LEKTION 29 FARVEBEHANDLING I MODPSIL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEKTION 29 FARVEBEHANDLING I MODPSIL"

Transkript

1 LEKTION 29 FARVEBEHANDLING I MODPSIL Modspillet betegnes ofte som bridgens stedbarn, da det regnes som den van-skeligste del af spillet. Allerede i Lektion 4 stiftede du første gang bekendtskab med nogle meget nyttige modspilsregler. Korrekt anvendt er disse regler rene guldkorn, der kan give dig masser af ekstra stik. Regel nr. 4 har ikke været omtalt før. 1. Lavt i anden hånd 2. Højt i tredje hånd 3. Honnør på honnør 4. Stik ikke automatisk I denne lektion gør vi det noget sværere for dig end i Lektion 4, idet vi ikke viser alle kortene. Hermed sidder du i samme situation som ved bridgebordet, hvor der ofte ikke er et entydigt svar i en given modspilssituation. KAPITEL 79. LAVT I ANDEN HÅND Hvis spilfører spiller et relativt lille kort fra hånden eller bordet, skal modstanderen umiddelbart efter (i anden hånd) normalt lægge lavt. Urutinerede spillere har svært ved at holde deres honnørkort tilbage, idet de gerne vil "presse noget ud", men i langt de fleste tilfælde skal man blot helt afslappet lægge lavt i anden hånd på småkortsudspil. Dette gælder altid, når man har en enlig honnør, som man kan se, at bordet kan stikke. Hvis der spilles et stort kort ud, er vi henne i kapitlet om honnør på honnør. Eksempler (det understregede kort er spillet ud): 1) E D 4 2) 6 5 K 5 3 E Eks. 1: Når spilfører spiller 2'eren fra hånden, ville det være meningsløst at bruge kongen. Spilfører har formentlig tænkt sig at knibe med damen, men det er der intet at gøre ved. Det bliver i hvert fald ikke sværere, hvis du lægger kongen på! Og det kan meget nemt koste et stik, hvis spilfører har bonden på hånden. Eks. 2: Her spilles der en lille fra bordet hjem mod den lukkede hånd. Selv om man ikke kan se, hvad spilfører har på hånden, skal man lægge en lille. Esset løber ingen vegne! Hvis spilfører har KB i spidsen for sin farve, kniber han meget ofte med knægten, hvis du lægger lavt. Hvis du sidder længe og tænker først, bliver det noget nemmere for spilleren at gætte rigtigt. Netop med esset på hånden er det en refleks for mange at stikke op med det samme. Det skal man imidlertid kun gøre, hvis man har en helt klar plan for modspillet, f.eks. i en situation, hvor man sidder med stik nok på egen hånd til at sætte kontrakten.

2 3) K B ) E K E 8 4 D B Eks. 3: Læg lavt - og helst uden en tænkepause, således at spilfører ikke ved, hvem der har esset. Hvis spilfører har damen på hånden og således ikke er på vej til en knibning, får du sikkert dit es senere. Kun hvis meldingerne har afsløret eller sandsynliggjort, at spilfører har en singleton i den spillede farve, kan du overveje at tage for esset første gang. Eks. 4: Selv om man har to honnører, er det tankeløst at lægge en af dem på, hvis de begge kan stikkes på bordet. Hvad vil du opnå ved at lægge knægten eller damen? Du afslører blot sitsen for spilfører. Læg lavt og håb på, at spilleren ikke har tænkt sig at knibe. 5) K D 4 6) D 7 6 E B 9 6 E B Eks. 5: Selv om du kan se, at de manglende honnører er bagpå dig, bør du falde fra første gang. Hvis du stikker med esset, har spilfører uden stort besvær fået rejst to stik. Hvis du falder fra, skal spilfører spille sig hjem på hånden igen for at foretage endnu et opspil mod bordet. Altså gør du arbejdet sværere for spilfører ved at følge den simple regel om lavt i anden hånd. Desuden skaber et frafald tvivl hos spilfører vedrørende essets placering. Som du skal se i Kapitel 81, er det ikke givet, at esset sidder i plads, blot fordi damen vinder stikket. Hvad nu hvis spilfører har en singleton? Ja, hvis du stikker op på esset, er der rejst to stik på kongen og damen, men hvis du falder fra, får spilfører kun ét stik i denne farve. Selv om du ikke får dit es, kan stikket således komme tilbage med renter i de andre farver. Eks. 6: Læg lavt! Hvis spilfører har kongen på hånden, forærer du ham to stik ved at stikke op på esset. Hvis du lægger småt, vinder kongen første stik, men nu sidder du bagpå bordets dame med EB. 7) D ) K K D B 2 E 4 Eks. 7: Når spilfører trækker esset og fortsætter med 4'eren er det afgørende at lægge lavt. Hvis du tager for kongen, står bordets D10 til to stik bagefter (din makkers bonde falder jo, når damen trækkes). Hvis du lægger lavt uden at tøve, vil spilfører normalt knibe med 10'eren, således at din makker får knægten hjem. Spilfører får nu kun ét stik i farven mod tre, hvis du ikke har nerverne i orden og bruger kongen anden gang. Hvorfra ved du, at makker har knægten? Hvis spilfører havde den, ville han have prøvet en knibning i stedet. Og i øvrigt er det ligegyldigt, om knægten er på hånden, da du i så fald altid får kongen næste gang.

3 Eks. 8: Knægten. Med tre honnører vil det normalt være rigtigt at lægge én af dem på i mellemhånd. Fra en sekvens bør man spille den laveste honnør til. Hvis spilfører vinder med esset, kan din makker måske regne ud, hvem der har damen og kongen. Hvis du havde haft KD32, ville det være korrekt at lægge lavt. Hvis spilfører har tænkt sig at knibe til EB, er der ikke noget at gøre, men hvis der er EB9 på hånden, vil spilførers korrekte farvebehandling være at knibe med 9'eren, så din makker kan få 10'eren hjem bagpå. I mange tilfælde bliver du "fanget på det gale ben", når spilfører pludselig spiller et lille kort i en uventet farve fra hånden eller bordet. Hvis du ikke har haft tid til at overveje situationen tidligere, vil det typisk være korrekt at lægge lavt i normalt tempo (kaldet "a tempo"). På den måde har du ikke afsløret noget om, hvad du har i farven. Hvis du først tænker dig om, vil situationen være nemmere at gennemskue for spilfører. Hvis din umiddelbare indskydelse er at stikke op i anden hånd for at få stikket, bør du derimod altid overveje situationen først. Det er ligegyldigt, om du i denne situation afslører noget om fordelingen, hvis du alligevel havde tænkt dig at stikke op. En tænkepause her kan måske få dig til at foretage et korrekt dyk. Læg lavt a tempo men tænk dig om i stedet for at stikke hurtigt KAPITEL 80. HØJT I TREDJE HÅND Tredje hånd dækker over den situation, at din makker har spillet en farve ud. Her er din opgave normalt at hjælpe med at rejse din makkers farve ved at stikke højest muligt. 1) ) D K 9 2 K D B 3 E B 8 E 10 7 Eks. 1: Din makker spiller sin fjerdehøjeste ud i farven, og du skal naturligvis stikke op på kongen i tredje hånd. Spilfører kan stikke med esset, men senere kan du spille farven igennem og knibe knægten. Hvis du ikke vil "ofre" kongen i stik 1, får spilfører et billigt stik på knægten. Eks. 2: Når man har en sekvens, skal man spille modsat udspilsreglerne, når man spiller til i tredje hånd. Læg knægten, og når spilfører stikker med esset, kan din udmærkede makker regne ud, at du har damen. Hvis du bruger damen, vil din makker automatisk placere spilfører med knægten og vil derfor ikke spille farven igen, hvis han kommer ind. Dette princip viser sig traditionelt at være vanskeligt at huske, så vi præciserer det hermed: I udspil spilles den højeste fra en sekvens I tilspil lægges den laveste fra en sekvens

4 Det er nemt nok at stikke op i tredje hånd. Det er sværere at se, hvornår man ikke skal gøre det. Hvis bordet kun har småkort, er det oplagt at stikke højt. Har bordet derimod honnørkort, skal man i mange tilfælde knibe bordets honnører ud. Nogle situationer er entydige, mens andre er sværere at gennemskue. 3) B 7 2 4) K D E B 8 Eks. 3: Hvis spilfører lægger lavt fra bordet, skal du tydeligvis nøjes med 10'eren, da du kniber bordets knægt ud med din D10. Eks. 4: Hvis spilfører lægger lavt fra bordet, skal du knibe kongen ud med knægten. Spilfører kan muligvis vinde stikket med damen på hånden, men det giver kun ét stik. Hvis du tager esset første gang, giver både damen og kongen stik. 5) E ) D D K 5 2 Eks. 5: Når spilfører lægger 4'eren fra bordet, skal du knibe med 9'eren. Du kan prøve at tænke på, hvad din makker har. Hvis han har KB, er det ligegyldigt. Har han kongen alene, får spilfører nu stikket på knægten, men selv om du bruger damen, får spilleren altid to stik ved at knibe kongen bagefter. Det vigtigste er, hvor makker kun har knægten. Hvis du bruger damen, kan spilfører senere knibe efter knægten og få alle tre stik. Dette eksempel er især svært, fordi det ikke er oplagt, hvad der er rigtigt. Eks. 6: Spilfører lægger lavt fra bordet, og hvad lægger du? Endelig ikke kongen, eftersom spilfører har EB på hånden (muligvis kun bonden, hvis det er en sanskontrakt). Det helt korrekte er at kalde med 2'eren. Princippet om højt i tredje hånd kan også udtrykkes på følgende måde, hvor der er taget hensyn til bordets kort: Knib bordet - ikke makker KAPITEL 81. HONNØR PÅ HONNØR I Lektion 4 lærte du, at man i de fleste tilfælde skal dække en honnør med en honnør for om muligt at rejse stik til dig selv eller din makker. Princippet er det simple, at jo flere store kort, der går i samme stik, desto mere "vokser" de mindre kort i værdi. Hvis es, konge, dame og bonde går i samme stik, er 10'eren blevet det højeste kort i farven.

5 I dette kapitel studerer vi nogle lidt sværere situationer. En del af tilfældene er ikke entydige, når vi kun ser på vores egne og bordets kort, men sådan er det også i praktisk bridge. 1) D 5 2) E B 8 5 K Eks. 1: Her ser vi en klassisk situation, hvor Øst skal stikke bordets udspillede dame med sin konge. Herved kan Vests kort måske blive forfremmet. F.eks. vil Vest med almindelige kombinationer som 1073, B873, 10843, 9743 eller E103 tjene et stik, hvis du dækker damen med kongen. Hvis spilfører har helt solide kort i farven, som f.eks. EB109, har du intet tabt ved at stikke damen. Eks. 2: Selv 8'ere og 9'ere skal ofte dækkes. Når spilfører spiller 9'eren fra hånden, bør Vest dække med 10'eren. I dette tilfælde er det faktisk makkers mulige 7'er, man prøver at beskytte. Hvis Øst f.eks. har KD76, kan spilf rer aldrig få mere end ét stik i farven, hvis du husker at lægge 10'eren på. Hvis 9'eren får lov til at løbe uantastet rundt til damen, kan Syd sikre sig to stik i farven ved at knibe til 8'eren eller bonden i næste stik. Prøv selv! 3) E ) B 10 7 D 5 4 K 4 3 B Eks. 3: Skal bonden dækkes? Det kommer an på, hvad spilfører har på sin hånd! I en del tilfælde må man lytte til meldingerne for at finde det rigtige svar. Hvis Syd har meldt farven og dermed vist mindst 4-farve, bør Vest ikke dække med damen. Der kan ikke forfremmes noget, hvis makker højst har en doubleton. Syd kan f.eks. have KB92, hvor han spiller bonden i håb om, at modstanderne automatisk stikker honnør på honnør. Endnu værre bliver resultatet for modspillet, hvis Vest dækker med damen, og makkers blanke konge falder under esset! Til gengæld er det rigtigt at dække bonden, hvis makker f.eks. har K95; hvis EDB er gået i første stik, er K9 gaffel over bordets 10'er. Eks. 4: Her er det derimod altid korrekt ikke at stikke bonden med kongen. Som omtalt i Lektion 4, skal man vente med at stikke til den sidste af to eller flere honnører spilles. Prøv f.eks. at give makker D98: Hvis du bruger kongen første gang, kan spilfører vinde med esset og spille op mod 10'eren. Hvis du derimod lader bonden køre til din makkers dame, har modspillet stadig en gaffel over bordets 10'er. 5) K B ) E 5 D K D Eks. 5: Nu er det definitivt forkert at stikke 10'eren, da bordets kort gør det klart, at der ikke kan forfremmes noget stik. Hold damen tilbage og håb, at spilfører kun kan knibe en eller to gange. Eks. 6: Lidt uklart. Hvis spilfører har DB109, skal man bestemt ikke stikke damen. Er spilfører derimod ude på en "snørevariant", hvor han spiller damen uden at have bonden, skal man dække. Generelt kan man

6 regne med, at Syd mindst har bonden, når han spiller damen - ellers ville han have forsøgt at spille op mod damen på hånden i stedet. Hvis spifører ved sine meldinger har afsløret, at din makker højst har en singleton, skal man aldrig stikke med en ugarderet honnør. I de næste to eksempler har spilfører åbnet i den viste farve. 7) E ) D K 4 K 4 2 D Eks. 7: Vi skal bestemt ikke dække damen! Læg afslappet 4'eren og håb på, at spilfører vil bruge esset. Har han 5-farve, er bedste chance at toppe farven. Eks. 8: Læg en lille! Din makker har maksimalt ét kort i farven. Du kan selv regne ud, hvad han siger, når din konge falder under hans blanke es! En sidste kommentar til det vanskelige emne honnør på honnør: Jo mere man tøver i den slags situationer, desto nemmere bliver det for spilfører at gætte kortsitsen. Derfor kan man tidligt i spillet prøve at tage stilling til, hvad man vil gøre, hvis spilleren spiller et givet kort, således at man kan spille kortene i modspillet i et jævnt tempo. KAPITEL 82. STIK IKKE AUTOMATISK Når du møder dygtige bridgespillere, vil du opleve det ubehagelige, at de ikke altid stikker med deres store kort første gang. Hvis du har knebet til EDB, og det er gået godt, er der ingen garanti for, at kongen sidder i plads. Dette skaber usikkerhed i planlægningen af spillet og kan i mange tilfælde gøre spilførers opgave vanskeligere - eller direkte umulig. Se f.eks. dette spil: D 9 4 E B D B 9 7 D B 10 9 N V Ø E 8 7 S E K 8 4 E K 6 2 K B 5 D 7 K 9 8 Kontrakt: 3UT i Syd. Udspil: D Syd vinder udspillet med kongen og prøver naturligt en klørknibning i stik to ved at lade damen køre rundt. Hvis Øst tager kongen, får Syd nemt 10 stik: EK, EK, to ruder- og fire klørstik. Øst indser, at forbindelsen til bordet måske kan ødelægges og falder fra med K! Syd kniber igen i klør, og nu dukker Øst overraskende op med kongen og spiller hjerter eller spar igen.

