Afgørelse i sagen om Allerød Kommunes beslutning om ekspropriation af areal af ejendommen, matr.nr. 10b m.fl. Kollerød By, Lynge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse i sagen om Allerød Kommunes beslutning om ekspropriation af areal af ejendommen, matr.nr. 10b m.fl. Kollerød By, Lynge"

Transkript

1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: Fax: nkn@nkn.dk Web: CVR: juni 2008 NKN Afgørelse i sagen om Allerød Kommunes beslutning om ekspropriation af areal af ejendommen, matr.nr. 10b m.fl. Kollerød By, Lynge Allerød Kommune har den 4. juli 2007 meddelt beslutning truffet på byrådsmøde den 20. juni 2007 om ekspropriation i medfør af planlovens 47, stk. 1, af m 2 af ejendommen, matr.nr. 10b m.fl. Kollerød By, Lynge, beliggende Møllemosevej 4, til vejformål m.m. Afgørelsen er påklaget til Naturklagenævnet af advokat Jens Zilstorff på vegne boet efter Knud Cramer Larsen og Aage Cramer Larsen. Sagens baggrund Ekspropriationen sker til virkeliggørelse af Lokalplan og skal sikre den nødvendige vejadgang i forbindelse med realiseringen af 1. etape af det ny boligområde Møllemoseparken. Lokalplanen er offentligt bekendtgjort den 19. december Lokalplanområdet ligger i den vestlige del af Lillerød, mellem Allerød Villapark og transportkorridoren. Mod syd grænser området op til et planlagt idrætsområde (Lokalplan 281). Formålet med Lokalplan har været at skabe et attraktivt boligområde med landskabelige kvaliteter. Ekspropriationen i henhold til planloven omfatter m 2 af den omhandlede landbrugsejendom, der er på i alt ca m 2. Ejendommen er i forbindelse med vedtagelsen i 2003 af Lokalplan 281 for idrætsanlæg blevet overført til byzone og udlagt dels til idrætsformål, dels til skovplantning og støjvold.

2 2 Det eksproprierede areal er i Lokalplan udlagt til vej og skov. Herom bestemmes i 5, der regulerer vej-, sti- og parkeringsforhold, og i 9 om ubebyggede arealer bl.a. følgende: 5.1 Der udlægges areal til nye veje med en beliggenhed og udformning i princippet som vist på kortbilag 3. Vejen A-A udlægges i en bredde af 13 m og med en kørebane på 7 m Beplantning i de grønne kiler og langs adgangsvejen A-A skal etableres i princippet som vist på kortbilag Der skal etableres en støjvold langs vejen A-A imod bebyggelsen Tunet og Allerød Villapark, med en udstrækning som vist på kortbilag 2. Mod vejen skal skrænten være præcis og have en højde på minimum 2 meter, mod bebyggelser skal volden bearbejdes mere organisk, så der skabes en jævn og naturlig stigning. Langs vejforløbet A-A etableres støjskærme som vist på kortbilag 2. Såvel skærm som støjvold skal vedligeholdes af grundejerne i området. En frivillig aftale om arealafståelsen har ikke kunnet opnås, hvorfor kommunen besluttede at indlede ekspropriation. Der har den 2. maj 2007 været afholdt åstedsforretning på ejendommen, hvor kommunen fremsatte forligstilbudsforslag om arealerstatning og ulempeerstatning på i alt kr. Klager ønskede ikke at oplyse ejerkrav vedrørende erstatning og protesterede mod den påtænkte ekspropriation, som findes unødvendig og uproportional, idet Møllemoseparkens transportbehov efter klagers opfattelse på betryggende vis kan varetages af det eksisterende vejnet eller alternativt etablerede veje over kommunens egne arealer. Der peges således med henvisning til lokalplanen for Allerød Villapark på, at området er forberedt til med en beskeden udvidelse af det eksisterende vejnet at kunne give vejadgang til nye boligområder vest for Allerød Villapark. Alternativt peges på en vejføring via nuværende Møllemosevej med en videreføring over kommunens egne jorder omkring Møllemosegård. Kommunens afgørelse Allerød Byråd traf på møde den 20. juni 2007 beslutning om at ekspropriere nødvendige arealer, pålægge rådighedsindskrænkninger og regulere brugsrettigheder i forbindelse med etablering af ny Møllemosevej, skov og del af rundkørsel på Kollerødvej.

3 3 Beslutningen er begrundet med, at der med udgangspunkt i Lokalplan sammenholdt med Lokalplan 281 for idrætsområde ved Møllemosevej ikke gives andre muligheder for etablering af adgangsvej end den foreliggende. Allerede i forbindelse med den indledende fase af lokalplanlægningen for Møllemoseparken har kommunen i konkurrencen for bebyggelsesplanen givet udtryk for ønske om at generere mindst mulig trafik i de eksisterende boligområder. I konkurrencen indgik ny adgangsvej med udgangspunkt i Kollerødvej, men dog suppleret med en forbindelsesvej via Rønneholt Parkvej/Violvej. Vejadgangen via Violvej blev imidlertid forkastet i forbindelse med lokalplanens endelige vedtagelse. Etableringen af vejadgang via eksisterende veje i Allerød Villapark er således i strid med kommunens intentioner om at tilføre mindst mulig trafik til Rønneholt Parkvej. En adgang til Møllemoseparken via Møllemosevej og forlængelse vest om Møllemosegård er ikke hensigtsmæssig i forhold til lokalplanen for idrætsområdet, idet boldbanerne efter planen ligger på begge sider af vejen, og i forhold til trafiksikkerhed er en sådan løsning derfor ikke optimal. En forlængelse af vejen vest om Møllemosegård berører transportkorridoren, der er en arealreservation for at sikre placering af fremtidigt regionalt forsynings- og trafikanlæg. En tilladelse fra staten til at anlægge en lokalvej i korridoren vil efter kommunens vurdering være vanskelig at opnå, især når der er andre muligheder. Klagen til Naturklagenævnet I klagen er det navnlig gjort gældende, at den påtænkte ekspropriation klart overskrider det nødvendige i forhold til ekspropriationens formål, idet der efter klagers opfattelse findes bedre og mindre indgribende alternativer, ligesom det påtænkte eksproprierede areal omfatter et større areal end nødvendigt til opfyldelse af ekspropriationens formål, og at den påtænkte ekspropriation er båret af usaglige hensyn, idet der eksproprieres til varetagelse af en nærliggende bygherres interesser uden de fornødne almene byplanmæssige interesser i afståelsen. Om sagens baggrund oplyses bl.a., at de nu afdøde brødre Knud og Aage Cramer Larsen boede på ejendommen hele deres liv. Ud over en gård omfatter ejendommen også tilhørende jorder, som gennem tiden har været brugt til landbrugsdrift. Ved vedtagelsen af Lokalplan 281 blev en del af jorderne udlagt til idrætsanlæg bestående af et fodboldstadion og seks fodboldtræningsbaner. Kommunen tilbød forud for vedtagelsen af lokalplanen ejerne at erhverve ejendommen til en pris svarende til den offentlige ejendomsværdi, men da ejerne mente, at jorderne havde en klart større værdi og var bedre egnet til brug for boliggrunde, fandt de kommunens tilbud helt uacceptabelt og afslog derfor.

4 4 Allerød Kommune besluttede imidlertid med Lokalplan at udlægge området lige nord for ejendommen til boligbebyggelse og ønskede derfor at ændre lokalplanen for ejernes ejendom bl.a. for i stedet for sportsanlæg at bruge en ikke uvæsentlig del af ejendommen som adgangsvej til boligbebyggelsen mod nord. Situationen var, at byggefirmaet Lind & Risør A/S havde erhvervet arealet nord for ejendommen (den gamle Allerød Flyveplads med tilhørende store arealer) og ønskede at opføre et parcelhuskvarter (Møllemoseparken). I den forbindelse ønskedes en ny adgangsvej til Møllemoseparken i stedet for mulig adgangsvej fra det eksisterende boligområde. Denne nye vej blev foreslået lagt gennem Knud og Aage Cramer Larsens ejendom, og de kunne konstatere, at kommunens ellers meget konsekvente og faste holdning om sportsanlæg på ejendommen var forsvundet. Det vides ikke, om dette kan have noget at gøre med, at kommunen samtidig med Lind & Risørs erhvervelse af Allerød Flyveplads erhvervede en del af dette areal hovedbygningen m.m., i alt ca. 38 ha. Konsekvensen var, at en del af Lokalplan 281 s østlige del, det vil sige den del, der nu foreslås eksproprieret og brugt som adgangsvej, ophævedes og blev underlagt bestemmelserne i Lokalplan om etablering af vejadgang. Klager gør yderligere gældende, at ekspropriationsbeslutningen skal tilsidesættes som uproportional og for vidtgående, idet der findes bedre og langt mindre indgribende alternativer til etablering af en adgangsvej til Møllemoseparken. Det eksisterende vejnet vil med en ganske beskeden udvidelse fra Rønneholtparken kunne videreføres til Møllemoseparken og på betryggende vis varetage Møllemoseparkens transportbehov. Det påpeges, at denne løsning tidligere er fremhævet i forbindelse med kommunens påtænkte etablering af villaområder vest for Møllemosevej, idet kommunen ved Lokalplan 285, endeligt vedtaget den 15. december 2004, udlagde området nord for Møllemosevej og vest for Rønneholtparken til bebyggelse. Alternativt kunne vejføringen til Møllemoseparken varetages af den nuværende Møllemosevej udbygget med en vejføring over kommunens egne jorder omkring Møllemosegård til Møllemoseparken. En sådan vejføring anvendes allerede nu af Møllemoseparkens entreprenører. Der er således ifølge klager ingen trafikmæssige begrundelser for et så vidtgående indgreb som ekspropriation. Endvidere forekommer det eksproprierede areal klart at overstige det nødvendige til brug for vejetablering m.v. Endelig gøres det gældende, at Allerød Byråds ekspropriationsbeslutning er foretaget med baggrund i usaglige hensyn, idet formålet reelt er at tilgodese en privat bygherres ønske om etablering af en adkomstvej til sit byggeri.

5 5 Det understreges på ny, at der er mulighed for etablering af alternative og mindre indgribende adkomstveje via det eksisterende vejnet, hvorfor de fornødne by- og vejplanmæssige interesser i afståelsen ikke eksisterer, og kommunens anvendelse af et offentligretligt regelsæt til varetagelse af en privat bygherres separate interesser gør derfor ekspropriationen usaglig. Hvis den private bygherre måtte ønske en alternativ privat vejføring, måtte denne vej føres over egne arealer eller over arealer, som kommunen stiller til rådighed herfor. Klagerne finder, at kommunens plan for vejføring efterlader det indtryk, at man fra kommunens side bevidst vælger at lade en borgers jord ekspropriere til vejbrug for at undgå at lægge kommunal jord til vejen. Allerød Kommunes bemærkninger til klagen Allerød Kommune har bl.a. udtalt, at Lokalplan 281 for Idrætsområde ved Møllemosevej, der er offentligt bekendtgjort den 6. maj 2003, og hvori den omhandlede ejendom indgår, er påbegyndt realiseret, idet der er etableret boldbaner, parkeringspladser og stier samt en sø på matr.nr. 10a og 20 smst. En del af lokalplanområdet er udstykket med Kort- og Matrikelstyrelsens approbering henholdsvis den 23. marts og 5. juli 2007, og kommunen har den 23. maj 2007 meddelt foreløbig godkendelse af byggemodningsprojekt i henhold til lov om private veje på de dele af lokalplanområdet, som er udstykket. Godkendelsen omhandler alene byggemodningsprojektets veje og stier, inkl. den del af stamvejen, der ligger på omhandlede ejendom, matr.nr. 10b og 10m. Byggemodningen pågår med anvendelse af en midlertidig arbejdsvej fra Møllemosevej vest om Møllemosegård. Et konkret projekt for anvendelse af det eksproprierede areal foreligger i form af vej- og stiprojektet. Den øvrige del af det eksproprierede areal skal efter lokalplanens 1 om formål beplantes med skov med integreret støjvold. Støjvold og skov er under projektering. Kommunen bemærker i den forbindelse, at den omhandlede ejendom i 2003 i sin helhed blev omfattet af Lokalplan 281. Denne lokalplan indeholdt en forlægning af Møllemosevej mod vest på de første ca. 100 m fra Kollerødvej. Dette vejstykke er identisk med del af det vejudlæg, der nu gælder, jf. Lokalplan Lokalplan 281 havde bl.a. til formål at fastlægge et terræn, som sikrer et afskærmende bakkelandskab mellem boldbaner og de nærmeste boligområder ved etablering af støjvold i et udlagt skovareal. Disse intentioner er videreført i Lokalplan Allerød Kommune har igangsat projektering af den rundkørsel på Kollerødvej, som skal være udgangspunkt for den nye vej til Møllemoseparken. Det nødvendige areal til rundkørslens nordlige halvdel udgør en mindre del af det eksproprierede areal fra omhandlede ejendom. Arealet indgår ikke i lokalplanerne. Rundkørslen planlægges ibrugtaget i forbindelse med anlæg af adgangsvejen til Møllemoseparken.

6 6 Supplerende bemærkninger i sagen Klager har i anledning af kommunens udtalelse opridset de i klagen fremførte synspunkter og har bl.a. påpeget, at væsentlighedskravet for ekspropriation efter planloven indebærer, at ekspropriation ikke kan finde sted, hvis ekspropriationsformålet kan realiseres på en for ejeren mindre indgribende måde. Det bemærkes på ny, at der i nærværende sag findes alternativer, som kan opfylde ekspropriationsformålet vejadgang til en privat bygherres byggeri på en for klager langt mindre indgribende måde, enten ved vejføring over det allerede eksisterende vejnet ved Allerød Villapark (som tillige er forberedt til udvidelsen) eller ved vejføring vest om Møllemosegård, idet denne vej allerede anvendes som tilkørselsvej til byggeriet. Til kommunens bemærkning om, at kommunen ikke ønsker at vejføre over det allerede eksisterende vejnet ved Allerød Villapark, anføres det, at området omkring Rønneholt Parkvej allerede i henhold til Lokalplan 285 er forberedt til at kunne give vejadgang til nye boligområder vest for Allerød Villapark, således at Møllemoseparkens transportbehov på betryggende vis kan varetages af det eksisterende vejnet. At kommunen efterfølgende har valgt ikke at udnytte denne mulighed, fordi kommunen nu har ændret holdning, kan efter klagers opfattelse ikke retfærdiggøre et så vidtgående indgreb som ekspropriation. Da kommunen har mulighed for vejetablering via det vejnet, der er forberedt hertil, har kommunen ikke den i planloven fordrede væsentlige interesse i at kunne ekspropriere. Klager finder ikke, at der fra kommunens side foreligger nogen nærmere begrundelse for, hvorfor trafiksikkerheden ved en vejføring til Møllemoseparken via den alternativt foreslåede vejføring vest om Møllemosegård findes kompromitteret. Den omstændighed, at kommunen finder, at løsningen er mulig, men ikke er optimal, opfylder efter klagers opfattelse langt fra væsentlighedskravet i planlovens 47. At en anden vejføring over en borgers jord - i kommunens øjne - er mere hensigtsmæssig, berettiger ikke til ekspropriation, når den ikke er nødvendig, og der findes brugbare alternativer. Endvidere har klager i brev af 19. december 2007 til støtte for påstanden om, at den påtænkte ekspropriation er båret af usaglige hensyn, henvist til aftale mellem Allerød Kommune og Lind & Risør, hvoraf fremgår, at ekspropriationen skal ske for at fremme selskabets interesser som grundejer i at kunne udstykke, bebygge og videresælge ejendommene i Møllemoseparken og er en forudsætning for gennemførelsen af dette projekt, da alternativ vejadgang til området ikke kan anvises. Endvidere henvises der til Lind & Risørs brev af 23. oktober 2006 til kommunen med anmodning om at iværksætte ekspropriation af areal af klagers ejendom til adgangsvejen.

7 7 Klager henviser på ny til, at det fremgår af Lokalplan 285 fra 2004, at området omkring Rønneholt Parkvej er forberedt til at kunne give vejadgang til nye boligområder vest for Allerød Villapark, og at det derfor ikke er korrekt, når aftalegrundlaget foreskriver ekspropriation som eneste mulighed for at opnå vejadgang til området. Allerød Kommune har i brev af 18. januar 2008 bl.a. understreget, at trafiksikkerhed indgår som et vigtigt element i den fysiske planlægning. I forbindelse med planlægning af Møllemoseparken (Lokalplan 2-291), herunder også dennes sammenhæng med idrætsområdet (Lokalplan 281), er der i den trafikale struktur taget vide hensyn til trafiksikkerheden gennem en meget høj grad af adskillelse mellem bløde trafikanter og biltrafikken, idet Møllemoseparkens interne stier samles op i en nord-sydgående hovedsti, der mod syd fører frem til idrætsområdet. Denne sti er planlagt, og med bygherren for Møllemoseparken aftalt anlagt via en stitunnel under den fremtidige Møllemosevej. Hvis hele Møllemoseparkens biltrafik skulle føres gennem det udlagte og nu delvis ibrugtagne idrætsareal, ville en stor del af den tilstræbte trafiksikkerhed selvsagt blive sat over styr. Denne omstændighed, og sammenholdt med at byrådet har erfaret, at det ikke er muligt at opnå overordnede myndigheders tilladelse til at anlægge en lokalvej i transportkorridoren - ikke mindst når der er andre muligheder - fører til, at kommunen finder, at den foreslåede vejføring vest om Møllemosegård ikke er en realistisk mulighed. Allerød Kommune henviser til brev af 31. marts 2006 fra Hovedstadens Udviklingsråd, der under lokalplanprocessen meddelte, at transportkorridoren er en langsigtet arealreservation, som skal sikre placeringsmuligheder for fremtidige, i dag ikke kendte eller besluttede overordnede trafik- og forsyningsanlæg. Transportkorridoren skal derfor friholdes for yderligere permanent bebyggelse og anlæg. Om klagers henvisning til tilkørselsvejen til byggeriet som en allerede eksisterende vejføring vest om Møllemosegård bemærker kommunen, at der i forbindelse med den pågående byggemodning og byggeri på Møllemoseparkens 1. etape er etableret en arbejdsvej vest om Møllemosegård. Vejen udgøres af en ca. 200 m lang kørevej bestående af udlagte jernplader og en ca. 100 m lang asfalteret taxi-vej for lette fly. Arbejdsvejen er på den måde midlertidigt anlagt og kan med sin nuværende beskaffenhed på ingen måde tillægges betydning som fremtidig adgangsvej til Møllemoseparken. Arbejdsvejen ligger alt overvejende i transportkorridoren. Med hensyn til det anførte om, at Lokalplan 285 giver mulighed for vejadgang til nye boligområder vest for Allerød Villapark, bemærker Allerød Kommune, at det af lokalplanredegørelsen fremgår, at Udstykningsplanen er udformet således, at Havebovej på et senere tidspunkt kan forlænges længere mod vest og mod nord, hvis det viser sig hensigtsmæssigt i forhold til en fremtidig byudvikling. Byrådet har gjort op med, hvorvidt området skulle trafikbetjenes via eksiste-

8 8 rende veje i Allerød Villapark, herunder også via Havebovej, og har ud fra en samlet vurdering fundet, at det ikke har vist sig hensigtsmæssigt i forhold til en fremtidig byudvikling at benytte Havebovej og andre veje i Villaparken som adgang til Møllemoseparken. Klagers sekundære forslag om en adgangsvej, der tager udgangspunkt i Kollerødvej i en ny rundkørsel, anlagt i tilslutningspunktet for rampetilslutningen fra motortrafikvejen mod Hillerød, har været forelagt for kommunens økonomiudvalg den 13. december 2006, hvor udvalget skulle tage stilling til forslag til lokalplanen for Møllemoseparken. Økonomiudvalget besluttede at fastholde lokalplanforslagets vejføring. Det bemærkes, at der under lokalplanforslagets høringsperiode ikke fremkom specifik indsigelse fra klager vedrørende forslaget. Det bemærkes i øvrigt, at kommunen vurderer, at forslaget ville have medført, at lokalplanprocessen skulle genoptages med henblik på tilvejebringelse af ændrede adgangsforhold. En genoptagelse måtte forventes at medføre en ganske betydelig forsinkelse og fordyrelse af realiseringen af lokalplanen. Den sydligste del af vejen forløber over en ejendom, matr.nr. 21a smst., som ikke ejes af Allerød Kommune. Ejendommens ejer har i forbindelse med kommunens bestræbelser på erhvervelse af arealet til idrætsformål ikke ønsket at afstå arealet ved frivilligt forlig. Kommunen kunne i givet fald også her forventes tvunget ud i en ekspropriation for gennemførelse af klagers forslag. Forslaget har en sådan nærhed til motortrafikvejens rampetilslutning til Kollerødvej, at Vejdirektoratet skulle godkende dette. Direktoratet har ikke været hørt i sagen, men kommunen vurderer det særdeles tvivlsomt, om man ville godkende en sådan løsning på bekostning af lokalplanens vejudlæg. Den indgåede aftale mellem kommunen og Lind & Risør Råjord A/S skal ses i lyset af, at kommunen overordnet har en væsentlig interesse i at realisere lokalplanen. Hvis dette ikke havde været tilfældet, ville planen næppe være blevet vedtaget. Allerød Kommune understreger, at ekspropriationen er af væsentlig betydning for virkeliggørelse af lokalplanen. Der er ikke andre realistiske muligheder for vejadgang til lokalplanområdet ud fra de principper, der ligger til grund for lokalplanen, bl.a. den byplanmæssige omstændighed, at byrådet ikke ønsker at generere mere trafik i området omkring Rønneholt Parkvej, herunder i Allerød Villapark. Ekspropriationen tjener et lovligt formål, nemlig den endeligt vedtagne og offentliggjorte Lokalplan Virkeliggørelsen af ekspropriationsformålet er i allerhøjeste grad tidsmæssigt aktuel. Etablering af lokalplanens 1. etape har pågået siden forsommeren 2007 med godkendelse af udstykninger,

9 9 og der er meddelt 49 byggetilladelser fordelt på 29 enfamiliehuse og 20 rækkehusbebyggelser. Bygherren har oplyst, at der primo marts til juli 2008 forventes indflytning i ca. 25 boliger. Bygherren har i den forbindelse ansøgt kommunen om tilladelse til midlertidig vejadgang via Rønneholt Parkvej/Violvej for beboerne i Møllemoseparken. Eneste adgang til området er via Møllemosevej og midlertidig arbejdsvej som omtalt ovenfor. Kommunens økonomiudvalg har på møde den 15. januar 2008 vedtaget, at ansøgningen ikke kan imødekommes. Klager har efterfølgende med brev af 25. januar 2008 fremsendt kopi af købsaftale af 10. januar 2007 mellem Allerød Kommune og Lind & Risør, hvorved Allerød Kommune erhverver m 2 jord for 10 mio kr. Efter klagers opfattelse viser købsaftalen, at kommunens erhvervelse af dette areal er stærkt forbundet med nærværende ekspropriationssag, idet kommunens erhvervelse af naboarealet fra den private bygherres side er betinget af, at kommunen som modydelse skaffer vejadgang over klagers ejendom til den private bygherres projekt. Kommunens erhvervelse af naboejendommen er således underlagt denne betingelse og dermed den risikofaktor, at købet bortfalder, medmindre kommunen eksproprierer og dermed skaffer sælger vejadgang over klagers ejendom. Klager finder, at der er sket en sammenblanding af kommunens og Lind & Risørs interesser udelukkende på klagers bekostning, og klager er efterladt med en fornemmelse af, at kommunen gennem sin mulighed for at anvende ekspropriationsinstituttet har opnået en ikke ubetydelig økonomisk fordel gennem erhvervelsen af naboejendommen Møllemosegård til en favorabel pris fra den, til hvis fordel der eksproprieres. Klager mener i den forbindelse efter forespørgsel til Nordsjællands Landboforening og set i lyset af prisudviklingen på ejendomsmarkedet at ejendommen skulle have kostet godt 16 mio kr. og ikke 10 mio.kr., som kommunen betalte. Klager undrer sig over, at et kommercielt foretagende som Lind & Risør accepterer at sælge ejendommen Møllemosegård til kommunen alene med baggrund i den laveste ende af de angivne vurderinger og umiddelbart til en pris langt under markedsprisen. Efter klagers opfattelse er forklaringen den, at Lind & Risørs interesse ikke så meget er Møllemosegård, da man har framatrikuleret det areal, der skal bebygges af firmaet. Den egentlige og i økonomisk henseende bærende interesse ligger i at få en rigtig adgangsvej til sit byggeri, og denne adgangsvej findes på klagers ejendom. Meget tyder således ifølge klager på, at kommunen har sikret sig selve Møllemosegård til en favorabel pris, og at merprisen op til den reelle markedsværdi erlægges eller af bygherren anses for erlagt gennem kommunens ekspropriation af klagers ejendom som forudsat i købsaftalen. Dette må efter klagers opfattelse være baggrunden for, at kommunen ikke på noget tidspunkt har været indstillet på at acceptere, eller diskutere, de af klager alternativt foreslåede vejadgange til byggeriet.

10 10 Det anføres, at kommunens beslutning om ekspropriation i høj grad forekommer at være båret af usaglige hensyn, og situationen nærmer sig efter klagers opfattelse magtfordrejning, idet kommunen som led i en handel, hvor kommunen erhverver jord fra Lind & Risør, har påtaget sig at skaffe Lind & Risør vejadgang over klagers jord, uanset der findes alternative vejadgange. Allerød Kommune har i brev af 19. februar 2008 oplyst, at formuleringen i købsaftalen skal ses i forhold til, at Lind & Risør ved salg af Møllemosegård ville afskære sig fra vejadgang over egen ejendom i forbindelse med den forestående byggemodning m.m. af området omfattet af Lokalplan Vedrørende det af klager anførte om, at kommunen skulle have opnået en ikke ubetydelig økonomisk fordel ved købet af Møllemosegård til en favorabel pris, og henvisningen til Nordsjællands Landboforenings udtalelser om værdien af sammenlignelige landbrugsejendomme i Nordsjælland, påpeger kommunen, at Møllemosegård i mange år har været anvendt i forbindelse med Allerød Flyveplads og således ikke til landbrugsformål. Møllemosegårds bygninger har været brugt til værksteder, hangar, oplag, kontor og i hovedbygningen to boliger. Endvidere hører det med, at den østlige grænse for transportkorridoren (Fingerplan 2007) forløber diagonalt igennem bygningsanlægget, således at ca. halvdelen af bygningerne ligger i transportkorridoren med de planlægningsmæssige begrænsninger, der følger heraf. Også bygningernes byggetekniske tilstand skal tages i betragtning, og der henvises i den forbindelse til, at det af købsaftalen fremgår, at køber ikke over for sælger kan påberåbe sig, at bygningernes fysiske tilstand er mangelfuld, ligesom køber ikke kan påberåbe sig forhold vedrørende bygningernes fysiske tilstand i øvrigt. Allerød Kommunes hensigt med købet af Møllemosegård var at skaffe omklædnings- og klubfaciliteter i forbindelse med det nyetablerede idrætsanlæg syd for Møllemoseparken. I lokalplanen for idrætsområdet (Lokalplan 281) er fastlagt byggefelt for nyt klubhus, men på grund af, at det ikke har været muligt at opnå aftaler om erhvervelse af de nødvendige arealer fra bl.a. klagers klient, har det ikke været muligt at gennemføre klubhusbyggeriet som forudsat i lokalplanen. For Allerød Kommune var hensigten med købet af Møllemosegård således et forsøg på at skaffe alternative omklædnings- og klubfaciliteter. Det har imidlertid vist sig, at omkostningerne til ombygning og istandsættelse vil blive for omfattende på grund af bygningernes fysiske tilstand. Projektet er derfor opgivet, og der er etableret midlertidige omklædningsfaciliteter i pavilloner. Vedrørende sagens egentlige spørgsmål, nemlig vejadgang til Møllemoseparken, har klager gjort gældende, at kommunen ikke på noget tidspunkt har været indstillet på at drøfte alternative vejadgangsmuligheder. I den sammenhæng oplyser kommunen, at der ikke fra klagers side fremkom indsigelser eller ændringsforslag i forbindelse med offentliggørelsen af lokalplanforslaget

11 11 for Møllemoseparken. Ændringsforslag til vejføring er først fremkommet efter planens endelige vedtagelse eller umiddelbart før byrådets endelige behandling af lokalplanen. I forbindelse med klagers omtale af vejadgange og alternative vejadgange samt sammenkædning af ejendomshandel og ekspropriation til realisering af lokalplanen finder kommunen det vigtigt at henlede opmærksomheden på byrådets behandling af spørgsmålet om vejbetjening af det nye boligområde. I forbindelse med igangsætning af kommuneplanændring og lokalplan for det nye boligområde besluttede Allerød Byråds Økonomiudvalg den 10. november 2004, at der skulle indledes en dialog med ejerne af området om den fremtidige planlægning og udvikling, herunder at der skulle gennemføres en arkitektkonkurrence om områdets udformning. Som grundlag for konkurrenceprogrammet ønskede kommunen at få fastlagt den fremtidige trafikbetjening og bad trafikkonsulenterne Rambøll Nyvig A/S om at analysere forskellige muligheder. Økonomiudvalget besluttede den 9. februar 2005, at Alternativ 2 skulle danne udgangspunkt for vejbetjeningen af boligområdet, og at dette skulle indgå i konkurrencen, idet linjeføringen skulle flyttes ud i kanten af boligområdet, så vejen kunne danne omfartsvej. Alternativ 2 svarer til vejføringen i Lokalplan Der er således ingen sammenhæng, tidsmæssigt eller på anden måde, mellem fastlæggelse af vejføring til Møllemoseparken og Allerød Kommunes køb af Møllemosegård. Afslutningsvis har klager i brev af 11. april 2008 kommenteret kommunens udtalelse og har bl.a. bemærket vedrørende værdifastsættelsen af ejendommen Møllemosegård (Allerød Flyveplads), at langt størstedelen af ejendommen og alene undtaget landingsbanen og adgangen hertil efter det for klager oplyste gennem en årrække har været bortforpagtet og rent faktisk været anvendt til landbrug, hvilket forhold i sin helhed underbygger og retfærdiggør det tidligere anførte om misforholdet mellem Møllemosegårds reelle værdi og den pris, ejendommen blev købt til af Allerød Kommune. Det påpeges, at det fremgår af det af Rambøll Nyvig udarbejdede notat af 26. januar 2005, at der er op til flere brugbare alternativer til vejføringen til Lind & Risørs nybyggeri, hvoraf ingen vil kræve ekspropriation. De potentielle gener ved alternativerne er ligeledes ifølge notatet marginale for beboerne i området. Af tidligere lokalplaner for området ses desuden, at de eksisterende vejanlæg på Rønneholt Parkvej netop blev anlagt med henblik på udvidelse af et eventuelt nybyggeri på området mod vest. Det er på den baggrund meget svært at forstå, at en sådan udvidelse nu menes at ville medføre uhensigtsmæssige konsekvenser. Det understreges, at uhensigtsmæssighed efter klagers opfattelse ikke på nogen måde hverken generelt eller i den foreliggende sag kan hjemle eller berettige en så indgribende foranstaltning om ekspropriation.

12 12 Det bemærkes, at retspraksis ved flere lejligheder har afvist ekspropriation i tilfælde, hvor der var alternativer af mindre indgribende karakter, som kunne opfylde formålet. Således henvises der til Vestre Landsrets dom af 4. januar 2002 vedrørende ekspropriation fra flere landbrugsejendomme i forbindelse med anlæg af motorvejen mellem Nørresundby og Brønderslev, og hvor Landsretten ikke fandt det nødvendigt at foretage ekspropriation fra én landbrugsejendom til fordel for en anden landbrugsejendom, der ved ekspropriationen fik sin primære adgangsvej til det offentlige vejnet afbrudt. Retten fandt, at vejadgang kunne tilvejebringes på en mindre indgribende måde ved at forbedre en eksisterende markvej, og ophævede ekspropriationen. Efter klagers opfattelse er nærværende situation meget lig den oven for beskrevne, idet kommunen har flere alternativer til ekspropriation af klagers ejendom, men på trods heraf har valgt ekspropriation. Endelig finder klager det ganske uden betydning for sagen, at klager i sin tid undlod at gøre indsigelse mod lokalplanforslaget. Undladelsen skyldtes, at klager var af den klare opfattelse, at en enlig indsigelse fra hans side ikke ville føre til nogen ændring af det fremlagte forslag. Besigtigelse og møde på ejendommen Naturklagenævnet besigtigede den 5. maj 2008 området og afholdt efterfølgende møde på ejendommen med deltagelse af ejeren og dennes advokat samt repræsentanter for Allerød Kommune og for Lind & Risør. På mødet rejste klager bl.a. spørgsmålet, om en eksisterende sti, der på kommunalt ejet areal forløber fra Møllemosevej gennem idrætsområdet og vest for bygningsanlægget på klagers ejendom, ville kunne anvendes som en del af adgangsvejen, hvorved kun en mindre del af klagers ejendom ville blive berørt af ekspropriationen. Da dette alternativ ikke tidligere havde indgået i sagen og ifølge kommunen ikke havde været overvejet, besluttede Naturklagenævnet, at denne adgangsmulighed burde vurderes af kommunen. Allerød Kommune har herefter foretaget en vurdering af vejadgangsforslaget i forhold til planlægning, tidsplan, trafikteknik/trafiksikkerhed og økonomi og har i brev af 21. maj 2008 redegjort for resultatet af denne vurdering, som klager efterfølgende har kommenteret.

13 13 Naturklagenævnets afgørelse Ved behandlingen af denne sag har Naturklagenævnet bestået af: Mikkel Schaldemose (formand), Ole Pilgaard Andersen, Marie-Louise Andreasen, Martin Glerup, Lykke Outzen, Vibeke Peschardt, Inger Støjberg, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Nævnet skal udtale: Efter planlovens 47, stk. 1, kan kommunalbestyrelsen ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan. Kommunalbestyrelsens hjemmel til at ekspropriere er ikke begrænset til offentlige formål, men omfatter også tilfælde, hvor ekspropriationen sker til fordel for private under forudsætning af, at der er almene, planlægningsmæssige interesser i arealafståelsen. Planlovens hjemmel til ekspropriation skal administreres under hensyntagen til grundlovens 73. På grundlag af praksis efter denne bestemmelse gælder en række almindelige betingelser, der skal være opfyldt ved en ekspropriation. Heraf følger navnlig, at ekspropriationen skal være lovlig, nødvendig og tidsmæssigt aktuel for realiseringen af ekspropriationsformålet i den konkrete situation. At ekspropriationen skal være lovlig betyder navnlig, at den til grund liggende lokalplan skal være gyldig, endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort, og at fornødne tilladelser eller dispensationer fra andre myndigheder skal være meddelt, inden ekspropriationen gennemføres. Dernæst skal formålet være lovligt i forhold til planloven. Det lovlige grundlag for ekspropriationen er i dette tilfælde den endeligt vedtagne og offentliggjorte Lokalplan 2-291for Møllemoseparken. Ekspropriationsindgrebet skal desuden være nødvendigt for realiseringen af ekspropriationsformålet. I nødvendighedskravet ligger bl.a., at virkeliggørelsen af ekspropriationsformålet skal være tidsmæssigt aktuel. Etableringen af 1. etape af Møllemoseparken blev igangsat i forsommeren 2007, og indflytning forventes påbegyndt marts-juli Virkeliggørelsen af ekspropriationsformålet - etablering af vejadgang som forudsat i lokalplanen - er således tidsmæssigt aktuel.

14 14 Vejbetjeningen af det ny boligområde har været analyseret forud for udarbejdelsen af Lokalplan Selv om kommunen med baggrund i den foretagne analyse og efter planlægningsmæssige overvejelser har fastlagt vejadgangen til det ny boligområde som sket i lokalplanen, kan andre grunde tale for, at ekspropriationen ikke bør gennemføres. I nødvendighedskravet ligger endvidere bl.a., at ekspropriationen skal være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af lokalplanen. Ved ekspropriation til fordel for private skærpes kravene til nødvendigheden i forhold til ekspropriation til offentlige formål. Nødvendighedskravet omfatter også det almindelige proportionalitetskrav. Tvangsmæssig afståelse af en ejendom kan således ikke gennemføres, hvis det, der ønskes opnået ved ekspropriationen, kan gennemføres på en for rettighedshaveren mindre indgribende måde. På baggrund af besigtigelsen og ud fra en samlet vurdering af sagen finder et flertal på 5 af nævnets medlemmer det ikke på tilstrækkeligt overbevisende måde dokumenteret, at andre, mindre indgribende muligheder for etablering af adgangsvej til Møllemoseparken ikke eksisterer. At den valgte, lokalplanlagte vejføring til det ny boligområde ud fra kommunens planlægningsmæssige synspunkt forekommer mest hensigtsmæssig kan ikke i sig selv begrunde kravet om arealafståelse. Heller ikke den omstændighed, at opførelsen af Møllemoseparken er igangsat og indflytning påbegyndt - uden at vejadgangsforholdene forinden er endeligt afklaret - kan efter flertallets opfattelse føre til gennemførelse af ekspropriationen. Flertallet finder således ikke, at den almene interesse, der er knyttet til at placere adgangsvejen til Møllemoseparken det pågældende sted, er så tungtvejende, at ekspropriationen kan ses for både rimelig og nødvendig, og flertallet finder derfor, at betingelserne for at ekspropriere i medfør af planlovens 47, stk. 1, til det angivne vejformål ikke er opfyldt. Mindretallet (Mikkel Schaldemose, Martin Glerup, Vibeke Peschardt og Poul Søgaard) finder, at den valgte, lokalplanlagte vejføring i såvel planlægningsmæssig som trafiksikkerhedsmæssig henseende er den bedste løsning på vejadgangsproblematikken, og at der ikke foreligger realistiske alternativer til denne vejplacering. Henset hertil og til formålet med ekspropriationen - at etablere vejadgang til et nyt, større boligområde - finder mindretallet, at nødvendighedskravet er opfyldt, og at grundlaget for at ekspropriere er til stede.

15 15 I overensstemmelse med flertallets stemmeafgivning går Naturklagenævnets afgørelse ud på, at Allerød Byråds beslutning af 20. juni 2007, meddelt den 4. juli 2007, om ekspropriation af areal af ejendommen, matr.nr. 10b m.fl. Kollerød By, Lynge, ophæves. På Naturklagenævnets vegne Anette Rovsing Skov Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. planlovens 58, stk. 4. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 27. Økonomiudvalget holdt ekstraordinært møde på rådhuset onsdag den 20. juni 2007.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 27. Økonomiudvalget holdt ekstraordinært møde på rådhuset onsdag den 20. juni 2007. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 27 Økonomiudvalget holdt ekstraordinært møde på rådhuset onsdag den 20. juni 2007. Mødet begyndte kl. 15.30 og sluttede kl. 15.55. John Køhler mødte kl. 15.35 efter behandlingen

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. februar 2004 J.nr.: 03-31/700-0059 mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation af areal til brug for udvidelse af en virksomhed i Håstrup i Fåborg-Midtfyn Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation af areal til brug for udvidelse af en virksomhed i Håstrup i Fåborg-Midtfyn Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 23. august 2007 J.nr.: NKN-32-00013 sni Afgørelse i sagen om ekspropriation

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. september 2003 J.nr.: 03-32/650-0001 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om kirkebyggelinje omkring Egedal Kirke i Karlebo Kommune.

Afgørelse i sagen om kirkebyggelinje omkring Egedal Kirke i Karlebo Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. oktober 2006 J. nr. NKN-1321-00022 Tidl. J.nr.: 03-132/200-0106

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune.

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 Den 27. marts 2007 NKN-31-00405 Afgørelse i sagen om udstykning af

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00633 (03-33/200-0548) SNI Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg.

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg. Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-31-01632 marma Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle

Læs mere

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse.

Vi skal derfor anmode kommunen om at genoptage sagen til fornyet behandling og træffe en ny lovlig afgørelse. Dato 2. december 2014 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/15740-7 Side 1/5 Godkendelse af udlæg af privat fællesvej, matr. nr. 1 c Snejbjerg By, Snejbjerg

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk J.nr.: 03-132/700-0009 kpa Afgørelse i sagen om dispensation

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune.

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 31. marts 2003 J.nr.: 03-121/700-0004 BEJ Afgørelse i sagen om indretning

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

Nødvendighedskravet i grundlovens 73

Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Nødvendighedskravet i grundlovens 73 Den offentlige uddannelsesdag 2013 Ved partner Hanne Mølbeck 2 Grundlovens 73, stk. 1 Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom uden,

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dkE-mail: nkn@nkn.dk 11. februar 2003 J.nr.: 03-31/700-0004 kpa i sagen om anmodningen

Læs mere

I brev af 24. september har klager klaget over Kommunens beslutning af 27. juni om ekspropriation til etablering af en sti.

I brev af 24. september har klager klaget over Kommunens beslutning af 27. juni om ekspropriation til etablering af en sti. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. februar 2013 12/10831 EKSPROPRIATION TIL ETABLERING AF STI I brev af 24. september har klager klaget over Kommunens beslutning af 27. juni 2012 1 om ekspropriation

Læs mere

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr Dato 4. marts 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/00108-5 Side 1/6 Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr. 33-0111 Vejdirektoratet

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2004 J.nr.: 03-31/700-0111 03-132/700-0035 KPA Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune.

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. november 2006 NKN-31-00094 (03-31/700-0250) mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær.

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. juli 2005 J.nr.: 03-33/500-0091 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Advokaten mener, at hans klients partsrettigheder gentagne gange er blevet alvorligt overtrådt, og at afgørelsen derfor er ulovlig.

Advokaten mener, at hans klients partsrettigheder gentagne gange er blevet alvorligt overtrådt, og at afgørelsen derfor er ulovlig. Dato 6. oktober 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/13707-4 Side 1/6 Afgørelse af klage over tildeling af vejret mv. til Hybenrosevej Vejdirektoratet

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 30. oktober 2007 J.nr.: NKN-33-01480 ssc Afgørelse i sagen om Frederiksværk-Hundested

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge. 6. oktober 2017 Sagsnr. NMK-31-02110 KlageID: 120790 CATCA AFGØRELSE i klagesag om landzonetilladelse til udstykning af ejendom i Køge Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune.

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 10.april 2006 J.nr.: 03-31/600-0101 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

Lokalplan nr. 2.2 for Idrætsanlæg i Kvistgård

Lokalplan nr. 2.2 for Idrætsanlæg i Kvistgård Lokalplan nr. 2.2 for Idrætsanlæg i Kvistgård INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE...3 LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER...4 LOKALPLANEN...5 1 - Områdets afgrænsning...6 2 - Lokalplanens formål...6 3 - Områdets status...6

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 12. maj 2009 J.nr.: NKN-33-02788 ssc Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. december 2009 NKN-133-00096 RTS Afgørelse i sagen om nedlæggelse

Læs mere

Landzonetilladelse. Allerød Kommune. Thomas Guldberg Kirkeltevej 63

Landzonetilladelse. Allerød Kommune. Thomas Guldberg Kirkeltevej 63 Allerød Kommune Thomas Guldberg Kirkeltevej 63 3450 Allerød Forvaltningen Plan og Byg Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Landzonetilladelse Matr. nr. 2as Børstingerød

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Dato 14. marts 2018 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/17593-11 Side 1/8 Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Jeres

Læs mere

Udstykningen af parcellerne er forestået af Roskilde Kommune, der har solgt parcellerne som ejer.

Udstykningen af parcellerne er forestået af Roskilde Kommune, der har solgt parcellerne som ejer. Roskilde Kommune Teknik-og Miljøudvalget Postboks 100 4000 Roskilde Ballerup, den 21. oktober 2005 J.nr. 7308 eg/bt Vedr.:J.nr. 13.06.04P20 Støjskærm langs Holbækvej Grundejerforeningen Hyrdehøj ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. februar 2005 J.nr.: 03-33/150-0266 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2008 J.nr.: NKN-261-00076 ssc/tutbi Afgørelse i sagen om miljøvurdering af

Læs mere

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført :

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført : Faaborg-Midtfyn Kommune Jens Peter Ohlsen Nørregade 4 5750 Ringe Mads Kobberø Advokat J.nr. 038704-0005 mko/lf T +45 72 27 35 12 mko@bechbruun.com 13. august 2008 Vedr. Planforhold - sommerhus 1. Indledning

Læs mere

I jeres brev af 5. juni 2012 har I klaget over Kommunens beslutning af 24. april 2012 1 om ekspropriation til etablering af en cykelsti langs T vej.

I jeres brev af 5. juni 2012 har I klaget over Kommunens beslutning af 24. april 2012 1 om ekspropriation til etablering af en cykelsti langs T vej. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 19. april 2013 12/06000-25 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 EKSPROPRIATION TIL ETABLERING AF CYKELSTI I jeres brev af 5. juni 2012 har I klaget over Kommunens

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET

NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 15. maj 2008 J.nr.: NKN-31-00875 BIBIS Afgørelse i sagen om etablering af socialpædagogisk

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes endelige vedtagelse af lokalplan nr Boligområde ved Vendehøj, Hornslet - Vendehøj, etape III

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes endelige vedtagelse af lokalplan nr Boligområde ved Vendehøj, Hornslet - Vendehøj, etape III 7. januar 2019 Sagsnr. 18/06262 Klagenr.: 1001092 (Tidl.: NMK-33-04806) JLA-NH AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes endelige vedtagelse af lokalplan nr. 415 - Boligområde ved Vendehøj, Hornslet -

Læs mere

Notat. Om biintervention i sag mod Naturklagenævnet i Haastrup-sagen. Birgitte P. Rasmussen. Udarbejdet af: Dato:

Notat. Om biintervention i sag mod Naturklagenævnet i Haastrup-sagen. Birgitte P. Rasmussen. Udarbejdet af: Dato: Notat Om biintervention i sag mod Naturklagenævnet i Haastrup-sagen Udarbejdet af: Birgitte P. Rasmussen Dato: 08-04-2008 Sagsid.: 01.04.00-P21-20-07 Version nr.: 1 Baggrund: Faaborg Kommune traf den 11.

Læs mere

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101 Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03539-30 Side 1/6 Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej

Læs mere

Kommuneplantillæg 14 Ringe 2002-2013. Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe. Gestelevvej FORSLAG

Kommuneplantillæg 14 Ringe 2002-2013. Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe. Gestelevvej FORSLAG Kommuneplantillæg 14 Ringe 2002-2013 Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe Gestelevvej FORSLAG Kommuneplantillægets retsvirkninger Kommunalbestyrelsen skal efter Planlovens

Læs mere

LOKALPLAN Handelsskole

LOKALPLAN Handelsskole LOKALPLAN 1-05.1 Handelsskole KØGE KOMMUNE 1980 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 1-05.1 HANDELSSKOLE, (TILLÆG TIL RAMMEPLAN 1-05) REDEGØRELSE LOKALPLANENS BAGGRUND -lokalplan for skolernes område Handelsskolen

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Ministerielle skrivelser m.m. Om ny høring ved ændringer i udgiftsfordeling har Vejdirektoratet i brev af 26. januar 2007 udtalt: I e-mail af 19. januar har du bedt Vejdirektoratet om at besvare to spørgsmål

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vurdering af løsningsforslag for ny adgangsvej til Eco Park, Rønnede. Faxe Kommune. 1 Baggrund. 2 Forslagene til vejføring

Indholdsfortegnelse. Vurdering af løsningsforslag for ny adgangsvej til Eco Park, Rønnede. Faxe Kommune. 1 Baggrund. 2 Forslagene til vejføring Faxe Kommune Vurdering af løsningsforslag for ny adgangsvej til Eco Park, Rønnede COWI A/S Jens Chr S 8000 Aarhu Telefon 87 Telefax 87 wwwcowid Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1 2 Forslagene til vejføring

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

Ekspropriation til sti mellem Randers og Vorup. Kommunens sagsnr.: P

Ekspropriation til sti mellem Randers og Vorup. Kommunens sagsnr.: P Dato 28. april 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/10949-34 Side 1/6 Ekspropriation til sti mellem Randers og Vorup Kommunens sagsnr.: 05.04.06-P20-2-14

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. marts 2008 07/00191 VEJBIDRAG TIL ANLÆG AF F ALLE Vejdirektoratet henviser til ovennævnte sag, hvor du på vegne af K/S, matr. nr. 2 d har klaget over Kommunens

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april 2013 12/05101-22 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 OMLÆGNING AF NY VEJADGANG I brev af 10. maj 2012 har du på vegne af ejeren af R vej 41, klaget

Læs mere

Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst som offentlig

Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst som offentlig Dato 17. august 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 15/07721-18 Side 1/5 Klage over Ikast- Brande Kommunes afgørelse om optagelse af den private fællesvej Grarup Øst

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde.

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 14. april 2008 NKN-261-00029 trmas Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. november 2015 i sag nr. BS J-2076/2014: A Lindehaven 37 2500 Valby mod Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Som

Læs mere

LOKALPLAN 285 ALLERØD KOMMUNE BOLIGER VEST FOR TUNET OG HAVEBOVEJ. Indeholder forslag til tillæg til kommuneplanen

LOKALPLAN 285 ALLERØD KOMMUNE BOLIGER VEST FOR TUNET OG HAVEBOVEJ. Indeholder forslag til tillæg til kommuneplanen LOKALPLAN 285 BOLIGER VEST FOR TUNET OG HAVEBOVEJ Indeholder forslag til tillæg til kommuneplanen ALLERØD KOMMUNE FORVALTNINGEN 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...2 Hvad er en lokalplan?...2 Hvorfor udarbejdes

Læs mere

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole KØGE KOMMUNE 1979 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 1-04 FRITIDSHJEM VED ØLBY SKOLE REDEGØRELSE FOR LOKALPLANFORSLAG LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING Regionsplanens

Læs mere

Afgørelse i sagen om Søllerød Kommunes afgørelse om fjernelse af badebro, plankedæk og pavillon på ejendom på Vedbæk Strandvej.

Afgørelse i sagen om Søllerød Kommunes afgørelse om fjernelse af badebro, plankedæk og pavillon på ejendom på Vedbæk Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. januar 2004 J.nr.: 03-33/150-0002 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Udlæg af vejret, M, matr. nr. 7 b Hillerød Markjorder

Udlæg af vejret, M, matr. nr. 7 b Hillerød Markjorder Dato 17. marts 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/10437-21 Side 1/6 Udlæg af vejret, M, matr. nr. 7 b Hillerød Markjorder Vejdirektoratet har behandlet

Læs mere

TREHØJE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 151 Boligområde ved Kærvænget i Vildbjerg

TREHØJE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 151 Boligområde ved Kærvænget i Vildbjerg TREHØJE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 151 Boligområde ved Kærvænget i Vildbjerg INDHOLDSFORTEGNELSE side Lokalplanen... 2 Afgrænsning... 3 Zonestatus... 3 Formål... 3 BESTEMMELSER 1 Anvendelse... 5 2 Afgrænsning

Læs mere

LOKALPLANENS HENSIGT

LOKALPLANENS HENSIGT LOKALPLANENS HENSIGT Med vedtagelsen af Allerød Kommuneplan 1997-2009 blev det muligt at overføre et areal ved Bjergvej - Lyngevej fra landzone til byzone. Arealet kan udstykkes i 14 grunde til helårsboliger.

Læs mere

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst

Notat // 19/01/09. Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Nyt lovforslag til styrkelse af den private ejendomsret er for uambitiøst Miljøministeren har sendt et lovforslag om ændring af planloven i høring. Lovforslaget ophæver kommunernes adgang til at ekspropriere

Læs mere

Med baggrund i bygherrernes alder søges der om et hus i ét plan uden niveauspring og med terrasse i samme niveau som gulvet i boligen.

Med baggrund i bygherrernes alder søges der om et hus i ét plan uden niveauspring og med terrasse i samme niveau som gulvet i boligen. Sag nr.: Mødedato: 4. november 2009 TEKNISK UDVALG REFERAT Cirius-sag nr.: 2009/42238 Sagsbehandler: jql Ansøgning om opførelse af nyt enfamiliehus. Pileurtvej 16, Rødding Baggrund Viborg Kommune har modtaget

Læs mere

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/5 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2002 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

Lokalplan 40. For lokal plastvirksomhed ved Vester Velling

Lokalplan 40. For lokal plastvirksomhed ved Vester Velling Lokalplan 40 For lokal plastvirksomhed ved Vester Velling November 1998 Lokalplanens retsvirkninger Midlertidige retsvirkninger efter planloven Endegyldige retsvirkninger Når et forslag til lokalplan er

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. februar 2013 12/13320 AFVISNING AF KLAGE OG VEJLEDNING OM DOBBELTKOTELETBEN Vejdirektoratet har behandlet din forespørgsel af 15. november 2012. Du har henvendt

Læs mere

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 For et boligområde ved Hovedgaden 2 i Løgstrup Forslag Ovenfor ses luftfoto med markering af eksisterende lokalplan samt skravering af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 315.

Læs mere

Kommuneplantillæg 14 Ringe Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe. 11. november 2008.

Kommuneplantillæg 14 Ringe Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe. 11. november 2008. Kommuneplantillæg 14 Ringe 2002-2013 Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe 11. november 2008 Gestelevvej Kommuneplantillægets retsvirkninger Kommunalbestyrelsen skal

Læs mere

Ekspropriation af del af matr. nr. 200

Ekspropriation af del af matr. nr. 200 Dato 13. juni 2014 Dokument 13/15078 Side Ekspropriation af del af matr. nr. 200 Du har i brev af 4. juli 2013 på vegne af T klaget til Vejdirektoratet over Kommunens beslutning af 10. juni 2013, om ekspropriation

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opførelse af en medhjælperbolig i Frederikssund Kommune

AFGØRELSE i sag om opførelse af en medhjælperbolig i Frederikssund Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. oktober 2013 J.nr.: NMK-33-01421 og NMK-501-00087 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om opførelse af en medhjælperbolig i Frederikssund

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. juni 2006 J.nr.: 03-33/800-0496 SNI Afgørelse

Læs mere

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-3-9901.doc

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-3-9901.doc SØNDERBORG KOMMUNE SØNDERBORG KOMMUNE Forslag til LOKALPLAN NR. 3-9901 Boligområde ved Sønderskoven mellem Borgmester Andersens Vej og Hiort Lorenzens Vej BESKRIVELSE AF FORSLAGET I forbindelse med udarbejdelsen

Læs mere

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE September 2000 VEJLEDNING Purhus Kommune, Rådhuset Teknisk Forvaltning Bakkevænget

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune:

Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune: Statsforvaltningens skrivelse af 20. november 2007 til en kommune: Kolding Kommune har ved skrivelse af 8. august 2007 anmodet statsforvaltningen om samtykke til undladelse af offentligt udbud ved salg

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 26a, stk. 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 26a, stk. 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. september 2014 J.nr.: NMK-512-00086 Ref.: LTP-NMKN AFGØRELSE i sag om nedlæggelse af en sti i Faxe Kommune Natur- og

Læs mere

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug:

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug: NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 2. juni 2003 J.nr.: 03-33/760-0008 mam Afgørelse i sagen om

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNE LOKALPLAN NR \rn\ TERKEVEI

ROSKILDE KOMMUNE LOKALPLAN NR \rn\ TERKEVEI ROSKILDE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 139 a \rn\ TERKEVEI ROSKILDE KOMMUNE Lokalplan 139 for et boligområde syd for Egegårdsvej REDEGØRELSE FOR LOKALPLANEN Lokalplanens formål Lokalplanens formål er at fastlægge

Læs mere

Ejendomskontor i Lundebjerg-bebyggelsen

Ejendomskontor i Lundebjerg-bebyggelsen Lokalplan 038-1 Ejendomskontor i Lundebjerg-bebyggelsen Skovlunde Lokalplanen er kladde Indholdsfortegnelse Redegørelse 1 Om lokalplanlægning 2 Lokalplanområdet 4 Lokalplanens baggrund og formål 5 Lokalplanområdets

Læs mere

Lokalplan nr. 93 for et offentligt område til Videbæk ny skole i tilknytning til Videbæk Idræts- og Fritidscenter.

Lokalplan nr. 93 for et offentligt område til Videbæk ny skole i tilknytning til Videbæk Idræts- og Fritidscenter. Videbæk i november 2002 D.nr. 24971 Lokalplan nr. 93 for et offentligt område til Videbæk ny skole i tilknytning til Videbæk Idræts- og Fritidscenter. Videbæk Kommune Lokalplan nr. 93 for et offentligt

Læs mere

Lokalplan Et område ved Kompagnivej og Pionervej, Farum Nord

Lokalplan Et område ved Kompagnivej og Pionervej, Farum Nord Et område ved Kompagnivej og Pionervej, Farum Nord Tillæg til Lokalplan 70.3 Et område ved Kompagnivej og Pionervej, Farum Nord Indhold... 3 1 Formål... 4 2 Område og zonestatus... 4 3 Bebyggelsens omfang...

Læs mere

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag Dato 21. marts 2018 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/10446-39 Side 1/5 Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag D har i e-mail af 15. juni 2017

Læs mere

Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej

Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej Dato 17. december 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/11660-19 Side 1/6 Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej Vejdirektoratet

Læs mere

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2004 J.nr.: 03-33/150-0195 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/6 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2003 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. november 2005 J.nr.: 03-51/NJ-0002 AGS A F G Ø R E L S E

Læs mere

HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 117 FREDERIKSBORG STATSSKOLE OG FREDERIKSBORG BYSKOLE

HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 117 FREDERIKSBORG STATSSKOLE OG FREDERIKSBORG BYSKOLE HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 117 FREDERIKSBORG STATSSKOLE OG FREDERIKSBORG BYSKOLE GRUNDLAGET FOR LOKALPLANEN Status for området før planen Det område, som lokalplanen omfatter, er beliggende mellem

Læs mere

LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT

LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ JUNI 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v. skal

Læs mere

Hedehusene DDO, COWI. Lokalplan Støjskærm langs Brandhøjgårdsvej

Hedehusene DDO, COWI. Lokalplan Støjskærm langs Brandhøjgårdsvej Reerslevvej Brandhøjgårdsvej DDO, COWI Lokalplan 4.16.7 Støjskærm langs Brandhøjgårdsvej Hedehusene Lokalplan 4.16.7 Støjskærm langs Brandhøjgårdsvej 2 Høje-Taastrup Kommune Lokalplan 4.16.7 Indhold: Redegørelse

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere