Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Pernille Hollerup, Niels Sørensen) 10. juli 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm, Pernille Hollerup, Niels Sørensen) 10. juli 2012"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Pernille Hollerup, Niels Sørensen) 10. juli 2012 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S af 14. januar 2011 udbød indklagede, Region Midtjylland, som offentligt udbud efter direktiv 2004/18/EF (udbudsdirektivet) levering af 1 PET/CT scanner til Aarhus Universitetshospital, Skejby (delaftale 1) og 1 PET/CT scanner til Regionshospitalet Herning (delaftale 2). Udbudsbekendtgørelsen blev suppleret med ændringsbekendtgørelse af 18. februar Tildelingskriteriet var det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterierne 1. Funktionalitet og teknisk kvalitet (40 %) 2. Økonomi (30 %) 3. Ergonomi og brugervenlighed (20 %) 4. Service og reservedelslogistik (8 %) og 5. Miljø (2 %). Indklagede modtog tilbud fra GE Healthcare Danmark A/S (klageren), Siemens A/S og Philips Danmark A/S. Til at vurdere de modtagne tilbud nedsatte indklagede i overensstemmelse med udbudsbetingelserne en brugergruppe, som tilbudsgiverne præsenterede deres løsning for, og som foretog en besigtigelse af en referenceinstallation.

2 2. I brev af 5. maj 2011 redegjorde indklagede for tilbudsevalueringen og meddelte, at kontrakten ville blive tildelt Siemens A/S, hvis tilbud var anset for det økonomisk mest fordelagtige. Den 23. maj 2011 indbragte klageren en klage til klagenævnet over indklagedes tildelingsbeslutning. Ved kendelse af 17. juni 2011 afslog klagenævnet at tillægge klagen opsættende virkning, jf. håndhævelseslovens 12, stk. 2. Nogle aktindsigtsspørgsmål er afgjort ved klagenævnets kendelse af 2. september 2011 og fastholdt i brev af 27. marts Indklagede har givet klageren aktindsigt i Siemens totalpris på kr. Klagen har været behandlet på skriftligt grundlag. Klageren har nedlagt følgende endelige påstande: Påstand 1 at tage Siemens A/S tilbud i betragtning, idet tilbuddet ikke opfylder mindstekravet under»pet/ct«,»krav til computer hardware«, punkt i kravspecifikationen, side 43:»Tilgang til analysesoftware fra arbejdsstation uafhængig af operatørkonsol«. Påstand 2 subsidiær i forhold til påstand 1 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«.»krav til computer hardware«, punkt i kravspecifikationen, side 43:»Tilgang til analysesoftware fra arbejdsstation uafhængig af operatørkonsol«, idet kravet er upræcist og uklart, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 3 at tage Siemens A/S tilbud i betragtning, idet tilbuddet ikke opfylder mindstekravet under»pet/ct«,»krav til software«, punkt i kravspecifikationen, side 47:»Systemet skal tillade at enhver type dataopsamling og enhver type databehandling kan foregå samtidig«.

3 3. Påstand 4 subsidiær i forhold til påstand 3 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«.»krav til software«, punkt i kravspecifikationen, side 47:»Systemet skal tillade at enhver type dataopsamling og enhver type databehandling kan foregå samtidig«, idet kravet er upræcist og uklart, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 5 at tage Siemens A/S tilbud i betragtning, idet tilbuddet ikke opfylder mindstekravet under»pet/ct«,»krav til ergonomi og brugervenlighed«, punkt i kravspecifikationen, side 49:»Systemet skal have et let og logisk workflow, som let kan tilpasses.«påstand 6 (subsidiær i forhold til påstand 5) fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«,»krav til ergonomi og brugervenlighed«, punkt i kravspecifikationen, side 49:»Systemet skal have et let og logisk workflow, som let kan tilpasses.«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 7 fastsættelse af mindstekravet under»pet»,»hardware og tekniske krav«, punkt i kravspecifikationen, side 21:»For PET-kameraet bedes tilbudsgiver specificere nedenstående parametre defineret () Angiv det overlap der er anvendt () samt eventuelle andre parametre, som ikke måtte være defineret iflg. standarden.«, idet kravet er uklart og upræcist, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 8 fastsættelse af mindstekravet under»krav til strålehygiejne og dosimetri«,

4 4. punkt i kravspecifikationen, side 30 (bilag 8):»God udnyttelse af stråledosis i relation til den opnåede billedkvalitet«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 9 fastsættelse af mindstekravet under»ct«, Krav til software «, punkt i kravspecifikationen, side 35 (bilag 8):»Hurtig rekonstruktion«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 10 fastsættelse af mindstekravet under»ct«,»krav til strålehygiejne og dosimetri«, punkt i kravspecifikationen, side 38 (bilag 8):»God udnyttelse af stråledosis i relation til den opnåede billedkvalitet. Herunder dosismoduleringsfunktion(er)«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 11 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«, Krav til strålehygiejne og dosimetri«, punkt i kravspecifikationen, side 41 (bilag 8):»Præcis co-registrering af PET og CT data«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 12 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«,»krav til ergonomi og brugervenlighed«, punkt i kravspecifikationen, side 49 (bilag 8):»Systemet skal som helhed være ergonomisk indrettet for både patient og betjeningspersonalet«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav.

5 5. Påstand 13 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«,»krav til ergonomi og brugervenlighed«, punkt i kravspecifikationen, side 50 (bilag 8):»Kontrastsprøjten skal være ergonomisk samt betjenings- og rengøringsvenlig«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 14 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«, Krav til ergonomi og brugervenlighed«, punkt i kravspecifikationen, side 51 (bilag 8):»Mulighed for nem og præcis indstilling af lejet«, idet kravet er uklart og skønsmæssigt præget, hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 15 at tage Siemens A/S tilbud i betragtning, idet tilbuddet ikke opfyldte det teknologiske niveau, der er anført som mindstekrav under»ct«,»hardware og tekniske krav«, punkt , første punktum, i kravspecifikationen, side 33 (bilag 8):»64 slice CT modul.«. Påstand 16 subsidiært i forhold til påstand 15 fastsættelse af mindstekravet under»pet/ct«,»harware og tekniske krav«, punkt , første punktum i kravspecifikationen, side 33 (bilag 8):»64 slice CT modul«, idet kravet er upræcist og uklart derved at det er uklart, om CT-scanneren skal have 64 detektorrækker, eller om kravet kan opfyldes ved, at scanneren ved interpolation eller på anden måde kan konstruere 64 snit (slices) hvorfor det ikke er egnet som mindstekrav. Påstand 17 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning om at indgå kontrakt med Siemens A/S om levering af PET/CT scanner.

6 6. Påstand 18 Indklagede tilpligtes til klageren at betale kr. med procesrente fra 23. maj Påstand 21 at tage Siemens A/S tilbud i betragtning, idet tilbuddet ikke opfylder kravet til leverance[n]s omfang under kravspecifikationens punkt 2.3:»3 arbejdsstationer med fusion viewer, inkl. RIS/PACS opkobling samt software til understøttelse af de kliniske krav. Der foretrækkes en client/serverløsning.«, men derimod kun omfatter» () 3 stk. licenser til Syngo. via inklusiv RIS/PACS opkobling. ()«, jf. uddrag af Siemens A/S svar på kravspecifikationen (bilag 15). Påstand 22 subsidiær i forhold til påstand 21 at undlade at kapitalisere det forbehold i Siemens A/S tilbud, som består i, at tilbuddet ikke opfylder kravet til leverancens omfang under kravspecifikationens punkt 2.3:»3 arbejdsstationer med fusion viewer, inkl. RIS/PACS opkobling samt software til understøttelse af de kliniske krav. Der foretrækkes en client/server-løsning.«, men derimod kun omfatter» () 3 stk. licenser til Syngo.via inklusiv RIS/PACS opkobling. ()«, jf. uddrag af Siemens A/S svar på kravspecifikationen (bilag 15). Påstand 23 subsidiær i forhold til påstand 21 og 22 fastsættelse af kravet til leverancens omfang under kravspecifikationens punkt 2.3:»3 arbejdsstationer med fusion viewer, inkl. RIS/PACS opkobling samt software til understøttelse af de kliniske krav. Der foretrækkes en client/server-løsning.«- uden at præcisere, at dette krav kan opfyldes ved levering af licenser til eksisterende server og arbejdsstationer, således som det er sket i Siemens A/S tilbud, jf. svaret» () 3 stk. licenser til Syngo.via inklusiv RIS/PACS opkobling. ()«, i uddrag af Siemens A/S s svar på kravspecifikationen (bilag 15).

7 7. Indklagede har vedrørende påstand 1 17 og nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge. Indklagede har vedrørende påstand 18 nedlagt påstand om frifindelse. Klagenævnet har besluttet at udsætte behandlingen af påstand 18, indtil klagenævnet har taget stilling til klagerens øvrige påstande. Som det fremgår af de påstande, der er nedlagt, skal klagenævnet tage stilling til, om det tilbud, som Siemens A/S afgav, er konditionsmæssigt, og om de minimumskrav, der er fremdraget, har været egnede som minimumskrav. Endvidere har indklagede gjort gældende, at klagerens tilbud ikke var konditionsmæssigt, fordi klageren ikke havde afgivet et sideordnet tilbud på et 128 slice CT modul, som der i udbudsbetingelserne var stillet krav om, jf. punkt Endelig er der i påstand 22 rejst spørgsmål om kapitalisering af et muligt forbehold. Sagens nærmere omstændigheder Klagen vedrører kun delaftalen om levering af en PET/CT scanner til Regionshospitalet Herning. Der er i udbudsbetingelserne bestemmelser om tilbudsgivernes præsentation af tilbuddene (punkt 4.8) og om demonstration og besigtigelser af det tilbudte udstyr. Det hedder videre:»5.2. Leveranceomfang Udbuddet omfatter for hvert enkelt installationssted: En grundfiguration, jf. punkt 5.3. Udstyrsoptioner, jf. punkt 5.4. Option på evt. demontering, bortskaffelse og tilbagekøb af eksisterende udstyr, jf. punkt 5.5. Uddannelsesoptioner, jf. punkt 6.6 Serviceoptioner, jf. punkt 5.6. Reservedelsoptioner, jf. punkt Grundfiguration Tilbudsgiver skal for hvert installationssted afgive tilbud på en grundfiguration som i forhold til den specificerede tiltænkte anvendelse skal kunne sættes i

8 8. relevant klinisk drift. Den tiltænkte anvendelse og leveranceomfanget for det enkelte installationssted er angivet i kravspecifikationen (Bilag C). Grundfigurationen skal omfatte alle de hardware- og softwarekomponenter, der er nødvendige for at opfylde alle A-krav i kravspecifikationen (Bilag C). De af grundkonfigurationen omfattede hardware- og softwarekomponenter, der er nødvendige for at opfylde alle A-krav skal endvidere opfylde Ordregivers B-krav i det omfang Tilbudsgiver har redegjort herfor i besvarelsen af kravspecifikationen (Bilag C). 5.4 Udstyrsoptioner Udbuddet omfatter herudover optioner på supplerende hardware og softwarekomponenter som vil muliggøre en bedre opfyldelse af Ordregivers B-krav end grundfigurationen alene 7. Kravspecifikationer Det udbudte udstyr er beskrevet i kravspecifikationerne, jf. Bilag C og Bilag D. Tilbud skal afgives i overensstemmelse med kravspecifikationen, idet Tilbudsgiver punkt for punkt skal redegøre for, hvorledes det tilbudte udstyr lever op til kravspecifikationen A-krav A-krav (alene) definerer minimumskravene til de hardware- og softwaredele, der udgør den grundfiguration, der ønskes tilbud på. De samlede A-krav udgør således det teknologiske, funktionelle og kvalitetsmæssige konkurrenceudgangspunkt for hvert installationssted Grundfigurationen For hvert enkelt installationssted definerer A-krav tilsammen den grundkonfiguration, der ønskes tilbud på, og som for den specificerede tiltænkte anvendelse på det pågældende installationssted skal kunne sættes i relevant klinisk drift. 7.2 B-krav For hvert installationssted på leveringsplanen er der udarbejdet et sæt B-krav (konkurrenceparametre), der vægter positivt i Ordregivers evaluering af et tilbud i forhold til underkriterierne, Jo bedre Ordregiver vurderer, at tilbuddet opfylder Ordregivers B-krav, desto bedre vil Ordregiver evaluere tilbuddet. Opfyldelsen af B-krav vil i nogle tilfælde helt eller delvist kunne ske med de hardware- og softwarekomponenter, der betinges af A-kravene, og som derfor udgør grundfigurationen.

9 9. I andre tilfælde vil opfyldelsen eller mer-opfyldelsen af B-krav forudsætte hardware- og softwarekomponenter ud over den tilbudte grundfiguration. Disse hardware- og softwarekomponenter udgør udstyrsoptioner, jf. punkt 5.4. Besvarelse af B-krav gælder og er bindende for det installationssted, hvor udstyret er tilbudt. Det er alene opfyldelsen af B-krav, der indgår i Ordregivers evaluering af et tilbud i forhold til underkriterierne jf. punkt 9. Alle B-krav vil indgå i Ordregivers evaluering af tilbuddet. Ordregiver har i kravspecifikationen angivet den prioritering hvormed de enkelte B-krav vil indgå i Ordregiverens evaluering af tilbuddet. Således vil krav markeret med 1 i kolonnen Prioritering vægte højst, de med 2 markerede B-krav vægtes næsthøjest osv. B-krav er ikke obligatoriske. Angiver Tilbudsgiver, at et eller flere B-krav ikke kan opfyldes, ses der ikke bort fra tilbuddet, men tilbuddet vil indgå i evalueringen med den lavest mulige vurdering af det eller de pågældende B-krav. Tilbudsgiver skal tillige være opmærksom på, at B-krav kan være stillet i sammenhæng med et A-krav, f.eks. hvor Ordregiver ønsker at evaluere på mer-opfyldelse af et A-krav. «Siemens A/S havde udfyldt de omtvistede punkter i kravspecifikationen som det fremgår i det følgende. Der er tale om A-krav, bortset fra punkt , der er et B-krav i relation til grundfigurationen. Der er i det følgende tilføjet en kolonne, hvor der for sammenhængens skyld er indsat henvisning til klagerens påstande:» 2 Leverancens omfang Besvarelse [påstand] 2.1. PET/CT scanner Vi har tilbudt 1 stk. Biograph mct 64 slice PET/CT skanner arbejdsstationer med fusion viewer inkl. RIS/PACS opkobling samt software til understøttelse af de kliniske krav. Der foretrækkes en client/serverløsning 4 Krav til klinisk og teknisk funktionalitet Vi har tilbudt 3 stk. licenser til Syngo via inklusiv RIS/PACS opkobling. Der er inkluderet software til opfyldelse af de kliniske funktionaliteter som beskrevet i kravspec A-krav (grundfiguration) Minimumsbetingelser, der skal Besvarelse Det skal beskrives, på hvil-

10 10. opfyldes for at tilbuddet kan tages i betragtning Hardware og tekniske krav For PET-kameraet bedes tilbudsgiver specificere nedenstående parametre defineret i NE- MA standarden Angiv det overlap der er anvendt til opnåelse af ovenstående specifikationer samt eventuelt andre parametre der ikke måtte være defineret iflg. standarden Krav til strålehygiejne og dosimetri God udnyttelse af stråledosis i relation til den opnåede billedkvalitet Hardware og tekniske krav slice CT modul. Der ønskes sideordnet tilbud på 128 slice CT modul Oplys størrelsen af axialt synsfelt, herunder scan FOV og extended FOV Krav til software ken måde minimumskravet opfyldes af tilbuddet Opfyldt, se 7 Opfyldt, se B-krav for detaljer. Opfyldt, vi har vedlagt tilbud på 128 slice modellen Der er mulighed for at rekonstruere billeder Hurtig rekonstruktion Opfyldt Krav til strålehygiejne og dosimetri God udnyttelse af stråledosis i relation til den opnåede billedkvalitet. Herunder dosismoduleringsfunktione(er) Hardware og tekniske krav Præcis co-registrering af PET og CT data Krav til computer hardware Der er i tilbuddet mange forskellige foranstaltninger der er med til god udnyttelse af stråledosis 8 15, Opfyldt Tilgang til analysesoftware fra Opfyldt 1, 2 arbejdsstation uafhængig af operatørkonsol Krav til software Systemet skal tillade at enhver Opfyldt 3, 4 type dataopsamling og enhver type databehandling kan foregå samtidig Krav til ergonomi og bruger-

11 11. venlighed Systemet skal som helhed være ergonomisk indrettet for både patient og betjeningspersonalet Systemet sal have et let og logisk workflow, som let kan tilpasses Kontrastsprøjten skal være ergonomisk samt betjenings- og rengøringsvenlig Mulig for nem og præcis indstilling af lejet Opfyldt. Se B besvarelse 12 Alle workflows og protokoller kan let og logisk tilpasses - både on the fly under en undersøgelse eller processering, men selvfølgelig også gemmes som nye standarder 5, 6 Opfyldt. 13 Opfyldt, se B besvarelse 14 Kravspecifikationerne indeholder som 5. og 6. kolonne henholdsvis B-krav og»besvarelse«til nogen af de enkelte A-krav. Af de citerede positioner gælder det punkt , , , , , og Klageren har besvaret mindstekravet i punkt 2.3 således:» arbejdsstationer med fusion viewer inkl. RIS/PACS opkobling samt software til understøttelse af de kliniske krav. Der foretrækkes en client/serverløsning og punkt således: GEHC tilbyder en serverløsning, som understøtter RIS/PACS integration slice CT modul. Der ønskes sideordnet tilbud på 128 slice CT modul GEHC, true 64 slice med 40 mm axielt FoV indgår. 128 slice CT tilbydes som option 15, 16 «I tildelingsskrivelsen af 5. maj 2011 hedder det om tilbuddet fra Siemens A/S:» Funktionalitet og kvalitet

12 12. Siemens A/S har tilbudt et system med meget gode specifikationer indenfor PET På CT er der gode muligheder for dosismodulation og deraf dosisbesparelser. GAntryåbningen på 78 cm og scanrange på 198 cm giver god fleksibilitet i forhold til helscanninger af selv høje og overvægtige patienter. Siemens A/ tilbyder en velfungerende client/server løsning samt mulighed for processering af data fra SPECT/CT med mulighed for udvidelse i antal af klienter. Der tilbydes ikke iterativ rekonstruktion på CT, hvilket sætter begrænsninger for dosisbesparelser på CT. Grundet design af detektorsystemet, repræsenterer det tilbudte 64 slice CT system en mindre axiale dækning end der sædvanligt ses på 64 slice CT scannere. Ergonomi og brugervenlighed Det kompakte gantrydesign, samt brugervenlighed i kraft af tilgængelighed af betjeningsknapper, hastighed af leje samt lav lejehøjde, har scoret højt. Systemet giver ikke, som ønsket, ulighed for aflæsning af patientens CPRnummer i scannerrummet. Det er ikke muligt på arbejdsstationerne at rekonstruere forrige patient under scanning, hvilket sætter begrænsninger for det ønskede workflow. Samlet evaluering Siemens A/S og GE Healthcare Danmark A/S tilbyder begge gode, fleksible og robuste systemer med gode designløsninger. Det er Siemens A/S tilbud der bliver det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Det er en kombination af alle 5 underkriterier pris, funktionalitet og teknisk kvalitet, ergonomi og brugervenlighed, service og reservedelslogistik samt miljø som bliver udslagsgivende for dette resultat. «Af vægtningsskemaet fremgår, at Siemens scorede i alt 4,67 point, mens klageren og Philips Danmark A/S scorede henholdsvis 4,51 og 4,45. I brev af 10. maj 2011 gjorde klageren indsigelse imod, at tilbuddet fra Siemens A/S ikke var blevet afvist som ukonditionsmæssigt, da den scanner, som Siemens A/S havde tilbudt, ikke var en 64 slice scanner, men en

13 snit/slice CT scanner, ligesom scanneren ikke levede op til A-kravene i punkt og I brev af 11. maj 2011 fastholdt indklagede den foretagne evaluering og anførte, at der ikke var stillet krav om 64 detektorrækker, men 64 slices uden specifikke krav til, hvorledes dette opnås. Det anføres, at det fremgår af den interne evalueringsrapport i relation til kravspecifikationens punkt , at det ikke er muligt på»arbejdsstationerne at rekonstruere forrige patient under scanning, hvilket sætter begrænsninger for det ønskede workflow«, og at formuleringen som blev gentaget i tildelingsmeddelelsen dækker over en skrivefejl, idet der ikke skulle have stået»arbejdsstationerne«, men»operatørkonsollen«. Da rekonstruktionen kan initieres på arbejdsstationen og foregå på en separat server, og da processerne på de to enheder foregår uafhængigt af hinanden, fastholdt indklagede, at kravet i punkt var opfyldt. Det anføres videre, at da arbejdsstationen og operatørkonsollen er uafhængige af hinanden, kan såvel dataopsamling og databehandling foregå samtidig, hvorfor også kravet i punkt var opfyldt. Klageren fastholdt imidlertid sit synspunkt i brev af 11. maj Det er oplyst, at der den 11. maj 2011 blev afholdt et møde på Regionshospitalet i Herning med deltagelse af en repræsentant fra Siemens. Et punkt, der skulle drøftes, var»muligheder i forhold til arbejdsstationer«. Af mødereferatet fremgår herom følgende:»afdelingen ønsker på sigt at kunne integrere deres SPECT/CT system i syngo.via løsningen. På nuværende tidspunkt er ikke alle SPECT applikationer til rådighed på platformen. Afdelingen udarbejder en skitse over ønsket workflow, og Poul [fra Siemens] vender efterfølgende tilbage med forslag til en løsning. Afdelingen ønsker at deres nuværende 4 SPECT/CT arbejdsstationer kan gå retur i forbindelse med integration af de to platforme. Poul undersøgere mulighederne. Der udarbejdes et bilag til kontrakten, som beskriver forløbet omkring integration af platformene samt eventuelle midlertidige løsninger. Poul kommer med et udkast hertil.«det er endelig oplyst, at indklagede den 27. september 2011 under henvisning til et tilbud af 6. september 2011 afgav ordre på konvertering fra MIWP til Symbia.net (til kr.) og på 3 forskellige Syngo.via licenser til henholdsvis kr., kr. og kr. Den førstnævnte li-

14 14. cens er en Syngo.mCT Cardiology Engine Pro 4 DM. Indklagede har om dette køb oplyst, at den kontrakt, der oprindeligt blev indgået med Siemens A/S, kun omfattede de dele, som indklagede på daværende tidspunkt var helt sikre på at skulle anvende, fordi installationen på grund af klagesagen var blevet forsinket. Software til kardiologi (Syngo.via licenserne) udgik som følge heraf indledningsvis af grundfigurationen. Ved ordren af 27. september 2011 indkøbte indklagede kardiologi software, men i form af en mindre omfattende pakke og kun en enkelt licens (til kr.). De 2 øvrige licenser er indkøbt i henhold til de leveranceoptioner, som Siemens A/S havde tilbudt, mens konverteringen til Symbia.net ikke indgik som del af den udbudte opgave. Det fremgår af sagen, at klageren besvarede kravspecifikationens punkt (mindstekrav) således:»gehc, true 64 slice med 40 mm axielt FoV indgår. 128 slice CT tilbydes som option.«indklagede har oplyst, at klagerens tilbud ikke indeholdt en pris på denne option, som heller ikke var medtaget i optionslisten. Indklagede er derfor af den opfattelse, at klagerens tilbud ikke var konditionsmæssigt. Klageren har endvidere afgivet et»finansielt tilbud«med prisfastsættelser af en række hard- og softwarekomponenter til systemet. Da dette tilbud ikke var i overensstemmelse med den fastsatte tilbudskonfigurationen, fremsendte klageren på indklagedes opfordring en ny udfyldt kravspecifikation og tilbudskonfiguration, hvor opdelingen mellem grundkonfigurationen og udstyrsoptioner var korrekt. Klageren har bestridt, at klagerens tilbud skulle have været afvist som ukonditionsmæssigt. Da spørgsmålet om erstatning, jf. påstand 18 foreløbigt er udsat, behandles spørgsmålet om, hvorvidt klagerens tilbud var konditionsmæssigt ikke yderligere i denne kendelse. Parternes anbringender Ad påstand 1 6 (workflow) Klageren har gjort gældende, at det af tildelingsmeddelelsen fremgår, at tilbuddet fra Siemens ikke opfylder A-kravene i punkt , og

15 , når det ikke er muligt på arbejdsstationerne, hvorfra lægerne kan bearbejde de indsamlede data fra scanneren, at rekonstruere forrige patient under scanning. Scanneren kan derfor heller ikke opsamle enhver type data og foretage enhver type databehandling samtidig. Scanneren har således heller ikke et»let og logisk workflow, som let kan tilpasses«. Under alle omstændigheder er de 3 A-krav så uklare, upræcise og skønsmæssigt prægede, at de er uegnede som mindstekrav. Formuleringen af mindstekravene har medført betydelig usikkerhed og uigennemsigtighed for tilbudsgiverne, og at indklagede har sammenblandet spørgsmålet om opfyldelsen af mindstekravene med evalueringen af de tilsvarende emner i henhold tildelingskriterierne. Indklagede har gjort gældende, at tilbuddet fra Siemens A/S lever op til de stillede A-krav, og Siemens har ved besvarelsen a kravspecifikationen aftaleretligt forpligtet sig til at leve op til de stillede mindstekrav. Al rekonstruktion på den af Siemens tilbudte scanner foregår på separate rekonstruktionsservere og derfor som baggrundsjob uden at påvirke de øvrige processer på scanneren. Dataopsamling og databehandling kan således foregå samtidigt. Indklagede har samlet set ikke fundet, at det system, som Siemens tilbød, ikke har et let og logisk workflow, som let kan tilpasses. Siemens opfylder derfor de stillede mindstekrav, og indklagede har i al fald ikke haft anledning til at anfægte, at Siemens vil opfylde de stillede mindstekrav. Der er heller ikke grundlag for at antage, at de stillede A-krav ikke er formuleret så præcist, at de er egnede til at indgå i beskrivelsen af de krav, som det tilbudte system skal opfylde. Ad påstand 7 14 (upræcise mindstekrav) Klageren har gjort gældende, at de citerede A-krav er uklare, upræcise og skønsmæssigt prægede og derfor er uegnede som mindstekrav. Indklagede har gjort gældende, at samtlige mindstekrav er tilstrækkeligt præcise og objektivt beskrevne til, at de er anvendelige som mindstekrav. Mindstekravene blev besvaret af samtlige tilbudsgivere, og der blev ikke i udbudsprocessen af tilbudsgiverne stillet et eneste spørgsmål til forståelsen af mindstekravene. Uklare mindstekrav kan have betydning for, om indkomne tilbud kan afvises som ukonditionsmæssige, men har ikke haft betydning for evalueringen af de indkomne tilbud. Hvis mindstekravene var så

16 16. upræcise som anført af klageren, ville indklagede i øvrigt have været afskåret fra at anse tilbuddet fra Siemens A/S for ukonditionsmæssigt. Ad påstand 15 og 16 Klageren har gjort gældende, at tilbuddet fra Siemens A/S var ukonditionsmæssigt, fordi den tilbudte scanner ikke kan anses for en»64 slice CT scanner«, som var mindstekravet. Der er alene tale om en 32 slices scanner, fordi scanneren kun indeholder 32 detektorrækker, der ved interpolation danner 64 slices. Indklagede har været opmærksom på forholdet ved tildelingen, idet indklagede har anført, at systemet medfører en mindre axial dækning end der er sædvanligt på 64 slices scannere. Siemens markedsfører en CT 64 slice scanner, men har af konkurrencemæssige årsager valgt at afgive tilbud på den billigere 32 slice scanner. Hvis det lægges til grund, at det anførte mindstekrav er opfyldt, er der tale om et så uklart og upræcist krav, som er uegnet som mindstekrav. Indklagede har anført, at tilbuddet fra Siemens også på dette punkt har været konditionsmæssigt. Siemens har tilbudt en scanner med 64 slice CT modul, og der er i kravspecifikationen ikke angivet krav til antallet af detektorrækker for at opnå 64 slices. Der er heller ikke stillet krav om den tilbudte scanners axiale dækning. Den axiale dækning og dermed antallet af detektorrækker er derimod som det fremgår af tildelingsbeslutningen indgået i vurderingen af kvaliteten af Simens tilbud i henhold til B-kravet i kravspecifikationens punkt Det har ikke været muligt, og slet ikke åbenbart, for indklagede at konstatere, om der, som hævdet af klageren, i faglitteraturen kan findes støtte for en antagelse om en direkte sammenhæng mellem, hvor mange detektorrækker, der er, og hvor mange slices som kan optages. Indklagede har heller ikke været forpligtet til af egen drift at foretage en nærmere undersøgelse af, om den af Siemens tilbudte løsning lever op til mindstekravet om en scanner med 64 slice CT modul. Dette mindstekrav er tilstrækkeligt præcist og klart formuleret. Indklagede har ikke besvaret provokationer fra klageren om at bekræfte, at scanningerne af hjertet som helt overvejende hovedregel, og også i regionen, foretages med CT-scannere med minimum 64 detektorrækker for at opnå tilstrækkelig axial dækning, Indklagedes begrundelse er, at en besvarelse af provokationen ikke er relevant for klagesagens afgørelse.

17 17. Ad påstand 17 Klageren har gjort gældende, at de konstaterede forhold har medført, at Siemens uberettiget har fået tildelt kontrakten, eller at der i al fald under udbudsforretningen er begået sådanne væsentlige fejl, at tildelingsbeslutningen skal annulleres. Indklagede har gjort gældende, at udbudsforretningen er gennemført i overensstemmelse med reglerne i udbudsdirektivet. Der er derfor intet grundlag for klagerens annullationspåstand. Upræcise eller ikke tilstrækkeligt klart formulerede mindstekrav kan ikke medføre annullation, da ingen tilbudsgivere er blevet afvist som følge af manglende opfyldelse af mindstekrav. En upræcis beskrivelse af et eller flere mindstekrav har derfor ikke haft nogen konkret betydning for tildelingsbeslutningen. Ad påstand Klageren har anført, at det af Siemens A/S besvarelse af kravspecifikation, punkt 2.3 fremgår, at Siemens leverance ikke omfatter 3 arbejdsstationer, men alene 3 licenser til nogle arbejdsstationer, som allerede må have befundet sig hos indklagede. Det fremgår ikke af udbudsmaterialet, at kravet om 3 arbejdsstationer kunne opfyldes ved anvendelse af eksisterende installationer. At tilbuddet fra Siemens var ukonditionsmæssigt, viser sig også ved, at indklagede den 27. september 2011 afgav en yderligere ordre på kr. på levering, montering og idriftsættelse af diverse hard- og software, som i det væsentlige er en opfyldelse af kravspecifikationen. Indklagede har gjort gældende, at en»arbejdsstation«, som anført i kravspecifikationens punkt. 2.3., kan opsættes som en mere traditionel fysisk løsning, eller som en»client/server-løsning«. Den første løsning indebærer, at der opsættes et antal PC er, der hver især kan køre de nødvendige applikationer. Funktionaliteten er således bundet til den konkrete PC er og dermed den fysiske lokation. Client/server-løsningen indbefatter, at der opsættes en enkelt, central PC er (server), der kører de nødvendige applikationer, som vil kunne tilgås fra et antal andre PC er (klienter, arbejdsstationer). Klientsoftwaren kan installeres på et vilkårligt antal PC er, og serveren kan tilgås af et antal klienter, der er afhængig af antallet af de licenser, der er købt til de forskellige softwarepakker. Siemens har i sit tilbud tilkendegivet, at mindstekravet i kravspecifikationen punkt. 2.3 opfyldes med en kli-

18 18. ent/server-løsning, hvor de via de tilbudte licenser er adgang til systemet fra 3 arbejdsstationer. Klageren havde i øvrigt tilbudt en tilsvarende serverløsning uden anvendelse af fysiske arbejdsstationer. De tilkøb til kontrakten, som indklagede har foretaget ved ordren af 27. september 2011 er ikke sket for at opnå opfyldelse af kravet i kravspecifikationens punkt 2.3, og har derfor ingen betydning for, om den løsning, som Siemands A/S tilbød, levede op til kravene i dette punkt. Ordren vedrørende konverteringen til symbia.net skete separat fra den udbudte opgave og efter reglerne om delydelser i udbudsdirektivets artikel 9, stk. 5. Klagenævnet udtaler: Ad påstand 1, 3 og 5 Siemens A/S har besvaret A-kravene i kravspecifikationernes punkt og med»opfyldt«, og der er intet grundlag for at antage, at tilbudsgiveren ikke vil være i stand til at opfylde disse minimumskrav. A-kravet i punkt , hvortil der er knyttet et B-krav om et let og logisk workflow, er også besvaret bekræftende. Klagerens påstande tages derfor ikke til følge. Ad påstand 2, 4 og 6-14 I udbudsbetingelserne er anført en række A-krav, som opstiller nogle obligatoriske krav til den ydelse, der ønskes tilbud på. Når disse mindstekrav ikke har karakter af tekniske specifikationer, bør de være beskrevet så præcist, at tilbudsgiverne kan identificere kontraktens genstand og de ordregivende myndigheder tildele kontrakten, jf. herved udbudsdirektivets artikel 23, stk. 3, litra b, og principperne om ligebehandling og gennemsigtighed må respekteres. Der har ikke inden tilbudsfristens udløb været rejst spørgsmål om forståelsen af de fastsatte mindstekrav, og der er ikke grundlag for at antage, at mindstekravene er beskrevet på en sådan måde, at de ikke har været egnede som mindstekrav i et udbud. Klagerens påstande tages derfor ikke til følge.

19 19. Ad påstand 15 og 16 Indklagede har udbudt en scanner med 64 slice CT modul. Det er ikke i udbudsmaterialet mere præcist beskrevet, hvorledes dette krav skal opfyldes, og det fremgår ikke af udbudsbetingelserne, at kravet skal opfyldes med et tilsvarende antal detektorrækker. Den uklarhed, der er i udbudsbetingelserne på dette punkt, bevirker ikke, at Siemens tilbud har været ukonditionsmæssigt, men ville have medført, at indklagede ikke havde været berettiget til at afvise Siemens tilbud som ukonditionsmæssigt. Ingen af tilbudsgiverne har forud for tilbudsafgivelsen stillet spørgsmål om forståelsen af mindstekravet. Uklarheden har alene bevirket, at indklagede ikke har kunnet afvise et tilbud, hvor kravet om 64 slices blev opnået ved et mindre antal detektorrækker end 64. Uklarheden har ikke medført forskelsbehandling af tilbudsgiverne eller gjort udbudsforretningen uigennemsigtig. Påstandene tages derfor ikke til følge. Ad påstand 17 Efter det, der er anført om påstandene 1 16, er der intet grundlag for at annullere indklagedes tildelingsbeslutning, jf. herved håndhævelseslovens 13, nr. 2. Ad påstand Både Siemens A/S og klageren har tilbudt en klient/serverløsning. Siemens A/S har nærmere redegjort for, hvorledes det fastsatte minimumskrav agtes opfyldt. Der er ikke grundlag for at antage, at Siemens A/S s tilbud ikke opfylder det fastsatte minimumskrav, eller at minimumskravet burde have været udformet således, at det udtrykkeligt fremgik, at kravet kunne opfyldes på denne måde. Der er således heller ikke taget noget forbehold over for minimumskravet. Påstandene tages derfor ikke til følge. Herefter bestemmes: Klagen tages ikke til følge.

20 20. Indklagede skal ikke betale sagsomkostninger til klageren. Klagegebyret tilbagebetales ikke. Poul Holm Genpartens rigtighed bekræftes. Mette Frimodt Hansen fuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Århus) Denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012 K E N D E L S E Kardex Danmark AB (advokat Jens Peter Henriksen, Odense) mod Region Syddanmark, (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 K E N D E L S E xml-tekst ApS (advokat Gitte Løvgren Larsen, København) mod Uddannelsesstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 K E N D E L S E cbrain A/S (selv) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6679 (Michael Ellehauge, Pernille Hollerup) 7. december 2015 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (advokat Martin Stæhr, Hellerup) mod Aarhus Kommune (cand.merc.jur. Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 K E N D E L S E Konsortiet Damm Cellular A/S og Pallas Informatik A/S (advokat Niels Christian Ellegaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Jensen & Nørgaard A/S, Ejvind Larsen ApS og René Schröter A/S (advokat Peter Heide Wessel, Vejle)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-9778 (Poul Holm) 3. oktober 2016 K E N D E L S E (sagsomkostninger) Henrik Tofteng A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) mod Københavns Universitet (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023254 (Erik P. Bentzen, Thomas Grønkær, Allan Åge Christensen) 24. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023254 (Erik P. Bentzen, Thomas Grønkær, Allan Åge Christensen) 24. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023254 (Erik P. Bentzen, Thomas Grønkær, Allan Åge Christensen) 24. august 2011 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Aarhus) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 K E N D E L S E MultiLine A/S (advokat Thomas Thorup Larsen, København) mod Furesø Kommune (advokat Sune Troels

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct. Jørgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-4029 (Katja Høegh, Stephan Falsner) 30. juni 2015 K E N D E L S E ScanPipe A/S (selv) mod Nordvand A/S (advokat Thomas Grønkjær, Hellerup) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-5114 (Katja Høegh, Helle Carlsen) 3. november 2015 K E N D E L S E Flex Cap v/lars Henrik Hirsch og JV Bilen v/jørgen Vork (advokat Nikolaj Nikolajsen, Randers) mod Nordjyllands

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021424 (Erik P. Bentzen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 5. november 2010 K E N D E L S E Hospitech A/S (selv) mod Region Syddanmark (advokat Laila Barslund Pedersen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 17. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 17. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-33193 (Kirsten Thorup) 17. januar 2013 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Gladsaxe Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 K E N D E L S E Maja Consulting smba (selv) mod VisitNordsjælland F.M.B.A (advokat Torkil Høg, København) Klageren

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025155 (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012 K E N D E L S E Marius Pedersen A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-2722 (Mette Langborg, Pernille Hollerup) 9. juli 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-2722 (Mette Langborg, Pernille Hollerup) 9. juli 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-2722 (Mette Langborg, Pernille Hollerup) 9. juli 2015 K E N D E L S E Lely Turfcare DK A/S (advokat Jens Peter Henriksen, Odense) mod Københavns Kommune (advokat Anders

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 K E N D E L S E Grusterminalen.DK ApS (advokat Niels Tiedemann, København) mod Fredericia Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk) 23. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk) 23. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8314 (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk) 23. maj 2016 K E N D E L S E Svend Pedersen A/S (advokat Jakob Sønder Larsen, Ballerup) mod Favrskov Kommune (advokat Tina Braad,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) 3. oktober 2011 K E N D E L S E ØGT ApS Økologisk Grønne Torv (selv) mod Ishøj Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 K E N D E L S E KEN Storkøkken A/S (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S. (cand.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026620 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 K E N D E L S E FOF/HOF (advokat Thomas Booker, København) mod Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022051 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Helle Bøjen Larsen) 30. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022051 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Helle Bøjen Larsen) 30. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022051 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Helle Bøjen Larsen) 30. september 2010 K E N D E L S E Athene Healthcare A/S (selv) mod Region Hovedstaden. (advokat Henning Biil,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017 K E N D E L S E Simonsen & Weel A/S (cand.jur. Martin Stæhr, Kgs. Lyngby) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Aarhus)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 K E N D E L S E HjulmandKaptain Advokatpartnerselskab (advokat Niels Lomborg, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-11137 (Poul Holm) 9. oktober 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-11137 (Poul Holm) 9. oktober 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-11137 (Poul Holm) 9. oktober 2015 K E N D E L S E Rubæk & Co. A/S (advokat Majse Jarlov, Hellerup) mod Københavns Kommune (advokat Jesper Fabricius, Hellerup) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035456 (Mette Langborg, Birgitte Dam Kræmmergaard) 21. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035456 (Mette Langborg, Birgitte Dam Kræmmergaard) 21. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035456 (Mette Langborg, Birgitte Dam Kræmmergaard) 21. maj 2014 K E N D E L S E Svenningsens Maskinforretning A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Forsvarets

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Skive Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0027554 (Mette Langborg, Anne-Mette Udsen) 21. september 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0027554 (Mette Langborg, Anne-Mette Udsen) 21. september 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0027554 (Mette Langborg, Anne-Mette Udsen) 21. september 2012 K E N D E L S E KARL STORZ Endoskopi Danmark A/S (advokat Ilka Bödewadt Lauritzen, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Grith Skovgaard Ølykke) 23. november 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Grith Skovgaard Ølykke) 23. november 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-11721 (Kirsten Thorup, Grith Skovgaard Ølykke) 23. november 2016 K E N D E L S E Dominus A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Herning) mod Region Midtjylland Regionshospitalet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026291 (Kirsten Thorup) 16. marts 2012 K E N D E L S E Oticon A/S (advokat Jeppe Lefevre Olsen, København) mod Kommunernes Landsforening (advokat Vibeke Fabricius Nordlander,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 K E N D E L S E WelMed Scanbio ApS (advokat Steen Hellmann, København) mod Gentofte Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 7. maj 2014 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas (selv) Den 25. november 2013

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 K E N D E L S E BSN Medical AB (advokat Anders Worsøe, København) mod Region Sjælland (advokat Claus Berg,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021953 (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 K E N D E L S E Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (selv) mod By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024479 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 18. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024479 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 18. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024479 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 18. august 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Kolding Kommune (Advokatfirmaet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 7. juni 2019

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 7. juni 2019 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 7. juni 2019 K E N D E L S E Pankas A/S (advokat Simon Heising, København) mod Haderslev Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Den

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019655 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Jørgen Egholm) 19. juli 2010 K E N D E L S E Frederik Pedersen Alu-Glas A/S (advokat Erik Hørlyck, Århus) mod Viborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032198 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 2. november 2012 K E N D E L S E Nykøbing Dag- og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jeppe Svenning, Aarhus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037096 (Kirsten Thorup, Erik B. Christiansen) 3. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037096 (Kirsten Thorup, Erik B. Christiansen) 3. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037096 (Kirsten Thorup, Erik B. Christiansen) 3. juni 2014 K E N D E L S E Danstruct A/S (advokat Mikala Berg Dueholm, København) mod Aarhus Universitet (advokat Erik

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2011-0024562 (Nikolaj Aarø-Hansen, Pernille Hollerup, Michael Jacobsen) 1. november 2011 K E N D E L S E Jorton A/S (advokat Kristian Skovgård Larsen, Aarhus) mod Sønderborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Birgitte H. Frederiksen, Tønder) mod Tønder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-033024 (Nikolaj Aarø-Hansen, Trine Heidemann Garde) 29. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-033024 (Nikolaj Aarø-Hansen, Trine Heidemann Garde) 29. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-033024 (Nikolaj Aarø-Hansen, Trine Heidemann Garde) 29. januar 2013 K E N D E L S E Etac A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Aarhus Kommune (advokat Tina Braad, Aarhus)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018396 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 24. juli 2009 K E N D E L S E Lyreco Danmark A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Varde Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032891 (Katja Høegh, Kirsten Thøgersen) 19. marts 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032891 (Katja Høegh, Kirsten Thøgersen) 19. marts 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032891 (Katja Høegh, Kirsten Thøgersen) 19. marts 2013 K E N D E L S E Fresenius Medical Care Danmark A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Region Midtjylland (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03689 (Michael Ellehauge, Lene Ravnholt) 25. marts 2019

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03689 (Michael Ellehauge, Lene Ravnholt) 25. marts 2019 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03689 (Michael Ellehauge, Lene Ravnholt) 25. marts 2019 K E N D E L S E Uggerly Installation A/S (advokat Per Nielsen, Aalborg) mod Region Nordjylland Nyt Aalborg Universitetshospital

Læs mere