Børnehjemmet Uummannaq Servicedeklaration

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børnehjemmet Uummannaq Servicedeklaration"

Transkript

1 Børnehjemmet Uummannaq Servicedeklaration Kontaktinformationer: Børnehjemmet Uummannaq Postboks Uummannaq Mail: Telefoner: / / Fax: Forstander: Souschef: Ann Andreasen Annette Dyrby

2 Børnehjemmet Uummannaq: Børnehjemmet Uummannaq er et professionelt socialpædagogisk døgnbehandlingstilbud, under Grønlands Selvstyre, med driftsreference til Døgninstitutionsafdelingen i Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender. Målgruppe og Tilbud: Børnehjemmet Uummannaq modtager børn og unge i alderen 0-18 år fra hele Grønland, og har i mange år, desuden modtaget en del af de indskrevne børns familier, med henblik på en samlet indsats for familien. Børnehjemmet Uummannaq modtager primært børn og unge, som er indskrevet på social indikation. Denne gruppe er præget af tidlige skader og traumer med de følelsesmæssige og personlighedsmæssige udfordringer, som dette medfører. Børnehjemmet Uummannaq modtager sekundært børn og unge, der udover den sociale indikation har et medfødt handicap, og derfor kan indskrives på denne indikation på vores handicapsatellit. Der er her tale om børn med f.eks. føtalt alkoholsyndrom, autismespektrumsforstyrrelser, ADHD og mental retardering. Denne målgruppe er ofte dobbeltramt, idet disse børn og unge både er præget af tidlige skader og er præget af deres handicap. Normering: Børn- og ungepladser: 21 Handicappladser: 6 Akutpladser, familiearbejde og aflastning Børnehjemmet Uummannaq har mulighed for at modtage børn, unge og familier akut eller i aflastning. Vi har mange års erfaringer i akut modtagelse og aflastning af børn, unge og familier, med udredning og videre visitering som hovedformål. Dette arbejde oprettes primært som projekter. Efterværn: Børnehjemmet Uummannaq kan tilbyde efterværn til unge der har været i behandling på Børnehjemmet. Efterværnet under Børnehjemmet er en del af udslusningen og skal ses som en forlængelse af og afslutningen på deres behandlingsforløb.

3 Børnehjemmets værdigrundlag: Når børn og unge anbringes udenfor hjemmet, er det vores opgave som døgnanbringelsessted, i samarbejde med og respekt for forældrene, at supplere hjemmets opdragelse ud fra institutionsmiljøets gunstige muligheder. Børnehjemmet er en offentligt ejet og drevet døgninstitution, og har som sådan til opgave at samarbejde med alle de instanser og fagpersoner, som er relevante for barnets og familiens trivsel og udvikling. Desuden arbejder vi på at styrke og fremme - barnets legemlige sundhed og udvikling, således så barnet får muligheder for i overensstemmelse med sit udviklingstrin at afprøve praktiske færdigheder. - etablering af relationer til børnehjemmets medarbejdere og andre børn, til sikring af tryghed og styrkelse af barnets indre udvikling. - barnet følelsesmæssigt, så det udvikler, bevarer og lærer at forstå følelser som tryghed, tillid, hengivenhed, ansvarlighed, vrede og livsglæde. - barnets skabende evner og færdigheder, med henblik på såvel oplevelse, som udøvelse af skabende aktiviteter. - identitetsdannelsen, ved at barnet bibringes forståelse og viden om inuitkulturen, samtidig med at det introduceres til fremmede kulturer, den moderne verden og dens kommunikationsmuligheder og teknologier. - udviklingen af barnets tanke- og idé verden, ved at give barnet muligheder for mangeartet oplevelser, der fremmer trangen til at udforske - omgivelserne, og styrker barnets viden om sig selv, sin egen identitet, og sin omverden, og styrker dets sprog- og begrebsdannelse, med særlig vægt på modersmålet. - barnets oplevelse af, at være med i et fællesskab, således så det opdrages til at være et socialt væsen, der fungerer både selvstændigt og i et fællesskab med andre, og i den forbindelse udvikler og forstår de følelser og begreber der er knyttet til solidaritet og medmenneskelig ansvarlighed. - barnets opdragelse, i forholdt til at deltage aktivt, i det liv der omgiver det. På denne måde udvikler barnet en sund forståelse for samfundet og sine medmennesker.

4 Børnehjemmet anser det desuden som vigtigt at lære grønlandske børn og unge om bæredygtig udnyttelse af naturen og dens ressourcer. Det er et mål, at børnene og de unge bliver miljøbeviste. Uummannaq Børnehjem arbejder imod stigmatisering og fastlåsning af bestemte rollemønstre, da det forhindrer evner og ressourcer i at udfoldes. Børnehjemmet praktiserer dette ved at støtte op om barnets individuelle muligheder for udvikling Pædagogik og Behandling: Børnehjemmet Uummannaq er et behandlingshjem, hvis hovedformål er at skabe en tryg hverdag for børnene og de unge. Trygheden er både en forudsætning for behandlingsarbejdet og en del af behandlingsarbejdet. Pædagogikken og behandlingen på Børnehjemmet Uummannaq er baseret på miljøterapeutiske principper, kolonier og projekter. I den pædagogiske proces, er der desuden fokus på relations arbejde, med det formål, at lære børnene og de unge, at opbygge gensidigt forpligtende relationer til andre, i hverdagen på Børnehjemmet og i deres familier. På Børnehjemmet Uummannaq arbejder vi ud fra flere forskellige teoretiske retninger alle med det til fælles, at de repræsenterer et humanistisk menneskesyn. Vi opfatter mennesket som aktivt i sin verden, hele tiden i kontakt og udveksling med omgivelserne. På Børnehjemmet Uummannaq er arbejdet bl.a. inspireret af den systemiske tankegang (Noel Larson & James Maddock v/ Eva Hildebrand og Conni Gregersen). Desuden anvender vi psykodynamisk tænkning og metode i psykoterapeutiske samtaler og forløb. Vi arbejder med spædbarnsterapi i behandlingen af tidlige traumer. (Inger Thormann & Inger Poulsen) Hvert enkelt barn analyseres med henblik på at finde den bedst tilpassede, individuelle tilgang til behandlingsarbejdet. Hertil indkalder vi jævnligt og efter behov, eksperter på forskellige områder. Miljøterapi som den primære behandlingsramme Behandlingen på Børnehjemmet Uummannaq er først og fremmest baseret på miljøterapeutiske principper.

5 I det miljøterapeutiske arbejde fokuseres der på inklusion af alle børn og unge på lige fod uanset om de tilhører den ene eller den anden målgruppe. Dette gør vi dels for at udvikle børnenes sociale kompetencer og dels for at modvirke en yderligere stigmatisering. Det har vist sig, at den miljøterapeutiske metode er velegnet både til børn og unge med tidlige traumer og til børn og unge som udover de tidlige traumer også har medfødte handicaps. I det miljøterapien arbejdes der ud fra nogle principper, der kan ses som fem selvstændige, indbyrdes afhængige og på hinanden byggende processer. Vi vurderer og tilrettelægger indsatsen ud fra det enkelte barns behov for: beskyttelse, støtte, struktur, engagement og validering: 1) Beskyttelse: Bevidste, planlagte handlinger og ytringer i miljøet, som sikrer fysisk velvære, og som mindsker belastningen ved at have utilstrækkelig selvkontrol eller almagtsfølelse. Beskyttelse vil sige at give tryghed, skærme eller tage hånd om. Målet er at hindre (selv)destruktiv og udadrettet adfærd. 2) Støtte: Bevidste, planlagte handlinger og ytringer i miljøet, som fører til, at barnet/den unge føler sig bedre/er gladere, og som øger selvværdet. Grundtanken i støtten er, at den skal få barnet/den unge til at føle velvære og sikkerhed. Det skal øge selvfølelsen og derigennem mindske fortvivlelse og angst. 3) Stuktur: Bevidste, planlagte handlinger som skaber forudsigelighed over tid (gennem dage, uger og måneder), og mht. sted og situationer. Struktur er alle de aspekter ved miljøet, som lægger vægt på forudsigelighed og gør miljøet mindre flydende. Strukturen skal få barnet til at føle sig knyttet til omgivelserne uden at være bange for at blive misforstået, invaderet eller overladt til sig selv. 4) Engagement: Bevidst, planlagte handlinger og ytringer i miljøet, som fører til, at barnet knytter sig aktivt til sit sociale miljø (indenfor og udenfor børnehjemmet) og lever i dette. Det er ligeledes et mål, at barnet påtager sig mere ansvar for sine handlinger. 5) Validering: Bevidste, planlagte handlinger og ytringer i miljøet, som bekræfter barnets individualitet og egenart. Disse processer tillader barnet at udtrykke sin lidelse, tilrettelægges så barnet bedre forstår sine egne forudsætninger og handlinger og giver plads til at tolerere/acceptere afvigelser, tab og ensomhed. (Definitionen af de miljøterapeutiske begreber er med inspiration fra Miljøterapi en model for tænkning, holdning og handling i en psykiatrisk institution udgivet af den Norske Stiftelsen Psykiatrisk Oplysning i 1999.)

6 Andre behandlingsformer i vores arbejde Udover miljøterapien anvender vi også projekter og kolonier som en væsentlig del af behandlingsarbejdet. Vi benytter projekter og aktiviteter med: Musik Kunst Naturoplevelser Rejser Forankring af identitet i grønlandsk kultur Sport Aktiviteterne er integreret i den daglige rytme på Børnehjemmet, og er som sådan ikke noget det enkelte barn eller den unge kan vælge til eller fra. I det socialpædagogiske arbejde bruger vi både de daglige udfordringer i hverdagen og udfordringer på ture, rejser og andre projekter til at fremme børnenes personlige udvikling. Denne indsats styrker børnenes faglighed og understøtter en identitet, som er med til at øge deres selvværd og selvfølelse. Børnehjemmet har f.eks. en dagligdag med musik og musikterapi. Børnene spiller både for at kunne udtrykke deres følelser og styrke deres selvværd, for at styrke deres mentale udholdenhed og for at lære dem at vedvarende øvelse og træning har effekt. Projekter og aktiviteter tilfører børnene og de unge positive erfaringer og kompetencer, som de kan bringe med sig videre ud i livet, hvilket kan hjælpe dem med at holde fast i nogle af de værdier som det har fået med sig fra deres ophold på Børnehjemmet. Behandlingen af børn og unge med tidlige traumer og handicaps: For at den handicappet målgruppe skal have optimalt gavn af behandlingen på Børnehjemmet Uummannaq, skal den primære problemstilling for disse børn og unge være den tidlige skade. Børnehjemmet supplerer med forståelse og metoder i forhold til deres handicap og de behandlingsmæssige hensyn bliver individuelt tilpasset til det enkelte barns specielle behov. Dette komplicerer behandlingsarbejdet væsentligt. Ved tilrettelæggelse af indsatsen ift. børn og unge med tidlige traumer og handicap tages udgangspunkt i barnets/den unges funktionsnedsættelse og de barrierer, der er for at barnet/den unge har lige muligheder både i samværet med andre og lige muligheder for uddannelse og arbejde.

7 Den behandlingsmæssige og pædagogiske indsats er ligesom arbejdet med de øvrige børn på børnehjemmet baseret på miljøterapeutisk indsats kombineret med en individuelt tilrettelagt indsats. I den individuelt tilrettelagte indsats fokuseret der på barnets/den unges forudsætninger og de af funktionsnedsættelsen følgende behov. For at give barnet/den unge de bedst mulige betingelser for at profitere af den miljøterapeutiske indsats arbejdes der individuelt med kompenserende indsats, fx struktur og forudsigelighed for børn og unge med autismespektrumsforstyrrelser og ADHD, og mestringsstrategier, f.eks. kompetence til selv at vedligeholde egne støttestrukturer. I forhold til børn og unge som udover tidlige traumer har en medfødt autismespektrumsforstyrrelse er der særligt fokus på at kompensere for manglende intuitiv adgang til indsigt i egne og andre menneskers tanker og følelser. Der arbejdes med udvikling af bevidst empati og sociale kompetencer gennem socialtræningsaktiviteter I forhold til børn og unge som udover tidlige traumer har ADHD er der særligt fokus på at kompensere for manglende impulskontrol og organiseringsvanskeligheder. Der arbejdes med at styrke opmærksomhed og organisering gennem aktiviteter som sport og naturliv. Udslusning gennem efterværn: Børnehjemmet vægter, at ethvert anbringelsesforløb går over i en udslusningsfase gennem efterværn. Det er vores erfaringer at et veltilrettelagt efterværn er af stor betydning for den unges videre vej ud i livet I efterværnsarbejdet er fokus rette mod den unges selvstændiggørelse. Først og fremmest er opgaven i efterværnsarbejdet at hjælpe og støtte den unges evne til at få en dagligdag til at hænge sammen socialt, økonomisk og praktisk. Børnehjemmet Uummannaq vægter desuden støtte af den unges muligheder for at gennemføre en uddannelse eller til at varetage en jobfunktion i efterværnet. Vi har i forbindelse med efterværn mulighed for at tilbyde den unge at bo i egen bolig / værelse i en udslusningsbolig under Børnehjemmet, med en 24 timers kontaktmulighed, regelmæssige samtaler, og hjælp til praktiske og administrative opgaver. Under efterværn kan der desuden tilbydes terapeut / psykologsamtaler til den unge. Et efterværn under Børnehjemmet Uummannaq indebærer ligesom den forudgående behandling en tilpasning til den enkelte unges behov.

8 Visioner : På Børnehjemmet Uummannaq arbejder vi hele tiden på, at forbedre indsatsen i behandlingen af børnene og de unge. Vi ønsker at udvikle og tilpasse den pædagogiske praksis således så vores behandling følger med den generelle samfundsudvikling, og vi dermed bedre er i stand til at tackle de problematikker og udfordringer, der er i arbejdet med børn og unge med tidlige skader samt børn og unge med tidlige skader og handicaps. Tilsyn: Det er Døgninstitutionsafdeling under Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender der har tilsynsmyndigheden med Børnehjemmet Uummannaq. Der foretages tilsyn en gang om året. Visitation: Visitationen til Børnehjemmet Uummannaq foregår gennem Den Centrale Venteliste der koordineres af Døgninstitutionsafdelingen under Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender. På Børnehjemmet består visitationsudvalget af ledelsen og en gruppe medarbejdere. Vi indhenter desuden professionel rådgivning og konsulentbistand fra bl.a. psykologer i mange visitationssager. Takster for anbringelse på Børnehjemmet Uummannaq: Børn og Unge: Handicapsatellit: kr. / Døgn kr. / Døgn I forbindelse med akutte anbringelse og anbringelser af særlig belastende karakter, kan det være nødvendigt at der ud over den normale takst bevilliges økonomi til støttetimer og ekstra omkostninger til oprettelse af projekter og særlige tiltag. Uummannaq d. 1. februar 2015 Ann Andreasen Forstander

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj er et af Aabenraa Kommunes tilbud til elever, der har særlige behov. Specialcenteret er en selvstændig afdeling af Kongehøjskolen.

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Lov om Social Service 85 /87

Lov om Social Service 85 /87 / Lov om Social Service 85 /87 Botilbud Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens formål og opbygning 4. Visitationspraksis og funktionsevnevurdering

Læs mere

ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning

ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Ydelsen i botilbud, der er oprettet i henhold

Læs mere

Kvalitetsstandard. Støttekontakttilbud til unge

Kvalitetsstandard. Støttekontakttilbud til unge Kvalitetsstandard Støttekontakttilbud til unge Kvalitetsstandard for støttekontakttilbud til unge Vision Visionen på det sociale område er at skabe og videreudvikle et fleksibelt og dynamisk tilbud for

Læs mere

BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL

BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL BUPL S PÆDAGOGISKE PROFIL BUPL ønsker at formulere en pædagogisk profi l som et fælles værdigrundlag for, hvad vi som organisation og som medlemmer af denne organisation ser det ønskeligt at satse på i

Læs mere

JELLING HAVE. Et bo- og behandlingssted for voksne med psykiske eller psykiatriske problemstillinge. Livet skal leves hele livet

JELLING HAVE. Et bo- og behandlingssted for voksne med psykiske eller psykiatriske problemstillinge. Livet skal leves hele livet JELLING HAVE Et bo- og behandlingssted for voksne med psykiske eller psykiatriske problemstillinge Livet skal leves hele livet OM JELLING HAVE Jelling Have ligger midt i Jelling - en by med en storslået

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Tilbudsbeskrivelse M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Formål: Det overordnede formål med M-klassen er at tilgodese intentionerne bag Roskilde Kommunes målsætning om den inkluderende skole og at

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 bobudene Godkendt af Byrådet den Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Bobud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

BILAG 1, DET SOCIALFAGLIGE NOTAT OMKRING TILBUDDETS STRUKTUR OG INDHOLD

BILAG 1, DET SOCIALFAGLIGE NOTAT OMKRING TILBUDDETS STRUKTUR OG INDHOLD BILAG 1, DET SOCIALFAGLIGE NOTAT OMKRING TILBUDDETS STRUKTUR OG INDHOLD Ud fra en behandlingsmæssig tilgang er det relevant at opdele de børn og unge, der har behov for et dagbehandlingstilbud i 3 kategorier.

Læs mere

ABL 105 samt SEL længerevarende botilbud med døgndækning

ABL 105 samt SEL længerevarende botilbud med døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 105 samt SEL 83 + 85 - længerevarende botilbud med døgndækning Godkendt i Socialudvalget 1. december 2016. Gyldig pr. 1. januar 2017 Formål Ydelsen i botilbud,

Læs mere

JELLING HAVE. Et bo- og behandlingssted for voksne med psykiske eller psykiatriske problemstillinger. Livet skal leves hele livet

JELLING HAVE. Et bo- og behandlingssted for voksne med psykiske eller psykiatriske problemstillinger. Livet skal leves hele livet JELLING HAVE Et bo- og behandlingssted for voksne med psykiske eller psykiatriske problemstillinger Livet skal leves hele livet OM JELLING HAVE Jelling Have ligger midt i Jelling - en by med en storslået

Læs mere

Behandling af børn, unge og deres familier

Behandling af børn, unge og deres familier Behandling af børn, unge og deres familier Navlestrengen er ligesom en sikkerhedssele, så barnet ikke falder ud af moderen. Nu er der kommet et ozonhul i himmelen. Så er Guds gulv ikke længere helt tæt,

Læs mere

JELLINGGÅRD. Et bo- og behandlingssted for unge mellem 18 og 35 år med psykiske eller psykiatriske problemstillinger. Livet skal leves hele livet

JELLINGGÅRD. Et bo- og behandlingssted for unge mellem 18 og 35 år med psykiske eller psykiatriske problemstillinger. Livet skal leves hele livet JELLINGGÅRD Et bo- og behandlingssted for unge mellem 18 og 35 år med psykiske eller psykiatriske problemstillinger Livet skal leves hele livet OM JELLINGGÅRD Jellinggård ligger lige uden for Jelling

Læs mere

Familiebo. et opholdssted for familier

Familiebo. et opholdssted for familier Familiebo et opholdssted for familier En mulighed for en ny fortælling Familiebo er et socialpædagogisk opholdssted for socialt eller psykisk sårbare børnefamilier. Vi har plads til 7 familier i vores

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Servicedeklaration for Glim Refugium 2016

Servicedeklaration for Glim Refugium 2016 Servicedeklaration for Glim Refugium 2016 Praktiske oplysninger Gammelgårdsvej 1A, 4000 Roskilde Tlf.: 46 36 90 46 Forstander: Birgitte Knuth Linnet Hjemmeside: www.glim-refugium.dk E-mail: glimrefugium@regionsjaelland.dk

Læs mere

KOLLEGIET. Et bo- og behandlingssted for unge mellem 18 og 35 år med psykiske eller psykiatriske problemstillinger. Livet skal leves hele livet

KOLLEGIET. Et bo- og behandlingssted for unge mellem 18 og 35 år med psykiske eller psykiatriske problemstillinger. Livet skal leves hele livet KOLLEGIET Et bo- og behandlingssted for unge mellem 18 og 35 år med psykiske eller psykiatriske problemstillinger Livet skal leves hele livet OM KOLLEGIET Kollegiet ligger naturskønt på Hærvejen mellem

Læs mere

Indledning s.2. Problemformulering s.2. Analysen s.2. Anerkendelse s.3. Etiske dilemmaer s.3. Pædagogisk arbejdes metoder s.4. Konklusionen s.

Indledning s.2. Problemformulering s.2. Analysen s.2. Anerkendelse s.3. Etiske dilemmaer s.3. Pædagogisk arbejdes metoder s.4. Konklusionen s. 1 års opgaven af Bettina Agerkvist 07c Indholdsfortegnelse. S.1 Indledning s.2 Problemformulering s.2 Analysen s.2 Anerkendelse s.3 Etiske dilemmaer s.3 Pædagogisk arbejdes metoder s.4 Konklusionen s.4

Læs mere

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK Esbjerg Kommunes BØRN - og UNGEPOLITIK Sammenhæng og helhed 2014 August 2014 Forord For to år siden blev Esbjerg Kommunes Børn- og ungepolitik sendt ud i verden for at være den røde tråd, som skaber helhed

Læs mere

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 108 og lignende boformer (Støtte i boformer efter Almenboliglovens 115) Lovgrundlag

Læs mere

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indledning. Socialministeriets krav om udarbejdelse af kvalitetsstandard for botilbud egnet til ophold er hjemlet i 139 i lov

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Opholdsstedet Sundbylillevej Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Team Cura Team Cura er et socialpædagogisk tilbud, som består af et tværfagligt samarbejde mellem psykologer, pædagoger og

Læs mere

Maglesøhus - Et døgntilbud til børn og unge med behandlingsbehov

Maglesøhus - Et døgntilbud til børn og unge med behandlingsbehov Tryghed, omsorg & beskyttelse Maglesøhus - Et døgntilbud til børn og unge med behandlingsbehov Maglesøhus er et privat bosted, behandlingssted samt botræningstilbud, til børn og unge i alderen 12-26 år.

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 2 Indledning I det følgende vil vi fortælle om de tanker, idéer og værdier, der ligger til grund for det pædagogiske arbejde der udføres i institutionen. Værdigrundlaget

Læs mere

Servicedeklaration for Børneskolen, Filadelfia 2015

Servicedeklaration for Børneskolen, Filadelfia 2015 Praktiske oplysninger Dr. Sellsvej 23, 4293 Dianalund Tlf.: 58 27 12 30 Daglig leder: Jesper Thor Olsen Hjemmeside: www.boerneskolen.dk E-mail: boerneskolen@filadelfia.dk Servicedeklaration for Børneskolen,

Læs mere

Bostedet Vangeleddet

Bostedet Vangeleddet Bostedet Vangeleddet Beboerne fremmer deres udvikling, selvstændighed og sundhed gennem velfærdsteknologi og socialpædagogiske tiltag. Vision: Bostedet Vangeleddet er førende i forhold til velfærdsteknologi

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse Ungehus

Ydelsesbeskrivelse Ungehus Ydelsesbeskrivelse Ungehus Bornholms FamilieCenter - Ungehus 2011 Ungehuset Bornholms FamilieCenter... 3 Organisering... 3 Personale... 4 Målgruppe... 5 Pædagogik og metode... 5 Hvordan udmøntes indsatsen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Allégårdens Rusmiddelpolitik

Allégårdens Rusmiddelpolitik Allégårdens Rusmiddelpolitik Ungecentret Allegården forholder sig aktivt til de anbragte unges brug af rusmidler. Det betyder, at unge, der bor på Allégården, kan forvente, at de kommer til at forholde

Læs mere

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96 730 200 Rådgivningsafdelingen Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Læs mere

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og elever samt høj trivsel på skolen. I værdiregelsættet skal

Læs mere

Beskrivelse af lederstillingen ved Møllehuset. Langeland Kommunes behandlingssted for børn og unge

Beskrivelse af lederstillingen ved Møllehuset. Langeland Kommunes behandlingssted for børn og unge Beskrivelse af lederstillingen ved Møllehuset Langeland Kommunes behandlingssted for børn og unge Beskrivelse af Møllehuset: Møllehuset er et miljøterapeutisk behandlingssted for børn og unge fra Langeland.

Læs mere

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik Indhold 1. Indledning... 2 2. Værdier og mål for Børn og Unge... 3 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken... 3 4. Byrådets børne- og familiesyn... 3 Tema: Den enkelte og familiens trivsel og ressourcer....

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere

Sanatorievej B 17. Postboks 150. 3920 Qaqortoq. Forstander: Sara Tessing, forstander@inaat.gl, tlf. +299 642117 lok.1 mobil nr.

Sanatorievej B 17. Postboks 150. 3920 Qaqortoq. Forstander: Sara Tessing, forstander@inaat.gl, tlf. +299 642117 lok.1 mobil nr. Inuusuttut Inaat Hvem er vi? Inuusuttut Inaat er en døgninstitution under Grønlands selvstyre, Departementet for familie, ligestilling og socialvæsen og ligger i Qaqortoq i Sydgrønland. Vores adresse er:

Læs mere

Servicedeklaration Ungdomskollegiet Tårnly

Servicedeklaration Ungdomskollegiet Tårnly Servicedeklaration Ungdomskollegiet Tårnly Tilbuddets navn og kontaktoplysninger Ungdomskollegiet Tårnly Egeskovvej 4 8800 Viborg www.taarnly.viborg.dk Tlf.nr.: 87 87 72 15 Mobil: 24941303 Mail: tarnly@viborg.dk

Læs mere

Tilsynets art Det driftsorienterede tilsyn jf. SEL 148. Nej

Tilsynets art Det driftsorienterede tilsyn jf. SEL 148. Nej Tilsynsrapport for "indtast institutionsnavn" Formålet med tilsynet: At påse at borgeren får den hjælp, som de har ret efter loven og efter de beslutninger, kommunalbestyrelsen har truffet. At hjælpen

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever:

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Antimobbestrategi for eleverne på Maglebjergskolen Gældende fra den Oktober 2017 En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Maglebjergskolen er en specialskole

Læs mere

Ungespecialet. Vi arbejder på, at skabe individuelle behandlingsforløb der er gennemsigtige, involverende og fleksible.

Ungespecialet. Vi arbejder på, at skabe individuelle behandlingsforløb der er gennemsigtige, involverende og fleksible. Ungespecialet Døgnophold - Korttidsanbringelse 0-12 mdr. - 12 pl. Afdelingen Korttidsanbringelse er en del af Ungespecialet. Afdelingen Korttidsanbringelse er en nyoprettet afdeling med fokus på korte,

Læs mere

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag Målgruppe Levering af ydelsen

Læs mere

Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre, som er oprettet efter Folkeskolelovens 20 stk. 2.

Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre, som er oprettet efter Folkeskolelovens 20 stk. 2. Sorø Kommune Supercenter Smilehullet, Holbergskolen Holbergsvej 42 4293 Dianalund Tlf.:58264810 smilehullet@soroe.dk Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre,

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik. for Haderslev Kommune. version 2013

Sammenhængende børnepolitik. for Haderslev Kommune. version 2013 Sammenhængende børnepolitik for Haderslev Kommune version 2013 Sammenhængende Børnepolitik 1 for Haderslev Kommune Indholdsfortegnelse Indledning Baggrund, udarbejdelse og godkendelse Afgræsning og sammenhæng

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Kerneydelse i Center for Børn med Handicap

Kerneydelse i Center for Børn med Handicap Socialforvaltningen CBH - Center for Børn med Handicap 1. februar 2013 Kerneydelse i Center for Børn med Handicap Indledning Center for Børn med Handicap (CBH) rummer København Kommunes døgn- og aflastnings

Læs mere

At gøre den unge i stand til på sigt at klare sig i eget hjem og eventuelt med støtte

At gøre den unge i stand til på sigt at klare sig i eget hjem og eventuelt med støtte 107-botilbud på Munkegården, Avernakø Baggrund for 107-tilbud: Unge med særlige behov som følge af nedsat funktionsniveau eller særlige sociale problemer kan henvises til et midlertidigt botilbud gennem

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

Ydelseskatalog. Ydelseskatalog bilag 2. Funktionsniveau Ydelser Timer pr. uge Funktionsniveau 1.

Ydelseskatalog. Ydelseskatalog bilag 2. Funktionsniveau Ydelser Timer pr. uge Funktionsniveau 1. Ydelseskatalog bilag 2 Ydelseskataloget beskriver mere detaljeret den individuelle pædagogisk støtte der visiteres i henhold til funktionsniveau 1 15. Timetildelingen er en gennemsnitlig bevilling. Det

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Vildbjerg Skole Værdiregelsæt Skolens værdier - Det forstår vi ved værdien, sådan tager vi ansvar, og det skal værdien fremme: Første værdi Vi passer på hinanden

Læs mere

Børnepolitik Version 2

Børnepolitik Version 2 Børnepolitik Version 2 Læring Helhed Omsorg Forskellighed Anerkendelse Ansvar Leg - venskab Sundhed Borgmesteren og udvalgsformandens forord Børnepolitikken Mariagerfjord Kommune har med en fælles børnepolitik

Læs mere

CAFA er et konsulenthus, der udfører mange forskellige typer af undersøgelser med udgangspunkt i udsatte børn, unge og voksne

CAFA er et konsulenthus, der udfører mange forskellige typer af undersøgelser med udgangspunkt i udsatte børn, unge og voksne CAFA er et konsulenthus, der udfører mange forskellige typer af undersøgelser med udgangspunkt i udsatte børn, unge og voksne Undersøgelser Vi løser alle opgaver, der har udsatte børn, unge og voksne i

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Konceptet er udformet på en sådan måde, at det kan rumme de varierede forhold, lokalforeningerne

Konceptet er udformet på en sådan måde, at det kan rumme de varierede forhold, lokalforeningerne 1 2 Konceptet blev første gang vedtaget på generalforsamlingen den 6. marts 2010 og ændret på generalforsamlingen den 12. marts 2011 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Oprettelse af nyt visitationsudvalg for 0-6 års området NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Baggrund: Hvidovre Kommune søger hele tiden at udvikle kommunens tilbud til børn i udsatte positioner og deres familier. Det

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Familieplejernes faglighed og kompetencer

Familieplejernes faglighed og kompetencer Familieplejernes faglighed og kompetencer August & september 2012 1. Indledning Barnets Reform har som erklæret mål, at familieplejeområdet skal prioriteres. Dels er der med reformen et politisk ønske

Læs mere

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK Holstebro Kommune HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2015-2018 1. Indledning...4 2. Værdier og mål for Børn og Unge...5 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken...6 4. Byrådets børne- og familiesyn...6

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Inklusionspolitik for Børne- og Kulturforvaltningen i Tårnby Kommune. 0 18 års-området

Inklusionspolitik for Børne- og Kulturforvaltningen i Tårnby Kommune. 0 18 års-området Inklusionspolitik for Børne- og Kulturforvaltningen i Tårnby Kommune 0 18 års-området Indledning: Inklusionsbegrebet i Tårnby Kommune baserer sig grundlæggende på Salamanca-erklæringen 1 fra 1994, der

Læs mere

Rusmiddelpolitik for Platangårdens Ungdomscenter

Rusmiddelpolitik for Platangårdens Ungdomscenter Rusmiddelpolitik for Platangårdens Ungdomscenter Baggrund Det er et anerkendt vilkår, at risikovillighed og det at eksperimentere med bl.a. identitet, tilhørsforhold og rusmidler fylder forholdsvis meget

Læs mere

Englegårdskolen. Skole med dagbehandling for særligt sensitive børn og unge med angst og traumer.

Englegårdskolen. Skole med dagbehandling for særligt sensitive børn og unge med angst og traumer. Englegårdskolen Skole med dagbehandling for særligt sensitive børn og unge med angst og traumer. Hersnap Bygade 14 5380 Dalby Tlf. 65 34 12 10 E-mail: info@englegaardskolen.dk Hjemmeside: www.englegaardskolen.dk

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Med Børn & Unge politikken præsenterer Esbjerg Kommune de værdier og det børnesyn, som skal sikre, at alle kommunens børn og unge får

Læs mere

Kvalitetsstandard for anbringelser. Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef

Kvalitetsstandard for anbringelser. Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef Familie og Børn Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2011/04413 Dato: 11-05-2011 Sag: Sagsbehandler: Kvalitetsstandard for anbringelser Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef

Læs mere

Bornholms FamilieCenter

Bornholms FamilieCenter Hvor er min Cola? 1 Bornholms FamilieCenter Centerleder Stab Distrikt Vest (Myndighed) Distrikterne Land (Myndighed) Behandlingssektor Fællesfunktion Tilbud 0 til 5 årige Ungehus 14 til 23 år Børne- og

Læs mere

At gøre den unge i stand til på sigt at klare sig i eget hjem og eventuelt med støtte

At gøre den unge i stand til på sigt at klare sig i eget hjem og eventuelt med støtte 107-botilbud på Munkegården, Avernakø Baggrund for 107-tilbud: Unge med særlige behov som følge af nedsat funktionsniveau eller særlige sociale problemer kan henvises til et midlertidigt botilbud gennem

Læs mere

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune

Sårbare børn og unge. Politik for Herning Kommune Sårbare børn og unge Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Såbare børn og unge - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Fremtidens socialpsykiatriske bo-tilbud i Guldborgsund Kommune.

Fremtidens socialpsykiatriske bo-tilbud i Guldborgsund Kommune. Fremtidens socialpsykiatriske bo-tilbud i Guldborgsund Kommune. Definitioner: Socialpsykiatri = Alt det der sker, når borgeren er udskrevet og skal have en hverdag til at hænge sammen, det omfatter bl.a.

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge KONTAKT Ved behov for rådgivning og/eller faglig sparring vedrørende en eller flere af kompetencecentrenes målgrupper, tages direkte kontakt til det relevante kompetencecenter. Kompetencecenter børn og

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til

Læs mere

Konference om familiebehandling

Konference om familiebehandling Konference om familiebehandling Katuaq, 21.10.2011 Præsentation af MIANERNARTOQ AKIUUSSINNAASSUSERLU Sårbarhed og modstandskraft Efteruddannelse af medarbejdere ved Familiecentre og Krisecentre 2009-2011

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge Psykiatri INFORMATION til pårørende til børn og unge VELKOMMEN Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom har du et naturligt ansvar for din datter eller søn, og du er samtidig en betydningsfuld

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området.

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området. Lov om social service 107, midlertidigt botilbud Serviceloven 107: Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

SUF Den Sociale Udviklingsfond

SUF Den Sociale Udviklingsfond SUF Den Sociale Udviklingsfond Den Sociale Udviklingsfond SUF SYD SUF SYD s vision er at udvikle og arbejde med metoder og indhold som gør den afgørende forskel for unge og familier»med betydelige personlige

Læs mere

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte Pårørendepolitik for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte 2 Forord Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk kan både kan give støtte, omsorg og bidrage med praktisk

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015 3 Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn

Retningslinjer for det personrettede tilsyn September 2013 Retningslinjer for det personrettede tilsyn 2. udgave Indledning og formål Jf. Lov om Social Service, 148, skal Frederikssund Kommune føre løbende tilsyn med barnets eller den unges forhold

Læs mere

Midlertidige botilbud

Midlertidige botilbud Midlertidige botilbud Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for midlertidige botilbud Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau, som tilbydes i Sønderborg Kommune. Hvem kan få ophold i et

Læs mere