Nyhedsbrev for januar / februar 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev for januar / februar 2017"

Transkript

1 Nyhedsbrev for januar / februar 2017 Kære Forældre Vinteren er over os og vi vil traditionen tro gøre jer opmærksomme på, at børnenes garderober og skiftekasser skal tjekkes for varmt tøj. Vi er gennem vinteren ude på legepladsen hver dag (med undtagelse af de få dage, hvor det er rigtig koldt) og det kræver varme huer (gerne en elefanthue), vanter og varmt undertøj. Vinteren er kommet med alle sine muligheder og begrænsninger. I perioder bliver vi ramt af forskellige sygdomme, som f.eks. dårlig mave, og det giver flere børn og voksne en del fravær. I tilfælde af børnenes sygdomme følger vi altid sundhedsstyrelsens retningslinjer og nogle af Jer har oplevet at vi har ringet Jeres barn hjem, selvom der ikke har været feber. Dette skyldes at det som udgangspunkt er barnets almene tilstand vi vurderer og hvis barnet virker træt og sløj og ikke kan deltage i de daglige rutiner og aktiviteter, vurderer vi at det ikke er i barnets tarv at være i institutionen. Vi er desuden særligt opmærksomme på, at både vores og børnenes håndhygiejne er god, for at undgå yderligere smitte.

2 Vi vil også sige tak for en hyggelig Julefest Det var dejligt at se så mange forældre, bedsteforældre og søskende og ønske hinanden en glædelig jul. Igennem hele december havde vi hygget med børnene, der blev pyntet til jul, læst julehistorier, bagt småkager og spist julefrokost. Nu er vi tilbage efter juleferien og klare til et nyt, spændende år som byder på udvikling og mange forandringer Nyt fra hele huset Som I har set, er vores hus i gang med at udvikle de fysiske læringsmiljøer både i vuggestuen og i børnehaven. Vi har fjernet en del borde fra stuerne så der bliver mere gulvplads og erstattet dem med vægborde. I børnehaven har vi lagt særligt fokus på at etablere forskellige stationer, børnene kan vælge imellem. Vi er i gang med at indrette en naturstue, en sansestue og generelt tænker vi plads til både de stille og de mere vilde aktiviteter på alle tre stuer.

3 Børnene bliver inddraget i refleksioner omkring indretning og kommer med spændende input, f.eks. på naturstuen ønsker børnene sig en sø og en bro, man kan gå over eller gemme sig under. Vi følger selvfølgelig deres ideer og snart får vi disse ting på stuen. Da rummene er indrettet forskelligt og tilbyder forskellige læringsmiljøer, har vi valgt at åbne døre mellem stuerne, så børnene selv kan vælge hvor de vi lege. Dette vil foregå på nogle bestemte tidspunkter på dagen, så der god balance mellem stueopdelte aktiviteter og legen på tværs.

4 Den nye struktur skaber flere muligheder for at etablere endnu flere venskaber og fællesskaber på tværs af stuerne. Børnene fra Krokodillestuen og Blæksprutterne er i fuld gang med lege, relationsdannelse med børn og voksne og indtager de fysiske rammer. Vi er faktisk dybt imponerede over at se hvorledes det udspiller sig og hvor gode vores børn er til at interagere med hinanden. Vi kan se en meget god dynamik i børnegruppen og de inspireres af hinandens leg og færdigheder på kryds og tværs. Da Søhestene stadig er meget små, befinder de sig mest på deres egen stue, men vi har talt om stille og roligt at introducere dem til denne struktur. I vuggestuen er vi i gang med at observere børnenes initiativer og se på, hvad de er optaget af og hvad der interesserer dem mest. Ud fra disse iagttagelser bliver der også udviklet læringsmiljøer, som hele tiden bliver forandret.

5 I begge afdelinger er der blevet etableret et udviklingsteam, som består af en voksen fra hver stue. Udviklingsteamet fokuserer på fællesarealer og har som opgave at udvikle disse. Det kan for eksempel være et træ/male værksted med en høvlebænk, sandpapir og værktøjer på Pingvinstuen, udvikle en spændende klatre/puderum i det nuværende puderum, etablere legestationer i alrummet og udvikle på læringsmiljøerne i vuggestuens gang. Det er en lang og spændene proces og man kan mærke den voksende positive energi i huset. Vi har bestilt flere trærammer, som både kan indrettes som huler og som sansehuse. Mulighederne er mange De nye fysiske rammer skaber en ny pædagogisk kontekst og derfor er vi i personalegruppen optaget af at få skabt/videreudviklet en struktur for det

6 pædagogiske arbejde, så vi kan tilbyde børnene de mest optimale rammer for trivsel, læring og udvikling. Både i børnehaven og i vuggestuen har vi delt børnene i mindre primærgrupper med faste voksne. I vuggestuen spiser grupperne sammen og besøger hinanden på tværs af stuerne. For eksempel spiser en gruppe fra Brumbasserne frokost hos Mariehønsene, da Mariehønsene bor på stuen med to rum. Vi fordeler spisegrupperne på den måde, at der max er to grupper i et rum. Det skaber meget mere ro og fordybelse under spisesituationen. Da Mariehønsene også er i gang med at indrette et motorikrum, vil børn fra de to andre stuer også bruge rummet. Generelt arbejder vi på at bruge alle rummene noget mere og udvikle dem i den retning, at de tilbyder forskellige læringsmuligheder.

7 Da gangen i vuggestuen er en del af vores læringsmiljøer og flittigt bliver brugt af børnene, har vi besluttet er det fremover er et skofrit område. Vi appellerer derfor til alle forældre om at tage jeres sko af når i går ind i vuggestuen. Det samme gælder søskende. Skoene kan stilles i garderoben På forhånd tak. Vi kan med glæde informere, at alle ovenlysvinduer i vuggestuen er blevet skiftet ud så det er varmt og dejligt på badeværelserne Jeg sætter stor pris på, at flere af Jer har kommenteret på de tiltag, der sker i huset, men at I også bidrager med Jeres undren. Bliv endelig ved med det. Det giver en god dynamik og er med til at skabe en god dialog. Hver uge holder stuerne refleksions / stuemøder, hvor der bliver reflekteret over hvad børnene gennem deres initiativer viser at de er optaget af. Desuden bliver der reflekteret over vores læringsmiljøer, vi kigger på, hvordan vi kan understøtte børnenes nysgerrighed, trivsel og læring som vi ønsker børnene skal opnå. I 2017 skal vi også have større fokus på Pædagogisk dokumentation. Herunder foto, video samt de forskellige udtryk børnene skaber, til at synliggøre den læring, der finder sted. Dokumentationen bliver også anvendt i forhold til personalets refleksion over, hvad børnene viser af tegn på læring, hvad de er optaget af samt

8 hvordan de voksne fortsat kan understøtte børnenes nysgerrighed og læring i det videre forløb. Vi er også gået i gang med at udvikle den røde tråd i den pædagogiske tilgang i huset. Fælles faglighed skal baseres på Marte Meo principper for udviklingsstøttende samspil og kommunikation. Derfor skal alle medarbejdere i Januar og Februar øve sig i de første tre principper. Principperne er meget nemme at bruge og styrker udvikling og trivsel for børnene samt god og anerkendende kommunikation i relationerne. Vi starter med tre første principper, da de hænger rigtig godt sammen. Princip 1 Barnet tager et initiativ Udviklingsstøttende kommunikation tager udgangspunkt i at barnet tager et initiativ. Der er fire måder for barnet at vise initiativer på: Det barnet ser på der hvor barnet har sit opmærksomhedsfokus Det barnet gør altså den handling barnet udfører Det barnet siger såvel lyde som ord Den følelse barnet viser glæde, sorg, usikkerhed, lettelse, frygt, etc. Det er vigtigt for barnet og dets udvikling, at alle initiativer, afhængigt af barnets udviklingstrin, får lige stor opmærksomhed. Det er desuden vigtigt at se barnets

9 initiativ/opmærksomhedsfokus, derigennem kan man ret sikkert ramme barnets niveau og give præcis den støtte og vejledning barnet har brug for. At betragte børns initiativer, giver os en god viden om barnet. Tager barnet hovedsageligt gode initiativer, eller tager det hovedsageligt dårlige initiativer, tager det et relevant antal initiativer, eller tager det for mange eller for få? Tager aktørerne lige mange initiativer, eller er der en skævdeling på den måde, at en eller flere tager forholdsvis mange initiativer? Princip 2 At følge barnets initiativ Nogle mennesker tror, at det at følge barnets initiativ betyder at det skal have lov til gøre hvad det vil. Det er IKKE rigtigt. At følge et barns initiativ betyder i princippet at den voksne er opmærksom og viser positiv interesse for det, barnet gør. Nonverbalt betyder det at den voksne med sin kropsholdning og sit ansigt signalerer jeg er her og jeg er til rådighed for dig (venligt ansigt, øjenkontakt).

10 Verbalt følges et barns initiativ ved f.eks. gentage eller uddybe det barnet siger. Det er helt ok at sige nej, hvis barnet beder om noget, det ikke må eller som ikke kan lade sig gøre. Det er ikke det du siger, men måden du siger det på, der er vigtig. F.eks. Når barnet for tiende gang beder om en is, kan svaret lyde: Nej, og du skal ikke spørge mere. Men hvis vi siger: jeg kan godt forstå, at du gerne vil have en is til. Is smager også dejligt, men du må ikke få flere is i dag viser vi indlevelse og forståelse. Barnet føler sig forstået. Man kan følge et barn på flere niveauer: Det lille barn bliver skiftet på puslebordet og ser på en uro. Den voksne ser initiativet og siger: ja, det er en uro, og derefter venter hun og ser om barnet stadig er optaget af uroen. Hvis barnet fortsat ser på den, vil den voksne følge det ved at sige: det er gule bamser. Hvis barnet stadig kigger, vil den voksne fortsætte med at følge initiativet og sige : Den kan bevæge sig, og hun vil blive ved indtil barnet vender sig væk. At følge barnets initiativer er også at udvide verden for barnet. Hvis Peter har taget en bil, begynder at lege med den og derefter går lidt i stå, kan den vokse hjælpe ham ved at sige: Du kan køre med bilen henne på tæppet hvor der er veje. På den måde giver hun Peter mulighed for at fortsætte sit eget initiativ som var jo godt nok, hvilket hjælper ham med at koncentrere sig yderligere og samtidig giver ham en god ide.

11 Når man følger et barn, er man sikker på at ramme dets niveau og sikrer derved at det hverken bliver over- eller understimuleret. Børn lærer i de første 4-5 år primært af deres egne erfaringer og de er gode til at vise hvor de er i deres udvikling lige nu. Når et barn bliver fulgt i sine egne initiativer udvikler barnet individualitet, det lærer selvstændighed, empati, føler sig tryg og vil udvikle sociale kompetencer. Det er også vigtig at følge barnets følelsesmæssige initiativer, både de negative og de positive. Vi kan ikke bestemme over et barns følelser, man må følge barnet i den følelse det har, uden at gør det grimt eller uartigt at være sur eller vred. Hvis et barn bliver benævnt og fulgt i sine følelser, vil det for det første lære sine egne følelser at kende og for det andet lære at sætte ord på dem. Barnet vil også opleve at alle følelser er legale og når man bliver fulgt i en grim følelse, vil det være meget lettere at komme over den: Peter er faldet på legepladsen og har slået sig. Han græder og løber hen til en voksen. Pædagogen trøster og siger : jaa... det har godt nok gjort ondt. Nu skal jeg puste. Pædagogen når dårligt at puste lidt før Peter er på vej ud at lege videre. Han blev mødt og forstået i sin følelse og kan derfor mestre følelsen. Hvis vi siger Lader være med at være så gal, der er ingen grund til at være sur... følger vi IKKE barnets følelsesmæssige initiativer. Princip 3- At sætte ord på barnets initiativer

12 Det lille barn er ikke selv i stand til at sætte ord på sine initiativer og er derfor afhængig af de voksne, der omgiver det, gør det indtil barnet selv evner det fuldt ud - typisk omkring 3-års alderen. At kunne sætte ord på og benævne sig selv er afgørende for om et barn kan indgår i leg og samarbejde med andre- eller ej. At kunne benævne sig selv er også vigtigt for at kunne "formidle /præsentere" sig selv til andre mennesker med hensyn til ens intentioner, hvad man gør, tænker, føler, osv. At benævne et barns initiativ hjælper også med at lære at koncentrere sig. Det er en proces der starter allerede ved fødslen. Hvor barnet ser på sin mor og far og de siger "ja... du ser på mig", hvilket får barnet til at kigge længere på dem. Det større barn vil registrere ordene og reflektere: "Nå ja, jeg leger med den røde traktor" og ligeledes blive længere i legen. Hver gang vi som voksne sætter ord på et barns initiativ, vil processen med at lære at koncentrere sig fortsætte, og den fortsætter hele barndommen igennem. Barnet føler sig set og dette motiverer barnet til at tage flere initiativer. Børn lærer også en anden vigtig kompetence når vi sætter ord på det, de er optaget af nemlig ord og sprog. Børn lærer primært at mestre sproget når det er knyttet en til deres egne initiativer.

13 Da vi er i gang med rigtig mange spændene processer, har vi valgt, at Dommervænget skal have et nyt navn. Tak for Jeres gode input og forslag. Personalegruppen og jeg har besluttet at vi skal hedde Børnehuset Nova. Det nye navn skal først godkendes af FKU og kommunen inden vi kan bruge det officielt. Alle forældre blev også informeret om kortlægningsundersøgelsen, som både personalet, forældrene og børn fra 4-6 år deltager i. Linket til forældrebesvarelse ligger på hjemmesiden og snart går vi i gang med at interviewe børnene. Jeg har påtaget mig denne spændende opgave da jeg på den måde får mulighed for at lære børnene bedre at kende samt at børnene ikke udsættes for en loyalitetskonflikt, hvis de vil svare negativt på nogle spørgsmål. I år skal vi også i gang med at implementere det nye dialogredskab til årlige forældresamtaler om det enkelte barns trivsel, udvikling og læring hjernen og hjertet. I fik informationen tidligere, men jeg lægger beskrivelsen på hjemmesiden sammen med nyhedsbrevet så I kan læse den igen, hvis I får brug for det. Personalesituation:

14 Da Vibeke er på barsel, har vi ansat Henrik som barselsvikar. Henrik er uddannet pædagog og er tilknyttet både Blæksprutterne og Krokodillerne. Kasia og Iben, som begge var ansat i begivenhedsbestemte stillinger fortsætter i huset som faste vikarer. Sema, som primært er tilknyttet Brumbasserne er ansat indtil d.01 marts, hvor vores nye pædagogmedarbejder Annelise starter. Annelise kommer fra Solgårdens vuggestue, hvor hun har været ansat de sidste mange år. Jette fra vuggestuen har været så uheldig at brække sin højre arm og er derfor sygemeldt i en periode. Lidt nyt fra stuerne : Sommerfuglene Vi har rytmik, hvor vi synger de gode sange med fagter, tromme- og klokkespil. Lige nu er temaet farver, så det er: Se min kjole, Bager Brun, Min bold, Jeg er en lille blå ballon. Syng dem endelig derhjemme med jeres børn Alle børnene er samlet om aktiviteten, så vi får en super dejlig fællesskabsfølelse. De ser alle deres gode kammerater være sammen om at synge og danse

15 Desuden maler vi også, vi laver vores eget modellervoks og leger med det. Vi går også på opdagelse efter farver i naturen og har små ekskursioner til biblioteket efter bøger vi kan læse. Brumbasserne Hos Brumbasserne er vi optaget af udviklingen af gode og udfordrende læringsrum. Børnene er særlig interesseret i biler, dyr og madlavning

16 Ud over det er vi også optaget af indkøring af nye børn, som vi byder hjerteligt velkommen. Samtidig er vi opmærksomme på børnenes reaktioner og initiativer i forhold til de nye fysiske rammer. Vi observerer hvad der optager dem og udvikler læringsmiljøerne ud fra disse observationer. Vi tager tit en lille gruppe børn med ud på gangen hvor der bliver leget i køkkenet, bygget med klodser på spejlet og øvet finmotorik ved at tegne

17 Spejlet er et stort hit, børnene er optaget af at udforske sig selv og andre samt se hvordan ting som for eksempel byggeklodser bliver spejlet.

18 Mariehønsene På stuen har vi sagt velkommen til Anja, som er pædagog. I løbet af Januar og Februar modtager vi børn fra henholdsvis Sommerfuglene og Brumbasserne, som vi skal lære at kende. Der bliver leget rigtig meget i de nye læringsmiljøer men børnene er også glade for de mere stille aktiviteter, som f.eks. at lægge puslespil. I de læringssituationer har vi særligt fokus på at fastholde børnenes opmærksomhed/ udvikle deres koncentration og sætte ord på alt det de laver og alt det der sker. Samtidig med det, har vi fokus på bl.a. at indrette vores nye store lokale (Den tidligere Brumbassestue). Vi bruger meget krudt på bl.a. at have fokus på

19 børnenes motorik og udvikling og stimulering af børnenes taktilsans, vestibuler sans og Kinæstesisans. Taktilsansen har noget med berøring at gøre. Huden oplever allerede i morens mave en konstant og varm berøring. Det er vigtigt for barnets udvikling, at det fortsætter. Vestibuler sansen, også labyrintsans, har med ligevægt at gøre. Bag øret sidder en slags snegl med væske i. Og vi skal sætte gang i de væsker, som labyrinten indeholder. Barnet har brug for rotation og for at gynge. Denne sans bliver dannet først i barnet. Børn med øresmerter kan have dårlig balance, fordi ondt i øret og i hovedet gør at barnet holder hovedet stille, og så bliver labyrinten ikke stimuleret.

20 Kinæstesisansen betyder barnets fornemmelse for muskel- og ledfunktion. Det vil sige at spænde og slappe af, bøje og rette ud, finde ud af hvor legemsdele befinder sig. For at bevægelserne skal være i orden, må muskler, led og sener arbejde præcise. Denne sans bliver også kaldet stillingssansen. Børn med dårlig kinæstesisans kan tit ikke stoppe farten, løber imod en dørkarm. Man skal vide hvor arme og ben befinder sig på kroppen og skulle kunne koordinere bevægelserne således at de bliver formålstjenlig udført. Hvis kinæstesisansen ikke er tilstrækkeligt udviklet, hænger det tit sammen med at både taktil- og vestibulersansen ikke har det så godt. Rum - og retningsopfattelsen skal trænes. På et tidspunkt finder barnet ud af, kroppen består af to dele, højre og venstre side. Det er en god ting at vide, at der er forskel på højre og venstre. Også det er

21 en grundmotorisk funktion. F.eks. at holde blyanten i den ene hånd og holde på papiret med den anden, eller smøre sin mad osv. Kropsbevidsthed har noget med den kinæstetiske fornemmelse at gøre, nemlig at fornemme hvor jeg befinder mig og hvad kroppen gør. Krokodillerne og Blæksprutterne Børn fra begge stuer havde før jul/ nytår, arbejdet med et projekt omkring: Rødhætte og ulven Vi har læst historien for børnene og lavet dukketeater. Børnene er blevet bekendt med eventyrene på forskellige måder. Eventyret Rødhætte og ulven blev fortalt flere gange, og på forskellige måder, fx dukketeater. Både de voksne og børnene har lavet teater for hinanden. Vi har også lavet et rollespil 5 børn spiller eventyret mens de resterende er tilskuere, bagefter byttes rollerne om. Børnene har gentaget fortællingerne, selv digtet, optrådt, tegnet, leget, udformet kreative kreationer, og fortalt historierne for hinanden.

22 Ud over det er både børn og voksne optaget af indretning stuen og udvikling af forskellige læringsmiljøer. Naturstuen er meget populær, og det næste projekt kommer til at handle om Natur og naturfænomener. Vi skal på ture i skoven og fælge børnenes initiativer og interesse for dyr og vand. Derfor vil det kommende fokusord bliver vand. Søhestene Alle børn har nu fået en kulturkuffert og vi vil starte på eventyret Rødhætte. Vi opfordrer Jer forældre til at læse og snakke om eventyret derhjemme, med Jeres børn, så længe vi kører dette eventyr.

23 Når vi har dialogisk læsning, vil vi dele børnene op i tre grupper. Det sikrer mere dialog med det enkelte barn og fører mere læring med sig. Under frokost vil børnene ligeledes sidde i disse grupper. Da vi nu er oppe på 20 børn, har vi valgt at spise frokost i alrummet. Vi vil stadig få maden serveret på bordet. Hver fredag går vi i hallen og børnene skal være i børnehaven seneste kl. 9:00. Vores turdag er rykket til om onsdagen. Også denne dag skal børnene være i børnehaven senest kl. 9:00. På forhånd tak

24 Alle søheste er glade for at være ude. Vi går på tur, på legepladsen og vi laver bål. Så vi opfordrer Jer forældre til at sørge for, at Jeres barn har flyverdragt, vinterstøvler, hue og vanter med hver dag. Især nu hvor der loves kulde og sne. Alle tre børnehavegrupper arbejder fortsat med kulturkuffert og snart skal deltage i flere spændende arrangementer Med kærlig hilsen Personalet og Anna Maria

Nyhedsbrev November /December 2014. Kære forældre

Nyhedsbrev November /December 2014. Kære forældre Nyhedsbrev November /December 2014 Kære forældre Vi vil alle gerne takke jer for det store fremmøde ved vores forældremøde. Det er dejligt at se så mange engagerede og deltagende forældre, især da vi skulle

Læs mere

Nyhedsbrev for Februar / Marts 2015. Kære forældre,

Nyhedsbrev for Februar / Marts 2015. Kære forældre, Nyhedsbrev for Februar / Marts 2015 Kære forældre, Vinteren er over os, med alle sine muligheder og begrænsninger. Vi nyder at gå ud i sneen, mærke kulden i ansigtet og se de spæde forårstegn titte frem.

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Nyhedsbrev - December 2018

Nyhedsbrev - December 2018 Nyhedsbrev - December 2018 Nyt fra dagtilbudslederen Kære forældre Årets sidste nyhedsbrev med nyt fra alle afdelinger i Brabrand Dagtilbud. Tusind tak for i år, hvor vi kan se tilbage på et år, hvor budgetforlig,

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Nyhedsbrev for August / September

Nyhedsbrev for August / September Nyhedsbrev for August / September Kære Forældre Så er sommerferien forbi for de fleste børn og voksne. Jeg håber I har nydt ferien nogle få har stadig lidt til gode, men vi er stort set alle tilbage. Det

Læs mere

Nyhedsbrev for januar / februar

Nyhedsbrev for januar / februar Nyhedsbrev for januar / februar Kære Forældre Vinteren er over os og vi vil traditionen tro gøre jer opmærksomme på, at børnenes garderober og skiftekasser skal tjekkes for varmt tøj. Vi er gennem vinteren

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Nyhedsbrev for November/December

Nyhedsbrev for November/December Nyhedsbrev for November/December Kære Forældre Vinteren nærmer sig og det kræver noget varmere tøj i børnenes garderober og skiftekasser. Vi vil gennem efteråret og vinteren gå på legepladsen hver dag

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

Nyhedsbrev for Januar 2015

Nyhedsbrev for Januar 2015 Nyhedsbrev for Januar 2015 Kære Forældre Først og fremmest vil vi sige godt nytår! Så er alle vel tilbage fra juleferien. Vi håber at i har nydt den og haft nogle hyggelige stunder i familiens skød. Vi

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Arbejdspapir til projektbeskrivelse

Arbejdspapir til projektbeskrivelse Hvilket tema arbejder vi med? Vi skal arbejde med læreplanstemaet krop og bevægelse. Vi vil lægge vægt på at styrke motorikken i hverdagen. Vi vil 1 x ugentligt have fysisk udfoldelse i motorikrummet.

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (områdeleder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober / November 2014. Kære forældre

Nyhedsbrev Oktober / November 2014. Kære forældre Nyhedsbrev Oktober / November 2014 Kære forældre Vi vil alle gerne takke jer for den store fremmøde ved vores forældremøde. Det er dejligt at se så mange engagerede og deltagende forældre. Vi vil lige

Læs mere

Nyhedsbrev for februar

Nyhedsbrev for februar Nyhedsbrev for februar Kære forældre Jeg vil først og fremmest indlede med, at fortælle hvor glad jeg er for, at være blevet pædagogisk leder i Spirrevippen. Jeg glæder mig over, at se og mærke engagerede

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf tryk 1

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf tryk 1 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 1 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (leder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk leder)

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KFUM

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KFUM VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KFUM Christmas Møllers Vej 21 5200 Odense V Tlf: 63 75 69 33 Stuen: 29 79 71 64 Åbningstider: mandag - torsdag 6.30-16.45. fredag 6.30-16.30. Børnehuset KFUM: Børnehuset KFUM er

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen Aktive børn lærer bedre og trives bedst Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

Velkommen til Alfehøjen

Velkommen til Alfehøjen Velkommen til Alfehøjen Lisbet Line Anja Ida Pædagog Pædagog Medhjælper Medhjælper (Barselsorlov) Troldebo Lonnie K Cecilia ------------------- Pædagog Pædagog Studerende Børnehuset Marievang Velkommen

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Personlig udvikling Periode: Feb-marts 2019 Tema: Jeg kan selv Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Vuggestuen Vi finder det værdifuldt, at børnene

Læs mere

Nyhedsbrev for September/oktober 2016

Nyhedsbrev for September/oktober 2016 Nyhedsbrev for September/oktober 2016 Kære Forældre Til at starte med, vil jeg gerne takke for den gode og positive modtagelse jeg har fået som ny leder i Børnehuset Dommervænget. Dette gælder både blandt

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Nyhedsbrev Februar 2015

Nyhedsbrev Februar 2015 Fælles for hele Børnehuset Nyhedsbrev Februar 2015 Fødselsdag for hele Børnehuset: Tirsdag den 3. Februar holder vi fødselsdag for hele børnehuset med bla. Underholdning fra børnene og fællesspisning.

Læs mere

Nyhedsbrev for Juni/Juli

Nyhedsbrev for Juni/Juli Nyhedsbrev for Juni/Juli Kære Forældre Så er vi klar til sommer og sol i skrivende stund er der dejligt vejr, så vi håber bare, det må fortsætte. Inden vi er helt klar til at gå på sommerferie, så får

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering

Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Børnemiljøvurdering Børnemiljørapport for Kridthuset Indledning. Vores fokus i forbindelse med indretningen i børnehaven har været at forsøge at skabe muligheder og rammer for læring, ved at etablere forskellige læringsmiljøer.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

I øjeblikket er vi meget optaget af vores udendørsværksteder. Vi udforsker brugen af vand og sand. Vi banker søm i, og saver i træ.

I øjeblikket er vi meget optaget af vores udendørsværksteder. Vi udforsker brugen af vand og sand. Vi banker søm i, og saver i træ. Så er solen virkelig begyndt at titte frem. Det er rigtigt dejligt, for så kan vi alle komme endnu mere ud og nyde vejret og legepladsen. Men det betyder også vi skal passe på solens stråler. Vi skal derfor

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Den alsidige personlige udvikling Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Alsidig personlig udvikling Vi forstår

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Gode tiltag i dagplejen i Allerød FOA

Gode tiltag i dagplejen i Allerød FOA Side 1 af 5 Onsdag den 25.03.2015 Gode tiltag i dagplejen i Allerød Hermed en fortælling fra dagplejen i Allerød kommune, som handler om glade og selvbevidste børn. FACEBOOK TWITTER MAIL Nye tiltag i dagplejen

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus.

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Med denne lille forældrepjece vil vi gerne byde jeres barn og jer velkommen i vuggestuen. Vi håber, at nedenstående informationer vil være med

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Velkommen til Rising Børnehus

Velkommen til Rising Børnehus Velkommen til Rising Børnehus Velkommen Personalet i Rising Børnehus vil gerne byde jer og jeres barn velkommen. Vi ser frem til at lære jeres barn at kende og sammen med jer være med til at give barnet

Læs mere

Nyhedsbrev fra Toppen Februar 2014

Nyhedsbrev fra Toppen Februar 2014 Kære børn og forældre Så kom vi vel ind i det nye, og med masser af sne og frost til stor glæde for børn og barnlige sjæle Husk derfor ekstra tøj og varm udetøj, for vi kælker og leger ude hver dag!! Her

Læs mere

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon:

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon: Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch Brummersvej 7 4540 Fårevejle Telefon: 20 92 41 20 Lidt om mig: Jeg hedder Line og er fra år 1990. Jeg er kæreste med Michael og sammen har vi Kalle fra 2013.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY VELKOMMEN TIL VILLA VALBY Kære Du skal begynde hos Vi glæder os meget til, at du skal begynde hos os og til at vi modtager dig De voksne der vil passe på dig er: Pædagoger: Pædagogmedhjælper: Det direkte

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre På Nørre Aaby skole har vi Tidlig SFO fra 1. marts. I daglig tale kalder vi det Mini SFO. I denne folder vil vi præsentere jer for vores intentioner

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev, fra os i vuggestuen, med lidt informationer fra hver enkel stue samt vigtige datoer i december.

Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev, fra os i vuggestuen, med lidt informationer fra hver enkel stue samt vigtige datoer i december. Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev, fra os i vuggestuen, med lidt informationer fra hver enkel stue samt vigtige datoer i december. Mælkebøtten Nu er vi kommet godt i gang med december måned og

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Børnehuset ved Søerne arbejder ud fra love og regler, fastsat af stat og kommune. Overordnet er vores formål at opfylde de krav, der er formuleret i Lov Om Dagtilbud:

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten

Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten Afholdt den 6. september 2016 i Børnehaven Planetens daglige leder, Sus, indledte med at fortælle om målet for mødet. Ledelsen har et ønske om at få en forældregruppe,

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra Tilsynsnotat 2016 Institution: Børnehuset Petra Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv hvilke overvejelser

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Overgang fra vuggestue til børnehave

Overgang fra vuggestue til børnehave Overgang fra vuggestue til børnehave Til forældre Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf.: 32571706 www.den-flyvende-kuffert.dk 1 Overgang fra vuggestue til

Læs mere

Nyhedsbrev for maj / juni

Nyhedsbrev for maj / juni Nyhedsbrev for maj / juni Kære Forældre Foråret er over os, og det nyder vi i både vuggestuen og børnehaven. Vi er meget udendørs og holder øje med alt det, der sker i naturen lige nu. Vi ser på knopper,

Læs mere

Velkommen til Guldsmeden 2017

Velkommen til Guldsmeden 2017 Velkommen til Guldsmeden 2017 Et godt forældresamarbejde er med til at skabe tryghed, så alle børn oplever den bedste start i Guldsmeden Under rundvisningen fortæller pædagogen om vores pædagogik og om

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Velkommen til Vuggestuen Krible Krable

Velkommen til Vuggestuen Krible Krable Velkommen til Vuggestuen Krible Krable - En del af Dagtilbud Hasle Vuggestuen Krible Krable Kalendervej 5 8210 Hasle Pædagogiske leder Amal El-Awad Telefon 41 87 66 68 mail: amael@aarhus.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Rødderne er en førskolegruppe bestående af de kommende skolebørn fra Vildbasserne og Krudtuglerne. Gruppen starter op d. 1. august og slutter d. 31. juli året

Læs mere

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside: Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer:

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside:   Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer: Børnehuset Fuglsang Velkommen til Vesthuset Hjemmeside: www.fuglsang.ltk.dk Adresse: Geels plads 44 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: Leder Mette Zander: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00

Læs mere

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY VELKOMMEN TIL VILLA VALBY Kære Du skal begynde hos Vi glæder os til at se dig. De voksne der vil passe på dig er: Pædagoger: Pædagogmedhjælper: Det direkte telefonnummer til stuen er: Koden til indgangen

Læs mere