Astroquiz August 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Astroquiz August 2008"

Transkript

1 Astroquiz August Hvis et tov er langt nok, vil det kunne stå lodret op fra Jorden ved Ækvator. Hvor langt skal tovet være? Angiv svaret i antal jordradier. Hint: Find et udtryk for den resulterende kraft på tovet: Centrifugalkraft-tyngdekraft og find stamfunktionen (ved integration) til denne resulterende kraft. Den resulterende kraft er nul i et henførelsessystem, der følger Jordens rotation, når tovet svæver. Når man differentierer stamfunktionen, får man netop den resulterende kraft. God fornøjelse med spørgsmålet! Løsningen er ikke nem, men prøv at gætte. Spørgsmålet er egentligt et camoufleret spørgsmål om rumelevatoren foreslået af englænderen Arthur C. Clarke ( ) i hans novelle: Fountains of Paradise fra Rumelevatoren skulle have en højde på ca km over Jorden (den geostationære højde) og ville så kunne svæve over det samme punkt på jordoverfladen. Det ville dog kræve en kontravægt placeret længere ude i rummet, og som var forbundet med rumelevatoren med en wire. Kontravægtens højde over jordoverfladen er netop svaret på længden af tovet. A: 1,5 jordradier B: 5,5 jordradier C: 14,5 jordradier D: 22,5 jordradier 2. Et spørgsmål vedrørende Jules Verne romanen: De la terre à la lune (udgivet i Danmark i 1865 under navnet Rejsen til Maanen ): Projektilet er blevet affyret. Trods det, at mundingsfarten i kanonen nåede op på løsrivelsesfarten 11 km/s, har passagererne helt mirakuløst overlevet affyringen takket være, ifølge romanen, fjedre og vandbeholdere i bunden af projektilet. Efter fem dage når de op i nærheden af Månen. De rumrejsende i projektilet diskuterer på det tidspunkt ivrigt, hvad der vil ske, når de passerer det punkt mellem Jorden og Månen, hvor tiltrækningskraften fra de to himmellegemer er lige store.

2 De rumrejsende foreslår en række mulige oplevelser, når de passerer dette neutrale punkt. Hvilket af deres forslag er korrekt? A: - der kommer et lille bump, når man går fra Jordens til Månens tiltrækningskraft. B: - man bliver vægtløs i det øjeblik det neutrale punkt passeres. C: - man kan ikke mærke, at det neutrale punkt passeres. D: - projektilets næse vil dreje sig, så spidsen nu peger mod Jorden 3. Når lyset på sin vej fra en fjern lyskilde passerer igennem skyer af intergalaktisk materiale opstår skarpe absorptionslinjer i lyskildens spektrum. Linjerne findes typisk på den kortbølgede side af den stærke brintlinje kaldet Lyman-alfa. Bølgelængden for denne er 1216 Ångstrøm. Denne linie og alle de som ligger på den kortbølgede side af den, kaldes tilsammen for Lymanalfa-skoven. Konturerne af disse linjer ligner netop en række træer (skov). Alle linjerne er rødforskudte; jo større rødforskydning, jo længere væk er lyskilden. Linjerne fortæller om antallet af skyer og deres tæthed i området mellem lyskilde og iagttager. Man kan også aflæse den relative forekomst af grundstoffer i disse skyer. Endvidere kan udstrækningen af skyerne måles. Brintatomer (og andre grundstofatomer) har helt eksakte energiniveauer, som er karakteriseret ved, at når en anslået elektron i atomet falder fra et højere energiniveau til et lavere energiniveau (foretager et kvantespring) giver det anledning til udsendelse af monokromatisk elektromagnetisk stråling med frekvensen f, og med energien (E) svarende til energiforskellen mellem niveauerne: E=h f. Her er h Plancks konstant. Elektroner i grundtilstanden er i den laveste energitilstand og tildeles kvantetallet n=1. Elektroner i næstlaveste energitilstand tildeles kvantetallet n=2 osv. Når elektroner foretager kvantespring fra højere energiniveauer til energitilstanden n=4 danner disse en serie spring som benævnes Brackett-serien efter Frederick Sumner Brackett, USA, ( ). Spring til n=3 benævnes Paschen-serien efter Louis Karl Heinrich Friedrich Paschen, Tyskland, ( ). Spring til n=2 benævnes Balmer-serien efter Johann Jakob Balmer, Schweiz, ( ). Spring til n=1 benævnes Lyman-serien efter Theodore Lyman, USA, ( ). Hvert grundstof har sit karakteristiske linjespektrum, som dannes ud fra lignende principper, som skitseret ovenfor. Disse linjer kaldes emissionslinjer. Når elektronen foretager et kvantespring fra n=2 til n=1 udsendes stråling karakteriseret ved den linje som benævnes Lyman-alfa; Linjen for spring fra n=3 til n=1 benævnes Lyman-beta osv.

3 Lyman-alfa linjen er den vigtigste af alle emissionslinjer i astrofysikken. Men hvor ligger Lyman-alfa linjen i spektret? A: I det infrarøde område B: I det synlige område C: I det ultraviolette område D: I røntgenområdet 4. Dette nationalflag består af 3 vandrette striber. Den midterste er hvid og bærer en gul sol (majsolen). Den øverste og nederste stribe er blå. Den blå farve er ifølge den populæreste teori i den pågældende nation, defineret som den farve daghimlen havde over hovedstaden på nationens revolutionsdag: fredag den 25. maj Indbyggerne i denne nation kalder denne farve celeste, som betyder himmel. Hvilken nation drejer det sig om? A: Uruguay B: Argentina C: Nicaragua D: El Salvador 5. Denne geniale engelske fysiker (i det følgende kaldt X) blev født 23. november 1887 i Weymouth, Dorset i det sydvestlige England tæt ved Kanalkysten. Han blev født ind i en familie, som var stærkt akademisk og allerede som dreng fik han sit eget laboratorium. I 1910 tog X sin embedseksamen med udmærkelse fra Trinity College, Oxford University, Oxford, England. I sin studietid fik X lejlighed til, at besøge den newzealandske fysiker Ernest Rutherford, ( ) i hans laboratorium i Manchester, England. Her fik X tilbudt en stilling som medarbejder, så snart han var færdig med sin uddannelse. X arbejdede et år ( ) for Rutherford og begyndte nu sin egen forskning. Rutherford var kendt for sin atomteori: Atomkernen blev omkredset af elektroner i stil med vores solsystem, hvor planeterne bevæger sig rundt om Solen.

4 Atomet er normalt neutralt, så man mente, at atomkernen indeholdt lige så mange ladninger af positiv elektricitet, som der var elektroner (negativ elektricitet); men kunne man bevise det? Atomnumrene var på den tid ordnet efter atomvægt i det periodiske system, som var skabt af den russiske kemiker Dmitri Ivanovich Mendeleev, ( ). Var det nu også rigtigt, at ordne dem efter atomvægt? Disse to spørgsmål løste X. Han fik kendskab til en opdagelse af den tyske fysiker Max Theodor Felix von Laue, ( ), som bestod i, at når man beskød et grundstof med katodestråler (elektroner) udsendte det røntgenstråling. Med en særlig teknik, hvor man sender røntgenstrålingen gennem et glasprisme(diffraktionsgitter) kan det vises, at hvert grundstof har sit helt specifikke røntgenspektrum, som er forskellig fra alle andre grundstoffers. Dette førte til X s lov: Røntgenstrålingens frekvens for grundstoffer er meget tæt på, at være proportional med kvadratet på disses atomnumre. Disse atomnumre er vel og mærke lig med antallet af positive ladninger i atomernes kerner og altså IKKE som det hidtidige atomnummer-system baseret på atomvægtene af grundstofferne. Man kunne ikke vide, at det var neutronerne i kernerne, der var skyld i den forkerte rækkefølge. Neutronen blev først fundet i X s lov betød blandt andet, at cobalt og nikkel byttede plads i det periodiske system; således at cobalt kommer før nikkel (og ikke omvendt som tidligere). Loven var en empirisk lov, som kort tid efter viste sig, at kunne understøtte atommodellen af den danske fysiker Niels Henrik David Bohr, ( ). Bohr har selv skrevet i en af sine publikationer, at det empiriske arbejde af X betød en meget hurtigere accept af atommodellen, end det ellers ville have været tilfældet. X kunne endvidere forklare rækkefølgen af de såkaldte lanthanoider (grundstoffer med atomnummer 58-71). Disse grundstoffers rækkefølge havde voldt kemikerne mange kvaler, idet de opfører sig næsten identisk kemisk set; men røntgenspektret af dem afslørede deres rigtige identitet. X s liv blev meget kort (27 år) og endte tragisk. Han meldte sig til militærtjeneste for England i Første Verdenskrig og blev indkaldt til The Corps of Royal Engineers, hvor han blev signalofficer. Han faldt for en snigskyttes kugle tirsdag den 10. august 1915 under landgangsoperationen i Suvla Bay, som ligger på den vestlige side af Gallipoli-halvøen i den europæiske del af Tyrkiet. Det var et kæmpetab for videnskaben.

5 Hvem var X? A: Henry Gwyn Jeffreys Moseley B: James Chadwick C: Arthur Holly Compton D: Harold Clayton Urey 6. Både Jorden og Månen reflekterer sollyset. Når det reflekterede lys fra Jorden rammer Månen og reflekteres fra dennes overflade og vender tilbage til Jorden, kaldes dette lys for jordskin eller askelys. Jordskin ses bedst omkring nymåne. På dette tidspunkt er der fuldjord set fra Månen, dvs. på dette tidspunkt kaster Jorden mest lys op på Månen. Bortset fra det tynde månesegl har hele den jordvendte måneoverflade (natsiden) et svagt gråt skær. Måling af jordskin kan bruges til at finde den øjeblikkelige værdi af Jordens albedo, da man kender Månens albedo. Albedo er et udtryk for, hvor meget et himmelobjekt reflekterer det lys, der falder på det. Oceaner, land og skyer reflekterer lyset forskelligt. Ved at måle jordskinnet kan man derved danne sig et indtryk af det globale skydække. I astronomi anvendes to forskellige udtryk for albedoen: Den geometriske albedo, som vi forbigår her. Endvidere Bond albedoen, som er opkaldt efter den amerikanske astronom George Phillips Bond, ( ), og som udtrykkes ved forholdet A/B. Her er B den totale energi af al indkommende stråling, der falder på himmelobjektet, og A den energi, der bliver kastet tilbage til rummet. Denne albedo tager højde for alle bølgelængder i lyset og for alle tilbagekastningsvinkler. Derved kan albedoen også siges, at være et udtryk for et himmelobjekts energibalance. Albedoen er et tal mellem 0 og 1. Månen har en albedo (Bond) på 0,12 (tilbagekaster 12 % af det indfaldende lys). Venus har en albedo (Bond) på 0,75 (tilbagekaster imponerende 75 % af det indfaldende lys). Hvad er Jordens albedo (Bond)? (Gennemsnitlig værdi) A: 0,29 B: 0,39 C: 0,49 D: 0,59

6 7. I begyndelsen af 1800-tallet blev København og dens indbyggere udsat for et raketbombardement, som kan karakteriseres som et terrorangreb; et af de første af slagsen i Europa i nyere tid. Kort fortalt var det et udløb af Danmark-Norges deltagelse i Napoleonskrigene, hvor vi var allieret med Frankrig. Denne deltagelse førte til det, der benævnes som Englandskrigene. At bruge raketter var ingen ny opfindelse. Allerede i 1232 brugte kineserne raketter til forsvar mod Djengis Khans mongolske hær. Senere i 1200-tallet brugte mongolerne selv raketter. Endvidere blev denne krigsteknik i samme periode anvendt af de arabiske styrker under deres angreb på Spanien. Den tids raketter var dog kun lavet af papirlignende materiale. Derfor var de ikke særlig styrbare. De kunne faktisk være til lige så megen fare for den hær der brugte dem, som de kunne være for modpartens hær. Desuden havde de kun kort rækkevidde. Raketteknikken udvikledes op gennem middelalderen. I midten af 1700-tallet opfandt en indisk sultan en ny rakettype, der blev brugt i kampe mod englænderne. Denne type raket var konstrueret af metal i stedet for papir. Dette gav en langt længere rækkevidde og en lidt bedre stabilitet. Englænderne tog nogle af raketterne med tilbage til England. Dette betød, at de faldt i hænderne på den engelske raketpioner: William Congreve, ( ). Han gav dem et nyt design. De væsentligste ændringer var tilføjelse af stabiliseringsfinner nederst på raketten, montering af en krudtladning i næsen af raketten, som eksploderede, når den ramte målet og en ring af 5 udstødningsdyser. Rækkevidden var omkring 3 km. Når de med en hvæsende lyd fløj af sted mod målet, trak de en hale af ild efter sig. Den engelske flåde kom til Østersøen i juli 18XX og ville have den danske flåde udleveret. De kom med 46 skibe med omkring mand. Da de ikke fik deres ønske opfyldt, gik de i land i Vedbæk den 16. august og slog nu ring omkring København. Bombardementet begyndte onsdag den 2. september klokken og varede ved til om aftenen lørdag den 5. september. I tre dage regnede det ned over København med omkring brandbomber og granater samt ca. 300 congrevske brandraketter. Lørdag den 5. september kl. 4 om morgenen ramte en brandraket spiret på Vor Frue Kirke. Det brød i brand og styrtede ned, hvorved også kirken udbrændte. Kirken blev senere genopført i dens nuværende skikkelse, men uden spiret. Søndag den 6. september kapitulerede København.

7 Den danske flåde blev udleveret: 80 krigsskibe og 243 transportskibe blev beslaglagt og sejlet bort af englænderne i slutningen af oktober. Tab (døde) og skader: 120 danske og engelske soldater. 195 civile tab brand- og bombeskadede ejendomme. Hvilket år skete bombardementet? A: 1801 B: 1803 C: 1805 D: Før fysikeren Albert Einstein, ( ) lancerede sine teorier: I 1905 den specielle relativitetsteori (DSR) og i 1916 den almene relativitetsteori (DAR), var det Newtons gravitationslov (opkaldt efter fysikeren Isaac Newton, England, ; gl. stil) og Euclids geometri (opkaldt efter den græske matematiker Euclid, som levede omkring 300 f. Kr.), der var gældende. Med sine teorier fusionerede Einstein rum og tid og indførte den 4-dimensionelle rumtid, hvori rummet er varierende krumt i stedet for fladt, som i Newtons univers. I dette relativistiske univers skal anvendes Riemanns geometri (opkaldt efter den tyske matematiker Georg Friedrich Bernhard Riemann, ( ). Den korteste afstand mellem to punkter i dette univers er en ret linje, der kaldes en geodætisk linje (altså en lige linje i et krumt rum). Denne linje vil opfattes som krum i Newtons univers. En geodætisk linje i et fladt univers er den sædvanlige euklidiske rette linje. En geodætisk linje på en kugleoverflade kaldes en storcirkel. Skibe på vej over Atlanterhavet sejler tit storcirkelsejlads. Objekter i frit fald følger geodætiske linjer i henhold til DAR. Når krumningen af rummet er forholdsvis lille (som for eksempel i vores Solsystem, hvor tyngdekræfterne er forholdsvis små) kan man nøjes med at bruge den specielle relativitetsteori uden at begå nogen større fejl, og hvis objekternes hastigheder samtidigt ikke er særligt store, kan Newtons love stadig bruges med rimelig nøjagtighed. Så forskellen mellem Einsteins love og Newtons love er relativt ringe, når tyngdekræfter og hastigheder er forholdsvis små. At bevise DAR er derfor ikke helt let. Einstein foreslog selv 3 metoder:

8 At måle præcessionen af planetbaner (navnlig Merkurs). At måle tyngdekraftens virkning på rødforskydningen. At måle afbøjningen af lys, der passerer tæt forbi Solen. Det er den sidste metode dette spørgsmål drejer sig om. Lyset fra en fjern stjerne afbøjes en smule, når det passerer Solen. Afbøjningsvinklen A (angivet i radianer) for en lysstråle, der tangerer solranden er ifølge DAR: A=2(V/c)² Her er V undvigelseshastigheden fra Solen ved dens overflade= 617,5 km/s, og c er lyshastigheden i vacuum= ,5 km/s. Da 1 radian= buesekunder bliver A (angivet i buesekunder)=2 x (V/c) 2 A bliver ifølge Newton: 0,87 buesekunder. Det blev nu besluttet, at teste afbøjningsvinklen. En oplagt mulighed var at måle denne vinkelforskydning for en stjerne under en total solformørkelse. Ved en sådan begivenhed dækker måneskiven for Solens lys, og det er derved muligt at se de stjerner, der står tæt ved solskiven. Den kongelige engelske astronom: Frank Watson Dyson, ( ) foreslog, at udruste en ekspedition, som kunne måle afbøjningsvinklen ved den kommende solformørkelse over Sydamerika og Centralafrika torsdag den 29. maj Ekspeditionen skulle ledes af den engelske astrofysiker Arthur Stanley Eddington, ( ). Den 8. marts 1919 forlod ekspeditionen Liverpool, England med kurs mod øen Madeira, Portugal. Her delte forskerne sig i to grupper: Den ene gruppe under ledelse af Eddington tog til øen Principe, som tilhører nationen Sao Tomé and Principe. Denne ø-stat ligger ud for den centralafrikanske nation Gabon. Den anden gruppe under ledelse af den engelske astronom Andrew Crommelin, ( ) tog til Sobral, Brasilien. Eddingtons gruppe målte en afbøjning på 1,61 +/- 0,30 buesekunder. Crommelins gruppe målte en værdi på 1,98 +/- 0,30 buesekunder. Resultatet blev offentliggjort i avisen The Times fredag den 7. november 1919: Videnskabelig revolution - Ny teori for Universet - Newtons ideer forkastet. Det er helt sikkert et af de største øjeblikke i naturvidenskaben. Einstein havde korrigeret Newton og havde ret!

9 Dengang målte man vinklen ved en total solformørkelse; men i dag kan den måles dagligt med vor tids meget præcise radioteleskoper uden at afvente en total solformørkelse. Disse målinger viser en afbøjningsvinkel, som er identisk med den værdi, som kan udledes af DAR. Hvad er denne værdi? (brug ovenstående formel) A: 1,70 buesekunder B: 1,75 buesekunder C: 1,80 buesekunder D: 1,85 buesekunder 9. Her kommer nogle overraskende kendsgerninger og et spørgsmål om grundstoffet hydrogen: Hydrogen (brint) er det mest almindelige stof i hele Universet. Omkring 75 % af Universet består af dette grundstof og det udgør hovedparten af stjernernes plasma; men på Jorden er hydrogen meget sparsomt udbredt. Et hydrogen-molekyle består af 2 hydrogen-atomer, der holdes sammen af en kemisk binding (en såkaldt covalent binding). Hver af molekylets to protoner spinner (roterer), Hvis protonerne spinner samme vej kaldes denne form orthohydrogen; spinner de modsat vej har vi parahydrogen. Orthoformen har højere energi end paraformen. Ved stuetemperatur er ligevægtsforholdet ortho/para lig 75:25; men jo lavere temperaturen bliver, jo mere omdannes orthoformen til paraformen. Når hydrogen bliver flydende ved 252,9 ºC (20,3 K) ved 1 atmosfæres tryk er ligevægtsforholdet ortho/para blevet til 0,1:99,1. Denne omdannelse af orthoformen til næsten udelukkende paraformen er exoterm (der frigives varme). Det er ikke en ønskværdig situation: Det betyder, at flydende hydrogen (teknisk kaldet LH2), som lige er blevet fremstillet uden katalysator, ikke kan opbevares i en helt lukket beholder på grund af omdannelsesvarmen, som forårsager en højere temperatur og dermed et højere tryk, som til sidst kan ende med en eksplosion. LH2 opbevares normalt i et såkaldt dewar-kar opkaldt efter den skotske kemiker James Dewar ( ), som opfandt denne opbevaringsmetode og som var den første det lykkedes for, at få fremstillet flydende hydrogen. Karret beskytter det kolde indre mod omgivelsernes langt højere temperatur med et vacuumlag. Det fungerer i princippet, som en termokande. Når hydrogen køles ned industrielt er det normalt at tilsætte et jernsalt som katalysator for at omdanne den ustabile orthoform til den mere stabile paraform. Derved er tabet af væske forholdvis lille. Dog kan der tabes op til 1 % af væsken for hver 24 timer.

10 Det er også muligt at holde flydende hydrogen på væskeform næsten uden tab ved kontinuerligt at bruge køling og kompression. Det er dog en dyr metode. LH2 bruges især som raketbrændstof. Hydrogen bliver et fast stof ved 259,3 ºC (13,8 K) ved 1 atmosfæres tryk og indgår derved i et krystalgitter (hexagonal). På grund af Heisenbergs ubestemthedsrelation kan det lette hydrogenmolekyle ikke blive helt på sin plads i krystalgitteret. Denne kvantemekaniske effekt benævnes stoffets nulpunktsenergi (zero-point energy). Det er den samme nulpunktsenergi, der forhindrer grundstoffet helium i at kunne antage en fast tilstandsform ved 1 atmosfæres tryk. Fast hydrogen er et overordentligt flygtigt stof. Selv den mindste termiske stråling vil få hydrogen til at fordampe. Hvis hydrogen udsættes for et meget stort tryk sker der en faseændring af stoffet, som kan ende med, at det bliver degenereret (dvs. Paulis udelukkelsesprincip fra kvantemekanikken gør sig nu kraftigt gældende vedrørende tryk og densitet). Det degenererede hydrogen bliver nu til fast metallisk hydrogen (SMH) og/eller flydende metallisk hydrogen (LMH). I den degenererede tilstand bliver molekylerne mast så meget sammen, så elektronerne bliver hjemløse og løber frit rundt. Akkurat som de gør i metaller. Hydrogen står jo øverst i kolonnen for de elektrisk ledende alkalimetaller i det periodiske system: (natrium, kalium osv.); men der skal altså meget til, før det opfører sig som en elektrisk metalleder. SMH sidder i et krystalgitter med en meget lille gitterradius (betydeligt mindre end 1 Bohr radie=0,53 Ångstrøm). I LMH sidder protonerne ikke i gitteret, men løber frit rundt sammen med elektronerne. Det er denne plasmaagtige substans, der udgør flydende metallisk hydrogen. Forskning tyder på, at flydende metallisk hydrogen udviser supraledende egenskaber, dvs. kan lede en elektrisk støm uden modstand. Teoretiske undersøgelser peger endvidere på, at trykket skal overstige 400 GPa (omkring 4 millioner atmosfærer) inden der dannes metallisk hydrogen. Til sammenligning er trykket i Jordens centrum 330 GPa (omkring 3,3 millioner atmosfærer). Det har længe været den hellige gral inden for fysikken, at fremstille metallisk hydrogen. Endnu er det ikke lykkedes. Metallisk hydrogen er der til gengæld at finde i det indre af nogle af de 4 store gasgiganter i Solsystemet: Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Her kan trykket blive stort nok til at frembringe fast- og/eller flydende metallisk hydrogen. Elektronstrømmene i de pågældende planeters indre frembringer store elektriske- og magnetiske felter, som giver anlæg for gigantiske uvejr med lyn og torden.

11 Hvilken af gasgiganterne indeholder den største masse af metallisk hydrogen? A: Jupiter B: Saturn C: Uranus D: Neptun 10. Hvilken komet? Allerede før sin afsluttende eksamen arbejdede denne astronom som beregner ved Københavns Universitets Observatorium. Efter at være blevet uddannet som mag. scient. i astronomi fulgte en ansættelse som assistent samme sted, og fra 1958 ansættelse som afdelingsleder. Under 2. verdenskrig strandede astronomen i USA hvor vedkommende, det var faktisk allerede allerede i 1940, blev hædret med American Astronomical Society s Annie J. Cannon guldmedalje. Denne astronom, der i 1931 blev Fellow of The Royal Astronomical Society i London og i 1956 ridder af Dannebrogsordenen, stiftede en fond der uddeler legater til unge videnskabsstuderende. Vedkommende blev særlig kendt for, i en årrække, at foretage nogle fornemme beregninger over en bestemt komets bane. Hint: Ovenstående person er den danske astronom Julie Marie Vinter Hansen, ( ). Hvilken komet var det, at hun foretog sine meget præcise beregninger for? A: 23P/Brorsen-Metcalf B: 32P/Comas Solá C: 20D/Westphal D: 17P/Holmes

12 11. I hele verden findes der kun et statsobservatorium, der stadig er i brug, og som er ældre end Københavns Universitets Kongelige Stjerneborg (omdøbt af befolkningen ret hurtigt efter sin indvielse til Rundetaarns Observatorium), der er grundlagt Hvad hedder dette verdens ældste statsobservatorium, som er grundlagt 1633? A: Royal Greenwich Observatory, London, England B: Observatoire de Paris, Paris, Frankrig C: Sterrewacht Leiden, Leiden, Holland D: Poczobut, Vilnius, Litauen 12. Solens korona er det yderste af dens atmosfære, som strækker sig millioner af kilometer ud i det omgivende verdensrum. Koronaen består af plasma og er meget varm: 1-3 millioner K. Temperaturen er et udtryk for hastigheden af plasmaens partikler. Grunden til dens høje temperatur kommer vi ikke ind på her. Der er flere teorier på spil. Det er lidt af et mysterium. Koronaen ses bedst under totale solformørkelser, hvor Månen dækker helt for solskiven eller i såkaldte koronografer, som er specielt designede teleskoper, som kan skjule Solens blændende lys. Tilbage bliver koronaens hvide vifteformige struktur. Spektret af koronaen giver et kontinuert spektrum overlejret af lysende emissionslinjer. Disse lysende linjer var i mange år en gåde for astronomerne. De lignede slet ikke emissionsspektrene af de grundstoffer, man kendte på Jorden. Der var ingen steder i det periodiske system, hvor de kunne passes ind. Ophavsmanden til systemet: den russiske kemiker Dmitri Ivanovich Mendeleev, ( ) fremsatte i 1902 den hypotese, at linjerne kunne skyldes 2 grundstoffer, som var lettere end hydrogen. Det letteste gennemtrængte hele universet og det næstletteste omdøbte han til newtonium. Det sidstnævnte var tidligere i 1869 døbt koronium (opkaldt efter Solens korona). Korona er det latinske ord for krone. Under den totale solformørkelse lørdag den 7. august 1869 blev der opdaget en grøn emissionslinje i spektret af koronaen med bølgelængde 530,3 nm (5303 Ångstøm). Det var ved denne lejlighed, at det blev foreslået, at det kunne skyldes et grundstof, som man så foreløbig kaldte koronium. Det blev den tyske astronom Walter Robert Wilhelm Grotrian, ( ) og den svenske astronom Bengt Edlén, ( ), der i 1940 løste korona-mysteriet. Sidstnævnte modtog i 1945 guldmedaljen fra The Royal Astronomical Society i London, for sin geniale løsning; endvidere modtog han Henry Draper medaljen i 1968.

13 Og løsningen: I atomerne tildeles elektronerne bestemte pladser i tilhørende kvanteskaller. Den kvanteskal der er tættest på kernen benævnes K-skallen; derefter følger L, M, N, O, P, og Q-skallen. K-skallen kan max. rumme 2 elektroner; L-skallen max. 8 elektroner og M-skallen 18 elektroner. Max.-tallet følger formlen: 2n 2 hvor n har værdierne 1, 2, 3 osv. Det er ikke altid, at hver skal fyldes helt op, før den næste tages i brug. De elektroner, der sidder længst væk fra kernen (sidder yderst) er dem, der er mest løst bundet, og det er også dem, der giver atomet sine kemiske egenskaber (valenselektronerne). Ved de høje temperaturer i Solens atmosfæren rives flere elektroner løs fra atomerne. Atomspektrene af disse ioner ser ganske anderledes ud end de sædvanlige spektre. Edlén undersøgte nu sådanne spektre efter at have udsat grundstofferne for kraftig ionisering (ved hjælp af elektrisk spænding). Han interesserede sig især for et bestemt grundstof (som vi kalder X). Når X (i luftformig tilstand) mistede de yderste 13 af sine elektroner fremkom den berømte grønne emissionslinje med bølgelængden 530,3 nm. Normalt har dette grundstof 26 elektroner; men den X-ion som Edlén undersøgte havde nu kun 13 elektroner: 2 i K-skallen, 8 i L-skallen og 3 i M-skallen. Hermed var problemet løst. Han havde fundet ud af at X-ionen var identisk med koronium. X-ionen kan betegnes som X(13+). Han kunne nu beregne, at til at ionisere grundstoffet så kraftigt, kræves en temperatur på over 1 million K. Samme temperatur kom han til ved at måle bredden af den grønne emissionslinje. Jo hørere temperatur atomerne har i en luftart, jo større er bredden af deres spektrallinjer. Denne udtværing af spektrallinjen skyldes dopplereffekten (opkaldt efter den østrigske fysiker Christian Andreas Doppler, ). Bredden afspejler proportionalt hastigheden (og dermed temperaturen) af atomerne væk fra og mod Jorden, fordi bølgelængden derved forskydes mod større, henholdsvis mindre bølgelængder (rød/blåforskydning). Hvad er det for et grundstof, som normalt har 26 elektroner og som når det har mistet 13 udsender en karakteristisk grøn emissionslinje med bølgelængden 530,3 nm og derved gav anledning til hypotesen om et nyt grundstof kaldt koronium? A: Chrom B: Mangan C: Jern D: Cobalt

14 13. Japan (Nihon-koku) er et ø-rige i Fjernøsten. Det består af over 3000 øer, som danner et såkaldt archipelago (en kæde af øer). De største archipelagos på Jorden findes i: Indonesien, Filippinerne, Japan og De Britiske øer. Hovedstaden i Japan: Tokyo (en af verdens største byer: 12,8 millioner indbyggere) ligger på den største af de japanske øer. Hvad hedder denne ø? A: Shikoku B: Hokkaido C: Kyushu D: Honshu Svar på spørgsmål: 1. D 2. C 3. C 4. B 5. A 6. A 7. D 8. B 9. A 10. B 11. C 12. C 13. D

Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole)

Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole) Big Bang og universets skabelse (af Jeanette Hansen, Toftlund Skole) Har du nogensinde tænkt på, hvordan jorden, solen og hele universet er skabt? Det er måske et af de vigtigste spørgsmål, man forsøger

Læs mere

Forløbet består af 5 fagtekster, 19 opgaver og 4 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek.

Forløbet består af 5 fagtekster, 19 opgaver og 4 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek. Atommodeller Niveau: 9. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet Atommodeller arbejdes der med udviklingen af atommodeller fra Daltons atomteori fra begyndesen af det 1800-tallet over Niels

Læs mere

Universets opståen og udvikling

Universets opståen og udvikling Universets opståen og udvikling 1 Universets opståen og udvikling Grundtræk af kosmologien Universets opståen og udvikling 2 Albert Einstein Omkring 1915 fremsatte Albert Einstein sin generelle relativitetsteori.

Læs mere

Undersøgelse af lyskilder

Undersøgelse af lyskilder Felix Nicolai Raben- Levetzau Fag: Fysik 2014-03- 21 1.d Lærer: Eva Spliid- Hansen Undersøgelse af lyskilder bølgelængde mellem 380 nm til ca. 740 nm (nm: nanometer = milliardnedel af en meter), samt at

Læs mere

Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space

Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space Hvorfor lyser de Sorte Huller? Niels Lund, DTU Space Først lidt om naturkræfterne: I fysikken arbejder vi med fire naturkræfter Tyngdekraften. Elektromagnetiske kraft. Stærke kernekraft. Svage kernekraft.

Læs mere

Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision

Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision Lys på (kvante-)spring: fra paradox til præcision Metrologidag, 18. maj, 2015, Industriens Hus Lys og Bohrs atomteori, 1913 Kvantemekanikken, 1925-26 Tilfældigheder, usikkerhedsprincippet Kampen mellem

Læs mere

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - -

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - - SDU og DR Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? Atom-model: - - - + + - + + + + + - - - Hvad er et atom? Alt omkring dig er bygget op af atomer. Alligevel kan du ikke se et enkelt

Læs mere

Teoretiske Øvelser Mandag den 28. september 2009

Teoretiske Øvelser Mandag den 28. september 2009 Hans Kjeldsen hans@phys.au.dk 21. september 2009 Teoretiske Øvelser Mandag den 28. september 2009 Øvelse nr. 10: Solen vor nærmeste stjerne Solens masse-lysstyrkeforhold meget stort. Det vil sige, at der

Læs mere

Atomer er betegnelsen for de kemisk mindste dele af grundstofferne.

Atomer er betegnelsen for de kemisk mindste dele af grundstofferne. Atomets opbygning Atomer er betegnelsen for de kemisk mindste dele af grundstofferne. Guldatomet (kemiske betegnelse: Au) er f.eks. det mindst stykke metal, der stadig bærer navnet guld, det kan ikke yderlige

Læs mere

Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse:

Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse: Lysets kilde Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Der findes en række forskellige elektromagnetiske bølger. Hvilke bølger er elektromagnetiske bølger? Der er 7 svarmuligheder.

Læs mere

Spektroskopi af exoplaneter

Spektroskopi af exoplaneter Spektroskopi af exoplaneter Formål At opnå bedre forståelse for spektroskopi og spektroskopiens betydning for detektering af liv på exoplaneter. Selv at være i stand til at oversætte et billede af et absorptionsspektrum

Læs mere

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele

Atomets bestanddele. Indledning. Atomer. Atomets bestanddele Atomets bestanddele Indledning Mennesket har i tusinder af år interesseret sig for, hvordan forskellige stoffer er sammensat I oldtiden mente man, at alle stoffer kunne deles i blot fire elementer eller

Læs mere

Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard

Dopplereffekt. Rødforskydning. Erik Vestergaard Dopplereffekt Rødforskydning Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard 2012 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Dopplereffekt Fænomenet Dopplereffekt, som vi skal

Læs mere

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen.

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen. GAMMA Gammastråling minder om røntgenstråling men har kortere bølgelængde, der ligger i intervallet 10-11 m til 10-16 m. Gammastråling kender vi fra jorden, når der sker henfald af radioaktive stoffer

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INTET NYT AT OPDAGE? I slutningen af 1800-tallet var mange fysikere overbeviste om, at man endelig havde forstået, hvilke to af fysikkens love der kunne beskrive alle fænomener i naturen

Læs mere

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET Hubble Space Telescope International Space Station MODUL 3 - ET SPEKTRALT FINGERAFTRYK EM-STRÅLINGS EGENSKABER Elektromagnetisk stråling kan betragtes som bølger og

Læs mere

Bitten Gullberg. Solen. Niels Bohr Institutet

Bitten Gullberg. Solen. Niels Bohr Institutet Solen Niels Bohr Institutet 1 Sol data Gennemsnits afstanden til Jorden Lysets rejse tid til Jorden 1 AU = 149 598 000 km 8.32 min Radius 696 000 km = 109 Jord-radier Masse 1.9891 10 30 kg = 3.33 10 5

Læs mere

Stjernernes død De lette

Stjernernes død De lette Stjernernes død De lette Fra hovedserie til kæmpefase pp-proces ophørt. Kernen trækker sig sammen, opvarmes og trykket stiger. Stjernen udvider sig pga. det massive tryk indefra. Samtidig afkøles overfladen

Læs mere

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Fra Støv til Liv Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Observationer af universet peger på, at det er i konstant forandring. Alle galakserne fjerner

Læs mere

Forventet bane for alfapartiklerne. Observeret bane for alfapartiklerne. Guldfolie

Forventet bane for alfapartiklerne. Observeret bane for alfapartiklerne. Guldfolie Det såkaldte Hubble-flow betegner galaksernes bevægelse væk fra hinanden. Det skyldes universets evige ekspansion, der begyndte med det berømte Big Bang. Der findes ikke noget centrum, og alle ting bevæger

Læs mere

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook Klassisk fysik I slutningen af 1800 tallet blev den klassiske fysik (mekanik og elektromagnetisme) betragtet som en model til udtømmende beskrivelse af den fysiske verden. Den klassiske fysik siges at

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

Optisk gitter og emissionsspektret

Optisk gitter og emissionsspektret Optisk gitter og emissionsspektret Jan Scholtyßek 19.09.2008 Indhold 1 Indledning 1 2 Formål og fremgangsmåde 2 3 Teori 2 3.1 Afbøjning................................... 2 3.2 Emissionsspektret...............................

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

SOLOBSERVATION Version

SOLOBSERVATION Version SOLOBSERVATION Version 3-2012 Jørgen Valentin Enkelund JVE januar 2012 1 SOLOBSERVATION INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Solen Vores nærmeste stjerne 2. Elektromagnetisk emission fra brint 3. Egne observationer

Læs mere

Lyset fra verdens begyndelse

Lyset fra verdens begyndelse Lyset fra verdens begyndelse 1 Erik Høg 11. januar 2007 Lyset fra verdens begyndelse Længe før Solen, Jorden og stjernerne blev dannet, var hele universet mange tusind grader varmt. Det gamle lys fra den

Læs mere

Jeg er professor N. Magnussen og jeg er fascineret af fysik. Kineserne opfandt krudtet omkring år 250 e. Kr. De brugte det til at producere

Jeg er professor N. Magnussen og jeg er fascineret af fysik. Kineserne opfandt krudtet omkring år 250 e. Kr. De brugte det til at producere TM Jeg er professor N. Magnussen og jeg er fascineret af fysik. Kineserne opfandt krudtet omkring år 250 e. Kr. De brugte det til at producere fyrværkeri og våben til at skræmme deres fjenders heste. Mange,

Læs mere

The Big Bang. Først var der INGENTING. Eller var der?

The Big Bang. Først var der INGENTING. Eller var der? Først var der INGENTING Eller var der? Engang bestod hele universet af noget, der var meget mindre end den mindste del af en atomkerne. Pludselig begyndte denne kerne at udvidede sig med voldsom fart Vi

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 Fysik / kemi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 Fysik / kemi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj-juni 2006 1/25 Fk5 Opgave 1 / 20 (Opgaven tæller 5 %) I den atommodel, vi anvender i skolen, er et atom normalt opbygget af 3 forskellige partikler: elektroner, neutroner

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Brombærsolcellen - introduktion

Brombærsolcellen - introduktion #0 Brombærsolcellen - introduktion Solceller i lommeregneren, solceller på hustagene, solceller til mobiltelefonen eller solceller til den bærbare computer midt ude i regnskoven- Solcellen har i mange

Læs mere

Kvantefysik. Objektivitetens sammenbrud efter 1900

Kvantefysik. Objektivitetens sammenbrud efter 1900 Kvantefysik Objektivitetens sammenbrud efter 1900 Indhold 1. Formål med foredraget 2. Den klassiske fysik og determinismen 3. Hvad er lys? 4. Resultater fra atomfysikken 5. Kvantefysikken og dens konsekvenser

Læs mere

Atomer og kvantefysik

Atomer og kvantefysik PB/2x Febr. 2005 Atomer og kvantefysik af Per Brønserud Indhold: Kvantemekanik og atommodeller side 1 Elektronens bindingsenergier... 9 Appendiks I: Bølgefunktioner 12 Appendiks II: Prikdiagrammer af orbitaler

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Atomare elektroners kvantetilstande

Atomare elektroners kvantetilstande Stoffers opbygning og egenskaber 4 Side 1 af 12 Sidste gang: Naturens byggesten, elementarpartikler. Elektroner bevæger sig ikke i fastlagte baner, men er i stedet kendetegnet ved opholdssandsynligheder/

Læs mere

Fysik og kemi i 8. klasse

Fysik og kemi i 8. klasse Fysik og kemi i 8. klasse Teori til fysik- og kemiøvelserne ligger på nettet: fysik8.dk Udgivet af: Beskrivelser af elevforsøg Undervisningsforløb om atomfysik, mål & vægt, hverdagskemi, sæbe, metaller,

Læs mere

Hårde nanokrystallinske materialer

Hårde nanokrystallinske materialer Hårde nanokrystallinske materialer SMÅ FORSØG OG OPGAVER Side 54-59 i hæftet Tegnestift 1 En tegnestift er som bekendt flad i den ene ende, hvor man presser, og spids i den anden, hvor stiften skal presses

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright indeholder den ingen fotos. Mvh Redaktionen Nye

Læs mere

Videnskabskronik: Jagten på jordlignende planeter

Videnskabskronik: Jagten på jordlignende planeter https://politiken.dk/viden/art5598534/videnskabskronik-jagten-p%c3%a5-jordlignende-planeter Exoplaneten Kepler-10b. En kunstnerisk fremstilling af, hvordan man kunne forestille sig, at den fjerne exoplanet

Læs mere

Dansk referat. Dansk Referat

Dansk referat. Dansk Referat Dansk referat Stjerner fødes når store skyer af støv og gas begynder at trække sig sammen som resultat af deres egen tyngdekraft (øverste venstre panel af Fig. 6.7). Denne sammentrækning fører til dannelsen

Læs mere

KOSMOS B STJERNEBILLEDER

KOSMOS B STJERNEBILLEDER SOL, MÅNE OG STJERNER HIMLEN OVER OS STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (1) 7 SOL, MÅNE OG STJERNER HIMLEN OVER OS STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (2) 8 SOL, MÅNE OG STJERNER HIMLEN OVER OS

Læs mere

Dagens stjerne: Solen

Dagens stjerne: Solen OMSLAGSILLUSTRATION Collage af billeder af Solen i UV og solens korona. Figur af NASA SOO. Dagens stjerne: Solen Tak til Lærere og elever på: erstedøster skole Egelundskolen Charlotteskolen SOLUDBRUD Det

Læs mere

KOSMOS B STJERNEBILLEDER

KOSMOS B STJERNEBILLEDER SOL, MÅNE OG STJERNER HIMLEN OVER OS STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (1) 7 SOL, MÅNE OG STJERNER HIMLEN OVER OS STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (2) 8 SOL, MÅNE OG STJERNER HIMLEN OVER OS

Læs mere

Indhold En statistisk beskrivelse... 3 Bølgefunktionen... 4 Eksempel... 4 Opgave 1... 5 Tidsafhængig og tidsuafhængig... 5 Opgave 2...

Indhold En statistisk beskrivelse... 3 Bølgefunktionen... 4 Eksempel... 4 Opgave 1... 5 Tidsafhængig og tidsuafhængig... 5 Opgave 2... Introduktion til kvantemekanik Indhold En statistisk beskrivelse... 3 Bølgefunktionen... 4 Eksempel... 4 Opgave 1... 5 Tidsafhængig og tidsuafhængig... 5 Opgave 2... 6 Hvordan må bølgefunktionen se ud...

Læs mere

Solen og dens 8(9) planeter. Set fra et rundt havebord

Solen og dens 8(9) planeter. Set fra et rundt havebord En gennemgang af Størrelsesforhold i vort Solsystem Solen og dens 8(9) planeter Set fra et rundt havebord Poul Starch Sørensen Oktober / 2013 v.4 - - - samt meget mere!! Solen vores stjerne Masse: 1,99

Læs mere

Einsteins store idé. Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfu.dk. Tema: Energi Fag: Fysik/kemi Målgruppe: 9.-10. klasse

Einsteins store idé. Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfu.dk. Tema: Energi Fag: Fysik/kemi Målgruppe: 9.-10. klasse Tema: Energi Fag: Fysik/kemi Målgruppe: 9.-10. klasse Viasat History, 2010, 119 minutter. Denne dramatiserede fortælling om udviklingen i naturvidenskabelig erkendelse, der førte frem til Einsteins berømte

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Termin Maj/juni 2017 Institution Uddannelse Horsens Hf & VUC Hfe Fag og niveau Fysik B (stx-bekendtgørelse) Lærer(e) Hold Lærebøger Hans Lindebjerg Legard

Læs mere

Skabelsesberetninger

Skabelsesberetninger Troels C. Petersen Niels Bohr Instituttet Big Bang til Naturvidenskab, 7. august 2017 Skabelsesberetninger 2 Tidlig forestilling om vores verden 3 13.8 milliarder år siden Big Bang 4 Universets historie

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Røntgenspektrum fra anode

Røntgenspektrum fra anode Røntgenspektrum fra anode Elisabeth Ulrikkeholm June 24, 2016 1 Formål I denne øvelse skal I karakterisere et røntgenpektrum fra en wolframanode eller en molybdænanode, og herunder bestemme energien af

Læs mere

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger.

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger. Magnetisk resonansspektroskopi Protoners magnetfelt I 1820 lavede HC Ørsted et eksperiment, der senere skulle gå over i historiebøgerne. Han placerede en magnet i nærheden af en ledning og så, at når der

Læs mere

Solen - Vores Stjerne

Solen - Vores Stjerne Solen - Vores Stjerne af Christoffer Karoff, Aarhus Universitet På et sekund udstråler Solen mere energi end vi har brugt i hele menneskehedens historie. Uden Solen ville der ikke findes liv på Jorden.

Læs mere

Solens dannelse. Dannelse af stjerner og planetsystemer

Solens dannelse. Dannelse af stjerner og planetsystemer Solens dannelse Dannelse af stjerner og planetsystemer Dannelsen af en stjerne med tilhørende planetsystem er naturligvis aldrig blevet observeret som en fortløbende proces. Dertil tager det alt for lang

Læs mere

KOSMOS B STJERNEBILLEDER

KOSMOS B STJERNEBILLEDER SOL, MÅNE OG STJERNER STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (1) 7 SOL, MÅNE OG STJERNER STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (2) 8 SOL, MÅNE OG STJERNER STJERNEBILLEDER 1.2 Lav et horoskop 9 SOL, MÅNE

Læs mere

Appendiks 1. I=1/2 kerner. -1/2 (højere energi) E = h ν = k B. 1/2 (lav energi)

Appendiks 1. I=1/2 kerner. -1/2 (højere energi) E = h ν = k B. 1/2 (lav energi) Appendiks NMR-teknikken NMR-teknikken baserer sig på en grundlæggende kvanteegenskab i mange atomkerner, nemlig det såkaldte spin som kun nogle kerner besidder. I eksemplerne her benyttes H og 3 C, som

Læs mere

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TIL UNDERVISEREN Dette undervisningsmateriale tager udgangspunkt i programserien Store Danske Videnskabsfolk og specifikt udsendelsen om Tycho Brahe. Skiftet fra det geocentriske

Læs mere

Vort solsystem Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Vort solsystem Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Vort solsystem Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Hvilken måleenhed måles kræfter i? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds. joule newton pascal watt kilogram Opgave 2 Her er forskellige

Læs mere

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå?

DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? DIFFERENTIALREGNING Hvorfor er himlen blå? Differentialregning - Rayleigh spredning - oki.wpd INDLEDNING Hvem har ikke betragtet den flotte blå himmel på en klar dag og beundret den? Men hvorfor er himlen

Læs mere

Har du hørt om Mælke-vejen? Mælke-vejen er en ga-lak-se. I en ga-lak-se er der mange stjer-ner. Der er 200 mil-li-ar-der stjer-ner i Mælke-vejen.

Har du hørt om Mælke-vejen? Mælke-vejen er en ga-lak-se. I en ga-lak-se er der mange stjer-ner. Der er 200 mil-li-ar-der stjer-ner i Mælke-vejen. Har du hørt om Mælke-vejen? Mælke-vejen er en ga-lak-se. I en ga-lak-se er der mange stjer-ner. Der er 200 mil-li-ar-der stjer-ner i Mælke-vejen. Solen er en stjer-ne. Solen er en stjer-ne i Mælke-vejen.

Læs mere

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant

Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Diodespektra og bestemmelse af Plancks konstant Fysik 5 - kvantemekanik 1 Joachim Mortensen, Rune Helligsø Gjermundbo, Jeanette Frieda Jensen, Edin Ikanović 12. oktober 28 1 Indledning Formålet med denne

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder. Eleven kan anvende og vurdere modeller i fysik/kemi. Eleven kan anvende og vurdere modeller i fysik/kemi

Færdigheds- og vidensområder. Eleven kan anvende og vurdere modeller i fysik/kemi. Eleven kan anvende og vurdere modeller i fysik/kemi Klasse: Jupiter 9. klasse Skoleår: 2016/2017 4 lektioner August Grundstoffer Modellering anvende og vurdere modeller i Stof og stofkredsløb med modeller beskrive sammenhænge mellem atomers elektronstruktur

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser 1. Jordkloden 1.1 Inddelinger og betegnelser 1! Bredde Grad! [ ]! =! 10.000 / 90! =! 111 km 1! Bredde Minut! [ ]! =! 111 / 60! =! 1,850 km * 1! Bredde Sekund! [ ]! =! 1850 / 60! =! 31 m 1! Sømil *!!! =!

Læs mere

Altings begyndelse også Jordens. Chapter 1: Cosmology and the Birth of Earth

Altings begyndelse også Jordens. Chapter 1: Cosmology and the Birth of Earth Altings begyndelse også Jordens Cosmology and the Birth of Earth CHAPTER 1 Jorden i rummet Jorden set fra Månen Jorden er en enestående planet Dens temperatur, sammensætning og atmosfære muliggør liv Den

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Termin juni 2016 Institution Uddannelse Horsens Hf & VUC Hfe Fag og niveau Fysik C (stx-bekendtgørelse) Lærer(e) Hold Lærebøger Hans Lindebjerg Legard FyC2

Læs mere

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior Solformørkelse Siden 1851 den 18. juli, er den totale solformørkelse, noget vi hele tiden har ventet på her i Danmark, og rundt i hele verden har man oplevet solformørkelsen, som et smukt og vidunderligt

Læs mere

Guldbog Kemi C Copyright 2016 af Mira Backes og Christian Bøgelund.

Guldbog Kemi C Copyright 2016 af Mira Backes og Christian Bøgelund. Guldbog Kemi C Copyright 2016 af Mira Backes og Christian Bøgelund. Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk, fotografisk eller elektronisk gengivelse af denne bog eller dele heraf er uden forfatternes skriftlige

Læs mere

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima?

Drivhuseffekten. Hvordan styres Jordens klima? Drivhuseffekten Hvordan styres Jordens klima? Jordens atmosfære og lyset Drivhusgasser Et molekyle skal indeholde mindst 3 atomer for at være en drivhusgas. Eksempler: CO2 (Kuldioxid.) H2O (Vanddamp.)

Læs mere

Introduktion til Astronomi

Introduktion til Astronomi Introduktion til Astronomi Hans Kjeldsen Kontor: 1520-230 Email: hans@phys.au.dk Tlf.: 8942 3779 Introduktion til Astronomi 1 Introduktion til Astronomi Studieretning Astronomi 3. år Valgfag Relativistisk

Læs mere

Mennesket og Universet. En historisk rejse i Kosmos med Louis Nielsen

Mennesket og Universet. En historisk rejse i Kosmos med Louis Nielsen Mennesket og Universet En historisk rejse i Kosmos med Louis Nielsen Big Bang Det voksende Univers Kunst-illustrationer af Universets begyndelse og udvikling Forskellige Verdensbilleder Fra Den flade Jord

Læs mere

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/65380 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Nielsen, A.B. Title: The spin evolution of accreting and radio pulsars in binary

Læs mere

Kosmologi Big Bang-modellen

Kosmologi Big Bang-modellen Kosmologi 6/BN - fra www.borgeleo.dk 1/17 Kosmologi Big Bang-modellen De tre søjler De tre grundpiller, som teorien om Big Bang bygger på, er 1) Rødforskydningen af bølgelængder i lyset fra fjerne galakser

Læs mere

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori Einsteins relativitetsteori 1 Formål Formålet med denne rapport er at få større kendskab til Einstein og hans indflydelse og bidrag til fysikken. Dette indebærer at forstå den specielle relativitetsteori

Læs mere

Moderne Fysik 1 Side 1 af 7 Speciel Relativitetsteori

Moderne Fysik 1 Side 1 af 7 Speciel Relativitetsteori Moderne Fysik 1 Side 1 af 7 Hvad sker der, hvis man kører i en Mazda med nærlysfart og tænder forlygterne?! Kan man se lyset snegle sig afsted foran sig...? Klassisk Relativitet Betragt to observatører

Læs mere

Opdagelsen af radioaktiviteten

Opdagelsen af radioaktiviteten 1 Opdagelsen af radioaktiviteten Af Louis Nielsen, cand.scient. Lektor ved Herlufsholm I de sidste årtier af 1800-årene blev der gjort mange yderst grundlæggende opdagelser ved forsøg med katodestrålerør.

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant

Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant Øvelse i kvantemekanik Måling af Plancks konstant Tim Jensen og Thomas Jensen 2. oktober 2009 Indhold Formål 2 2 Teoriafsnit 2 3 Forsøgsresultater 4 4 Databehandling 4 5 Fejlkilder 7 6 Konklusion 7 Formål

Læs mere

Standardmodellen og moderne fysik

Standardmodellen og moderne fysik Standardmodellen og moderne fysik Christian Christensen Niels Bohr instituttet Stof og vekselvirkninger Standardmodellen Higgs LHC ATLAS Kvark-gluon plasma ALICE Dias 1 Hvad beskriver standardmodellen?

Læs mere

Tværfagligt undervisningsprojekt om nordlys

Tværfagligt undervisningsprojekt om nordlys Tværfagligt undervisningsprojekt om nordlys Carsten Skovgård Andersen, Bellahøj Skole, Børn af Galileo, ca.bel@ci.kk.dk Jeg har skrevet projektet som en eksamensopgave på et fjernstudie i nordlys på Universitetet

Læs mere

Den syvende himmel. Ib Michelsen. Ikast

Den syvende himmel. Ib Michelsen. Ikast Den syvende himmel Ib Michelsen Ikast 2018 Antikken Den syvende himmel Aristoteles Filosof og matematiker (384f.v.t. 322 f.v.t.), Platons elev, samler Antikkens viden op, som senere overtages af og indgår

Læs mere

Afstande i Universet afstandsstigen - fra borgeleo.dk

Afstande i Universet afstandsstigen - fra borgeleo.dk 1/7 Afstande i Universet afstandsstigen - fra borgeleo.dk Afstandsstigen I astronomien har det altid været et stort problem at bestemme afstande. Først bestemtes afstandene til de nære objekter som Solen,

Læs mere

Induktion Michael faraday var en engelsk fysiker der opfandt induktionstrømmen i Nu havde man mulighed for at få elektrisk lys og strøm ud til

Induktion Michael faraday var en engelsk fysiker der opfandt induktionstrømmen i Nu havde man mulighed for at få elektrisk lys og strøm ud til Jordens magnetfelt Jorderens magnetfelt beskytter jorden fra kosmiske strålinger fra solen. Magnetfeltet kommer ved at i jorderens kerne/ indre er der flydende jern og nikkel, dette jern og nikkel rotere

Læs mere

Solsystemet. Solsystemet. Solsystemet. Side 1 Til læreren

Solsystemet. Solsystemet. Solsystemet. Side 1 Til læreren Side 1 Til læreren er dannet ved sammentrækning af en stor interstellar sky af støv og gas. Skyen bestod hovedsagelig af grundstofferne brint og helium de to simpleste grundstoffer men var tillige beriget

Læs mere

Troels C. Petersen Lektor i partikelfysik, Niels Bohr Institutet

Troels C. Petersen Lektor i partikelfysik, Niels Bohr Institutet Troels C. Petersen Lektor i partikelfysik, Niels Bohr Institutet Big Bang til Naturfag, 6. august 2018 Skabelsesberetninger 2 Tidlig forestilling om vores verden 3 13.8 milliarder år siden Big Bang 4 Hubbles

Læs mere

Antistofteorien, en ny teori om universets skabelse.

Antistofteorien, en ny teori om universets skabelse. Antistofteorien, en ny teori om universets skabelse. Hvad er mørk energi? Big Bang har længe været en anerkendt model for universets skabelse. Den har imidlertid mange mangler. For at forklare universets

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Dec 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg gsk Fysik/B

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2019, (skoleåret 18/19) Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Herning HF & VUC hf Fysik

Læs mere

A KURSUS 2014 Diagnostisk Radiologi : Fysik og Radiobiologi DANNELSE AF RØNTGENSTRÅLING

A KURSUS 2014 Diagnostisk Radiologi : Fysik og Radiobiologi DANNELSE AF RØNTGENSTRÅLING A KURSUS 2014 Diagnostisk Radiologi : Fysik og Radiobiologi DANNELSE AF RØNTGENSTRÅLING Erik Andersen, ansvarlig fysiker CIMT Medico Herlev, Gentofte, Glostrup Hospital Røntgenstråling : Røntgenstråling

Læs mere

Verdensbilleder Side 1 af 7

Verdensbilleder Side 1 af 7 Verdensbilleder ide 1 af 7 Verdensbilleder A. elvstændigt arbejde som forberedelse: 1. Følgende tekster læses grundigt forud, og der tages notater om personer, årstal, betydningsfulde opdagelser, samt

Læs mere

MODERNE KOSMOLOGI STEEN HANNESTAD, INSTITUT FOR FYSIK OG ASTRONOMI

MODERNE KOSMOLOGI STEEN HANNESTAD, INSTITUT FOR FYSIK OG ASTRONOMI MODERNE KOSMOLOGI STEEN HANNESTAD, INSTITUT FOR FYSIK OG ASTRONOMI T (K) t (år) 10 30 10-44 sekunder 1 mia. 10 sekunder 3000 300.000 50 1 mia. He, D, Li Planck tiden Dannelse af grundstoffer Baggrundsstråling

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Gravitationsbølger Steen Hannestad, astronomidag 1. april 2016

Gravitationsbølger Steen Hannestad, astronomidag 1. april 2016 Gravitationsbølger Steen Hannestad, astronomidag 1. april 2016 TYNGDELOVEN SIDST I 1600-TALLET FORMULEREDE NEWTON EN UNIVERSEL LOV FOR TYNGDEKRAFTEN, DER GAV EN FORKLARING PÅ KEPLERS LOVE TYNGDELOVEN SIGER,

Læs mere

Det anbefales ikke at stå for tæt på din færdige stjerne, da denne kan være meget varm.

Det anbefales ikke at stå for tæt på din færdige stjerne, da denne kan være meget varm. Vi advarer om, at stjerner har en udløbsdato, afhængig af deres masse. Hvis du ikke er opmærksom på denne dato, kan du risikere, at din stjerne udvider sig til en rød kæmpe med fare for at udslette planeterne

Læs mere

SDU og DR. Tidslinje: Fra atom til bombe. 1919: Ernest Rutherford opdager protonen.

SDU og DR. Tidslinje: Fra atom til bombe. 1919: Ernest Rutherford opdager protonen. Tidslinje: Fra atom til bombe 1919: Ernest Rutherford opdager protonen. 1930: Ernest O. Lawrence bygger verdens første cyklotron. Et videnskabeligt apparat, som kan bruges til at finde ud af, hvordan forskellige

Læs mere

Året 1905. Spejl. Spejl. (delvist sølvbelagt) Spejl. Lyskilde. Lysmåler

Året 1905. Spejl. Spejl. (delvist sølvbelagt) Spejl. Lyskilde. Lysmåler Lyskilde Året 1905 Spejl Lysmåler Spejl (delvist sølvbelagt) Spejl Den amerikanske fysiker Albert Michelson (1852-1931) byggede et såkaldt inferrometer til at måle æteren, som man i det meste af 1800-tallet

Læs mere

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009 Lysets hastighed Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.1.009 Indholdsfortegnelse 1. Opgaveanalyse... 3. Beregnelse af lysets hastighed... 4 3.

Læs mere

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm Oven over skyerne..! Du skal lære mennesker, steder og ting ude i rummet og på jorden hvor du bor Du skal lære om stjernetegnene Du skal lave din egen planet-rap Du skal skrive et brev fra Månen Du skal

Læs mere