Street art EMU. 2. Modulplan a) Introduktion til street art de forskellige genrer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Street art EMU. 2. Modulplan a) Introduktion til street art de forskellige genrer"

Transkript

1 1 Street art EMU 1. Forord til lærerne Skoleåret gennemførte vi hver især et forløb om street art på hhv Ørestad Gymnasium og Svendborg Gymnasium og HF. Vi har planlagt forløbet i fællesskab og undervejs udvekslet materiale og erfaringer. Vi har nu lagt forløbet ind til inspiration for andre. Vi har taget alle punkter med, som vi har undervist i, hvorfor forløbet i sin helhed er forholdsvist langt. Det bliver derfor nok nødvendigt at fravælge nogle af emnerne og evt. kun gå i dybden med én praktisk opgave. De eksempler, som vi giver på praktiske opgaver er alle afprøvet på vores forskellige hold. Indledningsvist har vi lagt en overordnet plan for hele forløbet. Dernæst følger materialet til de enkelte moduler i kronologisk rækkefølge (tekster, billeder og opgaver). Hvor vi har tænkt, at der skulle være en powerpoint, har vi af hensyn til ophavsrettighederne blot skrevet, hvor disse billeder kan findes og ikke indlagt en færdig ppt.. 2. Modulplan a) Introduktion til street art de forskellige genrer b) Research 1. feltarbejde ude i byen 2. bearbejdning af indsamlet materiale 3. Forberedelse og afholdelse af oplæg c) Gennemgang af de forskellige street art-genrer + praktiske opgaver: Stencil 2. praktisk opgave i stencil Graffiti 2. Praktisk opgave i graffiti Truisms/skriften på væggen 1. Introduktion til Truisms 2. Praktisk opgave i skriftbudskaber Tape art 2. praktisk opgave i tape art

2 2 Skulptur/ installation 2. praktisk opgave i skulptur/installation Guerilla Gardening 2. Praktisk opgave i Guerilla Gardening Forklaring til punkterne: Ad a): Introduktion Billeder: Læreren laver en ppt med et billeder af hver genre inden for street art. Vi har skrevet et godt søgeord på Google-billeder, som man kan bruge til ppt en Forskellige graffititypografier. Søgeord: Bubble,+ graffiti, Blockbuster+graffiti, wildstyle+graffiti, throw up+graffiti Fagudtryk: Se Wikipedia Graffitijargon (desværre mest på tysk) Andre street art-genrer: (der laves en ppt med eksempler på nedenstående genrer) Stencil: søg på Banksy Rullere: Søg evt. på navnet Spyo, Stickers: Stickers street art Tape art. Søg på tape art Skulptur: søg på Den lille Havfrue og find billeder af skulpturen, bearbejdet af street artkunstnere eller søg på Papfar+skulptur Installationer: Søg på navnet Slinkachu Ad-busting: Søg på adbusting Knitting: Søg på Knitta please Guerilla Gradening: Søg på guerilla Gardening Tekster 1. Artiklen Street art-skolen ringer ind, Politiken (bilag 1) Ad b) Research Opgavebeskrivelsen til eleverne før feltarbejdet:: I får modulet d.d. til feltarbejde. Der skal løses en opgave ude i byen, som skal fremlægges på holdet i det efterfølgende modul. Feltarbejdet:

3 3 1. Find så mange forskellige eksempler på gadekunst i byen som muligt og dokumenter dem med fotos. 2. Noter, hvor de er placeret vurder placering som typisk/atypisk og begrund. 3. Bestem genren og perspektiver til gennemgået stof (Ppt en Indledning ) 4. Giv en subjektiv vurdering af kvaliteten af værkerne. 5. Det nemmeste er at lave en ppt. Opload den på Lectio i mappen dokumenter, mappen street art, mappen feltarbejde. I det følgende modul fremlægger nogle af grupperne deres eksempler på Street Art i byen sammen med analyse og refleksioner, inspireret af ppt er om street art. Grupper, der ikke når at fremlægge oploader deres præsentation på Lectio God fornøjelse Til læreren: Et eksempel på en elevpræsentation: (Bilag 2) Ad c): Gennemgang af de forskellige street art-genrer Der laves en ppt over hver af de genrer, som man ønsker at gå i dybden med og som holdet kan vælge en praktisk opgave til. Vi har valgt følgende: Stencils Læreren laver en ppt med billeder stencils af Banksy, Shepard Farey o.a eksempler på stencils, gerne af portræt, da det bliver opgaven på den praktiske opgave Tekster: 1. Artikel om Banksy fra nettet (Bilag 3) 2. Artikel fra Information, : Banksy laver street art til ære for Katrinas ofre. (Bilag 4). Manual til fremstilling af stencils: 1. Tag et digitalt portrætfoto af dig selv ( en face, ¾-profil, frøperspektiv eller anden positur 2. Download billedet på din computers skrivebord. 3. Åbn billedet i et billedredigeringsprogram (Paint.NET, PhotoShop, HeliosPaint eller anden) 4. Brug værktøjet Beskær og beskær billedet så kun hovedet er tilbage. 5. Brug værktøjet Sort-Hvid og gør billedet sort/hvid. 6. Brug værktøjet Kontrast og/eller Brightness og gør billedet så kontrastfyldt som muligt. Billedet skal fremstå i rene sorte og hvide felter. I Photoshop er stien: Image Mode Brightness/Contrast. 7. Billedet skal nu forenkles: Brug værktøjet Viskelæder eller Erasor og fjern gråtonefelter, så de hvide felter bliver helt hvide. Fyld sort farve på de mørke felter, som skal være sorte. Fjern i det hele taget alle små felter, da billedet skal fremstå alene i store sorte og hvide felter, jv. Ppt en Stencils.

4 4 8. Skab cross-links (se papiret : Make a spray paint stencil ): Kig billedet igennem. Det er de sorte felter der skal skæres ud, og det hvide skal hænge sammen i et billede (der må ikke være løse, hvide dele. Læg en sort linje hvor hvide felter skal hænge sammen). 9. Gem din stencil i den digitale mappe 10. Print din stencil ud i A4-størrelse Udskæring af stencil 1. Tag en kopi af dit udprint ( så du har en ekstra stencil). 2. Læg et stykke plastik oven på din udprintede stencil og skær de sorte felter ud. Det resterende, hvide papir skal være i et enkelt stykke. Hvis der er to eller flere stykker, må du tape dem sammen. 3. Læg den udskårne stencil ovenpå et stykke hvidt karton og dup farve i de udskårne felter. 4. Fjerne plastikskabelonen og dit stencilbillede er færdigt Eller 2. Læg den udprintede stencil mellem 2 stk. lamineringsplastik. 3. Skær de sorte felter ud ( skær så dybt, at du skærer helt ned i kartonet) 4. Læg det udskårne stykke laminat på et stykke papir og dup farve i de udskårne felter 5. Fjern laminatten og dit billede er færdigt Stencils af eget fotoportræt, udført af elever på Svendborg Gymnasium

5 5 Graffiti Læreren laver en Ppt med billeder af forskellige graffititypografier graffititypografier (genbrug evt. den fra Indledningen:: Bubble, 3D, Wild style, Throw up, Free style, Tags) Manual til fremstilling af mappedekoration 1. Tegn skitser til dit navn i én af graffititypografierne på A4-papir A4 2. Vælg den bedste og kopier den op til A3-størrelse 3. Læg A3-papiret papiret oven på mappen med carbonpapir imellem og tegn konturerne af navnet med blyant yant ovenpå den allerede tegnede A3 4. Dekorer navnet med farve Mappedekoration med navn i en valgt graffititypografi. Svendborg Gymnasium Truism/ skriften på væggen Læreren laver en Ppt med skriftbudskaber i forskellige genrer. Hvis man ikke har gennemgået graffiti (punkt d, vil det være oplagt at indlede med graffiti, bubble, 3D, wildstyle, throw up)).

6 6 Ellers værker af genren rullere, f.eks Spyo, Spy, Max, Kegr, svenske Apa og etablerede kunstnere som Jenny Holzer (definition af begrebet Truism) og Barbera Krüger. Opgaveformulering: 1. lav et skriftkunstværk med en truism (kryptisk, politisk, dobbelttydigt, poetisk eller andet) 2. Vælg selv typografi, størrelse og farve, skær teksten ud i pap eller tegn det på papir og hæng det op et passende sted på skolen. 3. Evaluering: Klassen går rundt til de forskellige steder på skolen og diskuterer værket og dets placering. En truism udført af en elev på Ørestad Gymnasium Tape art Læreren lavere en Ppt med forskellige billeder af Tape art. Vis også you Tube-filmen buff diss masking tape art eller ScatterBUFF Leaky Holes in Your Brain Fri 3rd August.

7 7 Opgaveformulering: 1. Vælg et motiv fra en bog, som passer til et sted på skolen (eksempelvis empelvis et græsk motiv til en væg i et oldtidskundskabslokale) eller gør det samme med en computerprojektor. 2. Lav en transparent nt af billedet 3. Læg transparenten nten på en overhead og projicer billedet op på væggen i den ønskede størrelse. 4. Afsæt tape på motivets konturere og fyld evt. ud med mere tape. NB: Blåt malertape fra Harald Nyborg er det billigste. Udført af elever fra Svendborg Gymnasium i et oldtidskundskabslokale Skulptur/installation Læreren laver en Ppt over billeder af forskellige skulpturer, som street art-kunstnere har manipuleret med og af installationer, udført af street art-kunstnere. Eksempel: Den lille Havfrue, Papfar, pink army+street art, Slinkachou, Knitting, Guerilla Gardening samt evt som inspiration: Elmgreen og Dragsted på Thorvaldsens Museum. Tekster: Artikel i Politikken d. : Skala 1:87, Kim Faber (Bilag 5) Opgaveformulering: 1. udvælg en skulptur i din by, som du skal ændre på. Foretag ændringen, affotografer skulpturen fra forskellige vinkler. Afmontér dine tilføjelser til skulpturen. Formulér hvad ændringen har gjort ved skulpturen. Eller 2. Lav en installation på skolen med inspiration fra eksemplerne fra lærerens Ppt. Arrangér installationen på skolen på et udvalgt sted.

8 8 Udført af elever på Ørestad Gymnasium Slinchachu-inspireret inspireret installation på Ørestad Gymnasium

9 9 Guerilla Gardening Læreren laver en ppt over forskellige eksempler på muligheder inden for Guerilla Gardening. Søgeord: Guerilla Gardening. Mange forskellige sites dukker op med billeder og formålsbeskrivelser. Opgaveformulering: Bland en dej ud fra opskriften til mos-graffiti mos (Bilag 6). Find en ydervæg, evt på skolen, og tegn et motiv op med mospastaen. Vent og se det gro. NB: gå i gang tidligt eller sent i skoleåret, så der er lidt varme og lys til pastaen at gro i. Påsmurt mos-pasta pasta på én af Svendborg Gymnasiums ydermure d): Afslutning på forløbet Perspektivering: Fra gade til galleri : Større udstillinger på førende museer og kulturhuse, Banksy og andre street art-kunstnere nstnere som museumsudstillere, Dvd-film om Basquiat. Fra ra galleri til gade: Eksempelvis kunstnere, der udstiller udst på gaden (Shepard Farey areys gavl ved Ungdomshuset på jagtvej, Kbh.

manual til Redaktionen intro avisens profil planlægning research foto fokus skriv layout deadline

manual til Redaktionen intro avisens profil planlægning research foto fokus skriv layout deadline manual til Redaktionen intro avisens profil planlægning research foto fokus skriv layout deadline Indhold Kom godt i gang med Redaktionen 3 Opret avis 4 Opret redaktioner 6 Tilknyt elever 7 Fordel elever

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

og eleven har viden om installationskunst. I dette undervisningsforløb får eleverne kendskab til begrebet

og eleven har viden om installationskunst. I dette undervisningsforløb får eleverne kendskab til begrebet 5. årgang 4-6 lektioner Læringsmål Billedgenrer: Eleven kan kategorisere ud fra centrale perioder, og eleven har viden om stilarter og formsprog. Eleven kan genrebestemme billeder og har viden om billedkulturens

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

5. Bertel Thorvaldsen. Årsplan (Billedkunst MVM)

5. Bertel Thorvaldsen. Årsplan (Billedkunst MVM) Årsplan for 5.B.T billedkunst 2016/2017- Malene von der Maase Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere,

Læs mere

Måned Emne Materialer Fælles mål

Måned Emne Materialer Fælles mål Måned Emne Materialer Fælles mål Perspektivtegning August Repetition og fortsættelse af perspektivtegning(frontperspektiv) fra 4. klasse og de teknikker der bruges dertil. Vi arbejder med et eller flere

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Dette forløb er egnet til de 4-5 årige børn Introduktion I skal nu i gang med at tegne og male portrætter. Forløbet er inddelt i fire faser, hvor den

Læs mere

Feldborg Skole samarbejder med HEART/undervisning: Hvordan kom samarbejdet i stand?

Feldborg Skole samarbejder med HEART/undervisning: Hvordan kom samarbejdet i stand? Feldborg Skole samarbejder med HEART/undervisning: UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Hvordan kom samarbejdet i stand? Outreach-projekt

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

OPG 1: Iscenesæt et fotografi

OPG 1: Iscenesæt et fotografi Optagelsesprøve til Fotografisk Kommunikation lørdag 10. maj 2014 OPG 1: Iscenesæt et fotografi Deadline: Upload af løsning senest kl. 10.30. Skrive- og kreativitetsopgave: BALLETDANSER ALBAN LENDORF I

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin MajJuni 2018 Institution VUC HolstebroLemvigStruer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Billedkunst

Læs mere

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål Billedkunst Status Eleverne i 5.klasse skal have billedkunst i 60 min. Ugentligt. Det er første år, de skal have mig til faget. Via spørgeskema har jeg forsøgt at evaluere sidste skoleår samt danne mig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin MajJuni 2019 Institution VUC HolstebroLemvigStruer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Billedkunst

Læs mere

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Lærervejledning Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Fag: Dansk, billedkunst Emne: Manga, berettermodel, fortælleteknik, tegneseriens virkemidler, billedkomposition,

Læs mere

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv Et undervisningsforløb af Sophie Holm Strøm Arkitektur TITEL PÅ FORLØB Indhold/tekster/materiale At have en have (intro til billedkunst)

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

Lærervejledning Digital arkitekturtegning

Lærervejledning Digital arkitekturtegning Lærervejledning Digital arkitekturtegning Rum til at lære Billedkunst og Håndværk og Design 4.- 6. klassetrin Undervisningsforløbet Digital Arkitekturtegning rum til at lære sætter fokus på et af arkitektens

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre

Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre Arabisk og islamisk kunst har i mange år præget store dele af verden. Bortset fra algebra, trigonometri, optikken, astronomi og de mange andre videnskabelige

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Litteratursiden i din undervisning

Litteratursiden i din undervisning Litteratursiden i din undervisning Hvad er Litteratursiden? Litteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Sitet er for alle, der vil inspireres til gode læseoplevelser, diskutere litteratur

Læs mere

Synlighed. Trin for trin - til læreren

Synlighed. Trin for trin - til læreren Trin for trin - til læreren Klassetrin: 4.-5. klasse Tid: 2 lektioner pr. test Fag: Matematik, Natur/Teknologi og Trafik Forberedelse: Du skal have adgang til smartboard/projektor samt have PÅ MED PANG-kassen

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

DISCIPLINBESKRIVELSER PROGRAM

DISCIPLINBESKRIVELSER PROGRAM TEGNE-BATTLE Beskrivelser af Tegne-Battle discipliner Som deltagere i Tegne-Battle stiller I op som et hold fra jeres efterskole eller gymnasium. I skal dyste mod andre gymnasier eller efterskoler, der

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

Opgavens indhold. Afsender

Opgavens indhold. Afsender Grafik& billede Om opgaven Billedet er det digitale produkt og præsenteres i galleriet Frit på mit fotografiske website www.fotopixel.dk. Websitet er et åbent fotogalleri der viser mit fotografiske virke,

Læs mere

OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG UDSTILLING

OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG UDSTILLING OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG UDSTILLING TIL BIBLIOTEKET OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG -UDSTILLING Dette er en opskrift på, hvordan man kan afholde en helt enkel arkitekturworkshop, og

Læs mere

Lørdag den 6. maj kl

Lørdag den 6. maj kl Lørdag den 6. maj kl. 9.00 12.00 Opgave 1: Foldning i papir Denne opgave handler om at kunne iagttage, gengive, fortælle og eksperimentere gennem tegning. Vi ser på dine evner til at undersøge og registrere,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013 Institution VUC Vejle, Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Billedkunst-C-niveau

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Under The SURFACE. Aerosol: Dette ord er blevet en generel betegnelse for spraydåser, og den type af maling (ofte Akryl) som de indeholder.

Under The SURFACE. Aerosol: Dette ord er blevet en generel betegnelse for spraydåser, og den type af maling (ofte Akryl) som de indeholder. Under The SURFACE Street Art Terminologi: Der findes mange betegnelser inden for denne kunstform. Street art kendes også under termen post-graffiti. Dette er blot et uddrag af street arts mange termer,

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG UDSTILLING

OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG UDSTILLING OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG UDSTILLING og undervisningsaktiviteter i aktuelle udstillinger. Se mere på /da/dac-learning OPSKRIFT PÅ EN ARKITEKTUR- WORKSHOP OG -UDSTILLING Dette er en opskrift

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Forslag til 3.klasses undervisningsforløb i faget billedkunst efter besøg på Johannes Larsen Museet

Forslag til 3.klasses undervisningsforløb i faget billedkunst efter besøg på Johannes Larsen Museet ØSTFYNS MUSEER, SKOLETJENESTEN LÆRERVEJLEDNING Mit Østfyn: Et undervisningsforløb for 3.klassetrin på Johannes Larsen Museet. Det overordnede formål med Mit Østfyn er at sikre, at alle skoleelever fra

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Formålet med faget billedkunst bliver her beskrevet af undervisningsministeriet: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere,

Læs mere

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Formål med samarbejdsværktøjet Dette samarbejdsværktøj har til formål at understøtte teamets samarbejde om elevernes personlige, sociale og praksisfaglige

Læs mere

PERSONAL MEANING MAPPING

PERSONAL MEANING MAPPING PERSONAL MEANING MAPPING Duft Dyr Duft er en sans Snuse Se Hval Dyr har sanser Også lidt det samme også en se sans Hvaler taler ikke sammen på samme måde som mennesker Sanser Mennesker har sanser Mennesket

Læs mere

PORTRÆT - KOM HELT TÆT PÅ

PORTRÆT - KOM HELT TÆT PÅ Vejledning til underviseren PORTRÆT - KOM HELT TÆT PÅ Fag: Billedkunst og dansk 7.-9. klasse og gymnasium Målet er, at eleverne: Før besøget på Naturhistorisk Museum Aarhus bruger deres iagttagelsesevne.

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version)

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) A A L B O R G K A T E D R A L S K O L E De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) Introduktion til flerfaglige forløb Verden er ikke skarpt opdelt i fag og ifølge læreplanen skal fagene i gymnasiet

Læs mere

GoTalkNow. Beskrivelse:

GoTalkNow. Beskrivelse: GoTalkNow Beskrivelse: I GoTalk NOW kan du lave personlige kommunikationsbøger. Du kan også lave vælgebøger med foto, filmklip eller musik. Eller en kombination mulighederne er mange. En bog kan laves

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2014/2015

Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2014/2015 Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2014/2015 Uge 33-37: Cow Parade Uge 38-41: Collage (Matisse) Uge 43-45: Farvelære Uge 46-49: De Fynske Malere Uge 50-51: Juleemne Uge 2-5: Uge 6: Decoupage Avisbilleder

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Campus Bornholm HTX Design B Christina Huth Panduro

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013 Institution VUC Vejle, Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Billedkunst-C-niveau

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Logbog: 1hbk hold 1 og 2 (NS og LF) Efterår 2006

Logbog: 1hbk hold 1 og 2 (NS og LF) Efterår 2006 Logbog: 1hbk hold 1 og 2 (NS og LF) Efterår 2006 Dato Indhold/opgave Lektie Kompetence 17.08 Intro til faget via forskellige billedudsnit http://fc.nrsbgym.dk/~lf/2006aby/intro Erik Hagens: Vinterbanen

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Engelsk Hold: 11 Lærer: AK Undervisnings-mål 10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Uger 34-41 -At eleven kan forstå engelsk om - grundlæggende - med sin udtale. i lande samt belyse med

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Fremtidens musik kl.

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Fremtidens musik kl. Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Fremtidens musik 4.-6. kl. Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Fremtidens musik, giver dette materiale

Læs mere

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien)

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien) KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE ROA (Belgien) Roa er en belgisk graffitimaler, der generelt maler dyr, der har en relation til det område de bliver malet i. ROA's farvepallette er minimalistisk og ofte

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Værkstedet:

LÆRERVEJLEDNING. Værkstedet: Værkstedet: Formål Værkstedet er den mere interaktive del af Klatværket, hvor eleverne selv kan afprøve billedkunstens virkemidler gennem små opgaver og film. Formålet er at eksperimentere med materialer,

Læs mere

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse 10 måder at knække kunsten på 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen 4.-10.klasse Indledning 10 måder at knække kunsten på præsenterer 10 forskellige metoder til at arbejde med

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Undervisnings- materiale

Undervisnings- materiale Undervisnings- materiale Mellemtrin og udskoling Arkitektur og design på Kunsten Foto af Niels Fabæk Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om arkitektur og design på Kunsten.

Læs mere

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi I min morfars kones stue - Hammerhøj Bogen tager afsæt i et af Vilhelm Hammershøis billeder Interiør. Åbne døre. Strandgade 30. 1905. Sammen med

Læs mere

Jais Nielsen streger og buer (elevark) to billedkunstlektioner

Jais Nielsen streger og buer (elevark) to billedkunstlektioner Jais Nielsen streger og buer (elevark) to billedkunstlektioner Streger og buer - øvelser på papir Jais var rigtig god til at tegne. Når han skulle lave keramik, tegnede han altid en skitse på papir. På

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været børneslaver

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014 Institution VUC Vejle, Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Billedkunst-C-niveau

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling Arkitekturundervisning i hele Danmark Foto: Ulrike Brandi Licht Udskoling Hvordan kan man skabe et nyt byrum, der giver plads til fællesskab og inviterer til aktivitet på tværs af generationer? Formål

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Billedkunst C Jeanette

Læs mere

Lærervejledning til OPFINDELSER

Lærervejledning til OPFINDELSER Lærervejledning til OPFINDELSER Af Mette Meltinis og Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium 2013 Indholdsfortegnelse OPFINDELSER+...+1+ OPFINDELSER+...+3+ MÅLGRUPPE+...+3+ FAGLIGHED+...+3+ FAGLIGE+BEGREBER:+...+3+

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf2 Billedkunst c Inken Meinertz

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Vejledning til undervisningsapp en mitlandskab. Vejledning til undervisningsapp en mitlandskab. Omvisning på museet.

Vejledning til undervisningsapp en mitlandskab. Vejledning til undervisningsapp en mitlandskab. Omvisning på museet. 1 Vejledning til undervisningsapp en mitlandskab Vejledningen giver mulighed for, at læreren/underviseren sammen med klassen kan få en introduktion til de trin og de elementer, som det praktiske forløb

Læs mere

Billedbehandling. Lær de simple værktøjer at kende. Version: August 2012

Billedbehandling. Lær de simple værktøjer at kende. Version: August 2012 Billedbehandling Lær de simple værktøjer at kende Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Begreber udi billedbehandling...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5 Filformat...5 Hent et billede

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

De skriftlige eksamensgenrer i engelsk

De skriftlige eksamensgenrer i engelsk De skriftlige eksamensgenrer i engelsk Stx A og Hf A Man skal skrive et essay på 900-1200 ord, som altid tager udgangspunkt i en tekst. Der er 2 opgaver at vælge imellem, en om en skønlitterær tekst og

Læs mere

Banksy. At skrive er at tænke. Kursus i skriftlighed. Langkær 2011.

Banksy. At skrive er at tænke. Kursus i skriftlighed. Langkær 2011. Banksy At skrive er at tænke. Kursus i skriftlighed. Langkær 2011. To vigtige, men forskellige typer af skrivning: Tænkeskrivning Formidlingsskrivning Modtager: Mig selv (uforpligtende) Andre læsere (forpligtende)

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST Af Anna Hofgaard Møller (LIN 208470) Vejleder: Kirsten Bak Andersen INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Mål med forløbet... 3 Klassetrin... 3 Forud for forløbet...

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Kom i gang med at bruge Designlogen

Kom i gang med at bruge Designlogen Kom i gang med at bruge Designlogen Designlogen I Lærerens forberedelse inden klasseforløbet, Designlogen 1. Gennemgå lærervejledningen og se to film, logerum og skatkamre på forhånd. 2. Opbygning af hjemmesiden

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Boushra Chami Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og ramme Ting der starter med det bogstaver som deres navn starter med. Tegne dyr Tage et

Læs mere

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015 Almen studieforberedelse - Synopsiseksamen 2015 - En vejledning Thisted Gymnasium - stx og hf Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium.dk post@thisted-gymnasium.dk tlf. 97923488 - fax 97911352 REGLERNE

Læs mere

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING Billeder åbnes via: File - Open... Et billede kan roteres via: Image - Rotate Canvas Under Image - Image Size... kan billedets størrelse og opløsning ændres. Under Image -

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

Årsplan Billedkunst 2. b

Årsplan Billedkunst 2. b Årsplan Billedkunst 2. b Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog som et kommunikations-

Læs mere

RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN

RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne kan udforske og opleve

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Vejledning til fællesfaglig naturfagsprøve 2012

Vejledning til fællesfaglig naturfagsprøve 2012 Vejledning til fællesfaglig naturfagsprøve 2012 Brønshøj Skole 1 Indhold Indledning... 3 Generelt... 3 Undervisningen der danner baggrund for prøven... 3 Det naturfagligt praktiske arbejde... 4 Opgivelseslister...

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING. cover art - radio klassisk logo - actions/script

GRAFIK OG BILLEDBEHANDLING. cover art - radio klassisk logo - actions/script Cover art Opgavebeskrivelse Opgaven gik ud på at designe et pladecover til en upcoming kunstner ved navn Dr. illuiminum. Pladecoveret skal både kunne bruges digitalt og trykt på pladecovers samt LP emballage.

Læs mere