Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) Arbejdsgruppen om ATK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) Arbejdsgruppen om ATK"

Transkript

1 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) Arbejdsgruppen om ATK

2

3 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK)

4 4 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) Udgivet af: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K ISBN netudgave:

5 Indhold 5. Indhold 1. Baggrund Typer af ATK Stationær punkt-atk Serie-ATK Stræknings-ATK Mobil ATK (fotovogne) Sammenligning mellem forskellige typer hastighedskontrol Hvilket udstyr er til rådighed i dag? Tidligere forsøg med anvendelse af fastmonteret ATK i Danmark Seneste udenlandske erfaringer Sverige Norge Island Frankrig Tyskland England Schweiz Luxemburg Østrig Forudsætninger for brug af fastmonteret ATK Tekniske forudsætninger ved alternativ brug af eksisterende udstyr Omkostninger til etablering og drift af standere Placering af standerne Udpegningskriterier for ulykkesbelastede steder: Udpegningskriterier vedr. hastigheder Ulykkesreduktion Indtægter Pilotprojekt med anvendelse af fastmonteret ATK (stærekasser) Forventede udgifter til etablering og drift Evaluering af projektet... 19

6 6 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) 1. Baggrund Den nuværende hastighedskontrol baseres på politiets anvendelse af automatisk trafikkontrol (ATK) i mobile fotovogne, håndholdte laserhastighedsmålere og videokøretøjer. Regeringen har tilkendegivet som sin umiddelbare opfattelse, at det kan være forbundet med trafiksikkerhedsmæssige fordele at benytte fastmonteret, skiltet hastighedskontrol (stærekasser) på farlige vejstrækninger og på strækninger, som er særligt egnede hertil, herunder f.eks. i forbindelse med vejarbejde. Stærekasser benyttes i flere europæiske lande, herunder Sverige, som har oplevet positive effekter af brugen af teknologien. Det er på den baggrund undersøgt, hvordan fastmonteret ATK (stærekasser) i højere grad kan indgå som en del af hastighedskontrollen ved siden af politiets øvrige hastighedskontrol.

7 Typer af ATK Typer af ATK Formålet med ATK såvel som med anden hastighedskontrol er at sikre, at de gældende hastighedsgrænser overholdes, så hastighedsrelaterede ulykker forebygges. De forskellige typer ATK (punkt-atk, serie-atk, stræknings- ATK og mobil ATK) har hver især sine fordele, og deres anvendelighed afhænger af den konkrete sammenhæng Stationær punkt-atk Ved punkt-atk kontrolleres hastigheden ved en afgrænset enkeltlokalitet, eksempelvis et kryds eller en kortere strækning. Hvis begge kørselsretninger ønskes kontrolleret (f.eks. omkring et ulykkesbelastet kryds), opsættes en stander i hver vejside, og hvis kun den ene kørselsretning ønskes kontrolleret (f.eks. ved indkørslen til en by), kan man nøjes med én stander. Stationær punkt-atk er velegnet på steder med mange ulykker, hvor det ikke skønnes muligt eller i nær fremtid ikke vil være lønsomt at reducere ulykkestallene ved hjælp af vejtekniske foranstaltninger. Punkt-ATK kan især anvendes til at nedbringe hastigheden i ulykkesbelastede kryds eller på korte ulykkesbelastede strækninger Serie-ATK Ved serie-atk opsættes et antal (typisk 2-3) faste standere langs en vejstrækning. Hver enkelt stander fungerer som en isoleret enhed, og serie- ATK er dermed blot punkt-atk anvendt flere steder på samme strækning. Denne type ATK kan f.eks. benyttes, når der ønskes en hastighedsdæmpning og -kontrol på en længere ulykkesbelastet strækning, hvor ulykkesproblemerne er jævnt fordelt over hele strækningen og ikke er koncentreret om enkeltlokaliteter. Ved serie-atk vil man typisk kontrollere i begge kørselsretninger og altså opsætte 2-3 standere i hver vejside (dog ikke nødvendigvis lige over for hinanden) Stræknings-ATK Stræknings-ATK indebærer, at køretøjernes hastigheder måles ved to standere, og derudover fotograferes alle køretøjer, når de passerer den første stander, og igen ved passage af den anden stander uanset hastighed. Ved hjælp af automatisk nummerpladegenkendelse beregnes, hvor længe køretøjet har været om at køre fra den ene stander til den anden, og gennemsnitshastigheden kan dermed beregnes. Stræknings-ATK kræver således særlige kameraer, der bl.a. har nummerpladegenkendelsesfunktion. De eksisterende kameraer, der anvendes i de mobile fotovogne, har ikke denne funktion, og en ombygning og ny typegodkendelse er urentabel, da en ombygning vil koste mere end at anskaffe helt nye kameraer.

8 8 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) 2.4. Mobil ATK (fotovogne) Mobil ATK er fleksibelt, og fotovogne kan indsættes i områder, hvor der er akut behov for at sikre hastighedsnedsættelse grundet særlige forhold eksempelvis i forbindelse med vejarbejder eller skolestartskampagner. Fotovognene bruges til at opretholde et præventivt kontroltryk, og nedsætter derfor også hastigheden, der hvor de ikke står. Brug af stationær ATK, der ikke kombineres med andre typer kontrol, indebærer en vis sandsynlighed for, at nogle trafikanter alene nedsætter hastigheden på de lokaliteter, hvor de ved, at der kontrolleres. For at begrænse hastighedsovertrædelser på resten af vejnettet er det vigtigt, at trafikanterne også her oplever, at der er en sandsynlighed for at blive kontrolleret, uanset hvor de kører Sammenligning mellem forskellige typer hastighedskontrol Den overordnede forskel på de forskellige former for ATK og de manuelle hastighedskontroller med laser-hastighedsmåler og videovogn er, at der med ATK måles hastighed på alle køretøjer, der passerer et kontrolsted, og at bøder baseret på denne måling udsendes automatisk, dog efter en manuel gennemgang af billederne. Manuel hastighedskontrol benyttes til at måle et enkelt, udvalgt køretøj ad gangen, som eftersættes og standses, og der skal manuelt udarbejdes et bødeforlæg. De to typer hastighedskontrol bruges i forskellige situationer og med forskellige formål. Fastmonteret ATK har potentiale til at kunne påvirke bilisternes hastighedsvalg på en enkelt lokalitet i langt højere grad end den manuelle kontrol og er velegnet til målrettede indsatser på ulykkesbelastede lokaliteter, hvor ulykkerne har sammenhæng med for høj hastighed i forhold til den fastsatte hastighedsgrænse. Manuel hastighedskontrol er desuden mere mandskabskrævende og dermed mere omkostningstungt. Anvendelse af mobile fotovogne i hele landet medvirker til at skabe et præventivt kontroltryk, der også vil kunne medføre en nedsættelse af hastigheden, der hvor fotovognene ikke står Hvilket udstyr er til rådighed i dag? Politiet har i dag følgende udstyr til rådighed til at foretage hastighedskontrol: 100 enheder til mobil ATK (fotovogne med kameraer) 102 lasere af mærket LTI. Laseren kan benyttes håndholdt eller på et stativ og rettes mod et individuelt køretøj Trip Track, som er fast udstyr i ca. 20 patruljekøretøjer pr. politikreds, dog med flere i København. Trip Track kan anvendes til at måle hastigheden af det forankørende køretøj 19 videokøretøjer (Trip Track kombineret med videokamera), så det forankørende køretøj også kan filmes.

9 Typer af ATK 9. De 100 fotovogne består af de tidligere indkøbte 25 vogne samt de 75 nye vogne, der blev indkøbt pr. 1. februar Fra marts 2015 har der således været 100 ATK-køretøjer i drift. De mobile fotovogne har i oktober og november 2016 haft en effektiv måletid på ca. 5 timer pr. arbejdsdag mod en gennemsnitlig måletid på ca. 4 timer pr. arbejdsdag i Det er Rigspolitiets vurdering, at dette niveau kan opretholdes fra De mobile fotovogne har hidtil været bemandet med politiuddannede tjenestemænd. Siden udgangen af 2016 har fotovognene dog som udgangspunkt udelukkende været bemandet med civilt/administrativt personale. Alle former for manuel hastighedskontrol forudsættes også fremadrettet udført af uddannede polititjenestemænd.

10 10 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) 3. Tidligere forsøg med anvendelse af fastmonteret ATK i Danmark Punkt-ATK blev afprøvet i Danmark ved et forsøg i perioden januar 2009 til januar Forsøget omfattede opstilling af i alt 10 fastmonterede ATKstandere fordelt på to politikredse. Standerne var alle placeret på overordnede veje og desuden fordelt på veje i hhv. by- og landområde, således som det fremgår af skemaet nedenfor. Veje i byområde Veje i landområde By og land i alt Midt- og Vestsjællands Politi 1 stander 5 standere 6 standere Nordsjællands Politi 3 standere 1 stander 4 standere Begge politikredse i alt 4 standere 6 standere 10 standere Ingen af de 10 standere var konstant udstyret med fartkameraer under hele forsøgsperioden, idet 6 fartkameraer blev flyttet rundt mellem de 10 standere. Efter den 1-årige forsøgsperiode blev der foretaget en evaluering, hvor forsøgets praktiske gennemførelse (opstilling og brug af udstyr, bødeudskrivning mv.) blev evalueret af Rigspolitiet, og effekten på hastigheder blev evalueret af Vejdirektoratet. Der blev således ikke foretaget en egentlig ulykkesbaseret evaluering af den trafiksikkerhedsmæssige effekt, da der som forventet indgik for få ulykker på vejstrækningerne til at foretage en meningsfuld ulykkesbaseret evaluering. De enkelte ATK-standere var indrettet til fotografering i én retning (kontrolretningen), men til brug for evalueringen blev der målt hastigheder i begge retninger for at undersøge, om standerne også havde en effekt på hastighederne i den modsatte (ikke kontrollerede) retning. Hastighedsmålingerne til brug for evalueringen blev foretaget 1-2 måneder før forsøgets start (og før opstilling af standere) og derefter i slutningen af forsøgsperioden. Hovedresultatet fremgår af skemaet nedenfor. Sammenligning af målte hastigheder ved ATK-målesteder før og efter forsøgets start Reduktion i middelhastighed Hverdagstrafik Modkørende Weekendtrafik Kontrolretningen Kontrolretningen Modkørende Landeveje 9,1 km/t. 4,2 km/t. 12,1 km/t. 4,4 km/t. Byveje 5,1 km/t. 1,6 km/t. 6,6 km/t. 2,3 km/t.

11 Tidligere forsøg med anvendelse af fastmonteret ATK i Danmark 11. Både Vejdirektoratets og Rigspolitiets evalueringer er udførligt sammenfattet i DTU-rapporten Automatisk hastighedskontrol vurdering af trafiksikkerhed og samfundsøkonomi fra september Ud over denne evaluerings-sammenfatning indeholder DTU-rapporten en omfattende kortlægning af de internationale erfaringer med ATK samt en detaljeret beregning af de forventede effekter ved at indføre brug af ATKstandere i stor skala. Rapporten konkluderer, at indførelse af ATK under de givne omstændigheder vil have en klar positiv effekt på trafiksikkerheden, hvilket de indhentede internationale svar ligeledes peger i retning af. Samfundsøkonomisk vurderes ATK at have en rimelig lønsomhed, da værdien af de sparede ulykker forventes at blive højere end omkostningerne til ATK-systemet.

12 12 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) 4. Seneste udenlandske erfaringer Som led i arbejdet har Vejdirektoratet indhentet de seneste erfaringer fra udlandet om hastighedskontrol med fastmonterede kameraer, der bliver anvendt i mange lande i Europa Sverige I Sverige har man brugt ATK siden 2006, og der var ved udgangen af 2015 opsat ca kameraer. Der bruges kun punkt-atk. Man har endvidere 15 mobile ATK-enheder svarende til de danske fotovogne. Man har i Sverige overvejet stræknings-atk, men vurderet, at det er problematisk at fotografere alle bilister, der kører forbi. På flere strækninger har man dog valgt at opsætte standere med ca. 5 km afstand, såkaldt serie-atk. Trafikverket og politiet arbejder sammen om systemet i et ATK-råd. Trafikverket har ansvar for anvendelse, koordinering, styring og for at opdatere lovgivningen. Trafikverket er også ansvarlig for målestationer og skiltning. Denne opgave er udliciteret til et firma, der kører forbi minimum 1 gang om ugen og kontrollerer skilte og kameraer. Hvis der forekommer sabotage (hvilket er sket meget sjældent), bliver kameraet skiftet ud. Trafikverket varetager endvidere indsamling af data til statistik osv. De anvendte kameraer indeholder både kamera og radar, fungerer både dag og nat hele året og er direkte koblet til politiet. Politiets rolle er at udrede overtrædelserne. Der findes en særlig enhed med 60 personer, som kan håndtere mindst sager pr. år. Systemet har en random-funktion, der udvælger de kameraer, der skal bruges for at opnå de sager. Trafikverket og politiet har i fællesskab ansvaret for information til offentligheden mv. ATK-rådet har opstillet en række mål for ATK-projektet, som bliver vurderet hvert år. Disse mål angår såvel effekt på hastigheder som sagsbehandlingstid og accept. Årlige undersøgelser af befolkningens holdning til fartkameraerne viser, at over 70 % er positive over for automatisk hastighedskontrol Norge ATK i Norge udføres som samarbejde mellem politiet og Statens Vegvesen. Statens Vegvesen sørger for opsætning og drift af fotoboksene, inklusive fotografering af hastighedsovertrædelsen. Politiet har ansvar for udredning. I Norge er der aktuelt opstillet 301 faste kameraer, og derudover bliver 24 strækninger overvåget med stræknings-atk Island I Island har man haft ATK med faste kameraer siden Der står 24 standere med i alt 16 kameraer på statslige landeveje og 3 standere med 1 kamera i by, som også tager rødkørsel. Desuden har man et enkelt mobilt

13 Seneste udenlandske erfaringer 13. kamera. Kameraerne er hovedsagligt placeret på uheldsbelastede lokaliteter samt tunneler, hvor de bliver anvendt til forebyggende formål. Det er Vegagerdin, det islandske vej- og kystdirektorat, som varetager de tekniske aspekter, mens politiet håndterer fotos og bøder Frankrig Frankrig introducerede ATK i 2003 og har pr. januar faste kameraer til fartovertrædelser. Siden 2003 er der desuden introduceret forskellige andre typer for ATK: 239 sorterings -kameraer (som kan skelne på tunge og lette køretøjer), 528 mobile kameraer, 22 vejarbejdskameraer (beregnet til benyttelse f.eks. 1 uge på samme sted), 100 stræknings-atk, 712 rødkørselskameraer, 76 jernbaneoverkørselskameraer, 259 kameraer i politibiler og 883 informerende kameraer (som ikke giver bøder). Siden 2011 håndteres ATK i Frankrig af en særskilt styrelse, Antai, under Indenrigsministeriet. Antai håndterer hele systemet med opsætning, drift, bøder mm. I Frankrig har man ved en før-efterundersøgelse ud for 697 kameraer påvist en reduktion i antallet af dræbte på 66 % i nærheden af fartkameraer Tyskland I Tyskland ligger ansvaret for hastighedskontrol, herunder ATK, hos politiet i hver af de 16 føderale stater. Bast (tysk trafikforskningsinstitut) har derfor ikke samlet oplysninger om omfang mm. Det er dog oplyst, at man i 2016 som forsøg vil indføre stræknings-atk i Niedersachsen i det nordlige Tyskland. Vejdirektoratet har modtaget information fra Frankfurt om de kommunale muligheder for ATK. I Frankfurt varetager kommunen hele processen inklusive bødehåndtering. I Frankfurt har man valgt først og fremmest at benytte ATK-biler for at have mulighed for hurtigt at flytte rundt på kontrollen. Politiet gennemfører kontrol med faste kameraer ved de store veje og ved ulykkesbelastede steder. Frankfurt kommune har også kombinerede fart-ogrødkørselskameraer. Tilsvarende er der modtaget information fra Düsseldorf, hvor kommunen råder over 20 stationære hastighedskameraer England I England er opsætning og håndtering af hastighedskameraer organiseret i lokale enheder, hvor lokale vejbestyrelser og politi arbejder sammen. Denne organisering har også betydet, at køb af kameraer og betaling af omkostninger kan finansieres lokalt via bøderne, dog med en statslig kontrol for at sikre gennemsigtighed og ligebehandling. De kameraer, som bruges lokalt, skal være godkendt af Home Office s Police Scientific Development Branch (PSDB).

14 14 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) I en evaluering, som blev udført i 2005, blev der samlet data fra ca faste kameraer Schweiz Ansvaret for hastighedskontrol ligger hos politiet i hver af de 26 kantoner. Der benyttes punkt-atk med laser, radar eller sensorer, og stræknings- ATK, aktuelt 2 steder på statsveje. FEDRO (Federal Roads Office) køber udstyret til statsveje og politiet bruger og vedligeholder Luxemburg I Luxemburg er det den nationale vejadministration, der opsætter og ejer hastighedskameraerne, og politiet, som anvender dem. Hastigheden måles med laser. I Luxemburg anvendes kun punkt-atk, men man overvejer også at indføre stræknings-atk Østrig I Østrig er det de 9 føderale stater, der planlægger og udfører hastighedskontrol. Det tekniske udstyr er delvis stillet til rådighed af vejadministrationen (lokal eller national), og det er politiet, der står for drift og håndtering af bøder etc. ASFINAG (den enhed, der driver motorvejene) opstiller både punkt-atk og stræknings-atk, og udstyret kan koordineres med variable hastighedstavler. På motorvejene står i øjeblikket 40 faste ATK og 5 stræknings-atk. Desuden bliver der udført kontrol med mobile enheder.

15 Forudsætninger for brug af fastmonteret ATK Forudsætninger for brug af fastmonteret ATK De tekniske, økonomiske og færdselssikkerhedsmæssige effekter ved at anvende fastmonteret ATK er blevet undersøgt, ligesom det er blevet undersøgt, hvordan politiets nuværende udstyr kan omlægges fra brug i fotovogne til brug i fastmonterede standere Tekniske forudsætninger ved alternativ brug af eksisterende udstyr Det er i Danmark ikke tidligere afprøvet at flytte kameraer fra mobil til stationær ATK. Der er derfor behov for mere viden om både flytning og omlægning samt om, hvorvidt kameraerne fungerer teknisk som forventet i drift. Der er heller ikke kendskab til udenlandske erfaringer med flytning af kameraer fra mobile ATK-vogne til standere. En flytning og omlægning af de eksisterende kameraer fra de mobile ATKvogne og benyttelse af dem til stationær ATK vil medføre visse begrænsninger vedrørende etablering, drift og tekniske muligheder. De eksisterende kameraer vil ved opsætning i en stander ikke kunne håndtere hastighedskontrol af motorcykler og køretøjer med campingvogne og andre påhængskøretøjer. Årsagen til dette er, at f.eks. motorcyklers nummerplader sidder bag på køretøjet. De eksisterende kameraer er ikke i stand til at tage billeder af køretøjerne bagfra ved brug i faste standere. Ifølge oplysninger fra Rigspolitiet er der kun én type stander på markedet, der kan benyttes til den type kameraer, der findes i danske ATK-vogne i dag. Denne stander produceres af firmaet Vitronic og er en ca. 1,8 meter høj stålkasse, der er udstyret med to ruder, hvorigennem kamera/laser samt blitz virker. Nederste rude sidder i en højde af ca. 1,2 meter. Højden må forventes at kunne gøre standeren mere sårbar for hærværk, da skærmen er let tilgængelig. De eksisterende kameraer kan ikke foretage effektive målinger, hvis de bliver placeret over 1,4 meters højde. Det er bl.a. derfor, at kameraerne ikke kan opsættes på allerede eksisterende standere eller andet tilgængeligt vejudstyr. Tidligere forsøg med stærekasser viser flere tilfælde af hærværk end ved mobile fotovogne. Brug af stærekasser vil derfor medføre øgede udgifter til udbedring af stærekasserne efter hærværk, ligesom hærværkstilfælde kan medføre, at en stander i en periode er ude af drift. Da der ikke som ved mobile fotovogne er en operatør on-site, vil der kunne opstå tekniksvigt, der medfører driftsudfald, indtil fejlen kan udbedres.

16 16 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) 5.2. Omkostninger til etablering og drift af standere Der er udarbejdet et foreløbigt estimat for, hvad omkostningerne vil være til etablering og drift af fastmonteret ATK i stærekasser. Der foretages ikke en detaljeret gennemgang af de enkelte poster, idet der tages udgangspunkt i standardpriser og overordnede valg på baggrund af eksemplerne. Omkostninger til etablering og drift er skønnet på baggrund af oplysninger fra Rigspolitiet og fra forsøg i 2009 og vil også kunne påvirkes af eventuelle fremtidige udbudsrunder og kontraktforhandlinger. Udgifterne til etablering af en enkelt stander skønnes til kr. Dette beløb inkluderer planlægning og projektering samt køb og opstilling af stander og skilte, hærværkssikring, etablering af strøm og kommunikation. Ved etablering af stationære ATK-standere kan der være meget stor forskel på forventede etableringsomkostninger, afhængigt af selve lokaliteten. Faktorer, der påvirker dette, er bl.a., om der i forvejen er tilgængelig strømforsyning, og hvordan de lokale forhold påvirker opsætningen af standeren. Driftsomkostningerne pr. stander skønnes til ca kr. pr. år, hvilket inkluderer el, kommunikation, kalibrering, certificering, reparation og vedligehold Placering af standerne Det er en forudsætning for opstillingen af kriterier for placeringen af standerne, at udpegningen af egnede lokaliteter kan ske maskinelt på baggrund af data i Vejdirektoratets database over ulykkes- og vejoplysninger. Denne database indeholder ulykkesstatistik over alle veje på det rutenummererede vejnet, dvs. alle statsvejene og visse kommuneveje. Kriterierne skal sikre, at lokaliteterne til ATK udpeges blandt de mest ulykkesbelastede steder, hvor hastighedsoverskridelserne samtidig har været størst. Ved en udpegning af lokaliteter til opstilling af ATK-standere er det nødvendigt at foretage yderligere kontrol og supplering af ulykkes- og hastighedsdata samt at foretage en konkret vurdering af, hvorvidt det er praktisk muligt at opsætte ATK-standere de udpegede steder. Her tænkes særligt på let adgang til strøm, fysiske begrænsninger som bakketoppe og skarpe vejsving o.a Udpegningskriterier for ulykkesbelastede steder: Der udpeges alene lokaliteter til punkt-atk på statsvejnettet på baggrund af Vejdirektoratets ulykkesstatistik samt Rigspolitiets vurdering. Der tages udgangspunkt i lokaliteter, som er ulykkesbelastede, dvs. min. 3 personskadeulykker pr. lokalitet i perioden med en årsdøgntrafik på køretøjer. Evalueringen fra forsøget i 2009 viste, at det var det trafikniveau, hvor ATK fungerer bedst.

17 Forudsætninger for brug af fastmonteret ATK Udpegningskriterier vedr. hastigheder Der kan anvendes hastighedsdata fra Mastra. Det vil efterfølgende være muligt at supplere med hastighedsdata fra andre kilder som Hastrid og politiet Ulykkesreduktion ATK-standerne vurderes at medføre, at antallet af ulykker og personskader falder. På baggrund af internationale erfaringer fra bl.a. Sverige, Norge og Australien antages det, at antallet af personskadeulykker alt andet lige kan reduceres med ca. 0,07 personskadeulykke pr. år pr. stander, hvilket svarer til sparede ulykkesomkostninger på ca. 0,38 mio. kr. pr. stander. Det er dog usikkert, om disse tal i praksis vil kunne opnås i Danmark Indtægter Der er en vis usikkerhed om betydningen for bødeprovenuet ved brug af fastmonteret ATK frem for mobil ATK. Der mangler således konkret viden og erfaringer med navnlig to faktorer: 1) Indsvingskurverne for ændringer i bilisternes kørte hastighed efter opsætning af stærekasser. Indsvingskurverne er først og fremmest landeafhængige, hvorfor erfaringer fra andre lande ikke kan overføres på danske forhold. Indsvingskurverne for hastighedsændringerne kan ligeledes variere fra lokalitet til lokalitet, afhængigt af stærekassens placering. Det vil derfor være nødvendigt at indsamle data om hastighedsændringer fra danske stærekasser med forskelligartet placering. 2) Standernes oppetid. Det vil afhængigt af de konkrete lokale forhold variere fra stander til stander, hvor lang oppetiden vil være for den enkelte stander. Oppetiden er også afhængig af tilfælde af hærværk, vejrforhold, udfald i dataforbindelsen eller øvrige tekniksvigt. Det må forventes, at trafikanterne ret hurtigt finder ud af at nedsætte hastigheden forbi ATK-standere. Erfaringerne fra bl.a. Sverige er, at antallet af trafikanter, der overskrider hastighedsgrænsen, falder markant det første år og derefter stabiliserer sig. I Sverige har man konstateret, at 2/3 af trafikanterne ændrer adfærd.

18 18 Forslag til anvendelsen af stærekasser i den automatiske hastighedskontrol (ATK) 6. Pilotprojekt med anvendelse af fastmonteret ATK (stærekasser) Det forslås, at der igangsættes et pilotprojekt med brug af fastmonteret ATK med henblik på at belyse de færdselssikkerhedsmæssige effekter heraf. Der findes i dag 100 mobile ATK-enheder (fotovogne), hvis kameraer kan bruges til stationær punkt-atk. Som anført ovenfor i afsnit 2.6 har disse fotovogne en effektiv måletid på ca. 5 timer pr. arbejdsdag. Rigspolitiet har oplyst, at den automatiske færdselskontrol gennemføres på de tider af døgnet og året, hvor der vurderes at være den størst mulige færdselssikkerhedsmæssige effekt. Der er således timer på døgnet og dage om året, hvor det ikke umiddelbart vurderes at have den fornødne færdselssikkerhedsmæssige effekt, såfremt politiet valgte at gennemføre ATK-kontrol. Rigspolitiet har supplerende oplyst, at ATK-vognene er normeret til en indsats med en måleoperatør, der er baseret på 200 arbejdsdage med hver 5 effektive måletimer. Henset til, at der er tale om effektive timer, så er medarbejderens øvrige forpligtelser fraregnet, herunder bl.a. møder, tilrettelæggelse af indsats, transport til og fra målested, kursus, pauser mv. Hvis 20 af de 100 kameraer i fotovognene udtages og benyttes i fastmonteret ATK, vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, at der med en beskeden forøgelse af de resterende 80 fotovognes anvendelsesgrad kunne opnås samme kontrolomfang med fotovogne som hidtil. Endvidere bemærkes, at de 20 ATK-standere principielt har en anvendelsesgrad på op til 100 % og derfor potentielt vil kunne have en væsentligt højere oppetid. Disse betragtninger og de i afsnit 3 og 4 beskrevne positive færdselssikkerhedsmæssige erfaringer med fastmonteret ATK taler for, at kameraerne i fotovognene overgår til anvendelse i fastmonteret ATK. Der findes imidlertid ikke danske og så vidt vides heller ikke udenlandske erfaringer med anvendelse af kameraer fra fotovogne i fastmonteret ATK. Det foreslås derfor, at der gennemføres et pilotprojekt, som vil kunne tilvejebringe et sikkert erfaringsgrundlag, før en mere omfattende implementering af stationær ATK finder sted. Et pilotprojekt, der indebærer en sådan omlægning af anvendelsen af fotovognenes kameraer, foreslås dimensioneret som anført i skemaet nedenfor. Antal fotovogne Antal ATKstandere Antal punkter til opsætning af ATK-standere Kameraer i alt Forslag

19 Pilotprojekt med anvendelse af fastmonteret ATK (stærekasser) 19. Formålet med at gennemføre pilotprojektet med faste ATK-standere vil navnlig være at få belyst følgende forhold: Hvilken effekt faste ATK-standere har på antallet af trafikanter, der overskrider hastigheds- og fotogrænsen Hvordan niveauet af hastighedsoverskridelser falder over tid Hvordan de eksisterende kameraer egner sig til at blive omlagt til stationær ATK Hvordan standertypen fra Vitronic fungerer, herunder i hvilket omfang den er udsat for hærværk Perspektiverne i øvrigt i en omlægning fra mobil til fastmonteret ATK. Hvis erfaringerne fra pilotprojektet er positive, vil der kunne overføres yderligere kameraer fra fotovognene til stærekasserne, således at størstedelen af kameraerne på længere sigt anvendes i stærekasser. Pilotprojektet foreslås gennemført under ledelse af Vejdirektoratet. Udgifterne til projektet afholdes inden for Transport-, Bygnings- og Boligministeriets ramme i op til tre år, hvorefter finansieringen af en eventuel videreførelse af pilotprojektet vil skulle drøftes Forventede udgifter til etablering og drift De samlede udgifter vil bestå af udgifter dels til etablering og drift af standerne og dels til efterbearbejdning af de indsamlede data samt analyse og evaluering af pilotprojektet. De samlede udgifter til etablering af 20 ATKstandere skønnes at udgøre 4,70 mio. med en stykpris pr. stander på kr. Dertil kommer også udgifter til opkobling og integration til politiets systemer og etablering af sikkerhedsforanstaltninger on-site. Udgifterne til drift af 20 ATK-standere skønnes at udgøre 1,1 mio. kr. pr. år. Udgifterne til etablering og drift i forsøgsperioden forventes derfor, at blive 5,8 mio. kr. det første år, og 1,1 mio. kr. årligt i evt. efterfølgende år Evaluering af projektet Vejdirektoratet foretager en foreløbig evaluering af projektet efter 1 år med henblik på at vurdere, om projektet skal fortsættes og eventuelt udvides. Der kan inddrages internationale erfaringer i evalueringen. De primære evalueringspunkter i pilotprojektet vil være: At evaluere, hvor hurtigt trafikanterne nedsætter hastigheden forbi ATKstanderne, og hvordan niveauet af hastighedsoverskridelser tilpasser sig over projektperioden At evaluere, hvordan de eksisterende kameraer egner sig til at blive flyttet, og eventuelle tekniske udfordringer forbundet med dette At få afdækket de konkrete omkostninger ved anlæg og drift af denne type ATK Udgifterne til evalueringen af pilotprojektet skønnes at udgøre ca. 1,3 mio. kr.

20 ISBN netudgave: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Telefon trm@trm.dk

Status for Automatisk Trafikkontrol (ATK) generelt herunder effekter på landsplan

Status for Automatisk Trafikkontrol (ATK) generelt herunder effekter på landsplan Status for Automatisk Trafikkontrol (ATK) generelt herunder effekter på landsplan Projektleder Lárus Ágústsson, Vejdirektoratet, e-mail: lag@vd.dk Figur 1. ATK logo. ATK blev gradvist indført over hele

Læs mere

Hvad kan vejbestyrelserne bruge Automatisk Trafikkontrol (ATK) til, og hvad sker der med ATK i fremtiden?

Hvad kan vejbestyrelserne bruge Automatisk Trafikkontrol (ATK) til, og hvad sker der med ATK i fremtiden? Hvad kan vejbestyrelserne bruge Automatisk Trafikkontrol (ATK) til, og hvad sker der med ATK i fremtiden? Projektleder Lárus Ágústsson, Vejdirektoratet, e-mail: lag@vd.dk i samarbejde med Dorte Kristensen

Læs mere

Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten

Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten Automatisk trafikkontrol - hvordan beregnes effekten Af Informationsmedarbejder Sofie Ottesen og projektleder Lárus Ágústsson, Vejdirektoratet. Den 1. oktober 2002 udbredes den automatiske trafikkontrol

Læs mere

Automatisk hastighedskontrol

Automatisk hastighedskontrol Chaufførkonference 18. september 2011 Automatisk hastighedskontrol - vurdering af trafiksikkerhed og samfundsøkonomi Tove Hels, Niels Buus Kristensen, Gitte Carstensen, Inger Marie Bernhoft Baggrund og

Læs mere

Evaluering af forsøg med stationær ATK

Evaluering af forsøg med stationær ATK Evaluering af forsøg med stationær ATK Stationær ATK s virkning på trafikkens hastighed Civilingeniør Henning Sørensen, Vejdirektoratet, has@vd.dk Forsøg med stationær og ubemandet ATK blev vedtaget af

Læs mere

Hastighedsindsats i politiet

Hastighedsindsats i politiet RIGSPOLITIET NATIONALT FÆRDSELSCENTER Hastighedsindsats i politiet Trafikdage AAU 27. august 2018 Stine Nielsen sni035@politi.dk Organisation Justitsministeriet Rigspoliti - øverste myndighed 12 politikredse

Læs mere

Erfaringer med udpegning af målestrækninger

Erfaringer med udpegning af målestrækninger Erfaringer med udpegning af målestrækninger Civilingeniør Dorte Billskog Hansen, Vestsjællands Amt, dhanse@vestamt.dk Teknisk assistent Ruth Møgelvang og civilingeniør Dorte Kristensen, Holbæk Kommune,

Læs mere

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Effekt på hastighed Lene Herrstedt Poul Greibe 9. juli 2012 tec Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Sammenfatning og konklusion... 3 1. Introduktion...

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden?

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Af Poul Greibe Seniorkonsulent Tlf: 2524 6734 Email: pgr@trafitec.dk Trafitec Scion-DTU, Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

Status på 2 minus 1 veje Modullastvognstog i rundkørsler Cyklisthøjresving for rødt ATK faste kameraer? Hastighedcirkulære status plus andre ting

Status på 2 minus 1 veje Modullastvognstog i rundkørsler Cyklisthøjresving for rødt ATK faste kameraer? Hastighedcirkulære status plus andre ting Status på 2 minus 1 veje Modullastvognstog i rundkørsler Cyklisthøjresving for rødt ATK faste kameraer? Hastighedcirkulære status plus andre ting Anne Eriksson, VD København Trafiksikkerhed og cykling

Læs mere

Evaluering af VMS tavler på M4

Evaluering af VMS tavler på M4 Evaluering af VMS tavler på M4 Forsøg med nedskiltning af hastighed ved arbejdskørsel Poul Greibe Belinda la Cour Lund 3. december 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Automatisk hastighedskontrol - vurdering af trafiksikkerhed og samfundsøkonomi

Automatisk hastighedskontrol - vurdering af trafiksikkerhed og samfundsøkonomi Downloaded from orbit.dtu.dk on: Dec 19, 2017 Automatisk hastighedskontrol - vurdering af trafiksikkerhed og samfundsøkonomi Hels, Tove; Kristensen, Niels Buus; Carstensen, Gitte; Bernhoft, Inger Marie

Læs mere

Sammenhængende systemer Enkeltstående tavler

Sammenhængende systemer Enkeltstående tavler BILAG 3 VISNINGSBIBLIOTEK FOR VARIABLE TAVLER INDLEDNING Visningsbiblioteket er en liste over godkendte visninger for variable. I nærværende udgave indeholder visningsbiblioteket kun rene tekstvisninger,

Læs mere

Operatørrollen hvor langt er vi i dag?

Operatørrollen hvor langt er vi i dag? Operatørrollen hvor langt er vi i dag? Hvordan fungerer samarbejdet mellem myndighederne og trafikanterne i dag og hvordan ser fremtiden ud i forhold til trafikstyring og trafikinformationsservices. Erfaringerne

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. september 2013 13/06643-5 René Juhl Hollen rhp@vd.dk MIDTVEJSSTATUS FORSØG MED DIFFERENTIEREDE HASTIGHEDER PÅ HOVEDLANDEVEJSNETTET Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2018 Sags nr. EMN-2018-00019_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning, der er lavet i handlingsplanen

Læs mere

Automatisk hastighedskontrol. Paper til. Trafikdage på Aalborg Universitet

Automatisk hastighedskontrol. Paper til. Trafikdage på Aalborg Universitet Automatisk hastighedskontrol - Evaluering Paper til Trafikdage på Aalborg Universitet 2000 Projektleder Trafikdage på Aalborg Universitet 2000 811 Denne paper beskriver erfaringerne med forsøget med Automatisk

Læs mere

Notat om Motorvejshastigheder. Status efter seks måneder med 130 km/t.

Notat om Motorvejshastigheder. Status efter seks måneder med 130 km/t. Notat om Motorvejshastigheder Status efter seks måneder med 130. Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 9018 1022 København K Tlf. 3341 3333 Fax 3315 6335 vd@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Notat Motorvejshastigheder

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

EFFEKT AF AT ETABLERE C55 TAVLER PÅ VEJE MED EN GENEREL HASTIGHEDSBEGRÆNSNING PÅ 80 KM/T

EFFEKT AF AT ETABLERE C55 TAVLER PÅ VEJE MED EN GENEREL HASTIGHEDSBEGRÆNSNING PÅ 80 KM/T EFFEKT AF AT ETABLERE C55 TAVLER PÅ VEJE MED EN GENEREL HASTIGHEDSBEGRÆNSNING PÅ 80 KM/T OPGAVER I PROJEKTET Litteraturstudie Opstilling af kriterier for udpegning af strækninger Udpegning af strækninger

Læs mere

Afmærkning af vejarbejde

Afmærkning af vejarbejde Afmærkning af vejarbejde Hastighed og indfletning Adfærdsundersøgelse August 2005 Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Variabelt 40 km/t skilt på Usserød Kongevej. - Evalueringsrapport

Variabelt 40 km/t skilt på Usserød Kongevej. - Evalueringsrapport - Evalueringsrapport Teknik og Miljø; Vej- og Parkafdelingen Thomas Meier juni 2004 Sammenfatning På den stærkt befærdede Usserød Kongevej, er der i et samarbejde imellem og Usserød Skole opstillet variable

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB UDKAST Dragør Kommune NOTAT 8. april 2016 JKD/SB Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Indledning... 1 2 Trafikulykker 2010-2014... 2 2.1 Kirkevej / Hartkornsvej... 5 2.2 Fælledvej/Sdr. Kinkelgade/Brydevej/Søndergade...

Læs mere

Brug af høj tavlevogn

Brug af høj tavlevogn Brug af høj tavlevogn Evaluering af hastighed og synlighed Foreløbig udgave Poul Greibe 2. juli 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold 1 Sammenfatning og konklusion... 3 2 Introduktion...

Læs mere

REGISTRERING AF TRÆNGSEL

REGISTRERING AF TRÆNGSEL REGISTRERING AF TRÆNGSEL MED BLUETOOTH Finn Normann Pedersen Jens Peder Kristensen Management Konsulent, KeyResearch Direktør, KeyResearch fnp@keyresearch.dk jpk@keyresearch.dk +45 29 89 31 16 +45 22 23

Læs mere

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk Evaluering af pilotprojekt Variable tavler for cyklister ved højresvingende lastbiler Forfattere: Michael Bloksgaard, Ingeniør, Århus Kommune mib@aarhusdk Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør,

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-04-25 Til Fra Peter Sandell Anders Kusk og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af uheldsanalyse

Læs mere

Fotovogne - Holdninger - Adfærd. Trafikdage 2015 Søren Troels Berg Rådet for Sikker Trafik

Fotovogne - Holdninger - Adfærd. Trafikdage 2015 Søren Troels Berg Rådet for Sikker Trafik Fotovogne - Holdninger - Adfærd Trafikdage 2015 Søren Troels Berg Rådet for Sikker Trafik Agenda Politiets TV Spot og kampagne Befolkningens holdning til ATK Kontrol APP Fartkontrol.nu Kommunikationsindsats

Læs mere

Trafiksikkerhedsrådets møde den 21. marts 2019.

Trafiksikkerhedsrådets møde den 21. marts 2019. Trafiksikkerhedsrådets møde den 21. marts 2019. Liste over indkomne ønsker vedr. trafiksikkerhed november 2018 februar 2019. 1. Holger Brodthagensvej, Nykøbing Nykøbing F. Boligselskab: Blå cirkel markerer

Læs mere

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger Analyse af sammenhæng mellem vejr og hastighed på udvalgte vejstrækninger Vejdirektoratet har undersøgt, om bilisterne ændrer hastighed under forskellige vejrforhold. Analysen er bl.a. gennemført for bedre

Læs mere

Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet

Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet Hvorfor går det så godt? Vi har en plan og et mål! Trafikanten har skiftet holdning Trafikanten har ændret adfærd Bilteknikken

Læs mere

NVF-seminar Færøerne maj 2009

NVF-seminar Færøerne maj 2009 NVF-seminar Færøerne maj 29 Ulykker har omkostninger Ulykker medfører sorg og savn hos familier og venner Vagn Bech, Vejdirektoratet, Vejcenter Nordjylland Ulykker har omkostninger Hvad koster trafikulykkerne?

Læs mere

Trafiksikkerhedsrådets møde den 31. maj 2018.

Trafiksikkerhedsrådets møde den 31. maj 2018. Trafiksikkerhedsrådets møde den 31. maj 2018. Liste over indkomne ønsker vedr. trafiksikkerhed marts april 2018. 1. Hasseløvej, Hasselø Hasselø Beboerforening ved René Christoffersen: Grøn cirkel markerer

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2015 Sagsnr.15/344_dok.nr. 56784-15_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

Landsdækkende Automatisk Trafikkontrol

Landsdækkende Automatisk Trafikkontrol Landsdækkende Automatisk Trafikkontrol Kontrol Notat 100 2004 Rambøll Nyvig as Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 9018 1022 København K Tlf. 3341 3333 Fax 3315 6335 vd@vd.dk www.vejdirektoratet.dk

Læs mere

TRIM Rejsetid Ny trafikantinformation

TRIM Rejsetid Ny trafikantinformation Finn Krenk og Jens Toft Wendelboe fik@vd.dk og jens@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Trafikproblemerne har de seneste år bredt sig til en større del af det overordnede vejnet i Danmark, bl.a. til Trekantsområdet

Læs mere

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 102 Offentligt Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Gladsaxe Kommune blev sammen med Herning Kommune udnævnt som de to første trafiksikkerhedsbyer

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 15. august Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 15. august Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. august 2013 Offentlig fremlæggelse af Trafiksikkerhedsstrategi 2013-2020 1. Resume Forslag til Trafiksikkerhedsstrategi 2013-2020

Læs mere

Tilsyn med faren for at blive påkørt ved vejarbejde

Tilsyn med faren for at blive påkørt ved vejarbejde Tilsyn med faren for at blive påkørt ved vejarbejde Instruks IN-2-2 Arbejdsmiljøemne: Ulykkesrisici Ansvarlig enhed: AFC, SD, B/A og Teknik Ikrafttræden: 1. juli 2015 Senest revideret: 1. EMNE OG BAGGRUND

Læs mere

TRIM Rejsetid Nyt trafikledelsessystem på motorveje

TRIM Rejsetid Nyt trafikledelsessystem på motorveje TRIM Rejsetid Nyt trafikledelsessystem på motorveje Finn Krenk og Jens Toft Wendelboe Vejdirektoratet Trafikal drift Baggrund Vejdirektoratets anvendelse af trafikledelse har hidtil været mest fokuseret

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hastighedsplan for Svendborg Kommune. Svendborg Kommune. Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By.

Indholdsfortegnelse. Hastighedsplan for Svendborg Kommune. Svendborg Kommune. Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By. Svendborg Kommune Hastighedsplan for Svendborg Kommune Strategi for hele kommunen og realisering i Svendborg By COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 457 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 8. september 2010 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune Projekt: Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering. Dato: 09-01-2019 Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune 1. Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering.

Læs mere

Accept og efterlevelse hos førerne - Informationsstrategier for hastigheder - danske erfaringer

Accept og efterlevelse hos førerne - Informationsstrategier for hastigheder - danske erfaringer Accept og efterlevelse hos førerne - Informationsstrategier for hastigheder - danske erfaringer Jesper Sølund Rådet for Større Færdselssikkerhed Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan 200-202 Mål

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

Hastighedsdæmpende vejtekniske tiltag Muligheder og effekter

Hastighedsdæmpende vejtekniske tiltag Muligheder og effekter Sikker trafik hastighed sdæmpende vejtekniske tiltag Muligheder og effekter Michael Sørensen Transportøkonomisk institutt Oslo, Norge mis@toi.no Problemet Danmark og Sverige som eksempel De nordiske lande

Læs mere

Herning. Trafiksikkerhedsby 2011. Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11

Herning. Trafiksikkerhedsby 2011. Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11 Herning Trafiksikkerhedsby 2011 Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11 Herning bliver udpeget til trafiksikkerhedsby Jubelbillede da fandt ud af det, så blev virkeligheden en realitet Fotograf Claus Fisker

Læs mere

Seniorforsker Tove Hels, ths@transport.dtu.dk, DTU Transport. Institutleder Niels Buus Kristensen, nbu@transport.dtu.

Seniorforsker Tove Hels, ths@transport.dtu.dk, DTU Transport. Institutleder Niels Buus Kristensen, nbu@transport.dtu. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Færre trafikulykker hvad er status fra Færdselssikkerhedskommissionen?

Færre trafikulykker hvad er status fra Færdselssikkerhedskommissionen? Færre trafikulykker hvad er status fra Færdselssikkerhedskommissionen? Rie Hultqvist Visby, Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling Vejforum 2016 Færdselssikkerhedskommissionen Kommissionen er sammensat

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Udtalelse til forslag fra Venstres byrådsgruppe om forsøg med taxi i busbaner

Udtalelse til forslag fra Venstres byrådsgruppe om forsøg med taxi i busbaner Udtalelse Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Miljø og Teknik Dato 7. juni 2017 Udtalelse til forslag fra Venstres byrådsgruppe om forsøg med taxi i busbaner Konklusion Venstre har foreslået, at der igangsættes

Læs mere

Afmærkning af vejarbejde

Afmærkning af vejarbejde Afmærkning af vejarbejde Vognbaneskift Adfærdsundersøgelse 28. marts 2007 Lene Herrstedt Poul Greibe Belinda la Cour Lund Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

TEMA 8 GROVE HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER

TEMA 8 GROVE HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER Senest ændret d. 11-2-2010 TEMA 8 GROVE HASTIGHEDSOVERTRÆDELSER Februar 2010 SKN, MARI, LK & TLR Baggrund: HVU vil undersøge grove hastighedsovertrædelser både i de 207 ulykker, der tidligere er undersøgt

Læs mere

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast)

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast) Notat Udgave 1 (udkast) 05.11.2017 Hørsholm Kommune Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering Valentin Trafikplanlægning ApS Telefon: 51 95 55 51 E-mail: info@valentintrafik.dk www.valentintrafik.dk

Læs mere

Rapport om mulighederne for lokalt at nedsætte hastighedsgrænserne i tættere bebygget område. Marts 2017

Rapport om mulighederne for lokalt at nedsætte hastighedsgrænserne i tættere bebygget område. Marts 2017 Rapport om mulighederne for lokalt at nedsætte hastighedsgrænserne i tættere bebygget område Marts 2017 Rapport om mulighederne for lokalt at nedsætte hastighedsgrænserne i tættere bebygget område 4.

Læs mere

Status på den operative strategi

Status på den operative strategi RIGSPOLITIET NATIONALT FÆRDSELSCENTER Status på den operative strategi Tove Hels, chefkonsulent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter the011@politi.dk 19. juni 2019 Side/ National operativ strategi Strategisk

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn kommune Aktivitetsplan 2014 Sagsnr.14/146_dok.nr.72421-14_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning i handlingsplanen 2013-2020,

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Til Vejdirektoratet Dato December 2015 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Revision 1 Dato 2015-12-04 Udarbejdet

Læs mere

Grundejerforeningen Sommerbyen, Rønhøjgård Afd. B v./ Carsten Arim Ringtoften 161, 1. tv 2740 Skovlunde

Grundejerforeningen Sommerbyen, Rønhøjgård Afd. B v./ Carsten Arim Ringtoften 161, 1. tv 2740 Skovlunde Grundejerforeningen Sommerbyen, Rønhøjgård Afd. B v./ Carsten Arim Ringtoften 161, 1. tv 2740 Skovlunde CVR-NR. 18 41 18 30 BANK 3543 3534028210 DATO 2008.11.24 SAG NR. 9149 REF. FHH Vedr. etablering af

Læs mere

Effektmål for politiets hastighedsindsats Strategisk analytiker Lars Klit Reiff, Rigspolitiet, Nationalt Færdselscenter

Effektmål for politiets hastighedsindsats Strategisk analytiker Lars Klit Reiff, Rigspolitiet, Nationalt Færdselscenter Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

VEJLEDNING TIL VIRKSOMHEDSORDNINGEN TIL

VEJLEDNING TIL VIRKSOMHEDSORDNINGEN TIL VEJLEDNING TIL VIRKSOMHEDSORDNINGEN TIL KOMMUNER Baggrund Forsøget med modulvogntog blev startet i 2008, og er blevet forlænget til udgangen af 2016. Det er kun udvalgte strækninger der er godkendt til

Læs mere

Undersøgelse af behovet for etablering af venstresvingskanaliseringer på større veje i Fredensborg Kommune

Undersøgelse af behovet for etablering af venstresvingskanaliseringer på større veje i Fredensborg Kommune Undersøgelse af behovet for etablering af venstresvingskanaliseringer på større veje i Fredensborg Kommune Indledning Både i by- og i landområde reducerer anlæg af venstresvingskanalisering især antallet

Læs mere

Procedure for behandling af Farlig skolevej

Procedure for behandling af Farlig skolevej 2. UDKAST Procedure for behandling af Farlig skolevej Vejcenter Syddanmark UUUUUUUuu Marts 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål... 4 3. Lov- og regelgrundlag... 5 4. Procedure for behandling

Læs mere

Til Vejdirektoratet. Sagsnr Dokumentnr Høringssvar om Det Strategiske Vejnet

Til Vejdirektoratet. Sagsnr Dokumentnr Høringssvar om Det Strategiske Vejnet KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik NOTAT Til Vejdirektoratet 12-03-2012 Sagsnr. 2012-35627 Høringssvar om Det Strategiske Vejnet På baggrund af det arbejde Trafikministeren

Læs mere

Større tryghed - lavere hastighed Et forsøg med variable hastighedstavler ved Brovst Skole

Større tryghed - lavere hastighed Et forsøg med variable hastighedstavler ved Brovst Skole Større tryghed - lavere hastighed Et forsøg med variable hastighedstavler ved Brovst Skole Paper til Trafikdage 2003 ved Aalborg Universitet af Pia Juul Eriksen, Civilingeniør, Vejkontoret, Nordjyllands

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2015 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-04-23 Til Fra Peter Sandell Brian Jeppesen og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af

Læs mere

Hastighedsmålinger på Gurrevej

Hastighedsmålinger på Gurrevej juli 2005 Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold Indledning...3 Hastighedsmålinger på Gurrevej...4 2

Læs mere

Resultater fra QUO VADIS projektet i Aalborg. 1. Indledning. 2. Baggrund. Vejdirektoratet Trafikinformatikafdelingen

Resultater fra QUO VADIS projektet i Aalborg. 1. Indledning. 2. Baggrund. Vejdirektoratet Trafikinformatikafdelingen Resultater fra QUO VADIS projektet i Aalborg. Vejdirektoratet Trafikinformatikafdelingen Charlotte Vithen Lone Dörge Peter Lund-Sørensen 1. Indledning Dette indlæg beskriver de evalueringsresultater, der

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Holstebro Kommune Hastighedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro Kommune

Læs mere

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa Femern Bælt en ny forbindelse til Europa En ny forbindelse til Europa Når man drøfter et stort projekt som den faste forbindelse over Femern Bælt, bliver man ofte mødt med indvendingen: Hvad skal vi med

Læs mere

Evaluering af DUS. Den udvidede dødsulykkesstatistik pilotprojekt

Evaluering af DUS. Den udvidede dødsulykkesstatistik pilotprojekt Evaluering af DUS Den udvidede dødsulykkesstatistik pilotprojekt 2010-2012 Modelfoto: Christoffer Askman Den udvidede dødsulykkesstatistik (DUS) blev etableret i 2009 som et treårigt pilotprojekt. Projektets

Læs mere

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejregel for udformning af veje og stier i åbent land Grundlag

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Vejdirektoratets handlingsplan for trafiksikkerhed.

Vejdirektoratets handlingsplan for trafiksikkerhed. Vejdirektoratets handlingsplan for trafiksikkerhed. Vejene skal være tilgivende og selvforklarende i bestræbelserne for at nå Færdselssikkerhedskommissionens målsætning for trafiksikkerhed. Af Henrik S.

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Hastighedszoner Analyse. NOTAT 10. september 2009 mkk/sb

UDKAST. Dragør Kommune. Hastighedszoner Analyse. NOTAT 10. september 2009 mkk/sb UDKAST Dragør Kommune Hastighedszoner Analyse NOTAT 10. september 2009 mkk/sb 0 Indholdsfortegnelse 0 Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 1.2 Konklusion... 4 2 Inddeling

Læs mere

Rådet for Sikker Trafik har modtaget ovenstående i høring og har følgende bemærkninger:

Rådet for Sikker Trafik har modtaget ovenstående i høring og har følgende bemærkninger: Til Transport, Bygnings- og Boligministeriet trm@trm.dk Ref: journalnr: 2016-4348 10. august 2017 Høringssvar vedr. Udkast til forslag til lovforslag om små motoriserede køretøjer Rådet for Sikker Trafik

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 4 Forslag til målsætninger 5 Eksisterende vejnet og trafik 6 Forslag til hastighedsgrænser 7 Skoleveje

Læs mere

TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN

TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN Af civilingeniør Charlotte Vithen, afdelingen for Trafikal Drift, Vejdirektoratet. Artikel bragt i Dansk Vejtidsskrift Oktober 2002. I forbindelse

Læs mere

1 of :15

1 of :15 http://www.sparpaafarten.dk/spr3/s1.php?p=99999 1 of 1 02-11-2006 15:15 Kære deltager i Spar på farten For nogle måneder siden udfyldte du et spørgeskema omhandlende dine holdninger til og erfaringer med

Læs mere

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører.

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. Mit Hjem Din Fart? 2011 Kampagnebudskab: Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. - 9 ud af 10 beboere langs landevejene er generede af

Læs mere

Reduktion af risikoadfærd ved overkørsler

Reduktion af risikoadfærd ved overkørsler Reduktion af risikoadfærd ved overkørsler Projekt forsøg med trafikantadfærd på overkørsler 27. oktober 2011 Trafikstyrelsens Sikkerhedskonference af Frederik Hoedeman Forsøg ved overkørsler Formål Opnå

Læs mere

60-punktstællinger. Hovedresultater 2012

60-punktstællinger. Hovedresultater 2012 60-punktstællinger Hovedresultater 2012 1 01 Indledning Denne rapport beskriver resultaterne fra manuelle trafiktællinger, som er gennemført i 70 faste udvalgte steder på det danske vejnet. De benævnes

Læs mere

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE 2011 STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE OPLYSNINGER INDSAMLET I PERIODEN 1. FEBRUAR 2010 TIL 31. JANUAR 2011 INDHOLD 1. BAGGRUND 3 2. KORT OM STATISTIKKEN

Læs mere

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR UDKAST Fredensborg Kommune Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR 1 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 1 Indholdsfortegnelse...2 2 Indledning...2 3 Uheldsbillede...2

Læs mere

Indhold. Trafiksikkerhedsprojekter til prioritering 2015. Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2. Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5

Indhold. Trafiksikkerhedsprojekter til prioritering 2015. Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2. Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5 Indhold Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2 Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5 Side 5 - beskrivelse af projekter i prioritet 1 og 2 1 Projekter prioritet 1 og 2 kategori Lokalitet

Læs mere

National strategi for politiets færdselsindsats i 2014 2015

National strategi for politiets færdselsindsats i 2014 2015 National strategi for politiets færdselsindsats i 2014 2015 Indhold Indledning 2 Rigspolitiet og Nationalt Færdselscenter 3 Politikredsene og tungvognscentrene 3 Overordnede mål 4 Fokusområder og delmål

Læs mere

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Trafiksikkerhed og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Af Ole Johansen, Tølløse Kommune olj@tollose.dk Morten Klintø Hansen, Cowi A/S mkh@cowi.dk Tølløse Kommune har tilsluttet sig Færdselssikkerhedskommissionens

Læs mere

Vejdirektoratets planer for ITS

Vejdirektoratets planer for ITS Vejdirektoratets planer for ITS Vej- og trafikchef Charlotte Vithen Udvikling i trafikken Motorvejsnettet afvikler en stadig større andel af trafikken Stigende trafik har ført til trængsel og fremkommelighedsproblemer

Læs mere

Foreløbige ulykkestal marts 2016

Foreløbige ulykkestal marts 2016 Dato 21. april 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-3 Side 1/12 Foreløbige ulykkestal marts 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333

Læs mere

Spar på Farten Kommerciel i Vejle de første resultater. Niels Agerholm Civilingeniør, Ph.D. studerende Trafikforskningsgruppen Aalborg Universitet

Spar på Farten Kommerciel i Vejle de første resultater. Niels Agerholm Civilingeniør, Ph.D. studerende Trafikforskningsgruppen Aalborg Universitet Spar på Farten Kommerciel i Vejle de første resultater Civilingeniør, Ph.D. studerende Trafikforskningsgruppen Aalborg Universitet Agenda Hvad er ISA ISA-systemet Projektets opbygning Undersøgelsesdesign

Læs mere

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej Til: Ballerup Kommune Center for Miljø og Teknik Hold-an Vej 7 DK-2750 Ballerup BALLERUP KOMMUNE Dato: 9. november 2017 Tlf. dir.: 24294910 E-mail: herb@balk.dk Kontakt: Herdis Baierby Notat Evaluering

Læs mere

Variable teksttavler i Trondheim - Effekten på sikkerhed, rejsetid og miljø

Variable teksttavler i Trondheim - Effekten på sikkerhed, rejsetid og miljø 1 Variable teksttavler i Trondheim - Effekten på sikkerhed, rejsetid og miljø Forsker Michael W. J. Sørensen, Transportøkonomisk institutt (TØI), mis@toi.no Forsker Alena Høye, Transportøkonomisk institutt

Læs mere

Vejregler om vejafmærkning

Vejregler om vejafmærkning Nyheder Kommende ændringer Kim Schwartzlose Afdelingsleder, Moe & Brødsgaard Fagsekretær for vejregelgruppen om vejafmærkning side 1 Præsentation Baggrund Hvad er der sket i 2010? Hvad er planen i 2011?

Læs mere

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 DEN LILLE FARTOVERSKRIDELSE Trafikulykker koster hvert år et stort antal døde og kvæstede. Og modsat hvad man måske skulle tro, så kan de mindre forseelser alt for nemt få et tragisk

Læs mere

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 21-25 Foranalyse nr. 2, 26. Revideret 27 116 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Læs mere