Redegørelse for udmøntning af rammereduktion i Sundhed og Omsorg i budget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse for udmøntning af rammereduktion i Sundhed og Omsorg i budget"

Transkript

1 Til Byrådet Den 24. september 2012 Redegørelse for udmøntning af rammereduktion i Sundhed og Omsorg i budget Magistratens budgetforslag indebærer, at der skal ske rammereduktioner på 151 mio.kr. i 2013 og frem. Dette med henblik på at opnå balance i kommunens økonomi og sikre en uændret finansiel egenkapital ved udgangen af budgetperioden i forhold til forrige budgetperiode. Rammereduktionen svarer til ca. 1,4 % af de styrbare serviceudgifter. Magistraten har besluttet, at rammereduktionen fordeles efter de rammebelagte styrbare udgiftsområder. Det indebærer, at der på sektor 3.31, Service for ældre og handicappede skal udmøntes en rammereduktion på 33,5 mio.kr. fra 2013 og frem. På sektor 3.37, sundhed sker der en rammereduktion på 1,7 mio.kr. i 2013 og årene herefter. I nedenstående redegøres der for, hvordan Sundhed og Omsorg påtænker at udmønte rammereduktionen. Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Rådhuset Rådhuspladsen Aarhus C Sagsnummer Journalnummer Telefon Fax E-post De konkrete forslag er udarbejdet med inddragelse af Sundhed- og Omsorgsudvalget, HovedMED-udvalget og Det fælles Arbejdsmiljøudvalg, mens Det sociale forbrugerråd, og Ældrerådet er orienteret. Thomas Medom Sundheds- og omsorgsrådmand / Hosea Dutschke Direktør

2 Oversigt over udmøntning af rammereduktion i MSO 2013 niveau. /1.000 kr. Nr. Titel Rammereduktionskrav sektor Øget anvendelse af solceller Frivilligområdet Faglig og ledelsesmæssig udvikling Udbud og konsekvens af serviceomlægning vedrørende handicaptransport 5 Administration Reduktion af puljer til jobrotation og kompetenceudvikling. 7 Revurderet risiko for regeringssanktion Merprovenu på tidligere besparelse på praktisk hjælp Sektor 3.31 i alt Rammereduktionskrav sektor Effektiviseringer på sundhedsområdet Sektor 3.37 i alt Sundhed og Omsorg i alt

3 Spareforslag MSO 1 Øget anvendelse af solceller Øget anvendelse af solceller Nettoændring i driftsudgifter Bygningsmassen i Sundhed og Omsorg er blevet gennemgået med henblik på at vurdere mulighederne for opsættelsen af solceller. Derigennem forventes en nettodriftsbesparelse på ca. 2 mio. kr. i form af elbesparelser. Sundhed og Omsorg har vurderet det realistisk at installere m² solceller på ca. 25 bygninger. Solcellerne kan producere ca. 1,2 mio. Kwh. og med en dagspris på el på 1,6 kr. pr. kwh vil opsættelsen af solceller resultere i en besparelse på op mod 2 mio. kr. Sundhed og Omsorg vil anvende 25 mio. kr. af den decentraliserede opsparing til den nødvendige investering i solceller. Det forudsættes, at investeringen på 25 mio. kr. vil medføre et årligt afkast i energibesparelse på 2 mio. kr. Ud fra en forudsætning om, at renteniveauet svarer til den gennemsnitlige årlige stigning i elpriserne, vil dette svare til et afkast over afskrivningsperioden på 12 pct. Svarende til 0,86 pct. om året.

4 Spareforslag MSO 2 Frivillighedsområdet Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Frivillighedsområdet Ændring af forebyggende hjemmebesøg Nettoændring i driftsudgifter Det foreslås, at udviklingen af styrket borgerinddragelse i Sundhed og Omsorg, via oprettelse af lokalområdebestyrelser, iværksættes inden for lokalområdernes driftsbudgetter. Dermed udmøntes der ikke de ekstra midler til udvikling af opgaven til lokalområderne, som Byrådet tildelte i forbindelse med budget Derved opnås en besparelse på 1 mio. kr. årligt fra Derudover spares der 1 mio.kr. gennem en højere grad af inddragelse af civilsamfundet i løsningen af fremtidens udfordringer. Det skal bl.a. ske gennem udvidelse af området med partnerskaber og nye samarbejdsformer. I Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg er det besluttet at samle ansvaret for gennemførelsen af de forebyggende hjemmebesøg i et klyngesamarbejde under Område Midtbyen. I forbindelse med omlægningen foreslås det, at der i højere grad sker en inddragelse af de frivillige organisationer, så en del af besøgene aflægges af et særligt uddannet seniorkorps. Fokus skiftes ligeledes, så samtalerne får karakter af sundhedssamtaler. De ældre, der tager imod besøget, tilbydes et sundhedstjek på lokalcentret og bliver gjort opmærksomme på de sundhedstilbud, der tilbydes på lokalcentrene som f.eks. mulighed for selvtræning. Det forventes, at der med omlægningen af fokus og inddragelse af de frivillige organisationer, vil kunne opnås en besparelse på 1 mio. kr. årligt fra 2013.

