BESKRIVELSER AF AKTIVITETER & LÆRING I LOUIS P KLUBBER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BESKRIVELSER AF AKTIVITETER & LÆRING I LOUIS P KLUBBER"

Transkript

1 BESKRIVELSER AF AKTIVITETER & LÆRING I LOUIS P KLUBBER

2 KLUBLIV SOM LÆRINGSRUM Med denne folder vil vi beskrive hvordan vi I Louis P klubber, betragter begrebet læring i forhold til klublivet. Beskrivelsen er et nutidsbillede og ændre sig løbende fordi I Louis P klubber bruger vi aktiviteter og ture som et middel til at opnå vores pædagogiske mål. Vi bruger trappen som pædagogisk kompas til at analysere hvilken aktivitet eller tur en gruppe eller en enkelt ung vil profitere af. Klublivet er i høj grad forankret i fælleskab og tager sit udgangspunkt i, at vi som klub skaber en god ramme for børn og unge, hvor de kan komme og blive klogere på livet. Vi arrangerer ture og aktiviteter som tager udgangspunkt i børnegruppen. Disse ture tager udgangspunkt i individuelle udviklingsbehov. Inklusion, mobbeforebyggelse og medbestemmelse er nogle af formålene med disse aktiviteter, hvor vi håndplukker deltagerne. Vi arrangerer også ture og aktiviteter som er planlagte, hvor alle børn har mulighed for at deltage. Aktiviteten er bestemt på forhånd og medlemmerne tilmelder sig inden en bestemt deadline. Der vil nogle gange være begrænset plads på turene/aktiviteterne. Den læring der finder sted i forbindelse med vores ture og aktiviteter, deler vi op i to hoved grupper. Praktiske færdigheder: Tilstræber progression/udvikling i egne færdigheder inden for en bestemt aktivitet, for eksempel: Læring inden for klatring eller sikring. Lære at bruge gear når man cykler i skoven. Hygiejne og svømning i forbindelse med svømmehals besøg. Lære metronettet at kende på Frederiksberg/ i København. Færdigheder indenfor kajak sejlads. Hestens røgt og pleje til ridning.

3 Social læring: Her bruges turen som et middel til at opnå et socialt sigte for eksempel: Livsduelighed og dannelse, for eksempel: tur på restaurant, besøg i en anden klub, biograftur etc. Medbestemmelse: at udvikle sit angegement fra at deltage, til selv at bestemme og arrangerer turen (se trappen bilag 1). Vise de unge andre sider af den verden de kender i forvejen. Vise mangfoldighed og vise dem verden ude i virkeligheden. Udvikling af deres selvværd. De unge får lov til at vise noget de er gode til (succes oplevelser). At opbygge relationer til enkelte unge og at de unge opbygger relationer til hinanden (lære hinanden at kende). Inklusion af enkelte unge i interessefællesskaber eller i grupper som kan rumme dem. Giver pædagogerne mulighed for at iagttage og observere enkelte unge eller grupper. Vise de unge tillid til, at de kan klare en given tur og at vi nok skal hjælpe dem igennem. Turen kan give mulighed for at udvikle et fælles tredje sammenhold på tværs når vi har haft noget sammen. Ture kan bruges til, at sætte fokus på sociale kompetencer. For eksempel hvis en ung er god til at: o o o o vise indlevelse i en anden persons følelser, tanker, motiver, behov og hensigter - ud fra den position eller perspektiv den anden har. påtage sig lederskab med øje for om fællesskabet fungerer og om andre ekskluderes fra aktiviteten. kunne anerkende fællesskabets beslutninger også selv om man ikke er enig. med handlinger og sprog prøver at undgå eksklusion af andre. Socialt fællesskab og samhørighed for mange børn/unge for eksempel: Pige tur, drenge tur, overnatning, hyttetur etc. En tur er også mobbe forebyggende det giver en relation og et bånd mellem de unge, at tage på tur sammen.

