nr september 2008 issn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "nr september 2008 issn"

Transkript

1 nr september 2008 issn

2 side 2 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 Velkommen til Projekt & Kultur nr. 96! Projekt & Kultur udgives af Genvej til Udvikling (GtU), tlf. - og fax-nr gtu_sekr@hotmail.com - Gironummer: reg.nr. 1551, kontonr Ansvarlig over for presseloven er formand Per Adelhart Christensen. Hvor intet andet angives, er teksten af Jørgen Olsen. Indlæg til Projekt og Kultur nr. 97 skal være os i hænde tirsdag den 25. november Projekt & Kultur trykkes på Huset i Århus i 250 eks. Eftertryk ses gerne så vidt muligt med kildeangivelse. Dette nummer indeholder: 3: Nigerfloden og Park W dialogtur med Viktors Farmor - af Isabelle Grignon. --- Mødedeltagelser og udstillinger. 4-5: Referat af generalforsamling i Genvej til Udvikling - af Jens Elgaard Madsen. 6: Værdidebat er startet i Genvej til Udvikling - af Per Adelhart Christensen. 7 9: Om at møde udvikling i praksis - af Katrine Krogh Balslev : Sameksistens omkring en brønd - af Jens Elgaard Madsen : Kooperativet i Amataltal - af Karl-G. Prasse. Billedet på forsiden er taget af Jens Elgaard Madsen i august 2008 og forestiller ifølge Jens et par smilende GtU-nymfer og mere alvorlige miner hos vore venner hos I&A Læs side 7-13! Billedet på bagsiden er taget af Isabelle Grignon og forestiller Jens Elgaard Madsen og Katrine Krogh Balslev i en afslappet stund under besøget i Niger. Læs side 7-13! Tak til alle, som har sendt kontingent, abonnementsbetaling og/eller projektbidrag siden sidst! Vi er for tiden 189 medlemmer. I dette tal er ikke medregnet personer og husstande, som mangler at betale for Til alle, der mangler at betale for 2008 eller for , er der hæftet et indbetalingskort på side 3. Den samlede støtte til Kooperativet i Amataltal er i skrivende stund kr. Af dette beløb er kr. fra andre givere end Danida. I de kr. ses bort fra Danida-bevillingen på til den aktuelle fase 3 i projektet. Medlemsmøde Alle er velkomne til en drøftelse af projekterne i Amataltal og Kaoumaram samt, hvad foreningen ellers beskæftiger sig med. Vi mødes hos Per Adelhart Christensen, Søren Møllers Gade 24, 3., Randers, søndag den 28. september kl. 13 til 18. Der ydes rejsedækning; men vi henstiller, at den enkelte undersøger mulighederne for samkørsel og i modsat fald benytter billigste offentlige transportmiddel. Man kan køre fra Sjælland med Per Christian Hougen, tlf , perch@nypost.dk Per Adelhart Christensen har telefonnummer og -adresse pac@randers.dk Jubilæumsreception Alle er velkomne på Café Tranquebar, Borgergade 14, København, tirsdag den 30. september kl til 20.00, hvor vi skal fejre, at det er 30 år siden, Genvej til Udvikling blev stiftet på et værelse på H. C. Ørsteds Kollegiet i Odense. To indbudte gæster vil vurdere foreningens betydning: Birgitta Göranson Iliste, medlem af Svalorna i Lund, Sverige, og næstforkvinde i Emmaus International. Peter With, mangeårig alsidig aktiv i det danske u-landskab.

3 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 3 Nigerfloden & Park W Rejs til Niger med Viktors Farmor GtU støtter op om dialogturisme i Niger og vil fremover være med til at udvikle den. Det danske rejsebureau Viktors Farmor tilbyder en dialogtur til det vestlige Niger, med afrejse den 26. februar Turen er lavet sammen med det nigerske rejsebureau Goondal ud fra konceptet dialogturisme og koster kr. Park W er en nationalpark i det sydlige Niger, delt mellem Niger, Burkina Faso og Benin. Slå rejsen op på eller på Et læs græskar bliver læsset af de store fragtkanoer i hovedstaden Niamey (foto: Isabelle Grignon) Skriv eller ring til Isabelle for at få tilsendt en brochure om dialogturisme: Isabelle Grignon (igrignon@hotmail.com / ). Mødedeltagelser og udstillinger 17. juni i Århus: Poul Kruse deltog i et møde, afholdt af Projektrådgivningen, om opdateringen af Danidas civilsamfundsstrategi. 22. juni i Fælledparken i København: Venskabsforeningen Danmark - Vestafrika afviklede den årlige Couleur Café. Genvej til Udvikling var repræsenteret af Arne Hansen, og det lykkedes at sælge varer fra Vestafrika for kr. 29. juni i Værløse hos Karl-G. Prasse: Generalforsamling i Genvej til Udvikling; den refereres på side 4 og 5 i indeværende blad. 28. juli 1. august i den afrikanske landsby i Aalborg Zoologiske Have: I forbindelse med et flere uger langt varieret Afrika-program med Mellemfolkeligt Samvirke som ansvarlig gennemførte Genvej til Udvikling en blandet u-landhandel i uge 31. Aktive for GtU var Freja Hanmer, Birgitte Juul Nielsen, Laura Katholm Olsen og Jørgen Olsen. Der blev solgt varer for kr. Under arrangementet i Zoologisk Have blev interesserede børn og forældre undervist i at fremstille afrikanske smykker. Undervisningen blev varetaget af Mia Pallisgaard fra Mellemfolkeligt Samvirke, som ses til højre (foto: Jørgen Olsen)

4 side 4 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 GENVEJ TIL UDVIKLING Referat af generalforsamling 29. juni 2008 hos Bodil og Karl-G. Prasse, Værløse Dagsorden ifølge vedtægterne. 1. Valg af dirigent Per blev valgt. 2. Beretning Formanden valgte i sin gennemgang af beretningen at fokusere på den værdidebat, der er rejst som følge af foreningens 30 års jubilæum, og som alle foreningens medlemmer opfordres til at tage del i. Formanden fremhævede, at GtU er mere end blot projekter, og at foreningen også gennem det forløbne år har været kendetegnet ved et usædvanligt højt aktivitetsniveau. Foreningens medlemstal ligger nogenlunde konstant, men der kunne godt kunne bruges flere aktive hænder! Det blev bemærket, at GtU også det kommende år vil afholde fire medlemsmøder inkl. generalforsamlingen, hvor alle er velkomne. 3. Forelæggelse og godkendelse af det reviderede regnskab Regnskabet blev gennemgået og kommenteret punktvis. Det fremgår af bestyrelsens beretning, at oplysnings- og administrationsregnskabet for 2007 udviser et underskud på kr. Administrationsbidraget udviste imidlertid et markant overskud i 2006 i forbindelse med den nye Danida-bevilling vedr. Amataltal. Det forventes, at det resterende administrationsbidrag kan dække udgifterne i hele projektperioden frem til Egenkapitalen er noget mindre end sidste år og udgør pr. 31. december kr, hvilket bestyrelsen finder tilfredsstillende. Generalforsamlingen godkendte regnskabet, der er frit tilgængeligt for enhver. 4. Behandling af indkomne forslag Et forslag fra bestyrelsen om at ændre vedtægternes 5, 3 sætning, således at ordet mindst indskydes, blev vedtaget enstemmigt. Sætningen får herefter følgende ordlyd: Generalforsamlingen vælger mindst to suppleanter i prioriteret rækkefølge. 5. Fastsættelse af det årlige kontingent Et forslag fra bestyrelsen om at øge de årlige kontingentsatser med 25 kr (satsen for kollektivt medlemskab forbliver dog uændret) blev vedtaget enstemmigt. Følgende satser er således gældende fra 2009: Personligt medlemskab..150 kr Husstandsmedlemskab kr Kollektivt medlemskab..200 kr Abonnement uden medlemskab.100 kr 6. Planer for det kommende år Med hensyn til egnsudviklingsprojektet i Amataltal i Niger afhænger meget af områdets sikkerhedssituation. Vi forventer dog, at det årlige inspektionsbesøg, hvor en lokal samarbejdspartner fra Niamey besøger projektet og udformer en rapport over projektets udvikling, kan gennemføres. Ligeledes planlægger en af GtU s undervisningskyndige rådgivere at besøge Amataltal til efteråret med henblik på at bidrage med inspiration på undervisningsområdet. Der arbejdes samtidigt på at forbedre kommunikationen med vores partner i Amataltal, så vi får et bedre indblik i de mange nye undervisningsaktiviteter.

5 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 5 I forbindelse med projektet Sameksistens i Kaoumaram (SamiK) vil tre af foreningens medlemmer besøge Niger i august. De skal deltage i den afsluttende interne evaluering (en evaluering udført gennem de lokale aktører med repræsentation af GtU). Evalueringen vil fokusere på de opnåede erfaringer og på læringsindholdet for samarbejdspartneren. Evalueringen vil også vurdere, om det er muligt at igangsætte et opfølgningsprojekt i en eller anden form. Også til august er der skaffet penge til en afsluttende undersøgelse i forbindelse med formulering af et projekt omkring dialogturisme i det sydøstlige Niger sammen med vores samarbejdspartner i Maïné-Soroa. To af deltagerne i den interne evaluering vil også deltage i denne mission. Endelig vil det blive overvejet om ovennævnte to projekter kan slås sammen til et fælles projekt. I det kommende år agter GtU at fastholde de nuværende kollektive medlemskaber (liste fremgår af indkaldelse til generalforsamling) og at deltage i møder ud fra konkrete vurderinger. Et fremført forslag om, at melde os ud af Projektrådgivningen (PR) med den begrundelse at PR har fjernet sig fra at være de mindre organisationers talerør (og så i stedet betale for den modtagne rådgivning) fandt ikke tilslutning i forsamlingen. Vi har af Fair Trade Danmark (FTD) fået oplyst, at salg af varer gennem FTD s butikker fremover vil være betinget af, at vi tegner os som associeret medlem af FTD. Generalforsamlingen vurderede, at denne associering vil stille så store krav til vores arbejdsindsats og til vores partnerorganisationer med henblik på besvarelse af spørgsmål vedr. produkterne, at vi ikke i øjeblikket har tid og kræfter til et sådant engagement. Generalforsamlingen udtrykte ønske om, at en associering vil blive mulig for os på et senere tidspunkt. Generalforsamlingen besluttede, lige som sidste år, at sende et beløb på 120 som bidrag til solidaritetsfonden under Emmaus International. 7. GtU hvad vil vi sammen? I anledning af foreningens 30 års jubilæum blev der gennemført en inspirerende og frem for alt åben værdidebat, der er beskrevet indgående andetsteds i dette blad. En proces er således indledt, hvor kommende medlemsmøder frem mod generalforsamlingen i 2009 vil blive brugt til at afklare, hvad vi sammen vil med GtU! 8. Valg af bestyrelse, bestyrelsessuppleanter og revisor Til bestyrelsen valgtes Per Adelhart Christensen, Jørn Kirkegaard, Isabelle Grignon, Arne Hansen (nyvalg) og Jens Elgaard Madsen. Som 1. suppleant valgtes Katrine Krogh Balslev (nyvalg). Som 2. suppleant valgtes Leif Haarbo Nielsen. Som revisor genvalgtes Ernst & Young A/S, Odense, ved Erik Pindstofte Jensen. 9. Eventuelt. Næste års generalforsamling forventes afholdt hos Jens Elgaard Madsen i Brabrand søndag den 21. juni Jens E. Madsen, referent Per Adelhart Christensen, dirigent.

6 side 6 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 Værdidebat er startet i Genvej til Udvikling - af Per Adelhart Christensen, formand for Genvej til Udvikling. På generalforsamlingen tog vi fat på en værdidebat om GtU med følgende hovedoverskrifter: Hvem er vi? Hvad er det, der driver os? Hvor er vi på vej hen? Et oplæg blev gengivet i sidste nummer af Projekt & Kultur på side 12, foruden at der blev lagt op til værdidebat på side 10 i formandens beretning. Ideen er at vi skal bruge tiden indtil næste generalforsamling i juni 2009 til at pejle os ind på, hvad der er vigtigt, dels for foreningen, men også til dels for det enkelte medlem, da de to ting jo gerne skulle harmonere rimeligt. Vi skal have afstemt forventningerne og sikre så bred en enighed som muligt om rammerne i GtU. På generalforsamlingen i 2009 gør vi status og finder ud af, hvordan vi får disse ting formuleret og godkendt; ja helst skulle der jo allerede dér ligge et forslag. Nogle af stikordene på generalforsamlingen var: Hvorfor er vi aktive medlemmer af GtU? Vi brænder for en sag. Vi har nogle personlige kontakter. Vi har typisk fælles interesser omkring Vestafrika og i øjeblikket især Niger. Vi har et ønske om at præge udviklingen, hvilket kan være nemmere i en mindre organisation end i en stor. Kontakterne mellem projektpartnerne i syd og forening/medlem er så nære som muligt (der er mulighed for direkte kontakt mellem projektpartner og medlem). Spændende og udfordrende at arbejde med amatør -NGO er direkte, forstået på den måde at vi lettere kan være med til at præge samarbejdet. Samarbejdet med syd betyder at vi kan give nogle erfaringer videre, men at vi også kan lære noget den anden vej. At der er fokus på demokrati og kvinders ligestilling. At GtU har en identitet/profil, som er skarp, men at vi også hele tiden er opmærksomme på at justere og styrke den. En snak om, hvad der skulle være det levende i vores værdigrundlag blev udtrykt som at principperne for samarbejdet bestemmer aktiviteterne og ikke omvendt. Men andre ord kan man vel sige at vi ikke iværksætter aktiviteter der ikke er gennemdrøftet og ønsket af vore partnere. Selv om vores projektarbejde fylder meget og også skal gøre det, var vi også enige om at arbejdet i og interessen for GtU ikke alene må afhænge af, at vi har projektmidler fra Danida eller andre. Som punkter, vi stillede op, og som hele tiden skal vedligeholdes og måske også styrkes, blev nævnt: Den mundtlige/personlige dialog både internt i GtU og i forhold til vore projektpartnere; nogle gange virker det skrevne ord hårdere, og det er sværere at stille spørgsmål/have dialog. Det er vigtigt hele tiden at have for øje at styrke identiteten hos vore samarbejdspartnere. Det er vigtigt, når vi har med eksterne finansieringskilder, såsom Danida, at gøre, at der sikres en fælles forståelse for de formelle krav. Gøre sig klar, hvor dæmonerne er, og være åbne over for at der kan være uoverensstemmelser, og de må ikke fejes ind under gulvtæppet. Vi skal hele tiden arbejde på at styrke kommunikationen, såvel internt som i forhold til vore projektpartnere; dette kunne evt. ske gennem action learning. I den kommende tid skal vi arbejde videre ud fra den dialog, der nu er sat i gang, og det blev drøftet om vi skulle inddrage en ekstern person i formuleringen af værdigrundlaget, når vi er kommet lidt længere. Første gang vi drøfter dette videre bliver på medlemsmødet den 28. september i Randers. Kan du ikke komme er du meget velkommen til at give dine holdninger og bemærkninger til mig på mail-adressen pac@randers.dk.

7 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 7 Om at møde udvikling i praksis - af Katrine Krogh Balslev, suppleant til Genvej til Udviklings bestyrelse - fodnoter v/ Jørgen Olsen. Til daglig arbejder jeg på et internationalt kontor på en dansk uddannelsesinstitution. Her bruger jeg størstedelen af min tid på administration og bureaukrati, og desværre knap så megen tid på egentligt internationalt samarbejde. Det kan godt give et noget teoretisk syn på, hvordan verden ser ud og hvorfor. Så da jeg meldte mig ind i GtU for halvandet år siden, var det både for at være med til at gøre en forskel og med håbet om at prøve kræfter med rigtigt internationalt arbejde. Derfor var det en stor chance at komme med til Niger i august for at være med til at evaluere et projekt og forberede et andet. Turen var fantastisk og lærerig, og Jens Elgaard Madsen beskriver i sin artikel den energi og skønhed, der kan være i udviklingsarbejde. Men udviklingsarbejde er svært, og her vil jeg præsentere nogle af de dilemmaer, jeg oplevede i mit første møde med udvikling i praksis. Hvad er udvikling? Niger er blandt de fattigste lande i verden, og Niger har brug for udvikling. Det er der stor enighed om, både i og uden for Niger. Udvikling er i det hele taget på dagsordenen, og udviklingsbistand og udviklingssamarbejde er blandt nøgleordene, når man taler om at bekæmpe alt fra fattigdom og uretfærdighed til sygdom og analfabetisme. I Niger og i mange andre udviklingslande er der ligefrem et udviklingsministerium. Men hvad er det for en udvikling, man taler om og er vi i det hele taget enige om, hvad ordet betyder? Under den del af rejsen, der handlede om et kommende turismeprojekt, talte vi meget om, hvilken form for udvikling, projektet skal fremme. Selvfølgelig skal et turismeprojekt i GtU handle om at skabe flere muligheder for at lokalbefolkningen tjener penge f.eks. ved at sælge lokale produkter eller arbejde for turismen. Men for vores nigerske samarbejdspartner Maitouraré drejer det sig ikke alene om den materielle udvikling. For de mennesker, der har haft besøg af Isabelles og Maitourarés turister 1, drejer det sig i lige så høj grad om at blive set og hørt. Om at møde mennesker, der interesserer sig for dem og har lyst til at tale med dem. Om at vise alt det smukke, de er så stolte af og med god grund: Naturen, deres smukke dyr, deres traditioner og kultur. Men også om at møde verden udenfor, kunne stille spørgsmål og få svar på alt det, der forundrer dem, ved vores måder at leve på. Det er også den slags udvikling, de higer efter at indgå i verden på lige fod. Udviklingsindustrien godt eller skidt En af de ting, der slog mig i Niger, var udviklingsindustriens massive tilstedeværelse (for ikke at bruge ordet godhedsindustrien, et begreb, der jo er temmelig belastet i Danmark). Når vi kører rundt på de danske veje, er vi efterhånden så vant til, at se reklameskilte langs vejene for forretninger og virksomheder, at vi dårligt lægger mærke til dem. Jo flere skilte, jo mere handel og produktion = jo mere udvikling. I Niger var det anderledes. Bortset fra omkring hovedstaden Niamey, så jeg ikke mange forretnings- eller virksomhedsskilte på vejene. I stedet dominerer projekt- og NGO-skilte. Store skilte, der proklamerer, at i denne by arbejder denne eller hin NGO eller dette eller hint ministerielle projekt for at bekæmpe HIV/AIDS, få flere piger i skole, sikre drikkevandsforsyningen, øge beskæftigelsen, standse ørkenspredningen osv. Projekt Sameksistens i Kaoumaram har også sit skilt. (fortsættes side 8) 1 Klik ind på for uddybning! Læs annoncen øverst side 3 i indeværende blad!

8 side 8 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 Om at møde udvikling i praksis (fortsat fra side 7) Gad vide hvad, det betyder for et land og en befolkning, at forandringer og økonomi i den grad er hængt op på bistand og tidsbegrænsede projekter? Måske skaber det faktisk udvikling. Måske hæmmer det i virkeligheden den udvikling, man vil fremme. Eller måske giver det en helt anden type samfund, når størstedelen af entreprenørånden og de menneskelige ressourcer bliver forankret i organisationer i stedet for i virksomheder. Det vil tiden vise. Hvad er vigtigst? Proces eller produkt? Projekt Sameksistens i Kaoumaram er en succes. Det var tydeligt, uanset hvor vi kom hen, og uanset hvem vi talte med. Det var selvfølgelig en succes, at der var blevet bygget en brønd i et område, hvor der var brug for den. Men det var også den måde, projektet var blevet gennemført på. Særligt to punkter gik igen. Dels, at alle havde lært noget: Wodaabeerne, der fik brønden, har lært en masse om rettigheder og om, hvordan de offentlige systemer virker. De offentlige myndigheder har efter både eget og andres udsagn lært at omsætte juridisk teori til praksis. Og GtU s samarbejdspartner Initiatives & Actions (I&A) har lært en del om projektstyring, ikkevoldelig kommunikation og forhandling. Dels, at gamle konflikter, der i årtier havde forhindret etablering af en brønd og al anden kommunikation mellem befolkningsgrupper, der lever lige op og ned af hinanden, var kommet frem i lyset. Dette havde muliggjort, at man kunne sætte sig ud over konflikterne og nå frem til en løsning. Hele processen havde altså været et udviklingsprojekt i sig selv, og flere gange spurgte jeg mig selv, hvad der egentlig har bidraget mest til udvikling her: lærings- og konfliktløsningsprocesserne eller produktet i form af brønden. Isabelle Grignon har boet og arbejdet i Niger i 2 år ( ) og besøgt landet jævnligt siden. Hun har en stor bekendtskabskreds, og uanset hvor vi kom hen, var der altid liiige nogen vi skulle hilse på. Et af de mange interessante mennesker var Alhassane Younfa, der studerer i Nigeria men kom til Niger for at møde Isabelle. I en snak om alle de mange projekter og NGO er kom han med en bemærkning, der har spøgt i mig lige siden: Nogle gange skygger de store projekter over de små realiteter. Skal et projekt virkelig lykkes og have en varig positiv effekt, er man nødt til at have øje for de små nuancer i den virkelighed, projektets aktiviteter skal indgå i. Store projekter er effektive og nødvendige men hvis man f.eks. skal bygge 100 brønde, er det nemt at overse de små forskelle mellem de steder, hvor brøndene skal bygges, og dermed opdage forhindringer for, at brøndene kan fungere optimalt. Så for at nå produktet er man nødt til at prioritere processen. Når (arbejds)kulturer mødes At arbejde internationalt er at arbejde tværkulturelt. I Niger handler det ikke kun om dem og os. Flere etniske grupper med hver deres traditioner og kulturer lever side om side og skal dele de samme ressourcer. Ofte lever de nærmest parallelle liv, men i I&A er der medlemmer og medarbejdere fra både fulbé-og mangafolket 2. Begge folkeslag er gæstfrie og imødekommende, men hvor mangaerne efter sigende er nogenlunde direkte i deres måde at tale om tingene på, byder fulbeernes moralkodeks pulaaku 3 dem ikke at sige folk imod og ikke at sige deres mening direkte. Det giver anledning til en del misforståelser og frustrationer (også blandt nigererne indbyrdes), når man ikke altid kan få et svar eller være sikker på, at svaret holder, eller det endda er tilladt at give falske løfter. Hertil kommer, at der ud over de lokale kulturer nærmest er udviklet en særlig NGO-kultur, der har mange fællestræk med vores, men også mange forskelle. 2 Manga er betegnelsen for de mennesker af kanurifolket, der bor i det sydøstlige Niger. 3 Læs artiklen om Lamine nederst side 15 i Projekt & Kultur nr. 95!

9 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 9 Blandt fællestrækkene er den formelle struktur, den overordnede vision om at gøre en forskel, og folks forskellige motiver til at indgå i NGO'ens arbejde (lige fra visionen om at forbedre vilkårene til håbet om at forbedre CV og jobmuligheder). Heldigvis er dilemmaerne efter min mening bare med til at understrege vigtigheden af at blive ved med at arbejde med udvikling, selv om resultaterne lader vente på sig. For det er muligt at skabe forandringer! Nogle gange går genvejen til udvikling bare ad andre stier, end dem, der er lettest at få øje på. Evalueringsmøde (foto: Katrine Krogh Balslev) Ved første øjekast ligner f.eks. I&A altså en forening, der ligner foreninger hos os. Men andre traditioner for relationer mellem folk og specielt for ledelse gør, at f.eks. forholdet mellem bestyrelse, daglig ledelse og generalforsamling ikke nødvendigvis følger organisationsdiagrammet, som vi kender det. Spørgsmålet er så, hvor langt vi kan gå i vores krav til deres organisationsopbygning, når vi i Danmark og i GtU på den ene side taler om ligeværdige partnerskaber og på den anden side lægger stor vægt på kapacitetsopbygning hos samarbejdspartnere. Der er altså nok at holde øje med, når samarbejdet skal glide. Og indrømmet selv om jeg går meget ind for tolerance og respekt over for andres kulturer, så kan det være svært at acceptere, når forhold som planlægning, ansvar og økonomi bliver styret af andre og for mig uigennemskuelige logikker, end den gode vestlige rationalitet. Uanset hvor rigtige disse andre logikker kan være i deres egen sammenhæng. Så bliver min tolerance pludselig et dilemma i sig selv. Genveje til udvikling? Dilemmaer er der altså nok af når man sådan møder udviklingsarbejdet i praksis, langt væk fra universitetsforelæsninger, bøger og politikere. Kort om rejsen: Den 3. august 2008 rejste 3 medlemmer af GtU til Niger. De tre var Isabelle Grignon, Jens Elgaard Madsen og Katrine Krogh Balslev. Rejsen havde to formål: Den første halvdel af rejsen markerede afslutningen af projektet Sameksistens i Kaoumaram. Sammen med den lokale samarbejdspartner Initiatives & Actions (I&A) gennemførte de tre nævnte en intern evaluering. Det primære fokus i den interne evaluering var organiseringen af projektet og samarbejdet mellem partnerne. Det meste af evalueringen fandt sted i I&A s lokaler i byen Maïné-Soroa i det østlige Niger, men der blev heldigvis også tid til at se den brønd, der var blevet bygget af projektet, og møde de wodaabeer, der havde fået brønden. Den anden halvdel af rejsen, som kun Isabelle og Katrine deltog i, havde til formål at få de sidste spørgsmål på plads, inden en ny projektansøgning forhåbentlig kan sendes til Minipuljen. Formålet med dette projekt er at styrke den dialogturisme, Isabelle Grignon og hendes nigerske samarbejdspartner, Maitouraré Boukari Bako, har arbejdet med at udvikle de sidste 5 år. Aktiviteterne i denne del af rejsen omfattede aktiviteter i Maïné Soroa (møder med nøglepersoner fra I&A, en landsby og kommunale myndigheder) og i hovedstaden Niamey, bl.a. Ministeriet for Udvikling og Ministeriet for Turisme. Undervejs blev der også tid til at drøfte mulighederne for en fase to af Sameksistens i Kaoumaram, som måske bør kombineres med dialogturismeprojektet.

10 side 10 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 Sameksistens omkring en brønd - af Jens Elgaard Madsen, bestyrelsesmedlem i Genvej til Udvikling - fodnoter v/ Jørgen Olsen. Jens Elgaard Madsen fortæller her om sin deltagelse i den afsluttende interne evaluering af Sameksistens i Kaoumaram (SamiK). Et projekt, hvor en gruppe wodaabé-nomader omsider har fået den brønd, der gør det muligt for dem at bosætte sig mere permanent og hævde deres rettigheder. Sideløbende er der gennem dialog skabt accept hos områdets øvrige, fastboende pastoralister 1 og de lokale myndigheder. Der skal ildsjæle til Genvej til Udvikling er som de fleste små u- landsforeninger herhjemme kendetegnet ved, at nogle få, ihærdige ildsjæle gør det muligt at realisere småprojekter, som skaber nye muligheder for udvikling hos socialt udsatte mennesker i så fjernt et land som Niger. De færreste er vel bevidste om, hvor krævende det egentlig er at skrive en ansøgning til Projektrådgivningens Minipulje. Det er også lidt af en udfordring at være tovholder, når der skal føres regnskab, afrapporteres og kommunikeres på fransk med mennesker, der bogligt set er klædt dårligt på! En af de ildsjæle, som mestrer kunsten, hedder Isabelle Grignon. Hun kontaktede mig i forsommeren og spurgte, om jeg havde lyst til - sammen med Katrine Krogh Balslev - at deltage i en afrundende intern evaluering af SamiK i samarbejde med vores samarbejdspartner Initiatives et Actions (I&A). Som medlem af bestyrelsen havde jeg ganske vist et indblik i projektdokumentet. Men det er lige som først muligt at rumme et projekt, når man med egne øjne kan opleve, hvad der er skabt, møde de mennesker, der har medvirket i forløbet og trykke hånd med nogle af de mange, der beredvilligt fortæller, at de har opnået bedre levevilkår og større selvrespekt! 1 hyrder, af samme oprindelse som ordet pastor. Behov for en brobygger Flyveturen fra Paris til Niamey varer under 6 timer og er alt for kort til at kroppen kan nå at indstille sig på de mange, nye indtryk. Heldigvis er Niger ufattelig stort, og en nitten timer lang bustur over km giver legemet tid til at falde til! Rejsetiden kunne så passende bruges til at lægge planer for det kommende ophold sammen med mine rejsefæller, Isabelle, Katrine og vor nigerske kollega, Maitouraré, som tog imod os i Niamey! Under busturen slog det mig, hvor forskelligt hirsen stod på de opdyrkede jorde. Visse steder prægtig og mandshøj. Der hvor regnen lokalt var udeblevet sås kun ynkelige tuer uden aks. I Niger gemmes børn ikke væk. Aissa, et af I&A s lovende unge medlemmer, havde sin datter med overalt. Og vores chauffør kan mere end blot køre bil! (foto: Jens Elgaard Madsen)

11 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 11 For beboerne i en landsby indebærer en mislykket høst utvivlsomt, at der venter sult og hårde tider forude. I det lys virkede min egen bekymring for om min køkkenhave ville mangle vand under bortrejsen underligt uvedkommende! Der er nemlig langt fra Danmark til Niger, og der er endnu længere, når det handler om at forstå, hvordan en dagligdag former sig for en traditionel nomadefamilie. Og wodaabeerne er ikke just kendt for at være de letteste mennesker at kommunikere med! Derfor stod det også fra starten af projektet klart, at vi i GtU havde brug for en partner, som kendte de lokale forhold, og som kunne bygge bro mellem områdets etniske grupper og myndighederne, der forvalter området. For GtU var det oplagt at satse på I&A. En lille, lokalt forankret NGO, der har eksisteret i 10 år, og som ligner GtU derved, at den oprindeligt er opstået på basis af en frivillig indsats. At NGO en tidligere havde fået støtte til kapacitetsopbygning hos Danida, var i høj grad medvirkende til, at GtU turde binde an med et forpligtende projektsamarbejde. Endelig var NGO en i forvejen kendt af gode GtU-kræfter som Isabelle Grignon og Ingrid Poulsen, der netop repræsenterede Danida i regionen i nævnte tidsrum. Lokale ildsjæle Selve evalueringen fandt sted i Maïné-Soroa, hvor vores partnerorganisation har til huse. Den strakte sig over seks dage. En dag var afsat til at besøge Kaoumaram. Sidstedagen blev brugt på at træffe repræsentanter fra myndighederne. De mange møder blev holdt i de slidte, men velegnede lokaler, som I&A råder over. Den omstændighed, at tre personer fra GtU havde taget den lange rejse fra Danmark, var utvivlsomt medvirkende til at seancen fik et ekstra pust af seriøsitet, og alle lagde et utroligt engagement for dagen. At der stadig er plads til forbedringer i disciplinen at møde til tiden, var til at leve med! På førstedagen tog vi os god tid til at lære hinanden at kende. Elleve medlemmer fra I&A medvirkede. De omfattede en herlig blanding af folk på tværs af alder, køn, etnicitet og uddannelsesniveau, hvilket også må antages at være årsagen til, at NGO en generelt har let ved at operere og blive accepteret i lokalsamfundet. Alle taler i øvrigt godt fransk, hvilket gør samarbejde betydelig lettere. Flere talte om deres lyst og motivation til at hjælpe andre. Dourbi på 58 år beskrev sig selv som en glødende kommunist, der ønsker at gøre en indsats for de dårligst stillede. Der kan være mange gode årsager til at mennesker engagerer sig i NGO-arbejde, herunder at opnå en form for indkomst. Men der er også mange, der udfører et betragteligt uegennyttigt stykke arbejde i et land som Niger! I forhold til vort fremtidige samarbejde med I&A var det vigtigt for GtU at præcisere, at GtU s medlemmer er ulønnede, og at det er motivationen ved at samarbejde og skabe udvikling, der er drivkraften. Maitouraré samler trådene (foto: Jens Elgaard Madsen) Diskussionerne foregik i en åben og fordomsfri atmosfære, og alle projektets facetter blev debatteret. Og diskussionerne var ofte både relevante og spændende, fordi ingen holdt sig tilbage for at udtrykke divergerende opfattelser! Vi lærte efterhånden hinanden at kende så godt, at det også var muligt at komme ind på mere prekære problemstillinger. (fortsættes side 12)

12 side 12 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 Sameksistens omkring en brønd (fortsat fra side 11) For eksempel, at der gennem forløbet har været betydelige frustrationer omkring kommunikation, afrapportering og budgetstyring, både internt i I&A og i syd-nord-samarbejdet, uden at der her er grund til at gå i detaljer. Brønden Det påstås, at ingen i lokalområdet og da slet ikke wodaabeerne selv havde troet, at de nogensinde ville få en brønd. For når end ikke Lamido Altiné, wodaabeernes karismatiske høvding, havde haft held til at tale sin sag under sit foretræde for Nigers præsident i Niamey, hvordan skulle det så kunne lade sig gøre? Navnet Kaoumaram knytter sig til det vandhul, hvor wodaabeerne gennem generationer har græsset med deres dyr i regntiden, og hvor alle har vidst, at det er stedet, hvor wodaabeerne hører hjemme, men hvor de har haft svært ved at hævde deres rettigheder, når de nu ikke var fast bosiddende. Og at det er forbundet med en risiko at bo ved et vandhul oplevede vi ved selvsyn, da vandhullet ganske usædvanligt her midt under regntiden var fuldstændig udtørret, da vi kom forbi. Brønden i Kaoumaram er en entreprenørmæssig bedrift, der også ville vække berettiget opsigt i Danmark! Den er 58 m dyb og næsten 2 m bred (til sammenligning er Rundetårn blot 36 m højt). 2 Brønden er udstyret med fire separate hejseværk, som betjenes af børn der styrer op til et dusin trækæsler! Det er ikke usædvanligt, at der dagligt kommer større dyreflokke forbi for at drikke. Mødet med wodaabeernes høvding, Lamido Altiné 3, hvis familie nu er bosat nær brønden, var et af turens mindeværdige øjeblikke. 2 I Amataltal-zonen findes brønde, der er 110 meter dybe. 3 Lamido betyder faktisk høvding på fulbeernes sprog, fulfuldé. Wodaabeerne er faktisk en undergruppe under fulbeerne, selv om man i det område, vi beskæftiger os med her, siger fulbeer om de fulbeer, der ikke er wodaabeer. Og minsandten om ikke Lamido Altiné spurgte ind til Per Christian Hougen GtU s trofaste medlem, der under et tidligere besøg havde ladet en bemærkning falde om ikke GtU kunne hjælpe wodaabeerne med at få deres brønd. Et spørgsmål, der på forunderlig vis førte til det resultat, vi kender i dag. Til ære for fotografen: Artiklens forfatter sammen med Lamido Altiné (foto: Isabelle Grignon) Det påstås, at det har haft overordentlig stor betydning for wodaabeernes selvværd og måske er projektets virkelige succeshistorie, at wodaabeerne efter årtier uden en brønd nu ikke længere behøver at gå tiggergang for at få vand. Det giver status at tilbyde vand til andre trængende. Og det er sandsynligt, at placeringen af en brønd i Kaoumaram medfører, at området snart får status af valgsted, så wodaabeerne får lettere ved at deltage i den demokratiske proces i Niger. I Kaoumaram besøgte vi også nogle fastboende fulbeer 4, som havde deltaget i konfliktbearbejdelse, dialog og samvær gennem SamiK. Familierne fortalte, at de godt kunne se et perspektiv i, at wodaabeerne fik en brønd, og de oplevede, at det var muligt at leve i sameksistens og dele områdets naturressourcer. Andre fulbéfamilier er mere kritisk indstillet over for brønden og dens konsekvenser, hvilket understreger, at der er et fortsat behov for en forebyggende indsats, og at det er svært at gøre alle tilfredse. 4 jf. note 3.

13 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 13 Gennem de mange uger og måneder, hvor I&A har haft promotorer til at bo hos lokalbefolkningen og opbygge tillid under ekstremt vanskelige arbejdsbetingelser er der blevet ført mange samtaler. Projektets historie er dokumenteret gennem talrige interviews, der også giver et enestående og nuanceret indblik i de synspunkter områdets beboere (herunder kvinder, børn og ældre) har fremført. Enkelte interviews har tidligere været bragt i Projekt & Kultur og flere vil følge. Så da borgmesteren bad om det sidste spørgsmål fulgte yderligere en god håndfuld! Og det var tydeligt, at borgmesteren værdsatte muligheden for at give sit syn på SamiK. Han udstrålede stor saglighed, da han forklarede, at det i hans øjne er vigtigt, at Kaoumaram i mange år fremover vedbliver at være pastoralt område 5. For hvis wodaabeerne umiddelbart begynder at opdyrke jorden vil det føre til konflikt. Og så forfægtede borgmesteren helt på eget initiativ sin opfattelse af Sameksistens i Kaoumaram! Og det vi hørte var sød musik i GtU-ører og fik os alle tre til næsten på kommando at trække vore skriveblokke frem! Begejstringen hos borgmesteren kunne fornemmes (foto: Isabelle Grignon) En borgmester taler ud På sidstedagen var der programsat en høflighedsvisit hos borgmesteren i Maïné-Soroa. Borgmesteren har været en uvurderlig støtte for SamiK gennem hele forløbet. Han har således aflagt officielt besøg i Kaoumaram, både i forbindelse med, at brøndens placering blev fastlagt og under den stort anlagte ceremoni i forbindelse med ibrugtagningen. Han var også en af nøglepersonerne i forbindelse med et stormøde i Blakouttou, hvor der blev opnået enstemmighed omkring anlæg af en brønd i Kaoumaram. Mens vi sad i borgmesterkontoret slog det mig, at Isabelle besidder en sjælden evne til at være så tilpas afmålt engageret og påtrængende at det ikke virker anmassende! Udsigt over Maïné-Soroa (foto: Katrine Krogh Balslev) For borgmesteren forklarede, at selve konstruktionen af brønden dog var den mindste udfordring. Myndighederne kunne sagtens have tvunget en løsning igennem. Det, der gjorde, at projektet lykkedes, var, at alle blev taget med på råd. Projektet havde en ny tilgang, hvor kommunikation stod i centrum. Borgmesteren sluttede af med at takke I&A og GtU for deres indsats og for måden at gribe opgaven an på! 5 At et område er et pastoralt område, betyder, at græs er den altdominerende vækst, og at befolkningen lever af at flytte rundt med deres dyr, efter hvor der er god græsning, jf. note 1.

14 side 14 Projekt & Kultur nr. 96, september af Karl-G. Prasse - fodnoter v/ Jørgen Olsen Kooperativet i Amataltal I Amataltal-zonen hersker indtil videre en skrøbelig fred under det tuaregiske oprør, men der har dog været røveriske overfald på vejarbejdere. I Ayr-bjergene har frygtelige massakrer fundet sted på begge sider. Bortførelser og gidseltagninger hører til dagens orden. Mange havebrugere fra Ayr har måttet forlade alt og begynde forfra et andet sted. Nogle af dem er kommet til Amataltal-zonen. Den usikre situation har bidraget til yderligere at forværre de verdensomspændende prisstigninger på fødevarer og brændstof. Det kniber med at fremskaffe både fødevarer til menneskene (hirse, ris, majs, sukker) og foder til dyrene. Heldigvis har de nye kornbanker i Amataltal-zonen indtil videre kunnet tage toppen af både knapheden og prisstigningerne på fødevarer. Trods alle vanskeligheder, bl.a. med at komme sikkert fra sted til sted i zonen, fortsætter arbejdet med at føre vores Danida-projekt ud i livet ufortrødent. Således er alfabetiseringskurserne i de nye centre i de ni bofællesskaber fortsat hele første halvår af 2008 og afsluttet på normal vis omkring månedsskiftet maj-juni. De planlægges genoptaget til januar 2009, når folk er kommet hjem efter regntiden og alle nomadevandringerne til saltgræsgangene omkring Ingal/Tëgëdda-n- Tes mt i efteråret. Samtidig er der gennemført kurser i organisation, økonomi, samfundslære, historie, miljøbeskyttelse, havebrug, traditionelt håndværk, moderne mekanik (biler og motorer) delvis med udefra indkaldte undervisere. Det er overordentlig glædeligt at se, at denne vigtige del af projektet fungerer og allerede har medført, at adskillige unge mennesker er på vej til at få sig et levebrød, takket være disse kurser. Læreren viser forskellige dåser og poser med en række frøarter og forklarer forskellene, eftersom de færreste kursister kan læse deklarationerne (foto: Ghabdouane Mohamed) Demonstration af salattilberedning, foruden at læreren forklarer om fordelene ved grøntsagsdyrkning (foto: Ghabdouane Mohamed) Rousmane Karia, formand for Kooperativets afdeling (GM) i In-Jighrane, smager på salaten (foto: Ghabdouane Mohamed)

15 Projekt & Kultur nr. 96, september 2008 side 15 I marts-april er der afholdt tre små seminarer: Et seminar for havebrugere marts 1, som foruden andre teknikker har omfattet overrislingssystemer, herunder dråbevanding (gennem perforerede rør, som allerede Ingrid Poulsen 2 s afdøde mand Søren Henriksen foreslog). Det er nemlig et stort problem at fremskaffe vand både til havebrug og drikkevand til dyr og mennesker. Et seminar for kvægavlere marts. Et seminar til uddannelse i håndarbejde for kvinder april, hvor gamle kvinder fra Amataltal underviste i kurvefletning, syning og broderi. Også finere madlavning er der blevet undervist i med henblik på gæstgiveri for vejfarende. Der mangler dog udstyr til undervisningscentrene. Man har kun det allernødvendigste. GtU sender efter bedste evne pakker med skrivehefter, kuglepenne mv. Den tosprogede børneskole i Amataltal synes at køre mindre godt. Børnetallet falder, da forældrene ofte ikke tør sende deres børn på kostskole på grund af sikkerhedssituationen, og desuden er det en evig kamp at få tilstrækkelige forsyninger frem til kantinen. Det til skolen hørende havebrug har dog fået sin vandforsyning til overrisling forbedret gennem en ny tilslutningsledning fra landsbyens vandværk, så der er håb om, at skolen i det nye skoleår kan blive mere selvforsynende med grønsager. Desuden fortsætter man bestræbelserne på at blive koblet på Verdensfødevareprogrammet (WFP), en organisation, der i dag desværre er mere overbelastet end nogensinde på grund af den verdensomspændende fødevarekrise. Hyppige udskiftninger i lærerkorpset gør desværre ikke situationen bedre. Det har vi klaget over til Inspektoratet. 1 jf. billederne på side Antropolog Ingrid Poulsen gennemførte forundersøgelse i Amataltal i oktober 1997 forud for det Danida-finansierede kvægavls- og egnudviklingsprojekt, som nu er i fase 3, og hvor fase 1 startede i januar 1999 på baggrund af Ingrids forundersøgelse. Havebruget udvikler sig hele tiden, folk udviser en overvældende interesse for dette delprojekt og lærer hele tiden nyt og forbedrer deres teknikker. Det store problem er at skaffe vand til overrisling. Der har for nylig været afholdt kurser i vandbesparende teknikker (se ovenfor). Det er spændende at følge denne udvikling, da det er én af vejene til at gøre sig mere uafhængige af kvægbruget som altdominerende hovedindtægtskilde. Kooperativet har gennem sin parallelorganisation NGO en Taghilt taget kontakt med to lokalt arbejdende NGO er: HED/Tämat (Homme, Environnement, Développement = Folk, Miljø, Udvikling) arbejder især for fulbeerne i området, men er indstillet på også at hjælpe tuaregiske kvindegrupper i området med mindre summer. HED's formand er Mano Aghali, en deputeret til Nationalforsamlingen. HED har både tyske, franske, belgiske, schweiziske og amerikanske partnere. IRD arbejder for underernærede kvinder og børn. Den drives af sorte amerikanere. Africare (ligeledes drevet af sorte amerikanere) har Kooperativet allerede haft kontakt med gennem længere tid. Desværre har disse NGO er kun meget små midler til rådighed. Det igangværende delprojekt for at skabe en Nigers Historie på tuaregisk er nu trådt ind i en ny og afgørende fase. Efter indsamling af materiale og udformning af en fransk grundtekst på ca. 120 sider + forskellige registre, har undertegnede og Kooperativets projektkoordinator, Ghabdouane Mohamed, allieret sig for at skabe en tuaregisk oversættelse. Det er et spændende, men krævende arbejde, da mange af de videnskabelige udtryk samt en moderne litterær stil må skabes fra bunden. Vi føler, at arbejdet, efter en vanskelig indledningsfase, allerede skrider lettere. Ca. en sjettedel af teksten er nu oversat. Tuaregerne har jo som bekendt ikke nogen tradition for at skrive hverken moderne romaner eller sagprosa, endsige videnskabelige tekster. De har deres mundtligt overleverede folkeeventyr og poesi. Regntiden har indtil videre givet under normal nedbør, men det regner.

16 afsender: Genvej til Udvikling, Skovvej 24, 9510 Arden.

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

GENVEJ TIL UDVIKLING

GENVEJ TIL UDVIKLING Projekt & Kultur nr. 132, august 2017 side 7 GENVEJ TIL UDVIKLING Referat af generalforsamling den 18. juni 2017 i Børnehuset Viften, Låsby. Dagsorden ifølge vedtægterne. 1. Valg af dirigent Jens Elgaard

Læs mere

REGNSKAB FOR ÅRET 1. JANUAR 2011-31. DECEMBER 2011

REGNSKAB FOR ÅRET 1. JANUAR 2011-31. DECEMBER 2011 J* GENVEJ TIL UDVIKLING REGNSKAB FOR ÅRET 1. JANUAR 211-31. DECEMBER 211 Kontakt: Koordinator: Jørgen Olsen, Skovvej 24, DK-951 Arden, (+45) 9856 2994 Formand og kasserer: Per Adelhart Christensen, Kørvelvangen

Læs mere

projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3

projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3 side 6 Projekt & Kultur nr. 106, februar 2011 projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3 - af Dr. Idé Tahirou, konsulent, Niamey, Niger - oversat af Birgit Vanghaug - fodnoter af Jørgen Olsen - fotos Dr.

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014

Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014 Referat fra ordinær generalforsamling i VKK lørdag d. 29. november 2014 1. Valg af dirigent. Freddy Christensen blev valgt til dirigent 2. Bestyrelsens beretning for det forgangne år. Formand Kenn P. Korsager

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Side 1/5 Referat af DK-TUG Generalforsamling lørdag den 28. september 2002, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Før selve referatet

Læs mere

Referat fra General forsamling modelsejlklubben 28.02.15. Formanden bød velkommen og spurgte Hr lasse Rand om han ville være mødets

Referat fra General forsamling modelsejlklubben 28.02.15. Formanden bød velkommen og spurgte Hr lasse Rand om han ville være mødets Referat fra General forsamling modelsejlklubben 28.02.15. Formanden bød velkommen og spurgte Hr lasse Rand om han ville være mødets Dirigent. Lasse takkede for valget og satte mødet i gang med at konstatere

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen den 25. februar 2016 kl i Skeltofteparkens Selskabslokaler, Teglgårdsvej 321 kælderen, 3050 Humlebæk

Referat fra generalforsamlingen den 25. februar 2016 kl i Skeltofteparkens Selskabslokaler, Teglgårdsvej 321 kælderen, 3050 Humlebæk Referat fra Generalforsamlingen den. 25. februar 2016 SLETTEN FRITIDSFISKERLAUG Referat fra generalforsamlingen den 25. februar 2016 kl. 18.00 i Skeltofteparkens Selskabslokaler, Teglgårdsvej 321 kælderen,

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Canadian American Friendship Society of Denmark Møde Generalforsamling Dato 26. marts 2009 Sted Deltagere HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 30 fremmødte, heraf 18 stemmeberettigede

Læs mere

Bestyrelsens beretning til Generalforsamlingen 2019 Ved formand Marie Louise Larsen

Bestyrelsens beretning til Generalforsamlingen 2019 Ved formand Marie Louise Larsen Bestyrelsens beretning til Generalforsamlingen 2019 Ved formand Marie Louise Larsen Året med de mange ad hoc udvalg. Da jeg satte mig for at skrive bestyrelsens beretning, fandt jeg alle referaterne frem

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Sammen er vi stærkere. Stafet For Livet et indblik

Sammen er vi stærkere. Stafet For Livet et indblik Sammen er vi stærkere Stafet For Livet 2016 - et indblik INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Vi fejrer Stafet For Livet 2016 3 Sammen er vi stærkere 4 Hvad betyder Stafet For Livet for Fighterne? 5 Hvad betyder

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Referat af generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark- Mali.

Referat af generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark- Mali. Referat af generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark- Mali. Mandag den 26. maj 2014 kl 19.00 i Danafrika Kultur, Ndr. fasanvej 192-194. kld. 2000 Frederiksberg med dagsordenen: 1) Valg af dirigent

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Ordinær generalforsamling afholdt tirsdag den 20. april 2016 kl i Fritidscenteret, Søvej, 5750 Ringe

Ordinær generalforsamling afholdt tirsdag den 20. april 2016 kl i Fritidscenteret, Søvej, 5750 Ringe Ordinær generalforsamling afholdt tirsdag den 20. april 2016 kl. 19.30 i Fritidscenteret, Søvej, 5750 Ringe Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Beretning for det forløbne driftsår. 3. Den reviderede årsrapport

Læs mere

Albertslund Senior Idræt

Albertslund Senior Idræt Albertslund Senior Idræt Referat fra den 16. generalforsamling i AIF Senior Idræt, fredag den 10. marts 2017, kl. 10 11.30 på Albertslund Stadion Antal deltagere: 180 Foreningen bød på kaffe og brød fra

Læs mere

IFU SeniorKlub. Referat fra generalforsamling hos IFU den 22. april 2015, kl

IFU SeniorKlub. Referat fra generalforsamling hos IFU den 22. april 2015, kl IFU SeniorKlub Referat fra generalforsamling hos IFU den 22. april 2015, kl. 15.00 Formanden bød velkommen til dagens generalforsamling og konstaterede at dagsordenen er i overensstemmelse med vedtægternes

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Referat fra Garantloekkens generalforsamling

Referat fra Garantloekkens generalforsamling Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 16. marts 2013 kl. 14 i Løkken. Referat: Indledning ved Kristian Andersen.

Læs mere

Referat fra den 95. generalforsamlingen 19. juni 2019, kl. 15:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande ved Volden, Norgesgade 4, 7000 Fredericia

Referat fra den 95. generalforsamlingen 19. juni 2019, kl. 15:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande ved Volden, Norgesgade 4, 7000 Fredericia Referat fra den 95. generalforsamlingen 19. juni 2019, kl. 15:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande ved Volden, Norgesgade 4, 7000 Fredericia DAGSORDEN: Pkt. 1: Pkt. 2: Pkt. 3: Pkt. 4: Pkt. 5: Pkt. 6: Pkt.

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden:

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden: Herreklubben Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober 2018. Dagsorden: 1. Valg af dirigent Finn Aagaard Andersen valgt 2. Bestyrelsens beretning Se bilag 1. Beretning godkendt 3. Fremlæggelse

Læs mere

Stiftende generalforsamling Søndag 3. november 2002

Stiftende generalforsamling Søndag 3. november 2002 Stiftende generalforsamling Søndag 3. november 2002 Mødedeltagere Repræsentanter fra følgende adresser: Almindingen 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 19, 26, 30 Ikke fremmødt eller afbud: Almindingen

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Ordinær generalforsamling Torsdags bridgeklub. Tors. d. 19. april 2018 kl

Ordinær generalforsamling Torsdags bridgeklub. Tors. d. 19. april 2018 kl Ordinær generalforsamling Torsdags bridgeklub. Tors. d. 19. april 2018 kl. 12.30 Dagsorden: Velkomst Konstitueret formand Berit Gläser bød velkommen. 1. Valg af dirigent og referent. Bestyrelsen foreslog

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Sådan starter I en ny forening Et formål, en bestyrelse, et sæt vedtægter og et stiftende møde - det er alt, hvad I behøver for at starte en forening.

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal.

Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal. Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal. Dagsorden: 1: Valg af dirigent 2: Bestyrelsens beretning 3: Det reviderede regnskab forelægges

Læs mere

Klub 60+ Generalforsamling

Klub 60+ Generalforsamling Generalforsamling Dagsorden, beretning og regnskab 11 1 Dagsorden Generalforsamling Torsdag, den 13. oktober 2011 kl. 15.00 - ca. 18.00 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning. 3. a) Regnskab til

Læs mere

FORENINGSUDVIKLING. Jeg synes, der er bare ét råd, det er; se at komme i gang. Ja, det er faktisk det første..

FORENINGSUDVIKLING. Jeg synes, der er bare ét råd, det er; se at komme i gang. Ja, det er faktisk det første.. FORENINGSUDVIKLING Jeg synes, der er bare ét råd, det er; se at komme i gang. Ja, det er faktisk det første.. Og det tror jeg faktisk også er det sværeste, fordi vi var også svære at skubbe i gang dengang

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret.

Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret. Parcelforeningen TOFTHOLM Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl. 19.00 i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning 3. Fremlæggelse af regnskab

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

VEJLEDNING TIL STUDERENDE. Samarbejde i grupper. Hvordan får vi gruppearbejdet til at lykkes?

VEJLEDNING TIL STUDERENDE. Samarbejde i grupper. Hvordan får vi gruppearbejdet til at lykkes? VEJLEDNING TIL STUDERENDE Samarbejde i grupper Hvordan får vi gruppearbejdet til at lykkes? Januar 2018 1. Formålet med at arbejde i grupper Det er et krav, at alle sundhedsprofessionelle skal have gode

Læs mere

nr. 91 --- m a j 2007 issn. 0901-8824

nr. 91 --- m a j 2007 issn. 0901-8824 nr. 91 --- m a j 2007 issn. 0901-8824 side 2 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 Velkommen til Projekt & Kultur nr. 91! Projekt & Kultur udgives af Genvej til Udvikling (GtU), tlf. - og fax-nr. 9856 2994

Læs mere

Referat af ordinær Generalforsamling

Referat af ordinær Generalforsamling Referat af ordinær Generalforsamling I EDR Ballerup Afdeling torsdag d. 08-03-2018 Kl.19:45 Afholdes i klubbens lokaler på: Foreningscenteret TAPETEN. Magleparken 5, 1.sal. 2750 Ballerup. Hermed indkalder

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra Generalforsamling i SVOO Tirsdag den 21.marts 2017 1. Valg af dirigent, referent og stemmetællere. Frank Gamsbøl blev valgt til dirigent, og fastslog at generalforsamlingen var lovligt indkaldt

Læs mere

Ny organisering i Ungdommens Røde Kors

Ny organisering i Ungdommens Røde Kors Ny organisering i Ungdommens Røde Kors Vores nuværende struktur stammer tilbage fra 2009. I forbindelse med strategiprocessen i 2015 blev det tydeligt, at vi i Ungdommens Røde Kors havde svært ved at byde

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

8) Behandling af indkomne forslag. Eventuelle forslag skal være bestyrelsen i hænde senest den 24. april 2014.

8) Behandling af indkomne forslag. Eventuelle forslag skal være bestyrelsen i hænde senest den 24. april 2014. CONTRA DANCE PARTNERS Referat af generalforsamling afholdt torsdag den 8. maj 2014 kl. 19.00 på Roskilde Kro, Albertslund Dagsorden ifølge vedtægterne: 1) Valg af dirigent 2) Valg af referent 3) Formandens

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Det blev meddelt, at der på generalforsamlingen, ud over hvad der var oplyst på indkaldelsen, skulle vælges en kasserer samt en revisorsuppleant.

Det blev meddelt, at der på generalforsamlingen, ud over hvad der var oplyst på indkaldelsen, skulle vælges en kasserer samt en revisorsuppleant. Referat af grundejerforeningens generalforsamling, 26.04.2010. Der var mødt ca. 23 deltagere op på generalforsamlingen. Bestyrelsen så med glæde, at en del af dem var unge, formentlig nytilflyttede, beboere

Læs mere

Referat af Generalforsamling i Realskolens Venner tirsdag den 1. september 2015

Referat af Generalforsamling i Realskolens Venner tirsdag den 1. september 2015 Referat af Generalforsamling i Realskolens Venner tirsdag den 1. september 2015 Dagsorden 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning ved Anne Wolthers. 3. Fremlæggelse af regnskab ved Erik Grave. 4.

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

Dagsorden og referat fra Ordinær Generalforsamling d. 26/1-2011 kl. 19.30 på Skademosegård.

Dagsorden og referat fra Ordinær Generalforsamling d. 26/1-2011 kl. 19.30 på Skademosegård. Dagsorden og referat fra Ordinær Generalforsamling d. 26/1-2011 kl. 19.30 på Skademosegård. 1. Valg af referent 2. Valg af dirigent 3. Bestyrelsens beretning om det forløbne år 4. Aflæggelse af regnskab,

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 Indhold: 1. maj i Fælledparken Tur til Heideruh maj 2013 22. juni i Horserød og Røde Blades Gadefest Nørrebro K-festival i Nørrebroparken 29. august 1943, 70-året Mini-festival

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Dåstrup Vandværk A.m.b.A.

Dåstrup Vandværk A.m.b.A. Referat fra den ordinære generalforsamling tirsdag den 17. marts 2015 Tirsdag den 17. marts 2015 kl.19.30 afholdt Dåstrup Vandværk a.m.b.a. ordinær generalforsamling i Dåstrup Forsamlingshus med følgende

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

A/B Chr. Svendsensgården Referat af ordinær generalforsamling 2014

A/B Chr. Svendsensgården Referat af ordinær generalforsamling 2014 A/B Chr. Svendsensgården Referat af ordinær generalforsamling 2014 År 2014, tirsdag den 29. april, kl. 19.00, afholdtes ordinær generalforsamling i Halgreensgade 9, fælleslokalet i gadeplan. For generalforsamlingen

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Deltagere: Sakarine, Karl, Ivalo, Gerth, Bent og David (Fra sekretariat Nancy og Tobias) Ordstyrer: Nancy Referent: Tobias

Læs mere

Referat af generalforsamling 25. februar 2014 i Foreningen af Danske Vinimportører

Referat af generalforsamling 25. februar 2014 i Foreningen af Danske Vinimportører Vedbæk, 14. januar 2015/bbr Nyhedsbrev Februar 2014 Kære medlem af Foreningen af Danske Vinimportører, Referat af generalforsamling 25. februar 2014 i Foreningen af Danske Vinimportører 12 medlemmer af

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014

Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014 Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014 Formanden v. Poul Henning byder velkommen og præsenterer bestyrelsen. Tilstede fra bestyrelsen er; Kenni Thunø, Torben Olsen,

Læs mere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere Årsskrift Stafet For Livet sæson 2017 Sammen var vi stærkere Indhold Generelle fakta 3 Fightere 6 Lysceremoni 7 24 timer 8 Frivilliges trivsel 9 Håb 10 Sammen var vi stærkere! I år var overskriften for

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen den 14. juni 2017, kl. 14:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande i Fredericia.

Referat fra generalforsamlingen den 14. juni 2017, kl. 14:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande i Fredericia. Referat fra generalforsamlingen den 14. juni 2017, kl. 14:00 afholdt ved Restaurant Oven Vande i Fredericia. DAGSORDEN: Pkt. 1: Pkt. 2: Pkt. 3: Pkt. 4: Pkt. 5: Pkt. 6: Pkt. 7: Pkt. 8: Valg af dirigent

Læs mere

"Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning".

Vi havde hørt godt om skolen fra nogle venner. Det havde også betydning, at skolen har niveau inddelt undervisning. Selvevaluering 2012 Sammenfatning og konklusion. Bestyrelsen for Skanderup Efterskole og skolens ledelse har i år besluttet at spørge forældregruppen om deres tilfredshed med skoleåret. Vi finder det meget

Læs mere

-------- Ad dagsordenens pkt. 1. Valg af dirigent.

-------- Ad dagsordenens pkt. 1. Valg af dirigent. Referat af generalforsamling for Sports- og Lystfiskerforeningen Lucius 96, afholdt torsdag d. 26. marts 2009 kl. 1700 hos tidl. formand Flemming Hedegaard Petersen, Sankt Knudsvej 2, 3., 1903 Frederiksberg

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Referat fra rollespilsforeningen Dragonfactorys ordinære generalforsamling

Referat fra rollespilsforeningen Dragonfactorys ordinære generalforsamling Referat fra rollespilsforeningen Dragonfactorys ordinære generalforsamling Den 9. februar 2017 kl. 19:00, Dragegården (Lystoftegaard), Gl. Skovlundevej 1, 2740 Skovlunde Tilstede: 15 stemmeberettigede,

Læs mere

Til beboerne i Toftlund Andelsboligforening Referat fra generalforsamling

Til beboerne i Toftlund Andelsboligforening Referat fra generalforsamling Til beboerne i Referat fra generalforsamling Dato: Tirsdag den 28. maj 2019, kl. 19.00 Mødested: Brundtland Allé 3, Toftlund Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Aflæggelse af bestyrelsens årsberetning,

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN PRÆSTEMOSEN

GRUNDEJERFORENINGEN PRÆSTEMOSEN BESLUTNINGSREFERAT Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Præstemosen tirsdag den 19. april 2016 kl. 19.00 på Risbjerggård, Hvidovrevej 241. Dagsordenen var: 1 Valg af dirigent. 2 Valg af stemmetællere.

Læs mere

HORNSVED GRUNDEJERFORENING ORDINÆR GENERALFORSAMLING SØNDAG DEN

HORNSVED GRUNDEJERFORENING ORDINÆR GENERALFORSAMLING SØNDAG DEN J.nr. 28-80033 HORNSVED GRUNDEJERFORENING ORDINÆR GENERALFORSAMLING SØNDAG DEN 22-04-2018 Referat År 2018, den 22. april kl. 11.00 afholdtes ordinær generalforsamling i Hornsved Grundejerforening i Skovens

Læs mere

Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009

Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009 Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009 Generalforsamlingen blev afholdt den 28. februar 2009 på Odense Danhostel kl. 13.00. 8 familier var repræsenteret. Dagsorden:

Læs mere

INTERN UDDANNELSE. Afdelingsbestyrelsens opgaver og ansvar

INTERN UDDANNELSE. Afdelingsbestyrelsens opgaver og ansvar INTERN UDDANNELSE Afdelingsbestyrelsens opgaver og ansvar Indledning En afdeling er en sammenslutning af enkeltmedlemmer, støttemedlemmer og kollektive medlemmer. En afdeling kan dække to eller flere kommuner

Læs mere

Grundejerforeningen Rolighedsparken

Grundejerforeningen Rolighedsparken Referat af Generalforsamling tirsdag den 11. april 2019. 30 stemmeberettigede husstande var repræsenteret. Kim Andersen (KA): Bød velkommen. Ad dagsordenens punkt 1: Valg af dirigent. KA: Foreslog Pierre

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Jørn Clemmensen blev valgt til ordstyrer. Anette Ørsted blev valgt til referent.

Jørn Clemmensen blev valgt til ordstyrer. Anette Ørsted blev valgt til referent. 1 Referat fra Generalforsamling i faggruppen: Dagbehandling af børn, unge og familier. Generalforsamlingen blev holdt på Metropol i Odense den 26. maj 2014. Vi har forinden generalforsamlingen brugt formiddagen

Læs mere

Referat af generalforsamling i Østre Parkvej Ringsted

Referat af generalforsamling i Østre Parkvej Ringsted Referat af generalforsamling i Østre Parkvej Ringsted Den 5/3-2014 i Ringsted hallens cafeterias mødelokale. Tilstede: 12 personer fra ØP nr. 40, 48, 55, 73, 86, 91, 94, 115, 116, 122. Pkt 1: Valg af dirigent.

Læs mere

Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret O M

Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret O M o o Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, der kan involvere alle i klassen og kan udføres med både store og små grupper. Eleverne får mulighed for aktivt

Læs mere

Referat Generalforsamling Landsforeningen for Økosamfund (LØS)

Referat Generalforsamling Landsforeningen for Økosamfund (LØS) Referat Generalforsamling Landsforeningen for Økosamfund (LØS) 26. april 2013 kl. 15.00 18.20 på Dyssekilde Deltagere: Leif, Thorkild, Catalina, Ib, Elsebeth, Leif, Henny, MaiBritt, Leanne, Claudio, Birgitte,

Læs mere

Iktyosisforeningens 10 års jubilæum

Iktyosisforeningens 10 års jubilæum IKTYOSISFORENINGEN Iktyosis en gruppe af arvelige hudsygdomme Iktyosisforeningens 10 års jubilæum sommerarrangement 1.-2. juni 2013 på Hvidbjerg Strand Iktyosisforeningen har i år eksisteret i 10 år. Det

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips

Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Beboermødet (Afdelingsmødet) 20 råd og tips Afdelingsmødet 20 råd og tips Det årlige afdelingsmøde er det vigtigste møde i boligafdelingen. I Lejerbos beboerhåndbog kan du læse om de juridiske og lovgivningsmæssige

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLING I DANSKE NATURISTER DEN 4. FEBRUAR 2007 I ÅRHUS. 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse

REFERAT AF GENERALFORSAMLING I DANSKE NATURISTER DEN 4. FEBRUAR 2007 I ÅRHUS. 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse REFERAT AF GENERALFORSAMLING I DANSKE NATURISTER DEN 4. FEBRUAR 2007 I ÅRHUS. Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse 3. Fremlæggelse af revideret

Læs mere

Ordinær generalforsamling: 2. Valg af Dirigent. 3. Formandens beretning. 4. Beretning fra Seniorudvalg. 5. Beretning fra Ungdomsudvalg

Ordinær generalforsamling: 2. Valg af Dirigent. 3. Formandens beretning. 4. Beretning fra Seniorudvalg. 5. Beretning fra Ungdomsudvalg Referat Mødedato og sted: Sted: Mødeleder: Referent: Ordinær generalforsamling: Dagsorden: Stubbekøbing d. 24. februar 2011 23. februar 2012 kl. 19.30 SB s klubhus Benny Larsen Mads Stærk 1. Velkomst.

Læs mere

Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup.

Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup. Projekt/Tema Tid og sted Fordeler Generalforsamling Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup. Medlemmer af Siemens Vinklub Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Referat af GENERALFORSAMLING 2007 Den 14. februar 2007 Der deltog i alt 29 medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. Som dirigent valgtes Arne Olsen. 2. Formandens

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

12. Nyhedsmail fra Frijsenborg Efterskole. Selvevalueringens. Diagram 1. Baggrund for, - og behandling af Selvevalueringen:

12. Nyhedsmail fra Frijsenborg Efterskole. Selvevalueringens. Diagram 1. Baggrund for, - og behandling af Selvevalueringen: Kære forældre! Hammel torsdag d. 18. april 2013 12. Nyhedsmail fra Frijsenborg Efterskole Selvevalueringen 2013 Baggrund for, - og behandling af Selvevalueringen: I februar 2013 bad vi skolens elever og

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører Fri til frivilligt arbejde Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører November 2007 Indhold 1. Introduktion... 3 1.1 Idéer for Livet Ambassadører... 3 1.2 Skandias motivation... 4 2. Evaluering

Læs mere

Åens Grundejerforening.

Åens Grundejerforening. Åens Grundejerforening. Referat af ordinær generalforsamling søndag den 24. juli 2016, kl. 10.00, i Campingplads-pavillonen på Osvejen 30, 4480 St. Fuglede. Grundejerforeningens formand Jan Peter Rasmussen,

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Vedtægter. For. Forenede Danske El-bilister, FDEL

Vedtægter. For. Forenede Danske El-bilister, FDEL Vedtægter For Forenede Danske El-bilister, FDEL 1. Navn og hjemsted 1.1 Foreningens navn er Forenede Danske El-bilister, FDEL. 1.2 Foreningens hjemsted er Københavns Kommune. 2. Formål 2.1 Foreningens

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLING 2017

REFERAT AF GENERALFORSAMLING 2017 REFERAT AF GENERALFORSAMLING 2017 VEJFORENINGEN FOR POPPEL ALLE OG BAKKEVEJ Afholdt torsdag den 26. april 2017, kl. 20-22, Bakkevej 4. Referent: Jens Petersen, PA73. Bestyrelsen repræsenteret: Til stede:

Læs mere