GOD MAD MED SVINEKØD. danske slagterier

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GOD MAD MED SVINEKØD. danske slagterier"

Transkript

1 65 for+bag ib /08/05 6:00 Page GOD MAD MED SVINEKØD danske slagterier

2 65 for+bag ib /08/05 6:00 Page indhold faktaark Emne : Svinekød og udskæring Emne : Svinekød hvad er det? Emne : Svinekød og forbrug Emne : Svinekød og hygiejne Emne 5: Svinekød og sundhed Emne 6: Magert svinekød og tilberedning Emne 7: Svinekød og historie. opskrifter Skinkeschnitzler med kartoffelbåde og grøntsager Skinketerninger på spid med rispilaf Mini-frikadeller med kål i tomat Pizzasnegle Marinerede sauté skiver med grøntsager og løse ris Lasagne med svinekød og årstidens salat Marinerede wok strimler med grøntsager og nudler Krydret skinkemignon med grøntsager og sauce. Til materialet er der udarbejdet en lærervejledning. Den findes dels i en trykt udgave og dels på under materialebestilling. Udarbejdet af Danske Slagterier samt pædagogiske konsulenter Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Layout: Umwelt A/S Foto: Graae & Bangsboe, Lars Raenek Illustrationer: Otto Dickmeiss, Lars Petersen, Hans P. Grafik Udgivet af Danske Slagterier 00. Revideret 005. ISBN danske slagterier Axeltorv, 609 København V Tlf.: 6050, Fax: 68

3 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 0:59 Page emne svinekød og udskæring I Danmark spiser man mest kød fra gris, okse, kylling, kalkun og fisk. Man spiser også kød fra kalv, lam, får, hest, kanin, struds og vildt. Kød fra grisen bliver kaldt svinekød. Grisen skæres ud i mange stykker, der kaldes udskæringer. En kotelet er en udskæring. Udskæringerne er forskellige, og man bruger dem til bestemte retter. sådan bliver grisen skåret ud Hoved Nakke Svinekam Mørbrad Skinke Bov Skank Svinebryst/ Kogestykke Svinebryst/ Stegestykke Slag Skank fakta Svinekammen bliver stegt til flæskesteg eller skæres ud til koteletter. Svinekammen kan også ryges til hamburgerryg. Når man skærer alt fedt, ben og hinder af svinekammen, får man et helt magert stykke kød, der hedder svinefilet. Af svinefileten kan man skære sauté skiver, medaljoner og Filet Royal. Skinken kan man skære ud til wok strimler, kød i terninger, skinkeschnitzler og skinkemignon. Skinken kan også ryges. Af svinebryst får man fx bacon og ribbenssteg. Hakket kød kan hakkes af boven og skinken.

4 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 0:59 Page magert svinekød De enkelte kødstykker, man får fra grisen, indeholder mere eller mindre fedt. Magert svinekød indeholder max 0-% fedt. Magert svinekød er skinken, mørbraden og svinekammen. De magre udskæringer som wok strimler, sauté skiver og skinketerninger skæres af svinekammen og skinken. Skinkeschnitzler og sautéskiver er meget magert svinekød, der indeholder % fedt. udskæringer af magert svinekød Filet Royal af svinefilet Sauté skiver af svinefilet Medaljoner af svinefilet Wok strimler af skinken Når man laver mad med magert svinekød, er det vigtigt at stege det korrekt, så det bliver mørt og saftigt. Det magre svinekød bliver let tørt og trævlet, hvis man steger det for længe. Magert kød suger ikke fedt, når det steges. Det fedt, man steger i, lægger sig som et som et tyndt lag på kødet. fedt svinekød Det svinekød, der er mest fedt i, er svinebrystet. Det indeholder 0% fedt. Når man laver mad med fedt kød, er det ikke altid nødvendigt at bruge fedtstof, når det skal steges. Bacon og svinebryst i skiver steges på panden uden fedtstof. Under stegningen smelter meget fedt fra. Man siger, at det steger i sit eget fedt. Fedtet skal smides væk. udskæringer af fedt svinekød Svinebryst Bacon Stegeforsøg Undersøg hvad der sker, når man steger et magert og et fedt stykke svinekød. Sammenlign og vurder de to stykker svinekød før og efter stegning. Skriv resultaterne ind i et skema og diskuter dem i klassen. Steg en sauté skive Dup kødet tørt med køkkenrulle. Hæld tsk. olie på en pande. Varm olien op. Læg skiven på panden. Vend den straks. Tag skiven af. undersøg Steg en skive svinebryst Dup skiven tør med køkkenrulle. Varm panden op ved god varme. Brun skiven ca. min. på hver side. Skru ned til middel varme, og vend skiven jævnligt, til den er gylden og sprød. Læg skiven på køkkenrulle i ca. min.

5 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 0:59 Page emne svinekød hvad er det? Svinekroppen består af muskler, ben, sener, bindevæv og fedt. Kød er dyrenes muskler. Kødet er bygget op af muskelfibre, der er sat sammen i bundter og omgivet af hinder, som kaldes bindevæv. Fedtet sidder under skindet, mellem musklerne og inde i musklerne. Når man taler om fedtmarmorering i kødet, er det fedtet inde i musklerne, man taler om. Muskelvæv Synligt fedt Bindevæv Musklerne sidder fast på knoglerne med sener og hinder. Usynligt fedt Muskelvæv Ben Mørbrad og skinkemignon er muskler med fedtmarmorering. En kotelet er en muskel med fedtmarmorering og en tynd fedtkant på overfladen. I en nakkekotelet sidder fedtet mellem musklerne og inde i musklerne. På bacon kan man både se fedtvæv og muskler. Fedtet ligger mellem musklerne. Ribbensstegen ligner bacon, men der er også ben på stegen. I hakket kød er muskler, fedt og hinder blandet sammen. Sene

6 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 0:59 Page 5 spisekvalitet Når man taler om svinekøds spisekvalitet, vurderer man, om kødet er saftigt og mørt og har en god smag. Der er flere ting, der kan have betydning for kødets spisekvalitet, bl.a. race, foder, slagtning og tilberedning. Landrace Yorkshire Duroc Hampshire race Der findes fire svineracer i Danmark: Landrace, Yorkshire, Duroc og Hampshire. Landmændene krydser de fire racer på forskellig måde, så grisene bliver kødfulde og magre. foder Grisen er altædende. Det er mest almindeligt at fodre grisen med byg, hvede og sojaskrå. slagtning og modning af kødet Det er også vigtigt for spisekvaliteten, at grisen har det godt, når den bliver slagtet. Efter slagtningen skal kødet køles ned og modne. undersøg Det vil sige, kødet skal på køl i døgn, for at det bliver mørt. tilberedning Det er vigtigt at vælge den rigtige måde at tilberede kødet på. Nogle kødstykker egner sig bedst til at blive stegt. Andre kødstykker egner sig bedst til at blive kogt. Man skal også undersøge, om kødet kan marineres eller saltes, før det koges, steges eller grilles for at få en god spisekvalitet. undersøg I skal undersøge, hvad kød består af. I skal bruge: skinkeschnitzel skive bacon nakkekotelet Se på de tre stykker kød. Tegn en model af hvert stykke kød.. Tegn muskelfibrene på og farv dem røde.. Tegn fedt på og farv det hvidt.. Se på de tre stykker kød og tegningerne og beskriv, hvad kødstykkerne består af. 5. Kender I nogle udskæringer, som har ben på? 6. Steg de tre stykker kød og se på muskelfibre og fedt efter stegningen.

7 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 0:59 Page 6 emne svinekød og forbrug Man kan købe kød hos en slagter, i et supermarked eller i en gårdbutik. På pakken sidder der en varedeklaration, som giver forbrugeren forskellige informationer om kødet. Fx om hvad udskæringen hedder, hvor meget kød der er i pakken, og hvordan kødet skal opbevares. En varedeklaration kan give mange oplysninger. Hvilke oplysninger giver denne varedeklaration? Varens navn fx svinekoteletter. Oprindelse svinekød skal ikke obligatorisk mærkes med hvilket land det kommer fra. Det kan man så kun finde ud af ved at spørge i butikken. Ingrediensliste der skal stå, hvad der indgår i varen, nævnt efter faldende vægt. Det, der er mest af, står først, og det, der er mindst af, står til sidst. Nettoindhold varen skal være mærket med indhold, angivet som nettoindhold. Nettoindhold er kødets vægt uden indpakning. Datomærkning fx fremstillingsdato og sidste anvendelsesdato. Hakket kød skal altid mærkes med dato og klokkeslæt for hakningen. Opbevaring hvis det er nødvendigt med en særlig opbevaring, skal det stå på pakken, fx opbevaring ved max 5 grader. Pris alle varer skal være mærket med pris, inkl. moms. andre mærker Noget svinekød kan være mærket med særlige mærkater, når grisen er vokset op under nogle specielle forhold. Læs mere på under videnscenter, produktion af grise, specialgrise.

8 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page 7 hvilken slags svinekød køber den danske forbruger? Svinekød er det kød, danskerne spiser mest af. Noget kød fra grisen er mere populært end andet kød. En undersøgelse fra 00 viser, hvilket kød danskerne vælger. På de to grise kan du se, hvordan grisen ser ud, og hvordan den skal se ud, hvis den skal passe til det kød, danskerne køber. sådan er grisen Nakke 5% Svinekam 5% Mørbrad % Skinke % Andet fx hakket kød af bov, kæbeklump, skank % Svinebryst 6% sådan spiste danskerne i 00 Nakke 6% Svinekam 7% Mørbrad 8% Skinke 7% Andet fx hakket kød af bov, kæbeklump, skank 50% Svinebryst % undersøg Besøg et supermarked. I supermarkedet kan I lave forskellige undersøgelser. Vælg en af opgaverne.. Hvor mange forskellige udskæringer af svinekød kan I købe?. Hvordan er udskæringerne pakket ind? I bakke med film, i papir, vakumpakket, kontrolleret atmosfære?. Hvilke oplysninger får man på en pakke svinekød i terninger?. Hvilke oplysninger får man på en pakke medisterpølse? 5. Vælg evt. tre forskellige udskæringer, og kom med forslag til, hvilke retter I kan lave af dem. 6. Hvad er din yndlingsret med svinekød? Hvilken udskæring skal du bruge til det? Kan man finde den udskæring i køledisken?

9 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page 8 emne svinekød og hygiejne Kød skal spises, mens det er friskt. Det skal altid opbevares i køleskab eller i fryser. På overfladen af kødstykker kan der være bakterier, som kan formere sig, hvis kødet ikke opbevares rigtigt. En bakterie kan hurtigt blive til mange bakterier, som kan fordærve kødet eller gøre os syge. Når kød skæres ud i mindre stykker eller hakkes, bliver bakterierne spredt fra kødets overflade til resten af kødet, og antallet af bakterier vokser. Udskåret kød og hakket kød har derfor en kort holdbarhed. hvordan skal kød opbevares? køleskab max 5º Opbevaring: I fad, indpakket, overdækket Frossent kød skal tøs op i køleskab. Kødet skal ligge i et fad, så der ikke kan dryppe kødsaft på andre madvarer i køleskabet. Kødsaft indeholder bakterier ligesom kødet gør. Holdbarhed: Hakket kød: timer Kød i skiver, terninger og strimler: døgn Stege: døgn fryser min. -8º Opbevaring: Korrekt indpakket lufttæt Holdbarhed: Hakket kød: måneder Magert svinekød: 6 måneder Kød i skiver, terninger og strimler: 6 måneder Fedt svinekød: måneder Stege: 9 måneder

10 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page 9 køkkenhygiejne Når man tilbereder mad, skal man sørge for at have en god køkkenhygiejne. Det vil sige: Varm op, Køl af og Undgå at sprede bakerier. Gør man det, behøver man ikke hele tiden gå og tænke på, at der kan være bakterier i maden, som kan gøre os syge.. Varm op. Køl af. Undgå at sprede bakterier. varm op Kød skal steges eller koges, så det ikke indeholder bakterier. På store stykker kød sidder bakterierne på overfladen. Hele kødstykker som svinekam og skinkemignon behøver ikke at blive gennemstegt. Derimod skal hakket kød, kød i strimler og terninger altid gennemsteges. Man kan se, om kødet er gennemstegt ved at se på kødsaften. Når den er klar, er kødet gennemstegt. Hvis det er et lille stykke kød, fx en skinkeschnitzel, kan man skære en lille flig af kødet og kontrollere, at kødet er svagt rosa. Hvis kødet stadig er råt, skal man stege det et par minutter længere. Når man steger hele stege, er det en god ide at bruge et stegetermometer, så kødet får den centrumstemperatur, der står i opskriften.. køl af Rester af retter med kød skal sættes i køleskabet, lige når man har spist.. undgå at sprede bakterier Når man laver mad, er hænderne også et redskab. Derfor er det vigtigt med en god håndhygiejne. Man skal vaske hænder, når man har rørt ved råt kød, så man ikke flytter kødsaft med hænderne over på rå grøntsager. Den rå kødsaft kan indeholde bakterier. Med kniven kan man også flytte bakterier fra kødet til grøntsager. Derfor skal kniven vaskes grundigt, når den har været brugt til kød, før den bruges til at skære grøntsager til salat med. Det er en god ide at have flere skærebrætter. Et til grøntsager og et til råt kød, så man ikke flytter bakterier med skærebrættet. Hvis man kun har et skærebræt, skal det vaskes og skoldes, når det har været brugt til kød, før det bruges til grøntsager. Emballagen skal i skraldespanden straks, da der kan sidde bakterier på den. undersøg Stegeforsøg Steg forskellige stykker svinekød, så det bliver stegt tilpas. I skal bruge: 00 g hakket svinekød 0% fedt 00 g kød i strimler 0 g smør Sådan skal I gøre:. Form det hakkede svinekød til en krebinet.. Dup kødstrimlerne tørre i køkkenrulle.. Kom smørret på en pande. Varm smørret op og skru ned.. Steg krebinetten og kødstrimlerne. 5. Undersøg, hvornår kødet er stegt tilpas. 6. Hvor vil du opbevare kødet? Før det blev stegt? Efter det blev stegt?

11 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page 0 emne 5 svinekød og sundhed Kød er en vigtig del af vores mad. Svinekød består af vand, protein, fedt, vitaminer og mineraler. Svinekød har et højt indhold af gode proteiner, som vi blandt andet skal have for at holde vores muskler og organer i orden. I svinekød er der mange B-vitaminer og mineralerne selen, zink og jern. Jern er et af de mineraler, mange store piger og kvinder let kommer til at mangle. Der er ingen anbefaling for, hvor mange gram kød vi skal have pr. person pr. dag. Et af de 8 kostråd siger, at vi skal spare på fedtet især fra mejeriprodukter og kød. magert svinekød indeholder Protein: 0 % Andet: % Fedt: % Vand: 75% maden skal være sammesat af fra svinekød får man især Kulhydrat Protein Fedt Vitaminer Mineraler Protein Fedt Forskellige B-vitaminer Jern, selen og zink

12 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page Ris, pasta eller kartofler skal fylde /5 af tallerkenen Grøntsager skal fylde /5 af tallerkenen Foto af en delt rett ( frikadelleri Kødet skal fylde /5 af tallerkenen tallerkenmodellen Tallerkenmodellen viser, hvordan man kan sammensætte et sundt måltid. Hvis man deler en tallerken op i 5 lige store dele, skal man sørge for at: /5 af tallerkenen skal være kartofler, ris eller pasta /5 af tallerkenen skal være grøntsager /5 af tallerkenen skal være kød Tallerkenmodellen er en slags huskeregel for, hvordan man skal øse op på tallerkenen, hvis man vil undgå, at middagsmaden bliver for fed. Den viste portion er en lille portion. Til en stor portion hører to frikadeller og flere kartofler og grøntsager. En del af kartoflerne kan skiftes ud med brød. tænk på sundheden Vælg magert svinekød Skær fedtkanten af Smid stegefedtet ud undersøg Planlæg et måltid med svinekød ud fra tallerkenmodellen Brug evt. opskriften på frikadellerne og vælg tilbehør, så måltidet opfylder tallerkenmodellen.

13 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page emne 6 magert svinekød og tilberedning Magert svinekød kan pandesteges, lynsteges, ovnsteges, grilles eller koges. Man skal vælge en tilberedningsform, der gør kødet saftigt og mørt og giver det en god smag. Følg de tider, der står ved opskrifterne og brug minutur. Kød skal steges, til det er godt, det er vigtigt ikke at stege kødet for meget. Servér det stegte kød med det samme. Kød får en anden smag, når det marineres. Man lægger det rå kød i en marinade, der er blandet af fx sojasauce, citronsaft, honning og forskellige krydderier. Marineret kød skal opbevares i køleskab, indtil det skal steges. kogning Kog vandet før kødet kommer i og brug kun så meget vand, at det lige netop dækker kødet. pandestegning Først skal kødet duppes tørt med køkkenrulle. Derefter skal man vælge hvilket fedtstof, man skal stege i og komme det på panden. Fedtstoffet skal være varmt, når kødet lægges på, så kødet kan brunes. Hvis fedtstoffet ikke er varmt nok, bliver kødet kogt i stedet for at blive stegt. Kødet må ikke steges for længe. Fedtstoffet trænger ikke ind i kødet, men lægger sig som en hinde på kødet. Fedtstoffet skal kasseres bagefter. lynstegning Magert svinekød i tynde strimler egner sig godt til at blive lynstegt i en wok. Fedtstoffet skal være meget varmt, og kødstykkerne skal kun steges i kort tid. Kødet skal danne skorpe, inden det vendes første gang.

14 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page grillstegning Magert kød i skiver som sauté skiver, skinkeschnitzler og koteletter kan grillsteges. ovnstegning Store kødstykker steges i ovnen. Brug stegetermometer. Kødet kan hvile bagefter. undersøg. Find ud af hvordan de enkelte retter i opskrifterne er tilberedt. Hvilke stegemetoder er der brugt?. Find selv retter med svinekød, der er pandestegt, lynstegt, grillet, ovnstegt eller kogt. Lav nogle af retterne.

15 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page emne 7 svinekød og historie Grisen er let at holde som husdyr. I Danmark har man i mange hundrede år holdt grise som husdyr både på landet og i byerne. Det betyder, at danskerne altid har spist meget svinekød. Da hele grisen blev brugt, er der lavet mange forskellige retter af grisen. Men grisen har forandret sig gennem tiden. Slagtegrisen er blevet mere mager og mere kødfuld. I skemaet kan man se, hvornår hvilke retter er blevet spist Ret Før sylte medisterpølse æbleflæsk kåldolmer flæskesteg stegt flæsk med persillesovs frikadeller leverpostej hamburgerryg sliced bacon rullepølse spareribs færdigstegt bacon wok strimler sauté skiver skinkemignon koteletter svinekæber mørbradbøf skinkeculotte røde pølser kødrand forloren hare kogt røget skinke kødboller i karry stegeben rullesteg ribbenssteg sammenkogt ret Kilde: Else-Marie Boyhus, Grisen En køkkenhistorie, Gyldendal 998

16 65_DS_Nyt Fakta-ib /08/05 :00 Page 5 se på retterne i skemaet og vurder: Hvilke af retterne kender du? Og hvornår spiser du dem? Hvilke af retterne kender du ikke? Hvilke af retterne tror du også vil være retter, der vil blive spist i 050? Og hvorfor? Partering efter Mangors Syltebog, 90. undersøg Arbejd i grupper. Vælg en ret, der er lavet fra før Vælg en ret, der blev lavet fra år Vælg en ret, der er blevet lavet fra Vælg en ret, der er blevet lavet fra Måske kan du finde oplysninger om retten på nettet eller på biblioteket? 6. Lav de fire retter. Find opskrifter i kogebøger eller på nettet. Vurdér. Hvilken udskæring fra grisen er retten lavet af?. Hvordan er den tilberedt? Kogt? Pandestegt? Lynstegt? Grillet? Ovnstegt?. Sammenlign retternes udseende og smag. Grisens udskæring før og nu Sammenlign hvordan man skar grisen ud i 90, og hvordan vi skærer den ud nu. (Se emne ).

17 QXP qxp 0/08/05 : Page skinkeschnitzler med kartoffelbåde og grøntsagsfad Du skal bruge (til personer) Til skinkeschnitzler skinkeschnitzler af inderlår, cm tyk, ca. x 5 g / tsk salt lidt peber 5 g smør Sådan skal du gøre Skinkeschnitzler Del hver skinkeschnitzel i to. Se tegning. Dup skinkeschnitzlerne tørre med køkkenrulle. Drys salt og peber på skinkeschnitzlerne. Kom smørret på en pande. Smelt smørret. Lad det bruse af og blive lysebrunt. Læg skinkeschnitzlerne på panden. Brun dem 0 sekunder på hver side. Skru ned. Steg dem minutter på hver side. Skær en lille flig af det ene hjørne og kontroller, at kødet er svagt rosa. Hvis kødet stadig er råt, skal du stege det ca. minut mere på hver side. Se tegning. 8

18 QXP qxp 0/08/05 : Page kartoffelbåde Du skal bruge (til personer) Til kartoffelbåde 500 g store kartofler spsk olie / / tsk oregano tsk salt lidt peber Sådan skal du gøre Kartoffelbåde Læg bagepapir på en bageplade. Skrub eller skræl kartoflerne. Skær kartoflerne i både. Se tegning. Kom olie, oregano, salt og peber i en skål. Kom kartoffelbådene i skålen og bland. Hæld kartoffelbådene ud på bagepladen. Tænd varmluftsovnen på 5 grader. Sæt kartoffelbådene i ovnen. Bag dem i ca. 0 minutter, til de er møre. grøntsagsfad Du skal bruge (til personer) Til grøntsagsfad 60 g blomkål tomater / agurk Sådan skal du gøre Grøntsagsfad Skyl blomkålen og del den i små buketter. Læg blomkålsbuketterne i et fad. Skyl tomaterne og skær dem i både. Læg tomatbådene i fadet. Se tegning. Skyl agurken og skær den i terninger. Læg agurketerningerne i fadet. Bland grøntsagerne. Skinkeschnitzler Skinkeschnitzler skæres af inderlår i lige tykke skiver på ca. cm. Vægt ca. 5 g. 00 g skinkeschnitzler indeholder g fedt.

19 QXP qxp 0/08/05 : Page skinketerninger på spid med grøntsager og rispilaf Du skal bruge (til personer) Til marinade cm ingefær fed hvidløg spsk sukker spsk sojasauce tsk salt lidt peber Sådan skal du gøre Marinade Skræl og riv ingefæren. Kom det i en stor skål. Pil og pres hvidløget. Kom det i skålen. Kom sukker, sojasauce, salt og peber i skålen. Bland marinaden. Kom kødet i marinaden og bland. Læg film over skålen og stil den i køleskab i 0 minutter. Se tegning g skinkekød i terninger

20 QXP qxp 0/08/05 : Page Til spid 8 champignoner peberfrugt marineret skinkekød i terninger små trægrillspid Spid Læg bagepapir i en lille bradepande. Rens og skyl champignonerne. Skyl og rens peberfrugten og skær den i store terninger. Sæt kødet og grøntsagerne på spid. Se tegning. Læg spiddene i bradepanden. Tænd varmluftsovnen på 5 grader. Sæt bradepanden i ovnen. Steg i ca. 5 minutter, indtil kødet er gennemstegt. rispilaf Du skal bruge (til personer) Til rispilaf lille løg 5 g smør / tsk gurkemeje / dl løse ris dl vand / tsk salt Sådan skal du gøre Rispilaf Pil og hak løget. Kom smørret i en gryde og smelt det. Kom løg og gurkemeje i gryden. Svits løget. Hæld risene i en sigte og skyl dem. Se tegning. Kom risene i gryden og rør. Hæld vand og salt i gryden. Læg låg på gryden og kog risene i ca. minutter, til de er møre. Anret risene på et fad. Læg spiddene over risene. undersøg tips I stedet for sojasauce kan du bruge østerssauce. Spiddene kan også grilles over gløderne fra et bål. Så skal spiddene lægges 0 minutter i koldt vand, før kød og grøntsager sættes på. Anret spiddene på et fad i en pyramide. Server rispilaf til. Se tegning. Lav spiddene med andre grøntsager, fx løg, tomat og squash. Terninger Skæres af skinke, bovklump eller nakkefilet. Skæres i størrelsen x x cm. 00 g terninger af skinke indeholder g fedt.

21 QXP qxp 0/08/05 : Page 5 mini-frikadeller med kål i tomat Du skal bruge (til personer) Til mini-frikadeller lille løg 50 g hakket svinekød, ca. 0% fedt tsk salt lidt peber / dl hvedemel æg / - dl letmælk 0 g smør Sådan skal du gøre Mini-frikadeller Pil løget og riv det fint. Læg kødet i en skål. Kom salt og peber i skålen. Rør kødet med salt og peber. Kom mel, æg og løg i skålen. Rør kødet. Kom lidt efter lidt mælken i skålen og rør kødet godt til en fars. Dyp en dessertske i et glas koldt vand. Tag fars op på skeen og form en frikadelle. Læg de færdigformede frikadeller på en tallerken. Se tegning. Kom smørret på en pande. Smelt smørret. Lad smørret bruse af og blive lysebrunt. Læg frikadellerne på panden. Brun frikadellerne i ca. minutter på begge sider. Skru ned. Steg frikadellerne i ca. 5 minutter på hver side, indtil de er gennemstegte. 6

22 QXP qxp 0/08/05 : Page 6 kål i tomat Du skal bruge (til personer) Til kål i tomat 00 g hvidkål 0 g smør / dåse flåede, hakkede tomater tsk salt dl persille Sådan skal du gøre Kål i tomat Skyl hvidkålen og skær den i tynde strimler. Se tegning. Kom smørret i en gryde. Smelt smørret. Det skal ikke blive brunt. Kom hvidkålen i gryden. Rør til kålen er faldet sammen. Hæld de hakkede tomater i gryden. Rør. Læg låg på gryden og damp kålen i ca. 0 minutter. Mærk om kålen er lige netop mør. Kom salt i kålen og smag den til. Hæld kålen i et fad. Skyl og hak persillen. Drys den over kålen. Tilbehør groft brød (0 g) undersøg tips Frikadeller er gode i madpakken. Spis dem fx sammen med grøntsager på små spid og brød. Se tegning. Der er mange muligheder for tilbehør til frikadeller, fx kartoffelsalat, salat og stuvet hvidkål. Frikadellerne er egnet til at fryse. Hakket kød Hakket kød med 0% fedt kan være muskler med fedtkant fra skinke eller bov og skinke. 00 g hakket kød (0%) indeholder 0 g fedt.

23 QXP qxp 0/08/05 : Page 7 pizzasnegle Du skal bruge (til stk.) Til dej 5 g gær dl lunkent vand spsk olie / tsk salt ca. 5 dl hvedemel Sådan skal du gøre Dej Læg bagepapir på en bageplade. Smuldr gæren i en stor skål. Kom vandet i skålen og rør. Hæld olie, salt og dl mel i skålen. Rør. Kom lidt efter lidt resten af melet i skålen. Slå og ælt dejen godt. Ælt dejen færdig på bordet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 5 cm x 5 cm. Se tegning. 7

24 QXP qxp 0/08/05 : Page 8 Til fyld / dl tomatpuré / løg 50 g kogt skinke / dl revet ost tsk oregano Fyld Kom tomatpuréen i en lille skål. Pil løget og riv det. Kom det i tomatpuréen. Rør det godt sammen. Hæld tomatblandingen på dejen og smør den ud. Se tegning. Skær skinken i små terninger og kom dem på dejen. Drys osten over skinken. Drys oregano over osten. Rul dejen sammen til en pølse. Skær den i stykker. Se tegning. Sæt pizzasneglene på bagepladen. Læg en plasticpose over sneglene. Se tegning. Lad pizzasneglene hæve i ca. 5 minutter. Tænd varmluftsovnen på 00 grader. Bag pizzasneglene øverst i ovnen i -5 minutter. Tag pizzasneglene ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist. 7 8 tips Kom pizzasnegle i madpakken sammen med agurkestænger og gulderodsstave. Pizzasnegle kan spises til aftensmad sammen med salat. Gem eventuelt nogle pizzasnegle i fryseren. Skinken kan udskiftes med stegt bacon. Steg baconen sådan 5 Dup baconen tør med køkkenrulle. Skær den i små terninger. Læg bacon-terningerne på en pande, og steg dem til de er gyldne. Læg bacon-terningerne på køkkenrulle på en tallerken. Hæld det afsmeltede fedt væk. Røget skinke Røget skinke som på billedet er fremstillet af skinkeklump. 00 g røget skinke indeholder 5 g fedt.

25 QXP qxp 0/08/05 : Page 9 marinerede sauté skiver med grøntsager og løse ris Du skal bruge (til personer) Til marinade fed hvidløg spsk sød chilisauce spsk sojasauce spsk olie lidt salt lidt peber Sådan skal du gøre Marinade Pil og hak hvidløget fint og kom det i en skål. Kom chilisauce, sojasauce, olie, salt og peber i skålen. Bland marinaden. Kom sauté skiverne i marinaden. Bland. Læg film over skålen. Stil den i køleskabet i ca. 0 minutter. Se tegning. 00 g sauté skiver Sauté skiver Svinefilet skæres fra den midterste del af svinekammen. Sauté skiver skæres af svinefilet i lige tykke skiver på / cm.00 g sauté skiver indeholder g fedt.

26 QXP qxp 0/08/05 : Page 0 Til grøntsager gulerødder persillerod stilke bladselleri dl vand / tsk salt Pynt frisk koriander løse ris Du skal bruge (til personer) Til løse ris dl løse ris dl vand / tsk salt Grøntsager Skyl og skræl gulerødderne og persilleroden. Skær gulerødderne og persilleroden i tændstiktynde stave. Se tegning. Skyl bladsellerien og skær den på skrå i - cm lange stykker. Hæld vand og salt i en gryde. Kog vandet. 5 Kom grøntsagerne i det kogende vand og kog dem i - minutter. 6 Hæld vandet fra grøntsagerne. 7 Tag kødet op af marinaden. Gem marinaden. 8 Varm en stor pande op. 9 Læg sauté skiverne på panden og steg dem 5 sekunder på hver side. Se tegning. 0 Tag kødet af panden. Hæld marinaden på panden og kog den grundigt igennem. Hæld - dl vand på panden, hvis du vil have mere sauce. Smag saucen til med salt, peber, chilisauce og sojasauce. Kom kød og grøntsager på panden. Varm det hurtigt igennem. 5 Anret retten i et fad og pynt med frisk koriander. Sådan skal du gøre Løse ris 5 Hæld risene i en sigte. Skyl dem. Kom vand og salt i en gryde. Kog vandet. Kom risene i gryden. Læg låg på gryden og skru ned. Kog risene i minutter, til de er møre. 9 tips I stedet for persillerod kan du bruge pastinak, majroe eller porre. Kødet kan stå i marinaden i køleskabet i op til timer.

27 QXP qxp 0/08/05 : Page lasagne med svinekød og årstidens salat Du skal bruge (til personer) Til kødsauce lille løg fed hvidløg gulerod / tsk olie 00 g hakket svinekød, ca. 0% fedt dåse flåede, hakkede tomater tsk oregano tsk basilikum /tsk salt lidt peber Sådan skal du gøre Kødsauce Pil og hak løg og hvidløg. Vask, skræl og riv guleroden. Kom tsk olie i en gryde. Varm olien op. Kom løg, hvidløg og gulerod i gryden og svits. Kom kødet i gryden. Svits kødet til det skifter farve. Kom de flåede tomater, oregano, basilikum, salt og peber i gryden. Rør og skru ned. Læg låg på gryden og kog i 0 minutter. Smag til med salt og peber. Smør et lille ovnfast fad (ca. 0 cm x 0 cm) med / tsk olie. Se tegning. 9

28 QXP qxp 0/08/05 : Page Til ostesauce 5 g hytteost æg / dl letmælk Ostesauce 0 Kom hytteost, æg og mælk i en skål. Pisk det sammen. 6 lasagneplader Til drys 5 g revet mild ost spsk rasp Læg lasagnen sammen 5 6 Læg lasagneplader i bunden af fadet. Derefter et lag kødsauce. Så et lag ostesauce. Gentag punkt to gange. Slut med ostesauce. Se tegning. Drys ost og rasp over lasagnen. Tænd varmluftsovnen på 00 grader. Bag lasagnen midt i ovnen i ca. 5 minutter. Servér straks med tilbehøret.. årstidens salat Du skal bruge (til personer) Vinter 50 g rødkål æble / appelsin 5 tørrede abrikoser Sommer / hovedsalat / agurk tomat dild eller mynte Forår / agurk / rød peberfrugt / limefrugt Efterår 00 g rosenkål 00 g ananasmos på dåse Sådan skal du gøre Vælg en af årstidernes salater. Skyl grøntsager og frugter. Se på billedet og lav salaten. Tilbehør italiensk hvedebrød (00 g) Hakket kød Hakket kød med 0% fedt kan være muskler med fedtkant fra skinke eller bov og skinke. 00 g hakket kød (0%) indeholder 0 g fedt.

29 QXP qxp 0/08/05 : Page marinerede wok strimler med grøntsager og nudler Du skal bruge (til personer) Til marinade cm frisk ingefær / citron ikke overfladebehandlet spsk brun farin spsk sojasauce 00 g wok strimler Sådan skal du gøre Marinade Skræl og riv ingefæren. Kom den i en skål. Skyl citronen og riv skallen fint. Kom / tsk citronskal i skålen. Gem resten til pynt. Pres spsk citronsaft og hæld den i skålen. Kom farin og sojasauce i skålen. Bland marinaden. Kom wok strimlerne i marinaden. Bland. Se tegning. Læg film over skålen og stil den i køleskab i ca. / time. 6 Wok strimler Wok strimler skæres af helt afpudset inderlår i størrelsen / x / x 8 cm. 00 g wok strimler indeholder g fedt.

30 QXP qxp 0/08/05 : Page Til grøntsager 50 g hvidkål 00 g broccoli 5 forårsløg tsk olie Grøntsager Skyl hvidkålen og skær den i tynde strimler. Skyl broccolien. Del den i små buketter og skær broccolistokken i tynde skiver. Se tegning. Skyl og rens forårsløgene. Skær dem i skrå stykker på cm. Se tegning. Sæt en sigte i en skål. Kom kødet i sigten og lad det dryppe af. Gem marinaden. Se tegning. 5 Hæld tsk olie i en wok. Varm olien op og skru ned. 6 Kom kødet i wokken og steg det. Lad kødet danne skorpe, inden det vendes første gang. 7 Steg i - / minut. Vend hele tiden kødet. 8 Tag kødet op på en tallerken. 9 Hæld tsk olie i wokken. Varm olien op og skru ned. 0 Kom hvidkål og broccoli i wokken og rør i ca. minutter. Hæld marinaden og forårsløg i wokken. Rør og svits i ca. minut. Kom kødet i wokken og rør. Til nudler liter vand 50 g ægnudler salt peber Pynt / dl saltede peanuts revet citronskal Tilbehør groft brød (0 g) Nudler 5 Hæld liter vand i en gryde. Kog vandet. Kom nudlerne i gryden og rør rundt til nudlerne er møre. Hæld nudlerne i et dørslag og lad dem dryppe af. Kom nudlerne i wokken sammen med kød og grøntsager. Se tegning. Smag til med salt og peber. Anretning Hak de saltede peanuts og drys dem over retten. Pynt med citronskal. Servér straks. undersøg tips Skær wok strimlerne af en skinkeschnitzel. Se tegning. I retten kan der også bruges andre grøntsager, fx porrer, gulerødder og spidskål.

31 QXP qxp 0/08/05 : Page 5 krydret skinkemignon med grøntsager og sauce Du skal bruge (til personer) Til skinkemignon tsk salt / tsk peber / tsk paprika / tsk karry / tsk tørret timian / skinkemignon dl vand Sådan skal du gøre Skinkemignon Kom salt, peber, paprika, karry og timian i en lille frostpose. Bland krydderierne godt. Læg kødet i frostposen og vend det i krydderblandingen. Læg posen med mignonen i køleskabet og lad den trække i mindst 0 minutter. Vend af og til posen. Se tegning. Hæld dl vand i en lille gryde og kog det. Tag kødet ud af posen og læg kødet i gryden. Kog kødet ved svag varme i 8 minutter med låg. Vend kødet. Kog kødet i ca. 8 minutter mere Stik et stegetermometer midt i kødet. Mål temperaturen. Når centrums-temperaturen er 70 grader, er kødet færdigt. Se tegning. Tag kødet op. Lad suppen, som kødet er kogt i, blive i gryden. Pak kødet ind i stanniol. 7 Skinkemignon Skinkemignon er en muskel lårtungen, som sidder på yderlåret. Vægt: g. 00 g skinkemignon indeholder g fedt.

32 QXP qxp 0/08/05 : Page 6 grøntsager Du skal bruge (til personer) Til grøntsager 00 g kartofler gulerod 75 g grønne asparges / tsk salt 50 g frosne sukkerærter sauce Du skal bruge (til personer) Til sauce spsk creme fraiche, 8% tsk majsstivelse / dl vand / dl suppe fra kogning af kød salt peber Sådan skal du gøre Grøntsager Skyl og skræl kartoflerne. Skær dem i store tern. Skyl og skræl guleroden. Skær den i skrå stykker på cm. Se tegning. Skær den nederste hårde del af aspargesene. Skyl og skær dem i stykker på ca. cm. Læg kartoflerne og gulerødderne i en gryde. Hæld vand i gryden til kartofler og gulerødder er dækket. Kom salt i gryden og kog i 5 minutter. Kom aspargesene i gryden og kog i minutter. Kom sukkerærterne i gryden og kog i minutter. Mærk om grøntsagerne er møre. Tag grøntsagerne op med en hulske. Læg grøntsagerne på et fad. Se tegning. Sådan skal du gøre Sauce 5 Rør creme fraiche, majsstivelse og vand sammen til en jævning. Kog suppen, som kødet er kogt i. Hæld jævningen i suppen, mens du pisker godt. Kog saucen igennem. Se tegning. Smag til med salt og peber. Hæld saucen i en skål. 0 Anretning Pynt persille Skær kødet i tynde skiver. Læg kødet ved siden af grøntsagerne. Skyl og hak persillen. Pynt med persillen. Servér saucen til. Efterår/vinter 00 g kartofler gulerod 00 g persillerod eller pastinak 00 g rosenkål Andre forslag til årstidens grøntsager Forår/sommer 00 g kartofler gulerod 00 g blomkål i små buketter 00 g fennikel i både Sommer 00 g kartofler gulerod / spidskål

VIDEN VÆKST BALANCE SUND MED KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

VIDEN VÆKST BALANCE SUND MED KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD VIDEN VÆKST BALANCE SUND MED KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD Sund med kød Mad indeholder de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som du og din krop skal bruge for at kunne fungere hver dag.

Læs mere

KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD VIDen VÆKSt BaLanCe SunD MeD KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD SunD MeD KøD 1/9 Sund med kød Mad indeholder de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som du og din krop skal bruge for at kunne fungere

Læs mere

Filet Royal 2 g Sauté skiver af svinefilet 2 g Medaljon af svinefilet 2 g

Filet Royal 2 g Sauté skiver af svinefilet 2 g Medaljon af svinefilet 2 g Fedt i 100 g råt kød: Filet Royal 2 g Sauté skiver af svinefilet 2 g Medaljon af svinefilet 2 g Skinkeschnitzel af inderlår 2 g Wok strimler af inderlår 2 g Kalkun uden skind 2 g Kalveschnitzel af inderlår

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

----------------------- Ribbensteg. 1 stk. ribbensteg Groft salt Laurbærblad Hele peberkorn 1 løg ¾ l vand Fløde

----------------------- Ribbensteg. 1 stk. ribbensteg Groft salt Laurbærblad Hele peberkorn 1 løg ¾ l vand Fløde Gyroskoteletter med varm coleslaw 4 stk. gyroskoteletter 1 4 hvidkål (i fine strimler) 1 forårsløg (skåret i skiver) ½ dl sukker ½ dl eddike 1 ds. tørrede sellerifrø (efter smag) 1 tsk. salt ½ dl vindruekerneolie

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens Marineret kyllingebryst med pasta og gorgonzola sovs 4 marinerede kyllingebryster 2 pakker frisk pasta ½ l madlavningsfløde 1 stykke Gorgonzola ost Fedtstof Lidt jævning Ruccula salat Flutes Steg kyllingebrysterne

Læs mere

VIdEn VÆKST BalancE. BaSiSark MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD. BaSISarK 1/9

VIdEn VÆKST BalancE. BaSiSark MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD. BaSISarK 1/9 VIdEn VÆKST BalancE BaSiSark MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD BaSISarK 1/9 Indhold Hakkebøf 2 Bøf 3 Svinekotelet 4 Skinkeschnitzel 5 Skinkemignon 6 Frikadeller 7 HUSK de 8 stegeråd 8 2/9 Hakkebøf 1

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur Sundhed er for alle Opskrifter Maj 2015 Sundhed Idræt og Kultur Forord Denne kogebog er udarbejdet efter afholdelse af et sundhedsfremmende kursus Sundhed er for alle målrettet borgere med medfødt hjerneskade/

Læs mere

Opskrifter November 2014

Opskrifter November 2014 Gyroskoteletter med varm coleslaw 4 stk. gyroskoteletter 1 4 hvidkål (i fine strimler) 1 forårsløg (skåret i skiver) ½ dl sukker ½ dl eddike 1 ds. tørrede sellerifrø (efter smag) 1 tsk. salt ½ dl vindruekerneolie

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry. Pip i madkassen Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40 www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.dk Mere end bare madpakker! Vi har udviklet en håndfuld lækre og sunde

Læs mere

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD ViDen VÆKST BaLanCe STeG KøD Rigtigt MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD STeG KøD rigtigt 1/5 Steg kød rigtigt Kød bliver tilberedt, så kødet: Bliver sikkert at spise Bliver nemmere at tygge Bliver lettere

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Kold farsbrød med groft brød

Kold farsbrød med groft brød Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærerens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lame kotelet Farsbrød med Skaldyrs wok Blomkålsgratin Orange stegt med

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Opskrifter Oktober 2014

Opskrifter Oktober 2014 Boller i selleri 600 g hakket kalv og flæsk 1 æg 1 dl mel 1 spsk. revet løg 2 dl bouillon el. mælk ½ kg selleri (1 stor selleri) 35 g smør 35 g mel 4 dl suppe Evt. muskat Rør hakket kød med æg, mel, løg

Læs mere

--------------------------- 1 flæskesteg 500 g rødbeder 500 g gulerødder 500 g selleri 500 g kartofler 2 bdt. forårsløg

--------------------------- 1 flæskesteg 500 g rødbeder 500 g gulerødder 500 g selleri 500 g kartofler 2 bdt. forårsløg Boller i selleri 600 g hakket kalv og flæsk 1 æg 1 dl mel 1 spsk. revet løg 2 dl bouillon el. mælk ½ kg selleri (1 stor selleri) 35 g smør 35 g mel 4 dl suppe Evt. muskat Rør hakket kød med æg, mel, løg

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

buffet til 70 personer

buffet til 70 personer k o o c o g t n a r u a t res buffet til 70 personer menu - til buffet for 70 personer 1. røddernes suppe med rugbrødscroutoner 2. salat med grønne bønner og tomater 3. spidskålssalat med bacon 4. urtemos

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Opskrifter Maj 2015. Fyldt skinkesteg med marinerede kartofler. Gyroskoteletter med varm coleslaw. 1 stk fyldt skinkesteg

Opskrifter Maj 2015. Fyldt skinkesteg med marinerede kartofler. Gyroskoteletter med varm coleslaw. 1 stk fyldt skinkesteg Fyldt skinkesteg med marinerede kartofler 1 stk fyldt skinkesteg Marinerede kartofler: 700 g små kartofler Vand Groft salt 1 spsk. herbes de Provence (fransk krydderiblanding) 1 dl kogende vand 2 spsk.

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det.

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det. Du skal bruge 1 stk. løg 1. Vask hænder. 11 Kom laurbærbladet, 1 fed hvidløg 2. Find alle ingredienserne vand og hønsebouillon 2 stk. gulerødder frem. terningerne i gryden og rør. Ca. 250 g selleri 3.

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

Stoganoff på klassisk facon. Marineret svinefilet med perlebygsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 stk. marineret svinefilet

Stoganoff på klassisk facon. Marineret svinefilet med perlebygsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 stk. marineret svinefilet Marineret svinefilet med perlebygsalat Opskrift 1 Opskrift 2 Stoganoff på klassisk facon 1 stk. marineret svinefilet 250 g perlebyg 150 g grønne bønner 150 g blomkål 200 g cherrytomater Dressing 2 spsk.

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Opskrifter til Restaurant GoCook

Opskrifter til Restaurant GoCook Opskrifter til Restaurant GoCook Buffet Bruchetta med urtemos og rødkål-æblesalat Røddernes suppe Kyllingelår med sesamfrø Frikadeller Foccacia-brød Kålsalat med thaidressing Gulerod og ananassalat med

Læs mere

Opskrifter Februar 2015

Opskrifter Februar 2015 Skinkesteg med ratatouille og ovnstegte kartofler 1 stk. skinkesteg Sennep Ratatouille: 2 stk. auberginer 2 stk. courgetter 3 store tomater 6 spsk. olivenolie 3 store løg 2 store peberfrugter 2 fed hvidløg

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

LAMMEKØD FRA CHILE & NEW ZEALAND. Lam, let og lækkert. Opskrifter med lammekød. Opskrift på side 6.

LAMMEKØD FRA CHILE & NEW ZEALAND. Lam, let og lækkert. Opskrifter med lammekød. Opskrift på side 6. Lam, let og lækkert Opskrifter med lammekød LAMMEKØD FRA CHILE & NEW ZEALAND Opskrift på side 6. Vi har rejst jorden rundt for at finde det bedste lammekød Vores lammekød kommer fra New Zealand og Chile

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

viden vækst balance 7 OPSKRIFTER med kødsovs opskrifter med kødsovs 1/13

viden vækst balance 7 OPSKRIFTER med kødsovs opskrifter med kødsovs 1/13 viden vækst balance 7 OPSKRIFTER med kødsovs 1/13 HALVE BAGTE KARTOFLER med kødsovs af SvinekøD 4 personer 1 løg 1 gulerod 200 g hakket svinekød, ca. 10 % 2. pil og hak løget. 3. Skyl guleroden. 4. Skræl

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag skærtorsdag Langfredag Fyldt Kylling med Fyldte Grøntsagslasagne skrubbefilet tomatsauce

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Opskrifter Januar 2015

Opskrifter Januar 2015 Farsbrød i butterdej 250 g spinat 30 g smør 125 g champignon 600 g hakket kalv -og flæskekød 1 æg 1 tsk. salt Peber 1 fed hakket hvidløg ½ tsk. paprika 5 plader butterdej Æg til pensling Damp spinaten

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Fyldte peberfrugter med kalv og flæsk. Bbq kyllingebryst samt salat med søde kartofler.

Fyldte peberfrugter med kalv og flæsk. Bbq kyllingebryst samt salat med søde kartofler. Fyldte peberfrugter med kalv og flæsk 600 g hakket kalv og flæsk 5 store gule- eller røde peberfrugter 1 dl ris (brune eller parboiled) 1 lille revet løg ½ dl fløde 6 spsk. god tomatketchup 1 spsk. tørret

Læs mere

BØRNENES LIVRETTER. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

BØRNENES LIVRETTER. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken BØRNENES LIVRETTER Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken KYLLING I KARRY MED KOKOS OG "SKJULTE" VITAMINER 4 Personer BØRNENES LIVRETTER giver ny inspiration til hverdagsmaden I

Læs mere

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat.

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat. Denne uge består madplanen af: Uge 28 Spicy Blomkålssuppe med kylling og ærter Spagetti med kødboller, linser og spinat. Omelet m. Tomater og revet blomkål Sommerchili m. Hakket kylling Frikadelleruller

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. krydderurter mos Grøn salat med fisk fra fredag

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. krydderurter mos Grøn salat med fisk fra fredag Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Boller i karry Pastaruller Wok med Stegte med ris og med broccoli oksekødsstrimler

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s.

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s. Jeannette - Kampen mod kræsenheden Du får alle udleveret et eksemplar af Bitz bog Bitz dit køkken (BDK) og min nyeste bog VBK2 som pdf til inspiration. Bogens opskrifter vil også blive brugt i madplanerne.

Læs mere

UDSKÆRING OG TILBEREDNING AF SVINEKØD. God mad med svinekød - ganske enkelt

UDSKÆRING OG TILBEREDNING AF SVINEKØD. God mad med svinekød - ganske enkelt UDSKÆRING OG TILBEREDNING AF SVINEKØD God mad med svinekød - ganske enkelt FORORD DANSKE SLAGTERIER udgiver her en ny udgave af opslagsværket Udskæring og tilberedning af svinekød med fotos af de optimale

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD VIDeN VæKsT BaLaNce KøD& SMaG MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD KøD & smag 1/10 Kød & Smag Kød er dyrenes muskler. Kød er bygget op af muskelfibre, der er sat sammen i bundter og omgivet af hinder, som

Læs mere

Gnid stegen godt med groft salt og kom et par laurbærblade og hele peber mellem sværene.

Gnid stegen godt med groft salt og kom et par laurbærblade og hele peber mellem sværene. Gyroskoteletter med varm coleslaw 4 stk. gyroskoteletter 1 4 hvidkål (i fine strimler) 1 forårsløg (skåret i skiver) ½ dl sukker ½ dl eddike 1 ds. tørrede sellerifrø (efter smag) 1 tsk. salt ½ dl vindruekerneolie

Læs mere

Nem og sund hverdagsmad til hele året

Nem og sund hverdagsmad til hele året Nem og sund hverdagsmad til hele året Krydderstegte koteletter med blomkålsraita og rispilaf Krydderstegte koteletter med blomkålsraita og rispilaf ca. 30 minutter Ingredienser: (2 personer) 2 svinekoteletter

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER 600 g hakket oksekød 2 æg 1 dl. cornflakes 1 løg 2 tsk. dijonsennep ½ dl barbecuesovs 1 dl abrikosmarmelade Forvarm ovnen til 175 grader C alm. ovn. ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER Bland kød, æg, cornflakes,

Læs mere

GRILLPØLSER MED KARTOFFELSALAT

GRILLPØLSER MED KARTOFFELSALAT 8 grillpølser Kartoffelsalat: 1 kg kartofler 4 æg 1 pk. bacon i tern, 120-150 g 2 dl cheddarost i tern 2 dl finthakket porre GRILLPØLSER MED KARTOFFELSALAT Dressing: 2 dl græsk yoghurt ½ dl tomatpuré 2

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema:.0. 0 Parmesan snacks 0 g revet parmesan spsk. olivenolie 0g hvedemel æggehvider Blend alle ingredienser. Smør dejen ud på bagepapir og form som kiks. Bag kiksene i ovnen ved 0

Læs mere

Chili-/kakaomarineret kæmpesteak til grill eller pande med marineret sommerkål. Hakkebøffer med krydderkant og barbeque-kartofler

Chili-/kakaomarineret kæmpesteak til grill eller pande med marineret sommerkål. Hakkebøffer med krydderkant og barbeque-kartofler Chili-/kakaomarineret kæmpesteak til grill eller pande med marineret sommerkål Opskrift 1 Opskrift 2 Hakkebøffer med krydderkant og barbeque-kartofler 1 chili kakao marineret kæmpesteak ½ sommerkål Saften

Læs mere

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Jule menu 2013 Stegte sild i eddikelage 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Lage: 4 dl. Eddike 1 dl. Vand 150 gram Sukker 4 laurbærblade 12 Peberkorn, sorte * 1 Løg Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift)

Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift) Morten Staal Eriksen er vores hus- og demonstrationskok Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift) Opskrift til 4-6 personer 1 Bornholmerhane 2 spsk.tandoori krydderimix

Læs mere

Kalkuntournedos. Tykstegsbøffer med fyldig tomatsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 4 stk. kalkuntournedos ½ dl vinduekerneolie Salt og peber

Kalkuntournedos. Tykstegsbøffer med fyldig tomatsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 4 stk. kalkuntournedos ½ dl vinduekerneolie Salt og peber Tykstegsbøffer med fyldig tomatsalat Opskrift 1 Opskrift 2 Kalkuntournedos 4 tykstegsbøffer 500 g tomater 5 stængler bladselleri med blade 1 stort bundt persille 1 dåse hvide bønner 2 spsk. olivenolie

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Husarsteg med bagte kartofler og rødkålssalat. Marinerede nakkekoteletter med ratatouille. 1 stk. husarsteg. 4 marinerede nakkekoteletter

Husarsteg med bagte kartofler og rødkålssalat. Marinerede nakkekoteletter med ratatouille. 1 stk. husarsteg. 4 marinerede nakkekoteletter Marinerede nakkekoteletter med ratatouille 4 marinerede nakkekoteletter Ratatouille: 4 store peberfrugter, fx rød og gul 1 squash 1 aubergine 4 salatløg 6 tomater 3 fed hvidløg 2 laurbærblade 1 spsk olivenolie

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Koteletter i fad ---------------------

Koteletter i fad --------------------- Bbq. skinkesteg. 1 stk. bbq skinkesteg 4 bagekartofler Tartare: 1 dl let mayonnaise 1 dl yoghurt 1 spsk. kapers 1 spsk. cornichoner 1 spsk. skalotteløg 1 spsk. persille 1 spsk. estragon Steg skinkestegen

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College Løgkompot til fisk 3 stk. Kepaløg. 2 stk. Stjerne anis. ½ spsk. Karry. 25 gram. Cashewnødder. ½ dl. Hvid balsamico. 1 stor spsk. Honning. Salt og peber. Rapsolie. Pil og rens løgene. Skær fra top til bund

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Indkøbsliste. UGe 46-47

Indkøbsliste. UGe 46-47 UGe 46-47 Indkøbsliste Ugepakken inderholder kødet 600 gram friskhakket oksefars 1 kg. hamburgerryg 4 stk. store ferske kyllingelår 4 stk. store løgmarinerede jægerschnitzler 700 gram oksekød i tern Øvrige

Læs mere

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af:

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af: Denne uge består madplanen af: Uge 27 Kylling med basilikum Blomkålskarrysuppe Pasta m. Cherrytomater, mozarella og roculasalat Krebinetter med marinerede grønne bønner Hønsekødssuppe Risotto med kylling

Læs mere

LET S MEAT. Grillet svinelårtunge på urtekål SVINEKONGRES 2011

LET S MEAT. Grillet svinelårtunge på urtekål SVINEKONGRES 2011 Grillet svinelårtunge på urtekål Grillet svinelårtunge 3 tsk fennikelfrø 3 tsk fint salt 3 tsk fint rørsukker 3 svinelårtunger (1125 g) Urtekål 1200 g spidskål 1 bundt brøndkarse (150 g) eller 2 potter

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Russisk salat Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Fyld 200 g syltede rødbeder 100 g kogt kalvekød 100 g æble Høvlet peberrod 50 g kapers Løget renses og

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG

MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG TILBUDENE GÆLDER FRA D. 25/08 TIL D. 06/09-2014 CÔTE DE BOEUF 2 stk Côte de boeuf Salt og peber. Dup kødet tørt og krydr det godt

Læs mere

Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg

Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon Opskrift 1 Opskrift 2 Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat 1,2 kg kalvesteg 75-100 g bacon eller saltet flæsk 1 flaske hvidvin ½ liter hønsebouillon

Læs mere

Sundhedsugen uge 17, 2012. Mandag Torsk i fad med kartofler og grøntsager samt groft brød Frikadeller med tranebær, kartofler og forårsslaw

Sundhedsugen uge 17, 2012. Mandag Torsk i fad med kartofler og grøntsager samt groft brød Frikadeller med tranebær, kartofler og forårsslaw Sundhedsugen uge 17, 2012 Maden er planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer, og retterne er

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

Madplan for mænd til hele ugen

Madplan for mænd til hele ugen Sundhedsfremme Sundhedsfremme Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Madplan for mænd til hele ugen Tlf. 7235 5657 sundhed@furesoe.dk www.sund.furesoe.dk Furesø Kommune Rådhustorvet 2 3520 Farum www.furesoe.dk

Læs mere

Sundhedsugen uge 17-2011.

Sundhedsugen uge 17-2011. Sundhedsugen uge 17-2011. I årets sundhedsuge er maden planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

MINE GRISE HAR KRØLLE PÅ HALEN

MINE GRISE HAR KRØLLE PÅ HALEN G L E M D E D A N S K E F R I K A D E L L E R B A R E E T Ø J E B L I K. A N T O N I U S S V I N E K Ø D E R S O M S K A B T T I L K R Y D D E R U R T E R. O G I D I S S E F R I K A D E L L E R E R D E

Læs mere

Skinketortilla med sennepscreme

Skinketortilla med sennepscreme Skinketortilla med sennepscreme Ingredienser 100 g friskost med højst 4 % fedt 1 spsk. sød fransk sennep 1 tsk. dijonsennep Salt og peber Fyld 2 blade icebergsalat 1 stor gulerod (ca. 100 g) ½ grøn peberfrugt

Læs mere