4 BEVÆGELSE, IDRÆTSLEGE, SUNDHED & AKTIVITETER I LOUIS P KLUBBER I Louis P er vi bevidste om, at påvirke børns trivsel gennem bevægelse og sundhed. Et barn, som har et positivt forhold til sin egen krop og som kan bruge den ubesværet i alle typer leg, har de bedste muligheder for at spille sammen med det miljø, det lever i. Et barn som kan bruge kroppen på en ubesværet måde, opfatter tryghed ved sin krop. At lege indebærer involvering og deltagelse med hele kroppen. Leg og bevægelse kan også bruges som redskab til at bringe sociale aspekter i spil. Aktiviteterne er et middel til at udvikle den enkeltes sociale kompetencer. Vi tilstræber aktiviteterne på tværs af klassetrin og niveau for at fremme et fællesskab. I Louis P kan vi: motivere for fysisk aktivitet fremme fysisk, psykisk og social udvikling give børnene en god oplevelse med leg, bevægelse og idræt i hverdagen udvikle sociale inkluderende holdninger til samarbejde og ansvarlighed I Louis P skal det: være en fælles oplevelse være sjovt at være med BEVÆGELSE I HVERDAGEN Louis P har bordtennis, bordfodbold og pool som indendørs sportsmuligheder. Derudover benytter vi vores lille gård til hockeykampe, volleyball, sjipning, at rulle på rulleskøjter og meget andet. Er der brug for mere plads, benytter vi boldbanerne på Nandrupvej. På Guldborgvej har vi salen, hvor der er mulighed for indendørs bevægelse såsom boldspil, fangelege og andre aktiviteter som kræver albuerum. Det er også sjovt at bruge sin krop gennem leg i og på vandet. Derfor tager vi med børnene i svømmehallen, på stranden, på snorkleture, står på vandski samt sejler i vores både.

5 AKTIVTITETEN FODBOLD: I Louis P bestræber vi os på, at skille fodbolden i klubben fra fodbolden i børnenes respektive fodboldklubber. At spille fodbold i Louis P handler ikke nødvendigvis om at vinde, men om at indgå i nye fællesskaber og opnå et fælles tredje. Til hverdag tager medarbejderne eller medlemmerne selve initiativet til, at spille fodbold på Nandrupvej. Derudover har vi tradition for, at deltage i den årlige fodboldturnering med de andre klubber på Frederiksberg. Via en sådan turnering opnår børnene nye bekendtskaber på tværs af klassetrinene i klubben og på tværs af de andre klubber på Frederiksberg. Vi deltager også i Danmarksmesterskabet for klubfodbold i Lemvig og knytter venskaber over bygrænsen KLATRING: I Louis P har vi mulighed for at klatre indendørs og udendørs på ungdomsskolens klatretårn. At deltage i klatring på fritidsklubniveau er, at prøve noget man ikke troede, at man kunne under trygge og sikre rammer. Klatring er en aktivitet, hvor børn/unge får mulighed for at mærke sig selv, afprøve grænser og opleve umiddelbar succes. Mange børn/unge opdager nye styrkesider af sig selv. Klatring styrker børn/unges selvværd og kan give dem mod på nye udfordringer og evnen til at se flere løsninger. Klatring er med til at styrke børn og unges tro på sig selv, udvikler de unges sociale kompetencer samtidig med at deres balance og motorik trænes. Klatring giver kropslig kontrol og mental styrke og kan dyrkes på alle niveauer uanset alder og køn. Klatring foregår altid under trygge og sikre rammer. Den voksne som bundsikre er uddannet klatreinstruktør på min S1 niveau.

6 MOUNTAINBIKE: Klubben har mountainbikecykler til alle størrelser. Vi bruger vores minibusser med trailer, så vi hurtigt kan komme ud i naturen og køre i terræn. Alle kan komme med uanset niveau, da vi undervejs træner børnene tekniske færdigheder på en mountainbike. På turene gør vi meget ud af, at det ikke gælder om at ligge forrest i feltet, men at kunne vente og bakke hinanden op. Når man får lyst til at udfordre sig selv yderligere, kan man tage med på vores koloni ture til Polen og Frankrig, hvor vi også kører i bjerge. RIDNING Vi rider på Stutsborg Ridecenter, Slangerupvej 6 C, 3540 Lynge, Tlf: Du og dine forældre kan læse mere om den på Vi kører med i alt seks hold, to dage ugentligt, pt. onsdage og torsdage med ca. en times mellemrum fra kl Rideskolen underviser både lille hold (nybegyndere), mellem hold (let øvede) og stort hold (øvede) på samme tid. Der er afgang fra klubben senest 45 minutter før ridetimen, hjemkomst til klubben ca. en time efter holdet er færdigt. På rideskolen får man rideundervisning i 50 minutter og skal være med til at strigle og sadle hestene op. Med ridning træner man kroppens balance og koncentration og samarbejde med et levende væsen... Prisen for ridning betales udover den normale klubtakst. Prisen er pt 525 kr. om måneden, der inkluderer obligatorisk medlemskab af rideklubben.

