KARRIEREVEJE FOR PÆDAGOGER. Tre eksempler på strategisk anvendelse af pædagogiske kompetencer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KARRIEREVEJE FOR PÆDAGOGER. Tre eksempler på strategisk anvendelse af pædagogiske kompetencer"

Transkript

1 1 Et partsprojekt mellem KL og BUPL om strategisk arbejde med kompetenceudvikling KARRIEREVEJE FOR PÆDAGOGER Tre eksempler på strategisk anvendelse af pædagogiske kompetencer

2 2 INDLEDNING Projektet Karriereveje for pædagoger er et partssamarbejde mellem BUPL og KL. Formålet er at beskrive og synliggøre nogle af de karrieremuligheder og veje, der er for pædagoger. I løbet af de kommende år forlader en stor gruppe pædagoger arbejdsmarkedet, for at gå på pension, og der bliver færre hænder til at overtage arbejdet. Derfor bliver vi nødt til at fokusere på, hvordan vi fastholder og rekrutterer pædagoger i professionen, blandt andet ved at synliggøre de attraktive karrieremuligheder som professionen rummer. Hidtil har der primært været fokus på ledervejen som karrieremulighed for pædagoger (vertikal karriereudvikling), men med færre ledere på daginstitutionsområdet, blandt andet som resultat af introduktionen af nye ledelsesformer,,er der behov for at sætte fokus på andre og nye karrieremuligheder for pædagoger (horisontal karriereudvikling). Det skaber de nye ledelses- og organisationsformer samt øgede krav til den pædagogiske kvalitet også mulighed for. I denne pjece har vi valgt at pege på det strategiske arbejde med kompetenceudvikling med udgangspunkt i tre, ikke ledelsesbaserede, karriereveje eller specialiseringer inden for det pædagogiske område - pædagoger i skolen, temabaserede institutioner og inklusion af børn med særlige behov. Målet med pjecen er at give pædagoger, pædagogiske ledere, kommunale forvaltninger og studerende nogle eksempler på den vifte af muligheder der er for at bringe pædagogiske kompetencer i anvendelse og få et bredere perspektiv på mulige karriereveje for pædagoger. Men vi vil også give nogle bud på, hvilke organisatoriske og ledelsesmæssige indsatser der eksempelvis skal til, for at kommunerne og institutionerne kan udnytte disse muligheder. Projektet er gennemført ved at lave fokusgruppeinterview med pædagoger og ledere i seks kommuner, der har valgt at fokusere på enten pædagoger i skolen, temabaserede institutioner eller inklusion af børn med særlige behov. Pointerne fra interviewene har vi samlet i denne pjece.

3 3 PÆDAGOGER I SKOLEN Det er spændende at være pædagog i en folkeskole. Jeg kan godt lide at arbejde med, hvordan man får børn til at lykkes i skolen. Anne-Mette Når børn skal starte i skole, har de nogle vidt forskellige forudsætninger. Derfor vælger nogle kommuner, at læring i skolestarten tager udgangspunkt i det enkelte barns muligheder, så barnet får den bedst mulige start på sin skolegang. Dette perspektiv på børnene betyder, at pædagoger og lærere, med hver deres professionelle tilgang, skal arbejde sammen og være med til at sikre, at børnene føler sig trygge og har optimale vilkår for læring og udvikling. Samarbejdet fungerer udfra en afklaring af, hvordan de to faggrupper, hver især med deres faglighed, bedst bidrager til at løse opgaven. Med bevidstheden om, at nogle børn lærer bedst ved at lytte, mens andre har behov for at kunne eksperimentere eller bruge kroppen, besluttede Mariagerfjord Kommune i 2007, at der skal være et forpligtende og ligeværdigt samarbejde mellem lærere og pædagoger på alle kommunens folkeskoler. Skolerne kan dog selv bestemme, hvordan de indretter sig. Pædagogernes timer tilrettelægges i samarbejde med lærerne og med udgangspunkt i, hvor lærerne mener, der er behov for pædagogernes kompetencer. Pædagogerne indgår i mange forskellige funktioner, som eksempelvis støttepædagogiske opgaver, observationer, undervisning af små hold elever med specifikke vanskeligheder, deltagelse i forældresamtaler, m.m.

4 4 CASES Anne-Mette Anne-Mette Flou Blomstrand arbejder som AKT pædagog (adfærd, kontakt og trivsel) i Mariagerfjord Kommune. Hun var egentlig tæt på at blive lærer, men mente, at hun bedst kunne støtte disse børn som pædagog. Derfor var arbejdet som pædagog i skolen en naturlig vej for hende. Det er spændende at være pædagog i en folkeskole. Jeg kan godt lide at arbejde med, hvordan man får børn til at lykkes i skolen. Det er interessant at få børn til at føle, der er en plads til dem. siger hun. Samtidigt kan hun godt lide, at der er meget adspredelse i jobbet. Jeg er primært tilknyttet indskolingen. Min opgave for eksempel i SFO er, at jeg skal være en del af overgangen mellem skole og fritid, men jeg har også timer i klasserne og er med til trivselssamtaler, forældresamtaler, osv. Derudover er jeg inde og observere børn i SFO eller skole, samt vejleder pædagogerne, og så har jeg støtteopgaver på nogle børn for eksempel hvis der er en, der er udskolet fra en specialklasse. forklarer hun. Tina Tina Jakobsen arbejder som inklusionspædagog i Middelfart Kommune. Hun arbejder p.t. med en gruppe børn, der skal integreres i 0. klasse. Hun har taget videreuddannelse, som hun bruger til at arbejde med koblingen mellem børnenes sociale liv og deres lyst til at lære. Jeg kan godt lide at samarbejde med kollegaer med andre uddannelser. Det er godt fordi, jeg oplever, at min faglighed bliver højnet, når jeg skal sætte ord på, hvad jeg gør. Jeg laver det samme som de andre, men har et særligt ansvar for, at de her børn bliver integreret, så de bliver en del af klassen. De skal for eksempel have pauser på andre tidspunkter, vejledning m.v. Men jeg arbejder også med de andre børn, for de skal jo samtidig lære at tage hensyn. Som støtte eller inklusionspædagog har Tina et særligt ansvar i forhold til at lave statusrapporter for det enkelte barn, forældrekontakten og at klæde de kommende lærere på med viden om det enkelte barn. Anne-Mette er overbevist om, at hun har fundet den rette hylde som AKT pædagog. Hun vil gerne fortsætte sin udvikling, men det skal være inden for arbejdet med skoledelen. Jeg har nogle kurser fra jeg var børnehaveklasseleder, og nu skal jeg på inklusionsvejleder-uddannelse. Til næste år bliver alle os med specialopgaver samlet et sted, og så skal vi sammen finde ud af, hvem der bedst løser de forskellige opgaver. Jeg kan godt lide at være med til den overordnede diskussion om, hvordan det skal være at være barn på netop vores skole. siger hun.

5 5 DE KOMMUNALE OG LEDELSESMÆSSIGE PRIORITERINGER I Middelfart Kommune er skolens ledelse, som også omfatter SFO-lederen, placeret det samme sted, og SFO-lederen har ansvaret for de pædagoger, der arbejder med skoledelen. Samarbejdet i ledelsesgruppen har stor betydning for, hvordan samarbejdet mellem lærere og pædagoger fungerer. Det skyldes ikke mindst signalværdien i, at samarbejde er betydningsfuldt og vigtigt. Ledelsens opgave er derfor at skabe en samarbejdskultur, hvor pædagoger og læreres forskellige kompetencer anvendes på lige fod, så der fokuseres på den fælles opgave i forhold til barnet. Skoleledelsen gør meget ud af at understøtte en ligeværdighed mellem lærere og pædagoger i opgaveløsningen ved italesættelse og gennem handlinger. Ledelsen henvender sig for eksempel direkte til pædagogerne for at drøfte emner med dem, så kommunikationen ikke udelukkende går gennem lærerne. I Mariagerfjord Kommunes skoler anvendes pædagogerne forskelligt, men alle skolerne skal kende mulighederne for at arbejde med pædagoger. Derfor er der blandt andet blevet udarbejdet et idekatalog, hvor man forsøger at dele erfaringer og viden om emnet på tværs af skolerne. Der er fastsat nogle rammer for, hvor mange pædagogtimer der er til rådighed på hver skole, men selve udformningen er forskellig. Kommunen har med projektet samarbejde mellem lærere og pædagoger i undervisningen skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af undervisningen i indskolingsafdelingerne i kommunen. Det forudsættes, at pædagoger og lærere etablerer et forpligtende samarbejde omkring et højt fagligt og pædagogisk niveau med fokus på fællesskabet og det enkelte barns personlige og sociale udvikling. Det betyder, at den pædagogiske praksis i SFO er bygget op omkring nogle kerneområder, som skal sikre sammenhæng mellem daginstitution, skole og SFO. Selv om både Mariagerfjord og Middelfart prioriterer arbejdet med pædagoger i skolen, har de to kommuner valgt hver deres indgangsvinkel. I Mariagerfjord Kommune er der en overordnet strategi, der sikrer opbakning til projektet hele vejen ned igennem organisationen. I Middelfart Kommune ligger der også en kommunal beslutning bag, men det er i højere grad individuelt, så her er det op til de enkelte ledere at etablere og tage ansvar for den samarbejdende kultur.

6 6 INKLUSION SOM KARRIERE Jeg bruger uddannelsen i min dagligdag, og der er ingen tvivl om, at muligheden for at få modulet har betydet, at jeg har lyst til at blive her og arbejde med inklusion. Rebecca Der sættes i disse år fokus på, at alle børn og unge skal have mulighed for at blive en aktiv del af de små og nære fællesskaber i både skoler og daginstitutioner. Det indebærer blandt andet, at børnene skal lære at kunne forstå og agere i et fællesskab. Derfor har man, i henholdsvis Svendborg og Gentofte Kommune, valgt at sætte gang i en udviklingsproces, hvor man i samarbejde med professionshøjskoler i området fokuserer på at udvikle den pædagogiske faglighed omkring arbejdet med inklusion.

7 7 CASES Rebecca Rebecca Insulander er pædagog i Svendborg Kommune, hvor man har besluttet, at børnene skal blive i deres institution, eventuelt med en ekstra pædagogisk ressource, hvis det er nødvendigt. Et antal pædagoger indenfor hver områdeinstitution arbejder som ressourcepædagoger. Ressourcepædagogerne har blandt andet ansvaret for barnets generelle udvikling, handleplanerne i samarbejde med pædagogerne på stuerne, forældremøder m.v. I Svendborg Kommune prioriteres det samtidigt, at samtlige pædagoger får en inklusionsuddannelse. For Rebecca er det naturligt at arbejde med inklusion. Inklusion handler om alle børnene, så det er vigtigt, at vi alle bliver klædt på til at kunne rumme skævheder og få øje på de fællesskaber, som børnene falder ud af. Det handler imidlertid ikke kun om at kigge på selve barnet, der falder ud, men også på rammerne. Så vi laver nogle rammer, hvor barnet kan være, og det vil jeg gerne være med til, siger hun. Rebecca har taget diplommoduler i social inklusion, og hun mener, at diplommodulet bør være grundlæggende for alle, der arbejder med inklusion. Samtidigt pointerer hun, at det er nødvendigt med pædagoger, der har ansvaret for særlige vinkler på barnets udvikling som for eksempel sprog, motorik m.v. modulet har betydet, at jeg har lyst til at blive her og arbejde med inklusion. Jeg kunne faktisk godt tænke mig endnu mere uddannelse. forklarer hun. Maria Maria Mørk er pædagog med særlige opgaver i Gentofte Kommune, hvor pædagogerne har gennemført moduler fra diplomuddannelsen i inklusion. Samtidig er flere institutioner i gang med en certificering. Der kræves mere af pædagoger i dag. Vi kan alle noget forskelligt, men vi har samme grundholdning i form af diplomuddannelsen, og det betyder meget. Det er fedt, at man kan trække på nogen med forskellige spidskompetencer og få hjælp. siger hun. Hun har, som pædagog med særlige opgaver, ansvaret for alt det skriftlige materiale, der skal udarbejdes om det enkelte barn, herunder handleplaner, ressourceplaner osv. Det handler blandt andet om at se på barnets ressourcer i stedet for at fokusere på, hvad det ikke kan. Alle børn er forskellige og kan deltage på forskellige måder, så det handler om at give dem nogle redskaber. Tiltagene handler ikke nødvendigvis om det enkelte barn, for vi skal sørge for, at hele gruppen får en god dag. forklarer hun. Jeg vil gerne gøre en forskel, og det kan jeg ikke, hvis ikke jeg har det faglige med. Det er vigtigt at koble teori og praksis, for man skal kunne sætte ord på sin praksis. Jeg bruger uddannelsen i min dagligdag, og der er ingen tvivl om, at muligheden for at få

8 8 DE KOMMUNALE OG LEDELSESMÆSSIGE PRIORITERINGER Lederne spiller en stor rolle i arbejdet med inklusion. Rebecca Insulander fra Svendborg Kommune er i hvert fald ikke i tvivl om, hvilken aktie hendes leder har i arbejdet. Vi fik ny områdeleder, og det var som at vinde i lotteriet. Det betyder meget, at man har en leder, der er tydelig, for hun skal kunne skabe en faglig profil og klare forventninger. Det skal være en leder, der ser åbninger frem for begrænsninger. siger hun. Pædagogerne fra interviewene om pædagogers karriereveje pointerer da også alle, at den daglige ledelse har stor betydning. De lægger vægt på, at lederne holder sig ajour politisk og fagligt og kan informere om forskellige tiltag. Med andre ord skal lederen skubbe på og skabe synlighed om institutionens arbejde både opad og udad, så det optimale samarbejde omkring barnet sikres. Det er samtidig med til at motivere pædagogerne, at deres arbejde anerkendes ved, at rammerne for deres indsats udvides, og der indgås tværfagligt samarbejde. Dermed bliver det en vigtig ledelsesopgave at sikre, at samarbejdet forankres strategisk i den øverste ledelse. Lederne peger i den forbindelse på, at det er vigtigt at få fortalt den gode historie om inklusionsarbejdet, så der sikres tilstrækkelige rammer og ressourcer til efteruddannelse. Lederne har for eksempel alle været igennem en lederuddannelse, der også er knyttet til kommunens arbejde med inklusion. Det sikrer både, at lederne har en fælles referenceramme i forhold til arbejdet med inklusion, og at der skabes engagement omkring arbejdet. I Svendborg startede udviklingen med projektet Det kan hurtigt blive for sent, som blev finansieret gennem satspuljemidler. Efterfølgende besluttede politikerne, at de ville give penge til at fortsætte projektet i hele kommunen. Det betød, at der var økonomi til efteruddannelse og ekstra timer. I maj 2012 lukkede politikerne det sidste segregerede tilbud og flyttede pengene over i dagtilbuddet. I dag skal alle dagtilbud kunne rumme de børn, der er - eventuelt med en ekstra ressource tilknyttet. Det kan godt være, at der stadig er lidt penge til de børn, der kræver noget andet, men det er jo en anerkendelse af vores arbejde, når man både lukker tilbuddene og flytter ressourcerne. Det tyder på, at de kan se, at vi kan løfte opgaven, siger Fie Lademann, der er leder af en områdeinstitution i Svendborg. I Gentofte har man ligeledes prioriteret arbejdet med inklusion, og her forventer man også, at stort set alle børn med tiden kan blive i et dagtilbud. Der er derfor afsat midler til efteruddannelse på området. Kommunen ønsker på sigt at give alle pædagoger den samme uddannelse, så de alle kommer på samme niveau i forhold til inklusion. Kommunernes institutioner arbejder efter nogle fælles mål og lægger sig teorimæssigt op ad det samme, og institutionerne deler ressourcepædagogerne, hvilket gør det nemmere at vidensdele institutionerne imellem. I et karriereperspektiv gør inklusionsarbejdet, at faget og fagligheden bliver synligt i kommunen. Indtil videre er det dog nogle udvalgte institutioner, der har opgaven med inklusion. Lederne mærker også tydeligt, at inklusionsarbejdet højner fagligheden. Det gavner rekrutteringen, fordi mange pædagoger vægter faglighed og søger de inkluderende institutioner. Det stiller samtidig krav til lederen om at give medarbejderne rum til, at de kan udøve deres faglighed. Det kan blandt andet ske ved at give dem et fagligt ansvar, der motiverer dem til videreudvikling. Det er derfor vigtigt, at lederen understøtter pædagogernes faglige udvikling ved at skabe nogle rammer, hvor det er den pædagogiske praksis, der gennemsyrer institutionerne i arbejdet med inklusion.

9 9 TEMA- INSTITUTIONER Temainstitutionerne gør, at man ved, hvilken vej man skal. Der er fælles fodslag, og fagligheden er høj, når alle vil temaet, Mireya Flere og flere kommuner er begyndt at eksperimentere med at give nogle af deres institutioner en skarpere tematisk profil som for eksempel musik -, natur-, design- eller idrætsinstitution. Tematisering af institutionerne giver på den ene side større gennemsigtighed for forældre, der skal vælge institution, men det er også et redskab, når der skal rekrutteres, planlægges uddannelse og prioriteres i den daglige pædagogiske praksis. En af de institutioner, der er gået ad tema-vejen, er Stærevænget i Københavns Kommune. Den er, i lighed med flere andre københavnske institutioner, blevet omdannet til idrætsinstitution. Den blev certificeret idrætsinstitution i Kolding Kommune har ligeledes taget ideen om temainstitutioner til sig. Her forsøger man at koble tematiseringerne med kommunens øvrige udbud, således at idrætsinstitutioner placeres ved hallen og musikinstitutioner ved musikskolen. Seneste skud på stammen i kommunen er en designinstitution. DesignBørnehuset SanseSlottet i Kolding er en institution, hvor der er fokus på de kreative processer, og derfor er personalet også sammensat efter det. Husets indretning og omgivelserne lægger op til anderledes aktiviteter, og pædagogisk tages der udgangspunkt i det kreative, eksperimenterende og skabende. Det betyder blandt andet, at der arbejdes med processer, hvor de kulturelle udtryksformer prioriteres højt.

10 10 CASES Kim Kim Rock arbejder som pædagog i den integrerede idrætsinstitution Stærevænget i Københavns Kommune, hvor der er 22 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn. Han har bl.a. taget et diplommodul i idræt. Stærevænget var ikke en idrætsinstitution, da Kim startede der som pædagog, så han har været med i hele processen. I institutionen arbejdes der systematisk på at udvikle kompetencerne. Det betyder blandt andet, at der er kurser for nyansatte to gange om året og at alle pædagogerne har fået en uddannelsesdag. Det har været en spændende proces at være med til at starte en temainstitution, og det betyder, at vi er blevet meget skarpere på vores pædagogik. Samtidig har det været med til at udvikle mig fagligt. siger Kim Stærevængets pædagoger har alle fokus på at bruge idræt, leg og bevægelse i deres arbejde som metode til at udvikle det enkelte barn fysisk, psykisk, kognitivt og socialt. Kim er for eksempel blevet ansvarlig for at sikre en fortsat udvikling af idræt i børnehaven, mens hans kollega Christina, som ligeledes har et diplommodul i idræt, har ansvaret for at sikre en fortsat udvikling af idræt i vuggestuen. Det giver mig noget ekstra at være brobygger mellem pædagogerne og ledelsen. Jeg er ansvarlig for, at idrætten kører videre, så vi fortsat er skarpe på vores profil. forklarer han. Han lægger især vægt på, at man som pædagog i Stærevænget får masser af plads og mulighed for at starte aktiviteter op. Kim er glad for at være i Stærevænget og har ikke planer om at skifte job foreløbig. Men hvis han alligevel skal på jobjagt, er han ikke i tvivl om, at han ville vælge en temainstitution igen. Mireya Mireya Ryberg arbejder som pædagog i DesignBørnehuset SanseSlottet i Kolding Kommune, hvor der går 24 vuggestuebørn og 84 børnehavebørn. Hun blev færdiguddannet som pædagog i 2010, og så en dag et jobopslag fra den nye institution DesignBørnehuset SanseSlottet. Jeg synes, det lød spændende, og jeg ville gerne være med til at starte institutionen op. Det tiltalte mig, at jeg kunne være med til at præge implementeringen af værdier som nysgerrighed og kreativitet. Der er mulighed for at eksperimentere, og når der er andre faggrupper end pædagoger, giver det nogle spændende diskussioner. forklarer hun. Mireya har sprog som sit primære ansvarsområde. Det kan sagtens flettes sammen med det overordnede tema om design. Det er jo vigtigt, at vi har de grundlæggende ting med. Det stiller også krav om, at jeg bliver ved med at udvikle mig, så jeg kan noget med sprog. Vi skal ikke alle kunne det samme, så hvis der kommer et kursus med sprog, er det for eksempel mig, der får tilbuddet, og så skal jeg efterfølgende lave et oplæg om det, så hele huset får en fornemmelse af, hvad det er, der rører sig. siger hun. Hun er samtidig teamansvarlig og dermed bindeleddet mellem ledelsen og de øvrige pædagoger i forhold til information. Det giver hende nogle fast definerede arbejdsopgaver, og når der kommer nyansatte, er det hendes ansvar at holde fast i institutionens profil og vise vej. Det er rart med de forskellige ansvarsområder, for så får man medbestemmelse, og så ved man, hvem man kan gå til, hvis der er problemer med et af børnene, forklarer hun. Hvis Mireya på et tidspunkt skal skifte job, vil hun fortrække at arbejde i en anden temainstitution. Temainstitutionerne gør, at man ved, hvilken vej man skal. Der er fælles fodslag, og fagligheden er høj, når alle vil temaet, siger hun.

11 11 11 DE KOMMUNALE OG LEDELSESMÆSSIGE PRIORITERINGER Som i de fleste andre institutioner har lederne i temainstitutionerne en udfordring i forhold til at holde på pædagogerne. Det betyder, at pædagogerne hele tiden skal have mulighed for at udvikle sig både i arbejdet og gennem kompetenceudvikling. Lederne i temainstitutionerne er ikke i tvivl om, at medarbejderne er mere engagerede end andre pædagoger, fordi arbejdet med et tema højner niveauet for den generelle pædagogik. Temaarbejdet giver motivation og et engagement, der afspejler sig i alle andre aspekter af det pædagogiske arbejde. Samtidig oplever lederne, at de har lettere ved at sende deres medarbejdere på kursus. Det skyldes for eksempel, at medarbejderne søger mere målrettet, samtidig med at temaet er med til at gøre dem skarpe på, hvilke mål de har med en uddannelse. Lederne lægger vægt på, at den daglige pædagogiske praksis bevares, så den pædagogiske kernekompetence er kvalificeret. Temainstitutionerne arbejder derfor lige som andre institutioner på grundlag af læreplanerne, og derfor er det almene pædagogiske arbejde, med bund i læreplanerne, også en af de største og højest prioriterede opgaver. Hvis en institution skal have succes som temainstitution, skal temaet gro nedefra, så pædagogernes initiativer skal understøttes. Samtidig er det vigtigt for lederne, at forvaltningerne bliver opmærksomme på deres arbejde og resultater. I Københavns Kommune har man uddannet lederne i forandringsprocesser i forbindelse med omlægningerne af almindelige institutioner til temainstitutioner. Institutionerne har derfor blandt andet mulighed for at gå sammen i et netværk om uddannelse. Den satsning, der i en periode har været på tematisering af institutioner, har dog ikke udløst flere ressourcer. Det betyder, at lederne oplever, at de skal hive ressourcer til profileringen ud af egne budgetter. Kolding Kommune prioriterer fortsat profilering af institutioner, og det er muligt at tage kurser og efteruddannelse, der er målrettet temaet. Der er derfor en pulje i kommunen med kursusmidler særligt rettet mod temainstitutionernes arbejde med tematisering, samtidig med at det er muligt at søge om midler i den fælles pulje. Det betyder blandt andet, at alle ansatte nu har fået en eller anden form for uddannelse.

12 MERE INFORMATION Konsulent Sanne Brønserud Larsen KL på telefon eller på mail: Konsulent Anders W. Christensen BUPL på telefon eller på mail:

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014 Institution: Stærevænget Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen Klynge / netværk: Muffen Klyngeleder / netværkskoordinator:

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Dagtilbud for fremtiden - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Egne noter 2 Indhold Udviklingsplanens 3 spor... 4 Spor 1: Inklusion... 6 Spor 2: Læring og læringsmiljøer... 8 Spor 3: Forældreinddragelse...

Læs mere

Kolding Kommune Børneområdet. Kvalitetsrapport for Daginstitutionen Kernehuset 2013. Leder: Ragnhild Kienle

Kolding Kommune Børneområdet. Kvalitetsrapport for Daginstitutionen Kernehuset 2013. Leder: Ragnhild Kienle Kolding Kommune Børneområdet Kvalitetsrapport for Daginstitutionen Kernehuset 2013 Leder: Ragnhild Kienle Talfakta 2012* 2013 Antal vægtede børn totalt Antal børn i børnehave Antal børn i vuggestue Antal

Læs mere

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner 2 IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE I KOMMUNENS DAGINSTITUTIONER 3 I Danmarks Idrætsforbund (DIF) og i DGI tror vi på, at lysten til et aktivt liv i høj grad

Læs mere

IDRÆTSCERTIFICEREDE Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner

IDRÆTSCERTIFICEREDE Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner IDRÆTSCERTIFICEREDE Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner 1 2 Målgrupper for Idrætscertificeret Børnehave Vuggestue Daginstitution Dagpleje 3 Idrætscertificerede Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/

Læs mere

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: MITA Beslutningstema: Byrådet skal præsenteres for de indholdsmæssige rammer for en sammenhængende

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelser. SFO Buen og Pilen

Mål og indholdsbeskrivelser. SFO Buen og Pilen Mål og indholdsbeskrivelser SFO Buen og Pilen Indhold Forord Overordnede pædagogiske mål Pædagogisk delmål: trivsel. Pædagogisk delmål mere leg og bevægelse i SFO-en. Beskrivelse af samarbejdet med skoledelen

Læs mere

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune 9 Fokus OMRÅDER Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om kvaliteten i dagtilbuddene. Der er fokus på følgende fire indsatsområder: Børns udvikling inden for temaerne

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Forslag til mål og indholdsbeskrivelser i Faxe Kommens skolefritidsordninger

Forslag til mål og indholdsbeskrivelser i Faxe Kommens skolefritidsordninger Folkeskolens overordnede formål er fastsat i 1 i lovbekendtgørelse nr. 593 af den 24. juni 2009. Folkeskolens overordnede formål er, i samarbejde med forældrene, at give eleverne kundskaber og færdigheder,

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Dagplejens Lære- og udviklingsplan

Dagplejens Lære- og udviklingsplan Dagplejens Lære- og udviklingsplan Dagplejen tager hånd om dit barn 2009 2011 1 Lære- og udviklingsplanen Hvert 2. år udarbejdes en lære- og udviklingsplan. Målet er at leve op til de krav der, såvel lovmæssigt

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Helhedsskole på Issø-skolen.

Helhedsskole på Issø-skolen. Helhedsskole på Issø-skolen. Beskrivelsen af Helhedsskole på Issø-skolen tager afsæt i: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser af SFO

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Børnehaven Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anita Godtkjær Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 0 Normerede

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Himmelblå 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehuset Himmelblå Dato for tilsynet: 8. marts 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Dagtilbudsleder

Læs mere

Forårs SFO skal være medvirkende til, at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen.

Forårs SFO skal være medvirkende til, at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen. Evaluering af Forårs SFO I forbindelse med beslutningen om Sammen om de yngste i Børn- og Ungeudvalget d. 11. juni 2013, blev det besluttet, at der pr. 1. marts 2014 etableres obligatorisk forårs SFO på

Læs mere

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune

Tilsyn Balders Hus. For dagtilbudsområdet. Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Tilsyn 2017 For dagtilbudsområdet Børne- og dagtilbudsafdelingen Kerteminde Kommune Balders Hus Tilsynsrapport Daginstitutionens navn: Balders Hus Institutionstype (kommunal / privat): Kommunal Tilsynet

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Indledning Det overordnede grundlag for det pædagogiske arbejde og dermed også for udformningen af årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er service-

Læs mere

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE 0. - 5. ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE 1 KRAGELUNDSKOLEN www.kragelundskolen KRAGELUNDSKOLEN

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Virupskolen søger 2 pædagogiske ledere

Virupskolen søger 2 pædagogiske ledere Virupskolen søger 2 pædagogiske ledere På Virupskolen ændrer vi skolens ledelsesstruktur pr. 1. august 2015. Vi søger derfor 2 pædagogiske ledere til at indgå i vores ledelsesteam. Vi søger en pædagogisk

Læs mere

Udviklingsplan område Slangerup 2013 2015

Udviklingsplan område Slangerup 2013 2015 Udviklingsplan område Slangerup 2013 2015 Område Slangerup omfatter: Børnehuset Troldhøj Børnehuset Kroghøj Børnehuset Strandstræde Specialbørnehaven Stjernen Børnehuset Bakkebo Børnehaven Øparken Børnehuset

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Pædagogfaglighed i fritid og skole

Pædagogfaglighed i fritid og skole Pædagogfaglighed i fritid og skole Et inspirationshæfte til pædagoger, lærere, SFO- og skoleledere Pædagogfaglighed i fritid og skole // 1 Indhold Refleksionsredskab I samarbejdet med dine: Refleksionsredskab...2

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Specialklasserne på Beder Skole

Specialklasserne på Beder Skole Specialklasserne på Beder Skole Det vigtige er ikke det vi er men det vi godt kunne være kan være ikke kan være endnu men kan og skal blive engang være engang Inger Christensen. Det Beder skoles værdigrundlag

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen.

ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen. ENDELIGT FORSLAG TIL BESKRIVELSE AF Helhedsskole på Issø-skolen. Studiegruppen har taget udgangspunkt i følgende: Formål for Skole og Dagtilbud frem mod 2014 Rammebetingelser for arbejdet med mål og indholdsbeskrivelser

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn i Parkbo efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret,

Læs mere

MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE. - mellem skoler, institutioner og klubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE. - mellem skoler, institutioner og klubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MÅL FOR STÆRKT SAMARBEJDE - mellem skoler, institutioner og klubber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Indhold Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber 3 Børn

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Tilsynsrapport Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Institutionens navn og adresse Aldersintegreret inst Markvænget Normeret børnetal

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Forord Med Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede mål - og indholdsbeskrivelser

Læs mere

Børnene søger en eller flere kammerater og navnsætter kammeraten. Alle børn kan lege med andre børn i en gruppe

Børnene søger en eller flere kammerater og navnsætter kammeraten. Alle børn kan lege med andre børn i en gruppe Ressourcer Indsats Indikatorer Effektmål Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi holder samling

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Fra børnehavebarn til skolebarn

Fra børnehavebarn til skolebarn Fra børnehavebarn til skolebarn - Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole Et skriv til dig, der er med til at sende børnehavebørn afsted i skole og dig, der tager imod nye skolebørn

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. Special Fritteren

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. Special Fritteren Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Special Fritteren Indledning Pr. 1. august 2009 trådte Bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbeskrivelse for skole-fritidsordninger i kraft 1. Dette

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder

Ørebroskolen forventninger til en kommende leder Ørebroskolen forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen. Baggrund for tilbagemelding (Se program og bilag for aftenen)

Læs mere

I samarbejde med forældrene er Dagplejens kerneopgave

I samarbejde med forældrene er Dagplejens kerneopgave Dagplejen Næstved Kommune Dagplejens I samarbejde med forældrene er Dagplejens kerneopgave at skabe et lærings- og udviklingsmiljø for 0-2 års børn i hjemlige omgivelser baseret på tryghed, nærvær, anerkendelse

Læs mere

Hvad har vi særligt fokus på i 2012 / 2013

Hvad har vi særligt fokus på i 2012 / 2013 De pædagogiske læreplanstemaer BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIK- LING SOCIALE KOMPETEN- CER SPROG Det generelle arbejde med de pædagogiske læreplaner på institutionsniveau Temaer omkring kroppen, hvordan

Læs mere

PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved Horsens Kommune. Skovvej Gedved

PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved Horsens Kommune. Skovvej Gedved PGU elever Horsens Kommune. Beskrivelse af praktiksted PGU elever Daginstitution Gedved 2015. Horsens Kommune Institutionens navn: (Herunder afdelingens navn) Adresse: Daginstitutionen Gedved Skovvej 13

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE RAMMER FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO I ÅRHUS KOMMUNE UDGIVET AF: Århus Kommune Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling UDGIVET: 1. udgave, september 2010 COPYRIGHT: Århus Kommune Børn

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 09-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Dialogbaseret aftale 3 2 TOPI 4 3 Udviklingsprocesser 5 4 forældresamarbejde 6

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden Tilsynsnotat 2016 Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Læs mere

Evaluering af ungdomsskolens heltidsundervisning. Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut, Odense 31.

Evaluering af ungdomsskolens heltidsundervisning. Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut, Odense 31. Evaluering af ungdomsskolens heltidsundervisning Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut, Odense 31. maj Jeg er selv meget stresset lige nu... Mine forældre er ret gamle,

Læs mere

Skolepolitik for Aabenraa Kommune. Side 1 af 10

Skolepolitik for Aabenraa Kommune. Side 1 af 10 Skolepolitik for Aabenraa Kommune 2009 Side 1 af 10 Skolepolitik i Aabenraa Kommune Indledning Børne- og Undervisningsudvalget gennemførte i perioden november 2007 februar 2008 en række dialogmøder med

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

Videns og færdigheds mål A. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - SFP. Institutionens navn: Bramdrup SFO

Videns og færdigheds mål A. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - SFP. Institutionens navn: Bramdrup SFO Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - SFP Institutionens navn: Bramdrup SFO Vi er en SFO med ca. 160 børn, fordelt fra 0.-3. klasse. Som studerende følger man sin vejleder (som udgangspunkt

Læs mere

Bilag 2 - Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber

Bilag 2 - Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Bilag 2 - Mål for forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber I København ser vi børn og unges trivsel,

Læs mere

Frederikssund Kommune. Matematikstrategi

Frederikssund Kommune. Matematikstrategi Frederikssund Kommune Matematikstrategi 2016-2020 Matematikstrategi Forord Matematik er et redskab til at forstå verden omkring os og en del af børn og unges dannelse. For at kunne tage aktiv del i livet

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere