At give denne gruppe børn og deres forældre handlekompetencer til forandring samt vejledning med udgangspunkt i deres baggrund og faktiske vaner.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At give denne gruppe børn og deres forældre handlekompetencer til forandring samt vejledning med udgangspunkt i deres baggrund og faktiske vaner."

Transkript

1 Sund hele livet Et materiale med redskaber til dialog om sundere mad- og drikkevaner til fagpersoner f.eks. pædagoger, sundhedsplejersker, lærere, diætister og sygeplejersker, der arbejder med børn. Formål med materialet: At støtte op om en forandringsproces hen mod en sundere livsstil for børn af anden etnisk baggrund (og deres familier) for derigennem at forebygge udvikling af livsstilssygdomme i voksenlivet som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme m.v.. At give denne gruppe børn og deres forældre handlekompetencer til forandring samt vejledning med udgangspunkt i deres baggrund og faktiske vaner. At støtte op om en dialog om mad og måltider for derigennem at inspirere til en sundere levevis. At det skal kunne bruges både i undervisningssammenhæng og i den individuel e vejledning. Målgruppen: Børn af anden etnisk baggrund og deres familier. Materialets opbygning: Materialet er bygget op over 35 billeder samt 3 praktiske værktøjer. Materialet består af en række oversigtsbilleder, som suppleres med en række bevægelsesbilleder, som kan bruges i samtalen omkring vaner og valg indenfor de enkelte emner. Udarbejdet i samarbejde mellem Diabetesforeningen og Praksisdiætisterne i Region Midtjylland Referencer Biltoft-Jensen A, Ygil KH, christensen LM, Christensen SM. Christensen T. (2005) Forslag til retningslinjer for sund kost i skoler og institutioner. Søborg: Danmarks fødevareforskning Nordisk Råd (2004). Nordic Nutrition Recommendations th. ed. Nord 2004:13. København: Nordic Council Of Ministers.

2 1. Oversigtsbilleder: Billederne skal være med til at støtte op om en samtale mellem en fagperson og et barn/børn (og deres familier). Det skal understøtte, at barnet (og familien) med udgangspunkt i billederne kan beskrive deres faktiske vaner. Dette kan fagpersonen støtte op om ved at stille specifikke spørgsmål eks. Hvad har du spist i dag? Hvad spiste du i går? Er det som du plejer at spise?. De skal ligeledes være med til at sikre, at fagpersonen og barnet/børnene taler om det samme og dermed være med til at undgå misforståelser. Billederne er sat op, så de er pegevenlige, dvs. at der er mulighed for at pege på de enkelte produkter. Oversigtsbillederne kan også være med til at finde frem til, hvor man skal starte, og dermed præcist hvilke dele af materialet der skal bruges. Et eksempel på et oversigtsbillede 2. Bevægelsesbilleder: Der er to typer bevægelsesbilleder: Billeder der viser, hvordan man kan reducere indtaget af usund mad. Billeder der viser, hvordan familierne kan øge deres indtag af sund mad. Det illustreres ved 3 billeder, hvor mulighederne bliver sundere ved at følge pilen mod højre. Fokus i disse billeder er at bevæge sig med små skridt i den rigtige retning hen mod sundere vaner. Vi har valgt dette fokus frem for at opsætte et idealmål, fordi en forventning om en for drastisk forandring kan være en barriere for at ændre mad- og motionsvaner. Ligesom drastiske ændringer kan være svære at fastholde. Ved at opmuntre familien og lade dem få øjnene op for, at de kan gøre noget få gang i en bevægelse hen til noget, der er bedre, og så at gå hjem og

3 PRØVE/TRÆNE. Dette kan sætte, gang i en proces med oplevelsen af, at man gør noget og endda noget, der er overskueligt og overkommeligt at gøre og fastholde, og som dermed på sigt giver resultater 1. Et eksempel på et bevægelsesbillede 3. En Smilende ven et værktøj På arket med den smilende ven er der beskrevet argumenter for at vælge sundere, som kan være nemmere at forholde sig til som barn end de officielle kost anbefalinger. Du kan som vejleder lade dig inspirere af disse argumenter, eller du kan udlevere arket til børnene (og deres familier), ligesom de kan indgå som diskussionspunkter i undervisningen. Jeg drikker vand, - det slukker tørsten så Jeg spiser frugt, det er så saftigt og ødt Jeg leger udenfor, løber og cykler sammen med mine venner fordi det er j t Jeg tænker mig om, når jeg spiser og drikker, for jeg vil ikke være Jeg spiser groft brød og havregryn, så bli r jeg dejlig 1 Principperne bag denne tilgang er kendt som Kaizen. Kaizen er oprindelig en japansk teknik til at opnå store og holdbare resultater gennem små trin. Beskrives i bogen Kaizen - et lille skridt kan ændre dit liv af Robert Maurer.

4 4. Træningsark et værktøj Formålet med træningsarkene er, at børnene/familierne kan øve sig i at få mere af den sunde mad - give mulighed for at træne sundere valg. Øverst på arket er der et billede af det område, der er valgt som træningsbane. Nedenunder er der et ugeskema, hvor der på forskellig vis kan markeres, hvordan det går med træningen. I smiley ens talebobbel kan barnet selv bestemme teksten evt. med inspiration fra arket med Den smilende ven. Træningskort Navn: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag 5. Pointkort et værktøj Dette værktøj består af en række små kort med billeder af slik, kager, snacks etc., og hvor mange kj der er i den viste mængde. Antal kj svarer her til antal point. Formålet med dette værktøj er, at børnene (og deres familier) kan få øje på, hvor meget de usunde produkter fylder i hverdagen, og er en hjælp til at bevæge sig hen mod sundere vaner. Værktøjet bruges således: Barnet/børnene vælger det antal brikker, der svarer til deres daglige eller ugentlige forbrug af slik, kager, sodavand etc. Man tæller, hvor mange point der er i den valgte mængde, og holder det op imod de anbefalede grænser. Hvis antallet af point holder sig indenfor de anbefalede grænser, er det fint, og man behøver ikke at begrænse yderligere. Men hvis der bruges for mange point, så kan man i samarbejde med barnet (og familien) tale om, hvordan de kan begynde at skære lidt ned på usunde point. Det kan eksempelvis være, at barnet vælger, at hun/han næste gang vil fravælge slik etc. svarende til to af brikkerne. Der er mulighed for selv at lave flere brikker.

5 11-15 år 4900 point pr. uge Udregn hvad en portion er i energipoint. Eksempel 1 plade mørk Guld Barre (45 gram) Næringsindhold pr. 100 g Energi kj/ 540 kcal Protein 6 g Kulhydrat 46 g Heraf sukkerarter 43 g Heraf sukkeralkoholer 0 g Fedt 35 g Heraf mættede fedtsyrer 21 g Kostfibre 8 g Natrium (Salt) 0 g (0 g) kj : 100gram = 22,50 kj pr. gram 45 gram x 22,50 kj = 1012,50 kj (ca. 1010kJ) 1 portion er 1010kJ / point Oversigtsbillede over sundt og varieret Billedet viser en oversigt over sunde madvarer. Billedet skal bruges til at pege på, hvilken slags barnet spiser, eller som inspiration til noget de kunne spise. Anbefaling: Spise varieret, få både frugt, grøntsager, fisk, brød, gryn, kartofler, ris, pasta, kød, æg, mælk og ost. Indkøb: Når man skal købe ind, kan man se efter nøglehullet og fuldkornsmærket. På den måde sikrer man sig, at de varer, man køber, er ernæringsmæssige gode.

6 Info: At spise varieret betyder, at man dagligt får noget fra alle fødevaregrupperne frugt, grøntsager, fisk, kød, æg, kartofler, ris, gryn eller pasta og brød, mælk og ost. Det er med til at sikre, at kroppen får de forskellige vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer, som den har brug for. Y-tallerken Y-tallerkenmodellen kan bruges som huskeregel for, hvordan man kan sammensætte sin mad, hvis man vil spise sundt og varieret. Maden fordeles således: Kød, fjerkræ, æg, fisk, ost og fedtstof skal udgøre 1/5 af tallerknen dvs. det lille felt øverst på tallerknen. Brød, kartofler, ris og/eller pasta skal udgøre 2/5 af tallerknen dvs. et af de store felter. Grøntsager og frugt skal også udgøre 2/5 af tallerknen dvs. et af de store felter. Snak med barnet om, hvilken fordeling af de 3 fødevaregrupper han/hun normalt spiser. Det kan være en fordel at spørge til en konkret situation indenfor de sidste par dage, fordi så er chancen højest, for at man får et realistisk indblik i vanerne. Med udgangspunkt i denne viden om barnets vaner kan man vælge de oversigtsbilleder og tilhørende bevægelsesbilleder, der er relevante. Anbefaling: Tallerkenstørrelsen har betydning for mængden af mad, barnet spiser. Det er derfor en god ide at vælge en medium tallerken. Oversigtsbillede over grøntsager Oversigtsbillede over frugt

7 Billederne viser forskellige slags grøntsager og frugt. Billederne giver mulighed for, at barnet kan pege på det, han/hun spiser til daglig, ligesom det kan give inspiration til nye vaner. Spørg f.eks. barnet hvilken type frugt/grønt, han/hun godt kan lide. Lav eks. en aftale om hvilken ny slags de vil prøve til næste gang. Med udgangspunkt i denne viden om barnets vaner kan man vælge de bevægelsesbilleder, der er relevante. Hvis barnet f.eks. primært spiser frugt, kan man vælge de bevægelsesbilleder, som viser, hvordan man kan få flere grøntsager ind i kosten eller vælge det bevægelsesbillede, der viser, hvordan man kan kombinere frugt og grønt. Anbefaling: Børn mellem 4 10 år anbefales 3-5 stykker frugt og grønt om dagen. Mindst halvdelen anbefales at være grøntsager og gerne de grove typer (pastinakker gulerødder m.m.). 1 glas juice om dagen kan kun erstatte 1 stykke frugt, også selv om man drikker flere glas. Som voksen skal man have, hvad der svarer til 600 g frugt og grønt om dagen, eller omkring 6 stykker om dagen. Info: Det er vigtigt at spise frugt og grønt, fordi de indeholder vitaminer, mineraler, fibre og andre sunde stoffer. Da de indeholder forskellige vitaminer etc., er det godt at spise forskellige slags. Indhold frugt: Appelsin Citron Melon Blommer Mango Pære Frossen frugt Jordbær Æble Bananer Vindruer Granatæble Indhold grøntsager: Bønner almindelige og hestebønner Squash Majs på dåse Ærter på dåse Frosne grøntsager Rødbeder Pastinak Persillerod Agurk Tomat Okra Chili Sukkerærter Gulerod Porre Broccoli Peberfrugt Kinaradise Blandede salatblade Løg Aubergine Icebergsalat

8 Bevægelsesbillede frugt Billedet viser, hvordan man kan øge og variere sin daglige frugtmængde. Man kan snakke med barnet om, hvilke frugter det kan lide, og hvordan man evt. kan skære dem ud, for at det bliver sjovere at spise. Man kan snakke om, hvor mange stykker frugt det er realistisk at starte med at spise om dagen, og hvornår det evt. kan være. Når det så er blevet en vane at spise mere frugt, kan man vælge at øge mængden yderligere, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at understrege, at små forandringer også har betydning. Indhold: Banan Banan og æble Banan, æble og appelsin Bevægelsesbillede grønt Billedet viser, hvordan man kan øge og variere sit daglige valg af grønt. Man kan snakke med barnet om, hvilke grøntsager det kan lide, og hvordan man evt. kan skære dem ud, for at det bliver sjovere at spise. Man kan snakke om, hvor mange stykker grønt det er realistisk at starte med at spise om dagen, og hvornår det evt. kan være. Når det så er blevet en vane at spise mere grønt, kan man vælge at øge mængden yderligere, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at understrege, at små forandringer også har betydning. Indhold: Tomat Gulerod og agurk Gulerod, agurk og peberfrugt

9 Bevægelsesbillede frugt og grønt Billedet viser, hvordan man kan kombinere frugt og grønt, så man får variation og opnår en større mængde af den daglige anbefaling. Man kan snakke med barnet om, hvilken frugt og grønt det kan lide, og hvordan man evt. kan skære dem ud, for at det bliver sjovere at spise. Man kan snakke om, hvor mange stykker frugt og grønt det er realistisk at starte med at spise om dagen, og hvornår det evt. kan være. Når det så er blevet en vane at spise frugt og grønt, kan man vælge at øge mængden yderligere, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at understrege, at små forandringer også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: 1 pære 1 pære og 1 gulerod 1 pære, 1 gulerod, 1 stykke agurk og 1 stykke gul peber. Bevægelsesbillede grønt på tallerken Billedet viser, hvordan man kan bevæge sig mod at spise flere grøntsager, ved at lade dem fylde mere på tallerknen. Tallerknen til højre følger retningslinjerne fra Y- tallerkenmodellen og sikrer, at aftensmaden indeholder den rette mængde grøntsager. Snak med barnet om hvor mange han/hun plejer at spise til f.eks. aftensmaden, og snak om hvilke grøntsager barnet godt kunne tænke sig at spise dertil. Indhold: Tallerken uden grøntsager Tallerken med rød peber, og et stykke agurk Tallerken med rød peber, agurkestykker, gulerodsstykker

10 Oversigtsbillede grønt i madkasse Billedet viser forskellige måder, hvorpå man kan få grønt og frugt med i madkassen. Anbefaling: Få frugt og grønt med i madkassen hver dag. Snak med barnet om hvor mange grøntsager han/hun plejer at have med i madkassen, og snak om hvilke grøntsager barnet godt kunne tænke sig at have med. Indhold: Æble Salat pakket i plastæske Gulerødder pakket i folie Grøntsager pakket i frostpose Grøntsager lagt i madkasse Oversigtsbillede brød, ris og pasta m.m. Billedet viser forskellige typer brød, pasta, ris og kartofler. Billedet giver mulighed for at pege på det, man spiser til daglig, samt give inspiration til andre fødevarer. Ligesom det kan sikre, at man snakker om det samme, og dermed undgå misforståelser. Med udgangspunkt i denne viden om barnets vaner kan man vælge de bevægelsesbilleder, der er relevante, f.eks. hvis barnet primært spiser hvidt brød så vælg bevægelsesbilledet, der viser, hvordan man kan bevæge sig hen imod brød med mere fuldkorn. Spørg f.eks. barnet hvilken type brød, ris etc. de spiser mest og hvor tit og i hvilken sammenhæng. Det kan være en fordel at spørge til en konkret situation indenfor de sidste par dage, fordi så er chancen højest, for at man får et realistisk indblik i vanerne.

11 Anbefaling: Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag. Vælg fuldkornstypen frem for det lyse. Fuldkorn betyder, at alle dele af kornet er med - også skallen. Fuldkorn er sundt, fordi man udover fibrene får en lang række vigtige vitaminer og mineraler. Indkøb: Når man køber ind, kan man se efter nøglehullet og fuldkornsmærket. På den måde sikrer man sig, at de varer, man køber, er ernæringsmæssige gode. Info: Det er sundt at spise kartofler, brød, kornprodukter eller pasta flere gange om dagen, fordi de er fedtfattige, og de indeholder mange vigtige næringsstoffer, især hvis man vælger fuldkorn. Fuldkorn betyder, at alle dele af kornet er med - også skallen. Fuldkorn er sundt, fordi man udover fibrene får en lang række andre vigtige mineraler og vitaminer. Indhold: Knækbrød Grovbrød Riskiks Pastaskruer hvide Pastaskruer fuldkorn Kartofler Jasmin ris Brune ris Parboiled ris i kogepose Grovboller Groft brød Rugbrød Skorper Burgerbolle Burgerbolle grov Tyrkisk madbrød Krydderbolle Arabisk fladbrød Bulgur Bevægelsesbillede brødtyper 1 Billedet viser en bevægelse hen imod at spise brød med meget fuldkorn. Hvis barnet spiser mest hvidt brød, kan det være godt gradvis at bytte det hvide brød ud med brødtyper med mere fuldkorn Man kan snakke med barnet om, hvilken type brød han/hun plejer at spise mest. Snak for eksempel med barnet om, hvilken grovere brødtype han/hun kunne tænke sig at prøve f.eks. i madkassen eller som mellemmåltid. Indkøb: Vælg brød med når du køber ind. Indhold fra venstre mod højre: Tyrkisk madbrød, hvid burgerbolle Krydderbolle Pågen grovere sandwich brød, grov burgerbolle Mange kerne rugbrød, groft rugbrød

12 Bevægelsesbillede brødtyper 2 Billedet viser en gradvis bevægelse hen imod at spise mere fuldkornsbrød. Hvis barnet spiser mest hvidt brød, kan det være godt at bytte det hvide brød ud med nogle grovere brødtyper. Dette kan gøres ved i første omgang at erstatte dele af det hvide brød med brød med mere fuldkorn. Når det så er blevet en vane at vælge fuldkornsbrødtyper, kan man vælge at øge mængden yderligere, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at understrege, at små forandringer også har betydning. Man kan snakke med barnet om, hvilken type brød han/hun plejer at spise mest. Snak for eksempel med barnet om, hvilken fuldkornsbrødtype han/hun kunne tænke sig at prøve f.eks. i madkassen eller som mellemmåltid. Indkøb: Se efter nøglehulsmærket og fuldkornsmærket når du køber brød. Indhold fra venstre mod højre: 1 stk. groft toastbrød ½ stk. groft toastbrød, ½ stk. rugbrød 2 halve stykker rugbrød = 1 helt stykke rugbrød Bevægelsesbillede brød på tallerken Billedet viser en bevægelse hen imod, hvor meget brød skal fylde på tallerknen i forhold til resten af maden. Tallerknen til højre følger retningslinjerne fra Y- tallerkenmodellen og sikrer, at aftensmaden ikke indeholder for meget brød. Snak med barnet om hvor meget brød han/hun plejer at spise til aftensmaden, og om hvordan barnet kan prøve at følge tallerkenmodellen.

13 Indhold: Arabisk brød Kofta Blandet salat Humus Bevægelsesbillede pasta Billedet viser en bevægelse hen imod at spise grovere pasta. Hvis barnet spiser mest hvid pasta, kan det være godt gradvis at bytte det hvide pasta ud med nogle fuldkornspasta. Man kan snakke med barnet om, hvilken type pasta han/hun plejer at spise mest. Snak med barnet om hvilken mængde det er realistisk at bytte ud med fuldkornspasta i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at ændre yderligere, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indkøb: Se efter når du køber brød. Indhold fra venstre mod højre: Tallerken med 1 portion hvide pastaskruer Tallerken med ½ portion hvid og ½ portion fuldkornspastaskruer Tallerken med 1 portion fuldkornspastaskruer Oversigtsbillede fedt Billedet viser forskellige fedtholdige produkter både med sundt og usundt fedt. Billedet giver mulighed for at pege på det, man spiser til daglig, samt give inspiration til andre produkter. Ligesom det kan sikre, at man snakker om det samme og dermed undgå misforståelser.

14 Med udgangspunkt i denne viden om barnets vaner kan man vælge de bevægelsesbilleder, der er relevante, f.eks. hvis barnet spiser mange chips og mange fedtholdige mælkeprodukter så vælg bevægelsesbilledet, der viser, hvordan man kan bevæge sig hen imod mere en mindre mængede chips og mere fedtfattige mælkeprodukter. Info: Der findes både animalsk og vegetabilsk fedt. Når man skal vælge produkter, er det godt at vælge de vegetabilske fedtstoffer i stedet for de animalske, da de animalske indeholder meget usundt fedt. Indkøb: Se efter nøglehulsmærket. Info: Usundt fedt - Ikke al fedt er lige sundt. Det usunde fedt kommer fra produkter fremstillet af dyr som kød og mejeriprodukter. De øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdom og diabetes. Sundt fedt - Det sunde fedt kommer fra planteolier og fisk, fiskeolier. Anbefalet indhold af fedt pr. 100 gram af varen Mælk Mælkeprodukter, fx yoghurt Ost Kød og pålæg Maks. 0,7 gram Maks. 0,7 gram Maks. 17 gram Maks. 10 gram Indhold: Peanuts Hasselnødder Valnødder Pålægssalat Minarine Mayonnaise Rapsolie Olivenolie Fiskepinde Kyllingnuggets Oksefars Oksekød Kalkunspegepølse Chips Pizza Kiks Smøreost Kage Mars bar Magnum is Fløde Havarti ost Kærgården Feta ost Yoghurt 10 % Sødmælk

15 Bevægelsesbillede mayonnaise Billedet viser, hvordan man kan spise mindre af det fede ved gradvis at skære ned for mængden af mayonnaise, man bruger på maden. Snak med barnet om, hvor meget han/hun plejer at bruge, og hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at skære yderligere ned, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: ½ stykke rugbrød med kyllingepålæg og 3 baner mayonnaise ½ stykke rugbrød med kyllingepålæg og 2 baner mayonnaise ½ stykke rugbrød med kyllingepålæg og 1 bane mayonnaise Bevægelsesbillede pizza Billedet viser, hvordan man kan spise mindre af det fede ved at skære ned for mængden af pizza og supplere med grøntsager. Tallerknen til højre følger retningslinjerne fra tallerkenmodellen og sikrer, at der er den rette balance mellem grønt, brød, kød og fedt. Snak med barnet om hvor meget pizza han/hun plejer at spise og snak om, hvilke grøntsager barnet godt kunne tænke sig at spise til. Indhold fra venstre mod højre: 1 hel pizza som 1 portion 2 moderate pizza stykker med gulerødder og agurk som tilbehør

16 Bevægelsesbillede smør på brød Billedet viser en måde, hvorpå man kan begrænse mængden af fedt, man spiser ved at nedsætte mængden af den smørelse, man smører på brødet. Man kan snakke med barnet om, hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at skære yderligere ned på mængden af smørelse, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: ½ bolle med almindelig mængde fedtstof, 1 stykke rugbrød med almindelig mængde fedtstof ½ bolle med skrabet fedtstof, 1 stykke rugbrød med skrabet fedtstof ½ bolle uden fedtstof, 1 stykke rugbrød uden fedtstof Bevægelsesbillede kylling Billedet viser en måde, hvorpå man kan begrænse mængden af fedt, man spiser. ved at vælge skært kyllingekød frem for nuggets, som indeholder meget fedt.. Man kan snakke med barnet om, hvilket omfang der er realistisk at skære ned i første omgang. Når det er blevet en vane at vælge mere skært kyllingekød, kan man skære yderligere ned på mængden af nuggets, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: 2 stk. kyllingenuggets 1 stk. kyllingefilet

17 Bevægelsesbillede pålæg Billedet viser en måde, hvorpå man kan bevæge sig fra fedtholdigt pålæg til fedtfattigt pålæg ved at spise mere pålæg fra gruppen til højre. Man kan snakke med barnet om, hvilke produkter det er realistisk at skære ned på i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge flere produkter fra den højre gruppe, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Info: Se efter nøglehulsmærket når du køber pålæg eller se efter, at der er højest 10 g fedt pr. 100 g i pålægget og højest 17 g fedt pr 100 g i osten. Indhold fra venstre mod højre: Fedt pålæg Magert pålæg eller pålæg med sundere fedt. Bevægelsesbillede chips Billedet viser, hvordan man kan begrænse sit indtag af fedt og salt ved at vælge den mindste udgave, når man køber chips. Man kan snakke med barnet, om hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at gå yderligere til højre, hvis der er behov for det. Snak f.eks. om at det er en god ide at gøre det til en vane at vælge den mindste udgave ved køb af chips. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: Stor pose chips Mellem pose chips Lille pose chips

18 Bevægelsesbillede Mars bar Billedet viser, hvordan man kan begrænse sit indtag af sukker og fedt ved at vælge den mindste udgave, når man køber f.eks. chokolade. Man kan snakke med barnet om, hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at gå yderligere til højre, hvis der er behov for det. Snak f.eks. om at det er en god ide at gøre det til en vane at vælge den mindste udgave ved køb af chokolade. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: Mars 2 stk. i pakken Mars almindelig størrelse Mars lille størrelse Bevægelsesbillede smørelse Billedet viser, hvordan man kan begrænse sit indtag af fedt fra smørprodukter ved at vælge blandingsprodukter med lavt fedtindhold som f.eks. Lätta. Man kan snakke med barnet om, hvilken type det er realistisk at vælge i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at gå yderligere til højre, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: Kærgården smør Dragsbæk plantemargarine Lätta minarine

19 Billedet viser en måde til at begrænse mængden af fedt fra mælken ved at vælge mælketyper med lavt fedtindhold. Indkøb: Køb mælk med nøglehulsmærket på eller med højest 0,7 %. Indhold: Sødmælk 3,5 % fedt Letmælk 1,5 % fedt Minimælk 0,5 % fedt Skummetmælk 0,1 % fedt Oversigtsbillede fisk og fiskepålæg Billedet viser forskellige typer fisk og fiskepålæg. Billedet giver mulighed for at pege på det, man spiser til daglig, samt give inspiration til andre fødevarer. Ligesom det kan sikre, at man snakker om det samme og dermed undgå misforståelser. Spørg f.eks. barnet om han/hun spiser fisk, hvilken type de spiser mest og hvor tit og i hvilken sammenhæng. Det kan være en fordel at spørge til en konkret situation indenfor de sidste par dage, fordi så er chancen højest, for at man får et realistisk indblik i vanerne. Anbefaling: Spis g fisk om ugen. Varierer mellem fede fisk som for eksempel laks, sild og makrel og magre fisk som torsk, tun og rødspætter. Man kan spise fisk som forret, hovedret og som pålæg, eller skaldyr som krebs, rejer og muslinger. Man kan sammensætte de g ved f.eks. at spise 2 varme måltider med fisk eller 1 varmt måltid med fisk og fisk som pålæg næsten hver dag. Indkøb: Køb de fisk du kan lide og gerne forskellige fisk. Indhold: Makrel i tomat Torskerogn Makrelguf, pålæg Tun Paneret fiskefilet Pengausiusfilet Laksefilet Fiskepinde

20 Bevægelsesbillede kød Billedet viser en måde, hvorpå man kan begrænse mængden af fedt, man spiser, ved at nedsætte fedtprocenten i det kød, man spiser. Indkøb: Køb kød med højest 10 % fedt. Indhold fra venstre mod højre: Oksekød højest 22 % fedt oksekød højest 15 % fedt oksekød højest 7 % fedt Oversigtsbillede bønner og linser Billedet viser en oversigt over forskellige typer bønner og linser. Bønner kan bl.a. indgå i gryderetter, og her kan de være med til at reducere eller erstatte brugen af kød i retten og dermed også reducere det animalske fedtindhold. Bønner, linser og kikærter er fiberrige, fedtfattige og samtidig mættende og er derfor meget anvendelige som tilbehør, f.eks. humus eller i salater. Indhold: Røde linser Hestebønner Lima bønner Sortøjede linser Kikærter Hvide kidneybønner

21 Oversigtsbillede sukkerholdige produkter Billedet viser en oversigt over sukkerholdige produkter og drikkevarer. Billedet skal bruges til at pege på, hvilken slags barnet spiser. Ligesom det kan sikre, at man snakker om det samme og dermed undgå misforståelser. Spørg f.eks. barnet hvilken type sukkerholdige produkter, det spiser mest, hvor tit og i hvilken sammenhæng. Det kan være en fordel at spørge til konkrete situationer indenfor de sidste par dage, fordi så er chancen højest for, at man får et realistisk indblik i vanerne. Man kan ligeledes bruge Pointkortene til at få et indblik i mængden af slik og snacks, som barnet spiser. Med udgangspunkt i denne viden om barnets vaner kan man vælge de bevægelsesbilleder, der er relevante, f.eks. hvis barnet primært drikker sodavand så vælg bevægelsesbilledet med cola. Anbefaling: Det anbefales, at slik, kager, sodavand m.m. ikke overstiger: 3-6 år: 2100 KJ pr. uge 7-10 år: 4200 KJ pr. uge år: 4900 KJ pr. uge Info: Man må gerne spise slik, men hvis man spiser for meget slik og søde sager, optager det pladsen for det sunde mad og øger risikoen bl.a. for at få huller i tænderne og blive overvægtig og udvikle livsstilssygdomme som voksne. Derfor er det vigtigt at arbejde på at holde de ovenfor nævnte grænseværdier. Indhold: Hanuta, små lommekiks Lommekiks, fra etnisk købmand Slikkepinde Pålægschokolade Danonino, drikkeyoghurt Kiks, fra etnisk købmand Capri Sonne, læskedrik Juice Cocopops Chokolade smørepålæg Kakaomælk Risifrutti, dessert Danone yoghurt Kinder mælkesnitte Knoppers, lommekiks Mars bar Chokoladebar, fra etnisk købmand Slik Isvafler Chokoladekiks Ritter Sport chokolade Blandet frugtsaft Drikkeyoghurt, fra etnisk købmand 3 forskellige sodavand Sun Lolly is 2 kager Kanelgiffel Flødeboller Kage og kiks, fra etnisk købmand Slik, fra etnisk købmand

22 Oversigtsbillede sundt og varieret med sødt og snack Billedet er magen til billedet oversigtsbillede sundt og varieret, men med en enkelt forskel. På dette billede er der lagt 10 eksempler på snacks og søde sager ind for at vise, at man gerne må spise sødt og snacks, hvis det er i de rette mængder. Du kan lade barnet selv prøve at finde de 10 eksempler på sødt og snacks. I teksten til billedet Oversigtsbillede sukkerholdige produkter kan du se retningslinjerne for, hvor meget børn alt efter deres alder har plads til af de søde sager. Pointkortene kan bruges til at se, hvor meget der spises, og kan bruges til at arbejde på at bevæge sig hen imod de anbefalede mængder. Indhold: Vingummi Chips Peanuts Isvafler Magnum is Flødebolle Danone yoghurt Mars bar Slikkepind Resten se under Oversigtsbillede Sundt og varieret Bevægelsesbillede Danonino Billedet viser, hvordan man ved at nedsætte antallet af Petit Danonino pr. gang/dag kan begrænse den mængde sukker, man spiser, selv om de er små, indeholder de meget sukker. Man kan snakke med barnet om, hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at skære yderligere ned, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: 3 stk. Petit Danino 2 stk. Petit Danino 1 stk. Petit Danino

23 Bevægelsesbillede chokoladekiks Billedet viser, hvordan man kan begrænse sit indtag af sukker og fedt ved at vælge den mindste udgave, når man køber f.eks. chokoladekiks. Man kan snakke med barnet om, hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at skære yderligere ned, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Snak med barnet om, at det er en god ide at gøre det til en vane at vælge den mindste udgave ved køb af slik og søde sager. Indhold fra venstre mod højre: Stor Hanuta Mini Hanuta Bevægelsesbillede morgenmad Billedet viser, hvordan man kan bevæge sig mod et mere fiberrigt, mættende og sundere alternativ til søde morgenmadsprodukter. Dette kan gøres ved at erstatte dele af f.eks. Cocopops med havregryn. Man kan snakke med barnet om, hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at skære yderligere ned, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: Cocopops ½ portion havregryn og ½ portion Cocopops 1 portion havregryn med Cocopops drysset på

24 Bevægelsesbillede kindermælkesnitte Billedet viser, hvordan man kan lave nogle sundere alternativer til f.eks. en mælkesnitte. Det kan man gøre ved f.eks. at spise et stykke brød med chokoladepålæg. Jo grovere brødet er og jo mindre fedt, der er i chokoladen, jo sundere er det. Selvom rugbrød med pålægschokolade er sundere, skal man stadigvæk være opmærksom på ikke at spise for meget af det. Man kan snakke med barnet om alternativerne og om, hvilket af alternativerne det er realistisk at starte med i første omgang. Når det så er blevet en vane, kan man vælge at ændre yderligere, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at understrege, at små forandringer også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: Kinder mælkesnitte ½ bolle med Nutella ½ stykke rugbrød med pålægschokolade Bevægelsesbillede cola Billedet viser en måde, man kan begrænse mængden af sukker på ved gradvist at nedsætte mængden af sodavand, man drikker pr. gang. Man kan snakke med barnet om, hvilken mængde det er realistisk at skære ned i første omgang. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at skære yderligere ned, hvis der er behov for det. Det er vigtigt at huske, at en lille udvikling også har betydning. Indhold fra venstre mod højre: 2 mellem glas cola 1 mellem glas cola ½ mellem glas cola

25 Oversigtsbillede vand Billedet viser forskellige eksempler på, hvordan man kan drikke og transportere vand. Billedet kan bruges som inspiration til at drikke mere vand. Snak f.eks. med barnet om hvad han/hun normalt drikker og hvornår og hvor meget, de i første omgang vil prøve at erstatte med vand. Når dette er blevet en vane, kan man vælge at ændre yderligere, hvis der er behov for det. Anbefaling: Drik vand flere gange om dagen, og sluk tørsten i vand. Info: Vand giver kroppen væske uden at få kalorier fra sukker, hvorimod der er sukker i sodavand. Vand fra vandhanen er rent og indeholder mineraler som kalcium, jod og magnesium, som er gode for kroppens knogler. Drik mindre sukkerholdige produkter, og sluk tørsten i vand. Fyld en flaske med vand, og hav den med dig. Frisk den eventuelt op med citronsaft, mynte eller citronmelisse for at tilsætte smag og pynt. Indhold: Drikkedunk ½ l kildevand Kande med vand og citron 1 vandglas år 4900 point pr. uge Pointbillede Dette værktøj består af en række små kort med billeder af slik, kager, snacks etc., og hvor mange kj der er i den viste mængde. Antal KJ svarer her til antal point. Anbefaling: Det anbefales, at slik, kager, sodavand m.m. ikke overstiger: 3-6 år: 2100 KJ pr. uge 7-10 år: 4200 KJ pr. uge år: 4900 KJ pr. uge

26 Formålet med dette værktøj er, at børnene (og deres familier) kan få øje på, hvor meget de usunde produkter fylder i hverdagen, og en hjælp til at bevæge sig hen mod sundere vaner. Værktøjet bruges således: Barnet/børnene vælger det antal brikker, der svarer til deres daglige el. ugentlige forbrug af slik, kager, sodavand etc. Man tæller, hvor mange point der er i den valgte mængde, og holder det op imod de anbefalede grænser. Hvis antallet af point holder sig indenfor de anbefalede grænser, er det fint, og man behøver ikke at begrænse yderligere. Men hvis der bruges for mange point over MAX-point, så kan man i samarbejde med barnet (og familien) tale om, hvordan de kan begynde at skære lidt ned på usunde point. Det kan eksempelvis være, at barnet vælger, at hun/han næste gang vil fravælge slik etc. svarende til to af brikkerne. Der er mulighed for selv at lave flere brikker. Jeg spiser frugt, det er så saftigt og sødt Jeg leger udenfor, løber og cykler sammen med mine venner fordi det er sjovt Jeg drikker vand, - det slukker tørsten så godt Jeg tænker mig om, når jeg spiser og drikker, for jeg vil ikke være tykkere Jeg spiser groft brød og havregryn, så bli r jeg dejlig mæt På arket med den smilende ven er der beskrevet argumenter for at vælge sundere, som kan være nemmere at forholde sig til som barn end de officielle kost anbefalinger. Du kan som vejleder lade dig inspirere af disse argumenter, eller du kan udlevere arket til børnene (og deres familier), ligesom de kan indgå som diskussionspunkter i undervisningen. n Træningskort Navn: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

27 Formålet med træningsarkene er, at børnene/familierne kan øve sig på at få mere af den sunde mad - give mulighed for at træne sundere valg. Øverst på arket er der et billede af det område, der er valgt som træningsbane. Nedenunder er der et ugeskema, hvor der på forskellig vis kan markeres, hvordan det går med træningen. I smiley ens talebobbel kan barnet selv bestemme teksten evt. med inspiration fra arket med Den smilende ven.

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Kost & Ernæring. K3 + talent

Kost & Ernæring. K3 + talent Kost & Ernæring K3 + talent Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Hvem skal bruge anbefalingerne? Anbefalingerne for sund frokost i vuggestuer og børnehaver er udviklet til dig, der tilbereder mad i daginstitutionen. Kommuner

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

De officielle kostråd

De officielle kostråd De officielle kostråd 2013 De officielle kostråd Fødevarestyrelsen udgav d. 17. september 2013 de nye kostråd Afløse De 8 kostråd De nye kostråd går under betegnelsen De officielle kostråd Bygger på 10

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn Lav aftaler med dit barn Spis frugt og grønt Børn mellem 3-6 år skal spise 2 stykker frugt og 200 g grønsager om dagen hver dag og til alle måltider Børn mellem 1-3 år skal have frugt og grønt til alle

Læs mere

Hjertevenlig mad. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen

Hjertevenlig mad. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen Hjertevenlig mad Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen Når du har hjertekarsygdom Hjertevenlig mad nedsætter risikoen for at udvikle eller

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave Skansevej 54 7000 Fredericia Tlf.: 75924899 S i d e 1 6 Børnenes sundhed er først og fremmest forældrenes ansvar. Men de fleste børn tilbringer en stor del af deres dag i institutionen, og derfor spiller

Læs mere

Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab

Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab Nordjysk Praksisdag De 10 kostråd Sund mad/vægttab 12.09.2014 Diætist Lone Landvad Dagens program Hvordan finder vi rundt i alle de nye og forskellige udmeldinger der næsten dagligt dukker frem? De 10

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside.

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside. Kostpolitik Generelt Det er i barndommen, at de sunde kostvaner skal grundlægges, så hele livet kan blive sundt og godt. Det har stor betydning for børns udvikling og helbred, at de får en god og næringsrigtig

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Email: piach@nexs.ku.dk How do they work? Ny forskningsrapport fra DTU udkom 3. maj 2017

Læs mere

Madpyramiden i 3D lærervejledning

Madpyramiden i 3D lærervejledning 1 Madpyramiden i 3D lærervejledning Undervisningsmaterialet - Madpyramiden i 3D - er målrettet undervisning i indskolingen, men kan naturligvis også bruges på højere klassetrin. Materialet kan fx bruges

Læs mere

Patientvejledning. Kostplan. 1200 kcal

Patientvejledning. Kostplan. 1200 kcal Patientvejledning Kostplan 1200 kcal Kostplan på 1200 kcal/ 5000 kj Morgen Formiddag ½ skive (25 g) rugbrød ½ skive groft franskbrød skrabet minarine 1 skive ost 30+/18% 150 ml skummetmælk Se forslag ½

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Diætiske retningslinjer

Diætiske retningslinjer Diætiske retningslinjer Indledning Denne pjece handler om vores anbefalinger til dig vedrørende hvad du spiser og drikker. Disse anbefalinger er etableret med det mål at du taber dig i vægt og får gode

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Hvad spiser du i løbet af dagen?

Hvad spiser du i løbet af dagen? Navn: Alder: Højde: Vægt: Hvad spiser du i løbet af dagen? Sæt kryds ud for hvad du spiser Hvor ofte spiser du morgenmad? Hver dag 5-6 gange om ugen 3-4 gange om ugen 1-2 gange om ugen Mindre end 1-2 gange

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm Opslagsværk - skoler I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn og unge mennesker. Til hvert

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Energikilden. Du finder opgaveark med tilhørende svar om hhv. fysisk aktivitet og kostområdet

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen)

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) KANTINETJEK BUFFET Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) Skemaet udfyldes for én konkret dag Da udbuddet kan veksle

Læs mere

Kulhydrat: energi i forhold til svømning. Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn

Kulhydrat: energi i forhold til svømning. Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn Kulhydrat: energi i forhold til svømning Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt

Læs mere

Økologisk Mad i Dagplejen

Økologisk Mad i Dagplejen Økologisk Mad i Dagplejen Københavns Kommune har et mål om at blive verdens første miljøcertificerede hovedstad i 2015. Derfor skal alle dagtilbud i kommunen - også dagplejen - i dag tilbyde mad, der

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg GRØNT Gnavegrønt Agurk Avocado Bladselleri Blomkål Broccoli Bønner Gulerod Kinaradise Majskolbe Minimajs Peberfrugt rød, grøn, gul Radiser Tomat Squash Sukkerærter Ærter i bælg Grønt som salat Råkost Bagte

Læs mere

Madpakker & Madglæde. -En kærlig hilsen hjemmefra sprængfyldt med -Mæthed og Vitaminer;-)

Madpakker & Madglæde. -En kærlig hilsen hjemmefra sprængfyldt med -Mæthed og Vitaminer;-) Madpakker & Madglæde -En kærlig hilsen hjemmefra sprængfyldt med -Mæthed og Vitaminer;-) Gi madpakken en hånd -Eksempler: Klassisk brød med pålæg: - Fire halve rugbrødsmadder med pålæg fra hver af de

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab Randers Kommune Program Ernæringsteori Måltider og mæthed Indkøbsguide Hvordan kommer jeg så i gang? Afrunding og spørgsmål 2 Randers Kommune - Hvordan kommer

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Sunde mad og spisevaner

Sunde mad og spisevaner Sunde mad og spisevaner Oplæg af Maiken M. Jensen Kost og Ernæringskonsulent Lemvig kommune 1 Sund mad er vigtig fordi den..., Bidrager med livsvigtige vitaminer og mineraler Indeholder gavnlige kostfibre

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Kostpolitik i Bakkehusene

Kostpolitik i Bakkehusene Kostpolitik i Bakkehusene Indledning og mål I den sammenhængende børnepolitik i Rebild Kommune, er sundhed en af grundværdierne. Børnenes sundhed, velvære og grundlæggende kost er først og fremmest et

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Opslagsværk - daginstitutioner

Opslagsværk - daginstitutioner Opslagsværk - daginstitutioner I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn. Til hvert emne er

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Hvad vil jeg snakke om? Afdeling for Ernæring på Fødevareinstituttet Hvad er nyt ift NNR 2012 Hvad

Læs mere

Hvad er sund mad. Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard

Hvad er sund mad. Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard Hvad er sund mad Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard De officielle kostråd Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Spis frugt og mange grønsager Spis mere

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik 2017

Kost- og sukkerpolitik 2017 HORSENS KOMMUNE Kost- og sukkerpolitik 2017 Daginstitution Midtby Forældrebestyrelsen Kost- og sukkerpolitikken er udarbejdet af forældrebestyrelsen. Politikken gælder for alle vuggestueog børnehavebørn

Læs mere

Inspiration til madpakken

Inspiration til madpakken Inspiration til madpakken Karen Kim Søndergaard, klinisk diætist Randers Kommune Dagens program Madpakkens betydning Gi madpakken en hånd - 5 gode huskeregler Indpakning Inspiration Planlægning og prioritering

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

Tallerkenmodellerne nedenfor kan du bruge som visuelle guides til, hvordan du kan sammensætte henholdsvis din frokost og din aftensmad, så der er en

Tallerkenmodellerne nedenfor kan du bruge som visuelle guides til, hvordan du kan sammensætte henholdsvis din frokost og din aftensmad, så der er en Tallerkenmodellerne nedenfor kan du bruge som visuelle guides til, hvordan du kan sammensætte henholdsvis din frokost og din aftensmad, så der er en god balance mellem næringsstofferne. Dagkostforslag

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Kost og ernæring for løbere

Kost og ernæring for løbere Kost og ernæring for løbere 1 Hvad er sund kost? Kilde: Alt om kost - Fødevarestyrelsen 2 Energikrav til marathon Forbrænder ca. 1kcal/kg/km Løber på 75kg: 3165kcal = 13293kJ Realistisk forhold ved MT(ca.75%

Læs mere

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner FORSTÅ din skolemad med MATmovers Stjerneløb til 4.-6. årgang med fokus på sunde og spændende madpakker Lærerark 1 Lærervejledning

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet Hjertet er kroppens vig:gste muskel Hjertet er kompliceret opbygget i 4 hjertekamre, der har hver sin funk:on Den højre

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen.

Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen. Det samlede pointsystem Varme, lune og kolde retter Giv point for A. frugt/grønt, B. fuldkorn og C. fedt/kulhydrat og D. læg point sammen. A. Point for frugt og grønt Point Med fri salatbar Uden salatbar

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN

KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN KOPIARK 1-10 0.-1. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg GRØNT Gnavegrønt Agurk Avocado Bladselleri Blomkål Bønner Gulerod Kinaradise Majskolbe Minimajs Peberfrugt rød, grøn, gul Radiser Tomat Squash Sukkerærter Ærter i bælg Grønt som salat Råkost Bagte rodfrugter

Læs mere

KOSTGUIDE Distrikt Bogense Børnehuset Skoven & Dagplejen

KOSTGUIDE Distrikt Bogense Børnehuset Skoven & Dagplejen KOSTGUIDE Distrikt Bogense Børnehuset Skoven & Dagplejen Udarbejdet af forældrebestyrelsen i distrikt Bogense, august 2017. For at sikre at alle børn har brændstof til en dag i børnehave eller vuggestue,

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din familie.

Læs mere

De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad

De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for lidt fisk, fuldkorn,

Læs mere

MADKLASSEN 1 Dig og din mad SUND MAD ER GODT FOR DIG

MADKLASSEN 1 Dig og din mad SUND MAD ER GODT FOR DIG 1 N SE MA S d A L DK din ma Dig o g T D O G R E D A M D N G I U S D FOR SUND MAD ER GODT FOR DIG MADKLASSEN 1 GI MADPAKKEN EN HÅND Mad er brændstof for kroppen, ligesom benzin er brændstof for en bil.

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 13 SUNDE VANER TIL AT FOREBYGGE HJERTEKARSYGDOM Tjek dine madvaner HAR DU 13 RIGTIGE? Der er størst gevinst, når

Læs mere

SUNDE VANER - GLADE BØRN

SUNDE VANER - GLADE BØRN Sundhedsplejen sætter spor Hjørring Sundhedscenter SUNDE VANER - GLADE BØRN Anbefalinger til børn over 3 år MÅLTIDER Det er de færreste børn der spiser helt optimalt hvad end der er tale om antal måltider

Læs mere

Madkassen. Inspiration til sunde madpakker for børn i dagpleje eller daginstitution

Madkassen. Inspiration til sunde madpakker for børn i dagpleje eller daginstitution Madkassen Inspiration til sunde madpakker for børn i dagpleje eller daginstitution Forord Denne lille folder er beregnet til dig, der har et barn i en dagpleje eller daginstitution i Skanderborg Kommune.

Læs mere

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud.

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Forord: Denne politik indeholder Stavtrup Dagtilbuds mad - og måltids politik for børn i Stavtrups daginstitutioner og dagpleje. Den indeholder foruden

Læs mere

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E?

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Hvad er tilladt hvad må jeg??? Alt er tilladt (pånær stjernefrugt) noget med måde Man er ikke på diæt men skal spise

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand Kost og træning 1 Mig selv Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder, Previa Sundhed, 2010- Kostvejleder,

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere