Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed og lønrelationen i ADAM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed og lønrelationen i ADAM"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 23. januar 2002 Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed og lønrelationen i ADAM 5HVXPp $'$0VO QUHODWLRQRYHUYXUGHUHUO QXGYLNOLQJHQVLGVW LHUQH'HWWHVN\OGHV SULP UWGHQODYHOHGLJKHG,HUQHHUGHULQGI UWHQU NNHDUEHMGVPDUNHGVSROL WLVNHIRUDQVWDOWQLQJHUGHUSnYLUNHURSJ UHOVHQDIGHQUHJLVWUHUHGHOHGLJKHG,GHWWH SDSLUSU VHQWHUHVHQO QUHODWLRQGHUHVWLPHUHVSnHQOHGLJKHGVJUDGNRUULJHUHWIRU SnYLUNQLQJHQIUDGHDUEHMGVPDUNHGVSROLWLVNHIRUDQVWDOWQLQJHU(QGYLGHUHGLVNXWHUHV PXOLJKHGHQIRUDWPRGHOOHUHDNWLYHULQJVRPIDQJHW MOW23102.WPD Nøgleord: lønrelationen, arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed 0RGHOJUXSSHSDSLUHUHULQWHUQHDUEHMGVSDSLUHU'HNRQNOXVLRQHUGHUGUDJHVLSDSLUHUQHHULNNHHQGHOLJHRJ NDQ Y UH QGUHW LQGHQ RSVWLOOLQJHQ DI Q\H PRGHOYHUVLRQHU'HW KHQVWLOOHV GHUIRU DW GHU NXQ FLWHUHV IUD PRGHOJUXSSHSDSLUHUQHHIWHUDIWDOHPHG'DQPDUNV6WDWLVWLN

2 2,QGOHGQLQJ Lønrelationen i ADAM har gennem 1990'erne overvurderet vækstraten i den nominelle løn. I dette papir undersøges det, om det ledighedsbegreb, der anvendes i lønrelationen, bør ændres som følge af den mere udstrakte brug af aktive arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger siden I dette følgende gives i afsnit 2 en beskrivelse af, hvordan arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger påvirker opgørelsen af den registrerede ledighed. Afsnit 3 præsenterer en alternativ opgørelse af ledighedsgraden, og data for personer i arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger præsenteres i afsnit 4. I afsnit 5 vises resultaterne fra en estimation af lønrelationen, hvor det nye ledighedsbegreb anvendes. Endelig diskuterer afsnit 6, hvordan antallet af deltagere i arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger kan modelleres. $UEHMGVPDUNHGVSROLWLVNHIRUDQVWDOWQLQJHURJGHQUHJLVWUHUHGHOHGLJKHG I ADAM afhænger udviklingen i den nominelle løn, OQD, negativt af udviklingen i ledighedsgraden, EXO, hvor EXO er bestemt som EXO' 8O 8Z ' 8O 8D&4V (1) 8O er det gennemsnitlige antal registrerede ledige, som opgjort i eksempelvis SE Arbejdsmarked, arbejdsløsheden året 2000", 8D er arbejdsstyrken, der i ADAM bestemmes som 8D = 48O, hvor 4 er beskæftigede personer i Nationalregnskabet. Endelig er 4V antal selvstændige, og 8Zer udbud af arbejdskraft. De arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, der indførtes i 1994, kan inddeles i 5 hovedkategorier: VW WWHWEHVN IWLJHOVH, RUORY, XGGDQQHOVH, WLOEDJHWU NQLQJ og DQGHW 1. Disse kategorier påvirker hver især den registrerede ledighed, der opgøres i Statistiske Efterretninger. 2 Af disse er støttet beskæftigelse og uddannelse at betragte som egentlige aktiveringsordninger. Aktiveringsordningerne omfatter både dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Personer, der aktiveres i støttet beskæftigelse, optræder ikke i ledighedsstatistikken, således at tælleren i (1) mindskes, når antallet af personer i støttet beskæftigelse øges. Nævneren påvirkes ikke, idet beskæftigelsen4, øges svarende til faldet i 8O. 1 Gruppen andet dækker over integrationsuddannelse, der først er indført i år 2000 og anden aktivering. samlet udgør denne gruppe godt 3 pct. af det gennemsnitlige antal deltagere i arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i år Jf. Statistiske Efterretninger Arbejdsmarked, Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger 2000" og Arbejdsmarked, Arbejdsløsheden november 2001".

3 Aktiverede i uddannelse påvirker EXO i nedadgående retning, idet personer aktiveret i uddannelse ikke regnes som ledige, hvilket medfører, at både tæller og nævner i (1) reduceres, når ledige aktiveres i uddannelse. Personer, der deltager i uddannelse med dagpenge, regnes for arbejdsløse og er ikke opgjort i de arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger. Orlovspersoner påvirker den registrerede ledighed forskelligt afhængigt af, om der er tale om orlov fra ledighed eller fra beskæftigelse. Orlov fra ledighed påvirker både registreret ledighed og arbejdsstyrken i nedadgående retning. I (1) påvirkes således både tæller og nævner. Personer på orlov fra beskæftigelse regnes fortsat som beskæftigede og med i arbejdsstyrken. Effekten af personer på orlov fra beskæftigelse på den registrerede ledighed afhænger derfor af, om stillingen genbesættes i orlovsperioden. Personer i tilbagetrækningsordninger forlader arbejdsstyrken. Påvirkningen af EXO afhænger derfor af om tilbagetrækningen sker fra beskæftigelse eller ledighed. Tilbagetrækning fra ledighed vil reducere ledighedsgraden. Mens virkningen af tilbagetrækning fra beskæftigelse afhænger af, om stillingen genbesættes med en ledig. Fra og med 1994 kan et ledighedsforløb opdeles i en dagpengeperiode, i hvilket den arbejdsløse forsørges passivt, og en aktiv periode, i hvilke den ledige aktiveres i støttet beskæftigelse eller uddannelse. I aktivperioden genoptjenes ikke ret til dagpenge. Fra 1994 er dagepengeperioden af flere omgange reduceret. Således var denne 4 år i pr reduceredes den til 3 år, pr til 2 år og per gradvist til 1 år pr Før 1994 var aktiveringen i AF-regi primært rettet mod at give langtidsledige, der var i fare for at miste retten til dagpenge som følge af 26 ugersreglen, mulighed for at genoptjene dagpengeret. Aktivering med en varighed på 9 måneder 3 blev da tilbudt i to omgange efter 2 års ledighed og 2 år efter afslutningen af første aktivering. Aktiveringen fandt sted i form af et arbejds- eller uddannelsestilbud. Ordningerne påvirker den registrerede ledighed som støttet beskæftigelse fra Aktivering via uddannelse og iværksætterydelse påvirker den registrerede ledighed som uddannelse henholdsvis støttet beskæftigelse fra Den kommunale aktivering før 1994 kan opdeles i LJDQJV WQLQJV\GHOVH (startet i 1989), O QWLOVNXGRJPDVNLQWLPHU, EHVN IWLJHOVHVSURMHNWHU, SURGXNWLRQVVNROHU, NRPPXQDOHNXUVHU og HUKYHUYVIRUEHUHGHQGHNXUVHU. Heraf er de tre førstnævnte i det følgende regnet som støttet beskæftigelse, mens de tre sidstnævnte betragtes som uddannelsesforanstaltninger. 3 3 dog 7 måneder, hvis aktiveringen fandt sted i offentligt regi.

4 4 (QDOWHUQDWLYOHGLJKHGVJUDGLO QGDQQHOVHQ Spørgsmålet er nu, om EXO som formuleret i (1) kan betragtes som et passende ledighedsbegreb i forhold til løndannelsen i lyset af påvirkningen fra de arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger. 2UORY og WLOEDJHWU NQLQJ er begge frivillige ordninger, og der ses derfor bort fra disse. Bemærk dog, at efterlønnere har mulighed for at arbejde 200 timer om året, så man kan argumentere for, at der bør tages højde for efterlønnere i arbejdsudbuddet. $QGHW er en lille gruppe, som der ses bort fra. For at se på aktiveringsordningernes påvirkning af løndannelsen beskrives først, hvordan man kunne forestille sig, at lønnen og ledigheden dannes. I tilfældet, hvor lønnen forhandles mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Betragtes en noget simplificeret løn- og ledighedsdannelse sekventielt, kunne man tænke på processen som: 1. Personer i den arbejdsdygtige alder beslutter om de ønsker at udbyde arbejdskraft. Det vil sige deltagelse i arbejdsstyrken eller ej. For senere at opnå status som aktiveret skal en person optræde i arbejdsstyrke 4 2. Virksomheder beslutter efterspørgslen efter arbejdskraft som funktion af lønomkostningerne 3. Lønnen forhandles, og faktisk arbejdskraftefterspørgsels- og beskæftigelsesniveau fastlægges. Efterspørgslen er mindre end udbuddet, idet forhandlingerne genererer et vist ledighedsniveau, når der findes et dagpengesystem 4. Der trækkes lod blandt arbejdskraftudbydere om status som beskæftiget henholdsvis arbejdsløs 5. Der trækkes lod blandt arbejdsløse om status som aktiveret henholdsvis passivt forsørget 6. Den registrerede ledighed og samlede beskæftigelse bestemmes I den illustrerede sekvens er den ledighed, der er interessant for løndannelsen, ledigheden før personer placeres i aktiverende foranstaltninger. I ADAM er udbuddet af arbejdskraft, 8Z, defineret som 8D4V 48O!4V. Det vil sige, som beskæftigelsen plus den registrerede ledighed minus selvstændige. Man kan ligeledes fortolke 4 som arbejdskraftefterspørgslen som følge af at virksomhederne bestemmer beskæftigelsen. 44V kan, idet det antages at 4 Dette følger af, at et væsentligt kriterie for alle modtagere af arbejdsløshedsdagpenge og de aktiverede kontanthjæpsmodtager er forpligtigelsen til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

5 selvstændige efterspørger sig selv, dermed fortolkes som arbejdskraftefterspørgslen i 2. ADAMs beskæftigelsesvariabel, 4, er datamæssigt dannet som summen af erhvervenes beskæftigelse fra NR. NRs beskæftigelse tager udgangspunkt i RASbeskæftigelsen 5, i hvilke støttet beskæftigelse er indeholdt. NR beskæftigelse indeholder således også personer i støttet beskæftigelse. Tilsvarende er den registrerede ledighed, 8O, ekskl. aktiverede, idet personer i støttet beskæftigelse regnes som beskæftigede, mens aktiverede i uddannelsen ikke medregnes i arbejdsstyrken. På baggrund af ovenstående kan man argumentere for: Udbuddet af arbejdskraft, 8Z, er for lavt i forhold til udbuddet i 1), idet personer, der udbyder arbejdskraft uden at opnå beskæftigelse og som derefter aktiveres i uddannelse ikke registreres som arbejdskraftudbydere Efterspørgslen efter arbejdskraft i 2) overvurderes af 4, idet personer, der udbyder arbejdskraft uden at opnå ordinær beskæftigelse, og som senere aktiveres i støttet beskæftigelse, regnes som efterspurgt arbejdskraft For at beskrive ledigheden før aktiveringen træder i kraft, det vil sige ledigheden dannet i punkt 4) ovenfor, skal der introduceres et nyt arbejdskraftudbud, der tager hensyn til, at personer aktiveret i uddannelse initialt var arbejdskraftudbydere, det vil sige 5 8ZT'8D&4V%8XI (2) hvor 8XI er personer aktiveret i uddannelse. Ligeledes må der introduceres et nyt arbejdskraftefterspørgselsbegreb, der kan betegnes som arbejdskraftefterspørgslen i punkt 2 ovenfor 4 RUGLQ U '4&4V&4PI (3) hvor 4PI er personer i støttet beskæftigelse. Derefter kan bruttoledigheden, der dannes i punkt 4), bestemmes som 8OT'8ZT&4 RUGLQ U '(4%8O%8XI&4V)&(4&4V&4PI)'8O%8XI%4PI (4) Den ledighedsgrad, der spiller en rolle i punkt 3) kan endelig skrives: 5 NR beskæftigelsen findes ved at korrigere RAS-beskæftigelsen for lønmodtagere på orlov, beskæftigede under 15, sort økonomi, en justering for gennemsnitsberegningen af RAS og endelig nogle yderligere definitionstilpasninger.

6 6 EXOT' 8OT 8ZT ' 8O%4PI%8XI 8Z%8XI (5) Endvidere kan aktiveringsomfanget bestemmes i punkt 5) givet 8OT 6 og de regler, der er gældende for aktivering. Det vil sige 4PI%8XI'I(8OT,UHJOHU) (6) Fordelingen af aktiverede på støttet beskæftigelse og uddannelse må formodes at afhænge af regler og praksis. 3HUVRQHULDUEHMGVPDUNHGVSROLWLVNHIRUDQVWDOWQLQJHU Antal personer i aktiverende foranstaltninger er opgjort i AMFORA-statistikken for perioden 1990 til 2000, dog er det kun AF-foranstaltninger, der opgøres i1992 og 1993 (jeg har dog et eller andet sted fundet nogle tal, hvor kommunalt aktiverede er tillagt). Finansministeriet , FM1997, opgør aktiveringsomfanget for perioden 1978 til I opstillingen af tidsserier for omfanget af aktivering i beskæftigelse og uddannelse til ADAM anvendes data fra AMFORA statistikken i perioden fra og med 1994, mens FM1997 danner grundlag for serierne i perioden 1978 til FM1997-serien for kommunalt aktiverede splittes på personer i støttet beskæftigelse og personer aktiveret i uddannelse ved hjælp af fordelingen i AMFORA statistikkens 1990 data. Tilsvarende splittes personer i kommunal aktivering i 1992 og 1993 ved hjælp af fordelingen i Der er databrud i serien for kommunalt aktiverede i Bruddet skyldes, at den mindste tidsenhed i omregningen til helårspersoner i kommunal aktivering før 1994 er måneder, mens omregningen vedrørende AF-aktiverede og kommunalt aktiverede fra og med 1994 baseres på start og slutdatoer for deltagelse. Dette fører til, at antal deltagere i kommunal aktivering overvurderes før Databruddet korrigeres med en korrektionsfaktor på 0,7 på baggrund af oplysnin- 6 I virkeligheden aktiveres personer med lange ledighedsperioder først, således at aktiveringssandsyligheden for en person afhænger af personens ledighedsgrad. Dette betyder, at aktiveringsomfanget ikke afhænger af den gennemsnitlige ledighed, men af omfanget af ledighed med længere varighed end dagpengeperioden 7 Finansministeririet 1997, Danmark som foregangsland, Indkomstoverførsler - færre på passiv forsørgelse. 8 Kommunalt aktiverede i støttet beskæftigelse i AMFORA statistikken antages at være grupperne LJDQJV WQLQJV\GHOVH, O QWLOVNXG og EHVN IWLJHOVHVSURMHNWHU, mens de kommunalt aktiverede i uddannelse er SURGXNWLRQVVNROHU, NRPPXQDOHNXUVHU oghukyhuyviruehuhghqghnxuvhu.

7 ger i FM1997. Denne faktor kan ikke betragtes som helt uændret over tid, dermed begås der altså en fejl i skønnet af omfanget af kommunalaktivering. I figur 1 er det samlede aktiveringsomfang, som opgjort i FM1997, AMFORA og til ADAM, vist. )LJXU Aktivering, 1000 pers aktiveringsomfang, FM97 korrigeret aktivering, ADAM AMFORA I figur 2 er opdelingen på aktiverede i beskæftigelse og uddannelse vist )LJXU 70 Aktivering, 1000 pers Uddannelse Beskæftigelse Endelig vises forløbet af den korrigerede ledighedsgrad, bestemt som i ligning (4), i figur 3. Bemærk, at EXOT før 1990 og i 1992 / 1993 afhænger af ad hoc opsplitningen på støttet beskæftigelse og uddannelse for kommunalt aktiverede.

8 8 )LJXU 0.20 Ledighedsgraden bul bulq Sammenfattende bemærkes, at mens der findes sunde tal for omfanget af aktiveringen og opsplitningen af aktiverede på støttet beskæftigelse og uddannelse i perioden fra og med 1994, så er perioden før 1994 dårligere dækket og tallet må betragtes med en vis skepsis. Specielt kan brudkorrektionsfaktoren ikke betragtes som fast, og splittet af kommunalt aktiverede på støttet beskæftigelse og uddannelse er ad hoc 5HHVWLPDWLRQDIO QUHODWLRQHQ I dette afsnit præsenteres en reestimation af ADAMs lønrelation, hvor 1998 medtages i estimationsperioden, og hvor EXOT introduceres som løndrivende ledighedsbegreb. Relationen, der estimeres, er den sædvanlige OQDS SFS Dlog( OQD ) + ' log = α + Dlog( S[Q) + Dlog OQD 0 α1 12 α2 S[Q α Dlog(1- WVVX) + α Dlog( NT\IQO) α (1 3 Diff( EXO) Diff( EXO) ) OQDN 2 α log β EXO β EW\G S\IQ NT\IQO (7) dog er dummy en GXP vendt, så denne antager værdien 1 i perioden 1951 til 1995 og værdien 0 ellers, og EXOerstattes i den ene estimation af EXOT.

9 På langt sigt beskriver (7) lønnens andel af bruttoværditilvæksten givet som hvor 4Q er beskæftigelsen i fremstillingserhverv, og I<IQ og S\IQ er bruttoværditilvæksten i fremstillingserhverv henholdsvis deflatoren for denne. Bemærk, at beskæftigelsesvariablen 4Q indeholder personer i støttet beskæftigelse i fremstillingserhvervene. Det er i skrivende stund ikke klarlagt, hvordan personer i støttet beksæftigelse påvirker variablerne i lønkvoten. Indtilvidere ses der bort fra problemet. Resultaterne fra reestimationen er præsenteret i tabel DEHO(VWLPDWLRQDIO QUHODWLRQHQPHGVWUXNWXUHOWVNLIWL Variabel Lønstigningstakt Koefficient Spredning Koefficient (medexo) 1 (PHGEXOT) 2 Spredning Inflation Vækst i wedge Vækst i produktivitet Ændring i ledighed Lønkvote Ledighed Kompensationsgrad Dummy Konstant ) Anm. n = s = R 2 = DW = ) Anm. n = s = R 2 = DW = Først kan det nævnes, at inddragelsen af 1998 data i estimationen af lønrelationen ikke ændre parameterestimaterne (søjle 1) i forhold til reestimationen i AAN + MOW 6. august Sammenlignes estimationerne med EXO henholdsvis EXOT som løndrivende ledighedsbegreb, ses det, at tilpasningshastigheden øges fra 0,21 til 0,29, og den strukturelle parameter til kompensationsgraden i niveaudelen af relationen falder fra 0,58 til 0,44, når EXOT anvendes i stedet for EXO. Parametrene til ledigheden falder, hvilket skyldes at niveauet for EXOT er højere end for EXO. De øvrige parametre er stort set uændret.

10 10 Relationens forklaringsevne er vist i figur 4 )LJXU 0.20 Lønrelationens forklaringsevne faktisk forudsagt Det skal nævnes, at dummyen, GXP, fortsat spiller en vigtig rolle i relationen. Dummyen sikrer således, at lønrelationen ikke løber af sporet sidst i estimationsperioden. Det ses, at relationen forsat har dårlige fremskrivningsmæssige egenskaber, idet lønvækstraten overvurderes. Dette skyldes primært, at det korrigerede ledighedsbegreb ligesom EXO falder i 1999 og 2000, mens lønnens vækstrate ikke øges. Samlet konkluderes det, at introduktionen af de arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i den løndrivende ledighed ikke redder lønrelationens fremskrivningsegenskaber, men der opnås hurtigere tilpasning af lønnen. 0RGHOOHULQJDIDNWLYHULQJHQ I dette afsnit gives et første bud på, hvordan man kunne modellere aktiveringsomfanget Som det fremgår af afsnit 4, er omfanget af personer i aktivering afhængig dels af konjunkturen repræsenteret ved ledigheden og dels af de gældende aktiveringsregler. Konjunkturafhængighed betyder, at antallet af aktiverede bør modelleres. Det vælges at modellere det samlede aktiveringsniveau, mens fordelingen af aktiverede på støttet beskæftigelse og uddannelse foretages med en eksogen andel. Ledigheden bør jf afsnit 3) repræsenteres af ledigheden før aktivering, 8OT, der er uafhængig af aktiveringsomfanget, sålænge beslutningen om deltagelse på arbejdsmarkedet og arbejdskraftefterspørgslen er uafhængige af aktiveringspolitikken. Der forventes en positiv parameter til 8OT, idet et højere ledighedsniveau for givne regler øger aktiveringsomfanget.

11 Det faktiske aktiveringsomfang afhænger, som følge af at personer først aktiveres efter dagpengeperiodens udløb, måske mere af langtidsledigheden end den gennemsnitlige ledighed. Langtidsledigheden introduceres ikke her, men påvirkninger af aktiveringsomfanget, der skyldes samvariation mellem gennemsnitlig ledighed og langtidstidsledighed søges modelleret ved at lade 8OT 2 indgå i relationen. Hvis parametren til 8OT estimeres positivt (negativt) kan dette tolkes som en positiv (negativ) sammenhæng mellem gennemsnitlig ledighed og langtidsledigheden. Reglerne beskrives i modelleringen af en serier for dagpengeperiodens udstrækning, GSS, og en dummy med værdien 1 før 1994 og 0 ellers, der fanger omlægningen af arbejdsmarkedspolitikken i Ændres reglerne i retning af, at ledighedsperioden før aktivering forlænges, forventes et lavere aktiveringsniveau. I modelleringen tages der højde for samspil mellem regler og ledighedsniveau, ved at estimere på produktet af GSS og 8OT. Dermed åbnes der mulighed for, at regelændringer har en mindre absolut effekt på antallet af aktiverede, når ledighedsniveauet er lavt, hvilket forekommer at være en rimelig egenskab i en eventuel relation for aktiveringsomfanget. Der forventes en samlet negativ effekt på aktiveringsomfanget fra GSS. Altså estimeres antallet af aktiverede i relationen 11 log(4pi%8xi)' 1 8OT% 2 8OT 2 % 3 GSS@8OT% 4 GSS% 5 GXP% 6 (8) Resultaterne fra estimationen er vist i tabel 2 7DEHO7DEHO(VWLPDWLRQDIDNWLYHULQJRPIDQJHW4PI8XI Parameter (model 1) Spredning (model 1) Parameter (model 2) Spredning (model 2) 8OT, β OT 2, β GSS@8OT β GSS, β GXP, β konstant, β model 1 n = RSS= R 2 = DW= model 2 n = RSS= DW= Estimationen af (10) er præsenteret i kolonne 2 og 3 i tabel 2. Det ses, at parametrene har de forventede fortegn. Parameterestimatet til 8OT 2 er positivt, men ikke signifikant. Parameteren til GXP er negativ, hvilket illustrerer, at der før 1994 blev lagt mindre vægt på aktiveringspolitikken.

12 12 I model 2 er (8) pålagt restriktioner, der fjerner den kvadrerede ledighed, GSS og konstanten. Restriktionerne testes ved et sædvanligt )-test baseret på residualkvadratsum mod 95%-fraktilen i )(3,15) = 3,29. Teststørrelsen bliver 2, Restriktionerne kan dermed ikke afvises. Ses der på de to modellernes partielle egenskaber findes det: 1) At den samlede effekt på aktiveringen af en ændring i ledigheden på 1000 personer i 1998 er, at aktiveringsomfanget i model 1 øges med 190 personer ( 0, @0,00037@256-0,188833@3 = ). I model 2 er effekten af det samme eksperiment en øget aktivering på 280 personer ( 0, ,07562@3 = 0,285 ) 2) At den samlede effekt af, at reducere dagpengeperioden med et år i 1998 i model 1 er, at aktiveringsomfanget øges med 3960 personer (-1@(- 0,188833@256+44,3810=3,9602)). Det samme eksperiment i model 2 øger aktiveringsomfanget med personer ( -1@(-0,07562@256) = 19,359 ) Modellernes historiske forklaringsevne og forudsigelsesegenskabere er vist nedenfor. )LJXUPRGHO Aktiveringsomfanget, 1000 pers )LJXUPRGHO Aktiveringsomfanget, 1000 pers faktisk 1985 forudsagt faktisk 1985 forudsagt Historisk er modellerne som forventet nogenlunde lige gode. Udviklingen i fremskrivningsperioden 1999 og 2000 er præget af et fald i ledigheden, 8OT, og en reduktion af ledighedsperioden før aktivering fra 3 år i 1998 til 2 år i 1999 og 1,5 år i Model 2 ser ud til at tillægge reduktionen af dagpengeperioden for stor vægt, mens reduktionen af ledigheden dominerer i model 1. Umiddelbart kunne model1 se ud til at være det bedste bud på en eventuel relation for aktiveringsomfanget. Dog har model 1 den ulempe, at der kan opstå negativ aktiveing når bruttoledigheden bliver mindre end ca. 95. Endelig kan 4PI og 8XI findes ved hjælp af deres relative andel af aktiveringsomfanget. I fremskrivninger kan andelen fremskrives konstant, hvis man ikke kan finde på andet. Alternativt kunne man argumentere for, at aktiveringsomfanget er en politikvariabel og derfor behandle denne som eksogen. Dette medfører dog det praktiske problem, at et eksogent aktiveringsomfang vil introducere en dødvægt i

13 ledigheden, hvilket medfører, at ledigheden ikke giver sig tilstrækkeligt i multiplikatioreksperimenter. 13 NRQNOXVLRQHU Der kan på baggrund af ovenstående argumenteres for, at et ledighedsbegreb, der ikke påvirkes af aktiverende arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, bør anvendes i lønrelationen. I det der opnås en hurtigere tilpasning i lønnen, når det nye ledighedsbegreb anvendes. Dog skal det først undersøges, hvordan støttet beskæftigelse påvirker de variable i lønkvoten. Det konkluderes endvidere, at aktiveringsomfanget bør modelleres, hvis det alternative ledighedsbegreb anvendes. De præsenterede ligninger i afsnit 6 kan anvendes som udgangspunkt.

Reestimation af lønrelationen, september 2001

Reestimation af lønrelationen, september 2001 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Andreas Andersen 6. august 21 Morten Werner Reestimation af lønrelationen, september 21 5HVXPp / QUHODWLRQHQUHHVWLPHUHVRYHUSHULRGHQ9HGGHQVLPSOHUHHVWLPDWLRQVHV

Læs mere

Monte Carlo-eksperiment med lønrelationen

Monte Carlo-eksperiment med lønrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* N. Arne Dam 6. august 00 Monte Carlo-eksperiment med lønrelationen 5HVXPp 9HG EUXJ DI HW 0RQWH &DUORHNVSHULPHQW IRUV JHV GHW DW EHVWHPPH RPIDQJHW DI VN YKHGHQLO

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 1. september 21 Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP 5HVXPp,

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Forbrug og rente. Danmarks Statistik. Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam

Forbrug og rente. Danmarks Statistik. Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam Forbrug og rente 5HVXPp Papiret skitserer nogle forskellige metoder, som medfører, at renten vil

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 11. november 22 Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden HVXPp +LGWLO KDU GHW VDPOHGH SULYDWH IRUEUXJ

Læs mere

Og endnu mere om elpris

Og endnu mere om elpris Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted. november Gitte Terp Henriksen Dorte Grinderslev Og endnu mere om elpris 5HVXPp 3DSLUHW DIWHVWHU HOSULVHQ S[QH 'HW YLVHU VLJ DW HOSULVHQ KDU

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler

Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] Morten Werner 16. september 2004 Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler Resumé: Forslag til endogenisering af offentlige overførsler til

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Gravitationsmodeller for udenrigshandlen - indledende manøvre

Gravitationsmodeller for udenrigshandlen - indledende manøvre Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Andreas Andersen Tony Maarsleth Kristensen Arbejdspapir* 14. september 2001 Gravitationsmodeller for udenrigshandlen - indledende manøvre 5HVXPp,GHWWHSDSLUNRPPHUYLNRUWLQGSnPRWLYDWLRQHQWLODWDUEHMGHRJJnLG\EGHQPHG

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse d. 22.05.2017 Brian Krogh Graversen (DØRS) Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse I kapitlet Udenlandsk arbejdskraft i Dansk Økonomi, forår 2017 analyseres det, hvordan indvandringen

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København kvartal 1997

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København kvartal 1997 Nr. 19. 28. august 1998 INDHOLD...Side Eventuel henvendelse tlf.: 33 66 28 39 Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 1.-4. kvartal 1997... 1 Bent Regner Andersen... 33 66 28 16 Arbejdsmarkedspolitiske

Læs mere

Den forlængede dagpengeret og merledighed blandt årige

Den forlængede dagpengeret og merledighed blandt årige Den forlængede dagpengeret og merledighed blandt -9- årige Sammenfatning Siden starten af 198 erne har -9-årige haft en markant merledighed i forhold til yngre aldersgrupper. Fra begyndelsen af 7 er denne

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 3. kvartal 1998

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 3. kvartal 1998 Nr. 7. 17. marts 1999 INDHOLD...Side Eventuel henvendelse tlf.: 33 66 28 39 Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 3. kvartal 1998... 1 Bent Regner Andersen... 33 66 28 16 Arbejdsmarkedspolitiske

Læs mere

Arbejdsmarkedet i april 2004

Arbejdsmarkedet i april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Rasmus H. Madsen og Morten Werner 29. marts 4 Arbejdsmarkedet i april 4 Resumé: Der gives en meget overordnet beskrivelse af arbejdsmarkedet i den kommende

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Flere emissionstyper i EMMA

Flere emissionstyper i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 18. maj 2001 Line Brinch-Nielsen Flere emissionstyper i EMMA 5HVXPp 3DSLUHWGRNXPHQWHUHULQGGUDJHOVHQDIIOHUHHPLVVLRQVW\SHUL(00$,QGWLOQXKDU

Læs mere

Forsøg med alternative renter i SKN-relationen

Forsøg med alternative renter i SKN-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 20. november 2002 Forsøg med alternative renter i SKN-relationen 5HVXPp,GHIRUHO ELJHnUHUGHUVWRUHSRVLWLYHUHVLGXDOHULSKNUHODWLRQHQ(Q PXOLJ

Læs mere

Boliger fordelt på ejere, lejere og andet

Boliger fordelt på ejere, lejere og andet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Niels Arne Dam 14. marts 2001 Boliger fordelt på ejere, lejere og andet 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU HQ Q\ WLGVVHULH bhe VRP EHVNULYHU DQGHOHQ DI VDPWOLJH UHJXO

Læs mere

En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen

En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 4. februar 2014 En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen Resumé: ADAMs lønrelation reestimeres på 5 måder med alternative

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Flere reformer af arbejdsmarkedet har i de senere år forsøgt at nedbringe ledighedens langsigtede niveau den strukturelle ledighed. De økonomiske

Læs mere

Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne

Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nielsen 2. august 21 Dorte Grinderslev Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne 5HVXPp, SDSLUHW UHHVWLPHUHV ODJHULQYHVWHULQJVUHODWLRQHUQH WLO EUXJ

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 4. kvartal 1998

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 4. kvartal 1998 Nr. 11. 12. maj 1999 INDHOLD...Side Eventuel henvendelse tlf.: 33 66 28 39 Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 4. kvartal 1998... 1 Bent Regner Andersen... 33 66 28 16 Arbejdsmarkedspolitiske

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

En ny lønrelation til ADAM

En ny lønrelation til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Morten Werner 21. maj 2003 En ny lønrelation til ADAM Resumé: I papiret indledes estimationen af en ny lønrelationen til ADAM på baggrund af lønrelationerne

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Forsøg med Törnqvist-prisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne

Forsøg med Törnqvist-prisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Line BrinchNielsen 18. december 21 Forsøg med Törnqvistprisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne HVXPp,GHQXY UHQGHHQHUJLOLJQLQJHULQGJnU%),GHIODWRUHQS\I'HWKDUGHVY

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med

Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med 25. Omkring 2/3 af stigningen i langtidsledigheden risikerer at blive til strukturel ledighed. AE s beregninger viser, at langtidsledigheden kan stige med

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 1. kvartal 1999

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 1. kvartal 1999 Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 1. kvartal 1999 Nr. 22. 29. september 1999 Arbejdspladser, beskæftigelse og pendling Arbejdsmarkedspolitiske

Læs mere

LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR

LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR September 212 LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR Dansk Arbejdsgiverforening Ansvarsh. red. Jørgen Bang-Petersen Grafisk produktion: DA Forlag Tryk: DA Forlag Udgivet: September

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 2. kvartal 1999

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 2. kvartal 1999 Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København 2. kvartal 1999 Nr. 29. 13. december 1999 Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger i København

Læs mere

Reestimation af eksportrelationen

Reestimation af eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 3. November 2015 Reestimation af eksportrelationen Resumé: I dette papir præsenteres reestimationen af eksportrelationen til modelversionen

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 13. marts 26 Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Resumé: I dette papir bliver modellen for husholdningens samlede varmeforbrug, opstillet

Læs mere

Dagpengenes kompensationsgrad

Dagpengenes kompensationsgrad Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 31. marts 217 Dagpengenes kompensationsgrad Resumé: Dagpengenes kompensationsgrad skaber problemer for lønrelationen i de seneste år,

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Krisen har sendt flere på offentlig forsørgelse

Krisen har sendt flere på offentlig forsørgelse Krisen har sendt 120.000 flere på offentlig forsørgelse I de gode år fra 2004 til 2008 faldt antallet af overførelsesmodtagere i den arbejdsdygtige alder med ca. 111.000 personer. Der kom ikke blot færre

Læs mere

Langtidsledigheden stiger

Langtidsledigheden stiger let af langtidsledige er igen begyndt at stige. Siden februar måned er antallet af langtidsledige steget med omkring 8. fuldtidspersoner eller godt 48 procent, så der i september var knap 24.6 langtidsledige.

Læs mere

Databrud i RAS Danmarks Statistik

Databrud i RAS Danmarks Statistik Databrud i RAS Danmarks Statistik 2004 I 2004 ændres prioriteringsrækkefølgen mellem modtagere af tjenestemandspension og uddannelsessøgende, således at en tilstand som uddannelsessøgende priorieres højere

Læs mere

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 19.04.1999 Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Læs mere

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud.

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud. Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Fysioterapeuters arbejdsmarked 2015-2025 Dato: 6. august 2015 Dette notat præsenterer fremskrivninger af fysioterapeuters arbejdsmarked i de kommende 10 år. Fremskrivningerne

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Forsikring mod ledighed

Forsikring mod ledighed Forsikring mod ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked hviler blandt andet på, at der er økonomisk tryghed i tilfælde af ledighed. Dagpengesystemet er derfor et væsentligt element i den danske model, som

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 166 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 166 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 166 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 31. maj 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 166 (Alm. del) af 23. februar 2016

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Arbejdsudbudsrelationen II

Arbejdsudbudsrelationen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 8. september 1994 Arbejdsudbudsrelationen II Resumé: Dette papir bygger direkte på et tidligere modelgruppepapir om samme emne. Ideen med dette

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Konjunkturafhængighed i arbejdsudbuddet

Konjunkturafhængighed i arbejdsudbuddet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Rasmus Holm Madsen 10. februar 2004 (UDKAST) Konjunkturafhængighed i arbejdsudbuddet Resumé: I papiret foreslås nogle småjusteringer i den model for deltagelsesbeslutningen,

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Stadigt færre offentligt forsørgede

Stadigt færre offentligt forsørgede Fakta om økonomi 23. juni 2016 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Stadigt færre offentligt forsørgede Tal for offentligt forsørgede for 1. kvartal 2016 viser, at den faldende tendens de senere år fortsætter.

Læs mere

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 1. september Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen HVXPp 'HWKDUY UHWSnSHJHWDWGHUHUHWSDUXKHQVLJWVP VVLJKHGHULSHQVLRQVPRGHOOHQ 'HOVWLOSDVVHUXGEHWDOLQJHUQHVLJIRUODQJVRPWLHNVSHULPHQWHUKYRULQGEHWDOLQJHUQH

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Eurostat: Langtidsledigheden i Danmark er den højeste i 10 år

Eurostat: Langtidsledigheden i Danmark er den højeste i 10 år Eurostat: Langtidsledigheden i Danmark er den højeste i 10 år I debatten om langtidsledighed hævdes det ofte, at langtidsledigheden på trods af en kraftig stigning i løbet af krisen fortsat er historisk

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Sektorpris og faktorefterspørgsel i QH-erhvervet

Sektorpris og faktorefterspørgsel i QH-erhvervet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 22. august 21 Dorte Grinderslev Asger Olsen Sektorpris og faktorefterspørgsel i QH-erhvervet 5HVXPp 3DSLUHWHUHWVNLWVHSDSLUVRPSU VHQWHUHUIRUVNHOOLJHIRUVODJWLOPRGHOOHULQJHQDI

Læs mere

Ny lønrelation til ADAM

Ny lønrelation til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 25. marts 2008 Ny lønrelation til ADAM Resumé: Papiret opstiller et bud på en ny lønrelation til den kommende version af ADAM. Den nye

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Nyledige har svært ved at finde arbejde

Nyledige har svært ved at finde arbejde Nyledige har svært ved at finde arbejde Arbejdsløsheden er vokset med 9 personer fra september til oktober 212 og ligger dermed fortsat og svinger omkring 16-165. personer, hvilket den har gjort de sidste

Læs mere

Oversete ledige øger jobkøen med op imod personer

Oversete ledige øger jobkøen med op imod personer Oversete ledige øger jobkøen med op imod. personer Ifølge Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse er der væsentligt flere ledige, end man kan se i de offentlige registre over personer, der modtager

Læs mere

Beregning af strukturel ledighed og estimation af SMEC s lønrelation. Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2017

Beregning af strukturel ledighed og estimation af SMEC s lønrelation. Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2017 d. 30.05.2017 Louis Birk Stewart Beregning af strukturel ledighed og estimation af SMEC s lønrelation. Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2017 Notatet dokumenterer beregningen af De Økonomiske

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Ledige kommer i arbejde, når der er job at få

Ledige kommer i arbejde, når der er job at få Ledige kommer i arbejde, når der er job at få Langtidsledige har markant nemmere ved at finde arbejde, når beskæftigelsen er høj. I 08, da beskæftigelse lå på sit højeste, kom hver anden langtidsledig

Læs mere

Tusindvis af skjulte ledige

Tusindvis af skjulte ledige Den relativt lave arbejdsløshed har fået flere til at frygte, at vi om kort tid kommer til at mangle hænder på arbejdsmarkedet. Flere aktører har derfor kaldt på reformer, som løfter udbuddet af arbejdskraft,

Læs mere

Pct = Erhvervsfrekvens, pct.

Pct = Erhvervsfrekvens, pct. Danmarks velstand afhænger blandt andet af den samlede arbejdsindsats. Velstanden øges, hvis flere personer deltager på arbejdsmarkedet, eller arbejdstiden øges. I Danmark er erhvervsfrekvensen høj, men

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Ældre og indvandrere mister fodfæste på arbejdsmarkedet

Ældre og indvandrere mister fodfæste på arbejdsmarkedet Ældre og indvandrere mister fodfæste på arbejdsmarkedet Den aktuelle krise sætter dybe spor på arbejdsmarkedet. Nyledige hænger fast i ledighedskøen, og specielt personer over 50 år og indvandrere fra

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til Erhvervs - og Beskæftigelsesudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvartal 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Langeland Kommune I denne kvartalsrapport

Læs mere

Forslag til en ny lønrelation

Forslag til en ny lønrelation Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Morten Werner 16. januar 2004 dfahg Forslag til en ny lønrelation Resumé: MOW Nøgleord: afg Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner,

Læs mere

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen 21 23 79 52 og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg 23. juni 2014 GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Dette notat belyser gevinsten ved at taget et

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2. færre beskæftigede indenfor bygge og anlæg Lidt færre beskæftigede

Læs mere