Indvendinger og købsmodstand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indvendinger og købsmodstand"

Transkript

1 Detailsalgets købssignaler Specielt i butikker er det interessant at overvære salgssamtaler. For hvad kunderne kommer med af købssignaler, som ikke bliver opfanget, er helt utroligt. Alle sælgere i detailhandlen skulle trænes grundigt i Salgets ABC, nemlig attention (hvordan åbner vi), benefit (hvordan får vi solgt fordele til vores kunder) og close (købssignaler, modspørgsmål og afslutning af salget). Typiske indvendinger Hvad er så de typiske indvendinger? Inden for alle brancher samlet set findes der sandsynligvis ikke over 25 forskellige indvendinger, som vi alle møder igen og igen. Naturligvis sagt på forskellige måder, men indholdet er det samme. Alligevel ser mange sælgere ud, som om de er blevet ramt af lynet, hver gang der kommer en indvending. 108 Benefit Da salget ikke er en disciplin, hvor vi skal vride armen rundt på nogen, men stille de rigtige spørgsmål og lytte, er det afgørende, at vi hele tiden er opmærksomme på kundens signaler. Når købssignalerne kommer, er han klar til at lave en forretning. Svar og stil modspørgsmål og få afsluttet handlen, mens kunden er moden til det. Du bør, som en effektiv sælger, skrive ned, hvilke købssignaler du kan forvente at få, og så gøre dig klart, hvilke modspørgsmål du skal stille. Med den rigtige forberedelse kommer salget nærmest af sig selv. Indvendinger og købsmodstand Det er meget sjældent, at et salg går hjem, uden at der kommer røde signaler fra kunden. Det vil sige, at kunden kommer med indvendinger og anden form for købsmodstand. Indvendinger er ikke noget, som vi skal være kede af, for meget ofte er indvendinger ikke tegn på manglende interesse. Snarere tværtimod: Indvendinger kommer, fordi man ønsker at få noget uddybet. Hvad er det, der gør, at indvendingerne lyder ens, uanset branche? Jo, det er ganske naturligt: kundens købsmodstand for at sikre sig det rigtige produkt eller ydelse. Derfor angiver kunden indvendinger, som ikke altid er det, de i virkeligheden mener. De mest almindelige indvendinger er: Jeg vil tænke over det. Jeg vil have rabat. I er for dyre. Jeg kan ikke finde ud af teknikken. Jeg kan ikke lide designet. Jeg har ingen penge på budgettet. Det går min kone aldrig med til. Så langt er vi ikke kommet i vores overvejelser. Vi venter og ser tiden an. Vi plejer ikke at være på forkant med udviklingen. Det behøver vi ikke i vores branche, den er helt speciel. Du kan sikkert fornemme, at disse typer indvendinger til forveksling ligner dem fra din branche. Derfor er det nødvendigt at have en konstruktiv og positiv holdning til de indvendinger, du møder.

2 Generelt om indvendinger Kan du ikke lide indvendinger, er det bedre, at du sidder ved kassen i supermarkedet og slår ugens tilbud ind. Der er der nemlig ingen indvendinger. Der har kunden allerede valgt og mangler kun at betale. Men alle os andre, der beskæftiger os med salg på flere niveauer, ved, at indvendinger og købsmodstand er en væsentlig del af det arbejde, vi får vores penge for. Husk sammenligningen med en biltur. Grønne signaler er købssignaler og kommer ofte tidligere, end man aner, mens de røde signaler er indvendinger. De kommer helt sikkert op, specielt hvis du presser, og salget går for hurtigt. Så er det nemlig kundens naturlige reaktion at slå bremserne lidt i ved eksempelvis at komme med ovennævnte indvendinger. Vær glad for indvendinger Du skal være glad for indvendinger, for de er tegn på interesse. Men hvordan skal du så forholde dig til dem, når de kommer? Alle indvendinger skal tages seriøst, uanset hvor useriøse de måtte være set med dine øjne. For de er jo seriøse nok set fra kundens side. Ved aldrig at overhøre kundens indvending tager du ham seriøst, og han føler, at han er i fokus. Ignorer ikke kundens indvendinger Modsig ikke kunden Brug ikke hvorfor Afbryd ikke kunden Giv ikke kunden ret Diskuter ikke med kunden Modsig ikke kunden Lad være med at modsige kunden. Men det er så nemt, når det er de samme indvendinger, der dukker op igen og igen og igen. Nogle eksempler: 109 Benefit Modsig ikke kunden Figur 29: Du opnår ikke noget ved at modsige kunden. Lyt i stedet til kundens argumenter, og brug en effektiv indvendingsbehandling. Kunden siger: Jeg kan ikke lide farven. Vi er ikke helt på forkant med udviklingen. Vi har ingen penge på budgettet. Jeg vil tænke over det. Jeg vender selv tilbage. Du siger ikke: Alle kan lide farven. Alle virksomheder med succes er på forkant med udviklingen. Selvfølgelig har I penge til at købe det her. Der er ikke noget at tænke over. Det skal du ikke. Jeg kontakter dig.

3 110 Benefit Modsig ikke kunden Download 13: Download Modsig ikke kunden her: Det, der sker, ved at gå imod på denne måde er kun, at kunden får antipati imod dig. Selvom du kan overbevise kunden om, at det er det rigtige produkt, har han stadig retten til at sige nej tak! Derfor: Lad være med at modsige kunden. Lyt til, hvad han har at sige, og gå aldrig imod. For som Archimedes sagde: Tryk avler modtryk. Spørg ikke hvorfor Gode sælgere har lært sig en unode. Når der kommer indvendinger, spørger de: Hvorfor? Måske har disse sælgere været på et kursus, hvor de har lært, at man skal have alting udbygget. Men det er helt forkert! Hvis kunden siger: Jeg vil tænke over det, og du spørger hvorfor, kan kunden måske sige: Fordi vi ikke har råd til det. Hvis du så igen spørger hvorfor, vil kunden bide dig af med et: Det har vi ikke. Alt i alt en temmelig utilfredsstillende udvikling af jeres samtale. Hvorfor kan altså let blive en dans på stedet, hvor vi graver os længere og længere ned i et hul uden at kunne komme videre. Derfor anbefales det kraftigt aldrig at bruge ordet hvorfor, når kunden kommer med indvendinger. Husk, at når vi har to ører og kun én mund, er det ikke kun for sjov. Se dig selv i spejlet, og du vil se, at Vorherre har skabt dig sådan. Derfor skal vi aldrig afbryde. Vi skal lytte, tage notater, vi skal se på kunden, vi skal smile og være venlige. Når kunden er helt færdig med at tale, så kan vi bruge indvendingsteknikken. Giv ikke kunden ret Du har sikkert lært, at kunden altid har ret. Og det har kunden. Nemlig til at vælge fra. Men vi skal naturligvis ikke give kunden ret i alt, hvad han siger. Hvis kunden siger: I er for dyre, kan du ikke sige: Ja, det er jeg enig med dig i. Eller: Jeres produkter er for dårlige, og du siger: Det er der mange, der siger. Hvis vi giver kunden ret i alt, hvad han siger, kan det godt være, at vi vinder samtalen, men så taber vi samtidig ordren. Diskuter ikke med kunden Den mest anvendte form for indvendingsteknik er, at man begynder at diskutere med kunderne. Hvis du ser på dit privatliv, og især på politikere, vil du opdage, at diskussioner meget ofte fører til, at man bliver stærkere og stærkere i det argument, man havde, inden man startede. Det kan flytte begavede menneskers holdninger at diskutere. Men under salget, når der kommer indvendinger, der ikke altid er ment, som de er sagt, er det en dårlig idé at diskutere. Derfor: Undlad enhver form for diskussion, og gå i stedet ind i kundens situation med empati. Afbryd aldrig Da mange af indvendingerne er ens, ved den hurtige sælger meget ofte, hvad kunden vil sige, og kommer derfor til at afbryde. Lad være med at afbryde folk. Uanset i hvilket tempo de taler, så lad dem tale helt ud. Det er uhøfligt og uforskammet at afbryde. Folk skal have lov at sige deres mening om dine produkter, din virksomhed og om dig.

4 Behandling af indvendinger Hvad er det så, vi skal gøre, hvis ikke vi må overhøre, modsige, sige hvorfor, afbryde, give kunden betingelsesløst ret eller diskutere? Kig på en mønt. Du vil hurtigt opdage, at den har to sider. Den ene side med rigsvåbenet og den anden side med dronning Margrethe. Når du står over for en kunde, ser I på samme sag, ligesom på mønten, men I ser den måske fra hver jeres side. Det er netop teknikken i indvendingsteknik: Du skal altid starte med at se sagen fra kundens side. Tilbage til mønten. Det vigtigste er, at vi altid ser sagen fra den anden side, inden vi argumenterer. Et eksempel: Kunden siger: Jeg vil tænke over det. Og når du ser sagen fra kundens side, kan det være en gode idé at bruge kundens navn: Jeg forstår godt, at du vil tænke over det, Jacob. Det er selvfølgelig en stor beslutning, du er ved at træffe. Så vender du mønten om og siger: Men på den anden side er jeg sikker på, at du er opmærksom på de fordele, som du opnår ved at gøre det nu. Tal først til følelserne og så til fornuften Måske er du lystfisker og ved derfor, at når man fanger en stor fisk, skal den have lidt snor, når den er bidt på krogen. Uden at sammenligne kunderne med fisk er det dog lidt den samme teknik. Kunden er bidt på, du har åbnet samtalen, han er interesseret, men han er ikke helt hjemme endnu, og derfor spræller han lidt. Hver gang fisken spræller, giver du line, og først når linen igen bliver slap, hiver du ind. Altså: Når der er roligt, hiver vi ind, og når der er modstand, giver vi los. Sådan er det også med indvendinger. Hele teknikken går i al sin enkelhed ud på, at vi først taler til kundens følelser, inden vi taler til fornuften. Et andet eksempel: kr. er for dyrt, siger kunden. Da du nu skal se det fra kundens side, giver du ikke ret, men kun delvist ret og siger: Jeg er enig med dig i, at kr. er en del penge, men Ole, på den anden side er du vel enig med mig i, at det produkt giver dig så mange besparelser, at det hurtigt kan tjenes hjem igen. Så skulle vi ikke prøve at få det her aftalt, så du kan få besparelserne hurtigst muligt? Ved at sige: Det er mange penge, viser du, at du forstår kunden, uden at give ham helt ret, men kun delvist ret. Kunden siger: Du skal ikke ringe til mig, jeg vender selv tilbage. Den dygtige sælger ser på kunden og forstår ham. Tak, fordi du vil vende tilbage, det er pænt af dig. Men på den anden side er jeg svær at træffe, da jeg er meget ude at køre. Så skal vi ikke aftale, at jeg ringer til dig om 14 dage, så er du fri for at tænke mere på det. 111 Benefit Brug denne model, når du behandler kundens indvendinger: Lyt og lad kunden tale helt ud: Indvendinger Figur 30: Vær glad for indvendinger, for de er tegn på kundens interesse. Men du skal lære at håndtere indvendingerne rigtigt, fordi du ellers nemt kan tabe både kunden og en potentiel ordre på gulvet. Giv medløb Se sagen med kundens øjne Påskøn hans synspunkter

5 Men på den anden side : Argumentation Fordele Husk at få accept fra kunden Du kan for eksempel sige til kunden: Jeg ved godt, at du handler med en anden leverandør, og det har vi selvfølgelig respekt for. Men på den anden side er det her et produkt, Niels, som du kan få større fordele af i dit firma. Derfor synes jeg, at du starter med det, så kan du altid se, hvordan det udvikler sig. 112 Benefit Indvendinger Se videoklippet Indvendinger : Indvendingskortet Download 14: Download Indvendingskortet, som du kan bruge til at forberede dig på, hvordan du imødekommer kundens indvendinger efter ovenstående model: Indvendinger og modargumenter Download 15: Download skemaet Indvendinger og modargumenter, som kan hjælpe dig til at forberede dig på de mest hyppige indvendinger: Hvis kunden handler med konkurrenten Kunden synes ikke om farven/formen og så videre En anden kunde siger: Jeg kan ikke lide farven. Det er rigtigt, at farven er meget moderne, og det kan være svært at diskutere farver. Men på den anden side, hvis du ønsker at øge salget i din forretning, bliver du nok nødt til at se tingene meget mere fra kundens side end fra din egen. Og jeg vil betro dig, at da jeg så den første gang, kunne jeg heller ikke lide den. Ved at svare på denne måde får du både givet ham delvist ret, samtidig med at du giver ham ret i, at det med farver er svært og aldrig kan diskuteres. Prisindvendinger Vi skal være klar over, at prisindvendingen er den indvending, kunderne bruger mest, og derfor er det vigtigt at give den særlig opmærksomhed. Kunden siger ofte: Jeg vil have rabat. En anden typisk indvending er: Ja, men jeg handler med din konkurrent. Her skal du som hovedregel være glad for, at kunden er loyal, og at han gider nævne det. Derfor skal denne indvending besvares i samme positive ånd, uden på nogen måde at rakke ned på konkurrenterne. Det gør kun dumme sælgere. En undersøgelse viser, at kun 9 % af kunderne ønsker at købe til den billigste pris. Men alle ønsker at købe til den rigtige pris. Og det er dét, kunderne vil have sikkerhed for. Så når kunden siger, at de vil have rabat, er svaret derfor: Jeg forstår godt, at du vil sikre dig den rigtige pris, men du skal lige vide, at alle andre, der også køber et rimeligt antal, ligesom du gør, også betaler den pris. I langt de fleste tilfælde vil svaret også være: O.k., jeg skulle blot lige høre. Når kunden beder om rabat, skal det ses som et udtryk for, at kunden er usikker på, om prisen er den rigtige, og derfor er det ikke et spørgsmål om rabat som sådan.

6 Mange sælgere har svært ved at komme frem med prisen. Men det er forkert, for man må huske, at prisen er en naturlig del af aftalen mellem køber og sælger. Når kunden spørger om prisen, kan det både være et købssignal såvel som en indvending. Mange sælgere betragter prisen som værende for høj. Måske de kender deres egne kalkulationer, og derfor nævner de prisen, holder en pause og venter på kundens reaktion. Så kan du næsten kun få følgende svar: Det er alt for dyrt, og sælgeren tænker: Ja, der er den igen. Hvad skal jeg gøre? Behandling af prisindvendinger Hør lydklippet Behandling af prisindvendinger : Prisen efterfulgt af en pause er det samme som at stikke hovedet i en løkke. Du beder selv om at give rabat. I alle virksomheder er der nogle sælgere, der føler, at deres distrikt er specielt vanskeligt. Kunderne går meget efter rabat, og det er helt specielt og vanskeligt der, hvor de arbejder. I nogle firmaer har man grebet det radikalt an ved at bytte rundt på distrikterne, og så opdager man ofte, at de vanskelige distrikter følger med! For det er sælgerens måde at klare prisproblematikken på, der er afgørende for, om distriktet er vanskeligt eller ej. Dækningsbidrag Download 16: Download Excel-arket Dækningsbidrag og se, hvad det betyder for dit dækningsbidrag, hvis du giver kunden rabat, eller hvis du sætter prisen op: Giv prisen sent i forløbet Pak prisen ind i fordele Se videoklippet Pak prisen ind i fordele : Behandling af indvendinger Hør lydklippet Behandling af indvendinger : Benefit Om prisen kan generelt siges, at den skal komme så sent som muligt i salgsforløbet. Først skal du sælge de fordele og udbytter, som du har forberedt med vores FFU-skema, inden du kommer med prisen. Du skal ikke sælge prisen først, det er jo straffen, og hvem vil tage straffen uden at finde ud af, hvad man får ud af det? Hvis du er nødt til at gå ud med prisen tidligt, er det vigtigt, at du ikke holder en pause, efter du har fortalt prisen. I stedet skal du fortsætte med det samme og sige: Og så får du også Derefter kommer der en række fordele og udbytter, og kunden kan sige: Nåh ja, så er det jo ikke så slemt. Indvendinger Test dig selv med testen Indvendinger : Kritiske spørgsmål og svar I et salgsforløb kan det heller ikke undgås, at kunden kommer med kritiske spørgsmål. Man må skelne mellem, hvad der er indvendinger, hvad der er reklamationer, og hvad der bare er almindelig utilfredshed eller total mangel på lyst til at handle med dig eller din virksomhed.

7 Hvad forskellen er mellem reklamationer og indvendinger, er et spørgsmål, vi ofte stiller på et kursus. Meget ofte siger selv erfarne sælgere: Det ved vi ikke, men vi har mange af dem. Læs mere om reklamationer på side 193. Vær altid loyal 114 Benefit Indvendinger betyder interesse Indvendinger opstår under salgsforløbet, når kunden eksempelvis siger: Det er for dyrt, jeg vil tænke over det, du skal ikke ringe til mig jeg ringer selv tilbage. Klassiske indvendinger, som er naturlige, fordi kunden er interesseret, men endnu ikke har besluttet sig. Man kan sige om indvendinger, at det er her, salget begynder. Mange sælgere har givet udtryk for, at når indvendingerne kommer, begynder salget, og de små hår i nakken begynder at rejse sig: Nu bliver det sjovt, nu skal vi forstå kunden, gå med og modargumentere, så kunden alligevel kan se, at det er en god idé at gå ind for vores forslag. Reklamationer Reklamationer er en helt anden sag. Det er efter, at salget er afsluttet, at reklamationer kan opstå. Det kan være en forkert leverance, fejl på produktet, manglende serviceaftale, for sen levering, fejl på fakturaen rabatten var ikke fratrukket og så videre. Det er reklamationer alle sammen, og man kan ikke skelne mellem berettigede og uberettigede reklamationer. For når kunden reklamerer, føler han, at han er i sin gode ret til at få tingene rettet. Når der opstår kritiske spørgsmål, skal du altid være loyal. Meget ofte kan en kunde sige til sælgeren: Jeg talte med en i din virksomhed, som ikke forstod en pind af det hele. Og hvor er det nemt som sælger at smile og sige: Nej, men han er også ny. På denne måde hænger du en kollega ud, og det er måske meget sjovt i øjeblikket, men en dum idé på langt sigt, fordi kunden tænker: Hvorfor har de dog ansat ham, hvis han er så dårlig? Vær altid loyal over for kolleger eksternt. Så må du bagefter internt gå hjem og få ændret på tingene, så problemet ikke opstår igen. Kommer der kritiske spørgsmål om konkurrenterne eller kundens konkurrenter, skal du aldrig gå ind i en dialog omkring noget negativt, du har hørt. Det vender altid tilbage som en boomerang, og den, der render med kritik, bliver ofte taberen. Piet Hein har udtrykt det på følgende måde: Enhver tåbe kan kritisere, og alle tåber gør det. Og da der ingen tåber er blandt supersælgere, kan vi hurtigt komme videre i teksten! Husk, at når reklamationer opstår, er det ikke kundens ønske, at du fortæller, hvem der har skylden. Det er sådan set lige meget det eneste, kunden ønsker, er, at få rettet fejlen. Hvis kunder spørger dig om andre kunder det kan i princippet være om hvad som helst så skal dit svar altid være: Hvis nogen spurgte mig om noget om dig, ville jeg aldrig udtale mig, og derfor udtaler jeg mig heller ikke om andre kunder.

8 Du skal aldrig rende med sladder det er simpelthen for dumt. Hvis en kunde eksempelvis spørger: Synes du ikke også, at din konkurrents produkter er dårlige? Ja, så ville det jo være nemt at give kunden ret, men tal aldrig nedsættende om dine konkurrenter! Et fornuftigt svar kunne være: Jeg kender ikke produkterne i detaljer, og det vigtigste er jo, at kunderne får, hvad de betaler for, i en kvalitet, der passer til deres behov. 115 Benefit

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger

Internt trænings- & repetitionsprogram. Indvendinger. En-til-en træning med indvendinger Internt trænings- & repetitionsprogram Indvendinger En-til-en træning med indvendinger To kolleger træner sammen En af jer træner som kunden. En af jer træner som sælgeren. Næste gang I træner, bytter

Læs mere

Close. Hvornår. Salgets afslutning har to hovedspørgsmål.

Close. Hvornår. Salgets afslutning har to hovedspørgsmål. Close Tredje del af Salgets ABC er close. Det betyder kort: Husk at få en professionel afslutning på din samtale med kunden. Man bliver berømt, belønnet og bedømt på afslutningen. Det vil sige, hvilke

Læs mere

Lidt om salgsteknik. Forskellige veje til øget salg

Lidt om salgsteknik. Forskellige veje til øget salg Lidt om salgsteknik & Forskellige veje til øget salg Ydre faktorer: Konjunkturer Lovgivning Markedsforhold Konkurrenter Jeres ønsker om forøgelse Jeres salgsresultat Indre faktorer ( kan påvirkes) Jeres

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

Indvendingskatalog Opsamling fra salgskurserne Boost din virksomhed gennem et effektivt salg med Jesper Christensen.

Indvendingskatalog Opsamling fra salgskurserne Boost din virksomhed gennem et effektivt salg med Jesper Christensen. Indvendingskatalog Opsamling fra salgskurserne Boost din virksomhed gennem et effektivt salg med Jesper Christensen. November/december 2016 Hvordan kan du håndtere indvendinger fra potentielle kunder,

Læs mere

Er det vi stræber efter! Vi ved vores vision er ambitiøs, men vi er overbeviste om, at vores store kundefokus i fremtiden vil blive en afgørende fakto

Er det vi stræber efter! Vi ved vores vision er ambitiøs, men vi er overbeviste om, at vores store kundefokus i fremtiden vil blive en afgørende fakto 1 Er det vi stræber efter! Vi ved vores vision er ambitiøs, men vi er overbeviste om, at vores store kundefokus i fremtiden vil blive en afgørende faktor. Vi skal sammen sikre, at det netop er Elgiganten

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk Salg Hvor svært kan det være? Dagsorden 10.00-11:15 Velkomst & Generelle salgsværktøjer 11.15-12.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 12.00-12.30 Frokost 12.30-14.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 14.00-14.30

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op?

Konflikthåndtering mødepakke. 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op? Reparation af mobil Trin 4 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op? (Kasper skubber den væk) Hold lige op med det der! Louise: Hold selv op, din idiot. Farvel og tak for ingenting! [Trin

Læs mere

Nu har I haft jeres YouTube-panel. Hvad tænker I om gæsternes reaktioner? Kan I sætte nogen ord på dem?

Nu har I haft jeres YouTube-panel. Hvad tænker I om gæsternes reaktioner? Kan I sætte nogen ord på dem? Efter deres panel om lørdagen fangede pressefrivillig Louise Borum Bech YouTuberne LasseMedHatten, SofiNekoDesu og Son-Michael til et interview omkring at lave YouTubevideoer, passion og at møde følgere.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Salg af energibesparende installationer. Inspirationsworkshop - Elbranchens Faglæreruddannelse 2014

Salg af energibesparende installationer. Inspirationsworkshop - Elbranchens Faglæreruddannelse 2014 Salg af energibesparende installationer Inspirationsworkshop - Elbranchens Faglæreruddannelse 2014 Hvad skal vi igennem sammen Intro og forventningsafstemning Hvad er salg hvad er en sælger Kundernes forventninger

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

John Harmsen.dk. Få det optimale ud af messer og udstillinger. ArbejdsglædeMinisteriet.dk. SalgsTræner.dk

John Harmsen.dk. Få det optimale ud af messer og udstillinger. ArbejdsglædeMinisteriet.dk. SalgsTræner.dk John Harmsen.dk SalgsTræner.dk -.dk Få det optimale ud af messer og udstillinger 5 sikre til en dårlig, kedelig og laaang messe 1. Du er erfaren. Du kan se på lang afstand at en kunde ikke er interessant

Læs mere

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening?

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? imod nye Tag godt Det er nok det med, at de fleste af os i bestyrelsen er gode til lige at gå hen og lige sige hej, hvis

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

...?! Make Love and Money!

...?! Make Love and Money! ...?! En sjov rejse, der startede med en bagerjomfru og endte med brok, tips, kærlighed og historien om en dyne... ...? Utrolig hvad lidt lækkert morgenbrød!? kan føre til... Hallo,hvad sker der..? En

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE LÆSEPLAN FOR INDSKOLINGEN OG SFO VÆRDIORD OVERORDNET MÅL DET BETYDER Empati Problemteri ng/ løsning Kommunikations evne Selvkontrol Samarbejdsevne At forstå og forudse

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Messesalg. Af Robert Jakobsen

Messesalg. Af Robert Jakobsen Messesalg Af Robert Jakobsen Vær klar forberedelse inden messen Det er vigtigt at gøres sig klart hvad målet er med messen. Lancering af et nyt produkt Styrke vores image Møde nye kunder Få flere kundeemner

Læs mere

Virksomhedens ansigt udadtil

Virksomhedens ansigt udadtil Fig. 4.1 Krav til virksomhedens ansigt udadtil. Virksomhedens ansigt udadtil Være positiv, både tidligt om morgenen og efter en lang dag Tage alle henvendelser seriøse Finde frem til den person i virksomheden,

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

... booker du dine møder

... booker du dine møder I!... booker du dine møder Kære læser... Det er vores ønske og håb at du efter at have læst og løst opgaverne i denne bog, får rigtig meget succes med at booke dine møder. Når du er klar til at få yderligere

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin. Dato Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de kan bruge både

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

2008 gode råd om klagehåndtering GODE RÅD OM. Klagehåndtering. Udgivet af DANSK ERHVERV

2008 gode råd om klagehåndtering GODE RÅD OM. Klagehåndtering. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Klagehåndtering 2008 gode råd om klagehåndtering Udgivet af DANSK ERHVERV Læs i denne pjece om: Indholdsfortegnelse God klagehåndtering vejen til loyale kunder 3 Kend købelovens regler om reklamation

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke

Konflikthåndtering mødepakke Indledning af historie Trin 1 Her er Louise. For et halvt år n købte hun en mobiltelefon til 2500 kr. hos jer, men nu er bagcoveret i stykker, og hun er kommet for at bytte den. Her er Kasper. Han er lidt

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/ FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/11 2016 INT. S VÆRELSE - DAY (16) sidder på sit værelse med sin veninde (15).De to piger sidder og snakker. Men tog i så nogensinde ned på cafeen? Nej,

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

Du er budskabet - præsentationsteknik

Du er budskabet - præsentationsteknik Du er budskabet - præsentationsteknik Hvordan kan du gøre dit næste foredrag endnu bedre? De bedste foredrag er dem, hvor taleren virkelig taler om et budskab, som han brænder for. Der er ingen tvivl om

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Købsmotiver. De fornuftsbetonede købsmotiver. -- Økonomi

Købsmotiver. De fornuftsbetonede købsmotiver. -- Økonomi Når du taler med en kunde, skal du forsøge at hacke dig ind på, hvad hans behov er. Det er ikke sikkert, at kunden ved, hvilke behov han præcis har. Måske ved kunden heller ikke, hvad du kan tilbyde, så

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Fra kollega til leder

Fra kollega til leder Fra kollega til leder At træde ind i rollen og få følgeskab De har valgt dig så selvfølgelig bliver du en god leder! Ledelse er på den ene side ikke svært, på den anden side skal du være ydmyg overfor

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR Hvor der er uenighed og mennesker med følelser, vil der også opstå konflikter Vi kan derfor ikke undgå at konflikter opstår i situationer med borgerne eller hinanden Men vi

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Klædt på til Network Marketing

Klædt på til Network Marketing Klædt på til Network Marketing Overvejer du at starte i Network Marketing eller er du netop blevet en del af denne spændende branche? Her finder du et par værktøjer til rygsækken - baseret på mine erfaringer

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

SÅDAN AFHOLDER I. statusmøder. Samarbejde Dialog. Samhørighed. Kommunikation Fælles mål. Forståelse. Evaluering Behov. sammenbragtfamilieraad.

SÅDAN AFHOLDER I. statusmøder. Samarbejde Dialog. Samhørighed. Kommunikation Fælles mål. Forståelse. Evaluering Behov. sammenbragtfamilieraad. SÅDAN AFHOLDER I statusmøder Samarbejde Dialog Samhørighed Kommunikation Fælles mål Forståelse Evaluering Behov Afholdelse af statusmøder Det er så vigtigt at sætte tid af til at gøre status, ikke mindst

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen Miss Markmans hemmeligheder 10 sikre tips til succes på telefonen Guldkorn fra tusindvis af timer på telefonen Vi gør det hver eneste dag. Igen og igen. Tager telefonen og ringer til beslutningstagere,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Oplæg til Haveselskabet 2010

Oplæg til Haveselskabet 2010 Oplæg til Haveselskabet 2010 Dagsorden: 19:00 19:05 Velkomst (v. Thorvald) 19:05 19:50 Værdien af medlemmer og Haveselskabets ambition 19:50 20:05 Kaffepause 20:05 20:45 Dialog og interaktion 20:45 20:55

Læs mere

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre?

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? DIALOG # 5 Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Lederens 10 bud 1. Vær resultatorienteret

Lederens 10 bud 1. Vær resultatorienteret Lederens 10 bud Som leder af en salgsafdeling, eller en hvilken som helst anden afdeling eller funktion, har du et stort ansvar. Over for medarbejderne og over for virksomheden som sådan. Men også over

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI KVINDE 32 ÅR KRISTEN-ARMENIER TO BØRN PÅ HHV. 2 OG 4 ÅR UDDANNET REGNSKABSMEDARBEJDER INGEN ARBEJDSERFARING ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1)

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Tag ansvar for dit arbejde og vores kunder Ha omtanke for dine kollegaer. www.ht-bendix.dk

Tag ansvar for dit arbejde og vores kunder Ha omtanke for dine kollegaer. www.ht-bendix.dk Tag ansvar for dit arbejde og vores kunder Ha omtanke for dine kollegaer www.ht-bendix.dk www.ht-bendix.dk Holdninger og principper samt vores fælles kommunikationsmål er med til at afspejle den kultur

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Den Excellente Kontaktmægler

Den Excellente Kontaktmægler Den Excellente Kontaktmægler Kontaktmæglerfunktionen i praksis MEAmidt Laugesens Have - Videbæk den 24. april 2013 Målsætninger: - Opnå et bredere kendskab til Kontaktmæglerfunktionen. - Træne og implementere

Læs mere

KENDER DU DEN NYE GENERATION AF HUNDEEJERE?

KENDER DU DEN NYE GENERATION AF HUNDEEJERE? KENDER DU DEN NYE GENERATION AF HUNDEEJERE? EN UNDERSØGELSE UDARBEJDET AF BOEHRINGER INGELHEIM Revision 1, 2019. Inkluderer detaljerede datasæt Value Through Innovation HUNDEEJERE ER IKKE LÆNGERE, SOM

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

LÆR AT TALE, SÅ FOLK VIL LYTTE (OG LYTTE, SÅ FOLK VIL TALE) EN E-BOG OM EFFEKTIVE MØDER

LÆR AT TALE, SÅ FOLK VIL LYTTE (OG LYTTE, SÅ FOLK VIL TALE) EN E-BOG OM EFFEKTIVE MØDER LÆR AT TALE, SÅ FOLK VIL LYTTE (OG LYTTE, SÅ FOLK VIL TALE) EN E-BOG OM EFFEKTIVE MØDER ATTRACTORKURSER ER RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTINGS AFDELING FOR KURSER OG UDDANNELSER. HER SKABER VI BÆREDYGTIGE LÆRINGSFORLØB

Læs mere

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Sikre Beregninger Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Introduktion I denne note skal vi kigge på hvordan man kan regne på data med maksimal sikkerhed, dvs. uden at kigge på de tal

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb Indledning Hvis du har et job i din fritid, er du sikkert lønmodtager. Du kommer på en arbejdsplads et antal gange om ugen og får løn for arbejdet. Hvis du derimod starter din egen virksomhed, er du iværksætter.

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

Motivational interviewing.

Motivational interviewing. Motivational interviewing. Motivational interviewing er en filosofi og en holdning til livet, mennesker og vaner. Dernæst består den af nogle teknikker, men det vigtigste er holdningen til medmennesket.

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere