Bilag 1 De overordnede gebyrprincipper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 1 De overordnede gebyrprincipper"

Transkript

1 Den 27. november 2012 Init. HMD/lns Sagsnr Bilag 1 De overordnede gebyrprincipper Ændring af gebyrstruktur I 2012 og i bestyrelsens beslutning på mødet d. 5.september om forslag til gebyrer for 2013 er der forskellige gebyrstørrelser afhængig af, om der benyttes trailer eller ej. For enkeltbilletter er tillægget for trailer lige nu 76 kr. uanset biltypen. Til trods for, at brugerundersøgelserne indikerer, at der i gennemsnit medbringes mere affald, når der anvendes trailer, og at der ikke er rapporteret om problemer med forståelsen eller håndhævelsen blandt Vestforbrændings interessentkommuner, foreslås det, at der gælder samme gebyr, uanset om der anvendes trailer eller ej. Amagerforbrænding har fravalgt tillæg for trailer i 2013 og begrunder det med, at deres nuværende tillæg for trailer har givet dem anledning til en del diskussion og fortolkningsproblemer på genbrugsstationerne. Ingen af de øvrige sjællandske affaldsselskaber har i 2013 tillægsgebyr ved anvendelse af trailer, så ændringen vil bringe Vestforbrændings interessentkommuners gebyrstruktur mere på linje med resten af Sjælland, samt gøre betalingsprincipperne enklere. Forslag om ændrede betalingsprincipper De nuværende betalingsprincipper i Vestforbrændings interessentkommuner tager dels sit udgangspunkt i affaldsbekendtgørelsens ordlyd om, at virksomheder skal betale for adgangen til genbrugsstationerne, og dels i de udmeldinger og undersøgelsesmetoder, som der har været udmeldt fra Miljøstyrelsen i forbindelse med fastsættelsen af gebyrerne for 2010 og 2011 efter det foregående regelsæt. Overodnet set har kommunalbestyrelserne vide rammer for, hvordan gebyrerne beregnes, og både den nuværende og den foreslåede model vurderes at ligge inden for rammerne. På baggrund af udmeldinger fra Miljøstyrelsen og notater fra Bech-Bruun peger meget imidlertid mod, at den juridisk mest korrekte måde at anskue betalingspligten på er at skelne mellem, om der afleveres husholdningsaffald eller erhvervsaffald uanset hvem der afleverer det. Det forslås derfor, at Tilmeldeordningens formelle udgangspunkt fra og med 2013 tager udgangspunkt i, at der betales for aflevering af husholdningsaffald via det obligatoriske renovationsgebyr, og der betales for erhvervsaffald via Tilmeldeordningens gebyr. Et ændret formelt udgangspunkt får dels betydning for hvem, der skal betale eller rettere hvem der kan fritages for betalingspligten, og dels for, hvordan gebyrerne udregnes og dermed gebyrernes størrelse.

2 - 2 - Da både det nuværende og det foreslåede udgangspunkt vurderes at ligge inden for de rammer, som lovgivningen udstikker, er der intet grundlag for at kunne refundere gebyrdifferencen mellem og 2013-gebyrerne, såfremt nogen virksomheder eller andre skulle ønske at stille krav om dette. Fritagelsesmuligheder Tilmeldeordningen vil på den baggrund blive tilrettelagt, så borgere, der får fragtet deres eget husholdningsaffald til genbrugsstationen af et transportfirma, får mulighed for at kunne dokumentere, at det er husholdningsaffald. En tilsvarende fritagelsesmulighed vil gælde for borgere, der selv afleverer eget husholdningsaffald via en bil med gule nummerplader - f.eks. en udlejningsbil eller en firmabil, der lovligt kan anvendes til privat brug. Da meget husholdningsaffald afleveres af håndværkere, der har stået for nedrivning af køkkener, carporte, optagning af fliser hos husholdninger og tilsvarende, ville disse håndværkere ideelt set også skulle fritages for betaling, medmindre det er aftalt, at virksomheden som en del af opgaven overtager råderetten over affaldet. Da det ikke muligt ude på genbrugsstationen at se på affaldet, om det kommer fra en husholdning eller virksomhed, er der umiddelbart kun to muligheder. Den ene er at give virksomheden mulighed for at dokumentere, at der er tale husholdningsaffald, som håndværkeren transporterer på genbrugsstationen på vegne af husholdningen. Den anden mulighed er at tage højde for problemstillingen ved gebyrfastsættelsen. Fritagelsesmulighed ikke hensigtsmæssig Den første mulighed, der indebærer dokumentation, har en række alvorlige svagheder og foreslås derfor fravalgt. Virksomhederne vil finde det generende i hverdagen at skulle sikre sig den fornødne dokumentation herunder også arbejdet med indhentelse af kundens underskrift mv. Indsamling, videresendelse, journalisering mv. af dokumentationen samt kvalitetssikring i forbindelse med afleveringen og stikprøvekontrol for eventuelt misbrug risikerer at medføre et uforholdsmæssigt stort ressourceforbrug sammenholdt med de gebyrstørrelser, der opkræves som engangsbilletter. Endvidere vil det være meget vanskeligt at påvise eventuelt snyd med dokumentationen selv i meget grelle tilfælde, da det vil forudsætte en efterforskning af en karakter, som formentlig kun politiet har adgang og kompetencer til. Gebyrerne tager højde for husholdningsaffald Indstillingen tager derfor udgangspunkt i, at alle virksomheder skal betale for adgangen til genbrugsstationerne (dog undtaget de tidligere nævnte transportvirksomheder, der får fritagelsesmulighed). Dette udgangspunkt er det eneste, der reelt kan kommunikeres forståeligt ud til målgruppen, og det eneste der i praksis kan håndhæves på genbrugsstationerne.

3 - 3 - Da husholdningerne som tidligere nævnt selv bør afholde omkostningerne forbundet med det husholdningsaffald, der afleveres af virksomheder på genbrugsstationen, vil virksomhederne i forbindelse med gebyrberegningerne kun blive pålignet omkostningerne for den gennemsnitlige andel af affaldet, som udgøres af erhvervsaffald. Fordeling husholdningsaffald/erhvervsaffald Vestforbrænding har i forbindelse med dataindsamling til den beregningsmodel, der fordeler Fællesaktivitetens omkostninger mellem de enkelte kommuner ( Fordelingsmodellen ), også indsamlet data, der indikerer, hvordan virksomhedernes medbragte affald fordeler sig på henholdsvis husholdningsaffald og erhvervsaffald. Undersøgelsen, som blev gennemført i 2005, viste, at ca. 70 % af det affald, som virksomhederne afleverede, kom via arbejde for husholdninger. Det antages, at en mindre andel af dette affald ikke er husholdningsaffald, da det kan være byggematerialer medbragt til husstandene af håndværkerne i forbindelse med reparationer og nybygninger. Det anslås på den baggrund, at ca. 60 % af det affald, som virksomhederne medbringer på genbrugsstationen, er husholdningsaffald. Til grund for fordelingen 60:40 indgår endvidere den antagelse, at når fordelingsprincipperne bliver udmeldt, vil kun en meget lille del af husholdningerne og virksomhederne indgå aftaler, hvor virksomheden overtager ansvaret for affaldet, for så vidt angår det affald, der alligevel køres til genbrugsstationen af håndværkeren. Efter indførelse af de nye principper for virksomheders betaling for adgang til genbrugsstationerne, vil en tilsvarende undersøgelse i dag næppe give et helt sandfærdigt billede, da virksomhederne antages at have opdaget forbindelsen mellem deres svarafgivelse og gebyrfastsættelsen. Selv om undersøgelsen er fra 2005, er der dog intet, der taler for, at der siden skulle være sket en ændring i, hvordan håndværkeres arbejde fordeler sig på opgaver for henholdsvis husholdninger og virksomheder. Virksomheder der altid kun medbringer erhvervsaffald Det skal bemærkes, at detailhandel, landbrug og andre virksomheder, som kun medbringer erhvervsaffald, også kommer til at betale lavere gebyrer, da det ikke er muligt i praksis at skelne disse fra de førnævnte håndværkervirksomheder. Denne del af de betalingspligtige virksomheder vurderes imidlertid kun at udgøre en så relativt lille andel af de besøgende på genbrugsstationerne, at gebyrberegningerne ikke bør påvirkes af disse. Ved vurderingen af, at virksomheder medbringer ca. 60 % husholdningsaffald (i stedet for undersøgelsens 70 %), er der taget højde for denne problemstilling, således at husholdningerne ikke kommer til at betale for, at enkelte virksomhedskategorier kun medbringer erhvervsaffald.

4 - 4 - Fastsættelse af gebyrerne for 2013 Brugerundersøgelser og gebyrforslag er beskrevet i Bilag 3. Økonomiske konsekvenser ved gebyrændringerne For virksomhederne bliver konsekvenserne, at gebyret for årskort falder. Dette vil gøre det mere attraktivt for en langt større gruppe af virksomheder at købe årskort frem for engangsbillet. En del af de virksomheder, der har fundet andre løsninger end genbrugsstationen forventes at vende tilbage. Der forventes flere betalende virksomheder i 2013, som hver især betaler mindre end i år, og det anslås på den baggrund, at den samlede betaling til Tilmeldeordningen vil falde fra dette års ca. 12 mio. kr. til ca. 10 mio. kr. i Konsekvenserne for husholdningerne ved at ændre det formelle udgangspunkt bliver, at de over tid - kommer til at betale for det husholdningsaffald, som afleveres af virksomheder, via deres renovationsgebyr. De sjællandske affaldsselskaber Det er for tidligt at kunne sige med sikkerhed men meget indikerer, at der kan skabes opbakning hos de fire andre sjællandske affaldsselskaber til at arbejde mod de ovennævnte principper for fastsættelse af betalingspligt og beregning af gebyrerne dog først med virkning fra 2014.

5 - 5 - Bilag 2 Alternativ tidsplan for implementering af de nye principper Det antages, at en del kommuner allerede har vedtaget gebyrerne for 2013 på baggrund af bestyrelsens forslag vedtaget d. 5. september, og at en del kommuner afventer bestyrelsens beslutning på mødet d. 5. december. Såfremt bestyrelsen og kommunerne er enige i de i Bilag 1 beskrevne betalingsprincipper, vil der være en forventning om, at de implementeres snarest muligt for ikke at have en periode, hvor man gør sig sårbare over for mistanke om krydssubsidiering i dette tilfælde til ugunst for virksomhederne. Det indstilles på den baggrund, at de nye betalingsprincipper og dermed de nye foreslåede gebyrer implementeres med virkning allerede fra 2013 til trods for, at dette medfører et pres på kommunerne om hurtig vedtagelse af de nye gebyrer. Såfremt der ikke er opbakning til en opstart d. 1. januar, skitseres her en alternativ model, hvor de nye gebyrer vedtages inden 1. april, og hvor de nye gebyrer vedtages med tilbagevirkende kraft, dvs. med virkning fra d. 1. januar. De tre første måneder i 2013 betaler virksomhederne de gebyrer, der blev foreslået af bestyrelsen d. 5. september, og som er identiske med gebyrerne for Det antages i den sammenhæng, at disse gebyrer for 2013 er vedtaget i de enkelte kommuner i løbet af Såfremt kommunen endnu ikke har vedtaget gebyrer for 2013 men forventer at gøre det inden dette års udgang, skal kommunen vedtage nogle midlertidige gebyrer, svarende til de nuværende, for første kvartal, og kommunen skal så også vedtage, at fra d. 1. april gælder de ny gebyrer med tilbagevirkende kraft fra d. 1. januar. Ud fra en antagelse om, at kommunerne senest i løbet af første kvartal af 2013 vedtager nye gebyrer for hele 2013, vil de virksomheder, der har betalt efter de gamle principper, efterfølgende få refunderet forskellen. Fra april opkræves efter de nye principper og gebyrer På mødet i Teknisk Chefkreds d. 8. november 2012 orienterede Vestforbrænding deltagerne om, at man vil indstille en hurtigst mulig implementering af de nye gebyrer. Dette gav anledning til en del kommentarer. Vestforbrænding har efterfølgende bedt Bech-Bruun om en umiddelbar vurdering afgivet mundtligt af de juridiske forhold, der blev rejst på mødet, samt forhold i øvrigt, der kan tale for eller imod en opstart henholdsvis d. 1. januar og d. 1. april. Vestforbrænding har bedt Bech-Bruun give en umiddelbar vurdering af, om der er regler eller principper, der tale mod at ændre gebyret med tilbagevirkende kraft midt i kalenderåret. Det er for komplekst til at kunne besvares entydigt på så kort tid, men det synes ikke umiddelbart at være tilfældet.

6 - 6 - Den største gebyrforskel er på årskortene, og det har derfor været overvejet, om denne betalingsmulighed kunne sættes i bero i første kvartal, så der kun kunne købes engangsbilletter. Det vil imidlertid ikke være hensigtsmæssigt, da muligheden for årskort hos nogle kommuner er indarbejdet i regulativerne og dermed forpligter kommunerne til at tilbyde dette. Nogle virksomheder vil på den baggrund måske kunne finde på at kræve kompensation for det tab, som virksomheden mener at have lidt i forbindelse med første kvartals fravær af årskort. Opstart d. 1. april vil indebære en del administration i forbindelse med betaling af differencen mellem de gamle og de nye gebyrer, ligesom det bliver vanskeligere at kommunikere betalingsreglerne til virksomhederne. Denne model bør derfor ses som en form for nødløsning, såfremt ikke alle kommuner kan tilslutte sig en samlet opstart d. 1. januar.

7 - 7 - Bilag 3 Brugerundersøgelser og gebyrberegninger Brugerundersøgelse af de medbragte mængder fra engangsbilletkunder I den nedenstående Tabel 1 er dels vist de data fra sidste års brugerundersøgelser, som ligger til grund for 2012-gebyrene, og dels de data fra dette års undersøgelser, som ligger til grund for de her foreslåede 2013-gebyrer for så vidt angår gebyrerne for engangsbilletter. Til forståelse af forskellene mellem Vestforbrænding og Amagerforbrændings gebyrer er også medtaget Amagerforbrændings data om læsvægt, der har indgået i deres beregning af gebyrforslag for Tabel 1: Data om gennemsnitlig læsvægt, der har indgået ved beregning af forslag til engangsbilletgebyr. Biltype VF s 2011-undersøgelse VF s undersøgelse AF s undersøgelse Personbil Uden trailer 61 kg 263 kg 100 kg Med trailer 207 kg Kassebil Uden trailer 103 kg 212 kg 200 kg Med trailer 235 kg Ladbil Uden trailer 204 kg 337 kg 400 kg Med trailer 299 kg Dette års brugerundersøgelse er den første, der har kunnet skelne mellem engangsbilletkundernes og årskortkundernes læsvægte. Undersøgelsen viste, at engangsbilletkunder har væsentlig mere affald med i gennemsnit end årskortkunderne. Dette understøtter opfattelsen af, at det i det daglige er nemmere for virksomhederne med et årskort, da de ikke bliver tilskyndet til at mellemlagre deres affald men kan aflevere det, når det passer ind i deres transport og opgaver. Forslag til 2013-gebyrer for engangsbilletter Forslag til gebyr for engangsbilletter er beregnet på baggrund af de ovennævnte brugerundersøgelser og de forventede omkostninger i Resultatet af beregningerne er efterfølgende afrundet. Det er i første omgang kun årskortgebyrerne, der foreslås reguleret jf. de tidligere omtalte ændrede betalingsprincipper. Indtil de øvrige sjællandske affaldsselskaber og deres kommuner har haft mulighed for at tage stilling til en gebyrreduktion svarende til andelen af husholdningsaffald, anbefales det, at gebyrberegningsprincipperne for engangsbilletterne fastholdes i 2013, så gebyrerne for disse holdes på et niveau svarende til de omkringliggende affaldsselskabers. Dette vil modvirke en affaldsimport betinget af gebyrforskellene. Det er målet for den sjællandske arbejdsgruppe at få harmoniseret disse gebyrberegningsprincipper med virkning fra 2014.

8 - 8 - Udover den tidligere beskrevne bortskaffelse af tillægget for brug af trailer er den væsentligste ændring i forhold til gebyrerne for 2012, at gebyret bliver ens for personbiler og kassebiler, da de nye data indikerer, at der ikke er væsentlig forskel i de to biltypers læsvægt. Overordnet set er der mindre forskel mellem de tre biltyper end ved de nuværende gebyrer for Dette vil bringe Vestforbrændings gebyrprincipper mere på linje med de to sjællandske affaldsselskaber, KaraNoveren og AffaldPlus, som har ens gebyr for alle biltyper. Deres engangsgebyrer for 2013 forventes at blive henholdsvis 250 kr. og 150 kr. Kommunerne i Nordforbrænding har ikke engangsbilletter. Forskellen til Amagerforbrændings gebyrer er imidlertid øget, hvilket primært tilskrives, at deres brugerundersøgelse viser en større spredning i læsvægten hos de tre biltyper. Dette forstærkes endvidere af det forhold, at Vestforbrænding har et større grundgebyr pr. engangsbillet til dækning af faste omkostninger som arealer, bygninger, personale samt drift af Tilmeldeordningen end Amagerforbrænding, hvilket gør Amagerforbrændings gebyrer mere påvirkelige af læsvægten. Amagerforbrændings grundgebyr er 25 kr. pr. engangsbillet, og Vestforbrændings grundgebyr er ca. 50 kr. pr. engangsbillet. I nedenstående Tabel 2 er de foreslåede 2013-gebyrer for engangsbilletter vist. Til sammenligning er også medtaget de nuværende gebyrer for 2012 samt Amagerforbrændings foreslåede gebyrer for Tabel 2: Indstillingens forslag til gebyrer for engangsbilletter i 2013, de tilsvarende 2012-gebyrer samt Amagerforbrændings forslag til gebyrer for Alle beløb er uden moms. Biltype VF-kommunernes gebyrer VF s forslag til 2013-gebyrer Personbil Uden trailer 96 kr. 150 kr. 100 kr. Med trailer 172 kr. Kassebil Uden trailer 120 kr. 150 kr. 170 kr. Med trailer 196 kr. Ladbil Uden trailer 176 kr. 200 kr. 320 kr. Med trailer 252 kr. AF s forslag til 2013-gebyrer Brugerundersøgelse af læsvægte og besøgshyppighed for årskortkunder I den nedenstående Tabel 3 er dels vist de data fra sidste års brugerundersøgelser, som ligger til grund for 2012-gebyrene, og dels de data fra dette års undersøgelser, som ligger til grund for de her foreslåede 2013-gebyrer for så vidt angår gebyrerne for årskort. Ved beregning af 2012-gebyrerne for årskort, der giver ret til at anvende trailer, er det antaget, at virksomheden benytter trailer ved halvdelen af sine besøg (48 besøg er beskrevet som ).

9 - 9 - Tabel 3: Gennemsnitlige læsvægte og besøgshyppighed for årskortkunder i 2011 og VF s 2011-undersøgelse VF s 2012-undersøgelse Biltype Læsvægt Besøg/år Læsvægt Besøg/år Personbil Uden trailer 61 kg 48 besøg 98 kg. 44 besøg Med trailer 207 kg besøg Kassebil Uden trailer 103 kg 62 besøg 181 kg. 66 besøg Med trailer 235 kg besøg Ladbil Uden trailer 204 kg 123 besøg 293 kg. 90 besøg Med trailer 299 kg 61½+61½ b. Forslag til 2013-gebyrer for årskort Forslag til gebyr for årskort er beregnet på baggrund af de ovennævnte brugerundersøgelser og de forventede omkostninger i Bemærk, at da der skelnes mellem faste og vægtafhængige omkostninger, er der ikke et ligefrem proportionalt forhold mellem de oven for nævnte mængde- og besøgsdata og de foreslåede gebyrer. Resultatet af beregningerne er efterfølgende afrundet. I den nedenstående Tabel 4 er de foreslåede 2013-gebyrer for årskort vist. Til sammenligning er også medtaget de nuværende gebyrer for Tabel 4: Indstillingens forslag til gebyrer for årskort i 2013 og de tilsvarende 2012-gebyrer. Alle beløb er kr. pr. køretøj og er uden moms. Biltype VF-kommunernes gebyrer VF s forslag til 2013-gebyrer Personbil Uden trailer kr kr. Med trailer kr. Kassebil Uden trailer kr kr. Med trailer kr. Ladbil Uden trailer kr kr. Med trailer kr. Reduktionen i forhold til 2012-gebyret skyldes dels, at der er fratrukket 60 % af omkostningerne svarende til den andel, der antages at være husholdningsaffald, og dels at der er taget udgangspunkt i de læsvægte, som årskortkunderne i gennemsnit kommer med, og som er mindre end dem, som engangsbilletkunderne kommer med. Amagerforbrænding har ikke årskort i deres nuværende gebyrmuligheder, men det forventes, at de indfører det med virkning senest fra april Amagerforbrændings bestyrelse forventes at vedtage forslag til årskortgebyrer på deres møde d. 7. december. De foreløbige tilbagemeldinger indikerer, at Amagerfor-

10 brænding og Vestforbrændings årskortpriser for 2013 vil ligge i nogenlunde samme prisleje. Nordforbrændings årskort er pr. virksomhed, så deres gebyrer er derfor vanskelige at sammenligne med Vestforbrændings, der er pr. køretøj. Det forventes, at Nordforbrændings gebyrer i 2013 for en håndværksvirksomhed vil være mellem kr. og kr. afhængig af antal ansatte og 800 kr. for øvrige virksomheder. KaraNoveren og AffaldPlus har ikke årskort.

BESTYRELSESMØDE NR. 383 ONSDAG DEN 5. DECEMBER 2012

BESTYRELSESMØDE NR. 383 ONSDAG DEN 5. DECEMBER 2012 Den 27. november 2012 Init. HMD/lns Sagsnr. 11-00891 BESTYRELSESMØDE NR. 383 ONSDAG DEN 5. DECEMBER 2012 Punkt 3. - Indstillingssager. c. Indstilling om godkendelse af forslag tilkommunalbestyrelserne

Læs mere

NOTAT Den 11. november 2011 hmd

NOTAT Den 11. november 2011 hmd NOTAT Den 11. november 2011 hmd Økonomiprincipper i fællesordning for virksomheders betaling for adgang til genbrugsstationerne - Tilmeldeordningen Dette notat beskriver de økonomiske principper i den

Læs mere

Genbrugspladsordningen i Solrød og Greve har vist sig at adskille sig fra nogle af de andre kommuners ordninger ved at:

Genbrugspladsordningen i Solrød og Greve har vist sig at adskille sig fra nogle af de andre kommuners ordninger ved at: Dette notat er udarbejdet i et samarbejde mellem administrationerne i Solrød Kommune, Greve Kommune og Greve Solrød Forsyning. 1. Principper for genbrugspladsgebyr for erhverv i 2014 Reglerne for virksomheders

Læs mere

Erhvervsgebyrernes udvikling Ordningen startede i 2012 og det første år var det alene muligt at betale pr. besøg. Gebyrerne i 2012 var:

Erhvervsgebyrernes udvikling Ordningen startede i 2012 og det første år var det alene muligt at betale pr. besøg. Gebyrerne i 2012 var: Notat Redegørelse om baggrund m.v. for erhvervsgebyrer 2017 21. september 2016 Sagsnr. Dok. nr. Initialer Side 1 af 5 XXX HEN Efter forespørgsel fra Frederiksberg Kommune er udarbejdet en redegørelse om

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/31121 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr gældende for 2011. Gebyret

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/3733. Bilag 1 Sagsbeskrivelse. Indledning

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/3733. Bilag 1 Sagsbeskrivelse. Indledning Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/3733 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr i 2010. Gebyret skal dække

Læs mere

BILAG 1 Den 17. november 2011 HMD/CBP

BILAG 1 Den 17. november 2011 HMD/CBP BILAG 1 Den 17. november 2011 HMD/CBP Beskrivelse af ny fællesordning for virksomheders betaling for adgang til genbrugsstationerne Tilmeldeordningen Opsummering Fra og med januar 2012 skal kommunerne

Læs mere

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr. 16-00290 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2017 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2017 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine Indholdsfortegnelse 314. Affaldsgebyrer gældende for erhverv i 2012 683 2 Medlemmer Knud Kristensen Jens Lauritzen

Læs mere

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00105 Ref. bpc Den 12. april 2011 Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private I

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Den 16. august 2014 Init. MOG Sagsnr. 14-01083 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2015 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: ØU 201 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2016 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2016 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Godkendelse af principper for gebyrer for benyttelse af nedgravede containere i tætbyen

Godkendelse af principper for gebyrer for benyttelse af nedgravede containere i tætbyen Punkt 7. Godkendelse af principper for gebyrer for benyttelse af nedgravede containere i tætbyen 2017-043449 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender principper for gebyrer for benyttelse

Læs mere

Evaluering af ordning for virksomheders brug af genbrugsstationerne

Evaluering af ordning for virksomheders brug af genbrugsstationerne Notat Dato: 5. september 2012 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Evaluering af ordning for virksomheders brug af genbrugsstationerne Forhistorien Gennem de seneste fire år har virksomheders brug af

Læs mere

Redegørelse/indstilling

Redegørelse/indstilling Sagsnr.: 2009/02983 Dato: 01-12-2009 Sag: Affaldsgebyrer for erhverv 2010 Sagsbehandler: Per Hauge Teksten i kursiv er identisk med teksten i sagsfremstillingen Sagens kerne Ny lovgivning betyder, at der

Læs mere

Observationer samt fordele og ulemper ved forskellige betalingsmodeller for virksomheders adgang til genbrugsstationer

Observationer samt fordele og ulemper ved forskellige betalingsmodeller for virksomheders adgang til genbrugsstationer Notat Titel Dato Observationer samt fordele og ulemper ved forskellige betalingsmodeller for virksomheders adgang til genbrugsstationer 15. august 2013 JHN Processor Spinderigade 11E 7100 Vejle Telefon

Læs mere

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017.

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 282826 Brevid. 2389498 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat til vedtagelse af ny gebyrstruktur og gebyrer på affaldsområdet

Læs mere

Beregning af erhvervsaffaldsgebyr i 2011 hvilken model skal vi have 2012?

Beregning af erhvervsaffaldsgebyr i 2011 hvilken model skal vi have 2012? Beregning af erhvervsaffaldsgebyr i 2011 hvilken model skal vi have 2012? Bjarne Kallesø, Civilingeniør Indhold Budget for erhvervsgebyr Sortering af virksomheder og gebyrberegning Fritagelseshåndtering

Læs mere

Referat. Økonomiudvalget. Møde nr.: 5/2007 Mødedato: mandag den Mødetidspunkt: 17:30-17:40

Referat. Økonomiudvalget. Møde nr.: 5/2007 Mødedato: mandag den Mødetidspunkt: 17:30-17:40 Referat Økonomiudvalget Møde nr.: 5/2007 Mødedato: mandag den 12-03-2007 Mødetidspunkt: 17:30-17:40 Mødested: Byrådssalen Medlemmer Niels Ulrich Hermansen (NUH) V Bent Pedersen (BP) O Poul Erik Madsen

Læs mere

Bekendtgørelse om affald

Bekendtgørelse om affald Fornyet høring over tilmeldeordning for virksomhedernes adgang til genbrugspladser samt nye gebyrbestemmelser Bekendtgørelse om affald. Etablering af og krav til visse ordninger for virksomheder 39. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser.

Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser. Notat Frivillige organisationers adgang til genbrugspladser. 16. januar 2019 /ABJ Indledning og baggrund AffaldPlus bestyrelse har ved flere lejligheder behandlet spørgsmålet om de humanitære/frivillige

Læs mere

På hvilke genbrugspladser skal ordningen etableres og hvad er anlægsomkostningerne?

På hvilke genbrugspladser skal ordningen etableres og hvad er anlægsomkostningerne? På hvilke genbrugspladser skal ordningen etableres og hvad er anlægsomkostningerne? Klippekortmodel Vægtmodel Abonnementsmodel Der skal tages stilling til, hvor mange genbrugspladser i kommunen/oplandet,

Læs mere

3. november 2004: Åbning af genbrugsstationerne for erhvervslivet og ny finansieringsmodel for affaldsordninger for erhvervslivet i Århus.

3. november 2004: Åbning af genbrugsstationerne for erhvervslivet og ny finansieringsmodel for affaldsordninger for erhvervslivet i Århus. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 9. november 2006 Fastsættelse af affaldsgebyrer for erhvervsvirksomheder i 2007 1. Resume Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø anbefaler, at affaldsgebyrerne

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer

Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer Gebyrer Gebyrer Ikrafttræden Opkrævning af gebyrer via CVRregistret fra 1.1.2010 Opkrævning af gebyr for virksomheders adgang til genbrugspladser fra 1.1.2010. Undtagelser

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 1920 Jour. nr.: 00.01A00, ÅKV/2004/03619

Læs mere

Kriterier for fritagelse for erhvervsaffaldsgebyr 2010

Kriterier for fritagelse for erhvervsaffaldsgebyr 2010 Sagstype.: Teknisk Udvalg A Sagsid.: 2778567 Dok.nr.: 3036044 Åben sag Kriterier for fritagelse for erhvervsaffaldsgebyr 2010 Sagsfremstilling: Administrationen har i perioden 22.10.2010 til 12.11.2010

Læs mere

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse mst@mst.dk Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse om affald KL har modtaget udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser

Læs mere

Forudsætningerne for beregningsgrundlaget i 2006 er herefter fastlagt således:

Forudsætningerne for beregningsgrundlaget i 2006 er herefter fastlagt således: Bilag 7 Bilag: Fastsættelse af gebyrer for 2006 På baggrund af resultaterne fra brugerundersøgelserne på genbrugsstationerne foreslås gebyret for 2006 fastsat ud fra ændrede beregningsprincipper, der fortsat

Læs mere

Notat. Henlæggelser til fremtidige investeringer

Notat. Henlæggelser til fremtidige investeringer Not Do: 18. juli 2018 Til: Fra: Bestyrelsen Administrionen Henlæggelser til fremtidige investeringer Formål Bestyrelsen besluttede på møde den 23. maj 2018 (sag nr. 23-18), der skal fremlægges konkret

Læs mere

Indstilling. Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. marts 2011 Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald

Læs mere

Tilmeldeordning for erhverv på genbrugspladser

Tilmeldeordning for erhverv på genbrugspladser Notat Dato: 20. september 2011 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Tilmeldeordning for erhverv på genbrugspladser Indledende bemærkninger Forligskredsen bag aftalen om ny organisering af affaldssektoren

Læs mere

Indstilling. Erhvervsvirksomheders adgang til genbrugsstationerne. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. AffaldVarme Aarhus

Indstilling. Erhvervsvirksomheders adgang til genbrugsstationerne. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. AffaldVarme Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 23. november 2011 AffaldVarme Aarhus Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Forligskredsen bag den politiske aftale om omorganisering af affaldssektoren

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

2008-01-16. Hillerød Kommune. Erhvervsaffaldsgebyr.

2008-01-16. Hillerød Kommune. Erhvervsaffaldsgebyr. 2008-01-16. Hillerød Kommune. Erhvervsaffaldsgebyr. Resumé: Udtalt, at kommunen har hjemmel i miljøbeskyttelseslovens 48 til at opkræve gebyr for erhvervsaffald, at det ikke er ulovligt at opkræve samme

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Teknisk Udvalg. Referat. Dato: Tirsdag den 29. november Mødetidspunkt: 18:00

Teknisk Udvalg. Referat. Dato: Tirsdag den 29. november Mødetidspunkt: 18:00 Referat Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 18:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), John A. Bilenberg (C), Kemal Bektas (A), Lars Prier (O), Laurids Christensen

Læs mere

Virksomheders adgang til genbrugspladsen. Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Virksomheders adgang til genbrugspladsen. Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt Virksomheders adgang til genbrugspladsen Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt 2 Virksomhedernes adgang til genbrugspladsen Hvornår skal virksomhederne betale for at

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2007 til Næstved Kommune:

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2007 til Næstved Kommune: Statsforvaltningens brev af 18. juli 2007 til Næstved Kommune: 18-07- 2007 TILSYNET Resume og konklusion Statsforvaltningen har modtaget henvendelser fra fire personer, der hver især har gjort gældende,

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Aalborg Forsyning, Renovation - Udvidelse af åbningstid for erhvervsvirksomheder på Genbrugsplads Sundsholmen.

Aalborg Forsyning, Renovation - Udvidelse af åbningstid for erhvervsvirksomheder på Genbrugsplads Sundsholmen. Punkt 1. Aalborg Forsyning, Renovation - Udvidelse af åbningstid for erhvervsvirksomheder på Genbrugsplads Sundsholmen. 2013-657. Forsyningsudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der - som en forsøgsordning

Læs mere

Opstart, udarbejdelse af første plan og iværksættelse af 10 planer

Opstart, udarbejdelse af første plan og iværksættelse af 10 planer Notat Emne: Bilag 1 til byrådsindstilling om Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse af vandtaksten. Den 16. oktober 2006

Læs mere

Charlotte Jakobsen Eriksen - Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011

Charlotte Jakobsen Eriksen - Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011 Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011 Page 1 of 1 Charlotte Jakobsen Eriksen - Orientering om ny aftale om genbrugspladser af d. 1. juli 2011 Fra: "Madsen, Søren R. N."

Læs mere

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140

1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser. Kr./tons (excl. moms) 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140 Gebyrblad 2015 1.1 Gebyr for basisydelsens ydelser Kr./tons (excl. 2015 2014 Genanvendelse 1 Haveaffald 140 140 Forbrændingsegnet affald 2 Småt brændbart 515 560 3 Stort brændbart 615 660 Deponeringsegnet

Læs mere

S A G S B E H A N D L E R : R H S O E

S A G S B E H A N D L E R : R H S O E Statsforvaltningens brev til en borger 24-06- 2010 Du har i et brev af 12. januar 2010 klaget over, at Vejle Kommune bruger renovationsgebyrerne på socialområdet. Din klage var blandt andet bilagt side

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Tirsdag den 4. oktober Mødetidspunkt: 18:00

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Tirsdag den 4. oktober Mødetidspunkt: 18:00 Dagsorden Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 18:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), John A. Bilenberg (C), Kemal Bektas (A), Lars Prier (O), Laurids Christensen

Læs mere

BILAG TEKNIK- OG MILJØUDVALGET TAKSTER I 2016

BILAG TEKNIK- OG MILJØUDVALGET TAKSTER I 2016 TAKSTER I Administration, bolig 1309 af 18/12/2012, Kapitel 8. Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal disse gebyrindtægter dække udgifterne på funktion 1.38.60 Generel administration

Læs mere

TIL GENBRUGSSTATIONEN ERHVERV

TIL GENBRUGSSTATIONEN ERHVERV ADGANG TIL GENBRUGSSTATIONEN ERHVERV VÆLG MELLEM ÅRSKORT ÉNGANGSBILLET Betaling for virksomheders adgang til genbrugsstationer Fra den 1. januar. 2012 gælder der nye regler for virksomheders brug af genbrugsstationer.

Læs mere

Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013. Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder

Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013. Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder Slagelse Kommune Teknik og Miljø 19. februar 2013 Administrationsgrundlag for fritagelse for administrationsgebyr for virksomheder Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven nr. 879 af 26. juni 2010. (Affaldsbekendtgørelsen

Læs mere

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen Miljøstyrelsen joaff@mst.dk Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen KL har modtaget ovennævnte forslag i høring, og vi skal på den baggrund udtale følgende med forbehold for, at vi kan komme

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013

Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013 Ofte stillede spørgsmål om erhvervsaffaldsgebyr 2013 Hvorfor skal jeg betale erhvervsaffaldsgebyr i 2013? Folketinget har besluttet, at alle landets kommuner skal opkræve affaldsgebyrer fra erhvervsvirksomheder

Læs mere

Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed?

Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed? Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed? Morten Therkildsen Peter L. Madsen Reno Djurs I/S Disposition Baggrund for de nye regler Ny ansvarsfordeling i forhold til genanvendeligt

Læs mere

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret KL har modtaget høring af lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse (ophævelse af affaldsadministrationsgebyret) med bekendtgørelser.

Læs mere

Materiel til rækkehus- og etagebebyggelser samt kommunale institutioner

Materiel til rækkehus- og etagebebyggelser samt kommunale institutioner NOTAT Den 14. marts 2019 Maria Kyndi Gravesen (MKG) Godkendt af Bent Sørensen (BSO) Sagsnr. 18-00919 Merbevilling til implementering af ny affaldsordning Baggrund Den 5. maj 2015 vedtog Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 20-06-2012 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget

Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget tilblivelsen heraf og planer herfor Et historisk rids.. Før fase 1 af Ny Organisering Fase 1 affaldsbekendtgørelse 1473 2009 En tilføjelse til Fase 1 politisk

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

Affaldsreguleringen. Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt

Affaldsreguleringen. Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt Affaldsreguleringen Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition 1. Hvem har ansvaret for affaldshåndteringen 1. Hvad har kommunerne ansvaret

Læs mere

Bilag 2. Baggrund for koncept for gebyropkrævning

Bilag 2. Baggrund for koncept for gebyropkrævning Bilag 2 Baggrund for koncept for gebyropkrævning Indledning Bilag 1 Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet beskriver hvordan alle gebyrer på affaldsområdet bliver fastsat. Konceptet er udarbejdet

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

Regulativrevision 2015

Regulativrevision 2015 Regulativrevision 2015 Baggrund Regulativet for husholdningsaffald er senest godkendt med ikrafttræden den 1. januar 2015. Bestyrelsens beslutning om at indstille beholdervasken nødvendiggør imidlertid

Læs mere

Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet

Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet Bilag 1 Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet Indhold Indledning... 1 Husholdningsaffald... 1 Dagrenovation... 2 Restaffald... 2 Madaffald... 2 Dispensationsmulighed for ejendomme som i dag har 14

Læs mere

På Miljø- og Teknikudvalgets møde den 2. december 2015 blev handleplan for øget sortering af husholdningsaffald i Rudersdal Kommune fremlagt.

På Miljø- og Teknikudvalgets møde den 2. december 2015 blev handleplan for øget sortering af husholdningsaffald i Rudersdal Kommune fremlagt. NOTAT Projekt Handleplan for øget sortering af husholdningsaffald Kunde Rudersdal Kommune Notat nr. 2 Dato 215-12-16 Til Fra Kopi til Tanja Ladefoged Dorte Hvid-Jacobsen 1. Klimaeffekt ved øget sortering

Læs mere

Referat Teknik- og miljøudvalget

Referat Teknik- og miljøudvalget Referat Teknik- og miljøudvalget 2014- Mødedato: 25. oktober 2016 Tidspunkt: 13:00 Mødenr.: Sted: Deltagere: M21, Faaborg Indkaldelse Søren Kristensen Hans Jørgensen Claus Jørgen Bendtsen Kristian Nielsen

Læs mere

Vejledning om tilskud til nyttiggørelse af dæk

Vejledning om tilskud til nyttiggørelse af dæk NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-7021-00002 Ref. Sofre Den 1. maj 2012 Vejledning om tilskud til nyttiggørelse af dæk Nyttiggørelse af dæk. Miljø- og energiministeren indgik i 1995 aftale om tilbagetagningsordning

Læs mere

PRISER FOR AFFALD 2016 Alle priser inklusive moms

PRISER FOR AFFALD 2016 Alle priser inklusive moms Langeland Forsyning A/S Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Tlf. 6351 6800 CVR nr. 32565093 Email: post@langeland-forsyning.dk PRISER FOR AFFALD 2016 Alle priser inklusive moms Langeland Affald ApS CVR 32567134

Læs mere

Affaldsgebyrer i 2012 for virksomheder og private i Kolding Kommune i. h. t. affaldsbekendtgørelse nr. 48 af 13. januar 2010

Affaldsgebyrer i 2012 for virksomheder og private i Kolding Kommune i. h. t. affaldsbekendtgørelse nr. 48 af 13. januar 2010 By- og Udviklingsforvaltningen Affaldsgebyrer i 2012 for og private i Kolding Kommune i. h. t. affaldsbekendtgørelse nr. 48 af 13. januar 2010 Renovation, Administration Juni 2011 Affaldsgebyrer for. Forudsætninger:

Læs mere

Ny ordning for virksomheders adgang til MiljøCenter Greve fra 1. januar 2012

Ny ordning for virksomheders adgang til MiljøCenter Greve fra 1. januar 2012 Notat Dato: 6. oktober 2012 Vedrørende: Virksomheders adgang til MiljøCenter Greve fra 1. januar 2012 Notat udarbejdet af: Forvaltningerne i Solrød og Greve Kommune samt Greve Solrød Forsyning Ny ordning

Læs mere

SMOKA er nu under pres fra flere sider, hvilket betyder, at SMOKA er meget sårbar over for ændringer udefra:

SMOKA er nu under pres fra flere sider, hvilket betyder, at SMOKA er meget sårbar over for ændringer udefra: 27. februar 2008 Notat til politisk drøftelse af SMOKA s fremtid og strategi Indstilling SMOKA er som beskrevet nedenfor i en situation, som hverken bestyrelsen, eller SMOKA s administration finder tilfredsstillende

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 6. november 2011 Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse Indstilling Denne indstilling er udarbejdet med udgangspunkt i byrådets beslutning i 2011 om

Læs mere

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus Gebyrdifferentiering - affaldsret Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus 2 Gebyrdifferentiering den juridiske ramme Miljøbeskyttelseslovens 48 Affaldsbekendtgørelsens kapitel 8 Lighedsprincippet

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 09-06-2009 Dato: 20-05-2009 Sag nr.: KB 108 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Formål 2. 2 Lovgrundlag 2. 3 Regulativ-tillæggets område 2. 4 Definitioner 2. 5 Anden indsamling 3

Indholdsfortegnelse. 1 Formål 2. 2 Lovgrundlag 2. 3 Regulativ-tillæggets område 2. 4 Definitioner 2. 5 Anden indsamling 3 Tillæg 2 til Regulativ for Erhvervsaffald indsamling af farligt affald Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1 Formål 2 2 Lovgrundlag 2 3 Regulativ-tillæggets område 2 4 Definitioner 2 5 Anden indsamling 3 6

Læs mere

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab.

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Bilag 9 - Takstfinansieret drift Baggrund Bevillingen Takstfinansieret drift ligger i 2012 under bevillingstypen Efterspørgselsstyrede

Læs mere

REGLER FOR ERHVERVSAFFALD

REGLER FOR ERHVERVSAFFALD REGLER FOR ERHVERVSAFFALD Vejledning til virksomheder Genanvendeligt erhvervsaffald Genanvendeligt erhvervsaffald er for eksempel: pap, papir, plastfolie og flasker/glas fra erhverv. Delvist liberalt marked

Læs mere

Indstilling. Nedsættelse af affaldsgebyrer for erhvervsvirksomheder i 2009. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Nedsættelse af affaldsgebyrer for erhvervsvirksomheder i 2009. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 19. marts Nedsættelse af affaldsgebyrer for erhvervsvirksomheder i Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Det anbefales,

Læs mere

Lone Mikkelsen fuldmægtig

Lone Mikkelsen fuldmægtig X Henvendelse vedrørende betaling af renovationsgebyr Du har anmodet Statsforvaltningen Nordjylland om at tage stilling til, om det er lovligt, at den kommunale myndighed i Vesthimmerland har opkrævet

Læs mere

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1)

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Alle kommuner Jord & Affald J.nr. 7759-00014 Ref. bpc, awd, cfm Den 10. juli 2009 Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Den 28. maj 2009 vedtog Folketinget en ændring

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere

Brugerundersøgelse på Genbrugspladsen i Ø. Tørslev

Brugerundersøgelse på Genbrugspladsen i Ø. Tørslev Brugerundersøgelse på Genbrugspladsen i Ø. Tørslev Målinger er udført fra den 13. 16. juni 2012 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning... 3 2. Metodebeskrivelse... 3 3. Data... 5 4. Konklusion... 5 5. Bilag

Læs mere

Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget

Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget Referat fra ekstraordinært møde Onsdag den 14. december 2011 kl. 16.00 i F 7 Mødet slut kl. 16.30 MØDEDELTAGERE Morten Skovgaard (C) Jens Ross Andersen (V) Jesper Wittenburg

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Vedr. gebyr for erhvervsaffald

Vedr. gebyr for erhvervsaffald 0 9-0 2-2 0 1 1 Vedr. gebyr for erhvervsaffald Ved brev af 30. november 2010 har du rettet henvendelse til Statsforvaltningen Hovedstaden i anledning af, at Frederiksberg Kommune den 26. november 2010

Læs mere

Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8

Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8 Bilag 1: Forslag til takster på affaldsområdet i Administration, bolig fastsættelsen følger Miljøstyrelsens bekendtgørelser, hvorfor taksten Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal

Læs mere

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? 08.02.2016 Side 1 af 10 J.nr. 4.10.1.1 Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang

Læs mere

Referat Kommunalbestyrels

Referat Kommunalbestyrels en 2014-17 Referat Kommunalbestyrels Mødedato: 12. december 2016 Tidspunkt: 17:00 Mødenr.: Sted: Deltagere: Mødesalen i Ringe Indkaldelse Christian Thygesen Hans Jørgensen Anne Møllegaard Mortensen Anne-Merete

Læs mere

NOTAT. De 3 løsningsmodeller for énfamilieboliger, herunder forudsætninger, sammenhænge og afhængigheder m.v.

NOTAT. De 3 løsningsmodeller for énfamilieboliger, herunder forudsætninger, sammenhænge og afhængigheder m.v. NOTAT Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 2. marts 2017 De 3 løsningsmodeller for énfamilieboliger, herunder forudsætninger, sammenhænge og

Læs mere

Den 27. april 2006 Århus Kommune

Den 27. april 2006 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. april 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Revision af Århus Kommunes regulativer for erhvervsaffald og husholdningsaffald

Læs mere

Bilag 1 - drøftelsesindstilling om principper for byggesagsgebyrer. Brugerfinansiering af byggesagsbehandlingen fra 2009 til 2011

Bilag 1 - drøftelsesindstilling om principper for byggesagsgebyrer. Brugerfinansiering af byggesagsbehandlingen fra 2009 til 2011 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byggeri NOTAT 08-03-2012 Bilag 1 - drøftelsesindstilling om principper for byggesagsgebyrer Brugerfinansiering af byggesagsbehandlingen fra 2009

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE. Grundlag for gebyrfastsættelse

BRUGERUNDERSØGELSE. Grundlag for gebyrfastsættelse BRUGERUNDERSØGELSE Grundlag for gebyrfastsættelse Rekvireret af: Fanø Kommune Udfærdiget af: JHN Processor v. Jacob Høg Nyborg og Marie Louise Madsen April-maj 2017 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 2

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr.120, 121, 122, 123, 124 og 125 af 9. januar 2007. (Alm. del). /Tina R. Olsen

Hermed sendes svar på spørgsmål nr.120, 121, 122, 123, 124 og 125 af 9. januar 2007. (Alm. del). /Tina R. Olsen J.nr. j.nr. 07-005333 Dato : 7. februar 2007 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr.120, 121, 122, 123, 124 og 125 af 9. januar 2007. (Alm. del). Kristian Jensen /Tina R. Olsen

Læs mere