Skanska Asfalt A/S Kometvej Horsens. Januar 2012 MILJØ-INFORMATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skanska Asfalt A/S Kometvej Horsens. Januar 2012 MILJØ-INFORMATION"

Transkript

1 GRØN ÅRSRAPPORT 2011 Skanska Asfalt A/S Kometvej Horsens Januar 2012

2 Skanska Asfalt A/S side 2 (15) 1. BAGGRUND Denne grønne årsrapport giver et indblik i Skanska Asfalts miljøforhold vedr. asfaltfabrikken i Horsens. Rapporten erstatter Skanska Asfalts tidligere serie af frivillige grønne regnskaber og er udarbejdet efter samme retningslinjer som traditionelle grønne regnskaber. Rapporten fremsendes til miljømyndighedens kommentering og offentliggøres sammen med udtalelsen på Skanska Asfalts hjemmeside. Rapporten indberettes dog ikke til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, grundet Miljøstyrelsens ændrede indberetningspraksis i BASISOPLYSNINGER Virksomhed: Ejerforhold: Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej Køge Tlf.: / Fax.: CVR-nr.: Skanska AB, Sverige Miljøstyring, generelt: Virksomheden er miljøcertificeret i henhold til DS/EN ISO Virksomheden er desuden diplommedlem af regionens Green Network samarbejde. Arbejdsmiljø: Kvalitetsstyring: Nærværende grønne regnskab gælder for afdelingen: Virksomheden er arbejdsmiljøcertificeret i henhold til OHSAS samt Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr.87, 2005 (Grøn krone-smiley). Virksomheden er kvalitetsstyringscertificeret i henhold til DS/EN ISO 9001, herunder Vejdirektoratets KS-Asfalt. Endvidere er virksomheden certificeret i h.t. DS/EN med ret til at CE-mærke asfaltprodukter. Skanska Asfalt A/S, Horsens Asfaltfabrik Kometvej Horsens Tlf.: / Fax.: P-nummer: Regnskabsperiode: Kalenderåret, 1/1-31/ Antal medarbejdere: Matrikelnummer: Tilsynsmyndighed: 6 personer; heraf 4 produktion og 2 laboratorium 9a, Oens By, Ølsted Siden 2007 Horsens Kommune. Tidligere Vejle Amt (Miljøgodkendelse) og Horsens Kommune (Spildevandstilladelse)

3 Skanska Asfalt A/S side 3 (15) Branchekategori, jf. Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr pkt. C202 (tidl. bek.943 og opr. bek. 594): Kategori C202 (opr. C.4): Asfaltfabrikker og anlæg til fremstilling af vejmaterialer med en produktionskapacitet på 10 tons pr. time eller derover. Hovedaktivitet: Fremstilling af asfaltprodukter, primært til vejbygningsformål Væsentlige biaktiviteter: - Laboratorium for kvalitetskontrol af indgående råvarer og fremstillede produkter; - Lagerhal for diverse råvarer til produktionen Miljøgodkendelser m.v.: Seneste revision af miljøgodkendelse: Miljøgodkendelse udstedt af Vejle Amt 24/3-2000; kapitel 5 godkendelse. Spildevandstilslutning til Horsens Kommunes spildevandssystem: Overfladevand fra befæstede arealer til kommunalt regnvandssystem. Se ovenfor. Virksomheden er etableret på adressen i år VÆSENTLIGE RESSOURCE- OG MILJØMÆSSIGE FORHOLD: 3.1 Anvendte ressourcer: De væsentligste råvarer til asfaltfremstillingen udgøres af: Knuste stenmaterialer fra granitbrud (importeret) Knust granit anvendes for opnåelse af særlig robuste vejbelægninger Knuste og uknuste stenmaterialer fra grusgrave Grusgravsmaterialer anvendes primært til asfaltbærelag Bitumen (bindemiddel, udvundet af råolie efter raffinaderi-destillation af benzin, fyringsolie m.v.). Bitumen er det sorte bindemidde, som binder stenmaterialet sammen i den færdige asfalt og sikrer produktets holdbarhed Fremmedfiller: Asfaltfiller fra kalkbrud, flyveaske fra kraftværker, cement (som klæbeaktiv filler) Begrebet fremmedfiller dækker over tilført finstof, som tilsættes for at stabilisere asfaltblandingen Additiver/specialtilslag: I begrænset omfang anvendes til visse asfalttyper tilsætning af cellulosefibre (formalet genbrugspapirmasse) og diverse polymerer/modificeringsmidler (kunstgummi o.l.). Cellulosefibre muliggør tilsætning af særlig høj bindemiddelmængde og polymerer/modificeringsmidler giver asfalten forbedrede egenskaber i form af f.eks. forøget revnemodstand og styrke.

4 Skanska Asfalt A/S side 4 (15) Knust genbrugsasfalt Genbrugsasfalt, nedknust fra overskudsproduktion, spild samt returasfalt og opbrudt/opfræset asfalt kan genanvendes i produktionen, hvorved behovet for tilførsel af nye materialer reduceres. Herved reduceres transportbehovet og behov for oparbejdning af jomfruelige råvarer, til gavn for miljøet. Genbrugsasfalt anvendes primært i bærelag. Udover råvarer udgøres det væsentligste ressourceforbrug af energiforbrug i form af naturgas til opvarmning og tørring af stenmaterialerne, samt elforbrug til procesformål, herunder opvarmning af bitumentanke, samt diverse motorer, kompressorer, ventilatorer m.v., som indgår i produktionen. Endelig anvendes energi i kontorbygning og laboratorium, herunder til rumbelysning, opvarmning, brugsvandsopvarmning samt til laboratoriets analysearbejde. Desuden anvendes dieselolie til frontlæssemaskine til intern transport af stenmaterialer fra lagerstakke til doseringsanlæg. Mindre væsentligt anvendes i minimalt omfang vandforsyning til laboratorium, alm. kontorhold, toilet- og badefaciliteter m.v, samt lejlighedsvis i forbindelse med rengøring af materiel. Endelig kan oversprinkling af interne kørselsveje m.v. være påkrævet i særlig tørre og blæsende perioder for at dæmpe støvudviklingen på pladsen. Intern transport af råvarer på pladsen kan i tørre og blæsende perioder give anledning til støvudvikling 3.2 Miljømæssige påvirkninger I forbindelse med asfaltproduktionen udgøres de væsentligste miljøpåvirkninger af støv-, støjog lugtemissioner fra tørre/blandeprocessen og fra diffuse kilder under omlæsning og transport af den varme asfalt, samt fra lokal transport på området. Disse påvirkninger kan give anledning til lokale gener, hvorfor virksomheden gennem det certificerede miljøstyringssystem fokuserer på at minimere generne. Desuden afgives emission af forbrændingsprodukter som CO 2 og NO X, som miljømæssigt påvirker gennem bidrag til den globale opvarmning som følge af drivhuseffekten. Disse påvirkninger minimeres bl.a. gennem løbende kontrol og optimering af forbrændingskvaliteten i tørretromlen.

5 Skanska Asfalt A/S side 5 (15) Endelig afgives i meget begrænsede mængder emission af tilsvarende forbrændingsprodukter ved afbrænding af asfaltprøver i laboratoriets afbrændingsovn, for bestemmelse af bindemiddelindhold i prøver udtaget fra driftskontrollen. Tidligere anvendtes traditionelt organisk opløsningsmiddel i form af methylenchlorid til asfaltanalyser i laboratoriet. Denne analyseform er for længst totalt udfaset i Skanska Asfalts laboratorier ved konsekvent skift til den miljørigtige afbrændingsmetode. I forbindelse med den daglige drift af asfaltfabrikken og tilhørende laboratorium og kontor genereres affald i form af spildolie, oliefiltre, jernskrot, kemikalieaffald (f.eks. spraydåser o.l.), papiraffald og alm. husholdningsaffald. Alt affald kildesorteres på pladsen og opbevares i særskilte containere for bortskaffelse gennem godkendt transportør til modtagestation, henholdsvis gennem dagrenovation (oversigt fremgår af bilag 1). Desuden genereres spild i forbindelse med asfaltproduktionen (overskuds-/ returasfalt). Denne asfalt genanvendes i produktionen efter nedknusning. Spildevand fra pladsen forekommer primært som sanitært spildevand samt afløb fra tage og befæstede arealer, samt lejlighedsvis fra vaskeplads med olieudskiller (koalescensudskiller med sandfang).

6 Skanska Asfalt A/S side 6 (15) 4. LEDELSENS EVALUERING Denne grønne årsrapport er udarbejdet for Skanska Asfalt A/S, Kometvej 13, 8700 Horsens. I rapportens kvantitative opgørelser af data for ressourceforbrug og producerede mængder er der af konkurrencemæssige årsager anvendt indeksering med året 2001 som basisår for indekseringen, - i overensstemmelse med normal praksis for grønne regnskaber. I forbindelse med udvælgelse af oplysninger og data er det valgt at fokusere på de parametre og forhold, som vurderes at være de væsentligste vedrørende ressourceforbrug og potentielle miljøbelastninger. Endvidere er der fokuseret på de forhold, der i miljøgodkendelsen er stillet særlige vilkår overfor. Udvælgelsen af de nøgletal, som vurderes at beskrive det væsentlige ressourceforbrug og potentielle miljøbelastninger bedst, er bl.a. også foretaget under hensyntagen til hvordan sådanne data typisk præsenteres for en dansk asfaltvirksomhed, samt under hensyntagen til praksis fra den Europæiske asfaltindustri, EAPA 1. Endelig beskrives i det efterfølgende virksomhedens miljømål og politikker, herunder systematik for leverandører, samt arbejdsmiljømæssige hensyn. Skanska Asfalt A/S er miljøcertificeret efter ISO Systemet er endvidere integreret sammen med kvalitets- og arbejdsmiljøledelsessystemer opbygget og certificeret efter ISO 9001 og KS-Asfalt, DS/EN serien, samt OHSAS standarden og Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 87, Miljø- og arbejdsmiljøpolitik Formål Miljø- og arbejdsmiljøpolitikken er indarbejdet i den generelle kvalitets- og miljøpolitik, og danner grundlaget for Skanska Asfalts systematiske arbejde med at efterleve Skanska Code of Conduct og gældende lovgivning. Den tjener som ramme for at fastlægge vores mål og målsætninger - samt at forbedre vores miljømæssige og arbejdsmiljømæssige formåen og præstationer. Gyldighed Denne politik gælder for Skanska Asfalt A/S. Ansvar og bemyndigelse Skanska Asfalts direktion er ansvarlig for miljø- og arbejdsmiljøpolitikken. Den gennemgås årligt af direktionen og teknisk chef under ledelsens evaluering for at sikre, at den er egnet, tilstrækkelig og hensigtsmæssig. 1 Environmental guidelines on Best Available Techniques (BAT) for production of asphalt mixes, EAPA 2007.

7 Skanska Asfalt A/S side 7 (15) Fravigelser fra politikken kan kun ske efter forudgående godkendelse fra direktionen. Konstateres afvigelser fra politikken, skal de formelt rapporteres til ledelsen gennem arbejdsmiljø- eller miljøorganisationen. Miljø- og arbejdsmiljøpolitik Skanska Asfalt vil være en del af en bæredygtig udvikling, der tilgodeser og balancerer såvel sociale, miljømæssige, sundhedsmæssige som økonomiske forhold. Højeste standard for miljø, sikkerhed og sundhed skal gøre os førende i branchen og medvirke til at gøre os til den foretrukne samarbejdspartner. Vi forpligtiger os til at overholde gældende lovgivning, relevante myndighedskrav og ordninger vi er tiltrådt. Hvor Skanska Asfalt finder det formålstjenligt stiller vi krav til vores indsats, der ligger over lovgivningens. Ligeledes stiller vi krav til vores væsentlige samarbejdspartnere og leverandører om at respektere og efterleve vores politikker. Vi vil opfylde vore kunders krav til sikkerhed, sundhed og miljø og vi tilstræber ligeledes at vejlede kunden til miljøtilpassede alternativer (f.eks. mere støjsvage belægninger og mindre miljøbelastende metoder/materialer) og således fremme kundens valg heraf. Vi accepterer ikke forurening, unødigt spild af energi og ressourcer, arbejdsskader, ulykker og uheld. Vi vil undgå unødig og skadelig påvirkning af miljøet og arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser gennem kvalificeret vurdering af risici. Den efterfølgende planlægning og styring af aktiviteter, samt etablering af passende beredskab, skal sikre tilstrækkelig forebyggelse. Er det ikke muligt at overskue eller reducere kritiske risici, vælger vi ikke at deltage. Vi vil systematisk forbedre vores indsats på miljø- og arbejdsmiljøområdet bl.a. gennem audits og indførelse af erfaret best practice samt rapportere resultater og hændelser fra vores produktion, så det kan dokumenteres, at vi opnår vores konkrete mål. Vi vil give lige muligheder til alle mennesker vi respekterer det rummelig arbejdsmarked og tillader ikke diskrimination eller chikane. Vi accepterer ikke, at vores medarbejdere er påvirkede af alkohol eller euforiserende stoffer i arbejdstiden. Der er totalt alkohol- og rusmiddelsforbud på samtlige af virksomhedens arbejdspladser og kontorer m.v. Ligesom Skanska Asfalt siger fra, så vores politikker ikke fraviges, har medarbejderne pligt til at sige fra, hvis regler og politikker ikke efterleves. Vores ansatte skal have den fornødne instruktion, træning og de værktøjer der skal til, for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø samt hensyntagen til miljøet på alle vores arbejdssteder.

8 Skanska Asfalt A/S side 8 (15) Vi vil afsætte de nødvendige kompetencer og ressourcer, der skal til for at vores politikker kendes og efterleves i organisationen og vi opnår vores mål. Dokumentation Skanska Asfalts konkrete arbejdsmiljømål inden for ulykker, påbud, forbud og retslige tiltaler på arbejdsmiljøområdet fremgår af virksomhedens handlingsprogram. Skanska Asfalt er certificeret efter arbejdsmiljøledelsesstandarden OHSAS samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 87:2005. Skanska Asfalts miljømål, der dækker ulykkesforebyggelse, farlige stoffer og materialer, ressourcebevidsthed, naturbeskyttelse og påvirkninger af nærmiljøet med støv, støj, vibrationer og affald, fremgår af Skanska Asfalts handlingsprogram. Skanska Asfalt er certificeret efter miljøledelsesstandarden ISO Årligt opsamles resultater fra afdelingerne samt fra gennemførte interne og eksterne audits i et regnskab, der dokumenterer præstationen på miljø- og arbejdsmiljøområdet og dokumenterer den løbende forbedring af vores systemer og resultater. Specielt om miljø Skanska koncernens forretningsplan for miljø Environmental Strategy udpeger bl.a. følgende fire strategiske indsatsområder for miljøledelse: Minimere brugen af farlige stoffer og materialer Minimere udslip af drivhusgasser Minimere den negative påvirkning af biodiversitet Minimere den negative påvirkning af det lokale miljø Med udgangspunkt i den operationelle strategi og den indledende miljøkortlægning, der blev foretaget i forbindelse med miljøcertificeringen, fokuserer Skanska Asfalt på: Energiforbrug Affald Farlige stoffer og materialer Miljøuheld Støv, støj, røg og vibrationer.

9 Skanska Asfalt A/S side 9 (15) 4.2 Konkret for regnskabsåret 2011 Asfaltværket er i 2000 opstillet som helt nyt state-of-the-art anlæg. Der er dog løbende foretaget en række miljømæssige forbedringer, herunder for yderligere energioptimering. I 2011 er der bl.a. foretaget forbedring af styringen på silovarmen. Desuden er additivdoseringsapparatet forbedret til sikring af mere kontinuerlig drift. Der er endvidere fokus på lys- og varmeforbruget. Optimal brænderindstilling, som resulterer i minimal emissionsafgivelse af røggasser, er fortsat løbende sikret gennem ekstern kontrolmåling og indstillingsoptimering to gange årligt. Støvemissionen kontrolleres desuden løbende ved kontinuerlig måling (egenkontrol). Der foretages systematisk affalds-kildesortering. Omfanget af farlige stoffer og materialer er holdt nede på et minimum og der foretages en løbende vurdering af listen over godkendte produkter med henblik på yderligere minimering. Ved målrettet, rutinemæssig anvendelse af afbrændingsmetoden i laboratoriet, blev analyser med traditionel ekstraktionsmetode, som involverer brug af organiske, klorerede opløsningsmidler, for en årrække siden helt udfaset. Asfaltanalyser foretages miljørigtigt i dagligdagen med afbrændings-ovn af fabrikat Troxler model New Technology Oven, hvorved behovet for opløsningsmidler undgås , Energi pr. tons produceret asfalt: På energiområdet (forbruget af el og gas) kan vi konstatere, at gasforbruget opgjort pr. tons asfalt i 2011 ligger uændret på 8,4 m³/t, set i forhold til Det ret stabile gasforbrug (samme niveau for tredje år i træk) skal ses som udtryk for, at der er opnået et for asfaltværket næsten optimalt driftsniveau. Der er i 2011 opnået en større årsproduktion end de forrige to år, hvilket har sikret en mere stabil produktion, med deraf følgende færre driftsstop. Til gengæld er der i 2011 også benyttet mere genbrugsasfalt i produktionen end i 2010, hvilket øger energiforbruget pr. tons produceret asfalt. El-forbruget, opgjort pr. tons asfalt, er faldet fra 6,7 kwh/t i 2010 til 5,5 kwh/t i De primære kilder til elforbruget er opvarmning af bitumentanke og rør, samt ventilatorer m.v. At elforbruget er faldet i 2011 skyldes primært, at årsproduktionen har været større end i 2010, hvorved behovet for løbende opvarmning af bitumentanke har været mindre (større flow af

10 Skanska Asfalt A/S side 10 (15) varme bitumenleverancer). Desuden har vejret i 2011 været mildere end det foregående år, som bød på hele 5 måneder med frost og vinterkulde. Endelig skal det faldende elforbrug ses som et resultat af den fortsatte indsats for at minimere energiforbruget , Totalt energiforbrug: Produktionen af varm asfalt er i 2011 steget, set i forhold til det foregående års produktion (jf. bilag 1). Det totale energiforbrug i form af naturgas til opvarmning og tørring er, jf. ovenstående, steget entydigt, primært grundet den lidt større produktionsmængde samt en markant øget anvendelse af genbrugsasfalt i produktionen. Det totale elforbrug er næsten uændret i forhold til Nedenfor ses nøgletalsudviklingen (indekserede tal, basis 2001): Energiforbruget skønnes på baggrund af de forrige års tal at ligge på et fornuftigt lavt niveau. For gas- såvel som for elforbruget gælder (jf. ovenfor), at der med den nuværende kendte teknologi ikke synes at være udsigt til de helt store yderligere besparelsesmuligheder. Endelig kan det oplyses, at der er indgået klimapartnerskabsaftale med DONG Energy om, at al elforsyning i 2011 er leveret som grøn energi fra vindmøller (Horns Rev II), hvilket betyder, at elforbruget ikke skaber CO 2 -belastning!

11 Skanska Asfalt A/S side 11 (15) Skanska Asfalt har gennem klimapartnerskab med DONG sikret, at al el-energi er CO 2 -neutral! Der er i 2011 arbejdet videre med anvendelse af en ny type grøn, klimavenlig asfalt, baseret på ny miljørigtig produktions- og materialeteknologi. Med denne teknologi er det muligt, trods en sænkning af materialetemperaturen på op imod 30 0 C, at opnå samme udlægningsbearbejdelighed, som for traditionel varmblandet asfalt. Herved kan energiforbruget og CO 2 - belastningen reduceres, til gavn for miljøet. 4.3 Medarbejdernes inddragelse og arbejdsmiljø Medarbejderne på asfaltfabrikken har bidraget til udarbejdelsen af denne grønne årsrapport gennem daglige registreringer og dataindsamlinger, herunder ressourceforbrug og producerede mængder. Med hensyn til arbejdsmiljømæssige risici er der for fabrik og kontor samt laboratorium udarbejdet APV er (arbejdsprocesvurdering for de enkelte arbejdsområder), som beskriver potentielle arbejdsmiljømæssige risici og hvorledes disse afhjælpes/minimeres. APV erne revideres regelmæssigt efter gældende retningslinier, samt ved ændring i arbejdsmetoder og områder, og opbygges på basis af interview med de enkelte medarbejdere, som således inddrages aktivt i arbejdsmiljøarbejdet. Alternativt udarbejdes APV er efter dialog-princippet, hvor samtlige medarbejdere deltager i en fælles udarbejdelse af APV en. Endelig udarbejdes og godkendes arbejdsprocesvurderingerne i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen.

12 Skanska Asfalt A/S side 12 (15) 4.4 Eventuelle vilkårsovertrædelser og afhjælpning af disse Der er ikke konstateret vilkårsoverskridelser i Eventuelle væsentlige klager Virksomheden har i regnskabsåret ikke modtaget klager. Det skal dog for god ordens skyld nævnes, at Skanska Asfalt på frivillig basis deltager i Horsens Kommunes p.t. igangværende støjscreening af Erhvervsområde Syd, hvor en beboer fra et nær ved liggende boligområde har indgivet klage over vedvarende støj. 4.6 Eventuelle væsentlige afvigelser i forhold til seneste grønne årsrapport/regnskab Der er ikke konstateret væsentlige afvigelser i forhold til det grønne regnskab for Nærværende grønne årsrapport er udarbejdet af: Horsens, 23. januar 2012 Skanska Asfalt A/S Ole Grann Andersson Teknisk chef

13 Skanska Asfalt A/S side 13 (15) BILAG 1: OPLYSNINGER OM MILJØFORHOLD I opgørelser af data for ressourceforbrug og producerede mængder er der af konkurrencemæssige årsager anvendt indeksering med året 2001 som basisår for indekseringen Indekstal 2001 = 100 Forbrugstal Indekserede tal Forbrug af råvarer og hjælpestoffer Sten- og grusmaterialer Fremmedfiller Bitumen Genbrugsasfalt Additiver Slipmidler Hjælpestoffer Methylenchlorid ** Energiforbrug Naturgas Miljødiesel El Vandforbrug Off. vandforsyning (m³) Produktion Solgt Emissioner fra energiforbrug (t)* CO 2 SO 2 NO X Bortskaffet affald (t) Dagrenovation Papir til genbrug Brændbart affald Metal Methylenchlorid*** Kemikalieaffald excl. methylenchl. Olieudskillere ,02 1,15 0,94 3,44 4,08 0,00 0,81 10, ,01 0,81 0,90 6,89 9,32 0,00 1,26 4, ,01 0,74 0,86 5,24 12,50 0,00 0,31 1, ,01 0,76 0,94 6,80 13,00 0,00 0,72 5, ,02 0,95 0,74 9,51 15,24 0,00 0,73 10,13 *) Ved beregning af emission ud fra forbrugt energi er der anvendt typiske emissionsfaktorer i overensstemmelse med normal praksis for den danske asfaltindustri, baseret på oplysninger fra Energistyrelsen, Nordisk Gasteknisk Center og DK-Teknik. **) Opgjort som afdampning ud fra massebalance. ***) Stoffet er udfaset , ,

14 Skanska Asfalt A/S side 14 (15) BILAG 2: RESUMÉ AF VILKÅR OG PRÆSTATIONSMÅLINGER I det følgende er i oversigtsform angivet hvilke grænseværdier, som gældende vilkår kræver overholdt, samt hvilke konkrete målinger som foreligger såvel fra egenkontrol som fra ekstern kontrol. Definition af begreberne emission og immission fremgår i øvrigt af illustrationerne i bilag 3. Parameter Gældende for Vilkår Måledata Måledato Luftforurening Støv, total Emission 55 mg/nm³ v. 10% O 2 -indh <5,9 16/ Støv < 10μm 15 mg/m³ 3,0 (ekstern måling) CO 0,08 vol% 0,057 v. 10% O 2 CO 2 75 g/nm³ (λ = 5,5) Methylenchlorid 100 mg/nm³ Støv (d<10μm) Immission 0,08 mg/m³ NO X (B-værdi) 0,125 mg/m³ Methylenchlorid Afdampn. ud fra massebalance 20 liter/år (Vilkårsændring 2003) Støv, total Emission 55 mg/nm³ v. 10% O 2 -indh. Løbende målt (egenkontrol) Forbrændingskvalitet Luftoverskud, λ Beregnet fra CO 2 el. O 2 Lugt Emission skorsten Immission Aritmetisk middelværdi overholdt 5,5 Overholdt Kontrolleres v. brænderjust. 2x årligt (ekstern kontrol) 137 LE/m³ 10 LE/m³ v/ boliger i åbent land samt erhvervs- og industriområder, 5 LE/m³ i saml. boligområder Støj Belastning i skel Hele døgnet 60 db(a) Vilkår Boliger i åbne land man-fre; db(a) syd for virksomhed man-fre; db(a) lør; db(a) lør; db(a) søn-/helligdage; 45 db(a) Alle dage; db(a) overholdt efter spredningsberegning (Vilkårsændring 2003) 1-8/ (ekstern)

15 Skanska Asfalt A/S side 15 (15) BILAG 3: DEFINITION AF EMISSION OG IMMISSION Til hjælp for forståelse af begreberne emission og immission er nedenfor opstillet nogle figurer, som oversigtsmæssigt illustrerer hvor emission og immission forekommer og måles. Immissionsværdierne er ofte teoretiske værdier, som er estimeret ved spredningsberegning foretaget på basis af målte emissionsværdier. (Figurkilde: Miljøstyrelsens Luftvejledning) Fig. 1: Emissionen er stofafgivelsen fra kilden. Fig. 2: Immissionen er omgivelsernes modtagelse af emitteret stof.

16 Skanska Asfalt A/S Kometvej Horsens Att. Teknisk chef Ole Grann Andersson, Teknik og Miljø Miljøafdelingen Rådhustorvet Horsens Telefon: Telefax: teknikogmiljo@horsens.dk Sagsnr.: : 2. februar 2012 Udtalelse til grøn årsrapport for Skanska Asfalt A/S, Horsens Horsens Kommune har som tilsynsmyndighed vurderet det indsendte udkast til jeres grønne årsrapport for år 2011, som I frivilligt udarbejder efter Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 210 af 3. marts 2010 om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger 210 af 03/ Kommunens udtalelse: Oplysningerne i det grønne regnskab er i overensstemmelse med vores oplysninger om virksomheden. Vi har ikke oplysninger om andre væsentlige forhold, som efter vores opfattelse burde have været medtaget i det grønne regnskab. Vi har modtaget 0 klager over virksomheden i perioden. Udtalelsen afgives på baggrund af Kommunens aktuelle kendskab til virksomhedens miljøforhold og miljøgodkendelsens vilkår. Virksomhedens ledelse bærer således alene ansvaret for rigtigheden af oplysningerne i det grønne regnskab. Udtalelsen forholder sig til om oplysningerne i det grønne regnskab vurderes at være korrekte, og om der mangler oplysninger i regnskabet i forhold til bekendtgørelsens Med venlig hilsen Flemming Larsen Biolog Telefon direkte: fhl@horsens.dk

Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej 9 4600 Køge Januar 2012 MILJØ-INFORMATION

Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej 9 4600 Køge Januar 2012 MILJØ-INFORMATION GRØN ÅRSRAPPORT 2011 Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej 9 4600 Køge Januar 2012 Skanska Asfalt A/S side 2 (15) 1. BAGGRUND Denne grønne årsrapport giver et indblik i Skanska Asfalts miljøforhold vedr. asfaltfabrikken

Læs mere

Skanska Asfalt A/S Klippevej 16 9220 Aalborg Øst. Januar 2012 MILJØ-INFORMATION

Skanska Asfalt A/S Klippevej 16 9220 Aalborg Øst. Januar 2012 MILJØ-INFORMATION GRØN ÅRSRAPPORT 2011 Skanska Asfalt A/S Klippevej 16 9220 Aalborg Øst Januar 2012 Skanska Asfalt A/S side 2 (16) 1. BAGGRUND Denne grønne årsrapport giver et indblik i Skanska Asfalts miljøforhold vedr.

Læs mere

Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej Køge Marts 2011

Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej Køge Marts 2011 frivilligt GRØNT REGNSKAB 2010 Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej 9 4600 Køge Marts 2011 Skanska Asfalt A/S side 2 (15) 1. BAGGRUND Dette grønne regnskab er frivilligt udarbejdet i henhold til Miljøministeriets

Læs mere

Skanska Asfalts ledelsessystem for kvalitet, miljø og arbejdsmiljø

Skanska Asfalts ledelsessystem for kvalitet, miljø og arbejdsmiljø Side 1 af 9 Skanska Asfalts ledelsessystem for kvalitet, miljø og arbejdsmiljø Niveau 1 Side 2 af 9 Introduktion Skanska Asfalt sælger, producerer og udlægger asfaltmaterialer samt udfører vejbygningsrelaterede

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S Grønt regnskab 2012 Verdo Hydrogen A/S VERDO Agerskellet 7 8920 Randers NV Tel. +45 8911 4811 info@verdo.dk CVR-nr. 2548 1984 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 3 1.1 Navn, beliggenhed og ejerforhold...

Læs mere

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt Regnskab Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Spulefelter side 3 Basisoplysninger side Ledelsens redegørelse side Miljøoplysninger side Noter

Læs mere

Danish Crown, afdeling Tønder

Danish Crown, afdeling Tønder Grønne regnskaber 22/23 Danish Crown, afdeling Tønder Basisoplysninger Navn og adresse Danish Crown Tønder Vidding Herredsgade 627 Tønder. CVR-nummer. 21-64-39-39. P-nummer. 1.3.3.521. Tilsynsmyndighed

Læs mere

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Miljøregnskab 2010 2011 NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Basisoplysninger Nybro Gasbehandlingsanlæg Nybrovej 185 6851 Janderup CVR-nr.: 27.21.05.38 P-nr.: 1.003.049.158 Nybro Gasbehandlingsanlæg er en behandlingsenhed

Læs mere

Forventninger og forhåbninger. bliver det lettere at være en lille virksomhed?

Forventninger og forhåbninger. bliver det lettere at være en lille virksomhed? Forventninger og forhåbninger bliver det lettere at være en lille virksomhed? Lidt miljøhistorie. Bagsværd Jernhandel A/S er en familieejet og drevet virksomhed, som blev etableret af min farfar, Oliver

Læs mere

QMS- håndbog Kvalitet og Miljø

QMS- håndbog Kvalitet og Miljø QMS- håndbog Kvalitet og Miljø Munck Asfalt a/s April 2015 Munck Asfalt a/s Munck Intercon a/s, nu Munck Asfalt a/s, blev etableret i Nyborg i starten af 90'erne. I de første år var fokus koncentreret

Læs mere

Grønt Regnskab 2010 Biomasseværk Nykøbing F. 28.marts 2011

Grønt Regnskab 2010 Biomasseværk Nykøbing F. 28.marts 2011 Grønt Regnskab 2010 Biomasseværk Nykøbing F. 28.marts 2011 Basisoplysninger Virksomhedens navn: Biomasseværk Nykøbing F. Skovalléen 42 4800 Nykøbing F. CVR-nummer: REFA 78951818 P-nummer: 1013784635 Tilsynsmyndighed:

Læs mere

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret Grønne regnskaber 2001/2002 1 Esbjerg afdelingen Miljøledelse på afdeling Esbjerg Der er i løbet af regnskabsåret ansat en miljømedarbejder der skal være»tovholder«i indførelse af miljøledelse på afdeling

Læs mere

Vald. Birn A/S Grønt regnskab for 2005/2006

Vald. Birn A/S Grønt regnskab for 2005/2006 Vald. Birn A/S Grønt regnskab for 25/26 CVR-nr. 26 68 11 11 1 Indholdsfortegnelse side Virksomhedsoplysninger. 2 Ledelsens redegørelse. 4 Mængdebalance.. 6 2 Virksomhedsoplysninger Virksomheden Tilsynsmyndighed

Læs mere

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) ISO-rapport 215/16 Kopi af certifikat (ISO 141:24) Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) Basisoplysninger Virksomhedens navn Adresse

Læs mere

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR Miljø Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR MEA 2015 I 2010 blev AffaldVarme Aarhus ledelsessystem for miljø, energi og arbejdsmiljø (MEA) certificeret. I 2013 blev AffaldVarme Aarhus re-certificeret.

Læs mere

QMS- håndbog Kvalitet og Miljø

QMS- håndbog Kvalitet og Miljø QMS- håndbog Kvalitet og Miljø Munck Asfalt a/s Juni 2016 Munck Asfalt a/s Munck Intercon a/s, nu Munck Asfalt a/s, blev etableret i Nyborg i starten af 90'erne. I de første år var fokus koncentreret om

Læs mere

Novozymes A/S. Grønt regnskab for 2010

Novozymes A/S. Grønt regnskab for 2010 Novozymes A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 18 04 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

HORSENS KRAFTVARMEVÆRK A/S. Grønt regnskab for 2009

HORSENS KRAFTVARMEVÆRK A/S. Grønt regnskab for 2009 HORSENS KRAFTVARMEVÆRK A/S Grønt regnskab for 2009 Dokument oprettet d. 24 02 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Asfalt Visioner april 2017 Visionær anvendelse af genbrug i asfalt

Asfalt Visioner april 2017 Visionær anvendelse af genbrug i asfalt Visionær anvendelse af Ole Grann Andersson Faglig leder Teknologisk Institut Hvorfor genbruge asfalt? Miljørigtig løsning! Asfalt: Stenmateriale + filler + bitumen: Kan genbruges 100 %. Reduceret råstofimport

Læs mere

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Grønt regnskab Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Perioden 1. juni 2013-31. maj 2014 Introduktion Bestyrelsen for Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.a. præsenterer hermed

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S. Grønt regnskab for 2010

Statoil Refining Denmark A/S. Grønt regnskab for 2010 Statoil Refining Denmark A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 27 06 2011. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

DONG Energy Power A/S Svanemølleværket. Grønt regnskab for 2010

DONG Energy Power A/S Svanemølleværket. Grønt regnskab for 2010 DONG Energy Power A/S Svanemølleværket Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 16 05 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Miljøpolitik (Godkendt på bestyrelsesmøde 2/2013 dateret 22. februar 2013) 1. revision (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2017 dateret 17. februar 2013) Bemærkning

Læs mere

Miljøredegørelse 2004. Averhoff Genbrug A/S

Miljøredegørelse 2004. Averhoff Genbrug A/S Miljøredegørelse 2004 Averhoff Genbrug A/S 01. Indledning Averhoff Genbrug A/S er en virksomhed, der modtager og demonterer elektronikaffald til genvinding og miljørigtig bortskaffelse. 02. Stamdata Adresse:

Læs mere

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi)

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi) Hvad vil vi opnå? Et renere miljø Bedre beslutningsgrundlag Vide hvordan vi måler på miljøet Vide hvad vi får ud af det m.h.t. miljø, arbejdsmiljø og økonomi Styr på vores processer og forbrug Minimere

Læs mere

DONG NATURGAS A/S Kærup. Grønt regnskab for 2010

DONG NATURGAS A/S Kærup. Grønt regnskab for 2010 DONG NATURGAS A/S Kærup Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 25 08 2011. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Figur 1: Miljøledelsescirklen

Figur 1: Miljøledelsescirklen Overordnede linier i miljøhåndbogen Københavns Kommune har en vision om at være en grøn kommune, der arbejder for at være et attraktivt sted at bo og arbejde nu og i fremtiden. Borgerrepræsentationen har

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Affaldsforbrændingsanlæg. Grønt regnskab 2013. Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk

Affaldsforbrændingsanlæg. Grønt regnskab 2013. Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk Affaldsforbrændingsanlæg Grønt regnskab 2013 Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk Nordforbrænding miljøberetning 2013 1 1. Miljøpolitik Nordforbrænding er en fælleskommunal virksomhed.

Læs mere

Årlig Statusrapport 2012

Årlig Statusrapport 2012 Årlig Statusrapport 2012 Vattenfall Vindkraft A/S 09 september 2013 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger...1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S...1 3. Miljøpolitik for Vattenfall...1 4. Forbrug...3

Læs mere

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej Glamsbjerg

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej Glamsbjerg Grønt regnskab Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Perioden 1. juni 2014-31. maj 2015 Introduktion Bestyrelsen for Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.a. præsenterer hermed

Læs mere

Samfundsansvar 2010. Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier.

Samfundsansvar 2010. Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier. Samfundsansvar 2010 Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier. Indholdsfortegnelse Samfundsansvar 2010 Samfundsansvar...3 Miljøforhold...4 Sikkerhed...5

Læs mere

Ansøgning om miljøgodkendelse

Ansøgning om miljøgodkendelse Sendes til: Sønderborg Kommune Miljøafdelingen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg Ansøgning om miljøgodkendelse Du må ikke anlægge eller påbegynde etableringen af en virksomhed, anlæg eller en indretning,

Læs mere

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR Miljø Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR MEA 2016 I 2010 blev Center for Miljø og Energis ledelsessystem for miljø, energi og arbejdsmiljø (MEA) certificeret. I 2013 blev Center for Miljø og Energi

Læs mere

Grønt regnskab for kontorarbejde. - om www.greenoffice.dk. Af Ole Dall, I/S ØkoAnalyse

Grønt regnskab for kontorarbejde. - om www.greenoffice.dk. Af Ole Dall, I/S ØkoAnalyse Grønt regnskab for kontorarbejde - om www.greenoffice.dk Af Ole Dall, I/S ØkoAnalyse Projektet Grønt regnskab for kontorarbejde består dels af en screening af miljøbelastningen ved kontorarbejde, dels

Læs mere

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over

Læs mere

Affaldsforbrændingsanlæg

Affaldsforbrændingsanlæg Affaldsforbrændingsanlæg Miljøberetning 2011 I. Miljøberetning 2011 1 1. Miljøpolitik Nordforbrændings hovedformål er på et højt fagligt grundlag at drive en effektiv forsyningsvirksomhed inden for miljø-

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 3 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

TOELT LOSSEPLADS. Grønt regnskab for 2010

TOELT LOSSEPLADS. Grønt regnskab for 2010 TOELT LOSSEPLADS Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 24 05 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde

Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde PART OF THE EKOKEM GROUP Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde Introduktion til NORDs Bæredygtighedsnøgle Stoffer i forbrugsprodukter har medført hormonforstyrrelser hos mennesker Bæredygtighed er

Læs mere

NOVOZYMES A/S. Grønt regnskab for 2010

NOVOZYMES A/S. Grønt regnskab for 2010 NOVOZYMES A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 26 04 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 Vores papirarbejde er i orden - også når det handler om miljøet Johnsen Graphic Solutions A/S har gennem mere end 20 år ført en dokumenteret og målrettet miljøpolitik til gavn

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 1.udgave - 213 Den 8. september 214 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Nye arbejdsmiljømål

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 05.11.2015 CVR-nummer 20219785 P-nummer 1016981334 e-doc journal nr. 13/029262 Virksomhed Lakspecialisten Syd

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR Miljø Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR MEA 2017 I 2010 blev Center for Miljø og Energis ledelsessystem for miljø, energi og arbejdsmiljø (MEA) certificeret. I 2016 blev Center for Miljø og Energi

Læs mere

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé Del 1: Forslag til kommuneplantillæg Del 2: VVM-redegørelse Del 3:Ikke

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

MILJØREDEGØRELSE 2013 for

MILJØREDEGØRELSE 2013 for MILJØREDEGØRELSE 213 for Udarbejdet februar 214 Miljøredegørelse 213 Indholdsfortegnelse Ledelsens redegørelse... 2 Miljøpolitik... 3 Miljømålsætninger... 3 Vurdering og prioritering... 4 Vurdering og

Læs mere

MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER i Horsens Kommune

MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER i Horsens Kommune Regulativ for visse MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER i Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ 1 REGULATIV FOR VISSE MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER I HORSENS KOMMUNE Denne forskrift er udarbejdet

Læs mere

Aarhus Kommune Natur og Miljø Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Natur og Miljø Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Natur og Miljø Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 18.03.2014 CVR-nummer 55133018 P-nummer 1009490503 e-doc journal nr. TS 13/022829 Virksomhed Århusværket Adresse Kalkværksvej

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014. AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget

GRØNT REGNSKAB 2014. AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget GRØNT REGNSKAB 2014 AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget BASISOPLYSNINGER Navn og adresse: AffaldsCenter, Forbrændingsanlægget Ølstedvej 20, Lisbjerg, 8200 Aarhus N Virksomheden ejes af:

Læs mere

Kommentar til ekstern høring om udkast til forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (udarbejdelse af grønt regnskab).

Kommentar til ekstern høring om udkast til forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (udarbejdelse af grønt regnskab). Sagsnr. 17.10-00-1103 Vores ref. MLK/lni Deres ref. Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Den 14. august 2000 Att. Charlotte Thy, Industrikontoret Kommentar til ekstern høring om udkast til forslag

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

A/S Dansk Shell, Shell-Raffinaderiet

A/S Dansk Shell, Shell-Raffinaderiet Verifikationsrapport Verifikation af miljøredegørelse udført i henhold til PRTR-bekendtgørelsen Bek. 1172 af 13.10.2015. Grundlag: Miljøredegørelse 2015, udgivet af A/S Dansk Shell, Shell-Raffinaderiet,

Læs mere

I/S NORDFORBRÆNDING. Grønt regnskab for 2010

I/S NORDFORBRÆNDING. Grønt regnskab for 2010 I/S NORDFORBRÆNDING Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 24 05 2011. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2014 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2013-2016 og virksomhedsplan 2014. Svendborg

Læs mere

SALLING PLAST AS. Grønt regnskab for 2012.

SALLING PLAST AS. Grønt regnskab for 2012. Side 1 af 7 sider. Virksomheden. Salling Plast AS, CVR 6997 6417, P-nr. 1.0002.310.994 Idrætsvej 22, 9681 Ranum, Daglig ledelse: Administrerende direktør Christian Holm Jensen. Regnskabsåret er 1. januar

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli Miljøtilsynsplan 2013-2017 juli 2013, opdateret november 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund for tilsynsplanen 3 2 Geografisk område 4 3 Væsentlige miljøproblemer 5 4 IED-virksomheder og -husdyrbrug

Læs mere

Kvalifikationskrav ved Miljøcertificering Nr.: RL 13 og Miljøverifikation Dato: 2009.03.27 Side: 1/5

Kvalifikationskrav ved Miljøcertificering Nr.: RL 13 og Miljøverifikation Dato: 2009.03.27 Side: 1/5 Side: 1/5 1. AFGRÆNSNING OG FORMÅL Denne retningslinje fastlægger DANAK s fortolkning af kravene til faglig kompetence, som miljøcertificeringsorganer og miljøverifikatorer skal råde over ved miljøcertificering

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 28.06.2016 CVR-nummer 35947817 P-nummer Virksomhed Jyllands-Posten A/S Adresse Gunnar Clausens Vej 60 Postnummer

Læs mere

OVERENSSTEMMELSESERKLÆRING

OVERENSSTEMMELSESERKLÆRING Leverandør Skanska Asfalt A/S Nordhavnsvej 9 4600 Køge Tlf: +4556303666 Fax: +4556303660 Produktionssted Skanska Asfalt, Horsens Kometvej 13 8700 Horsens Tlf: 76261666 Fax: 76261660 Følgende Asfaltprodukter

Læs mere

1. En rapport til offentliggørelse på Billund Kommunes hjemmeside senest 4 måneder efter dato for tilsynsbesøget. Se bilag 1

1. En rapport til offentliggørelse på Billund Kommunes hjemmeside senest 4 måneder efter dato for tilsynsbesøget. Se bilag 1 Sdr. Omme Jagtforening Tolvalenvej 9 7260 Sdr. Omme Att.: Formand Ulrik Baunsgård E-mail: fam.baunsgaard@paradis.dk Tilsynsrapport Sdr. Omme Jagtforenings skydebane Hermed fremsendes rapport vedrørende

Læs mere

DONG A/S, Skærbækværket. Grønt regnskab for 2009

DONG A/S, Skærbækværket. Grønt regnskab for 2009 DONG A/S, Skærbækværket Grønt regnskab for 2009 Dokument oprettet d. 31 03 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Miljøredegørelse. Lantmännen Danpo i Aars

Miljøredegørelse. Lantmännen Danpo i Aars Miljøredegørelse 211 Lantmännen Danpo i Aars Miljøredegørelse 211 - Aars Indholdsfortegnelse: Ledelsens redegørelse... 2 Miljøpolitik... 3 Miljømålsætninger... 3 Miljøhandlingsplan 211... 4 Miljøhandlingsplan

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Mediernes CSR-kodeks GraphicCo A/S

Mediernes CSR-kodeks GraphicCo A/S Mediernes CSR-kodeks GraphicCo A/S CSR handler om at dokumentere, synliggøre og markedsføre virksomhedens mange kvaliteter inden for de sociale, miljø- og arbejdsmiljømæssige områder. Hvorfor CSR-kodeks?

Læs mere

Årlig statusrapport 2010

Årlig statusrapport 2010 Årlig statusrapport 2010 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 14. september 2011 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger...1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S...1 3. Miljøpolitik for

Læs mere

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Denne lovpligtige redegørelse for virksomhedens samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a, er en del af ledelsesberetningen i årsregnskabet for

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2012 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2012 oplevet et mindre fald i mængder og besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 13.11.2014 CVR-nummer 55133018 P-nummer 1010680375 e-doc journal nr. 13/022863 Virksomhed Adresse Viby Varmecentral

Læs mere

Miljøstyring og transport erfaringer og redskaber

Miljøstyring og transport erfaringer og redskaber Miljøstyring og transport erfaringer og redskaber v/ Mads Holm-Petersen, COWI 1 Baggrund Miljøstyring indgår i dag som et naturlig element i ledelses- og produktionsplanlægningen. Mange virksomheder har

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Skån naturen og spar penge GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Genbrugsmaterialer er et bedre, mere rentabelt og miljørigtigt alternativ til traditionelle råstoffer LAD OS SPARE

Læs mere

ODENSE KRAFTVARMEVÆRK A/S. Grønt regnskab for 2009

ODENSE KRAFTVARMEVÆRK A/S. Grønt regnskab for 2009 ODENSE KRAFTVARMEVÆRK A/S Grønt regnskab for 2009 Dokument oprettet d. 01 09 2010. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 01.09.2016 CVR-nummer 15070544 P-nummer 1002965967 e-doc journal nr. 13/020586 Virksomhed Adresse Postnummer og

Læs mere

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Bjarne Bo Lund-Jensen Produktchef, NCC Industry A/S Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter 1 Indhold 1. Hvad kan bidrage til mere bæredygtighed i asfalt

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Hvad er en miljøtilsynsplan I 2013 træder en ny tilsynsbekendtgørelse på miljøområdet i kraft. Kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Regulativ for visse. MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER i Horsens Kommune KORREKTUR TEKNIK OG MILJØ

Regulativ for visse. MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER i Horsens Kommune KORREKTUR TEKNIK OG MILJØ Regulativ for visse MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER i Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ 1 2 REGULATIV FOR VISSE MILJØFORHOLD VED BYGGE- OG ANLÆGSARBEJDER I HORSENS KOMMUNE Denne forskrift er udarbejdet

Læs mere

CVR-nr P nr

CVR-nr P nr Miljørapportering 2017 CVR-nr. 26 68 11 11 P nr. 1001856087-1 - Indholdsfortegnelse Side: Virksomhedsoplysninger 3 Fakta vedr. miljø 4 Affald og restprodukter 4 Klager / vilkårsoverskridelser 4 Egenkontrol

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Genbrugsasfalt Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der opsamles meget større mængder genbrugsasfalt i Danmark end asfaltbranchen forbruger i nye asfaltprodukter. Ved en større sortering

Læs mere

CO 2 -opgørelse 2007/08/09

CO 2 -opgørelse 2007/08/09 CO 2 -opgørelse 2007/08/09 Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald til vejmaterialer 1. november 2011 Indhold FORMÅL 4 FAKTA 4 RESULTAT 4 EJERS VURDERING AF OPGØRELSEN 5 BESKRIVELSE AF ANLÆG/TEKNOLOGI/PROCES

Læs mere

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt af Ole Grann Andersson Faglig leder, Teknologisk Institut Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark MUDP-projekt (Miljøstyrelsen, 2014) Lemminkäinen (ansøger),

Læs mere

START AF NY VIRKSOMHED..?

START AF NY VIRKSOMHED..? START AF NY VIRKSOMHED..? i Holstebro Kommune.Tænk på miljøet fra start! Går du med overvejelser om at starte en ny virksomhed i Holstebro Kommune? Har du hovedet fuld af tanker omkring forretningsplan,

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 07.09.2015 CVR-nummer 27565174 P-nummer 1002367437 e-doc journal nr. 13/027588 Virksomhed Thomas Svendsen Autoreparation

Læs mere

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af GÆLDENDE FRA DECEMBER 2017 VEJLEDNING om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler. Indhold INDLEDNING...

Læs mere

DONG ENERGY POWER A/S. Grønt regnskab for 2010

DONG ENERGY POWER A/S. Grønt regnskab for 2010 DONG ENERGY POWER A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 01 06 2011. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Miljøberetning for året 2011

Miljøberetning for året 2011 Miljøberetning for Svenningsens Maskinforretning A/S 2011 Indledning Virksomheden er ikke omfattet af forpligtigelsen til at aflægge grønt regnskab, men har valgt at offentliggøre et grønt regnskab/miljøberetning,

Læs mere

Grønt regnskab for Forlev Miljøanlæg

Grønt regnskab for Forlev Miljøanlæg Grønt regnskab for Forlev Miljøanlæg 2003 Marts 2004 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 INDLEDNING...3 LEDELSENS REDEGØRELSE...5 REDEGØRELSE FOR MILJØPRÆSTATION...10 ORDLISTE...21 2 Indledning

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Indkaldelse af idéer og forslag FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Oktober 2011 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet. VVM-reglerne for anlæg på

Læs mere

Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde

Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Martin Korsgaard Civilingeniør Colas Danmark A/S mko@colas.dk Indledning I en tid hvor der i høj grad er fokus på menneskeskabte klimaforandringer,

Læs mere

Certificering af ISO 45001

Certificering af ISO 45001 Business Assurance BUSINESS ASSURANCE Certificering af ISO 45001 SAFER, SMARTER, GREENER Lidt om mig Steen Christian Larsen Principal Lead Auditor Ansat 01-03-1995 Auditerer offentlige og private organisationer

Læs mere

Grønt regnskab 2014 Deponi på Randers Affaldsterminal

Grønt regnskab 2014 Deponi på Randers Affaldsterminal Grønt regnskab 2014 Deponi på Randers Affaldsterminal 1 1. Basisoplysninger. Virksomhedsoplysninger Adresse Randers Affaldsterminal, Romalt Boulevard 64, 8960 Randers SØ Branchebetegnelse 382110 Behandling

Læs mere