Hjerneskaderehabilitering på CSU-Slagelse. et tillæg til Kommunikationsafdelingens årsrapport 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjerneskaderehabilitering på CSU-Slagelse. et tillæg til Kommunikationsafdelingens årsrapport 2012"

Transkript

1 Hjerneskaderehabilitering på CSU-Slagelse et tillæg til Kommunikationsafdelingens årsrapport 2012

2 2 Hjerneskaderehabilitering Hjerneskaderehabilitering på CSU-Slagelse hvad får kommunerne for pengene? Årsrapporten giver et overblik over hvor mange borgere, der har modtaget hvilke tilbud i CSU-Slagelses 4 afdelinger (Høre, Syn, Kommunikation og Læse/psyk). Denne beskrivelse er et nedslag på et af abonnementsområderne hjerneskaderehabilitering. Netop dette område er der stort fokus på; sidst er emnet behandlet i den endnu ikke afsluttede evaluering af kommunalreformen. KL har udgivet et hæfte med 10 anbefalinger til kommunerne og Sundhedsstyrelsen har uddelt midler til kommunerne, med bl.a. det formål at implementere Forløbsprogram for rehabilitering af voksne med erhvervet hjerneskade. I det perspektiv vurderer vi, at netop hjerneskadeområdet har stor interesse i kommunerne, derfor medsendes en grundigere beskrivelse. Grundlag for arbejdet På CSU-Slagelse lægger vi vægt på at tilrettelægge hjerneskaderehabilitering med udgangspunkt i MTVen (Medicinsk teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen), Forløbsprogrammet og KLs 10 anbefalinger. Her står bl.a. Neurofaglig viden på alle niveauer for at sikre identifikation af rehabiliteringsbehov og tilbud, også i f.t. ikke-synlige handicap Koordineret, tværfaglig, tværsektoriel indsats, med fælles aktivitetsbaserede mål opsat i samarbejde med borger og pårørende Tidlig intensiv og målrettet indsats med inddragelse af specifikke læringsstrategier Samspil med andre i samme situation er befordrende for udvikling Inddragelse af arbejdsmarkedsrelateret intervention Indsamling af viden om effekt at rehabiliteringen Tværkommunale samarbejdsmodeller er nødvendigt for at have volumen til at opretholde tilstrækkelig specialiseret viden og tilbud Øvelse gør mester Samarbejdet med kommunerne gør det muligt at opretholde en volumen, der gør, at vi kan specialisere medarbejderne, vi kan sætte ind på rette tidspunkt, vi kan matche borgere med samme behov og problemstilling, vi kan opsamle viden om effekt af indsatsen. Vi lægger stor vægt på at have et tæt samarbejde med fagpersoner i de kommuner vi samarbejder med. Det er hovedsagelig genoptræning, jobcenter, hjemmevejledere samt visitatorer.

3 3 Personale Til dette arbejde anvendes 146 timer pr. uge fordelt på 7 logopæder med forskellige specialer indenfor, logopædi, kognition, IKT (informationsteknologi), læsning og kognitiv terapi/mindfulness. Vi trækker desuden på konsulenter i Synsafdelingen (syn og hjerneskade) og i Høreafdelingen (tinnitus og lydoverfølsomhed og hjerneskade) CSU-Slagelse sælger 35 timers logopædbistand til Region Sjælland. Det betyder, at vi følger borgerne på sygehuset og kender deres problemstillinger, når vi modtager dem i fase 3 i kommunerne. Neuropsykolog ansat Slagelse kommune har for fire år siden ansat en neuropsykolog, som bl.a. er knyttet til Kommunikationsafdelingen og her løser opgaver, som kommer alle borgere til gavn. Neuropsykologens opgaver er bl.a.: Vurdering af testresultater, journaler, og rådgivning af personale. Tilbyde specialviden om hjernen som led i kvalificeret udredning af en borgers problematikker, både organisk og psykisk. Vurdering af hjerneskadens omfang samt rehabiliteringsmuligheder, inkl. varighed af indsatser og effekt af forløb. Kvalitetssikring af diverse indsatser, som tilbydes hjerneskaderamte borgere. Vejen ind Alle kan henvende sig til CSU-Slagelse (betalingsformen giver kommunerne fri henvendelsesret) De allerfleste henvendelser kommer fra sygehuset, mange fra terapeuter på genoptræningscentrene, fra borgeren selv og familien. Vi ser desuden en stigning i henvendelserne fra jobcentrene. Efter henvendelsen er proceduren således: Indsamling af journaloplysninger. Udredningssamtale med borger og pårørende herunder opsætning af mål for indsatsen. Testning af sprog og kognition (ICF baseret). Udredningen med konklusion gives til borger og samarbejdspartnere i kommunerne, herunder praktiserende læger. Udredningen tager udgangspunkt i nationale standarder indenfor afasi, dysartri, taleapraksi og kognitive kommunikationsvanskeligheder.

4 4 Evaluering I årsrapporten er et afsnit om introduktion af måleværktøjet ROM (Rehabiliterings Outcome Måling), til vurdering af borgerens status ved udredningen før og efter rehabiliteringsindsatsen. Målingen foretages på fire områder: 1. Funktionsevne/funktionsevnenedsættelse 2. Aktivitet 3. Deltagelse 4. Trivsel I afdelingen bliver der desuden arbejdet med at sætte konkrete, personlige og målbare mål for undervisningen (SMART mål) Kombinationen at personlige målbare mål og en overordnet vurdering af borgerens mestringsevne, finder vi på nuværende tidspunkt, er de bedste evalueringsværktøjer på området. Hjernen Den plastiske hjerne/neuroprincipper Forskning indenfor neuroscience viser at hjernen er plastisk. Dvs. at den er i stand til at danne nye synapser, reetablere/organisere hjernefunktioner og danne nye neurale netværk. I kognitiv rehabilitering er 4 niveauer i spil: Kognitivt, adfærds-, psykosocialt og neuralt niveau. Alle 4 niveauer inddrages i undervisningen. Undervisning Varighed og indhold De fleste hjerneskaderamte borgere vil efter udredning og opsætning af mål, gennemgå et individuelt undervisningsforløb. I nogle tilfælde foregår det i borgeren hjem. Er borgeren tilknyttet kommunens genoptræningscenter, forsøger vi at gennemføre undervisningen der. På den måde kan vi have et tæt og tværfagligt samarbejde med terapeuterne i det rehabiliterende arbejde med borgeren. Så snart borgeren kan profitere af holdundervisning, tilbydes dette. Et undervisningsmodul er på fem uger med 2 x 3 ½ times undervisning pr. uge, i alt 35 timer. Herefter besluttes det om borgeren skal tilbydes endnu et modul. Mellem hvert modul er en uges pause. Borgeren får opgaver, som skal klares i ugens løb. Ugen benyttes desuden til infomøde for nye kursister og pårørende. I årsrapporten er opgørelse af antal borgere, der har fået et tilbud og hvilke tilbud, der er givet.

5 5 Beskrivelse af hvad der bliver arbejdet med på holdene: Afasi Dysartri Taleapraksi Sprogforståelse Taletydelighed, Taleforståelighed Taletydelighed Sprogproduktion Respiration Artikulation af stavelser, ord, sætninger, og spontantale Læsefunktion Fonation Lydsekvenser og lydskift Skrivefunktion Resonans Mundmotorik Samlede kommunikationsevne behov Strategier Artikulation Prosodi Talestrategier Prosodi og betoning Psykoedukation. Bevidsthed og undgåelsesadfærd Psykosociale følger Psykosociale følger Flydendehed og taletempo Talestrategier Kognitive kommunikationsvanskeligheder omfatter vanskeligheder med alle aspekter af kommunikation, som er forstyrret på grund af kognitive funktionsnedsættelser. Det betyder: At mennesker med sproglige, kognitive, fysiske og perceptuelle vanskeligheder har, eller let kan få kommunikative vanskeligheder. At fejlen ikke kun sidder i vores deltager men opstår i samspillet med andre i familien, på arbejde, blandt venner osv. At det derfor er vigtigt, at vores deltagere selv bliver klar over det, og at deres omgivelser bliver klar over det. Som en del af undervisningen tilbydes alle kursister to timers ugentlig psykoedukation. På mindre hold sættes fokus på områder hvor kursisterne oplever særlige problemer. Som eksempel kan nævnes: Energiforvaltning Opmærksomhed/hukommelse Syn og hjerneskade CILT Constraint Induced Language Therapy. Et kort, intensivt sprogundervisningsforløb baseret på neuro-principperne. Mindfulness Vi oplever en øgning i antallet af borgere, som har andre problemstillinger end hjerneskaden. Problemstillinger, der før skaden kunne tackles, men nu bliver synlige og tydelige. Til denne gruppe har vi gode erfaringer med at tilbyde kognitiv terapi/mindfulness. Forskningen viser, at det virker overfor: Funktionelle lidelser Stress Smerter Hukommelsesproblemer Angst Depression Kroniske sygdomme Mindfulness i et kognitivt perspektiv tilbydes på hold i otte uger, to timer pr. gang. Ofte bliver indholdet suppleret med kognitiv terapi og gradueret genoptræning.

6 6 Pårørende Indsats for pårørende til hjerneskaderamte Når en hjerneskade rammer, rammer den hele familien. Det er derfor vigtigt med tilbud til den pårørende. Kommunikationsafdelingen har en række tilbud til pårørende og familier: Den pårørende er ofte med til den indledende samtale Samtale med mindre børn i familiens eget hjem Tilbud til den pårørende om at deltage i undervisningen Pårørendekursus, der foregår 2 timer, en gang om måneden. 4 gange i foråret og 4 gange i efteråret Der er åben tilgang. Samtidig er vi i gang med udvikling af et (internat) tilbud til familier med børn forankret i en kognitiv og narrativ tilgang. Projekter Uden for rammeaftalen med finansiering af eksterne midler er Kommunikationsafdelingen involveret i forskellige udviklingsprojekter: Funktionelle ledelser I foråret 2013 gennemfører Kommunikationsafdelingen et udviklingsarbejde i samarbejde med Forskningsklinikken for Funktionelle lidelser på Århus Universitetshospital. Dette er en betalingsopgave, som flere af jobcentrene i vores samarbejdskommuner allerede har gjort brug af. Hjernens Hus Hjernens Hus er et andet erhvervsrettet rehabiliteringsprojekt, som finansieres via satspuljemidler samt kommunal medfinansiering. Projektet er rettet mod borgere med sent erhvervet hjerneskade Projektets kerneydelse er afklaring i forhold til arbejdsmarkedet, herunder udarbejdelse af funktionsbeskrivelse i forbindelse med afklaring af forsørgelsesgrundlaget for borgerne. Funktionsbeskrivelsen udarbejdes på baggrund af: Test Samtaler Sagsakter fra andre instanser Praktikforløb i Hjernens Hus (8-13 uger) Praktik i anden virksomhed Tilbagevenden til egen arbejdsplads Fastholdelsespraktik Samtaler med virksomhed leder/kolleger I årsrapporten er oplyst hvor mange borgere, der i 2012 har modtaget et tilbud i Hjernens Hus. Rehabilitering efter hjerneskade en koordineret, tværfaglig og helhedsorienteret indsats i Slagelse kommune. Slagelse, har som mange andre kommuner i området, modtaget midler fra Sundhedsstyrelsen. En del af disse midler anvendes til udvikling af et screeningsmateriale, der skal gøre det muligt at stratificere borgerne i de tre kompleksitetsniveauer, som forløbsprogrammet foreskriver. Da screeningen foretages hver tredje måned, giver den os desuden mulighed for at evaluere og justere rehabiliteringsindsatsen på de tværfaglige møder, der følger efter hver screening. Netop muligheden for at udrede, stratificere, visitere og evaluere er noget vi selv har ønsket, men som det viser sig, at flere kommuner er interesserede i. Vores håb er, at vi sammen med andre kan udvikle et redskab, der kan anvendes nationalt. Det vil give os mulighed for at bidrage med mere evidens til hele hjerneskaderabiliteringen.

7 7 Afslutning Vi håber denne lille ekstra information, har givet et indblik i Kommunikationsafdelingens arbejde for borgerne i Kalundborg, Ringsted og Slagelse og til dels Sorø kommuner. Skulle det give anledning til spørgsmål eller forslag til nye samarbejdsområder, drøfter vi dem gerne. CSU-Slagelse Norgesvej Slagelse Tlf csu-slagelse@slagelse.dk Afdelingsleder/ Vicecenterleder Vibeke Møller Lund Tlf Mobil vmlun@slagelse.dk

8 Læseafdelingen Ordblindhed / talblindhed / it-hjælpemidler Psykiatriafdelingen Psykiske vanskeligheder og sindslidelser Kommunikationsafdelingen Erhvervet hjerneskade / talevanskeligheder Høreafdelingen Hørevanskeligheder Synsafdelingen Synsvanskeligheder / synshjælpemidler Ungdomsuddannelser (STU) STU-Erhverv / STU-Ungdom / klub

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Indhold Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Psykiatriafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

Årsrapport 2012. Slagelse Kommune

Årsrapport 2012. Slagelse Kommune Årsrapport 2012 Slagelse Kommune CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 ODSHERRED

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 ODSHERRED ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 ODSHERRED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 5 Indledning 6 Befolkningstal - Vestsjælland

Læs mere

Årsrapport 2012. Holbæk Kommune

Årsrapport 2012. Holbæk Kommune Årsrapport 2012 Holbæk Kommune CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Høreafdelingen

Læs mere

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 RINGSTED

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 RINGSTED ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 RINGSTED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Befolkningstal - Vestsjælland

Læs mere

Ungdomsuddannelse (STU)

Ungdomsuddannelse (STU) Årsrapport 2012 Afdelingsleder Anna Lisa Larsen CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Afdelingsleder Anna Lisa Larsen Tlf. 58 57 57 47 Mobil

Læs mere

Kommunikationsafdelingens tilbudskatalog 2014

Kommunikationsafdelingens tilbudskatalog 2014 CSU-Slagelse Kontakt Tilbudskataloget Om centret CSUSlagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Kommunikationsafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen?

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? Udviklingsprojekt Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? [Resultat:22 borgere med Medicinsk Uforklarede Symptomer har fået et 8 ugers kursus i mindfulness, kognitiv terapi

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Holbæk 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Høreafdelingen

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Erhvervet hjerneskade og kommunikation jf. Lov om specialundervisning for voksne Politisk godkendt januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag...

Læs mere

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 SLAGELSE

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 SLAGELSE ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 SLAGELSE CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 5 Indledning 6 Befolkningstal - Vestsjælland

Læs mere

Årsrapport 2013. Slagelse Kommune

Årsrapport 2013. Slagelse Kommune Årsrapport 2013 Slagelse Kommune CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Kommunikationsafdelingen 11 Læse-/Psykatriafdelingen

Læs mere

Læse- og Psykiatriaafdelingens

Læse- og Psykiatriaafdelingens Læse- og Psykiatriaafdelingens CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Læseafdelingens arbejdsområder 7

Læs mere

PROJEKTER II: MEST SPECIALISEREDE TILBUD II OG HJERNESKADEPROJEKTET II. v/ Mogens Raun Andersen

PROJEKTER II: MEST SPECIALISEREDE TILBUD II OG HJERNESKADEPROJEKTET II. v/ Mogens Raun Andersen PROJEKTER II: MEST SPECIALISEREDE TILBUD II OG HJERNESKADEPROJEKTET II v/ Mogens Raun Andersen HJERNESKADEOMRÅDET Baggrund: Hjerneskadeområdet Baggrund Fokusområde i Rammeaftale 2012, 2013 og 2014 KLs

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes S T U

Ungdomsuddannelsernes S T U Ungdomsuddannelsernes S T U CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 6 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og

Læs mere

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 MTVens dele Teknologi I- effektvurdering af rehabiliteringsinterventioner (litteraturstudier) Teknologi II- Fem antagelser om, hvad der

Læs mere

Eksempel på en borgerrejse for person med erhvervet hjerneskade

Eksempel på en borgerrejse for person med erhvervet hjerneskade Eksempel på en borgerrejse for person med erhvervet hjerneskade Skaden rammer En borger får typisk en hjerneskade ved en blodprop, en hjerneblødning eller et traume. Hospitalsindlæggelse På hospitalet

Læs mere

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Opfølgning på forløbsprogrammerne i Region Midtjylland den 7. oktober 2013 Overlæge Bente Møller Hjerneskaderehabilitering i Danmark Kommunalreformen

Læs mere

Virksomhedsaftale 2013 2014 for CSU-Slagelse. Virksomhedsaftale for CSU-Slagelse 2013

Virksomhedsaftale 2013 2014 for CSU-Slagelse. Virksomhedsaftale for CSU-Slagelse 2013 Virksomhedsaftale 2013 2014 for CSU-Slagelse Virksomhedsaftale for CSU-Slagelse 2013 Indledning Aftalen indgås mellem virksomhedslederleder Troels Jensen, CSU-Slagelse og chefen for Center for Handicap,

Læs mere

Funktionsnedsættelse og og job/uddannelse

Funktionsnedsættelse og og job/uddannelse Funktionsnedsættelse og og job/uddannelse erhverv IKH Region Midtjylland Institut for Kommunikation og Handicap Institut Tale, for Kommunikation Høre og Specialrådgivning og Handicap Tale, høre og specialrådgivning

Læs mere

Læseafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Læseafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Læseafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside: http://csu.slagelse.dk

Læs mere

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Journal nr.: Dato: 30. november 2015 Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Grundlæggende principper for samarbejdet I oktober 2014

Læs mere

Tilbage til arbejdsmarkedet med en hjernerystelse der varer ved. afklaring af arbejdsevne efter hjernerystelse med langvarige følger

Tilbage til arbejdsmarkedet med en hjernerystelse der varer ved. afklaring af arbejdsevne efter hjernerystelse med langvarige følger Tilbage til arbejdsmarkedet med en hjernerystelse der varer ved afklaring af arbejdsevne efter hjernerystelse med langvarige følger Afklaring af arbejdsevne efter hjernerystelse med langvarige følger Omkring

Læs mere

Som led i projekt Styrket rehabilitering og genoptræning af borgere med erhvervet hjerneskade i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Som led i projekt Styrket rehabilitering og genoptræning af borgere med erhvervet hjerneskade i Ringkøbing-Skjern Kommune. Rehabilitering og hjerneskade Som led i projekt Styrket rehabilitering og genoptræning af borgere med erhvervet hjerneskade i Ringkøbing-Skjern Kommune. Skjern Kulturcenter 10.04.2013 Præsentation for

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Kalundborg 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Borgeren henvises fra eksempelvis: Sygehuse Praktiserende læger Hjemmepleje Jobcenter Børn & unge afd.. Visitatorer. Neuro-rehabilitering

Læs mere

Ydelseskatalog 20. Odense Kommune. Taleafdelingen

Ydelseskatalog 20. Odense Kommune. Taleafdelingen Ydelseskatalog 20 Odense Kommune Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2016 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 4 T 2 Eneundervisning af voksne

Læs mere

Slutrapportskema - for pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden

Slutrapportskema - for pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden Slutrapportskema - for pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Tilskudsmodtageren skal besvare følgende spørgsmål i omfang svarende

Læs mere

Godkendt: August 2016

Godkendt: August 2016 1 of 5 Overskrift: Hjerneskadekoordinering Akkrediteringsstandard: Hjerneskaderehabilitering Godkendt: August 2016 Revideres næste gang: August 2017 Formål: At sikre at borgere med følger efter hjerneskader

Læs mere

Årsrapport KALUNDBORG

Årsrapport KALUNDBORG Årsrapport 2015 KALUNDBORG CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning - Indbyggertal - Vestsjælland 5 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Velkommen til Aalborg kommunes politiske udvalg. Besøg hos Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland

Velkommen til Aalborg kommunes politiske udvalg. Besøg hos Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Velkommen til Aalborg kommunes politiske udvalg. Besøg hos Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Program onsdag den 11. april 9.00-10.15 9.00 9.30 Velkomst og morgenkaffe Introduktion til Taleinstituttet

Læs mere

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Udbredelse af lænderygsmerter og omkostninger Sundhedsprofilen (Hvordan har du det 2010) viser, at muskel-skeletsygdomme er den mest udbredte lidelse i

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Ringsted 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Kognitive kommunikative vanskeligheder. Forstyrrelse af kommunikationen efter en hjerneskade

Kognitive kommunikative vanskeligheder. Forstyrrelse af kommunikationen efter en hjerneskade Kognitive kommunikative vanskeligheder Forstyrrelse af kommunikationen efter en hjerneskade Forløb Fase 1 Fase 3 Hjerneskade ræhospitalt Akutbehandling Rehabilitering under indlæggelse Rehabilitering efter

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Udvikling/træning 1.2.1 At kommunikere Indsats med henblik på at afhjælpe og begrænse de handicappende virkninger af funktionsnedsættelser, der

Læs mere

Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade K&S udvalget d. 7. maj

Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade K&S udvalget d. 7. maj Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade 2012-2014 K&S udvalget d. 7. maj 2015 1 Diagnoser, som kan føre til erhvervet hjerneskade. Apopleksi (dvs. blodpropper

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes STU

Ungdomsuddannelsernes STU Ungdomsuddannelsernes STU 2015 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 6 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Slagelse 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering 30. august 2011 Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering Struer kommune ønsker at ansøge puljen til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Læs mere

Specialområde Hjerneskade. Rehabiliteringen. Specialområde Hjerneskade. Engtoften 5A DK-8260 Viby J. Tlf.:

Specialområde Hjerneskade. Rehabiliteringen. Specialområde Hjerneskade. Engtoften 5A DK-8260 Viby J. Tlf.: Specialområde Hjerneskade Rehabiliteringen Specialområde Hjerneskade Engtoften 5A DK-8260 Viby J. Tlf.: 7847 7400 www.soh.rm.dk Velkommen til Rehabiliteringen Rehabiliteringstilbuddet på Tagdækkervej er

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED

EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED En undersøgelse af effekten af et rehabiliteringsforløb for personer, der lider af postcommotionelt syndrom Projektet er gennemført i perioden 1. januar 2012 19. august

Læs mere

Ydelseskatalog 2016. KommunikationsCenter Thisteds. Kompenserende Specialundervisning for Voksne. samt Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Ydelseskatalog 2016. KommunikationsCenter Thisteds. Kompenserende Specialundervisning for Voksne. samt Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) KommunikationsCenter Thisteds Ydelseskatalog 2016 Kompenserende Specialundervisning for Voksne samt Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Opdateret Ydelseskatalog kan til enhver tid ses på vores

Læs mere

Synsafdelingens kurser 2015

Synsafdelingens kurser 2015 Synsafdelingens kurser 2015 Kursusoversigt - 2015 Kursus Navn: ipad - Begyndere ipad - Øvede At leve med stærk synsnedsættelse CCTV kursus Udvidet brug af Daisy-afspiller Datoer: 9. april 21. august 8.

Læs mere

Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering

Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering Alle har ret til et arbejdsliv Beskæftigelsesrettet hjerneskaderehabilitering Når livet slår en kolbøtte Det har været et langt sejt træk, men jeg er på rette vej - og det havde jeg ikke været uden HKI

Læs mere

Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren

Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren 1. Indledning Kommunerne overtog med reformen i 2007

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet BILAG 1 Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet Målgruppen Målgruppen består af personer i alderen 18 til 65 år, som pga. senhjerneskade har ret og pligt til et tilbud efter Lov

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Central udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade

Central udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Central udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Socialstyrelsen - den nationale koordinationsstruktur 1. november 2014 Til landets kommunalbestyrelser Central udmelding for voksne med kompleks

Læs mere

Kvalitetsstandard. Tale og sprogundervisning for borgere med erhvervet hjerneskade. Godkendt af byrådet d. xxxxxxxx

Kvalitetsstandard. Tale og sprogundervisning for borgere med erhvervet hjerneskade. Godkendt af byrådet d. xxxxxxxx Kvalitetsstandard Tale og sprogundervisning for borgere med erhvervet hjerneskade Godkendt af byrådet d. xxxxxxxx Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag:

Læs mere

Årsrapport 2015 RINGSTED

Årsrapport 2015 RINGSTED Årsrapport 2015 RINGSTED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning - Indbyggertal - Vestsjælland 5 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

T1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 3

T1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 3 TALEAFDELINGEN Ydelseskatalog 2012 INDHOLD T1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 3 T2 Eneundervisning af voksne med afasi... 3 T3 Eneundervisning af voksne med dysartri... 4 T4 Holdundervisning

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

KL's udspil En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade

KL's udspil En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade KL's udspil En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade Temadag om hjerneskadeområdet, KKR Hovedstaden Lise Holten og Mette Tranevig, KL Hvad vil vi komme ind på? Hvorfor et udspil på hjerneskadeområdet?

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan?

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen Undersøgelser peger på følgende fordele ved indsatsen kræftpatienterne

Læs mere

Taleafdelingen. Ydelseskatalog 2009. Sprog- og talevanskeligheder efter hjerneskade. Til de fynske kommuner

Taleafdelingen. Ydelseskatalog 2009. Sprog- og talevanskeligheder efter hjerneskade. Til de fynske kommuner Taleafdelingen Ydelseskatalog 2009 Sprog- og talevanskeligheder efter hjerneskade Til de fynske kommuner Udredning & Sundhedsloven ( 5) Voksne med sprog-/tale- eller kommunikationsproblemer efter erhvervet

Læs mere

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade.

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade. 1 Projektbeskrivelse: Styrket. Rehabiliteringsforløbene for borgere med er ofte komplekse. Kompleksiteten kommer til udtryk inden for både det sundhedsfaglige, det socialfaglige og det organisatoriske

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk.

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk. 1 of 5 Kvalitetsstandard Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Sundhedsloven 140 Serviceloven 86 stk.1 Lov om specialundervisning 2014 2 of 5 Ydelse Ambulant tværfaglig

Læs mere

ERHVERVET HJERNESKADE

ERHVERVET HJERNESKADE REHABILITERING AF BORGERE MED ERHVERVET HJERNESKADE VELFÆRD OG SUNDHED FOKUS PÅ HJERNESKADE I Horsens Kommune får ca. 90 voksne borgere årligt en hjerneskade heraf er ca. 50 borgere i den erhvervsaktive

Læs mere

De næste timer. Erfaringer fra Planområde Midt Den forunderlige hjerne. Erfaringer fra puljeprojekter. Nationale anbefalinger

De næste timer. Erfaringer fra Planområde Midt Den forunderlige hjerne. Erfaringer fra puljeprojekter. Nationale anbefalinger De næste timer Erfaringer fra Planområde Midt Den forunderlige hjerne Nationale anbefalinger Erfaringer fra puljeprojekter 10:00 10:45 11:40-12:15 13:00 13:50-14:10 15:00 Kvalifikationer hos frontpersonale

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

udmøntning af midler fra pulje til styrket genoptræning/rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade

udmøntning af midler fra pulje til styrket genoptræning/rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Lone Vicki Pedersen Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Social- og Sundhedssekretariat Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk

Læs mere

Hjerneskadehus arbejdspapir, april 2017

Hjerneskadehus arbejdspapir, april 2017 1 Sygehus Højt specialiseret tilbud (CNN)center for neurorehab Fælles myndighed Andre instanser (Fx: skole, jobcenter, pårørende, læger mv.) Indgang Hjerneskadehus - Flerfagligt indgangsteam - Koordinerende

Læs mere

Uddannelse af Ergoterapeuter og Fysioterapeuter og Rehabilitering. Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet professor Høgskolen i Bergen

Uddannelse af Ergoterapeuter og Fysioterapeuter og Rehabilitering. Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet professor Høgskolen i Bergen Uddannelse af Ergoterapeuter og Fysioterapeuter og Rehabilitering Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet professor Høgskolen i Bergen Udgangspunkt Hvad er rehabilitering og hvad betyder denne

Læs mere

Årsrapport ODSHERRED

Årsrapport ODSHERRED Årsrapport 2015 ODSHERRED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Høreafdelingen

Læs mere

Analyse af området erhvervet hjerneskade.

Analyse af området erhvervet hjerneskade. Analyse af området erhvervet hjerneskade. 1. Indledning. I forbindelse med drøftelserne af kommunernes redegørelser for 2007 til Region Hovedstaden viste der sig en vurdering af de mere langsigtede kapacitetsbehov

Læs mere

Erhvervet hjerneskadeområdet CVO. Årsrapport 2015

Erhvervet hjerneskadeområdet CVO. Årsrapport 2015 Erhvervet hjerneskadeområdet CVO Årsrapport 2015 Indhold Indledning... 3 Synlighed og styrkelse af indsatsen på erhvervet hjerneskadeområdet... 3 Statistik... 7 Indsatsområder i 2016... 8 Center for Velfærd

Læs mere

Workshop om sammenhæng i indsatsen for personer med hjerneskade Visitatorårskursus 2012 Lise Holten, KL

Workshop om sammenhæng i indsatsen for personer med hjerneskade Visitatorårskursus 2012 Lise Holten, KL Workshop om sammenhæng i indsatsen for personer med hjerneskade Visitatorårskursus 2012 Lise Holten, KL Hvad vil jeg komme ind på? Hvorfor et udspil på hjerneskadeområdet? Status på hjerneskadeområdet

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Din kommune koordinerer et forløb, der skal hjælpe dig Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende tilbage til hverdagen Hospitalet

Læs mere

Arbejdsrehabilitering til Hjerneskadede d. 18. juni 2015 Hjerneskadecentret - Bomi

Arbejdsrehabilitering til Hjerneskadede d. 18. juni 2015 Hjerneskadecentret - Bomi Arbejdsrehabilitering til Hjerneskadede d. 18. juni 2015 Hjerneskadecentret - Bomi Lis Damsbo, ergoterapeut Program Hvordan er vores forløb opbygget Hvad er speciel for de unge Den tværfaglige tilgang

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade

Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi Voksne borgere med erhvervet hjerneskade Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne borgere med erhvervet hjerneskade er Varde Kommunes sigtelinje for arbejdet med denne

Læs mere

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering.

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering Definition Rehabilitering er en målrettet

Læs mere

Høringssvar om målgrupper og indsatser på det højt specialiserede specialundervisningsområde

Høringssvar om målgrupper og indsatser på det højt specialiserede specialundervisningsområde Socialstyrelsen Kontoret for kognitive handicap og hjerneskader Att. Sanne Dragholm, kontorchef Den 7. september 2015 Høringssvar om målgrupper og indsatser på det højt specialiserede specialundervisningsområde

Læs mere

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering Ved Thomas Antkowiak-Schødt Baggrund for håndbogen Et af fire delprojekter i projekt Rehabilitering på ældreområdet: Afprøvning af model for rehabilitering

Læs mere

CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen 15 Læse-/Psykatriafdelingen

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab I denne pjece kan du læse en

Læs mere

Servicetjek på hjerneskadeområdet

Servicetjek på hjerneskadeområdet Servicetjek på hjerneskadeområdet Præsentation af proces og anbefalinger til drøftelse på seminar- Dansk Selskab for Neuro Rehabilitering V. Line Riddersholm, Ergoterapeut, Senior konsulent. Afrapportering.

Læs mere

Styrket samarbejde med de nordjyske kommuner Forankre og udvikle de højt specialiserede niveau Effektivisering og hensigtsmæssig ressourceanvendelse

Styrket samarbejde med de nordjyske kommuner Forankre og udvikle de højt specialiserede niveau Effektivisering og hensigtsmæssig ressourceanvendelse Målene med en ny indsatsstruktur på TI / HCN Socialstyrelsen definerer en højt specialiseret social indsats, som en type social indsats, der er rettet mod målgrupper, der er meget små, og hvor der er meget

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Odense Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen

Odense Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen Odense Kommune Ydelseskatalog 2018 Taleafdelingen Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2018 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 5 T 2 Eneundervisning

Læs mere

Sorø Kommune. Kvalitetsstandard. Kommunikation Lov om specialundervisning for voksne

Sorø Kommune. Kvalitetsstandard. Kommunikation Lov om specialundervisning for voksne Sorø Kommune Kvalitetsstandard Kommunikation Lov om specialundervisning for voksne Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Generel information om kvalitetsstandarder...3 Hvad er en kvalitetsstandard?...3

Læs mere

Årsrapport 2015 SLAGELSE

Årsrapport 2015 SLAGELSE Årsrapport 2015 SLAGELSE CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning - Indbyggertal - Vestsjælland 5 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Koordineret rehabilitering for hjerneskadede borgere på avanceret niveau.

Koordineret rehabilitering for hjerneskadede borgere på avanceret niveau. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmen 10-12 1216 København K Social- og sundhedsforvaltningen Handicap- og psykiatriafdelingen henrik.otto@herlev.dk Journal nr. -- ** SAG- Den 30. august 2011 sagsid

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige).

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige). Bilag 2 initiativer på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets område Initiativ Sikre sammenhæng i overgange Forankring Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Udfordring Hvad ønsker man at forandre og

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Høj terapeutfaglig kompleksitet Monofaglige kompetencer Tværfaglige kompetencer Lav terapeutfaglig kompleksitet Kommunal stratificeringsmodel

Læs mere

Center for Kommunikation og Undervisning, Himmerland

Center for Kommunikation og Undervisning, Himmerland Center for Kommunikation og Undervisning, Himmerland Indholdsfortegnelse Priser og aftaler 2 Erhvervede hjerneskade og andre neurologiske vanskeligheder 3 Senfølger efter hjernerystelse 5 Stemmevanskeligheder

Læs mere

Indhold Indledning... 4 Voksne med erhvervet hjerneskade... 7 Specialrådgivning og hjælpemidler... 25

Indhold Indledning... 4 Voksne med erhvervet hjerneskade... 7 Specialrådgivning og hjælpemidler... 25 B 3 Indledning... 4 Rammeaftalen for 2016 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 Uændret timetakst... 4 Ydelsernes omfang... 5 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det

Læs mere

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir Resume For fysioterapeuter er hjerneskaderehabilitering et kerneområde.

Læs mere

Rødovre Kommunes projektbeskrivelse. - vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade

Rødovre Kommunes projektbeskrivelse. - vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade Revideret projektbeskrivelse januar 2012 Rødovre Kommunes projektbeskrivelse - vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade Rødovre Kommune har på baggrund af

Læs mere

Hjerneskadecentret Det Intensive Tilbud

Hjerneskadecentret Det Intensive Tilbud Hjerneskadecentret Det Intensive Tilbud Hjerneskadecentrets Intensive Tilbud MÅLGRUPPE Personer over 18 år i den erhvervsaktive alder, der har pådraget sig en hjerneskade som ung eller voksen, og som følge

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Kognitive Kommunikationsvanskeligheder (KKV)

Kognitive Kommunikationsvanskeligheder (KKV) 1 Projektrapport- Midtvejsstatus Kognitive Kommunikationsvanskeligheder (KKV) 2015 Charlotte Thostrup og Lene Lykkebo, Logopæder på SCR Kommunikation Baggrund Vi har i en årrække været opmærksomme på borgere

Læs mere

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte.... 2 Forord...

Læs mere