Notat. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i 2009.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i 2009."

Transkript

1 Region Syddanmark 18. marts 2008 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Notat Beslutningsgrundlag og afkrydsningsskema til valg af finansieringsmodel og ydelser for kontrakt 2009 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) 1. Indledning og baggrund. Følgende notat er udarbejdet af Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) hørende under Region Syddanmark - med henblik på indgåelse af kontrakt 2009 ml. de fynske kommuner og centret. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i Baggrunden for notatet er CRS s dialogrunde hos kommunerne i efteråret 2007, samt fællesmødet den 5. marts 2008 på Rytterkasernen 17 i Odense mellem de fynske kommuner og centret 1. Notatet indeholder - foruden nærværende afsnit 1 med indledning og baggrund i alt 5 afsnit og 4 bilag. I afsnit 2 beskrives faktuelle forhold omkring CRS. I afsnit 3 beskrives kontrakt 2008 i forhold til valgte finansieringsmodel og ydelser. I Afsnit 4 beskrives de 3 finansieringsmodeller som CRS tilbyder i forhold til kontrakt For en nærmere uddybning henvises til bilag 1, der indeholder en række kontraktelementer omkring fordelingsnøgle, budgetsikkerhed, prisstruktur, grundtakst, målgruppe og visitation, udredning, bevillingskompetence, klientbefordring, ventetidsstandard samt dokumentation, kvalitetsstandarder og information. Og endelig i afsnit 5 fremkommer CRS s med sin anbefaling af finansieringsmodel og begrundelse herfor i forhold til kontrakt Herudover vedlægges et bilag 2 med et afkrydsningsskema med det formål, at de fynske kommuner ved afkrydsning vælger finansieringsmodel i forhold til de forskellige fagområder mv. Skemaet forudsættes behandlet sammen med de kommunale redegørelser og indsendt til Region Syddanmark som et bilag hertil - med kopi af skemaet til CRS. 1 Foruden dialogrunde og fællesmøde er notatet udarbejdet i overensstemmelse med notatet Præmisser for og vurdering af den fremtidige finansiering samt anbefalinger til det videre forløb fra følgegruppen på kommunikations- og hjælpemiddelområdet til Det Administrative Samarbejdsforum i Syddanmark af 6. marts Notatet er udsendt til de fynske kommuner i marts 2007.

2 - 2 - På baggrund heraf vil CRS udarbejde et kontraktudkast 2009 til hver enkelt kommune indeholdende oplysninger om kontraktelementer samt ydelser og pris m.v. Bilag 3 består af et særligt afkrydsningsskema på mobilitetsområdet med mulighed for valg af finansieringsmodel på ydelsesniveau. Bilag 4 relaterer sig til skema 1 i nærværende notat, der indeholder en udvidet dokumentation i forhold til De aktive CPR registrerede brugere i 2007 opdelt på kommune og hovedforanstaltning. 2. Fakta om Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS). Formålet med nærværende afsnit er at vise den komplekse virkelighed CRS og de fynske kommuner står overfor på rehabiliterings- og specialrådgivningsområdet. Hvem er CRS? CRS blev etableret 1. september 2006 ved sammenlægning af Fyns Amts Tale-Høreinstitut, Synsrådgivningen og Hjælpemiddelrådgivningen, og hører i dag under Region Syddanmark. CRS har omkring 100 medarbejdere fordelt på 17 faggrupper, såsom audiologopæder, ergo- og fysioterapeuter, IT-konsulenter, synskonsulenter, optikere, psykolog og en lang række forskellige specialkonsulenter og speciallærere. Hvem er CRS s kunder og samarbejdspartnere? CRS leverer først og fremmest specialundervisning og -rådgivning til borgerne i de fynske kommuner med tale-, høre-, syns- og mobilitetsvanskeligheder. Det sker i henhold til Lov om Specialundervisnings for voksne, Serviceloven og Folkeskoleloven. Herudover varetager centret landsdelsfunktioner for de øvrige centre i Syddanmark, leverandørforpligtigelser til VISO og Odense Universitetshospital, samt undervisnings- og forskningsmæssigt samarbejde med Syddansk Universitet og Social- og Sundhedsskolen i henholdsvis Odense og Middelfart. Disse aktiviteter er naturligvis særskilt finansieret af de respektive institutioner. Hvor mange klienter servicerede CRS i 2007? I 2007 betjente CRS s medarbejdere fynske borgere med vanskeligheder indenfor tale-, høre-, syns- og mobilitetsområdet. I gennemsnit modtog de 2-4 ydelser pr. klient. Svarende til, at CRS i 2007 leverede ca ydelser.

3 - 3 - Skema 1 Aktive CPR registrerede brugere i 2007 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) Tale Høre Mob., ekskl. IKT Træffetidskonnsultation Telefonrådg. og åbent Hus IKT Syn Syn/ IKT Totale klienter Procentfordeling Totale klienter Procentfordeling Befolkn. 1. jan Middelfart kommune Assens kommune Faaborg-Midtfyn kommune Kerteminde kommune Nyborg kommune Odense kommune Svendborg kommune Nordfyns kommune Langeland kommune Ærø kommune I alt Ikke kommunefordelt Skema 1 viser antal Aktive CPR registrerede brugere i 2007 på CRS opdelt i forhold til fagområde og de fynske kommuner. I de sidste to kolonner sammenstilles procentfordelingen for det samlede antal Aktive CPR registrerede brugere i 2007 med befolkningsfordelingen pr. 1. januar Tallene viser, at der i lighed med 2006 stort set er sammenfald mellem de to procentfordelinger. Det vil sige, at der - i lighed med kontrakt er et statistisk grundlag for i kontrakt 2009 at bruge befolkningsfordelingen som fordelingsnøgle. Derved undgås, at kommunebetalingen til CRS varierer fra år til år afhængigt af mindre statistiske variationer. En sammenligning af Aktive CPR registrerede brugere i 2007 med 2006 viser et mindre fald på 4 %. Dette tal dækker imidlertid både over fald og stigninger. Den primære årsag til faldet er færre brugere i den åbne træffetidskonsultation på høreområdet og i åbent hus arrangementerne på mobilitetsområdet. Det kan hænge sammen med en usikkerhed hos brugerne om, hvor de skulle henvende sig efter strukturreformens ikrafttrædelse pr. 1. januar 2007, samt at CRS har skiftet navn fra Fyns Amts tale-høreinstitut, Synsrådgivningen og Hjælpemiddelrådgivningen. Jf. vedlagte bilag 4. Der er dog også tale om et mindre fald på Mobilitet/IKT området (Information Kommunikation Teknologi) og på taleområdet. Faldet på Mobilitet/IKT området kan hænge sammen med, at CRS ikke har haft administrationen (indkøb, udlån og serviceringen) af de særlige IT-baserede kommunikationshjælpemidler i 2007, og faldet på taleområdet skyldes en ændret opgørelsesmetode fra 2006 til På de andre områder i skema 1 er der derimod tale om stigninger fra 2006 til 2007: Høre, Mobilitet, ekskl. IKT, Syn og Syn/IKT. Jf. vedlagte bilag 4. Hvilke ydelser udbyder CRS? Nedenstående figur 1 er en illustration af CRS s ydelser i overskrifter, der dækker over en lang række af mere specialiserede ydelser.

4 - 4 - Figuren viser desuden, at der er en sammenhæng mellem CRS s fagområder på tværs af de forskellige ydelser og målgrupper. Eksempelvis i forhold til døvblinde, men også i forhold til IT baserede kommunikationshjælpemidler, hvor CRS som noget nyt har organiseret sig ved et tværgående team. Figur 1 Illustration af CRS s ydelser på de 5 fagområder.

5 3. Kontrakt 2008 et totalabonnement. 3.1 Valg af ydelser i kontrakt I henhold til kontrakt 2008 har alle 10 fynske kommuner indgået et totalabonnement, inkl. indkøb, udlån og servicering af særlige synshjælpemidler og IT baserede kommunikationshjælpemidler samt klientbefordring. Den eneste kommune, der i henhold til kontrakt 2008 skiller sig lidt ud fra de øvrige er Odense kommune, der ikke har tegnet abonnement på Stammeundervisning for børn i henhold til Folkeskoleloven, idet kommunen igennem de senere år selv har forestået denne undervisning. Det bemærkes, at benævnte fagområde i lighed med de andre fagområder, der gives i henhold til Folkeskoleloven ikke er en forudsætning for at tegne et totalabonnement. Det betyder, at de fynske kommuner med ovennævnte undtagelse - har krydset af som i nedenstående skema 2. Skema 2 Ydelsesskema 2008 Fagområder Totalabonnement (Total entreprise) 2008 Fagområder iht. Lov om Specialundervisning for voksne samt Serviceloven Taleområde/voksne X Høreområdet /voksne X Synsområdet /voksne X Mobilitetsområdet/ børn og voksne X IT-området/børn og voksne X Fagområder iht. Folkeskoleloven Stammeundervisning for børn (minus Odense kommune) (X) Undervisning af børn med mangelfuld sprogtilegnelse X Synskonsulentbistand/børn (folkeskole, specialskole, daginstitution, hjem) X Indkøb, udlån og servicering særlige hjælpemidler samt klientbefordring Særlige synshjælpemidler, inkl. indkøb, udlån og servicering X Særlige IT-baserede kommunikationshjælpemidler, inkl. indkøb og levering X Klientbefordring X Bemærkninger til skema 2, herunder særligt i forhold til opdeling iht. lovområder: På fællesmødet den 5. marts 2008 mellem de fynske kommuner og CRS blev der udtrykt et ønske om, at bl.a. skema 2 blev yderligere opdeling i forhold til Lov om specialundervisning for voksne og Serviceloven. Dette er dog - som sagt på mødet - yderst vanskeligt, og det er CRS konklusion, at det ikke er muligt at opdele fagområderne yderligere i forhold til lovgivningen. Det skyldes, at CRS s ydelser leveres i et komplekst og tværfagligt samspil mellem de forskellige faggrupper og lovområder. Og det giver vanskeligt mening, at sige hvornår der er tale om kompenserende specialundervisning, rådgivning og vejledning i henhold til Lov om specialundervisning for voksne og hvornår der er tale om rådgivning og vejledning i henhold til Serviceloven. Eneste undtagelse som sagt på mødet er Mobilitetsområdet/børn og voksne, der kan siges udelukkende at blive givet i henhold til Serviceloven. For ikke at komplicere skemaerne er det dog valgt at lade fagområdet blive stående i skemaet med nærværende bemærkning.

6 3.2 Prisstruktur i kontrakt I henhold til kontrakt 2008 er de fynske kommuners betaling til CRS i alt 53,982 mio. kr., inkl. overhead, forrentning og afskrivning m.v. Beløbet finansieres ved, at kommunerne undtaget Odense kommune betaler 114,03 kr. pr. indbygger pr. år, inkl. overhead, forrentning og afskrivning m.v. Odense kommune betaler 109,64 kr. pr. indbygger pr. år, inkl. overhead, forrentning og afskrivning m.v., idet kommunen ikke har abonnement på Stammeundervisning for børn. Det bemærkes, at kommunebetalingen til CRS i 2008 er reduceret i forhold til 2007, bl.a. som følge af at alle kommunerne i 2008 har tegnet totalabonnement i 2008 og dermed har opnået 2 % rabat på CRS s kommunebetalte driftsbudget. Svarende til 0,826 mio. kr.(pris- og lønniveau 2008) 2. Rabatten er begrundet i synergi- og stordriftsfordele for CRS, der nærmere uddybes i nedenstående afsnit 4. Kontrakt 2009 tilbud om 3 finansieringsmodeller. Prisstrukturen for kontrakt 2008 fremgår af nedenstående skema 3. I skemaet er taksterne opdelt i forhold til de enkelte fagområder, herunder klientbefordring samt indkøb, udlån og servicering af de særlige synshjælpemidler og de IT baserede kommunikationshjælpemidler. 2 Et totalabonnement i 2008 er i henhold til skema 2 og 3 defineret som de fagområder, der gives i henhold til Lov om specialundervisning for voksne og Serviceloven samt klientbefordring og indkøb, udlån og servicering af de særlige synshjælpemidler og IT baserede kommunikationshjælpemidler.

7 - 7 - Skema 3 Prisstruktur 2008 (pris- og lønniveau 2008), inkl. overhead, forrentning og afskrivning samt 2 % i rabat til kommunerne som konsekvens af valg af totalabonnement. Fagområder Antal indbyggere på Fyn pr. 1. januar 2007 Takst pr. indbygger pr. år Samlet pris 2008 for de fynske kommuner Fagområder iht. Lov om Specialundervisning for voksne samt Serviceloven Taleområdet/voksne Høreområdet/voksne Synsområdet/voksne Mobilitetsområdet/børn og voksne IT-(kommunikations)området/ Børn og voksne Kilde: Danmarks statistik kr. - 18,57 13,74 17,11 7,89 5,94 63,25 Mio kr. - 8,924 6,605 8,223 3,793 2,853 30,398 Fagområder i henhold til Folkeskoleloven (ikke defineret som en del af totalabonnementet) Undervisning af børn med stammen (minus Odense kommune) ,39 1,289 Undervisning af børn med specifikke sprogvanskeligheder ,22 1,547 Synskonsulentbistand til børn (folkeskole, specialskole, daginstitution, hjem) ,90 2,355 Indkøb, udlån og servicering af særlige hjælpemidler og klientbefordring Der bemærkes, at der ikke beregnes overhead m.v. i forhold til abonnement på de særlige hjælpemidler og klientbefordring. Udgifterne hertil holdes budget- og regnskabsmæssigt adskilt fra CRS s øvrige budget. Særlige synshjælpemidler, inkl. indkøb, udlån og servicering ,41 8,369 Særlige IT baserede kommunikationshjælpemidler, inkl. indkøb, udlån og servicering ,15 1,031 Klientbefordring ,36 2,578 Grundtakst (tværgående ledelse, administration, IT og service samt ejendomsudgifter fast ejendom/husleje) Grundtakst ,35 6,415 Bemærkninger til skema 3: På fællesmødet den 5. marts 2008 mellem de fynske kommuner og CRS blev der udtrykt et ønske om, at taksten pr. indbygger pr. år blev yderligere opdelt i forhold til de enkelte fagområder, herunder særligt i forhold til Mobilitetsområdet/børn og voksne. Dette ønske kan alene imødekommes i forhold til prisstrukturen for 2008, idet det ikke er muligt at udregne de endelige takster for kontrakt 2009 før kommunerne har tilkendegivet hvilke ydelser de ønsker at købe i 2009 i forbindelse med de kommende kommunale redegørelser. 4. Kontrakt 2009 tilbud om 3 finansieringsmodeller CRS tilbyder i lighed med de fynske kommuner 3 forskellige finansieringsmodeller med hensyn til indgåelse af kontrakt 2009.

8 - 8 - De er kort beskrevet i det følgende. For en nærmere uddybning af de enkelte kontraktelementer henvises til bilag 1. Totalabonnement (totalentreprise): CRS tilbyder en kontrakt 2009 lig den for med mulighed for rabat på 2 % i forhold til den oprindelige kommunebetaling i 2007, ekskl. overhead, forrentning og afskrivning. Svarende til 0,826 mio. kr. (pris- og lønniveau 2008) i samlet besparelse for de fynske kommuner. Rabatten forudsætter et totalabonnement (totalentreprise), der i henhold bilag 2 indbefatter de fagområder, der gives i henhold til Lov om specialundervisning for voksne og Serviceloven samt klientbefordring og indkøb, udlån og servicering af de særlige synshjælpemidler og IT baserede kommunikationshjælpemidler. Derimod forudsætter rabatten ikke abonnement på undervisning af børn i henhold til folkeskoleloven. Rabatten er begrundet i synergi- og stordriftsfordele for CRS. Det gælder i forhold til klientbefordringen, hvor det er helt afgørende for en effektiv ressourceudnyttelse og en ordentlig og sammenhængende service overfor klienterne, at befordringen sker på grundlag af én vognmandsaftale ved CRS og ikke op til 10 forskellige ved kommunerne. Men også i forhold til indkøb, udlån og servicering af de særlige synshjælpemidler og de IT-baserede kommunikationshjælpemidler er det afgørende at kunne tilbyde klienterne et ordentligt og sammenhængende forløb med afprøvning, rådgivning og undervisning i de nævnte hjælpemidler uden at klienten skal forholde sig til andre end CRS. Det bemærkes i øvrigt, at der ikke betales overhead m.v. i forhold abonnement på de særlige hjælpemidler samt klientbefordring. I forhold til fællesmødet den 5. marts 2008 mellem de fynske kommuner og CRS blev der udtrykt et ønske om en række gode argumenter for, at kommunerne skal vælge Mobilitetsområdet/børn og voksne. Ud over, at kommunen mister sin rabat på 1-2 % på det samlede abonnement kan der peges på, at kommunen mister en uvildig og fagligt velfunderet specialrådgivning, der kan ses som et supplement til kommunens egne fagfolk. En art second opinion i de specielle og komplicerede sager, der ofte handler om bevilling af dyre hjælpemidler. Herudover kan der peges på, at kommunen dels får budgetsikkerhed ved et abonnement, der kan betragtes som en forsikring imod meget dyre og tidskrævende konsulentsager, og dels får en forsyningssikkerhed i perioder med spidsbelastninger. Enten som følge af ekstraordinær efterspørgsel fra borgernes side eller som følge af at kommunens specialister skifter job, er udsat for længerevarende sygdom eller skal have orlov og derfor i alle tilfælde skal erstattes af nye og måske knap så erfarne fagfolk. Til Mobilitetsområdet/børn og voksne er der knyttet 9-10 fagpersoner, der hver dækker mindst to af følgende specialer: Specielle og komplicerede hjælpemiddelsager til børn og voksne, siddestillingsanalyse, valg og indretning af biler til børn og voksne, boligindretning, specialtilpasning af hjælpemidler ved egen tekniker, samt en række tværgående ydelser i form af Hotline, åbent hus med adgang til 600 m2 bolig- og hjælpemiddeludstilling, vidensopsamling og -formidling og endelig men ikke mindst legeteket med vejledning, rådgivning og udlån af speciallegetøj til småbørn i alderen 0-7 år.

9 - 9 - Delabonnement (fagentreprise): Alternativt til et totalabonnement tilbyder CRS i 2009 delabonnementer i forhold til de forskellige fagområder (fagentreprise) med en rabatmulighed på 1 % i forhold til det enkelte fagområde. Betaling efter regning (takst/timepris): Endelig tilbyder CRS i 2009 også betaling efter regning beregnet ud fra en takst eller en timepris. Ved valg af sidstnævnte finansieringsmodel må kommunerne påregne ekstraudgifter til administration og regningshåndtering hos CRS på skønsmæssigt 2-4 mio. kr. årligt ved et uændret træk på CRS s ydelser 3. Beløbet svarer til omkring 4-7 % af CRS s kommunebetalte 2008 budget, ekskl. overhead, forrentning og afskrivning m.v. Hertil kommer etableringsomkostninger ved indkøring det første år, samt eventuelle ekstra udgifter hos kommunerne til opbygning af en fagligt funderet visitation og regningskontrol. 5. CRS s anbefaling af finansieringsmodel og begrundelse herfor. CRS anbefaler, at de fynske kommuner i lighed med indgår et totalabonnement i forhold til kontrakt Som nævnt ovenfor betragtes undervisning for børn iht. Folkeskoleloven som en særskilt ydelse, som kommunerne kan vælge til eller fra. Ved et totalabonnement opnår kommunerne ikke blot en forsynings- og budgetsikkerhed, men også rabat på 0,826 mio. kr. pr. år og besparelser i forhold til betaling efter regning til CRS på omkring 2-4 mio. kr. årligt plus etableringsomkostninger det første år. I alt svarende til 6-10 kr. i årlige ekstraudgifter pr. indbygger plus etableringsomkostninger det første år. Hertil kommer eventuelt sparede ekstraudgifter til opbygning af en fagligt funderet visitation og regningskontrol hos kommunerne. For borgernes vedkommende kan der peges på, at et totalabonnement giver centret mulighed for at yde borgerne et sammenhængende tilbud ud fra princippet om en dør alle tilbud på et område kendetegnet ved et ofte komplekst og tværfagligt samspil mellem forskellige faggrupper og lovområder. Herunder en god og borgervenlig service i forhold til visitation, klientbefordring og ventetidsstandard på en måned. Og endelig kan der peges på, at et totalabonnement giver tryghed for personalet og dermed bedre mulighed for CRS til at rekruttere og fastholde efterspurgte specialister, som det for nogles vedkommende tager op til 10 år at efteruddanne og oplære. Et forhold, der har stor betydning i forhold til det igangværende generationsskifte. Samtidig giver det centret de bedste rammebetingelser for at fortsætte og udbygge sin leverandørforpligtigelse og samarbejde med VISO og Odense Universitetshospital samt Syddansk Universitet og Social- og Sundhedsskolerne i henholdsvis Odense og Middelfart. I forhold til mobilitetsområdet kan der desuden gøres opmærksom på, at det ikke blot er de direkte klientrelaterede ydelser, der bortfalder ved ikke at tegne abonnement på mobilitetsområdet. Det er også en række tværgående ydelser og forpligtigelser, der bl.a. omfatter legeteket med vejledning, 3 Kilde: CRS s skønsmæssige beregninger foretaget på baggrund af metodedrøftelse med Kommunernes Revision i Odense. I beregningen indgår bl.a. ekstraudgifter til tids- og ydelsesregistrering hos fagpersonalet i CRS samt administrations- og IT- udgifter.

10 rådgivning og udlån af legetøj til børn med særlige behov i alderen 0-7 år, Hotline i form af rådgivning pr. telefon og mail, Åbent Hus med adgang til ca. 600 m 2 bolig- og hjælpemiddeludstilling, ERFA-møder/samarbejdsmøder/netværksmøder, kurser og temadage. Jf. i den forbindelse ovenstående afsnit 4, side 8, under Totalabonnement (totalentreprise).

11 Bilag Kontraktelementer til aftale 2009 ml. de fynske kommuner og CRS Kontraktelementer Efter regning (Takst/timepris) Delabonnement (Fagentreprise) Totalabonnement (Total entreprise) Fordelingsnøgle Budgetsikkerhed Prisstruktur Det bemærkes, at CRS i 2007 havde klienter, der i gennemsnit fik 2-4 ydelser pr. klient. Svarende til, at CRS i 2007 leverede ca ydelser. Afhængigt af hvordan administration og regningshåndteringen organiseres kan de samlede ekstraudgifter for CRS skønsmæssigt anslås til 2-4 mio. kr. pr. år, såfremt betalingen udelukkende kommer til at ske efter regning beregnet ud fra takster og timepriser. Svarende til ekstraudgifter på 4-7 %. Kilde: CRS s skønsmæssige beregninger foretaget på baggrund af metodedrøftelse med Kommunernes Revision i Odense. I beregningen indgår bl.a. ekstraudgifter til tids- og ydelsesregistrering hos fagpersonalet i CRS samt administrations- og IT- udgifter. Hertil kommer ekstra udgifter hos kommunerne til opbygning af fagligt funderet visitation og regningskontrol. Grundtakst Forbrugsafhængig på de områder hvor der betales efter regning. Grundtakst fordeles efter antal indbyggere. Nej, ikke indenfor de fagområder hvor kommunen vælger at betale efter regning. Vejledende takster: Beregnet iht. de gennemsnitlige omkostninger ift. kommunebetalingerne 2008 plus administrationsgebyr og eventuelt risikotillæg. Risikotillægget er begrundet i en antagelse om, at CRS alene modtager de mest ressourcekrævende klienter, mens kommunen tager sig af de mindre ressourcekrævende. Risikotillægget tilbagebetales ved regnskabsafslutning i forhold til kommunens forbrugsprocent, dvs. at har kommunen et uændret forbrug i 2009 i forhold til 2007 refunderes risikotillægget fuldt ud. Timepris: kr. - afhængig af ydelsens art og omfang. Ja, beregnet ud fra CRS s faste udgifter til tværgående ledelse, administration og service, husleje, forsikringer og forbrugsafgifter m.v. på skønsmæssigt % af CRS s budget i Delabonnement og tilslutningsafgift fordeles efter antal indbyggere. Ja, indenfor de fagområder hvor kommunen tegner abonnement. Minus 1 % på det enkelte fagområde ift. kommunebetaling 2008, ekskl. overhead og afskrivning m.v., under forudsætning af, at der i forhold til Synsområdet tegnes abonnement på indkøb, udlån og servicering af de særlige synshjælpemidler, og at der i forhold til taleundervisning og IT-området tegnes abonnement på indkøb, udlån og servicering på de særlige IT baserede hjælpemidler. Desuden forudsættes det, at der tegnes abonnement på klientbefordringen. Rabatten er begrundet i synergifordele. Tegnes, der ikke abonnement på indkøb, udlån og servicering af de særlige hjælpemidler samt klientbefordring leveres de enkelte fagområder budgetneutralt ift. kommunebetaling Det bemærkes, at der ikke betales overhead m.v. i forhold til abonnement på de særlige hjælpemidler samt klientbefordring. Ja, beregnet ud fra CRS s faste udgifter til tværgående ledelse, administration og service, husleje, forsikringer og forbrugsafgifter m.v. på skønsmæssigt % af CRS s budget i Totalabonnement, inkl. tilslutningsafgift fordeles efter antal indbyggere. Ja. Minus 2 % ift. kommunebetaling 2008, ekskl. overhead og afskrivning m.v., under forudsætning af, at der tegnes abonnement på alle fagområder iht. Lov om voksenspecialundervisning og Serviceloven samt indkøb, udlån og servicering af de særlige synshjælpemidler, IT baserede hjælpemidler og klientbefordring. Dvs. at rabatten ikke er betinget af, at der tegnes abonnement på undervisning af børn i henhold til Folkeskoleloven. Rabatten er begrundet i synergi- og stordriftsfordele. Det bemærkes, at der ikke betales overhead m.v. i forhold til abonnement på de særlige hjælpemidler samt klientbefordring. Ja, beregnet ud fra CRS s faste udgifter til tværgående ledelse, administration og service, husleje, forsikringer og forbrugsafgifter m.v. på skønsmæssigt % af CRS s budget i 2008.

12 Målgruppe og visitation Voksne med tale-, høre og synsvanskeligheder: Al henvendelse fra borgerens side sker som udgangspunkt hos kommunen, der kan henvise til CRS med henblik på udredning til senere kommunal visitation til foranstaltning hos CRS. Voksne med tale-, høre og synsvanskeligheder: I henhold til 7 i Bekendtgørelse om specialundervisning for voksne (BEK nr. 378 af 28/ ) henlægger kommunen sine beføjelser vedrørende henvisning, herunder visitation og optagelse, af personer med tale-, høre- og synsvanskeligheder til CRS Voksne med tale-, høre og synsvanskeligheder: I henhold til 7 i Bekendtgørelse om specialundervisning for voksne (BEK nr. 378 af 28/ ) henlægger kommunen sine beføjelser vedrørende henvisning, herunder visitation og optagelse, af personer med tale-, høre- og synsvanskeligheder til CRS Børn med stammen: Småbørn og skolebørn med stammen henvises af kommunen via Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved anvendelse af centrets henvisningsskema. Børn med stammen: Småbørn og skolebørn med stammen henvises af kommunen via Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved anvendelse af centrets henvisningsskema. Børn med stammen: Småbørn og skolebørn med stammen henvises af kommunen via Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved anvendelse af centrets henvisningsskema. Børn med specifikke sprogvanskeligheder: Målgruppen er småbørn med svære specifikke sprogvanskeligheder som primær funktionsnedsættelse. Børnene henvises af kommunen via Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved anvendelse af centrets henvisningsskema. Børn med specifikke sprogvanskeligheder: Målgruppen er småbørn med svære specifikke sprogvanskeligheder som primær funktionsnedsættelse. Børnene henvises af kommunen via Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved anvendelse af centrets henvisningsskema. Børn med specifikke sprogvanskeligheder: Målgruppen er småbørn med svære specifikke sprogvanskeligheder som primær funktionsnedsættelse. Børnene henvises af kommunen via Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved anvendelse af centrets henvisningsskema. Synskonsulentbistand til børn: Synskonsulentbistand ydes til børn med synsstyrke (visus) på 0,3 eller synsfelt under 20 grader (begge dele målt med brug af optimal optik). Synskonsulentbistand til børn: Synskonsulentbistand ydes til børn med synsstyrke (visus) på 0,3 eller synsfelt under 20 grader (begge dele målt med brug af optimal optik). Synskonsulentbistand til børn: Synskonsulentbistand ydes til børn med synsstyrke (visus) på 0,3 eller synsfelt under 20 grader (begge dele målt med brug af optimal optik). Henvisning til CRS om synskonsulentbistand til børn kan ske fra de personer, der har mistanke om nedsat syn (f.eks. forældre, sundhedsplejersker, sagsbehandlere, pædagoger, lærere, skolepsykologer, øjenlæger, optikere). Henvisning til CRS om synskonsulentbistand til børn kan ske fra de personer, der har mistanke om nedsat syn (f.eks. forældre, sundhedsplejersker, sagsbehandlere, pædagoger, lærere, skolepsykologer, øjenlæger, optikere). Henvisning til CRS om synskonsulentbistand til børn kan ske fra de personer, der har mistanke om nedsat syn (f.eks. forældre, sundhedsplejersker, sagsbehandlere, pædagoger, lærere, skolepsykologer, øjenlæger, optikere). Ved enhver henvendelse foretager CRS en udredning, herunder indhentning af øjenlægeoplysninger. Herefter tages stilling til, om barnet opfylder betingelserne for synskonsulentbistand. Ved enhver henvendelse foretager CRS en udredning, herunder indhentning af øjenlægeoplysninger. Herefter tages stilling til, om barnet opfylder betingelserne for synskonsulentbistand. Ved enhver henvendelse foretager CRS en udredning, herunder indhentning af øjenlægeoplysninger. Herefter tages stilling til, om barnet opfylder betingelserne for synskonsulentbistand. Synskonsulentfunktionen Synskonsulentfunktionen Synskonsulentfunktionen

13 ydes i henhold til Folkeskoleloven og Serviceloven: ydes i henhold til Folkeskoleloven og Serviceloven: ydes i henhold til Folkeskoleloven og Serviceloven: -Folkeskoleloven (LBK nr af 30/11/2006), 20, stk. 2 og 21og 12. -Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand (BEK nr af 15/12/2005), 2, pkt. 1 og 2. -Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen (BEK nr. 356 af 24/4/2006), 2, stk 1 og 2 og 3. -Serviceloven 11 -Folkeskoleloven (LBK nr af 30/11/2006), 20, stk. 2 og 21og 12. -Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand (BEK nr af 15/12/2005), 2, pkt. 1 og 2. -Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen (BEK nr. 356 af 24/4/2006), 2, stk 1 og 2 og 3. -Serviceloven 11 -Folkeskoleloven (LBK nr af 30/11/2006), 20, stk. 2 og 21og 12. -Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand (BEK nr af 15/12/2005), 2, pkt. 1 og 2. -Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen (BEK nr. 356 af 24/4/2006), 2, stk 1 og 2 og 3. -Serviceloven 11 Udredning Bevillingskompetence ift. særlige synshjælpemidler og IT-baserede kommunikationshjælpemidler Målgruppe og klientbefordring Ventetidsstandard Dokumentation, kvalitetsstandarder og information Personer med mobilitetsvanskeligheder: I forhold til personer med mobilitetsvanskeligheder henviser kommunen til CRS i henhold til Servicelovens , og ved anvendelse af centrets henvisningsskemaer. Udredning købes som en Personer med mobilitetsvanskeligheder: I forhold til personer med mobilitetsvanskeligheder henviser kommunen til CRS i henhold til Servicelovens , og ved anvendelse af centrets henvisningsskemaer. Inkluderet i prisen. Personer med mobilitetsvanskeligheder: I forhold til personer med mobilitetsvanskeligheder henviser kommunen til CRS i henhold til Servicelovens , og ved anvendelse af centrets henvisningsskemaer. Inkluderet i prisen. særskilt ydelse hos CRS. CRS har i februar 2008 haft et fællesmøde med de fynske kommuner med henblik på bl.a. drøftelse af bevillingskompetencen af de særlige IT-baserede kommunikationshjælpemidler. I forlængelse heraf planlægger CRS at udarbejde et procedurenotat i samarbejde med kommunerne. Ikke blot i forhold til de IT-baserede kommunikationshjælpemidler, men også i forhold til de særlige synshjælpemidler. Formålet er at beskrive en procedure, der på den ene side kan sikre at kommunerne formelt kan varetage sin bevillingskompetence, og på den anden side kan sikre at CRS kan varetage administrationen heraf med indkøb, udlån og servicering på en effektiv og enkel måde til gavn for alle parter herunder ikke mindst brugerne. Kommunen varetager selv befordringsforpligtigelsen, og er i den forbindelse forpligtet til at sikre at klienten har mulighed for at møde rettidigt hos CRS. Sker det ikke har CRS mulighed for at få dækket sine udgifter hos kommunen for klientens eventuelle udeblivelse. Nej, ikke indenfor de fagområder hvor kommunen betaler efter regning, men der gives oplysning om eventuelle ventelister i forbindelse med udredning og visitation. - Opstart af nyt fælles klientregistrerings-system i CRS varetager kommunens befordringsforpligtelse for de målgrupper, der er omfattet af en abonnementsordning undtagen personer med mobilitetsvanskeligheder. Befordringsforpligtigelsen sker i henhold til gældende lovgivning. Ja, fra 2008 kan CRS tilbyde en ventetidsstandard på én måned på de områder, hvor der tegnes abonnement. - Opstart af nyt fælles klientregistrerings-system i CRS varetager kommunens befordringsforpligtelse for de ovennævnte målgrupper undtagen personer med mobilitetsvanskeligheder. Befordringsforpligtigelsen sker i henhold til gældende lovgivning. Ja, fra 2008 kan CRS tilbyde en ventetidsstandard på én måned. - Opstart af nyt fælles klientregistrerings-system i 2008.

14 - Udarbejdelse af nyt ydelseskatalog 2009, herunder udarbejdelse af kvalitets- og servicemål. - Indførelse af ICF for hele CRS. - Statistisk kvartalsopgørelse. - Nyhedsbrev udgivet kvartalsvis. - Et årligt fællesmøde ml. kommunerne og CRS. - Udarbejdelse af skriftligt beslutningsgrundlag forud for de kommunale redegørelser - Udarbejdelser af individuelle kontrakter med den enkelte kommune. - Dialogmøder med den enkelte kommune. - Udarbejdelse af årsrapport Udarbejdelse af nyt ydelseskatalog 2009, herunder udarbejdelse af kvalitets- og servicemål. - Indførelse af ICF for hele CRS. - Statistisk kvartalsopgørelse. - Nyhedsbrev udgivet kvartalsvis. - Et årligt fællesmøde ml. kommunerne og CRS. - Udarbejdelse af skriftligt beslutningsgrundlag forud for de kommunale redegørelser - Udarbejdelser af individuelle kontrakter med den enkelte kommune. - Dialogmøder med den enkelte kommune. - Udarbejdelse af årsrapport - Udarbejdelse af nyt ydelseskatalog 2009, herunder udarbejdelse af kvalitets- og servicemål. - Indførelse af ICF for hele CRS. - Statistisk kvartalsopgørelse. - Nyhedsbrev udgivet kvartalsvis. - Et årligt fællesmøde ml. kommunerne og CRS. - Udarbejdelse af skriftligt beslutningsgrundlag forud for de kommunale redegørelser - Udarbejdelser af individuelle kontrakter med den enkelte kommune. - Dialogmøder med den enkelte kommune. - Udarbejdelse af årsrapport Formateret: Punktopstilling Formateret: Punktopstilling Formateret: Punktopstilling

15 Bilag Afkrydsningsskema til de fynske kommunale redegørelser i forhold til Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS). Formålet med afkrydsningsskemaet er, at de fynske kommuner ved afkrydsning vælger finansieringsmodel i forhold til de forskellige ydelser som CRS udbyder i Skemaet forudsættes behandlet sammen med de kommunale redegørelser og indsendt til Region Syddanmark som et bilag hertil - med kopi af skemaet til CRS. På baggrund heraf vil CRS udarbejde et egentligt kontraktudkast 2009 til hver enkelt kommune indeholdende oplysninger om kontraktelementer samt ydelser og pris m.v. Fagområder Efter regning (Takst/timepris) Delabonnement (Fagentreprise) Totalabonnement (Total entreprise) Fagområder iht. Lov om Specialundervisning for voksne samt Serviceloven: Taleområdet/voksne Høreområdet/voksne Synsområdet/voksne Mobilitetsområdet /børn og voksne. Jf. bilag 3 til valg af delabonnement IT-området/børn og voksne Fagområder iht. Folkeskoleloven (ikke defineret som en del af totalabonnementet): Stammeundervisning for børn Undervisning af børn med mangelfuld sprogtilegnelse Synskonsulent-bistand (folkeskole, specialskole, daginstitution, hjem) Indkøb, udlån og servicering af særlige hjælpemidler samt klientbefordring Det bemærkes, at der ikke betales overhead m.v. i forhold til abonnement på de særlige hjælpemidler og klientbefordring. Særlige synshjælpemidler, inkl. indkøb, udlån og servicering Særlige IT-baserede kommunikationshjælpemidler, inkl. indkøb, udlån og servicering Klientbefordring

16 Bilag 3 Afkrydsningsskema i forhold til mobilitetsområdet 2009 Efter regning/takst Delabonnement (takst pr. indbygger) Klientregistrerede ydelser (konsulentsager) kan både betales efter regning/takst og ved et delabonnement Specialrådgivning i specielle og komplicerede hjælpemiddelsager til voksne Specialrådgivning vedr. specielle og komplicerede hjælpemiddelsager til børn Siddestillingsanalyser Valg og indretning af biler Specialrådgivning vedr. boligindretning Teknisk bistand til specialtilpasning af hjælpemidler Tværgående ydelser kun ved delabonnement, dvs. betaling pr. indbygger. Hotline (rådgivning pr. telefon og mail) Åbent hus ift. bolig- og hjælpemiddeludstillingen Vidensformidling o Erfa-grupper / samarbejdsmøder / netværksgrupper o Kurser, temadage og firmaproduktdage o Orientering og rundvisning o Undervisning af studerende o Undervisning ude af huset o Fagligt baseret nyhedsbrev til kommunerne Legeteket

Notat. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i 2010.

Notat. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i 2010. Region Syddanmark 13. marts 2009 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Notat Beslutningsgrundlag og afkrydsningsskema til valg af finansieringsmodel og ydelser for kontrakt 2010 mellem de fynske

Læs mere

Notat. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i 2010.

Notat. Formålet er at give de fynske kommuner et beslutningsgrundlag med hensyn til valg af finansieringsmodel og ydelser fra centret i 2010. Region Syddanmark 13. marts 2009 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Notat Beslutningsgrundlag og afkrydsningsskema til valg af finansieringsmodel og ydelser for kontrakt 2010 mellem de fynske

Læs mere

Kontrakt Specialundervisning og specialrådgivning m.v. til personer med tale-, høre-, syns- og mobilitetsvanskeligheder

Kontrakt Specialundervisning og specialrådgivning m.v. til personer med tale-, høre-, syns- og mobilitetsvanskeligheder Region Syddanmark 05. oktober 2012 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Rytterkasernen 17, 5000 Odense C. Kontrakt 2013 Specialundervisning og specialrådgivning m.v. til personer med tale-, høre-,

Læs mere

Udkast til kontrakt 2009. Specialundervisning og specialrådgivning m.v. til personer med tale-, høre-, syns- og mobilitetsvanskeligheder

Udkast til kontrakt 2009. Specialundervisning og specialrådgivning m.v. til personer med tale-, høre-, syns- og mobilitetsvanskeligheder Region Syddanmark 8. september 2008 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Rytterkasernen 17, 5000 Odense C. Udkast til kontrakt 2009 Specialundervisning og specialrådgivning m.v. til personer

Læs mere

Notat vedrørende kontrakt 2013 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS)

Notat vedrørende kontrakt 2013 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) Region Syddanmark 27. april 2012 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Notat vedrørende kontrakt 2013 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) 1. Indledning.

Læs mere

Region Syddanmark 21. maj 2013. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi. 1. Indledning.

Region Syddanmark 21. maj 2013. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi. 1. Indledning. Region Syddanmark 21. maj 2013 Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Nyt notat vedrørende kontrakt 2014 mellem de fynske kommuner og Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi/Center for Rehabilitering

Læs mere

Beslutningsgrundlag kontrakt 2012 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS)

Beslutningsgrundlag kontrakt 2012 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) Region Syddanmark 22. marts 2011 Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Beslutningsgrundlag kontrakt 2012 mellem de fynske kommuner og Center for Rehabilitering og Specialrådgivning (CRS) 1. Indledning.

Læs mere

Region Syddanmark 1. maj 2013. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi. 1. Indledning.

Region Syddanmark 1. maj 2013. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi. 1. Indledning. Region Syddanmark 1. maj 2013 Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Notat vedrørende kontrakt 2014 mellem de fynske kommuner og Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi/Center for Rehabilitering

Læs mere

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi CRS Mobilitet Heden 7 5000 Odense C Telefon: 6611 0233 Fax. 6311 4718 E-Mail: mobilitet.fyn@soc.regionssyddanmark.dk Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets

Læs mere

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Mobilitet & IKT - ergoterapi

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Mobilitet & IKT - ergoterapi Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning Mobilitet & IKT - ergoterapi Antal pladser pr. semestre 1 plads i modul 1 1 plads i modul 3 1 plads i modul 12 ORGANISATIONEN Center

Læs mere

BAGGRUNDSNOTAT. Vurdering af hjemtagelse af tilbud fra Center for rehabilitering og specialrådgivning (CRS) Sidst revideret 20-02-2015

BAGGRUNDSNOTAT. Vurdering af hjemtagelse af tilbud fra Center for rehabilitering og specialrådgivning (CRS) Sidst revideret 20-02-2015 Sidst revideret 20-02-2015 Svendborg Kommune Social og Sundhed Myndighedsafdelingen Svinget 14 5700 Svendborg Telefon: 62 23 30 00 socmyn@svendborg.dk www.svendborg.dk BAGGRUNDSNOTAT Vurdering af hjemtagelse

Læs mere

Information. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV/CRS) Tale - Høre - Syn - Mobilitet

Information. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV/CRS) Tale - Høre - Syn - Mobilitet Information Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV/CRS) Tale - Høre - Syn - Mobilitet Marts 2014 Center for kommunikation og Velfærdsteknologi, afd. CRS yder specialundervisning og specialpædagogisk

Læs mere

Funktionsnedsættelser og erhverv

Funktionsnedsættelser og erhverv Specialrådgivning erhverv Specialrådgivning om kompensation på arbejdspladsen CKHM er et regionalt videns og kompetencecenter for borgere med nedsat funktionsevne samt fagpersoner i kommunerne og på regionens

Læs mere

Servicedeklaration for Tale, Høre, Syn, Mobilitet og IKT

Servicedeklaration for Tale, Høre, Syn, Mobilitet og IKT Servicedeklaration for Tale, Høre, Syn, Mobilitet og IKT Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Kontaktoplysninger Heden 11, 5000 Odense C. Tlf. 99443400 Centerchef: Steen Friis E-mail: Steen.Friis@rsyd.dk

Læs mere

Udkast til. Rammeaftale 2008. - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark

Udkast til. Rammeaftale 2008. - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark Udkast til Rammeaftale 2008 - vedrørende specialundervisningsområdet i Syddanmark 25. juli 2007 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDLEDNING 2 KOMMUNALE REDEGØRELSER 3 FREDERICIASKOLEN 4 NYBORGSKOLEN

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 28 TORSDAG DEN 16. APRIL 2009, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, GÆSTEKANTINEN Social- og Sundhedsudvalget 16. april 2009 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

Tilbud til børn med synsnedsættelser

Tilbud til børn med synsnedsættelser Kommunikationscentret Tilbud til børn med synsnedsættelser 1 2 Denne pjece er til dig, som er forælder til et barn med synshandicap. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn.

Kvalitetsstandard. Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn. Kvalitetsstandard Område Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn. Ydelsens lovgrundlag Sundhedsloven Forebyggende sundhedsydelser til børn og unge. 120.

Læs mere

SYN. Førskolebørn, skolebørn og unge i ungdomsuddannelserne, Forældre, andre pårørende samt personale i dag og døgninstitutioner, skole mv.

SYN. Førskolebørn, skolebørn og unge i ungdomsuddannelserne, Forældre, andre pårørende samt personale i dag og døgninstitutioner, skole mv. 1 Denne pjece er til dig, som er forælder til et barn med synshandicap. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn. Hvem er vi? På Kommunikationscentret møder

Læs mere

Taleområdet ekskl. T23, T24 og T25. 1.597.933 kr.

Taleområdet ekskl. T23, T24 og T25. 1.597.933 kr. Oplæg til Socialudvalget den 2. april 2014 Forslag om, at Job og Aktiv udbyder Tale- Høreydelser til voksne fra 1. januar 2015. Tale- og Høreområdet er en del af den pakke, som FMK køber hos CRS-Odense.

Læs mere

Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen

Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen BEK nr 356 af 24/04/2006 (Gældende) LBK Nr. 393 af 26/05/2005 Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3

Læs mere

Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet. Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune

Udfyldt af Assens Kommune Nuværende entreprenørområde Kort beskrivelse af tilbud Forventet omfang af tilbuddet. Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Udfyldt af Assens Kommune Udfyldt af Faaborg-Midtfyn Kommune Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder og botilbud. Godkendelse og tilsyn med private opholdssteder for børn og unge og botilbud for

Læs mere

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012 Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2012 Indholdsfortegnelse 1. Opsummering af analysens konklusioner... 2 2. særforanstaltninger og enkeltmandprojekter fordelt

Læs mere

Forældre til børn og unge med handicap - vi hjælper jer på vej

Forældre til børn og unge med handicap - vi hjælper jer på vej Forældre til børn og unge med handicap - vi hjælper jer på vej Kære forældre Det kan tage tid at få overblik over det nye liv, der melder sig, når man bliver forældre til et barn med handicap. I vil som

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune KVALITETSSTANDARD Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune Opdateret 6. juni 2014 PPR 12/11813 *41810 Kvalitetsstandard for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune Formålet med

Læs mere

De to landsdækkende og landsdelsdækkende skoler; Fredericiakolen og Nyborgskolen, som begge fra 1. januar 2007 drives af regionen.

De to landsdækkende og landsdelsdækkende skoler; Fredericiakolen og Nyborgskolen, som begge fra 1. januar 2007 drives af regionen. Bilag 3 1. Rammeaftale 2007 vedrørende specialundervisning i Syddanmark Denne rammeaftale vedrørende specialundervisningstilbud indgår som bilag til rammeaftale 2007 på det sociale og socialpsykiatriske

Læs mere

Servicedeklaration for Tale, Høre, Syn, Mobilitet og IKT

Servicedeklaration for Tale, Høre, Syn, Mobilitet og IKT Servicedeklaration for Tale, Høre, Syn, Mobilitet og IKT Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Kontaktoplysninger Heden 11, 5000 Odense C. Tlf. 99443400 Centerchef: Steen Friis E-mail: Steen.Friis@rsyd.dk

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud

Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud Ankestyrelsens udtalelse til en organisation 2 0 1 4-1 7 2 5 7 8 Dato: 07-06-2017 Henvendelse vedrørende Ringsted Kommune opkrævning af betaling for taleundervisning for børn i private dagtilbud A nu B

Læs mere

Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009

Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009 Grafisk Service 3600-08-079f. Fotos: Marianne Castmar-Jensen og Kirsten Forum Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009 Børn og Unge Centret, Rehabilitering Randers,

Læs mere

Synscentralen Vordingborg

Synscentralen Vordingborg Synscentralen Vordingborg Januar 2014 Servicedeklaration: Synscentralen er et tilbud til alle blinde og svagsynede borgere i kommunerne Faxe, Guldborgsund, Lolland, Næstved og Vordingborg. Synscentralen

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning og specialundervisning af børn med erhvervet hjerneskade Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere

Læs mere

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011

Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011 Enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark i 2010 og 2011 Indhold 1. Udviklingen i enkeltmandsprojekter og særforanstaltninger under rammeaftalen i Syddanmark fra 2010

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet,

Læs mere

Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. specialundervisningsområdet 2010. for tilbud omfattet af rammeaftalen. Jammerbugt Kommune

Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. specialundervisningsområdet 2010. for tilbud omfattet af rammeaftalen. Jammerbugt Kommune Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. specialundervisningsområdet 2010 for tilbud omfattet af rammeaftalen Jammerbugt Kommune Indledning Denne skabelon omfatter kommunernes forventninger

Læs mere

ViSP. Næstved d. 29. april 2015

ViSP. Næstved d. 29. april 2015 ViSP Næstved d. 29. april 2015 Dagsorden 1. Præsentation og formål med mødet 2. Præsentation og gennemgang af delrapport 1+2 Bilag vedhæftet. 3. Finansieringsmodeller 4. Ønsker og tilkendegivelser fra

Læs mere

Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu)

Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu) Udkast. 5. februar 2009 Oplæg fra arbejdsgruppen vedr. specialundervisning for voksne.(vsu) Arbejdsgruppe: Gudrun Skov, Marianne Kyed, Torben Rosbach, Kurt Buchgraitz, Keld Hansen, Cathrine Hübbe Ibsen,

Læs mere

Svendborg Kommunes redegørelse 2007 til brug for rammeaftalen på specialundervisningsområdet i region Syddanmark

Svendborg Kommunes redegørelse 2007 til brug for rammeaftalen på specialundervisningsområdet i region Syddanmark Svendborg Kommunes redegørelse 2007 til brug for rammeaftalen på specialundervisningsområdet i region Syddanmark Dette skema omfatter kommunens forventninger til forbrug af pladser på de specialundervisningstilbud,

Læs mere

Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen

Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen Mavebælte til Aftale om ydelser leveret af Hjerneskaderådgivningen Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet, bedes aftaleparterne endvidere bemærke følgende punkter fra udkast til aftale om

Læs mere

Nedsat funktionsevne i uddannelse

Nedsat funktionsevne i uddannelse Specialrådgivning Specialrådgivning vedr. unge og voksne med nedsat funktionsevne i uddannelse CKHM CKHM er et regionalt videns og kompetencecenter for borgere med nedsat funktionsevne samt fagpersoner

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 29. sep. 2010 Sagsid.: std Version nr.: 3 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Indhold til Aftale om drift af tilbud om specialrådgivning til børn fra 0-6 år med varigt og betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Ydelse i 2015 og 2016 ved bindingsperiode på 2 år. Kontrakten

Læs mere

Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. specialundervisningsområdet for tilbud omfattet af rammeaftalen. Brønderslev Kommune

Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. specialundervisningsområdet for tilbud omfattet af rammeaftalen. Brønderslev Kommune Skabelon for udarbejdelse af Kommunal redegørelse vedr. specialundervisningsområdet 2010 for tilbud omfattet af rammeaftalen Brønderslev Kommune Indledning Denne skabelon omfatter kommunernes forventninger

Læs mere

Rammeaftale 2012 Bilag 3. Anvendelse af abonnementsordninger som betalingsmodel mellem myndigheder på social- og specialundervisningsområdet

Rammeaftale 2012 Bilag 3. Anvendelse af abonnementsordninger som betalingsmodel mellem myndigheder på social- og specialundervisningsområdet Rammeaftale 2012 Bilag 3 Anvendelse af abonnementsordninger som betalingsmodel mellem myndigheder på social- og specialundervisningsområdet 1. Indledning På en række opgaveområder som specialrådgivning,

Læs mere

Forældre til børn og unge med handicap vi hjælper jer på vej

Forældre til børn og unge med handicap vi hjælper jer på vej Specialrådgivning familie rådgivning Esbjerg Kommunes Logo Børn & Kultur November 2011 1 Kære forældre Det kan tage tid at få overblik over det nye liv, der melder sig, når man bliver forældre til et barn

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Ydelseskatalog Svendborg Kommune. Mobilitet & IKT

Ydelseskatalog Svendborg Kommune. Mobilitet & IKT Ydelseskatalog 2017 Svendborg Kommune Mobilitet & IKT MOBILITETSOMRÅDET Ydelser pr. 1.1.2017 Mobilitet & IKT er én af 4 afdelinger på Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi(CKV), der yder specialrådgivning

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 21.november 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: GM,JK,JH Dato: 31.oktober 2011 Sagsid.: bojoha Version nr.: 1 Sundhedsudvalget 17.oktober 2011 Kvalitetsstandard for: Navn Institutionen

Læs mere

Notat vedr. evaluering af Aftale om tidsfrister for opstart af genoptræningsplaner

Notat vedr. evaluering af Aftale om tidsfrister for opstart af genoptræningsplaner Notat vedr. evaluering af Aftale om tidsfrister for opstart af genoptræningsplaner Baggrund I Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner KVALITETSSTANDARD Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner Opdateret 1. Januar 2019 PPR 12/11813 *41810 Kvalitetsstandard for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner

Læs mere

Hvad er et kommunikationscenter?

Hvad er et kommunikationscenter? Hvad er et kommunikationscenter? Et kommunikationscenter hjælper personer med nedsat tale-, høre- eller synsevne. Hjælper personer med tale- og kommunikationsvanskeligheder fx på grund af erhvervet hjerneskade,

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne Punkt 6. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn. Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud:

Kvalitetsstandard. Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn. Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud: Kvalitetsstandard Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud: Kvalitetsstandard Område Ydelsens lovgrundlag Målgruppe

Læs mere

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab I denne pjece kan du læse en

Læs mere

VEDTÆGT FOR STYRELSEN AF CENTER FOR KOMMUNIKATION OG HJÆLPEMIDLER OG CENTER FOR REHABILITERING OG SPECIALRÅDGIVNING

VEDTÆGT FOR STYRELSEN AF CENTER FOR KOMMUNIKATION OG HJÆLPEMIDLER OG CENTER FOR REHABILITERING OG SPECIALRÅDGIVNING VEDTÆGT FOR STYRELSEN AF CENTER FOR KOMMUNIKATION OG HJÆLPEMIDLER OG CENTER FOR REHABILITERING OG SPECIALRÅDGIVNING Center for Kommunikation og Hjælpemidler, Vestre Engvej 56, 7100 Vejle Center for Rehabilitering

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR Punkt 7. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR 2018-019020 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det

Læs mere

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO Bilag 1 Lovgrundlag for VISO Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006 af lov om social service, 13 13. Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation bistår kommuner og borgere med gratis vejledende

Læs mere

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1 Indledning Ydelseskataloget indeholder beskrivelser af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR s) ydelser til og omkring børn og unge i alderen

Læs mere

Håndbog om hjemmetræning. Introduktion Sagsforløbet omkring hjemmetræning Revision af reglerne om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning

Håndbog om hjemmetræning. Introduktion Sagsforløbet omkring hjemmetræning Revision af reglerne om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning Introduktion Sagsforløbet omkring hjemmetræning Revision af reglerne om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning Introduktion Hjemmetræningsordningen blev vedtaget i 2008. Målgruppen

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning I det følgende opridses, hvad de forskellige lovgivninger på børne-, unge- og familieområdet siger om åben anonym rådgivning, og hvad lovgivningen

Læs mere

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år Nogle børn, der bruger briller, kommer til at se normalt. Andre børn har trods brug af briller, stærkt nedsat syn. Børn, der ser under 6/18* med briller, tilmeldes Synsregisteret og tildeles en lokal synskonsulent.

Læs mere

Svendborg Kommune. Ydelseskatalog Mobilitet & IKT. Mobilitet & IKT

Svendborg Kommune. Ydelseskatalog Mobilitet & IKT. Mobilitet & IKT Svendborg Kommune Ydelseskatalog 2018 Mobilitet & IKT Mobilitet & IKT MOBILITETSOMRÅDET Ydelser pr. 1.1.2018 Mobilitet & IKT er én af 4 afdelinger på Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi(CKV),

Læs mere

Tilbud til voksne med synsnedsættelser

Tilbud til voksne med synsnedsættelser Kommunikationscentret Tilbud til voksne med synsnedsættelser 1 2 Hvem er vi? Synsafdelingen består af syv synskonsulenter og to optikere alle med en høj faglig ekspertise inden for det synsfaglige område

Læs mere

Velkommen til temamøde

Velkommen til temamøde Velkommen til temamøde 1. december 2008 Specialrådgivningen i Holbæk Handicap & Hjælpemidler VISO og specialrådgivning Anne Marie Kaas Claesson, Konsulent VISO Børn og Unge Elisabeth Nørgård Andreasen,

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Hvem henvender vi os til?

Hvem henvender vi os til? 1 Hvem er vi? SYN Synsafdelingen består af 5 synskonsulenter og 2 optikere alle med en høj faglig ekspertise inden for det synsfaglige område samt special og svagsynsoptiske område. Hvem henvender vi os

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Synssamarbejde Midt

Kvalitetsstandarder for Synssamarbejde Midt Kvalitetsstandarder for Kvalitetsstandarderne på synsområdet er serviceinformation til borgerne om hvilken hjælp, de kan forvente. Borger/fagpersoner eller pårørende henvender sig til. Vi indhenter de

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Ydelseskatalog Mobilitet & IKT. Mobilitet & IKT

Faaborg-Midtfyn Kommune. Ydelseskatalog Mobilitet & IKT. Mobilitet & IKT Faaborg-Midtfyn Kommune Ydelseskatalog 2018 Mobilitet & IKT Mobilitet & IKT MOBILITETSOMRÅDET Ydelser pr. 1.1.2018 Mobilitet & IKT er én af 4 afdelinger på Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi(CKV),

Læs mere

Terapeuten udarbejder i samarbejde med barnet/den unge, familien og andet relevant fagpersonale mål for træningen.

Terapeuten udarbejder i samarbejde med barnet/den unge, familien og andet relevant fagpersonale mål for træningen. Indledning Ikast-Brande Kommune tilbyder vejledning og træning af funktionsevnen til børn, der har en forsinket motorisk udvikling, et handicap eller længerevarende funktionsnedsættelse. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Ydelseskatalog 2014 MOBILITET & IKT

Ydelseskatalog 2014 MOBILITET & IKT Ydelseskatalog 2014 MOBILITET & IKT MOBILITETSOMRÅDET Mobilitet & IKT er én af 4 afdelinger på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning(CRS), der yder specialrådgivning om hjælpemidler og boligændringer

Læs mere

Oplæg om DUKH. Netværksmøde for specialister under VISO specialundervisning. Med fokus på henvendelser vedr. specialundervisning. den 9. nov.

Oplæg om DUKH. Netværksmøde for specialister under VISO specialundervisning. Med fokus på henvendelser vedr. specialundervisning. den 9. nov. Oplæg om DUKH Med fokus på henvendelser vedr. specialundervisning Netværksmøde for specialister under VISO specialundervisning den 9. nov. 2016 v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup Dagens program

Læs mere

Institutionsprofil for Center for Syn og Kommunikation

Institutionsprofil for Center for Syn og Kommunikation Institutionsprofil for Center for Syn og Kommunikation September 2005 Indholdsfortegnelse 0. Indledning...2 1. Beskrivelse af Center for Syn og Kommunikation...3 2. Kapacitet...5 3. Personale og økonomi...5

Læs mere

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Vedtaget af Børneudvalget den 11. januar 2011 Allerød Kommune Familier

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

1. Baggrund og formål side 1. 2. Konklusion side 2. 3. Kommunikationstilbud side 3. 4. Takstfinansiering side 4

1. Baggrund og formål side 1. 2. Konklusion side 2. 3. Kommunikationstilbud side 3. 4. Takstfinansiering side 4 !#$ ! 1. Baggrund og formål side 1 2. Konklusion side 2 3. Kommunikationstilbud side 3 4. Takstfinansiering side 4 5. Administrative merudgifter ved takstfinansiering side 6 6. Vurdering af de administrative

Læs mere

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Specialiseret viden fra praksis 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Få indblik i Hvornår og hvordan kan du bruge VISO? VISOs organisation og landsdækkende netværk

Læs mere

Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år

Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år Aftale Om benyttelse af ydelser fra Klinik for selvmordstruede

Læs mere

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Definering af Særlig behov Særlig dagtilbud tilbydes børn med betydelig og/eller varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Alle børn skal have mulighed for

Læs mere

Bekendtgørelse om rammeaftaler og udgifter ved de lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud m.v.

Bekendtgørelse om rammeaftaler og udgifter ved de lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud m.v. BEK nr 760 af 24/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 1. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 034.24S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Forældre til børn med handicap

Forældre til børn med handicap Forældre til børn med handicap - vi hjælper jer på vej. Indhold Familierådgivningen, Handicapgruppen...3 Sundhedsplejerskerne...4 Tale/hørepædagogerne, PPR...5 Ergo/Fysioterapeuterne, PPR...6 Psykologerne,

Læs mere

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE Hvad er THS? CSK Center for specialundervisning og kommunikation Haderslev Tale THS er en forkortelse for Tale Høre Syn CSK er et fælles center, der rummer STU, Særlig

Læs mere

Servicedeklaration for Center for Kommunikation og Undervisning (CKU) Skive-Viborg

Servicedeklaration for Center for Kommunikation og Undervisning (CKU) Skive-Viborg Servicedeklaration for Center for Kommunikation og Undervisning (CKU) Skive-Viborg CKU Skive-Viborg Arvikavej 1-5 7800 Skive Rosenstræde 6 8800 Viborg Tel: 9915 7600 cku@skivekommune.dk www.ckusv.dk Indhold

Læs mere

Visitationsudvalget har den 9. august 2017 truffet afgørelse om skoletilbud for.

Visitationsudvalget har den 9. august 2017 truffet afgørelse om skoletilbud for. Unge- og Skoleafdelingen Iværksættelse af skoletilbud for dit barn. 23. august 2017 Visitationsudvalget har den 9. august 2017 truffet afgørelse om skoletilbud for. Afgørelse På baggrund af Psykologisk

Læs mere

Passagerstatistik 2014

Passagerstatistik 2014 Passagerstatistik 2014 Indhold Indledning... 3 Udviklingen i passagerantal 2010 2014... 3 Passagefordeling... 8 Enkeltbilletter... 9 Turkort... 11 KVIKkort... 13 Periodekort... 14 Regionale ruter... 15

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Om kvalitetsstandarder En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til

Læs mere

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9.

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9. Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Adresse: Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Kontakt oplysninger Leder Margit Lunde. Tlf.: 30 17 47 81 E-mail: margit.lunde@svendborg.dk Kliniske undervisere: Camilla

Læs mere

Servicedeklaration for Center for Kommunikation og Hjælpemidler / CKV

Servicedeklaration for Center for Kommunikation og Hjælpemidler / CKV Servicedeklaration for Center for Kommunikation og Hjælpemidler / CKV Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Praktiske oplysninger Vestre Engvej 56, 7100 Vejle. Tlf: 79436060 Fax: 79436060 http://ckv.rsyd.dk

Læs mere

Socialtilsyn Syds finansieringsbehov for 2017

Socialtilsyn Syds finansieringsbehov for 2017 Socialtilsyn Syds finansieringsbehov for 2017 Socialtilsyn Syd Finansieringsmodel for Socialtilsynene Det er kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommunes ansvar at Socialtilsyn Syd har den nødvendige

Læs mere

Afrapportering KKR Syddanmark. Den centrale udmelding om børn og unge med alvorlig synsnedsættelse. National Koordination - Socialstyrelsen

Afrapportering KKR Syddanmark. Den centrale udmelding om børn og unge med alvorlig synsnedsættelse. National Koordination - Socialstyrelsen Afrapportering KKR Syddanmark Den centrale udmelding om børn og unge med alvorlig synsnedsættelse National Koordination - Socialstyrelsen Indholdsfortegnelse Indledning... 2 1. Målgruppen... 3 Målgruppen

Læs mere

Dimmensionering af budget 2015: Side 2: Principper for dimensionering. Side 3: Budget 2015. Side 4: Takster. Side 5: Objektiv finansiering

Dimmensionering af budget 2015: Side 2: Principper for dimensionering. Side 3: Budget 2015. Side 4: Takster. Side 5: Objektiv finansiering 10. september 2014 Dimmensionering af budget 2015: Side 2: Principper for dimensionering Side 3: Budget 2015 Side 4: Takster Side 5: Objektiv finansiering Side 6: Opsummering Side 1 Principper for dimensioneringen

Læs mere

Vejledning til Model for planlagt og aftalt opgaveoverdragelse

Vejledning til Model for planlagt og aftalt opgaveoverdragelse Vejledning til Model for planlagt og aftalt opgaveoverdragelse Et styrket tværsektorielt samarbejde mellem den primære og sekundære sundhedssektor, herunder delegation af sundhedsopgaver, er nødvendigt

Læs mere

Driftsoverenskomst. mellem. Kolding Kommune og IBC Kolding. om varetagelse af 10. klasseundervisning som en 20/20 model

Driftsoverenskomst. mellem. Kolding Kommune og IBC Kolding. om varetagelse af 10. klasseundervisning som en 20/20 model Driftsoverenskomst mellem Kolding Kommune og IBC Kolding om varetagelse af 10. klasseundervisning som en 20/20 model Indledning Med baggrund i Partnerskabsaftale mellem Kolding Kommune og IBC Kolding 2014-2018

Læs mere

Passagerstatistik 1. halvår 2013

Passagerstatistik 1. halvår 2013 Passagerstatistik 1. halvår 2013 Indhold Indledning... 3 Udviklingen i passagerantal 2009 2013... 3 Passagefordeling... 8 Enkeltbilletter... 10 Turkort... 11 KVIKkort... 13 Periodekort... 14 Regionale

Læs mere

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1 Indledning Ydelseskataloget indeholder beskrivelser af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR s) ydelser til og omkring børn og unge i alderen

Læs mere

M 1 Hjælpemidler til voksne Specialrådgivning i specielle og komplicerede hjælpemiddelsager

M 1 Hjælpemidler til voksne Specialrådgivning i specielle og komplicerede hjælpemiddelsager MOBILITETSAFDELINGEN Ydelseskatalog 2012 INDHOLD M1 Hjælpemidler til voksne: Specialrådgivning i specielle og komplicerede hjælpemiddelsager 3 M2 Biler. Specialrådgivning i valg og indretning af biler

Læs mere