7 VANDAKTIVITETER I LOUIS P Vi tilbyder vandaktiviteter af forskellig slags, for at give byens børn nogle helt anderledes oplevelser af naturen. Dette giver mulighed for at prøve helt nye grænser og en aktivitet hvor alle børn starter med samme udgangspunkt. Via aktiviteten får de også en helt anderledes historie med sig hjem. Man kan deltage på forskellige niveauer og introduceres til vandet. SPEEDBÅD: At vi valgt at prioritere en speedbåd, er fordi det indebærer både fart og spænding og det giver en oplevelse, som de færreste bysbørn får i hverdagen. Sejlads med speedbåden giver mulighed for at se byen fra en anden side (f.eks. kanalrundfarter) og noget vind i håret. Man kan tilgodese mange forskellige slags børn og den giver mulighed for alle kan deltage. Man opnår respekt for vand og fart. Når man føler sig tryg til nye udfordringer, kan man også prøve at sidde alene efter båden i klubbens gummi ringe. Her sidder man ca. 25 meter efter båden og meget tæt på vandet. Vi trækker oftest med to ringe, så man ikke er helt alene, uden deler oplevelsen med en ven. Målet med aktiviteten er, at man skal have en god oplevelse. Derfor bestemmer man selv både fart og hvor vildt det skal være. Vandski er en ny og fysisk/motorisk udfordring. Man skal både træne balance i vandet, kropsbevidsthed, timing m.m. inden man overhovedet kan komme op og stå. Når man så får det lært, kan aktiviteten udvikles med slalom og at stå på en ski. Vandski udvikler motorik, styrke og balance. Speedbådsaktiviteten varetages af pædagoger med Søfartsstyrelsens speedbådskørekort.

8 KAJAK: Målet med kajak som aktiviteten er, at opmuntre og motivere til sikkerhed og ansvarlighed på vandet og vise de muligheder og gode oplevelser, der ligger i kajakroning. Børn og unge som deltager, kan opnå en følelse af at jeg duer til noget og ligeledes kan kajak som en aktivitet støtte og bidrage børn og unge til at få mere selvværd. Kajakaktiviteten er et struktureret forløb med mulighed for leg. Der stiftes bekendtskab med kajak som en sport, men også vand tilvænning og oplevelser med naturen indgår. Kajakaktiviteten varetages af pædagoger som har gennem gået et EPP kajakkursusforløb og lever op til Frederiksbergs kommunes regler for vandaktiviteter for børn. Læringsmål for vandaktiviteter stimulere sanser, oplevelse og opmærksomhed skabe erfaring, glæde og begejstring udvikle motorik, styrke og balance modvirke overvægt og fremme sundhed understøtte nærvær og fordybelse

9 EN SUND KROP EN SUND SJÆL Madlavning, cafe og måltider som aktivitet I klubben lægger vi vægt på at lave mad med børnene. Børnene får brugt sine sanser, fantasi og kreativitet og det giver selvtillid, at kunne lave mad og bage. Når børnene er med i køkkenet, bidrager de til fællesskabet. De er med til at fremstille den mad, som de selv sammen med de andre børn i klubben, senere skal spise. De gør på den måde en forskel for andre, og det giver mulighed for at give børn social anerkendelse, som er en vigtig og værdifuld følelse for et barn. Derudover inspirerer børnene hinanden. De får smagt nye ting, og lærer nye madvarer at kende. De ser andre børn spise det, de ikke selv kan lide, og får lyst til at smage bare fordi, det gør de andre! Nysgerrigheden og behovet for at indgå i et fællesskab er med til at styrke barnets naturlige lyst til at smage og spise sund og alsidig mad. Medlemmerne betaler for sin mad i klubben. CAFÉEN SOM AKTIVITET: Hver dag i Fritidsklubben bliver børnene tilbudt et let mellemmåltid, som man kan hjælpe med at tilberede. Vi kalder denne opgave for cafeen. Børnene på madholdet planlægger, køber ind og tilbereder et sundt og groft mellemmåltid til de andre medlemmer i klubben, i samarbejde med en pædagog. Cafeen styrker børnenes madglæde og kendskab til råvarer, samt giver dem grundlæggende madlavningskundskaber. Der er stor lyst og vilje til at deltage i cafeholdet, hvilket styrker madkulturen i huset.

10 AFTENSMAD SOM AKTIVITET: Når de unge starter i Juniorklubben i 6. klasse, arbejder vi videre med, at give dem en god madkultur. De to dage hvor Juniorklubben har åbent til kl. 21, er der mulighed for at spise aftensmad sammen. De unge har selv stor indflydelse på, hvilken mad de skal lave. I samarbejde med en pædagog tilrettelægger de unge menuen, laver en indkøbsliste, køber ind og tilbereder måltidet. Vi har for øje, at forskellige grupper får lov til at lave maden og at den er sund og varieret. De laver også en liste over, hvem der vil tilmeldes aktiviteten. Der er sidste tilmelding til aftensmad kl Vi lægger vægt på, at vi sidder sammen ved et fælles bord og spiser. Andre medlemmer, som ikke spiser med, må bruge andre lokaler, da vi vil have så meget ro som muligt omkring måltidet. Alle skal hjælpe med at sende maden rundt og alle bliver siddende, til vi er færdige med at spise. Vi skaber et fællesskab omkring måltidet, og samtalen skal foregå på et niveau, hvor alle kan være med og i en god tone. Vi lægger vægt på almen bordskik, såsom portionsstørrelser, at spise med bestik samt at have respekt for maden og for dem der lavet den. Inden måltidets afslutning aftaler vi i fællesskab, hvem der tager hvilke oprydnings opgaver.

11 TID TIL FORDYBELSE AT VÆRE KREATIV Med et arbejdsmarked der generelt forventer, at de unge har evner til at tænke ud af boksen og slippe hæmninger løs kræver det, at medarbejderne er initiativrige og innovativt tænkende og stimulerer de unges evner. Derfor har vi fokus på proces frem for produktet. Den pædagogiske metode lægger vægt på, at tage udgangspunkt i de unges ideer med pædagogen som sparringspartner. Gennem dialog med de unge finder vi ud af sammen, hvad der er muligt at lave af forskellige kreative projekter. Gennem de kreative udfoldelser, fremmes de unges evner til at tænke i anderledes løsningsmuligheder. Dette kan foregå både individuelt eller i samspil med andre. Her gives de unge en mulighed for, at fordybe sig i en ellers travl hverdag. Dette sker i et dynamisk samspil mellem den unge og andre unge, pædagogen og gennem den kreative proces. MALERVÆRKSTEDET I værkstedet er der mulighed for f.eks. at male, skulptere, tegne, kreere sjove ting så som lamper, ure. Det er kun fantasien som sætter grænserne. Der er rig mulighed for at træne både fin- og grovmotorikken gennem billedkunst og tegning på lysbord, samt læring om farvesammensætning og æstetik. Værkstedet er ligeledes et sted hvor den unge kan hænge ud og snakke med andre unge, som de normalt ikke ville have relationer til. Nye venskaber opstår i samarbejdet og man henter ny inspiration fra hinanden. Miljøbevidsthed er også noget de unge får ind under huden i værkstedet, da vi gør meget i genbrug. Både inden for billedkunst og de små sjove/skæve projekter, bliver der brugt ting som andre har kasseret. Der findes ingen rigtige eller forkerte løsningsmuligheder og vi bestræber os på at alle de unge på værkstedet opnår en succesoplevelse.

12 KREA VÆRKSTED I KREA på Guldborgvej er der mulighed for at lære at sy på symaskiner, strikke, filte, lave smykker og mange andre spændende ting. Årstidens temaer bliver taget op, så til jul kan man lave julegaver, påskepynt til påske og sommer ting når solen skinner. Der er brugerbetaling som et redskab til at bruge ressourcer med omstanke og respekt. I KREA arbejdes der ud fra, at styrke medlemmernes faglig, sociale og personlige kompetencer. I kreaværkstedet lægges der vægt på, at medlemmerne får mulighed for at eksperimentere og udvikle egen fantasi og skabertrang, ved at få tillid til egne muligheder. Vi tilstræber at lære medlemmerne færdigheder og forholde sig æstetisk og kritisk. Der arbejdes med at forstå en proces fra ide, over planlægning til udførsel. Værkstedet rummer mulighed for at udvikle sig kreativt, men også til at nye venskaber bliver dannet, når vi hjælper og lader os inspirere af hinanden. Værkstedet bliver også brugt til et socialt rum med og uden voksendeltagelse, hvor der leges med spil, udklædningstøj og drikkes the i sofaen. For at være i KREA behøver man ikke at lave et produkt. Vi respekterer, at det er medlemmernes fritid. I ungdomsklubben er værkstedet også åbent. Minimum to gange ugentligt er der mulighed for at sy, lave gaver, kosmetik, smykker osv. Er du pige så modtager du hver onsdag en sms, som inviterer dig til at deltage i pigehygge omkring et planlagt emne. Kreaværkstedet bliver i ungdomsklubben også brugt til at hygge og lave lektier i.

13 DEN ELEKTRONISKE DEL Vi bestræber os på at kunne ruste de unge til at være en del af den globale udvikling. En udvikling der er blevet mere digital over de sidste par år. Unge i dag er vant til at være på nettet og benytte smartphones, tablets og bærbare computere. De har stor interesse for området og de har tillært sig digitale kompetencer, som kan inddrages både i de unges undervisning og i deres fritid. Vi ser de digitale muligheder som et vigtigt redskab i forhold til læringsperspektiverne. De unges lyst og motivation til at bruge medier er et godt udgangspunkt for at skabe uformelle læringsrum, som et supplement til det boglige. Vi ser, at de unge igennem computerspil og digitale medier, udvikler ligeværdige relationer som derved bevirker, at de deltager i aktiviteter, som de ikke tidligere har haft mod på. COMPUTEREN SOM AKTIVITET Vi har i Louis P valgt, at der er tilknyttet en pædagog i computerrummet således, at de unge altid kan få vejledning og støtte dels til tekniske problemer, men også til at føre et sprog som alle er tjent med, selv om spillet bliver intenst og spændende. Computerrummet skal være et sted hvor børn kan få succesoplevelser og skabe nye relationer til hinanden. Her har de unge mulighed for at være online og spille med/mod hinanden. At spille computerspil er en social samværsform og en anledning til at lege og være sammen. De udveksler erfaringer, samarbejder og snakker om spillet. De unge spiller sammen - enten som allierede eller modstandere. Det er sjovere at spille sammen end at spille alene derhjemme med computeren som modstander. Derfor er alle klubbens spil udvalgt efter det kriterium, at de skal kunne spilles af flere på samme tid. Det skal handle om samarbejde og om at være kreativ. Ud over spilletiderne i hverdagen (man har mulighed for to timer ugentligt), har vi i Louis P valgt, at have enkelte dage i ugen som kun er for piger den ene dag og kun for drenge en anden, i computerrummet. Det giver mere ro og plads til en anden dialog imellem de unge, da de får mere plads til andre emmer, når de kun er sammen med samme køn. Der er fri adgang til internettet og ingen filtre på vores computere. Vi som professionelle faguddannede forholder os til den virkelighed, som de unge lever i uden for klubbens åbningstid. Derfor er det også vores opgave, at lære de unge at gebærde sig på fornuftig og sober vis på nettet. Dette gælder også etik i forhold til de unges brug af de sociale medier, hvor vi har fokus på, at gøre dem bevidste om, hvilke konsekvenser deres signaler og ordvalg, har for både dem selv og for andre.

14 KOLONIER DET FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB. I Louis P tager vi på kolonier. Vi vægter friluftsaktiviteter og naturoplevelser højt. Lige fra 4. klasse kan man deltage og også i ungdomsklubben kan de unge komme med og se verdens mangfoldighed. Med klubben foregår kolonierne med det for øje, at alle skal have lige muligheder for at deltage og gennemføre, inden for den ramme klubben kan tilbyde. Fritidsklubben har igennem mange år, haft børn på sommerkoloni. Det foregår på en campingplads på Falster, med telte, trangia, cykler, fiskestænger og mange is. Kolonien på Falster er den første man kan deltage i. For mange børn er det en udfordring at være væk hjemme fra, måske er det første gang. Det pædagogiske fokus er, at skabe en tryg koloni hvor børnene kan udfolde sig i samspil med hinanden. Det bliver afgørende at relationen er omdrejningspunktet, og de mange aktiviteter på kolonien bliver en træning i at være sammen med andre på tværs af alder, venskaber og interesser. Klubbens personale sammensættes så erfaringer og kompetencer udnyttes bedst muligt. I Ungdomsklubben. (her mangler teksten!) Skiture med både små og store. (her mangler teksten!)

15 INTERNATIONAL DIMENSION. At rejse er at leve. Vi ser os som kulturformidlere, både nationalt og internationalt. For at kunne begå sig i samfundet, er det vigtigt at kunne forstå andre kulturer. Derfor tager klubben på Weekendture til udlandet. Berlin for at møde andre unge, Polens anderledes kultur samt traditioner, Frankrig og Østrig hvor der er højt til himlen. På denne måde kan fordomme nedbrydes, og usikkerhed for det ukendte mindskes. MØDET MED ANDRE UNGE: Mødet med andre unge udenfor de kendte rammer fremmer medlemmernes personlige udvikling. Dette, mener vi, er vigtigt for at kunne begå sig i tilværelsen. Derfor tager vi til arrangementer, hvor man kan mødes med andre unge: musik festivaler, sportsturneringer, og på besøg i andre klubber. Dette fordi man netop her skaber de kontakter, der rækker længere end til de vante, og på denne måde får udvidet sin horisont. INTERESSEFÆLLESSKABER: Det skal være sjovt at gå i klub og så vil jeg også godt lære noget Når man deltager i klubben ture kan man bliver bedre til at stå på ski, køre mountainbikes, spille musik, fodbold eller finde vej Klubbens mange kolonier og turer, rummer muligheder for at deltage med andre unge som har den samme interesse. Dermed skabes en unge til ung læring, hvor der læres af hinanden. Turene er også for den unge, som ikke lige bliver inviteret med til et fællesskab, men kan melde sig til at tage med. Her er det aktiviteten der tiltrækker og relationen skabes. PROGRESSION I LÆRING: Klubbens kolonier er bygget trinvis op. Fra at overnatte i fritidsklubben et enkelt døgn, tilbydes næste skridt weekendture og derefter en uge på Falster med fritidsklubben. Når de unge når juniorklub alderen starter turene til udlandet med Polen og i ungdomsklubben Frankrig, Berlin og Østrig.

16 TEORETISK PERSPEKTIV PÅ LÆRING I Louis P Klubber bruges en metode som vi kalder Trappen til, at i hverdagen analysere, og en SMTTE- model til at planlægge aktiviteter med. TRAPPEN Med Trappen bliver vores aktiviteter set som en læring, hvor progressionen i udviklingen finder sted på forskellige niveauer. Trappen arbejder i 4 niveauer, hvor de høje niveauer inkorp orerer de lavere. Hvert læringsmål er inkluderet i det næste trin, og rummer hinanden i sig. At være at deltage at involvere sig og tage ansvar at bestemme. Dermed har vi en analysemodel, som i praksis bliver brugt til at identificere hvilken læring der skal til for, at nå et opstillet mål. Men også til, at forstå de unges handlinger med. Analysen og effekten af de opstillede mål analyseres og vurderes med pædagogens faglige kompetence, som er evidensbaseret viden og praksis erfaring. Den gode praksis trækker i denne forståelse således på videnskabeligt beviselig viden, der kan udstikke de metoder der bedst giver mulighed for, at nå de ønskede resultater. Niveauerne i Læringsmodellen indeholder kompetencer som på de 4 niveauer kan udvikles. For at være på fx niveau 3, skal den unge have vist synlige tegn på kompetencer fra niveau 1 og 2, som er indarbejdet hos den unge. Den unge kan i sin udvikling bevæge sig frem og tilbage mellem modellens 4 læringsniveauer, da vi forstår læring som en proces hvori de unge altid vil kunne, bevidst eller ubevidst, vælge forskellige handlemønstre. Hypotesen er at alle mennesker springer i niveauerne, efter hvad man skal forholde sig til. Det betyder, at vi må tage udgangspunkt i og respektere det udviklingsmæssige udgangspunkt, den enkelte unge møder os med. Eksempler på analyse spørgsmål: Hvad skal det til for Hvad skal den unge have ud af den pædagogiske aktivitet Hvilke tegn og indikatorer vil vi se for at kunne nå målet Hvilke aktiviteter skal der til for at imødekomme målet Hvilken bevægelse kan vi se på Trappen. Hvad er det næste mål

17

18 KLUBBEN SOM ET RUM TIL FRITID Det skal være sjovt at gå i klub og så vil jeg også godt lære noget Som ung i Louis P vil man opleve, at livet er i forandring. Fra barndommen over i ungdomslivet, går man igennem udviklingsfaser som er med til, at danne den man er. Klubben er det sted hvor forandringer kan ske. I samspil med andre - drenge, piger, kammerater, gode venner og nogle man ikke kender kan man mødes i klubben med ét til fælles at blive klogere på livet. Gennem vores aktiviteter som vi har beskrevet nogle af her, har vi midlet til at det kan ske. Fritidslivet er omdrejningspunktet til at kvalificere de unges selvbestemmelse og medborgerskab, fordi vores aktiviteter er dybt forankret i det vi kalder uformel læring. Her har læringen fokus på trivsel, identitetsdannelse og social inklusion. Denne læringsform styrker sociale, kreative, demokratiske og personlige kompetencer i et frirum, som i væsentlig grad er styret af de unge selv, men med klubpædagogen i Louis P som aktiv med - og modspiller. I klubben kan man afprøve det med at vide, at kunne og at gøre. Her behøver man ikke på forhånd at være god til noget alle kan være med. Alle kan udvikle sig!

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Dus er indholdsplanen en beskrivelse af det, vi arbejder med og hvilke indsatsområder, der arbejdes med i øjeblikket.

Dus er indholdsplanen en beskrivelse af det, vi arbejder med og hvilke indsatsområder, der arbejdes med i øjeblikket. DUS indholdsplan: Dus er indholdsplanen en beskrivelse af det, vi arbejder med og hvilke indsatsområder, der arbejdes med i øjeblikket. Indholdsplanen er for at tydeliggøre det fælles pædagogiske grundlag.

Læs mere

Handleplaner for 2. årgang.

Handleplaner for 2. årgang. Handleplaner for 2. årgang. På 2. årgang, er den anerkendende tilgang af stor værdi for os i det daglige arbejde med, og omkring børnene. Det er vores håb, at dette vil opleves, samt fungere, som en paraply

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Dus INDHOLDSPLAN 3. ÅRGANG Personlig udvikling

Dus INDHOLDSPLAN 3. ÅRGANG Personlig udvikling Dus INDHOLDSPLAN 3. ÅRGANG 2017-2018 De 6 kerneområder: - Personlig udvikling - Social udvikling - Sprog og kommunikation - Bevægelse, idræt og motorik - Kulturelle udtryksformer - Natur Denne indholdsplan

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Pædagogiske principper SFO

Pædagogiske principper SFO Pædagogiske principper SFO Spørgsmål mellem barn og pædagog: Lærer man noget i SFO?... Lang pause:. Hele tiden, men man opdager det ikke. Den frie leg I Nordbyskolens SFO skal barnet gennem den "frie leg"først

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Dus-indholdsplan for Tini-dussen

Dus-indholdsplan for Tini-dussen Dus-indholdsplan for Tini-dussen I Tinidussen vil vi skabe en tryg hverdag, som vi mener, er grundlaget for udvikling af den enkelte. Vi ser det som vores opgave, at være med til at gøre barnet parat til

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

DUS INDHOLDSLPLAN 1. ÅRGANG /2013. De 6 kerneområder: Mål: Hvorfor: Hvordan: Opdateret 16/9-2012

DUS INDHOLDSLPLAN 1. ÅRGANG /2013. De 6 kerneområder: Mål: Hvorfor: Hvordan: Opdateret 16/9-2012 Opdateret 16/9-2012 DUS INDHOLDSLPLAN 1. ÅRGANG - 2012/2013 De 6 kerneområder: Personlig udvikling Social udvikling Sprog og kommunikation Bevægelse, idræt og motorik Kulturelle udtryksformer Natur Indsatsområde:

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne:

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Barnets alsidige udvikling i aktiviteterne i SFO: SFO s praksis nu og her. SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Personlige

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer.

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer. A. Fritidsordningen skal danne rammen om et trygt og stimulerende miljø, hvori pædagogerne søger at tilgodese det enkelte barns behov for personlig udvikling og fællesskab (social udvikling) gennem skole/hjemsamtaler

Læs mere

Klubben Skødstrup, UngiAarhus NORD

Klubben Skødstrup, UngiAarhus NORD Om Klubben Skødstrup Klubben Skødstrup er et fritidstilbud i UngiAarhus NORD for alle børn og unge i Aarhus Kommune. Man kan begynde i klubben når man går i 4. klasse og indtil, man fylder 18 år. For enkelte

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Klubben på Bakken. Et idegrundlag om et fritidstilbud til klasse på Bakkeskolen Februar Internt arbejdsdokument

Klubben på Bakken. Et idegrundlag om et fritidstilbud til klasse på Bakkeskolen Februar Internt arbejdsdokument Bakkeskolen åbner verden for børn og unge, så de kan åbne sig for verden Klubben på Bakken Et idegrundlag om et fritidstilbud til 4.-6. klasse på Bakkeskolen Februar 2019 Internt arbejdsdokument 1 Baggrund:

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 2 Indledning I det følgende vil vi fortælle om de tanker, idéer og værdier, der ligger til grund for det pædagogiske arbejde der udføres i institutionen. Værdigrundlaget

Læs mere

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker Fælles mål for DUS Vester Hassing Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker 1.Indledning DUS står for d et u dvidede s amarbejde. Vi er optaget af at skabe helheder

Læs mere

Pædagogisk vejledning til institutioner

Pædagogisk vejledning til institutioner Pædagogisk vejledning til institutioner Sikkerhedstemaerne: Brand, Skov, Vand, Vinter, Sol, Regnvejr og Trafik 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Forberedelser op til Sikkerhedsugen... 3 Formål...

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for Frederiksbjerg Skoles SFO

Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for Frederiksbjerg Skoles SFO Rammer for mål- og indholdsbeskrivelse for Frederiksbjerg Skoles SFO Revideret september 2017 På Frederiksbjerg skoles SFO arbejder vi med udgangspunkt i Aarhus kommunes Børn- og ungepolitik og de fire

Læs mere

Kvalitet i leg-læringstimerne.

Kvalitet i leg-læringstimerne. Kvalitet i leg-læringstimerne. Pædagogerne skal være med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling, de skal være med til at skabe fysisk og mental rum, som fremmer børnenes selvværd og

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Et voksenliv i udvikling. Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år

Et voksenliv i udvikling. Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år Et voksenliv i udvikling Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år VÆRDIFULD MOD MENNESKER I BEVÆGELSE NÆRVÆR ÅBENHED HELHED IDENTITET SELVVÆRD ANERKENDELSE BRUGERUDVIKLINGSSAMTALER Kort

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Vision, værdier og menneskesyn

Vision, værdier og menneskesyn Vision, værdier og menneskesyn Vision Vi vil være det bedste helhedstilbud for vores børn. Vi vil lægge vægt på børnenes alsidige udvikling og tage højde for deres forskellige sociale, faglige og følelsesmæssige

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Jeg kan lege med andre Tegn på læring: Barnet leger med andre. Vi fokuserer i dagligdagen på børnenes indbyrdes samspil, hvor vi guider og vejleder.

Jeg kan lege med andre Tegn på læring: Barnet leger med andre. Vi fokuserer i dagligdagen på børnenes indbyrdes samspil, hvor vi guider og vejleder. Social Udvikling I DUS ses gode sociale kompetencer som en forudsætning for, at børn kan indgå i et ligeværdigt fællesskab med andre børn. Legen er grundlæggende for børns sociale og personlige læring

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers:

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: DAGPLEJENS LÆREPLANER 2017 Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: Dagtilbudsloven 8: Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Klubbens Årsplan 2017/2018

Klubbens Årsplan 2017/2018 Klubbens Årsplan 2017/2018 Præsentation af klubben Telefon.: 27 20 71 77 Mail til kontoret: Mail@nfs.kk.dk Skolens hjemmeside: Http://nfs.skoleporten.dk/sp OVERSIGT: Status Normering Personale Pædagogisk

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17 MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17 Fakta boks om Lundergårdskolen og SFO Lundergårdskolen er en del af Nordvest skoledistrikt(bjergby og Højene) Lundergårdskolen er en

Læs mere

Hvorfor skal mit barn gå i klub? - et fællesskab, du ikke kan undvære

Hvorfor skal mit barn gå i klub? - et fællesskab, du ikke kan undvære Hvorfor skal mit barn gå i klub? - et fællesskab, du ikke kan undvære 1 KÆRE FORÆLDRE Frederikssund Klubberne er meget andet og mere end et traditionelt fritidstilbud. Klubben spiller en vigtig rolle i

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid Rådhusskolen - Specialcenter Idrætsvej 1 6580 Vamdrup Telefon 79 79 70 60 EAN 5798005330202 E-mail raadshusskolen@kolding.dk www.kolding.dk Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for Fårup SFO 1 Forord Vores SFO og indskoling arbejder sammen i et samlet indskolingsteam. Det betyder at pædagogerne er klassepædagoger i skolen. Lærere og pædagoger indgår

Læs mere

Kildegård Klubben. For yderligere information er du velkommen til at kontakte: Klub og SFO leder Dan Guul Simonsen, tlf.

Kildegård Klubben. For yderligere information er du velkommen til at kontakte: Klub og SFO leder Dan Guul Simonsen, tlf. Kildegård Klubben Kildegård Klubben Kildegårdskolen Kommenhaven 13 2730 Herlev Tlf.: 20 14 07 77 www.kildegårdskolen.dk www.kildegaardklubben.dk https://kildegaardskolen.iportalen.dk/common/index.do For

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen Linjekatalog 2017/2018 Nordstjerneskolen Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om at

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Et nyt samarbejde efter Folkeskolereformen 2013

Et nyt samarbejde efter Folkeskolereformen 2013 HG SPORTSFRITIDSKLUB NÆSTVED DANMARKS SUNDESTE KOMMUNE. FORSLAG TIL FRITIDSTILBUD TIL ALLE BØRN I NÆSTVED Et nyt samarbejde efter Folkeskolereformen 2013 HG Fritidsklub 11. september2013, version 2.0 UDFORDRINGER

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere