Buddhisme. Religionen der ikke er nogen religion. Men alligevel er en religion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Buddhisme. Religionen der ikke er nogen religion. Men alligevel er en religion"

Transkript

1 Buddhisme Religionen der ikke er nogen religion Men alligevel er en religion

2 Buddha Buddhismen har sin oprindelse i Indien omkring det 5. århundrede fvt. Ifølge buddhismen levede dengang "Den historiske Buddha", denne tidsalders første buddha. Han var prins og levede i overdådig luksus. Senere som voksen forlod han slottet og levede som asket. Han levede til sidst kun af ét riskorn om dagen. Hverken luksus eller fattigdom førte dog til lykke eller oplysning. Derfor tog han føde til sig, satte sig under et træ, bodhitræet, og mediterede for at finde sand oplysning. Da han havde prøvet at leve både som prins og fattig, forstod han, at vejen til lykke og oplysning var en "Middelvej". Buddha havde nemlig forstået, at den rette holdning til verden, hverken er at dyrke verden og leve i overflod eller at tage afstand fra verden. Derimod skal man finde en middelvej, hvor man hverken lader sig gribe af verden eller forkaster den. Denne middelvej kombineret med den rette indsigt vil føre til frelse og nirvana. På billedet ovenover ses Buddha omgivet af sine disciple, da han ved sin død overgik til nirvana. Buddhisme I buddhismen er målet at opnå en fuld erkendelse af verden. Dette kaldes at blive oplyst, og en person, der opnår oplysning, kaldes en buddha. Vejen til at blive oplyst og derved buddha er ved at følge Dharma, som er buddhismens leveregler. Buddhismen mener, at alt i verden er forgængeligt, det kalder man samsara, dvs. at intet bliver ved med at være, som det er lige nu. Vi fødes, ældes og dør. Venskaber opstår og forgår og alt forandrer sig hele tiden. Men der findes også noget uforgængeligt, som man kalder nirvana, uden for verden. Nirvana er en uforanderlig tilstand, der bare er. Man kan sige, at en buddha har indset og forstået, at der bag den foranderlige, menneskenes verden er en uforanderlig verden, det som vi i bogens indledning kaldte gudernes verden. Centrale trosforestillinger KARMA er den lov, der bestemmer, at alle levende væseners skæbne styres af de handlinger, de begår og af den vilje, hvormed de udfører handlingen. Både selve handlingen og det sindelag, der ligger bag, har betydning. ÅRSAGSKÆDEN er den buddhistiske lov om årsag og virkning, som er bestemmende for både verden og menneskers skæbne. Alt, der er sket, har sin årsag i fortiden og alt, hvad der sker i nutiden, vil få sin virkning i fremtiden. SAMSARA er den forestilling, at alle levende væsener er indfanget i et kredsløb af fødsel, død og genfødsel, hvor alt forandrer sig hele tiden.

3 REINKARNATION er forestillingen om, at det enkelte menneskes 'sjæl' eller 'bevidsthed' hele tiden genfødt i nye liv pga. samsara og karma. Dette holder først op når personen har opnået oplysning (er blevet buddha). NIRVANA er en tilstand uden for samsara. Nirvana er uforanderligt, og det er den tilstand en oplyst buddhist er i. Her bliver man ikke længere genfødt. BUDDHA er både navnet på den historiske Buddha, buddhismens grundlægger, og det er en titel, som betyder "den oplyste". BODHISATTVA er en buddhist, som er oplyst, men vælger at give afkald på nirvana, og i stedet lader sig genføde for at hjælpe alle levende væsener til oplysning. De fire ædle sandheder I Buddhas første prædiken til munkene, "Benarastalen", talte han om "De fire ædle Sandheder": Den første ædle sandhed om lidelsen Den anden ædle sandhed om lidelsens ophav Den tredje ædle sandhed om lidelsens ophør Den fjerde ædle sandhed om vejen til lidelsens ophør De fire ædle sandheder er opbygget som en lægelig diagnose. Først beskrives lidelsen. Fordi livet og alt andet er forgængeligt, men vi ønsker at fastholde det, oplever vi lidelse. Lidelsens ophav er netop, at vi vil fastholde, hvad vi ikke kan beholde. Det er vores begær. Men fordi lidelsen har et ophav, har den også et ophør. Selv lidelsen er forgængelig. Vejen ud af lidelsen er at opgive sit begær og i stedet følge den buddhistiske lære, Dharma. Enhver buddhist bør ideelt set følge den Otte-leddede vej, som "Middelvejen" også kaldes (se boksen "Buddha"): Den Otte-leddede Vej er: 1) ret anskuelse 2) ret beslutning 3) ret tale 4) ret handlen 5) ret levevis 6) ret bestræbelse 7) ret besindelse 8) ret koncentration. De otte led tolkes lidt forskelligt i de forskellige retninger inden for buddhismen. Levereglerne er også meget præget af de forskellige landes traditioner. Men det er normalt accepteret, at de fem

4 første leveregler er for alle, hvorimod de tre sidste først og fremmest er for munke og nonner, eller for særligt dedikerede lægfolk. TIDSLINJE fvt. Den historiske Buddha starter buddhismen og samler de første munke (se billedet tv.) fvt. Kong Asoka støtter og udbreder buddhismen i Indien 200 fvt. Stridigheder om buddhismens indhold: Theravadaog Mahayana-retningerne udspalter sig 100 fvt. Buddhismen spreder sig af silkevejen til Centralasien og Kina 300 Buddhismen kommer til Sydøstasien Ca. 520 Boddhidharma rejser fra Indien til Kina 600 Læren om "Det Rene Lands Buddhisme" opstår i Kina Ca. 650 Buddhismen etablerer sig i Tibet: Vajrayana-buddhismen opstår 1200 Buddhismen uddør i Indien 1578 Dalai Lama-institutionen påbegyndes 1800 Opstår der generelt i Vesten en interesse for østlige religioner, bl.a. på baggrund af kristne missionærers rejseberetninger. Man begynder at studere buddhistiske skrifter i Vesten 1893 Fransk kolonitid i Sydøstasien starter 1900 Folk i Vesten begynder at omvende sig til buddhismen og moderne buddhistisk inspirerede retninger, såsom teosofferne 1950 Kina invaderer Tibet 1959 Dalai Lama flygter fra Tibet til Indien 1960'erne De første egentlige buddhistiske centre opstår i Vesten, både blandt indvandrede buddhister og på baggrund af hippiebevægelsen Kommunisme i Vietnam får grupper af buddhister til at immigrere til blandt andet Danmark.

5 RETNINGER Alle buddhister er enige om de fire ædle sandheder, men buddhismen har flere retninger: THERAVADA er udbredt i buddhismens sydlige område: Sri Lanka og Sydøstasien. Theravada lægger vægt på at følge den første Buddhas belæringer og på klostertraditionen. MAHAYANA er udbredt i buddhismens østlige område: Kina, Japan og Vietnam. I Mahayanabuddhismen er bodhisattva'er meget vigtige. Klostertraditionen har en mindre betydning end i Theravada. VAJRAYAN er udbredt i buddhismens nordlige område: Tibet og Mongoliet. Vajrayana kommer fra Mahayanas filosofi, men tilføjer nogle flere ritualer, der hjælper buddhisten til oplysning. VIGTIGE TEKSTER LOTUS-SUTRA Mahayana-tekst fra 1. århundrede, der belærer om, at Buddha er bag hele universet, og at Buddha viser sig i verden på forskellige måder. Lotus-sutraen beskriver, at der er forskellige veje til at blive oplyst. HJERTE-SUTRA Kort, meget populær sutra, fra omkring 350. Hjerte- sutraen præsenterer Mahayana-buddhismens grundtræk. Hjertesutraen bæres ofte inde i en amulet som beskyttelse. Sutraen er meget svær at forstå, også for buddhister. Den beskriver, at verden ikke eksisterer uafhængig af vores opfattelse af den. Verden eksisterer ikke i sig selv. Det er igennem vores tænkning om verden, at den skabes. TROSBEKENDELSE Buddhismen har ikke nogen egentlig trosbekendelse, men for at markere, at man er buddhist kan man tage "de tre tilflugter" (se boksen "Fra vugge til grav"), hvor man siger, at: "jeg tager min tilflugt til Buddha, jeg tager min tilflugt til Dharma, jeg tager min tilflugt til Sangha". Mange buddhister reciterer denne tilflugt for sig selv for at bekræfte deres tilhørsforhold. BUDDHISTISKE RELIGIØSE FIGURER AVALOKITESVARA er en af de vigtigste bodhistattvaer. Han er ren medfølelse. I Kina er han dog blevet omdannet til en kvindelig form, nemlig Guan Yin, der betyder "Lykkens Gudinde". I vietnamesiske templer er der ofte en statue af Guan Yin. BODHIDHARMA var en indisk meditationsmester, kendt for at have startet Zen-buddhismen i Kina, hvor han kom til i starten af 500-tallet.

6 MAITREYA anses for at være den næste verdens Buddha, som Sakyamuni er denne tidsalders. Han bliver hos kineserne og vietnameserne ofte fremstillet som overvægtig, glad og omgivet af børn (se billedet). FRA VUGGE TIL GRAV FØDSEL Buddhismen har ikke noget særligt navngivningsritual. Men det er normalt at vietnamesiske buddhister i Danmark tager deres nyfødte børn med til templet. TILFLUGT På et tidspunkt i fem- til ti-års-alderen vil de fleste vietnamesiske buddhister tage "tilflugt til buddhismen". Ritualet udføres i templet, hvor der reciteres forskellige tekster, og personen lover at følge Buddha, Dharma og Sangha. Dvs. man lover at følge Buddhas eksempel, at leve efter den buddhistiske lære og at være en del af det buddhistiske fællesskab, Sangha. Ritualet slutter med, at man får klippet en lille tot hår af og får et nyt navn, der dog kun bruges, når man er i templet. ÆGTESKAB Buddhismen har ikke noget egentligt vielsesritual.

7 DØD For vietnamesiske buddhister er selve dødsøjeblikket vigtigt. Det er her overgangen fra et liv til et andet begynder. Det er ikke kun ens karma der har betydning for, hvad man bliver genfødt som. Hvis man husker på den buddhistiske lære, når man dør, sikrer man sig at ens sjæl får en god ny inkarnation - måske i "Det rene Land", som er et slags paradis, hvor man er omgivet af buddha'er. For at hjælpe den døende får man ofte en munk til at recitere sutraer ved dødslejet som påmindelse om den buddhistiske lære, Dharma'en. Man må også sikre sig at sjælen ikke holder fast i den døende krop og dens familie. Den afdøde får derfor et nyt navn, og familien må ikke vise overdreven stor sorg. I Danmark bliver mange buddhister begravet på en lokal kristen kirkegård. En munk foretager et lille ritual og holder en prædiken. Der lægges gaver i kisten. Nogle buddhister vælger at blive kremeret og få deres aske opbevaret i et tempel i Vietnam. BØN I buddhismen er målet ikke at have et godt forhold til guderne, men at have et rent og oplyst sind. Derfor vendes "bønner" indad. Man bruger forskellige formularer. En sådan formular, fx "Om Mani Padme Hum", kaldes et mantra, og det reciteres højt eller indvendigt, ofte i timevis. Et mantras betydning er meget symbolsk og derfor vanskeligt at oversætte. "Om Mani Padme Hum" henviser til forskellige dele af den buddhistiske lære, og når den reciteres koncentreres sindet således omkring dharmaen. HVERDAGENS RITUALER Hver søndag udføres der en ceremoni i templet. Det består i, at munken og lægfolk i kor reciterer hellige tekster på vietnamesisk eller nogle gange på kinesisk. Dette gøres til ære for Buddha, bodhisattvaer og andre hellige skikkelser. Munken holder ofte en efterfølgende prædiken. Ceremonien giver også anledning til at ofre penge, ris, frugt eller lignende til statuerne i templet. Man ofrer for at ære bodhisattvaerne og deres bedrifter. SYMBOLER DHARMA-HJULET - der minder om et skibsror med otte håndtag, symboliserer den buddhistiske lære, som den historiske Buddha formulerede i De fire ædle Sandheder. Dharma- hjulet ses ofte på klostrenes og templernes tagryg over indgangen, og det symboliserer således, at man træder ind på et område, hvor dharmaen er. LOTUSBLOMSTEN - vokser i vandet, hvor den har rødderne i det mudrede vand, men sin blomst smukt og rent over vandet. Lotusblomsten symboliserer, at dharmaen kan ændre ens liv fra at være et dårligt og 'mudret' liv til at være et godt og 'rent' liv. Det kan også symbolisere, at i en uretfærdig og lidelsesfuld verden er buddhismen et rent og retfærdigt frirum.

8 OM MANI PADME HUM Særligt i Tibet fungerer mantraer, som Om Mani Padme Hum, som symbol for buddhismen, og det indgraveres i sten, i klippevægge, på klostermure eller i kraniet af døde dyr, for derved at markere at landskabet, bjerget, klosteret eller dyret er buddhistisk. ÅRETS RITUALER Mange af de vietnamesisk-buddhistiske højtider er også fastlagt efter en månekalender og ikke en solkalender, som vi fx følger i Danmark, så festerne ligger på lidt forskellige tidspunkter hvert år. NYTÅRSFESTEN følger den kinesiske kalender og fejres derfor i slutningen af januar eller begyndelsen af februar. Her fejrer man tidens gang og overgangen fra det gamle år til det nye. BUDDHAS FØDSELS- OG OPLYSNINGSDAG fejres i april eller maj. Det er en vigtig dag for alle buddhister. Man fejrer Buddhas oplysning, som jo er forudsætningen for hele buddhismen. AFDØDES DAG fejres i august eller september. Denne dag ærer man afdøde slægtninge, da de stadig anses for at være en del af familien. EFTERÅRSFESTEN er en slags fastelavnsfest, hvor forældrene sætter børnene i centrum som godtgørelse for den tid, de ikke har sammen. Man pynter op med lanterner og spiser slik og kager. SÆRLIGE STEDER BUDDHAS VEJ For alle buddhister har Buddhas fødested (Lumbini, Nepal), stedet for Buddhas oplysning (Bodhgaya, Indien) og stedet for Buddhas første tale, Benares- talen (Varanasi, Indien) stor betydning, og mange buddhister valfarter hvert år til disse steder. PILGRIMSSTEDER Bjerge eller andre landskaber knyttes også til Buddha eller bodhisattvaer, og dermed bliver de vigtige pilgrimssteder. De kendteste er Kailash i Tibet og Fujiyama i Japan. ET BUDDHISTISK HJEM vil også ofte have et lille husalter, hvor der står statuetter af Buddha og af centrale bodhisattvaer. Dagen starter med at ofre frugt eller slik til disse statuer. Buddha og bodhisattvaer nyder så synet og duften af disse, der derfor efterfølgende kan spises af mennesker. TEMPLER OG KLOSTRE For de fleste buddhister er det lokale tempel helt centralt (se billedet). Særligt hvis det er beboet af munke eller nonner, for så fungerer templet også som kloster. Her kommer man for at ofre til bodhisattvaer eller for at meditere. Flere kommer også med gaver til munkene eller nonnerne, der lever af almisser. Buddhister kommer også til templet for at udføre særlige ritualer, hvor der oftest kræves en 'religiøs specialist', altså en munk eller en nonne.

9 Derudover har store klostre og templer betydning. Særligt de der tilhører ens egen tradition. Mange vietnamesiske buddhister i Danmark har været i Oslo eller Hannover, hvor der er store templer med flere munke. PAGODER der også kaldes stupaer, blev oprindeligt brugt som monumenter til opbevaring af urner med rester fra betydningsfulde religiøse personer. De bruges også både som dekoraktion ved templer eller klostre. Buddhister går omkring dem for at ære den afdøde, I Østen ses de ofte i landskabet, hvor de markerer, at dette område er buddhistisk. Pagodens form afspejler den mediterende Buddha, og dermed er en pagode en markering af, at her er Buddha og med ham den buddhistiske lære tilstede. MUNKE OG NONNER De fleste templer har en eller flere munke eller nonner tilknyttet. Deres funktion er at lede templets ritualer og at rådgive de buddhister, der besøger templet i hverdagen og til højtiderne. Ved de største templer og klostre er der også munke- og nonneaspiranter, dvs. folk der gerne vil være munk eller nonne. De kaldes for novicer. BUDDHISTER I DANMARK Der er omkring buddhister i Danmark hvoraf langt de fleste er af asiatisk herkomst. Hertil kommer, at mange danskere har konverteret til buddhismen i løbet af de sidste 30 år. Antallet af praktiserende buddhister er dog ikke så højt, hvorimod antallet af "kultur-buddhister" og sympatisører er langt højere. Der er omkring vietnamesiske buddhister i Danmark. Der er seks vietnamesiske templer i Danmark: Quang Huong i Århus og Van Hanh i Odense er de vigtigste, da der her også er tilknyttet munke. Derudover er der mindre templer i København, Aalborg, Esbjerg og Hjørring. SPISEREGLER Ideelt set er alle buddhister vegetarer, men i praksis spiser de fleste dog kød, men slagter det ikke af hensyn til karma. I Mongoliet og Tibet er klimaet så koldt, at det er umuligt at dyrke korn og grøntsager nok til en omfattende vegetarisme. I Tibet drikker munkene smør-te, der består af te, salt og smør. Denne te kan også blandes med tsampa, der er ristet og malet byg til en varm grød. I de vietnamesiske templer i Danmark bliver der efter søndagens ceremoni ofte serveret vegetarisk mad for alle deltagere. Det kan blandt mange andre retter være stegte nudler eller tofu. KLÆDEDRAGTER For buddhistiske lægfolk er der ikke nogen særlig klædedragt, der er påbudt. Men ved templerne kan der være særlige dragter, som man kan tage over sig inden man går ind i selve templet for at ofre eller meditere. Munke og nonner har derimod deres særlige dragt, der dog varierer i farve og tykkelse fra land til land. Det er et lystsiddende klæde uden ærmer, men som dækker hele kroppen.

10 Munke og nonner skiller sig derfor ud fra lægfolk, og de er nemme at kende, når de bevæger sig uden for klostrene. SPØRGSMÅL Om BUDDHISME TRO 1. Hvilke betydninger har navnet Buddha? 2. Hvad er en bodhisattva? 3. Hvad er karma? 4. Hvad er samsara? 5. Hvad er nirvana? 6. Hvor og hvornår levede Den historiske Buddha? 7. Hvorfor er målet ikke at blive en gud i buddhismen? 8. Hvilke er de værste "synder" i buddhismen? 9. Hvorfor er det godt at være munk eller nonne i buddhismen? 10. Hvordan er De fire Ædle Sandheder opbygget? 11. Hvordan stopper man sine genfødsler? RITUALER 1. Giv eksempler på cykliske ritualer i buddhismen. 2. Hvilke overgangsritualer er vigtige i buddhismen? 3. Nævn de fem bud i ritualet De tre Tilflugter. 4. Giv eksempler på hvad der ofres til statuerne i et buddhistisk tempel. 5. Beskriv den vietnamesisk-buddhistiske begravelse. HELLIGSTED 1. Hvad er en pagoda? 2. Hvorfor er templet vigtigt? 3. Hvordan foregår en messe i templet? 4. Hvor mange buddhistiske templer har vietnameserne i Danmark? HVERDAG 1. Hvad er meditation? 2. Nævn nogle berømte buddhister. 3. Hvad kaldes de buddhistiske leveregler med ét ord? 4. Giv et eksempel på, hvordan man kan bede til Buddha.

11 OS OG DE ANDRE 1. Hvor mange buddhister er der i Danmark? 2. Hvilket land stammer buddhismen oprindeligt fra? 3. Hvilke retninger er der inden for buddhismen? Forklar forskelle og ligheder på retningerne. 4. Hvilken form for buddhisme er fremherskende i Vietnam? OM AT VÆRE BUDDHIST 1. Hvad skal der til for at være en 'god' buddhist? Giv eksempler fra teksten. 2. Hvad betyder det, at der ikke findes nogen gud i buddhismen? 3. Hvilken betydning har genfødslen for en buddhist? 4. Hvorfor lever mange buddhister som vegetarer? 5. Hvorfor tror du, at målet for en buddhist ikke er at komme i himmelen? 6. Hvordan er buddhismens syn på andre religioner?

Hele min familie går meget op i buddhismen, men jeg er først selv

Hele min familie går meget op i buddhismen, men jeg er først selv En sej religion Hiep Pham og pigerne Lena Nguyen Thanh Tam og Nhu-mai Huynh ( Mai ) bor i Aarhus. Deres forældre kom til Danmark som flygtninge, men Hiep, Lena og Mai er alle født i Danmark. De taler flydende

Læs mere

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

Tema 13 Øst-religioner - hinduisme og buddhisme Begreber Østens religioner indiske hinduismen buddhismen jainismen sikhismen kinesiske

Tema 13 Øst-religioner - hinduisme og buddhisme Begreber Østens religioner indiske hinduismen buddhismen jainismen sikhismen kinesiske Tema 13 Øst-religioner - hinduisme og buddhisme Du skal vide det vigtigste om de to største østlige religioner, hinduismen og buddhismen: hovedpersoner, guder og religiøse begreber og lære. Du skal kunne

Læs mere

INTRODUKTION til BUDDHISMEN

INTRODUKTION til BUDDHISMEN INTRODUKTION til BUDDHISMEN PHENDELING TRYK Getsulma Tenzin Drolkar og PHENDELING- Center for Tibetansk Buddhisme 2007 Det er ikke tilladt at kopiere hele eller dele af dette hæfte uden tilladelse fra

Læs mere

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal 4 Ædle Sandheder Alt indebærer lidelse (eller elendighed) Lidelser har en årsag Der findes en tilstand uden lidelse Der er en vej til lidelsernes ophør Alt i Buddha's

Læs mere

INTRODUKTION til BUDDHISMEN

INTRODUKTION til BUDDHISMEN PHENDELING Center for Tibetansk Buddhisme INTRODUKTION til BUDDHISMEN 2 INTRODUKTION til BUDDHISMEN PHENDELING TRYK 3 Getsulma Tenzin Drolkar og PHENDELING- Center for Tibetansk Buddhisme 2007 Det er ikke

Læs mere

Den buddhistiske tilflugt

Den buddhistiske tilflugt Den buddhistiske tilflugt Af Merete Boe Nielsen Tilflugt handler om, hvor vi søger vores lykke, og begrebet er grundlæggende i buddhismen. Det gælder for alle buddhister, ligegyldig hvilken buddhistisk

Læs mere

Læseplan for Religion

Læseplan for Religion Formål Læseplan for Religion Formålet med religionsundervisningen er At styrke elevernes identitet og deres syn på fremtiden. At eleverne skal opnå en viden om deres egen religion og have kendskab til

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Opgaven kræver farver.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Opgaven kræver farver. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Kristendom 4. - 5. klasse Religiøse symboler 1. Fælles gennemgang: Opgaven kræver farver. Udlever opgaverne og lad eleverne kigge på de forskellige symboler. Spørg dem

Læs mere

Bodanath stupa en i Kathmandu, Nepal symbol på Nirvana. 4 Ædle Sandheder

Bodanath stupa en i Kathmandu, Nepal symbol på Nirvana. 4 Ædle Sandheder Bodanath stupa en i Kathmandu, Nepal symbol på Nirvana 4 Ædle Sandheder Alt indebærer lidelse (eller elendighed) Lidelser har en årsag Der findes en tilstand uden lidelse Der er en vej til lidelsernes

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Når døden er en overgang Et menneskes liv består af mange overgange, hvor vi går fra én tilstand til en anden. Overgangene markerer, at en person har bevæget sig fra ét sted i livet til et andet: Vi bliver

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kampen om verdensreligionerne. Nedenfor finder du ordkort og opgaveplade i to versioner en let

Læs mere

Stupaen et symbol på sindets natur

Stupaen et symbol på sindets natur Stupaen et symbol på sindets natur Af Manfred Seegers Stupaer er monumenter for verdensfred. Gennem deres perfekte form udtrykker strukturerne sindets klare natur erkendelsen. De er blevet bygget i Asien

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Kort introduktion til buddhisme

Kort introduktion til buddhisme Kort introduktion til buddhisme Shomon Pia Trans shomon@tendai.dk, www.shomon.dk Dette materiale kan frit anvendes til undervisningsformål i skoler og gymnasier. Anden anvendelse, herunder kommerciel anvendelse,

Læs mere

Buddhismen. Dharma'en er Buddha Sakyamunis anvisninger, som han videregav efter sit Nirvana. Buddha's Dharma oversættes ofte som Buddha's Lære.

Buddhismen. Dharma'en er Buddha Sakyamunis anvisninger, som han videregav efter sit Nirvana. Buddha's Dharma oversættes ofte som Buddha's Lære. Buddhismen Buddhas Lære kaldes Dharma Dharma'en er Buddha Sakyamunis anvisninger, som han videregav efter sit Nirvana. Buddha's Dharma oversættes ofte som Buddha's Lære. Dharma er et sanskrit ord, som

Læs mere

Hjertesūtraen. Dansk nyoversættelse ved Bjarne Wernicke Olesen 1. Visdommens Fuldendelses Hjertesūtra. 2. (OṂ) Ærbødig hilsen til Den Alvidende!

Hjertesūtraen. Dansk nyoversættelse ved Bjarne Wernicke Olesen 1. Visdommens Fuldendelses Hjertesūtra. 2. (OṂ) Ærbødig hilsen til Den Alvidende! Hjertesūtraen Dansk nyoversættelse ved Bjarne Wernicke Olesen 1 Visdommens Fuldendelses Hjertesūtra. 2 (OṂ) Ærbødig hilsen til Den Alvidende! 3 Således har jeg 4 hørt: På et tidspunkt opholdt Den Ophøjede

Læs mere

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011 Buddhisme i Danmark. To måneder i Danmark gået, og jeg i Taiwan blevet budt velkommen hjem igen - det varmer. Det har været godt at møde familie og venner og folk i mange sammenhænge. Det var godt at overveje

Læs mere

De 3 fartøjer til befrielsen

De 3 fartøjer til befrielsen De 3 fartøjer til befrielsen Tenga Tulku ordinerer Lama Tendar som munk i Kathmandu, marts 1984 Mula-sarvasti-vada Munke- og nonne-ordenen, som er en vigtig institutionel del af Karma Kadjy traditionen,

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Dharma Dhrishti Issue 1, Spring 2009

Dharma Dhrishti Issue 1, Spring 2009 BUDDHISM I VESTEN Dzigar Kongtrul Rinpoche Mine tanker om buddhismen i Vesten har ændret sig gennem årene. På nuværende tidspunkt er jeg meget positiv og optimistisk. Ikke, at jeg var skeptisk eller tvivlende

Læs mere

Buddhas lære og den tibetanske buddhisme

Buddhas lære og den tibetanske buddhisme Buddhas lære og den tibetanske buddhisme De tre virkelighedsdimensioner og symbolernes betydning Afsnittet De tre virkelighedsdimensioner og symbolernes betydning (s. 9-11) er meget udmærket, både fordi

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG DØDEN SOM EN OVERGANG OPGAVE TIL: TIR NAN OG PUNKT 3 Hvad sker der, når vi dør? Døden er fravær af liv. Livet er en forudsætning for døden. Det, der ikke er eller har været i live, kan heller ikke dø.

Læs mere

BUDDHISTISK UNIVERSITET Efterår 2014

BUDDHISTISK UNIVERSITET Efterår 2014 BUDDHISTISK UNIVERSITET Efterår 2014 Studieprogram i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme BUDDHISTISK UNIVERSITET i Phendeling - Center for Tibetansk Buddhisme blev etableret i 2008 på initiativ af

Læs mere

Den buddhistiske teori om et ikke- selv

Den buddhistiske teori om et ikke- selv Den buddhistiske teori om et ikke- selv - en kritisk analyse af den buddhistiske menneskeopfattelse Henrik Lydholm Stud.mag. i Historie og Filosofi Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

Introduktion til buddhisme

Introduktion til buddhisme Introduktion til buddhisme Shoken Pia Trans pia.trans@lotus-sangha.dk http://www.shoken.dk Dette materiale kan frit anvendes til undervisningsformål i skoler og gymnasier. Anden anvendelse, herunder kommerciel

Læs mere

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen.

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2016. Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Skærtorsdag er en dag hvor der skete meget i Jesu liv. Jesu er i Bethania hvor han har overnattet

Læs mere

Årsplan - RELIGION - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/ Oure Friskole. Marina Andersen

Årsplan - RELIGION - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/ Oure Friskole. Marina Andersen Årsplan - RELIGION - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/2019 - Oure Friskole Marina Andersen Eleverne skal i faget religion tilegne sig viden og færdigheder, der gør dem i stand til at forstå og forholde sig til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution Skive Viborg HF og VUC (Viborg afdeling) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

Religionernes spiseregler

Religionernes spiseregler Religionernes spiseregler Stinna Ahrenst Omtalen af, hvad der er rent og urent, og hvad man må spise og ikke må spise, findes i alle fem hovedreligioner Inden for alle religioner spiller begreberne renhed

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

Forord Introduktion Buddhas vej til Danmark Buddhistiske grupper i Danmark Afslutning: dansk dharma

Forord Introduktion Buddhas vej til Danmark Buddhistiske grupper i Danmark Afslutning: dansk dharma I N D H O L D.............................................5 1 Introduktion......................................10 2 Buddhas vej til Danmark............................20 Fra inspiration til skrivebordsbuddhisme....................20

Læs mere

Beskrivelse af trossamfundet Nagapoosani amman som trosretningen

Beskrivelse af trossamfundet Nagapoosani amman som trosretningen Beskrivelse af trossamfundet Nagapoosani amman som trosretningen Vi er et trossamfund, som tror på Nagapoosani amman(en af de hinduistiske guder). Læregrundlaget stammer fra en gren af Hinduismen. Trossamfundet

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Omvendelse. »Og tror ikke på jer selv og sagde: Vi have Abraham til Fader (Mt 3: 9)

Omvendelse. »Og tror ikke på jer selv og sagde: Vi have Abraham til Fader (Mt 3: 9) Omvendelse Den bibelske omvendelse udgør ikke en holdningsændring fremmes af den menneskelige bevidsthed. Integrerer et liv før mænd siger et andet aspekt af det kristne liv, ikke anger fremmes af evangeliet.

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

eller Juveler i betydningen: de 3 kostbare skatte

eller Juveler i betydningen: de 3 kostbare skatte Om Tilflugt Buddha Sakyamuni. 1 De 3 Ædelsten, eller Juveler i betydningen: de 3 kostbare skatte Ud fra sin oplyste tilstand formulerede Buddha Sakyamuni sin lære, kaldet Buddha-Dharma eller blot Dharma'en

Læs mere

BUDDHISTISK UNIVERSITET Efterår 2013

BUDDHISTISK UNIVERSITET Efterår 2013 BUDDHISTISK UNIVERSITET Efterår 2013 Studieprogram i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme BUDDHISTISK UNIVERSITET i Phendeling - Center for Tibetansk Buddhisme blev etableret i 2008 på initiativ

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17. Bruger Side 1 20-09-2015 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17. Når døden rammer livet. I september måned fejrer vi høsten, at den er kommet i hus, og i år var det sen høst

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2012-2013 Institution VUC Vest Esbjerg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Religion C (HFE)

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG TIR NAN OG Punkt 1 Se filmen Punkt 2 Tal om filmen i gruppen TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Punkt 3 Læs teksterne nedenfor om forskellige opfattelser af, hvad der sker, når vi dør. Svar på de spørgsmål,

Læs mere

Bilag 1. Transskription af interview med Kirsten. I: interviewer K: Kirsten

Bilag 1. Transskription af interview med Kirsten. I: interviewer K: Kirsten Bilag Bilag 1 Transskription af interview med Kirsten I: interviewer K: Kirsten O: Observatør I: Jamen altså, vi skriver om det her med buddhistiske traditioner i den vestlige verden, og det har ligesom

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013-2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-enkeltfag Religion

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

Herren Gautama Buddha.

Herren Gautama Buddha. Herren Gautama Buddha. Var Visdommens og realismens store lærer. Han har i mange år medvirket ved den ældgamle Wesak-fest i Østen, hvor Han kanaliserede en dual kraftstrøm af Goodwill fra Den Planetariske

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Tir Nan Og Punkt 1 Se filmen Punkt 2 Tal om filmen i gruppen TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Punkt 3 Læs om forskellige opfattelser af hvad der sker, når vi dør i teksterne nedenfor. Svar på de spørgsmål,

Læs mere

De 3 fartøjer til befrielsen

De 3 fartøjer til befrielsen De 3 fartøjer til befrielsen Rumtek Kloster i Sikkim, Indien Mula-sarvasti-vada Munke- og nonne-ordenen, som er en vigtig institutionel del af Karma Kadjy traditionen, hedder Mula-sarvasti-vada på sanskrit

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

P R O G R A M F O R Å R

P R O G R A M F O R Å R PROGRAM FORÅR 2019 LAKHA RINPOCHE LAKHA RINPOCHE FORTÆLLER OM SIT LIV Det er forbundet med meget stor glæde og taknemmelighed for Phendeling at arrangere denne aften med Lakha Rinpoche, hvor han vil fortælle

Læs mere

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag.

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i: Religion B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes på mailadressen: ma@kvuc.dk Med venlig hilsen Mads Aamand Hansen Hvis du

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 1 7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Denne solbeskinnede

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2018 Horsens

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

Forord... 7 Første del... 10

Forord... 7 Første del... 10 Indhold Forord... 7 Første del... 10 Videnskaben - om verden... 11 Universets skabelse... 11 Big Bang teorien... 13 Alternative teorier... 15 Universets skæbne?... 19 Galakserne... 20 Stjernerne... 22

Læs mere

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser.

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser. Årsplan 6-7. klasse 2016/2017 Eleverne har 2 lektioner om ugen i skoleåret. I faget religion vil der i løbet af året bliver arbejdet med nedenstående temaer. Undervisningen er bygget op omkring clio online

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 Matt 22,34-46 s.1 Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 LIVETS MENING Hvad er meningen? Hvad i al verden er meningen? Hvad er livets mening? Mange vil sige, at der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. 19-10-2014 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. En juni dag i 1767 kæmpende en kvinde for sit barn og sit liv i fødselsveer. I den stråtækte gård i Munklinde var familien

Læs mere

I Buddhas fodspor. Pilgrimsrejse 2018

I Buddhas fodspor. Pilgrimsrejse 2018 Pilgrimsrejse 2018 I Buddhas fodspor En åndeligt guidet tur gennem de 4 mest betydningsfulde steder i Buddha Shakyamunis liv. Indien og Nepal 27. sep. - 18. okt. 2018 Pilgrimsrejsen ledes af Venerable

Læs mere

Kristi himmelfart. B Luk 24,46-53 Salmer: I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget

Kristi himmelfart. B Luk 24,46-53 Salmer: I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget Kristi himmelfart. B. 2018. Luk 24,46-53 Salmer: 355-253-259 257-472-251 I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget centralt omkring Jesus. Det er valfartsteder den dag i dag,

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2016 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2016. Tekst. Matt. 5,13-16 Vi er fælles om livet og om det at være mennesker. Vi er fælles om at smage livet med alle dets nuancer af surt og sødt, af

Læs mere

a) Den tredje Dalai lama, b) Atisha og c) Lama Tsonghapa

a) Den tredje Dalai lama, b) Atisha og c) Lama Tsonghapa a) Den tredje Dalai lama, b) Atisha og c) Lama Tsonghapa ad a) Tredje Dalai Lama 1543-1588. Den tredje Dalai Lamas biografi står i bogen side 3, og jeg vil opfordre jer til at læse den derhjemme. Som de

Læs mere

1.6. STATISTIK OVER BUDDHISTISKE TROSSAMFUND

1.6. STATISTIK OVER BUDDHISTISKE TROSSAMFUND 1.6. STATISTIK OVER BUDDHISTISKE TROSSAMFUND 1.6.A. TABEL Navn Medlemstal 2009 Medlemstal 2008 Medlemstal 1999 Buddhistiske menigheder Karma Kadjy Skolen 550 1000 1100 Karmapa-Trust Sangye Tashi Ling 108

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Ritualer i brug i Øsal Ling

Ritualer i brug i Øsal Ling Ritualer i brug i Øsal Ling Tibetansk Buddhismen indeholder et væld af ritualer og ritualistiske meditationer. I det følgende har vi prøvet kort at beskrive nogle få, der er væsentligst I Øsal Lings regi.

Læs mere

PHENDELING. Center for Tibetansk Buddhisme

PHENDELING. Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING Center for Tibetansk Buddhisme Phendelings Program Forår 2014 INTRODUKTION NY OG NYSGERRIG? ved Lisbet Rasmussen, Kent Handlos og Ebbe Losang Er du "ny" eller vil du bare gerne undersøge, om

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Prædiken til Midfaste søndag 2016 Tekster: 2.Mosebog 16, Peters brev 1, Johannesevangeliet 6,24-37

Prædiken til Midfaste søndag 2016 Tekster: 2.Mosebog 16, Peters brev 1, Johannesevangeliet 6,24-37 Prædiken til Midfaste søndag 2016 Tekster: 2.Mosebog 16,11-18 - 2. Peters brev 1,3-11 - Johannesevangeliet 6,24-37 Prædiken I indledningen i dag nævnte jeg startsalmen. I den salme digtede Kingo som skrev

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

OM TROEN PÅ FRELSE SCHOOL OF CULTURE AND SOCIETY AARHUS UNIVERSITY ANDERS-CHRISTIAN JACOBSEN 26 MAY 2018 PROFESSOR WITH SPECIAL RESPONSIBILITIES

OM TROEN PÅ FRELSE SCHOOL OF CULTURE AND SOCIETY AARHUS UNIVERSITY ANDERS-CHRISTIAN JACOBSEN 26 MAY 2018 PROFESSOR WITH SPECIAL RESPONSIBILITIES OM TROEN PÅ FRELSE OM TROEN PÅ FRELSE Trosbekendelsen Fra skabelse til fuldendelse Syndernes forladelse Kødets opstandelse Det evige liv Origenes Augustin Luther Frelse et nutidigt perspektiv DEN APOSTOLSKE

Læs mere

Hvem heler Gud? lidelsens udfordring. v. Frank Risbjerg Kristensen

Hvem heler Gud? lidelsens udfordring. v. Frank Risbjerg Kristensen Hvem heler Gud? lidelsens udfordring v. Frank Risbjerg Kristensen Gud er min hyrde, jeg er tryg I fredstider Når tilliden til Gud vælter Gud er min hyrde, jeg er tryg; Han sørger for mig nat og dag Han

Læs mere

* betyder at sammen synges i Rødding 1030, men ikke i Lihme

* betyder at sammen synges i Rødding 1030, men ikke i Lihme Tekster: Sl 110,1-4, ApG 1,1-11, Mark 16,14-20 Salmer: 257 Vaj nu 251 Jesus himmelfaren * 261 Halleluja for lysets 254 Fuldendt 438 Hellig * 250 v.5 Mellem engle * 260 Du satte * betyder at sammen synges

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart.

I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart. I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart. Den står klar. Tung er den, således at den hæmmer min bevægelsesfrihed.

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Tendai Buddhistisk Weekendkursus på Dharmacentret i Slagslunde - Program

Tendai Buddhistisk Weekendkursus på Dharmacentret i Slagslunde - Program Tendai Buddhistisk Weekendkursus på Dharmacentret i Slagslunde - Program Fredag den 10. juni 2016 15.00 17.00 Ankomst 17.00 17.40 Shomon / Kosei Hondo Åbningsceremoni, velkomst 17.40 18.00 Chizen Hondo

Læs mere

Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med

Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med henblik på at give en dybere forståelse for hvad Ramadanen handler om og vejleder til en bedre/sundere faste. Samt til

Læs mere

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl Adventskransens fire lys symboliserer de fire adventssøndage inden jul. Levende lys hører adventstiden til, fordi julen ifølge kristendommen handler om, at Jesus kom til jorden som verdens lys - at han

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Alle Helgens Dag Salmevalg 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus

Læs mere

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen Praktisk info: Foredragene er alle ledsaget af billeder og rekvisitter. Pris efter aftale. Kontakt: Tine Elisabeth Larsen Røntoftevej 48A, 2870 Dyssegård.

Læs mere

vi lærer og vi lærer af vore erfaringer der sker noget en hændelse en handling og vi får erfaringer

vi lærer og vi lærer af vore erfaringer der sker noget en hændelse en handling og vi får erfaringer Da Jesus så skarerne, gik han op på bjerget og satte sig, og hans disciple kom hen til ham. Og han tog til orde og lærte dem:»salige er de fattige i ånden, for Himmeriget er deres. Salige er de, som sørger,

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Studie 18. Kristen adfærd

Studie 18. Kristen adfærd Studie 18 Kristen adfærd 97 Åbningshistorie Spørgsmål, der skræmmer livet af mig: Hvilke film er det ok at se? Hvad er der galt med det tøj, jeg har på? Er der noget galt med min musik beskriver den ikke

Læs mere