Om samos 1. canaria. Atlanterhavets ferieperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om samos 1. canaria. Atlanterhavets ferieperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 Om samos 1 Gran canaria Atlanterhavets ferieperle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Gran Canaria. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Gran Canaria og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt: Tlf.:

3 falk lauritsen rejser - indhold Indhold 3 Spanien 4 Gran Canaria 5 Puerto Rico 6 Playa del Ingles 7 4 kanariske perler 8 Top 5 seværdigheder 10 Flora og Fauna 12 Praktiske oplysninger 14 Læge 22 Shopping og indkøb 23 Det kanariske køkken 24 Gode restauranter 26 Drikkevarer 28 Oplevelser på Gran Canaria 29

4 4 om spanien - falk lauritsen rejser spanien Landet med de fascinerende landskaber Kastagnetternes smældende puls blander sig med den sortklædte danserindes trampende hæle og publikums spontane olé. Sangerens ansigt fortrækkes i koncentration og smerte, mens hænderne skiftevis paraderer henover guitarens strenge eller istemmer håndklapperne, der sidder tæt rundt om i det lille, lavloftede lokale. Sveden driver fra deres ansigter. Forestillingen er tæt på klimaks. Alle har overgivet sig. De store følelsers land Spanien er fuld af store dramaer fra tyrefægterarenaen over fodboldstadionet til de små flamencoklubber, hvor følelserne får frit løb. I kraft af en fortid som rig kolonimagt har Spanien med sit sprog og sin kultur præget store dele af verden, herunder især Latinamerika, men påvirkningerne er også kommet den anden vej. Spaniens signaturdans rummer for eksempel træk fra andre musik- og dansekulturer, herunder maurernes de muslimer, som fra 711 og de efterfølgende 800 år var med til at udbrede den arabiske verdens videnskab og kunst i Europa og gøre Andalusien til et kulturcentrum. Det er snart 50 år siden, at Spanien slog igennem som turistland. Den smukke, dramatiske natur, den medrivende historie og de intense oplevelser på de besjælede flamencoklubber gør, at folk bliver ved med at vende tilbage. Øerne, landet og rejsemålene Spanien ligger på den iberiske halvø i det sydvestlige Europa og er det fjerdestørste land på kontinentet. Foruden fastlandet består Spanien af flere store øer Balearerne i Middelhavet, De Kanariske Øer i Atlanterhavet samt enklaverne Ceuta og Melilla i Marokko på den afrikanske nordkyst. Størst er Mallorca med ca indbyggere kendt for sine skovklædte bjerge, stejle klippekyster og drypstenshuler, der i århundreder har været genstand for videnskabelig interesse. Gran Canaria den tredjestørste af de kanariske øer er berømt for sine sanddyner og naboøen Fuerteventura for sine aloe vera-plantager, smukke vulkanske landskaber og nogle af Europas bedste badestrande. Vulkanøen Tenerife er kendt for at huse Teide, som er Spaniens højeste bjerg og verdens tredjestørste vulkan. Og La Gomera kan prale af sine stejle, grønne bjergterrasser, af nationalparken Garajonay, der bugner af laurbærtræer og af, at det var her, Columbus provianterede, inden han tog på sine farefulde togter over Atlanten for at finde bagvejen til Indien.

5 falk lauritsen rejser - om Gran Canaria 5 Fakta om Spanien Befolkning: Ca. 47 millioner Hovedstad: Madrid (Ca. 5,7 mio. indbyggere) Religion: Mere end 90 procent af indbyggerne er romersk-katolske. Højderekord: Madrid ligger i 667 meters højde og er dermed den højest beliggende hovedstad i Europa. PORTUGAL SPANIEN Madrid Tenerife DE KANARISKE ØER Lanzarote La Gomera Gran Canaria Fuerteventura Gran Canaria Gran Canaria tilhører ø-gruppen De Kanariske Øer, som alle hører under det spanske kongedømme. Gran Canaria er den tredjestørste af i alt syv beboede øer. Størst er Tenerife, herefter Fuerteventura, og mindre er Lanzarote, La Gomera, La Palma og El Hierro. Gran Canaria er på størrelse med Lolland med et areal på 1532 km 2. Øen har omkring indbyggere, hvoraf ca bor i hovedbyen Las Palmas på den nordlige del af øen. Mange bruger udtrykket minikontinent om Gran Canaria, da øen byder på alt fra storbyliv til ørken. I syd findes lange, dejlige sandstrande samt den 4 km lange ørken, Dunas De Maspalomas. Midt på øen findes landbrug, bjerge og skove, mens der i nord findes industri og storbyliv. Midt på øen finder I Pico de las Nieves, der med sine 1949 meter er øens højeste punkt. Hver dag ankommer nye feriegæster til Gran Canarias hotelværelser, hvilket er mere end 5 mio. turister årligt, hvoraf de er danskere. der fortalte ham om det frodige område fyldt med palmetræer. Senere gjorde han kvinden til skytsengel for byen, og man lod opføre en katedral i hendes navn. Gran Canarias urbefolkning, guancherne, levede i lavaskabte huler i bjergene. Under Spaniens erobring blev guancherne udryddet fra øen, og frem til 1975, hvor Franco ikke længere var øens militære overhoved, var det tabu at tale om guancherne. I dag er canarierne stolte over deres forfædre og opkalder veje og steder efter dem. Agaete Las Palmas de Gran Canaria I 1820 blev Las Palmas hovedstad på Gran Canaria. Tidligere har Santa Cruz på Tenerife været hovedbyen for begge øer. Byen er 14 km lang og opdelt i en ny og en gammel bydel. I den gamle bydel finder I bl.a. Casa de Colon, hvor man mener, Christopher Columbus overnattede, da han besøgte øen på sin rejse til Amerika i I den nye bydel finder I store shoppingcentre og den 3 km lange sandstrand Playa de las Canteras. Den gamle bydel blev anlagt i 1478 af den spanske kaptajn Juan Rejon, der skulle forberede spaniernes erobring af øen. Han mødte kvinden Anna, Mogán Puerto de Mogán Artenara Cruz de Tejeda Roque Nublo Palmitos Park Teror Vega de San Mateo Pico de las Nieves Fataga San Lucia Puerto Rico San Agustin Arguineguin Maspalomas Playa del Inglés

6 6 puerto rico - falk lauritsen rejser Puerto Rico Byen er bygget op omkring den smukke dal, der for bare 40 år siden var en tomatplantage. Men da turismen kom til sydkysten, var det oplagt at bygge hoteller op ad de to klippesider, hvilket giver en fantastisk udsigt og en smuk aftensol. Puerto Rico er kendt som det varmeste sted på øen med 340 solskinsdage om året. Dette er også en af grundende til, at byen i dag har plads til overnattende gæster. Det store shoppingcenter i midten af dalen danner med sine mange butikker og restauranter centrum for bylivet. I midtbyen finder I den lækre Puerto Rico strand og på hver side af stranden er der havn, hvorfra I kan tage på sejlture langs kysten eller ud i det azurblå Atlanterhav. Vest for Puerto Rico finder I den nyere strand Playa de Amadores, der er en kunstigt anlagt strand med sand importeret fra Caribien. Tæt på denne strand finder I byens andet store shoppingcenter, Europacentret, der ligger på toppen af Puerto Rico, og også byder på et stort udvalg af hyggelige restauranter og aktiviteter for hele familien. Længere vestpå kan I gå på opdagelse i byen Puerto Mogan, der med sine mange smukke hoteller og farverige flora bliver kaldt lille Venedig. I kan sejle fra Puerto Ricos havn til Puerto Mogan. Øst for Puerto Rico finder I den hyggelige fiskerby Augineguin, hvor I kan bruge alle sanser på det kæmpe marked hver tirsdag. Byen er også kendt for sine fantastiske restauranter med lækre fiskespecialiteter.

7 falk lauritsen rejser - Playa del Ingles 7 Playa del Ingles Før turismen kom til sydkysten var det, vi i dag kender som Playa del Ingles, blot et langt sandområde. Det var ejet af Don Alejandro de Castillo, der fik den ide, at man skulle flytte turisterne fra Las Palmas i nord til Maspalomasområdet i syd. Han byggede hoteller og efter nogle år lykkedes det ham, at forvandle det golde ørkenområde til et ferieparadis. De efterfølgende år voksede Gran Canaria til et meget populært rejsemål. I 1980erne havde europæerne dog fået nok, og området måtte gennemgå store renoveringer af hoteller og udendørsarealer. Lige siden har turismen til området været stigende, og i dag er Playa del Ingles Spaniens mest populære sted at holde ferie. Turistområdet i syd omfatter 5 forskellige områder: San Agustin, Playa del Inglés, Pasito Blanco, La Playa de Arguineguin, Puerto Rico Centrum Her finder I utallige butikker, barer, restauranter og hoteller. Byen er med sin lange sandstrand ikke bare centrum for badeferie, men også for shopping og natteliv. Midt i byen finder I det store Yumbocenter, der byder på et hav af butikker og restauranter. Tæt ved stranden finder I Plaza/ Kasbah Centret, som huser en stor del af byens barer og diskoteker. Navnet Playa del Ingles betyder Englændernes strand og kommer sandsynligvis af, at englænderne var de første til at holde ferie i det nye område.

8 8 4 kanariske perler - falk lauritsen rejser perler 4kanariske San Agustin Det ældste område, der på trods af sine lidt ældre feriecentre er blevet et godt alternativ til det meget livlige Playa del Ingles. I San Agustin finder I de lidt grovere sandstrande, der er perfekt til windsurfing og vandsport. Maspalomas Området, som ligger ned til Gran Canarias 4 km lange ørken, Dunas De Maspalomas, byder blandt andet på aktivitetsparken Holiday World, sydkystens største golfområde, Campo International og et børnevenligt vandland.

9 falk lauritsen rejser - 4 kanariske perler 9 Hvis du vil lidt væk fra de traditionelle turistområder eller prøve noget nyt, så er der rundt på Gran Canaria nogle små perler. San Agustin er perfekt for windsurfere og vandsportselskere, mens Maspalomas byder på ørken, golf og masser af familieaktiviteter. San Fernando er der et unikt lokalt miljø, mens Meloneras er det nye turistmekka med luksusbutikker, femstjernede hoteller og kasino. San Fernando Denne bydel ligger ikke ned til vandet og derfor finder I heller ikke ret mange hoteller i dette område. Det er kanarierne, der bosætter sig her blandt de mange lokale restauranter og supermarkeder. Priserne er som regel lavere end i resten af byen. Hver onsdag og lørdag kan I nyde indtrykkene på det lokale marked, hvor I kan købe alt fra madvarer til tøj og souvenirs. Meloneras Den nyeste bydel, der ligger vest for selve Playa del Ingles, og hvor I finder de store femstjernede hoteller. Shoppingcentret Varadero rummer butikker med mærkevarer og luksusting. Det er også her, I kan prøve lykken på byens største og flotteste kasino.

10 10 top 5 seværdigheder - falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder Hulelandsbyen i Guyadeque Kom væk fra turistkysten, for at opleve roen og stemningen i Gran Canarias mest spændende og velbevarede kulturarv. Landsbyen, der er beliggende 750 m over havet, har stadig indbyggere der bor i huler, som man gjorde det for over 3000 år siden. Hulerne er skabt af lava, og har været her i flere millioner år. I 1400-tallet levede der omkring guanchere på øen, så kom spanierne og i 1473 lykkedes det dem at erobre øen og dermed udrydde Gauncherne. I hule nr. 17 bor mamma Isabella, som stolt fremviser sin hule for at give jer indblik i en fredfyldt hverdag uden stress og jag. Museo de Guyadeque ligger i begyndelsen af den 20 km lange dal, der fører til hulelandsbyen, blev opført i 2001 og er et af øens bedste museer. Hele dalen, som ligger for foden af Tirajanabjergkæden, er et af de mest frodige steder på øen og et arkæologisk fredet område, hvor der bl.a. er fundet adskillige mumier, som kan ses på museet. Museet er opført som en grotte der gennemstrømmes af en af de 60 naturlige kilder, som findes i dalen. Dunas de Maspalomas På Gran Canarias sydligste spids finder I øens miniørken, Dunas de Maspalomas. Den er over 4 km lang og med sandbanker typisk op i 10 meters højde. Noget af sandet er blæst hertil med sandstormene, Kalima og Sirocco, som kommer fra Marokko og Sahara og stadig i perioder kan opleves. Hovedparten af sandet er dog koralsand, som gennem årene er skyllet op på land. I 1982 blev området gjort til naturreservat og er nu fredet område og den lange strand med de høje sandbanker er blandt Europas bedste. En fantastisk oplevelse er det at sidde på toppen af dynerne og se morgensolen danse, eller aftensolen gå ned i havoverfladen. Marked i Puerto de Mogan De hvide huse i de farverige blomstersmykkede gader og den lille hyggelige lystbådhavn danner rammen om det lokale fredagsmarked i Lille Venedig. Her kan købes alt fra frugt og grønt, dyrket i øens egne plantager, til små historiske lerfigurer. Mest populær er den lille frugtbarhedsgud med meget tykke lår, som traditionstro gives til alle nygifte par. Oplev ægte kanarisk stemning når I går ved boderne langs havnepromenaden. Byen var oprindelig en lille fiskerby, men efterhånden som turisterne kom længere vestpå er Mogan i dag et populært sted at holde ferie, eller i det mindste besøge i løbet af ferien. Det er populært at gå langs kysten til eller fra Puerto Rico og se solnedgangen fra et af Gran Canarias smukkeste steder. Roque Nublo Roque Nublo betyder stenen i skyen, og stenen er også ofte dækket af skyer. På lang afstand ligner den en tommeltot, som stikker op i landskabet denne ses ofte på souvenirs, da stenen er Gran Canarias vartegn og gauncherne betragtede den som en helligdom. Den er 80 m høj og en af verdens største monolitter (en sten, som har løstgjort sig fra en klippe). På en solrig dag er udsigten fra Roque Nublo, over Gran Canaria badet i et magisk lys, helt unik. Casa de Colon - Columbus hus Huset ligger i den gamle bydel af hovedbyen Las Palmas og er opført i kanarisk stil. I midten af huset er et åbent rum, hvorfra Columbus kiggede på stjernerne, som han navigerede efter. Det siges, at han flere gange overnattede i dette hus under sine rejser over Atlanten til Amerika i slutningen af 1400-tallet. I dag fungerer bygningen som museum for søfartsudstyr og gamle søkort. Museet huser også et par ægte skibspapegøjer som våger over stedet.

11 falk lauritsen rejser - top 5 seværdigheder 11 Hulelandsbyen i Guyadeque Dunas de Maspalomas Casa de Colon Puerto de Mogan Roque Nublo

12 12 flora & fauna - falk lauritsen rejser flora Der vokser omkring 1700 forskellige blomsterarter på Gran Canaria, og ikke mindre end 470 er endemiske i dette område. Derudover er der indført ca forskellige nye arter samt flere hundrede forskellige alger, svampe og bregner. Figenkaktus Ved første øjekast ligner hovederne på figenkaktusplanten Mickey Mouses ører. Men de er fyldt med torne, så her stopper sammenligningen. Kaktussen stammer fra Mexico og de lokale mener, at den blev bragt til De Kanariske Øer af selveste Columbus. Om sommeren blomstrer den med røde og gule blomster, der senere bliver til frugt. Figenkaktus gror vildt, men dyrkes også i stor stil på grund af en lille skjoldlus, der lever på planten. Lusen hedder cochinelle, og den indeholder en meget kraftig rød farve, der bliver brugt som farvestof til bl.a. læbestift. Bougainvillea Blomsten findes overalt på De Kanariske Øer og er kendt og elsket af mange. Den er opkaldt efter den franske admiral Louis de Bougainvillea, der fandt blomsten i Sydamerika. En smuk blomst, der findes i orange, hvid, lilla og rød. Pinjetræet Træet er i familie med fyrretræet. Pinjen optager 80 % af væsken gennem nålene, og den overskydende væske udskilles gennem rødderne. Pinjen har store, runde kogler og er lugtfri på trods af, at stammen indeholder terpentin. Pinjetræet vokser typisk i bjerge i meters højde. Johannesbrødtræet Træet bliver aldrig særlig højt og findes oftest inde i byerne. På træet hænger brune bønnelignende frugter, som kaldes Johannesbrød. De lugter af lakrids, og den tyske producent, Nestlé, benytter frugterne i deres babymad.

13 falk lauritsen rejser - flora & fauna 13 Fauna Til trods for et rigt planteliv findes der ikke nær så rigt et dyreliv. Herunder er beskrevet nogle af de mest almindelige dyr, I kan opleve på Gran Canaria. Fugle Der findes mere end 200 forskellige fuglearter på øen, men mange af dem er ikke fastboende fugle, men er på træk henover øen. De mest almindelige arter, I kan opleve, er duer, spurve og høge. Over havet ses bl.a. stormsvaler. En fugl, der ikke er så vellidt, er solsorten, der spiser af bøndernes ager. Den gule kanariefugl, som vi kender hjemmefra, kommer I ikke til at se. Den gule farve er nemlig et resultat af mange års opdræt. Kanariefuglen findes på øen, men har en grågrøn farve. Insekter Der findes omkring 20 forskellige slags sommerfugle på De Kanariske Øer, heriblandt en forholdsvis ny sommerfugl, Danausplexippus, der kom til øerne omkring år Denne gule og brune sommerfugl er ca. 10 centimeter stor og kan på imponerende vis flyve over Atlanten uden stop. På øen findes der også mindre populære insekter som kakkelakker, der trives forrygende i det varme klima. Krybdyr & padder Der findes mange typer firben på De Kanariske Øer og flere er endemiske for øerne. De varierer meget i farver og mønstre og findes ligeledes i mange størrelser. De fleste er dog ganske små. De lever af frugt og grønt og kan være en plage for mange tomatavlere, da de ødelægger høsten. De mere almindelige gekkoer findes i to forskellige arter. De er aktive om natten, hvor de spiser insekter og edderkopper. Gekkoerne er ganske ufarlige. Havdyr Selv om havet omkring De Kanariske Øer er forholdsvis koldt, findes der et rigt dyreliv under havets overflade. Der findes et utal af flotte fisk faktisk mener man, at der findes 350 forskellige slags, hvoraf en håndfuld af dem menes at være endemiske i området. På trods af de mange flotte fisk er det hvalerne, der tiltrækker størst opmærksomhed. Grindehvaler og delfiner kan af og til ses langs kysterne til stor glæde for både øboere og feriegæster.

14 14 praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser Praktiske oplysninger Aktiviteter På sydkystens lange sandstrande kan I kaste jer ud i et bredt udvalg af vandsport. Prøv f.eks. kræfter med vandcykler, bananbåde, faldskærm efter en båd etc.. I San Agustin er bølgerne specielt gode til windsurfing. Hvis I ikke er så meget til sport i det våde element, kan I spille tennis, minigolf eller golf. I centrum finder I små, hyggelige minigolfbaner, ligesom de store centre indeholder flere spillehaller og forlystelser for både børn og barnlige sjæle. I Maspalomas finder I Holiday World, der har bowling, fitnesscenter, spillemaskiner, et stort område med karruseller og meget mere. Derudover vil børnene elske vandlandet, som ligger i udkanten af Maspalomas, hvor man også har mulighed for at svømme med søløver (mod betaling). Ikke langt fra Maspalomas ligger Palmitos Park, hvor du kan opleve ørne på tæt hold og et unikt delfinshow. Ambassade / Konsulat Det danske konsulat for De Kanariske Øer har hovedsæde på Tenerife. Consulado Real de Dinamarca, Villalba Herves 5, 3. piso, Santa Cruz de Tenerife Tlf.: Konsulatet har ekspeditionstid mandag, onsdag og fredag kl Skulle I få brug for konsulatets hjælp, bedes I kontakte jeres rejseleder. Apoteker Apotek hedder farmacia på spansk, og de har samme åbningstider som de øvrige butikker. De holder ligeledes lukket i siestaen. Efter lukketid vil der i vinduet på hvert apotek være et skilt, der henviser til det vagthavende apotek, hvor I dog kun kan købe medicin på recept udenfor normal åbningstid. Aviser I kan købe danske aviser og de findes hovedsageligt i Puerto Rico. Engelske og tyske aviser finder I i ethvert supermarked. Flere hoteller har den skandinaviske gratisavis Dag og Natt liggende i receptionen. Badning Med de mange dejlige strande her på øen er det fristende at hoppe i vandet uanset vind og vejr. Det er dog vigtigt at flagene på strandene respekteres, da disse fortæller om badesikkerheden. Sort & rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok

15 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 15 Bank/ valuta Bankerne har normalt åbent mandag fredag kl Visse banker holder åbent lørdag fra Søndag er der lukket. Husk at medbringe pas, hvis I ønsker at veksle penge eller rejsechecks mv. i banken. Der findes flere bankautomater rundt om i byerne, hvor I kan hæve kontanter på kreditkort. I kan betale med kreditkort som Visa- og Mastercard i de fleste forretninger, restauranter etc. Det er ligeledes muligt at hæve kontanter i de mange pengeautomater på øen. I skal dog være opmærksomme på, at jeres bank opkræver et gebyr ved hver transaktion. Møntfoden er euro, og 1 euro svarer til ca. 7,5 dkr.. Der kan veksles penge på langt de fleste hoteller, hvor de dog ofte tager et mindre gebyr. I kan også benytte de små vekslehuse (Casa de Cambio), der findes rundt omkring i byerne. Busser På Gran Canaria er der et velfungerende infrastruktursystem med busruter til de større byer og mellem ferieområderne på øen. Det er billigt og nemt at køre med bus, og de fleste busser er komfortable med aircondition. I forruden er der et skilt, så I kan se, hvor bussen kører hen. Både i Playa del Ingles og Puerto Rico kører de lokale turkisgrønne busser, Global. Billetter købes i bussen, og det er derfor en god ide at have småpenge med. De præcise tider findes ved de forskellige påstigningssteder rundt omkring i byerne. I kan få en gratis busplan på turistkontoret. Skulle I have yderligere spørgsmål, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder. Cykel, scooter og motorcykel Det er muligt at leje henholdsvis cykler, scootere og motorcykler rundt omkring i byerne. Det tilrådes dog ikke, da de almindelige bilister ikke tager samme hensyn til tohjulede trafikanter på samme måde som i Danmark. Dette faktum, samt at vejene nogle steder kan være dårlige gør, at der sker en del ulykker med tohjulede køretøjer. Drikkepenge Det er god kutyme at give drikkepenge lidt på samme måde, som vi gør i Danmark. Derfor tilrådes, at I runder lidt op, når I betaler taxaen og giver lidt ekstra, hvis I har været tilfredse med betjeningen, f.eks. lægger I ca % i drikkepenge af den samlede regning på en restaurant. Et par euro i starten af jeres ferie til rengøringsdamen på hotellet skaber ligeledes stor glæde. Læg dem på hovedpuden, så ved de det er drikkepenge. Drikkevand Vandet fra hanen kan ikke drikkes, da det er afsaltet havvand, og smager af både salt og klor vi tilråder derfor, at I køber vand på flaske. I kan roligt benytte vandet fra hanen til tandbørstning og lignende. Diskoteker og Barer I Puerto Rico finder I et stort udvalg af diskoteker og barer i de to store centre. Desuden er der mange små hyggelige cafeer langs havnen, hvor der er musik og liv om aftenen. I Playa del Ingles er diskotekerne hovedsageligt koncentreret omkring Plaza/ Kasbah centret. Her findes alt fra skandinaviske natklubber til engelske karaokebarer. Dykning Havet omkring Gran Canaria er perfekt til at dykke i. Vi har kontakt til et velrenommeret dykkerfirma, der arrangerer både prøvedyk og tredages kurser. Kontakt jeres rejseleder for mere information. Elektricitet De fleste steder er der 220 volt vekselstrøm på Gran Canaria, ligesom vi kender fra Danmark. Der kan dog fortsat være steder, hvor der anvendes 110 volt, hvilket gør det nødvendigt med en adapter. Skulle dette blive et nødvendigt, kan I ofte låne en adapter i receptionen.

16 16 praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser ikke er alle, der bryder sig om at agere model på diverse feriebilleder. Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere politi eller militær, ligesom det ikke altid er tilladt at fotografere i kirker etc. Frugt og grøntsager Frugt og grønt er efterhånden blevet relativt dyrt på Gran Canaria, da det er dyrt at kunstvande. Mange steder har lokalbefolkningen citrustræer i baghaven, og de spanske appelsiner smager også helt fantastisk. I kan med fordel købe frugt og grønt på de lokale markeder, hvor det er helt friskt og langt billigere end i supermarkederne. Er det ikke muligt, kan en adapter købes i en af de mange elektronikforretninger. Forsyningssvigt Gran Canaria oplever heldigvis ikke deciderede forsyningssvigt så ofte, men det kan forekomme. På De Kanariske Øer er håndtering af affald og produktion af både vand og elektricitet en kostbar og ressourcekrævende proces. Vi vil derfor tilskynde jer til at slukke lyset, når I ikke opholder jer på jeres værelse, samt lukke for vandet, når I børster tænder etc. Fotografering Spørg altid lokalbefolkningen før I fotograferer dem, da det Hennatatoveringer Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af f.eks. på sengetøj og håndklæder, og sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder. Helligdage Mange butikker og seværdigheder vil være lukket disse dage: Dato: Dansk/Spansk 1. jan.: Nyårsdag/Año Nuevo 6. jan.: Helligtrekonger/Dia de Reyes Påske: Skærtorsdag/Jueves Santo Langfredag/Viernes Santo 29. apr.: Øernes indlemmelse i Spanien 1. maj: Arbejdernes dag/dia del Trabajador

17 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger okt.: spaniens nationaldag/fiesta Nacional de España 1. nov.: Allehelgensdag/Todos los Santos 6. dec.: grundlovsdag/día de la Constitución Española 8. dec.: undfangelsen (Maria)/Immaculada Concepción 25. dec.: 1. juledag/navidad del Seños 28. dec.: Día de los santos inocentes Denne dag skal man passe lidt på, da dagen svarer til vores aprilsnar. Hverken 2. påskedag eller 2. juledag er helligdage i Spanien. Hotelorden Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, så kommer I naturligvis til at erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange. Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen vi tilråder 2-3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. Indkøb Butikkerne holder siesta mellem kl Mange butikker i turistområderne holder dog ikke siesta, så der kan I handle hele dagen. Gran Canaria har ligesom de øvrige kanariske øer været frihandelszone siden Derfor kan I med fordel købe bl.a. elektronik, parfume, cigaretter og spiritus. I skal dog være opmærksomme på, at hvis priserne er under 25 % billigere end danske priser, kan der være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med. For at sikre at det er den originale vare, foreslår vi desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. I Danmark kan du som forbruger lovligt både købe og bruge kopivarer. Du kan også frit medbringe kopivarer til eget brug til Danmark efter en rejse til et andet EU-land. (Kilde: Det er dog ulovligt både at købe og indføre effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodille-skind er ulovlige. Insekter Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f.eks. myg, myrer og kakkelakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I købe lindrende creme til at tage kløen på apoteket. Internet På mange hoteller er der mulighed for internetadgang, men prisen er ofte lavere, hvis I benytter en af byens internetcaféer. Kirker Både i Puerto Rico og Playa del Ingles findes skandinaviske turistkirker, der afholder gudstjeneste hver søndag. De arrangerer også aftenarrangementer som koncerter og foredrag og tilbyder undervisning i gospel.

18 18 praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser Maveproblemer Der findes andre bakterier på Gran Canaria end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Skulle det ske, består den bedste kur af vand og brød. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. Markeder På markedet har I mulighed for at opleve, hvordan de lokale handler, og der er bestemt mulighed for at gøre et godt ferieindkøb. Se informationsmappen på hotellet/i komplekset for hvor og hvornår der afholdes marked. Pengeoverførsel Rejselederen kan hjælpe med pengeoverførsler fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå. Politi Skulle I få brug for politiet, beder vi jer kontakte jeres rejseleder. Mødet med det kanariske politi betyder ofte lang ventetid, da politiet arbejder i et lidt andet tempo, end vi er vant til hjemmefra. Vær opmærksom på at anmelde bortkomne ting med det samme og på det sted, de er bortkommet. Det er for sent at få en politirapport efter hjemkomst til Danmark. Spanien har flere slags politikorps med hver deres uniform: Policia Canarias: Bærer sort uniform Policia local/ Policia municipal: Bærer blå uniform og er det kommunale politi. Policía nacional: Bærer brun uniform og svarer til kriminalpolitiet. De kan også genkendes på det røde huebånd. Guardia civil: Bærer grøn uniform og er civilgarden. De ses ofte som færdselspoliti uden for byerne. I tilfælde af indbrud på værelset, i lejligheden eller lignende, skal der optages en politirapport. For at politirapporten bliver skrevet hurtigst muligt, skal I ringe på tlf og fortælle politiet, hvad der er sket (husk at oplyse navn, hotel, værelsesnummer og nationalitet). Efterfølgende vil I få et sagsnummer, der bør skrives ned. Herefter skal I hente rapporten på politistationen i San Fernando eller i Arguineguin. Ved

19 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 19 indlevering af sagsnummeret på politistationen, slipper I for den eventuelle kø. På politistationen får I udleveret politirapporten, som I kan tage med hjem til Danmark. Tlf. til alarm: 112 Post I kan købe postkort mange steder på Gran Canaria, så der er gode muligheder for at sende feriehilsner hjem fra øen. Frimærker hedder på spansk sellos og kan købes i de fleste hotelreceptioner samt i kiosker og på posthuse. Et postkort hedder tarjeta, og et brev carta. Vær opmærksom på, at der skal ekstra porto på breve. Postkasserne på Gran Canaria er gule og I skal benytte dem, hvorpå der står extranjeras, hvilket betyder Post til udlandet. De fleste hoteller er ligeledes behjælpelige med at få feriehilsnerne postet. Restauranter Se længere fremme i bogen under Gode restauranter. Solen Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl Hvert år får ca danskere konsta-teret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. Strande Netop strandene på Gran Canaria er grunden til, at mange gæster kommer igen og igen. Her kan I både slappe af på en lang hvid sandstrand, i en lille hyggelig bugt eller på en sort lavastrand. Jeres rejseleder vil gerne hjælpe jer med at finde netop den strand, der passer til jeres behov. Ved alle strande kan I leje liggestole og parasoller. Ved den nye strand i Amadores vest for Puerto Rico finder I helt hvidt sand importeret fra Caribien. Øens sydligste strand ligger ved det store ørkenområde, Dunas de Maspalomas. Her kan I nyde solens varme stråler, bade i det azurblå Atlanterhav og endda ride en tur ud over sanddynerne på kamelryg. Det er også i dette område I finder sydkystens eneste nudiststrand. Uanset hvor I befinder jer, tilråder vi, at I overholder flagreglerne. Se afsnittet om badning for yderligere information. Souvenirs Ofte har kuglepenne, nøgleringe og lignende hundemotiver på Gran Canaria. Dette skyldes betydningen af øens navn, Gran Canaria. Gran er spansk og betyder stor. Første halvdel af Canaria Can, kommer af det latinske canis, der betyder hund og aria betyder område. På dansk bliver det altså Den store hunds område. I vil ofte se en klippe formet som en tommelfinger på diverse souvenirs. Dette er øens vartegn, Roque Nuoblo, der er øens næsthøjeste punkt. Fra havet ligner denne store klippe blot en tommelfinger. Navnet Roque Nuoblo betyder skyklippen, og navnet kommer af, at klippen ofte er dækket af skyer. Flere steder, specielt i lokalområderne, kan I købe en lille figur uden arme, men med meget store lår, som den sidder på. Denne figur stammer fra stenalderfolket her på øen og symboliserer gudinden for frugtbarhed. I religiøse familier bruges figuren stadig som bryllupsgave eller gave til barnløse par. Sport På Gran Canaria er der et væld af muligheder for en aktiv ferie. Her følger et udvalg af de aktiviteter, øen byder på: Golf På Gran Canaria findes mange spændende 18-hullers golfbaner. Ved Playa del Ingles ligger den populære bane Campo International ud til de store sanddyner. Campo International er en flad velholdt parkbane, hvor I følger sanddynerne på flere af hullerne. Banen er flot og moderne med mange smukke palmer og blomsterbede samt et imponerende dyreliv. I bjergene mellem Playa del Ingles og Puerto Rico ligger det storslåede golfanlæg, Salobre Golf. Banen er svær og meget kuperet, hvilket gør den til en udfordring og derfor ikke specielt egnet til spillere med højt handicap. Hullerne er

20 20 praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser Den længste og nyeste bane er El Cortijo. Et imponerende anlæg, der er utrolig velplejet og i fantastisk stand. De første ni huller er flade, men der er vand i spil på flere af hullerne. De sidste ni huller er kuperede og starter på hul 10 med et langt par-5 hul op ad bakke. Derudover er der Meloneras Golf, der er ejet af hotelkæden Lopesan. En nyanlagt 18-hullers golfbane på m 2. Banen har 4 tees pr. hul, hvilket betyder, at niveauet egner sig til både professionelle og nybegyndere. fordelt over et relativt stort område, så der bruges buggies på banen. Der er både vand og kløfter i spil undervejs og udslag fra tee steder som er højt hævet over fairway og greens. Længere mod nord før Las Palmas ligger golfbanen Bandama, der er den ældste bane i Spanien. Den ligger i krateret af vulkanen Bandama med en helt fantastisk udsigt, der i sig selv er en dejlig naturoplevelse. Surfing Hele vejen langs Gran Canarias kystlinje findes over 20 egnede steder til både wind- og bodysurfing. De bedste steder finder I i nord omkring stranden Confital i Las Palmas. Her finder I bølgen Monjas, der ved optimale tilstande kan blive op til 5 meter. I øst ligger kysten Pozo Izquierdo, hvor VM i windsurfing har fundet sted. Her er en del vind og derfor også gode bølger. Kanarisk brydning (Lucha Canaria) Denne sportsgren er flere tusinde år gammel og stammer fra guancherne, der var meget sportsinteresserede. Kampen udkæmpes mellem de to modstandere i en cirkel af sand som kaldes tarrero. Her benyttes forskellige greb og teknikker til at slå modstanderen. Man har vundet dysten, når

21 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 21 modpartens ene hånd rører jorden. Man har lange bukser, som er smøget op, samt en skjorte på, hvilket gør det lettere at vælte modstanderen omkuld. I lokalområderne finder man sportsklubber, der dyrker denne sportsgren, og der afholdes stævner klubberne imellem. Tennis I har mulighed for at spille tennis på flere af vores hoteller, og ofte kan I også leje en bane på et nabohotel. Forhør jer gerne hos receptionen, der kan hjælpe med at bestille tid etc. Supermarkeder Vil I gerne købe ind til madlavning, så finder I en række større supermarkeder med et bredt udvalg af internationale varer. Der er selvfølgelig også flere minimarkeder med et begrænset udvalg af dagligvarer, men oftest er priserne en smule højere end i de store supermarkeder. Taxa Meget let og billig måde at komme rundt på. I kan enten bestille taxa i receptionen eller stoppe dem direkte på gaden. Hvis skiltet på taget af taxaen lyser rødt eller gult, er taxaen optaget, og lyser det grønt, er den fri. Langt de fleste taxaer kører på taxameter, og der findes altid en tarifskala i bilen. Ved længere strækninger kan det være en god ide at aftale en pris på forhånd. Telefon For at ringe til Danmark fra Gran Canaria skal I taste 0045 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen oplyses i receptionen. I kan benytte de fleste typer mobiltelefoner på øen, men taksterne er stadig forholdsvis høje afhængende af jeres abonnement. Vær opmærksom på, at det også koster penge at modtage et opkald på en dansk mobiltelefon på Gran Canaria. I kan også benytte jer af de mange telefonbokse, der findes rundt omkring. Herfra kan I ringe både med mønter eller med et telefonkort, som I kan købe i kiosker og supermarkeder. Tidsforskel Ved ankomst til Gran Canaria skal uret stilles en time tilbage. Turistinformation I Playa del Ingles ligger turistinformationen ved indgangen til det store Yumbocenter midt i centrum. I Puerto Rico finder I turistinformationen overfor busstationen mellem Puerto Rico-centret og stranden. Tyveri Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette. For at minimere risikoen for tyveri foreslår vi følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande. Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste. Brug en pengekat. Lad jer ikke narre af blomsterpiger el. lign. vær opmærksom, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.

22 22 Læge - falk lauritsen rejser læge I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, der vil være behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan dog også vælge selv at tage kontakt til lægen. Vi har kontakt med lægeklinikken, Hospiten Clinica Roca. Hospiten Clinica Roca: Akut lægehjælp tlf.: Receptionen tlf.: Lægerne taler engelsk og har flag på deres navneskilte, som symboliserer, hvilke øvrige sprog de taler. Desuden er der skandinavisk personale ansat, som kan hjælpe, hvis der skulle opstå sprogvanskeligheder. Ved behandling på hospitalet skal I medbringe sundhedskort, pas og kreditkort. Desuden kan I kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen, hvis nummer findes forrest i denne bog. Ved fremvisning af det gule sundhedskort er behandlingen hos lægen gratis. Skulle I få ordineret medicin, tages recepten med på apoteket, hvor I i første omgang selv skal betale. Fra apoteket skal I sørge for at få såvel recepten som en kvittering. Efter hjemkomsten kan I få refunderet pengene ved at henvende jer til SOS, der varetager alle sager vedrørende sundhedskortet. Har I tegnet forsikring ved Falck TravelCare gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I mod aflevering af kvittering og recept i de fleste tilfælde få refunderet udgiften allerede her på Gran Canaria. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en ikke før rejsens start eksisterende sygdom. Bemærk venligst, at I af såvel forsikringsmæssige årsager, som af hensyn til videre behandling i Danmark, selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.

23 falk lauritsen rejser - Shopping 23 Shopping Parfume, elektronik, Aloe Vera og krydrede tomater Gran Canaria har ligesom de øvrige Kanariske Øer været frihandelszone siden Derfor kan I med fordel købe bl.a. elektroniske artikler, kameraer, ure, solbriller, parfume, cigaretter og spiritus i de mange butikker i både Puerto Rico og Playa del Ingles, men også i de mindre byer ligger små, hyggelige forretninger. I skal dog være opmærksomme på, at hvis priserne er under 25 % billigere end danske priser, kan der være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med. For at sikre at det er den originale vare, forslår vi desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for på markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. Vil I købe elektronik, er elektronikkæden Visanta i Yumbocentret en mulighed. Visanta forhandler samtlige mærkevarer og I får altid et gyldigt garantibevis. Kvaliteten er god og prisen rimelig.

24 24 det kanariske køkken falk lauritsen rejser Det kanariske køkken Det kanariske køkken er en god blanding af kogetraditioner fra de spanske, portugisiske og mauriske madkulturer tilsat gode og stærke afrikanske krydderier. Dette sammenkog af traditioner udgør tilsammen en spændende vifte af veltilberedte, krydrede retter. På Gran Canaria kan I også bestille internationale retter samt traditionelle spanske retter. Nedenfor ses en beskrivelse af et lille udvalg af smagsoplevelser, I kan vente jer: De lokale spiser generelt meget sent, så hvis I har lyst til at prøve en af de mange lokale restauranter, foreslår vi, at I spiser omkring kl De mere turistprægede restauranter følger efterhånden de skandinaviske spisetider. Forretter Aceitunas Alinadas Disse fine ord dækker over noget ganske simpelt, men meget traditionelt, nemlig marinerede oliven. Ofte er dette det første, der sættes på bordet på en ægte kanarisk restaurant. De er enten små og sorte eller lidt større og grønne. De kan ligeledes være fyldte med paprika, ansjoser eller lignende. Aioli En tyk hvidløgsmayonnaise, der smøres på brødet til forret. Nogle steder serveres mayonnaisen med friske tomater. Gazpacho I varmen er denne suppe ideel. Den stammer oprindeligt fra Andalusien, men har i mange år været en af de foretrukne retter på De Kanariske Øer. Det er en kold suppe, der består af tomater, agurker, løg, hvidløg og paprika. Den er krydret og serveres ofte med brød. Perfekt frokost på en varm dag. Papas arrugadas Dette er måske den næstmest kendte ret på De Kanariske Øer, naturligvis efter nationalretten paellaen. Papas arrugadas er små, nye kartofler kogt og saltet med skræl på. De kommer for alvor til sin ret, når de dyppes i mojo canario, som er en ægte kanarisk specialitet. Mojo canario er en salsa ofte lavet af chilifrugter og findes i mange forskellige variationer. Næsten uanset hvilken variant, I vælger, kan I være sikre på, at det bliver en stærk oplevelse. Papas arrugadas bestilles ofte i forbindelse med tapas.

25 falk lauritsen rejser - det kanariske køkken 25 Hovedretter Paella Denne ret kan med rette kaldes Spaniens nationalret. Den indeholder safranris, ærter, rød peber og fås med kylling, skaldyr eller lignende. Ofte kan I selv bestemme, hvad I vil have i jeres paella. Det hele tilberedes i en stor jernpande og er en fryd for både ganen og øjnene, når den serveres. Vær opmærksom på, at det ofte tager lang tid at tilberede en paella, da det hele laves fra bunden. Tapas Tapas består af mange små, lette retter og kan spises både som forret og hovedret, alt efter hvor mange retter I vælger. Af de mest traditionelle kan nævnes gambas al ajillo, der er rejer i hvidløg, alcachofas alinadas, der er marinerede artiskokker, jamon serrano, der består af lækker serranoskinke, tortilla, der er en speciel spansk omelet oftest med kartoffel samt calamares fritos, som er små friturestegte blæksprutter. Potaje canario Dette er en af de klassiske kanariske sammenkogte retter, som findes i et utal af variationer. Det er en meget fyldig og mættende ret, der består af årstidens grøntsager, kød (kylling, kanin, lam eller lign.), spaghetti, og hvad der ellers er inden for rækkevidde. Denne ret kan ligeledes serveres kold og kaldes så punchero. Desserter Turrón de gofio Der er brug for ikke bare én, men en del søde tænder til denne dessert, hvilket generelt gælder for de fleste traditionelle, kanariske desserter. Denne dessert består af gofio (hvede- eller majsmel), mandler, honning, majs og figner og kan bedst sammenlignes med det, vi kender som konfekt. Plátanos flambés Denne dessert er populær blandt voksne. Navnet dækker over bananer flamberet i cognac. Serveres ofte med is og en herlig cognacsauce.

26 26 gode restauranter - falk lauritsen rejser Gode restauranter På Gran Canaria er der et stort udvalg af spændende restauranter. I det følgende har vi valgt at præsentere et udsnit af øens mange spisesteder og restauranter. Barbacoa Barbacoa tilbyder en hyggelig feriestemning med masser af liv. På restauranten serveres alt fra gode steaks til klassiske burgere. På restauranten får I venlig engelsk eller skandinavisk betjening. På Barbacoa er der altid god stemning, og I kan blive underholdt til diverse arrangementer med alt fra dansk fodbold til comedy. På Barbacoas Grillaften kan I få en stor grilltallerken til en god pris. Er I til en livlig aftenstemning, hvor I også kan få lidt at drikke, er Barbacoa stedet. Europacentret Puerto Rico. Tlf.: Borbestilling kan være nødvendigt. Donosti Nede ved Puerto Escala havnen ligger denne restaurant, som har en meget hyggelig og god atmosfære. Det er en spansk restaurant, så her bydes på ægte tapas og god spansk vin. Puerto Escala Tlf Borbestilling kan være nødvendigt. Guantanamo Guantanamo syder af lokal stemning og er områdets mest populære restaurant. Her findes bl.a. en af de absolut bedste bøffer, husets egen steak, Guantanamo Steak - en smagsoplevelse, der får jer til at vende tilbage. Det venlige personale er et plus ved denne restaurant, og de gør gerne lidt ekstra ud af en fødselsdag. Tauro (4 km. fra Puerto Rico mod Mogan.) Tlf Borbestilling kan være nødvendigt. Rest. Espetada Restaurant Espetada, der ligger i Playa del Inglés, er et mindre, men hyggeligt spisested. Her bliver maden og serveringen prioriteret højest, og personalet sørger for, at I får en skøn aften i intime omgivelser. På Espetada kan I ikke komme uden om deres kød på spyd, som er i en klasse for sig selv. Avd de Gran Canaria Edificio Los Molinos Playa del Ingles Tlf.: Borbestilling kan være nødvendigt.

27 falk lauritsen rejser - gode restauranter 27 Hos Pia Hos Pia er der ægte dansk sommerstemning. På restauranten er der middagsmad a la carte samt aftensmad med dagens ret. Til frokost kan I bl.a. vælge dansk smørrebrød, og aftensmaden er alt fra stegt flæsk med persillesovs til hamburgerryg. Alt på restauranten er fra Pias egen kogebog. Hos Pia er der altid plads til en hyggelig snak, både med Pia og hendes mand Jesper, der til daglig af Pia selv omtales som Gammel Dansk. Capaco Lille intim spansk taverne og tapas restaurant, som oser af spansk kultur. Her kan man få en bred vifte af spanske og kanariske tapas, og så ligger den kun 5-10 minutter fra Playa del Ingles. Pension San Fernando Playa del Ingles Tlf Borbestilling kan være nødvendigt. Avda. Tirajana Edif. Barbados. Tlf Borbestilling kan være nødvendigt. Tango Tapas Tapas restaurant med god spansk atmosfære og et stort udvalg af velsmagende tapasretter. Restauranten er et besøg værd, hvis man vil prøve en klassisk spansk frokost eller middag, men det anbefales at bestille bord på forhånd. Avd de Gran Canaria Edificio Los Molinos Playa del Ingles Tlf Borbestilling kan være nødvendigt. La Caña Spansk familerestaurant med afvekslende menukort. Mange spændende fiske- og skaldyrsretter og et godt vinkort. Edif Green Park Local 4 Playa del Ingles Tlf Borbestilling kan være nødvendigt.

28 28 Drikkevarer - falk lauritsen rejser Drikkevarer De lækre kanariske specialiteter skal naturligvis ledsages af et spændende udvalg af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske spanske drikkevarer, som de lokale foretrækker. Vin Den lokale vin Malvasías fik i 1993 en international pris og er fortsat en rigtig god vin, I bestemt bør prøve. Vinen er lidt sødere end gennemsnittet, hvilket ifølge kendere skyldes, at den dyrkes i små gryder gravet i asken fra tidligere vulkanudbrud. Asken suger fugt til sig om natten, hvorefter vinstokken kan drikke af det hele dagen, mens solen ellers skinner fra en skyfri himmel. Er I åbne over for nye smagsoplevelser, kan I bede om vino de la casa, der er husets vin. I skal dog være opmærksomme på, at kvaliteten varierer meget, alt efter hvilken restaurant I besøger. Øl Når I skal bestille en øl på spansk, skal I bestille en cerveza. Hvis I har lyst til at slukke tørsten med en kold øl, kan I prøve den lokale stolthed Tropical eller den spanske øl San Miguel. Begge er gode og friske øl, som passer fint til klimaet. Sangria Kaffe Spansk kaffe er lidt anderledes, end den kaffe vi kender hjemmefra. Hvis I gerne vil have filterkaffe som hjemme, skal I bestille en café aleman. Kan I lide stærk kaffe, kan I bede om en café solo, der er en stærk espresso, som serveres i en lille kop. Er I mere til kaffe med mælk, skal I bestille en café con leche, som er en stor kop kaffe med mælk. Sangria er en læskende punch, der dog er forskellig fra sted til sted. Der findes ingen egentlig opskrift, da hver restaurant og bar har sine egne traditioner. Fælles for dem er dog, at den bør indeholde rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker. Hele herligheden er fyldt med friske frugtstykker, f.eks. æble eller appelsin.

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Værd at vide om. Spanien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Spanien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Spanien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Spanien Hovedstad Sprog Indbyggere Madrid Romerskkatolicisme Spansk, catalansk, galicisk og baskisk Euro 48 mio. Religion Valuta Areal Herunder

Læs mere

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bolivia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bolivia Hovedstad Indbyggere Sprog Sucre/La Paz 10,8 mio. Spansk, quechua og aymará Religion Valuta Areal Katolicisme og protestantisme

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage 2 ø-hop, flotte strande

Læs mere

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Portugal Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Portugal Hovedstad Indbyggere Sprog Lissabon 11 mio. Portugisisk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 91.831 km2 Herunder kan

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Estland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Estland Hovedstad Indbyggere Sprog Tallinn 1,3 mio. Estisk Religion Valuta Areal Forskellige former for kristendom Euro Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Polen Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Polen Hovedstad Indbyggere Sprog Warszawa 38,5 mio. Polsk Religion Valuta Areal Katolicisme Zloty 312.000 km2 Læs om valuta, drikkepenge,

Læs mere

Værd at vide om. Galápagos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Galápagos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Galápagos Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Galápagos Provinshovedstad Indbyggere Sprog Puerto Baquerizo Moreno Romerskkatolicisme Ca. 30.000 Amerikansk dollar Spansk Religion Valuta

Læs mere

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Schweiz Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Schweiz Hovedstad Sprog Indbyggere Bern Tysk, fransk, italiensk, rætoromansk Romerskkatolicisme, franc Schweiziske protestantisme 8,1 mio.

Læs mere

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2.

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Dag 1. Ankomst til Palma de Mallorca Bus fra Lufthavnen til Hotel Marina i Puerto de

Læs mere

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nicaragua Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nicaragua Hovedstad Indbyggere Sprog Managua 5,9 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og protestanter Córdoba 130.000 km2

Læs mere

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Om samos 1 Tenerife Den kanariske vulkanø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Tenerife. Vi håber,

Læs mere

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring Smagen af færøerne Oplev det spændende færøske køkken og Tórshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet sig på sin egen måde på grund af Færøernes beliggenhed langt ude i Nordatlanten

Læs mere

Værd at vide om. Østrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Østrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Østrig Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Østrig Hovedstad Indbyggere Sprog Wien 8,5 mio. Tysk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 83.859 km2 Her kan du se fakta og praktiske

Læs mere

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013.

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Spaniens-kenderen Claus Berner gennemfører unik 7 dages MC tur i Midtspanien i maj 2013. MC Turen vil have et kulturelt og historisk islæt med besøg i en

Læs mere

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Sand Hotel Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Det moderne Sand Hotel ligger tæt på stranden i Kolobrzeg og ikke langt fra byens centrum.

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rumænien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rumænien Hovedstad Indbyggere Sprog Bukarest 22 mio. Rumænsk Religion Valuta Areal Rumænskortodoks Rumænske lei 237.500 km2 Herunder kan

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Guatemala Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Guatemala Hovedstad Indbyggere Sprog Guatemala City 15 mio. Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og oprindelige maya-religioner Quetzal

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi 15 dages grupperejse med dansk rejseleder Ring 3051 7317 info@guldrejser.dk GULD REJSER ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage På denne

Læs mere

Værd at vide om. Frankrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Frankrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Frankrig Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Frankrig Hovedstad Indbyggere Sprog Paris 63 mio. Fransk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 57.773 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Spanien. Hvilket land tilhører De Kanariske Øer? Svar: Spanien. Ryk 4 felter frem. Ryk 2 felter tilbage. Spanien

Spanien. Hvilket land tilhører De Kanariske Øer? Svar: Spanien. Ryk 4 felter frem. Ryk 2 felter tilbage. Spanien Hvor ligger De Kanariske Øer? Hvilket land tilhører De Kanariske Øer? Hvilken sportsgren er mest populær i? Svar: Ud for Afrikas kyst Svar: Svar: Fodbold Hvor ligger vulkanen Teide? Hvad hedder det træ,

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Turkmenistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Turkmenistan Hovedstad Indbyggere Sprog Asjkhabad Ca. 5 mio. Turkmensk og russisk Religion Valuta Areal Muslimer, primært sunniretningen

Læs mere

Velkommen til Hotel Tiffany's!

Velkommen til Hotel Tiffany's! Hotel Tiffany's Hotel Tiffany's ligger under 150 m. fra stranden og tilbyder privat strand med liggestole og parasol. Der er desuden en dejlig pool ved hotellet samt mange aktiviteter for børnene. Hotellet

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Det koster din. sommerferie. sider. Pristjek på 8 skønne destinationer

Guide. Foto: Scanpix. Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Det koster din. sommerferie. sider. Pristjek på 8 skønne destinationer Foto: Scanpix Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Det koster din sommerferie 22 sider Pristjek på 8 skønne destinationer Billige indkøb på charter Prisniveau. Der er penge at spare

Læs mere

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydkorea Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydkorea Hovedstad Indbyggere Sprog Seoul 49 mio. Koreansk Religion Valuta Areal Buddhisme og kristendom Won 100.210 km2 Herunder kan du

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Sensommerhilsner til jer alle sammen

Sensommerhilsner til jer alle sammen Sensommerhilsner til jer alle sammen September 2012 Hos Familier med kræftramte børn sender vi dig denne hilsen med stor tak for din støtte, som gør det muligt for os at afholde rigtig mange nyttige aktiviteter

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Mallorca/Cala Bona: Fly detaljer:

Mallorca/Cala Bona: Fly detaljer: Vi har nu fornøjelsen at fremsende tilbud, på Mallorca. Er der nogle spørgsmål eller noget I er i tvivl om er I selvfølgelig meget velkomne til at kontakte mig på mit direkte tlf nr: 33488479 Mallorca/Cala

Læs mere

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Colombia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Colombia Hovedstad Indbyggere Sprog Bogotá 46,7 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.141.748 km2 Herunder kan du

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR

3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR 3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR 01 ARQUIPA TIL TAQUILE I hentes af en minivan og køres den korte strækning

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Mauritius

Inspiration Rejsemål: Mauritius Inspiration Rejsemål: Mauritius Mauritius er en østat, der ligger i den vestlige del af det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km². Store dele af øen er dækket af

Læs mere

Velkommen til Hotel San Pietro!

Velkommen til Hotel San Pietro! Hotel San Pietro Velkommen til Hotel San Pietro! Introduktion På den nordlige del af Gardasøen, i Limone, ligger Hotel San Pietro. Herfra er der en fantastisk udsigt over Gardasøen og bjergene rundt om

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

På opdagelse i Dansk Vestindien

På opdagelse i Dansk Vestindien På opdagelse i Dansk Vestindien Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien? Alle caribiske øer har aktiviteter på land og på vand, strande,

Læs mere

Værd at vide om. Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydafrika Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydafrika Hovedstad Sprog Indbyggere Pretoria Forskellige former for kristendom Afrikaans og engelsk Rand 54 mio. Religion Valuta Areal

Læs mere

Værd at vide om Cuba. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Cuba. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Cuba Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Cuba Hovedstad Indbyggere Sprog Havanna 11,2 mio. Spansk Religion Valuta Areal Katolicisme Peso convertible (CUC) Herunder kan du læse en række

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Det Færøske Spisekammer 4 dage fra kr. 10.598,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. Oplev det spændende færøske køkken og T órshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj KØBENAVN 25. april Afrejse fra Københavnden 25 april kl. 06:30 ankomst til Palma kl. 09:25 DK 431 afrejse fra Palma den 02 maj kl. 10:45 ankomst til København kl. 13:45 DK 432 2 maj Afrejse fra København

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Here we come California. 22 dages rundrejse

Here we come California. 22 dages rundrejse Here we come 22 dages rundrejse 22 dages rundrejse. 22 dages rundrejse. 22 dages rundrejse. 22 dages rundrej- Turen er en 22 dages rundrejse i det vestlige Californien. Turen har mange højdepuntker: natur,

Læs mere

TURE & AKTIVITETER Med Skandinavisk talende guider. C o D a n T U R I S T O R T K O N

TURE & AKTIVITETER Med Skandinavisk talende guider. C o D a n T U R I S T O R T K O N C o D a n T U R I S T K O N T O R TURE & AKTIVITETER Med Skandinavisk talende guider CoDan Turistkontor Provaznická 11, CZ 110 00 Prague 1 Reservation: +420 251 019 360 Touristkontor: +420 602 185 124

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER Tag på opdagelse i det fantastiske Caribiske Øhav, hvor du undervejs på rejsen kan opleve

Læs mere

Rejse informationer for Hacienda Riquelme (Sucina)

Rejse informationer for Hacienda Riquelme (Sucina) Rejse informationer for Hacienda Riquelme (Sucina) Oversigts Kort af turen fra Alicante Lufthavnen til Los Riquelme (Sucina) Turen er 97 Km lang men det meste er på motorvej. Billedet viser lufthavnen

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Værd at vide om. Honduras. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Honduras. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Honduras Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Honduras Hovedstad Indbyggere Sprog Tegucigalpa 8,7 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk Lempira (La) 112.000 km2 Her kan du

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Værd at vide om. Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Australien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Australien Hovedstad Indbyggere Sprog Canberra 23,5 mio. Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom Australsk dollar Herunder kan du læse

Læs mere

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden Altid fordelagtig Glæd dig til en fantastisk rejse med skibet Crown Seaways til Oslo Tag med Klub Tidende til Oslo Nu kan du komme med på forårscruise med DFDS og Oslobåden til en rigtig god pris. På manges

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Aktiv i østlige Canada

Aktiv i østlige Canada Aktiv i østlige Canada En spændende aktiv rejse der kombinerer storby og natur På denne tur til det østlige Canada får I muligheden for at komme ud og nyde naturen samtidig med I også skal se det imponerende

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

Flodkrydstogt på Donau - med fly

Flodkrydstogt på Donau - med fly Flodkrydstogt på Donau - med fly Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 9.145,- Højdepunkter Den gode mad om bord **** skib Stort udflugts inkluderet 3 smukke hovedstæder på ét og samme

Læs mere

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Salamanca, Plaza Mayor Oplev en af Spaniens smukkeste og mest spændende historiske byer, Salamanca, kom et smut til den velbevarede middelalderby

Læs mere

Sensom m er/e fterår i Prag,

Sensom m er/e fterår i Prag, Sensom m er/e fterår i Prag, Vi tager fra Nykøbing F banegård i september 2009 1 . MÅ IKKE FJERNES, MEN KAN KOPIERES Efterårs tur Pagh Europas store kulturby holder skansen som en af de af billigste hovedstæder

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Værd at vide om Zambia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Zambia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Zambia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Zambia Hovedstad Indbyggere Sprog Lusaka 15,5 mio. Engelsk og bantusprog Religion Valuta Areal Kristendom og folkereligioner Kwacha (ZMK)

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA

HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA BENALMÁDENA - COSTA DEL SOL - SPANIEN HERSKABSVILLA I BENALMÁDENA Imponerende udsigt over Middelhavet Beliggende mellem Fuengiorola og Mijas 475 m2 bebyggelse - 240 m2 terrasse

Læs mere

Værd at vide om Chile. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Chile. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Chile Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Chile Hovedstad Indbyggere Sprog Santiago 17,5 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Chilenske peso 756.102 km2 Herunder kan

Læs mere

Værd at vide om. Belize. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Belize. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Belize Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Belize Hovedstad Indbyggere Sprog Belmopan 350.000 Spansk, kreolsk, div. mayaindianske dialekter Religion Valuta Areal RomerskkatolskBelizisk

Læs mere

have det skønt og præcis, som du vil

have det skønt og præcis, som du vil Paradise Lost Kunsten at gøre absolut ingenting En gang var vi bare de bedste til at servere præcis den morgenmad, som en rigtig skiløber har brug for at kunne fokusere på det, han eller hun elsker mest.

Læs mere

RUNDREJSE SPANIEN DET KLASSISKE SPANIEN!

RUNDREJSE SPANIEN DET KLASSISKE SPANIEN! RUNDREJSE SPANIEN DET KLASSISKE SPANIEN! Rejsebeskrivelse Dansktalende rejseleder Oplev det skønneste af Spanien på denne fantastiske rundrejse, som tager dig til de største og mest spændende spanske byer!

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

Vänersborg og omegn har oplevelser for hele familien og for enhver smag. Hotel Hehrne Kök & Konferens. Hotellet tilbyder

Vänersborg og omegn har oplevelser for hele familien og for enhver smag. Hotel Hehrne Kök & Konferens. Hotellet tilbyder Hotel Hehrne Kök & Konferens Dette hyggelige hotel ligger i fantastiske naturomgivelser, bare 5 minutter fra Vänersborgs centrum. Vänersborg og omegn har masser at byde på for enhver smag og alle aldre.

Læs mere

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet Velkommen til Prag HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet BELIGGENHED 2 PRAKTISKE OPLYSNINGER OM LEJLIGHEDEN: Lejligheden er på ca. 80 m² og består af en kombineret stue/køkken,

Læs mere

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tyrkiet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tyrkiet Hovedstad Indbyggere Sprog Ankara 79 mio. Tyrkisk Religion Valuta Areal Islam Tyrkisk lira (TL) 783.560 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Fuerteventura. Strandenes og vindenes ø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Fuerteventura. Strandenes og vindenes ø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Fuerteventura Strandenes og vindenes ø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Tlf. +34 928 86 06 24 Fuerteventura Airport and Corralejo Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Værd at vide om. Mexico. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Mexico. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Mexico Rejs med hjerte, hjerne & holdning Mexico fakta Hovedstad Indbyggere Sprog Mexico City 121 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.967.183 km2 Her kan du læse

Læs mere

Værd at vide om. El Salvador. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. El Salvador. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om El Salvador Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta El Salvador Hovedstad Indbyggere Sprog San Salvador 6,1 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk USD 21.040 km2 Herunder kan

Læs mere

Velkommen til Hotel Podewils!

Velkommen til Hotel Podewils! Hotel Podewils Tilbring en afslappende ferie på det største og eneste vandslot i Polen fra det 15. århundrede. Hvis I ønsker en rolig ferie, er det 3-stjernede Hotel Podewils en oplagt destination. Slottet

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Borneo Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Borneo Statshovedstæder Indbyggere Sprog Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam og buddhisme 20 mio. Malaysisk, Religion Valuta Areal Ringgit

Læs mere

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 Vi glæder os meget til at rejse med jer, og inden vi tager af sted, skal I læse nedenstående program for turen, som I også bedes medbringe, så I ved,

Læs mere

Værd at vide om. Italien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Italien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Italien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Italien Hovedstad Indbyggere Sprog Rom 62 mio. Italiensk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Værd at vide om. Rusland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rusland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rusland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rusland Hovedstad Indbyggere Sprog Moskva 142 mio. Russisk Religion Valuta Areal Russiskortodoks Rubel 17.075.000 km2 Her kan du læse en

Læs mere