5 Spareforslag MSO 3 Faglig og ledelsesmæssig udvikling Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Reduktion af puljen til faglig kompetenceudvikling i lokalområderne Nettoændring i driftsudgifter For at imødegå udfordringen med stadig mere plejekrævende og komplekse borgere i plejeboligerne såvel som i eget hjem, blev der i forbindelse med reorganiseringen af lokalområderne (Budgetforliget for 2012) afsat en pulje på 4 mio. kr. årligt til styrkelse af den faglige indsats i lokalområderne. Der arbejdes målrettet i lokalområderne med den faglige udvikling. Der vil fortsat skulle være stor fokus på styrkelse af det faglige niveau for at klæde medarbejderne på til at håndtere den stadig stigende kompleksitet, som opleves i plejen. Det vurderes dog, at dette kompetenceløft dels kan ske med færre midler end de afsatte 4 mio. kr., og dels kan medfinansieres af lokalområdernes øvrige midler til kompetenceudvikling. Faglig udvikling indgår derudover i en række øvrige udviklingsinitiativer såsom Grib Hverdagen (rehabilitering), masterplan for sundhedsenhederne (IT-understøttelse af faglige instrukser mv.), handleplan for det nære sundhedsvæsen samt udvikling af forløbsprogrammer med Region Midtjylland.

6 Spareforslag MSO 4 Udbud og konsekvens af serviceomlægning vedrørende handicaptransport Ekstra effekt af serviceharmonisering Drift og opstrammet visitation Nyt udbud vognmænd Nettoændring i driftsudgifter I forbindelse med budgetforligt 2012 blev det vedtaget at harmonisere serviceniveauet for handicapkørslen med andre kommuners. Serviceniveauet i Aarhus Kommune før harmoniseringen var på 200 ture indenfor kommunen ture udenfor kommunen, i alt 304 ture. Det blev besluttet at reducere serviceniveauet til 125 ture, 21 ture over lovens minimumskrav på 104 ture. Dertil blev det besluttet at opstramme visitationen til kørselsformål i overensstemmelse med lovgivningen. Samlet set en vurderet årlig effekt på 3,0 mio. kr. i reduceret forbrug. Effekt af serviceharmonisering Medio 2012 vurderes effekten af serviceharmonisering og opstrammet visitation at medføre en permanent reduktion i omkostningsniveauet på 5 mio. kr., dvs. yderligere 2,0 mio. kr., udover de oprindelige 3,0 mio. kr. Antal ture er i 1. halvår 2012 reduceret med over 20% i forhold til niveauet i samme periode Forventningen var en samlet reduktion på ca. 10%. I vurdering af den årlige permanente ekstra effekt på 2,0 mio. kr. er der til en vis grad taget højde for en stigning i antal ture i budgetperiodens 4 år. Det må antages, at stigningen i egenbetaling, som er en del af serviceharmoniseringen, har sat en midlertidig dæmper på brug af handicapkørslen. I forlængelse heraf forventes en normalisering af niveauet, når brugerne har vænnet sig til den øgede

7 brugerbetaling. Nyt udbud vognmænd Midttrafik har gennemført nyt udbud og indgået nye kontrakter med vognmænd med virkning fra og med maj De nye kontrakter har bevirket, at gennemsnits prisen pr. tur er sænket. De nye kontrakter vurderes at medføre en årligt mindreudgift på yderligere 2,0 mio. kr. Samlet set vurderes det, at allerede gennemførte serviceharmonisering, den igangværende opstramning af visitation til ordningen og nyt udbud medfører en permanent besparelse på 4,0 mio. kr. årligt.

8 Spareforslag MSO 5 Effektivisering af administration Effektivisering af administration Nettoændring i driftsudgifter Byrådets beslutning om en rammereduktion på 1,4 % af de styrbare serviceudgifter udmøntes også på administrationen i Sundhed og Omsorg i 2013 og frem. KL s model for beregning af administrationsandel med udgangspunkt i antal medarbejdere omfattet af overenskomst for akademikere, chefer samt kontor og IT-personale betyder, at en besparelse på 1,4 % af administrationen i Sundhed og Omsorg udgør 2,1 mio. kr. Besparelsen fordeles mellem forvaltning og den lokal administration efter antallet af medarbejdere indenfor administrationen, hvoraf ca. 54 % er placeret under Hovedkonto 6, mens de resterende er placeret under Hovedkonto 5 og 4.

9 Spareforslag MSO 6 Reduktion af puljer til jobrotation og kompetenceudvikling Puljer til jobrotation og kompetenceudvikling Nettoændring i driftsudgifter MSO har igennem flere år oplevet stigende udfordringer bl.a. som følge af flere ældre og hurtigere udskrivning fra sygehusene. I kombination hermed har der også været frygt for, at der ressourcemæssigt ville være et gab mellem efterspørgsel og udbud af arbejdskraft. I lyset heraf har MSO i 2011 udarbejdet en strategi, som bl.a. har til hensigt at imødegå disse udfordringer. MSO s strategi indebærer bl.a. et paradigmeskifte, hvor indsatsen overfor borgerne omlægges fra kompenserende hjælp til rehabilitering. Dette kræver en stor indsats af medarbejderne, der i højere grad end hidtil skal arbejde rehabiliterende og løse opgaverne ved brug af velfærdsteknologi. Personalet skal vænne sig til at holde hænderne på ryggen, og dermed fokusere på det, borgeren kan og støtte dem i også selv at kunne klare de svære situationer. Omlægningen kræver kompetenceudvikling, som der derfor er afsat flere ressourcer til at gennemføre. Med dette forslag reduceres puljen til kompetenceudvikling. Samtidig afsættes færre midler til jobrotation, der udover at indebære kompetenceudvikling for MSO s personale skulle have givet plads til midlertidig ansættelse af ledige.

10 Spareforslag MSO 7 Revurderet risiko for regeringssanktion Revurderet risiko for regeringssanktion Nettoændring i driftsudgifter Reduceret risiko for sanktioner fra regeringen Byrådet har med vedtagelse af en indstilling om Den statslige styring af kommunernes økonomi og Aarhus Kommunes økonomiske styringsprincipper decentraliseret ansvaret for at overholde servicerammen til magistratsafdelingerne. I indstillingen foreslås konkret, at der budgetteres med en vis buffer (ledig servicevækstramme) til uforudsete merudgifter. Som foreslået har Sundhed og Omsorg etableret en buffer for at imødegå uforudsete merudgifter og dermed i sidste ende undgå, at Aarhus Kommune rammes af en sanktion på baggrund af manglende overholdelse af servicevækstrammen. På baggrund af den positive udvikling i kommunernes budgetoverholdelse generelt og Aarhus Kommunes manglende mulighed for at finansiere udgifter op til servicevækstrammen, er risikoen for at blive ramt af en sanktion mindsket væsentligt. Dette gør det muligt at omprioritere midler på 8 mio. kr. Dette skal ses i sammenhæng med, at der af samme grund i budgetforliget er enighed om at øge magistratsafdelingernes mulighed for brug af opsparing.

11 Spareforslag MSO 8 Merprovenu på tidligere besparelse på praktisk hjælp Merprovenu på tidligere besparelse på praktisk hjælp Nettoændring i driftsudgifter Ved vedtagelsen af Budget besluttede byrådet, at praktisk hjælp skulle ydes hver 3. uge mod hidtil hver 2. uge. Dette sker efter en konkret individuel vurdering. Denne beslutning blev på daværende tidspunkt vurderet til at medføre en årlig besparelse på 13,3 mio. kr. Forudsætningen på daværende tidspunkt var en gennemsnitlig implementeringsgrad på 40 %. Dog med en lavere implementeringsgrad i plejeboligerne og en højere implementeringsgrad blandt modtagere af praktisk hjælp i egen bolig. I takt med at revisitationerne er blevet gennemført ud fra en individuel konkret vurdering af den enkelte borgeres behov, har det vist sig, at implementeringsgraderne er højere end oprindeligt antaget i det bagvedliggende beregningsgrundlag. På plejeboligområdet forventes implementeringsgraden at være ca. 60 %. Blandt modtagere i egen bolig forventes implementeringsgraden at være ca. 90 %. Samlet giver byrådets beslutning fra 2011 om, at praktisk hjælp fra 2012 og frem ydes hver 3. uge frem for hver 2. uge således en merbesparelse i størrelsesordenen 9 mio. kr.

12 Spareforslag MSO Sundhedsområdet Effektiviseringer på sundhedsområdet Reduktion i udgifter til færdigbehandlede patienter Færre udgifter til træning ved privat praktiserende fysioterapeuter Nettoændring i driftsudgifter Personaleændringer MSO har i de seneste år gjort en stor indsats for at hjemtage borgerne fra hospitalet, så snart de er færdigbehandlet. Denne indsats har betydet, at udgifterne til færdigbehandlede patienter har været faldende. Endvidere arbejdes der systematisk med at gennemgå regningerne fra hospitalet, da der har været mange fejl i hospitalernes registreringer. Det har vist sig, at hospitalet har opkrævet for patienter, der ikke var færdigbehandlede. Denne problemstilling arbejdes der også med at løse i regi af sundhedsaftalen med Region Midtjylland. Her er det politiske mål, at regningerne for færdigbehandlede skal være korrekte. Denne besparelse vurderes ikke at have negative konsekvenser for borgerne, da det er en følge af en generel udvikling på området. Samlet vurderes det, at man vil kunne reducere udgifterne med 0,7 mio. kr. dvs. budgettet reduceres fra 2,4 mio. kr. til 1,7 mio. kr. Derudover har der været et fald i udgifterne til almindelige ambulant genoptræning efter sundhedsloven ved de privat praktiserende fysioterapeuter. Faldet i udgifterne skyldes, at borgerne ikke har behov for så mange gang genoptræning som tidligere. Der er nemlig stort set det samme antal borgere der henvises til privat praktiserende fysioterapeut. Denne tendens til faldende udgifter forventes at forsætte ind i Der er således ikke tale om ændring i serviceniveauet, men at borgere har behov for færre gange genoptræning. Derfor vurderes det, at man kan reducere udgiften med ca. 1 mio. kr. fra et budget på 6,1 mio. kr. til 5,1 mio. kr.

Budgetudfordringer på genoptræningsområdet

Budgetudfordringer på genoptræningsområdet Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 30. april 2014 Budgetudfordringer på genoptræningsområdet 1. Resume Udgifterne til genoptræning er steget, og der mangler penge til

Læs mere

Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 8. november 2016

Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 8. november 2016 Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 8. november 2016 tillægsbevillinger MSO 2016 1. Resume Forventet årsresultat på det decentraliserede

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Indstilling. Udmøntning af den Sundheds- og velfærdsteknologiske investeringspulje. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Udmøntning af den Sundheds- og velfærdsteknologiske investeringspulje. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 18. oktober 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Sundhed og Omsorg Udmøntning af den Sundheds- og velfærdsteknologiske investeringspulje 1. Resume

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg Høring 1. Resume Byrådet skal efter

Læs mere

Sparemuligheder i MSO Budget 2013-16

Sparemuligheder i MSO Budget 2013-16 Sparemuligheder i MSO Budget 2013-16 I nærværende notat angives sparemuligheder på 5 mio. kr. i MSO udover det der tidligere er fremsendt til byrådet vedr MSO s andel af udmøntningen af rammereduktionen

Læs mere

Indstilling. Ændret organisering af korttidspladser. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 13. september 2006.

Indstilling. Ændret organisering af korttidspladser. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 13. september 2006. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 13. september 2006 Århus Kommune Region Nord Sundhed og Omsorg Ændret organisering af korttidspladser 1. Resume I henhold til Servicelovens

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Center Pleje og Omsorg Indholdsfortegnelse Indledning...3 Udfordringer i 2016...3 Administrative tiltag i 2016...4 Central pulje...4 Visitation...4 Udfører...4

Læs mere

AFDELING Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune. Regnskab 2013

AFDELING Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune. Regnskab 2013 Regnskab 2013 Resultat Decentraliserede områder: RAMME REGNSKAB Resultat mio. kr. 3.31 Pleje og Omsorg 2.331,8 2.344,4-12,6 3.37 Sundhed 139,4 136,6 2,8 Positive tal: Mindreudgifter/Negative tal: Merudgifter

Læs mere

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger 22. august 2018 Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger Indledning Det vedlagte materiale udgør Direktørgruppens forslag til,

Læs mere

Spareforslag MSO Foranstaltninger for ældre og handicappede

Spareforslag MSO Foranstaltninger for ældre og handicappede Spareforslag 2016-2019 MSO - 7 Sektor: Forslagets betegnelse: 3.31 Foranstaltninger for ældre og handicappede 7. Aktiviteter og specialiserede tilbud Økonomiske konsekvenser og personaleændringer 2016-2019

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Spareplaner for sygehusene i 2017

Spareplaner for sygehusene i 2017 3. oktober 2017 Spareplaner for sygehusene i 2017 Regionerne skal finde besparelser for ca. 1,2 mia. kr. på sygehusenes budgetter i 2017. Det kan koste over 1200 stillinger, selvom en del af besparelserne

Læs mere

Aarhus Kommune Budget og regnskab Borgmesterens Afdeling Rådhuset 8000 Aarhus C. Vedrørende Aarhus Kommune budget 2012.

Aarhus Kommune Budget og regnskab Borgmesterens Afdeling Rådhuset 8000 Aarhus C. Vedrørende Aarhus Kommune budget 2012. Aarhus Kommune Budget og regnskab Borgmesterens Afdeling Rådhuset 8000 Aarhus C Den 4. oktober 2011 Ref.: EW Medlems nr.: Sagsnr.: 1109-0071 Vedrørende Aarhus Kommune budget 2012 Aarhus Kommune har den

Læs mere

Indstilling. Budgetudfordringer på sundhedsområdet. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 17. juni 2010.

Indstilling. Budgetudfordringer på sundhedsområdet. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 17. juni 2010. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 17. juni 2010 Århus Kommune Sundhedsstaben Sundhed og Omsorg 1. Resume I forbindelse med forventet regnskab 2009 anførte Sundhed og Omsorg,

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15. maj Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15. maj Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. maj 2007 Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg køber ejendommen Skovvangsvej 97, 8200 Århus N af Magistratsafdelingen for Teknik

Læs mere

Oversigt Budgetforslag B

Oversigt Budgetforslag B Tabel 1. Oversigt over byrådsindstillinger fra Sundhed og Omsorg Budgetforslag B2015 B2016 B2017 B2018 1. Madtilbuddet i plejeboligerne 18,0* 9,0 9,0 9,0 2. Stigende udgifter til botilbud og bostøtte 17,7

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 2. november 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 2. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 2. november 2015 tillægsbevillinger MSO - 2015 1. Resume Forventet årsresultat på det decentraliserede område

Læs mere

Sundhedsudvalget

Sundhedsudvalget Sundhedsudvalget 26-05-2014 Drøftelse af, hvad forslaget til økonomisk politik betyder for s økonomi og service Budget for 2015-2018 Udfordringer og effektiviseringer Udfordringer Pres udefra Genoptræning

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Sektor: Forslagets betegnelse: 5.50 Børn og Unge Forslag til alternative besparelser i Børn og Unge i stedet for forslaget om børnehavestart ved to år og ni måneder Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Læs mere

Indstilling. Forventet årsregnskab på det specialiserede socialområde pr. 2. kvartal Resume. 2. Beslutningspunkter. 3.

Indstilling. Forventet årsregnskab på det specialiserede socialområde pr. 2. kvartal Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 12. september 2011 Aarhus Kommune Økonomi og Personale Sundhed og Omsorg Forventet årsregnskab på det specialiserede socialområde pr. 2. kvartal 2011 1.

Læs mere

Anlæg Om- og nybygning på Marselisborg Centret

Anlæg Om- og nybygning på Marselisborg Centret Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. april 2019 Anlæg Om- og nybygning på Marselisborg Centret 1. Resume Hos Folkesundhed Midt kan borgere i Aarhus Kommune få støtte

Læs mere

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 25. april 2014 Udbud af hjemmeplejen 1. Resumé Regeringen har vedtaget at forenkle reglerne for frit valg i hjemmeplejen. Det foreslås derfor, at de private

Læs mere

Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte

Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 18. juni 2014 Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte 1. Resume Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg (MSO) har oplevet

Læs mere

1. Resume Forventet årsresultat er et underskud på 43,7 mio. kr.

1. Resume Forventet årsresultat er et underskud på 43,7 mio. kr. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 2. november 2015 Forventet regnskab og tillægsbevillinger MSO - 2015 1. Resume Forventet årsresultat er et underskud på 43,7 mio.

Læs mere

10.2 Mindreforbrug på 0,184 mio. kr. vedrører primært færre udgifter til

10.2 Mindreforbrug på 0,184 mio. kr. vedrører primært færre udgifter til Noter til regnskab Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget -10.827 Serviceudgifter -10.040 Overførselsudgifter 218 Den centrale refusionsordning 680 Ældreboliger -1.685

Læs mere

Velfærdsudvalget -300

Velfærdsudvalget -300 Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget -300 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter 0 Finansieret til/fra andre udvalg -

Læs mere

Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Udvalgsnavn: Handicaprådet Mødedato: Torsdag den 28. juni 2012 Sagsnr.: 12/1460 Sagsansvarl ig: Rikke Gaardsted Nielsen

Læs mere

1. Resume Der forventes et regnskab stort set i balance, med en lille merudgift på 0,6 mio. kr. i forhold til varigt budget.

1. Resume Der forventes et regnskab stort set i balance, med en lille merudgift på 0,6 mio. kr. i forhold til varigt budget. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistraten for Sundhed og Omsorg Dato 3. november 2017 1. Resume Der forventes et regnskab stort set i balance, med en lille merudgift på 0,6 mio. kr.

Læs mere

Der er i budgetforliget 2014 afsat 1,0 mio. kr. årligt i 3 år til sundhedsområdet.

