Høringssvar til tillæg til indsatsplan for OSD 1435 Aalborg Sydøst

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar til tillæg til indsatsplan for OSD 1435 Aalborg Sydøst"

Transkript

1 Aalborg den 10. maj 2017 Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge Nørresundby Miljoe.energi@aalborg.dk Høringssvar til tillæg til indsatsplan for OSD 1435 Aalborg Sydøst Agri Nord gør hermed indsigelse mod forslag til tillæg til indsatsplan for OSD Vi har ved høringen i forbindelse med vedtagelsen af den gældende indsatsplan gjort opmærksom på en lang række meget uhensigtsmæssige forhold. Desværre er det i denne indsigelse nødvendigt at gentage flere af vores tidligere pointer. Pesticider Forslaget til indsatsplan indeholder krav om, at der hverken må anvendes eller håndteres pesticider i sårbar nærzone eller i BNBO er. Ifølge planen skal der indføres restriktioner imod brug af pesticider i udstrakte områder 113 ha i Lundby Krat vandværkets opland og 72 ha i Kochs Vases opland. BNBO til begge områder synes meget stort. Vi kan forstå, at Aalborg Kommune har beregnet alle BNBO i indsatsplanen med 5 års strømningstid. Det sædvanlige er at anvende en strømningstid svarende til tidsperioden mellem prøveudtagninger. Det fremgår af Miljøstyrelsen vejledning på området (nr. 2 fra 2007). Vi formoder og håber -at der bliver taget prøver oftere end hvert 5. år i både Lundby Krat- og Kochs Vase- boringerne. Eftersom BNBO benyttes som afgrænsningen af indsatsen mod pesticider, betyder et større BNBO også et større område med indgreb. Derfor er vi kritiske over for den ekstra sikkerhed som indbygges i planen med et udvidet BNBO. I marts 2017 er der kommet et nyt kapitel i Vejledning om indsatsplaner fra Miljø- og Fødevareministeriet om indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme indvindingsområder. Den 20. marts 2017 er bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer nr. 246 af 15. marts 2017 trådt i kraft. Ud af bilag 3 til bekendtgørelsen ses, hvor de sprøjtemiddelfølsomme (og de potentielt følsomme) områder er beliggende. Kortlægningen af de sprøjtemiddelfølsomme områder gælder på sandjorder, hvor indsatsområder er udpeget. Jorder, hvor der er mere end 10% ler i den øverste meter og lavbundsjorde, er ikke medtaget i kortlægningen. En meget stor del af BNBO og de sårbare nærzoner udlagt af Aalborg Kommune i forslaget til indsatsplan har mindre end 10% ler og er ikke lavbundsjord. Derfor bør Statens ny pesticidkortlægning i høj grad være retningsgivende.

2 BNBO ved Lundby Krat er langt overvejende finsand og i mindre grad humus ifølge jordbundskortet, der siger noget om forholdene i omkring 20 cm dybde. Jordartskortet, der har information om jorden i omkring 80 cm dybde fortæller os, at samme område i langt overvejende grad indeholder smeltevandssand og -grus, mens der i randen af BNBO i den nordøstlige del findes marint sand eller ler. Så Statens konklusioner omkring pesticidkortlægning for følsomme områder i forhold til sprøjtemidler er direkte anvendelig på vandværket i Lundby Krat. For Kochs Vases sårbare nærzoner er billedet lidt mere broget. I den vestlige del består overjorden af humusjord og lerblandet sandjord. Igen ingen ler over 10%. Kommer vi under rodzonen bliver det leret. Men den primære nedbrydning af pesticid foregår i rodzonen. I den østlige del af Kochs Vase siger jordbundskortet, at jorden er leret i overjorden, mens jordartskortet i 80 cm dybde og dermed stadig i rodzonen siger der er ler i den nordligste del, mens smeltevandssand og grus samt kridt tager over i omtrent halvdelen af den udpegede sårbare nærzone. Der er altså meget, der viser, at fraværet af ler over 10% i rodzonen for så vidt angår betydelige dele af den udpegede sårbare nærzone netop viser, at statens kortlægning kan anvendes. Det fremgår IKKE af statens pesticidkortlægning, at der er indsatsområder i forhold til sprøjtemidler i indvindingsoplandet til disse vandværker. Generelt sikrer den statslige godkendelsesordningen for sprøjtemidler imod, at sprøjtemidler udvaskes til grundvandet. Mht. Klarup Vandværk i Kochs Vase gør det sig endda gældende, at lavbundsarealer med opadgående vandbevægelse ikke er sprøjtemiddelfølsomme, da udvaskning til grundvandet ikke vil forekomme her. De arealer, som er relevante i forhold til en supplerende beskyttelse, der går ud over udpegningerne på bilag 3, gennem en kommunal indsatsplanlægning, er visse sandjorder, som er mere følsomme end testmarkerne i varslingssystemet. Det ligger fast, at skal Aalborg kommune udstede forbud mod brug af pesticider uden for de udpegede indsatsområder, kræver det en fagligt funderet begrundelse. Dvs. der skal foreligge viden om konkrete forhold, som begrunder et behov for at gennemføre en særlig indsats. Det vil primært være viden om stor grundvandsdannelse, særlig ringe beskyttelse af grundvandet eller tidligere fund af rester af sprøjtemidler. Stor grundvandsdannelse er en risikofaktor, som kan begrunde indgreb; men der er intet i det fremlagte materiale, som viser, at grundvandsdannelsen i disse arealer er større end så mange andre steder, f.eks. i testmarkerne. Der er ikke fundet spor af pesticider i vandet fra de to vandværker, så der er heller ikke overvågningsdata, som kan begrunde indgrebet.

3 Det er et vigtigt krav, at indsatserne ikke må være mere indgribende, end målet med indsatsen tilsiger (proportionalitetsprincippet). Konklusionen er, at der i den fremlagte plan ikke findes begrundelse for en ekstraordinær indsats imod pesticider. Vores vurdering er, at en sådan ekstra indsats ikke kan begrundes! Vi opfordrer til, at kommunens politikere sætter sig ind i den nyeste lovgivning med tilhørende vejledning om indsatsplanlægning og selvstændigt vurderer, om det fremlagte tillæg til indsatsplanen er udtryk for en proportional reaktion overfor de berørte lodsejere. Vi er overbeviste om, at indgrebene IKKE er proportionale. Aalborg kommune bør derfor opgive de foreslåede indsatser. Eftersom det drejer sig om planlægning, vil denne indsigelse alene få en politisk behandling. Indsatsplanen siger under målsætninger, at miljøfremmede stoffer incl. pesticider begrænses mest muligt. Vi forstår ikke, hvad det betyder i praksis. Landbruget anvender i forvejen kun pesticider, hvis det et nødvendigt. Naturstyrelsens skrivelse af 6. oktober 2011 indeholder orientering til kommunerne om deres mulighed for at anvende miljøbeskyttelsesloven 26a i forbindelse med sikring af drikkevandsinteresser mod pesticidforurening. I bemærkningerne til lovforslaget til mbl. 26a i 1998 står: For pesticider kan man ikke på samme måde identificere områder, der er velbeskyttede, og områder, der er dårligt beskyttede, over for alle pesticider. De forhold, som er bestemmende for om en forurening på jordoverfladen trænger ned i grundvandet, varierer fra stof til stof. For pesticider kan man derfor være nødt til at udpege områder, hvor grundvandsdannelsen er særlig stor, og hvor risikoen for forurening af grundvandet derfor alt andet lige er større end andre steder. Det er ikke meningen, at der skal ske indgreb overfor den eksisterende lovlige gødnings- og pesticidanvendelse overalt i de således udpegede områder. Den sidste sætning udgik af citat, da Naturstyrelsen den 6. oktober 2011 orienterede kommunerne om, at de havde mulighed for at stille krav i henhold til mbl. 26a angående pesticider. Vi hæfter os selvfølgelig ved lovbemærkningernes sidste citerede sætning: Det er ikke meningen, at der skal ske indgreb over for den eksisterende lovlige gødnings- og pesticidanvendelse overalt i de således udpegede områder. Diskussionen af rækkevidden af Naturstyrelsens brev af 6. oktober 2011 mener vi kan lægges til side med den ny lovgivning, inklusive vejledningen kapitel 7. Pesticidforbuddet er et meget alvorligt vilkår i indsatsplanen. Det vil uanset gødningstildeling mange steder udelukke fortsat rentabel drift, medmindre den øvrige bedrift omlægges til økologisk drift. Det vil ikke være realistisk, hvis det handler om delarealer i større bedrifter.

4 Kvælstof Der er ifølge forslaget til indsatsplan ikke behov for en indsats overfor kvælstof ved Lundby Krat. Ved Kochs Vase er der imidlertid udpeget en sårbar nærzone på 72 ha., hvor landbruget skal pålægges stramme restriktioner, så landbrugsdrift ikke er mulig. Der er for Kochs Vase tale om en reduceret vandtype (D) og der er ikke påvist nitrat. Sulfatindholdet betegnes som lavt og forholdsvist konstant. Der er lerlag af varierende tykkelse og i den østlige del af kildepladszonen er der ikke lerlag over grundvandet. Der er altså ikke tegn på nært forestående problemer med nitrat, hvor boringerne er filtersat. Vi finder, at det må være muligt at undvære eller reducere indsatsen overfor kvælstof betragteligt, både af denne årsag, men også af årsager, som vi har redegjort for i indsigelsen imod Indsatsplan 1435 (se vedlagte bilag). For at beregne behovet for indsats, laver Aalborg Kommune en beregning af den nuværende nitratudvaskning og på den baggrund beregner kommunen, hvor stor en del af oplandet, der skal udlægges med en nitratudvaskning på 25 mg/l for at nå en gennemsnitlig udvaskning på 50 mg/l. Aalborg Kommune overvurderer med de valgte beregningsmetoder nitratudvaskningen betydeligt. Derfor bliver indsatsbehovet overfor landbruget overvurderet, hvilket giver sig udslag i for store sårbare nærzoner og dermed en unødvendig gene og udgift for landbrugsproduktionen. Det vil vi give flere eksempler på kan være tilfældet nedenfor i bilaget i særskilte punkter. Vi har også valgt at medtage punkter, som ikke er direkte relevante for indvindingen ved Kochs Vase, men de er medtaget, da det er forhold i beregningsmetoderne, som bevirker en overvurdering af beskyttelsesniveauet i hele OSD Vi ser frem til at bidrage til en korrigeret retning på indsatsplanlægningen. Med venlig hilsen Agri Nord På foreningens vegne Carl Christian Pedersen Formand ccp@vesternejsig.dk

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Bilag 1 til Agri Nords indsigelse mod indsatsplanlægning tillæg til Indsatsplan 1435 Aalborg Sydøst Nedenstående er betragtninger, som blev fremført i foreningens indsigelse mod Indsatsplan Betragtningerne har stadig relevans. 1. Nitratudvaskning fra skov, natur, by og golfbane Naturområder Fra naturområder synes nitratudvaskningen overvurderet i beregningerne. Det reelle nitratudvaskningsniveau ligger formodentligt omkring 1-3 mg/l - og ikke 50 mg/l eller 25 mg/l, som kommunen anvender Vi kan roligt tage udgangspunkt i, at nitratudvaskningen i naturområder næppe overstiger nitratudvaskningen fra vedvarende græsmarker. Ifølge Aalborg Kommunes egne målte udvaskningstal fra rodzonen ved Drastrup med vedvarende græs opnås efter nogle år en nitratkoncentration tæt på nul. I rapporten 1, der er udgivet af Aalborg Kommune konkluderes: Efter to til tre vækstsæsoner udenfor omdrift var nitratkoncentrationen tæt på nul Og endvidere: Tilsvarende hurtig reduktion i nitratudvaskningen ved overgang til vedvarende græs er fundet i andre danske undersøgelser. Kvantitativt lå nitratudvaskningen i Drastrupprojektet således efter få år på 0-2 kg N/ha/år eller cirka 0-3 mg/l afhængigt af størrelsen af infiltrationen. Aalborg Kommunes rapport fra Drastrup refererer også flere andre danske undersøgelser, der også opnår resultater med meget lav nitratudvaskning for vedvarende græs. 1 Per Gundersen, Ege Friis og Karin Hansen (2001), Nitratudvaskning fra skovrejsning og vedvarende græsarealer Drastrup projektet, Aalborg Kommune og Forskningscentret for Skov & Landskab. 1

18 Naturområderne bør derfor indgå med værdier, der ikke er højere end 1-3 mg/l. Skove Skove indgår tilsyneladende i beregningen af sårbar nærzone med en nitratudvaskning på 25 mg/l. Ifølge en kilde 2 ligger nitratudvaskningen fra etablerede skove nærmere i størrelsesordenen 0-15 mg/l dog højere for småskove og skovkanter. I Drastrup blev nitratudvaskningen fra skov også målt i en undersøgelse med deltagelse af Aalborg Kommune og Forskningscenter for Skov & Landskab 3. Måleperioden kunne have været ønsket længere, men forfatterne konkluderer, at en nitratudvaskning på nogle få kg N/ha/år kan forventes efter skovtilplantning ved dybdepløjning efter nogle år. Med henvisning til andre danske undersøgelser skriver forfatterne, at der generelt for skovrejsning kan forventes, at udvaskningen falder til under 5-10 kg N/ha/år i løbet af 3-5 år, dog med risiko for at nitratudvaskningen på længere sigt stiger til i størrelsesordenen 5-15 kg N/ha/år, når skov bliver ældre end 20 år. En af de grundigste undersøgelser er baseret på 111 punkter og udtagne prøver i kvadratnettet 4. 50% fraktilen ligger her på en nitratudvaskning på 5,3 mg/l. Her indgår imidlertid også skovrejsningsområder, pyntegrønt og selvfølgelig også ekstensive skove så der er variation i tallene. Kigger vi på ekstensive skove er nitratudvaskningen på 3,1 mg/l. Byer Byer er, så vidt vi har forstået, i forslaget til indsatsplan indregnet med en nitratudvaskning på 50 mg nitrat pr. liter. Undersøgelserne omkring nitratudvaskning fra fladekilder i byområder er få, men byområdernes fladekilder består af haver, parker og befæstede arealer. Nogle af de befæstede arealer løber i kloakken og påvirker ikke grundvandet. Parker og haver dyrkes på forskellig vis, men hovedparten er med græsplæne og i havebede findes ofte vegetation med både urter og vedplanter og sjældent helt bar jord. En vurdering kunne være, at udvaskningen ikke adskiller sig væsentligt fra golfbaner eller skove, dvs mg/l. 2 Miljøministeriet, DANVA og FVD (2003): Skovrejsning og grundvand. 3 Per Gundersen, Ege Friis og Karin Hansen (2001), Nitratudvaskning fra skovrejsning og vedvarende græsarealer Drastrup projektet, Aalborg Kommune og Forskningscentret for Skov & Landskab. 4 Ingeborg Callesen, Anna Thormann, Karsten Raulund-Rasmussen, Henrik Stryhn og Hans Spelling Østergaard (1996): Nitrat-koncentrationen i jordvand under danske skove. Dansk Skovbrugs Tudsskrift s

19 I Aalborg Kommunes indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD 17 5 ved Hals er nitratudvaskningen anslået til 5 mg/l for byområder. Dette er tal er på baggrund af få tilgængelige undersøgelser sandsynligvis et bedste gæt. Men altså betragteligt under Aalborg Kommunes bedste gæt på 50 mg/l i forslaget til indsatsplan for OSD Golfbaner Golfbaner er, så vidt vi har forstået, i beregningerne sat til 50 mg nitrat pr. liter i nuværende drift og 25 mg/l i fremtidig drift. Undersøgelser viser, at nitratudvaskningen fra golfbaner reelt er lavere. På golfbanen er der næppe behov for at regulere nitratudvaskningen. Ørnehøj Golfklub ligger indenfor OSD området og har ifølge deres grønne regnskab for 2012 gødet deres greens med 222 kg N/ha, mens de øvrige områder får relativt lidt eller ingen gødning. En undersøgelse fra Danmarks Jordbrugsforskning 6 fra 2003 viser, at den i forsøgsperioden højest målte nitratudvaskning fra greenen, der er det mest gødede areal på en golfbane, var 8,9 mg pr. liter. Dog var nitratudvaskningen resten af perioden nærmere i størrelsesordenen 2-5 mg/l for greenen. I det grønne regnskab oplyser Ørnhøj Golfbane, at de har 1,5 hektar greens. De resterende 80,5 hektar består af rough, semirough, naturområder mv. med meget begrænset gødningstilførsel. Her er nitratudvaskningen uden tvivl lavere. Det betyder, at den gennemsnitlige nitratudvaskning fra golfbanen reelt ligger i niveauet 1-3 mg/l og altså markant lavere end de værdier, der indgår i beregningen af sårbar nærzone i forslaget til indsatsplan. Vi er klar over, at arealet i indvindingsoplandet til Kochs Vase ikke indeholder alle disse arealtyper, men har som nævnt tidligere medtaget dem her, da kommunens beregninger skævvrider indsatsbehovet. Det mener vi bør rettes op i både nuværende og gældende indsatsplaner. 5 Forsyningsvirksomhederne. Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Område med Særlig Drikkevandsinteresse nr. 17 Hals. 6 Uffe Jørgensen (2003): Udvaskning af kvælstof og fosfor fra golf green. Rapport for perioden juni 2003-april Danmarks Jordbrugsforskning, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 3

20 for golfbane og naturområder finder vi det derfor fornuftigt, at Aalborg Kommune genberegner udbredelsen af sårbar nærzone i forhold til nitratindsatsen med et tal på 1-3 mg nitrat pr. l. For skove og byer eventuelt lidt højere, men næppe over 3-10 mg/l 2. Nitratudvaskning fra arealer med dyrkningsdeklarationer De dyrkningsdeklarationer, der forventes indgået i den sårbare nærzone samt de dyrkningsdeklarationer, der er indgået, sætter Aalborg Kommune i beregningen af den sårbare nærzone til 25 mg nitrat pr. liter. Tages udgangspunkt i dyrkningsdeklarationer med vedvarende græs med afgræsning eller slæt og ingen særskilt gødningstilførsel er nitratudvaskningen reelt lavere. Aalborg Kommune overvurderer derfor den sårbare nærzone betydeligt. Nitratudvaskningen afhænger af hvor ofte arealerne omlægges. I eksempler fra indgåede dyrkningsdeklarationer fra Aalborg Kommune kan vi se, at der ikke må omlægges oftere end hvert 5. år. Mange vil sandsynligvis alligevel blot lade jorden ligge med vedvarende græs uden omlægning, da jorden med de stramme deklarationer reelt ikke kan bruges som dyrkningsjord. Det forhold bør indregnes, da det reelt giver en nitratudvaskning som dokumenteret ovenstående i Drastrupprojektet ligger på 1-3 mg nitrat pr. liter. Omlægges græsarealerne stiger nitratudvaskningen lige efter omlægning. I Aalborg Kommunes dyrkningsdeklarationer åbnes der for omlægning maksimalt hvert 5. år. Da der ikke tilføres gødning ud over det der afsættes ved husdyrenes afgræsning og da områderne ikke omlægges oftere end hvert 5. år og da det kun må ske om foråret, ja, så vil nitratudvaskningen også være på et relativt lavt niveau her. Der er ved hurtigt gennemsyn tilsyneladende ikke mange danske undersøgelser af denne driftsform. Baseret på Drastrupforsøgene (fig. 7 i rapporten) kan der forsigtigt anslås en nitratudvaskning som et gennemsnit over en fem årig periode på 3-10 mg/l. Da effekten på grundvandet er meget stor ved omlægning til vedvarende græs udenfor omdrift, anbefaler vi, at det indgår i betydeligt større omfang. Altså en dyrkningsdeklaration på 1-3 mg nitrat pr. liter. Vi gør i øvrigt opmærksom på, at de aftaler om dyrkningsrestriktioner, der allerede er lavet i forbindelse med delindsatsplanen, ikke figurerer med en lav nitratudvaskning på kortene i baggrundsmaterialet til den gældende indsatsplan. Vi vil gerne sikre os, at alle de indgåede 4

21 aftaler indgår med en lav nitratudvaskning i beregningen af sårbar nærzone. Det bør ske efter en undersøgelse af, hvem der reelt lader arealet ligge som vedvarende græs. Vi finder det derfor fornuftigt, at Aalborg Kommune reviderer udbredelsen af sårbar nærzone i forhold til nitratindsatsen med et tal på mellem 1 og 3 mg nitrat pr. l og sekundært 10 mg/l for græs med omlægning hvert 5. år. Det gælder både for eksisterende dyrkningsaftaler og nye aftaler I Aalborg Kommunes dyrkningsdeklarationer er der fastsat et reduceret dyretryk ift. de gældende regler. Vi gør opmærksom på, at græsningstrykket på vedvarende græsarealer næppe har stor betydning for, at nitratudvaskningen kan holdes på et lavt niveau. Så længe græsdækket er intakt. Det vil i mange tilfælde være til gavn for biodiversitet og naturpleje at kunne have et lidt højere græsningstryk end i de nuværende dyrkningsdeklarationer på de tidligere omdriftsjorde for at fjerne kvælstof. Dyrenes tilvækst er med til at fjerne kvælstof, som dermed heller ikke udvaskes. Endelig kan et højere græsningstryk gøre det mere attraktivt for økologisk drift, hvor der er krav om at dyrene er på græs i sommerhalvåret og det er i forvejen en udfordring for økologiske mælkeproducenter at finde arealer med god arrondering og størrelse. Vi gør desuden opmærksom på, at dyrkningsdeklarationerne medfører forøget risiko for at landmænds husdyrproduktion bliver påvirket på grund af etableringen af mulige ammoniakfølsomme naturtyper. Det bør indgå i erstatningsopgørelserne. 3. Krav i øvrigt indsatsområde Indsatsplanen siger, at nitrat i BNBO og øvrigt indvindingsopland, følger husdyrbekendtgørelsens minimumskrav. Den bekendtgørelse omhandler imidlertid ydelse af præmier for husdyr. Vi ser ikke sammenhængen. Hvis der menes husdyrgødningsbekendtgørelsen, så er det unødvendigt at skrive i indsatsplanen den gælder i forvejen alle. Hvis der menes husdyrbrugsloven, så undres vi. Dels skal alle der falder ind under loven overholde den og dels er arealer fremover ikke en del af den godkendelse kommunen skal give. Sætningen om at følge en bekendtgørelses minimumskrav bør forklares, da vi er usikre på, hvad det medfører. 5

22 Vi finder det forkert, hvis der i så stort et nitratfølsomt indvindingsområde som det i OSD 1435, bliver lagt store og omkostningstunge restriktioner på landmænd med en miljøgodkendt husdyrproduktion. Arealet er ikke et indvindingsopland og bliver således ikke brugt til drikkevand i dag. Der er blot reserveret et meget stort areal, som gennem husdyrgodkendelsesloven pålægges restriktioner. Vi opfordrer kraftigt til, at kommunen i et samarbejde med staten arbejder på at reducere arealets størrelse, så der ikke udlægges et større areal med unødige restriktioner end højest nødvendigt og vi ønsker en forklaring af den, hvad sætningen betyder 4. Nitratudvaskning og merudbytter Der er i området flere, der har dokumenterede merudbytter og dermed højere kvælstofkvote. Vi er usikre på om det er indregnet i nitratudvaskningstallene, når det kommer til udbyttet og det øgede kvælstofoptag i afgrøderne og dermed mindre nitratudvaskning. Det påvirker den sårbare nærzone, sådan, at den bliver unødvendigt stor. Vi har kendskab til merudbytter på knap 15 %, hvilket nedsætter nitratudvaskningen omkring 15 mg/l. Den sårbare nærzone ift. nitrat bliver dermed i kommunens beregning større end nødvendigt. Det bør afklares om merudbytter idngår og hvis ikke, så bør der laves en beregning, hvor dette indgår 5. Nitratudvaskning uden hensyn til sædskifterotation På kommunens kort med nitratudvaskning fra markerne fra den gældende indsatsplan synes det højeste udvaskningstal i perioden fra 2007 til 2010 at være valgt til de videre beregninger af sårbar nærzone. Tal fra det ene år er imidlertid ikke et udtryk for, hvad der kan forventes som et gennemsnit. Alle marker i omdrift indgår i en sædskifterotation og dermed er det et gennemsnitstal for sædskiftet, der skal bruges. Ellers overvurderes behovet for indsats overfor nitrat og den sårbare nærzone bliver (igen) større end nødvendigt. Tallet kan beregnes. Som minimum bør det være et gennemsnitstal over 3-5 år der anvendes, hvis Aalborg Kommune ikke har mulighed for at beregne det korrekte sædskiftegennemsnit. 6

23 Vi ønsker desuden at gøre opmærksom på, at alle 3 arealer, hvis de ikke allerede gør det, bør sættes til en meget lav udvaskning, så de ikke indgår i landbrugsarealberegningerne. 6. Nitratudvaskning og plantesædskifte I beregningen af sårbar nærzone er marker med beregnet lav udvaskning - som vi har forstået det erstattet med en udvaskning som minimum et planteavlssædskifte på trods af, at de reelt har en lavere udvaskning. Det synes at være et unødvendigt forsigtighedsprincip, at antage, at alle landbrugsarealer med lav udvaskning pludselig intensiverer driften. Vi mener det er mere reelt at anvende den nitratudvaskning, der er i dag i stedet for et usikkert potentiale for nitratudvaskning 7. Balancemetoden Så vidt vi har forstået det bygger beregningen af nitratudvaskning fra landbrugsarealer på balancemetoden. Den metode er behæftet med voldsom usikkerhed i forhold til nitratudvaskningen og tager eksempelvis ikke hensyn til nitratreduktion i rodzonen. Metoden overvurderer derfor pr. definition udvaskningen. I det hele taget er det vigtigt, at kommunens beregninger gennemføres på et forsvarligt og opdateret grundlag, baseret på nyeste viden samt beregningsmetoder, der er konsensus om. Vi har tidligere fået besked på, at beregningsmetoderne ikke kan ændres. Vi mener, at lovlige indgreb forudsætter nøjagtig og detaljeret viden om forholdene i indvindingsoplandene, så derfor bør det indgå i alle forhandlingsforløb, at forudsætningerne stemmes af, og den sårbare nærzone genberegnes. Mest rigtigt og praktisk synes vi dog det ville være at få rettet fejlene i den generelle model (eller skifte til en anden) og fastsættelse af udvaskningstal allerede nu. Ellers spildes tid og penge Nitratreduktion En af grundene til den meget restriktive tilgang til grundvandsbeskyttelse er ifølge Aalborg Kommune, at der ikke er nogen reduktionskapacitet i jorden overhovedet i OSD1435. Omvendt er der områder, som har nogen beskyttelse i form af lerlag, ligesom der altid i mikromiljøer vil være en reduktion. For Kochs Vase er der lerlag om end de i nogle områder er af varierende tykkelse! 7

24 Vi foreslår, at hullerne i lerlaget findes og at indsatsen begrænses til de områder. Alternativt at der estimeres og indregnes en generel reduktionskapacitet af en mindre størrelse Tabel 1. Retningslinjer for vurdering af nitratsårbarhed fra Geo-vejledning Faldende nitratudvaskning generelt GEUS 8 har konkluderet, at landbrugets kvælstofregulering har haft en statistisk signifikant effekt på grundvandskvaliteten. Kurven for nitratudvaskning er med andre ord knækket. Se figur 1. 7 Birgitte Hansen, Anne Mette Nielsen, Claus Holst Iversen og Verner Søndergaard (2009): Vurdering af grundvandsmagasiners Nitratsårbarhed, GEUS. 8 Birgitte Hansen, Lærke Thorling og Tommy Dalgaard (2014). Effekten af de seneste 30 års nitratindsats for drikkevandskvaliteten. Plantekongres

25 Det yngre grundvand, der bevæger sig ned ad i magasinet har et lavere nitratindhold. Det er derfor vigtigt at have sig for øje, når kravene i indsatsplanen fastlægges, så der ikke sker en overreaktion på baggrund af tidligere tiders forhold. Figur 1. National udvikling i grundvandets nitratindhold (Birgitte Hansen, GEUS). Jordfordeling I den situation, som mange landbrug står i, vil jordfordeling være af yderste vigtighed. Det kræver overskud og god konsolidering at lade dele af ejendommen gå over i ekstensiv eller ingen drift, og med de udsigter der er for udvidelser i OSD-området handler det i høj grad om at bevare de produktionsmuligheder man i forvejen havde, inden grundvandsbeskyttelsen. Der vil derfor være stor efterspørgsel efter erstatningsjord. 9

26 Jordfordeling bør indgå som en af flere mulige metoder stillet til rådighed af vandværk eller Aalborg Kommune Dette er et subsidiært ønske, eftersom vor første prioritet er, at få begrænset ekspropriationerne og restriktionerne mest muligt. Vi ser en risiko for, at der i området bliver en del store usælgelige ejendomme. En landbrugsejendom med eksempelvis 50 ha. dyrkningsdeklaration og et almindeligt stuehus er sandsynligvis svær at omsætte med de værdiansættelser, vi har hørt fra kommunens gennemførelse af delindsatsplanen. Det kan stavnsbinde folk til ejendommen og næppe den drøm folk har hverken som ældre efter at have slidt for at opbygge en bedrift eller for yngre med drømme om ansatte og virksomhed. Har kommunen en plan for, hvordan vi undgår at folk bliver tvangsbundne? Også i fasen fra planens vedtagelse til dens virkeliggørelse er en periode med usikkerhed, i hvilken ejendommene vil være vanskeligt omsættelige. Derfor bør planen følges med en mere klar tidsfølgeplan, så lodsejere kan forudse, hvor lang tid, der skal gå, inden de får vished for indgrebets størrelse og erstatningen herfor. Spildevand Risikovurderinger af spildevandsledninger, overløbsstationer og lignende bør afsluttes inden forhandling om dyrkningsdeklarationer og burde være gennemført inden indsatsplanen vedtages, så der ikke kommer overraskelser, der ændrer nødvendigheden af indsatserne. Flere lodsejere i OSD området har gjort opmærksom på, at der ofte sker betydelige overløb med spildevand. I nogle områder også relativt tæt ved boringer. Ud over, at lodsejerne er trætte af at få deres jord oversvømmet med menneske fækalier, urin og en lang række miljøfremmede stoffer fra husholdningen, så synes det også usikkert i forhold til drikkevandsforsyningen i området. Spildevandet kan indeholde alt fra hormon- og medicinrester, phtalater, enzymer fra rengøring, klorin og en lang række andre stoffer. Vi vil gerne vide, hvad kommunen vil gøre her?... 10

27 Bortfald af deklaration I tilfælde af at baggrunden for en deklaration bortfalder, bør deklarationen blive ophævet og driften falde tilbage til landmanden til gavn for vækst og arbejdspladser. Man kunne forestille sig, at boringer blev lukket eller flyttet og et areal falder udenfor indsatsområdet. Dermed er der ikke længere behov for restriktionen. Vi vil sætte spørgsmålstegn ved lovligheden af den nuværende praksis med permanent erhvervelse af de sårbare nærzoner. Der bør være mulighed for hidtidige ejere for generhvervelse af jorden med fuld dyrkningsret, hvis ændrede forhold - for eksempel at nitratfaren viser sig at kunne håndteres tilfredsstillende medfører, at restriktionerne ophører. Natur og biodiversitet De dyrkningsdeklarationer, der arbejdes med er så restriktive, at der er potentiale for at lave en bedre natur og biodiversitet på flere af arealerne. Vi foreslår derfor, at landmændene tilbydes naturplaner for arealerne og at kommunen tilbyder at anlægge vandhuller, hegning og afgræsning mv. for at bidrage til en højere biodiversitet og et rigere naturindhold. Ekstraudgiften for denne ekstra gevinst vil sandsynligvis være relativt lille. 11

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38 Fra: Henriette Charlotte Nikolajsen Sendt: 9. maj :20 Til: Indsatsplanlægning Emne: Bemærkninger fra Aalborg Portland til tillæg til indsatsplan OSD 1435 Aalborg Sydøst Vedhæftede filer: Bemærkninger fra Aalborg Portland til tillæg til OSD 1435 Aalborg Sydøst.pdf Til Aalborg Kommune Vedr. Oplæg til høringssvar vedr. Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse OSD 1435 Aalborg Sydøst Hermed fremsendes bemærkninger fra Aalborg Portland til ovennævnte indsatsplan. Send gerne en mail, som bekræfter at I har modtaget nærværende . Best Regards/Med venlig hilsen Henriette Charlotte Nikolajsen Manager Environment, Energy and QMS Aalborg Portland A/S, Nordic & Baltic Region Cementir Holding S.p.A. Work: , Cell: Mail: henriette.nikolajsen@aalborgportland.com Rørdalsvej 44, DK-9220 Aalborg, Denmark 1

39 Aalborg Kommune Stigsborg Brygge Nørresundby Att.: indsatsplan-vand@aalborg.dk Vores ref.: HECN Direkte telefon: Direkte Den 9. maj 2017 Bemærkninger til offentlig høring af tillæg til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse OSD 1435 Aalborg Sydøst Aalborg Portland fremsender hermed bemærkninger til høring af tillæg til indsatsplan nr for Aalborg Sydøst. Aalborg Byråd har sendt forslag til tillæg til indsatsplan for område med særlig drikkevandsinteresse nr. 1435, Aalborg Sydøst i offentlig høring. Forslaget omfatter to kildepladser i Lundby Krat. I samme område er der udlagt til areal til Råstofindvinding. Af den Regionale Råstofplan 2012 fremgår, at: Inden for de udlagte graveområder / interesseområder, må der ikke planlægges eller etableres anlæg, der begrænser mulighederne for råstofudnyttelse. Aalborg Portland forventer at påbegynde råstofudgravningen i interesseområdet om år. Af forslag til tillæg til indsatsplan fremgår forventet opstart til om år. Af forslag til indsatsplan fremgår, at der i gravetilladelserne bør stilles krav om grundvandsvenligt drift og efterbehandling af råstofområdet beliggende i indvindingsoplandet. Idet det i nærværende forslag ikke er redegjort for kravene til grundvandsvenlig drift vil Aalborg Portland gerne have præciseret forholdene ved en grundvandsvenlig drift. Dette for at sikre, at der fortsat kan ske råstofindvinding med den tiltænkte grundvandsvenlige drift såvel over som under grundvandsspejlet. Endvidere har Aalborg Portland behov for en rørføring fra graveområdet til Aalborg Portland, Rørdalsvej 44, Aalborg, se angivelse på nedenstående kort. Rørføring skal anvendes i forbindelse med transport af kridt fra graveområdet til produktionsanlægget på Rørdalsvej. Aalborg Portland A/S Rørdalsvej 44 Postboks Aalborg Danmark Telefon CVR-nr cement@aalborgportland.dk

40 Eventuelle spørgsmål kan rettes til undertegnede. Venlig hilsen AALBORG PORTLAND A/S Henriette Charlotte Nikolajsen Manager Environment, Energy and QMS 2/ HECN

41 Aalborg Kommune, att. Grundvand pr. Grundvandskortlægning J.nr. SVANA Ref. PETHE Den 9. maj 2017 Høringssvar til forslag til indsatsplanerne Hals og Tillæg til Aalborg Sydøst. Miljøstyrelsen har den 15. februar modtaget Kommunens forslag til indsatsplaner i høring. Vi har primært gennemgået indsatsplanerne i forhold til de formelle krav til indsatsplaners indhold i vandforsyningsloven og bekendtgørelsen om indsatsplaner nr. 912 af , og Miljøstyrelsen har derfor ikke forholdt sig til indsatsplanernes faglige vurderinger herunder rækkevidden og nødvendigheden af de foreslåede indsatser. Planen har været forelagt Kommunens Grundvandsråd, hvor Miljøstyrelsen var repræsenteret, og vi også der har haft mulighed for at drøfte og kommentere planerne. Miljøstyrelse har ingen formelle bemærkninger til planerne men vi gør opmærksom på, at der er kommet ny bekendtgørelse af vandforsyningsloven, LBK 125 af , ligesom der er kommet/kommer ny lovgivning om husdyrbrug, som kan have betydning for indsatsplanerne. Med venlig hilsen Peter Henneby Civilingeniør pethe@mst.dk Miljøstyrelsen Strandgade København K Tlf CVR EAN (drift) (tilskud) mst@mst.dk

Bemærkninger og indsigelser - tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst

Bemærkninger og indsigelser - tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Bilag 3 Sagsnr./Dok.nr. 2016-056296 / 2016-056296-24 Miljø- og Energiplanlægning Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Læs mere

Agri Nords høringssvar fra den offentlige høring af indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst samt Miljøog Energiforvaltningens bemærkninger hertil

Agri Nords høringssvar fra den offentlige høring af indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst samt Miljøog Energiforvaltningens bemærkninger hertil #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Indtast til Kopi til Indtast Kopi til Fra Birgitte A. Hollænder Sagsnr./Dok.nr. 2016-056296 / 2016-056296-7 Miljø- og Energiplanlægning

Læs mere

Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals

Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals Indsatsplanlægning Kontaktgruppemøde - Hals oktober 2015 Status for indsatsplanlægning Hvad er der sket siden sidst? Byrådet har vedtaget: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, Tylstrup Vandværk Indsatsplan

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst

Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst Punkt 4. Godkendelse af 1. behandling af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst 2016-056296 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til tillæg til indsatsplan for

Læs mere

Høringssvar til udkast til Tillæg til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. OSD Aalborg Sydøst - høring af Grundvandsrådet

Høringssvar til udkast til Tillæg til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. OSD Aalborg Sydøst - høring af Grundvandsrådet AG RI Aalborg den 6. januar 2017 Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiplanlægning Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Att.: Birgitte A. Hollænder Høringssvar til udkast til Tillæg

Læs mere

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup.

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. Punkt 14. Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. 2013-1974. Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der træffes beslutning om pålæg af rådighedsindskrænkninger

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup Punkt 4. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup 2018-062489 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan for OSD 1476,

Læs mere

Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV

Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV ! "#$%&'()*'++),-.( "/#. ! Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 142 Aalborg SV!" # $$ %$# $& 01 2 % 1 1...- %45'.,.6 7() 5 5 (85 / )!% / (!% - 2 '/ / 5 8) 58)5 5 8 (/#

Læs mere

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a.

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a. Indsatsplan for Vandcenter Djurs a.m.b.a. Dolmer Kildeplads Indledning: Ifølge vandforsyningslovens 13 skal kommunalbestyrelsen vedtage en indsatsplan i områder, som i vandplanen er udpeget som indsatsplanområder

Læs mere

Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg

Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg Skanderborg Kommune vil gerne kvitterer for nogle gode og konstruktive møder med landboforeningen i forbindelse med udarbejdelse af planer

Læs mere

Notat. Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen

Notat. Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen Notat Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen Høringssvar til Forslag til indsatsplan for grundvand, Assens med kommentarer. Følgende har indgivet høringssvar:

Læs mere

På vegne af LandboNord fremsendes hermed vores høringssvar på indsatsplanen for grundvandsområdet Hals.

På vegne af LandboNord fremsendes hermed vores høringssvar på indsatsplanen for grundvandsområdet Hals. Fra: Sendt: Til: Cc: Emne: Vedhæftede filer: Allan K. Olesen 8. maj 2017 12:06 Indsatsplanlægning Lars Mellemkjær (lars@mellemkjaer.dk); Niels Vestergaard Salling; Torben Farum; Uffe

Læs mere

Bemærkninger og indsigelser Revision af indsatsplan for OSD 1469, Hals

Bemærkninger og indsigelser Revision af indsatsplan for OSD 1469, Hals #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Bilag 3 Sagsnr./Dok.nr. 2015-054228 / 2015-054228-20 Miljø- og Energiplanlægning Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

Stigsborg Brygge 5, Nr. Sundby Svenstrup d. 7/6-17

Stigsborg Brygge 5, Nr. Sundby Svenstrup d. 7/6-17 Aalborg Kommune Stigsborg Brygge 5, Nr. Sundby Svenstrup d. 7/6-17 Ang. offentlig høring omkring vandboring Flødal i Svenstrup. Min broder, Jens Buus Jensen og jeg er ejer af Runesvinget 25, Svenstrup.

Læs mere

Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsmøde

Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsmøde Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Udvalgsmøde 31-05-2016 STATENS GRUNDVANDSKORTLÆGNING Historik Amtet udpegede områder med særlig drikkevandsinteresse (OSD) i Regionplan 1997 Drikkevandsbetænkningen

Læs mere

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Program 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Indsatsplan for beskyttelse af grundvandet i Slagelse Ved Brian Badike Thomsen,

Læs mere

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 11. Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til revision af indsatsplan

Læs mere

Jane Stampe bød velkommen og mødets deltagere blev præsenteret.

Jane Stampe bød velkommen og mødets deltagere blev præsenteret. #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Møde Grundvandsrådsmøde Miljø- og Energiplanlægning Tid 6. december 2016 kl. 14:30 Sted Mødelokale 160 Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg

Læs mere

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19.

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19. Referat Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Referat

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER INDLEDNING Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se figur 9 side 9) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor nitrat. Området er endvidere udpeget som

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 5. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan

Læs mere

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst

Nr. Afsender Resumé af indkomne kommentar til forslag til Grundvandsbeskyttelsesplan for Sønderborg Øst Opsummering af høringssvar til forslag til Plan for grundvandsbeskyttelse for Sønderborg Øst, med forvaltningens bemærkninger og henvisning til rettelser, som det har medført i den endelige plan Nr. Afsender

Læs mere

Hvidbog til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum. En plan for beskyttelse af drikkevandet. Side 1 af 15

Hvidbog til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum. En plan for beskyttelse af drikkevandet. Side 1 af 15 Hvidbog til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum En plan for beskyttelse af drikkevandet Side 1 af 15 HVIDBOG til Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL INDLEDNING UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL BESKYTTELSE OVERFOR NITRAT OG PESTICIDER Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se bilag 1) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor

Læs mere

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indsatsplan Beder Gennemgang af Forslag Beder Gartnerskole 14. maj 2012 s oplæg Formål og baggrund for indsatsplanen Parter i indsatsplanen Tidsplan for høring v/ Mogens Bjørn Nielsen Geologi og sårbare

Læs mere

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Dagsorden AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 24.01.2018 kl. 14.00 Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse og gennemgang af dagsorden 1 2 Godkendelse

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Rammeplan og forslag til indsatsplan Ry

Bemærkninger til forslag til Rammeplan og forslag til indsatsplan Ry Odder, d. 30. august 2016 Bemærkninger til forslag til Rammeplan og forslag til indsatsplan Ry I de forløbne år har Landboforeningen med stor interesse deltaget i konstruktive møder med Skanderborg Kommunes

Læs mere

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG Afsnitsleder Lise Højmose Kristensen Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne ATV Jord og Grundvand Praktiske

Læs mere

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17. december 2014 Forslag til Indsatsplan til beskyttelse af drikkevand Forslag til Indsatsplan StautrupÅbo er klar til vedtagelse

Læs mere

Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 34, Vodskov (matr. nr. 14c Horsens By, Horsens)

Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 34, Vodskov (matr. nr. 14c Horsens By, Horsens) Punkt 25. Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 34, Vodskov (matr. nr. 14c Horsens By, Horsens) 2016-024061 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der

Læs mere

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Dagsorden AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget Mødet den 24.01.2018 kl. 13.00 Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Referatet har været i 14 dages høring, og er blevet tilrettet med bemærkninger.

Referatet har været i 14 dages høring, og er blevet tilrettet med bemærkninger. #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Møde Grundvandsrådsmøde Miljø- og Energiplanlægning Tid 18. maj 2017 kl. 14 Sted Stigsborg Brygge 5, Nørresundby - Mødelokale 161 Miljø- og

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd By- og Landskabsudvalget Mødet den 24.01.2018 kl. 13.25-13.45 Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse og gennemgang

Læs mere

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området Stoholm Fritids- og Kulturcenter d. 12. august 2014 Kl. 19.00 side 1 Dagsorden: Velkomst Torsten Nielsen, Formand for Klima

Læs mere

Bemærkninger og indsigelser Indsatsplan for OSD 1432, Aalborg Sydvest

Bemærkninger og indsigelser Indsatsplan for OSD 1432, Aalborg Sydvest #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Bilag 3 Sagsnr./Dok.nr. 2015-054206 / 2015-054206-23 Miljø- og Energiplanlægning Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Læs mere

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER

Notat 1 BAGGRUND 2 RÅDIGHEDSINDSKRÆNKNINGER I DE ENKELTE KOMMUNER Notat Aarhus kommune GRUNDVANDSBESKYTTELSE Status for frivillige dyrkningsaftaler og påbud af rådighedsindskrænkninger i danske kommuner og vandforsyninger 29. marts 2016 Projekt nr. 223526 Dokument nr.

Læs mere

Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 25, Vodskov (matr. nr. 13s, 43d og 100 samt del af 13a Horsens By, Horsens

Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 25, Vodskov (matr. nr. 13s, 43d og 100 samt del af 13a Horsens By, Horsens Punkt 13. Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 25, Vodskov (matr. nr. 13s, 43d og 100 samt del af 13a Horsens By, Horsens 2016-024069 By- og Landskabsforvaltningen indstiller,

Læs mere

Indsatsplan for Grundvandsbeskyttelse, Aalborg Sydøst

Indsatsplan for Grundvandsbeskyttelse, Aalborg Sydøst Indsatsplan for Grundvandsbeskyttelse, Aalborg Sydøst Dagsorden - Velkomst - Kommentarer til Rapport - Konsekvenser for landbrugsproduktionen - Alternative og Supplerende muligheder - Erstatning - Forslag

Læs mere

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Koordinationsforum, Haderslev, 3. oktober 2013 Naturstyrelsens BNBO-rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen

Læs mere

Godkendelse af høringssvar til Region Nordjylland om ikke at anbefale det foreslåede råstofområde ved Vester Hassing

Godkendelse af høringssvar til Region Nordjylland om ikke at anbefale det foreslåede råstofområde ved Vester Hassing Punkt 9. Godkendelse af høringssvar til Region Nordjylland om ikke at anbefale det foreslåede råstofområde ved Vester Hassing 2017-054657 By- og Landskabsforvaltningen og Miljø- og Energiforvaltningen

Læs mere

Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme. indvindingsområder. (Nyt kapitel i vejledning om indsatsplaner)

Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme. indvindingsområder. (Nyt kapitel i vejledning om indsatsplaner) Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme indvindingsområder (Nyt kapitel i vejledning om indsatsplaner) Marts 2017 Redaktion: Miljøstyrelsen ISBN: 978-87-7175-523-7 2 Miljøstyrelsen / Emne / Titel

Læs mere

Anbefaling: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD Aalborg Sydøst (2. behandling)

Anbefaling: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD Aalborg Sydøst (2. behandling) Punkt 6. Anbefaling: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD 1435 - Aalborg Sydøst (2. behandling) 2012-50100 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller til byrådet, at udkast til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse.

Når der er udarbejdet konkrete forslag til indsatsplaner vil disse blive forelagt Byrådet til godkendelse. Notat Til: Sagen Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Fra: Notat til sagen: Birgit D. Kristensen Indsatsområde Boulstrup og Boulstrup Vest Administrationspraksis for udarbejdelse af indsatsplaner Byrådet i Odder

Læs mere

Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD Aalborg Sydøst

Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD Aalborg Sydøst Punkt 3. Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD 1435 - Aalborg Sydøst 2012-50100 Miljø- og Energiudvalget indstiller til byrådet, at udkast til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for OSD 1435

Læs mere

Hovedpunkter fremgår af nedenstående tabel. De enkelte høringssvar kan ses i deres fulde udstrækning sidst i dette dokument.

Hovedpunkter fremgår af nedenstående tabel. De enkelte høringssvar kan ses i deres fulde udstrækning sidst i dette dokument. Indsatsplan Orø - Hvidbog Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse har været i offentlig høring i perioden 19. august 2015 til 11. november 2015. Der er indkommet 3 høringssvar i perioden. Der har ikke været

Læs mere

Notat. Emne: Udkast til ændringer ift. forslag til Indsatsplan Beder Til: - Kopi til: - Natur og Miljø. Den 14. november 2012

Notat. Emne: Udkast til ændringer ift. forslag til Indsatsplan Beder Til: - Kopi til: - Natur og Miljø. Den 14. november 2012 Notat Emne: Udkast til ændringer ift. forslag til Indsatsplan Beder Til: - Kopi til: - Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 14. november 2012 Bilag 2 til Indstilling vedr. endelig vedtagelse

Læs mere

Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider. Funktionsleder Martin Skriver

Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider. Funktionsleder Martin Skriver Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider Funktionsleder Martin Skriver Eksisterende håndtag i MBL 21 b. Anvendelse af pesticider, dyrkning og gødskning til erhvervsmæssige og

Læs mere

Ny bekendtgørelse om indsatsplanlægning. og status for vejledning om indsatsplaner

Ny bekendtgørelse om indsatsplanlægning. og status for vejledning om indsatsplaner Ny bekendtgørelse om indsatsplanlægning og status for vejledning om indsatsplaner EnviNa - Temadag om indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, Middelfart 8. februar 2017 Helga Ejskjær, Vandforsyning Indsatsbekendtgørelsen

Læs mere

»Grundvandsbeskyttelse

»Grundvandsbeskyttelse »Grundvandsbeskyttelse Eja Lund Viborg Vandråd, 15. november 2016 Specialkonsulent ALECTIA A/S Skanderborgvej 190 \ 8260 Viby J \ Danmark Tlf: +45 88 191 010 \ Mob: +45 22 685 672 E-mail: ejlu@alectia.com

Læs mere

Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme. indvindingsområder. kapitel i vejledning om indsatsplaner) 2015 [UDKAST 18.05.15]

Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme. indvindingsområder. kapitel i vejledning om indsatsplaner) 2015 [UDKAST 18.05.15] Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme indvindingsområder (Nyt kapitel i vejledning om indsatsplaner) 2015 [UDKAST 18.05.15] s Titel: Indsatsområder inden for Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme

Læs mere

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 2 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

2 Godkendelse af referat fra møde den 19. september 2011 Referatet godkendtes uden bemærkninger.

2 Godkendelse af referat fra møde den 19. september 2011 Referatet godkendtes uden bemærkninger. Referat Dato: 19-07-2012 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2012-201182 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Referat

Læs mere

Hvidbog Resume og vurdering af bemærkninger til indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV

Hvidbog Resume og vurdering af bemærkninger til indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV Hvidbog Resume og vurdering af bemærkninger til indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV Side 1 af 6 HVIDBOG Til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV Udgiver: Center Natur og Miljø, Hobrovej

Læs mere

Afgørelse om ikke at gennemføre miljøvurdering af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst

Afgørelse om ikke at gennemføre miljøvurdering af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst #BREVFLET# Click here to enter text Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Annoncering på Aalborg Kommunes hjemmeside 08-02-2017 Afgørelse om ikke at gennemføre miljøvurdering

Læs mere

Ved høringsfristen udløb den 27. oktober 2017, var der indkommet seks skriftlige høringssvar med bemærkninger.

Ved høringsfristen udløb den 27. oktober 2017, var der indkommet seks skriftlige høringssvar med bemærkninger. Solrød Kommune Teknik og Miljø Team Natur og Miljø Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse SOLRØD Dato: 30.10. 2017 HØRINGSNOTAT Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse SOLRØD, har været sendt i høring i 12

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 24.01.2018 kl. 13.25-13.45 Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Godkendelse

Læs mere

Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune Sønderborg Kommune post@sonderborg.dk hzyr@sonderborg.dk Ribe vand J.nr. NST-463-00554 Ref. Jedbe/jarei Den 10. maj 2012 Udpegning af nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) og indsatsområder mht. nitrat

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 24.01.2018 kl. 12.45-13.25 Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Drøftelse

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune

Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune Grundvandsbeskyttelse og målretning - hvordan arbejder Odense Kommune? Geolog Hans Peter Birk Hansen Odense Kommune DISPOSITION Lovstof Målretning Case fra Odense Kommune Konklusion LOVSTOF Bekendtgørelse

Læs mere

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Asferg Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på vandværket...

Læs mere

Orienteringsmøde om dyrkningsdeklarationer i Aalborg Sydøst

Orienteringsmøde om dyrkningsdeklarationer i Aalborg Sydøst Aalborg, den 26. april 2006 LHK Referat Emne Orienteringsmøde om dyrkningsdeklarationer i Aalborg Sydøst Tid Onsdag den 22. marts 2006 kl. 19.30 Sted Deltagere Hobro-Aalborg Landboforening, Skalborggård

Læs mere

Indsatsplaner i Kolding Kommune fokus på kvælstoftrinmodellen

Indsatsplaner i Kolding Kommune fokus på kvælstoftrinmodellen Indsatsplaner i Kolding Kommune fokus på kvælstoftrinmodellen Indsatsplaner i Kolding Kommune 8 indsatsplaner - vedtaget Follerup Kongsted Vonsild og Agtrup (2012) Trudsbro Viuf-Bramdrupdam Christiansfeld

Læs mere

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune Velkommen til møde om indsatsplaner Dagsorden Velkomst Indsatsplanområder i Hvorfor og hvad er en indsatsplan? Kort om områdeudpegninger Indsatser Nitrat, pesticider, m. flere Hvad betyder det så for dig

Læs mere

Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune

Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune Dato 27.01.2012 Dok.nr. 1064969 Sagsnr. 134497 Ref. AGSC Høringssvar til Region Syddanmark angående råstofområder i Varde Kommune Varde Kommune har modtaget Region Syddanmarks Forslag til råstofplan 2012.

Læs mere

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted Bilag 1 ligger sydvest for Hedensted. Figur 1: TREFOR Vands kildeplads ved Hedensted. Billedet til venstre viser boring 116.1419, til højre ses boring 116.1528 i baggrunden. Kildepladsen har en indvindingstilladelse

Læs mere

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 20. september 2016 Udarbejdet af: Strategiteamet Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Indledning

Læs mere

3.1 Målsætning for grundvandsbeskyttelse

3.1 Målsætning for grundvandsbeskyttelse 3.1 Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes miljømål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet grundvand. For at opfylde dette, er Kommunens målsætning

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN

BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN ATV- Jord og Grundvand DGI byen, København Carl Åge Pedersen, Planter og Miljø Chefkonsulent BNBO OG LANDBRUGSDRIFTEN 1. november 2016 EMNER, JEG VIL KOMME IND PÅ: Størrelsen af BNBO erne. Mulige indsatser

Læs mere

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse. Møde den 18. juni 2014

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse. Møde den 18. juni 2014 Erfaringer med grundvandsbeskyttelse Møde den 18. juni 2014 2 Hvad er målet? Hvad er målet med Statens kortlægning? Hvad er målet med kommunernes indsatsplaner? Hvad er Vandværkerne skal gøre? Beskyttelse

Læs mere

Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet

Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet Punkt 5. Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet 2011-18795 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender, at den nuværende strategi

Læs mere

Landbrugspakken hvad koster den vandforbrugerne?

Landbrugspakken hvad koster den vandforbrugerne? Landbrugspakken hvad koster den vandforbrugerne? Christian Thirup, ekspertisechef, NIRAS Workshop 3 - Grundvandsbeskyttelse ATV Vintermøde - 7. MARTS 2018 Link til rapport: http://mst.dk/media/133303/landbrugspakkenomkostninger-for-vandforbrugere-ogkommuner.pdf

Læs mere

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af NOTAT Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af drikkevandsressourcer mv. Hermed fremsender KL s sekretariat høringssvar. Der tages forbehold for en politisk behandling

Læs mere

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Udbyneder Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på

Læs mere

Godkendelse af overdragelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner

Godkendelse af overdragelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner Punkt 5. Godkendelse af overdragelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner 2016-010011 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender, at Miljø- og Energiudvalgets indstillinger

Læs mere

Viborg Nord. Dagsorden. Offentligt møde. D. 5. august 2014

Viborg Nord. Dagsorden. Offentligt møde. D. 5. august 2014 Offentligt møde D. 5. august 2014 Dagsorden Velkomst Indsatsplaner Indsatsplan Landbrugets syn Vandværkets syn - Pause - Debat Afslutning Offentligt møde Indsatsplan d. 5. august 2014 side 1 Dagsorden:

Læs mere

Kontornotits. Emne: Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse indsatser

Kontornotits. Emne: Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse indsatser Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 21. marts 2016 Sagsnr. 14/3594 Løbenr. 51400-16 Sagsbehandler Ole Stokholm Lauridsen Direkte telefon 79 79 74 60 E-mail olla@kolding.dk Emne: Indsatsplaner

Læs mere

Vedr. forslag til indsatsplan for Odense Vest

Vedr. forslag til indsatsplan for Odense Vest Odense Kommune Miljø- og Teknikudvalget Vissenbjerg, den 22.04.2014. Vedr. forslag til indsatsplan for Odense Vest Hvor var det dejligt og betryggende at læse Redegørelse for Odense Vest udarbejdet af

Læs mere

Bemærkninger til Forslag til Indsatsplan Aabybro Nr Dato Fra Bemærkning Kommentarer Ændringer i Indsatsplanen

Bemærkninger til Forslag til Indsatsplan Aabybro Nr Dato Fra Bemærkning Kommentarer Ændringer i Indsatsplanen Bemærkninger til Forslag til Indsatsplan 1472 - Aabybro Nr Dato Fra Bemærkning Kommentarer Ændringer i Indsatsplanen. 1 28.09.2015 NaturErhvervstyrelsen Ingen bemærkninger Ingen ændring 2 29.09.2015 Aabybro

Læs mere

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning EnviNa - Temadag om indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, Middelfart 8. februar 2017 Helga Ejskjær, Vandforsyning 1. Baggrund

Læs mere

Bilag 1. Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Bilag 1. Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 1 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

Indstilling. Endelig vedtagelse af Indsatsplan Beder. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune

Indstilling. Endelig vedtagelse af Indsatsplan Beder. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 14. december 2012 Aarhus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø 1. Resume Valdemarsgade 18 8000 Aarhus C Indsatsplan Beder skal sikre, at

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

Indsatsplanen set i et juridisk lys

Indsatsplanen set i et juridisk lys Indsatsplanen set i et juridisk lys Regelgrundlaget Den konkrete sagsbehandling Kursus om indsatsplanlægning til beskyttelse af drikkevandet den 20. august 2014 v/sten W. Laursen Områdeudpegning (VFL 11

Læs mere

Forsyningernes forventninger til indsatsplaner

Forsyningernes forventninger til indsatsplaner Forsyningernes forventninger til indsatsplaner Natur og Miljø 2017 Christian Ammitsøe Disposition 1.Indsatsplaner i Odense Kommune Odense Vest 2.Finansiering 3.Konkrete formuleringer Nitrat Pesticider

Læs mere

Niels Peter Arildskov, COWI

Niels Peter Arildskov, COWI Indsatsplanlægning i Brønderslev Kommune Opdaterede udkast til indsatsplaner for Brønderslev Kommune Niels Peter Arildskov, COWI 1 Lovgrundlag og indsatser Lovgrundlaget for indsatsplanlægningen For de

Læs mere

Høringsnotat. Vedrørende

Høringsnotat. Vedrørende Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 1 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00024 Den 24. oktober 2013 Høringsnotat Vedrørende Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om vurdering

Læs mere

VandCenter Syds indsats overfor pesticider

VandCenter Syds indsats overfor pesticider VandCenter Syds indsats overfor pesticider ENVINA-temadage for indsatsplanlæggere den 8. og 9. oktober 2014 Troels Kærgaard Bjerre VandCenter Syd A/S Disposition VandCenter Syd kort fortalt (inkl. historisk

Læs mere

Effekten af de seneste 30 års nitratindsats for drikkevandskvaliteten

Effekten af de seneste 30 års nitratindsats for drikkevandskvaliteten Effekten af de seneste 30 års nitratindsats for drikkevandskvaliteten Birgitte Hansen, seniorforsker, GEUS, bgh@geus.dk Lærke Thorling & Tommy Dalgaard De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark

Læs mere

Rammeplan for Indsatsplanlægning

Rammeplan for Indsatsplanlægning Rammeplan for Indsatsplanlægning Indholdsfortegnelse Rammeplan 3 Målsætninger og indsatser 4 Overordnede indsatser 5 Retningslinjer 9 Om indsatsplaner 10 Opbygning 11 Udarbejdelse 12 Statens kortlægning

Læs mere

Viden vækst balance. Rent grundvand med godt landmandskab. Hvornår er der behov for særlige indsatser?

Viden vækst balance. Rent grundvand med godt landmandskab. Hvornår er der behov for særlige indsatser? Viden vækst balance Rent grundvand med godt landmandskab Hvornår er der behov for særlige indsatser? Grundvandsbeskyttelse der virker Vores landbrugsarealer producerer både rigeligt og rent grundvand Godt

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til Region Nordjyllands fornyede offentlige høring af Råstofplan Hvorupområdet

Aalborg Kommunes høringssvar til Region Nordjyllands fornyede offentlige høring af Råstofplan Hvorupområdet #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune, Direktøren Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst raastoffer@rn.dk 13-12-2016

Læs mere

Tillæg til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse

Tillæg til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse UDKAST Tillæg til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse OSD 1435 - Aalborg Sydøst Miljø- og Energiforvaltningen Indholdsfortegnelse Forside 4 Forord 5 Planens opbygning 6 Lovgrundlag 7 Kortlægning, zonering

Læs mere

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Notat Til: Kommunerne Vandsektor, Byer og Klimatilpasning J.nr. NST-467-00052 Ref.: maskr Den 12. december 2011 Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Dette vejledende notat har til hensigt

Læs mere

Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse

Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Heden Aslundve j Øs te rh a ss in lun As er g t Øs Ve j in Sk db am Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Vester Hassing Vandværk, Øster Hassing Vej Juni 2013 ej gv jer Bro d d Udgiver: Aalborg Kommune,

Læs mere

Byudvikling i OSD det muliges kunst

Byudvikling i OSD det muliges kunst Dansk Vand Konference 2016 Byudvikling i OSD det muliges kunst Gunnar Larsen, geolog 01/11/2016 Råstofårsmøde 2015 1 Statslige udmeldinger Ny bekendtgørelse Statslige interesser i kommuneplanlægningen

Læs mere

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014

Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Velkommen til møde i den tekniske arbejdsgruppe for beskyttelse af grundvand Kortlægningsområde Odense Syd 6 november 2014 Dagsorden til teknisk arbejdsgruppe Velkomst og præsentation 1. Orientering om:

Læs mere

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17.11.2015 påbud mod anvendelse af pesticider For at følge op på Indsatsplan Beder foreslås der gennemført åstedsforretninger og høringsprocesser

Læs mere