00:01:09 Titel: Sundhed og sygdom - det danske sundhedssystem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "00:01:09 Titel: Sundhed og sygdom - det danske sundhedssystem"

Transkript

1 Sundhed og sygdom 00:00:00 Vignet starter 00:01:09 Titel: Sundhed og sygdom - det danske sundhedssystem 00:01:18 Svingdør på hospital 00:01:39 Far og søn i lægekonsultation med tolk Det danske sundhedsvæsen bygger på det princip, at alle borgere har lige og gratis adgang til lægehjælp, når de bliver syge. Derfor har vi en offentlig sygesikring, som vi betaler over skatten. Normalt er man dækket af sygesikringen, når man er tilmeldt et folkeregister og har haft bopæl i Danmark i 6 uger Hvis du ikke taler godt nok dansk til at føre en samtale, har du ret til gratis tolkebistand. Lægen kan bestille en tolk, som er med til konsultationen 00:01:50 Læge: Er det både dig og din kone, der stikker? (Tolk og fader taler med hinanden) Tolk: Ja. Læge: Det er flot. 00:01:56 Gult sygesikringsbevis 00:02:08 Patienter i venteværelse 00:02:12 Fly letter 00:02:31 Gammel kvinde på bænk 00:02:51 Kvinde kommer ind på et offentligt kontor 00:02:58 Gult sygesikringsbevis Det gule sygesikringsbevis giver adgang til de ydelser, sygesikringen betaler tilskud til. Det giver ret til gratis lægehjælp og hospitalsbehandling. Derfor skal du altid have dit sygesikringsbevis med, når du skal til behandling. Sygesikringsbeviset gælder også på ferierejser i op til en måned i Europa og i de fleste andre lande i Middelhavsområdet. Udlændinge, der er på besøg i Danmark, kan få gratis behandling på hospital ved pludselig opstået sygdom. I andre tilfælde skal de selv betale. Ud over de offentlige tilbud findes der enkelte private hospitaler. De behandler ikke alle sygdomme, og man skal selv betale. De private hospitaler bliver typisk brugt af folk, der ikke vil acceptere ventetiderne på de offentlige sygehuse. Alle borgere er tilknyttet en praktiserende læge. Navnet på din læge står på sygesikringsbeviset. Hvis du ikke selv har valgt en læge, vælger kommunen en til dig. Er du ikke tilfreds med den læge, du har fået, har du ret til at vælge en anden.

2 00:03:10 Kvinden taler med en medarbejder Jeg vil gerne skifte læge. Medarbejder: Ja, ved du, hvem du vil skifte til? nej, for jeg kender ikke nogen. Medarbejder: må jeg se dit sygesikringsbevis? Ja. Medarbejder: Nu skal du se, der er en lægefortegnelse her som du kan kigge i. Jeg vil gerne have en kvinde. Medarbejder: Ja. ja, der er en her. Medarbejder: Ja, men hun er overtegnet, det vil sige, hun tager ikke flere patienter ind, så du kan ikke få hende som læge. Så er der en her. 00:03:44 Skilt: Hos den praktiserende læge Kvinde går ind ad dør 00:03:53 Skilt: Praktiserende læge Bente Nielsen (og interview) Medarbejder: Ja, det kan du sagtens. (Musik) Den praktiserende læge er den person i sundhedsvæsenet, man man kan henvende sig til med alle problemer, der har med helbredet at gøre Det er sådan ligesom indgangspersonen der kan hjælpe en til at komme videre i systemet, hvis det er nødvendigt at komme videre eller kan klare spørgsmålet, hvis det er et, der er i stand til at blive klaret af den praktiserende læge.

3 00:04:24 Konsultation hos den praktiserende læge De praktiserende læger har en lang og grundig uddannelse. De har 5 års specialuddannelse oven i uddannelsen fra universitetet. Hvad bringer dig hertil i dag? Patient: Ved du hvad, den medicin, som du har givet sidste gang, det har ikke hjælpet så meget, og det har givet masser af smerter i maven. Derfor jeg kommer her. Det er jeg ked af at høre. Hjalp det på smerterne i hænderne? Patient: Jeg tror det ikke, fordi jeg fortsætter helt med det, og jeg sover dårligt, men der er kommet en ny smerte, som er mavesmerte. Derfor jeg kommer her. 00:05:06 Interview med den praktiserende 00:05:23 Konsultation hos den praktiserende læge Den praktiserende læge er en person, der møder patienten, som vi kalder det, i når de kommer her og har nogle problemer, og så er det min opgave og prøve at finde ud af, hvad problemet handler om og give nogle redskaber til, at patienten kan komme videre med sit liv. Men der findes også andre gigtmedicine, som ikke er så hårde ved maven. Patient: Kan du ikke prøve at finde nogen anden? Jo, jeg skal prøve at lige og det er noget nyt medicin, så det bliver jeg lige nødt til og og lige slå op. 00:05:37 Interview med den praktiserende læge Praktiserende læge (off): Vi kan ikke have det hele inde i hukommelsen. Vi er nødt til og støtte os til nogle andre ting ind imellem. Hvis jeg har brug for at slå op i medicinfortegnelsen, så bliver det af en del patienter opfattet som, at det er en meget usikker læge, der ikke har check på tingene. Men reelt set er det en læge, som er meget samvittighedsfuld.

4 00:06:00 Konsultation hos den praktiserende læge Sådan, og jeg har skrevet det i computeren, så hvis du ringer til sekretæren, så kan du godt få flere af dem, hvis de hjælper dig godt, ik'. Patient: Jeg siger mange tak. Patient: Farvel. Farvel. 00:06:12 Interview med den praktiserende læge 00:06:36 Mennesker der handler frugt og grøntsager 00:06:54 Den praktiserende læge taler i telefon Det findes jo selvfølgelig hvad hedder det sygdomme som hvor vi har noget medicin, hvor vi lige kan hjælpe, men de allerfleste helbredsproblemer er jo nogle, som dels tiden helbreder, og dels at man selv skal gøre nogle ting eller ændre noget i sit liv for at komme videre. Lægen kan for eksempel opfordre til, at man bevæger sig mere i hverdagen, og at man spiser en varieret kost med mange frugter og grøntsager. Ved selv at gøre noget kan man nemlig få det bedre og selv være med til at forebygge mere alvorlige sygdomme. Alle praktiserende læger har fast telefontid en time om dagen. I det tidsrum kan man ringe og tale direkte med lægen eller bestille en recept. Det kan tit være svært at komme igennem, fordi der er så mange, der ønsker at tale med lægen. Men jeg synes da, du skal komme over med ham, så vi lige kan kigge på ham, ik'. Jeg giver dig lige en tid. 00:07:15 Lægesekretær taler i telefon Hos de fleste læger skal man altid bestille en tid. Uden for lægens telefontid er det sekretæren, der tager telefonen. Af hensyn til lægens planlægning er det vigtigt, at man kommer præcist, og at man ringer afbud, hvis man bliver forhindret. Lægen afsætter normalt kun ti minutter til hver patient. Det kan være for kort tid, hvis man har mange ting, man gerne vil spørge om, eller der er flere ting, man gerne vil have undersøgt. 00:07:44 Den praktiserende læge undersøger håndled 00:08:00 To personer går ind på Hvis man kommer med flere problemer på en gang, er det vigtigt at sige det, når man ringer, så kan lægen afsætte mere tid. I de fleste tilfælde kan den praktiserende læge hjælpe dig med de problemer du kommer med

5 To personer går ind på Speciallægecenteret 00:08:12 Gult sygesikringsbevis og lægehenvisning Øjenlæge undersøger kvinde 00:08:31 Kvinde går ind på Klinik for fysioterapi. 00:08:38 Fysioterapeut behandler en kvinde 00:08:48 Interview med den praktiserende læge 00:09:43 Sekvens fra Copenhagen Marathon 00:09:55 Skilt:Lægevagten Mor til syg dreng ringer op fra telefon hjælpe dig, med de problemer du kommer med, ellers henviser han eller hun dig til videre behandling enten hos en speciallæge eller på et hospital. Hvis du får en henvisning fra din praktiserende læge er det gratis at bruge lægelige specialister som for eksempel: gynækologer, røntgenlæger eller hudlæger. Det er også gratis at gå til en øjenlæge eller en ørenæse-halsspecialist. Her er det ikke nødvendigt at have en henvisning. Hvis man er akut syg, kan man aftale, at man skal komme til en konsultation samme dag, eller at lægen skal besøge en derhjemme. Det kan tit være svært at komme igennem, fordi der er så mange, der ønsker at tale med lægen. Lægen kan også henvise dig til behandling hos for eksempel fysioterapeuter og psykologer, hvis han eller hun mener, du har brug for det. Med en lægehenvisning kan man få et tilskud til behandlingen, ellers skal man betale det hele selv. Jeg tror, at familielægen også i meget gammel tid har været den, der havde et helhedssyn på patienten og sundhedstilstanden. Men så var der nogle år, hvor det snævrede sig meget ind til sådan kun at kigge på apparatet mennesket og behandle den defekt, der var i apparatet. Og den præger jo en stor del af lægeverdenen stadigvæk. Og det er sådan set det, uddannelsen går ud på. Men de praktiserende læger er begyndt at tage helheden ind i konsultationen, altså hele mennesket ind, prøve at finde ud af hvad for nogle ressourcer er det, der kan bygges på, og ikke kun fokusere på alt det der er skidt og dårligt men mere fokusere på styrken hos patienten, så de kan bruge den til at komme videre. (musik) Hvis man bliver akut syg på tidspunkter, hvor lægen har lukket, kan man kontakte lægevagten. Lægevagten er en nødløsning, der ikke erstatter besøg hos ens egen læge. Mor til syg dreng: Ja hallo! Det er Christina Petersen, jeg ringer til dig, fordi min dreng han er syg.

6 00:10:15 Vagtlæge ankommer i lægetaxa 00:10:31 Vagtlægen på sygebesøg hos moren og den syge dreng Det er forskellige praktiserende læger, der på skift er klar ved telefonen. Når man ringer til lægevagten, skal man have patientens personnummer parat og have taget temperatur. Det er lægen, der beslutter, hvad der skal ske. Måske er det nok at give et råd i telefonen og henvise til egen læge næste dag. Lægen kan også beslutte, at man skal møde op til undersøgelse i lægevagten, eller at der kommer en læge hjem til en. Der er som regel travlt i lægevagten, så man må regne med ventetid. Vagtlæge: Hvor går det ondt henne? Dreng: Det gør ondt her. Vagtlæge: Det gør ondt deroppe ja, og du har lidt kvalme? Dreng: Nej. Vagtlæge: Det har du ikke, så du har fået lidt at drikke? Dreng: Nej. Vagtlæge: Det har du heller ikke. Så kigger du ned på din storetå. Kan du kigge ned? Ja, det var meget fint. Godt. Du skal prøve at få lidt at drikke i hvert fald, så du ikke tørrer helt ud. Og så går der et par dage, så er det ovre igen. Det er bare en virusinfektion. Mor til syg dreng: Jamen er du det er ikke der er ikke noget? Vagtlæge: Nej, der er ikke spor på blindtarmen. Den er fuldstændig blød. Mor til syg dreng: Nå, okay. Vagtlæge: Hvis der bliver noget mere, så kontakter du din egen læge i morgen eller i overmorgen.

7 00:11:27 Interview med den praktiserende læge 00:12:05 Sekvens med børn der bader og en lille dreng der vander blomster 00:12:28 Skilt: Forebyggelse Forældrepar som bader deres baby 00:12:57 Skilt: Graviditet og fødsel Fosterscaning hos læge 00:13:12 Konsultation hos jordemoder 00:13:23 Forældrepar til fødselsforberedelse 00:13:40 Kvinde kommer ud fra fødeklinik 00:13:50 Skilt: Sundhedsplejersken Sundhedsplejerske med mor og baby 00:14:12 Baby bliver vejet Hvis et barn har feber, så er det sædvanligvis en virusinfektion, nogen gange kan der så oveni komme en mellemørebetændelse eller en halsbetændelse eller en lungebetændelse, og så kan man så behandle det med penicillin. Men i de allerfleste tilfælde der har barnet brug for, at forældrene er der og giver dem omsorg og noget at drikke, men ikke medicin. når jeg ikke giver medicin, er det fordi, jeg ikke tror på, det hjælper eller det har alle undersøgelser vist, at det hjælper ikke, og så er der ikke nogen grund til at give medicin, for der er ikke nogen medicin, der ikke har bivirkninger. (musik) For at give de nye samfundsborgere en god start på livet er der mange tilbud om helbredsundersøgelser og rådgivning for gravide, forældre, børn og unge. Da det er de lokale politikere, der bestemmer, hvad der skal tilbydes i deres kommune, kan der være forskel på tilbudene rundt om i landet. Alle gravide har ret til helbredsundersøgelser hos læge og jordemoder. Lægeundersøgelserne finder sted hos din egen læge i starten og i slutningen af graviditeten. Din læge henviser dig til en jordemoder. Jordemoderen følger barnets udvikling og rådgiver dig om din graviditet og din fødsel. På jordemodercentrene er der også gratis kurser i fødsels- og forældreforberedelse. I Danmark er det almindeligt, at de vordende fædre er med til fødslen. Derfor kan man vælge mellem hold for par og hold, som kun er for kvinder. Du kan selv bestemme, hvor du vil føde. Du kan vælge at føde på et hospital eller en klinik, eller du kan vælge at føde hjemme. De fleste vælger at føde på det hospital, der ligger tættest ved deres hjem. Sundhedsplejerske: Du tager sådan nogle fine skridt. Hvor er du dygtig. Det var godt. Alle nybagte mødre får besøg af en sundhedsplejerske. Det er en sygeplejerske, som er særligt uddannet til at hjælpe og rådgive forældre i alle spørgsmål omkring deres børns sundhed. Sundhedsplejersken besøger hjemmet nogle gange efter behov i barnets første leveår. Forældrene kan altid selv besøge sundhedsplejersken eller ringe, når de har behov for et godt råd.

8 00:14:23 Skilt: Helbredsundersøgelser Mor med baby på armen taler med lægesekretær Mor: Dav. Lægesekretær: Dav. Mor: Frida hun har en tid til vaccination nu. Lægesekretær: Ja, har du sygesikringskort med? Mor: Ja, og vaccinationskort. Lægesekretær: Og et vaccinationskort, ja. Mor: Ja. Lægesekretær: Tak skal du have. Værsgo at tage plads i venteværelset. 00:14:40 Forældrepar med baby til vaccination hos lægen 00:15:10 Børn der leger 00:15:18 Pige til undersøgelse hos skolesundhedsplejen 00:15:38 Pige til skolepsykolog 00:15:46 Akvariefisk Barnet har ret til en række gratis helbredsundersøgelser hos jeres egen læge, inden det begynder at gå i skole. De første 3 undersøgelser finder sted inden barnet fylder 1 år. Lægen holder øje med, om barnet udvikler sig normalt. Lægen er også opmærksom på eventuelle sygdomme, så barnet kan blive behandlet så tidligt som muligt. Børnene bliver desuden vaccineret mod nogle alvorlige og smitsomme sygdomme. (musik) I løbet af skoletiden bliver børnene jævnligt indkaldt til undersøgelser hos skolesundhedsplejen. Børnene bliver målt og vejet, og de får undersøgt deres hørelse og syn. Skolerne har også tilknyttet en skolepsykolog, der kan hjælpe de børn, der har særlige problemer, for eksempel med undervisningen eller med de andre børn. Skolepsykologen taler med barnet, forældrene og lærerne om, hvordan man kan løse problemerne. (musik)

9 00:15:53 Skilt: Tandpleje Mennesker i venteværelset hos tandlægen 00:16:18 Mor og barn hos tandlæge For at bevare sine tænder gode og sunde hele livet er det vigtigt, at de bliver passet og set regelmæssigt efter, allerede fra de første tænder kommer frem hos det lille barn. Derfor tilbyder tandplejen regelmæssige eftersyn og behandling hos en tandlæge, fra barnet er omkring 2 år, til det fylder 18. Det foregår enten hos kommunens specielle børne- og skoletandplejeklinik, eller hvis dette ikke findes så hos privat praktiserende tandlæge. Forældre og børn undervises også i, hvordan de skal passe godt på deres børns tænder. De får for eksempel at vide, at de skal spare på slik og på sukker i maden og får råd om tandbørstning. Tandlæge: Det er svært at børste tænderne helt oppe bagved. Barn: Ja. Tandlæge: Så skal vi vise mor, hvor det er lidt svært, ikke også? Det er helt oppe bagved her. Mor: Okay. Tandlæge: Og så, det man gør, det er, at man tager tandbørsten, og så lægger den helt oppe på den bagerste tand, og så børster rigtig grunddigt. Mor: Ja. Tandlæge: Og så børster man hele vejen over på alle tænderne, men det sted, hvor det er rigtig svært, det er altid helt oppe bagved. Og ligesådan for neden prøv at kan du gabe rigtig stort? Tandplejen er gratis indtil barnet fylder 18 år. Ved at gøre så meget ud af tandplejen i barneårene håber tandlægerne, at børnene får nogle gode vaner, som de holder fast ved, når de er blevet voksne. Voksne skal selv betale det meste af tandlægeregningen. Man får kun et mindre tilskud fra sygesikringen 00:17:22 Skilt: På apoteket Kvinde går ind på apotek (musik)

10 00:17:32 Kvinden handler medicin Apoteker: Så er det til nummer 1831, værsgo. Du milde moses! Det var mange. Apoteker: Ja, det er lidt heftigt i dag. Jeg har lidt forskelligt, jeg skal snakke med dig om. Det her, det bliver de samme, som du fik sidste gang. Hvor meget er du oppe på at tage nu? Det kan jeg da ikke huske. Apoteker: Du startede med at tage en halv tablet to gange dagligt i fjorten dage. Hvornår fik du dem sidste gang? Det var sidste år. Ja. Apoteker: Er det bare en gammel recept? For at kunne købe medicin, skal du som regel have en recept fra din læge. Noget medicin, for eksempel hovedpinepiller, kan fås i håndkøb, det vil sige uden recept. De ansatte på apoteket er uddannet til at vejlede kunderne. Du skal aldrig prøve dig frem med andres medicin, for det kan være farligt. Apoteker: Se her Fru Lassen, der er skrevet glucophage sukkersygetabletter op til dig Ja. Apoteker: på femhundrede milligram, der har vi givet dig orabet, som indeholder nøjagtigt det samme lægemiddel, men de er billigere. Vi skal tilbyde dig de billigste. Fint nok. Apoteker: Men du bestemmer selv, hvad du vil have. Jeg vil godt have dem.

11 00:18:44 Skilt: Akut hjælp Ambulance 00:18:50 Kvinde løber hen til telefonboks og ringer 112 Billede af 112-ikon 00:19:03 Mand ringer 112 fra mobiltelefon (musik) Hvis et menneske er i en akut, livstruende situation, skal man ringe til alarmcentralen på telefonnummer 112 og bede om en ambulance. Man skal oplyse det telefonnummer, man ringer fra, og så skal man fortælle, hvad der er sket, og hvor og hvornår det er sket Mand: Ja goddag, jeg vil godt bede om en ambulance her til Smallegade 36a. Der er en mand, der er faldet om på jorden. Ja, det er kun én mand, og det her er Smallegade 36a, og jeg ringer fra en mobiltelefon, der hedder Ja tak. Tak skal du have. Alarmcentralen sender så bud efter en ambulance, der kører patienten til den nærmeste skadestue. 00:19:34 Ambulance med udrykning 00:19:40 Kvinde går ind på skadestue De fleste steder i landet kan man også selv tage på skadestuen, hvis man er kommet til skade, eller ved alvorlig, akut sygdom, som ikke kan vente, til lægen kan komme i hjemmet. Den skade man har været ude for, skal være sket indenfor de sidste 24 timer, ellers kan man risikere at blive sendt hjem igen uden behandling. (musik) 00:20:00 Skilt: På hospital Ældre mand går ind på hospital 00:20:33 Den ældre mand taler med en sygeplejerske på hospitalet 00:20:45 Den ældre mand pakker sin taske ud Som regel er det ens egen læge, der bestemmer, om man kan blive indlagt på et hospital. Hvis en sygdom ikke er livstruende, er der ofte ventetid, før man kan komme til. Hvis du synes, der går for lang tid, inden du kan blive behandlet, skal hospitalet undersøge, om der er plads til dig på et andet hospital. Men du skal selv bede om det. Når indlæggelsen er planlagt, får du et brev om, hvor og hvornår du skal møde. Passer datoen dig ikke, så prøv at få den lavet om. Når man skal på hospitalet, skal man pakke en taske med de ting, man kan få brug for. Der er ikke meget plads til at opbevare sine ting, så man skal tage så lidt som muligt med.

12 00:21:05 Samtale mellem sygeplejerske og den ældre mand (patient) Sygeplejerske: Om morgenen klokken otte cirka der kommer vi og serverer morgenmad på bakker. Så sætter vi dem herinde på sengen. Skal jeg vælge menu eller? Sygeplejerske: Det skal du nemlig. Så får du lov til at vælge så spørger jeg dig om, hvad du godt kunne tænke dig, så kommer jeg ind til dig med sådan nogle kort her lige om lidt, så siger jeg til dig, hvad kunne du godt tænke dig om morgenen, du kan selv vælge og til frokost. Og så spørger jeg dig også, om der er nogle ting, du ikke spiser, om du spiser ikke svinekød eller oksekød eller fisk. Der er nogen, der ikke spiser de forskellige ting. Og så ud over det, så kommer lægen på stuegang cirka klokken ni. Aha, så der er lægeundersøgelse. Sygeplejerske: Ja, så kommer han og snakker med dig om morgenen hver dag, her klokken ni. Han følges så med en sygeplejerske, og så har han din journal med, hvor der står optegnet alle mulige forskellige ting om dig, som han har spurgt dig om. Så han ved faktisk mange ting om dig, når han kommer på stuegang. 00:21:57 Rigshospitalet set udefra Skilt: Patientvejleder Lene Madsen (og interview) Sygehusvæsenet kan virke stort og uoverskueligt, og man er i kontakt med mange forskellige sundhedspersoner. Derfor er det godt at vide, at alle hospitaler har tilknyttet en patientvejleder, som kan hjælpe en med at finde rundt i systemet, og som kan hjælpe, hvis man får problemer. Patientvejleder: Typisk så er det jo spørgsmål om patientrettigheder, patienten kommer med. Det kan også være spørgsmål om hvor lange ventetiderne er i sundhedsvæsenet. Det kan være spørgsmål om, hvordan klager jeg til patientklagenævnet, jeg vil gerne søge en erstatning. Det kan også være et spørgsmål om og få en adresse på en patientorganisation, og... der er mange forskellige ting. Nogle gange må jeg også melde pas og sige, det kan jeg ikke svare dig på umiddelbart, men giv mig et telefonnummer, så skal jeg prøve at finde ud af, hvem det er, du skal tale med

13 00:22:44 Samtale mellem hospitalslæge og den ældre mand (patienten) Goddag. Goddag, goddag. Jeg hedder Sawa. Du hedder Michal Wedrowski. Nå, hvordan går det? Jo, lidt svært. Jeg skal lige høre. Hvad generer dig? Ja det er (hoster) som du kan se, jeg hoster meget. Du hoster meget, siger du. Og så en gang i mellem så er det meget svært at trække vejret. Trække vejret. Er det noget om dagen eller om natten? Især om natten. Når du ligger i sengen, ikke? Ja, når jeg ligger i sengen. Får du også sådan brystsmerter? Nej, ikke særligt. Ikke særligt. 00:23:29 Skilt: Reservelæge Thaeer E. Sawa (og interview) Jeg tror ikke, lægerne i andre lande i Irak f.eks. kan mere, end de gør her i Danmark, jeg tror ikke på det. Men det er bare det der med kommunikation, og hvor meget patienten tror på lægen, det er det. Det er det, der er afgørende faktisk.

14 00:23:46 Hospitalslægen taler med den ældre mand (patienten) 00:24:05 Interview med hospitalslægen 00:24:19 Hospitalslægen undersøger den ældre mand (patienten) Scener fra en hospitalsgang 00:25:00 Interview med patientvejlederen Skilt: aktindsigt 00:25:26 Skilt: Tavshedspligt 00:25:39 Interview med hospitalslægen 00:26:15 Interview med Nu skal du høre. De her ting jeg tror, du har sådan med kronisk betændelse, altså det er bronkitis. Det vi skal gøre, det er, at vi tager nogle blodprøver i dag, og så bestiller jeg røntgenbilleder af lungerne, for at se om der er noget, eller også så tager vi sådan et hjertekardiogram. Forskellen mellem læge-patientforholdet i Irak end det er her i landet er, at patienter derovre ser meget højere til lægen, og de har meget forventninger fra lægen. I Danmark var det også tidligere sådan, at man så op til lægen uden at stille spørgsmål. Lægen forventede, at patienten passivt underkastede sig undersøgelser og behandlinger. I takt med at befolkningen er blevet bedre uddannet, er kravet om ordentlig information og om at blive taget med på råd vokset. Samtidig har sundhedsvæsenet fået øjnene op for, at en god kommunikation mellem læge og patient er vigtig for et godt resultat. Patientens ret til fortrolighed, til at blive grundigt informeret og til at kunne sige ja eller nej til et behandlingstilbud, er nu sikret gennem lovgivningen. Patentvejleder: Det er sådan, at i Danmark der har man jo ret til at få aktindsigt. Det vil sige, at man kan bede om at få kopi af det, der står i journalen. En journal det er lægens arbejdspapir eller arbedjsredskab, som patienten har fået lov til at kigge ind i. Det er jo ikke altid, man forstår, hvad der står i journalen, men så kan man bede om at få journalen gennemgået. Alle personer, der er ansat i sundhedsvæsnet, de har tavshedspligt. Det vil sige, at man må ikke videregive oplysninger om en patient til uvedkommende personer. Hvis man skal udtale sig til familien, så skal man have lov af patienten til at udtale sig til familien. I andre kulturer f.eks. i Irak. Nu har jeg arbejdet som læge derovre i mange år. Det er faktisk anderledes på den måde, at man prøver at snakke med familiemedlemmer, når det drejer sig om sådan en alvorlig diagnose, f.eks. kræft. Man prøver næsten altid, at fortælle familien om hvad det drejer sig om. Og det er dem, der tager sig af at prøve at forklare patienten. Det kan godt være om en dag, en uge, en måned. Det kommer an på, hvordan patienten har det. Patientvejleder: Lægen har pligt til og informere patienten om, hvad

15 patientvejlederen Skilt: informeret samtykke 00:26:41 Sygeplejerske instruerer den ældre mand (patienten) i, hvordan han skal tage sin medicin 00:26:54 Gammel mand går hen ad en hospitalsgang Kvinder laver øvelser i et svømmebassin 00:27:17 Skilt: Patientforeninger Mand med gangstativ det er for en sygdom, hvad det er for et behandlingsforslag, man foreslår patienten, hvad er der af bivirkninger, er der nogle særlige risici. Og patienten skal ligesom forstå de informationer, og hvad hedder det patienten skal sige ja, jamen jeg vil gerne have foretaget den pågældende undersøgelse eller behandling. Det er det informerede samtykke, at patienten skal vide, hvad er det, der sker. Sygeplejerske: Så får du en maske, hvor der er noget medicin i, der kan udvide dine lunger lidt, så du bedre kan trække vejret, ik'. Værsgo. Sådan, så tænder jeg for den, og den larmer lidt, det varer ikke så længe. Hvis man er blevet opereret, bliver man udskrevet, lige så snart hospitalet er sikker på, at der ikke opstår komplikationer. Ens egen læge får et udskrivningsbrev, der fortæller om undersøgelsesresultater, diagnose og behandling. Nogle gange skal man komme tilbage til hospitalet til kontrol eller genoptræning. (musik) 00:27:33 Hvis man får en kronisk eller en livstruende sygdom, er det en stor omvæltning i ens liv. Der dukker mange spørgsmål op, som man gerne vil have svar på. 00:29:43 Skilt: Jette Olsen tidl. kræftpatient (og interview) 00:28:14 Kvinde bladrer i patientforeningsbogen 00:28:27 Kvinde går ind på Kræftens Bekæmpelse Tidl. kræftpatient: Jeg var i en situation, hvor jeg blev opereret for en cancer, og efterfølgende var jeg så i en kemoterapi og i en strålebehandling. På et tidspunkt når vi jo dertil, hvor behandlingen er slut, og man skal videre i sit liv. Jeg blev grebet af panik. Jeg blev ked af det. Jeg følte mig deprimeret. Hvad skal jeg nu gøre? hvad skal jeg... hvad skal jeg... hvordan kommer jeg videre i mit liv? hvem tager hånd om mig? Her kan patientforeningerne hjælpe. Der findes mere end 100 forskellige patientforeninger i Danmark. Hver forening er organiseret omkring en bestemt slags sygdom. En af de største og mest kendte foreninger er Kræftens Bekæmpelse. Tidl. kræftpatient (off): Du kan komme med ganske få timers varsel, hvis du føler, at verden bryder sammen under dig. Patientforeningen kan du også bruge til, naturligvis

16 at knytte kontakter til om jeg så må sige ligestillede, nogen der er i samme båd som dig selv, nogen som du kan græde med, grine med. Sfinx Film/TV Bemærkning til læreren: Ved udskrivning af dialogen har vi konsekvent bibeholdt "forkerte" ord og ordformer, fordi vi mener, det kan bruges i sprogundervisningen.

Det danske sundhedsvæsen. Urdu

Det danske sundhedsvæsen. Urdu Det danske sundhedsvæsen Urdu 2 Det danske sundhedsvæsen Denne pjece fortæller kort om det danske sundhedsvæsen, og om de forskellige steder, man kan blive undersøgt og behandlet, hvis man bliver syg.

Læs mere

det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler

det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler Danske læger og hospitaler Her får du information om danske læger og hospitaler. Du kan også læse om, hvor du skal

Læs mere

Praktiserende læge. Den praktiserende læge 1. Hvad passer på praktiserende læge? bestille tid. ringe om natten. alvorlig ulykke.

Praktiserende læge. Den praktiserende læge 1. Hvad passer på praktiserende læge? bestille tid. ringe om natten. alvorlig ulykke. Den praktiserende læge 1 Hvad passer på praktiserende læge? Hvad passer på en praktiserende læge? Hvorfor passer det? Hvorfor passer det ikke? Eksempel: bestille tid passer, fordi du normalt skal bestille

Læs mere

Hvis du bliver syg. Sundhedsdansk NYE ORD. Hvis du bliver syg

Hvis du bliver syg. Sundhedsdansk NYE ORD. Hvis du bliver syg Sundhedsdansk Hvis du bliver syg Her kan du lære danske ord, som hjælper dig, hvis du bliver syg i Danmark. kan også få viden om, hvem du skal kontakte og hvornår. NYE ORD Hvis du bliver syg Skriv det

Læs mere

Hvis du bliver syg. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Hvis du bliver syg. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD. Hvis du bliver syg

Hvis du bliver syg. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Hvis du bliver syg. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD. Hvis du bliver syg ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Hvis du bliver syg Her kan du lære danske ord, som hjælper dig, hvis du bliver syg i Danmark. kan også få viden

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen. Undervisningsmateriale til sprogskoler

Det danske sundhedsvæsen. Undervisningsmateriale til sprogskoler Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Undervisningsmaterialet er udarbejdet i 2006 for Sundhedsstyrelsen og Kræftens

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 3: Den praktiserende læge 3 Den praktiserende læge Hvad passer på praktiserende læge? Hvad passer på en praktiserende læge? Hvorfor

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt

Læs mere

PATIENTRETTIGHEDER Vejledning for patienter og pårørende

PATIENTRETTIGHEDER Vejledning for patienter og pårørende PATIENTRETTIGHEDER Vejledning for patienter og pårørende Det kan være svært at overskue de mange regler i det danske sundhedssystem. Hvilke rettigheder har jeg når jeg er henvist til et offentligt sygehus

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

ER DER NOGET GALT? - Ordkort (I) - Hjælpesætninger (II) - 5 skilte - Tjekliste - IKKE-kort. - Arbejdsark (kopi/www)

ER DER NOGET GALT? - Ordkort (I) - Hjælpesætninger (II) - 5 skilte - Tjekliste - IKKE-kort. - Arbejdsark (kopi/www) K3 ER DER NOGET GALT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Træning af ordforråd og udtryk, der har med helbred og sygdom at gøre inkl. de steder og personer, vi besøger. Udtale og ordforråd. Dialog,

Læs mere

Brystkræft. Mammografi et tilbud om undersøgelse for brystkræft.

Brystkræft. Mammografi et tilbud om undersøgelse for brystkræft. Undersøgelse for brystkræft Mammografi 1 Brystkræft Brystkræft er en alvorlig sygdom. Brystkræft rammer oftest kvinder over 50 år, men også yngre kvinder kan få brystkræft. Man kan dø af brystkræft. Hurtig

Læs mere

Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide

Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide April 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide På Akut

Læs mere

Hvad kan du gøre for ikke at få livmoderhalskræft?

Hvad kan du gøre for ikke at få livmoderhalskræft? Forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft 1 Livmoderhalskræft Livmoderhalskræft skyldes en virus. Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom. Livmoderhalskræft udvikles langsomt, tit over 10 15 år.

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart

Læs mere

Sundhed og Sygdom Dialogliste Dansk

Sundhed og Sygdom Dialogliste Dansk Sundhed og Sygdom Dialogliste Dansk Introduktion Titel: Sundhed og Sygdom (2.02) Eremitageløbet i Dyrehaven Speak (2.10) I dag er der meget fokus på sundhed. Det er der, fordi sundhed og det at leve sundt

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt

Læs mere

Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark

Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark DU1 modul 2 & 3 D e t S u n d h e d s v i d e n s k a b e l i g e F a k u l t e t ( FA K v e r s i o n ) Logotype: CMYK U/C Faculty of Health a

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven Skyggeforløb af patienter med ondt i maven 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Hvad er skyggemetoden?... 3 Fremgangsmåde... 3 Resultater... 4 Den faktiske ventetid... 4 Oplevelsen

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart

Læs mere

Afsnit 420. Gynækologisk Afdeling

Afsnit 420. Gynækologisk Afdeling 4 Afsnit 420 Gynækologisk Afdeling Indhold Velkommen til Gynækologisk Afdeling 3 Når du bliver indlagt 4 I gang igen efter operationen 8 Hjem igen 9 Praktiske oplysninger 10 Personlig rådgivning 12 Faciliteter

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog De fleste af os kender den situation, hvor vi efter en samtale med lægen kommer i tanke om alt det, vi ikke fik

Læs mere

Flygtninge og indvandrere på sygehus i Frederiksborg Amt

Flygtninge og indvandrere på sygehus i Frederiksborg Amt Flygtninge og indvandrere på sygehus i Frederiksborg Amt Denne pjece er skrevet til flygtninge og indvandrere for at fortælle om indlæggelse på et sygehus i Frederiksborg Amt. Hvad skal du gøre, hvis du

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til Medicinsk. Gastroenterologisk Ambulatorium

Patientinformation. Velkommen til Medicinsk. Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Afdeling Amager Hospital Amager Hospital Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Patientinformation Velkommen til Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium og Skopienheden Velkommen Velkommen

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Rettigheder og muligheder I Region Sjælland lægger vi vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt sprog. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Velkommen til Aarhus Universitetshospital

Velkommen til Aarhus Universitetshospital Brendstrupgårdsvej 100, Skejby Her er praktiske informationer, som kan hjælpe dig, i forbindelse med din indlæggelse på Aarhus Universitetshospital. Hvis du har spørgsmål, eller hvis der er noget, du vil

Læs mere

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl.

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. Som borger i Københavns Amt er de nærmeste fødesteder Amtssygehuset

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Rettigheder og muligheder I Region Sjælland lægger vi vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt sprog. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Velkommen til Aarhus Universitetshospital

Velkommen til Aarhus Universitetshospital P.P. Ørumsgade 11 Her er praktiske oplysninger, som kan hjælpe dig, i forbindelse med din indlæggelse på Aarhus Universitetshospital. Hvis du har spørgsmål, eller hvis der er noget, du vil vide mere om,

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 42 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 32% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital?

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital? Graviditet og fødsel 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende til omkring 21.000 fødsler om året. Uanset hvor du føder i regionen, ønsker vi at give dig de samme tilbud under din graviditet,

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

"50+ i Europa" Undersøgelsen af helbred, aldring og tilbagetrækning i Europa

50+ i Europa Undersøgelsen af helbred, aldring og tilbagetrækning i Europa 1 8 Husstands-ID Person-ID Interviewdato: Interviewer-ID: Respondentens fornavn: "50+ i Europa" Undersøgelsen af helbred, aldring og tilbagetrækning i Europa Spørgeskema som De selv skal udfylde Respondenter

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT Kasper og Nikoline an original screenplay by Lille Næstved FINAL DRAFT (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com Kasper og Nikoline SCENE 1: (INT)(VENTEVÆRELSE/SKOLEGANGEN)

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 59 Svarprocent: 45% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? 5 måneders

Læs mere

Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle

Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle Velkommen til refleksionsspillet om patienters værdige og respektfulde møde med sundhedsvæsenet. Fokus i spillet er, at få en konstruktiv dialog om hvordan sundhedsprofessionelle

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med medicin Originaltitel: Behandling af multi-organ bodily

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med gruppeterapi Originaltitel: Behandling af multi-organ

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 83 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 64% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Det er helt

Læs mere

Til forældre. der mister et spædbarn. på Rigshospitalet

Til forældre. der mister et spædbarn. på Rigshospitalet Til forældre der mister et spædbarn på Rigshospitalet Indholdsfortegnelse Opfølgende samtale 2 Svangreafdelingen 2 Neonatalklinikken 2 Socialrådgiver 3 Psykolog 3 Præst 3 Sundhedsplejerske 3 Fysiske forhold

Læs mere

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Hensigten med Mødestedet er at give nogle rammer for at patienter kan mødes og snakke om tingene i mere rolige omgivelser end i en travl afdeling.

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Retspsykiatrien

Dine rettigheder som patient i Retspsykiatrien Dine rettigheder som patient i Retspsykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et

Læs mere

Tilsynet i henhold til grundlovens 71 (2. samling) 71-tilsynet alm. del - Bilag 121 Offentligt. Psykiatrisk Afdeling. Psykiatrisk Afdeling

Tilsynet i henhold til grundlovens 71 (2. samling) 71-tilsynet alm. del - Bilag 121 Offentligt. Psykiatrisk Afdeling. Psykiatrisk Afdeling Tilsynet i henhold til grundlovens 71 (2. samling) 71-tilsynet alm. del - Bilag 121 Offentligt 1 Indhold 3 Velkommen 5 En plan for behandlingen 6 Værd at vide -om husorden 8 Hvilke rettigheder har jeg

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan få et indblik i dine skavanker.

Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan få et indblik i dine skavanker. Elektronisk journal Undervisningsbilag 3 til temaet: Loven, dine rettigheder og din e-journal Din helbreds-journal ligger på nettet Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Læge Vil du med indenfor?

Læge Vil du med indenfor? Sundhed og Sygdom Dialogliste - Dansk Introduktion Sundhed og Sygdom (01.12)Speak I dag er der meget fokus på sundhed. Det er der, fordi sundhed og det at leve sundt er en af de bedste måder at forebygge

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus. vejledning for patienter og pårørende. Patientrettigheder November 2008

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus. vejledning for patienter og pårørende. Patientrettigheder November 2008 Patientrettigheder November 2008 Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus Patientrettigheder vejledning for patienter og pårørende Gælder til 30. juni 2009 Frederikssund Hospital / Esbønderup Sygehus

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar)

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar) Bilag 10 Telefonsurvey med patienter Ønsker du at medvirke Ja 41 Nej 7 Kan ikke gennemføres 2 Træffes ikke efter 3 forsøg 8 Intet telefonnummer 11 I alt 69 Køn Kvinde 21 Mand 20 Median alder 44,5 år 21

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Eksistentielle overvejelser hos døende - et kvalitativt studie af døende kræftpatienter på danske hospices

Eksistentielle overvejelser hos døende - et kvalitativt studie af døende kræftpatienter på danske hospices Eksistentielle overvejelser hos døende - et kvalitativt studie af døende kræftpatienter på danske hospices Lene Moestrup, RN, cand. scient. san. PhD student, University of Southern Denmark Baggrund for

Læs mere

Patienttavler et værktøj til patientinddragelse

Patienttavler et værktøj til patientinddragelse Patienttavler et værktøj til patientinddragelse Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Patienttavler Baggrund Magnet Hospitals Baggrund Patient inddragelse Baggrund LUP 2012 Kontaktpersonsordningen Stuegang Udskrivningssamtale

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

"Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt"

Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt "Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt" Landsholdsspiller i håndbold Rikke Nielsen fortæller om at blive kræftsyg, samtidig med, at hun (uventet) blev mor til en datter med Downs syndrom Af Lene

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 70 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 54% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Velkommen til Aarhus Universitetshospital

Velkommen til Aarhus Universitetshospital Tage-Hansens Gade 2 Her er praktiske informationer, som kan hjælpe dig, i forbindelse med din indlæggelse på Aarhus Universitetshospital. Hvis du har spørgsmål, eller hvis der er noget, du vil vide mere

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

"50+ i Europa" Undersøgelsen af helbred, aldring og tilbagetrækning i Europa

50+ i Europa Undersøgelsen af helbred, aldring og tilbagetrækning i Europa 1 8 Husstands-ID Person-ID Interviewdato: Interviewer-ID: Respondentens fornavn: "50+ i Europa" Undersøgelsen af helbred, aldring og tilbagetrækning i Europa Spørgeskema som De selv skal udfylde Respondenter

Læs mere

Hvordan har du det med amning i det offentlige rum? Absolut fint! En god mor skærmen sit barn med et tyndt klæde så barnet kan få ro til amningen.

Hvordan har du det med amning i det offentlige rum? Absolut fint! En god mor skærmen sit barn med et tyndt klæde så barnet kan få ro til amningen. Region Nordjylland Anny Winther (Venstre) Jeg vil langt hellere forebygge at de komplicerede forløb og jeg tror det er billigere og moren kommer hurtigere til hægterne igen. samfundsborger hvis deres forældreskab

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Den tolkede samtale. - Udfordringer og muligheder. v. Projektleder Stina Lou (Region Midtjylland & MedCom)

Den tolkede samtale. - Udfordringer og muligheder. v. Projektleder Stina Lou (Region Midtjylland & MedCom) Den tolkede samtale - Udfordringer og muligheder v. Projektleder Stina Lou (Region Midtjylland & MedCom) Udfordringer i tolkede samtaler Forsinkelser Tidspres Er symptomer forstået korrekt Tolkens kvalifikationer

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Et tilbud der passer Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Hospitalerne, kommunerne og de praktiserende læger i Region Hovedstaden, august 2009 Et tilbud der passer Flere lever med

Læs mere