Der er i budgetforliget 2014 afsat 1,0 mio. kr. årligt i 3 år til sundhedsområdet. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 21. oktober 2015 Det nye Vikærgården 1. Resume Det nye Vikærgården omfatter en samling af akut- og rehabiliteringsfunktionerne samt

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Forslag til besparelser indenfor Borgerservice Indhold

Forslag til besparelser indenfor Borgerservice Indhold Forslag til besparelser indenfor Borgerservice Indhold Forslag 1 Ansættelse af borgere på ledighedsydelse... 2 Forslag 2 Intensiveret indsats for sygedagpengemodtagere... 5 Forslag 3 Intensiveret indsats

Læs mere

Bilag 4. Århus Kommune. Høringsnotat

Bilag 4. Århus Kommune. Høringsnotat Bilag 4 Kommentarer til de modtagne høringssvar Der er modtaget 56 høringssvar til indstillingen Styrket økonomistyring på socialområdet fra Region Midtjylland, en række kommunale råd, interesseorganisationer

Læs mere

Sundhedscenter Viborg Budgetkonference 2013

Sundhedscenter Viborg Budgetkonference 2013 Sundhedscenter Viborg Budgetkonference 2013 Sundhedscenter hvorfor et sundhedscenter? En indgang til sundhed i kommunen Flere specialiserede opgaver i kommunen Øget fokus på sundhedsfremme i stedet for

Læs mere

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen)

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 13. Maj 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Sundhedsaftaler Sundhedsloven 205 Alle kommuner og regioner skal indgå

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen Handleplan 2019, Sundheds- og Ældreafdelingen, marts 2019 Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 12. marts 2019 på baggrund af budgetopfølgning, at synliggøre økonomien på udvalgets områder.

Læs mere

20 Servicecenter / Overførselsudgifter Egentlige tillægsbevillinger

20 Servicecenter / Overførselsudgifter Egentlige tillægsbevillinger Budgetopfølgning pr. 31. marts 2017 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget - 4.000 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter - 2.500 Finansieret til/fra andre udvalg

Læs mere

Velfærdsudvalget -400

Velfærdsudvalget -400 Budgetopfølgning pr. 31. marts Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget -400 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter -50 Finansieret til/fra andre udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

2. Beslutningspunkter At 1) Værdighedsmidlerne udmøntes som beskrevet

2. Beslutningspunkter At 1) Værdighedsmidlerne udmøntes som beskrevet Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 1. marts 2016 Udmøntning af værdighedsmilliard 1. Resume Til at understøtte arbejdet med værdighed i ældreplejen er der

Læs mere

Beredskabsforslag. Budget 2016-19

Beredskabsforslag. Budget 2016-19 Ændring fra specialiseret til ambulant genoptræning Ændringer i driftsbudgettet 425 425 425 425 Siden 2009 har Sundhedscenter Skive overtaget et stigende antal genoptræningsopgaver fra Regionshospitalet.

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Byrådsservice. Aarhus Kommune. Den 17. august Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Konservatives byrådsgruppe.

Byrådsservice. Aarhus Kommune. Den 17. august Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Konservatives byrådsgruppe. Byrådsservice Den 17. august 2012 Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Konservatives byrådsgruppe. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg

Læs mere

0.20 Budgetreserver. Hovedkonti på driftsreserven. Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: - 1 -

0.20 Budgetreserver. Hovedkonti på driftsreserven. Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: - 1 - Hovedkonti på driftsreserven Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: Overførsel - øvrige Overførsel - lovændringer Service - øvrige Service - lovændringer Løn og pension Finansiering Udenfor

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune

Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune Udtalelse Forslag 91. Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om Mere konkurrenceudsættelse i Aarhus Kommune Resume af beslutningsforslaget: Aarhus Kommune har konkurrenceudsat

Læs mere

Budgetproblemerne/udfordringerne er i de tidligere budgetsager opdelt således: Forventede

Budgetproblemerne/udfordringerne er i de tidligere budgetsager opdelt således: Forventede Bilag Budget 2018-21, materiale til budgetseminar - Politikområde Sundhed På anden behandling af Sundheds- og Psykiatriudvalgets budget for 2018-21 den 12.06.17, udbad udvalget sig materiale til budgetseminaret

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 Kommissorium for Fremtidens sundhed og omsorg Økonomisk råderum på henholdsvis 10, 20 og 30 mio. kr. på hvert område i

Læs mere

MÅL OG ØKONOMI 2016 2019 12. Forebyggelse, sundhed og genoptræning

MÅL OG ØKONOMI 2016 2019 12. Forebyggelse, sundhed og genoptræning Politikområde 12 omfatter hovedsagligt de sundhedsopgaver, som er overført til kommunerne med struktur- og opgavereformen i 2007. Det drejer sig om den aktivitetsbestemte medfinansiering af de offentlige

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift Udvidelsesforslag Udvalg: Bevilling: Center: Social- og Sundhedsudvalget 33 Sundhed Center for Sundhed Emne: Genoptræningen Forslag nr. 1.000 kr. 2017-priser 2018 2019 2020 2021 Nuværende budget 13.426

Læs mere

Velfærdsudvalget 0. Egentlige tillægsbevillinger 0 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0

Velfærdsudvalget 0. Egentlige tillægsbevillinger 0 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget 0 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter 0 Finansieret til/fra andre udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2017

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. september 2017 for 2017 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet. I forhold til budget 2017 viser

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Forventet regnskab & TB. November 2016

Forventet regnskab & TB. November 2016 Forventet regnskab & TB November 2016 På det decentraliserede område forventes merudgifter Mio. kr. RAMME FORVENTET FORBRUG FORVENTET AFVIGELSE Sektor 3.31 Pleje og omsorg 2.638,4 2.638,9-0,5 Opsparing

Læs mere

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012 Indstilling Til Byrådet via Magistraten Den 12. oktober 2012 Udmøntning af den statslige medfinansiering 2012 2015 til lederuddannelse og ledelsesudvikling 1. Resume Med henblik på at styrke ledernes kompetenceudvikling

Læs mere

Demografiregulering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Disse 3 påvirker demografien. Stor generation af ældre. Københavnerne lever længere

Demografiregulering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Disse 3 påvirker demografien. Stor generation af ældre. Københavnerne lever længere Demografiregulering Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune har en politisk besluttet demografimodel, som betyder, at budgetterne på børne-, ældre- og handicapområdet hvert år tilpasses som

Læs mere

Sundhedscenter Viborg

Sundhedscenter Viborg Sundhedscenter Viborg Disposition Den politiske proces Hvem flytter ind? Sundhedscenterets fysiske rammer Hvad skal der foregå? Input og ideer Sundhedscenter hvorfor et sundhedscenter? En indgang til sundhed

Læs mere

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017. 1. Indledning. 2. Udgiftsændringer siden budget 2013.

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017. 1. Indledning. 2. Udgiftsændringer siden budget 2013. Notat Til: Magistraten Den 6. juni 2013 Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Indledning Dette notat beskriver de ændringer og forhold,

Læs mere

Bilag 17. Fortsat omlægning af indsatsen samt energioptimeringer.

Bilag 17. Fortsat omlægning af indsatsen samt energioptimeringer. Bilag 17 Emne: Redegørelse for Sundhed og Omsorgs finansiering af innovationspulje og buffer fra budget 2013 og frem. Til: Byrådet Den 16/05 2012 Aarhus Kommune Økonomi og Personale Sundhed og Omsorg Sundhed

Læs mere

Omprioriteringskatalog Budget

Omprioriteringskatalog Budget Omprioriteringskatalog Budget 2014-2017 Sagsnr. 237794 BrevID. 1669719 Sammenfatning af omprioriteringsforslag på udvalgsniveau 2014 2015 2016 2017 Økonomiudvalget 10.750 10.750 10.750 10.750 Beskæftigelses-

Læs mere

Indstilling. Oprettelse af nye sektorer for sundhedsområdet i forbindelse med kommunalreformen. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Oprettelse af nye sektorer for sundhedsområdet i forbindelse med kommunalreformen. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. september 2006 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Oprettelse af nye sektorer for sundhedsområdet i forbindelse med

Læs mere

R-2012 B-2013 BF-2014 BO-2015 BO-2016 BO-2017

R-2012 B-2013 BF-2014 BO-2015 BO-2016 BO-2017 Udvalget for Voksne Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 7 Sundhed, som omfatter medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen, samt sundhedsforebyggende og rehabiliterende indsats

Læs mere

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje 2010-2013 Oversigt over bidrag til råderumspulje Råderumspulje total 75.000 75.000 75.000 75.000 I alt specifikke bidrag til råderumspulje 47.500 46.500 46.500 46.500 Forsikring Reduktion af opsparing

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 600

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 600 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2017 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget -6.765 Egentlige tillægsbevillinger -7.365 Finansieret til/fra andre udvalg 600 10 Social Service/Serviceudgifter

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 24. juni 2010 Etablering af Rehabiliteringscenter for træning, læring og mestring og ombygning af Center for Syn og Hjælpemidler i Rehabiliteringsparken

Læs mere

Aalborg Kommunes sundhedsstrategi:

Aalborg Kommunes sundhedsstrategi: Aalborg Kommunes sundhedsstrategi: Velfærd, forebyggelse og genoptræning. Lars Lund, konsulent Organisering af området 1. Fagforvaltninger fortsat ansvar for de store sundhedsdriftsområder: Sundhedspleje,

Læs mere

Omprioriteringskatalog Budget

Omprioriteringskatalog Budget Omprioriteringskatalog Budget 2014-2017 Sagsnr. 237794 Sammenfatning af omprioriteringsforslag på udvalgsniveau 2014 2015 2016 2017 Økonomiudvalget 10.750 10.750 10.750 10.750 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Læs mere

10 Social service/drift 2.115 Egentlige tillægsbevillinger 2.115 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0

10 Social service/drift 2.115 Egentlige tillægsbevillinger 2.115 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget -3.428 Egentlige tillægsbevillinger -1.340 Finansieret til/fra andre udvalg -2.088 Korrektion

Læs mere

BSU - nettodrift i mio. kr.

BSU - nettodrift i mio. kr. Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3107417 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Beskæftigelses- og Socialudvalget 27. marts 2019 Baggrund

Læs mere

Svar på spørgsmål fra byrådet vedr. budgetudfordringer på genoptræningsområdet. SUNDHED OG OMSORG Økonomi Aarhus Kommune

Svar på spørgsmål fra byrådet vedr. budgetudfordringer på genoptræningsområdet. SUNDHED OG OMSORG Økonomi Aarhus Kommune Svar på spørgsmål fra byrådet vedr. budgetudfordringer på genoptræningsområdet. Byrådet behandlede den 25. juni indstillingen om budgetudfordringer på genoptræningsområdet. Sagen blev henvist til Sundheds-

Læs mere

Total

Total Nr. Fagudvalg Fagområde Projektnavn 2017 2018 2019 2020 31 Sundhedsudvalget Sundhed og Omsorg Rehabilitering fremfor sygehusbehandling 32 Sundhedsudvalget Sundhed og Omsorg Reduktion i trænings- og aktivitetsbesøg

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 22. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen 1. Resume Region Midtjylland og de

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Folkeskolereformens økonomi

Folkeskolereformens økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 2: Folkeskolereformens finansieringsudfordring I det følgende præsenteres Københavns Kommunes samlede finansiering af folkeskolereformen,

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2014 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2014 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - 87 Forligsparterne Sociale Forhold og Beskæftigelse anmodes om at tilrettelægge en proces, hvor kommunens beskæftigelsesmæssige indsats og organisering revurderes 88 Forligsparterne Sociale Forhold og

Læs mere

Udfordringer i Budget 2014-17

Udfordringer i Budget 2014-17 Udfordringer i Budget 2014-17 a. Vederlagsfri fysioterapi (drift) Vederlagsfri fysioterapi er et tilbud, jf. lovgivningen, til personer med svært fysisk handicap samt personer der har en funktionsnedsættelse

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020 Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet 2014 2018 samt forventninger til budget 2020 Opdeling i analysen Budgettet på ældreområdet er delt op i tre grupper serviceudgifter, den centrale

Læs mere

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. Sundhedsudvalget Kvartalsregnskab - pr. 31. marts 2014 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

Læs mere

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes.

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes. Evaluering af demografimodellen på ældreområdet Baggrund Byrådet godkendte den 4. juni 2013 den nuværende demografimodel på ældreområdet. Modellen er blevet anvendt i forbindelse med de tre seneste års

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

Afdeling: 3.30 Sundhed og Omsorg

Afdeling: 3.30 Sundhed og Omsorg Oversigt Afdeling: 3.30 Sundhed og Omsorg mio. kr. 2012 2013 2014 2015 Gns Samdrift af lokalcenter og klyngesamarbejde (effektivisering) -12,1-24,9-24,9-24,9-21,7 Organisering (effektivisering) -12,2-17,5-17,5-17,5-16,2

Læs mere

Notat. Byrådet via Magistraten. Den 30. november Århus Kommune

Notat. Byrådet via Magistraten. Den 30. november Århus Kommune Notat Til: Byrådet via Magistraten Den 30. november 2005 Århus Kommune Personaleafdelingen Borgmesterens Afdeling Forslag fra Enhedslisten De Rød-Grønne til byrådsbeslutning om aftrapning af fleksjobpuljen

Læs mere

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb... 1 Resumé... 2 1. Oplæg til ny organisering af rehabilitering og det sammenhængende borgerforløb...

Læs mere

Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg

Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg Budgetrevision 4 Oktober 2016 Holbæk Kommune Hele organisationen arbejder fortsat på at mindske forbruget med 35 mio.kr. og sikre, at der overføres omkring 64

Læs mere

Indstilling Magistraten i Aarhus

Indstilling Magistraten i Aarhus Indstilling Magistraten i Aarhus Til Aarhus Byråd 5. september 2011. 1. Resume Aarhus Kommune mærker i lighed med resten af landet den økonomiske krise, hvor blandt andet kravet om nulvækst i de kommunale

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl. 09.00 til ca. 13.30 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Kopi til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen,

Læs mere

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 8. december 2015 Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 1. Baggrund for analysen I Ældre og Sundhed har opgaverne udviklet sig meget over de senere år. Ældrebefolkningen

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

Indstilling Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune 1. Resume

Indstilling Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune 1. Resume Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 21. september 2011 Aarhus Kommune Finansiering af samlet og koordineret PC-anskaffelse i Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1.

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 6. september 2016 Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet

Læs mere