Manual til Bakteriemysteriet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual til Bakteriemysteriet"

Transkript

1 Manual til Bakteriemysteriet SPILLETS FORMÅL Dette spil er udviklet med et overordnet tema og en række minispil. Formålet med spillet er at udvikle et IT-læringsmiljø om multiresistens, som skal illustrere, hvordan de gymnasiale naturvidenskabelige fag bruges i frontforskningen. Projektet skal afdække, om IT kan understøtte elevernes læring ved problembaseret undervisning og ved at visualisere udvalgte dele af stoffet. Læringsmiljøet skal kunne inddrages i den almindelige undervisning i de naturvidenskabelige fag på de gymnasiale uddannelser, og der udvikles undervisningsforløb, hvori spillets temaer indgår. SÅDAN INSTALLERES SPILLET (PC / MAC) Spillet kan downloades fra og vi anbefaler, at eleverne henter det inden timen, så de ikke overbelaster skolens netværk og har tid til at løse eventuelle problemer. Det er vigtigt, at eleverne har opdateret Java, når de spiller spillet. Windows: Spillet hentes som et zip-komprimeret arkiv og skal pakkes ud før det kan bruges. Udpak arkivet ved at højreklikke på arkivet og vælge "Udpak alle". Programmet kan derefter startes ved at dobbeltklikke på "bakteriemysteriet.exe". Mac OS X: Spillet hentes som en app. Dobbeltklik på den hentede fil for at køre programmet. MANGLENDE RETTIGHEDER (WINDOWS) Hvis programmet ikke kan starte, eller hvis programmet ikke kan gemme spillerens svar, kan det være på grund af manglende rettigheder. Dette kan i nogle tilfælde løses ved at køre programmet som administrator. Dette gøres ved at højreklikke på programmet og vælge Kør som administrator. Hvis denne funktion ikke er tilgængelig, er du nødt til at tage kontakt til din systemadministrator.

2 TILLAD PROGRAMMER IKKE HENTET FRA APP STORE (MAC OS X) 1. Hent spillet fra 2. Åbn Finder og gå til Downloads 3. Åbn spillet ved at højreklikke og vælge åbn med Jar Luancher SPILLETS OPBYGNING Spillet er bygget op af et antal minispil, som hver især anskueliggør anvendelsen af gymnasiale naturvidenskabelige fag igennem en problemstilling. Det overordnede tema for spillet er multiresistens, og spillet er opbygget med en teoridel og en problembaseret del. Derudover inddrager spillet også samfundsmæssige perspektiver. Fra start til slut skal eleven sætte sig ind i den teoretiske baggrund, der er nødvendig for at forske i multiresistens. Derudover skal eleven kunne arbejde tværfagligt, idet flere af minispillene er tværfaglige. Imellem hvert af minispillene er der en videosekvens, som beskriver, hvordan de enkelte opgaver i minispillene kan sættes ind i en større sammenhæng. Det er

3 muligt at låse op for alle minispil under Indstillinger i øverste venstre hjørne, men dette kræver koden letmefree. Ligeledes kan afspilning af video slås fra også under indstillinger, men dette kræver koden nomorewaiting. Løsningerne til spillet findes i slutningen af dette dokument.

4 1 BAKTERIECELLEN/ HVAD ER BAKTERIER? INDBLIK I BAKTERIECELLEN Dette minispil er udformet som et puslespil og giver en grundlæggende introduktion til de vigtigste komponenter i bakteriecellen. Organeller og andre vigtige komponenter introduceres og beskrives. Det er vigtigt, at eleven læser beskrivelsen for senere at være i stand til at svare på spørgsmålene i spillet. Pointsystemet er dels baseret på tid (timeren kan ikke ses af eleven) og dels baseret på elevens evne til at svare rigtigt i første forsøg. 1.1 WALKTHROUGH Læs introteksten, og kør herefter musen henover de forskellige komponenter i cellen for at læse om deres funktion. Placer boksene med komponentnavnene på de rette komponenter. Herefter skal der svares på multiple choice spørgsmål om den enkelte komponent. Hvis der svares forkert, fjernes den forkerte svarmulighed, og der kan svares igen. Vær opmærksom på, at tiden, der bruges på hvert enkelt svar, også har indflydelse på pointscoren. Svar til sidst på et spørgsmål om de fagudtryk, der bruges til at beskrive bakteriecellens form. 1.2 IDEER TIL LÆRING En del af spørgsmålene kan besvares ved, at eleven grundigt har læst den beskrivende tekst for de enkelte komponenter. Her kan det være nyttigt at tage notater til en tekst. Det kan også være nyttigt, at eleverne hører hinanden i de enkelte beskrivelser af cellekomponenterne. Cooperative Learning kan bruges med udgangspunkt i de vigtigste pointer om de forskellige cellekomponenter og deres placering. 1.3 OBS Det er vigtigt at undgå, at eleven bare gætter og svarer forkert, indtil det rigtige svar rammes. Forkerte svar vil resultere i en lavere score, men det kan være fristende at gætte fremfor at læse sig frem til et kvalificeret svar. Pointscoren er knyttet til tid, og eleven skal derfor på forhånd være rustet til at svare både rigtigt og hurtigt. Hvis eleven først her skal bruge tid på at læse sig frem til det rigtige svar, vil det altså gå ud over scoren. De rigtige svar kan findes sidst i dokumentet.

5 2 KEMISKE BINDINGER/ KEMISKE BINDINGER I BAKTERIECELLEN Spillet beskæftiger sig med de kemiske bindinger og funktionelle grupper, der findes i cellekomponenterne, som eleven har stiftet bekendtskab med i minispil 1. Spillet indeholder en række spørgsmål, som besvares med fritekst, og der er god hjælp at hente i spillets beskrivende tekst. 2.1 WALKTHROUGH Når musen føres henover en cellekomponent på illustrationen eller en boks med komponentens navn, kommer et spørgsmål med en tilhørende illustration frem. Hvis eleven ikke svarer korrekt på 3 forsøg, præsenteres tre svarmuligheder, som kan være en hjælp for eleven. Til sidst i spillet skal eleven spille et aktionpræget spil (ved at klikke på boksen proteinsyntese ), hvor der skal samles aminosyrer til proteinsyntesen. 2.2 LÆRING Spillet forudsætter kendskab til funktionelle grupper og kemiske bindinger. Derfor kan det være en idé forud for spillet at gennemgå begreber som: hydrogenbindinger, peptidbindinger, esterbindinger, 1,4- og 1,6-bindinger, aminer (primær, sekundær, tertiær) og carboxylsyregrupper. Desuden er der enkelte spørgsmål, som handler om beregning af mængder og masser, molare masser og omregning til milli- og mikrogram. 2.3 OBS Når friteksten skal indtastes i svarboksen, er det vigtigt, at stavningen er korrekt, ellers genkender spillet ikke svaret.

6 3 BAKTERIEVÆKST/ NÅR ÉN BLIVER TIL MANGE! BAKTERIEVÆKST 3.1 WALKTHROUGH Spillet starter med en introduktion til differentialligninger. Ideen her er at give eleven et indblik i praktiske anvendelser af denne type funktioner. Efter en teoretisk introduktion og en enkelt opgave, hvor eleven skal analysere en ligning (svar kan findes her), skal eleven spille en aktionbaseret sekvens, hvor forskellige vækstfremmende og hæmmende faktorer kommer i spil. Herefter skal eleven endnu engang svare på et spørgsmål om de matematiske funktioner i spillet og slutteligt tilpasse en vækstkurve ved at ændre på variable i funktionen. 3.2 OBS Det er vigtigt, at eleven er opmærksom på, at de vækstfremmende og hæmmende faktorer, der præsenteres i spillet (næring, antibiotika etc.), er de samme, som er repræsenteret matematisk i de funktioner, der arbejdes med i spillet. På denne måde konkretiseres delelementer i de matematiske funktioner således, at de kan knyttes til noget virkeligt.

7 4 MIKROSKOPI/ UNDER LUPPEN MIKROSKOPI. Spillet handler om mikroskopi. Med udgangspunkt i 2 forskellige linser (konkav og konveks) skal eleven foretage udregninger ud fra parametre som brydningsindeks og radius. Ydermere skal eleven rekonstruere lysets brydning i de to typer af linser. 4.1 WALKTHROUGH Eleven bruger de oplyste egenskaber for de forskellige linser til at svare på spørgsmålene. Hvis det ikke lykkes at svare korrekt på tre forsøg, fremkommer tre svarmuligheder, der kan hjælpe eleven. De rigtige svar kan findes sidst i dokumentet. Dernæst skal eleven bruge musen til at trække lysstråler på plads, så lysets brydning stemmer overens med den måde, de to linser hver især bryder lys. 4.2 LÆRING Spillet forudsætter, at eleven har kendskab til de basale egenskaber for linser og brydning af lys. Derudover skal eleven også kunne bruge radius og brydningsindeks i simple beregninger. Det vil være en god ide på forhånd at have gennemgået forskellige linser, illustrationer af, hvordan lyset opfører sig og brydes i de forskellige linser og eventuelt have diskuteret, hvad forskellige typer af linser typisk bruges til og hvorfor. Derudover er det en fordel, hvis eleven kender de grundlæggende principper bag et mikroskops funktion (primært bright field). 4.3 OBS I den del af spillet, hvor lysets brydning skal genskabes, skal de enkelte lysstråler forbindes til linsen ved at trække strålen hen til linsen og klikke på dét røde felt, hvor man mener den hører til.

8 5 MASSESPEKTROMETRI/ MASSESPEKTROMETRI SHERLOCK HOLMES PÅ PROTEIN-NIVEAU 4.1 WALKTHROUGH Spillet beskæftiger sig med massespektrometri, og hvordan dette bruges inden for mikrobiologien. For at give eleven et indtryk af massespektrometriens anvendelsesmuligheder starter spillet med en række opgaver om sammenhængen imellem energi, bølgelængder og frekvens. (Svarene kan findes her). Dernæst skal eleven ændre på indstillingerne i et virtuelt massespektrometer for at opnå et brugbart resultat. (De optimale indstillinger findes her). 4.2 LÆRING Fordi massespektrometri (MS) er et rimeligt komplekst arbejdsredskab, forsøger spillet at give eleven en mulighed for at afprøve teknikken mere hands on. Der er dog stadig en hel del fysik og matematik i spil, så det er vigtigt, at disse koncepter er forstået således, at indstillingen af det virtuelle MS er funderet i fornuftige overvejelser i stedet for, at eleven blot prøver sig frem. Det kan desuden være en god idé at arbejde med analyse af nogle simple MSgrafer.

9 6 ANTIBIOTIKA/ DET TUNGE SKYTS ANTIBIOTIKA I spillet skal eleven konstruere et antibiotikamolekyle. Indledningsvist fortælles om antibiotika og resistens, og dernæst skal eleven bruge en værktøjskasse til at bygge organiske molekyler. 6.1 WALKTHROUGH Spillet startes ved at klikke på det membranbundne protein (PBP) i illustrationen og herefter læses om antibiotika og resistens. For at bygge antibiotikamolekylet trækkes de enkelte komponenter (funktionelle grupper, benzenringe etc.) ind i den store boks. Molekylet kan fjernes ved at trykke på reset, og det endelige resultat kan tjekkes ved at klikke på færdig. Molekylet opbygges trinvist, så det er nemmere for eleven at overskue de enkelte trin frem for konstruktionen af ét stort, komplekst molekyle. De rigtige svar kan findes sidst i dokumentet. 6.2 LÆRING Det primære tema i dette minispil er organiske molekyler og nomenklatur. Der arbejdes ud fra en simpel struktur, som udbygges. Spillet lægger derfor op til yderligere arbejde med nomenklatur i organisk kemi, lægemiddeludvikling og syntese. Her kan det også være relevant at diskutere isomeri og især optisk isomeri i forbindelse med udvikling af lægemidler (eksempelvis thalidomid). I forbindelse med arbejdet med nomenklatur kan eleven desuden selv udarbejde en guide til navngivning/tegning af organiske molekyler, som dels kan bruges i forbindelse med spillet og videre frem i kemifaget (inspiration: )

10 7 ENZYMKINETIK/ NÅR BEHANDLINGEN SLÅR FEJL ENZYMKINETIK KAN FORKLARE RESISTENS 7.1 WALKTHROUGH Spillet handler om enzymkinetik og tager udgangspunkt i antibiotika. Eleven introduceres til enzymkinetik med udgangspunkt i Michaelis-Menten og Lineweaver- Burk-funktioner og skal ud fra sæt af rådata beregne Vmax og Km for forskellige enzymatiske reaktioner. Der introduceres koncepter som: kompetitiv hæmning, non-kompetitiv hæmning og un-kompetitiv hæmning. Ved at bruge de rådata for anvendelse af oxacillin der gives i spillet, skal eleven beregne Vmax og Km samt kunne identificere hvilken type hæmning, der er tale om. De rigtige svar kan findes sidst i dokumentet. Rådata kommer frem ved at klikke på knappen rådata og fjernes igen ved at klikke uden for boksen. 7.2 LÆRING Spillet lægger op til en gennemgang af enzymkinetik og farmakokinetik. Udover at kunne analysere resultater af kinetiske forsøg på baggrund af rådata kan emner indenfor farmakokinetik behandles, eksempelvis fysisk-kemiske forhold, lipofilicitet, proteinbinding etc. Da spillet introducerer ukendte datasæt, kan der forud for spillet eventuelt arbejdes med datafangst samt behandling og håndtering af større datamængder.

11 8 REPLIKATION/ UNDER ANGREB HVAD KAN PÅVIRKE BAKTERIENS OVERLEVELSE OG REPLIKATION? 8.1 WALKTHROUGH Spillet er et aktionspil, hvor man styrer en DNA-gyrase igennem en DNA-streng. Her gælder det om at undgå stoffer, som kan hæmme gyrasens funktion, for eksempel giftstoffer og antibiotika. 8.2 LÆRING Det læringsmæssige aspekt er en introduktion til DNA-gyrasen og eventuelt andre komponenter i det centrale dogme, og hvordan disse påvirkes af udefrakommende faktorer. Her er også mulighed for at arbejde med forskellige stoffers skadevirkninger og diskutere, hvordan observerede effekter på vigtige komponenter i det centrale dogme måske kan bruges til vores fordel, når vi udvikler ny antibiotika.

12 9 BEHANDLING AF MRSA/ ER DER EN LÆGE TIL STEDE? HVAD GØR VI VED EN MRSA-INFEKTION? 9.1 WALKTHROUGH I spillet samles en række af de koncepter, eleven hidtil har gennemgået i de andre minispil. Patienten, som er blevet fulgt igennem hele spillet, skal behandles, og her er det vigtigt, at eleven bruger de redskaber, der er blevet gennemgået i de tidligere spil. Spillet starter med et puslespil, hvor eleven skal samle en graf. Denne graf skal studeres nøje, og eleven skal læse teoriafsnittet, som introducerer begreber som Kmax, t½, MIC99 og MPC. Eleven skal tage stilling til, hvilken type antibiotika, der er mest hensigtsmæssig at anvende i patientens tilfælde. (Svarene på spørgsmålene kan findes her). Spillet samler op på de 8 andre minispil og giver således en fornemmelse af, hvilken relevans fysik, kemi, matematik og biologi har i resistensforskningen.

13 10 LØSNINGER 10.1 BAKTERIECELLEN/ HVAD ER BAKTERIER? INDBLIK I BAKTERIECELLEN Protein Svar: (2) Met-Gly-Ser-Pro-Phe-STOP" DNA Svar: (1) 3-TACCGGT-5 RNA Svar: (1) Den ekstra hydroxylgruppe på RNA et autokløver sig selv Effluxpumpe Svar: (1) Ja Pencillin Binding Protein (PBP) Svar: (3) PBP bruges til at opretholde cellevæggen Ribosom Svar: (2) Proteinsyntese DNA Polymerase Svar: (2) Den kan replicere DNA til DNA Cellevæg Svar: (2) Beskyttelse af cellen imod de osmotiske kræfter Plasmamembran Svar: (2) Kulhydrater Cytosol Svar: (3) Ingen af de ovennævnte Plasmid Svar: (1) Selvstændigt replicerende dobbeltstrenget DNA Bakteriens Form Svar: (2) Coccus

14 10.2 KEMISKE BINDINGER/ KEMISKE BINDINGER I BAKTERIECELLEN Der tages ikke højde for store og små bogstaver, så eleverne skal generelt bruge små bogstaver. Plasmamembran: 1. ester (Der tjekkes, om ester indgår i svaret. Det vil sige, at ester-binding også er rigtigt.) 2. 9z,12z,15z (Der tjekkes om 9z,12z,15z indgår i svaret) Peptidoglycan: 1. 1,4 Protein og Ribosome: 1. peptid (Der tjekkes, om peptid indgår i svaret) 2. glutaminsyre og glutamat 3. tyrosin 4. primær amine eller primær amin giver fuld point. amine eller amin giver halvt point 5. karboxyl, carboxyl, karboxylsyre eller carboxylsyre 6. 2,5 eller 2.5 DNA/RNA Polymerasen: 1. fosfodiester eller phosphodiester BAKTERIEVÆKST/ NÅR ÉN BLIVER TIL MANGE! BAKTERIEVÆKST Svar: og M 3. y=m/(1+ce^(-amx))

15 10.4 MIKROSKOPI/ UNDER LUPPEN MIKROSKOPI. DEL 1 Linse 1 Svar: 5,10 Linse 2 Svar: 4,56 Linse 3 Svar: 5,00 Linse 4 Svar: -4,90 Linse 5 Svar: 51,30 MIKROSKOPI/ UNDER LUPPEN MIKROSKOPI. DEL 2 Linse 1 Svar: (1) Fordi deres brændpunkt ligger før linsen, og derved spejlvender linserne ikke billedet, mens okularet gør Linse 3 Svar: 5 Linse 4 Svar: MASSESPEKTROMETRI/ MASSESPEKTROMETRI SHERLOCK HOLMES PÅ PROTEIN-NIVEAU Svar: 1. 3 m 2. 1,99*10^-16 j nm ,2*10^-5

16 10.6 ANTIBIOTIKA/ DET TUNGE SKYTS ANTIBIOTIKA Opgave 1 Opgave 2 Bemærk at OH-gruppen kan placeres alle steder på ringen for at få en korrekt løsning! Opgave 3

17 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Bemærk at F- og Cl-gruppen kan byttes om og vil stadig give en korrekt løsning!

18 10.7 ENZYMKINETIK/ NÅR BEHANDLINGEN SLÅR FEJL ENZYMKINETIK KAN FORKLARE RESISTENS PBP uden antibiotika Svar: (V max ) 10,04 Svar: (K m ) 2,04 Nyt antibiotika Svar: (V max ) 5,83 Svar: (K m ) 1,59 PBP ved brug af oxacillin Svar: (3) Un-kompetitiv

Immunologisk bioinformatik - et undervisningsprojekt til de danske gymnasier

Immunologisk bioinformatik - et undervisningsprojekt til de danske gymnasier Immunologisk bioinformatik - et undervisningsprojekt til de danske gymnasier Isa Kirk Biotech Academy Institut for Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet 2. november 2010 1 Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Lærervejledning Til internet-spillet Kræftkampen og undervisningshæftet Hvorfor opstår kræft? Biologi 8.-9. klasse

Lærervejledning Til internet-spillet Kræftkampen og undervisningshæftet Hvorfor opstår kræft? Biologi 8.-9. klasse kraeftkampen.dk Kræftens Bekæmpelse Lærervejledning Til internet-spillet Kræftkampen og undervisningshæftet Hvorfor opstår kræft? Biologi 8.-9. klasse Hvorfor arbejde med Kræft? Erhvervsskolernes Forlag

Læs mere

Kære lærer. Dagen efter besøg i Tivoli modtager du fjerde og sidste mail, med link til evalueringsside.

Kære lærer. Dagen efter besøg i Tivoli modtager du fjerde og sidste mail, med link til evalueringsside. Kære lærer Opgaver til Faglige Dage for 4.-6. og 7.-10. klasse kan nu også løses på en app. Den hedder Faglige Dage og kan hentes i App Store https://fagligedage.tivoli.dk/getiosapp og Google Play https://fagligedage.tivoli.dk/getandroidapp.

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Vejledning: Anvendelse af kuber på NS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger

Vejledning: Anvendelse af kuber på NS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger Vejledning: Anvendelse af kuber på NS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger April 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 1 Indledning 3 1.1 Metode til anvendelse af kuber med Excel 2007

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Indhold VDI... 1 Installer fra UCL programmer... 2 Installer fra web... 7 Kør fra browser... 16

Indhold VDI... 1 Installer fra UCL programmer... 2 Installer fra web... 7 Kør fra browser... 16 VDI VDI står for Virtual Desktop Infrastructure. VDI er en virtuel Windows pc med UCL image. VDI bruges til at tilgå SIS, når man ikke er på UCLs netværk med kabel eller dockingstation. VDI bruges fra

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 13/14 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi A valgfag Hasse Bonde Rasmussen 3gKE Denne

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere

Resumé NSI har udviklet en funktionel prototype med en visuel brugergrænseflade, der giver ikke-teknikere mulighed for at tilgå adviseringsservicen.

Resumé NSI har udviklet en funktionel prototype med en visuel brugergrænseflade, der giver ikke-teknikere mulighed for at tilgå adviseringsservicen. Fælles testmiljøer Statens Serum Institut Sektor for National Sundheds-it - Anvenderguide: Visuel adviseringsklient, en funktionel prototype Artillerivej 5 2300 København S Dato: 12.12.2013 Version: 1.0

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 15/16 Institution Teknisk Gymnasium Viby Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi B Marie Jensen 15xvu

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Fysik B Michael Stenner (mst) Patrick Bøgsted Sørensen (pbs) 1k18 1k18 htx Forløbsoversigt

Læs mere

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2013 Institution Teknisk Gymnasium Skive - Skive Tekniske Skole Uddannelse HTX Fag

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Skive Tekniske Gymnasium

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Skive Tekniske Gymnasium Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Maj 2014 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

DigiMatch Elektronisk Kamprapport

DigiMatch Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 17.08.2015 v.0.3 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart Link til vejledning, login data, og Digimatch kan findes her: http://boxerligaerne.dk/klubsider/kamprapport/ Det er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2018 Institution Viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold htx Kemi B Hanne Lind og Ida L. Jacobsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-Juni 2017 Hansenberg

Læs mere

Hvordan starter man ActivBoard op og tilslutter PC mv... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til ActivBoard?... 4

Hvordan starter man ActivBoard op og tilslutter PC mv... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til ActivBoard?... 4 ACTIVBOARD Table of Contents Hvordan starter man op og tilslutter PC mv.... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til?... 4 Promethean s i samspil med andre programmer... 6 Samspil med Office pakken

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2019 - juni 2021 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

ACXEL INSTALLATIONSGUIDE

ACXEL INSTALLATIONSGUIDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. januar 2016 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 ACXEL INSTALLATIONSGUIDE Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450 Telefon

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 - juni 2019 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2019 Institution Vid Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi B Christina Ane Elisabeth

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016-juni 2018 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Gastro-science

Læs mere

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje.

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Banan DNA Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Baggrundsviden: Om vi er mennesker, dyr eller planter, så har alle organismer DNA i deres celler.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Forløb: 9/7-2010 9/8-2012, Eksamen: 15/8-2012 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2012.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2012. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2012 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Helle Ransborg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 - juni 2019 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

Eksamensopgaver. NF Kemi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL

Eksamensopgaver. NF Kemi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Eksamensopgaver NF Kemi C DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Liste over eksamensøvelser 1. Opløsningsmidlers egenskaber 2. Fældningsreaktioner 3. Påvisning af proteiner 4. Fremstilling af

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Protein syntese. return

Protein syntese. return Protein syntese. I artiklen redegøres for principperne i, hvordan octapeptidet SCHTFGDI kan syntetiseres. Som yderligere illustration heraf kan peptidet opbygges og visualiseres i Chem3D-Pro. Herved kan

Læs mere

Brugermanual til applikation Interwalk

Brugermanual til applikation Interwalk Brugermanual til applikation Interwalk Info omkring Interwalk Hvad er Interwalk? Interwalk er en applikation til SmartPhone, som tilbyder et let tilgængeligt intervalgangsprogram. Når du går intervalgang

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 16/17 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi A valgfag Hasse Bonde Rasmussen 3mKE Denne

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Rollespil om forskningsmidler

Kemi, fordi? Lærervejledning: Rollespil om forskningsmidler Kemi, fordi? Lærervejledning: Rollespil om forskningsmidler 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb får eleverne til opgave at argumentere for, at en fond skal tildele forskningsmidler

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Vestegnens HF & VUC HFe Kemi C B Eva Degn Egeberg

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2013.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2013. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2013 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Helle Ransborg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Undervisningen afsluttes maj-juni 12/13 Institution VID Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold htx

Læs mere

Regneark hvorfor nu det?

Regneark hvorfor nu det? Regneark hvorfor nu det? Af seminarielektor, cand. pæd. Arne Mogensen Et åbent program et værktøj... 2 Sådan ser det ud... 3 Type 1 Beregning... 3 Type 2 Præsentation... 4 Type 3 Gæt... 5 Type 4 Eksperiment...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 -juni 2017 Institution Hotel- og Restaurantskolen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Gastro-science

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX IT -Eksamen Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Teori... 3 Hvorfor dette design... 4 Produktet... 4 Test og afprøvning... 9 Konklusion... 10 Indledning

Læs mere

Studieplan Stamoplysninger Periode Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Oversigt over planlagte undervisningsforløb Titel 1

Studieplan Stamoplysninger Periode Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Oversigt over planlagte undervisningsforløb Titel 1 Studieplan Stamoplysninger Periode August - November 2018 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Matematik B (Grundforløb) Søren Andresen 18-HH11, 18-HH12, 18-HH13

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Sommer 2019 Institution Horsens HF og VUC.

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Sommer 2019 Institution Horsens HF og VUC. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig faggruppe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 Marie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 17/18 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Holstebro-Lemvig-Struer Hfe / Stx Kemi

Læs mere

Lærervejledning til periodeforløb om Romantikken: Lasse R. Apel, Mads E. Jensen og Allan S. Lindsay

Lærervejledning til periodeforløb om Romantikken: Lasse R. Apel, Mads E. Jensen og Allan S. Lindsay Lærervejledning til periodeforløb om Romantikken: Lasse R. Apel, Mads E. Jensen og Allan S. Lindsay 1 Alderstrin Fag Fagligt indhold Formål (centrale CKF er) 8.Klasse Dansk Litterær periode - Romantikken,

Læs mere

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows 2017 Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Første

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin SOM 2014 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF/HFe Kemi B Niels Johansson NkeB114

Læs mere

Studieretningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Studieretningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Studieretningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj 2011 Teknisk Gymnasium

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 18 Institution VUC Lyngby Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HF kemi, c Helle Schjødt 18kemC3 Oversigt

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 12/13 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Hurtig Start Guide 1

Hurtig Start Guide 1 Hurtig Start Guide 1 Kamera Tilslutnings Diagram Telefon Tablet OBS: I den indledende opsætning, tilslut kameraet til routeren med Ethernet kablet, følg derefter de næste trin 2 1. Installer Reolink APP

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Studieretningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj 2013 Teknisk Gymnasium

Læs mere

Titel 1 Celler opbygning og funktion 15. Titel 2 Genetik livets kode 16. Titel 3 Gæring 11. Titel 4 Sundhed og kost 18

Titel 1 Celler opbygning og funktion 15. Titel 2 Genetik livets kode 16. Titel 3 Gæring 11. Titel 4 Sundhed og kost 18 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2014/2015 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Stx Bioteknologi A Ditte H.

Læs mere

Regnark LibreOffice. Kom godt fra start med regneark i LibreOffice. Version: December 2013 - udgangspunkt i LibreOffice 4.1.X

Regnark LibreOffice. Kom godt fra start med regneark i LibreOffice. Version: December 2013 - udgangspunkt i LibreOffice 4.1.X Regnark LibreOffice Kom godt fra start med regneark i LibreOffice Version: December 2013 - udgangspunkt i LibreOffice 4.1.X Indholdsfortegnelse Regneark?...4 Dette materiale...4 Tilhørende regneark...4

Læs mere

Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader. Konference

Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader. Konference Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader Konference Elever i ordblindevanskeligheder Skal have adgang til alderssvarende tekster. Dette kan ske ved at benytte f. eks. disse: 1. E17/Nota 2. Materialebasen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin sommer 19 Institution VUC Lyngby Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HF kemi, c Helle Schjødt 18kemC4 Oversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: december 2010 HTX

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Materialebestilling og lager

Materialebestilling og lager Materialebestilling og lager Her lærer du: at opdatere din lagerbeholdning at bestille materialer at redigere i din bestilling Bestil senest 18. januar Vi skal have din første bestilling senest den 18.

Læs mere

TESTS I MAKROØKONOMI. Formål og indhold

TESTS I MAKROØKONOMI. Formål og indhold TESTS I MAKROØKONOMI Formål og indhold Testene er tænkt som et hjælpemiddel til studerende, der bruger bogen Makroøkonomi teori og beskrivelse fra forlaget Limedesign. Sigtet er at støtte de studerende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Erhvervsgymnasiet Grindsted HTX Kemi B Dennis Wowern Nielsen (1g) og Anne Smet Andersen (2g) Hold 2.KP18 og 2.MI18 soversigt

Læs mere

LEJERBO.DK INDSÆT BILLEDER, GALLERI OG VIDEO

LEJERBO.DK INDSÆT BILLEDER, GALLERI OG VIDEO 1 Indsætte et billede på en side 1. LOG PÅ Log på Mit Lejerbo og gå ind på den lokale side, du skal redigere og klik derefter på Rediger øverst til højre. 2. FIND SIDEN DIT BILLEDE SKAL IND PÅ Klik dig

Læs mere

Mini game 1-2 Binding 14-09-2012

Mini game 1-2 Binding 14-09-2012 1-2: Binding Kort fortalt Der vil i dette minigame være en start skærm med bakterien (hovedskærmen), hvor man kan klikke på forskellige celledele og bagefter er der spillet hvor man skal skrive forskellige

Læs mere

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Denne guide hjælper dig igennem installationen fra download via vores hjemmeside til du kan køre programmet og søge i vores varenumre. Programmet er designet

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

www.evalueringssystem.dk

www.evalueringssystem.dk Brugervejledning Indledning... 3 Log på evalueringssystemet... 4 Afprøv en evaluering... 8 Åbn en evaluering eller en øvelse... 10 Gennemfør en evaluering og en øvelse... 13 Luk en evaluering... 15 Se

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Undervisningen afsluttes maj-juni, skoleår 13/14 Institution VID Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Firmaordninger I firmaoversigten kan du holde styr på dit kundekartotek samt disses bookinger. Der kan desuden oprettes andre firmaer end dit eget. Herved kan der udbydes særlige ydelser på med egne arbejdstider.

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

ACXEL INSTALLATIONSGUIDE

ACXEL INSTALLATIONSGUIDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2014 Version 1.1 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 ACXEL INSTALLATIONSGUIDE TIL ANLÆGSPROJEKTER Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk

Læs mere

TEKNISK VEJLEDNING SPILLET FREMTIDENS LANDBRUG

TEKNISK VEJLEDNING SPILLET FREMTIDENS LANDBRUG TEKNISK VEJLEDNING SPILLET FREMTIDENS LANDBRUG Før du går i gang Inden I går i gang, skal du vide følgende: Spillet kan kun spilles på tablets og computere både stationære og bærbare. Spillet virker IKKE

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014 Københavns

Læs mere

Eukaryote celler arbejder

Eukaryote celler arbejder Eukaryote celler arbejder Niveau: 9. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: I dette forløb skal eleverne arbejde med den eukaryote celle. I forløbet kommer vi omkring funktioner og kemiske processer

Læs mere

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Denne gennemgang omhandler figur 13 i Regn med biologi. Man kan sagtens lave beregninger på egne data. Forsøgsmæssigt kræver det bare en tommestok tapet

Læs mere

Kl. mikrobiologisk afdeling Side 1 af 15 Hvidovre Hospital vers.1.6

Kl. mikrobiologisk afdeling Side 1 af 15 Hvidovre Hospital vers.1.6 Kl. mikrobiologisk afdeling Side 1 af 15 Indholdsfortegnelse: Generelt om WWBakt...3 Brugere...3 Anvendelse af patientoplysninger....3 Adgang til programmet...3 Anbefalet skærmindstilling....3 Log på programmet...4

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Kemi B ved jpo Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars htx Kemi B Jakob Pilemand Ottesen (jpo) 2t16 Forløbsoversigt (6) Forløb 1 repetition

Læs mere

Menneskets væskefaser

Menneskets væskefaser Menneskets væskefaser Mennesket består af ca. 60% væske (vand) Overordnet opdelt i to: Ekstracellulærvæske og intracellulærvæske Ekstracellulærvæske udgør ca. 1/3 Interstitielvæske: Væske der ligger mellem

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 6 Guide til læsning af e-bog

Læs mere