskolen 2012-2014 Strategiplan for læring og udvikling Holmegaardskolen 2012-2014 Holmegaardskolen er en skole, hvor der er store forventninger og krav til lærings- og udviklingsmål i undervisningen og i fritidsaktiviteterne.

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Mål 1: Mål der knytter sig til Højere faglighed Styrke faglig læsning og skrivning (målet er 2-årigt) Vi vil fortsætte arbejdet med at styrke den faglige læsning

Læs mere

Principper: Forældresamarbejdet

Principper: Forældresamarbejdet Principper: Forældresamarbejdet Principper - Skolebestyrelsen Besluttet af: Skolebestyrelsen Oktober 2007 Skole-hjem-samarbejdet er et bærende princip på Asgård Skole. Der lægges vægt på dialog mellem

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

at skabe respekt for det fælles læringsrum, gensidig tillid og interesse for børnenes udvikling, uddannelse og trivsel

at skabe respekt for det fælles læringsrum, gensidig tillid og interesse for børnenes udvikling, uddannelse og trivsel SKOLE/HJEM SAMARBEJDET: Overordnet mål: at der etableres et frugtbart, forpligtende, dialogbaseret skole/hjem-samarbejde til gavn for elevernes trivsel, udvikling og uddannelse. Målet for skole/hjem-samarbejdet

Læs mere

Princip for skole/hjem samarbejde på Byskovskolen

Princip for skole/hjem samarbejde på Byskovskolen Princip for skole/hjem samarbejde på Byskovskolen Overordnet princip Skole/hjemsamarbejdet på Byskovskolen bygger på gensidig åbenhed mellem bestyrelse, skole, hjem og elev. Udgangspunktet er tillid og

Læs mere

Gældende fra Juni 2011

Gældende fra Juni 2011 Antimobbestrategi for Østervangskolen Gældende fra Juni 2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at beskytte elevernes undervisningsmiljø, så vi undgår mobning og dermed fremmer en

Læs mere

GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Vadgård Skole. Udarbejdet (dato): Mobning herunder digital mobning

GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Vadgård Skole. Udarbejdet (dato): Mobning herunder digital mobning GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Vadgård Skole Udarbejdet (dato): 2016 Mobning herunder digital mobning Antimobbestrategien er retttet mod at løse og forebygge alle former for mobbeproblematikker på

Læs mere

Udviklingsplan for Skarrild Skole

Udviklingsplan for Skarrild Skole Udviklingsplan for Skarrild Skole 2013-2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der

Læs mere

Kvalitetsredegørelse Distriktsskole Ølstykke

Kvalitetsredegørelse Distriktsskole Ølstykke Kvalitetsredegørelse 2016 Distriktsskole Ølstykke 1 Indledning Center for Skole og Dagtilbud (CSD) har besluttet, at skolerne hvert år skal udfærdige en kvalitetsredegørelse på baggrund af det statistiske

Læs mere

Stavnsholtskolens læringspolitik og pædagogiske udviklingsplan

Stavnsholtskolens læringspolitik og pædagogiske udviklingsplan Stavnsholtskolens læringspolitik og pædagogiske udviklingsplan 2014-17 Stavnsholtskolens vision Alle elever på Stavnsholtskolen udvikler sig i ambitiøse faglige læringsmiljøer. Eleverne håndterer og respekterer

Læs mere

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING?

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

0.-3. klasse: Mandag fredag: kl. 8:10-14: klasse: Mandag/fredag: kl. 8:10-14:10 Tirsdag/onsdag/torsdag: kl

0.-3. klasse: Mandag fredag: kl. 8:10-14: klasse: Mandag/fredag: kl. 8:10-14:10 Tirsdag/onsdag/torsdag: kl SKOLEBESTYRELSEN Princip nr: 11 Skoleår: 2016-17 Princip vedrørende: Undervisningens organisering Formål: At skabe rammer, der sikrer hver enkelt elev bedst mulig læring, trivsel og dannelse. På Vedbæk

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Trivselsplan. Skolen på Islands Brygge Indhold. Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4

Trivselsplan. Skolen på Islands Brygge Indhold. Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4 Trivselsplan Skolen på Islands Brygge 2018 Indhold Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4 1 Trivselsplanens formål Med udgangspunkt i skolens værdigrundlag og de nationale

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål (http://ffm.emu.dk/) Lærere Årsplanen er tilgængelig i personale-

Læs mere

Hobrovejens Skole AFTALE 2012 10. JUNI 2010

Hobrovejens Skole AFTALE 2012 10. JUNI 2010 Hobrovejens Skole AFTALE 2012 2012 2014 10. JUNI 2010 1 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere