Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""

Transkript

1 CASE STORIES 1. Stil en diagnose og begrund denne med symptomer og tegn 2. Beskriv mulige ætiologiske faktorer (årsag til ubalancen opståen) og begrund disse 3. Angiv behandlingsstrategien og begrund denne. 4. Angiv en punktbank og begrund valget af hvert punkt 5. Angiv din endelige punktkombination til den første behandling og begrund denne 6. Hvilken vejledning vil du give med hensyn til livsstil mm.. Hver case kan give max 30 point. 1. En kvinde på 35 år henvender sig på grund af kraftige menstruationssmerter. Hun er træt op til menstruationen, kvikkere efter de første 3 dages blødning. Hendes cyclus er ofte lang. Skiftende forstoppelse og diarre op til menstruation. Appetitten er normal. Hun spiser fornuftigt men måltiderne kan være noget uregelmæssige. Hun fortæller at hun ikke kan sove om natten i de perioder, hvor hun har meget travlt. Hun har hårdt krævende fuldtidsarbejde og en familie med 2 små børn Puls: strenget og lidt hurtig. Tunge: almindelig, op til menstruationen let violet, af og til er spidsen lidt rød. Hun ser træt ud i øjnene. 2. Mand 47 år, henvender sig på grund af astma. Astmaen viser sig ved åndenød og besværet åndedræt, hvæsen med slim, der er klar og kan hostes op i rigelige mængder. Astmaen forværres ved omslag i vejr, især er der aversion mod koldt og fugtigt vejr. Let til træthed og ømhed i lænden især efter anstrengelse og ved kulde. Når det sker skal han tisse oftere og har efter dryp. Han er i behandling med astmamedicin. Arbejder som kontorfuldmægtig. Puls: Dyb, langsom og kort (føles kun svagt i øverste og Cun og Chi positionerne) Tunge: Bleg, tandmærker, tynd hvid belægning, Tungekroppen er let svullen. Bleg og let oppustet krop uden at være fed. Ansigtet er blegt med sorte rande under øjnene. 3. Kvinde i fyrrene vil gerne have hjælp til følgende symptomer hun har i 4-5 år lidt af svimmelhed, hjertebanken, søvnløshed og urolige drømme. Er blevet behandlet med sovemedicin, men ingen større effekt heraf tværtimod synes hun at sovemedicinen har øget hendes svimmelhed og ført til frygtsomhed om natten. Hun føler sig især svimmel om dagen og kan have hovedpine, det hænder at hun besvimer. Hendes appetit er lille, hun føler sig træt og svag. Der er tendens til forstoppelse. Hun er mest kuldskær. Hendes kolleger på nattevagterne siger at hun ser bleg ud. Har gennemført 2 normale graviditeter for 15 og 17 år siden, for 5 år siden havde hun en abort, der blev kompliceret af blødning. Hendes menstruation er blevet svagere de sidste par år og det er et år siden hun sidst havde menstruation. Hun arbejder som sosu assistent. Tunge: Bleg og fugtig. Puls: svag. 4.

2 Kvinde på 35 år henvender sig på grund af akut stiv lænd med smerter ned langs hver side af rygsøjlen, værst i højre side, hvor smerter fra sacro-iliaca leddet stråler ned langs bagsiden af låret. Smerter / stivhed ved at bukke sig forover. Smerten opstod efter at have ligget koldt og dårligt en nat under menstruation. Varme og hvile lindrer smerterne. Underlig følelse af uro i ryg før smerter opstår. Har haft 3-4 menstruationer siden sidste fødsel. Der er menstruationssmerter, hvor varme lindrer. Under sidste graviditet havde hun kraftig bækkenløsning i 5 mdr. heraf 1½ mdr. i kørestol. Smerterne sad især i symphyse og sacro-iliacaled desuden var der følelse af kulde i underlivet. Under fødslen, for 9 mdr. siden, brækkede hun halebenet. For 3 år siden fik hun prolaps mellem 2. og 3. lændehvirvel pga. fejlløft af barn. For 2 år siden havde hun en blodstyrtning. Appetitten er lille. Måltiderne bliver ofte noget med en hurtig mundfuld mellem gøremålene i dagligdagen. Afføringen er usammenhængende, nærmest diarre (siden sidste fødsel) og der er hæmorider. Har fornemmelse af at gå i stykker ved afføring. Sover 4 timer pr. nat afbrudt af nattesved, får evt. 1 times middagssøvn i løbet af dagen. Har to børn, hun ammer ikke længere. Uddannet pædagog, i øjeblikket på barselsorlov. Puls: dyb, glat, svag (og strenget / spændt i højre side) Højre Guan position er påfaldende tom i dybt niveau. Tunge: Bleg krop med rød spids, tungemærker. Tyk hvid belægning bagerst på tungen. Ansigt: Lyst blegt med let rødmen klistret på kinderne. 5. Kvinde 37 år. Henvender sig på grund af smerter og stivhed i bevægeapparatet gennem flere år. Nakke og øvre ryg øm og stiv, øm ned langs rygstrækkere. Har det bedre i ferierne. Har smerter i højre håndled fra at taste. Venstre knæ opereret for 5 år siden (smerter i mange år) nu bedre. 1 år siden galoperende hjerte og et par besvimelser. Blev undersøgt der var ikke noget i vejen med hjertet. Bliver let svimmel. Har af og til hovedpine, der trækker op fra trapezmusklen til baghovedet. Menstruation er regelmæssig og sparsom. Tendens til tynd mave. Drikker ikke kaffe. Spiser nogenlunde fornuftig mad. Søvn - vågner tit op og er lysvågen med stress og irritation. Ryger. Kuldskær. Arbejder på kontor i et stresset miljø Tunge: Bleg krop, rød spids, gul belægning generelt. Puls: svag, rå, let strenget. Er tynd med gråblegt ansigt. 6. Kvinde 33 år. Rund uden at være fed. Arbejder som blæksprutte på et større kontor. Hun henvender sig på grund af vekslende afføring mellem forstoppelse(mindre) og diarré (mere), megen luft i mave, som hober sig op og giver smerter i nedre lænd, hofte og baller (af og til stråler en udefinerbar smerte / ubehag videre ned i benet. Disse ting bliver værre ved travlhed, sukker, mælk, svine og oksekød.

3 Når hun bliver vred, bliver hun øm hen over de nederste ribben (under brysterne). Dette startede, da hun begyndte med P-piller for 1½ år siden. Før hun startede på P-piller havde hun altid forstoppelse op til menstruation. Af og til brændende følelse i mave. Derudover allergisk over for husstøv, skaldyr, birk, hund, kat, nødder. Det giver reaktioner med kløe og hævelse i mund (ingen reaktioner fra næse og øjne!). Kolde hænder og fødder. Foretrækker varme. Kropsvarme i almindelighed ok. Af og til lidt svimmel ved at rejse sig hurtigt. Ansigt: Lidt grøn omkring mund. Puls: Dyb, svag, langsom ved nogle af behandlingerne let strenget. Tunge: almindelig til let bleg krop, røde prikker i hver side på langs af tungen, bare sider uden belægning. 7. Kvinde 42 år. Lærer på videregående uddannelse. Tynd. Henvender sig på grund af blærebetændelse siden sex m. ny kæreste for 1 år siden. Flere gange penicillin og sulfapræparater, der har fjernet symptomerne for en tid. Symptomer : svie, blod i urin, blod fra urinrør uden at tisse. Urin er mørk med kraftig vammel lugt, skal tisse ofte, sammentrækkende smerte i blæreområde. Venstre ryg og lænd er øm (lænden føles løs ). Let hovedpine i pande / inderste kant af øjenbryn (føler selv den relaterer til blærebetændelse). Ofte næseblod. Mærker vejrskift med ømhed i led i hænder, fødder og hofter. Irritabel og træt op til mens og ved ægløsning. Menstruationen er regelmæssig, strækker sig over 10 dage med meget svag blødning. Tendens til forstoppelse (tidligere diarre i perioder)ved stress hård og tør afføring. Vågner tidligt (tørstig) ligger og tænker. Ansigt: Bleghed inde under hvad der ligner et gult / orange lag, der er klistret på. Puls: Dyb, svag. Chi positionen er tom i begge sider, Guan positionen er spændt og mærkes helt ude i overfladen i begge sider. Tunge: Tykkere gul hvid belægning bagtil, små røde bare pletter bagtil (i det belagte område) ellers normal. 8. Kvinde 53 år. Lederstilling i større administration. Henvender sig på grund af allergiske reaktioner med røde løbende øjne der klør, løbende eller stoppet næse. Kan få besværet vejrtrækning og svimmelhed. Disse tegn forværres ved : pollen, husstøv, skimmelsvampe, citrusfrugter, psykisk belastning og stress.

4 Meget arbejde meget træt. Hovedpine 2 3 gange ugentligt (især i tinding), der forværres af lange arbejdsdage, mens bevægelse (at gå en tur) og humor hjælper. Slidgigt i højre knæ knæet kan hovne op ved belastning. Lændesmerter af og til ved L 5. Livmoder fjernet for 7 år siden p.g.a. voldsomme og uregelmæssige blødninger. Sveder om natten. Tilbagevendende halsbrand. Har en sjælden gang i mellem svært ved at sove p.g.a. stress og mange tanker. Tynd kropsbygning. Ansigt: Matblegt med røde kinder, let grønt omkring mund og øjne. Øjne kan være lidt stive (inden behandling). Af og til iskiassmerter ned langs yderside af ben og af og til bihulebetændelser. Puls: Svag, strenget, rå / tynd, dyb, normalt tempo, men føles let hurtig. Tunge: Almindelig / let bleg, af og til et violet skær, dyb fure i midterlinien. 9. Kvinde 81 år. Gigtfeber som 17 årig og blev meget kraftigt medicineret, siden har hjertet løbet for stærkt, forhøjet stofskifte konstateret som 58 årig efter at have tabt sig 16 kg, struma. Blev medicinsk behandlet hvilket hjalp noget på det galopperende hjerte og åndenød. Er faldet om nogle gange i løbet af årene (sidst for 3 år siden) ifølge egen læge: en lille blodprop i panden. Tidligere migræne. Undgår ananas, og har det nu kun sjældent. Henvender sig på grund af at hjertet stadigt galopper, trykken i brystkassen, der nu og da kan ændre sig til smerter med stråling ud i venstre skulder og af og til hele armen. Kan blive forstoppet ved megen uro og afføringen er derefter knoldet. Sover godt, men vågner tidligt. Taler meget, meget højt, om meget og det er meget svært at få information til diagnosen. Tunge: Bar / uden belægning, højrød. Puls: Uregelmæssig, fuld, kraftig, strenget. Tom i Chi positionerne. Kraftigst i Cun positionerne. 10. Kvinde 37 år, skiftende jobs. Henvender sig fordi hun i 10 år har lidt af præmenstruelle problemer med voldsom depression / manglende selvværd, der starter ca. 12 dage før mens. Fødte datter for 3 år siden. Føler sig personlighedsspaltet (kan ikke genkende sig selv), trækker sig ind i sig selv. Føler spænding i krop især i skuldre, hovedpiner (start som trykken i pande) og kvalme, får samtidigt vand i kroppen ansigt og hænder hæver og maven udspiles. Brystspænding. Forstoppelse og følelse af at alting stopper op til mens, lille følelse, træt, af og til galoperende hjerte. Når menstruation indtræder, føler hun lindring med det samme og ser lyst på alting. Ansigt: let gråbleg og et grønt skær især omkring mund. Tunge: bleg og bar i begge sider, lette tandmærker. Puls: sært tom i lommer, rå, op til mens let strenget og kraftigere især i begge guan positioner. 11. Kvinde 28 år. Universitetsstuderende. Henvender sig på grund af astma som startede som 15 årig, provokeres af overanstrengelse, overtræthed og indånding af kold luft. ½ år siden lungebetændelse, 4 x antibiotica, svær at komme af med. Siden da har hun hostet hver nat (især v. 2 tiden), når hun ligger ned, hoster slim op som Islandsk mos (??!!) Tyngde og smerter især i Venstre lungeområde helt ned til spidsen af lungen (ned mod nedre ribbenskant), sværere at ånde ud end ind!, ofte forkølet (snot i alle farver), nyser meget, allergireaktion fra

5 næse og øjne fra birk, græs og primula. Eksem ved endetarmsåbning, der klør, fugter, hæver og bløder og som afgiver hvide skaller. Håndleds og ankelsmerter. Stoppet rygning 8 mdr. siden (åndedræt bedre). Lændesmerter især ved menstruation. Altid træt, kan sove altid. Kan af og til være badet i sved om natten, kuldskær. Sorte rande under øjnene i et hvidblegt ansigt, sjæleligt lettere urolig. Puls: Svag, dyb, glat. Tunge: Let bleg / blålig krop, tyk gul belægning. 12. En 40-årig kvinde klager over migræne. Anfaldene kan ødelægge en hel dag for hende og optræder især op til menstruationen. Først er der en stærk dunkende hovedpine, sommetider med lysglimt i synsfeltet, og så resten af dagen en mere "dump", trykkende hovedpine. Også kvalme forekommer. Tilfældene er blevet hyppigere efter at familien flyttede til byen, hvor hun har fået en bedre stilling som institutionsleder. Du måler kvindens blodtryk, som er let forhøjet, og udreder en fuld sygehistorie. Patienten har problemer med fordøjelsen - hun prøver at regulere sin vægt, men det bliver nu til en del aftenmatador alligevel, og slankekosten med lutter salat og grønsager giver hende tynd mave og luft i maven. Sommetider føler hun sig så udspilet, og det trykker under ribbensbuen i en sådan grad, at hun ikke kan holde til at sidde ved computeren. Noget hun heller ikke kan tåle ret godt er rødvin. Hvilke tunge- og pulsbilleder er forenelige med patientens symptomer? Stil en akupunkturdiagnose. Tilrettelæg en terapi med 10 punkter og begrund punktvalgene. 13. En 60-årig mand har fået at vide af sine børn at han skal gøre noget mere for sit helbred. F.eks. akupunktur... Så her står han med et gavekort, en træt hoste og en udkørt psyke. Han føler sig træt og svag hele tiden, og fanger forkølelser hele tiden, siger han. Og bare at gå til bageren kan give ham svedeture. Hvis han da overhovedet kan gå for rygsmerter... Hosten er værst om vinteren, egentlig opspyt er der kun i perioder, og det er som regel hvidlig og sej. At man skal straffes i den grad bare fordi man støtter samfundet med en million i tobaksafgifter igennem et langt live... Han har haft 2 episoder med lidt blod i opspyttet. Patientens tunge er bleg med små fissurer (rifter) som krakeleret is. Belægningen er tynd, men grumset og ujævn. Pulsen er svag og dyb, især på højre side. Hvilken almen vejledning giver du patienten i forbindelse med konsultationen? Stil en kinesisk diagnose! Findes der en akupunktur-lov eller TCM-syndrom, der kan forklare sammenhængen? Hvordan behandles patienten med akupunktur? 14. En 45-årig astmatiker med diagnosticeret birke-, støv- og græs-allergi bestiller en behandlingstid. Det er april, og han er begyndt at få problemer med luften, især tidligt om morgenen, hvor åndenøden ligefrem kan vække ham. Og så har han hjulpet en ven med at flytte en bogreol og fået ondt i ryggen. Patienten tager inhalationsmedicin mod astma, men vil gerne gøre noget mere denne gang. Han døjer også med hududslæt i albuebøjningerne og knæhaserne. Rygproblemerne er også af gammel dato - han har fået konstateret Scheuermann som ung, og døjer ofte med rygsmerter, bl.a. mellem skulderbladene og sommetider som decideret iskias eller hold i nakken. Når han har lumbago eller lignende, plejer det at blive værre i løbet af

6 dagen. Værst er det når han kommer hjem fra arbejdet kl. halv seks. Ofte bliver det lidt bedre når han har spist aftensmad. Efter 3 behandlinger er smerterne bedret, men astmaen har ikke rykket sig synderligt, og du går journalen igennem én gang til for at finde yderligere symptomer eller tegn. Modstræbende oplyser patienten at han har problemer med at kontrollere vandladningen. Ikke voldsomt, men der er altså en del efterdryp. Hvilke tungebilleder er forenelige med patientens symptomer? Hvad skal man være opmærksom på vedr. tungediagnosen i forbindelse med nogle typer astmamedicin? Stil en akupunktur-diagnose. Hvilken Akupunktur-lov er relateret til ubalancen? Tilrettelæg en behandling med 10 akupunktur-punkter og begrund punktvalgene. 15. En 50-årig funktionær har problemer med vægten. I hvert fald siger alle at det er på grund af de runde former at han bliver forpustet for et godt ord, og får ondt i brystet når han skal tage fat i haven. Det er nu ikke fedt det hele, han har også en del hævelser, det ses især på benene om aften. Og så er det altså mærkeligt, synes han, at han i det hele taget tager på, når han ellers knapt nok kan finde tid til et hyggeligt måltid sammen med familien. Møder, referater, forretningsrejser han har en del stress. Godt at han i det mindste får god mad i flyet. Manden har et rødt ansigt. Pulsen er lidt "knudret". Tungen har tandmærker og en rød spids, grundfarven er ellers svær at forholde sig til, nogle områder i tungelegemet virker mørkere end andre. 16. En 45-årig landmand, der kommer rygende ind i klinikken, siger at han er blevet træt af at tage så megen blodtryksmedicin. Men han tør ikke lade være med at tage pillerne, fordi hans blodtryk selv med medikation er på 140/100. Kan du hjælpe ham med det? Du giver et optimistisk svar og spørger hvad han ellers fejler. Han plejer jo ikke at klage, men hovedpine, det har han døjet med siden han var barn. Det sidder mest i tindingen, og sommetider får han kvalme samtidigt. Og så hoster han en del, især om vinteren. Kommer der opspyt, er det som regel tyndt og hvidligt. Og hvis det endelig skal være, så har han en sart hud og en træg mave, afføringen er meget tør. Mandens tunge viser en lille fordybning bag tungespidsen, og tungerandene er en smule røde. Pulsen er strenget.

7 Nye spørgsmål til vurdering for optagelse IKKE BRUGT TIL EKSAMEN 08 2, Kvinde, 57 år. Har "altid" haft dette problem : Hovedpine konstant, der hver 14 dag (ved ægløsning og menstruation) går over i migræne. Den starter med følelsen af en "Jernhånd" i nakken. Derefter stiger smerten op i hovedet - enten i begge - eller kun i højre side. Halvdelen af ansigtet "sover", synsforstyrrelser, lys og lydfølsom, kvalme og opkast. "Tanker" gør migræne og hovedpine værre. Tidligere menstruationssmerter. Livmoder fjernet 10 år siden p.gr.a. muskelknuder. Svimmel også ved at ligge ned. Spændinger i højre hofte, nakke, pande og kind. Kan ikke slappe af. Alle tilstandene bliver værre af : tilsætningsstoffer, nødder, slik, citrusfrugt og træthed. Føler sig konstant træt. Får gigtmedicin for skulder, fingre, ankel og smerter langs inderside og yderside af lår. Som barn altid ondt i maven. 10 år siden : galdestens operation. 7 år siden pancreasbetændelse. Begge tilstande gav opkast, mavesmerter og smerter - især om natten - om i ryggen. sådanne anfald har hun haft ca. 2 gange årligt siden da. Vågner af og til med galloperende hjerte. Oppustet mave med luft, rumlen og skiftende afføring. Svært at holde på urin. Vågner let om natten. I den diagnostiske samtale kommer hun på sit forhold til sin far og sin eksmand. De har begge været voldsomt tyraniske (psykopatiske) og hun kommer til at græde, - noget der ikke er sket i årevis. Da samtalen igen kommer ind på somatiske forhold er hovedpinen aftaget i styrke. Puls : fuld, streng, hurtig, tom i flere positioner i dybden. Tunge : tør, bare kanter, der skifter mellem at være blege og røde (fra uge til uge) 3, Sidsel på 41 år, Skiftende jobs. Statur: Slank tynd. Som barn eksem med Cortisonbehandling. (gik væk ved overgang til makrobiotik),mistede syn som 13 årig kom igen efter dage eller uger ingen diagnose. Fra år moneucleose eller skovflåt med måske følgende Borelia (ikke diagnosticeret) Svækket lige siden og har lige siden altid haft ondt i maven ved afføring. Forstoppelse svagere eller kraftigere fra dengang til nu. 18 årig: 3 mdr. sengeliggende efter indlæggelse med huller i tarmen. Begyndte derefter makrobiotisk diæt og alternative behandlingsformer, hvilket har hjulpet godt. Vigtigst at holde sig fra sukker og alkohol. Hård skilsmisse for 5 år siden efter hårdt ægteskab, vejede 42 kg med manglende appetit. Tvang sig til at spise. Nu: normal appetit, kronisk træt og drænet, åndenød, let forpustet efter afføring, forstoppelse med varme i baller, krampende smerter i abdomen, kan ikke komme af med afføring/ bliver aldrig færdig, kramper i skiftende muskler rundt om i kroppen især benene, lavt blodsukker, følelse af hul i mave, ondt i hofter, herbes i udbrud ved bl.a. peanuts (kom kraftigt i udbrud under graviditet for 16 år siden), hovedpine ved træthed, menstruation sparsom (forsvandt for 5 år siden), stres gør forstoppelse og mange af de andre symptomer værre. Sover godt. Ingen svedproblemer. Puls: Hurtig, dyb, tynd, rå, strenget. Både højre og venstre guanpositioner er spændte / kraftige i overfladen og for svage samt rå i den dybere position. Tunge: Krop rød, med afskallet belægning i en 25 øre størrelse let assymetrisk mellem den bageste og midterste del af tungen. Tungekroppen er gennem pløjet af dybe furer på kryds og tværs (som et landkort)

Navn: Alder: Telefonnummer:

Navn: Alder: Telefonnummer: Navn: Alder: Telefonnummer: Velkommen til akupunktur behandling hos Jordemoder.dk i samarbejde med Sackmann Akupunktur For at kunne give dig den bedst mulige behandling bedes du udfylde nedenstående spørgeskema

Læs mere

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret Symptomer Bedøm hvordan du har haft det de sidste måneder efter denne skala og skriv det aktuelle tal ud for symptomet. Der hvor det er relevant må du gerne skrive årstal eller hvor længe du har haft symptomet.

Læs mere

3 Sygdomsårsager og Diagnose. Godken dt 1 Udfyld skemaet med Yin organernes positioner. Nummer Spørgsmål Point

3 Sygdomsårsager og Diagnose. Godken dt 1 Udfyld skemaet med Yin organernes positioner. Nummer Spørgsmål Point Undergruppe Puls 1 Udfyld skemaet med Yin organernes positioner. Udfyld skemaet med de kinesiske navne på pulspositionerne. 3 = 6 point Eksempel på Pulsskema i lille udsnit. 2 Hvilket organ s Qi kan skades

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre?

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre? Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. På den sidste side skal du

Læs mere

0 Har aldrig eller næsten aldrig symptomet; døjer aldrig eller næsten aldrig med dette

0 Har aldrig eller næsten aldrig symptomet; døjer aldrig eller næsten aldrig med dette Hvordan har du det? side 1 af 8 Brug dette spørgeskema til at identificere dine problemområder samt at følge hvordan de forbedres uge for uge, mens du følger et program. Start med at gøre status, inden

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel Løbenummer: Spørgeskema vedr. indeklima og trivsel Virksomhed XXX måned og år Sådan udfylder du skemaet. Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

Tjek på beboerens medicin

Tjek på beboerens medicin Dette er et redskab til at afdække mulige problemer og tegn på problemer med beboerens medicin. De mulige problemer, som er listet på de følgende sider, er udvalgt på basis af litteratur om emnet, på anerkendte

Læs mere

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads?

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads? Hvor gammel er du? år Er du kvinde...1 mand...2 Hvad er navnet på din nuværende arbejdsplads? Hvornår blev du ansat på din nuværende arbejdsplads? Måned år Hvad er din stillingsbetegnelse? Hvor mange timer

Læs mere

3 Sygdomsårsager og Diagnose. Puls 1 Udfyld skemaet med Yin organernes positioner. Udfyld skemaet med de kinesiske navne på pulspositionerne.

3 Sygdomsårsager og Diagnose. Puls 1 Udfyld skemaet med Yin organernes positioner. Udfyld skemaet med de kinesiske navne på pulspositionerne. Undgrup 3 Sygdoms og Diagnose Puls 1 Udfyld skemaet med Yin organnes position. Udfyld skemaet med de kinesiske navne på pulspositionne. 3 = 6 point Ekseml på Pulsskema i lille udsnit. 2 Hvilket organ s

Læs mere

SPØRGESKEMA ADIPOSITAS

SPØRGESKEMA ADIPOSITAS Side 1 af 10 navnemærkat Endokrinologisk afdeling M, Enheden for Klinisk Ernæring Odense Universitetshospital Tlf. 6541 1710 SPØRGESKEMA ADIPOSITAS Du er henvist til undersøgelse, vurdering og behandling

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Slip af med hovedpinen

Slip af med hovedpinen Slip af med hovedpinen Stort set alle danskere oplever at have hovedpine en gang imellem. Men der er faktisk noget, du selv kan gøre for at slippe af med den. Blandt andet kan for mange hovedpinepiller

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Bedes udfyldt inden kostvejledning og medbringes! Brug god tid til besvarelsen, det du kan og vil, da hvert spørgsmål er af stor vigtighed. Anette Gammelgaard + Ernæringsterapeut

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Navn: Dato: Fødselsdato: Alder: Telefonnummer: E- mail: Arbejde: Antal timer: Egen læge:

Navn: Dato: Fødselsdato: Alder: Telefonnummer: E- mail: Arbejde: Antal timer: Egen læge: Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. (5 sider) Navn: Dato: Fødselsdato:

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

Sådan gør du! Kære medarbejder i ældreplejen

Sådan gør du! Kære medarbejder i ældreplejen Sådan gør du! Kære medarbejder i ældreplejen Du har fået dette spørgeskema, fordi din arbejdsplads deltager i projektet "Nye tider i ældreplejen". Derfor har vi brug for endnu flere oplysninger fra dig

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere

Sådan spotter du tegn på stress og psykiske sygdomme, når du møder patienter i mistrivsel

Sådan spotter du tegn på stress og psykiske sygdomme, når du møder patienter i mistrivsel MATERIALE FRA FOREDRAGET Sådan spotter du tegn på stress og psykiske sygdomme, når du møder patienter i mistrivsel LIKE eller CONNECT og få nyheder, tips og info om gratis events Stressekspert og instruktør

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Spørgeskema. Afsnit for Kvindesygdomme

Spørgeskema. Afsnit for Kvindesygdomme Aarhus Universitetshospital Skejby Patientlabel Spørgeskema Afsnit for Kvindesygdomme I forbindelse med din undersøgelse og behandling vil vi bede dig udfylde dette spørgeskema så præcist som muligt og

Læs mere

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE NAVN: ADRESSE + POST NR.: ALDER/FØDSELSDATO: ÆGTESKABSSTATUS + BØRN & BØRNEBØRN: TELEFON & MOBIL NR: Angiv venligst grunden til at du ønsker homøopatisk behandling & hvad

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

INDLEDENDE SPØRGSMÅL. Hvad er din vægt i dag? Føler du dig klar til at få behandling?

INDLEDENDE SPØRGSMÅL. Hvad er din vægt i dag? Føler du dig klar til at få behandling? INDLEDENDE SPØRGSMÅL SIDE 1 Hvad er din vægt i dag? Angiv antal kilo: Føler du dig klar til at få behandling? 001-0000000002-0001-01-00000-290615-26 OM KVALME SIDE 2 Har du haft kvalme? 001-0000000002-0001-02-00000-290615-48

Læs mere

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE NAVN: ADRESSE: ALDER/FØDSELSDATO: ÆGTESKABSSTATUS: BØRN & BØRNEBØRN: Angiv venligst grunden til at du ønsker homøopatisk behandling & hvad din forventninger er til behandlingen?

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien Patientinformation Genoptræning efter fødsel Fysioterapien Indhold Efter fødslen... side 4 Bækkenbunden... side 5 Knibeøvelser... side 6 Knib inden belastninger... side 7 Målet med bækkenbundstræningen...

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-76740-DK 02.207 Blære- og bækkenbundstræning Til kvinder Blæren.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have dårlig samvittighed. Inkontinens er mere udbredt, end du tror, og du kan få behandling for

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

ENERGIPLASTER (Energy Enhancer)

ENERGIPLASTER (Energy Enhancer) ENERGIPLASTER (Energy Enhancer) Anbring et sæt energiplastre på kroppen på et af de anviste steder. Placer altid det hvide plaster på højre side af kroppen, og det brune plaster på venstre side af kroppen.

Læs mere

Sådan forebygger spotter og håndterer du stress

Sådan forebygger spotter og håndterer du stress MATERIALE FRA FOREDRAGET Sådan forebygger spotter og håndterer du stress LIKE eller CONNECT og få nyheder, tips og info om gratis events BEVIDSTHED Du skal blive så bevidst om dig selv og din omverden,

Læs mere

Lev længe. Lev godt.

Lev længe. Lev godt. PLACERINGSBESKRIVELSE Lev længe. Lev godt. Forbedret Energi Smertelindring Bedre søvn Anti Aging Vægttab ----------------------------------------- Virker via kroppens infrarøde system --------------------------------

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Gruppe opgave til akupunktør uddannelsen.

Gruppe opgave til akupunktør uddannelsen. Gruppe opgave til akupunktør uddannelsen. Gruppens medlemmer: Opgaven skal løses uden brug af bogen eller elementskema. Opgaven skal afleveres når I mener I har løst den på bedst mulige vis. God fornøjelse.

Læs mere

Hvornår er dit (dine) problem(er) opstået?

Hvornår er dit (dine) problem(er) opstået? CPR: - Journal nr.: Fulde navn: Mand Kvinde Adresse: Postnummer og by: Telefon, mobil: Telefon, hjem: Telefon, arbejde: E-mail: Civilstand: Gift Single Partner Enke/enkemand Antal børn og alder Job titel:

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet: 4. Aktuelle Erhverv: 5. Har du været sygemeldt pga. svimmelhed? Hvis ja Hvor lang tid? Beskrivelse

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

Palliativ indsats for personer med demens.

Palliativ indsats for personer med demens. Palliativ indsats for personer med demens. Kunsten at erkende en forestående terminal fase. Connie Engelund Holmegårdsparken copyright Holmegårdsparken www.holmegaardsparken.dk Kort om Holmegårdsparken

Læs mere

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund Mestringsteknikker og - værktøjer II Fysioterapeut Janni Langelund Åndedrættet En lille åndedrætsøvelse Vi skal tælle vejrtrækninger 30 sekunder Tæl på enten en udånding eller indånding Når i er færdige,

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - bækkenbund. Blære- og bækkenbunds træning

Patientvejledning. Træningsprogram - bækkenbund. Blære- og bækkenbunds træning Patientvejledning Træningsprogram - bækkenbund Blære- og bækkenbunds træning Bækkenbunden er den muskelgruppe der lukker bækkenet nedadtil. Mandens bækkenbund er mindre end kvindens, da mandens bækken

Læs mere

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. NYE ORD Tegn på sygdom?

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. NYE ORD Tegn på sygdom? Sundhedsdansk Lyt til din krop Her kan du lære danske ord for tegn på sygdom. Du kan også få viden om, hvad det er vigtigt at gå til læge med. NYE ORD Tegn på sygdom? Skriv det rigtige ord under billederne.

Læs mere

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Lyt til din krop. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Tegn på sygdom? Oversæt til eget sprog - forklar

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Lyt til din krop. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Tegn på sygdom? Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Lyt til din krop Her kan du lære danske ord for tegn på sygdom. kan også få viden om, hvad det er vigtigt at gå

Læs mere

Optræning. Af bækkenbunden. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Optræning. Af bækkenbunden. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Optræning Af bækkenbunden Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Indhold Bækkenbunden...3 Bughulen...4 Venepumpeøvelser...5 Træning af bækkenbunden...7 Knibeøvelser...9 Lette

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: Mail:

Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: Mail: Skovarbejder! Pas på din krop! Stig Holm Fysioterapeut T: 26 300 544 Mail: sh@amcentret.dk Dagen i dag Ryggens opbygning Kroppens reaktioner på slid eller løft Hvornår er det sundhedsskadeligt at løfte?

Læs mere

På de følgende sider bliver du bedt om at besvare en række spørgsmål. For at komme videre til næste spørgsmål klikker du på "Næste".

På de følgende sider bliver du bedt om at besvare en række spørgsmål. For at komme videre til næste spørgsmål klikker du på Næste. Oplysningsskema På de følgende sider bliver du bedt om at besvare en række spørgsmål. For at komme videre til næste spørgsmål klikker du på "Næste". Venlig hilsen Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk

Læs mere

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 360 Skin Awareness Journal. by Tanja Eskildsen

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 360 Skin Awareness Journal. by Tanja Eskildsen af 1 18 360 Skin Awareness Journal by Tanja Eskildsen Navn: Føldselsdato: Beskræftigelse: Familie: Beskriv din hud som den er lige nu: Beskriv din hud som du gerne vil have den: Hvilke 3 ting nærer dig

Læs mere

Med venlig hilsen Hong

Med venlig hilsen Hong Kære læser Du sidder nu med materialet fra mit foredrag. Venligst kontakt mig, hvis du ønsker at kopiere eller gengive tekst og/eller billeder da alt materiale er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave Halsbrand, sur mave og mavesår Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller fedtrige måltider. Andre kender til

Læs mere

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og Sov godt Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og faktorer i det omgivende miljø. Undersøgelser

Læs mere

GRASS. Skema 2 (6 uger) Spørgeskema om livskvalitet ved forhøjet stofskifte

GRASS. Skema 2 (6 uger) Spørgeskema om livskvalitet ved forhøjet stofskifte Løbenummer: GRASS Skema 2 (6 uger) Spørgeskema om livskvalitet ved forhøjet stofskifte Dette spørgeskema drejer sig om, hvordan det har påvirket dig at have forhøjet stofskifte. Besvar hvert spørgsmål

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato åå mm-dd Dit studieløbenummer Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde EuroQol Angiv ved at sætte kryds i een

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Medicin ved hofte- og knæoperation

Medicin ved hofte- og knæoperation Gentofte Hospital Ortopædkirurgi Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Medicin ved hofte- og knæoperation Fordeling af tabletter Den normale fordeling og dosis af tabletterne er: Præparat

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

Skader som følge af alkoholindtag

Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alhoholindtag Når du indtager alkohol kan der ske forskellige skader i din krop. Skader som følge af alkoholindtag Tilstand Opsamling af resultater

Læs mere

Sådan finder du din Ayurvedatype

Sådan finder du din Ayurvedatype Sådan finder du din Ayurvedatype Tekst: Nikolai Zederlinn (Spis dig lykkelig) og Metthe Christensen (Feelgood.dk) Layout: Valentin Thomsen Hvad er godt for dig? Nogen mennesker kan bare spise uhæmmede

Læs mere

Bodily Distress Syndrome (BDS)

Bodily Distress Syndrome (BDS) Bodily Distress Syndrome (BDS) Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser Aarhus Universitetshospital 1 Lidt om Bodily Distress Syndrome (BDS) Bodily Distress Syndrome er en ny diagnose der bruges i

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

Symptomregistreringsskema (ugeskema)

Symptomregistreringsskema (ugeskema) Symptomregistreringsskema (ugeskema) På følgende skema bedes du notere for hver dag og tid på dagen, hvor generende dine symptomer er: Ingen smerte/ gener/følelser 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Værst tænkelige

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539

1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539 1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539 FORKAMMERFLIMREN Når hjertet er ude af takt HVAD ER FORKAMMERFLIMREN? Forkammerflimren (atrieflimren) er en meget hurtig og uregelmæssig

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Øvelsesprogram Til den gynækologiske patient

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Øvelsesprogram Til den gynækologiske patient Operation i underlivet Dette hæfte er til dig, der er opereret i underlivet. Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig så hurtigt som muligt. Hovedformålet med bevægelse er at undgå komplikationer

Læs mere

Disse områder beskrives :

Disse områder beskrives : Disse retningslinjer er lavet for at sikre, at I ved, hvordan I skal forholde jer, når et barn har brug for hjælp i forhold til sygdom eller tilskadekomst. Hvis et barn kommer til skade eller bliver syg

Læs mere

Fysioterapi mod stress

Fysioterapi mod stress Fysioterapi mod stress Behandling til den Treenige hjerne Annette Sigshøj www.stress-ellertraumer Fysiske symptomer Hovedpine Muskelsmerter Rygsmerter Træthed Forstoppelse Diarre Smerter i brystet Forhøjet

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Information om øjenlågsoperationer

Information om øjenlågsoperationer Information om øjenlågsoperationer Hvem henvender øjenlågsoperationer til? Med alderen mister huden og de dybere lag i øjenlågene, sin elasticitet. På de øvre øjenlåg viser dette sig som et tiltagende

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Megace 160 mg tabletter. Megestrolacetat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Megace 160 mg tabletter. Megestrolacetat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Megace 160 mg tabletter Megestrolacetat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Journal. Vigtigst af ALT - Du er din egen kostekspert!

Journal. Vigtigst af ALT - Du er din egen kostekspert! Journal Vigtigst af ALT - Du er din egen kostekspert! Navn på klient Mette Andersen Vorregårdsparken 105 Ugelbølle, 8410 Rønde. TlF: 20462339 Email: info@sundbevidsthed.dk Journal BEDES UDFYLDES INDEN

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1 Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog godkendt af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Dags dato åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet. Dags dato åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 1: Besvares før udskrivelse fra hospitalet Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere