Horsens. De otte læse-fællesskaber er: "At læse sammen med andre"

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Horsens. De otte læse-fællesskaber er: "At læse sammen med andre""

Transkript

1 Horsens "At læse sammen med andre" At læse sammen med andre er overskriften på Horsens Kommunes initiativer som læsekommune. Den er en paraply hen over otte delprojekter, der baserer sig på forskellige former for fællesskab omkring det at læse. Aktiviteternes fælles formål er at understøtte lysten til læsning for borgerne i en kommune på vej fra industrisamfund til videns- og kultursamfund især hos de borgere, som ikke har stærke læsetraditioner i forvejen. De otte læse-fællesskaber er: 1. Borgerdreven læsning i boligsociale områder 2. Læsning for ikke-læsevante ansatte på plejehjem 3. Læsning på arbejdspladser og uddannelsessteder 4. Læsende medarbejdere i dagtilbuddet 5. Læse-battle for ansatte på forskellige arbejdspladser 6. Community Bookshelf - læsning som en integreret del af byrummet 7. Late by night og Krimimesse Læsning som event 8. One city one book 600 borgere læser den samme bog De otte læsefællesskaber forankres i eksisterende netværk og i nye partnerskaber med aktører, der har god kontakt til borgere i mange aldre, som ikke læser så meget i forvejen, f.eks. oplysningsforbund, uddannelsesinstitutioner og boligsociale områder. I At læse sammen med andre åbnes døre til den fælles læselyst, hvor læsning med ørerne er lige så acceptabelt som læsning med øjnene. Dvs. at flere formater som lydbøger, e-bøger, forfattermøder, guidede fælleslæsninger og sms-noveller inddrages, og deltagerne er med til at producere videoklip om deres læseoplevelser. I delprojekterne eksperimenteres der med, hvordan læsefællesskaberne inspirerer til mere læsning hvordan de understøtter samtale og dialog samt glæden ved læseoplevelsen hvordan de bidrager til at understøtte nye fællesskaber og bedst forankres og hvordan erfaringerne kan bruges bredt.

2 Tovholder Lisbeth Christensen Bibliotekschef, Horsens Bibliotek Tlf.: Mail: Horsens bibliotek Tobaksgården Horsens Læs Horsens egenevaluering herunder.

3 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Horsens Kommunes egen evaluering Horsens Kommune har undersøgt hvordan fællesskabet, der er omkring dét at læse sammen, kan være en drivkraft for at øge læsning og læselyst. Læsning som kulturelt fællesskab udforskes gennem forskellige delprojekter. Der var i ansøgningen beskrevet 8 delprojekter; dette er i projektforløbet blevet ændret, så delprojekt 5 (Battle) er udgået til fordel for opprioriteringen af målrettede læsegrupper. Vi oplevede at der skete så store gennembrud på dette område, at vi valgte at forfølge og uddybe dette spor. Horsens Kommune har dokumenteret forløbet af de konkrete aktiviteter og opsamlet erfaringer, som efterfølgende kan bruges af andre kommuner og institutioner. Projektet er blevet synliggjort på hjemmesiden på sociale medier, f.eks. Facebook-siden: En by. En bog. Horsens læser De hængte hunde, ved lokale events, hvor bl.a. borgmesteren stillede op, samt i den lokale og regionale presse, hvor der har været et stort antal artikler og TV-indslag. Opmærksomheden hos Horsens-borgerne om Danmark læser har også ført til, at borgere og virksomheder har henvendt sig til biblioteket med gode idéer, som de gerne deltog i selv. Bl.a. har et lokalt dyrehospital udarbejdet læseforslag til børn og voksne om kæledyr: Evaluering Formålet med evalueringen er at undersøge om læsefællesskaberne inspirerer til mere læsning, om de understøtter samtale og dialog samt glæden ved at læse og endvidere om de understøtter nye fællesskaber. Der er fokus på partnerskaber samt brugen af forskellige typer medier, samt om projekterne kan forankres og anvendes i bredere omfang, evt. i en tilrettet form. Evalueringen består af 3 dele: 1. Kvantitativ før-undersøgelse 2. Kvantitativ efter-undersøgelse 3. Kvalitativ efter-undersøgelse 1. Vi fandt ret hurtigt ud af, at den primære målgruppe i Horsens er det ikke-læser segment som har betegnelsen De uinteresserede (Carat s segmenteringsstudie til Danmark læser). Personerne i dette segment læser kun lidt eller slet ikke, og er ofte meget afvisende over for bøger. De er typisk lavt uddannede, og søger ikke inspiration til læsning. Dette indebar, da vi havde gennemført nogle pilotinterviews omkring læsning, at evalueringsformen med elektronisk spørgeskema omkring egne forhold og læsning blev erstattet til fordel for kvantitative og kvalitative efter-interviews med udvalgte personer inden for de forskellige delprojekter. 2. Der er blevet målt kvantitativt på antallet af aktiviteter, på antallet af deltagere i delforløbene: a) Borgerdreven læsning i boligsociale områder: 6 deltagere. 5 moduler, i alt 23 timer

4 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser b) Læsning for ikke-læsevante på plejehjem (5 deltagere, 3 møder). Dette blev udvidet med læsegrupperne Førtidspensionister (8-10 deltagere, 2 møder) samt Pårørende til krigsveteraner (6 deltagere, 2 møder) c) Læsning på arbejdspladser og uddannelsessteder: ASV Horsens: 2 hold voksne ordblinde à 6-8 deltagere, Learnmark Step 10: 9 klasser med i alt elever, Produktionsskolen: Rap-hold: 4 elever har udarbejdet 2 raps, Tekstilholdet: 8-10 elever har lavet tæppe om mobning, DSV (transportvirksomhed): 29 medarbejdere har deltaget. Desuden et antal brugere af digitale tilbud via QR-koder. Sidstnævnte kan vi ikke skaffe statistik på d) Læsende medarbejdere i dagtilbuddet: 24 deltagere, dels studerende til den pædagogiske assistentuddannelse (PAU), dels ansøgere til uddannelsen. Der har været 3 forløb, fordelt på 4 dage e) Battle: udgået f) Community Bookshelf - læsning som integreret del af byrummet: vi kan måle at der har været god benyttelse af bøgerne i byrummet, men kan ikke aflæse antallet af personer. Anslået er der taget/udskiftet bøger. Det har ikke været teknisk muligt at kunne tilbyde bøger i digital form, eftersom hotspot-udviklingen i Horsens midtby ikke er gået så hurtigt som forventet g) Open by Night og Krimimesse: læsning som event: I Krimi by night deltog der 9 detailhandlere, som hver havde enten besøg af en forfatter i butikken eller havde gang i andre krimi-relaterede aktiviteter. Der var ca. 60 borgere som deltog i konkurrencen. Til selve Krimimessen var der besøgende. Åbningstalen blev holdt af kulturminister Marianne Jelved, der samtidig markerede starten på Danmark læser i Horsens. h) One City one Book : der blev uddelt 600 eksemplarer af bogen De hængte hunde til borgere i Horsens, heraf 125 ved et arrangement på biblioteket. I den tilhørende Facebook-gruppe har der været 158 deltagere. I alt deltog der således ca personer i forskellige former for aktiviteter i forbindelse med Danmark læser. 3. Kvalitativ efter-evaluering: Hovedvægten i evalueringen er lagt på den kvalitative undersøgelse med et omfattende interview-program, der undersøger deltagernes holdninger til at læse, deres udbytte af læsningen samt ikke mindst om det har gjort en forskel for dem, at læsningen foregik i et fællesskab med andre mennesker. Denne efter-evaluering er disponeret efter de enkelte delprojekter. Delprojekt 1: Borgerdreven læsning i boligsociale områder Læsespireuddannelsen i samarbejde med det boligsociale sekretariat (Imagine Horsens) Baggrund for projektet Læsespirerne er en litterær gentænkning og videreudvikling af Imagine Horsens eksisterende koncept projektspire-uddannelsen hvor man uddanner beboere i projektledelse, med sigtet om at fremme borgerdreven udvikling i boligområderne.

5 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Intentionen med læse-spirerne var at ruste deltagerne til at kunne etablere læsegrupper i deres eget lokalmiljø. Horsens Bibliotek har i denne sammenhæng været inspireret af bibliotekets tidligere samarbejde med Produktionshøjskolen, hvor elever i alderen år har læst for mindre børn på biblioteket. Dette projekt viste netop, at det at være fælles om læseaktiviteter kan skabe glæde og samhørighed mellem mennesker, også blandt målgrupper som ellers ikke er læsevante. Projektets forløb og samarbejde Seks kvinder med meget forskellig baggrund gennemførte projektet. Deltagerne nåede dog ikke at blive projektspirer, grundet især sprogbarrierer, som var større end ventet. Det oprindelige sigte med læsespirerne var at deltagerne skulle blive i stand til at oprette og facilitere læsegrupper for andre. Med den nuværende indsigt i deltagernes forudsætninger, giver det dog mere mening at fokusere på deltagernes egen læsning, frem for at facilitere læsegrupper for andre. De seks kvinder fra henholdsvis USA, Columbia, Congo, Sri Lanka, Tyrkiet og Danmark, dannede en interkulturel læsegruppe, hvor de bl.a. blev vist rundt på biblioteket, for at blive fortrolig med de fysiske rammer samt de mange forskellige tilbud som biblioteket rummer. Det har vist sig, at deres fortrolighed med biblioteket, er tydeligt knyttet til de bibliotekarer som de har lært at kende via projektet, hvilket som understreger vigtigheden af den personlige kontakt ift. målgruppen. Selve læseforløbet blev gennemført som fælleslæsning (en tilpasset form af guidet fælleslæsning ) og løb over fem moduler (i alt 23 timer). Deltagernes egne kommentarer til projektet: Projektet var vigtigt, fordi vi havde lyst til at læse, og nu kan vi finde bedre bøger. Det har været så dejligt, fordi man snakker og læser dansk. Jeg er så glad for mit lånerkort og for at kende biblioteket.

6 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Forankringspotentiale Den største udfordring for projektet var at deltagerne havde hver deres modersmål og samtidig var meget usikre i det danske sprog. En vigtig erfaring i det videre arbejde. Alligevel illustrerer projektet, at denne type arbejde rummer et stort og meningsfuldt forankringspotentiale. Både i forhold til den enkeltes livskvalitet og den samfundsmæssige og sociale sammenhængskraft. Selvom deltagerantallet var begrænset, har projektet haft en reel og positiv betydning for deltagerne: Det fremtidige koncept har fokus på: Tydeligere definition af målgruppe: et vist danskniveau Det er vigtigt at en bibliotekar og siden gerne en ressourcestærk beboer er til stede, til at facilitere fælleslæsningen At integrere læseaktiviteterne i andre fællesaktiviteter; når kvinderne mødes og strikker eller når de spiser sammen. Samarbejdet udvides med AOF s danskkurser i Østbyen, Hybenvej og Sydbyen, målrettet de borgere som har opbrugt de tre år, som man får på sprogcenteret Et nyt samarbejde omkring Nyhedslæsegruppe for kvinder (bl.a. en interkulturel læsegruppe) samt læseaktiviteter i forbindelse med et familie- og mentornetværk i 3 socialt belastede boligområder i Horsens; dette påbegyndes i april Delprojekt 2: Læsning for ikke-læsevante på plejehjem SOSU er læser sammen på Præsthøjgården (udvidet med grupper af veteranpårørende og førtidspensionister) Baggrunden for projektet Læseprojeket på plejehjemmet Præsthøjgården er inspireret af at Horsens Bibliotek siden 2005 i samarbejde med lokale virksomheder har tilbudt biblioteksservice til medarbejderne. Deriblandt transportvirksomheden DSV, som mod betaling får leveret bestilte bøger, så læsningen bliver nem og bekvem for deres ansatte. Intentionen har både været at lade litteraturen komme folk i møde, der hvor de er. Samtidig har det også været tanken at lade litteraturen tilføje en anden dimension i medarbejdernes eksisterende arbejdsfællesskab. Projektets forløb og samarbejde I samarbejde mellem Præsthøjgården og biblioteket fik plejepersonalet mulighed for at læse Vibeke Marxs roman Nederste skuffe, som handler om det at arbejde på plejehjem. Forløbet bestod af tre fælleslæsninger, faciliteret af en bibliotekar. Den første gang kom bogens redaktør fra Modtryk og introducerede værk og forfatter. Den sidste gang deltog Vibeke Marx og forfatter og læsere fik således mulighed for at gå i dialog. Indslag fra TV2 Østjylland:

7 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Fem kvinder fra plejepersonalet deltog, hvilket er relativt få i forhold til det estimerede. Men de som deltog, har været positive omkring forløbet. Flere påpeger at det har været rart med en anledning til at få gang i læsningen igen, ligesom at forfattermødet var med til at understøtte og styrke interessen for bogen - særligt i forhold til hvordan Vibeke Marx så indgående kunne skildre en hverdag som de så tydeligt kunne genkende: Jeg har tidligere læst en del. Men ikke det sidste års tid. Så dette kan være et skub til at komme i gang igen Jeg læste sommetider det samme som mine børn, da de gik i gymnasiet Forfattermødet var en meget positiv oplevelse det var en bonus! Vi syntes virkelig at hun (Vibeke Marx) havde været god til at sætte sig ind i, hvordan det er at arbejde på et plejehjem - og så havde hun bare siddet i en fællesstue i fire timer! Forfatter Vibeke Marx kommentar til projektet: Det var en varm oplevelse at møde læsegruppen. Jeg vil gerne skrive en bog, som både er let at læse, og som har et væsentligt indhold, som folk kan genkende sig selv i. Horsens Bibliotek formidlede efterfølgende kontakt mellem Vibeke Mark og Produktionshøjskolen, da denne målgruppe er udfordret i forhold til at finde litteratur hvor interesse og sværhedsgrad stemmer overens. (se delprojekt 3). Forankringspotentiale Det mest gennemgående i forhold til projektets videre forankringspotentiale er, at forløbet gerne måtte være mere komprimeret tidsmæssigt. Læsningen og diskussionen af værket løb over tre måneder, hvilket var for langstrakt et forløb. Det gjorde det sværere at have værket i klar erindring. En mere komprimeret tekst ville måske også være værd at overveje, her kunne novellegenren være værd at overveje. Projektet startede i sensommeren hvor alle endnu ikke var tilbage fra sommerferie. De deltagende anbefalede derfor at forløbet kunne starte i efteråret i stedet. Der arbejdes videre med fælleslæsning på arbejdspladser samt f.eks. førtidspensionister, kroniske smertepatienter, psykisk syge samt pårørende til krigsveteraner.

8 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser GRUPPEN AF VETERANPÅRØRENDE Projektets baggrund og forløb Biblioteket tog kontakt til formanden for foreningen Krigsveteraner & Pårørende i Horsens og inviterede den lokale gruppe af krigsveteraner til fælleslæsningsforløb af udvalgte passager af Jens Henrik Jensens De hængte hunde der har krigsveteranen Niels Oxen som hovedperson. Til det første møde var det dog ikke veteranerne selv der kom, men overraskende nok (for biblioteket), deres pårørende, fem kvinder i forskellige aldre. Der blev afholdt to læsemøder i september 2014 af ca. fem kvarters varighed. Hver gang blev der læst og diskuteret ud fra tre scener. Læsningen satte mange tanker og følelser i gang og diskussionerne var livlige og intense uden at blive for private. Deltagerne gav udtryk for, at teksterne var velvalgte og at processen var givende, samt at de gerne vil fortsætte med læseaktiviteter i fællesskab. De deltagendes respons: Læsningen har været et nyt indspark til en ny aktivitet vi kan være fælles om i gruppen Det har været fantastisk Laver I mere af det her? Vi forstår vores mænd og sønner bedre. Som pårørende er man den der lytter her får vi et fritum, hvor vi kan tale om hvordan vi selv har det Det kunne også godt være romaner med andre emner Bibliotekarerne var gode til at skabe et trygt rum Forankringspotentiale De pårørende deltager gerne i mere og andet. Biblioteket har netop igangsat projektet Læsning giver livsglæde og har kontaktet pårørendegruppen, som er meget interesseret i at deltage. I forbindelse hermed undersøges det, hvorvidt gruppen kan blive selvkørende med fortsat kontakt til biblioteket, herunder hjælp til at finde litteratur og baggrundsmateriale. GRUPPEN AF FØRTIDSPENSIONISTER Projektets baggrund og forløb Gruppen for førtidspensionisterne er en selvhjælpsgruppe under Sund By Horsens. De mødes 1 gang om ugen. Der er gennemført to læseforløb med 8-10 deltagere. Første gang læste de Kvinden fra Henriette Rostrups Afkom. Anden gang læste de Bartenderen fra Venedig fra Bjarne Reuters Halvvejen til Rafael. Begge noveller omhandler mennesker i vanskelige situationer. De deltagende fik snakket sammen i forløbet og de udtrykte glæde over at deltage. Forankringspotentiale De deltagende fik snakket godt sammen og udtrykte glæde over at deltage. Bibliotekaren gjorde opmærksom på, at de var mere end velkomne til at tage kontakt, hvis de var interesseret i mere. Som

9 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser i flere af de andre delprojekter oplevede vi også her, at initiativet til opfølgning ikke altid kommer fra deltagerne, selvom de har lyst til at fortsætte men der tages positivt imod at biblioteket selv følger op. Der er helt klart en udfordring i at bevæge sig fra den enkelte gode læseoplevelse - til at læsningen bliver integreret, som en naturlig del af folks fritidsaktiviteter. Her kan den sociale forankring potentielt understøtte fastholdelsen i læsningen. Bibliotekarens kommentarer til projektet: Det er min erfaring, at det generelt opfattes som noget positivt, at vi vælger at bevæge os uden for bibliotekets fysiske rammer. Det er godt at møde folk i de rammer, hvor de føler sig trygge. Dette muliggøres, når det er bibliotekaren der er gæsten, hvilket er med til at skabe en mere imødekommende dynamik ift. mødet med ikke-læsevante målgrupper. Dette skaber samtidig også en oplagt mulighed for os som biblioteksansatte til at få formidlet bibliotekets tilbud bredt set. Delprojekt 3: Læsning på arbejdspladser og uddannelsessteder Baggrunden for projektet Horsens Bibliotek har i forvejen gode erfaringer og netværk med lokale samarbejdspartnere, bl.a. uddannelsessteder og arbejdspladser, i forhold til usikre læsere og ikke-læsevante. Intentionen med disse samarbejder, er at disse grupper og biblioteket bringes i tættere kontakt med hinanden, så det bliver synligt at biblioteket er til for alle, samt at få konkretiseret hvordan den enkelte kan få mest ud af at bruge biblioteket. Projektets forløb og samarbejde I dette delprojekt blev der gennemført fem læseforløb: for voksne ordblindehold på ASV (specialklasser), for 10. klasserne på Step 10, to forløb for elever på Horsens Produktionshøjskole samt for ansatte på transportvirksomheden DSV. Overordnet set peger samtlige projekter på at samarbejdet er givende, når læseaktiviteterne integreres i hverdagens aktiviteter - hvis man vel at mærke tager afsæt i enkeltes interesser og behov STEP 10 I en periode på fire uger blev læsning integreret i klassernes eksisterende undervisningsforløb, fordybelsesbåndet, i 4½ time hver uge. I den første uge besøgte to bibliotekarer alle ni 10. klasser, hvor de præsenterede projektet og gav smagsprøver på læsning. Med udgangspunkt heri sammensatte bibliotekarerne bogposer, hvorfra eleverne valgte de titler, som de ville læse sammen eller hver for sig bøgerne kunne være i forskellige former: trykte, e-bøger og lydbøger. Som afslutning besøgte eleverne biblioteket hvor de blev vist rundt og oprettet som lånere og skulle låne en bog, så de også havde en bog ved hånden, når projektet sluttede (dette var et krav fra lærerne). Samarbejdet mellem bibliotekarer, dansklærere, læsevejleder samt uddannelsesvejleder var meget frugtbart, bl.a. fordi lærerne blev involveret fra start. Tilbagemelding fra lærer og læsevejleder:

10 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser - Super projekt de fleste elever griber chancen - Vores elever skal have faste rammer. Meldingen til dem er, at nu læser vi og gør ikke alt muligt andet imens - Fremragende projekt 90% af eleverne nåede til fordybelsesstadiet - Bibliotekarerne var velforberedte, kompetente og meget vidende om de enkelte titler. Og så havde de humor og var gode til ping-pong med eleverne. Eleverne var både læsere og ikke-læsere, og mange associerede biblioteket med deres skolebibliotek og anede ikke at der fandtes et folkebibliotek: - Jeg hader at læse men da vi vovede os ind i snakken, kom der lidt mere: Zlatan og Min fucking familie var gode det kan jeg genkende - Jeg havde en gang en lærer, der var god til at finde noget, der interesserede mig - En elev gik fra jeg kan bare ikke holde det ud (at skulle læse i stive 45 minutter) til jeg går hen og tager min bog, jeg skal bare have fred. PRODUKTIONSHØJSKOLEN Læseforløbet løb over fire uger. I et fællesfagligt samarbejde mellem lærere og bibliotekarer fandt man frem til et udvalg af tekster til eleverne. Eleverne her er ofte sårbare unge med et ikke-vellykket skoleforløb bag sig. Bibliotekarerne kom med forslag til temaer og laver den overordnede planlægning sammen med lærerne. Rapholdet: Rapholdet alle drenge fik en stak bøger ud, og gik i gang med at læse. Én var optaget af Dan Turéll tre fandt sammen om Jeg er Zlatan. De læste og snakkede og læste videre, for nogens vedkommende i flere timer (stor overraskelse for læreren som ikke har oplevet det før). I flere dage skete der ikke noget og så, på et par timer, lavede eleverne deres egen tekst, rappede den og optog det på video. På fællesmøde for alle elever og lærere viste de filmene Det er ikke let : og Zlatan : Læreren: - Jeg blev overrasket over hvor engageret eleverne blev - Et projekt som det her kan forhåbentlig medvirke til at nuancere ghetto gutternes lidt sort-hvide fuck systemet attitude. Tekstilholdet på Produktionsskolen: Lærer og de 8 elever alle piger læste Svanen der ikke kunne svømme af Cecilie G. om digital mobning i en kombination af fælleslæsning og selvlæsning. Holdet besøgte biblioteket, fik andre tekster om mobning (bibliotekarerne havde lavet en folder om emnet, netop til dem) og så en film, og ret usædvanligt for hold som disse, åbnede de sig og fortalte deres historie. Tilbage på skolen lavede eleverne et fælles projekt om de læste noveller og syede deres personlige oplevelser ind i tæppet med de symboler, som hver især havde betydning for dem. På fællesmødet viste de billedtæppet frem og fortalte elementer af deres egen historie i den fælles historie om tæppet. Tæppet bliver endvidere en del af en udstilling på Horsens Bibliotek om mobning, og der er fernisering på udstillingen 24. marts 2015, hvor alle pigerne fortæller om deres læsning.

11 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Tekstilholdet på Horsens Produktionshøjskole - Vi plejer at arbejde hver for sig med her lavede vi nået sammen - Det har virkelig haft en meget stor betydning for os - Vi har gjort os meget umage. ASV (specialundervisning for voksne) Ordblinde-kursisterne fik besøg af bibliotekarer, som gav inspiration til forskellige typer litteratur og medier. Efterfølgende besøgte de biblioteket, blev vist rundt af de bibliotekarer de tidligere havde mødt, og som havde fundet materiale frem med udgangspunkt i kursisternes interesser og behov. Tre af lærerne fik en introduktion til guidet fælleslæsning med henblik på at undersøge hvorvidt og i hvor høj grad denne metode kunne være brugbar i en lightudgave. Fælleslæsning har været meget givende for kursisterne: - Højtlæsning for hinanden giver selvtræning også når man har andet modersmål end dansk - Vi inddrager vores egne oplevelser og finder ud af at vi tænker noget forskelligt selvom det er den samme tekst vi læser vi støtter hinanden Fælleslæsning har også været meget givende for læreren: - Gennem samtalerne lukker kursisterne selv nogle nye muligheder op, som jeg kan inddrage i undervisningen, som dermed bliver mere vedkommende - Kursisterne er mere opmærksomme og de bliver bedre til at forstå teksterne og skabe sammenhænge - Jeg er meget begejstret. DSV (transportvirksomhed) Med udgangspunkt i det eksisterende samarbejde mellem DSV og biblioteket udvikledes Månedens bog, som løb over fire måneder. Titlerne blev valgt ud fra at de skulle være tilgængelige i trykt form, som e-bog samt lydbog og skulle kunne appellere til både mænd og kvinder.

12 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser De digitale udgaver af månedens bog samt plakat blev sendt til virksomhedens kontaktperson som videresendte boglink til medarbejderne og hængte bogplakaten op relevante steder i virksomheden. De fysiske bøger blev leveret i virksomhedens reception og blev ledsaget af en række anmeldelser og forfatterportrætter, som medarbejderne frit kunne afhente. Samtidig kunne de også hente en Kom i gang folder med info om projektet og vejledning til brug af de digitale bogmedier. Tilbagemeldinger fra deltagerne: - Ærgerligt at det var slut så tidligt hvis det fortsætter, vil vi gerne være med igen - Godt at nogen vælger ud man får læst noget, som man ellers aldring ville få læst - Flugten fra Camp 14 altså, jeg havde hørt om den og troede det var fiktion. Det gav en ekstra dimension, at det var dokumentar. Jeg ville aldrig selv have fundet på at låne bog som den. - Frekvensen 5 uger har været passende - Noget af det var altså på for lavet et niveau. Forankringspotentiale Både Step 10, Produktionsskolen, og ASV samt DSV ønsker at fortsætte aktiviteterne, og det vil blive gjort i det omfang, det ressourcemæssigt er muligt, og afhængigt af de lokale behov. Der er et stort potentiale for læsning blandt grupper, der selv betegner sig selv som uinteresserede eller vi har ikke tid. Erfaringerne tyder i retning af at: - Mange elever/kursister på uddannelsessteder som de medvirkende har en negativ forestilling om biblioteket ( det boglige har givet nederlag) men at oplevelsen kan blive positiv (man bliver mødt på sin interesse, sit behov og sit læseniveau)

13 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser - Biblioteket skal forvente at påtage sig rollen som initiativtager når der er tale om uddannelsessteder, hvor lærere kun i begrænset omfang har brugt biblioteket i undervisningen tidligere - Aktiviteter kan gennemføres i en driftshverdag med relativt få ekstra ressourcer fra bibliotekets side, når samarbejdet involverer partnerne fra starten i en meningsgivende kontekst og form og i en respektfuld dialog - At bibliotekarernes faglighed og deres personlige engagement/indlevelse er vigtige forudsætninger for at lykkes med læseaktiviteter og at disse skal kombineres med humor og mod til at gå ud til og gå i dialog med biblioteksfremmede grupper. Delprojekt 4: Læsende medarbejdere i Dagtilbuddet Baggrunden for projektet Der har i de seneste år været stor fokus på børns tidlige læsning og læring. Med bl.a. Dagtilbudsloven fra 2007 og obligatoriske sprogvurderinger, er der en helt særlig opmærksomhed på at alle voksne på dagtilbudsområdet understøtter børnenes sproglige udvikling - og at det derfor er meget vigtigt, at børnene er omgivet af bogvante voksne. Projektets forløb og samarbejde Projektet gik ud på at udvikle et forberedelseskursus med temaet læsning for og med børn rettet mod ansøgere til den Pædagogiske Assistentuddannelse (PAU) på VIA. Det blev besluttet, at gennemførelsen af kurset tæller positivt i vurderingen af ansøgerens egnethed til uddannelsen (ca. 200 ansøgere til 25 pladser årligt). Projeket var et samarbejde mellem Horsens Bibliotek, Dagtilbudsområdet, VIA samt sprogvejledere i Horsens Kommune. Kurset blev gennemført på biblioteket ad tre omgange: i en pilotfase og som et egentligt kursus, fordelt på fire dage. Kurset bestod af Dialogisk oplæsning for børn Præsentation af gode børnebøger Præsentation af velegnede Apps Inspiration til egen fritids- og faglig læsning Intentionen var, at projekterfaringerne skulle danne grundlag for en efterfølgende integration af læseaktiviteterne i selve uddannelsen. Der har været 24 deltagere, dels studerende og dels ansøgere til den pædagogiske assistentuddannelse. Deltagerne fik efter endt kursus udleveret et Læsebevis, der dokumenterer kursusgennemførelsen.

14 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Forankringspotentiale Der er stor interesse for at lade projektet fortsætte, dog med visse justeringer. Mere komprimeret forløb Det er vigtigt også at opprioritere de studerendes egen lyst til at læse Det er aftalt at projektet integreres i fremtidige uddannelsesforløb for pædagogiske assistenter, og at der sker en tidsmæssig koordinering af aktiviteterne, så de studerende kan afprøve nogen af de nye muligheder i deres praktikforløb i daginstitutionerne. Delprojekt 6: Community Bookshelf - læsning som integreret del af byrummet Baggrunden for projektet Projektet tager udgangspunkt i en række udenlandske erfaringer med at integrere læseaktiviteter i byrummet. Deriblandt The Reading Room fra Bryant Park i New York, hvor bøger og læsepladser inspirerer til læsning, samt bl.a. Book Forest i Berlin, hvor boghylder gøres tilgængelige i byrummet. Horsens Kommunes Kulturafdeling og Byplansafdeling kører i forvejen projektet Mærk byen som eksperimenterer med nye former for byrum - og derved har det været oplagt at koble projektet Community Bookshelf sammen med Mærk byen. Indholdet i de forskellige møbler er kasserede bøger fra Horsens Bibliotek, som folk frit kunne tage og evt. lægge nogen af deres egne udlæste bøger i stedet for. Projektets forløb og samarbejde Intention med projektet har været at skabe bylæserum, hvor alle byens borgere kan møde litteraturen, på uventede steder og i uventede former og samtidig give plads til idéen om book crossing: at bøgerne skifter hænder mellem borgerne. En lidt anderledes vinkel på fællesskabet.

15 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Community Bookshelf indgik i Horsens Kommunes midtbyplan, efter vedtagelse i Byrådets udvalg for Teknik og Miljø. Tre typer bogmøbler blev afprøvet: 4 bogreoler, 1 bogsofa samt 1 læsetræ. Succeskriterierne er delvis opfyldte, idet bogmøblerne har skabt opmærksomhed blandt borgerne, dog ikke den optimale form for opmærksomhed, eftersom 3 ud af 4 bogreoler blev stjålet i løbet af den første uge. De blev dog erstattet af nye. Bogmøblerne blev fyldt og ryddet op ca. en gang ugentligt og næsten alt var taget. Især læsetræet som stod i nærheden af Banegården blev brugt rigtig flittigt. Vi har ikke kunnet optælle de benyttede bøger præcist, men anslår at det er Det har ikke været teknisk muligt at kunne tilbyde bøger i digital form, eftersom hotspot-udviklingen i Horsens midtby ikke er gået så hurtigt som forventet. Delprojektet har fået en fin omtale i Horsens Folkeblad samt i kommentarer på Facebook. En bruger har kommenteret det således: Læsetræet har suppleret mig med mange gode læsetimer. Har benyttet Læsetræerne både på Rådhuset og på den gamle slagterigrund. Det absolutte bedste ved Læsetræet, er at jeg oplevede, at komme hjem med bøger, jeg aldrig have fundet på vores ellers dejlige bibliotek. Det er for mig en nem og uforpligtende måde, at indhente læsestof på. Glæder mig bestemt til at Læsetræerne igen bliver sat op. Har jo flere bøger, jeg gerne vil donere. Forankringspotentiale Projektet videreføres i almindelig drift, således at læsemøblerne er tilgængelige i perioden apriloktober (når vejret tillader det). Læsetræet bibeholder sin placering på slagterigrunden, i nærheden af Banegården. De øvrige bogmøbler vil blive placeret på steder, der har vist sig hensigtsmæssige, dvs. hvor mange mennesker kommer forbi, eller hvor der inviteres til en pause (f.eks. i parker eller ved torve).

16 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Delprojekt 7. Open by Night og Krimimesse - Læsning som event Baggrunden for projektet Siden 2001 år har der årligt været afholdt Krimimesse i Horsens. Erfaringen er, at denne litterære festival også appellerer til mange ikke-læsere. Formentlig fordi krimigenren er nem at gå til for de fleste - og fordi det levende møde med forfattere har bred interesse. Tilsvarende har biblioteket oplevet positiv interesse for læsning, eksempelvis i form af oplæsning i forbindelse med byens årlige Middelalderfestival, der over to dage trækker ca mennesker til Horsens. I tilslutning til Krimimessen blev der afholdt en særlig begivenhed Krimi by Night hvor folk der færdes i byen, bliver mødt med læseinspiration og gode oplevelser. Projektets forløb og samarbejde Open by Night arrangementet Krimi by Night foregik fredag 4. april 2014, aftenen før Krimimessen. Horsens Bibliotek samarbejdede med CityHorsens og foreningens medlemsbutikker, samt BytorvHORSENS og Fængslet. Ni detailhandlere var med i projektet og planlagde forskellige krimiaktiviteter i deres butikker: krimiquiz på Søndergades Apotek, Anna Grue signerede bøger hos optiker Louis Nielsen og Bog & Idé havde bl.a. besøg af forfatterne Jens Henrik Jensen, Eva Maria Fredensborg, Susanne Staun og Chris Carter i løbet af aftenen. BytorvHORSENS stod for konkurrencen Find en forfatter hvor borgere kunne spotte krimiforfatterne i BytorvHORSENS forskellige butikker, med chance for at vinde billetter til Krimimessen. Desuden var der forskellige aktiviteter der relaterer sig til krimi-bogtitler, f.eks. ildshowet Pigen der legede med ilden og Sidste forestilling. Forankringspotentiale På trods af et stort arrangement og opbakning blandt de samarbejdende parter, havde projektet umiddelbart ikke den forventede gennemslagskraft. SMS-konkurrencen blev besvaret af ca. 60 borgere. Måske druknede projektet lidt i alle de andre aktiviteter i bymidten i forbindelse med Open by Night. Omvendt har det været en positiv oplevelse at afprøve nye samarbejder, og her understreges det igen, at der er mange lokale kræfter, som er fyldt med ideer og frisk på at afprøve nye ting af i fællesskab. En erfaring som er værd at bringe videre. Til selve Krimimessen var der et deltagerantal på ca , og der var stor interesse for at mødes med såvel debuterende som etablerede forfattere. Krimimessen vil blive videreført som en litterær event, også fremover. Det har været interessant at følge, hvorledes forlagene har valgt at lægge nyudgivelser i foråret, specielt lige op til afholdelsen af Krimimessen. Dette er helt anderledes end andre bøger, som primært udgives i efterårsmånederne op til jul.

17 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser Kø til forfatterarrangement på Krimimessen i det nedlagte statsfængsel. Delprojekt 8: One City One Book Baggrunden for projektet One City One Book er et kendt fænomen fra udlandet, hvor primært store byer forsøger at få så mange borgere som muligt, til at læse den samme bog på samme tid. I dette projekt har Horsens Bibliotek forsøgt dette koncept i en lidt mindre skala. 600 eksemplarer af den lokale forfatter, Jens Henrik Jensens De hængte hunde er blevet uddelt til borgere i Horsens, Projektets forløb og samarbejde Projektet har været et samarbejde mellem Horsens Bibliotek, Politikens Forlag samt Jens Henrik Jensen. Forlaget lavede et særtryk af De hængte hunde som også inkluderede første kapitel af forfatterens kommende bog. Projektet blev promoveret i pressen samt på egen Facebook-side. Den første modtager af bogen var Horsens borgmester Peter Sørensen, og kulturminister Marianne Jelved fik den overrakt på Krimimessen. Dette skabte af naturlige grunde en del presseomtale. Forud for Krimimessen var der et signeringsarrangement på biblioteket, hvor 125 borgere deltog. Blandt dem, også mange ikke-biblioteksvante borgere. De resterende bøger blev udleveret ved Krimimessen. Forankringspotentiale Både Politikens Forlag samt Jens Henrik Jensen har fundet projektet meget interessant. Dog er en af erfaringerne, at projektet formentligt skal op i en større skala, for at det virkelig batter. Evalueringen fra forfatter Jens Henrik Jensen indeholder bl.a.: Det har været meget positivt at være med i Danmark Læser. Det er altid spændende at møde sit publikum og særligt når det er sådan en blanding af læsere og ikke-læsere. Det er jo det allerfornemste mål man kan have at få flere til at læse, både de nye læsere, der forhåbentlig er kommet til, og de

18 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens Evaluering af Horsens Biblioteks syv delprojekter som del af Danmark læser rigtige voksne, som måske ikke har fået åbnet en bog i 20 år og jeg håber at have givet mit beskedne bidrag hertil. Jeg har haft nogle meget givtige små samtaler med førstegangslæsere eller læsere, som ikke har haft en bog i hånden i mange år man kan godt mærke på snakken, om det er nyt for dem. Det er en lille sejr, når det lykkes. Medieomtalen har klart overgået mine forventninger selv om jeg har været 25 år i journalistbranchen. Og det har helt sikkert været det gode formål med at få flere voksne til at læse, der har tiltrukket sig opmærksomhed og gjort det til en god historie mediemæssigt. Ligeledes har forlaget tilkendegivet, at de er klar til at prøve at eksperimentere med nye former for opmærksomhedsskabende aktiviteter mht. bogformidling til ikke-læsere. De udtaler bl.a. vi jublede ved synet af de lange køer, der linede op for at få signeret et ex af Jens Henrik på vores stand på Krimimessen. Konceptet vil fremover blive anvendt, når der opstår nye muligheder. Bl.a. vil der på Krimimessen 2015 blive uddelt en gratis bog, Michael Katz Krefelds Savnet.

19 Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015 Moos-Bjerre & Lange Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel moos-bjerre.dk

20 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Hovedresultater fra effektmåling Kampagneeffekt Nordborgborgernes læseprofil Kampagneeffekt Status for Nordborgs borgere i Forskelle mellem køn og aldersgrupper... 14

21 3 Indledning Denne effektmålingsrapport vurderer resultaterne af den gennemførte læseindsats i Sønderborg Kommune med fokus på området 6430 Nordborg. Effektmålingen baserer sig på en sammenligning af undersøgelsesresultater i 2015 med undersøgelsesresultater i Det drejer sig om opgørelse af borgernes læsning efter kampagnens afslutning i forhold til baselineundersøgelse af borgernes litterære vaner, interesser og selvvurderede læsefærdigheder for borgerne i Nordborg. I den aktuelle 2015 undersøgelse er borgernes også adspurgt om deres kendskab til de gennemførte kampagneaktiviteter og deres vurdering af dem. I det følgende kommer først et sammenfattende afsnit, hvor hovedresultaterne fra de følgende afsnit gengives kort. Efter dette kommer et afsnit med fokus på kampagnernes effekt, efterfulgt af et afsnit om Nordborg borgernes forhold til læsning, som de ser ud i 2015, og til sidst et afsnit om hvilke variationer man kan finde med hensyn til køn og alder. Rapporten afsluttes af et metodeafsnit. Bemærk, at når der refereres til de adspurgte, menes der, med mindre andet er nævnt, de af Nordborgs borgere, der er blevet adspurgt i eftermålingen i De eneste to figurer i denne rapport, hvor data fra andre kilder medtages, er Figur 2 og Figur 4. I Figur 2 sammenlignes Nordborgs borgere med øvrige borgere i Sønderborg Kommune, og i Figur 4 sammenlignes Nordborgs borgere i 2015 med Nordborgs borgere i 2014.

22 4 1. Hovedresultater fra effektmåling Her gengives en kort præsentation af resultaterne af effektmålingen og undersøgelsens øvrige resultater. Der redegøres først for effekten af kampagnerne, herefter for Nordborgs borgeres læseprofil. 1.1 Kampagneeffekt Det viser sig, at lidt over halvdelen af Nordborgs borgere kender til mindst én af de kampagner, som biblioteket har stået for. Det er et bemærkelsesværdigt højt niveau. Bogskulpturer i bybilledet er den mest kendte. Dette er på trods af, at denne kampagne er betydeligt mindre kendt i Nordborg end den er i Sønderborg Kommune i øvrigt. Alle øvrige kampagnetiltag er dog mere kendte i Nordborg, end de er i Sønderborg Kommune i øvrigt, hvilket synes at være i god overensstemmelse med, at det netop er Nordborg, der har været særligt fokus på. Den anden mest kendte kampagne er direkte adgang til lydbøger på Radio Als og Biblioteket Sønderborgs hjemmeside. De øvrige kampagner er der et noget lavere kendskab til. Nordborgs borgere vurderer, at kampagnerne har haft en effekt. Effektens størrelse kommer dog an på, hvilken dimension man spørger til. De fleste mener at kampagnerne har skabt positiv opmærksomhed om læsning. Vurderingerne bliver dog mindre positive når spørgsmålene bliver mere konkrete og personnære betydeligt færre vurderer, at kampagnerne har givet dem lyst til at læse mere, øget deres interesse for litteratur og læsning, eller fået dem til at læse mere. Der er endvidere gennemført en række mere avancerede statistiske analyser og tests af eventuelle udviklingstendenser over tid fra før kampagnetiltagene (2014) til efter afslutning af kampagneforløbet (2015). Der er fundet en væsentlig, positiv og statistisk signifikant stigning i Nordborgs borgeres interesse for at læse romaner. 1.2 Nordborgborgernes læseprofil Nordborgs borgeres foretrukne medier er fjernsyn, internet, radio og avis. En stor andel, især blandt de unge, benytter sig flittigt af sociale medier, mens de ældre aldersgrupper i højere grad holder sig til de traditionelle medier. Internetbrug er desuden højere blandt unge mennesker.

23 5 Det er dog kun små andele af Nordborgs borgere, der hyppigt læser romaner, noveller, og faglitterære bøger/artikler. Generelt benytter kvinder sig mere af alle typer medier end mænd. Langt de fleste af Nordborgs borgere foretrækker at læse romaner som fysiske bøger. Blandt de unge er der også en vis interesse for at læse/høre romaner på alternative måder, såsom med lydbøger eller e-bøger. Nordborgs borgere har gennemgående nemt ved at læse og forstå indholdet i avisartikler, romaner, noveller, og breve fra det offentlige. De har dog betydeligt sværere ved at høre og forstå indholdet i lydbøger, og indholdet ved oplæsning i radioen. Nordborgs borgere er mest interesserede i historier baseret på virkelige hændelser, krimier, læse romaner samt historie, biografier, slægtshistorier og kærlighedshistorier. Mindre er interessen for noveller, lydbøger, digte, og at høre oplæsning af historier/bøger i radioen.

24 6 2. Kampagneeffekt Dette afsnit omhandler kendskab til de kampagner, som biblioteket har benyttet i forsøget på at fremme interesse for læsning og litteratur. I det følgende gennemgås kendskab til kampagnerne, både i Nordborg og Sønderborg Kommune i øvrigt, og Nordborgs borgeres selvvurderede gavn af kampagnerne. Sidst i dette afsnit redegøres der for ændringer i interessen for at læse romaner fra 2014 til Der blev i udarbejdelsen af denne rapport testet for en lang række ændringer fra 2014 til 2015, dog viste en stigning i interessen for at læse romaner sig at være den eneste statistisk signifikante. Figur 1 nedenfor viser de adspurgtes kendskab til kampagner, som biblioteket har stået for. Figur 1: Andel der kender til følgende tiltag Figur 1 viser, at næsten halvdelen af de adspurgte, 49%, ikke kender til nogen af de kampagner, som biblioteket har stået for. Det mest kendte tiltag er bogskulpturer i bybilledet. En fjerdedel af de adspurgte, 25%, har bemærket dette. Næsten lige så mange, 22%, har hørt om direkte adgang til lydbøger på Radio Als og Biblioteket Sønderborgs hjemmeside. 14% har bemærket virksomhedsbesøg med læseprøver og lydbøger på CD, og næsten lige så mange, 13%, har bemærket tilstedeværelse af personer i røde jakker ved Høstmarked i Nordborg, med uddeling af læseprøver og lydbøger på CD.

25 7 10% af de adspurgte har bemærket omtale af Danmark Læser kampagnen i personaleblade på deres arbejde, mens kun 3% har bemærket lægehuse, hvor læseprøver og lydbøger på CD stilles til rådighed i venteværelser. Figur 2 nedenfor viser forskelle mellem borgere i 6430 Nordborg og Sønderborg Kommune i øvrigt, med hensyn til kendskab til bibliotekets kampagner. Bemærk at denne figur er den eneste i denne rapport, som indeholder besvarelser fra andre end Nordborgs borgere. Figur 2: Kendskab til følgende tiltag i 6430 Nordborg og Sønderborg Kommune i øvrigt Figur 2 viser, at 39% af de adspurgte i Sønderborg Kommune i øvrigt har bemærket bogskulpturer i bybilledet, mens 14 procentpoint færre af de adspurgte i Nordborg har bemærket disse. Dette kunne tyde på, at bogskulpturerne har været mindre synlige i Nordborg, end de har været i de øvrige byer hvor de har været stillet op (Sønderborg, Gråsten, og Vester Sottrup).

26 8 Et andet punkt med stor forskel mellem Nordborg og Sønderborg Kommune i øvrigt er kendskabet til direkte adgang til lydbøger på Radio Als og Biblioteket Sønderborgs kommune. Mens 12% af de adspurgte i Sønderborg Kommune i øvrigt kender til dette, kender 22% af de adspurgte i Nordborg til dette. Også med hensyn til virksomhedsbesøg med læseprøver og lydbøger på CD er kendskabet i Nordborg større 4% kender til dette i Sønderborg Kommune i øvrigt, mens 14% kender til dette i Nordborg. Med hensyn til de øvrige kategorier forekommer der ikke bemærkelsesværdige forskelle med hensyn til kendskab. Figur 3 nedenfor viser andelen af de adspurgte, der mener, at den eller de kampagner, de har bemærket, har haft en af følgende positive effekter. Figur 3: Andel der mener, at den eller de kampagner, de har bemærket, har Figur 3 viser, at hele 50% af de adspurgte mener, at bibliotekets kampagner har skabt positiv opmærksomhed om læsning. Når det kommer til mere konkrete og personnære ting, er besvarelserne dog mere forsigtige. 17% angiver, at kampagnerne har givet dem lyst til at læse mere. 15% angiver at kampagnerne har øget deres interesse for litteratur og læsning. Når det kommer til faktisk at læse mere, mener kun 9% at kampagnerne har haft denne effekt.

27 9 Figur 4 nedenfor viser ændringen fra nulpunksmålingen i 2014 til eftermålingen i 2015, med hensyn til Nordborgs borgeres lyst til at læse romaner. Figur 4: Andel af Nordborgs borgere med interesse for at læse romaner Figur 4 viser en mulig positiv effekt af de læsefremmende indsats fra 2014 til Figuren viser, at der ved nulpunktsmålingen i 2014 var 41% af Nordborgs borgere som angav, at de var noget eller meget interesserede i at læse romaner. Ved eftermålingen i 2015 er dette tal steget til 47%, altså en forbedring på 6 procentpoint.

28 10 3. Status for Nordborgs borgere i 2015 Dette afsnit omhandler borgerne i Nordborg med hensyn til deres læseprofil i Nedenfor gennemgås først hyppighed af benyttelse af forskellige medier, herefter interesse for litteratur og litteraturrelaterede aktiviteter, herefter de adspurgtes foretrukne måde at læse en roman på, og til sidst deres vurdering af, hvor nemt eller svært de forstår forskellige tekster og informationstyper. Figur 5 nedenfor viser de andele af de adspurgte, der typisk anvender følgende medier en eller flere gange om ugen. Figur 5: Andel der typisk gør følgende en gang om ugen eller oftere Figur 5 viser, at det hyppigst benyttede medie er fjernsynet. 96% angiver, at de benytter dette en eller flere gange om ugen. Efter dette kommer internettet 78% angiver, at de læser ting på dette en eller flere gange om ugen.

29 11 Radio er også et populært medie. 75% angiver at de en gang om ugen eller oftere hører radio i fritiden, mens betydeligt færre, 31%, hører radio i arbejdstiden en gang om ugen eller oftere. Ser man specifikt på Radio Als, fremgår det, at der på ugebasis er 28%, der hører kanalen i fritiden, og 9% der hører den i arbejdstiden. Et andet populært medie er avisen, med 68% der læser denne ugentligt eller oftere. Over halvdelen af de adspurgte, 53%, benytter sociale medier en eller flere gange om ugen. 34% læser faglitterære artikler, 26% at de læser romaner, 14% at de læser faglitterære bøger, og kun 9% at de læser noveller ugentligt eller oftere. Meget få, 7%, hører lydbøger ugentligt eller oftere, mens kun 2% angiver, at de hører oplæsning af historier/bøger i radioen en eller flere gange om ugen. Figur 6 nedenfor viser andelene af de adspurgte, der er interesserede i følgende typer litteratur. Figur 6: Andel der er noget eller meget interesserede i følgende aktiviteter Af Figur 6 fremgår det, at mange af de adspurgte, 75%, er interesserede i historier baseret på virkelige hændelser. Stor interesse er der også for krimier, med 57% der angiver, at de

30 12 er noget eller meget interesserede. Også populært er det at læse romaner, med 47% der angiver interesse. Herefter følger historie, biografier, og slægtshistorier, med henholdsvis 40%, 36%, og 31% interesserede. Blandt de mindre populære kategorier findes noveller/at læse noveller, med 19% interesserede, og at høre lydbøger, med 14% interesserede. Kategorierne hvor færrest angiver, at de er noget eller meget interesserede, er digte, med 9%, og at høre oplæsning af historier/bøger i radioen, med 6%. Figur 7 nedenfor viser de adspurgtes foretrukne måde at læse/høre en roman på. Figur 7: Foretrukken måde at læse/høre en roman på Figur 7 viser, at de adspurgte i alt overvejende grad foretrækker at læse romaner som fysiske bøger. Hele 72% angiver dette som førsteprioritet. De øvrige muligheder ligger nogenlunde lige, med lave andele der foretrækker disse. 9% foretrækker at høre en roman på lydbånd/cd, 7% at læse den digitalt, og 5% at høre den på netlydbog eller i radioen. 8% angiver, at de ikke ved hvordan de foretrækker at læse/høre en roman.

31 13 Figur 8 nedenfor viser andelene af de adspurgte, der synes det er nemt at høre/læse og forstå forskellige typer litteratur. Figur 8: Andel der synes at det er nemt eller meget nemt at gøre følgende Figur 8 viser, at der inden for de fleste typer litteratur kun er få problemer med forståelsen. 87% angiver at det er nemt eller meget nemt at forstå og læse indholdet i avisartikler. For romaner er det tilsvarende tal 78%, for noveller 63%, og for breve og beskeder fra det offentlige er tallet 60%. Nordborgs borgere har dog sværere ved at forstå indholdet ved oplæsning. Kun 39% angiver, at de har nemt eller meget nemt ved at høre og forstå indholdet i lydbøger. Dette betyder, at 61% af de adspurgte har svært ved dette. 38% har nemt eller meget nemt ved at høre og forstå indholdet ved oplæsning i radioen, hvilket betyder at 62% har svært ved det samme.

32 14 4. Forskelle mellem køn og aldersgrupper I undersøgelsen er der gennemført nærmere analyse og statistiske tests for variationer på tværs af køn, alder, uddannelse og arbejde. Dog blev der kun fundet interessante og signifikante forskelle med hensyn til køn og alder. Nedenfor gennemgås køns indflydelse på benyttelse af medier, alders indflydelse på benyttelse af medier, og alders indflydelse på foretrukken måde at læse/høre en roman på. Figur 9 nedenfor viser forskelle i hvor ofte de to køn læser avis, bruger sociale medier, læser romaner, læser noveller, og hører en lydbog. Figur 9: Andel der typisk gør følgende en gang om ugen eller oftere, sammenholdt med køn Af Figur 9 fremgår det, at kvinder generelt benytter medier oftere end mænd. Størst er forskellen ved noveller, hvor 22% flere kvinder end mænd læser dem en eller flere gange om ugen. Herefter følger romaner, hvor 19% flere kvinder end mænd læser dem ugentligt eller oftere. Forskellen ved sociale medier er også stor, med 18% flere kvinder end mænd, der benytter disse en eller flere gange om ugen. Ved aviser findes der en mindre forskel, med 11% flere kvinder end mænd, der læse disse ugentligt eller oftere. Den mindste påviste forskel er ved lydbøger, med 7% flere kvinder end mænd, der hører disse en gang om ugen eller oftere.

33 15 Figur 10 nedenfor viser alders indflydelse på hyppigheden af benyttelse af forskellige typer medier. Figur 10: Andel der typisk gør følgende en gang om ugen eller oftere, sammenholdt med alder Figur 10 viser store forskelle i de forskellige aldersgruppers medievaner. Blandt de mest bemærkelsesværdige er læsning af ting på internettet og brug af sociale medier. Det fremgår, at 100% af de adspurgte i alderen år læser ting på internettet ugentligt eller oftere, mens tallet hos de 50-årige og ældre er nede på 71%. Ligeledes bruger 100% af de adspurgte i alderen år sociale medier ugentlig eller oftere, mens tallet for de 50- årige og ældre kun er 37%.

34 16 En omvendt tendens ses ved benyttelsen af fjernsyn. Her angiver 100% af de 50-årige og ældre, at de benytter dette ugentligt eller oftere, mens 74% af de årige angiver dette. Også med hensyn til radio i fritiden gør dette mønster sig gældende 78% af de 50-årige og ældre hører radio i fritiden ugentligt eller oftere, mens kun 56% af de årige gør dette. Tendensen gør sig også gældende med Radio Als i fritiden. Når det kommer til radio i arbejdstiden er tendensen mindre klar dette skyldes sandsynligvis, at en stor andel af de 50-årige og ældre ikke har nogen arbejdstid. Også når det kommer til romaner er det blandt de højere aldersklasser, at den hyppigste benyttelse forekommer. 34% af de 50-årige og ældre angiver, at de læser i en roman ugentligt eller oftere, mens kun 11% af de årige angiver dette. Med hensyn til aviser er sammenhængen mellem alder og brugshyppighed ikke helt så entydig, som den er med nogle af de andre medier. Det kan dog påpeges at 76% af de 50- årige og ældre læser aviser en eller flere gange om ugen, mens betydeligt færre, 56%, af de årige gør dette.

35 17 Figur 11 nedenfor viser alders indflydelse på ens foretrukne måde at læse/høre en roman på. Figur 11: Foretrukken måde at læse/høre en roman på, sammenholdt med alder Figur 11 viser en klar sammenhæng mellem alder og foretrukken måde at læse en roman på. Blandt de 50-årige og ældre foretrækker langt de fleste, 76%, at læse en roman som en fysisk bog. Samme tal for de årige er nede på halvdelen, 50%. Til gengæld foretrækker flere i denne gruppe at læse bøger digitalt. 18% af de årige foretrækker at læse en roman digitalt, mod kun 5% af de 50-årige og ældre. Ligeledes foretrækker 18% af de årige at høre en roman på lydbånd/cd, mod 5% af de 50-årige og ændre. Også med hensyn til netlydbøger og radio er de unge mere positive 14% af de årige foretrækker at høre en roman således, mod 5% af de 50-årige og ældre.

Ringkøbing-Skjern. Tovholder. "Læs igen"

Ringkøbing-Skjern. Tovholder. Læs igen Ringkøbing-Skjern "Læs igen" Her undersøges, hvorvidt konkurrenceelementet kan bidrage til at øge læsning og læselyst blandt en gruppe medarbejdere på to større produktionsvirksomheder. Medarbejderne på

Læs mere

Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015

Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015 Biblioteket Sønderborg Effektmåling af læseindsats Marts 2015 Moos-Bjerre & Lange Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 2624 6806 moos-bjerre.dk 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hovedresultater

Læs mere

Horsens Kommunes egen evaluering

Horsens Kommunes egen evaluering Horsens Kommunes egen evaluering Horsens Kommune har undersøgt hvordan fællesskabet, der er omkring dét at læse sammen, kan være en drivkraft for at øge læsning og læselyst. Læsning som kulturelt fællesskab

Læs mere

Rebild. Tovholder. "Rebild læser"

Rebild. Tovholder. Rebild læser Rebild "Rebild læser" Her undersøges, hvorvidt tilgængelighed af nøje udvalgte lydbøger kan åbne den skønlitterære verden for en gruppe mennesker, som ikke har stærke læsetraditioner, men som har forholdsvis

Læs mere

Sønderborg. Tovholder

Sønderborg. Tovholder Sønderborg Her undersøges, om et partnerskab med en lokalradio, en række frikøbte lydbøger samt en kreativ anvendelse af byrummet kan få borgere, der sjældent læser, til at downloade gratis og lytte. Et

Læs mere

At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens

At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens 1 2 At læse sammen med andre læsning som kulturelt fællesskab i Horsens

Læs mere

Furesø. Tovholder. Jeg læser egentlig ikke, men...

Furesø. Tovholder. Jeg læser egentlig ikke, men... Furesø Jeg læser egentlig ikke, men... Her undersøges, hvordan partnerskaber, med en lang række lokale aktører og frivillige, kan få flere til at læse via projekter, som med et glimt i øjet gør litteraturen

Læs mere

Randers. "Nordbyen læser"

Randers. Nordbyen læser Randers "Nordbyen læser" Nordbyen Læser. Sådan hedder Danmark Læser-kampagnen i Randers. Bydelen Nordbyen er hjem for omkring 3.500 mennesker, og nogle af dem bor i bebyggelser, som er sat på Boligministeriets

Læs mere

Odense Centralbibliotek 2015

Odense Centralbibliotek 2015 Odense Centralbibliotek 2015 Medie- og læsekompetencer Odense Centralbibliotek den 29. maj 2015 Projektet er støttet af kulturstyrelens udviklingspulje 1 Disposition 1. Introduktion, formål og metode 2.

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Læs For Mig G R E V E M O D E L K O M M U N E U N D E R D A N M A R K L Æ S E R. Sussi Nyled Heinrichson, LÆS FOR MIG

Læs For Mig G R E V E M O D E L K O M M U N E U N D E R D A N M A R K L Æ S E R. Sussi Nyled Heinrichson, LÆS FOR MIG Læs For Mig G R E V E M O D E L K O M M U N E U N D E R D A N M A R K L Æ S E R Idé Højtlæsning vækker børns interesse for skønlitteratur og styrker egen lyst til at læse En børnebogsforfatter skriver

Læs mere

Resultatberetning 2014

Resultatberetning 2014 Resultatberetning 2014 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER En dejlig sommeraften med AOF koret i Tobaksgården Forsidefoto: Et kig ind i det nye bibliotek i Gedved På Krimimessen overrækker forfatteren Jens Henrik

Læs mere

Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 14. marts 2017

Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 14. marts 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 14. marts 2017 Bilag 1 - Referat af alle brugerundersøgelser i 2016 Dette

Læs mere

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold til at rumme

Læs mere

Danske børn: Mor er den tredjestørste inspirationskilde til læsning

Danske børn: Mor er den tredjestørste inspirationskilde til læsning Danske børn: Mor er den tredjestørste inspirationskilde til læsning Det er særligt mor, der inspirerer børn og unge til at læse. Mor ligger nemlig i top 3 på listen over inspirationskilder til læsning

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Take Away Biblioteket

Take Away Biblioteket Take Away Biblioteket Herning Bibliotekerne er også DIT bibliotek! Vi er hele kommunens bibliotek også selvom du bor langt fra et fysisk bibliotek. Derfor har vi samlet de bedste af vores tilbud, som vi

Læs mere

"Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning".

Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning. Selvevaluering 2012 Sammenfatning og konklusion. Bestyrelsen for Skanderup Efterskole og skolens ledelse har i år besluttet at spørge forældregruppen om deres tilfredshed med skoleåret. Vi finder det meget

Læs mere

Besøgstal. Hvordan stemte besøgstallet i forhold til jeres forventninger?

Besøgstal. Hvordan stemte besøgstallet i forhold til jeres forventninger? Besøgstal Hvor mange vurderer I, besøgte jer på Kulturnatten? 5 90,00 125,00 3 870,00 220,00 1 80,00 3.000,00 80,00 200,00 200,00 300,00 25,00 300,00 40,00 1.000,00 15,00 65,00 100,00 54,00 300,00 90,00

Læs mere

ASSENS KOMMUNE. Læsemesse for læseglade Foredragssalen på Vissenbjerg Bibliotek Dato for afholdelse Dato for 1. annoncering

ASSENS KOMMUNE. Læsemesse for læseglade Foredragssalen på Vissenbjerg Bibliotek Dato for afholdelse Dato for 1. annoncering ASSENS KOMMUNE Assens Kommune Rådhus AM 5 5610 Assens Dato 27.02.2017 Ansøgning om tilskud til kulturelle aktiviteter - De frie Kulturmidler Aktivitet Overskrift Sted for afholdelse Læsemesse for læseglade

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Tilbud til skolerne 2019/2020

Tilbud til skolerne 2019/2020 Tilbud til skolerne 2019/2020 SE OGSÅ WWW.BIBLIOTEKERNE.FREDERIKSSUND.DK Tilbud til skolerne 2019/2020 Vores tilbud har som overordnet formål, at bidrage positivt til børn og unges: Læselyst og selvlæsning.

Læs mere

Det åbne bibliotek i Lynge

Det åbne bibliotek i Lynge Allerød Kommune Det åbne bibliotek i Lynge Brugerundersøgelse Tekst og layout af Tine Schrøder Lunøe 1 Om undersøgelsen Antal udfyldte spørgeskemaer: 100 Derved svarer alle tal til %. I tolkningen af rapportens

Læs mere

Søg Find Vurdér Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne

Søg Find Vurdér Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne Søg Find Vurdér Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne Velkommen til Herning Bibliotekernes tilbud til ungdomsuddannelserne Herning Bibliotekerne tilbyder en række korte undervisningsforløb,

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Engelsk på langs. Spørgeskemaundersøgelse blandt elever på gymnasiale uddannelser Gennemført af NIRAS Konsulenterne fra februar til april 2005

Engelsk på langs. Spørgeskemaundersøgelse blandt elever på gymnasiale uddannelser Gennemført af NIRAS Konsulenterne fra februar til april 2005 Engelsk på langs Spørgeskemaundersøgelse blandt elever på gymnasiale uddannelser Gennemført af NIRAS Konsulenterne fra februar til april 2005 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Engelsk på langs Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Ny undersøgelse: Det digitale bibliotek er blevet en del af danskernes hverdag

Ny undersøgelse: Det digitale bibliotek er blevet en del af danskernes hverdag Pressemeddelelse, 23. april 2017 Ny undersøgelse: Det digitale bibliotek er blevet en del af danskernes hverdag offentliggør i morgen en ny undersøgelse af danskernes digitale biblioteksbrug. Den viser,

Læs mere

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING ØVELSESSSKORT 45+ min PROTOTYPEUDVIKLING VEJLEDNING: I skal nu bruge jeres første udkast til jeres problemformulering (fra tema 2) og finde frem til, hvilken prototype I vil lave som en del af jeres samlede

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

Bilag: Oversigt over afholdte aktiviteter. Odense

Bilag: Oversigt over afholdte aktiviteter. Odense Odense Dato Arrangement Brugerinvolvering 3. september 2018 Du bestemmer. Den gode bog og det gode bibliotek (signaturdebat) Optakt: Debat på Facebook og Instagram. Under arrangement: Debat med salen,

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION

HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION HOLBÆK KOMMUNES KOMMUNIKATION BORGERPANELUNDERSØGELSE AUGUST 2015 Indholdsfortegnelse Indledning Side 3 Om undersøgelsen Side 4 Sammenfatning Side 5 Resultater fordelt på emnerne: Information om Holbæk

Læs mere

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden Drejebog Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden 0 Indhold Indledning... 1 Baggrund... 1 Formål... 1 Målgruppe... 1 Start en Fars Legestue... 2 Tid

Læs mere

Kan Bogstart gøre en forskel? Program for Bogstartseminar 26. og 28. oktober 2011 KONCEPT FOR BOGSTART

Kan Bogstart gøre en forskel? Program for Bogstartseminar 26. og 28. oktober 2011 KONCEPT FOR BOGSTART KONCEPT FOR BOGSTART Kan Bogstart gøre en forskel? Dorthe Bleses Center for Børnesprog Syddansk Universitet Program for Bogstartseminar 26. og 28. oktober 2011 Inspireret af engelske Bookstart (1992) Tidlig

Læs mere

Læsetimer, der rykker Metoder stemningsbilleder og oplevelser med forskellige læsegrupper

Læsetimer, der rykker Metoder stemningsbilleder og oplevelser med forskellige læsegrupper Læsetimer, der rykker Metoder stemningsbilleder og oplevelser med forskellige læsegrupper Ved Lisbeth Bjørn Hansen Bibliotekar Ikast-Brande Bibliotek Min baggrund: Aktiv bibliotekar siden 1978 samt uddannelse

Læs mere

Engelsk for alle. Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005

Engelsk for alle. Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005 Projekt Engelsk for alle. Bilag 1. Brugerundersøgelse Overordnet konklusion Engelsk for alle Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005 630 brugere deltog i bibliotekets spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Evaluering Thomas C. Thulstrup

Evaluering Thomas C. Thulstrup Fredag den 1. august 2014 dannede de smukke omgivelser ved Koldinghus for første gang rammen om den elektroniske endags chill-out festival Stella Polaris. Evaluering Foreningen MusikKolding planlagde og

Læs mere

Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de årige s brug af og tilfredshed med, de danske

Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de årige s brug af og tilfredshed med, de danske Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de 16-99 årige s brug af og tilfredshed med, de danske folkebiblioteker Er det ikke mere interessant at kigge på

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 04.04 10.04.2018 Antal tilbagemeldinger: 184 ud af 204 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken var

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Akkreditering af nye uddannelser og udbud 2008. Eksperternes vurdering. Eksperternes vurdering af akkrediteringsprocessen og samarbejdet

Akkreditering af nye uddannelser og udbud 2008. Eksperternes vurdering. Eksperternes vurdering af akkrediteringsprocessen og samarbejdet Akkreditering af nye uddannelser og udbud 2008. Eksperternes vurdering Eksperternes vurdering af akkrediteringsprocessen og samarbejdet med EVA Akkreditering af nye uddannelser og udbud 2008. Eksperternes

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle,

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle, HPV Nyhedsbrev #4 Kære alle, Mens vi venter på foråret, har vi skrevet Nyhedsbrev #4 fra indsatsen Stop HPV stop livmoderhalskræft. Der er sket meget siden sidst. Først og fremmest er det blevet besluttet,

Læs mere

Landbyerne læser - Syddjurs Kommunes bud på en læsekampagne under Danmark Læser

Landbyerne læser - Syddjurs Kommunes bud på en læsekampagne under Danmark Læser Landbyerne læser - Syddjurs Kommunes bud på en læsekampagne under Danmark Læser Udfoldet projektbeskrivelse Projektets formål Målgruppe(r) (inkl. overvejelser vedr. valg af målgrupper for læseaktiviteterne)

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN Notat til: Syddjurs Kommune Marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Metode og aktiviteter 3 2.1 Dataindsamling 3 2.2 Konstruktion af spørgeskema og interviewguide 3 3. Resultater

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Malurt Udfyldt af gruppe: Græsrødder Dato: 20-2-2106 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Læsetimer, der rykker Metoder erfaringer og perspektiver med sundhedslæsegrupper. Ved Lisbeth Bjørn Hansen Bibliotekar Ikast-Brande Bibliotek

Læsetimer, der rykker Metoder erfaringer og perspektiver med sundhedslæsegrupper. Ved Lisbeth Bjørn Hansen Bibliotekar Ikast-Brande Bibliotek Læsetimer, der rykker Metoder erfaringer og perspektiver med sundhedslæsegrupper Ved Lisbeth Bjørn Hansen Bibliotekar Ikast-Brande Bibliotek Min baggrund: Aktiv bibliotekar siden 1978 samt uddannelse som

Læs mere

Drejebog for læsekompetence-projektet

Drejebog for læsekompetence-projektet Bibliotek: Albertslund Bibliotek Drejebog for læsekompetence-projektet Hold: AVU på VUC (svarende til 10 klasse) Modul Indhold på modulet Værktøjer Varighed i alt 1 (på uddannelsesinstitutionen) Program:

Læs mere

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Projekt POESIMASKINEN KOMMER Projekttitel: Projektejer: Poesimaskinen Kommer Roskilde Bibliotekerne (Roskilde Centralbibliotek) CBV.2016-0008

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

Evaluering af mestringskurser i Recovery-skolen Viborg

Evaluering af mestringskurser i Recovery-skolen Viborg Evaluering af mestringskurser i Recovery-skolen Viborg 2018 Forfattere: Thomas Lind Hansen og Anne Bruhn-Houen 1 INDHOLD 2 Indledning 1 2.1 Formål med undersøgelsen og ønsket virkning af kurserne 1 2.2

Læs mere

KRONISKE SMERTER 2016

KRONISKE SMERTER 2016 LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2016 GENNEMFØRTE KURSISTER NORDDJURS KOMMUNE 1 Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister, der har gennemført (dvs. deltaget på 4 eller

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2014

Nyhedsbrev Oktober 2014 Nyhedsbrev Oktober 2014 Kære medlemmer og læsere af Landsforeningens nyhedsbrev Dette er vores tredje nyhedsbrev i år. Siden sidst har der været sommerferie, og i dette kvartal har satspuljeprojektet haft

Læs mere

evaluering af Naturmødet 2018

evaluering af Naturmødet 2018 den korte version evaluering af Naturmødet 2018 dobbelt op i 3 år Siden Naturmødet så dagens lys i 2016, har ambitionen været at fordoble mødets volumen hvert år de første tre år. Den ambition er indfriet,

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD

ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD I foråret 2015 besøgte CompanYoung tre af landets universiteters åbent hus-arrangementer. Formålet hermed var at give indblik i effekten af åbent hus og

Læs mere

Bevilling til Internet Week Denmark 2015, 2016 og 2017

Bevilling til Internet Week Denmark 2015, 2016 og 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 6. august 2014 2015, 2016 og 2017 1. Resume Internet Week Denmark er en festival for hele Danmark med centrum i Aarhus og den

Læs mere

Lederes Behov for Sparring

Lederes Behov for Sparring 2018 Lederes Behov for Sparring CHRISTIAN STADIL Stadil Advice Oktober 2018 Forord I forbindelse med fejringen af mine 20 år som selvstændig d. 1/10-18 og startskuddet på min nyeste virksomhed Stadil Advice,

Læs mere

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION

SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION SOCIALE MEDIER BRUG, INTERESSEOMRÅDER OG DEBATLYST KONKLUSION En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at det ikke er på de, befolkningen debatterer mere politiske emner men det varierer med bl.a.

Læs mere

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula.

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula. Projektbeskrivelse for Aula ny kanal for læseinspiration Beskrivelsen må samlet fylde højst 4 sider. Beskrivelsen skal vedhæftes den digitale ansøgningsblanket. Ansøger: Herning Bibliotekerne Projektets

Læs mere

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere.

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere. PROJEKTBESKRIVELSE Baggrunden for projektet I vinteren 2017 vil Furesø Bibliotek og Borgerservice sætte fokus på temaet spor. Dette sker i forbindelse med vores årlige læsefestival, som handler om at samle

Læs mere

Lokaludvalgenes puljer

Lokaludvalgenes puljer Lokaludvalgenes puljer At arbejde med evalueringen På de næste sider skal du evaluere det projekt, som du har fået støtte til. Du vil blive bedt om at vurdere og beskrive, hvordan projektet efter din opfattelse

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af midtvejsevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til første evaluering projektstart. Didaktiske

Læs mere

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 7.05.2009 Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 Cafémetoden er valgt som den gennemgående metode. Metoden er kendetegnet ved en høj grad af deltagerinvolvering

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Baggrund for indsatsen Et solidt sprogligt fundament i en tidlig alder er det bedste udgangspunkt børn kan få. Sproget er en afgørende faktor for både

Læs mere

Aftencafé et tilbud til friske beboere

Aftencafé et tilbud til friske beboere Aftencafé et tilbud til friske beboere - Evaluering af aftencaféprojektet på Betaniahjemmet Aftencafé et tilbud til friske beboere Indledning Ideen til projekt Aftencafé- et tilbud til friske beboere udsprang

Læs mere

$!!#! %%&'%() "%#! + #,,#"! $#!!-! #.%!!!! "'! "/0 10 1 2 3! %%%!%! # "!, "!% "! #!! 6 # " %, # 7%, 7% # %(, " 8, %%" 5%,!!/ 8 % 5!"!

$!!#! %%&'%() %#! + #,,#! $#!!-! #.%!!!! '! /0 10 1 2 3! %%%!%! # !, !% ! #!! 6 #  %, # 7%, 7% # %(,  8, %% 5%,!!/ 8 % 5!! !" $!!! %%&'%() $!"%!*+ "%! + "! $!!-! "% " '!.%!!!! "'! "/0 10 1 % 2 3! %%%!%! "! "!% %0 &""4! 5%/ 5% 0()$ "!!! 6 " " &!/ 7% % 7% 7% %( " 8 %%" 5%!!/ 8 % 5!"!% % 5%!%" *" % " % 9 ()$ %:" & "!/ ' " " ;'

Læs mere

Det aktive byrum Status 2013

Det aktive byrum Status 2013 Det aktive byrum Status 2013 KulturMetropolØresund Det aktive byrum er et ud af ni projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet.

Læs mere

Evaluering af masteruddannelsen i Vejledning

Evaluering af masteruddannelsen i Vejledning Evaluering af masteruddannelsen i Vejledning På masteruddannelsen i Vejledning blev der i efteråret 2008 udbudt to moduler. Det ene,, havde 27 tilmeldte, hvoraf 15 har besvaret evalueringsskemaet. Dermed

Læs mere

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM INDHOLD Introduktion til projektet DET AKTIVE BYRUM SIDE 1 Hvordan skaber man et sted for piger? SIDE 2 Min nye byrumsfacilitet

Læs mere

Get Moving Evaluering af kampagnen Rapport. Get Moving 2016 TNS

Get Moving Evaluering af kampagnen Rapport. Get Moving 2016 TNS Evaluering af kampagnen Rapport Indholdsfortegnelse 1 Konklusioner 8 2 Hovedresultater 16 3 Demografi 58 4 Bilag 64 2 Formål og målsætning Sundhedsstyrelsen har i ugerne 21 og 22, 2016 gennemført kampagnen

Læs mere

PUBLIKUMS- ANALYSE 2013

PUBLIKUMS- ANALYSE 2013 1 PUBLIKUMS- ANALYSE 2013 INTRODUKTION Mangfoldighedsfest Smag Verden Københavns Kommune har hvert år siden 2003 afholdt en event, der har til formål at sætte fokus på mangfoldighed og kulturel forskellighed.

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Jobpatruljens Evalueringsrapport 2012

Jobpatruljens Evalueringsrapport 2012 Jobpatruljens Evalueringsrapport 2012 Ref: Kasper Tolstrup Andersen September 2012 1. Indledning... 3 1.1. Målene for Jobpatruljen 2012... 3 1.2. En bred Jobpatrulje... 3 2. Resultater fra Jobpatruljen...

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV HPV Nyhedsbrev #5 Kære alle Vi håber, at I har haft en dejlig sommer og er kommet godt i gang med efterårssæsonen. Stop HPV-indsatsen har ikke stået stille hen over sommeren. Det nye tilbud til drenge

Læs mere

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier.

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier. Kære lokalforeninger. Der er stadig mange danskere, som drikker alt for meget og som har brug for støtte til at komme ud af alkoholproblemet. Derfor er det vigtigt, at Lænken er synlig og meget mere kendt,

Læs mere

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Kommuneforlaget A/S 1. udgave, 1. oplag 2009 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design:

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere Center for Mental Sundhed Kulturvitaminer - til borgere med stress, angst eller depression Information om kurset til rådgivere Information om kurset til rådgivere Sundheds- og Kulturforvaltningen er i

Læs mere

TÆT PÅ MAGIEN OFF ROAD FESTIVAL AARHUS % 45 % af publikum har gennemført enten en mellemlang eller lang videregående uddannelse

TÆT PÅ MAGIEN OFF ROAD FESTIVAL AARHUS % 45 % af publikum har gennemført enten en mellemlang eller lang videregående uddannelse TÆT PÅ MAGIEN OFF ROAD FESTIVAL AARHUS 2017 Publikumsundersøgelse PUBLIKUMS SAMLEDE VURDERING AF TÆT PÅ MAGIEN OFF ROAD FESTIVAL Delvist positiv 30% Meget positiv 65% Delvist negativ Neutral 3% Meget negativ

Læs mere

Læserundersøgelse af En venlig hilsen. Odense Kommunes blad til borgere over 65 år. December Rapport

Læserundersøgelse af En venlig hilsen. Odense Kommunes blad til borgere over 65 år. December Rapport Læserundersøgelse af En venlig hilsen Odense Kommunes blad til borgere over 65 år December 2010 Rapport Rapporten er udarbejdet af Christian Krogsgaard Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Formålet med

Læs mere

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering Selvevaluering 2013 Indhold Indhold... 2 Lovgrundlaget for skolens selvevaluering... 3 Selvevaluering 2013... 4 Formål... 5 Undersøgelsen... 5 Fredagsmøderne... 6 Elevernes generelle trivsel på VGIE...

Læs mere

DIGITALE MAGASINER I MASSEVIS - EFFEKTMÅLING

DIGITALE MAGASINER I MASSEVIS - EFFEKTMÅLING NATIO N AL EFFEK TMÅLIN GSRAPPO RT NATIONAL KAMPAGNE FOR RB DIGITAL Erfaringer fra tidligere projekter viser, at kendskab til de digitale licenser øger brugen, og derfor har der i DDB været fokus på at

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Epinion og Pluss Leadership

Epinion og Pluss Leadership Epinion og Pluss Leadership DANSKERNES KULTUR,- FRITIDS- OG MEDIEVANER 2012 1964 1975 1987 1993 1998 2004-2012 Kvantitativ: Spørgeskema til mere end 12.000 borgere 3.600 voksne (15 +) 1.500 børn (7-14

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Indhold Indledning... 4 Om undersøgelsen... 4 Oplægget til borgerne... 5 Sådan læses grafikken... 6 Kommunens information...

Læs mere

Bilag 7: Afviklingsguide til fokusgrupper

Bilag 7: Afviklingsguide til fokusgrupper Bilag 7: Afviklingsguide til fokusgrupper 0. Introduktion Informanterne tildeles computer eller tablet ved lodtrækning og tilbydes kaffe/te/lignende. Først og fremmest skal I have en stor tak, fordi I

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Evaluering MPA13, 1. sem. E13, Organisation og ledelse. Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af faget i forhold til de opstillede mål?

Evaluering MPA13, 1. sem. E13, Organisation og ledelse. Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af faget i forhold til de opstillede mål? Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af faget i forhold til de opstillede mål? Meget dygtige forelæsere - en enkelt undtagelse som kom med 75 slides og nåede en tredjedel Var undervisningen faglig interessant?

Læs mere

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober 2015 Formålet med denne uvildige evaluering af projekt Fra bænken til banen er at uddrage viden, som projektejer selv samt andre aktører løbende og efterfølgende

Læs mere