7 Spilfører vinder og prøver nu at skabe en indgang til bordet ved at spille K. Hvis den hånd med esset stikker kongen, er damen på bordet en indgang til klørstikkene. Derfor undlader Øst at bruge sit es. Syd prøver måske nu med B, men også denne skal Øst falde fra på, hvorefter Syd er død som en sild! Der bliver i alt syv stik til spilfører: EK, EK, KB og D - to ned i stedet for 9-10 stik. Til den superkvikke læser: Ja, Syd kan stadigvæk få otte stik vredet ud af det ved at slutspille Øst til at give bordet et klørstik. Begrebet frafald gælder specielt i fjerde hånd, når man har valget mellem at vinde et stik eller ej. Her er nogle farveeksempler, hvor et frafald kan komme på tale. 1) K D 10 2) E D B E K Eks. 1: Når bordet har KD10, er det næsten altid rigtigt at falde fra med esset bagpå. Hvis spilfører mangler knægten, skal han nu gætte, om han skal knibe med 10'eren eller spille en lille til kongen næste gang. Hvis du tager esset nu, har spilfører ikke andet valg end en knibning næste gang. Det giver også bedre tempo at falde fra. Nu skal spilfører hjem på hånden for at gentage opspillet. Eks. 2: Specielt hvis bordet ikke har indkomster, er det fristende at falde fra med kongen bagpå EDB. Og det kan få spilfører til at ødelægge sin egen forbindelse ved at spille sig hjem på hånden for at gentage den åbenbart succesfulde knibning. Uanset hvad, er det en fornøjelse at se spilførers overraskede udtryk, når man dukker op med kongen næste gang! 3) ) E K E D K B Eks. 3: Når der spilles hjem til en honnør på den lukkede hånd, er det sværere at falde fra. Hvad nu hvis makker har DB? Men situationen kan meget nemt være som i Eks. 1, hvor et frafald vil være ubehageligt for spilfører. Eks. 4: Hvis man prøver at holde bordet ude eller snyde spilfører, kan man dykke med damen - man har stadig hold i farven, og spilfører kniber sikkert igen. ********** DET SKAL DU KUNNE ********** - Lavt i anden hånd på småkortsudspil. - Honnør på honnør, hvis det kan forfremme et stik til dig eller din makker. - Højt i tredje hånd, når makker inviterer i farven. - Knib om muligt bordet i tredje hånd. - I tilspil lægges den laveste fra en honnørsekvens. - Overvej at falde fra for at ødelægge spilførers forbindelse eller for at skabe en gættesituation.

8 QUIZ 29 A. Hvad lægger du til i anden hånd? 1) K 7 2) D B 7 2 E E B. Hvor højt stikker du op i tredje hånd på makkers udspil? 1) ) D D 7 3 3) ) B B K 7 5 C. Stikker du det udspillede kort i disse situationer? 1) D B ) E K K B 3) B 7 4 4) E B 8 2 D 3 2 D D. Vil du have stikket i fjerde hånd? 1) K D 10 2) K E E

LEKTION 4 MODSPILSREGLER

LEKTION 4 MODSPILSREGLER LEKTION 4 MODSPILSREGLER Udover at have visse fastsatte regler med hensyn til udspil, må man også se på andre forhold, når man skal præstere et fornuftigt modspil. Netop modspillet bliver af de fleste

Læs mere

LEKTION 2 HONNØRPOINT OG ÅBNING 1UT

LEKTION 2 HONNØRPOINT OG ÅBNING 1UT LEKTION 2 HONNØRPOINT OG ÅBNING 1UT KAPITEL 5. HONNØRPOINT I bridge opererer man med honnørkort - eller blot honnører. Es, konge, dame, bonde (knægt) og 10 betegnes som honnørkort. Nogle gange bruges udtrykkene

Læs mere

LEKTION 7 UDSPIL MOD FARVE OG ÅBNING 2UT

LEKTION 7 UDSPIL MOD FARVE OG ÅBNING 2UT LEKTION 7 UDSPIL MOD FARVE OG ÅBNING 2UT KAPITEL 22. UDSPIL MOD FARVEKONTRAKTER Mod farvekontrakter er udspilstaktikken anderledes end mod sanskontrakter. Man spiller gerne en singleton eller doubleton

Læs mere

LEKTION 5 SPILFØRING I SANSKONTRAKTER

LEKTION 5 SPILFØRING I SANSKONTRAKTER LEKTIO 5 PILFØRIG I AKOTRAKTER elv om det er meget vanskeligt at opstille entydige regler for spilføringen, er der nogle principper, der næsten altid kan følges i sanskontrakter: 1. Tæl dine topstik 2.

Læs mere

Tilspil. Højt i tredje hånd

Tilspil. Højt i tredje hånd 1 Tilspil Tilspilleren er makker til udspilleren. Tilspillerens første beslutning er, hvor vidt han skal lægge et højt betydende kort eller et ligegyldigt kort. Højt i tredje hånd Hvis udspillet er småkort,

Læs mere

FARVEBEHANDLING Spil : 1 Giver: N Zone: INGEN VEST NORD ØST SYD pas pas 1 pas 1 NT pas 2 NT pas 3 NT pas Pas pas

FARVEBEHANDLING Spil : 1 Giver: N Zone: INGEN VEST NORD ØST SYD pas pas 1 pas 1 NT pas 2 NT pas 3 NT pas Pas pas FARVEBEHANDLING Spil : 1 Giver: N Zone: INGEN pas pas 1 pas 1 NT pas 2 NT pas 3 NT pas Pas pas 1 Syd inviterer, og Nord tager imod med maksimum. KONTRAKT: 3 NT i nord UD : B Der kommer B ud til K. Med

Læs mere

Tilspil TILSPIL I TREDJE HÅND. Udspillet er et lille kort, og bordet har kun småkort

Tilspil TILSPIL I TREDJE HÅND. Udspillet er et lille kort, og bordet har kun småkort 1 Tilspil En tilspiller er en modspiller, der er en anden end den, som har spillet ud. I denne tekst afdækkes de tilspilsregler, der berøres i de lagte spil til kurset. TILPIL I TREDJE HÅD Udspillet er

Læs mere

KORTLÆSNING. For at du kan blive en god kortlæser, er der fem grundregler, som du skal følge:

KORTLÆSNING. For at du kan blive en god kortlæser, er der fem grundregler, som du skal følge: KORTLÆSNING Kortlæsningens kunst virker måske som magi for dig. Det er sandsynligvis en disciplin, som du ikke har brugt forfærdelig meget tid på. Alligevel er jeg sikker på du bruger den hver gang du

Læs mere

LEKTION 22 FARVEBEHANDLING

LEKTION 22 FARVEBEHANDLING LEKTION 22 FARVEBEHANDLING I hvert eneste spil skal man som spilfører tage stilling til, hvordan samtlige fire farver skal spilles. Derfor er dette et vigtigt område i selve spilføringen. Mange kombinationer

Læs mere

LEKTION 40 ÅBNINGSUDSPILLET

LEKTION 40 ÅBNINGSUDSPILLET LEKTION 40 ÅBNINGSUDSPILLET Få ting i bridge har så stor betydning som åbningsuspillet (det blinde udspil). I Lektion 3 og 7 har du lært, hvilket kort du skal spille ud fra en given farvekombination. Men

Læs mere

LEKTION 28 FRAFALD I SANSKONTRAKTER

LEKTION 28 FRAFALD I SANSKONTRAKTER LEKTIO 28 FRAFALD I AKOTRAKTER I sanskontrakter er det oftest en kamp mellem modspillet og spilfører om at rejse en farve først. Derfor spiller man mod sanskontrakter normalt ud i sin egen sides formodet

Læs mere

KORTLÆSNING KORTLÆSNING OG STYRKE MODPARTENS AKTIVE MELDINGER KD6 N T2 954 V Ø 963 T542 S EK8 73 EK87 EK7 9643

KORTLÆSNING KORTLÆSNING OG STYRKE MODPARTENS AKTIVE MELDINGER KD6 N T2 954 V Ø 963 T542 S EK8 73 EK87 EK7 9643 KORTLÆIG Den mest udfordrende disciplin inden for spilføring er kortlæsning, hvor spilfører får lov til at være detektiv. om en anden herlock Holmes skal spilføreren forsøge at samle alle de mulige oplysninger,

Læs mere

Lavinthal. I sin grundform kommer signalet i brug, når begge modspillere VED, at en trumfning er ved at blive etableret for modspillet.

Lavinthal. I sin grundform kommer signalet i brug, når begge modspillere VED, at en trumfning er ved at blive etableret for modspillet. 1 Lavinthal De vigtigste signaler i modspillet er kald/afvisning og markeringer. Enhver klubspiller bør lære at mestre kald og afvisning. Derimod er det op til de enkelte par, om det er for krævende at

Læs mere

1 SVÆR(ERE) SPILFØRING

1 SVÆR(ERE) SPILFØRING Lyngby foråret 2019: Bliv en bedre spilfører II Side 1 1 SVÆR(ERE) SPILFØRING Indholdsfortegnelse 1 Svær(ere) spilføring 1 1.1 Farvebehandling 1 1.2 Den farlige hånd 2 1.3 Spil på bedste chance 4 1.3.1

Læs mere

Mini-kursus i Spilføring.

Mini-kursus i Spilføring. Kalundborg Bridgeklub Tirsdag 22. januar 2019. VBM januar 2019 Mini-kursus i Spilføring. Dette kursus har bl.a. hentet - og delvis revideret - materiale og spil fra: http://www2.bridge.dk/m%c3%a5nedens%20opgaver.aspx?id=22048

Læs mere

Udspil og modspil - hvordan tilrettelægges det?

Udspil og modspil - hvordan tilrettelægges det? Birkerød 24. februar: Udspil og modspil hvordan tilrettelægges det? Side 1 Udspil og modspil - hvordan tilrettelægges det? Er du en af dem, der følger rådet om aldrig at spille ud, fordi du altid vælger

Læs mere

LEKTION 17 VIGTIGE GRUNDREGLER

LEKTION 17 VIGTIGE GRUNDREGLER LEKTION 17 VIGTIGE GRUNDREGLER Der er mange regler at huske, og da du sikkert er lidt forvirret over alle de nye ting på nuværende tidspunkt, vil vi her kortfattet repetere de grundlæggende principper,

Læs mere

Spil : 1. Kontrakt : 3 NT i Nord Udspil : 5/2

Spil : 1. Kontrakt : 3 NT i Nord Udspil : 5/2 Spil : 1 Giver : N Zone :Ingen 1 NT Pas 2 Pas 2 Pas 2 NT Pas 3 NT Pas Pas Pas SPIL 1 Med 9 hp og firfarve i hjerter spørger Syd efter majorfarver. 2 viser 4-5 og benægter 4. 2 NT er inviterende, og Nord

Læs mere

LEKTION 6 ÅBNING 1 TRÆK I FARVE

LEKTION 6 ÅBNING 1 TRÆK I FARVE LEKTION 6 ÅBNING 1 TRÆK I FARVE KAPITEL 20. FORDELEN VED AT HAVE EN TRUMFFARVE Indtil videre har vi beskæftiget os mest med at spille sanskontrakter. De fleste spil i bridge vil imidlertid blive spillet

Læs mere

SPIL 1/17. Birkerød undervisningsdag Bliv en bedre parturneringsspiller fokus på meldingerne. Spil : 1/17. N Ø S V 1 1 Pas 2 Pas 4 Pas Pas Pas

SPIL 1/17. Birkerød undervisningsdag Bliv en bedre parturneringsspiller fokus på meldingerne. Spil : 1/17. N Ø S V 1 1 Pas 2 Pas 4 Pas Pas Pas Spil : 1/17 Giver : N Zone :Ingen 1 1 Pas 2 Pas 4 Pas Pas Pas 1/17 1 viser femfarve og 8 17 hp. Vest viser mindst 10 htp og mindst tre spar ved at overmelde i modpartens farve. Det er nok for Øst til at

Læs mere

Bridge Intro. Spilles af 4 spillere, som er faste makkere 2 og 2 Der spilles med 1 spil kort uden Jokere, 13 kort til hver

Bridge Intro. Spilles af 4 spillere, som er faste makkere 2 og 2 Der spilles med 1 spil kort uden Jokere, 13 kort til hver Bridge Intro Spilles af 4 spillere, som er faste makkere 2 og 2 Der spilles med 1 spil kort uden Jokere, 13 kort til hver Farvernes rang: Spar, Hjerter, Ruder og Klør Man kan spille med eller uden Trumf

Læs mere

Et lille modspilsproblem fra Klubsølv-turneringen 8/

Et lille modspilsproblem fra Klubsølv-turneringen 8/ Et lille modspilsproblem fra Klubsølv-turneringen 8/11 2018 Nord/Alle Nord DT62 DT74 K Øst K542 Vest? KB? 9652? 3 2 DT97? 7 ET3 Syd?? E?8? DB986 N-S er i 3 ut. Du sidder vest og får ruder 2 ud fra makker,

Læs mere

Timing. Da skal spilfører vælge dem i den bedst timede korrekte rækkefølge. Timing i sans kontrakter

Timing. Da skal spilfører vælge dem i den bedst timede korrekte rækkefølge. Timing i sans kontrakter Timing Timing er evnen for spilfører at spille kortene i den rigtige rækkefølge. Alle spil handler om timing. I to tilfælde anser jeg i denne sammenhæng timingen som kritisk: Der kan vælges mellem to eller

Læs mere

LEKTION 8 SPILFØRING I TRUMFKONTRAKTER

LEKTION 8 SPILFØRING I TRUMFKONTRAKTER LEKTIO 8 PILFRIG I TRUMFKOTRAKTER om omtalt i forrige lektion er der flere fordele ved at spille med en farve som trumf. Tilstedeværelsen af trumfer både på vores og modstandernes hænder gør imidlertid,

Læs mere

EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger Kapitel 2. Nord E98754 ED3 T EK8 N. Kapitel 2. Spil 2. Vest KD5 2 B9542 9653

EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger Kapitel 2. Nord E98754 ED3 T EK8 N. Kapitel 2. Spil 2. Vest KD5 2 B9542 9653 EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger pil 1 est - 5 KD98643 D9532 ord E98754 ED3 T EK8 yd KBT3 KT42 E72 64 st D62 B9876 B5 BT7 pil 2 est KD5 2 B9542 9653 ord 62 653 D7 EDT87 yd BT984 T4 ET86 KB st E3 EKDB987

Læs mere

LEKTION 35 STRAFDOBLINGER

LEKTION 35 STRAFDOBLINGER LEKTION 35 STRAFDOBLINGER Indtil videre har du kun lært om oplysningsdoblinger, hvor man dobler for at få makker til at melde. Fra andre kortspil kender du sikkert til brugen af en dobling som udtryk for

Læs mere

ELIMINATION OG INDSPIL. Spilførers eller modspillets udspil

ELIMINATION OG INDSPIL. Spilførers eller modspillets udspil ELIMIATIO OG IDPIL pilførers eller modspillets udspil Der findes en hel del farvekombinationer, hvor det vil være en fordel for spilfører, at det er modspillet, der spiller ud i farven. Lad os se nogle

Læs mere

Spilplan ud fra bedste chance

Spilplan ud fra bedste chance VBM januar 2019 Eksempel 11 Spilplan ud fra bedste chance B743 KB 104 ED762 K85 D62 E10652 974 D976 K83 5 B1083 E109 D83 EB52 K94 Nord Øst Syd Vest 1 Ru Pas 1 Sp Pas 1 UT Pas 2 UT Pas 3 UT Holdkamp. Kontrakt:

Læs mere

EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger Kapitel 3

EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger Kapitel 3 pil 1 est T92 K9743 93 E82 ord 765 B2 EK874 D75 yd EDB E86 DB5 BT94 st K843 DT5 T62 K63 pil 2 est K932 E3 BT E8752 ord D8 8764 D7643 K3 yd 76 BT95 K5 DBT94 st EBT54 KD2 E982 6 Kontrakt: ord spiller 3 T

Læs mere

Spil : 9. Kontrakt : 3 NT i vest Udspil : K

Spil : 9. Kontrakt : 3 NT i vest Udspil : K Spil : 9 Giver : N Zone : ØV 1 Pas Pas 1NT Pas 3 NT Pas Pas Pas SPIL 9 Øst kan ikke melde ind på 2-trinnet med den tynde farve. 1 NT viser 11 14 HP og hold i hjerter. Nu har Øst en naturlig 3 NT med 13

Læs mere

LEKTION 42 PARTURNERING KONTRA HOLDTURNERING

LEKTION 42 PARTURNERING KONTRA HOLDTURNERING LEKTIO 42 PARTURERIG KOTRA HOLDTURERIG KAPITEL 114. UDREGIGMETODER Forskellen i udregningsmetoden på hold- og parturnering kan i mange tilfælde have indflydelse på både meldinger og spil. I holdturnering

Læs mere

Månedens udfordring, april 2019

Månedens udfordring, april 2019 Månedens udfordring, april 2019 Det er næstsidste aften i årets gennemgående holdturnering. Du trækker denne pote op: Du melder 2 Kl og makker fortæller dig med 2 Hj, at hun har 2 kontroller, dvs. 1 es

Læs mere

Spil : 1. Kontrakt : 3NT i nord Udspil : 6/4. Nord spiller ruder i stik 2

Spil : 1. Kontrakt : 3NT i nord Udspil : 6/4. Nord spiller ruder i stik 2 Spil : 1 Giver : N Zone :Ingen 1 NT Pas 2 NT Pas 3 NT Pas Pas Pas 1/17/33 Nord viser maksimum ved at tage imod makkers invitation. Kontrakt : 3NT i nord Udspil : 6/4. Nord spiller ruder i stik 2 I dette

Læs mere

LEKTION 41 KORTVURDERING

LEKTION 41 KORTVURDERING LEKTION 41 KORTVURDERING Den grundlæggende metode til at vurdere kortene er selvfølgelig honnør- og fordelingspoint. Men som du har læst mange gange indtil nu, og som du sikkert også har hørt gentagne

Læs mere

Start bridge Lynbridge i Sorø E 2013

Start bridge Lynbridge i Sorø E 2013 Indhold Før du lærer bridge: Hvad er stik?... 1 Hvad er trumf?... 2 Lær bridge 1: Hvad er bridge?... 3 Lær bridge 2: Meld og spil sans... 3 Lær bridge 3: Sæt trumf på!... 4 Lær bridge 4: Kamp om kontrakten...

Læs mere

Udspil mod trumf. Mod enhver trumfkontrakt skal et udspil i trumf overvejes. Motivet for et trumfudspil

Udspil mod trumf. Mod enhver trumfkontrakt skal et udspil i trumf overvejes. Motivet for et trumfudspil 1 Udspil mod trumf år modparten er landet i en trumfkontrakt, vil spilfører enten forsøge at trække trumf hurtigst muligt eller gå efter at få trumfninger på bordet inden trumftrækningen. I det første

Læs mere

SPIL 1 UNDERVISNING GENÅBNINGER. Spil : 1 Giver: N Zone: INGEN VEST NORD ØST SYD 1 Pas 1 Pas 2 Pas Pas OD Pas 2 Pas Pas Pas

SPIL 1 UNDERVISNING GENÅBNINGER. Spil : 1 Giver: N Zone: INGEN VEST NORD ØST SYD 1 Pas 1 Pas 2 Pas Pas OD Pas 2 Pas Pas Pas Spil : 1 Giver: N Zone: INGEN 1 Pas 1 Pas 2 Pas Pas OD Pas 2 Pas Pas Pas 1 NS stopper i 2. Øst må have nogle værdier, så Vest kæmper med en OD med tilpasning til ruder og spar. Øst køber spillet i 2. KONTRAKT:

Læs mere

Månedens udfordring, maj 2019

Månedens udfordring, maj 2019 Månedens udfordring, maj 2019 Det er årets enkeltmandsturnering. Du skal som Vest åbne på denne hånd: Du åbner med 1 Sp og makker melder 2 Ru. Hvad melder du nu? Spillet er fra 23/4. Sådan blev resultaterne

Læs mere

UNDERVISNING STENBERGS 2 NT her Bekkasin 2 NT Spil : 1. Kontrakt : 7 i nord Udspil : 8

UNDERVISNING STENBERGS 2 NT her Bekkasin 2 NT Spil : 1. Kontrakt : 7 i nord Udspil : 8 Spil : 1 Giver : N Zone :Ingen 1 Pas 2ut Pas 3 Pas 3 Pas 4 Pas 4ut Pas 5 Pas 7 Pas Pas Pas SPIL 1 3ut viser tillæg uden kortfarver. 3 viser single ruder. 4 er et cuebid og viser K eller E. 4 NT er efter

Læs mere

Månedens udfordring, februar 2019

Månedens udfordring, februar 2019 Månedens udfordring, februar 2019 Det er første aften af to i årets mixpar-turnering. Din makker i Øst spiller Kl 10 ud mod 4 Hj i Nord. Meldeforløbet gik: 1 UT 2 Hj (overføring til spar), 2 Sp 3 Hj, 4

Læs mere

Spil med på landsholdet

Spil med på landsholdet pil med på landsholdet Tirsdag, pil 1-10, Danmark Frankrig Af Maria Rahelt EM Dame i Warszawa Åbent rum: Lukket rum: ord: Benedicte Cronier yd : ylvie Willard Øst : tense Farholt Vest : Maria Rahelt ord:

Læs mere

KORTVURDERING K954 N 85 EK6 V Ø EK87 54 S 853 T32 DT42 B62 ED6 BT97. Meldinger V N Ø S 1 Pas 1 Pas 2 Pas 3 Pas 4 Pas Pas Pas

KORTVURDERING K954 N 85 EK6 V Ø EK87 54 S 853 T32 DT42 B62 ED6 BT97. Meldinger V N Ø S 1 Pas 1 Pas 2 Pas 3 Pas 4 Pas Pas Pas 1 KORTVURDERIG Den generelle metode til at måle en hånds styrke er at tælle antallet honnørpoint. Disse point angiver som regel, hvad spilleren bør melde. Kortvurdering er evnen til at anslå, om en hånds

Læs mere

Spil : 1 & 17. Kontrakt : 4 i øst Udspil : T

Spil : 1 & 17. Kontrakt : 4 i øst Udspil : T Spil : 1 & 17 Giver : N Zone :Ingen 1 OD Pas 2 Pas 2 Pas 4 Pas Pas Pas 1/17 2 er krav til udgang og fungerer som en slags Stayman. Nord melder sin 4-farve i spar, som Syd hæver til udgang. Overmelding

Læs mere

EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger Kapitel 4

EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger Kapitel 4 EasyBridge/Lynbridge Kortfordelinger pil 1 est 97 74 EKB76 K632 ord ET654 KB6 3 EB54 KB2 DT52 9852 D7 Kontrakt: ord spiller 3 (9 stik med som trumf). est ord st - 1 Pas 1T 2 Pas Pas 2 Pas Pas 3 Pas Pas

Læs mere

LEKTION 39 OFFERMELDINGER

LEKTION 39 OFFERMELDINGER LEKTION 39 OFFERMELDINGER KAPITEL 107. ALMINDELIGE OFFERMELDINGER Nogle gange (ca. halvdelen!) er det modpartens tur til at have de gode kort. I stedet for at lade de andre spille en udgang eller en slem,

Læs mere

LEKTION 12 SIMPLE INDMELDINGER

LEKTION 12 SIMPLE INDMELDINGER LEKTION 12 SIMPLE INDMELDINGER Indtil nu har det været sådan, at den side, der åbnede meldingerne, meldte uden indblanding til den endelige kontrakt. Det er imidlertid ikke et realistisk billede af, hvordan

Læs mere

LEKTION 14 ÅBNERS ANDEN MELDING MED MINIMUM

LEKTION 14 ÅBNERS ANDEN MELDING MED MINIMUM LEKTION 14 ÅBNERS ANDEN MELDING MED MINIMUM Åbningsmeldingen 1 træk i farve viser blot ca. 12-21 point og kan indeholde mange forskellige fordelinger. Derfor er det meget vigtigt, at åbner i anden melderunde

Læs mere

Her er et par tommelfinger-regler:

Her er et par tommelfinger-regler: Om taktik i IMP par Har du ikke ofte prøvet, med stort besvær og knagende hjerne, at vinde 10 stik i 4 ruder, og glædet dig over de 130 point du har vundet? Blot for - når parturneringsregnskabssedlen

Læs mere

16 KB2 V/ØV 53 ET7 EDT D EKT87 B9 KB KB6 95 ET7653 D642

16 KB2 V/ØV 53 ET7 EDT D EKT87 B9 KB KB6 95 ET7653 D642 16 KB2 V/ØV 53 ET7 EDT87 984 D EKT87 B9 D2 KB986543 KB6 95 ET7653 D642 432 Her er spil 16 fra sidste makkerparturnering 10-10-2011. Resultater A-rækken B-rækken C-rækken S 4 sp 11 S 3 sp 10 ( x 3 ) S 4

Læs mere

Månedens udfordring, april 2017

Månedens udfordring, april 2017 Du sidder Syd med denne slatne hånd: Månedens udfordring, april 2017 Meldingerne er gået således: Syd Vest Nord Øst Pas Pas 2 Kl Pas 2 Ru Pas 3 Ru Pas? Hvad melder du nu? Spillet er spil 11 fra sidste

Læs mere

Månedens udfordring, december 2016

Månedens udfordring, december 2016 Månedens udfordring, december 2016 Læg noget hen over østs og vests hænder nedenfor. Du er kommet i 3 UT med Sp 5 ud. Meldeforløbet har afsløret, at øst har under en åbning med 6-farve i hjerter! Spilleplan?

Læs mere

Månedens udfordring, oktober 2017

Månedens udfordring, oktober 2017 I spiller hold og du sidder Syd med: Månedens udfordring, oktober 2017 Ø/V er alene i zonen, og din makker åbner i 3. hånd med 1 UT (15-17 HP). Hvad melder du nu? Spillet er spil 19 fra anden aften i den

Læs mere

Spil 11 9/1 2012 Holdturnering. 11 KT52 S/Ingen 98743 E98 7 D843 B6 ED5 T2 3 K7542 EK952 DBT6 E97 KB6 DBT6 843. A rækken B-rækken C rækken

Spil 11 9/1 2012 Holdturnering. 11 KT52 S/Ingen 98743 E98 7 D843 B6 ED5 T2 3 K7542 EK952 DBT6 E97 KB6 DBT6 843. A rækken B-rækken C rækken Spil 11 9/1 2012 Holdturnering 11 KT52 S/Ingen 98743 E98 7 D843 B6 ED5 T2 3 K7542 EK952 DBT6 E97 KB6 DBT6 843 A rækken B-rækken C rækken N 2 hj 7 V 2 ut 8 V 3 kl 9 N 3 ru 6 V 3 kl 9 V 1 kl 10 V 2 ut 8

Læs mere

Velkommen til Bridge

Velkommen til Bridge Velkommen til Bridge Introduktion til lynkursus i skolebridge: Bridge er Tankesport ikke gambling Gode venskaber Sjovt, udfordrende - og megasvært Melde, spille, samarbejde og vinde 1 Kursus Plan for lynkursus:

Læs mere

KORTVURDERING. Den generelle metode til at måle en hånds styrke er at tælle antallet honnørpoint, hvilket som regel angiver, hvad spilleren bør melde.

KORTVURDERING. Den generelle metode til at måle en hånds styrke er at tælle antallet honnørpoint, hvilket som regel angiver, hvad spilleren bør melde. 1 KORTVURDERIG Den generelle metode til at måle en hånds styrke er at tælle antallet honnørpoint, hvilket som regel angiver, hvad spilleren bør melde. Kortvurdering er evnen til at anslå, om en hånds potentiale

Læs mere

Turneringslederkursus, modul 1 K9 E K B 2 E K 6 E K 8 6 B 6 3 N T V Ø D D T D T S 5 E D 7 2 T5 B B 7 4

Turneringslederkursus, modul 1 K9 E K B 2 E K 6 E K 8 6 B 6 3 N T V Ø D D T D T S 5 E D 7 2 T5 B B 7 4 Øvelse 1 K9 E K B 2 E K 6 E K 8 6 B 6 3 N T 8 5 4 9 7 6 3 V Ø D 8 4 8 D T 5 3 2 D T 9 3 2 S 5 E D 7 2 T5 B 9 7 4 B 7 4 2 pas 2 pas 3ut pas 6ut pas pas pas Øst spiller 4 ud til B og K. Nord fortsætter med

Læs mere

Månedens udfordring, maj 2018

Månedens udfordring, maj 2018 Månedens udfordring, maj 2018 Det er sidste aften i årets parfinale. Du er som Vest blevet spilfører i 5 Ru: N spiller spar ud til esset i S, der fortsætter i spar. Du trumfer og trækker trumf E og K,

Læs mere

Månedens udfordring, januar 2017

Månedens udfordring, januar 2017 Månedens udfordring, januar 2017 Du er som Vest kommet i 6 spar med ruder K ud fra Nord: Krydstrumfning er sagen her og giver faktisk 13 stik: Stik med ruder es, spil hjerter til esset og klør til trumf.

Læs mere

SPIL 9/25. UNDERVISNING Kursus i kortvurdering Splinters. Spil : 9 & 25 N Ø S V. Kontrakt : 6 i nord Udspil : D

SPIL 9/25. UNDERVISNING Kursus i kortvurdering Splinters. Spil : 9 & 25 N Ø S V. Kontrakt : 6 i nord Udspil : D Spil : 9 & 25 Giver : N Zone :Ingen 1 NT Pas 2 Pas 2 Pas 4 Pas 4 Pas 4 NT Pas 5 Pas 6 Pas Pas Pas 9/25 Efter overføringsmeldinger er spring i ny farve Splinter, dvs. korthed og sleminviterende med mindst

Læs mere

LOVEN OM KONKURRENCE SENERE BALANCERING I DEFENSIVEN

LOVEN OM KONKURRENCE SENERE BALANCERING I DEFENSIVEN LOVEN OM KONKURRENCE 1 Hvis begge makkerpar har fit og omtrent 20 hp hver, har det vist sig, at følgende teser er korrekte i de fleste tilfælde: 1. Lad ikke modparten få kontrakten på 2-trinnet! Hvis modparten

Læs mere

Optællingens kunst. Invit Stayman. Spil 2. Ø / NS. Spil 1. N / Ingen 8 7 5 2 K B 10 9 7 - K D 9 3

Optællingens kunst. Invit Stayman. Spil 2. Ø / NS. Spil 1. N / Ingen 8 7 5 2 K B 10 9 7 - K D 9 3 Spil 1. N / Ingen 5 4 2 K D 4 D 6 2 9 8 3 2 Invit Stayman K 9 6 E 5 3 E B 7 5 E B 6 E 3 10 9 8 7 2 K 4 3 10 7 4 D B 10 8 7 B 6 10 9 8 K D 5-1ut 2 2 2 4 Meldingerne: Når Nord åbner med 1ut, er Syd med 9

Læs mere

Spil med på landsholdet Mandag spil 1-10 Kroatien Danmark Af Martin Schaltz og Andreas Marquardsen

Spil med på landsholdet Mandag spil 1-10 Kroatien Danmark Af Martin Schaltz og Andreas Marquardsen Spil med på landsholdet Mandag spil 1-10 Kroatien Danmark Af Martin Schaltz og Andreas Marquardsen Spillene er fra EM for Juniorhold i Torquay Nord: Brgulan Syd: Zoric Øst: Andreas Marquardsen Vest: Martin

Læs mere

INVITATION MED FIT PÅ INDMELDING I MAJOR

INVITATION MED FIT PÅ INDMELDING I MAJOR 1 IVITATIO MED FIT PÅ IDMELDIG I MAJOR I de fleste spil vil der være en fit på begge leder af bordet. Hvis ingen af parterne kan vinde udgang, så vil det oftest være det makkerpar med fit i den højest

Læs mere

LEKTION 24 ÅBNERS TREDJE MELDING

LEKTION 24 ÅBNERS TREDJE MELDING LEKTION 24 ÅBNERS TREDJE MELDING Fra og med åbners anden melding kan der ikke opstilles faste regler, idet der er alt for mange forskellige typer meldeforløb at behandle. I stedet skal åbner spørge sig

Læs mere

LEKTION 1 INDLEDNING KAPITEL 1. HVAD ER BRIDGE

LEKTION 1 INDLEDNING KAPITEL 1. HVAD ER BRIDGE KAPITEL 1. HVAD ER BRIDGE LEKTION 1 INDLEDNING Bridgens oprindelse fortaber sig i det uvisse. Man har kendskab til, at der allerede i det 16. århundrede var et spil, der svagt mindede om nutidens bridge.

Læs mere

LEKTION 26 SPÆRREÅBNINGER

LEKTION 26 SPÆRREÅBNINGER LEKTION 26 SPÆRREÅBNINGER KAPITEL 72. BESKRIVELSE AF SPÆRREÅBNINGER Åbninger i farve fra 2 til og med 5 kaldes spærreåbninger Disse viser en relativt svag hånd med en god langfarve. Som navnet antyder,

Læs mere

LEKTION 13 SVAR PÅ INDMELDINGER

LEKTION 13 SVAR PÅ INDMELDINGER LEKTION 13 SVAR PÅ INDMELDINGER Defensive meldinger er forskellige fra åbningsmeldinger både i styrke og i krav til farvekvalitet. Lad os derfor fastslå, at man ikke direkte kan overføre svar på åbningsmeldinger

Læs mere

MÅL MED DAGEN. Side 1 af 5

MÅL MED DAGEN. Side 1 af 5 MÅL MED DAGEN Det vigtigste ved denne introdag er, at deltagerne har en god oplevelse, og at de får en fornemmelse af, hvad bridge er. I den forbindelse tænkes der både på selve spillet bridge og på alt

Læs mere

K Q J K J

K Q J K J Bord 1 ord = Giver Zone: Ingen A 7 Q 5 9 9 6 5 K Q J 10 9 6 6 K J 10 8 8 5 A K 9 8 A 10 8 7 A Q 7 J 10 7 6 K Q J 5 ; ; ; ; 1 ; Par 100: 1 * 1. trin i svarerraketten. **. trin i åbnerraketten. 1 X(1+) 1ut(6-10)

Læs mere

Redningsbæltet og xy-ut

Redningsbæltet og xy-ut Sans-systemet II,1: Den lille sans (12-14) Redningsbæltet og xy-ut 1. Små og store sans er Man kan ikke påstå at den lille sans (12-14 hp) er klart bedre end 15-17 sans. Men man kan heller ikke sige det

Læs mere

Den Moderne Taberberegning. Honnørpoint er en god metode at vurdere sin hånd efter med to jævne hænder over for hinanden.

Den Moderne Taberberegning. Honnørpoint er en god metode at vurdere sin hånd efter med to jævne hænder over for hinanden. Den Moderne Taberberegning I mange år har de fleste bridgespillere kun benyttet "honnørpoint" og "fordelingspoint". Det har virket udmærket - og virker stadigvæk udmærket. Honnørpoint er en god metode

Læs mere

LOVEN OM KONKURRENCE EKDB EKDB EKDB T987 N EKDB T98 V Ø S T98 T987

LOVEN OM KONKURRENCE EKDB EKDB EKDB T987 N EKDB T98 V Ø S T98 T987 1 LOVE OM KOKURRECE Lad os betragte et spil: 32 432 T987 T98 432 765 32 654 654 765 T98 T987 Med spar som trumf kan Vest vinde 8 stik, og med klør som trumf kan ord vinde 8 stik. Hvis spillet bliver spillet

Læs mere

LEKTION 16 ÅBNERS ANDEN MELDING MED MAKSIMUM

LEKTION 16 ÅBNERS ANDEN MELDING MED MAKSIMUM LEKTION 16 ÅBNERS ANDEN MELDING MED MAKSIMUM KAPITEL 47. ÅBNERS GENMELDING EFTER SVAR I NY FARVE Denne lektion omhandler udelukkende maksimumshænder, dvs. hænder med mindst 19 point. Disse hænder vil i

Læs mere

LEKTION 19 MELDINGER EFTER OPLYSNINGSDOBLINGER

LEKTION 19 MELDINGER EFTER OPLYSNINGSDOBLINGER LEKTION 19 MELDINGER EFTER OPLYSNINGSDOBLINGER Ligesom i forrige lektion beskæftiger vi os her udelukkende med den simple oplysningsdobling i anden hånd efter åbning 1 / / /. Principperne kan dog let generaliseres

Læs mere

Spil med på landsholdet Onsdag spil 1-10, Danmark Italien Af Peter Lund

Spil med på landsholdet Onsdag spil 1-10, Danmark Italien Af Peter Lund Spil med på landsholdet Onsdag spil 1-10, Danmark Italien Af Peter Lund Spillene er fra Seniors Bowl i Monaco Åbent rum: Lukket rum: Nord: Peter Lund Nord: Marci Ricciarelli Syd: Steen Møller Syd: Franco

Læs mere

Et eksempel: Annie og Asta er makkere. De spiller sammen med Betty og Birgit på Hold, Dameholdet.

Et eksempel: Annie og Asta er makkere. De spiller sammen med Betty og Birgit på Hold, Dameholdet. HOLDTURNERING - sådan regnes den ud I holdturnering er man 4 spillere sammen om at udgøre et hold. Man spiller stadigt parvist, ved hvert sit bord, mod et andet hold, og møder ikke hinanden. I holdturnering

Læs mere

LEKTION 37 MELDINGER I FJENDENS FARVE

LEKTION 37 MELDINGER I FJENDENS FARVE LEKTION 37 MELDINGER I FJENDENS FARVE Du har i nogle af de tidligere kapitler set, at man til tider kan melde modpartens meldte farve, hvis man er i "meldenød". Dette er traditionelt et meget vanskeligt

Læs mere

Turneringslederkursus, modul 2

Turneringslederkursus, modul 2 Øvelse 1 Giver Nord BT D B 8 6 B 6 5 9 7 5 2 E K 6 5 N D 9 8 2 E 5 2 V Ø K T 3 D E K 7 2 E K B 8 4 S T3 7 4 3 9 7 4 T 9 8 4 3 D6 pas 1 pas Øst opdager, at han har åbnet 1 i stedet for 1. Inden Vest melder,

Læs mere

LEKTION 34 MODPARTEN MELDER IND

LEKTION 34 MODPARTEN MELDER IND LEKTION 34 MODPARTEN MELDER IND Så vidt muligt holder vi fast i alle vores almindelige regler, selv om modparten blander sig i meldingerne. Vi må dog erkende, at indmeldinger kan være generende, fordi

Læs mere

LEKTION 3 REGNSKAB OG SVAR PÅ ÅBNING 1UT KAPITEL 10. REGNSKAB OG ZONESTILLING

LEKTION 3 REGNSKAB OG SVAR PÅ ÅBNING 1UT KAPITEL 10. REGNSKAB OG ZONESTILLING LEKTION 3 REGNSKAB OG SVAR PÅ ÅBNING 1UT KAPITEL 10. REGNSKAB OG ZONESTILLING Til slut under de generelle principper skal vi beskæftige os med regnskabet og begreberne I Farezonen og Udenfor Farezonen

Læs mere

LEKTION 23 SVARERS ANDEN MELDING

LEKTION 23 SVARERS ANDEN MELDING LEKTION 23 SVARERS ANDEN MELDING Når svarer i første runde har meldt en ny farve, spænder hånden styrkemæssigt over et bredt interval. Du husker vel, at melding i ny farve på 1-trinnet viser mindst 6 point,

Læs mere

LEKTION 30 KRAVÅBNINGEN 2Ê

LEKTION 30 KRAVÅBNINGEN 2Ê LEKTION 30 KRAVÅBNINGEN 2Ê KAPITEL 83. DEFINITION PÅ ÅBNING 2Ê Når man åbner med 1 træk i farve, skal svarhånden melde pas med mindre end 6 point. Hvis man har så stærk en hånd, at udgang er sandsynlig,

Læs mere

Spil med på landsholdet Tirsdag spil 1-10 Rusland Danmark Af Boje Henriksen

Spil med på landsholdet Tirsdag spil 1-10 Rusland Danmark Af Boje Henriksen Spil med på landsholdet Tirsdag spil 1-10 Rusland Danmark Af Boje Henriksen Spillene er fra EM for Juniorhold i Torquay Åbent rum: Nord: E. Rudakov Syd: A. Zaitsev Øst: Andreas Marquardsen Vest: Martin

Læs mere

LEKTION 21 SVAR PÅ 1UT MED 5-FARVE I MAJOR

LEKTION 21 SVAR PÅ 1UT MED 5-FARVE I MAJOR LEKTION 21 SVAR PÅ 1UT MED 5-FARVE I MAJOR I Lektion 3 lærte du at svare på en 1UT-åbning med balancerede hænder. I forrige lektion indførte vi Stayman, hvormed man finder de vigtige 4-4 tilpasninger i

Læs mere

KORTVURDERING. Når kortene skal vurderes, er der forskellige faktorer i spil: 1. Håndens generelle styrke. Exx EDx. xxxx. Exx. S KDBx xx xxxx KDx

KORTVURDERING. Når kortene skal vurderes, er der forskellige faktorer i spil: 1. Håndens generelle styrke. Exx EDx. xxxx. Exx. S KDBx xx xxxx KDx 1 KORTURDERIG år kortene skal vurderes, er der forskellige faktorer i spil: 1. Håndens generelle styrke. 2. Typen af honnører. 3. predning af honnører. 4. Honnører og længde. 5. Mellemkort 6. Håndens fordeling.

Læs mere

LEKTION 32 DEFENSIVE MELDINGER - DEL II

LEKTION 32 DEFENSIVE MELDINGER - DEL II LEKTION 32 DEFENSIVE MELDINGER - DEL II I Lektion 12 og 13 behandlede vi de simple defensive meldinger og svar på disse, og du lærte om spærreindmeldinger i forbindelse med spærreåbninger i Lektion 26.

Læs mere

Kom godt i gang med Funbridge Total Guide iphone

Kom godt i gang med Funbridge Total Guide iphone Kom godt i gang med Funbridge Total Guide iphone Gå ind i Appstore Klik på forstørrelsesglasset for at søge og tast funbridge Vælg den øverste funbridge din bridgeklub Herefter kommer dette billede frem.

Læs mere

SLEMTEORI. Når et makkerpar overvejer lilleslem, er der principielt 4 betingelser, der skal være opfyldt: 1. Der skal være stik nok.

SLEMTEORI. Når et makkerpar overvejer lilleslem, er der principielt 4 betingelser, der skal være opfyldt: 1. Der skal være stik nok. SLEMTEORI 1 Når et makkerpar overvejer lilleslem, er der principielt 4 betingelser, der skal være opfyldt: 1. Der skal være stik nok. Det er de to hænders samlede styrke, der danner grundlag for at stikpotentialet

Læs mere

Meldekonkurrence

Meldekonkurrence Meldekonkurrence 19.02. 2011 1. N/- Nord åbner 1, Syd 1, og Nord melder 2 Vest Øst Nogle vil allerede melde 2 som Vest i første Vest Øst KDB107 862 melderunde (Naturlig!), men ellers kommer den (1 ) pas

Læs mere

SLEMTEORI. Når et makkerpar overvejer lilleslem, er der principielt 4 betingelser, der skal være opfyldt: 1. Der skal være stik nok.

SLEMTEORI. Når et makkerpar overvejer lilleslem, er der principielt 4 betingelser, der skal være opfyldt: 1. Der skal være stik nok. LEMTEORI 1 år et makkerpar overvejer lilleslem, er der principielt 4 betingelser, der skal være opfyldt: 1. Der skal være stik nok. Det er de to hænders samlede styrke, der danner grundlag for at stikpotentialet

Læs mere

Lynbridge 1.04. EasyBridge & Lynbridge

Lynbridge 1.04. EasyBridge & Lynbridge Lynbridge 1.04 EasyBridge & Lynbridge Udviklet af Torben Kelså 15-04-2012 Indhold Indledning... 3 Om EasyBridge... 3 Kapitel 1- Spillets gang... 3 Sådan spiller du EasyBridge... 3 Kapitel 2 - Kortvurdering

Læs mere

Tekst til Klassiske Meldeproblemer. Åbner har og minimum

Tekst til Klassiske Meldeproblemer. Åbner har og minimum 1 Tekst til Klassiske Meldeproblemer Åbner har 1-4-4-4 og minimum Hvis åbner har 6 KB76 DB87 ED75 opstår der et problem efter åbning 1, når makker svarer 1. 1ut lover en jævn hånd, 2 antyder en 6-farve

Læs mere

LEKTION 20 STAYMAN KAPITEL 57. STAYMAN 2Ê EFTER ÅBNING 1UT. Eksempler: 1) E D 9 4 2) D K B 3 B E B 10 4 D K 7 5

LEKTION 20 STAYMAN KAPITEL 57. STAYMAN 2Ê EFTER ÅBNING 1UT. Eksempler: 1) E D 9 4 2) D K B 3 B E B 10 4 D K 7 5 LEKTION 20 STAYMAN I Lektion 10 under kapitlet om svar på åbning 1 træk i farve gjorde vi meget ud af at forklare, hvor vigtigt det er at spille med en majorfarve som trumf, så snart der er fundet en ottekorts

Læs mere

Forsvarsmeldinger II, 1: Forsvar mod fjendens åbning 1ut

Forsvarsmeldinger II, 1: Forsvar mod fjendens åbning 1ut Forsvarsmeldinger II, 1: Forsvar mod fjendens åbning 1ut Brozel én- og flerfarvede indmeldinger mod fjendens 1ut Når fjenden åbner 1ut har de et fintmasket system med Stayman, Jacoby (overføring), kvantitative

Læs mere

Spil med på landsholdet

Spil med på landsholdet pil med på landsholdet Onsdag, pil 1-10, Danmark Holland Af Peter Lund OL senior i Istanbul Åbent rum: Lukket rum: ord: Onno Janssens yd : Willem Boegem Øst : Flemming Dahl Vest : Georg orris ord: Peter

Læs mere

Tarok. Kort. Spillere. Tarok-spillet

Tarok. Kort. Spillere. Tarok-spillet Tarok 7309 Tarok-spillet Kort Tarok spilles med et kortspil, der har 78 blade. Bladene er fordelt med 14 på hver af fire farver, to sorte, klør ( ) og spar ( ), og to røde, ruder ( ) og hjerter ( ). Ud

Læs mere

Revers fra Åbner. En melding af ny farve er revers, hvis samme spillers først meldte farve, ikke længere kan meldes på 2-trækket af makker.

Revers fra Åbner. En melding af ny farve er revers, hvis samme spillers først meldte farve, ikke længere kan meldes på 2-trækket af makker. 1 Revers fra Åbner Revers i offensiven materialiserer sig kun i nogle af de tilfælde, hvor åbner uden spring først melder én farve og derefter en anden farve på svarers 1-o-1, 2-o-1 eller 1ut. Eksempel

Læs mere

BRIDGE MELDESYSTEMET. Mogens Esrom Larsen 29. august 2011 FORKORTELSER

BRIDGE MELDESYSTEMET. Mogens Esrom Larsen 29. august 2011 FORKORTELSER BRIDGE MELDESYSTEMET Mogens Esrom Larsen 29. august 2011 FORKORTELSER E es K konge D dame B bonde T 10 x styrvolt U uden trumf spar hjerter ruder klør Dbl dobler (i spilleksemplerne dog D) P pas kunstig

Læs mere

LEKTION 31 ESSPØRGEMELDINGER

LEKTION 31 ESSPØRGEMELDINGER LEKTION 31 ESSPØRGEMELDINGER Hidtil har vi i bogen kun haft få konventionelle meldinger - Stayman 2 og transfers (overføring) efter åbning 1UT. I det følgende beskæftiger vi os med yderligere to, som begge

Læs mere

Du trækker 2 gange, hvis begge spillere bekender begge gange, så er der kun 1 trumf tilbage, og du vil ALTID vinde.

Du trækker 2 gange, hvis begge spillere bekender begge gange, så er der kun 1 trumf tilbage, og du vil ALTID vinde. Februar 2018. Spil 1. Løsning på quiz. Løsning på quiz fra januar 2018. 1. Spar es, hjerter 2, 3, 4, 5 og 6, ruder konge, dame og knægt. Begge dine modspillere har bekendt 1. udspil. 2. Spar es, klør 2,

Læs mere