Hvad spiser de? Hvordan forarbejdes skindet? S æ r l i g e. h u s d y r o p d r æ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad spiser de? Hvordan forarbejdes skindet? S æ r l i g e. h u s d y r o p d r æ"

Transkript

1 53 S æ r l i g e h u s d y r o p d r æ Hvad spiser de? Mange pelsdyr er kødædere, men de er ikke mulig a give dem levende bye a spise. Derfor har forskerne udvikle en særlig slags foder, der er ilpasse dyrenes behov. Fisk, kødreser fra slagerierne sam visse kornsorer indgår i deres foder. En velafbalancere ernæring er yders vigig, hvis man vil sikre, a dyrene er ved god helbred og udvikler en smuk pels. Opdræeren fodrer dyrene. Hvordan forarbejdes skinde? Når dyrene er bleve aflive, bliver deres skind ørre og solg på aukion. Grossiser fra hele verden London, New York eller Hong Kong sælger skindene videre il bundmagerne, der forarbejder de opkøbe skind. Skindene bliver behandle og lave il smukke pelse. Al efer moden bliver nogle af dem farve af ialienske, yske eller franske garvere. Nu er pelsene endelig parae il a blive lave il frakker eller blande med andre maerialer af bundmagere og modeskabere i Ialien, Grækenland, Tyskland eller andre seder. Pelsaukion Pelsene soreres. Pelsene bruger man il a fremsille øj. Pelsen er helbredes spejl Hvis du har en hund eller en ka, kan du hurig se, når den har problemer med helbrede, for så er dens pels ikke længere blød og skindende. Pelsen afspejler nemlig dyres helbred. En smuk pels er udryk for e god helbred. Den Europæiske Union er verdens sørse producen af skind fra opdræede dyr. De Forenede Kongerige er de enese land i Den Europæiske Union, hvor de er forbud a opdræe pelsdyr.

2 54 S æ r l i g e h u s d y r o p d r æ Mege specielle husdyropdræ Der findes nogle emmelig specielle og ofe re overraskende husdyropdræ, der i har være forbunde med gamle radiioner eller særlige klimaiske forhold. Kaninavl Før i iden havde man alid e par kaniner på gården il ege forbrug. Kaninerne levede hovedsagelig af grønsagsaffald fra køkkenhaven. Man gav dem gulerodsoppe, sala og mælkebøer a spise, og indimellem ilføjede man en håndfuld græs, lucerne eller hø. Efer blo e par måneder var kaninerne sore nok il a blive slage og spis. Dee lid primiive husdyropdræ er sadigvæk mege udbred, men mange seder opdræer man også kaniner på en lid mere indusriel måde. Man opdræer kaniner på samme måde, som man opdræer fjerkræ : I sore bygninger og med færdiglave foder. Der findes også nogle kaniner, som man kalder angorakaniner, der opdræes for pelsens skyld. Kaninavl Angora-kanin : I sede for a klippe kaninerne, plukker man dem. En larve der laver silke En silkeorm er i virkeligheden en larve, der bliver il en sommerfugl, der hedder Bombyx mori (silkesommerfugl). Larven lever udelukkende af blade fra morbærræer. Før larven kan blive il en sommerfugl, skal den førs forvandle sig il en puppe. De gør den ved a spinde en lang silkeråd, som den vikler sig ind i, så den ligger i en kokon. Men de er for silkekokonens skyld, a man opdræer silkeorme. Derfor er man nød il a afbryde silkelarvens naurlige cyklus for a forhindre, a larven kommer ud af kokonen og bider råden over. En kokon kan give cirka en kilomeer silkeråd! De smukkese kokoner bliver sorere fra og brug il avl. Den slags opdræ kom il Europa fra Kina for mege lang id siden. I visse områder i Ialien og Frankrig har folk leve af silkeavl i mere end 300 år. Inden for Den Europæiske Union opdræer man sadig silkeorme e par enkele seder. Naursilke derimod re sjælden. Den imporeres fra Kina og Brasilien. Silkeormen lever af blade fra morbærræer. Larven spinder sig ind i en kokon og forpupper sig.

3 55 S æ r l i g e h u s d y r o p d r æ En hane il a fiske med Fiskerne bruger nogle mærkelige kroge il a fiske visse fiskearer som for eksempel vilde ørred. Den slags kroge kalder man «fluer». De er lave af fjer fra en særlig hane, som man på fransk kalder en «fiskehane». Fjerene skjuler krogen. Til fiskerens sore glæde ilrækkes ørreden af lokkemaden og forveksler fiskefluen med e rigig insek. Disse fiskefluer er rigige miniaure kunsværker, og nogle fiskere samler endda på dem. En underlig fugl Fiskehanen Srudsen er verdens sørse fugl. Den kommer oprindelig fra Sydafrika. De er ikke så længe siden, a man er begynd a opdræe srudse i Europa. Man opdræer srudse for kødes, fjerenes (som man bruger il a lave drager il folk, der opræder) og skindes skyld. I nogle lande, som for eksempel Sydafrika, bruger man dem endda som væddeløbsdyr. Når man opdræer dyr fra andre koninener, skal man sille sig følgende spørgsmål : Hvordan kan man vænne dyrene il en ny slags føde? Vil de kunne klare vores klima? Er de mere modagelige over for visse sygdomme end andre dyr? Man opdræer srudse udenfor i indhegninger. Hvis de bliver for kold, lukker man dem indenfor. Da de er græsædere, lever de af korn, der enen er dyrke på opdræerens marker, eller forblande korn i form af foderpiller. Mange landmænd i Belgien, Spanien, Frankrig og Danmark har kase sig ud i denne nye form for husdyropdræ. Srudseopdræ Udsillingsdyr Nogle opdræere er ikke rigig landmænd, på rods af a deres dyr fakisk er ypiske landbrugsdyr. Nogle friidslandmænd opdræer for eksempel beseme hønseracer, fordi disse har en særdeles elegan fjerdrag eller er sørre end andre hønseracer eller har en sjov hovedform. Andre er mere ineresserede i beseme kaninracer, som for eksempel dværgkaniner eller visse langørede kaninracer som «vædderkaninen». Vædderkaninens ører er så lange, a de næsen når hel ned il jorden! Der er endda nogle, der opdræer ænder eller duer, fordi de synes de er floe, eller finker, fordi de synger så smuk. Hvorfor opdræer de den slags husdyr? Fordi de synes, a de er rar a have smukke kæledyr. Men disse landmænd, for hvem opdræ blo er en hobby, spiller også en vigig rolle. Takke være dem er de nemlig mulig a opreholde racer, som ikke er nyige for landmændene. Du kan se den slags husdyr på de lokale dyrskuer. Her udsiller ejerne nemlig deres dyr, og de kan forklare dig, hvordan de opdræer dem. Hvis du går og ænker på a købe en lille dværgkanin som kæledyr, så glem ikke, a e kæledyr skal fodres og passes hver enese dag! Vædderkaninen med sine lange ører.

4 56 L a n d s k a b e Husdyropdræ og landskabe Hvis man har lid erfaring, kan man sraks genkende e landskab, hvor der opdræes husdyr. Dyrene eferlader nemlig spor. De præger landskabe. Her er e par ideer, der kan hjælpe dig, når du skal yde landskabe. Når man lukker dyrene ud på marken, har man e problem. Hvis ikke man hegner markerne ind, løber dyrene deres vej. Naurlige barrierer... Når man opdræer husdyr i bjergene, er probleme ikke så sor. Her er de ikke nødvendig a hegne engene ind, for bjergsrømme og sejle klippeskråninger fungerer som naurlige barrierer, som dyrene ikke normal overskrider.... eller kunsige barrierer Siuaionen er anderledes, når man opdræer husdyr på marker på åben land. Her er man nød il a afgrænse de områder, dyrene skal græsse på. Hvordan man afgrænser græsningsarealerne varierer mege fra land il land og fra egn il egn. Ofe er de e spørgsmål om radiion. Ved a hegne dyrene ind kan landmanden samidig afgrænse og afmærke sin ejendom. I Irland og De Forenede Kongerige hegner landmændene dyrene ind med sen, de har samle sammen og lag oven på hinanden. I dag er landskabe sadig præge af disse murede firkaner. I skovrige områder som England eller Normandie i Frankrig er græsmarkerne afgrænse af hække. Disse hække fungerer ikke kun som indhegninger, de beskyer samidig husdyrene mod vind og dårlig vejr. De er alså en slags læskærme. Der er også mange dyr, som for eksempel fugle, gnavere og inseker, der lever i hækkene.

5 57 L a n d s k a b e Vedligeholdelse af landskabe I visse områder i Den Europæiske Union bliver der færre og færre husdyropdræ. Nogle gange kan de simpelhen ikke beale sig. Andre gange er der ikke nogen, der har lys il a overage gården, når landmanden går på pension. Tusindvis af kilomeer markvej forsvinder hermed. Græsse overgror nemlig de hele, når dyrene ikke længere benyer deres sædvanlige gangsier. Murene og hækkene bliver heller ikke længere hold ved lige. Efer e par år begynder der a vokse buske i de forlade enge. Engene bliver il kra, og lid efer lid bliver de il skove. For a bekæmpe dee form for forfald yder Den Europæiske Union søe il landmændene, så de kan forsæe med a opdræe husdyr og opdyrke markerne. Husdyropdræ giver mere end bare kød, mælk og læder. De bidrager også il landskabes vedligeholdelse. Tilbage il kraskoven I visse skovrige områder har man nedlag hækkene for a gøre markerne sørre, så de var leere a komme il med de sore landbrugsmaskiner. Lid efer lid blev dyrene og planerne mindre beskye mod vinden. Jorden blev også hurigere erodere, og il sids forsvand dyrene og planerne i hækkene. De gik derfor op for folk, a hækkene var vigige, og a de havde være en fejlagelse auomaisk a nedlægge dem alle sammen. Derfor er man nu begynd a plane nye hække, som også kaldes levende hegn. Kraskov inden sammenlægning Parceller inden sammenlægning

6 58 A k u a l i e Husdyropdræ og akualie Kogalskab Kogalskab er en sygdom, der brød ud i De Forenede Kongerige i 1986 som en følge af ændringer i den måde man fremsillede kød- og benmel. Kød- og benmel var e ilskudsfoder, der indehold mege proein*, og som man blandede i de opdræede dyrs almindelige foder. De indehold bland ande reser fra døde dyr (knogler og forskellige muskler, som mennesker ikke spiser). Tre sygdomme der minder om hinanden Kogalskab er en mege alvorlig sygdom, der angriber kreaurer. Den ødelægger dyres hjerne, og il sids dør dyre. Den minder om en anden sygdom, der angriber får, og som vi har haf kendskab il lige siden 1732, nemlig scrapie. Desuden er der opsåe en ny sygdom, der angriber mennesker : En ny form af sygdommen Creuzfeld-Jacob. Disse re sygdomme har mange lighedspunker. For eksempel ødelægger de hjernen med den samme slags infekionssof. Dee sof er hverken en bakerie eller en virus, men derimod e proein der hedder prion. Men forskerne ved ikke re mege om dee proein. De ved ikke med sikkerhed, hvordan kogalskab bliver overfør il kreaurer, eller hvordan den kan overføres fra dyr il mennesker. I dag er de forbud a komme kød- og benmel i kreaurenes foder. Hver dyr er idenificere lige fra fødslen ved hjælp af e øremærke. Forbruger-beskyelse På grund af de senese udbrud af kogalskab er der bleve ruffe en række besluninger for a sikre forbrugernes fødevaresikkerhed. Overal i Den Europæiske Union er de i dag ulovlig a komme kød- og benmel i foder, der beregne il kreaurer*, geder og får. De er også midleridig ulovlig a komme de i foder, der er beregne il høns eller svin. Man har desuden indfør e sporingssysem, der gør de mulig a spore e dyr lige fra fødslen. Dyre kan il enhver id idenificeres akke være e øremærke sam e dokumen, der indeholder oplysninger om al de, der er værd a vide om dyre, og som følger med dyre hele live igennem. Efer slagningen kan man også finde ud af, hvor de forskellige dyr kommer fra, og hvor de er bleve opdræe på baggrund af de idenifikaionsnummer, der er bleve kopiere over på slagekroppene. Mund- og klovsyge Denne sygdom rammer de dyr, der har klove, som for eksempel kreaurer, får, geder og svin. Den kan genkendes på, a dyrene får nogle små blærer på klovene og ungen, som man kalder røsker. Efer e par dage åbner røskerne sig og frigiver en væske, der indeholder den virus, der er ansvarlig for sygdommen. Denne sygdom er mege smisom, for virussen overføres mege le fra e dyr il e ande via spye eller afføringen. Overførslen foregår endnu leere, når dyrene lever i flok og er i berøring med hinanden. Desuden spredes den med vinden og kan således smie andre dyr, der befinder sig mere end i kilomeer væk. Dyrene risikerer også a blive smie eller smie andre dyr, når de bliver ransporere. Sygdommen kan overføres il mennesker, der er i direke konak med de syge dyr (opdræere, dyrlæger osv.). Mund- og klovsyge er ikke farlig for hverken dyr eller mennesker. Men af økonomiske årsager er de vigig a sørge for, a den ikke spreder sig (ved a slage de syge dyr, forbyde adgang il sygdomsrame landbrug, indføre konrol ved grænserne og evenuel vaccinere dyrene).

7 59 A k u a l i e Dyrenes afføring volder problemer for miljøe I de flese husdyrbrug bruger man dyrenes afføring (gødning* eller gylle*) il a gøde* afgrøderne på marken. Men i de områder, hvor der findes mange husdyropdræ bland ande inensiv svineavl er der ikke længere jorde nok il a sprede dyrenes afføring. (Se side 40-41) Gylle indeholder sore mængder nira*, der forurener vande. Hvad gør man for a løse dee problem? For de førse forsøger man a begrænse analle af husdyrbrug i disse områder og forpliger opdræerne il a overholde visse regler. For eksempel kan en ny opdræer ikke bare slå sig ned hvor som hels. Der er også grænser for, hvor mange husdyr opdræerne man må holde, og saldene skal være udsyre på en præcis måde. For de ande forbyder man opdræerne a sprede gylle hvor som hels og når som hels. De må for eksempel ikke sprede gylle for æ på e vandløb og er nød il a finde andre landmænd, der kan sille deres marker il rådighed. Sids men ikke minds skal opdræerne også sørge for, a lugen og larmen ikke generer de folk, der bor område, for mege. Spredning af gylle Man ager hensyn il dyrenes velfærd Når man opdræer for mange dyr på e begrænse område eller ikke behandler dem ordenlig, udvikler dyrene sommeider en unormal adfærd. De bliver sressede og aggressive og angriber hinanden. I dag er man mere bevidse om disse problemer, og derfor forsøger man a ændre på deres livsbeingelser : Forskerne arbejder forsa videre på bedre a forså, de vi kalder dyrenes velfærd. Vil de en dag være mulig a opfinde nye måder a opdræe husdyr på, der ikke påvinger dyrene livsbeingelser, der er i modsrid med deres naur? Nogle fjerkræsavlere sørger for eksempel for, a deres dyr har adgang il udendørsarealer. Førhen øjrede man ofe søerne for a forhindre dem i a lægge sig på paegrisene. I dag er de forbud. Der er også bleve fassa en række nye regler for ransporen af dyr. Transporen må for eksempel ikke vare længere end 8 imer. Hvis ransporen varer mere end 8 imer, skal man holde pauser indimellem, så dyrene kan blive vande. Når man ransporerer dyr, skal man sørge for a dyrene har de behagelig og ikke bliver beskide.

8 60 K o r Kreaurer Anal kreaurer (udryk i millioner) Belgien 3 Frankrig 20 Øsrig 2 Danmark 2 Irland 6 Porugal 1 Tyskland 14 Ialien 7 Finland 1 Grækenland 1 Luxembourg <1 Sverige 2 Spanien 6 Nederlandene 4 De Forenede Kongerige 11 Kilde : Eurosa 2000 <1= mindre end 1 million Den Europæiske Union 82 Landene er ordne i alfabeisk rækkefølge på baggrund af landenes navne på de pågældende naionalsprog.

FARVEAVL myter og facts Eller: Sådan får man en blomstret collie!

FARVEAVL myter og facts Eller: Sådan får man en blomstret collie! FARVEAVL myer og facs Eller: Sådan får man en blomsre collie! Da en opdræer for nylig parrede en blue merle æve med en zobel han, blev der en del snak bland colliefolk. De gør man bare ikke man ved aldrig

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

K o. Belgien 120 Frankrig 9 000 Østrig 350. Danmark 120 Irland 5 000 Portugal 3 600. Tyskland 2 000 Italien 11 000 Finland 70

K o. Belgien 120 Frankrig 9 000 Østrig 350. Danmark 120 Irland 5 000 Portugal 3 600. Tyskland 2 000 Italien 11 000 Finland 70 61 Få Anal få (udyk i usind) Belgien 120 Fankig 9 000 Øsig 350 Danmak 120 Iland 5 000 Pougal 3 600 Tyskland 2 000 Ialien 11 000 Finland 70 Gækenland 9 000 Luxemboug 7 Sveige 440 Spanien 24 000 Nedelandene

Læs mere

Undervisningsmaterialie

Undervisningsmaterialie The ScienceMah-projec: Idea: Claus Michelsen & Jan Alexis ielsen, Syddansk Universie Odense, Denmark Undervisningsmaerialie Ark il suderende og opgaver The ScienceMah-projec: Idea: Claus Michelsen & Jan

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Hvorfor en pjece til lønmodtagere gift med landmænd?

Hvorfor en pjece til lønmodtagere gift med landmænd? Hvorfor en pjece il lønmodagere gif med landmænd? Fordi 60 pc. af alle landbokvinder er lønmodagere og mange yngre landbokvinder ikke er opvokse på e landbrug, og mange heller ikke på lande. Fordi de kan

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Data og metode til bytteforholdsberegninger

Data og metode til bytteforholdsberegninger d. 3. maj 203 Daa og meode il byeforholdsberegninger Dee noa redegør for daagrundlage og beregningsmeoden bag byeforholdsberegningerne i Dansk Økonomi, forår 203.. Daagrundlag Daagrundlage for analysen

Læs mere

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne 1 Noa Afrapporering om danske underekser på nabolandskanalerne Sepember 2011 2 Dee noa indeholder: 1. Indledning 2. Baggrund 3. Rammer 4. Berening 2010 5. Økonomi Bilag 1. Saisik over anal eksede programmer

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Eksponentielle sammenhänge

Eksponentielle sammenhänge Eksponenielle sammenhänge y 800,95 1 0 1 y 80 76 7, 5 5% % 1 009 Karsen Juul Dee häfe er en forsäelse af häfe "LineÄre sammenhänge, 008" Indhold 14 Hvad er en eksponeniel sammenhäng? 53 15 Signing og fald

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2017-2018 Udskrevet: 2018.09.10 Landbrug & Fødevarer Fødevareklyngen 2017 2018 2017 2018 ------- Ændring ------ Samlet eksport 82.570

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2012-2013 Udskrevet: 2013.12.09 Fødevareklyngen 2012 2013 2012 2013 Samlet eksport 109.421 117.382 Fødevarer 5.724.769 6.112.287

Læs mere

Kan en handling både være god og dårlig på samme tid? Giv evt et eksempel. Skal man gøre gode handlinger hele tiden for at være et godt menneske?

Kan en handling både være god og dårlig på samme tid? Giv evt et eksempel. Skal man gøre gode handlinger hele tiden for at være et godt menneske? Kopiark A Etikspil Spørgsmål Hvordan kan man kende forskel på en god og en dårlig handling? Kan en handling både være god og dårlig på samme tid? Giv evt et eksempel. Hvorfor gør man nogle gange noget

Læs mere

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og EPDEMER DYAMK AF Kasper Larsen, Bjarke Vilser Hansen Henriee Elgaard issen, Louise Legaard og Charloe Plesher-Frankild 1. Miniprojek idefagssupplering, RUC Deember 2007 DLEDG Maemaisk modellering kan anvendes

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2015-2016 Udskrevet: 2017.01.09 Fødevareklyngen 2015 2016 2015 2016 Samlet eksport 131.412 128.801 Fødevarer 7.546.562 7.129.230

Læs mere

Øresund en region på vej

Øresund en region på vej OKTOBER 2008 BAG OM NYHEDERNE Øresund en region på vej af chefkonsulen Ole Schmid Sore forvenninger il Øresundsregionen Der var ingen ende på, hvor god de hele ville blive når broen blev åbne, og Øresundsregionen

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 GRIS. 1.På hvilken side kan du læse om patte-grise? Side: 2. Hvorfor er et mudder-bad godt for grise?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 GRIS. 1.På hvilken side kan du læse om patte-grise? Side: 2. Hvorfor er et mudder-bad godt for grise? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 3 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: GRIS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om patte-grise? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvorfor er et mudder-bad godt

Læs mere

Det veterinære beredskab og smitsomme husdyrssygdomme

Det veterinære beredskab og smitsomme husdyrssygdomme Det veterinære beredskab og smitsomme husdyrssygdomme Årsmøde 11-11-14 Dyrlæge Annette Vrist Gammelvind Det Veterinære beredskab i Danmark Sygdomme i verden omkring os Smitsomme husdyrsygdomme ASF, CSF,

Læs mere

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov.

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Der findes i dag en bred vifte af vacciner til hund. På

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.10.2002 KOM(2002) 561 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 2092/91 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2013-2014 Udskrevet: 2015.02.16 Fødevareklyngen 2013 2014 2013 2014 Samlet eksport 144.523 139.955 Fødevarer 7.564.247 7.741.997

Læs mere

Tjekkiet Štěpán Vimr, lærerstuderende Rapport om undervisningsbesøg Sucy-en-Brie, Frankrig 15.12.-19.12.2008

Tjekkiet Štěpán Vimr, lærerstuderende Rapport om undervisningsbesøg Sucy-en-Brie, Frankrig 15.12.-19.12.2008 Tjekkie Šěpán Vimr lærersuderende Rappor om undervisningsbesøg Sucy-en-Brie Frankrig 15.12.-19.12.2008 Konak med besøgslæreren De indledende konaker (e-mail) blev foreage med de samme undervisere hvilke

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

Hvor mange er der?

Hvor mange er der? A Familien Tal 9 0 Hvor mange er der? Tæl ing Læs hisorien om Familien Tal høj. Se lærervejledningen..-. Tæl analle af de vise ing og skriv, hvor mange der er. Tæl ing fra asken 0 Tæl ing fra klassen 9

Læs mere

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ DET SKAL I BRUGE Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat Ordkendskabskort LÆRINGSMÅL 1. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste

Læs mere

Læs og lær om. bondegårdens dyr

Læs og lær om. bondegårdens dyr Læs og lær om bondegårdens dyr En ko på gården En ko på gården skal lave mælk. En ko kan lave mælk, når den har født en kalv. En ko spiser græs. Det kan den godt lide. Den spiser græs på en mark, når

Læs mere

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011 Badevande 2010 Teknik & Miljø - Maj 2011 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Teknik & Miljø, Naur Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Udgivelsesår: 2011 Tiel: Badevande, 2010 Teks og layou: Forside: Journalnummer:

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

2. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning (Korrektur).

2. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning (Korrektur). LEKTION 5C KAMPEN OM MADEN DET SKAL I BRUGE Teksten Kamp om jord og vand - kamp om mad Stopur LÆRINGSMÅL 1. I ved, hvordan en argumenterende tekst er bygget op (Tekstforståelse). 2. I kan gennemlæse en

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Fra istid til bøgetid Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit Fra istid til bøgetid Henrik Sell og Anne Rosendal, Naturhistorisk

Læs mere

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg Hvor stammer Bisamrotten fra? 1. Asien 2. Nordamerika 3. Centraleuropa Du får et Forebyggelseskort, fordi der sættes fælder op i din by. Hvor høj en vægt kan en Bisamrotte opnå? (tre svarmuligheder) 1.

Læs mere

tegnsprog Kursuskatalog 2015

tegnsprog Kursuskatalog 2015 egnsprog Kursuskaalog 2015 Hvordan finder du di niveau? Hvor holdes kurserne? Hvordan ilmelder du dig? 5 Hvad koser e kursus? 6 Tegnsprog for begyndere 8 Tegnsprog på mellemniveau 10 Tegnsprog for øvede

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Bilag 7 - Industriel overfladebehandling Bilag til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 302 af 13. maj 1993 om arbejde med kodenummererede produkter

Bilag 7 - Industriel overfladebehandling Bilag til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 302 af 13. maj 1993 om arbejde med kodenummererede produkter Bilag 7 - Indusriel ovfladebehandling Bilag il Arbejdsilsynes bekendgørelse nr. 302 af 13. maj 1993 om arbejde kodenume produk 7.1. Bilages område a. Påføring af maling og lak på emn på fase arbejdsplads

Læs mere

Oversigt over eksportrestriktioner

Oversigt over eksportrestriktioner Oversigt over eksportrestriktioner Oversigt over tredjelande, som har lukket for import af danske dyr og produkter, hvorfor der ikke kan eksporteres til nedenstående lande. Det skal bemærkes, at Danmark

Læs mere

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen Fysikrappor: Vejr og klima Maila Walmod, 13 HTX, Rosklide I gruppe med Ann-Sofie N Schou og Camilla Jensen Afleveringsdao: 30 november 2007 1 I dagens deba høres orde global opvarmning ofe Men hvad vil

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 2 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: HØNE Indhold 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Livsgrundlag og produktion. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt efter, hvor

Læs mere

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente N O T A T Bankernes rener forklares af ande end Naionalbankens udlånsrene 20. maj 2009 Kor resumé I forbindelse med de senese renesænkninger fra Naionalbanken er bankerne bleve beskyld for ikke a sænke

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ alm. del Bilag 158 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ alm. del Bilag 158 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 ULØ alm. del Bilag 158 Offentligt Bilag til notat om fortolkning af marginal, lokal og begrænset aktivitet Fødevarestyrelsen, j.nr. 2011-20-261-01803 Belgien

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014 Maemaik A Sudenereksamen Forberedelsesmaeriale il de digiale eksamensopgaver med adgang il inernee sx141-matn/a-0505014 Mandag den 5. maj 014 Forberedelsesmaeriale il sx A ne MATEMATIK Der skal afsæes

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbruges Byggeblade Love og vedæger Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 95.03-03 Beregning af ilsrækkelig opbevaringskapacie Udgive Mars 1993 Beregning af dyreenheder (DE) jf. bilag il bekendgørelsen om

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

FLAGERMUS. Lavet af Albert F-N

FLAGERMUS. Lavet af Albert F-N 1 FLAGERMUS Lavet af Albert F-N 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Hvad er en flagermus Side 3 Arter Side 4 Unger og formering Side 6 Ekkolokalisering Side 7 Fjender og trusler Side 8 Vidste du at Side 10 Ordforråd

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 2. april 203 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og sammelige

Læs mere

Lopper og flåter. Odsherreds Dyrehospital

Lopper og flåter. Odsherreds Dyrehospital Lopper og flåter Lopper og flåter De senere års milde vintre har været med til at øge problemerne omkring lopper og flåter. Fra at være et typisk efterårsproblem, ser vi nu store loppeproblemer hele året.

Læs mere

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad?

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal var den første der skrev satire. Han skrev om rom. Nævn mindst 2 ting han rasende over. Satire Larm, kriminalitet,

Læs mere

21. Generelt om økologisk husdyrhold

21. Generelt om økologisk husdyrhold 21. Generelt om økologisk husdyrhold 21.1 Generelle principper i økologisk husdyrhold Når du har en økologisk bedrift, skal dit husdyrhold være økologisk. Hele din bedrift, også dyrene, skal være begyndt

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber Billeder om ulighed LÆRINGSMÅL 1. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt e er, hvor i verden vi bor, og

Læs mere

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN i:\marts-2000\erhv-b--av.doc Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN Sammenlignet med andre danske eksportindustrier har fødevareindustrien en forholdsvis lille

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af Europaudvalget 2018 C (2018) 6085 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.9.2018 C(2018) 6085 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 18.9.2018 om bemyndigelse til at indrømme undtagelser

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4 Insiu for Maemaiske Fag Maemaisk Modellering 1 Aarhus Universie Eva B. Vedel Jensen 12. februar 2008 UGESEDDEL 4 OBS! Øvelseslokale for hold MM4 (Jonas Bæklunds hold) er ændre il Koll. G3 på IMF. Ændringen

Læs mere

Skriftlig prøve Kredsløbsteori Onsdag 3. Juni 2009 kl (2 timer) Løsningsforslag

Skriftlig prøve Kredsløbsteori Onsdag 3. Juni 2009 kl (2 timer) Løsningsforslag Skriflig prøve Kredsløbseori Onsdag 3. Juni 29 kl. 2.3 4.3 (2 imer) øsningsforslag Opgave : (35 poin) En overføringsfunkion, H(s), har formen: Besem hvilke poler og nulpunker der er indehold i H(s) Tegn

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Teknik og Miljø Høns i byen. Vejledning i hønsehold i boligområder

Teknik og Miljø Høns i byen. Vejledning i hønsehold i boligområder Teknik og Miljø 2017 Høns i byen Vejledning i hønsehold i boligområder Tilpas antallet af fjerkræ efter grundstørrelsen. Slagelse Kommune anbefaler højst 10 stk. fjerkræ, hvis du holder høns i et tætbeboet

Læs mere

MARKEDSNYT For grisekød

MARKEDSNYT For grisekød MARKEDSNYT For grisekød Markedsanalyser 19. februar 2018 Uge 8 MARKEDSSITUATIONEN På det europæiske marked handles såvel ferske skinker som øvrige udskæringer til stigende prisniveau denne uge. Til det

Læs mere

Fra idé til projekt NYMØLLE TEGLVÆRKS HAVN

Fra idé til projekt NYMØLLE TEGLVÆRKS HAVN Fra idé il projek NYMØLLE TEGLVÆRKS HAVN f r a i d é i l p r o j e k I n d l e d n i n g Da Chresen Jensen i 1852 grundlagde Nymølle eglværk, var områdes syrkeposiioner mege anderledes end i dag. Dog er

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: kalv gris kalv 1. En kalv er navnet på koens unge. 2. Når en kalv fødes kaldes det at kælve. 3. En kalv tager oftes fra dens moren med det samme og får sin egen stald i 8 uger, for ikke at blive syg. 4.

Læs mere

Kød fra produktion til opskæring. Svineproduktion. Sogrise Ornegrise. Galtegrise Orne

Kød fra produktion til opskæring. Svineproduktion. Sogrise Ornegrise. Galtegrise Orne 4 Kød fra produktion til opskæring Svineproduktion I Danmark produceres der hvert år ca. 25 millioner svin ud fra en bestand på 13,2 millioner. Heraf slagtes 23 millioner i Danmark, mens 2 millioner eksporteres

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONEN

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONEN RÅDET FOR DEN ROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. maj 2007 (25.05) (OR. en) Inerinsiuionel sag: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 ADDENDUM 2 TIL I/A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekreariae

Læs mere

Udbredelse og bekæmpelse af fugleinfluenza. Veterinærdirektør Preben Willeberg. Møde i Fødevareudvalget den 1. marts 2006

Udbredelse og bekæmpelse af fugleinfluenza. Veterinærdirektør Preben Willeberg. Møde i Fødevareudvalget den 1. marts 2006 Udbredelse og bekæmpelse af fugleinfluenza Veterinærdirektør Preben Willeberg Møde i Fødevareudvalget den 1. marts 2006 Fugleinfluenza i EU før 2005 Italien: 1999, 2000 og 2004 kalkuner LPAI (vaccineres

Læs mere

2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion

2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion 2. Generelt om omlægning til økologisk jordbrugsproduktion Omlægning* til økologisk jordbrugsproduktion skal omfatte hele din bedrift. Dette kapitel handler om tidsfristerne for omlægning*, hvordan du

Læs mere

Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel.

Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel. Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel. Efter aftale med gårdens mandlige halvpart, skal jeg være der kl. 10.00, og efter at jeg er læsset af kører min bedre halvdel Dorthe videre for

Læs mere

Fødevareøkonomisk Institut. EU s direkte støtte. Konsekvenser og mulige reformstrategier. Af Forskningschef Søren Elkjær Frandsen

Fødevareøkonomisk Institut. EU s direkte støtte. Konsekvenser og mulige reformstrategier. Af Forskningschef Søren Elkjær Frandsen Fødevareøkonomisk Institut EU s direkte støtte Konsekvenser og mulige reformstrategier Af Forskningschef Søren Elkjær Frandsen Baggrund Stigende betydning af den direkte støtte Midtvejsevaluering af CAP

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

Bilag Opbevaring og registrering af midler tilhørende borgere - herunder beboere på institutioner.

Bilag Opbevaring og registrering af midler tilhørende borgere - herunder beboere på institutioner. Budge- og regnskabsregulaiv Bilag 10.12 Opbevaring og regisrering af midler ilhørende borgere - herunder beboere på insiuioner. Generel Dee regelsæ har il formål a skabe e klar og sikker grundlag i de

Læs mere

AT HOLDE HØNS. Få inspiration og viden om hønsehold. - sammen med din nabo eller i din egen have WWW.HOENSPAASAMSOE.DK WWW.DN.DK

AT HOLDE HØNS. Få inspiration og viden om hønsehold. - sammen med din nabo eller i din egen have WWW.HOENSPAASAMSOE.DK WWW.DN.DK AT HOLDE HØNS - sammen med din nabo eller i din egen have Få inspiration og viden om hønsehold WWW.HOENSPAASAMSOE.DK Hønsefolder.indd 1 WWW.DN.DK 06/01/15 10.48 INDHOLD AT HOLDE HØNS sammen med din nabo

Læs mere

Er det den samme hund?

Er det den samme hund? B Er de den samme hund? 1 3 1 Hvor mange fliser? 1 Her kan du se Familien Tals legeplads. Der skal lægges fliser i de gule områder. De ser sådan ud: Tegn, hvordan fliserne kan være lag. Fx a b c d e f

Læs mere

Uldfi ber Lambswool Klippet uld

Uldfi ber Lambswool Klippet uld Merinofår Uldfi ber Lambswool Klippet uld Uld Isoleringsevne Opsugningsevne Meget god. Fine, glatte garner indeholder mindre luft end tykke og lodne garner. Her får uldfi brene lov til at kruse, og skaber

Læs mere

Om hjemmeslagtning og kogalskab (BSE)

Om hjemmeslagtning og kogalskab (BSE) Om hjemmeslagtning og kogalskab (BSE) Når kreaturer bliver hjemmeslagtet, er det lovpligtigt at undersøge for kogalskab. Slagteaffald fra kreaturer, får og geder skal bortskaffes på en særlig måde. Folderen

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

HVEM BOR HER? Dyr og arkitektur MAPPENS INDHOLD: VI SKAL

HVEM BOR HER? Dyr og arkitektur MAPPENS INDHOLD: VI SKAL HVEM BOR HER? VI SKAL aflæse kort og finde dyrenes placering styrke finmotorik og udvide rumlig opfattelse iagttage rum og lede efter specifikke genstande lære om dyr tale om dyrene og hvordan de bor styrke

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Sæt ordsprogene rigtigt sammen.

Sæt ordsprogene rigtigt sammen. Sæt ordsprogene rigtigt sammen. Gå ikke over åen Den der kommer først til mølle, Man skal ikke kaste med sten Lille og vågen er bedre end jorden er altid frossen for Små gryder når man selv bor i glashus

Læs mere

i(t) = 1 L v( τ)dτ + i(0)

i(t) = 1 L v( τ)dτ + i(0) EE Basis - 2010 2/22/10/JHM PE-Kursus: Kredsløbseori (KRT): ECTS: 5 TID: Mandag d. 22/2 LØSNINGSFORSLAG: Opgave 1: Vi ser sraks, a der er ale om en enkel spole, hvor vi direke pårykker en kend spænding.

Læs mere

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y Projek 6.3 Løsning af differenialligningen + c y 0 Ved a ygge videre på de løsningsmeoder, vi havde succes med ved løsning af ligningerne uden ledde y med den enkelafledede, er vi nu i sand il a løse den

Læs mere

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72.

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72. Bioeknologi 2, Tema 4 5 Kineik Kineik er sudier af reakionshasigheden hvor man eksperimenel undersøger de fakorer, der påvirker reakionshasigheden, og hvor resulaerne afslører reakionens mekanisme og ransiion

Læs mere

Softstartere, motorstyringer og elektroniske kontaktorer CI-tronic

Softstartere, motorstyringer og elektroniske kontaktorer CI-tronic Sofsarere, moorsyringer og elekroniske konakorer CI-ronic INDUSTRIAL CONTROLS Elekroniske konakorer CI-ronic konakorer er skræddersyede il kræende indusrielle applikaioner. Takke ære indbygge LTE-eknik

Læs mere

Prinsessen og den magiske hytteost

Prinsessen og den magiske hytteost Prinsessen og den magiske hytteost 2 For længe, længe siden var der et lille bitte kongerige, der hed Danmark. I kongeriget boede kong Kornelius og hans datter prinsesse Perle på et stort slot. 3 4 Kong

Læs mere

MARKEDSNYT For grisekød

MARKEDSNYT For grisekød MARKEDSNYT For grisekød Markedsanalyser 25. marts 2019 Uge 13 MARKEDSSITUATIONEN På det europæiske marked handles såvel ferske skinker som øvrige udskæringer til stigende prisniveau i denne uge. Ligeledes

Læs mere

Skriftlig Eksamen. Datastrukturer og Algoritmer (DM02) Institut for Matematik og Datalogi. Odense Universitet. Fredag den 5. januar 1996, kl.

Skriftlig Eksamen. Datastrukturer og Algoritmer (DM02) Institut for Matematik og Datalogi. Odense Universitet. Fredag den 5. januar 1996, kl. Skriflig Eksamen aasrukurer og Algorimer (M0) Insiu for Maemaik og aalogi Odense Universie Fredag den 5. januar 1996, kl. 9{1 Alle sdvanlige hjlpemidler (lrebger, noaer, ec.) sam brug af lommeregner er

Læs mere

MARKEDSNYT For grisekød

MARKEDSNYT For grisekød MARKEDSNYT For grisekød Markedsanalyser 26. november 2018 Uge 48 MARKEDSSITUATIONEN På det europæiske marked handles ferske skinker til svagt stigende eller uforandret prisniveau i denne uge. For øvrige

Læs mere

ALT OM HØNS. Dværghøns ]bwz[ \b_jj_][ \h aa[ Undulater livlige nysgerrige kloge

ALT OM HØNS. Dværghøns ]bwz[ \b_jj_][ \h aa[ Undulater livlige nysgerrige kloge PETS Dværghøns ]bwz[ \b_jj_][ \h aa[ Jeremy Hobson og Celia Lewis Fritz Dietrich Altmann Læs alt om høns, fra indretning af hønsegården til fodring, om æg, kyllinger og de forskellige racer, og hvordan

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 19. marts 2013

PRESSEMEDDELELSE EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 19. marts 2013 EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Bruxelles, den 19. marts 2013 Trafiksikkerhed EU rapporterer om det laveste antal trafikdræbte nogensinde og tager de første skridt til en strategi, som skal reducere

Læs mere

Silkefyldet trækkes ud i dynestørrelse og lægges lag på lag op til flere hundrede tynde lag oven på hinanden.

Silkefyldet trækkes ud i dynestørrelse og lægges lag på lag op til flere hundrede tynde lag oven på hinanden. Silkefyldet trækkes ud i dynestørrelse og lægges lag på lag op til flere hundrede tynde lag oven på hinanden. Silkens unikke e En silkedyne sikrer dig den bedste nattesøvn Vælger du en luksus silkedyne,

Læs mere

Velfærd for danske køer og kalve

Velfærd for danske køer og kalve Velfærd for danske køer og kalve DANSK KVÆGS BRANCHEPOLITIK FOR DYREVELFÆRD www.kvaeg.dk Politik for dyrevelfærd DANSK KVÆG HAR EN BRANCHE- POLITIK FOR DYREVELFÆRD Danske kvægbrugere tager ansvar for dyrenes

Læs mere

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning.

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning. LEKTION 5C KAMPEN OM MADEN DET SKAL I BRUGE Skriveredskaber Stopur LÆRINGSMÅL 1. Tekstforståelse. I ved, hvordan en argumenterende tekst er bygget op. 2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere