Oplæg vedrørende Danske Advokaters relation til Advokatsamfundet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg vedrørende Danske Advokaters relation til Advokatsamfundet"

Transkript

1 Til: Bestyrelsen Fra: Sekretariatet Cc: Direktionen Dato: 19. maj 2009 Sv: Oplæg vedrørende Danske Advokaters relation til Advokatsamfundet 1. Indledning Gennem de seneste måneder har der været ført en lang række drøftelser mellem Advokatrådet og Danske Advokater om relationerne de to foreninger imellem, herunder bl.a. om repræsentation i nævn, råd og udvalg. Det er Danske Advokaters opfattelse, at disse drøftelser er inde i en god gænge. Samtidig må det erkendes, at den proces, der skal være med til at skabe klarhed om opgavefordelingen, og forventningsafstemningen tager tid. I juni skal der vælges en ny formand til Advokatrådet, og Danske Advokater lægger i den sammenhæng stor vægt på, at den nye formand har en tidssvarende opfattelse af hvilke opgaver, Advokatsamfundet skal løse. Danske Advokater har et ønske om en endnu klarere og mere konsekvent arbejdsdeling mellem Advokatsamfundet og Danske Advokater. Oplægget indeholder derfor et bud på, hvordan den overordnede fordeling af opgaverne mellem de to foreninger kan se ud. Desuden opstiller det fem konkrete forventninger, som Danske Advokater kan stille til Advokatsamfundet for at få den nye arbejdsdeling udmøntet. Derfor er det tanken, at oplægget - som udtryk for Danske Advokaters politik på dette område - kan være udgangspunkt (spørgeramme) for en drøftelse med de to kandidater til formandsposten i Advokatrådet. Denne drøftelse skal i sagens natur finde sted inden advokatmødet den 13. juni 2009.

2 Danske Advokater mener, at det er helt afgørende, at der skabes en forventningsafstemning mellem de to parter og dermed en klarhed om opgavefordelingen, som efterfølgende de facto udmøntes i det daglige arbejde. Det er i den forbindelse et centralt tema, hvad der bør kendetegne henholdsvis et uafhængigt, moderne og effektivt tilsyn med advokater og en stærk brancheorganisation med fokus på virksomhedernes interesser. Nedenfor under pkt. 2 - findes en beskrivelse af, hvad Advokatsamfundets rolle efter Danske Advokaters opfattelse skal være og hvad foreningen skal beskæftige sig med. I forlængelse heraf indeholder pkt. 3 en redegørelse for hvilke opgaver, Danske Advokater som en brancheorganisation for advokatvirksomheder naturligt skal varetage. I pkt. 4 beskrives nogle overvejelser om på hvilke områder, Danske Advokater og Advokatsamfundet naturligt vil kunne samarbejde. 2. Advokatsamfundets rolle Danske Advokaters strategi- og handlingsplanen indeholder under pkt. 9 et afsnit om relationerne til Advokatsamfundet. Heraf fremgår det bl.a., at Danske Advokater ønsker at styrke samarbejdet med Advokatsamfundet om tilsynsfunktionen og disciplinærreglerne, ligesom Danske Advokater aktivt vil arbejde for den bedst mulige fuldmægtiguddannelse. Endvidere fremgår det, at Danske Advokater, når det gælder samarbejdet om retssikkerhedsmæssige spørgsmål, nøje vil følge udviklingen i forbindelse med afbalanceringen mellem Danske Advokaters rolle som branchens talerør i retssikkerhedsmæssige spørgsmål og Advokatsamfundets rolle som samfundets repræsentant i samme slags spørgsmål. Herudover er det i strategi- og handlingsplanen anført, at det efter Danske Advokaters opfattelse er afgørende vigtigt, at branchen selv forholder sig til etiske og retssikkerhedsmæssige spørgsmål og derfor fremstår som en samfundsansvarlig branche. Advokatsamfundet har - som en institution af offentligretslig karakter, i henhold til vedtægt for Det Danske Advokatsamfund, fire veldefinerede opgaver, jf. Justitsministeriets bekendtgørelse nr af 18. november 2008 om godkendelse af vedtægt for Det Danske Advokatsamfund. Der er tale om følgende opgaver:

3 At værne om advokaters uafhængighed og integritet (vedtægtens 17) At sikre advokaters faglige kompetence (vedtægtens 18) At føre tilsyn med advokater ( 19-35) At virke til gavn for retssamfundet ( 36-38). Den model, som lovgiverne valgte, indebærer, at Advokatsamfundet af hensyn til at sikre en uafhængig og kvalificeret advokatbistand for borgerne og virksomhederne forestår tilsyns- og disciplinærfunktionen og de dermed naturligt forbundne opgaver. Af pkt i de almindelige bemærkninger til L 163 af 28. februar 2007, jf. lov nr. 520 af 6. juni 2007 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed), fremgår det i tråd hermed, at hovedaktiviteten for Advokatsamfundet vil være at sikre overholdelse af de særlige advokatpligter gennem et udvidet tilsyn og et effektivt og moderniseret disciplinærsystem. Med hensyn til den del af Advokatsamfundets opgaver, der handler om at virke til gavn for det danske retssamfund, fremgår det samme sted, at dette arbejde navnlig vil bestå i deltagelse i lovforberedende udvalg samt udarbejdelse af høringssvar, der ikke forfølger partipolitiske eller fordelingsmæssige interesser, men som alene har til formål at bidrage til regeringens og Folketingets arbejde for borgernes retssikkerhed på baggrund af advokaternes særlige tekniske indsigt. Der er således tale om samfundsgavnligt, almennyttigt og apolitisk arbejde, jf. Advokatudvalgets betænkning 1479/2006, side 224. Dette samfundsperspektiv i Advokatsamfundets arbejde er faktisk allerede en uomgængelig konsekvens af, at advokaters medlemskab af Advokatsamfundet er obligatorisk. Herudover er det i bemærkningerne til lovforslaget forudsat, at Advokatsamfundet gennemgår sin interne udvalgsstruktur, idet udvalgene fremover ikke skal beskæftige sig med andet end rent faglige spørgsmål, som kan omsættes i bidrag til retsudviklingen eller kan bidrage til oplysningsformål. Advokatens uafhængighed af statsmagten og enhver uvedkommende privat interesse er en afgørende forudsætning for, at domstolene kan virke i tillid til, at advokaten på den ene side alene varetager sin klients interesser, men på den anden side har en disciplinært sanktioneret pligt til ikke at vildføre retten. Det er derfor efter Danske Advokaters opfattelse helt afgørende for borgeres og virksomheders tillid til advokatprofessionen og til retsvæsenet som sådan, at der ikke under nogen omstændigheder kan sættes spørgsmålstegn ved hverken den enkelte advokats uafhængighed eller uafhængigheden og den faglige kompetence i Advokatsamfundet, der skal føre tilsyn med advokaterne og udøve disciplinærmyndighed over for dem.

4 Danske Advokater finder det eksempelvis ikke uden videre hensigtsmæssigt, at Advokatsamfundet den ene dag kan trække på et menigt medlems faglige ekspertise for få dage senere at stå i en situation, hvor man skal agere som tilsynsmyndighed over for samme advokat. Danske Advokater er af dybest set af den opfattelse, at jo flere opgaver, Advokatsamfundet varetager ud over den rene tilsynsrolle, jo lettere kan der opstå kasketforvirring. Og jo svagere står Advokatsamfundet som tilsynsmyndighed. Det går ud over legitimiteten. Som der også er peget på i Danske Advokaters strategi- og handlingsplan, er det vigtigt at understrege, at Danske Advokater som brancheorganisation bakker fuldt og helt op om Advokatsamfundet i forhold til tilsyns- og disciplinærfunktionen, herunder at der afses de fornødne ressourcer til at sikre et effektivt tilsyn. Men netop den omstændighed, at Advokatsamfundets hovedopgave er at fungere som et uafhængigt og effektivt tilsyns- og disciplinærorgan og dermed at skride ind over for advokater, der ikke varetager de dem betroede opgaver på ordentlig vis, sætter efter Danske Advokaters opfattelse en naturlig og for så vidt snæver grænse for, hvad Advokatsamfundet i øvrigt kan befatte sig med. Advokatsamfundet bør således af hensyn til at sikre uafhængigheden og troværdigheden alene beskæftige sig med problemstillinger, der kan siges at være naturligt forbundne med tilsyns- og disciplinæropgaven. Som et konkret eksempel kan nævnes, at Advokatsamfundets hovedopgave med at varetage tilsyns- og disciplinærfunktionen sætter en grænse for, hvor langt Advokatsamfundet ud fra en retssikkerhedsmæssig vinkel kan gå i et høringssvar om ny lovgivning på hvidvaskområdet, eftersom Samfundet jo efterfølgende på en troværdig måde skal påse advokaters overholdelse af reglerne i hvidvaskloven. Hertil kommer, at Advokatsamfundets ressourceanvendelse naturligvis til enhver tid må justeres efter, hvad der skal til for at varetage tilsynsopgaven på en effektiv måde. Det er Danske Advokaters umiddelbare opfattelse, at Advokatsamfundet endnu mangler at tilpasse organisationens budget til dens nye, og mere begrænsede, portefølje. I den sammenhæng er det en skærpende omstændighed, at medlemskab er obligatorisk for advokater. Det gør det endnu vigtigere, at kontingentmidlerne håndteres med den største respekt. Eksempelvis kan det diskuteres i hvilket omfang, Advokatsamfundet skal bruge ressourcer på projekter i Argentina og Vietnam med de betragtelige rejseudgifter, dette arbejder resulterer i. Gennemsigtighed er også vigtig. Med det obligatoriske medlemskab og tilsynsrollen er det af stor betydning, at relevante aktører til enhver tid kan få et detaljeret indblik i, hvordan Advokatsamfundet bruger sine midler. Danske Advokaters fem konkrete forventninger til Advokatsamfundet kan sammenfattes således:

5 Klarhed. Det skal mejsles i granit hvilke opgaver, hhv. Advokatsamfundet og Danske Advokater skal løse. Det er helt uomgængeligt, at der indføres en ny og meget klar arbejdsdeling. Det skader eksempelvis branchen, når to advokater fra samme virksomhed på samme tid sidder og arbejder på høringssvar for hhv. Advokatsamfundet og Danske Advokater til det samme lovforslag. Og det er uholdbart, når det ikke er eksperter med et klart mandat, men enkeltpersoner med deres egne holdninger, der repræsenterer branchen i råd, udvalg og kommissioner. Konsekvens. Men ét er, at klarheden formuleres og præciseres. Noget andet er at respektere den nye arbejdsdeling og implementere den i dagligdagen. Den øvelse kræver om muligt endnu mere fokus og disciplin. Legitimitet. Det er afgørende, at det danske samfund har et stærkt og troværdigt tilsyn med advokaternes virksomhed. Tilsynet er et centralt element i et stærkt retssamfund. Danske Advokater kan ikke stærkt nok understrege, hvor vigtigt det er, at Advokatsamfundet bestrider denne rolle til perfektion og uden at der på nogen som helst måde kan sættes spørgsmålstegn ved tilsynets legitimitet. Derfor skal der være snævre og i tvivlstilfælde særdeles snævre - grænser for, hvad tilsynsmyndigheden kan befatte sig med ud over den rene tilsynsopgave. Transparens. Når enhver dansk advokat uanset politisk observans og øvrige holdningsmæssige præferencer er tvunget til at være medlem af Advokatsamfundet, som i øvrigt er tilsynsmyndighed for de samme personers juridiske virksomhed, er det nødvendigt, at Samfundet opererer med en meget høj grad af gennemsigtighed i forhold til dets satsninger. Det skal stå fuldstændig klart hvilke opgaver, Advokatsamfundet kaster sig over og ikke mindst hvad de koster. Det kræver nye og transparente regnskabsprincipper. Omkostningsbevidsthed. Advokatsamfundet skal løse færre opgaver end tidligere. Danske Advokater har overtaget en lang række af de funktioner, Samfundet tidligere i et vist omfang - klarede. Det skal både afspejles i størrelsen af det kontingent, Advokatsamfundet opkræver hos de medlemmer, der er tvunget til at betale, og i det, Danske Advokater kalder en ny omkostningsbevidsthed. Den indebærer, at der skal prioriteres skarpere, når budgettet strikkes sammen, og at en række udgifter reduceres eller elimineres. Danske Advokater opfordrer således Advokatsamfundet til ikke blot at opstile et nulbudget, men et budget, der tydeligt markerer, at Advokatsamfundets og Advokatrådets ledelse er klar over, at der skal bruges færre ressourcer end tidligere, og at der ikke er plads til helt så store armbevægelser som før. 3. Danske Advokater Danske Advokater er advokaternes første rigtige brancheorganisation, og derfor er der tale om en helt ny situation, som skal udnyttes til gavn for branchen. Bag stiftelsen af Danske Advokater ligger som bekendt

6 et stærkt ønske om en egentlig, slagkraftig brancheorganisation. Det er der brug for i en tid med bl.a. stigende brancheglidning og oprustning i andre brancher, f.eks. blandt revisorerne. Det er således Danske Advokaters vision at samle de advokatvirksomheder, der vil bidrage til branchens og deres egen udvikling. Danske Advokater varetager advokatvirksomhedernes erhvervspolitiske og kommercielle interesser i forhold til omverdenen og skal i den sammenhæng være en markant stemme i samfundsdebatten nationalt og internationalt. Danske Advokater værner om retssikkerheden og stiller advokaternes faglige kompetencer til rådighed i lovgivningsprocessen og den retspolitiske debat. Danske Advokater bidrager endvidere til at sikre en professionel, løbende udvikling af branchen, som gør medlemmer af Danske Advokater til det sikre valg. Det er afgørende for Danske Advokater og for branchen at præge udviklingen i forhold til det rent forretningsmæssige og hertil hørende politiske spørgsmål. Danske Advokater har på nuværende tidspunkt tilslutning fra advokatvirksomheder, der repræsenterer mere end 70 pct. af samtlige advokater og advokatfuldmægtige. Netop det frivillige medlemskab og den store opbakning fra virksomhederne er en reel og betydelig styrke. Danske Advokater har et mandat fra sine medlemsvirksomheder og varetager medlemmernes interesser - og intet andet. Omvendt er brancheorganisationen afhængig af til stadighed at kunne leve op til sine medlemmers forventninger i bred forstand. Det er oplagt, at specialforeningerne på den ene eller anden måde varetager den helt centrale rolle, som fagudvalgene har som Danske Advokaters faglige spydspids i det branchepolitiske arbejde. Danske Advokater har som bekendt allerede indgået aftaler med langt hovedparten af specialforeningerne, og det er overordentligt positivt, at disse specialforeninger har fundet det naturligt, at de på branchens vegne påtager sig den opgave. Det er vigtigt at sikre en tæt kontakt til foreningerne. Det er Danske Advokaters opfattelse, at et tæt, fagpolitisk samarbejde mellem Danske Advokater og specialforeningerne vil kunne være med til at styrke branchens indflydelse på lovgivningsprocessen og de politiske beslutninger i øvrigt, herunder styrke den fælles indflydelse på høringsprocessen. Indflydelsen vil være større, hvis man taler med én stemme, og samtidig udnyttes de fælles sparsomme ressourcer bedre ved at arbejde sammen om høringer, udvalgsbesættelser etc. Særligt med hensyn til spørgsmålet om at værne om retssikkerheden ser Danske Advokater sig selv som en moderne og samfundsansvarlig brancheorganisation, der som led i sit arbejde i øvrigt tillige er branchens talerør vedrørende retssikkerhedsmæssige spørgsmål.

7 Hertil kommer, at Danske Advokater som en frivillig brancheorganisation nok kan siges til en vis grad at være friere stillet i forhold til retssikkerhedsmæssige spørgsmål end Advokatsamfundet. Det er i den forbindelse værd at være opmærksom på, at retssikkerhed jo ikke er nogen objektiv størrelse. 4. Samarbejde mellem Danske Advokater og Advokatsamfundet Ovenfor under pkt. 2 og 3 er det søgt beskrevet, hvad der bør kendetegne henholdsvis et uafhængigt, moderne og effektivt tilsyn med advokater og en stærk brancheorganisation med fokus på medlemsvirksomhedernes interesser. Med hensyn til spørgsmålet om samarbejde mellem Advokatsamfundet og Danske Advokater fremover er det på den ene side vigtigt at være opmærksom på, at den omstændighed, at Advokatsamfundets hovedopgave er uafhængigt og troværdigt at varetage tilsyns- og disciplinærfunktionen, tillige kan siges at sætte en grænse for, i hvilket omfang og på hvilken måde Danske Advokater kan og skal samarbejde med Samfundet. Også på dette punkt bør der være klarhed og legitimitet der går begge veje. I tilknytning hertil bemærkes, at det udadtil og med henblik på at undgå signalforvirring også forekommer rigtigt, at Danske Advokater og Advokatsamfundet ikke har fælles lokaler. På den anden side vil der være områder, hvor det vil være helt naturligt og rigtigt for de to organisationer at samarbejde. Det kan navnlig have sammenhæng med, at de hensyn, som man hver især skal varetage, taler i samme retning eller for det samme resultat, og at man derfor ved at gøre fælles front kan tale med endnu større vægt. I det mere konkrete samarbejde er det naturligvis afgørende, at man til stadighed har fokus på, hvordan rollefordelingen er. Som et konkret aktuelt eksempel kan nævnes de høringssvar, som Advokatsamfundet og Danske Advokater hver især afgav vedrørende den kommende ændring af hvidvaskloven, og den efterfølgende fælles drøftelse med Økonomi- og Erhvervsministeriet herom. Et andet aktuelt eksempel, hvor Advokatsamfundet og Danske Advokater supplerer hinanden, er det igangværende arbejde vedrørende takstmæssige salærer, retshjælp og fri proces. Danske Advokater varetager i den sammenhæng branchens interesser, herunder forhandlinger om salærfastsættelse, vilkår for retshjælpsordninger m.v., hvor Advokatsamfundets rolle mere er at supplere med input, når ordningerne eller vilkårene set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv kan have negative retssikkerhedsmæssige konsekvenser. Herudover vil der kunne være behov for en gensidig, løbende orientering og koordinering parterne imellem, som sekretariatet i det daglige vil stå for.

Advokatsamfundet og. December 2009 17-12-2009 1

Advokatsamfundet og. December 2009 17-12-2009 1 Advokatsamfundet og Danske Advokater December 2009 17-12-2009 1 Forhistorien En dom fra Menneskerettighedsdomstolen fra januar 2006 om forbud mod eksklusivbestemmelser og regeringens generelle ønske om

Læs mere

5.3. Lovbaserede eksklusivbestemmelser. 5.3.1. Retsplejeloven (advokater) 5.3.1.1. Udbredelse og form

5.3. Lovbaserede eksklusivbestemmelser. 5.3.1. Retsplejeloven (advokater) 5.3.1.1. Udbredelse og form 69 5.3. Lovbaserede eksklusivbestemmelser 5.3.1. Retsplejeloven (advokater) 5.3.1.1. Udbredelse og form Det følger af retsplejelovens 143, stk. 1, at alle danske advokater skal være medlem af Advokatsamfundet.

Læs mere

Strategi for Danske Advokater

Strategi for Danske Advokater Strategi for Danske Advokater 1. Indledning Dette notat præsenterer Danske Advokaters strategi for de kommende år. Mens strategien lægger linjen for en længere periode og derfor er forholdsvis generel

Læs mere

Danske Advokater har ført samtaler med de to kandidater til formandsvalget i Advokatrådet. Her følger referatet af samtalen med Søren Jenstrup.

Danske Advokater har ført samtaler med de to kandidater til formandsvalget i Advokatrådet. Her følger referatet af samtalen med Søren Jenstrup. Referat af samtale med Søren Jenstrup Danske Advokater har ført samtaler med de to kandidater til formandsvalget i Advokatrådet. Her følger referatet af samtalen med Søren Jenstrup. Søren Jenstrup (SJE):

Læs mere

Vision. - fordi viden forpligter

Vision. - fordi viden forpligter Vision - fordi viden forpligter Mission Danske Advokater er den forening, hvor danske advokatvirksomheder i fællesskab arbejder for at udvikle og styrke advokatbranchen og den enkelte virksomhed til gavn

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0041 Dok.: HTR40329 Besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 12. januar

Læs mere

Danske Advokater har ført samtaler med de to kandidater til formandsvalget i Advokatrådet. Her følger referatet af samtalen med Jakob Lund Poulsen.

Danske Advokater har ført samtaler med de to kandidater til formandsvalget i Advokatrådet. Her følger referatet af samtalen med Jakob Lund Poulsen. Referat af samtale med Jakob Lund Poulsen Danske Advokater har ført samtaler med de to kandidater til formandsvalget i Advokatrådet. Her følger referatet af samtalen med Jakob Lund Poulsen. Jakob Lund

Læs mere

FRI Strategi 2018 FRI 2.0

FRI Strategi 2018 FRI 2.0 FRI Strategi 2018 FRI 2.0 Vision og Mission Vision FRI er den førende interesseorganisation for rådgiver- og ingeniørvirksomheder, der aktivt understøtter langsigtet udvikling, effektivisering og vækst

Læs mere

Danske Advokaters handlingsplan 2013

Danske Advokaters handlingsplan 2013 Danske Advokaters handlingsplan 2013 Indledning Danske Advokaters handlingsplan for 2013 er blevet til efter udviklingen af vores Vision 2020, som opstiller tre konkrete målsætninger for branchens udvikling

Læs mere

Djøf præsenterer sig selv som den stærke partner og det stærke netværk for medlemmerne.

Djøf præsenterer sig selv som den stærke partner og det stærke netværk for medlemmerne. God foreningsledelse i Djøf stiller os stærkere 1. Indledning Djøf præsenterer sig selv som den stærke partner og det stærke netværk for medlemmerne. Da Djøf er en medlemsejet organisation har medlemmerne

Læs mere

Læreplan for God Advokatskik I

Læreplan for God Advokatskik I Læreplan for God Advokatskik I Delemne: Introduktion til advokatverdenen. Forsikring og garanti. Advokatrådet fører tilsyn med advokater, jf. rpl. 143. Advokatfuldmægtige skal have kendskab til Advokatsamfundets

Læs mere

Danske Advokaters strategi

Danske Advokaters strategi Danske Advokaters strategi 2015 17 Indledning Strategien for 2015-17 tager afsæt i Danske Advokaters mission, vision og værdier. Værdierne er, at foreningen skal være uafhængig, samfundsansvarlig, demokratisk

Læs mere

Djøfs mission er at optimere arbejdslivet for dem, der optimerer vilkårene for resten af Danmark.

Djøfs mission er at optimere arbejdslivet for dem, der optimerer vilkårene for resten af Danmark. Opdateret 17. maj 2017 God foreningsledelse i Djøf tænk længere 1. Indledning Djøf er en forening dannet af medlemmerne, og mere end 90.000 højtuddannede og kompetente mennesker har valgt at være medlemmer

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2488/MLA 1. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt til governance@ftnet.dk Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Høringssvar Resumé

Læs mere

Etik. Nyt afsnit om oplysningspligt i de advokatetiske regler

Etik. Nyt afsnit om oplysningspligt i de advokatetiske regler Etik Nyt afsnit om oplysningspligt i de advokatetiske regler Advokatrådet har samlet reglerne om advokatens oplysningspligter i forhold til klienterne i et nyt afsnit i de advokatetiske regler. Artiklen

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2018-19 L 74 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 11. december 2018 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Ketilbjørn

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt Spørgsmål nr. 200 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg: Ministeren bedes kommentere materialet fra de to deputationer den 23.

Læs mere

Ledelse. i Odense Kommune

Ledelse. i Odense Kommune Ledelse i Odense Kommune 9 1 Ledelsesgrundlag i Odense Kommune I Odense Kommunes arbejde med at sikre gode serviceløsninger for borgere og virksomheder og skabe den nødvendige dynamik i udviklingen af

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2486/ MLA 2. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009 retssikkerhed Advokatrådets program 2009 BEHOV FOR ØGET RETSSIKKERHED Balancen mellem hensynet til at beskytte borgerne mod overgreb fra staten og hensynet til terrorbekæmpelse har ændret sig markant.

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR. fra Retspolitisk Forening. (Ændringer i lyset af lov om offentlighed i forvaltningen)

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR. fra Retspolitisk Forening. (Ændringer i lyset af lov om offentlighed i forvaltningen) 1 R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR fra Retspolitisk Forening vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven (Ændringer i lyset af lov om offentlighed

Læs mere

Brancheglidning. - fordi viden forpligter

Brancheglidning. - fordi viden forpligter Brancheglidning - fordi viden forpligter 1. Brancheglidning Danske Advokaters indsats 2 Danske Advokater har til formål at styrke sine medlemsvirksomheders forretningsgrundlag. Det er derfor naturligt

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om. tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering

Marts Rigsrevisionens notat om. tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering Marts 2019 Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme Tilrettelæggelsesnotat til Statsrevisorerne 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Vedtægter for Danske Advokater

Vedtægter for Danske Advokater Vedtægter for Danske Advokater 1 - Navn og hjemsted Foreningens navn er Danske Advokater. Foreningens hjemsted er Københavns Kommune. 2 - Formål Danske Advokaters formål er at varetage advokatbranchens

Læs mere

Managementrådgivernes Etiske kodeks

Managementrådgivernes Etiske kodeks s Etiske kodeks ETISK KODEKS Præambel Det bærende princip i enhver professionel managementkonsulentvirksomhed er, at virksomheden i dens drift og ledelse praktiserer en høj faglighed og høj etisk standard.

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv.

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 25-02-2016 Sagsnr. 2016-0049816 Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. Indledning Om Borgerrådgiverens Beretning er fastlagt følgende i vedtægt for Borgerrådgiveren

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 8. december 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0188 Klager: Det Danske Advokatsamfund Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: Ole Torben Larsen Køgevejen 189 4621 Gadstrup Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

Velkommen til Samarbejde og kommunikation E T A R B E J DSMØDE PÅ VEJ MOD E F T E R Å R ETS T E MADAG

Velkommen til Samarbejde og kommunikation E T A R B E J DSMØDE PÅ VEJ MOD E F T E R Å R ETS T E MADAG Velkommen til Samarbejde og kommunikation E T A R B E J DSMØDE PÅ VEJ MOD E F T E R Å R ETS T E MADAG Velkommen til at tage med en tur op og se på vores DH arbejde lidt i helikopterperspektiv Dagens program

Læs mere

Kære kollega. Denne folder er ment som en hjælp til dig i forbindelse med Advokatrådets tilsyn.

Kære kollega. Denne folder er ment som en hjælp til dig i forbindelse med Advokatrådets tilsyn. GODT TILSYN Kære kollega Denne folder er ment som en hjælp til dig i forbindelse med Advokatrådets tilsyn. Advokatrådet skal, efter hvidvaskloven og Folketingets ønske, føre et skærpet tilsyn med, at alle

Læs mere

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 24. februar 2006 Benedicte Federspiel Dok. 40440/ph Foretræde for Retsudvalget den 2. marts 2006 vedr. juridisk

Læs mere

Advokatpolitik i forandring

Advokatpolitik i forandring ? ? varetage advokatstandens interesser Advokatsamfundets rolle påse og håndhæve opfyldelse af de almindelige og særlige advokatpligter virke til gavn for det danske retssamfund Kilde: Vedtægt for det

Læs mere

T: 4636 6000 F: 4636 0770 E: rir@rir.dk www.rir.dk. Himmelev Bygade 70 Postbox 116 4000 Roskilde

T: 4636 6000 F: 4636 0770 E: rir@rir.dk www.rir.dk. Himmelev Bygade 70 Postbox 116 4000 Roskilde RIR Revision Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 78 05 24 Gennemsigtighedsrapport 2014 Himmelev Bygade 70 Postbox 116 4000 Roskilde CVR-nr. 33 78 05 24 T: 4636 6000 F: 4636 0770 E: rir@rir.dk

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0438 Klager: Det Danske Advokatsamfund Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: Dr.jur. Hans Boserup Søndre Landevej 20 6400 Sønderborg Parternes påstande:

Læs mere

Forretningsorden for Danske IT-Advokaters certificeringsudvalg

Forretningsorden for Danske IT-Advokaters certificeringsudvalg Forretningsorden for Danske IT-Advokaters certificeringsudvalg 1. Udvalgets mandat... 1 2. Grundlaget for certificeringen... 1 3. Ansøgninger... 2 4. Sagsbehandling og stikprøvekontrol... 2 5. Udvalgets

Læs mere

Sammenfatning af udvalgets konklusioner

Sammenfatning af udvalgets konklusioner KAPITEL 2 Sammenfatning af udvalgets konklusioner Kapitel 2. Sammenfatning af udvalgets konklusioner Danmark er et folkestyre og en retsstat. De politiske beslutninger på nationalt, regionalt og kommunalt

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Notat. Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen. Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum

Notat. Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen. Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum Notat Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum Vestfyn Byrådet vedtog på mødet den 20. marts 2013, at Museum

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

Fremtidens Lægeforening - et sammendrag

Fremtidens Lægeforening - et sammendrag Den Almindelige Danske Lægeforening Juridisk Sekretariat Bente Hyldahl Fogh Lars Svenning Andersen Advokat lsa@bechbruun.com J.nr. 020866-0017 lsa/cbw Trondhjemsgade 9 2100 København Ø Sekretær Christina

Læs mere

NYT SKATTEKONTOR GÅR EFTER SYSTEMFEJL

NYT SKATTEKONTOR GÅR EFTER SYSTEMFEJL NYT SKATTEKONTOR GÅR EFTER SYSTEMFEJL Ombudsmandens Skattekontor går bl.a. efter at afdække og løse systemfejl hos skattemyndighederne. Ikke mindst ved selv at tage initiativ til generelle undersøgelser.

Læs mere

REDEGØRELSE om lovovervågning af retsplejelovens 267 b om god skik for rettergangsfuldmægtige

REDEGØRELSE om lovovervågning af retsplejelovens 267 b om god skik for rettergangsfuldmægtige Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 426 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 18. april 2011 Kontor: Civilkontoret Sagsbeh: Morten Daniel Dahm- Hansen Sagsnr.: 2011-440-0002 Dok.: 178118 REDEGØRELSE

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Handlingsplan 2010 Danske Advokater

Handlingsplan 2010 Danske Advokater Handlingsplan 2010 Danske Advokater 1 Indledning Danske Advokater er en ny organisation. Som sådan har vi mulighed for at finde nye måder at gøre tingene på. Vi har som brancheforening en lang række forskellige

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

Kreativitet & Kommunikations etiske retningslinjer for medlemmer

Kreativitet & Kommunikations etiske retningslinjer for medlemmer Kreativitet & Kommunikations etiske retningslinjer for medlemmer Forord I Kreativitet & Kommunikation finder vi det naturligt at tage et medansvar for den samfundsmæssige udvikling og støtte vore medlemmer

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0077 Klager: Det Danske Advokatsamfund Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: [A] [A s adresse] Parternes påstande: Klagerens påstand Registreringen af

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Jyske Banks kommentarer: Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse ja/nej

Jyske Banks kommentarer: Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse ja/nej Nærværende lovpligtige redegørelse for virksomhedsledelse er en del af Jyske Banks årsrapport 2013. Redegørelsen er ikke omfattet af revisionspåtegningen af årsrapporten. Finansrådets anbefalinger om god

Læs mere

Kort og godt. - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet. Produktivitet

Kort og godt. - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet. Produktivitet Kort og godt - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet Produktivitet Kort og godt - om bestyrelsernes muligheder for at arbejde med produktivitet på erhvervsskolerne. Indledning Denne

Læs mere

FORUMlOO% Vedtægter For den ideelle forening FORENINGEN FORUM100%

FORUMlOO% Vedtægter For den ideelle forening FORENINGEN FORUM100% Vedtægter For den ideelle forening FORENINGEN FORUM100% GENERELLE BESTEMMELSER 1.1 Foreningens navn er Foreningen FORUM100%. 1. Bestyrelsen for FORUM100% har ret, men ikke pligt til at beskytte navnet

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 6. februar 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Katrine Drejer Vienberg

Læs mere

VI ARBEJDER FOR RETFÆRDIGHED

VI ARBEJDER FOR RETFÆRDIGHED VI ARBEJDER FOR RETFÆRDIGHED Borgeren og kerneopgaven i centrum Anklagemyndighedens virksomhedsstrategi 2019 MISSION OG VISION Anklagemyndigheden arbejder for at skabe retssikkerhed og tryghed samt sikre,

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Mere retssikkerhed på skatteområdet Retssikkerhedspakke II

Mere retssikkerhed på skatteområdet Retssikkerhedspakke II - 1 Mere retssikkerhed på skatteområdet Retssikkerhedspakke II Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge præsenterede skatteministeren en Retssikkerhedspakke II med overskriften Borgeren

Læs mere

Dialog på arbejdspladserne

Dialog på arbejdspladserne August 2010 Dialog på arbejdspladserne Resume De tillidsvalgte har en klar berettigelse i virksomhederne og på arbejdsmarkedet. Opbakningen til systemet med tillidsvalgte på virksomhederne kommer fra både

Læs mere

Bech-Bruun Dragsted INTERESSEKONFLIKT

Bech-Bruun Dragsted INTERESSEKONFLIKT Bech-Bruun Dragsted Advokatfirma Langelinie Allé 35 2100 København Ø Tlf. +45 72 27 00 00 Fax +45 72 27 00 27 INTERESSEKONFLIKT Problemstilling Dette notat omhandler to problemstillinger. Den ene problemstilling

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat

Bekendtgørelse om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat Teknisk sammenskrivning af BEK nr. 1473 af 12/12/2007 om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat som ændret ved BEK nr. 1036 af 11/11 2011 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg

Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt Dato: 13. december 2018 Sagsnr.: 2018-0035-0076 Dok.: 938680 UDKAST TIL TALE Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K

Læs mere

Oplæg til forretningsplan udarbejdet til Styregruppen for Danske Advokater under stiftelse

Oplæg til forretningsplan udarbejdet til Styregruppen for Danske Advokater under stiftelse Oplæg til forretningsplan udarbejdet til Styregruppen for Danske Advokater under stiftelse Invester ti minutter på at læse denne forretningsplan. Brug så andre ti minutter på at overveje: vil jeg være

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 682 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor:

Læs mere

2.1 DSA har til formål at varetage danske studerendes interesser før, under og efter

2.1 DSA har til formål at varetage danske studerendes interesser før, under og efter Vedtægter for Danish Students Abroad 1 NAVN OG HJEMSTED 2 FORMÅL 3 VISIONER OG MÅL 4 FORENINGS STRUKTUR 5 MEDLEMMER 6 GENERALFORSAMLINGEN 7 EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING 8 BESTYRELSE 9 TEGNING AF FORENING

Læs mere

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5).

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5). Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 3. oktober 2019 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: PES Sagsnr.: 2019-750-0307 Dok.: 1242908 Opfølgning på teledata-sagen

Læs mere

Økonomi- og erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag nr. L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven).

Økonomi- og erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag nr. L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven). Lovafdelingen NOTAT om Erhvervs- og Selskabsstyrelsens adgang til uden forudgående retskendelse at få adgang til revisionsvirksomheder som foreslået i L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 10. december 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 10. december 2015. København, den 27. april 2016 Sagsnr. 2015-4740/AKC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: Advokat [A] har klaget over,

Læs mere

Vedtægter for VikarBranchen i DI

Vedtægter for VikarBranchen i DI Vedtægter for VikarBranchen i DI Foreningens navn er VikarBranchen. Foreningens hjemsted er København. Foreningens formål er at fremme vikar- og rekrutteringsvirksomheders markedsforhold og medvirke til,

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Vedtægter for Træsektionen

Vedtægter for Træsektionen Vedtægter for Træsektionen INDHOLDSFORTEGNELSE NAVN OG FORMÅL 1 Navn og hjemsted 2 Formål MEDLEMMERNE 3 Medlemsforhold 4 Ophør 5 Eksklusion 6 Kontingent BESTYRELSEN 7 Bestyrelsen 8 Spærreregler, aldersgrænse,

Læs mere

Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven om omkostningsdækning

Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven om omkostningsdækning Folketinget Att.: medlemmerne af Erhvervsudvalget Christiansborg 1240 København K cc. medlemmerne af Retsudvalget 8. januar 2010 Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 11. juni 2004 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2003-440-0147 Dok.: TJE20454 Kommissorium for udvalget vedrørende advokater 1. Den seneste samlede revision

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE

VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE NOTAT 24. MARTS 2014 DIF UDVIKLING VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE Danmarks Idræts-Forbund har udarbejdet en standardaftale der kan fungere som vejledning til hvordan man kan formulere en samarbejdsaftale

Læs mere

Vedtægt for IDA Arbejdsmiljø

Vedtægt for IDA Arbejdsmiljø INGENIØRFORENINGEN I DANMARK 1. Navn og område Vedtægt for IDA Arbejdsmiljø Stk. 1. Stk. 2. Stk. 3. Selskabets navn er IDA Arbejdsmiljø. IDA Arbejdsmiljø er et landsdækkende, fagteknisk selskab oprettet

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN AF DANSKE INSOLVENSADVOKATER

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN AF DANSKE INSOLVENSADVOKATER VEDTÆGTER FOR FORENINGEN AF DANSKE INSOLVENSADVOKATER 1. Navn og formål: Foreningens navn er FORENINGEN AF DANSKE INSOLVENSADVOKATER. Foreningen har til formål at virke for en høj faglig og etisk standard

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/03 om Undervisningsministeriets

Læs mere

Vedtægt for Holstebro Handicapråd

Vedtægt for Holstebro Handicapråd Ajurført d. 10.06.2014 Vedtægt for Holstebro Handicapråd 01 Navn Navnet er Holstebro Handicapråd. Rådets hjemsted er Holstebro Kommune. 02 Lovgrundlag Rådet er oprettet i medfør af 37a i Lov om retssikkerhed

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato:

STATSMINISTERIET Dato: Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 169 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 1 5 af 19. maj 2005 stillet af Det Politisk-Økonomiske

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet i Syddjurs Kommune.

Vedtægter for Ældrerådet i Syddjurs Kommune. Vedtægter for Ældrerådet i Syddjurs Kommune. 1 I henhold til bestemmelserne i 30 til 33 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område er ældrerådet valgt til uafhængigt af partipolitiske

Læs mere

Én for alle, alle for én

Én for alle, alle for én Én for alle, alle for én - oplæg om fremtidens økonomi og struktur i KBHff Baggrund På generalforsamlingen i oktober 2010 var der en række forslag, som handlede om foreningens struktur. De nuværende vedtægter

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Og i regeringsgrundlaget kan man umiddelbart efter det afsnit, jeg lige læste op, læse følgende:

Og i regeringsgrundlaget kan man umiddelbart efter det afsnit, jeg lige læste op, læse følgende: Retsudvalget 2011-12 REU Alm.del Bilag 550 Offentligt RETSUDVALGETS HØRING 3. SEPTEMBER 2012 om PET I ET MENNESKERETLIGT PERSPEKTIV 1. Ude godt, hjemme bedst Danmark er et land, der gerne vi påvirke andre

Læs mere

De nye regler bygger bl.a. på dele af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene).

De nye regler bygger bl.a. på dele af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene). 20. december 2007 Notat om sagsomkostninger i småsager og sager i øvrigt med en økonomisk værdi på højst 50.000 kr. samt i sager, der er omfattet af lempelsen pr. 1. januar 2008 af advokaternes møderetsmonopol

Læs mere

DE ADVOKATETISKE REGLER (Vil blive anvendt af Advokatrådet fra 1. oktober 2011)

DE ADVOKATETISKE REGLER (Vil blive anvendt af Advokatrådet fra 1. oktober 2011) DE ADVOKATETISKE REGLER (Vil blive anvendt af Advokatrådet fra 1. oktober 2011) 1 Advokatens stilling i samfundet Advokaten indtager i et retssamfund en særlig stilling. Advokatens opgave er at fremme

Læs mere

Justitsministeriets sagsnr : sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven

Justitsministeriets sagsnr : sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Justitsministeriets sagsnr. 2017-008-0003: sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven 27-11-2018 1. Indledning I mit brev

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE Dato: 9. april 2014 INDLEDNING Dette notat omhandler Frederikshavn Kommunes ejerstrategi for sine kommunalt ejede aktieselskaber

Læs mere

Danske Advokaters handlingsplan 2017

Danske Advokaters handlingsplan 2017 Danske Advokaters handlingsplan 2017 Et medlemskab, der giver værdi Et medlemskab af en forening er sat sammen af delelementer, der hver især sikrer, at alle medlemmer oplever, at de får værdi af deres

Læs mere

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved Københavns Universitet har med stor interesse læst Forslag til Lov om ændring af universitetsloven.

Læs mere

RETNINGSLINJER OG KODEKS

RETNINGSLINJER OG KODEKS RETNINGSLINJER OG KODEKS FOR VALG TIL EKSTERNE POSTER I KAB OG KAB-FÆLLESSKABET PRINCIPPER FOR HÅNDTERING AF EKSTERNE TILLIDSHVERV VEDTAGET PÅ EKSTRAORDINÆRT REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 26. JUNI 2019 Som

Læs mere

K E N D E L S E. Advokatrådet har nedlagt påstand om, at [A] pålægges en disciplinær sanktion, jf. retsplejelovens 147 c, stk. 1.

K E N D E L S E. Advokatrådet har nedlagt påstand om, at [A] pålægges en disciplinær sanktion, jf. retsplejelovens 147 c, stk. 1. København, den 19. marts 2019 Sagsnr. 2018-2106/CHO 5. advokatkreds K E N D E L S E Ved anklageskrift af 19. juni 2018, modtaget i Advokatnævnet den 21. august 2018, har Advokatrådet indklaget daværende

Læs mere

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber.

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. Punkt 13. Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. 2014-4126. Magistraten indstiller, at byrådet godkender ejerstrategier for Aalborg Havn A/S og selskaberne under Miljø- og Energiforvaltningen som

Læs mere

Vedtægter for VikarBranchen i DI

Vedtægter for VikarBranchen i DI Vedtægter for VikarBranchen i DI Foreningens navn er VikarBranchen. Foreningens hjemsted er København. Foreningens formål er, at fremme vikar- og rekrutteringsvirksomhed markedsforhold og medvirke til

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2004-743-0035 Dok.: KHE21503 Besvarelse af spørgsmål nr. 4 af 1. december 2004 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

Læs mere

Redegørelse for den kønsmæssige sammensætning. jf. årsregnskabslovens 99b

Redegørelse for den kønsmæssige sammensætning. jf. årsregnskabslovens 99b Redegørelse for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen, jf. årsregnskabslovens 99b Forklaringsnoter 1. ÅRL 99b Virksomheder i regnskabsklasse C (stor) og D skal opstille måltal for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere