Notat om økonomisk aktivitet i strukturfondsprogrammer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat om økonomisk aktivitet i strukturfondsprogrammer"

Transkript

1 29. april 2015 /DLV Sag Notat om økonomisk aktivitet i strukturfondsprogrammer I nedenstående notat vurderes forskellige typer af aktører, når disse indtager en operatørrolle i strukturfondsfinansierede projekter under ESIfondene. Notatets hovedbudskab er, at strukturfondsstøtte som hovedregel er statsstøtte. Det er typen af aktiviteten og ikke organiseringen af aktiviteten, som er afgørende for om det er statsstøtte. Støtte til en socialøkonomisk virksomhed, kan således godt være statsstøtte. ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej Silkeborg Tlf Fax CVR-nr E-post erst@erst.dk Retningsangivende for erhvervsfremmesystemets forenelighed med statsstøttereglerne, er lov om erhvervsfremme og regional udvikling. 1 De aktiviteter, der kan iværksættes under denne lov er f.eks. information og vejledning om start, drift og vedligeholdelse, netværksmøder og lignende kollektive arrangementer, men disse må ikke virke konkurrenceforvridende i forhold til den rådgivning som private udbyder. Afgørende i denne sammenhæg er således, at de iværksatte aktiviteter ikke må få karakter af rådgivning, da rådgivning som hovedregel udbydes af private virksomheder. Dette princip benævnes væksthusprincippet og anvendes på alle typer af virksomheder, der indtager rollen som operatør eller kontraktansvarlig partner i strukturfondsprojekter. ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Så længe aktører ikke forestår andre aktiviteter end dem væksthusene kan gennemføre under lov om erhvervsfremme, udgør deres deltagelse i projektet ikke økonomisk aktivitet. Der er dog altid tale om en konkret vurdering. Oplistning af konkrete aktiviteter, som væksthusene laver: Screening af virksomheder med vækstpotentiale Gratis vejledning, herunder problemafklaring af virksomhedernes udviklingsbehov Henvisning til andre offentlige aktører og eksterne rådgivere Facilitering af netværk 1 Herefter blot lov om erhvervsfremme lov nr. 648 af 15. juni 2010 med senere ændringer.

2 Notatet giver en vejledning i stillingtagen til statsstøttespørgsmål i forhold til operatørrollen i de gældende strukturfondsprogrammer. Notatet er alene styrelsens vejledning og er ikke en autoritativ fastsættelse af gældende ret. Notatet kan ikke erstatte professionel rådgivning. 2/17

3 3/17 Statsstøtte Operatørens økonomiske aktivitet Ved en operatør i Regional- og Socialfondsprogrammet, forstås en aktør, der forestår administration og implementering af projektet. Begrebet operatør, skal derfor ikke forstås i snæver forstand. Dette notat gælder alene aktiviteter, som de respektive aktører udfører, når disse indtager rollen som operatør. Notatet tager dermed ikke stilling til den støtte SMV erne, som er strukturfondsprogrammernes målgruppe, modtager. Det er dog vigtigt at bemærke, at statsstøttereglerne også finder anvendelse på den endelige støttemodtager SMV erne. Strukturfondsforordningerne og de danske støtteberettigelsesregler gælder parallelt med statsstøttereglerne, men strukturfondsretlige begreber som fx additionalitet, inddrages alene sporadisk i dette notat. Nedenstående diskussion af statsstøttereglerne, er ment som et bidrag til den statsstøttemæssige tilgang til operatørrollen i strukturfondsprojekter. Såvel seneste udvikling, både i den nye gruppefritagelsesforordning og retspraksis, er lagt til grund for dette notat. Notatet er retningsanvisende, men de konkrete omstændigheder og aktiviteter vil altid være afgørende for den statsstøttemæssige vurdering af sagen. Endvidere er oplistningen af operatører ikke udtømmende, men behandler de aktører, der typisk vil kunne indgå som operatører og kontraktansvarlige partnere i projektet. Notatet er rettet mod alle interessenter indenfor de danske strukturfonde, herunder Erhvervsstyrelsen, de regionale vækstfora, kommuner og virksomheder. Notatet indledes af en gennemgang af de grundlæggende betingelser, der skal være opfyldt for at kunne konstituere statsstøtte. Herefter diskuteres og vurderes begrebet økonomisk aktivitet i forhold til de enkelte aktører indenfor strukturfondsprogrammerne, for til sidst at give en kort afrunding. Statsstøttebegrebet økonomisk aktivitet: Støtte fra de Europæiske strukturfonde udgør som udgangspunkt statsstøtte. Det betyder at strukturfondsstøtte er omfattet af det principielle forbud mod statsstøtte i Traktatens artikel 107, da offentlig støtte til virksomheder kan skade konkurrencen i EU. EU-Kommissionen har imidlertid fastsat undtagelser fra hovedreglen.

4 4/17 En række af disse aktiviteter er oplistet i den generelle gruppefritagelsesforordning. 2 Såfremt aktøren kan dokumentere, at aktiviteten ligger inden for den generelle gruppefritagelsesforordnings ramme, kan disse aktiviteter støttes. Det påhviler den, der gennemfører aktiviteterne at dokumentere, at betingelserne i den generelle gruppefritagelse er opfyldt. EU-Kommissionen anser endvidere ikke at statsstøtte, der ydes til virksomheder under de minimis-forordningen, 3 som værende skadelig for konkurrencen. Denne regel indebærer, at der uden videre kan tildeles statsstøtte på under over tre regnskabsår til en virksomhed. TEUF artikel 107 indeholder en række betingelser, som kræver nærmere undersøgelse, før det kan konstateres, om en tildelt støtte udgør statsstøtte i Traktatens forstand. Bortset fra de i traktaterne hjemlede udtagelser er statsstøtte eller støtte, som ydes ved hjælp af statsmidler under enhver tænkelig form, og som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse af virksomheder eller visse produktioner, uforenelig med det indre marked i det omfang, den påvirker samhandlen mellem medlemsstaterne. 4 Statsmidler: Den første betingelse for aktualisering af forbuddet i artikel 107, er at støtten kan tilregnes staten. Når en foranstaltning er delvis finansieret af de europæiske strukturfonde, betyder dette, at de skal anses som statsmidler, når midlerne er under kontrol af den pågældende medlemsstats. 5 EU-medfinansiering til strukturfondsprojekter betyder med andre ord, at støtten altid kan tilregnes staten (det offentlige). Ved støtte fra staten forstås alle former for offentlig støtte, herunder REM-midler, kommunale tilskud mv. Samhandelspåvirkning og konkurrencefordrejning: Der skal normalt ikke meget til før EU-Kommissionen anser en støtteforanstaltning for at fordreje eller truer med at fordreje konkurrencen, der aktuelt eller potentielt påvirker samhandlen. Det følger af Domstolens praksis, at når en virksomheds position styrkes i forhold til andre virksomheder, anses dette som en fordel, der påvirker samhandlen mellem medlemsstater. 6 2 Kommissionens Forordning (EU) nr. 651/ Kommissionens Forordning (EU) nr. 1407/ Traktaten om den Europæiske Unions Funktionsmåde, artikel 107, stk EU-Kommissionens beslutning i N 157/06, South Yorkshire Digital Region Broadband Project, betragtning EU-statsstøtteret, P. Vesterdorf og M. Nielsen, s. 50ff.

5 5/17 Virksomhedsbegrebet: Virksomhedsbegrebet i statsstøttereglerne kan anses som en toleddet test. For det første skal det undersøges hvad der forstås ved visse virksomheder. For det andet om virksomheden udøver økonomisk aktivitet. Statsstøttereglerne finder kun anvendelse på virksomheder, der udøver økonomisk aktivitet. 7 Artikel 107 er placeret i Traktatens konkurrenceafsnit, hvor virksomheder ikke afgrænses i traditionel forstand. Virksomhedsbegrebet defineres således i konkurrence- og statsstøtteretten, som enhver enhed, som udøver økonomisk virksomhed, uanset denne enheds retlige status og dens finansieringsmåde. 8 Om der er tale om en forening, en personligt drevet virksomhed, et aktieselskab eller en fond er altså uden betydning. Endvidere betyder det, at også offentligretlige organer kan være omfattet af reglerne. Selektivitet: I forbindelse med virksomhedsbegrebet, er det en yderligere betingelse, at støtten til virksomheder, kan anses for selektiv. Helt generelle foranstaltninger i en medlemsstat, vil som udgangspunkt ikke kunne udgøre selektiv støtte. 9 Da støtte fra strukturfondene som altovervejende hovedregel ydes som tilskud til bestemte virksomheder, fx til en kontraktansvarlig partner, er en sådan foranstaltning altid selektiv. Økonomisk aktivitet: Som det fremgår af ovenstående, er det afgørende for statsstøttereglernes anvendelse, at virksomheden udøver økonomisk aktivitet. EU-Domstolen har konsekvent fastslået, at enhver aktivitet, der består i at levere varer og tjenesteydelser på et marked, er en økonomisk aktivitet. 10 EU- Domstolen tager altså udgangspunkt i et kriterium om markedsdeltagelse på de pågældende aktiviteter. 11 Virksomhedernes profitskabelse er ikke afgørende, da også non-profit virksomheder og organisationer, kan udøve økonomisk aktivitet ved at afsætte varer eller tjenesteydelser på et marked. Det er derfor uden betydning, om aktiviteten eller virksomheden har et almennyttigt eller ikke-kommercielt formål. Begrebet økonomisk aktivitet har derved en meget stor rækkevidde. EU- Kommissionen er da også af den opfattelse, at kun ganske få og veldefinerede aktiviteter ikke har økonomisk karakter. For eksempel er udøvel- 7 Se bl.a. C-41/90, Höfner und Elser, præmis Se de Forende sager C /98, Pavel Pavlov m.fl., præmis 74 9 Et eksempel på en helt generel foranstaltning kunne være selskabsskat. Det bemærkes dog at EU-Kommissionen og de europæiske domstole fx har anset den danske fedtafgift som selektiv. 10 Se bl.a. 118/85, Kommissionen mod Italien, præmis C-205/03 P, Fenin.

6 6/17 se af offentlig myndighed som altovervejende hovedregel ikke økonomisk aktivitet. 12 Myndighedsudøvelse består normalt i ensidigt at fastlægge retstilstanden for personer og virksomheder på grundlag af lov. 13 Dette gælder politimyndighed, antiforurening og fængsler. I de tilfælde hvor det offentlige har introduceret markedsmekanismer, fx igennem et statsejet selskab, vil der være tale om økonomisk aktivitet. For eksempel er mange energiselskaber helt eller delvist ejet af staten gennem aktieselskaber. Området for ikke-økonomisk aktivitet anses på denne baggrund at være meget snævert. Udgangspunktet er derfor, at selv aktiviteter, der har et almennyttigt formål, kan udgøre økonomisk aktivitet, medmindre helt konkrete omstændigheder taler imod. EU-Domstolen har i flere tilfælde taget stilling foranstaltninger vedrørende offentlige sikringsordninger, herunder jobformidling, hvor offentlige aktiviteter som udgangspunkt ikke er blevet anset for at udgøre økonomisk aktivitet, såfremt disse er en integreret del af medlemsstaternes struktur, bygger på et solidaritetsprincip og finansieres over skatten. 14 Den offentlige sundhedssikring i Danmark er også et eksempel på ikkeøkonomisk aktivitet. De aktiviteter, der i Danmark pr. tradition er en integreret del af den danske flexicurity-model, bygger på et solidaritetsprincip og finansieres over skatten, udgør ikke som udgangspunkt økonomisk aktivitet. Dette betyder dog også, at det, der er offentlig ikkeøkonomisk aktivitet i én medlemsstat, ikke nødvendigvis er det i andre. Et andet eksempel på ovenstående principper er uddannelsessystemet i Danmark, herunder især uddannelses- samt forsknings- og udviklingsaktiviteter. Selve undervisningsaktiviteterne for fx indmeldte elever eller studerende anses ikke for økonomiske aktiviteter, forudsat at aktiviteten sker indenfor uddannelsessystemet og det offentlige er den primære finansieringskilde. 15 Strukturfondsprojekterne kan have et indhold, der rækker ud over uddannelsesinstitutionernes normale tilbud. Når disse ydelser bliver tilbudt på et konkurrenceudsat marked er der tale om økonomiske aktiviteter. Statsstøttebegrebet er et dynamisk begreb. Hvorvidt der findes et marked for bestemte varer og tjenesteydelser, kan afhænge af, hvordan disse tjenesteydelser er organiseret i den pågældende medlemsstat, og kan derfor variere fra medlemsstat til medlemsstat og må i alle tilfælde bero på en konkret vurdering. På grund af politiske valg eller den økonomiske ud- 12 Udkast til Kommissionens meddelelse om statsstøttebegrebet i artikel 107, stk. 1, i TEUF, pkt Statsstøtteret i EU mellem ligebehandling og påvirkning af konkurrencen, Sune Troels Poulsen, s Se de forenede sager C /91, Poucet et Pistre, præmis 12 og Udkast til Kommissionens meddelelse om statsstøttebegrebet i artikel 107, stk. 1, i TEUF, side 9 med henvisning til relevant retspraksis.

7 7/17 vikling i samfundet, kan kategoriseringen af en bestemt aktivitet endvidere ændre sig med tiden. Det betyder, at det, der i dag ikke er økonomisk aktivitet, måske er det om 5 år. Begrebet må siges at følge med udviklingen i samfundet, og den stigende liberalisering og markedsorientering medfører, at flere og flere aktiviteter anses som økonomiske. Når der gives EU-medfinansiering til projekter, der er forankret hos en operatør, foretages statsstøttevurderingen ud fra generelle principper og tager udgangspunkt i EU-Domstolens udvikling af retspraksis inden for statsstøtteret. Den konkrete vurdering bygger på disse principper. Det betyder bl.a., at de aktiviteter, der har karakter af rådgivning eller som i øvrigt vil kunne leveres på et marked, udgør økonomisk aktivitet. EU overlader et lille frirum for medlemsstaterne til at organisere en række aktiviteter, som af historiske og andre grunde ikke anses for at være økonomiske aktiviteter. 16 Overførsel af finansielle midler til offentligt lignende organer, som kompensation for udøvelse af aktiviteter, hvor der ikke antages at eksistere et marked, er dermed ikke økonomisk aktivitet. Det danske erhvervsfremmesystem er et eksempel her på. Aktiviteter, der normalt udføres indenfor erhvervsfremmesystemet, etableret og drevet med kommunal involvering, udgør ikke økonomisk aktivitet, da disse opgaver historisk i Danmark har været en offentlig opgave, og at der ikke er udviklet et marked for denne type opgaver. Der kan fx være tale om vejledning om start, drift og udvikling af virksomhed, kampagner om erhvervsrelevante temaer, overordnet afklaring af virksomhedernes behov eller screening af virksomheder, med henblik på virksomhedernes deltagelse i konkrete udviklingsprojekter. Erhvervsfremmende aktiviteter må i henhold til lov om erhvervsfremme ikke virke konkurrenceforvridende. Det vil i hvert enkelt tilfælde, bero på en konkret vurdering, om aktiviteten kan udføres under lov om erhvervsfremme, og dermed udøves inden for solidaritetsprincippet. Udviklingen i samfundet har medført, at der i langt højere grad er tendens til, at kommuner involverer sig på områder og aktiviteter, hvor der er kommercielle formål. Dermed øges risikoen for, at en given aktivitet er af økonomisk karakter. Der foretages derfor en konkret vurdering for hver enkel aktivitet i forhold til markedet. Det afgørende er altid om der er offentlige midler involveret og om der ved disse opnås en fordel. Operatører: Væksthusene det danske erhvervsfremmesystem - Væksthusprincippet: 16 Statsstøtteret i EU mellem ligebehandling og påvirkning af konkurrencen, Sune Troels Poulsen, s. 106.

8 8/17 Aktiviteterne i dansk offentlig erhvervsfremme er væsentligst reguleret i lov om erhvervsfremme og regional udvikling. Væksthusene indtager en central rolle i forhold til udmøntningen af denne lov. Praksis fra væksthusenes aktiviteter i medfør af loven er derfor af stor betydning. Erhvervsstyrelsens statsstøttevurdering af strukturfondsprojekter, kan tage udgangspunkt i de aktiviteter som væksthusene udfører under lov om erhvervsfremme. Det bemærkes dog herved, at Væksthusene ikke udøver alle typer erhvervsfremme, som er hjemlet i lov om erhvervsfremme. Væksthusene udfører den specialiserede erhvervsservice via kommunal finansiering. Denne form for erhvervsservice er kendetegnet ved, at væksthusenes konsulenter ikke leverer ydelser i form af individuel virksomhedsrådgivning i konkurrence med private rådgivningsvirksomheder. Denne generelle og virksomhedsrettede erhvervsfremmeindsats, anses ikke at udgøre økonomisk aktivitet, såfremt ydelserne alene har karakter af sparring og vejledning Væksthusprincippet. I forbindelse med anvendelse af væksthusprincippet, forudsættes det, at aktiviteterne ikke går videre, end hvad der fremgår af lov om erhvervsfremme. Det bemærkes at der altid vil blive foretaget en konkret vurdering, om projektets aktiviteter, udgør økonomisk aktivitet. Kommunerne er de offentlige myndigheder, der i Danmark har det overordnede ansvar for den offentlige erhvervsservice. De lokale erhvervskontorer i kommunerne udbyder iværksætterkurser og varetager den brede erhvervsservice i forbindelse med opstart og drift af virksomheder. Igennem erhvervsdrivende fonde Væksthusene varetager kommunerne den specialiserede erhvervsservice for virksomheder med vækstambitioner, hvor kerneområdet er kortlægning af muligheder og udfordringer for nye og mindre virksomheder med vækstambitioner og vækstpotentiale. 17 Det danske erhvervsfremmesystem har traditionelt været baseret på en enstrenget erhvervsservice, som er finansieret over skatten. Formålet med erhvervsfremmesystemet er at udbyde gratisydelser, herunder sparring og vejledning, og de erhvervsfremmende aktører opererer som udgangspunkt ikke på et konkurrenceudsat marked og virker dermed ikke konkurrenceforvridende. Erhvervsfremmesystemets aktiviteter er afgrænset i lov om erhvervsfremme, når finansieringen kommer fra kommuner og regioner. Nedenfor er oplistet en række eksempler på aktiviteter, som styrelsen er blevet præsenteret for i strukturfondsansøgninger. 17

9 9/17 Første eksempel er væksthuskonsulenternes arbejde i forbindelse med de såkaldte FabLabs. Såfremt væksthusets konsulent gennem en direkte individuel rådgivning er med til fx at udvikle prototyper, er der tale om økonomisk aktivitet fra konsulentens side. Så længe konsulenten alene fungerer som demonstrator, dvs. introducerer udstyret i FabLab et til virksomhederne i projektet, er der som udgangspunkt ikke tale om økonomisk aktivitet. Et andet eksempel på væksthusenes aktiviteter, er samarbejdet mellem Erhvervsstyrelsen og Væksthusene, hvor der er udviklet et koncept (Early Warning), der skal forhindre store personlige og samfundsmæssige omkostninger i forbindelse med konkurs og rekonstruktion i SMV er. I den forbindelse har projektet et korps af frivillige konsulenter (i visse tilfælde erhvervsdrivende), der hjælper virksomhederne igennem krisen. Væksthusene administrerer formidlingen af kontakt mellem virksomhed og rådgiver. Væksthusene bliver med andre ord til en eller anden form for mellemmand mellem den kriseramte virksomhed og de frivillige rådgivere. Ud fra en samlet bedømmelse vurderes der ikke at være et marked for lige netop den type indsats som Væksthuset selv står for, og aktiviteterne anses ikke for at være økonomiske aktiviteter. Der må i alle tilfælde foretages en konkret vurdering. Jo mere individuel vejledningen er, jo mere konkrete outputs, fx i form af større forretningsplaner, desto mere taler for at væksthuset leverer tjenesteydelser, der kan leveres af private på et marked. Et væsentligt fortolkningsbidrag til vurderingen af, om væksthusene leverer tjenesteydelser på et konkurrenceudsat marked, findes i lov om erhvervsfremme. Ifølge denne kan kommuner gennem selvstændige juridiske enheder, gennemføre og finansiere erhvervsserviceaktiviteter over for en åben kreds af interessenter. Ydelserne kan bestå af information og vejledning om en række aktiviteter. Ydelserne må imidlertid ikke virke konkurrenceforvridende i forhold til den rådgivning, der tilbydes af private, jf. lov om erhvervsfremme 12, stk.1-3. Det betyder, at væksthusene, hverken efter LEF eller statsstøttereglerne, kan iværksætte og forestå aktiviteter, hvor der eksisterer et marked. Der er dog intet til hinder for, at væksthusene indtager en faciliterende og administrerende rolle i strukturfondsprojektet, men kan altså ikke i eget regi gennemføre egentlige konsulentydelser. Sidstnævnte skal forestås af eksterne konsulenter, der er udvalgt på baggrund af almindelige EU-retlige principper om ligebehandling og gennemsigtighed. Konkurrencesituationen skal vurderes i forhold til hver enkelt aktivitet. En mulighed er at kontakte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

10 10/17 Klynger sammenslutninger af virksomheder foreninger: Klynger og klyngeaktiviteter har ikke tidligere være omtalt i den generelle gruppefritagelse. Det samme gælder bredbånd, støtte til kulturarv, audiovisuelle værker, sport og lokal infrastruktur. Med vedtagelsen af den nye generelle gruppefritagelsesforordning, 18 har EU-Kommissionen imidlertid medtaget støtte til innovationsklynger, jf. artikel 27. Innovationsklynger er defineret som strukturer eller organiserede grupper af uafhængige parter, som har til formål at stimulere innovativ aktivitet, jf. den generelle gruppefritagelsesforordning artikel 2, stk Disse klynger har tidligere været defineret i EU- Kommissionens rammebestemmer, 20 men hverken den nævnte definition på innovationsklynger eller de nævnte innovative aktiviteter adskiller sig væsentligt efter medtagelsen i den generelle gruppefritagelse. Ovenstående betyder, at EU-Kommissionen med vedtagelsen af gruppefritagelsesforordningen, ikke har ændret tilgangen til klynger væsentligt, men blot at støtte til innovationsklyngers aktiviteter og støtte til driften af klyngerne, nu omfattes af gruppefritagelsen og ikke kun at klyngeaktiviteter forventes at være forenelig med det indre marked, jf. rammebestemmelserne. Gruppefritagelsens artikel 27 fritager under visse betingelser en række aktiviteter, men disse retter sig primært mod driften af klyngen. Aktiviteter, som ikke kan karakteriseres som drift i artikel 27 s forstand er ikke omfattet af gruppefritagelsen. Støtte til klyngeaktiviteter efter artikel 27, er under strukturfondsprogrammerne derfor kun relevant i forhold til Regionalfondsprogrammets prioritet 1B. Strukturfondsprogrammerne tillader, at klynger kan indtage rollen som operatør eller kontraktansvarlig partner i forskellige former for projekter, ligesom det var tilfældet for væksthusene. De aktiviteter, som operatøren er tillagt under Regionalfondsprogrammet er bl.a. identifikation af SMV er, opbygning af netværk og at arrangere netværksaktiviteter, facilitere træningscamps og administration af projektet. Disse aktiviteter er langt hen ad vejen sammenfaldende med de aktiviteter som væksthusene kan gennemføre under lov om erhvervsfremme, og adskiller sig væsentligt fra de aktiviteter, der beskrives i gruppefritagelsen. Det betyder, at så længe den juridiske person, som driver innovationsklyngen, udfører aktiviteter indenfor erhvervsfremmesystemet, anses denne i forhold til disse aktiviteter, ikke at udføre økonomisk aktivitet. 18 Kommissionens Forordning (EU) nr. 651/ Definitionen er enslydende med definitionen i EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2014/C 198/01). 20 EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2006/C 323/01).

11 11/17 Om aktiviteterne kan anses at være erhvervsfremmende beror i alle tilfælde på en konkret vurdering, men udgangspunktet er, at så længe aktiviteterne kan rummes inden for det ovenfor nævnte væksthusprincip, er der i udgangspunktet ikke tale om økonomisk aktivitet. Der skal herved også lægges vægt på, om aktiviteterne er rettet mod bestemte virksomheder, således at en målrettet indsats mod bl.a. en bestemt branche, vil betyde at projektaktiviteterne lettere får karakter af de klyngeaktiviteter, der er nævnt i gruppefritagelsesforordningens artikel 27. Det er dog altid den konkrete aktivitet, der er afgørende for vurderingen. Et eksempel på en erhvervsfremmende aktivitet, er klyngesekretariaternes funktion som erhvervskontor for hele det erhvervsmæssige økosystem og dermed alle, som måtte have en interesse for erhvervsområdet. De aktiviteter klyngesekretariaterne udøver i denne kontekst, er generel vejledning på erhvervsområdet, herunder bl.a. vejledning om OPIsamarbejde. Disse aktiviteter stilles gratis til rådighed, ikke blot for klyngens medlemmer, men for en ubestemt kreds af virksomheder. En sådan aktivitet ligner væksthusenes og det er derfor svært at se, at generel erhvervsvejledning kan få karakter af økonomisk aktivitet. I hvert fald ikke når klyngeorganisationen indtager en rolle som operatør under strukturfondsprogrammerne. Det er dog en forudsætning for væksthusprincippets anvendelse, at aktiviteterne har karakter af erhvervsservice, dvs. at der kan ydes information og vejledning om start, drift og udvikling af virksomhed mv. Endvidere må ydelserne ikke virke konkurrenceforvridende i forhold til de ydelser som private aktører udfører, jf. lov om erhvervsfremme 12. Med andre ord, skal EUmedfinansiering til klyngen eller den kommercielle forening, gives under de samme rammer som det øvrige erhvervsfremmesystem er underlagt. Det påhviler klyngen eller klyngesekretariatet at dokumentere overholdelse af væksthusprincippet. Klynger og andre kommercielle foreninger har ofte til formål at fremme medlemmernes økonomiske interesser inden for fx markedsføring, markedsdeltagelse og eksport. Dette udelukker dog ikke at klyngen eller klyngesekretariatet samtidig kan udøve aktiviteter af ikke-økonomisk karakter. Såfremt aktiviteterne består af projektadministration (under strukturfondene) eller erhvervsservice under lov om erhvervsfremme, er disse som udgangspunkt ikke økonomiske. Det skal dog igen bemærkes, at der i hvert tilfælde er tale om en konkret vurdering. Det er vigtigt at understrege, at den ikke-økonomiske aktivitet skal kunne adskilles fra den kommercielle del af klyngen eller foreningen, fx i en selvstændig enhed af foreningen, således at krydssubsidiering af økonomiske aktiviteter helt kan undgås. Den selvstændige enhed kan fx udgøres af klyngesekretariaterne eller et administrationskontor.

12 12/17 GTS er Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter: De Godkendte Teknologiske Institutter er juridiske enheder med et almennyttigt formål. De ni danske GTS-institutter har til formål at opbygge og formidle teknologiske kompetencer til dansk erhvervsliv. De er karakteriseret ved, at udbytte ikke udloddes til interessenter og at institutterne har en forpligtelse til at betjene alle virksomheder (særligt SMV er), der ønsker at gøre brug af instituttets viden og service. Eventuelle overskud kan alene anvendes til geninvestering i forskning og udvikling, samt videreudvikling af institutterne. Dette er dog ikke til hinder for, at GTS erne kan gennemføre både kommercielle og ikke-kommercielle aktiviteter. Når institutterne leverer tjenesteydelser til individuelle virksomheder, eller grupper heraf, ydes disse på markedsvilkår, og har derfor karakter af kommerciel aktivitet. 21 Dog kan en GTS i kraft af sin rolle som operatør, stadig gennemføre aktiviteter under det danske erhvervsfremmesystem, dvs. screening af virksomheder samt vejledning og sparring, jf. væksthusprincippet. Dette forudsætter dog, at GTS erne kan dokumentere deres aktiviteter delt op på økonomiske og ikke økonomiske aktiviteter For GTS ernes forsknings- og udviklingsaktiviteter, henvises der til afsnittet om forskningsinstitutioner. Kommercielle aktører: En privat kommerciel virksomhed har som primært formål at drive erhverv med henblik på at generere indtjening. Det vil derfor være praktisk vanskeligt at udskille aktiviteter i en privat virksomhed, som ikke har et kommercielt formål. Virksomhedens interesse for og udøvelse af aktiviteterne viser som udgangspunkt, at der netop er et marked for de pågældende varer eller tjenesteydelser. Domstolens tilgang til fortolkningen af begrebet økonomisk aktivitet, har traditionelt taget udgangspunkt i et kriterium om markedsdeltagelse. 22 Såfremt at der ikke kan konstateres et marked for de pågældende aktiviteter, er der altså ikke tale om statsstøtte. Det er som altovervejende hovedregel kun offentlig myndighedsudøvelse eller aktiviteter omfattet af et solidaritetsprincip, der ikke har karakter af økonomisk aktivitet. Private aktører udøver derfor i sagens natur, og som hovedregel, økonomisk aktivitet. 21 KOM(2009)4557, pkt C-205/03P, Fenin.

13 13/17 Der findes dog eksempler på privatretlige aktører, der har til formål at operere på ikke-kommercielle markeder og i øvrigt understøtte erhvervsfremmemålsætninger. Hvis det vurderes, at en privatretlig aktør har til formål at fremme ovenfor nævnte erhvervsfremmemålsætning, har et alment formål eller udpegelsen af bestyrelsen primært tilkommer andre offentlige myndigheder eller organer, og at de aktiviteter den privatretlige aktør skal udføre i projektet i øvrigt har karakter af erhvervsfremme, anses disse aktiviteter ikke nødvendigvis for at udgøre økonomisk aktivitet. Det vil dog bero på en konkret vurdering og EU-medfinansiering til virksomheden skal gives under de samme rammer som det øvrige erhvervsfremmesystem er underlagt, jf. væksthusprincippet. Hvis det i ansøgningen om EU-medfinansiering fx er oplyst, at virksomheden skal screene og identificere virksomheder, gennemføre virksomhedsbesøg med henblik på at igangsætte udviklingsaktivitet, der skal få virksomhederne videre, henvisning af væksthusprogrammer, igangsættelse af rådgivningsforløb med eksterne konsulenter samt administration af projektet, giver det som udgangspunkt ikke anledning til at konkludere, at disse aktiviteter går videre end rammerne for erhvervsfremmesystemet. Det bemærkes i den forbindelse, at retspraksis ikke stiller krav om, at virksomheden skal opnå profit eller i øvrigt have et økonomisk formål for at være omfattet af virksomhedsbegrebet. Det er derfor uden betydning, at aktøren har til formål at gennemføre almennyttige og ikkekommercielle aktiviteter. Det er derfor aktiviteten og ikke hensigten, der er afgørende (i ovenstående eksempel erhvervsfremmeaktiviteterne), men den kommercielle aktørs vedtægter, kan give en indikation af disse, når statsstøttevurderingen foreligger ex ante. Forskningsinstitutioner universiteter og andre læringsinstitutioner: Forsknings- og videnformidlingsinstitutioner er i statsstøttereglerne defineret som en enhed, (f.eks. en højere læreanstalt eller et forskningsinstitut ) uanset dens retlige status (offentligretlig eller privatretlig status) eller finansieringsform, hvis primære mål er uafhængigt af andre interesser at bedrive grundforskning, industriel forskning eller eksperimentel udviklingsaktivitet eller formidle resultaterne heraf til en bredere kreds gennem undervisning, udgivelsesaktivitet eller vidensoverførsel. 23 Både universiteter og andre højere læringsinstitutioner betegnes derfor i det følgende som forskningsinstitutioner. Som det fremgår af det indledende afsnit om økonomisk aktivitet, bygger det videregående uddannelsessystem i Danmark på et solidaritets- 23 Kommissionens Forordning (EU) nr. 651/2014, artikel 2, stk. 83.

14 14/17 princip, er finansieret over skatten og er en integreret del af samfundsstrukturen, og universiteters og andre lærings- og forskningsinstitutioners hovedaktiviteter i form af undervisning, gennemførelse af uafhængig forskning og udvikling og formidling af forskningsresultater, anses som udgangspunkt ikke at udgøre økonomisk aktivitet. Dette gælder så længe aktiviteten sker inden for uddannelsessystemet og at det offentlige er primær finansieringskilde. Betaling af undervisningsafgifter ændrer ikke på dette udgangspunkt. 24 EU-Kommissionen er generelt af den opfattelse, at uddannelse med henblik på flere og bedre kvalificerede menneskelige ressourcer, uafhængig forskning i reelle samarbejder og bred formidling af forskningsresultater samt videnoverførselsaktiviteter hvor overskud geninvesteres, ikke udgør økonomisk aktivitet. 25 Forskningsinstitutioner, universiteter mv. modtager imidlertid statsstøtte, hvis den offentlige finansiering af disse, falder indenfor rammerne af TEUF artikel 107, stk. 1. Det afgørende kriterium for at betegne forskningsinstitutionen som en virksomhed, og dermed omfattet af Traktatens artikel 107, er om denne udøver en økonomisk aktivitet, ved at udbyde produkter eller tjenesteydelser på et marked. 26 Der findes imidlertid eksempler på, at forskningsinstitutionen alene videreformidler hele den offentlige finansiering og enhver fordel videre til slutbrugeren. I disse tilfælde er der ikke tale om statsstøtte, såfremt både finansieringen og fordelen er kvantificer- og dokumenterbar, og en passende mekanisme sikrer levering til slutbrugeren, eller hvis forskningsinstitutionen ikke modtager yderligere fordele, fordi denne vælges gennem udbud eller den offentlige finansiering stilles til rådighed for alle, der opfylder objektive kriterier. Det er dog vigtigt at bemærke, at statsstøttereglerne i disse tilfælde finder anvendelse overfor slutbrugerne. 27 En anden væsentlig sondring, er forskellen mellem kontraktforskning og samarbejde med virksomheder, da det er helt afgørende for, om der konstitueres statsstøtte til forskningsinstitutionen (som operatør). Forskningsinstitutioner benyttes ofte i samarbejdsprojekter med private virksomheder, fx med henblik på at udvikle et nyt produkt eller en ny tjenesteydelse. Det kan i disse tilfælde være vanskeligt at sondre mellem, om forskningsinstitutionen udfører kontraktforskning (levering af forskningstjenester til virksomheder) eller indgår i et samarbejde med virksomhederne. 24 Udkast til Kommissionens meddelelse om statsstøttebegrebet i artikel 107, stk. 1, i TEUF, pkt. 30 og samt principperne i Domstolens afgørelse i 286/86 Humbel & Edel, præmis EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2006/C 323/01), pkt EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2006/C 323/01), pkt EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2006/C 323/01), pkt

15 15/17 Kontraktforskning er normalt kendetegnet ved, at det er virksomheden, der fastsætter kontraktens betingelser og vilkår, bærer den økonomiske risiko og får de immaterielle rettigheder til forskningen. Denne form for indtægtsdækket virksomhed skal vurderes i overensstemmelse med de generelle statsstøtteprincipper og det er derfor nødvendigt at vurdere, hvorvidt forskningsinstitutionens adfærd kan tilregnes staten. Da EUmedfinansiering fra strukturfondene altid anses som værende statsmidler, betragtes kontraktforskning som økonomisk aktivitet og er derfor omfattet af TEUF artikel 107, stk. 1, såfremt institutionen modtager strukturfondsmidler hertil. 28 Der vil som udgangspunkt ikke blive videregivet statsstøtte til købervirksomheden, hvis forskningsinstitutionen leverer ydelsen til markedspris eller, såfremt der ikke eksisterer en markedspris, yder tjenesten til en pris, der afspejler de fulde omkostninger plus en rimelig margen eller er et resultat af forhandlinger efter armslængdeprincippet. 29 Via samarbejder med virksomheder, deres kunder og videninstitutioner støtter Regionalfonden udviklingen af nye produkter og tjenesteydelser. Dette skal ske gennem et effektivt samarbejde mellem forskningsinstitutionen og mindst tre virksomheder. 30 Et effektivt samarbejde er defineret som et samarbejde mellem mindst to uafhængige parter om udveksling af viden eller teknologi eller om at opnå et fælles mål baseret på arbejdsdeling, hvor parterne i fællesskab fastlægger rækkevidden af samarbejdsprojektet og deler de dermed forbundne risici og resultater. 31 Såfremt universitetets deltagelse i samarbejdet er af kommerciel karakter, anses aktiviteterne som økonomiske og institutionen sidestilles med de deltagende virksomheder. Kontraktforskning og levering af forskningstjenester anses ikke for samarbejde med virksomheder! Under strukturfondene kan en forskningsinstitution imidlertid også være kontraktansvarlig partner. Så længe forskningsinstitutionen ikke går videre end de aktiviteter, der normalt udføres indenfor erhvervsfremmesystemet, jf. væksthusprincippet, udgør disse ikke økonomisk aktivitet, da disse opgaver historisk i Danmark har været en offentlig opgave, og at der ikke er udviklet et marked for denne type opgaver. Der kan fx være 28 EU-Kommissionens beslutning N 157/06 South Yorkshire Digital Region Broadband Project, betragtning EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2006/C 323/01), afsnit 2.2 ff. samt C-482/99, Frankrig mod Kommissionen, præmis Regionalfondsprogrammet stiller krav om deltagelse fra mindst 3 SMV er. Dette er en skærpelse ift. statsstøttereglerne. 31 Kommissionens Forordning (EU) nr. 651/2014, artikel 2, stk. 90.

16 16/17 tale om vejledning om start, drift og udvikling af virksomhed, kampagner om erhvervsrelevante temaer, overordnet afklaring af virksomhedernes behov eller screening af virksomheder, med henblik på virksomhedernes deltagelse i konkrete udviklingsprojekter. Den fulde værdi af vidensamarbejdet betragtes som en fordel for de deltagende samarbejdsvirksomheder og modtager dermed statsstøtte, medmindre de deltagende virksomheder afholder samtlige omkostninger til projektet, de ikke-beskyttede resultater formidles bredt, IP-rettigheder som projektet medfører fordeles på passende vis eller forskningsinstitutionerne modtager en kompensation svarende til markedsprisen for IPrettighederne. 32 Uddannelse: Forsknings- og læringsinstitutioner yder desuden undervisningsaktiviteter. Disse kan kun vanskeligt henføres direkte under forsknings- og udviklingsaktiviteter, men uddannelse har i almindelighed positive eksterne virkninger for samfundet [og] støtte til fremme af uddannelse bør derfor på visse betingelser være fritaget for anmeldelsespligten. 33 På tilsvarende vis, som det var tilfældet for forskningsinstitutioners forsknings- og udviklings-aktiviteter, kan fx et universitet udøve såvel økonomisk som ikke-økonomisk aktivitet i forbindelse med uddannelsesaktiviteter. Et eksempel på dette, kunne være et uddannelsesforløb, der befinder sig i grænsefladen mellem det offentlige uddannelsessystem og kommercielle aktiviteter, hvor et universitet udvikler et unikt uddannelsesforløb til projektet, fx en innovationsuddannelse med henblik på at afholde kurser mod betaling, og som i øvrigt vil kunne gennemføres af private aktører. Dette er problematisk, da universitetet her afsætter en ydelse på et marked, hvor der allerede findes private aktører. Universitetet opnår dermed en økonomisk fordel via støtten i forhold til de andre aktører på området. Udgangspunktet er derfor, at uddannelser, som udbydes mod betaling, er økonomisk aktivitet, selvom uddannelsen udbydes af en uddannelsesinstitution, som sædvanligvis kan henføres til det almindelige uddannelsesvæsen. Der kan derfor være tale om, at fx et universitet udøver såvel økonomisk som ikke-økonomisk aktivitet, og anvendelsen af statsstøttereglerne afhænger derfor af, om det er den ene eller anden type aktivitet, der støttes. 32 EU-Kommissionens rammebestemmelser for forskning og udvikling og innovation (2006/C 323/01), pkt. 27 ff. 33 Kommissionens Forordning (EU) nr. 651/2014, præambel 53.

17 17/17 Regionerne: Når regionerne deltager i operatørkredsen er det centralt at vurdere, om de aktiviteter regionerne skal udføre, er forbundet med de lovbestemte opgaver, som regionerne varetager. Regionerne varetager den regionale erhvervsudvikling, jf. lov om erhvervsfremme 8. Offentlige myndigheders levering af generel information og rådgivning (på nationalt, regionalt eller lokalt plan) om måden, hvorpå de kompetente instanser anvender de regler, der henhører under deres ansvarsområde, er uløseligt forbundet med udøvelsen af deres offentlige myndighed. Denne aktivitet anses derfor ikke for at være en økonomisk aktivitet i henhold til statsstøttereglerne. Såfremt en region i rollen som operatør, påtager sig opgaver såsom individuel rådgivning i fx innovations- eller undervisningsaktiviteter, der ikke er uløseligt forbundet til regionens myndighedsopgaver, indebærer opgaven altså økonomisk aktivitet. Konklusion: Væksthusprincippet spiller på baggrund af ovenstående, en central rolle i styrelsens vurdering af det statsstøtteretlige begreb økonomisk aktivitet. Da det er selve aktiviteten, der er afgørende for den endelige klassifikation som økonomisk aktivitet eller ej, foretages der for hvert enkelt projekt, en konkret vurdering. Som tidligere nævnt, tager denne vurdering udgangspunkt i de i ansøgningsskemaet oplyste aktiviteter. Det er derfor vigtigt at aktiviteterne er så godt beskrevet som muligt. Det bemærkes at de angivne kontraktansvarlige partnere og operatører ikke er udtømmende. Det betyder, at styrelsen er åben overfor deltagelse af andre aktører i operatørrollen, såfremt disse kan anses for konforme med strukturfondsprogrammernes tekst. Ovenstående gennemgang af økonomisk aktivitet i operatørrollen, er ment som et bidrag til anvendelsen af EU s statsstøtteregler under de danske strukturfondsprogrammer. Det skal understreges, at notatet alene har vejledende karakter og at det alene tilkommer EU-Kommissionen at træffe afgørelse om en støtteforanstaltnings forenelighed med det indre marked. Styrelsen indgår gerne i dialog om indholdet af dette notat.

Notat om statsstøtte i innovationssamarbejder cover:

Notat om statsstøtte i innovationssamarbejder cover: 11. september 2015 /DLV Notat om statsstøtte i innovationssamarbejder cover: De danske universiteter finansieres i større grad end tidligere af projektmidler og egne indtægter. Det betyder at universiteterne

Læs mere

EU s statsstøtteregler og de minimis

EU s statsstøtteregler og de minimis EU s statsstøtteregler og de minimis 18. juni 2019 Daniel Lauest Vistisen Dagsorden Hvor er vi henne? Hvad er statsstøtte og hvilke hensyn der ligger bag? EU s forbud mod at yde statsstøtte Overtrædelse

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark

FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark FACT Sheet Statsstøtteregler og støttemuligheder i Interreg Deutschland-Danmark Herunder: støtte til private virksomheder Medlemslandene i den Europæiske Union vil gerne undgå statslige indgreb, der virker

Læs mere

Statsstøtte. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner Michael Honoré

Statsstøtte. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner Michael Honoré Statsstøtte Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Michael Honoré I. Introduktion til statsstøttereglerne Statsstøttereglerne Reglerne om statsstøtte findes i både EUF-traktaten (artikel

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN. om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse

BERETNING FRA KOMMISSIONEN. om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse DA BERETNING FRA KOMMISSIONEN om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse 1. FORMÅLET MED RAPPORTEN Det Europæiske Råd i Sevilla

Læs mere

Der gøres i dette notat rede for relevante problemstillinger i forbindelse med organiseringen.

Der gøres i dette notat rede for relevante problemstillinger i forbindelse med organiseringen. GLADSAXE KOMMUNE Byrådssekretariatet 5. juli 2016 Mai Britt Lindemann Notat om problemstillinger i forbindelse med valg af organisering af spillestedet Der er i notat om Organisationsforslag: Selvejende

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

(3) Kommissionen sendte den 27. marts 2009 en yderligere anmodning om oplysninger, som de danske myndigheder svarede på i et brev af 17. april 2009.

(3) Kommissionen sendte den 27. marts 2009 en yderligere anmodning om oplysninger, som de danske myndigheder svarede på i et brev af 17. april 2009. EUROPA-KOMMISSIONEN Brussels, 08.06.2009 K(2009)4557 Vedr.: Statsstøtte N 617/2008 Danmark Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter Hr. udenrigsminister 1. PROCEDURE (1) Ved brev af 5. december 2008,

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

RAMMER FOR STØTTE TIL IDRÆTSHALLER OG FITNESS

RAMMER FOR STØTTE TIL IDRÆTSHALLER OG FITNESS Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 BILAG 1 J.nr. 173339 RAMMER FOR STØTTE TIL IDRÆTSHALLER OG FITNESS STATSSTØTTERETLIG VURDERING 1. STATSSTØTTEREGLERNE

Læs mere

2. BESKRIVELSE AF STØTTEORDNINGEN (N 77/2008)

2. BESKRIVELSE AF STØTTEORDNINGEN (N 77/2008) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.07.2009 C(2009)6136 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 229/2009 Danmark Ændring af programmet for brugerdreven innovation Hr. udenrigsminister 1. SAGSFORLØB (1) Ved elektronisk

Læs mere

Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder

Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder Videnkupon til små og mellemstore virksomheder skal fremme samarbejdet mellem små og mellemstore virksomheder (SMV) og videninstitutioner

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag nr. N 229/ Danmark Regionale teknologicentre

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøttesag nr. N 229/ Danmark Regionale teknologicentre EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13-X-2005 K (2005) 4092 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 229/2005 - Danmark Regionale teknologicentre Kommissionen skal herved meddele Danmark, at den på grundlag af de oplysninger,

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

Eksempel på beregning af uddannelsesstøtte:

Eksempel på beregning af uddannelsesstøtte: Eksempel på beregning af uddannelsesstøtte: - Den generelle gruppefritagelse, artikel 31: Styrelsen har vurderet, at de deltagende virksomheder og/eller den kontraktansvarlige partner m.fl. i projektet

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte SA.35545 (2012/N) Danmark Ændring af ordningen Sociale foranstaltninger på arbejdsmarkedet (N 606/2008)

EUROPA-KOMMISSIONEN. Statsstøtte SA.35545 (2012/N) Danmark Ændring af ordningen Sociale foranstaltninger på arbejdsmarkedet (N 606/2008) EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, 19.12.2012 C(2012) 9470 final Vedr.: Statsstøtte SA.35545 (2012/N) Danmark Ændring af ordningen Sociale foranstaltninger på arbejdsmarkedet (N 606/2008) Hr. minister, Baggrund

Læs mere

UDKAST. Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af erhvervsfremmeloven

UDKAST. Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af erhvervsfremmeloven UDKAST 15. oktober 2013 Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af erhvervsfremmeloven 1. Indledning Denne vejledning til erhvervsfremmeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010,

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG(2001) D/ Statsstøttesag nr. N 126/2001 Danmark. Regionale vækstmiljøer. Hr.

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG(2001) D/ Statsstøttesag nr. N 126/2001 Danmark. Regionale vækstmiljøer. Hr. EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 03.07.2001 SG(2001) D/ 289526 Vedr.: Statsstøttesag nr. N 126/2001 Danmark Regionale vækstmiljøer Hr. minister, 1. SAGSFORLØB Ved brev af 9. februar 2001, indgået den

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 4. oktober 2006 Århus Kommune Erhvervsafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume Som en del af kommunalreformen overgår ansvaret

Læs mere

KOMMUNALFULDMAGTEN OG SELVEJENDE INSTITUTIONER

KOMMUNALFULDMAGTEN OG SELVEJENDE INSTITUTIONER KOMMUNALFULDMAGTEN OG SELVEJENDE INSTITUTIONER FONDSKONFERENCEN 2017, AARHUS Tommi Hjelmdal Ahrenholt (Advokat, partner) KOMMUNER OG SELVEJENDE INSTITUTIONER HVORFOR SELVEJENDE INSTITUTIONER? Historie

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA-KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA-KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA-KOMMISSIONEN Udkast til meddelelse om aftaler af ringe betydning, der ikke indebærer en mærkbar begrænsning

Læs mere

FACT Sheet Private partnere i Interreg Deutschland-Danmark

FACT Sheet Private partnere i Interreg Deutschland-Danmark FACT Sheet Private partnere i Interreg Deutschland-Danmark Dette FACT Sheet skitserer private virksomheders muligheder for at deltage i projekter samt de særlige betingelser, forpligtelser og konsekvenser,

Læs mere

Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD)

Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD) Hyppigt stillede spørgsmål (FAQ) om statsstøtteregler for lokaludviklingsprojekter styret af lokalsamfundet (CLLD) 1. Er statsstøttereglerne for fiskerisektoren ændret for perioden 2014-2020? Visse fiskerispecifikke

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 27.2.2013 2012/2322(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om onlinespil i det indre marked (2012/2322(INI)) Udvalget om det Indre

Læs mere

Eksportsparring indeholder to elementer: 1) Forløb hos Væksthusene på timer 2) Forløb hos Eksportrådet på 10 timer hver på to markeder.

Eksportsparring indeholder to elementer: 1) Forløb hos Væksthusene på timer 2) Forløb hos Eksportrådet på 10 timer hver på to markeder. Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

Generel erhvervsservice i Aarhus

Generel erhvervsservice i Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 12. februar 2016 Generel erhvervsservice i Aarhus 2017-2020 Varetagelse af lokal direkte erhvervsservice til iværksættere og

Læs mere

Etablering af mobildækning

Etablering af mobildækning Slagelse Kommune Att.: Louise Frændemark 21. januar 2015 /RIKROS Etablering af mobildækning I har i jeres mails af 15. december 2014 og 7. januar 2015 stillet en række spørgsmål, der vedrører Slagelse

Læs mere

Journalnummer Kontor 65.J.2 KUR 14. marts Retningslinjer for Eksportsparring

Journalnummer Kontor 65.J.2 KUR 14. marts Retningslinjer for Eksportsparring Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Journalnummer Kontor 65.J.2 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Eksportsparring

Læs mere

Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte

Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte Ny, ændret gruppefritagelse for de minimis-støtte KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den [ ] 2006 K(2006) Udkast KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /.. af [ ] om anvendelse af traktatens

Læs mere

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N Ansøgning: Tillægsbevilling til initiativet under "Innovationsdrevet vækst i virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet": MTIC Circular Co-Creation Initiativet "Innovationsdrevet vækst

Læs mere

FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL. 9. april 2014

FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL. 9. april 2014 FRA KONCEPT TIL SALG I DANSK DETAIL HANDEL 9. april 2014 PROGRAM Udvikling i arbejdspladser og produktivitet i Region Nordjylland Formål med Nordjysk FødevareErhverv Formål Skabe grundlag for større sammenhængskraft

Læs mere

Advokatpartnerselskab. Michael Klöcker. Advokat. J.nr MRP. 11. april 2017 NOTAT. Sct. Hans Have. Region Hovedstaden

Advokatpartnerselskab. Michael Klöcker. Advokat. J.nr MRP. 11. april 2017 NOTAT. Sct. Hans Have. Region Hovedstaden Advokatpartnerselskab Michael Klöcker Advokat 11. april 2017 J.nr. 302998-MRP NOTAT Sct. Hans Have Region Hovedstaden 1. Indledning og opdrag Foreningen Sct. Hans Have, CVR nr. 35605436 ( FHH ) har i henhold

Læs mere

Vejledende notat om Filmlovens 18 og Kulturministeriets bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed

Vejledende notat om Filmlovens 18 og Kulturministeriets bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed 1 of 7 20. januar 2015 Vejledende notat om Filmlovens 18 og Kulturministeriets bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed 2 of 7 1 Baggrund Foreningen af mindre og mellemstore biografer

Læs mere

Drejebog for. offentligt privat samarbejde. udvikling af velfærdsteknologi. Region Syddanmark

Drejebog for. offentligt privat samarbejde. udvikling af velfærdsteknologi. Region Syddanmark Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København V Dato: 15. september 2010 J.nr.: 89-12764 JBH/KB/jda Telefon: 33 15 20 10 Telefax: 33 15 61 15 mail@poulschmith.dk www.poulschmith.dk Drejebog for offentligt privat

Læs mere

Vedrørende dagsordenens pkt. 6. Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden

Vedrørende dagsordenens pkt. 6. Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden 20. april 2006 Vedrørende dagsordenens pkt. 6 /lnj-ebst Sammenfattende notat vedrørende EU-strukturfondsprogrammerne for perioden 2006-2013. Pr. 1. januar 2007 får de regionale vækstfora ansvaret for at

Læs mere

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Hvordan afdækker man kvaliteten af et regionalt erhvervsfremmesystem?? Fem centrale spørgsmål: 1. Effekt: Hvad får

Læs mere

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Kommunerne er hver dag i berøring med virksomheder i hele Danmark og hjælper virksomhederne med at finde arbejdskraft, sørger for at infrastrukturen

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX COM(2018) 398 Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EU) nr. 2015/1588 af 13. juli 2015 om anvendelse af artikel 107 og 108 i traktaten om

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Direktionssekretariatet: 5798007698386

Læs mere

64 E-handelsloven Direktivet om elektronisk handel blev gennemført i dansk ret ved lov nr. 227 af 22. april 2002 om tjenester i informationssamfundet, herunder visse aspekter af elektronisk hand el. Loven,

Læs mere

Indkaldelse af tilbud på Gap-analyse vedr. finansielle instrumenter

Indkaldelse af tilbud på Gap-analyse vedr. finansielle instrumenter August 2014 Indkaldelse af tilbud på Gap-analyse vedr. finansielle instrumenter De fem danske regioner indkalder hermed tilbud på gennemførelse af en gap-analyse vedr. finansielle instrumenter. Baggrund

Læs mere

Erhvervsservice i Region Midtjylland - mod fælles kvalitetsstandarder!

Erhvervsservice i Region Midtjylland - mod fælles kvalitetsstandarder! Erhvervsservice i Region Midtjylland - mod fælles kvalitetsstandarder! Disposition 1. Hvorfor sætte kvalitetsstandarder? Udviklingstendenser og udfordringer i den midtjyske. 2. Fælles målsætninger for

Læs mere

4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud

4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud 4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud I forbindelse med udbud som er omfattet udbudsdirektiverne, kan ordregiver lovligt opstille kontraktvilkår sociale klausuler

Læs mere

Finansieringsmodeller for klyngeorganisationer

Finansieringsmodeller for klyngeorganisationer Finansieringsmodeller for klyngeorganisationer InTra-Net Projekt - Notat REG X, Kolding, DK, and WTSH GmbH, Kiel, DE Indhold Mål og metode Antagelser Finansieringsmodeller for klyngeorganisationer Model

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Statsstøtte på affaldsområdet 8. april Advokat, partner Michael Honoré, Bech-Bruun

Statsstøtte på affaldsområdet 8. april Advokat, partner Michael Honoré, Bech-Bruun Statsstøtte på affaldsområdet 8. april 2014 Advokat, partner Michael Honoré, Bech-Bruun Agenda 09.30-09.35: Velkomst og introduktion til emnet 09.35-10.50: Generel introduktion til statsstøttereglerne

Læs mere

Mindre, men mere effektiv offentlig sektor Erhvervsfremme

Mindre, men mere effektiv offentlig sektor Erhvervsfremme Notat Mindre, men mere effektiv offentlig sektor Erhvervsfremme Indledning Dette notat sætter fokus på optimering af det danske erhvervsfremmesystem. Erhvervsfremmesystemet har til formål at understøtte

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE LEVERING AF LOKAL ERHVERVSSERVICE SAMT UDFØRELSE AF PRIORITEREDE UDVIKLINGSOPGAVER MELLEM SYDDJURS KOMMUNE <KONTRAKTHOLDER>

SAMARBEJDSAFTALE LEVERING AF LOKAL ERHVERVSSERVICE SAMT UDFØRELSE AF PRIORITEREDE UDVIKLINGSOPGAVER MELLEM SYDDJURS KOMMUNE <KONTRAKTHOLDER> 1 of 7 SAMARBEJDSAFTALE OM LEVERING AF LOKAL ERHVERVSSERVICE SAMT UDFØRELSE AF PRIORITEREDE UDVIKLINGSOPGAVER MELLEM SYDDJURS KOMMUNE OG Samarbejdsaftalens parter Samarbejdsaftalen er

Læs mere

Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner i perioden 2016-18.

Annoncering efter operatør til Vækstforums program Midtnet Kina innovationssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner i perioden 2016-18. Regionshuset Viborg Regional Udvikling Internationalt Kontor Skottenborg 26 DK-8000 Viborg www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde

Læs mere

Statsstøtte nr. N 314/2006 Danmark Eftergivelse af gæld for socialt udsatte personer til offentlige virksomheder

Statsstøtte nr. N 314/2006 Danmark Eftergivelse af gæld for socialt udsatte personer til offentlige virksomheder EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 06.XII.2006 K(2006)5844 endelig Vedr.: Statsstøtte nr. N 314/2006 Danmark Eftergivelse af gæld for socialt udsatte personer til offentlige virksomheder Hr. udenrigsminister

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Center for Udvikling: 5798007698386

Læs mere

NOTAT. Regulering af IPR, fortrolighedsforpligtelse og publicering ved samarbejde mellem universiteter, hospitaler og private virksomheder

NOTAT. Regulering af IPR, fortrolighedsforpligtelse og publicering ved samarbejde mellem universiteter, hospitaler og private virksomheder Bilag C IPR Koncept NOTAT Til Medico Innovation - Projektbestyrelsen Vedr. Regulering af IPR, fortrolighedsforpligtelse og publicering ved samarbejde mellem universitet, hospital og privat virksomhed Fra

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV?

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? Toprække De senere år har budt på en række evalueringer af centrale virkemidler på erhvervs- og innovationsfremmeområdet. Evalueringerne

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING EUROPA-KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING om anvendelse af bestemmelserne i traktatens artikel 86 på statsstøtte i form af kompensation for offentlig tjeneste ydet til visse virksomheder, der har fået

Læs mere

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm 19. maj 2014 Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm Baggrund I kommissoriet for arbejdsgruppen om Fremtidens erhvervsservice på Bornholm, står der overordnet som formål

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Europaudvalget 2019 KOM (2019) 0270 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.6.2019 COM(2019) 270 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om bestemmelserne i Europa-Parlamentets

Læs mere

Forsikring & Pension Att.: Claus Tønnesen Philip Heymans Alle 1 2900 Hellerup. Sendt pr. e-mail til: ct@forsikringogpension.dk

Forsikring & Pension Att.: Claus Tønnesen Philip Heymans Alle 1 2900 Hellerup. Sendt pr. e-mail til: ct@forsikringogpension.dk Forsikring & Pension Att.: Claus Tønnesen Philip Heymans Alle 1 2900 Hellerup Sendt pr. e-mail til: ct@forsikringogpension.dk Dato: 19. december 2014 Sag: TIFS-14/02901-5 Sagsbehandler: /tfl/jkk Vejledende

Læs mere

Innovationsfonden, Region Midtjylland og. Væksthus Midtjylland

Innovationsfonden, Region Midtjylland og. Væksthus Midtjylland STRATEGISK SAMARBEJDSAFTALE MELLEM Innovationsfonden, Region Midtjylland og Væksthus Midtjylland Innovationsfonden Østergade 26a 1100 København K CVR: 29035695 Region Midtjylland Skottenborg 24 8800 Viborg

Læs mere

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS 1/9 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 15. april 2019. 2/9 Indhold

Læs mere

STATSSTØTTEHÅNDBOG udarbejdet af: Erhvervs- og Vækstministeriet 2015

STATSSTØTTEHÅNDBOG udarbejdet af: Erhvervs- og Vækstministeriet 2015 STATSSTØTTEHÅNDBOG udarbejdet af: Erhvervs- og Vækstministeriet 2015 2/116 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1: INDLEDNING... 4 DEL 1.... 7 INDLEDENDE VURDERING OG ÆNDRING AF STØTTEORDNINGEN EFTER STATSSTØTTEREGLERNE...

Læs mere

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Regionalfonden, 18 %

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Regionalfonden, 18 % VEJLEDNING 2014-2020 Til anvendelse af konti for budgetter under Regionalfonden, 18 % Erhvervsstyrelsen, 20. august 2015 Udgifter Udgifter til projektgennemførelse 200 Projektarbejde, standardsats 210

Læs mere

Annoncering efter operatør sker med udgangspunkt i Regionsrådets og Vækstforums Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025 og Vækstplan 2016-2020.

Annoncering efter operatør sker med udgangspunkt i Regionsrådets og Vækstforums Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025 og Vækstplan 2016-2020. Regionshuset Viborg Regional Udvikling Internationalt Kontor Skottenborg 26 DK-8000 Viborg www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Støtte nr. N 90/ Danmark Loft over den kommunale grundskyldspromille

Støtte nr. N 90/ Danmark Loft over den kommunale grundskyldspromille EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15-05-2001 SG (2001) D/288553 Vedr.: Støtte nr. N 90/2001 - Danmark Loft over den kommunale grundskyldspromille Hr. minister, Jeg skal herved meddele Dem, at Kommissionen

Læs mere

BILAG III. Oplysninger vedrørende statsstøtte, der er fritaget efter denne forordning

BILAG III. Oplysninger vedrørende statsstøtte, der er fritaget efter denne forordning DA BILAG III Oplysninger vedrørende statsstøtte, der er fritaget efter denne forordning DEL I fremsendes via Kommissionens IT-applikation, jf. artikel 12 Sag nr. Medlemsstat Medlemsstatens referencenr.

Læs mere

Bekendtgørelse om støtte til fordel for fiskeriet i henhold til EU s statsstøtteregler og finansieret af Fiskeafgiftsfonden 1)

Bekendtgørelse om støtte til fordel for fiskeriet i henhold til EU s statsstøtteregler og finansieret af Fiskeafgiftsfonden 1) BEK nr 41 af 03/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j. nr. 15-0171-000024 Senere

Læs mere

Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af lov om erhvervsfremme og regional udvikling

Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 31. januar 2014 Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af lov om erhvervsfremme og regional udvikling 1. Indledning Denne vejlednings anvendelsesområde er kommunernes erhvervsudviklingsaktiviteter

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

Oktober Fra virvar til vækst. Fremtidens erhvervsfremmesystem

Oktober Fra virvar til vækst. Fremtidens erhvervsfremmesystem Oktober 2017 Fra virvar til vækst Fremtidens erhvervsfremmesystem Indhold: Erhvervsfremmesystemet i dag Uigennemskueligt, uklart og udbudsstyret De mange lag Et virvar Dansk Erhvervs forslag til et fremtidigt

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 UDKAST til Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 I medfør af 102, stk. 1 og 117, stk. 1 i jernbanelov, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

N O T A T. Vedr.: Regulering på området for leverance af elektricitet på basis af forsyningspligt

N O T A T. Vedr.: Regulering på området for leverance af elektricitet på basis af forsyningspligt N O T A T Vedr.: Regulering på området for leverance af elektricitet på basis af forsyningspligt 1. Indledning Energistyrelsen har erkendt, at den nuværende ordning for levering af elektricitet omfattet

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 2015 38 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for program

Læs mere

Til bestyrelsen. 12. august 2005 CBJ/kfm. Indstilling til bestyrelsesmødet den 23. august 2005, dagsordenens punkt 7. Sag:

Til bestyrelsen. 12. august 2005 CBJ/kfm. Indstilling til bestyrelsesmødet den 23. august 2005, dagsordenens punkt 7. Sag: Til bestyrelsen Ledelsessekretariatet Campusvej 55 5230 Odense M Tlf. 6550 1000 Fax 6550 1090 www.sdu.dk 12. august 2005 CBJ/kfm Indstilling til bestyrelsesmødet den 23. august 2005, dagsordenens punkt

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 17.4.2019 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det maltesiske Repræsentanternes Hus om forslag til Rådets

Læs mere

Retningslinier for Eksportstart pr. 1. Januar 2010

Retningslinier for Eksportstart pr. 1. Januar 2010 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 65.I.64.a.2.DAN KUR 4. januar 2010 Retningslinier for

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Iværksætterprogram for vækstiværksættere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Iværksætterprogram for vækstiværksættere Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Iværksætterprogram for vækstiværksættere Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 31 Vækstforum for Region Midtjylland

Læs mere

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 18. april 2011 Grønbog

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Center for Udvikling: 5798007698386

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR

RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 173691 RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR 1. BAGGRUND Socialforvaltningen, Københavns

Læs mere

Kommunernes lokale erhvervsfremme, erhvervsservice samt styring heraf. V/ Susanne Nørlund Munk, KL Herning d. 31. marts 2009

Kommunernes lokale erhvervsfremme, erhvervsservice samt styring heraf. V/ Susanne Nørlund Munk, KL Herning d. 31. marts 2009 Kommunernes lokale erhvervsfremme, erhvervsservice samt styring heraf V/ Susanne Nørlund Munk, KL Herning d. 31. marts 2009 Agenda Del I: Kommunerne og erhvervspolitikken Del II: Styring af den lokale

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

(meddelt under nummer C(2017) 2200) (Kun den engelske udgave er autentisk)

(meddelt under nummer C(2017) 2200) (Kun den engelske udgave er autentisk) L 92/100 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/652 af 29. marts 2017 om forslaget til borgerinitiativ»minority SafePack one million signatures for diversity in Europe«EUROPA-KOMMISSIONEN HAR (meddelt under

Læs mere

Bilag 2 Kravspecifikation

Bilag 2 Kravspecifikation Bilag 2 Kravspecifikation Kravspecifikationen beskriver de mindstekrav og ønsker, der gælder for den udbudte opgave. Tilbudsgiver skal for alle mindstekrav og ønsker indsætte en beskrivelse af kravets

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

Introduktion til ny OPI aftale-skabelon

Introduktion til ny OPI aftale-skabelon Introduktion til ny OPI aftale-skabelon 1 Peter Bamberg Jensen 26.05.2016 Hvorfor bruge OPI-aftaler? Udviklingsprojekter mellem offentlige og private parter rummer en række juridiske udfordringer Ligebehandling

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Udkast MEA kursus 2017 Set af: Preben Gregersen Regionalchef Tilgange til regional/lokal vækst Stedbaseret tilgang Baseret på de regionale/lokale Muligheder

Læs mere

Mødedokument ERRATUM. til betænkning

Mødedokument ERRATUM. til betænkning Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument 9.1.2018 A8-0395/2017/err01 ERRATUM til betænkning om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en proportionalitetstest forud for vedtagelse af ny

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere