Skilsmissebarn i Danmark risikofaktorer og muligheder for trivsel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skilsmissebarn i Danmark risikofaktorer og muligheder for trivsel"

Transkript

1 Skilsmissebarn i Danmark risikofaktorer og muligheder for trivsel De fleste børn fødes i en kernefamilie, men i 19-års-alderen er hvert tredje blevet skilsmissebarn. Forskning viser, at hvert femte skilte forældrepar slet ikke kommunikerer med hinanden, og at pct. af skilsmissebørnene bliver involveret i en familieretlig konflikt ved Statsforvaltningen. Denne artikel bringer et sociologisk perspektiv på skilsmisse, deleordninger og børnetrivsel. Hvem bliver skilt? Vi lever i en skilsmissekultur. Det understøttes af den rekordhøjde skilsmisseprocent og af sociolog og seniorforsker Mai Heide Ottosen, SFI, der i en årrække har forsket i emnet. Risikoen for skilsmisse er ikke den samme for alle grupper i samfundet. Skilsmisser finder oftere sted hos par, der har lav uddannelse og indkomst eller er ramt af arbejdsløshed. Omvendt ses færrest brud i familier med højt uddannelsesniveau og god økonomi. Forældre, der lever under fattigdomsgrænsen, skilles oftere end andre forældre. Det hænger, ifølge forskeren, både sammen med, at fattigdom øger risikoen for familiekonflikter, som kan lede til skilsmisse og at dét at blive skilt også kan lede til fattigdom, når der pludseligt kun er en forsørger tilbage i husholdningen (1). Når far forsvinder 85% af alle børn har efter en skilsmisse primær bolig hos deres mor. Det hænger sammen med, at de fleste samlivsbrud finder sted, når børnene er små. Men de fleste børn bliver omfattet af en samværsordning, og over tid er samværsordningerne blevet mere omfattende. Dog er det ca. hvert 6. barn med dansk oprindelse og knap hvert tredje med etnisk minoritetsbaggrund, der efter skilsmissen mister kontakten til samværsforælderen oftest faderen. Risikoen for at miste kontakten til samværsforælderen er større for børn, der kommer fra ressourcesvage hjem der hvor der er få uddannelsesressourcer, arbejdsløshed eller fattigdom (1).

2 Oplevelsen af at være elsket Undersøgelsen Børn og Unge i Danmark - Velfærd og trivsel 2014 viser, at børn i eneforsørger- og stedfamilier lidt sjældnere føler, at forældrene derhjemme altid holder af dem, når man sammenligner dem med børn, der lever i kernefamilier. Det gælder for alle aldersgrupper. De unge, som har oplevet skilsmisse, føler sig, i lidt mindre grad end unge fra kernefamilier, sikre på deres følelsesmæssige relation til forældrene og oplever lidt mindre harmoni i familien. Opsummerende viser forskningen, at den bedste børnetrivsel fortsat ses i kernefamilier, selv om forskellene mellem familietyperne alt andet lige er beskedne. "Forskningen viser, at det oftest er velstillede forældre fra Storkøbenhavn, der vælger en deleordning." Stadig flere deleordninger Deleordninger, hvor barnet skiftevis bor hos mor og far, er blevet mere og mere udbredt. I dag lever hvert 4. skilsmissebarn i en deleordning. Deleordningernes stigende popularitet ses også i andre lande og skyldes formentlig først og fremmest, at forældrerollerne har ændret sig - forældreskabet i dag er blevet mere ligestillet (2). Forskningen viser, at det oftest er velstillede forældre fra Storkøbenhavn, der vælger en deleordning (1). Børn i deleordninger kommer oftest fra familier der har haft et længere samliv, mindre dramatiske brud og gode ressourcer. Forældre med velfungerende deleordninger har også oftest godt forældresamarbejde og bor geografisk tæt på hinanden. Der er med andre ord hyppigere de ressourcestærke forældre, der vælger deleordningen til; og det er grunden til, at trivselsbilledet hos disse børn er relativt godt snarere end det skyldes ordningen i sig selv (2). Børn og forældre foretrækker deleordninger Ottosens undersøgelser viser, at deleordninger ofte vælges for at imødekomme forældrenes behov. Motiverne kan være begrundet i retfærdighedshensyn, muligheden for børnefri tid, eller fordi forældre tror, at dette arrangement kan reducere konflikter mellem forældrene. Børn er villige til at strække sig langt for at dele sol og vind lige. De er ligesom forældrene optaget af at finde en retfærdig samværsordning, men ser det også som en fordel at bevare et lige tæt forhold til begge forældre, også selvom de hyppige skift kan være en kilde til uro og frustration for dem. De fleste børn, der indgik i undersøgelsen, ville anbefale deres bedste ven at få en deleordning, hvis hans eller hendes forældre skulle skilles (3).

3 nes Jansson/Norden.org Johan Forudsætninger for delebørns trivsel Faktorer, der er væsentlige for, om børn trives med en deleordning, er barnets robusthed, en fleksibel organisering af samværet, kort afstand mellem de to hjem og forældrenes evne til at skabe en forbindelse mellem børns liv i to hjem. Søskende udgør ofte en stabiliserende faktor i delebørns liv. Det er i mindre grad rammerne, men indholdet og kvaliteten af forældresamarbejdet, der er væsentlige for trivslen. Mange børn kan godt håndtere at have to hjem, men belastes ved at blive behandlet som to forskellige personer i de to hjem eller af at møde vidt forskellige regelsæt og rammer (3). Unge vælger deleordninger fra Deleordninger er mest udbredt, før barnet fylder 11 år. Derefter vælger halvdelen at bosætte sig mere fast hos den ene forælder og udtrykker tilfredshed, selvom samværet med den anden forælder reduceres ved denne ordning (2). Behovet for at få et fast opholdssted skyldes formodentlig, at der kommer andre konkurrerende faktorer i de unges liv: Fester, længere skoledage og fritidsjobs. Taskerne bliver tungere, fordi der er flere ting og bøger, som skal slæbes frem og tilbage. Det bliver sværere for de unge at få enderne til at mødes (3). Konflikter ødelægger fortroligheden med barnet Når forældrene er i konflikt, kan børn vælge at lukke følelsesmæssigt ned, skjule deres følelser og lukke af for information om den ene forælder til den anden. Det er med til at forstærke barnets oplevelse af at leve to adskilte liv. Faktorer, der kan udfordre og forværre et forældresamarbejde, er nye partnere, flytninger eller krav om ændringer af samvær (2).

4 "Forskningen viser, at skilte forældre generelt ved mindre om, hvad deres børn foretager sig end forældre i kernefamilier." Trivsel forudsætter godt forældrearbejde Forskningen viser, at skilte forældre generelt ved mindre om, hvad deres børn foretager sig end forældre i kernefamilier. Det er tankevækkende, da unge fra skilsmisseramte familier dyrker mindre sport, er mindre positive, når det gælder deres skolepræstationer og har mere risikobetonede alkohol- og sexvaner end unge fra kernefamilier. Derfor er forældresamarbejdet ikke kun vigtigt for at sikre børns oplevelse af trivsel her og nu - men også for at støtte børns trivsel op gennem barndom og ungdom (2). Faktorer, der sikrer skilsmissebørns trivsel: Psykosociale ressourcer i familien Lavt konfliktniveau mellem forældre Ordning opbygget ud fra børns behov Fleksibelt organiseret samvær Udviklet forældresamarbejde Følgeskab med søskende Mulighed for at passe hverdagsaktiviteter (2) Råd til forældre: Et respektfuldt og tæt forældresamarbejde, der kæder barnets liv i de to hjem sammen Tillade barnet adgang til den anden forælder, når det ønsker det (sms, opkald, besøg) Organisere et fleksibelt samvær, som barnet kan få indflydelse på Skabe fælles forståelse omkring normer og opdragelsesmåder Sikre fælles regler for søskende, der følges ad Sørge for at særlige behov varetages i begge hjem såsom læsetræning eller diæt (2) Råd til myndigheder Fælles forældremyndighed er ikke lig med deleordning. Spørg ind til hvordan forældrene vil realisere samarbejdet og konkretisere deleordningen (3). Kilder/referencer: 1. Ottosen, Mai Heide, Andersen, Dines, Dahl, Karen Margrethe, Toft Hansen, Anne, Lausten, Mette, Østergaard, Stine Vernstrøm (2014). Børn og unge i Danmark, velfærd og trivsel 2014 Kbh: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. 2. Ottosen, Mai Heide (2016): Delebørn. Det vi ved, det vi gør, og det børnene siger. København: Akademisk Forlag.

5 3. Ottosen, Mai Heide, Stage, Sofie Mathilde Hansen, Søndergaard Jensen, Hanne (2011). Børn i deleordninger, en kvalitativ undersøgelse. Kbh: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Yderligere information Faktaboks: Kilde 1: Kvantitativ indikatorundersøgelse udført ved programleder seniorforsker Mai Heide Ottosen og seniorforsker Dines Andersen ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Undersøgelsen kombinerer registerdata og data fra spørgeskemaundersøgelser til statistiske beregninger af den danske børnebefolknings trivsel og velfærd. I 2013 deltog børn og unge i alderen 3, 7, 11, 15 og 19 år i undersøgelsen. Kilde 2: Bogen er baseret på Mai Heide Ottosens tidligere kvalitative og kvantitative undersøgelser, som perspektiveres til den internationale skilsmisseforskning på området. Data stammer blandt andet fra SFI s børneforløbsundersøgelse, som har fulgt 6000 børn, siden de blev født i Kilde 3: Kvalitativ undersøgelse fra 2011 af seniorforsker Mai Heide Ottosen, videnskabelig assistent Sofie Stage og børnesagkyndig konsulent Hanne Søndergård Jensen ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Undersøgelsen er baseret på dybdegående interview med 8- til 14-årige børn, der for nyligt eller for flere år siden havde oplevet skilsmisse i familien - samt unge voksne, der tidligere havde levet i deleordning. I alt 56 personer blev interviewet. Interviewpersonerne havde enten erfaringer med deleordninger, hvor barnet tilbringer lige meget tid hos begge forældre (7/7 eller 14/14), eller næsten-deleordninger (8/6).

TRIVSLEN HOS DELEBØRN OG ANDRE SKILSMISSEBØRN. Mai Heide Ottosen, seniorforsker (ph.d.) Center for børneliv 23. juni 2016

TRIVSLEN HOS DELEBØRN OG ANDRE SKILSMISSEBØRN. Mai Heide Ottosen, seniorforsker (ph.d.) Center for børneliv 23. juni 2016 TRIVSLEN HOS DELEBØRN OG ANDRE SKILSMISSEBØRN Mai Heide Ottosen, seniorforsker (ph.d.) Center for børneliv 23. juni 2016 SKILSMISSEBØRNS VILKÅR: HVAD ER SAME OLD STORY? Rammer: Ca. hvert 3. barn oplever

Læs mere

Søskendes betydning for børn i skilsmisser

Søskendes betydning for børn i skilsmisser Søskendes betydning for børn i skilsmisser Sammenbragte familier passer ikke ind i det klassiske familiebegreb, men mange børn lever i nye familieformer. Børn oplever, at man kan være mere eller mindre

Læs mere

Hvordan deles vi om barnet med barnets bedste for øje?

Hvordan deles vi om barnet med barnets bedste for øje? Hvordan deles vi om barnet med barnets bedste for øje? AF CHARLOTTE HØJGAARD JESSEN FOR TEAMWORK FAMILY APS Skilsmissen har en pris. Den koster i forhold til, hvor meget vi kan være sammen med vores barn.

Læs mere

Teenagere fra familier med tætte bånd og faste regler skejer mindst ud

Teenagere fra familier med tætte bånd og faste regler skejer mindst ud Teenagere fra familier med tætte bånd og faste regler skejer mindst ud Gå-hjem-møde om familie og opdragelse 24. juni 2014 Karen Margrethe Dahl, forsker i børn, unge og familier ved SFI En undersøgelse

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

FORÆLDRE SAMMEN HVER FOR SIG. Evaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen

FORÆLDRE SAMMEN HVER FOR SIG. Evaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen FORÆLDRE SAMMEN HVER FOR SIG Evaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen Indhold 3 4 6 7 8 10 11 12 13 14 15 Forældre sammen hver for sig Statsforvaltningens normale sagsbehandling

Læs mere

EN KVALITATIV UNDERSØGELSE. Beskæftigelsesudvalget BEU alm. del Bilag 6 Offentligt ZJ^ I Z^JZ~7ZZ~Z~^

EN KVALITATIV UNDERSØGELSE. Beskæftigelsesudvalget BEU alm. del Bilag 6 Offentligt ZJ^ I Z^JZ~7ZZ~Z~^ Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 6 Offentligt ZJ^ I Z^JZ~7ZZ~Z~^ SF EN KVALITATIV UNDERSØGELSE DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD usmuei&mnbb.:^^^^:.-w>..:..::;^.^;. BØRN I DELEO

Læs mere

UDVIKLING I FAMILIERETLIGE KONFLIKTER. Mai Heide Ottosen, SFI 19. Maj 2016

UDVIKLING I FAMILIERETLIGE KONFLIKTER. Mai Heide Ottosen, SFI 19. Maj 2016 Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 289 Offentligt UDVIKLING I FAMILIERETLIGE KONFLIKTER Mai Heide Ottosen, SFI 19. Maj 2016 MIT OPDRAG: HVAD ER STATE-OF-THE-ART? Hvad kan vi ud fra

Læs mere

DOM TIL FÆLLES FORÆLDREMYNDIGHED

DOM TIL FÆLLES FORÆLDREMYNDIGHED Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del Bilag 231 Offentligt SFl DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD DOM TIL FÆLLES FORÆLDREMYNDIGHED EN EVALUERING AF FORÆLDREANSVARSLOVEN MED X..J HEIDE OT

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Skilsmissebørn med etnisk minoritetsbaggrund. Gå-hjem-møde, 6. oktober 2014

Skilsmissebørn med etnisk minoritetsbaggrund. Gå-hjem-møde, 6. oktober 2014 Skilsmissebørn med etnisk minoritetsbaggrund Gå-hjem-møde, 6. oktober 2014 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN Mangel på viden blandt fagfolk Midler om skilsmissebørn, Egmont Fonden Projekt påbegyndt i 2013 UNDERSØGELSENS

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

Handleplan i forbindelse med skilsmisse.

Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Udarbejdet i Rosenkilde Vuggestue og Børnehave 2016 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1)

Læs mere

DE FØRSTE ÅR MED FORÆLDREANSVARS- LOVEN

DE FØRSTE ÅR MED FORÆLDREANSVARS- LOVEN DE FØRSTE ÅR MED FORÆLDREANSVARS- LOVEN Om dom til fælles forældremyndighed Mai Heide Ottosen SFI Det nationale forskningscenter for velfærd SFI-konferencen, Det delte barn, d. 12. oktober 2011 1 DEN RETSPOLITISKE

Læs mere

KAPITEL 1. FORÆLDRENES BRUD

KAPITEL 1. FORÆLDRENES BRUD INDHOLD OM BOGEN 7 FORORD 11 LÆSEGUIDE 15 KAPITEL 1. FORÆLDRENES BRUD Indledning Den planlagte skilsmisse Den uventede skilsmisse Hvordan griber vi det an? Hvad skal vi sige, og hvad skal vi undlade at

Læs mere

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR.

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. BØRN I MIDTEN Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. 1 HVER TIL SIT HVAD MED BØRNENE? Når du og din partner går fra hinanden, er det vigtigt, at I får etableret en samværsordning,

Læs mere

Kvinder. optimalt, at. ideel verden og. nesite Skal. skaliskilles.aspx

Kvinder. optimalt, at. ideel verden og. nesite Skal. skaliskilles.aspx Kvinder går efter at få børnene i forbindelsee med skilsmisse Danske skilsmisseforældre mener generelt, at det er mest optimalt, at børnene er lige meget hos begge parter men de fleste kvinder går alligevel

Læs mere

guide SÅDAN DELER I BØRNENE BEDST EFTER SKILSMISSEN Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide SÅDAN DELER I BØRNENE BEDST EFTER SKILSMISSEN Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Marts 2015 EFTER SKILSMISSEN SÅDAN DELER I BØRNENE BEDST Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 DELEBØRN INDHOLD SIDE 4 Hele 46 pct. af alle ægteskaber ender i skilsmisse, viser tal fra Danmarks

Læs mere

Børn i deleordninger. Kort & klart

Børn i deleordninger. Kort & klart ørn i deleordninger Kort & klart 1 Kort & Klart om deleordninger 2 Når forældre går fra hinanden, tænker en del, at en deleordning vil være den bedste og nemmeste løsning for barnet. Ved at bo den ene

Læs mere

Etniske minoritetsfædre med fokus på skilsmissebørns erfaringer. Anika Liversage, seniorforsker SFI det nationale forskningscenter for velfærd

Etniske minoritetsfædre med fokus på skilsmissebørns erfaringer. Anika Liversage, seniorforsker SFI det nationale forskningscenter for velfærd Etniske minoritetsfædre med fokus på skilsmissebørns erfaringer Anika Liversage, seniorforsker SFI det nationale forskningscenter for velfærd Denne præsentation Etniske minoritetsmænd en mangfoldig gruppe

Læs mere

Forord. Anita Plesner Björk

Forord. Anita Plesner Björk Forord Forord Forord I 2013 fandt der 18.858 skilsmisser sted i Danmark. I 2014 var tallet steget til 19.387. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år. Tallet er

Læs mere

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt?

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Mette Lausten VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd FORSKNINGEN SIGER: Uenighed om, hvorvidt kontakt tjener til

Læs mere

Skilsmissebørn i Børnegården

Skilsmissebørn i Børnegården Skilsmissebørn i Børnegården Her i institutionen tager vi udgangspunkt i, hvordan vi hjælper og støtter barnet samt hjælper forældrene med at tackle barnets situation. Vores forældresamarbejde i forhold

Læs mere

For mange børn går alene med skilsmisse-tanker

For mange børn går alene med skilsmisse-tanker For mange børn går alene med skilsmisse-tanker 15 pct. af de børn, der gennemlever en skilsmisse, taler slet ikke med nogen i forbindelse med forløbet. Det viser en ny stor undersøgelse blandt 1.018 danskere,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL BØRNEINDBLIK 8/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 8/2014 1. ÅRGANG 21. NOVEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES FRITIDSLIV ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i god

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2016 3. ÅRGANG FEBRUAR 2016 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE 1. Kontaktpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en realitet udleveres gode

Læs mere

Derfor har delebørn det bedst

Derfor har delebørn det bedst Derfor har delebørn det bedst En skilsmisse er hård for alle parter, men ofte ender det med at gå værst ud over de små. Det kan undgås med en ordentlig deleordning. Læs her, hvordan du skaber rammerne

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE Udarbejdet i januar 2011 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en

Læs mere

Det værste ved skilsmisse er børnenes reaktion

Det værste ved skilsmisse er børnenes reaktion Det værste ved skilsmisse er børnenes reaktion Det værste i forbindelse med en skilsmisse er at se børnene blive påvirket af familiebruddet. Det mener et flertal af de danske forældre, der er gået fra

Læs mere

KERNEFAMILIENS AF- OG OPBLOMSTRING

KERNEFAMILIENS AF- OG OPBLOMSTRING KERNEFAMILIENS AF- OG OPBLOMSTRING Om 50 års forskning i den vigtigste socialiseringsarena Interview med seniorforsker Mai Heide Ottosen Af Mads Andersen Høg Kernefamilien har levet en omskiftelig tilværelse

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel. Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet

En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel. Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet Her i institutionen har vi fokus på børnenes trivsel og udvikling og

Læs mere

Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde

Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde DetHeleBarn.dk Foto: Billeder af børn er taget af Simone Langsted Lüdeking Ophavsret: Alle rettigheder til materialet i denne e-guide tilhører

Læs mere

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap Kort & klart Omfang og risikofaktorer Et styrket vidensgrundlag 2 Hvor mange børn og unge med handicap udsættes for vold og seksuelle overgreb?

Læs mere

UNGE MED ADHD: RESSOURCER I FAMILIEN. Helene Oldrup Afd. Børn og Familie, SFI

UNGE MED ADHD: RESSOURCER I FAMILIEN. Helene Oldrup Afd. Børn og Familie, SFI UNGE MED ADHD: RESSOURCER I FAMILIEN Helene Oldrup Afd. Børn og Familie, SFI Børne/ungegruppe med ADHD-diagnose & symptomer Kernesymptomer: - Uopmærksomhed - Hyperaktivitet - Impulsivitet - Stigning i

Læs mere

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap KORT & KLART Omfang og risikofaktorer Et styrket vidensgrundlag 2 Hvor mange børn og unge med handicap udsættes for vold og seksuelle overgreb?

Læs mere

ÅRGANG 1995. SFI s forløbsundersøgelser af børn født i 1995. Mai Heide Ottosen

ÅRGANG 1995. SFI s forløbsundersøgelser af børn født i 1995. Mai Heide Ottosen ÅRGANG 1995 SFI s forløbsundersøgelser af børn født i 1995. Mai Heide Ottosen FORLØBSUNDERSØGELSERNE BESTÅR AF BFU: Børneforløbsundersøgelsen (børn af danske mødre) EFU: Forløbsundersøgelsen af etniske

Læs mere

Anbragte børn og unges trivsel 2014 KORT & KLART

Anbragte børn og unges trivsel 2014 KORT & KLART Anbragte børn og unges trivsel 2014 KORT & KLART Om dette hæfte Hvordan trives anbragte børn og unge i Danmark? Hvordan oplever de selv forholdene på deres anbringelsessted, deres muligheder for medinddragelse,

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer

Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer Der findes et væld af interventioner, kurser og indsatser, der har til formål at styrke parforhold og forebygge brud - blandt andet gennem

Læs mere

Forskerinterview: Vi spotter pårørende børns mistrivsel for sent

Forskerinterview: Vi spotter pårørende børns mistrivsel for sent Forskerinterview: Vi spotter pårørende børns mistrivsel for sent Center for Børneliv har interviewet praktiserende læge Anette Hauskov Graungaard om hendes igangværende forskning med fokus på børn som

Læs mere

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Sagsnr. 2018-2515 Doknr. 566281 Dato 15-05-2018 Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Læs mere

TIL FORÆLDRE OM BØRNS BEHOV NÅR FAR OG MOR BLIVER SKILT

TIL FORÆLDRE OM BØRNS BEHOV NÅR FAR OG MOR BLIVER SKILT F O R Æ L D R E TIL FORÆLDRE OM BØRNS BEHOV NÅR FAR OG MOR BLIVER SKILT Gode råd Du skal kunne rumme, at barnet fortsat elsker den anden forælder. Tal ikke grimt om den anden. Fortæl barnet, at det ikke

Læs mere

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Oktober 2016 1 1. Sammenfatning Flere børn i plejefamilie

Læs mere

Generel trivsel på anbringelsesstedet

Generel trivsel på anbringelsesstedet 1 Generel trivsel på anbringelsesstedet Af Trivselsundersøgelsen fremgår det, at der i forhold til flere parametre er en forskel i trivslen blandt børn anbragt på hen vurderer børn, der er anbragt på døgninstitutioner,

Læs mere

Høringssvar vedr. Familiestyrelsens rapport om evalueringen af forældreansvarsloven

Høringssvar vedr. Familiestyrelsens rapport om evalueringen af forældreansvarsloven Høringssvar vedr. Familiestyrelsens rapport om evalueringen af forældreansvarsloven Til Familiestyrelsen, Social- og Integrationsministeriet Center for Familieudvikling, 2. december 2011 J. nr.: 2010-7301-00033

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvor mange børn lever i familier med en lav indkomst? Er der blevet færre eller flere af dem i de seneste 30 år? Og hvordan går det børn i lavindkomstfamilier,

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att.: med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att.: med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark Att.: masz@sm.dk med kopi til familier@sm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B

Læs mere

Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor?

Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor? NOVEMBER 2017 NYT FRA RFF Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor? 25.000 eller flere børn lever i familier med lav indkomst 7.200 i tre år i træk I 2015 det seneste

Læs mere

HVAD FORSKNINGEN SIGER OM BØRN OG SKILSMISSE

HVAD FORSKNINGEN SIGER OM BØRN OG SKILSMISSE TEMA 1 HVAD FORSKNINGEN SIGER OM BØRN OG SKILSMISSE SYNERGY FÆRØERNE HVAD FORSKNINGEN SIGER OM BØRN OG SKILSMISSE TO PERSPEKTIVER VI MÅ BALANCERE MELLEM Det alvorsfulde perspektiv Det håbefulde perspektiv

Læs mere

Overskrift. Indsæt billeder som fylder hele dias. Højreklik herefter på det, vælg Rækkefølge -> Placer bagerst. Tematimer Livsmod 1.

Overskrift. Indsæt billeder som fylder hele dias. Højreklik herefter på det, vælg Rækkefølge -> Placer bagerst. Tematimer Livsmod 1. Indsæt billeder som fylder hele dias. Tematimer Livsmod 1. december 2017 Kursus I Fælles Forældreansvar (KIFF) Overskrift Højreklik herefter på det, vælg Rækkefølge -> Placer bagerst. Evt. sted/arrangement,

Læs mere

Delebørn hele børn. børnegruppen.dk

Delebørn hele børn. børnegruppen.dk Delebørn hele børn børnegruppen.dk Delebørn hele børn Center for Familieudvikling og Egmont Fonden er gået sammen med kommunerne Egedal, Kolding og Randers om at styrke indsatsen for børn og unge, der

Læs mere

Notat. Børn af veteraner. Hverdagsliv og trivsel metodenotat. Signe Frederiksen & Mette Lausten

Notat. Børn af veteraner. Hverdagsliv og trivsel metodenotat. Signe Frederiksen & Mette Lausten Notat Børn af veteraner Hverdagsliv og trivsel metodenotat Signe Frederiksen & Mette Lausten Børn af veteraner Hverdagsliv og trivsel metodenotat VIVE og forfatterne, 2018 Forsidefoto: Heri Hammer Niclasen

Læs mere

HJÆLP! MOR OG FAR ER SKILT STRATEGI FOR EGMONT FONDENS SKILSMISSEINDSATS 2012-2016

HJÆLP! MOR OG FAR ER SKILT STRATEGI FOR EGMONT FONDENS SKILSMISSEINDSATS 2012-2016 HJÆLP! MOR OG FAR ER SKILT STRATEGI FOR EGMONT FONDENS SKILSMISSEINDSATS 2012-2016 ELEMENTER I STRATEGIEN HVORFOR? UDGANGSPUNKT, UDFORDRINGER, STØTTEBEHOV HVEM? PRIORITEREDE MÅLGRUPPER HVAD? VISION, FOKUSOMRÅDER

Læs mere

John Aasted Halse. Børn og stress

John Aasted Halse. Børn og stress John Aasted Halse Børn og stress INDHOLD FORORD.............................................................................. 7 RUNDT OM STRESS...................................................................

Læs mere

Orientering om ny lov om Familieretshuset

Orientering om ny lov om Familieretshuset Punkt 7. Orientering om ny lov om Familieretshuset 2019-021819 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering, at Folketinget har vedtaget ny Lov om Familieretshuset. Beslutning:

Læs mere

Udsatte børn i grønland

Udsatte børn i grønland Udsatte børn i grønland Mag. art. psych. Else Christensen, seniorforsker emerita København d. 22. september 2019 Børn i Grønland. 2009 En kortlægning af 0-14-årige børns og familiers trivsel Else Christensen,

Læs mere

Med barnet i centrum. Rigsombudsmanden på Færøerne

Med barnet i centrum. Rigsombudsmanden på Færøerne Rigsombudsmanden på Færøerne Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling 1 MED BARNET I CENTRUM Indhold Indledning....1

Læs mere

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Giv tid til forandring - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Indledning Folkekirkens Familiestøtte støtter forældre, som har velkendte udfordringer i hverdagen, og som ønsker

Læs mere

Universelle dagtilbud gavner børns fremtid men kvaliteten skal være høj

Universelle dagtilbud gavner børns fremtid men kvaliteten skal være høj Universelle dagtilbud gavner børns fremtid men kvaliteten skal være høj Universelle dagtilbud kan løfte børn af ressourcesvage forældre og dermed reducere den socioøkonomiske ulighed i samfundet. Men hvordan

Læs mere

BØRNS SUNDHED OG TRIVSEL I ET FORLØBSPERSPEKTIV

BØRNS SUNDHED OG TRIVSEL I ET FORLØBSPERSPEKTIV Januar 1999 Kære Interviewere. Hermed en generel interviewerinstruktion til us.nr. 1275 BØRNS SUNDHED OG TRIVSEL I ET FORLØBSPERSPEKTIV Om undersøgelsen Undersøgelsen er anden dataindsamling til Socialforskningsinstituttets

Læs mere

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR Til samtlige kommuner IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-1299 Doknr. 85054 Dato 27-03-2019 Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering

Læs mere

Uddannelse af indsatte i Kriminalforsorgen

Uddannelse af indsatte i Kriminalforsorgen Uddannelse af indsatte i Kriminalforsorgen Konference, Nyborg Strand, 21. juni, 2010 Marginaliserede unge og voksne Leif Emil Hansen, RUC Hvad er marginalisering? marginalisering er begreb for en bevægelsesretning

Læs mere

Forældres roller i forhold til unge etniske minoriteters kærester, ægteskaber og skilsmisser

Forældres roller i forhold til unge etniske minoriteters kærester, ægteskaber og skilsmisser Forældres roller i forhold til unge etniske minoriteters kærester, ægteskaber og skilsmisser Anika Liversage Seniorforsker SFI det Nationale Forskningscenter for Velfærd LOKKs årskonference, november 2012

Læs mere

Høringssvar fra Bedsteforældrene imod Forældreansvarsloven i forbindelse med revision af forældreansvarsloven december 2011.

Høringssvar fra Bedsteforældrene imod Forældreansvarsloven i forbindelse med revision af forældreansvarsloven december 2011. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 126 Offentligt Høringssvar fra Bedsteforældrene imod Forældreansvarsloven i forbindelse med revision af forældreansvarsloven december 2011. Indledende bemærkninger

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

Statistik om forældreansvarslovens effekt i de sager, der behandles i statsforvaltningerne

Statistik om forældreansvarslovens effekt i de sager, der behandles i statsforvaltningerne J.nr.: 2010-7200-00008 Statistik om forældreansvarslovens effekt i de sager, der behandles i statsforvaltningerne 1. Baggrund Ved vedtagelsen af forældreansvarsloven, der trådte i kraft den 1. oktober

Læs mere

Børn tager skade, når forældre skændes

Børn tager skade, når forældre skændes Børn tager skade, når forældre skændes Alvorlige og længerevarende forældrekonflikter kan skade børns trivsel og livchancer. Det er konklusionen på et omfattende britisk litteraturstudie af aktuel forskning

Læs mere

Undervisningsprogram: Anvendt Videnskabsteori

Undervisningsprogram: Anvendt Videnskabsteori Socialrådgiveruddannelsen Institut for Sociologi, Socialt arbejde og Organisation Undervisningsprogram: Anvendt Videnskabsteori Fagområdets/modulets titel: Videnskabsteori, projektarbejde og metode Semester:

Læs mere

Forældre sammen hver for sig

Forældre sammen hver for sig Rapport Forældre sammen hver for sig Effektevaluering af et konflikthåndteringsforsøg i Statsforvaltningen Karen Margrethe Dahl Forældre sammen hver for sig Effektevaluering af et konflikthåndteringsforsøg

Læs mere

Oversigt over eksisterende viden fra nyere undersøgelser af delte familier

Oversigt over eksisterende viden fra nyere undersøgelser af delte familier Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Bilag 421 Offentligt Den: 12. november 2007 J.nr.: 5842 Kontor/initialer:KØP/AMVR, LSTB Oversigt over eksisterende viden fra nyere undersøgelser af delte familier

Læs mere

Att.: Familiestyrelsen Vedrørende j.nr.: 2010-7301-00033 D. 13.12.2011. Børnerådet takker for det fremsendte høringsmateriale

Att.: Familiestyrelsen Vedrørende j.nr.: 2010-7301-00033 D. 13.12.2011. Børnerådet takker for det fremsendte høringsmateriale Familiestyrelsen Kristineberg 6 2100 København Ø HØRINGSSVAR VEDRØRENDE FAMILIESTYRELSENS RAPPORT OM EVALUERINGEN AF FORÆLDREANSVARSLOVEN Att.: Familiestyrelsen Vedrørende j.nr.: 2010-7301-00033 D. 13.12.2011

Læs mere

Flere familier bor sammen på tværs af generationer

Flere familier bor sammen på tværs af generationer Flere familier bor sammen på tværs af generationer I omkring pct. af de danske husstande bor tre generationer sammen. Det er en stigning på pct. i forhold til for ti år siden. Selvom boformen er mest udbredt

Læs mere

En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse

En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse Det tværgående arbejde med at støtte de unge mod det gode liv En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse Udarbejdet i samarbejde med Analyse, Viden & Strategi November 2017 Indhold

Læs mere

I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening.

I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. Formålet med børnesamtalen I forældreansvarssager er det vigtigste

Læs mere

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE 2011 STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE OPLYSNINGER INDSAMLET I PERIODEN 1. FEBRUAR 2010 TIL 31. JANUAR 2011 INDHOLD 1. BAGGRUND 3 2. KORT OM STATISTIKKEN

Læs mere

Børns og unges brug af fritidsog klubtilbud. Overblik og fakta 2018

Børns og unges brug af fritidsog klubtilbud. Overblik og fakta 2018 Børns og unges brug af fritidsog klubtilbud Overblik og fakta 2018 Indhold 3 Introduktion 4 Fakta om fritids- og klubtilbud 5 Børn og unge er glade for fritids- og klubtilbud 6 Fire kendetegn på god kvalitet

Læs mere

Når man skal dele ansvaret for et barn

Når man skal dele ansvaret for et barn konference Når man skal dele ansvaret for et barn CHRISTIANSBORG TORSDAG DEN 31.03.11 Center for Familieudvikling indbyder igen til konference 2011 er året, hvor Forældreansvarsloven revideres. Det er

Læs mere

SKÆRMBRUG OG BØRNS TIDLIGE UDVIKLING

SKÆRMBRUG OG BØRNS TIDLIGE UDVIKLING SKÆRMBRUG OG BØRNS TIDLIGE UDVIKLING FORÆLDRES SKÆRMBRUG KAN FORSINKE BARNETS UDVIKLING Forældres brug af skærm kan stå i vejen for interaktioner, samvær og rutiner, der fremmer barnets udvikling, faglige

Læs mere

Vores forældresamarbejde

Vores forældresamarbejde 05 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Vores forældresamarbejde LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER At samarbejde ofte handler om at tackle forskelligheder Skilsmissen som omlægningen af en relation en omlægning,

Læs mere

SAMVÆR OG BØRNS TRIVSEL

SAMVÆR OG BØRNS TRIVSEL SAMVÆR OG BØRNS TRIVSEL MAI HEIDE OTTOSEN KØBENHAVN 2004 SOCIALFORSKNINGSINSTITUTTET 04:05 INDHOLD FORORD 4 RESUME 6 SAMVÆR OG BØRNS TRIVSEL 10 Introduktion: Baggrund og formål 10 Undersøgelsens datagrundlag

Læs mere

HER ER FAMILIEN DANMARK

HER ER FAMILIEN DANMARK HER ER FAMILIEN DANMARK Der er cirka 800.000 børnefamilier i Danmark, men en børnefamilie er faktisk et vidt begreb, og det kan man for alvor få syn for, hvis man dykker ned i Danmarks Statistiks tal om

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

Tyrkiske ældre familieforhold, fattigdom og tanker om livet, der gik. Anika Liversage Seniorforsker, SFI det nationale forskningscenter for velfærd

Tyrkiske ældre familieforhold, fattigdom og tanker om livet, der gik. Anika Liversage Seniorforsker, SFI det nationale forskningscenter for velfærd familieforhold, fattigdom og tanker om livet, der gik Anika Liversage Seniorforsker, SFI det nationale forskningscenter for velfærd 1 Ældre tyrkiske indvandrere hvorfor nu? - Arbejdskraftsindvandring,

Læs mere

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI Når børnefamilier sættes ud Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI SFI Gå-hjem-møde 21. marts 2013 Forfattere: Helene Oldrup Anders Kamp Høst Alva Albæk Nielsen Bence Boje-Kovacs Undersøgelsen

Læs mere

Folkeskolereform Forældrespørgeskema 2015.

Folkeskolereform Forældrespørgeskema 2015. Skemaet gennemføres blandt forældre i 1. klasse, 3. klasse og 5. klasse Forældrene vælges ud fra ét barn og svarer i forhold til dette barn Undersøgelsen gennemføres telefonisk af DST Survey Interviewinstruks:

Læs mere

Hvorfor bryder unge-anbringelser så ofte sammen?

Hvorfor bryder unge-anbringelser så ofte sammen? Hvorfor bryder unge-anbringelser så ofte sammen? Erfaringer fra en række anbringelsesforløb Tine Egelund & Turf Böcker Jakobsen, seniorforskere SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 1 Oplæggets

Læs mere

FYSISK OG PSYKISK VOLD ER STADIG EN DEL AF MANGE BØRNS HVERDAG

FYSISK OG PSYKISK VOLD ER STADIG EN DEL AF MANGE BØRNS HVERDAG BØRNEINDBLIK 7/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 7/2016 3. ÅRGANG NOVEMBER 2016 ANALYSE: VOLD I HJEMMET FYSISK OG PSYKISK VOLD ER STADIG EN DEL AF MANGE BØRNS HVERDAG 9 pct. af børnene i 7. klasse har

Læs mere

Velkommen til familieretten - når forældre går fra hinanden

Velkommen til familieretten - når forældre går fra hinanden Velkommen til familieretten - når forældre går fra hinanden Når forældre går fra hinanden, kan der opstå uenigheder. For eksempel om hvor børnene skal bo, eller hvor meget de skal se forældrene hver især.

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Bilag 689 Offentligt. Forord

Retsudvalget REU alm. del Bilag 689 Offentligt. Forord Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 689 Offentligt Forord I samarbejde med Statsforvaltningen Hovedstaden har socialrådgiver Hanne Søndergaard Jensen i perioden maj 2009 til december 2009 forestået

Læs mere

BØRNS SKOLEOPLEVELSER OG VEJE GENNEM UDDANNELSESSYSTEMET

BØRNS SKOLEOPLEVELSER OG VEJE GENNEM UDDANNELSESSYSTEMET BØRNS SKOLEOPLEVELSER OG VEJE GENNEM UDDANNELSESSYSTEMET Jens-Peter Thomsen, seniorforsker, SFI SFI-konference 7. november 2016: Uddannelse og udsathed 06-11-2016 1 UDDANNELSE en stensikker investering!

Læs mere

BEVÆGELIGE SØSKENDESKABER SØSKENDESKABER

BEVÆGELIGE SØSKENDESKABER SØSKENDESKABER BEVÆGELIGE SØSKENDESKABER SØSKENDESKABER VERSITET UNI Forskningsprojekt: - 3 år (2011-2014) - Finansieret af Egmont & Aarhus Universitet Deltagerne: Charlotte Palludan, Eva Gulløv, Mads M. Rehder og Ida

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Jeg er træt af at være deres brevdue. En undersøgelse af hvordan børn oplever konfliktfyldte skilsmisser

Jeg er træt af at være deres brevdue. En undersøgelse af hvordan børn oplever konfliktfyldte skilsmisser Jeg er træt af at være deres brevdue En undersøgelse af hvordan børn oplever konfliktfyldte skilsmisser Jeg er træt af at være deres brevdue En undersøgelse af hvordan børn oplever konfliktfyldte skilsmisser

Læs mere