Indsats i olielandsbyer - Projekt i Roskilde Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indsats i olielandsbyer - Projekt i Roskilde Kommune"

Transkript

1 Indsats i olielandsbyer - Projekt i Roskilde Kommune Januar 2017

2 Baggrund I foråret 2014 blev der under et møde i Region Sjælland om strategisk energiplanlægning, udpeget en indsats overfor de mange landsbyer, der primært blev opvarmet af oliefyr. Der var mellem kommunerne enighed om, at fælles varme til olielandsbyer kunne være et af de første konkrete projekter i strategisk energiplanlægning. En indsats der kunne løftes af kommunerne uden de store strategiske overvejelser. Samtidig var man bekendt med realiserede fælles varme projekter i et par landsbyer, hvor der var stor tilslutning og tilfredshed. Projektet omkring Olielandsbyer blev derefter en vigtig del af det tværkommunale partnerskabsprojekt Strategisk Tværkommunal Energiplanlægning Sjælland, støttet af Region Sjælland, med Energiklyngecenter Sjælland som projektleder og Roskilde Universitetscenter (RUC) som faglige konsulenter. I den forbindelse leverede RUC status for varmeforsyningen gennem BBR oplysninger samt startberegninger for etablering af fælles varme i 118 landsbyer på Sjælland, heraf otte i Roskilde Kommune. Projektstart Roskilde Kommune besluttede med budgetvedtagelsen i oktober 2014, at afsætte kr. i 2015 til at igangsætte analyse af, hvordan landsbyer, der i dag får varme via fossile brændstofkilder (olielandsbyer), bedst kan overgå til mere bæredygtige varmeformer, herunder fyring med halm. I efteråret 2014 bestilte kommunen Rambøll til specifikke beregninger for kommunens otte udpegede landsbyer, nu kvalificeret med indberettet energiforbrug og erfaringsdata. Denne analyse fik indsnævret antallet af landsbyer fra 8 til 5 med et varmegrundlag, der gjorde etablering af fælles varme teknisk muligt og økonomisk rentabelt. Sideløbende med analysen startede kommunen et samarbejde med Teknologisk Instituts energiantropologer om kommunens tilgang til landsbyerne. Kommunen blev i samarbejdet klogere på hvilke mekanismer, der er i spil i små bysamfund. Teknologisk Institut bidrog yderligere med en analyse, der viste det socialkulturelle billede af byerne og gav forslag til, hvordan dialogen med landsbyerne kunne igangsættes. Med disse materialer og viden var tiden kommet til at kontakte landsbyerne. Projektet igangsættes I foråret 2015 kontaktede kommunen de 5 byer: Ramsømagle, Ørsted, Hastrup, Darup og Herringløse. Der blev startet et samarbejde med 3 af byerne; Ramsømagle, Ørsted og Hastrup. Darup og Herringløse blev sat på stand by. Darup havde problemer vandforsyningen og sammen med en repræsentant for byen blev det vurderet, at dette skulle løses, inden byen kunne arbejde med et projekt om fælles varme. Herringløse havde som en del af et tidligere Energilandsbyprojekt, fået udskiftet en del oliefyr til individuelle løsninger og havde tidligere haft dialogen om fælles varme uden den store opbakning.

3 Opsummering af projektaktiviteter I de tre byer, som projektet har fokuseret på; Ørsted, Ramsømagle og Hastrup har der gennemgående været den samme proces, dog med tidsmæssig forskydning. Der er i alle tre byer holdt borgermøde med information om ideen til fælles varme og et tilmeldingsarrangement. I gennemsnit har der deltaget borgerne til disse møder. Varmeforsyning er kommet i fokus i byerne og interessen for at forny sin varmekilde er til stede, trods den lave oliepris. Der har over projektperioden , været dialog om både fælles varme og individuelle løsninger. Derudover har borgerne delt deres erfaringer og overvejelser om forskellige varmekilder. Igennem projektet er der etableret et godt samarbejde mellem kommunen og varmegrupperne i landsbyerne. I de tre byer er der i alt holdt ca. 20 møder med varmegrupperne, ofte med deltagelse fra forsyningsselskabet Fors og konsulentvirksomheden Rambøll. Kommunen har gennem projektperioden oprettet et digitalt indberetningssystem, så borgerne via kommunens hjemmeside kunne indberette opvarmningskilder, deres forbrug og melde deres interesse. Der er etableret et godt samarbejde med kommunens forsyningsselskab Fors, hvor der igennem en række workshops med konsulenter er blevet analyseret på selskabsmodeller ved etablering af et lokalt a.m.b.a. og set på finansiering og budgetter ud fra konkrete tilbud fra entreprenører. Sammen med Energiklyngecenter Sjælland har projektet haft en infostand på Roskilde Dyrskue i årene I 2015 mødtes Borgmester Joy Mogensen med varmegrupperne omkring projektet, og i 2016 blev der holdt fælles workshop for alle varme- og energigrupper på standen. Kommunen har løbende været i dialog med Østlige Øers Landboforeninger, deltaget i ekskursioner, udvekslet erfaringer og kommunen har fået kontakter til halmleverandører i relevante områder.

4 I efteråret 2016 forhåndsgodkendte byrådet at stille kommunegaranti, hvis et af fælles varmeprojekterne kunne realiseres. Efterfølgende er det grundigt undersøgt hvilken garantiprovision kommunen skal kræve ved et kommunekredit lån. På baggrund af det gode samarbejde mellem kommunen og landsbyerne vil eventuelle kommende aktiviteter have en god mulighed for en lokal opbakning gennem de lokale kontakter, der er etableret. Overordnet set har den lave oliepris i projektperioden været en meget hård økonomisk konkurrent til fælles varme, fordi det økonomisk vil blive dyrere gå fra oliefyr til fælles varme. I projektperiodens start blev der taget udgangspunkt i en gennemsnitlig årlig varmeudgift for huse med olieopvarmning på kr kr. om året. Når disse beløb er blevet præsenteret på diverse møder med borgerne, kan de ikke genkende, at deres varmeudgifter ligger i det leje. Dette skyldes både at priserne er faldet, og at de ikke bruger så meget olie som i beregningerne. Oliepriserne har i perioden ligget meget lavt, og den 1. november 2016 koster 1000 liter olie kr. /1500 liter koster kr. Figur: I projektberegningerne fra både RUC og Rambøll i 2014, kunne fælles varme prisen, på forskellige brændsel, konkurrere med prisen for individuel olieopvarmning, med en årlig udgift på ca kr. om året for landsbyerne Ramsømagle, Hastrup og Ørsted. Blå søjle: Beregnet ud fra BBR, udgifter til olie ca kr. om året Gul søjle: Registreret forbrug hos borgerne, udgifter til olie ca kr. om året Orange søjle: Olieprisfald, udgifter til olie ca om året. Mange af husene i landsbyerne har desuden brændeovn som supplerende/primær varmkilde.

5 Grundlæggende er varmebehovet for husene det samme som i beregningerne, men måden man bor i husene på afgør det reelle varmeforbrug. Det er aktivt fravalgt at bruge eventuelle fremskrivninger af olieprisen, da det vurderes at være for usikkert at spå om. Samarbejde med Fors Under processen i landsbyerne er der sideløbende holdt møder mellem Fors, Rambøll og kommunen, hvor man har arbejdet med at kvalificere udgifter til ledningsnettet, selskabsmodeller og økonomimodeller, der senere er blevet brugt i dialogen med varmegrupperne og til de større borgermøder. Fors har leveret entreprenørtilbud vedrørende etablering på ledningsnettet, deltaget i økonomiworkshops om optimering i forhold til varmepriser i fælles varme og deltaget i mange varmegruppemøder og større borgermøder. Det har været af vital betydning at have Fors som forsyningsselskab med i projektudviklingen, primært til at kunne bidrage med fagligheden omkring etablering af fjernvarmenet og om selskabsmodeller for varmeselskaber.

6 Projektprocessen i de enkelte byer Opsummering Hastrup: Der arbejdes på en løsning om etablering af en varmeledning fra eksisterende halmværk i Gl. Havdrup til Hastrup Ramsømagle: Den lokale halmleverandør har indkøbt halmanlæg til langsomt at udrulle fælles varme i landsbyen. Ørsted: Der er ikke grundlag til at arbejde videre med en fælles varmeløsning, men samarbejde omkring indkøb af nye individuelle løsninger påtænkes.

7 Hastrup Hastrup er en lille landsby helt sydøst i kommunen grænsende op til Solrød og Greve kommuner. Hastrup består af 59 huse heraf 41 olieopvarmede. Byen er kendetegnet som en velfungerende og dynamisk landsby med aktive borgere og en del aktiviteter. Der ligger en udflytterbørnehave tilhørende Københavns Kommune i byen med et stort varmeforbrug. Hastrup ligger ca. to kilometer fra det eksisterende halmvarmeværk i Gl. Havdrup. Varmegruppen Varmegruppen består af aktive borgere, der i forvejen laver arrangementer i byen og derfor fungerede dialogen og kommunikationen på en rigtig god måde. Varmegruppen vurderede fra starten, at det var mest realistisk at få opbakning til fælles varme ved at etablere det uden afbrænding af halm, men med alternative energikilder som brineanlæg, solvarme - og varmepumpeløsninger. Alt sammen dyrere løsninger, der gør fælles varme mindre konkurrencedygtig, i forhold til individuelle oliefyr. Varmegruppen besøgte i foråret 2016 nabobyen Gl. Havdrup, der for fem år siden fik etableret halmvarme anlæg, og efter dette besøg kom ideen om forsyning fra Gl. Havdrup på banen.

8 Borgermøde januar 2016 Rammen for borgermødet var to oplæg fra kommunen og fælles drøftelser af ideen om fælles varme. Der var ca. 30 deltagere, og der var en positiv stemning for ideen om fælles varme. Kommunen holdt fokus på, at byens samlede årlige energiudgifter blev sendt ud af landsbyen, og at der med fælles varme er mulighed for at de årlige energiudgifter i stedet kunne gå til ledningsnet i byen, en investering i infrastruktur i landsbyen. Borgene anerkendte, at det kunne være en god ide, hvis bare de nuværende udgifter ikke ville stige. Her udgør den aktuelle lave oliepris en reel barriere. Ellers var der enighed om, at varmegruppen kunne arbejde videre med fælles varmeløsning, og der var god dialog om fordelene omkring fælles varme. Tilmeldingsarrangement november 2016 Den 6. november blev der afholdt tilmeldingsarrangement i en af byens lader, hvor kommunen, Gl. Havdrup og Solrød Fjernvarme holdt oplæg, hvor ideen om en varmeledning fra Gl. Havdrup til Hastrup blev fremlagt. På mødet tilkendegav borgere fra 44 huse deres interesse for at komme med på en kommende fælles løsning. Udflytterbørnehaven Hastrup Københavns Kommune ejer og driver en udflytterbørnehave i landsbyen. Varmebehovet i børnehaven er højest om dagen, hvor varmebehovet er mindst i resten af byen. Dette er godt for selskabsøkonomien i et fælles varmeprojekt, fordi kurven over varmebehovet bliver fladet mere ud over døgnet. Københavns Kommune har en klimamålsætning om at blive CO2 neutral i 2025 og har tilkendegivet sin interesse for at komme med på fælles varmeløsning og er inddraget i dialogen.

9 Interessetilmeldinger Tabellen viser resultat af interessetilkendegivelser efter møde i november % har oliefyr - den største andel af oliefyr, i forhold til Ørsted og Ramsømagle. 44 % har interesse for fælles nærvarme 18 ud af 39 med oliefyr har interesse 2 ud af 9 med elvarme er interesserede, trods det kræver en etablering af vandbårent varmesystem. Konklusion for projekt fælles varme i Hastrup I Hastrup er arbejdet omkring varmeforsyning fra Gl. Havdrup blevet det man satser på. Halmværket i Gl. Havdrup har kapacitet, så det kan forsyne Hastrup, uden der skal etableres et nyt anlæg. Der er 2,3 km fra halmværket til Hastrup, så varmetabet ligger omkring % i denne føring, derfor skal der være mange tilsluttet fælles varme, ellers bliver det for dyrt. Varmegruppen i Hastrup, Roskilde Kommune, Fors og Solrød Forsyning vil arbejde videre med de økonomiske beregninger, for at se om projektet kan blive selskabs-, samfunds - og brugerøkonomisk rentabelt og opnå stor tilslutning fra borgerne i Hastrup. Hvis grundlaget for et varmeprojekt er til stede, skal der afklares en række finansielle og juridiske spørgsmål i forhold til selskabsform, lånegaranti, afskrivningsprofiler og varmepris konstruktioner etc.. Dette skal danne grundlag for det endelige økonomiske tilbud til borgerne i byen.

10 Det er en udfordring, at varmeforsyningen sker over kommunegrænsen mellem Roskilde og Solrød, fordi projekteringen skal sagsbehandles ved begge kommuner. Derudover er Solrød Fjernvarme ejere af forsyningen i Gl. Havdrup og halmværket, og det er Solrød Fjernvarmes bestyrelse, der i sidste ende skal tage beslutning om drift, investeringer og prissætning ift. halmvarmeværket. Eventuel varmeledning fra halmværket i Gl. Havdrup og Hastrup

11 Ramsømagle Ramsømagle ligger i den sydlige del af kommunen lige øst for Gadstrup. Ramsømagle består af 45 huse heraf 27 olieopvarmede. Byens nordlige del gennemskæres af Ramsømaglevejen. Ramsømagle er en klassisk landsby i Roskilde Kommune, hvor ca. halvdelen har boet der i mange år og halvdelen er tilflyttere, der er kommet til indenfor 4-8 år. Landsbyen har et aktivt bylaug, som kommunen kontaktede, og der blev hurtigt etableret en varmegruppe. I varmegruppen indgik også en halmproducerende landmand, der selv havde haft overvejelser omkring etablering af nærvarme.

12 Varmegruppens arbejde Varmegruppen ønskede fra starten, at projektet skulle udvikles hurtigt, da der var mange i byen, der havde stillet om til individuelle løsninger. Varmegruppen drøftede forskellige slags selskabsog ejermodeller man skulle gå efter. Det kunne være kommunen og Fors, der kom med et færdigt projekt til landsbyen, eller det kunne være den lokale halmproducent, der kunne investere i og drive varmeværket, og byen kunne så eje ledningsnettet. Varmegruppen var med til at arrangere møder med resten af byen og sørgede for, at borgerne var klar til at overveje fælles varme. Borgermøde i januar 2016 I januar 2016 blev der holdt borgermøde for hele byen på samme måde som i Hastrup. Omkring 40 borgere mødte op i Ramsømagle forsamlingshus til oplæg fra kommunen, gruppearbejde og stegt flæsk og persillesovs. Borgermødet havde fokus på ideen om fælles varme, og hvilke positive sideeffekter nærvarme kunne have for landsbyen. Tilmeldingsarrangement juni 2016 I løbet af foråret var de økonomiske beregninger optimeret i et samarbejde mellem varmegruppen, konsulenter, medarbejdere fra Fors og entreprenørvirksomheder, for at få prisen på fælles varme ned. Varmegruppen og kommunen planlagde i fællesskab tilmeldingsarrangementet. På den måde ville man få et billede af om det var realistisk at gå videre med fælles varme, for den lave oliepris krævede en stor grad af tilslutning. Arrangement spændte bredt og mange aktører var inviteret. Borgene kunne møde energirådgivere fra Energitjenesten og Rambøll, energivejledere fra Grøn Puls samt fjernvarmekonsulenter fra Fors.

13 Interessetilmeldinger Resultat fra tilmeldingsarrangement juni 2016: 33 % interesse for fælles nærvarme 26 % med oliefyr har interesse 4 med elvarme er interesserede, trods det kræver en etablering af vandbåren varmesystem. 3 har etableret varmepumpe Konklusion for projekt fælles varme i Ramsømagle Det vurderes, at der kan være grundlag for en mindre nærvarmeløsning i Ramsømagle på omkring huse, da der er positive tilkendegivelser fra 12 ejendomme, hvoraf 7 har oliefyr. Da de 7 ejendomme ligger i den centrale del af byen kan de udgøre et grundlag for etablering af et mindre ledningsnet og en halmkedel på landbrugsejendommen.

14 Ørsted Ørsted er en lille kuperet landsby med kirke, forsamlingshus og store træer. Ørsted består af 54 huse heraf 34 olieopvarmede. Byen er præget af meget trafik, da landevejen fra Viby mod Storkøbenhavn går gennem byen. Byen fik i 2015 Roskilde Kommunes Landsby- og Bydelspris og fik midler til at renovere et fælles område. I oktober 2015 startede dialogen med Ørsted Bylaug omkring fælles varme. Da samtlige medlemmer af bylauget havde skiftet fra oliefyr til vedvarende energikilder, var der enighed om at starte dialogen i byen med et borgermøde for hele byen. Bylauget nævnte at forsamlingshuset, der har et stort olieforbrug, kunne få gavn af fælles varme.

15 Borgermøde november 2015 I november 2015 blev det første borgermøde holdt i Ørsted forsamlingshus med ca. 25 deltagere. Kommunen holdt oplæg, og der var generel interesse for at skifte oliefyret med andre kilder. Mange kunne dog fortælle, at BBR oplysningerne ikke var rigtige mere, fordi de havde skiftet fra olie uden at indberette det (ofte erstattet med pillefyr). Derudover kunne borgerne fortælle, at de sekundære varmekilder som brændeovne og mindre luft til luft varmepumper, dækkede en stor del af varmebehovet. Der blev efterfølgende oprettet en lille varmegruppe af tre personer, der holdt møder med kommunen henover foråret Energiarrangement september 2016 I september 2016 arrangerede kommunen og varmegruppen energidag ved forsamlingshuset en lørdag eftermiddag. Her kunne borgerne møde Energitjenesten og tilkendegive deres interesse for fælles varme. Der deltog i alt ca. 20 borgere, som fik information om fælles varme, mens Energitjenesten rådgav om energieffektisering, isolering, vinduer osv. Energitjenesten var også ude i de enkelte huse og give vejledning, når borgerne var interesserede i dette. Borgerne i Ørsted viste stor interesse for at skifte olie ud med andre energikilder, men ideen om fælles varme var kommet for sent, da mange af husene havde skiftet til andre varmekilder.

16 Interessetilmeldinger Resultat fra energiarrangementet september % af dem der har svaret har interesse for fælles nærvarme 13 med oliefyr har interesse 10 ud af 54 har etableret varmepumpe Konklusion for projekt fælles varme i Ørsted Ideen om fælles varme har ikke fundet fodfæste i Ørsted, mange borgere har investeret i nye opvarmningsformer (ca. 40 %), eller har en supplerende brændeovn der dækker mere end 50 % af varmebehovet. De borgere, der har deltaget i arrangementerne, har været interesseret i at få udskiftet deres oliefyr og var på trappen til at investere i nye individuelle løsninger. Varmegruppen har således vurderet, at grundlaget for fælles varme i Ørsted er for tyndt til at arbejde videre med, og projektet omkring fælles varme er afsluttet.

17 Erfaringer fra projektet Roskilde Kommune har siden 2015 afsat væsentlige ressourcer til projekt fælles varme til olielandsbyerne. Igennem de to år projektet har været i gang er der høstet mange gode erfaringer i forhold til samarbejdet med aktive borgere i de tre landsbyer, og hvordan man kommunikerer om varmeforsyning. Der er etableret et godt samarbejde med Forsyningsselskabet Fors om varmeforsyning udenfor det centrale fjernvarme område, og der er opsamlet valide data om varmekilder og reelle varmebehov. Overordnet set sker en omstilling væk fra oliefyr ved en individuel beslutning, når det enten er økonomisk rentabelt, eller når oliefyret går i stykker. Udskiftningen sker løbende, når der er den rette økonomiske incitament til at foretage en investering til andre varmekilder. Data om varmekilder og varmebehov Grundlaget for indsatsen omkring etablering af fælles varme i olielandsbyer, var det store olieforbrug, der var registreret gennem BBR. Men undervejs i projektets blev det erfaret, at BBR oplysninger ikke var retvisende, de efterfølgende analyser og beregninger for varmebehov ved varmeprojekterne, ikke holdt stik, når borgerne registrerede deres varmeforbrug hos kommunen i projektforløbet. Kommunen har oprettet en hjemmeside, hvor borgerne kunne registrere deres varmekilder og energiforbrug. Suppleret med informationer givet under borgermøderne har projektet indsamlet data, der giver en mere retvisende beregningsgrundlag for det økonomiske grundlag for fælles varme. Fejlen ligger i, at selvom BBR anviser olie som primære varmekilde, og man derfor beregner højt olieforbrug, viser virkeligheden, at energiforbruget er meget lavt, fordi oliefyret i praksis kun leverer halvdelen af varmebehovet. Den supplerende varmekilde, ofte brændeovn leverer den anden halvdel, og brændslet er ofte meget billig. Derudover er der mange steder installeret solvarme til varmt vand eller installeret luft til luft varmepumper. Oliefyr var også blevet erstattet af pillefyr, uden det er blevet indberettet til BBR. Der er en del, der har investeret i nye oliefyr med en energieffektivitet % højere end ældre oliefyr. Der er med andre ord grund til at have en skeptisk tilgang til at udpege indsatsområder ved BBR baserede og beregnede varmeprojekter. Det er fornuftigt at undersøge forholdene lokalt, så man får et retvisende varmebehov, når energiberegningerne foretages.

18 Olieprisens påvirkning på projektet Da projektideen om etablering af fælles varme i olielandsbyer opstod i vinteren , havde prisen på olie været stabil i en årrække, og alle fremskrivninger forudsagde en jævn stigning i olieprisen i fremtiden. I løbet af 2015 faldt olie og gaspriserne. I 2016 stopper oliebranchen for flere koncessioner for ny indvinding i Europa, da det med de nuværende priser ikke kan betale sig at finde nye områder og etablere borefelter. Energiprisudviklingen (fra OK- benzin, statistik) Det er svært at spå om fremtidens energipriser, men de seneste prisfremskrivninger fra internationale institutioner, tyder på at olieprisen ikke foreløbig kommer i nærheden af priserne i Priser, der lå til grund for projektberegningerne, for om det kunne betale sig at etablere fælles varme. Der er dog en risiko for, at der kan opstå op- og nedsving af oliepriserne på grund af den ustabile situation mellem de olieproducerende lande, og det kan derfor blive en økonomisk usikkerhed at have oliefyr i fremtiden.

19 Klimamålsætninger og CO2 fra oliefyr Roskilde Kommune udarbejder hvert fjerde år CO2 kortlægning for kommunen som geografisk enhed. Udledningen fra oliefyr stod for 4 % af den samlede CO2 udledning i 2014, denne udledning var baseret på BBR oplysninger, når olie er registreret som primær varmekilde. Varmeforbrug estimeres derefter ud fra Energistyrelsens Energikatalog. Erfaringsdata fra projektet kan bruges til at kvalificere databehandlingen til en kommende CO2 kortlægning og vil kunne give et mere retvisende billede af CO2 udledningen fra oliefyr. CO2 udledningen fra oliefyr er sandsynligvis væsentlig mindre end hidtil antaget. Der er en del beregningstekniske øvelser, der skal laves, før man kan sige noget om differencen mellem hidtidige antagelser og det reelle forbrug. To nye parametre er målbare, det registrerede forbrug fra de tre landsbyer i projektet og energiselskabernes indberetninger til BBR (hvor meget olie er der leveret). Sideløbende med kvalificering af data er det vurderingen, at der er tempo på konverteringerne ude i landsbyerne, både til nye energiformer og udskiftning til nye energieffektive oliefyr. Denne omstilling sker løbende uanset den lave oliepris. Videre indsats for olie ud af opvarmning Der findes 18 mindre byområder, der er betegnet som landsbyer i Roskilde Kommune, med i alt ca. 500 huse med oliefyr, dertil kan lægges fritliggende ejendomme, huse i naturgas og fjernvarmeområder samt Jyllinge Nordmark med ca. 400 huse med oliefyr. Der er med andre ord god grund til at se på muligheden for en fremtidig indsats med en væsentlig bredere målgruppe end tre landsbyer. Erfaringer fra fælles varme projektet viser værdien af at samarbejde med de lokale fællesskaber ved planlægning og gennemførelse af borgerrettede arrangementer. Indsatser lavet i samarbejde mellem kommunen og lokale ildsjæle rammer målgruppen på en anden måde end ved brede kampagnetiltag og informationsmaterialer. En fortsat indsats for at reducere olieforbruget vil give CO2 reduktion, både ved udskiftning til andre energikilder, men også ved bedre registrering af varmekilde og forbrug. På baggrund af erfaringer med arbejdet i de 3 byer lægger forvaltningen op til, at der i 2017 gennemføres en indsats i op til 10 mindre bysamfund omkring udskiftning af oliefyr til andet brændsel. I samarbejde med lokale laves energiarrangementer, der skal fremme udskiftning i kombination med energirenovering. Der fokuseres mindre på fælles varme projekter og mere på den brede palette af muligheder.

Energi i Hjarbæk. Rapport

Energi i Hjarbæk. Rapport Energi i Hjarbæk Rapport NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 Den 1. maj 2015 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Århus C Tel. +45 9682 0400 Fax +45

Læs mere

Varmedata Roskilde Kommune

Varmedata Roskilde Kommune Indsats i Borgmesterpagten Varmedata Roskilde Kommune BBR data med opdateringer RUC Juli 2017 DEL 2: Olielandsbyerne Side 1 Varmedata Kortlægning af Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Den 13.

Læs mere

Varmedata Roskilde Kommune

Varmedata Roskilde Kommune Indsats i Borgmesterpagten Varmedata Roskilde Kommune BBR data med opdateringer RUC Juli 2017 DEL 1: Side 1 Varmedata Kortlægning af Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Den 13. juli 2017 Roskilde

Læs mere

1. Introduktion Roskilde Kommune

1. Introduktion Roskilde Kommune Case.Dok.6.6 Prefeasibility undersøgelse Undersøgelse af mulighed for fjernvarme i naturgasområder Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 8. august 2014. 1. Introduktion

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND STATUS: INDIVIDUELLE VARMEFORBRUGERE I REGION MIDT De individuelle varmeforbrugere står for 15 % af regionens samlede brændselsforbrug Opvarmningstype for boliger Energiforbrug

Læs mere

NOTAT. Erfaringer med dataindsamling vedr. varmekilder i beboelser

NOTAT. Erfaringer med dataindsamling vedr. varmekilder i beboelser NOTAT Erfaringer med dataindsamling vedr. varmekilder i beboelser Vordingborg Kommune har i forbindelse med flere varmeprojekter gjort en indsats for at opdatere BBR i forhold til de faktiske varmekilder

Læs mere

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016 Miljørapport til Udkast til Varmeplan Indhold Miljørapport til Udkast til Varmeplan...1 Varmeplanens indhold...1 Formål:...1 Mål:...1 Indhold:...1 Nul-alternativ...2 Indvirkning på miljøet...2 Bilag 1.

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune Klima & Energi 1 stevns kommune 2 stevns kommune 3 stevns kommune Klimastrategi 2009 Stevns Kommunes klimastrategi tager afsæt i et ønske om at forbruget af de fossile brændsler mindskes bl.a. ved at undersøge

Læs mere

Men jeg må hellere lige starte forfra fra begyndelsen. Og med et fokus der gælder alle kommunerne i Region Sjælland.

Men jeg må hellere lige starte forfra fra begyndelsen. Og med et fokus der gælder alle kommunerne i Region Sjælland. Kortet viser et overblik over varmeforbrug og varmekilder på Sydhavsøerne. Kendetegnet ved fjernvarme i stort set alle byer, olie (og andet der kan brænde) i landsbyer og enkeltstående huse. Elopvarmning

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

DREJEBOG VED KONVERTERING

DREJEBOG VED KONVERTERING VARMEVÆRKERNES ERIKA ZVINGILAITE, INSERO ENERGY OG JANE MOUSTGAARD, RAMBØLL DREJEBOGENS INDHOLD Energirenovering BRUTTOLISTER Overvejelser og analyser inden beslutning om konvertering træffes Tilslutning

Læs mere

Det åbne land og de mindre byer

Det åbne land og de mindre byer Udkast strategi Det åbne land og de mindre byer Fælles mål Der anvendes ikke fossile brændsler i boligopvarmningen på landet i 2035. Der gennemføres energirenovering af boliger på landet koordineret med

Læs mere

Prefeasibility undersøgelse Etablering af kollektiv varme i Rørvig Analyse af forskellige muligheder

Prefeasibility undersøgelse Etablering af kollektiv varme i Rørvig Analyse af forskellige muligheder Prefeasibility undersøgelse Etablering af kollektiv varme i Rørvig Analyse af forskellige muligheder Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 18. april

Læs mere

STRATEGISK ENERGIPLAN. Strategisk Energiplan status marts 2017

STRATEGISK ENERGIPLAN. Strategisk Energiplan status marts 2017 STRATEGISK ENERGIPLAN Strategisk Energiplan status marts 2017 Status marts 2017 Forord Strategisk Energiplan status marts 2017 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Varmeforsyning 4 Vedvarende energi i energiproduktionen

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Hvor kommer varmen fra

Hvor kommer varmen fra Hvor kommer varmen fra Grøn energi fra sol, overskudsvarme og varmepumper Når du får din varme fra Hedensted Fjernvarme, er du med til at skabe den grønne omstilling. Varmen kommer nemlig fra bæredygtige

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 1 Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 Hvad fortæller tallene 4 Forbruget måles 6 Elforbrug 6 Varmeforbrug 8 Vandforbrug 10 Brændstofforbrug

Læs mere

Prefeasibility undersøgelse Omstilling til vedvarende energi i Ørsted Mulighed for vedvarende energi i olielandsbyen i Roskilde Kommune

Prefeasibility undersøgelse Omstilling til vedvarende energi i Ørsted Mulighed for vedvarende energi i olielandsbyen i Roskilde Kommune Case.Dok.5.30 Prefeasibility undersøgelse Omstilling til vedvarende energi i Ørsted Mulighed for vedvarende energi i olielandsbyen i Roskilde Kommune Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde

Læs mere

Energi i Gullev. Rapport

Energi i Gullev. Rapport Energi i Gullev Rapport Den 1. maj 2015. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Projektet er gennemført i regi af LAG-Viborg

Læs mere

Varmeforsyning af Vindinge Vest

Varmeforsyning af Vindinge Vest By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 284617 Brevid. 2391533 Ref. JEMAD Dir. tlf. 46313619 jespermadvig@roskilde.dk Varmeforsyning af Vindinge Vest 2. januar 2017 1 Indledning Lokalplanforslag 644

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Vejledning til den kommunale energiplanlægger. Energistyrelsen

Vejledning til den kommunale energiplanlægger. Energistyrelsen Vejledning til den kommunale energiplanlægger Energistyrelsen November 2015 PROJEKT NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet FRI T: +45 4810 4200 F: +45 4810 4300 E: niras@niras.dk

Læs mere

Strategisk energiplanlægning for Furesø Kommune. Furesø Rådhus 19. august 2010, Gritt Jakobsen og Christine Rud Wennerberg

Strategisk energiplanlægning for Furesø Kommune. Furesø Rådhus 19. august 2010, Gritt Jakobsen og Christine Rud Wennerberg Strategisk energiplanlægning for Furesø Kommune Furesø Rådhus 19. august 2010, Gritt Jakobsen og Christine Rud Wennerberg 1 Disposition for oplæg 1. Indledende om strategisk energiplanlægning & målsætninger

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte

Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte Udarbejdet for Lolland Varme A/S September 2016 Udarbejdet af: Niels Thorsen Kontrolleret af: Godkendt af: Dato: 01.09.2016 Version: 1.4

Læs mere

CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune

CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune Indledning Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts 2009. Målet

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2018 GRØNT REGNSKAB OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2 Roskilde Kommune, Grønt Regnskab 2018 Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Anholt Nærvarme. Projekt: Anholt Nærvarme 26. januar 2015

Anholt Nærvarme. Projekt: Anholt Nærvarme 26. januar 2015 Anholt Nærvarme Resume I forlængelse af projekt: Naturpleje på Anholt, opstår der en mulighed for, at udnytte den uønskede bevoksning til biomasse, som ressource til vedvarende energi og et alternativ

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Forslag Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune

Forslag Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune Forslag Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune 1 Forord Det danske samfund står overfor en række beslutninger på energiområdet, som rækker langt ind i fremtiden. Over de kommende 20-35 år skal de fossile

Læs mere

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark x Hvem er vi? indkøber varme hos DONG/Studstrupværket Forbrændingsanlægget i Lisbjerg RenoSyd i Skanderborg Skanderborg Fjernvarme Overskudsvarme leverer varme

Læs mere

Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata

Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata Frederik Nørgaard Hansen, Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 27. oktober 2014 1. Introduktion

Læs mere

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé?

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé? Udskiftning af oliefyr Hvornår er det en god idé? 1 Indhold i oplæg Den energipolitiske virkelighed Energirenovering generelt Hvorfor energirenovering Tendenser og bevægelser Skal det kunne svare sig?

Læs mere

Tilbud. Vare Antal Enhedspris Beløb Moms Beløb i alt

Tilbud. Vare Antal Enhedspris Beløb Moms Beløb i alt Ebeltoft Fjernvarmeværk a.m.b.a. Hans Winthers Vej 9 8400 Ebeltoft CVR 22 70 37 14 Carl Th. Dreyers Vej 0 8400 Ebeltoft Ebeltoft, 09-06-2017 Tilbud Forbrugernr.: 82083 Vedr. ejendommen: Carl Th. Dreyers

Læs mere

Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco

Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco Læs mere her og få svar på, hvordan du kan sikre dig selv og dine naboer både billigere og grønnere

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Bornholms Forsyning. Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet.

Bornholms Forsyning. Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet. Bornholms Forsyning Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet. Februar 2011 2 af 7 0 Indledning Nærværende projektforslag omhandler ophævelse af tilslutnings-

Læs mere

- alternativer til oliefyr

- alternativer til oliefyr Energistyrelsen - alternativer til oliefyr - Energimærkning Jeg er: Anne Svendsen Bygningsingeniør, Energikonsulent +25 år erfaring med energiområdet Rådgiver på SparEnergi.dk Jeg vil tale om: SparEnergi.dk

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Geografisk spredning af økonomiske konsekvenser for husholdninger og virksomheder ved Vores energi

Geografisk spredning af økonomiske konsekvenser for husholdninger og virksomheder ved Vores energi N O T AT Geografisk spredning af økonomiske konsekvenser for husholdninger og virksomheder ved Vores energi Initiativerne samt finansieringsmodellen fra Vores energi vil give gevinster såvel som udgifter

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019 Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan 07 januar 2019. Hvad kan kommunen gøre for at understøtte den grønne omstilling? Overordnet skal en ny plan: Sikre en effektiv og målrettet klima og energiindsats

Læs mere

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt Indhold Varmeplanen... 3 Hovedprincipper for tilslutningspligt... 3 Tilslutningspligt og forblivelsespligt...

Læs mere

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Øst gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 % Norddjurs

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen Biogas i fremtidens varmeforsyning Direktør Kim Mortensen Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder Udenfor

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. Bestyrelsens beretning Indledning 2013 har været stille år for Hadsten Varmeværk uden de store udfordringer, dog med en meget

Læs mere

ETJ/ am. Vi er nu oppe på 128 tilmeldinger svarende til 79,5% af oliefyrsbrugere. Samtidig har 48 elvarmeforbrugere vist interesse for tilslutning.

ETJ/ am. Vi er nu oppe på 128 tilmeldinger svarende til 79,5% af oliefyrsbrugere. Samtidig har 48 elvarmeforbrugere vist interesse for tilslutning. ARKE Søren Hermansen Langgade 24 8305 Samsø ARKE Varme A/S Grenåvej 55-8200 Århus N Tlf. 87 39 04 04 - Fax 87 39 04 05 www.arke.dk - e-mail:arke@arke.dk Deres ref. Vor sagsbehandler Vor ref. ETJ/ am Dato

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 Kilder til CO 2 -udledningen samt udvikling i perioden 2006 til 2011 CO 2 -udledningen er i perioden 2006 til 2011 faldet med 18 % (figur 1). Det er godt på vej mod

Læs mere

Energistrategi Evaluering 2013

Energistrategi Evaluering 2013 Energistrategi Evaluering 2013 Nærværende dokument summerer resultaterne for 2013, for den af byrådet vedtagne energistrategi for de kommunale ejendomme. I 2013 er der gennemført tekniske energibesparelsesprojekter

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Fremme af varmepumper i Danmark

Fremme af varmepumper i Danmark Fremme af varmepumper i Danmark Energipolitisk fokus og skrotningsordningen Mikkel Sørensen Energipolitisk fokus I juni 2005 fremlagde regeringen Energistrategi 2025. I en baggrundsrapport blev varmepumper

Læs mere

Nye muligheder for varme i boligen

Nye muligheder for varme i boligen FREMTIDENS VARME Nye muligheder for varme i boligen Opvarmning med olie trappes ud over de kommende år herefter øvrige fossile brændsler Fremtidens varme er miljøvenlig og mere effektiv Der kan være mange

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Notat Vedrørende høring om projektforslag for fjernvarme Haastrup

Notat Vedrørende høring om projektforslag for fjernvarme Haastrup Notat Vedrørende høring om projektforslag for fjernvarme Haastrup Projektforslaget har efter drøftelse i Teknik og Miljøudvalget den 20. december 2011 været sendt i høring hos ejendommene i Haastrup fra

Læs mere

I dette notat skitseres nogle af de væsentlige udfordringer i den lokale energiforsyning og veje at gå til imødegåelse af udfordringerne.

I dette notat skitseres nogle af de væsentlige udfordringer i den lokale energiforsyning og veje at gå til imødegåelse af udfordringerne. Notat til temadrøftelse om strategisk energiplan Plan og Udvikling Sagsnr. 266462 Brevid. 2047972 Ref. SMAG 21. januar 2015 1. Indledning Energistyrelsen opfordrer kommunerne i Danmark til at udarbejde

Læs mere

Strategi for udvikling af fjernvarmesektoren

Strategi for udvikling af fjernvarmesektoren UDKAST 20. august 2015 Strategi for udvikling af fjernvarmesektoren i Hedensted Kommune Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 2 Indhold Baggrund side 3 Fjernvarme i dag side 6 Fjernvarme i fremtiden side

Læs mere

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Frederikssund Den 4. September 2018 Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Drivhusgasser Drivhusgasserne Stigningen skyldes helt overvejende forbrug af kul,

Læs mere

Kravspecifikation. Udbud af Inspirationskatalog for vedvarende energiløsninger på landet. Udbudt af Region Midtjylland

Kravspecifikation. Udbud af Inspirationskatalog for vedvarende energiløsninger på landet. Udbudt af Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Kravspecifikation Udbud af Inspirationskatalog for vedvarende energiløsninger på landet Udbudt

Læs mere

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen 12. august 2009 Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen Den gennemsnitlige husstand i Danmark bruger omkring 26.000 kroner om året på energi. Alene opvarmning af hjemmet koster i omegnen af

Læs mere

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk Ver. BLP/01.06.2015 Baggrund Fossile brændsler skal udfases Øget elektrificering - udbygning

Læs mere

Egedal Kommunes CO2 regnskab For egne bygninger og transport

Egedal Kommunes CO2 regnskab For egne bygninger og transport Egedal Kommunes CO2 regnskab 2017 For egne bygninger og transport Indhold Rapportens baggrund og formål... 2 Egedal Kommunes mål... 2 Indsatser i 2017... 3 CO 2 opgørelse 2017... 4 Energiforbrug 2017...

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

Muligheder i et nyt varmeanlæg

Muligheder i et nyt varmeanlæg Program Hvilke muligheder er der for et nyt varmeanlæg? Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg? Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen? Muligheder i et nyt varmeanlæg Fjernvarme

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG Energipolitik på fjernvarmeområdet -Det hele hænger sammen -Det hele hænger sammen Dansk Fjernvarmes Hvidbog 2010 UDGIVER:

Læs mere

SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK

SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK SOLVARME MM. VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK Sydlangeland Fjernvarme Forslag til solvarme Informationsmøde 1 FREMTIDENS OPVARMNING I VEDDUM SKELUND OG VISBORG UDGANGSPUNKT: I ejer Veddum Skelund

Læs mere

SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA. Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY

SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA. Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY 17012019 1 AGENDA Indledning, formål & den korte konklusion Mejlby fjernvarme Screeningsrapport (maj 2018) Nuværende

Læs mere

Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og Energiplan 2.0

Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og Energiplan 2.0 Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og 2030 ÅR VIND SOL BIOGAS FJERNVARME 2010 (Baseline) 2010 360 TJ 0 TJ 230 TJ 45 % vedvarende energi Energiplan 2.0

Læs mere

Nyhedsbrev om fjernvarmeprojektet

Nyhedsbrev om fjernvarmeprojektet Varmecentralen Ørnesædet c/o Frank Lauge Hansen Stenløkke 1 4622 Havdrup Den 17. juli 2018 J.nr. Ref. LLK Nyhedsbrev om fjernvarmeprojektet Juli 2018 Kære alle Velkommen til nyhedsbrev om fjernvarme baseret

Læs mere

Klimaplan for Syddjurs Kommune 2012 - Handlingsplan

Klimaplan for Syddjurs Kommune 2012 - Handlingsplan Indsatsområde Indsatser Start Slut Finasiering CO2 reduktion Ansvarlig Status/bemærkninger Projekter 1. Energibesparelser i Syddjurs Kommunes egne ejendomme Reduktion af forbrug af el, vand og varmeforbrugsenheder

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

Dagsordenpunkt. Status for CO2-udledningen i Gladsaxe i 2014. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Status for CO2-udledningen i Gladsaxe i 2014. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Status for CO2-udledningen i Gladsaxe i 2014 Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen By- og Miljøforvaltningen har beregnet udledningen af CO2 i Gladsaxe i 2014 og præsenterer i de følgende

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2018 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Handlingsplan for Hillerød Kommune

Handlingsplan for Hillerød Kommune Handlingsplan for Hillerød Kommune Klimakommune under DN s klimakommuneinitiativ Afrapportering til Danmarks Naturfredningsforening 2017 1 Indledning Hillerød Kommunes Borgmester, underskrev i maj måned

Læs mere

Strategi for udvikling af fjernvarme

Strategi for udvikling af fjernvarme Strategi for udvikling af fjernvarme 2016-21 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 2 Indledning...3 Strategisk retning...5 Udfordringen...5 Samarbejde og organisering...5 Handlinger...5 Fjernvarmens forsyningsområder...6

Læs mere

Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata

Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata Frederik Nørgaard Hansen, Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 4. august 2014 1. Introduktion

Læs mere

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030 Lars Bo Jensen Viborg, d. 09.09.2010 Forhistorien Randers Kommune Klimaudfordringer også i Randers Kommune Højvandssikring & pumpehus på

Læs mere

Sig farvel til dit oliefyr - gratis informationsaften på Toldkammeret

Sig farvel til dit oliefyr - gratis informationsaften på Toldkammeret Sig farvel til dit oliefyr - gratis informationsaften på Toldkammeret Personlig information: 1. Køn: mand kvinde 1.1 Hvad er dit fødselsår? 1.2 Hvornår flyttede du til Helsingør? 1.3 Hvad er din nationalitet?

Læs mere

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Disposition Fordele ved fjernvarme frem for individuel forsyning - projektforslag Hvorfor forblivelses-

Læs mere

Energilandsby en del af fremtidens landsby

Energilandsby en del af fremtidens landsby Energilandsby en del af fremtidens landsby Lyø sætter fokus på energien 13:00 Velkomst v. Rasmus Andersen 13:05 Fremtidens landsby v. Jens Peter Jacobsen 13:15 Energi og Klima i Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

Grøn omstilling af naturgasområderne

Grøn omstilling af naturgasområderne Grøn omstilling af naturgasområderne Ballerup Kommune som Cas e Direktør Søren Krøigaard www.baller up.dk Et bæredygtigt Ballerup KURVEKNÆKKERAFTALE PARTNERSKABSAFTALE El- forbruget i kommunens bygninger

Læs mere

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Agenda Politiske målsætninger og energiforbrug i bygninger

Læs mere

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd 1 Dagsorden Bestyrelsesformand Thorkild Løkke for Hadsund By's Fjernvarmeværk byder velkommen Præsentation af Hadsund

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Barrierer for varmepumper Varmepumpedagen 2010

Barrierer for varmepumper Varmepumpedagen 2010 Barrierer for varmepumper Varmepumpedagen 2010 Mikkel Sørensen Udfordring Varmepumper er allerede i dag i mange tilfælde den samfundsøkonomisk billigste opvarmningsform udenfor fjernvarmeområder Privatøkonomisk

Læs mere

Beregning af energibesparelser

Beregning af energibesparelser Beregning af energibesparelser Understøtter energibesparelser den grønne omstilling? Christian Holmstedt Hansen, Kasper Jessen og Nina Detlefsen Side 1 Dato: 23.11.2015 Udarbejdet af: Christian Holmstedt

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere