UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. marts 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karsten Bo Knudsen og Mads Bjerre Østergaard (kst.)). 10. afd. nr. B og B : Forenede Danske Motorejere som mandatar for Christen Jensen og Jesper Malling (advokat Anne-Louise Ipland (prøve)) mod Vejdirektoratet (kammeradvokaten v/advokat Benedicte Galbo) Sagerne, der er anlagt ved Københavns Byret den 11. marts 2011, er ved kendelse af 20. juli 2011 henvist til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Sagerne vedrører spørgsmålet, om sagsøgte, Vejdirektoratet, er erstatningsansvarlig for de skader, der blev påført sagsøgernes, Christen Jensens og Jesper Mallings, køretøjer, da de påkørte et hul i vejbanen på en vejstrækning, hvor vedligeholdelsespligten påhvilede Vejdirektoratet.

2 - 2 - Forenede Danske Motorejere (i det følgende benævnt FDM) har som mandatar for Christen Jensen nedlagt påstand om, at Vejdirektoratet tilpligtes at betale kr. med procesrente fra den 7. maj 2010, til betaling sker, subsidiært betaling af et af landsretten fastsat mindre beløb. Påstandsbeløbet angives at udgøre et beløb svarende til, hvad det har kostet at udskifte et defekt dæk til et tilsvarende dæk. FDM har som mandatar for Jesper Malling nedlagt endelig påstand om, at Vejdirektoratet tilpligtes at betale kr. med procesrente fra den 6. maj 2010, til betaling sker, subsidiært betaling af et af landsretten fastsat mindre beløb. Påstandsbeløbet angives at udgøre et beløb svarende til, hvad det har kostet at udskifte et defekt dæk og en defekt fælg. Vejdirektoratet har over for begge påstået frifindelse. Sagsfremstilling Ved mail af 6. april 2010 kl orienterede Jesper Malling Vejdirektoratet om, at han havde påkørt et hul i vejbanen på tilkørsel 24 fra Roskildevej mod Motorring 3, hvorved en fælg og et dæk var blevet beskadiget. Af mailen fremgik blandt andet følgende: I henhold til samtale idag, fremsender jeg hermed billeder af vej og fælg. Billederne af vejen er taget om aftenen, derfor kan man kun ane hullet. Søndag den 4. april kl kører jeg fra Rødovre på Roskildevej og ned på motorvejs nedkørsel 24 (motorring 3) mod Rødby. På denne nedkørsel kører jeg ned i et større hul i vejen. Jeg har undersøgt hvad en tilsvarende fælg med dæk koster: Prisen er kr Ved mail af 7. april 2010 kl orienterede Christen Jensen Vejdirektoratet om, at han aftenen forinden havde påkørt, hvad der er enighed om, er det samme hul i vejbanen, som Jesper Malling havde påkørt, hvorved et dæk var blevet beskadiget. Af mailen fremgik blandt andet følgende:

3 - 3 - Tirsdag d. 6. april 2010 kl. 20:50 kørte jeg fra Nygårds Plads, 2605 Brøndby og ind på afkørslen mod Rødby (E45) fra Roskildevej og kørte ned i et stort hul i vejen (se vedhæftede billeder), til alt held er der ikke sket noget med bilen men mit dæk blev revet i stykker. Jeg gør derfor krav gældende overfor Vejdirektoratet, som iflg. Brøndby kommune er ansvarlig for denne strækning. (regning vedhæftet). Begge påkørsler skete med bilens venstre forhjul. Til brug for Vejdirektoratets videre behandling af sagerne udfyldte Christen Jensen og Jesper Malling hver en blanket benævnt Indmelding fra skadelidte ved uheld på statsvej, hvori de nærmere beskrev omstændighederne ved påkørslerne. Den 5. maj 2010 udarbejdede ingeniør Torben Nielsen fra Vejdirektoratet et internt notat om vejforholdene på tilkørsel 24. Heraf fremgik følgende: M3 tilkørselsrampe i km , fra Roskildevej vejdel. 5 Skaden er beliggende i midten af kørebanen og ikke i køresporet. Samtidig er hastigheden på rampen ikke høj da rampen har et skarpt højresving. Vejtilsynet har derfor ikke vurderet hullet til at være trafikfarligt og ikke indrapporteret det som en skade, der skulle repareres med det samme af Falck. I forbindelse med Vejdirektoratets interne behandling af de rejste erstatningskrav blev der udfyldt to i det væsentlige enslydende interne skemaer af 17. maj 2010 benævnt Internt skema til erstatningskrav mod Vejdirektoratet. Heraf fremgik det blandt andet under punktet Vejdirektoratets handlinger, at vejtilsynet gennemkørte den pågældende strækning hver anden dag på hverdage og under punktet Vejdirektoratets vurderinger, at hullet i vejbanen blev vurderet til ikke at være trafikfarligt. Som kilde til denne vurdering var anført ingeniør Torben Nielsen. I to i det væsentlige enslydende breve af 27. juli 2010 meddelte Vejdirektoratet Christen Jensen og Jesper Malling afslag på erstatning med følgende begrundelse:

4 - 4 - Vores afgørelse Vi mener ikke, at Vejdirektoratet har handlet ansvarspådragende og vi kan derfor ikke anerkende erstatningsansvaret. Reglerne om erstatning Vejdirektoratets erstatningsansvar skal bedømmes efter de almindelige erstatningsregler. Det betyder for eksempel, at Vejdirektoratet kan ifalde erstatningsansvar, hvis vi undlader at holde vores veje i god og ordentlig stand eller hvis vi på anden måde udviser forsømmelser, der direkte bliver årsag til en skade. Vores undersøgelser Vi kan oplyse, at vores vejtilsyn havde det pågældende hul på tilkørsel 24 under observation og vurderede, at hullet ikke var trafikfarligt, fordi hullet lå i midten af kørebanen og ikke i det spor trafikanterne normalt kører i (køresporet). Desuden er trafikanternes hastighed på rampen ikke høj, da rampen har et skarpt højresving. Konklusion Vi mener ikke at betingelserne for at ifalde erstatningsansvar er til stede i denne sag, og vi kan derfor ikke efterkomme dit krav. Vi foreslår, at du anmelder skaden til dit forsikringsselskab. Den endelige afgørelse af spørgsmålet om erstatning hører under domstolene. Der har under sagen været fremlagt en række fotos af vejbanen på tilkørsel 24, herunder af det hul, som blev påkørt. Fotos er optaget af Christen Jensen og Dan Jørgensen. Christen Jensen har som dokumentation for sit krav fremlagt en faktura af 7. april 2010 fra Super Dæk Service på kr. vedrørende køb af et dæk. Jesper Malling har som delvis dokumentation for sit krav fremlagt en faktura af 15. april 2010 fra thansen.dk på kr. vedrørende køb af RS GT 7,5x18 4x108 ET15 ø65,1. Ingeniør Børge Madsen har som skønsmand afgivet skønserklæring den 24. juli 2012 og supplerende skønserklæring den 8. marts Af skønserklæringen af 24. juli 2012 fremgår blandt andet følgende: B: BESIGTELSE

5 - 5 - Den 12. juni 2012 besigtigede undertegnede stedet, hvor det i sagen omtalte hul i vejbelægningen havde været. Ud fra de fremsendte billeder kunne hullets placering bestemmes. Omgivelserne, tilkørselsvejens forløb mm. blev inspiceret og fotograferet. C: SKØNSERKLÆRING På grundlag af det modtagne materiale samt det ved besigtigelsen konstaterede, besvares her de spørgsmål, der er forelagt skønsmanden, efter bedste evne således: Syns- og skønstema fra advokat Anne-Louise Ipland. Som mandatar for Jesper Malling og Christen Jensen. Efter forudgående gennemgang af retssagens bilag, herunder efter forudgående gennemgang af materiale vedrørende det omhandlede hul, bedes skønsmanden besvare nedenstående spørgsmål efter bedste evne og samvittighed: Spørgsmål 1: Hvilke forhold/kriterier indgår i vurderingen af, om dette hul kan anses for trafikfarligt? Et hul bør anses for trafikfarligt hvis det befinder sig i de spor, hvor trafikken kører hvis det har en størrelse og dybde, så et vognhjul kan køre ned i det hvis køretøjets hastighed er så stor, at dækkets højde og lufttryk ikke kan afværge en beskadigelse. Altså en kombination af hullets placering, størrelse/dybde og hastighed. Spørgsmål 2: Vil dette hul betragtes som trafikfarligt? Svaret bedes afgjort, så det er dækkende for de typer af motorkøretøjer, der færdes på strækningen. Hvis der er forskel i vurderingen for de forskellige typer køretøjer bedes dette angivet. Svaret bedes begrundet. Hvis vi sammenholder det aktuelle hul med ovenstående forhold/kriterier, så må jeg sige, at det er trafikfarligt. Jeg har aflagt besøg på stedet. Se billede : Kørebanens bredde på tilkørselsrampen er målt til 4 meter. En personbils sporvidde er typisk 1,4-1,8 meter. En varevogns sporvidde er typisk 1,7-2,1 meter. Så, hvis man trækker til højre ind mod kantbanen, vil man med stor sandsynlighed ramme et hul i midten. Det er ikke sandsynligt, at en lastvogn med en standardsporvidde på 2,30 meter vil ramme et hul i midten, medens der er større sandsynlighed for at et tohjulet køretøj vil. Ifølge skiltningen på stedet er maksimumshastigheden på 130 km/t. På grund af vejens kurve og afstanden fra indkørslen til rampen, er det ikke muligt at opnå denne hastighed på stedet, men ved at betragte hul-

6 - 6 - let på de forelagte billeder, vil jeg mene at det er muligt at opnå en så stor hastighed på en personvogn, varevogn eller motorcykel, at hjulet beskadiges. Jeg har efter bedste evne ud fra fotografierne, placeret hullet på vedlagte tegning. Efterfølgende fotos placering vil være indtegnet her med bilags nummer anført. Spørgsmål 3: Det pågældende hul er placeret cirka midt på vejbanen i højre svingende kurve. Har kurven betydning for, hvor de forskellige typer biler placerer sig under kørsel? Som vi kan se var hullet placeret et stykke inde i kurven. Det er derfor meget naturligt, at man trækker ind mod højre. Her vil specielt person- og varevogne placere sig. Og måske endda overskride kantafmærkningen. Det fremgår af fotos, hvor man kan se en blankslidt bane til højre for den højre kantstribe. Sammenlignet med et foto længere tilbage på rampen. Således vil også en lastbil kunne ramme hullet. Spørgsmål 4: Hvor mange motorkøretøjer passerer på det pågældende sted pr. dag/uge? Og hvor hurtigt vil det omhandlede hul udvikle sig, når det bliver overkørt/påkørt af motorkøretøjer med den frekvens, som måtte forventes på dette sted? Jeg har forespurgt hos Vejdirektoratet, men man har ikke trafiktællinger for strækningen. Derfor vil besvarelsen af spørgsmålets anden del være behæftet med stor usikkerhed. Jeg vil formode, at et hul af den art kan vokse med 30 til 50 procent på en uge. Man skal huske på, at selv lastbiler har mulighed for at ramme hullet (se svar på spørgsmål 3). Ifølge Vejdirektoratet slider en lastbil mellem 9 og 16 tusinde gange mere på vejen end en stor personbil. Ifølge DMI har det været koldt (omkring frysepunktet) og der er faldet en del nedbør (32 mm) i perioden op til det første uheld. Supplerende syns og skøntema vedrørende Jesper Malling fra advokat Benedicte Galbo. Skønsmanden bedes gennemgå retssagens akter, foretage eventuelle supplerende undersøgelser og herefter besvare følgende spørgsmål: Spørgsmål A: Hvilke dimensioner må det indeholdte foto af en beskadigelse af vejbelægningen antages at have haft på datoen for fotografiets optagelse af den 10. april 2010.

7 - 7 - Efter bedste skøn antages hullet at være 120 cm i længderetningen og 90 cm hvor det er bredest. Dybden skønnes at være 6-8 cm på det dybeste. Spørgsmål B: Hvilke dimensioner må samme beskadigelse antages at have haft den 4. i samme måned. Hvis vi antager at hullet vokser med % på en uge, ville dimensionerne være cirka følgende: Længde 85 cm, bredde 65 cm og dybde 4-6 cm. Spørgsmål C: Må det antages, at den beskadigelse af vejbelægningen, som der må antages at have været den 4. april 2010 indebar risiko for beskadigelse af en bilfælg ved højst tilladte fart på rampen. Nu er det ikke muligt at opnå den tilladte hastighed på stedet, hvor hullet var placeret, men man kan nå hastigheder lig med og over 50 km/t, som jeg vil anse for tilstrækkelig til at man ved at køre ned i hullet kan beskadige en fælg. Spørgsmål D: Hvilken hastighed er tilladt på tilkørselsrampe 24 til Motoring 3 i sydgående retning. Ifølge skiltningen på stedet er højest tilladte hastighed 130 km/t. Spørgsmål E: Er det sandsynligt, at den viste beskadigelse af sagsøgerens fælg er forårsaget ved kørsel henover det beskadigede vejstykke med den tilladte hastighed, forudsat at fælgen var i rimelig stand. Nu er det ikke muligt at opnå den tilladte hastighed på stedet, hvor hullet befandt sig, men man kan nå hastigheder lig med og over 50 km/t, som jeg vil anse for tilstrækkelig til at beskadige en fælg i rimelig stand. Jeg vil vurdere hullets dybde til at være 4-6 cm dybt. Dækhøjden på hjulet vist er på et tilsvarende hjul (225/40x18) målt til 6,5 cm. Det er derfor meget sandsynligt, at hulkanten slår igennem og beskadiger fælgen. Spørgsmål F: Giver sagen i øvrigt skønsmanden anledning til bemærkninger? Det er vel værd at bemærke, at dækkene i sagen har en lavere profil end normale dæk. Jeg har målt på cirka 20 tilfældige person- og varevogne med forskellige hjulstørrelser og fundet dækhøjder (afstand mellem fælgkant og yderside dæk) mellem 10 og 13 cm. Dæk med lavere profil er jo i sagens natur mere udsatte en normale dæk.

8 - 8 - Supplerende syns- og skønstema vedrørende Christen Jensen fra advokat Benedicte Galbo Spørgsmål A: Hvilke dimensioner må den fotograferede beskadigelse af vejbelægningen antages at have haft. Efter bedste skøn antages hullet at være 120 cm i længderetningen og 90 cm hvor det er bredest. Dybden skønnes at være 6-8 cm på det dybeste. Spørgsmål B: Er det sandsynligt, at den i spørgsmål A omtalte beskadigelse af vejbelægningen kan være årsag til beskadigelsen af et dæk som ansøgerens, som opfylder gældende krav til alder, slid og vedligeholdelsestilstand. Højden fra fælgkant til dækkets yderkant på et tilsvarende hjul (235/40x18) er målt til 7 cm. Når hjulet rammer et hul, som ovenfor beskrevet, vil dækket efter al sandsynlighed komme i klemme mellem fælg og hulkant med beskadigelse til følge. Den supplerende skønserklæring af 8. marts 2013 har blandt andet følgende indhold:. Kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo: Spørgsmål H: Hvilken afstand var der fra den beskadigede vejbelægning på det dybeste sted til kørebanekant i begge sider. Ifølge sagens akter vedrørende Dan Jørgensen under Jesper Malling, oplyser Vejdirektoratets ingeniør, Torben Nielsen, at hullet er beliggende i midten af kørebanen. Kørebanebredden er 4 meter. Så, da hullet befandt sig midt i kørebanen, var afstanden 2 meter til hver side. For oversigtens skyld vedlægger jeg en tværsnitsskitse... De anførte mål er taget på stedet. Spørgsmål J: I svaret på spørgsmål 4 er anført, at det havde været koldt, omkring frysepunktet, og at der var faldet en del nedbør (32 mm) i perioden op til det første uheld. Hvilket tidspunkt dækker perioden optil det første uheld.

9 - 9 - Perioden dækker cirka 10 dage. Ser man længere tilbage, er billedet det samme, måske en smule koldere. For oversigtens skyld, både med hensyn til dette spørgsmål men også til spørgsmål K, vedlægges DMI s oversigter for marts og april 2010 for København og Nordsjælland. Man skal huske på, at DMI s temperaturmålinger foregår i 2 meters højde, så selv om der er målt et par graders varme, kan der nemt være minusgrader ved kørebanen. Spørgsmål K: Hvorledes var vejrforholdene, temperatur og nedbør i perioden fra de to hændelser den 4. april 2010, til fotografiet af den beskadigede belægning blev taget den 10. april Ifølge DMI s vejrarkiv har man målt temperaturer mellem frysepunktet og 3 graders varme samt en nedbørsmængde på i alt 1 mm. Spørgsmål L: Hvilken betydning har nedbørens mængde og nedbørens karakter for udviklingen af beskadigelsen af belægningen. For at tage nedbørens karakter først, så vil regn have større betydning end sne, hvis den fik lov at ligge, men da man salter kørebanerne, vil sneen hurtigt blive omdannet til vand. Mængderne af smeltevand og regnvand har betydning. Når et køretøj rammer et vandfyldt hul som dette presses vandet ned i revner og sprækker i belægningen og det udvasker de mindre bestanddele af asfaltlaget. Asfaltbelægningen består af et grus- og stenskelet, hvor de mindre bestanddele fylder ud mellem de større. Til at binde det hele sammen, tilsættes bitumen. Når de mindre bestanddele udvaskes, mister asfalten sin sammenhængskraft og små stykker knækker af. Så, jo oftere, der er vand i hullet, og jo oftere hullet bliver overkørt at et hjul, jo hurtigere vil hullet udvikle sig. Spørgsmål M: Hvilken betydning har temperaturen for udvikling af beskadigelse af vejbelægningen. Jo varmere belægningen er, jo mere blød bliver den. Jo koldere belægningen er, jo mere hård bliver den. Med en varm asfalt vil køretøjernes hjul massere asfalten og presse den sammen. Ved en kold asfalt vil udsatte steder (ustabile) knække. Asfalten har mistet sin bøjelighed. Så, ved kolde temperaturer og sammen med trafik og nedbør, vil hullet udvikle sig hurtigere end ved varmere temperaturer. Spørgsmål N: Hvilken betydning har temperaturskift for udviklingen af beskadigelse af vejbelægningen.

10 Temperaturskift mellem tø og frost, har stor betydning, da vand jo bekendt udvider sig, når det fryser. Vandet vil, når det fryser til is i de små hulrum, sprænge dem og dermed nedbryde asfalten. Spørgsmål P: Hvilken betydning har trafikmængden for udviklingen af beskadigelsen af vejbelægningen. Jo større trafikmængden er, jo hurtigere udvikler hullet sig. Spørgsmål Q: Hvilken trafikmængde har skønsmanden lagt til grund for besvarelsen af spørgsmål B i den af Jesper Malling anlagte sag. Der ligger ingen eksakt trafikmængde til grund, da Vejdirektoratet, som oplyst i min skønserklæring, ikke er i besiddelse af nogen trafiktællinger for strækningen. Spørgsmål R: Hvilken usikkerhed er der forbundet med angivelsen af beskadigelsens dimensioner længde, bredde, dybde i svarene på spørgsmål A. Længde og bredde er målt ved at betragte kantstriben inde ved midterrabatten på billede i, Chresten Jensen. 5 hvide elementer + et mellemrum udgør knap en meter (96 cm). Referencen er målt på en vej med tilsvarende stribe. Alligevel vil jeg antage, at der kan være % usikkerhed. Med hensyn til dybden, har jeg tillige set på nærbillederne... De løse sten antages at have diametre op til 16 mm. Usikkerhed også her: %. Spørgsmål S: Kan skønsmanden udelukke, at hullet eller beskadigelsen af vejbelægningen er øget med mere end 50 % i perioden fra den april Jeg har set på billederne af hullet taget den 6. eller 7. april af Chresten Jensen og billederne taget af Dan Jørgensen (Chresten Jensen ). Optagelsesdatoen kender jeg ikke, men jeg formoder, at de er taget umiddelbart efter uheldet. Ved at sammenligne billederne, mener jeg at kunne udelukke at hullet her har udvidet sig mere end 50 %. Spørgsmål T: Hvorpå beror antagelsen om, at beskadigelsen af vejbelægningen på en uge vokser %?

11 Skønsmandens erfaring? Andet? Svaret bedes udførligt begrundet. At jeg har anført % er et rent gæt. Se indledningen til svar på spørgsmål B: Hvis vi antager Et slaghul kan udvikle sig på en dag eller måske en uge under ideelle omstændigheder. Hastigheden afhænger af trafikmængden, dens sammensætning, vejrliget (tø/frost) samt belægningens beskaffenhed. Min baggrund er min erfaring som ingeniør hos asfaltfirmaet Villadsen Fabriker (nuværende ICOPAL), som entreprenør (selvstændig 1981 til 2001) og på teori samt på, hvad jeg har erfaret fra faglitteratur, asfaltfirmaer og pressen. Forklaringer Der er afgivet forklaring af Jesper Malling, Christen Jensen, Dan Jørgensen, Torben Nielsen og syns- og skønsmand, ingeniør Børge Madsen. Jesper Malling har forklaret blandt andet, at han den 4. april 2010 var på vej hjem, da han på tilkørsel 24 med venstre forhjul kørte ned i et større hul i vejbanen. Det sagde bang, og han kørte ind til siden lidt efter og optog fotos af hullet. Herefter kørte han hjem og bemærkede ingen skader på bilen. Først dagen efter så han, at venstre fordæk og fælg var beskadiget. Hændelsen fandt sted om aftenen kl. ca , og det var mørkt. De optagne fotos har han efterfølgende lysnet på computeren. Før han sendte mailen af 6. april 2010, kontaktede han Vejdirektoratet telefonisk. Han husker ikke, hvornår på dagen, samtalen blev ført. Da han førte samtalen, vidste han ikke, at også dækket var beskadiget. Det fandt han ud af senere samme dag. På kunne han konstatere, at et dæk, der svarede til det beskadigede dæk, ville koste 899 kr., og montering ville koste 99 kr. Det beskadigede dæk var ca. ét år gammelt. Dækmontøren fortalte ham, at aluminiumsfælge ikke kunne rettes op, hvorfor han var nødsaget til at købe en ny fælg. Han købte fælgen den 15. april Han valgte imidlertid at skifte alle dæk ud til nogle dyrere dæk end dem, der var monteret på uheldstidspunktet. Dækkene blev købt hos en dækmontør, som han kender privat. Derfor fik han i første omgang ingen fak-

12 tura. Han fik dog senere en faktura, som ikke er fremlagt under sagen. Han kan ikke huske, hvornår han købte dækkene. Christen Jensen har forklaret blandt andet, at han den 6. april 2010 var på vej hjem fra arbejde, da han på tilkørsel 24 påkørte et hul i vejbanen, hvorved venstre fordæk blev flænget. Han havde ikke medbragt kamera. Dagen efter kørte han tilbage til uheldsstedet og optog fotos af hullet i vejbanen. Dæk og fælge var nye, da han netop havde anskaffet bilen. Dan Jørgensen har forklaret blandt andet, at han den 10. april 2010 kom kørende på tilkørsel 24, hvor han pludselig med venstre forhjul ramte et hul i vejbanen. Det gav et ordentligt bump, og bilen gik i stå. Dækket var eksploderet i siden, og fælgen var beskadiget. Han lod bilen stå og opsøgte assistance, og da han kom tilbage sammen med mekanikeren, optog han fotos af hullet. Han bemærkede, at der lå 5-6 hjulkapsler i rabatten ud for hullet. I første omgang kontaktede han Brøndby Kommune, der oplyste, at det var Vejdirektoratet, der havde ansvaret for vejstrækningen. Han rejste derfor krav mod Vejdirektoratet, der afviste at være ansvarlig for skaderne. Han var to gange tidligere kørt hen over det samme hul, blandt andet ca. 14 dage forud for den 10. april 2010, uden at der var sket skade. Han mærkede også dengang et bump, da han ramte hullet. På det tidspunkt kørte han i sin firmabil, der var en varevogn. Torben Nielsen har forklaret blandt andet, at han er ingeniør i Vejdirektoratet, hvor han står for vedligeholdelse af belægninger og vejstriber på statsveje i hovedstadsområdet. Han har været ansat i direktoratet i snart 7 år og har også tidligere haft lignende beskæftigelse. Det er korrekt, at han har udarbejdet notatet af 5. maj Han foretog sin vurdering af, om hullet var trafikfarligt, på grundlag af fotos og indrapporteringer fra vejtilsynets medarbejdere, der dengang varetog opgaven med at besigtige vejnettet. Han så også de fotos, som de erstatningssøgende havde optaget. Vejtilsynet bestod af erfarne medarbejdere. Han besigtigede ikke selv hullet i vejbelægningen på tilkørsel 24. Hvis vejtilsynet observerede et trafikfarligt hul, stod Falck for udbedringen heraf, når det var akut. De interne skemaer til erstatningskrav mod Vejdirektoratet blev udfyldt af en medarbejder fra driftsafdelingen i Vejdirektoratet. På baggrund af det tilgængelige materiale vurderede han, at hullet var langt og med bløde kanter, og at det ikke var dybt. Endvidere lagde han vægt på, at hullet ikke lå i køresporet. Af vejtilsynets indrapportering fremgik, at hullet var i det øverste lag asfalt, der kaldes

13 slidlaget. Slidlaget er typisk 3,5 cm dybt. Han var enig i den vurdering. Når vejtilsynet konstaterede huller i vejen, opmålte de dem nogle gange, og andre gange gjorde de det ikke. Det afhang af trafikforholdene. Når vejtilsynet besigtigede vejene, kørte de i nødsporet og ellers med ca. 80 km i timen, og hvis de registrerede forhold, der krævede en nærmere undersøgelse på f.eks. en rampe, holdt de ind til siden. Han ved ikke, hvornår vejtilsynet første gang observerede hullet. Hullet blev repareret af Falck den 10. eller 11. april Han fik at vide, at reparation fandt sted, efter at Vejdirektoratet havde modtaget en klage fra en borger. Det noteres ingen steder, at sådanne reparationer foretages. Efterfølgende er der lagt et helt nyt slidlag på det pågældende sted. I weekender og på helligdage blev der ikke ført tilsyn. I øvrigt blev der foretaget besigtigelse af den pågældende strækning hver anden hverdag. Seneste tilsyn før påske var onsdag den 31. marts Han ved ikke, hvordan hullet så ud den 31. marts 2010 og heller ikke, om der eksisterer notater, der beskriver vejtilsynets observationer denne dato. Han ved ikke, hvornår første tilsyn efter påske fandt sted. Den første påkørsel skete påskesøndag den 4. april Der er ca km statsveje i Danmark. Der kører mellem og køretøjer på tilkørselsrampen pr. døgn. Den tunge trafik er dog mindre på helligdage. Et hul i vejbanen kan vokse meget hurtigt. Hvor hurtigt, det vokser, afhænger blandt andet af vejret. Et hul på 20 x 20 cm kan alt efter asfaltens beskaffenhed vokse til dobbelt størrelse i løbet af et døgn, og det gælder både i areal og dybde. Et hul er trafikfarligt, hvis hullet går igennem slidlaget, har skarpe kanter og ligger i køresporet og derved skaber risiko for, at et køretøj, der rammer hullet, kommer ud af kurs. Den tilladte hastighed er også et kriterium ved vurderingen af, om et hul er trafikfarligt. Der er således forskel på, om et hul er på en rampe eller i en vej, hvor der køres med 110 km/t. Syns- og skønsmand Børge Madsen har forklaret blandt andet, at han er teknikumingeniør inden for bygge og anlæg. Han har arbejdet i branchen i mange år - blandt andet hos asfaltvirksomheden Villadsens fabriker A/S. Han var selvstændig entreprenør fra 1981 til Siden 2007 har han på ny drevet selvstændig virksomhed og fungerer nu som rådgiver for mindre entreprenørvirksomheder. Han har været skønsmand i år.

14 I et højresving vil man i bil typisk placere sig til højre på kørebanen. Han vurderede hullet i vejbanen ud fra de fotos, som var vedlagt sagen, da han modtog den. Der var tale om de fotos, som Christen Jensen og Dan Jørgensen havde optaget. Hvis han sammenholder fotos optaget henholdsvis den 7. og 10. april 2010, er det hans vurdering, at hullet forekommer en smule større i længden den 10. april Han kan ikke vurdere bredden. Det er hans opfattelse, at man maksimalt kan køre med hastighed på mellem 60 og 70 km/t på tilkørselsrampen. Det var hans vurdering, at hullet var trafikfarligt, fordi det var langstrakt og i kørselsretningen og sluttede brat. Det var den skarpe kant, der var trafikfarlig. Det var hans opfattelse, at det mørke område på de fremlagte fotos udgjorde en skarp kant, men han medgiver, at det kan være svært at vurdere alene på grundlag af fotos. Han kan ikke nærmere forklare om, hvordan han er nået frem til denne konklusion. I den konkrete sag vurderede han hullet som trafikfarligt, fordi køretøjerne blev beskadiget, da de ramte hullet. Hans definition bygger således på de aktuelle uheld. Han har ikke ved fastlæggelsen af begrebet trafikfarligt ladet hastigheden det pågældende sted eller chancen for at opdage hullet indgå. Han har anvendt en snæver definition, hvor den skete beskadigelse har været afgørende. Hullet var placeret lidt skævt for midten af kørebanen. Når det er koldt, bliver asfalt skørt, og asfalten omkring et hul har en tendens til at knække ved overkørsel. Hvis det samtidig regner, vil der ske en udvaskning, og der vil være en endnu større risiko for, at asfalten knækker. Det var grunden til, at der lå asfaltstykker i hullet. Hans vurdering af, hvor langt og bredt hullet var den 4. april 2010, bygger på de fremlagte fotos, men det var svært at svare præcist på spørgsmålet, fordi der ikke forelå fotos fra den 4. april Hans vurdering byggede på et skøn over, hvorledes hullet havde udviklet sig fra den 4. april 2010, og frem til de første fotos blev taget. Hullets længde og bredde blev opmålt med udgangspunkt i, at han vidste, at 5 elementer kantstribe med mellemrum var knap en meter langt. Han vurderede, at der som følge af perspektiveringen var en usikkerhedsmargin på mellem 10 og 15 procent. Dybden af hullet skønnede han på grundlag af en vurdering af, hvor store stenene var, der lå i hullet.

15 Den sorte del af hullet opfattede han som en stejl kant. Midt i hullet lå de afkørte stumper af asfalten. Den asfalt, der udgør slidlaget, er typisk mellem 3 og 3,5 cm tykt. Det kan være tykkere. Det bærende lag under slidlaget kan også bestå af asfalt, det er forskelligt. Han fastholder rigtigheden af sine vurderinger af hullets dybde. Ved vurderingen af hullets størrelse, da Christen Jensen ramte det, tog han udgangspunkt i de fotos, der blev optaget den 10. april Han er enig i, at der ved besvarelsen af spørgsmålet om hullets størrelse ikke blev taget hensyn den tid, der gik fra påkørslen, til de pågældende fotos blev optaget. Han foretog således ingen tilbageregning. Det beror på en fejl. Han må medgive, at det i forbindelse med udarbejdelse af erklæringerne var svært at holde tingene adskilt. Procedure FDM som mandatar for Christen Jensen og Jesper Malling har gjort gældende, at der henholdsvis den 4. og 6. april 2010 var et hul i kørebanen på tilkørsel 24 til Motorring 3, og at Jesper Malling og Christen Jensen ramte dette hul ved helt normal kørsel på denne vejstrækning. For Jesper Mallings vedkommende forårsagede hullet skade på hans dæk og fælg svarende til det påståede beløb, i alt kr., da reparation ikke var mulig, og for Christen Jensens vedkommende forårsagede hullet skade på et dæk svarende til en udgift for udskiftning af dækket på i alt kr., da reparation ikke var mulig. Vejdirektoratet skal anerkende erstatningsansvaret for skaderne sket ved påkørslerne af hullet i vejen på tilkørsel 24 fra Roskildevej til Motorring 3.Vejdirektoratet er den offentlige vejmyndighed, der er ansvarlig for tilsyn og vedligeholdelse af denne vejstrækning. Vejdirektoratet har hverken ført tilstrækkeligt tilsyn med strækningen eller har vedligeholdt strækningen i tilstrækkelig grad, herunder eksempelvis ved at have udbedret hullet. Dette skal ses i lyset af, at der indtrådte hele 3 skader som følge af netop dette hul inden for kort tid. Der er tale om en fejlvurdering af, at der ikke var tale om et trafikfarligt hul, og Vejdirektoratet har som professionel part udvist ansvarspådragende forsømmelse. Vejdirektoratet er på denne baggrund erstatningsansvarlig for skaderne på henholdsvis dæk og fælg og skal erstatte Christen Jensens og Jesper Mallings udgifter hertil.

16 Til støtte for de nedlagte rentepåstande er det gjort gældende, at der i henhold til rentelovens 3, stk. 2, skal betales rente, når der er gået 30 dage fra fremsættelsen af et betalingskrav, at Jesper Mallings brev af 6. april 2010 og Christen Jensens brev af 7. april 2010 udgør betalingspåkrav, hvorfor beløbene skal forrentes fra 30 dage efter betalingspåkravene. Vejdirektoratet har gjort gældende, at direktoratet ikke er erstatningsansvarlig for de i sagerne omhandlede skader. Det må lægges til grund, at den af sagen omhandlede motorvejstilkørsel blev tilset af Vejdirektoratet hver anden hverdag og således senest onsdag den 31. marts 2010, og der er ikke grundlag for at tilsidesætte vejbestyrelsens vurdering, hvorefter tilsyn hver anden hverdag er forsvarlig. Det er ikke godtgjort, at vejbelægningen den 31. marts 2010 var beskadiget og hvis den var, da heller ikke, at den havde et omfang, som medførte risiko eller farlighed for bilister. Det kan ikke tilregnes vejbestyrelsen som ansvarspådragende, at der ikke blev udført tilsyn med tilkørselsrampen i påskedagene og dermed heller ikke forud for, at der indtraf en skade påskesøndag den 4. april Det må i den forbindelse tages i betragtning, at vejbestyrelsen ved planlægning af regelmæssige tilsyn med vejenes tilstand er både berettiget og forpligtet til at tage økonomiske hensyn, og at tilsyn derfor kun skal foretages med visse mellemrum. Der foreligger ingen dokumenterede oplysninger om omfanget af beskadigelsen af vejbelægningen den 4. april 2010, men kun skønsmandens noget usikre skøn, som er baseret på fotos optaget af Dan Jørgensen den 10. april Hvad dernæst angår skaden tirsdag den 6. april 2010, foreligger der heller ingen dokumenterede oplysninger om skadens omfang på denne dag. De som bilag (Christen Jensen) fremlagte fotos er udaterede, og der er ikke fremlagt dokumentation for eller oplysninger om, hvornår de er taget. Omfanget af beskadigelsen af kørebanen er derfor behæftet med den førnævnte usikkerhed, som er knyttet til skønsmandens vurdering baseret på fotos optaget den 10. april 2010.

17 Vejtilsynets bedømmelse af den risiko eller farlighed ved beskadigelsen af vejbelægningen pr. den 6. april 2010 beroede på et skøn. Der er ikke grundlag for at karakterisere dette skøn som en egentlig fejl, men i givet fald blot som et ikke ansvarspådragende fejlskøn. Der må herved lægges vægt på, at beskadigelsen lå midt i kørebanen mellem køresporene, at farten på den pågældende strækning på grund af et skarpt sving var eller navnlig burde være relativ lav, af skønsmanden anslået til 50 km/timen, samt at hullet var relativt lille. Over for det af Jesper Malling rejste erstatningskrav gøres det gældende, at der i medfør af rentelovens 3, stk. 4, først kan kræves rente fra sagens anlæg. Landsrettens begrundelse og resultat Det foretagne syn og skøn er i meget væsentligt omfang sket på grundlag af fotos af ikke særlig god kvalitet optaget efter de to uheld. Besvarelsen af de stillede spørgsmål er derfor forbundet med betydelig usikkerhed. Hertil kommer, at skønsmandens vurdering af, at hullet var trafikfarligt, ifølge hans forklaring i væsentligt omfang er baseret på den omstændighed, at de to biler blev beskadiget i forbindelse med påkørslen af hullet. Over for dette står ingeniør Torben Nielsens forklaring, hvorefter der ved vurderingen af, om et hul i vejbelægningen skal betegnes som trafikfarligt, fra vejmyndighedens side lægges vægt på, om hullet har en sådan dybde eller karakter eller placering i forhold til køresporet, at et køretøj kan komme ud af kurs i tilfælde af påkørsel. Også kørehastigheden på vejstrækningen indgår i vurderingen. Landsretten finder ikke grundlag for at tilsidesætte Vejdirektoratets kriterier for vurderingen af et huls trafikfarlighed og dermed prioriteringen af, hvilke huller i vejbelægningen, der skal udbedres straks, og hvilke huller der skønnes ikke at være af helt så hastende karakter med hensyn til udbedring. Det er oplyst, at Vejdirektoratet som ansvarlig for vedligeholdelsen og tilsynet med motorvejsnettet i hovedstadsområdet på daværende tidspunkt førte tilsyn blandt andet på det pågældende sted ved, at vejtilsynet besigtigede vejnettet hver anden dag på hverdage. Der blev ikke ført tilsyn i weekends og på helligdage.

18 Hullet på nedkørselsrampen var under observation og blev før uheldene besigtiget og skønnet ikke trafikfarligt den 31. marts 2010, dagen før skærtorsdag, og udbedret nogle dage efter påskehelligdagene. Hullet var ifølge de fremlagte fotos beliggende omtrent midt på den ensporede og ensrettede vejbane. Det har reelt ikke været muligt nærmere at fastlægge hullets omfang eller dybde på de to uheldstidspunkter, og heller ikke de omstændigheder hos de to bilister, som bevirkede, at de med venstre forhjul kørte ned i hullet og ikke undgik det. På baggrund af det ovenfor anførte findes det ikke godtgjort, at Vejdirektoratet har handlet ansvarspådragende over for Christen Jensen og Jesper Malling i relation til vejbanens tilstand og tilsyn hermed i anledning af de to uheld den 4. og 6. april Derfor frifindes Vejdirektoratet. FDM skal som mandatar for Christen Jensen og Jesper Malling betale sagsomkostninger til Vejdirektoratet med i alt kr. Beløbet omfatter udgifter til advokatbistand ekskl. moms. Under hensyn til sagsgenstandenes meget beskedne størrelse og sagernes karakter og omfang, herunder at der er foretaget et omfattende syn og skøn, er omkostningsbeløbet fastsat over det givne interval i de vejledende proceduretakster. Landsretten har ved omkostningsfastsættelsen tillige lagt vægt på, at sagerne har rejst spørgsmål, der gav anledning til henvisning til landsretten som første instans. Omkostningerne til syn og skøn afholdes endeligt af FDM som mandatar for Christen Jensen og Jesper Malling. T h i k e n d e s f o r r e t : Vejdirektoratet frifindes. I sagsomkostninger skal Forenede Danske Motorejere som mandatar for Christen Jensen og Jesper Malling betale kr. til Vejdirektoratet. Det idømte skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse.

19 Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den

DOM. Afsagt den 22. december 2017 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Peter Hammershaimb (kst.), Steen Mejer og Gitte Rubæk Pedersen).

DOM. Afsagt den 22. december 2017 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Peter Hammershaimb (kst.), Steen Mejer og Gitte Rubæk Pedersen). DOM Afsagt den 22. december 2017 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Peter Hammershaimb (kst.), Steen Mejer og Gitte Rubæk Pedersen). 9. afd. nr. B-2962-16: Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag D O M afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag V.L. B 1798 12 Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst. D O M afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1688 16 Vejdirektoratet (advokat Louise Solvang

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0478009 - CMJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 22. marts 2015 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Karen Hald og Kim Lundgaard Hansen (kst.)). 12. afd. nr. B-478-15:

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum

Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum Værd at vide om Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum KOMMUNE 2 Et overblik over ansvarsreglerne Her får du et overblik over ansvarsreglerne for kommunerne ved borgernes

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

D O M. afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst.

D O M. afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst. D O M afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0329 16 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2251/ADH K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. Klagens tema: [Klager 1] og

Læs mere

D O M. afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag

D O M. afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag D O M afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag V.L. B 0426 12 NRGI Fibernet A/S (advokat Ulrik Christrup, Kolding)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 Sag 81/2008 (1. afdeling) Johnson Controls Denmark (tidligere York Køleteknik A/S) (advokat Morten E. Christensen) mod

Læs mere

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS.

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. april 2017 i sag nr. BS 150-606/2016: TDC A/S Teglholmsgade 1 2450 København SV mod Naturbyg dk ApS Sillebjergvej 4 8740 Brædstrup Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar. Ved Anne Mette Seest

Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar. Ved Anne Mette Seest Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar Ved Anne Mette Seest 2 Program 1. Introduktion af emnet og underviser 2. Grundlæggende erstatningsbetingelser 3. Hvad siger loven og den juridiske

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E B029200K-MJE UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E Afsagt den 8. maj 2015 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Alex Puggaard og Bo Bjerregaard (kst.)). 17. afd. nr.

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 7. december 2016 i sag nr. BS 167-543/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 14. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 14. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 14. marts 2011 Sag 219/2010 Nykredit Forsikring A/S (advokat Jesper Ravn) mod Kim Ole Jørgensen (advokat Svend-Aage

Læs mere

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 2395 14 Esbjerg Kommune (advokat Christian Norup Hostrup,

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst. D O M afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.)) i ankesag V.L. B 1166 15 Anna Kirstine Hangaard (advokat Berit Holmstrøm,

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 Sag 35/2014 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Fyens Stiftstidende A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 Sag 46/2015 Advokat A kærer afgørelse i sagen: Advokat A (advokat Martin Lavesen) mod Boet efter B (advokat René Rasmussen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 5/2011 (1. afdeling) Niels Christian Knudsen (advokat Uffe Baller) mod Boligselskabet I.H. ApS (advokat Charles Lindberg) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018 Sag 78/2017 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Jesper Petersen (advokat Lennart Fogh) mod Bilhuset Laursen A/S (advokat Jesper

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET 2 2 JAN. 20Dli Advokat Lars Alexander Barke Vester Farimagsgade 19 Dansk Handel & Service 1506 København V J. nr. 11844-0018 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET ..",.,. ""'""'" ;",i,;"ic". D O M afsagt

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 305/2016 (2. afdeling) Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for A A/S (advokat Merete Preisler) mod Finansforbundet som mandatar for

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 10. juli 2008 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Bent Dyrby v/ advokat Jens Peder Mathiasen Skanderborgvej 33 8680 Ry Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har givet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede). København, den 12. januar 2010 J. nr. 2009-01-0663 MRY/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

Læs mere

Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar

Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar v/ Jacob Schall Holberg, advokat (H), LLM Den offentlige uddannelsesdag 2014 Member of the New York State Bar 2 Programmet for den næste time 1.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0171005 - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 31. oktober 2016 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Karsten Bo Knudsen, Birgitte Grønborg Juul og Casper Hauberg Grønnegaard

Læs mere

LANDSRETSDOM OM GLIDESKADE VED ISSLAG ARBEJDSGIVERANSVAR OG GRUNDEJERANSVAR

LANDSRETSDOM OM GLIDESKADE VED ISSLAG ARBEJDSGIVERANSVAR OG GRUNDEJERANSVAR 2. OKTOBER 2013 LANDSRETSDOM OM GLIDESKADE VED ISSLAG ARBEJDSGIVERANSVAR OG GRUNDEJERANSVAR Østre Landsret har netop afsagt dom i en sag vedrørende spørgsmålet, om en arbejdsgiver var ansvarlig for medarbejderens

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af den private fællesvej Vænget

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af den private fællesvej Vænget Dato 22. december 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/13469-10 Side 1/7 Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af den private fællesvej

Læs mere

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms.

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms. D O M Afsagt den 5. november 2013 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Dorthe Wiisbye, Frosell og Gitte Arildsen (kst.)). 4. afd. nr. B-3926-12: A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B199900A - PJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 26. juni 2014 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Anne Louise Bormann, Steen Mejer og Anders Rex Rønn (kst.)). 13. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 22. marts 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Thomas Jønler og Jette F. Skole (kst.

D O M. afsagt den 22. marts 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Thomas Jønler og Jette F. Skole (kst. D O M afsagt den 22. marts 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Thomas Jønler og Jette F. Skole (kst.)) i ankesag V.L. B 0630 16 Lars Andersen (advokat Thomas Birch, København)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 Sag 192/2016 A kærer bortvisningen af ham fra et retsmøde i sagen: Anklagemyndigheden mod T Kæren angår bortvisningen af A fra et retsmøde i en straffesag

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. september 2019 Sag BS-40168/2018-HJR (2. afdeling) Dansk Energi som mandatar for X A/S (advokat Kim B. Ulrich) mod Y A/S (advokat Christian Ljørring) I tidligere instanser

Læs mere

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR - 1 Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM2016.282.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en kendelse af 18/3 2016, at parterne i

Læs mere

Erstatning for skade på tv-apparat under transport

Erstatning for skade på tv-apparat under transport Erstatning for skade på tv-apparat under transport Direktoratet for Kriminalforsorgen havde afslået at imødekomme en indsats anmodning om erstatning for et tv-apparat, ødelagt under transport med DSB mellem

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 Sag 131/2013 (2. afdeling) A (advokat Preben Dickow, beskikket) mod B (advokat Finn Sandgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 30/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Hans Henrik Eickstedt (advokat Lennart Fogh) mod Autohuset Skjoldgaard A/S (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. januar 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd. nr. B-583-17:

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 19. september 2016 Sagsnr. 2016-1076/MKJ 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har desuden klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. Klager har desuden klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2014-569/HCH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede, der bistod

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

KENDELSE. De indklagede havde et fritidshus til salg, som klager ønskede at købe.

KENDELSE. De indklagede havde et fritidshus til salg, som klager ønskede at købe. 1 København, den 8. marts 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut.ejendomsmæglere MDE Lars Elbæk og Kim Haubjerg Johansen Vestergade 15 3200 Helsinge Nævnet har modtaget klagen den 20. august 2010. Klagen angår

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017 Sag 98/2016 A (advokat Steffen Schleimann, beskikket) mod B (advokat Hans Vestergaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Esbjerg den 2. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 Sag 215/2015 (1. afdeling) Advokat A (advokat Karsten Gudmand-Høyer) mod B Invest A/S (advokat Søren Hammer Westmark) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 31/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Bente Haugaard-Christensen og Freddy Haugaard-Christensen (advokat Lennart Fogh)

Læs mere