ALIGN="CENTER">Stærkstrømsbekendtgørelsen Elektriske installationer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ALIGN="CENTER">Stærkstrømsbekendtgørelsen Elektriske installationer"

Transkript

1 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 1 af 288 BEK nr af 01/05/1993 (Gældende) Lovgivning som forskriften vedrører Ingen Senere ændringer til forskriften Kapitel 34 - VEDLIGEHOLDELSE Oversigt (indholdsfortegnelse) Forskriftens fulde tekst ALIGN="CENTER">Stærkstrømsbekendtgørelsen Elektriske installationer DEL 1 GYLDIGHEDSOMRÅDE, FORMÅL OG GRUNDLÆGGENDE PRINCIPPER KAPITEL 11 GYLDIGHEDSOMRÅDE 110 Almindeligt. Bestemmelserne gælder for elektriske installationer, såsom installationer hørende til: a) Boliger. b) Erhvervsejendomme. c) Offentlige ejendomme. d) Industriejendomme. e) Landbrugsejendomme og gartnerier. f) Præfabrikerede huse. g) Campingvogne, campingpladser o.l. h) Byggepladser, udstillinger, markeder og andre midlertidige installationer. i) Marinaer og lystfartøjer.

2 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 2 af 288 Note 1 For elektrisk materiel på industrimaskiner gælder i stedet afsnit 15-1, idet dog bestemmelserne i kapitel 63 skal følges ved arbejde på sådant materiel. Note 2 Opmærksomheden henledes på, at andre danske myndigheder kan stille yderligere krav. Det gælder f.eks.: - Arbejdstilsynet. - Brandmyndighederne. - Bygningsmyndighederne. - Sundhedsmyndighederne Veterinærmyndighederne. Bestemmelserne gælder for: a) Strømkredse, der forsynes ved nominelle spændinger til og med 1000 V ~ eller 1500 V =. Ledninger med tilbehør for tilslutning af apparater er dog undtaget, hvis de er omfattet af konstruktionsbestemmelserne for de pågældende apparater. b) Fast installation for telekommunikation, signalering, styring e.l. (undtagen indre ledninger i apparater). Undtagelse: For telefoninstallationer og installationer for datatransmission, som opfylder bestemmelserne for beskyttelse ved ekstra lav spænding, SELV eller PELV, i gælder kun - bestemmelserne for nærføring til andre elektriske installationer, se , og - bestemmelserne for eksplosionsfarlige områder, se kapitel 704. c) Udvidelse eller ændring af en installation. Bestemmelserne gælder også for de dele af den eksisterende installation, der påvirkes ved udvidelsen eller ændringen.

3 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 3 af Bestemmelserne gælder ikke for: a) Udstyr for elektriske baner o.l. b) Automobilers elektriske udstyr. c) Installationer på skibe. d) Installationer i flyvemaskiner. e) Radiostøjdæmpningsudstyr undtagen i den udstrækning, det har indflydelse på installationens sikkerhed. f) Lynbeskyttelse af bygninger. Atmosfæriske påvirkninger er dog omfattet af bestemmelserne i det omfang, de påvirker den elektriske installation (f.eks. med hensyn til valg af overspændingsafledere) Bestemmelserne gælder kun for valget og anvendelsen af det elektriske materiel i installationen. Dette gælder også for kombinationer af materiel, der er i overensstemmelse med de pågældende materielbestemmelser. KAPITEL 12 FORMÅL 120 Almindeligt. Bestemmelserne indeholder regler for planlægning og udførelse af elektriske installationer med det formål at opnå sikkerhed og korrekt funktion i overensstemmelse med den tilsigtede anvendelse. Kapitel 13 angiver de grundlæggende principper. Kapitlet indeholder ikke detaljerede tekniske bestemmelser, som kan være underkastet ændringer som følge af den tekniske udvikling Del 3 til 7 indeholder de tekniske bestemmelser, der skal opfyldes for at sikre, at den elektriske installation er i overensstemmelse med de grundlæggende principper i kapitel 13. KAPITEL 13 GRUNDLÆGGENDE PRINCIPPER

4 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 4 af Beskyttelse af sikkerhedsgrunde Almindeligt. Bestemmelserne har til formål at skabe sikkerhed for personer, husdyr og ejendom mod de farer og skader, som ellers kan opstå ved normal brug af elektriske installationer. De to største farer ved brugen af elektricitet er: - Chokstrømme. - Høje temperaturer, der kan forårsage forbrændinger, brande og andre skader Bestemmelser, der angår installationers forhold over for andre objekter, skal ikke alene overholdes ved udførelsen af installationer, men også ved udførelsen eller anbringelsen af andre objekter i nærheden af bestående installationer Beskyttelse mod direkte berøring. Personer og husdyr skal beskyttes mod de farer, der kan opstå ved berøring af installationens spændingsførende dele. Denne beskyttelse kan opnås ved en af følgende metoder: - Ved at forhindre, at der går en strøm gennem en person eller et husdyr. - Ved at begrænse den strøm, der kan gå gennem en person eller et husdyr, til en størrelse, der ikke er farlig Beskyttelse mod indirekte berøring. Personer og husdyr skal beskyttes mod de farer, der kan opstå ved berøring af udsatte dele, som er blevet spændingsførende på grund af en fejl. Denne beskyttelse kan opnås ved en af følgende metoder: - Ved at forhindre, at der går en fejlstrøm gennem en person eller et husdyr. - Ved at begrænse den fejlstrøm, der kan gå gennem en person eller et husdyr, til en størrelse, der ikke er farlig. - Ved automatisk afbrydelse af forsyningen, når der opstår en fejl, som kan medføre, at der kan gå en farlig strøm gennem en person eller et husdyr, der berører udsatte dele Beskyttelse mod termiske påvirkninger.

5 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 5 af 288 Installationen skal udføres således, at der ikke er nogen risiko for antændelse af brændbare materialer, som følge af høje temperaturer eller lysbuer. Ved normal brug af materiellet må der heller ikke være risiko for, at personer eller husdyr får forbrændinger Beskyttelse mod overstrøm. Personer, husdyr og ejendom skal beskyttes mod skader, der kan opstå som følge af for høje temperaturer eller elektromekaniske påvirkninger forårsaget af overstrøm i de spændingsførende ledere. Denne beskyttelse kan opnås ved en af følgende metoder: - Ved automatisk afbrydelse af en overstrøm før den antager en farlig størrelse under hensyn til dens varighed. - Ved at begrænse den maksimale overstrøm til en sikker størrelse og varighed Beskyttelse mod fejlstrøm. Andre ledere end spændingsførende ledere, og enhver anden del, der er beregnet til at føre en fejlstrøm, skal kunne føre denne strøm uden at antage for høj temperatur. Note 1 Opmærksomheden henledes især på jordfejlstrømme og lækstrømme. Note 2 For spændingsførende ledere vil overholdelse af sikre, at de er beskyttet mod overstrømme, der skyldes fejl Beskyttelse mod overspænding Personer, husdyr og ejendom skal beskyttes mod alle skadelige virkninger af en fejl mellem spændingsførende dele hørende til strømkredse med forskellige spændinger Personer, husdyr og ejendom skal beskyttes mod skader hidrørende fra enhver overspænding, der kan forventes at opstå af andre grunde (f.eks. atmosfæriske forhold eller koblingsspændinger). 132 Planlægning Almindeligt. Planlægningen af den elektriske installation skal sikre: - Beskyttelse af personer, husdyr og ejendom i overensstemmelse med At installationen kan fungere som tilsigtet. I planlægningsfasen skal der tages hensyn til andre myndigheders bestemmelser.

6 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 6 af 288 De oplysninger, der er nødvendige som grundlag for planlægningen, er angivet i til De bestemmelser, som skal overholdes ved planlægningen, er angivet i til Strømforsyningens data Strømart: Vekselstrøm eller jævnstrøm Ledernes art og antal: - Ved vekselstrøm: faseleder(e) nulleder beskyttelsesleder. - Ved jævnstrøm: ledere svarende til de ovennævnte Værdier og tolerancer: - Spænding og spændingstolerancer. - Frekvens og frekvenstolerancer. - Maksimal tilladelig strøm. - Prospektiv kortslutningsstrøm Beskyttelsesmetoder, der er bestemt af strømforsyningen f.eks. jordforbundet nulleder (eller midterleder ved jævnstrøm) Særlige krav fra elleverandøren Type og størrelse af forbrug. Antallet og typen af de strømkredse, der er nødvendige for belysning, opvarmning, kraftforsyning, styring, signalering, telekommunikation osv. skal fastlægges på basis af: - Forbrugsstedernes placering. - Den forventede belastning i de forskellige strømkredse. - Forbrugets variation over døgnet og året. - Særlige forhold. - Behov for styring, signalering, telekommunikation osv Nød- eller reserveforsyning. Forsyningskilde (art, data). - Strømkredse, der tilsluttes nød- eller reserveforsyningen Ydre forhold.

7 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 7 af 288 Se kapitel 32 og Ledertværsnit. Ledernes tværsnit skal fastlægges under hensyntagen til: a) Maksimalt tilladelig temperatur. b) Tilladeligt spændingsfald. c) Elektromekaniske påvirkninger, der kan forventes ved kortslutninger. d) Andre mekaniske påvirkninger, som lederne kan blive udsat for. e) Maksimal impedans som sikrer, at kortslutningsbeskyttelsen fungerer. Ovennævnte punkter vedrører hovedsagelig installationernes sikkerhed. Større tværsnit end nødvendigt for sikkerheden kan være ønskeligt af hensyn til økonomisk drift Ledningssystemer og installationsmåder. Valget af ledningssystem og installationsmåde afhænger af: - Områdets art. - Arten af vægge og andre bygningsdele, som bærer ledningssystemet. - Ledningssystemets tilgængelighed for personer og husdyr. - Spænding. - De elektromekaniske påvirkninger, der kan opstå ved kortslutninger. - Andre påvirkninger, som ledningssystemet kan blive udsat for under udførelsen af installationen eller under drift Beskyttelsesudstyr. Beskyttelsesudstyrets egenskaber og data skal fastlægges under hensyn til udstyrets funktion, som f.eks. kan være beskyttelse mod virkningerne af: - Overstrøm (overbelastning, kortslutning). - Jordfejlstrøm. - Overspænding. - Underspænding eller spændingsbortfald. Beskyttelsesudstyret skal fungere ved passende værdier af strøm, spænding og tid, afhængig af strømkredsenes egenskaber og data og mulige farer Nødafbrydning. Hvis det i tilfælde af fare er nødvendigt at kunne afbryde strømforsyningen øjeblikkeligt, skal der installeres et afbryderudstyr på en sådan måde, at det er let at genkende og hurtigt betjent.

8 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 8 af Materiel til frakobling. Der skal forefindes materiel til frakobling, så det er muligt at frakoble installationen, strømkredse eller enkelte apparater for vedligeholdelse, afprøvning, fejlfinding eller reparation Forhindring af gensidig påvirkning mellem elektriske og ikke-elektriske installationer. Den elektriske installation skal udføres på en sådan måde, at der ikke kan opstå nogen gensidig skadelig påvirkning mellem den elektriske installation og ikke-elektriske installationer eller objekter Materiellets tilgængelighed. Materiellet skal anbringes således, at der i nødvendigt omfang er - Tilstrækkelig plads for udførelse af installationen og for senere udskiftning af enkeltdele. - Tilgængelighed for betjening, afprøvning, inspektion, vedligeholdelse og reparation. 133 Valg af elektrisk materiel Almindeligt. Alt materiel, der anvendes i installationer, skal overholde sikkerhedskravene til elektrisk materiel, som angivet i afsnit 1, Egenskaber og data. Alt det valgte materiel skal have egenskaber og data, der svarer til de forhold og de værdier, som ligger til grund for installationens planlægning. Det skal især opfylde følgende krav Spænding. Materiellet skal være beregnet for såvel den maksimale driftsspænding, der kan forventes, som for mulige overspændinger. For visse typer materiel kan det være nødvendigt at tage hensyn til den laveste spænding, der kan forventes at forekomme Strøm.

9 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 9 af 288 Alt materiel skal vælges under hensyn til den maksimale strøm, det skal kunne føre under normal drift og under hensyn til den strøm, det kan forventes at skulle føre under unormale forhold, og den tid denne strøm kan forventes at gå (f.eks. udløsetiden for et eventuelt beskyttelsesudstyr) Frekvens. Hvis frekvensen har indflydelse på materiellets egenskaber, skal materiellets mærkefrekvens svare til den frekvens, der kan forventes at forekomme i strømkredsen Effekt. Alt materiel, der vælges ud fra effektdata, skal være tilpasset de stillede krav, idet der skal tages hensyn til belastningsfaktorer og normale driftsforhold Installationsforhold. Alt materiel skal vælges, så det med sikkerhed kan modstå de påvirkninger og de ydre forhold, som det kan blive udsat for. Hvis et stykke materiel ikke i sig selv har de egenskaber, der kræves i det område, det er placeret i, kan det alligevel anvendes under forudsætning af, at der sørges for tilstrækkelig supplerende beskyttelse som en del af den færdige installation Forhindring af skadelige påvirkninger. Alt materiel skal vælges således, at det under normal drift, herunder ind- og udkoblinger, ikke kan medføre skadelige påvirkninger på andet materiel eller på strømforsyningen. I denne forbindelse kan f.eks. følgende have betydning: - Effektfaktor. - Indkoblingsstrøm. - Asymmetrisk belastning. - Harmoniske. 134 Udførelse og afprøvning før idriftsætning Udførelse Installationen skal i håndværksmæssig henseende udføres forsvarligt og godt af kvalificerede personer og under anvendelse af egnet materiel Det anvendte materiel må ikke forringes eller beskadiges ved installationens udførelse Beskyttelsesledere og nulledere skal være kendetegnet ved farve eller på anden måde, se Forbindelser mellem ledere indbyrdes og mellem ledere og andet elektrisk materiel skal udføres på en sådan måde, at der opnås en sikker og pålidelig kontakt.

10 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 10 af Alt materiel skal installeres på en sådan måde, at de ved konstruktionen forudsatte afkølingsforhold ikke forringes Alt materiel, der kan forventes at forårsage høje temperaturer eller lysbuer, skal placeres eller afskærmes, så der ikke er risiko for antændelse af brændbare materialer. Hvis temperaturen på tilgængelige dele kan blive så høj, at den kan forvolde skade på personer, skal disse dele anbringes eller afskærmes således, at utilsigtet berøring undgås Afprøvning før idriftsætning. Før nye installationer tages i brug eller efter enhver væsentlig ændring, skal det ved eftersyn og afprøvning kontrolleres, at installationen er forskriftsmæssigt udført. DEL 2 DEFINITIONER OG ORDFORKLARINGER Efter findes stikordsregister for definitioner og ordforklaringer. KAPITEL 21 DEFINITIONER OG ORDFORKLARINGER 211 Almindeligt Elektrisk installations forsyningspunkt. Det sted, hvor elektrisk energi leveres til en installation. Dette svarer normalt til stikledningens udgangspunkt. En installation kan have mere end et forsyningspunkt. Engelsk IEC-betegnelse: Origin of an electrical installation Nulleder (symbol N). Leder, der er forbundet til et systems nulpunkt, og som kan deltage i overføring af elektrisk energi. Engelsk IEC-betegnelse: Neutral conductor (symbol N)

11 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 11 af Omgivelsestemperatur. Temperaturen i den luft eller det andet medium, hvori materiellet anvendes. Engelsk IEC-betegnelse: Ambient temperature Nødforsyningsanlæg. Et forsyningsanlæg beregnet til at opretholde funktionen af udstyr, der er af afgørende betydning for personers sikkerhed. Forsyningsanlægget omfatter strømkilden og strømkredsene frem til brugsgenstandenes klemmer. I visse tilfælde kan det også omfatte brugsgenstandene. Nødforsyningsanlæg anvendes f.eks., hvor der kræves nødbelysning. Engelsk IEC-betegnelse: Supply system for safety services Reserveforsyningsanlæg. Et forsyningsanlæg beregnet til at opretholde funktionen af installationen eller en del af den af andre grunde end personers sikkerhed. Engelsk IEC-betegnelse: Standby supply system Ejendom. Ejendom skal opfattes meget bredt og omfatter bl.a. bygninger, løsøre, indbo, ejendele, gods og ting. 212 Spændinger Nominel spænding (for en installation). Den spænding, som en installation eller en del af en installation er bestemt for. Den faktisk forekommende spænding kan afvige fra den nominelle spænding inden for tilladte tolerancer. Engelsk IEC-betegnelse: Nominal voltage (of an installation) Berøringsspænding.

12 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 12 af 288 Spænding mellem samtidigt tilgængelige dele under en isolationsfejl. Note 1 Denne betegnelse anvendes kun i forbindelse med beskyttelse mod indirekte berøring. Note 2 I visse tilfælde kan berøringsspændingens størrelse påvirkes i betydelig grad af impedansen af den person, der berører disse dele. Engelsk IEC-betegnelse: Touch voltage Prospektiv berøringsspænding. Den højeste berøringsspænding, der kan forventes at forekomme, hvis der opstår en fejl med uvæsentlig impedans i den elektriske installation. Engelsk IEC-betegnelse: Prospective touch voltage Konventionel berøringsspænding (symbol U L ). Den højeste berøringsspænding, som kan tillades opretholdt i ubegrænset tid under givne ydre påvirkninger. Engelsk IEC-betegnelse: Conventional touch voltage limit (symbol UL) 213 Elektrisk chok Spændingsførende del. Leder eller ledende del, som er beregnet til at være under spænding ved normal brug. Nullederen betragtes som spændingsførende del. PEN-lederen betragtes ikke som spændingsførende del. En spændingsførende del indebærer ikke nødvendigvis risiko for elektrisk chok. Engelsk IEC-betegnelse: Live part Grundisolation. Den isolation, som spændingsførende dele skal forsynes med for at opnå den grundlæggende beskyttelse mod elektrisk chok.

13 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 13 af 288 Grundisolation omfatter ikke nødvendigvis isolation, der udelukkende er anvendt med funktionsmæssige formål. Engelsk IEC-betegnelse: Basic insulation Beskyttende isolation. En selvstændig isolation anvendt i tillæg til grundisolationen med det formål at yde beskyttelse mod elektrisk chok i tilfælde af en fejl på grundisolationen. Engelsk IEC-betegnelse: Supplementary insulation Dobbelt isolation. En isolation, der omfatter både grundisolation og beskyttende isolation. Engelsk IEC-betegnelse: Double insulation Forstærket isolation. En enkelt isolation af spændingsførende dele, der giver samme grad af beskyttelse mod elektrisk chok som dobbelt isolation. Udtrykket "enkelt isolation" betyder ikke, at isolationen skal være homogen. Den kan bestå af forskellige lag, der ikke kan afprøves særskilt som beskyttende isolation og grundisolation. Engelsk IEC-betegnelse: Reinforced insulation Udsat del. Ledende del på elektrisk materiel, som kan berøres, og som normalt ikke er spændingsførende, men som kan blive spændingsførende i tilfælde af en fejl på grundisolationen. En ledende del på elektrisk materiel, som kun kan blive spændingsførende via en udsat del, betragtes i sig selv ikke som en udsat del. Engelsk IEC-betegnelse: Exposed conductive part Fremmed ledende del. Ledende del, der ikke indgår i den elektriske installation, og som kan indføre et vist potentiale, almindeligvis jordpotentialet.

14 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 14 af 288 Eksempler på sådanne dele: - Bygningsdele af metal. - Metalliske gas-, vand og varmerør o.l. samt hertil forbundne ikke elektriske apparater (radiatorer, gaskomfurer, metalvaske m.m.). - Ikke isolerende gulve og vægge. Engelsk IEC-betegnelse: Extraneous conductive part Direkte berøring. Personers eller husdyrs berøring af spændingsførende dele. Engelsk IEC-betegnelse: Direct contact Indirekte berøring. Personers eller husdyrs berøring af udsatte dele, der er blevet spændingsførende på grund af en fejl på grundisolationen. Engelsk IEC-betegnelse: Indirect contact Elektrisk chok. Patofysiologisk virkning fremkaldt af en elektrisk strøm, der går gennem et menneske eller et dyr. Med patofysiologisk virkning menes enhver skadelig virkning, herunder hjertestop, åndedrætsstop, muskelkramper, forbrændinger m.v. Engelsk IEC-betegnelse: Electric shock Chokstrøm. Strøm, som går gennem et menneske eller et dyr, og som kan give patofysiologiske virkninger.

15 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 15 af 288 Engelsk IEC-betegnelse: Shock current Lækstrøm. Strøm, der fra en ikke fejlbehæftet strømkreds går til jord eller til fremmede ledende dele. Denne strøm kan have en kapacitiv komponent, som bl.a. kan skyldes brugen af kondensatorer. Engelsk IEC-betegnelse: Leakage current Sumstrøm. Den algebraiske sum af øjebliksværdierne af de strømme, der går i alle spændingsførende ledere hørende til samme strømkreds i et bestemt punkt af den elektriske installation. Engelsk IEC-betegnelse: Residual current Samtidigt tilgængelige dele. Ledere eller ledende dele, som kan berøres samtidig af en person eller af et husdyr. Samtidigt tilgængelige dele kan være: - Spændingsførende dele. - Udsatte dele. - Fremmede ledende dele. - Beskyttelsesledere. - Jordelektroder. Engelsk IEC-betegnelse: Simultaneously accessible parts

16 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 16 af Rækkevidde. Afstand fra ethvert sted på en overflade, som personer sædvanligvis står på eller bevæger sig på og til de grænser, som en person kan nå med hånden i alle retninger uden hjælpemidler. Grænserne for rækkevidde fremgår af følgende figur. Engelsk IEC-betegnelse: Arm's reach +++FIGUR FIGUR FIGUR FIGUR Kapsling. Del, der beskytter materiellet mod visse ydre påvirkninger, og som yder beskyttelse mod direkte berøring fra alle retninger Barriere. Engelsk IEC-betegnelse: Enclosure Del, der yder beskyttelse mod direkte berøring fra alle sædvanlige tilgangsretninger Spærring. Engelsk IEC-betegnelse: Barrier Del, der forhindrer utilsigtet direkte berøring, men som ikke forhindrer tilsigtet direkte berøring Materiel af klasse 0. Engelsk IEC-betegnelse: Obstacle Materiel, der kun har grundisolation som beskyttelse mod elektrisk chok. Materiellet har således ikke midler til forbindelse af eventuelle udsatte dele til beskyttelseslederen i den faste installation. Beskyttelse i tilfælde af en fejl på grundisolationen vil afhænge af omgivelserne Materiel af klasse I. Engelsk IEC-betegnelse: Class 0 equipment Materiel, hvor beskyttelse mod elektrisk chok ikke alene afhænger af grundisolationen. Materiellet har desuden midler til forbindelse af de udsatte dele til beskyttelseslederen i den faste installation Materiel af klasse II. Engelsk IEC-betegnelse: Class I equipment Materiel, hvor beskyttelse mod elektrisk chok ikke alene afhænger af grundisolationen, men hvor der er anvendt dobbelt isolation eller forstærket isolation. Materiellet har ikke midler til forbindelse til beskyttelseslederen, se dog Materiel af klasse III. Engelsk IEC-betegnelse: Class II equipment Materiel, hvor beskyttelse mod elektrisk chok opnås ved, dels at materiellet forsynes med ekstra lav spænding, SELV eller PELV, og dels at materiellet ikke selv frembringer højere spænding end ekstra lav spænding.

17 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 17 af 288 Angående SELV og PELV, se Engelsk IEC-betegnelse: Class III equipment Fejlstrøm. Strøm, der opstår på grund af isolationsfejl. Engelsk IEC-betegnelse: Fault current 214 Jordforbindelser og udligningsforbindelser Jord. (Neutral jord). Definitionerne under 214 vedrører kun beskyttende jordforbindelser og udligningsforbindelser dvs. forbindelser, der kræves ved visse beskyttelsesmetoder mod elektrisk chok. Eksempler er vist i bilag B til kapitel 54. Vedrørende driftsmæssige jordforbindelser, se Vedrørende jordforbindelser og udligningsforbindelser med funktionsmæssige formål, se kapitel 54. Jordens ledende masse, hvis elektriske potentiale i ethvert punkt sættes lig med nul Jordelektrode. Engelsk IEC-betegnelse: Earth Ledende del eller gruppe af ledende dele, som er i nær kontakt med jorden, og som giver elektrisk forbindelse til denne Total jordingsmodstand. Engelsk IEC-betegnelse: Earth electrode Modstand mellem hovedjordklemme og jord (incl. overgangsmodstanden til neutral jord) Engelsk IEC-betegnelse: Total earthing resistance Elektrisk uafhængige jordelektroder. Jordelektroder, der er anbragt i så stor afstand fra hinanden, at den største strøm, der kan forekomme i en af dem ikke i væsentlig grad påvirker de andres potentiale.

18 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 18 af Beskyttelsesleder (symbol PE). Engelsk IEC-betegnelse: Electrically independent earth electrodes Leder, der kræves ved visse beskyttelsesmetoder mod elektrisk chok, og som er beregnet til at forbinde visse af følgende dele indbyrdes: - Udsatte dele. - Fremmede ledende dele. - Hovedjordklemme. - Jordelektrode. - Jordforbundet punkt i strømkilden eller et kunstigt nulpunkt. Engelsk IEC-betegnelse: Protective conductor (symbol PE) PEN-leder. Jordforbundet leder med kombineret beskyttelsesleder- og nullederfunktion Jordleder. Betegnelsen PEN er en kombination af betegnelsen PE for beskyttelseslederen og N for nullederen. Engelsk IEC-betegnelse: PEN conductor Beskyttelsesleder, der forbinder hovedjordklemmen eller skinnen med jordelektroden Uisolerede dele af jordledere, som er anbragt i jorden, betragtes som en del af jordelektroden. Hovedjordklemme eller -skinne. Engelsk IEC-betegnelse: Earthing conductor Klemme eller skinne til jordforbindelse af beskyttelsesledere, samt potentialudligningsforbindelser og eventuelt ledere til funktionsmæssig jordforbindelse. I TN-systemer sker jordforbindelsen til forsyningens jordforbundne leder. I TT- eller IT-systemer sker jordforbindelsen til en jordelektrode via en jordleder.

19 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 19 af 288 Engelsk IECbetegnelse: Main earthing terminal eller Main earthing bar Potentialudligning. Elektrisk forbindelse, der bringer udsatte dele og fremmede ledende dele på omtrent samme potentiale. Engelsk IEC-betegnelse: Equipotential bonding Udligningsforbindelse. Beskyttelsesleder, der sikrer potentialudligning. Der skelnes mellem: - Hovedudligningsforbindelse. - Supplerende udligningsforbindelse. - Lokal udligningsforbindelse uden jordforbindelse. Engelsk IEC-betegnelse: Equipotential bonding conductor 215 Elektriske kredse Strømkreds. Alt elektrisk materiel, der forsynes fra samme udgangspunkt, og som har fælles overstrømsbeskyttelse. En strømkreds består af et ledningssystem med tilhørende koblingsudstyr, såsom afbrydere, sikringer, stikkontakter m.m., samt samlings- og afgreningsmateriel. Ledningssystemet omfatter de spændingsførende ledere og en eventuel tilhørende beskyttelsesleder. Engelsk IECbetegnelse: Circuit (Electrical circuit of an installation)

20 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 20 af Hovedstrømkreds. Strømkreds, der forsyner en fordelingstavle Stikledning. Engelsk IEC-betegnelse: Distribution circuit (of buildings) Hovedstrømkreds mellem installationens forsyningspunkt og første afgreningssted i installationen Hovedledning Gruppe. Stikledningen forbinder normalt sikringerne i mast, kabelskab eller transformerstation med første tavle eller første afgreningssted i installationen. En ledning fra en afgreningsmuffe i forsyningsledningen til hovedsikringer (hovedbly) i installationen betragtes som stikledning. Forsynes række- og kædehuse gennem fælles stikledning, betragtes ledningerne mellem husene som hovedledninger. Hovedstrømkreds mellem stikledning og grupper. Strømkreds, der er forbundet direkte til brugsgenstande eller stikkontakter Tilledning. Engelsk IEC-betegnelse: Final circuit (of buildings) Ledning, der forbinder elektrisk materiel (f.eks. en brugsgenstand) med den faste installation Dimensioneringsstrøm. Forlængerledning betragtes som tilledning. Den strøm, som en strømkreds er dimensioneret til at føre under normale driftsforhold Strømværdi. Engelsk IEC-betegnelse: Design current (of a circuit) Største strøm, som en leder kan føre vedvarende uden at antage en for dens isolation skadelig temperatur. Engelsk IECbetegnelse: Current carrying capacity (of a conductor) Overstrøm. Enhver strøm, hvis værdi overstiger mærkestrømmen. En leders mærkestrøm er lig med strømværdien Overbelastningsstrøm. Engelsk IEC-betegnelse: Overcurrent

21 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 21 af 288 Overstrøm i en fejlfri strømkreds Kortslutningsstrøm. Engelsk IEC-betegnelse: Overload current (of a circuit) Overstrøm, der skyldes en fejl med uvæsentlig impedans mellem punkter i en strømkreds Prospektiv kortslutningsstrøm. Engelsk IEC-betegnelse: (Solid) Short-circuit current Den kortslutningsstrøm, der vil løbe i en strømkreds, hvis strømkredsens kortslutningsbeskyttelse blev erstattet af en direkte forbindelse med forsvindende lille impedans Udløsestrøm. Ved fastlæggelse af den prospektive kortslutningsstrøm på et bestemt sted i en strømkreds skal der ses bort fra den begrænsning af kortslutningsstrømmen, som eventuelt kan optræde ved udløsning af andre kortslutningsbeskyttelser anbragt i installationen eller forsyningen foran den pågældende strømkreds. Engelsk IEC-betegnelse: Prospective short-circuit current Nærmere specificeret værdi for den strøm, der forårsager udkobling af beskyttelsesudstyret inden for en nærmere specificeret tid, benævnt den konventionelle tid. Engelsk IECbetegnelse: Conventional operating current (of a protective device) Overstrømsdetektion. Funktion beregnet på at konstatere, om strømmen i en strømkreds overstiger en forudbestemt værdi i en nærmere specificeret tid. 216 Ledningssystemer Ledningssystem. Engelsk IEC-betegnelse: Overcurrent detection En eller flere ledninger eller skinner med fastgørelsesmateriel og eventuel kapsling Bygningshulrum. Engelsk IEC-betegnelse: Wiring system Hulrum, der findes i bygningskonstruktionen eller i bygningsdele, og som kun er tilgængeligt på bestemte steder. Note 1 Eksempler er hulrum i skillevægge, under hævede gulve, over forsænkede lofter og i visse typer vinduesrammer og dørindfatninger. Note 2 Et specielt udformet hulrum i en bygningsdel benævnes også "kanal". Engelsk IEC-betegnelse: Building void.

22 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 22 af Rør. En del af et lukket ledningssystem med cirkulært eller ikke-cirkulært tværsnit. Et rør er beregnet for itrækning og/eller udskiftning af ledere, ledninger eller kabler. Rør skal være tilstrækkelig lukket langs omkredsen, så ledere kun kan itrækkes og ikke indlægges fra siden Lukket ledningskanal. Engelsk IEC-betegnelse: Conduit. Et system af lukkede kapslinger med ikke-cirkulært tværsnit, beregnet for itrækning og/eller udskiftning af isolerede ledere, ledninger eller kabler Ledningskanalsystem. Engelsk IEC-betegnelse: Cable ducting system Et system af lukkede kapslinger forsynet med et aftageligt dæksel. Et ledningskanalsystem er beregnet såvel til fuldstændig beskyttelse af isolerede ledere, ledninger og kabler som til installation af andet materiel Kabelkanal. Engelsk IEC-betegnelse: Cable trunking system En del af et ledningssystem over eller i jord eller gulv, åben, ventileret eller lukket. En kabelkanal har dimensioner, som ikke tillader, at personer kan færdes i den, men rør og/eller ledninger og kabler er tilgængelige i hele deres længde under og efter installation Installationsgang. En kabelkanal kan være en del af en bygningskonstruktion. Engelsk IEC-betegnelse: Cable channel En gang, hvis dimensioner tillader, at personer kan bevæge sig frit i hele længden. Den indeholder bæringer for kabler og ledninger og disses samlinger, og/eller andre dele af ledningssystemer. Engelsk IEC-betegnelse: Cable tunnel

23 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 23 af Kabelbakke. Kabelbæring, der består af en fortløbende bæreplade med ombøjede kanter og uden dæksel Kabelstige. En kabelbakke kan være perforeret eller ikke-perforeret. Engelsk IEC-betegnelse: Cable tray Kabelbæring, der består af en række tværgående elementer, som er stift forbundet med langsgående vanger Kabelknægte. Engelsk IEC-betegnelse: Cable ladder Vandrette kabelbæringer, som kablerne ligger på. Kabelknægte er kun fastgjort i den ene ende og er anbragt med mellemrum. Engelsk IEC-betegnelse: Cable brackets Holdere. Bæringer anbragt med mellemrum, og som mekanisk fastholder et kabel eller et rør Engelsk IEC-betegnelse: Cleats (Yderligere definitioner på ledningssystemer er under overvejelse). Andet materiel. Elektrisk materiel. Alt materiel til produktion, omformning, transmission, distribution eller udnyttelse af elektrisk energi, som f.eks. maskiner, transformere, måleinstrumenter, beskyttelsesudstyr, materiel til ledningssystemer, koblingsudstyr og brugsgenstande. Engelsk IEC-betegnelse: Electrical equipment

24 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 24 af Brugsgenstande. Materiel, der er beregnet til at omdanne elektrisk energi til en anden energiform, f.eks. lys, varme eller bevægelse Koblingsudstyr. Engelsk IEC-betegnelse: Current-using equipment Materiel, som forbindes til en strømkreds, og som har til formål at udføre en eller flere af følgende funktioner: - Beskyttelse. - Styring. - Adskillelse. - Slutning og afbrydning Transportabelt materiel. Engelsk IEC-betegnelse: Switchgear and controlgear Materiel, som enten flyttes under brugen, eller som let kan flyttes fra et sted til et andet, mens det er tilsluttet forsyningen Håndmateriel. Engelsk IEC-betegnelse: Portable equipment Transportabelt materiel, som er beregnet til at holdes i hånden under normal brug, og hvis eventuelle motor er sammenbygget med materiellet Stationært materiel. Engelsk IEC-betegnelse: Hand-held equipment Materiel, som enten er fast monteret, eller materiel, som ikke er forsynet med bærehåndtag, og som har en sådan masse, at det ikke let kan flyttes. Eksempel: For husholdningsapparater er denne masse fastsat til mindst 18 kg. Engelsk IEC-betegnelse: Stationary equipment

25 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 25 af Fastmonteret materiel. Materiel, som er fastgjort til et underlag eller på anden måde fastholdt i en bestemt stilling Adskillelse og afbrydning. Adskillelse. Engelsk IEC-betegnelse: Fixed equipment Funktion, som gør hele installationen eller en bestemt del af den spændingsløs ved at skille installationen eller en del af den fra enhver elektrisk energikilde Adskillelse foretages f.eks. før påbegyndelse af arbejde på eller i nærheden af spændingsførende dele. Formålet er at beskytte de personer, der skal udføre arbejdet, mod elektrisk chok eller lysbuer. Engelsk IEC-betegnelse: Isolation Afbrydning for mekanisk vedligeholdelse. Manøvre beregnet på at afbryde forsyningen til (dele af) elektrisk drevet materiel under ikke-elektrisk arbejde. Formålet er at forhindre, at der kan opstå mekanisk fare. Fare for elektrisk chok eller lysbuer under mekanisk vedligeholdelse skal være forhindret ved materiellets konstruktion Nødafbrydning. Engelsk IEC-betegnelse: Switching-off for mechanical maintenance Manøvre beregnet på at afbryde forsyningen så hurtigt som muligt for at fjerne uventede farer. Engelsk IEC-betegnelse: Emergency switching Nødstop. Nødafbrydning beregnet til at standse en bevægelse, der er blevet farlig.

26 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 26 af Funktionsafbrydning. (styring). Engelsk IEC-betegnelse: Emergency stopping Manøvre beregnet til at ind- eller udkoble eller variere den elektriske energiforsyning til installationen eller til en del af den, for almindelige funktionsmæssige formål. Engelsk IEC-betegnelse: Functional switching (control) 219 Personers kompetence Lægmand. Person, som hverken er instrueret eller sagkyndig Instrueret person. Engelsk IEC-betegnelse: Ordinary person Person, der er tilstrækkelig instrueret eller under opsyn af en sagkyndig person, så han/hun er i stand til at undgå de farer, som elektricitet kan medføre (f.eks. drifts- og vedligeholdelsespersonale) Sagkyndig person. Engelsk IEC-betegnelse: Instructed person Person, der har teknisk viden eller tilstrækkelig erfaring til at undgå de farer, som elektricitet kan medføre (elektroingeniører og elektroteknikere). Engelsk IEC-betegnelse: Skilled person STIKORDSREGISTER FOR DEFINITIONER OG ORDFORKLARINGER

27 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 27 af 288 Adskillelse Afbrydning: Funktionsafbrydning (styring) Nødafbrydning Afbrydning for mekanisk vedligeholdelse Barriere Berøring: Direkte berøring Indirekte berøring Berøringsspænding Beskyttelsesleder Beskyttende isolation Brugsgenstande Bygningshulrum Chokstrøm Dimensioneringsstrøm Direkte berøring Dobbelt isolation Ejendom Elektrisk chok Elektrisk installations forsyningspunkt Elektrisk materiel Elektrisk uafhængige jordelektroder Fastmonteret materiel Fejlstrøm FELV, se Forstærket isolation Forsyningspunkt Fremmed ledende del Funktionsafbrydning Grundisolation 213.2

28 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 28 af 288 Gruppe Holdere Hovedjordklemme eller skinne Hovedledning Hovedstrømkreds Hovedudligningsforbindelse Håndmateriel Indirekte berøring Installationsgang Instrueret person IP-klasse, se Isolation: Beskyttende isolation Dobbelt isolation Forstærket isolation Grundisolation Jord Jordelektrode Jordelektroder, elektrisk uafhængige Jordleder Jordingsmodstand Kabelbakke Kabelkanal Kabelknægte Kabelstige Kapslingsklasse (IP-klasse), se Kapsling Klasse Klasse I Klasse II Klasse III Koblingsudstyr 217.3

29 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 29 af 288 Konventionel berøringsspænding Kortslutningsstrøm Ledningskanalsystem Ledningssystem Lokal udligningforbindelse uden jordforbindelse Lukket ledningskanal Lægmand Lækstrøm Materiel: Elektrisk materiel Fastmonteret materiel Håndmateriel Stationært materiel Transportabelt materiel Materiel af klasse Materiel af klasse I Materiel af klasse II Materiel af klasse III N (nulleder) Neutral jord Nominel spænding Nulleder Nødafbrydning Nødforsyningsanlæg Nødstop Omgivelsestemperatur Overbelastningsstrøm Overstrøm Overstrømsdetektion PE-leder PELV, se 411.1

30 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 30 af 288 PEN-leder Potentialudligning Prospektiv berøringsspænding Prospektiv kortslutningsstrøm Reserveforsyningsanlæg Rækkevidde Rør Sagkyndig person Samtidigt tilgængelige dele SELV, se Spænding: Berøringsspænding Konventionel berøringsspænding Nominel spænding Prospektiv berøringsspænding Spændingsførende del Spærring Stationært materiel Stikledning Strøm: Dimensioneringsstrøm Kortslutningsstrøm Overbelastningsstrøm Overstrøm Udløsestrøm Strømkreds Strømværdi Sumstrøm Supplerende udligningsforbindelse Tilledning Total jordingsmodstand Transportabelt materiel 217.4

31 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 31 af 288 Uafhængige jordelektroder Udligningsforbindelse Udløsestrøm Udsat del DEL 3 PROJEKTERINGSGRUNDLAG KAPITEL 30 ALMINDELIGT Almindeligt. Følgende skal fastlægges i overensstemmelse med de angivne kapitler: - Installationens anvendelse, opbygning og forsyning, kapitel Ydre forhold, kapitel 32 - Materiellets indbyrdes tilpasning, kapitel 33 - Vedligeholdelse, kapitel 34. Disse forhold skal indgå i vurdering og valg af beskyttelsesmetoder (se del 4) og ved valg og installation af materiellet (se del 5). KAPITEL 31 FORSYNING OG OPBYGNING 311 Maksimalbelastning og samtidighedsfaktorer For at kunne udforme en økonomisk og pålidelig installation, som overholder grænserne for temperaturer og spændingsfald, er det nødvendigt at fastlægge maksimalbelastningen. Ved bestemmelse af maksimalbelastningen for en installation eller for en del af den, er det tilladt at tage hensyn til samtidighedsfaktorer. 312 Forsyningssystemer. Forsyningssystemer skal følgende fastlægges: - Strømsystem.

32 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 32 af Systemjording Strømsystem. +++FIGUR+++ Der skelnes mellem følgende strømsystemer: Systemjording. Der skelnes mellem de typer af systemjording, der er angivet i til : Fig. 31 A til 31 E viser eksempler på almindeligt anvendte trefase systemer. De anvendte koder har følgende betydning: Første bogstav angiver forsyningssystemets driftsmæssige jordforbindelse: T = direkte jordforbindelse af et punkt i forsyningssystemet. I = forsyningssystemet isoleret fra jord, eller et punkt jordforbundet gennem en impedans. Andet bogstav angiver, hvordan de udsatte dele i installationen er jordforbundet: T = N = direkte jordforbindelse af udsatte dele uafhængigt af forsyningssystemets eventuelle jordforbindelse. direkte forbindelse af udsatte dele til forsyningssystemets jordforbundne punkt (i vekselstrømsnet er det normalt nulpunktet, der er jordforbundet). Eventuelle følgende bogstaver angiver, hvordan nulleder og beskyttelsesleder er fremført. S = C = beskyttelsesleder (PE) og nulleder (N) er forskellige ledere. beskyttelsesleder og nulleder er kombineret i en leder (PENleder).

33 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 33 af TN-systemer (nulling). TN-systemer har et punkt i forsyningssystemet forbundet direkte til jord, og de udsatte dele i installationen er forbundet til dette punkt med beskyttelsesledere. Der findes tre typer TN-systemer afhængig af fremføringen af nul- og beskyttelsesleder: TN-S system TN-C-S system TN-C system med separat nulleder og beskyttelsesleder i hele systemet. med nulleder og beskyttelsesleder kombineret i en leder i en del af systemet. med nulleder og beskyttelsesleder kombineret i en leder i hele systemet. +++FIGUR FIGUR For installationer, der forsynes fra en offentlig elforsyning må nulling anvendes i følgende tilfælde, såfremt anlægget, der forsyner installationen, er nulsikkert, jf. afsnit 4, 10: 1. Hvor installationen forsynes fra egen transformerstation. 2. Hvor stikledningen udgår direkte fra transformerstation og er udført med kabel. 3. Hvor nulling allerede anvendes i installationen. 4. Hvor elleverandøren har givet en særlig tilladelse. Elleverandøren kan kun nægte nullingstilladelse i de under pkt. 1 og 2 nævnte tilfælde, hvis der er større tekniske vanskeligheder forbundet med at opnå nulsikkerhed i forsyningsanlægget. Nulling må anvendes uden nullingstilladelse i det under pkt. 3 nævnte tilfælde. TT-system. TT-systemet har et punkt i forsyningssystemet forbundet direkte til jord, og de udsatte dele i installationen er forbundet til jordelektroder, der er elektrisk uafhængige af den driftsmæssige jordforbindelse. IT-system. IT-systemet har ingen direkte forbindelse mellem spændingsførende dele og jord. De udsatte dele i installationen er jordforbundet. Forsyning. Almindeligt Følgende forhold vedrørende forsyningen skal fastlægges: - Strømart og frekvens. - Nominel spænding.

34 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 34 af Forventet største og mindste kortslutningsstrøm ved installationens forsyningspunkt. - Mulighed for at opfylde installationens behov (f.eks. krav om spændingskvalitet, størst tilladt spændingsfald selv ved maksimalbelastning osv.) Ved fremmed forsyning skal der indhentes oplysning om disse forhold hos elleverandøren. Ved egen forsyning skal forholdene fastlægges under projekteringen. Det gælder såvel for den normale forsyning som for nødforsyning og reserveforsyning Nødforsyning og reserveforsyning Hvis der af andre myndigheder, f.eks. brand- eller bygningsmyndigheden, stilles krav om nødforsyning, skal dennes data og egenskaber fastlægges uafhængig af den normale forsyning. Det samme gælder, hvor der er ønske om reserveforsyning. Sådanne forsyninger skal have ydeevne, driftssikkerhed og omkoblingstid svarende til den krævede funktion Til nødforsyning kan følgende strømkilder anvendes: - Akkumulatorer. - Batterier. - Generatorer, der er uafhængige af den normale forsyning En nødforsyning er, - ikke automatisk, hvis dens start forudsætter indgreb af en operatør, - automatisk, hvis dens start er uafhængig af en operatør. En automatisk nødforsyning klassificeres på følgende måde afhængig af omkoblingstiden: - Uden afbrydelse: En automatisk forsyning, der kan sikre kontinuerlig forsyning, og som opfylder visse betingelser i overgangsperioden f.eks. med hensyn til variationer i spænding og frekvens. - Meget kort afbrydelse: En automatisk forsyning, der træder i funktion inden 0,15 sekund. - Kort afbrydelse: En automatisk forsyning, der træder i funktion inden 0,5 sekund. - Middel afbrydelse: En automatisk forsyning, der træder i funktion inden 15 sekunder. - Lang afbrydelse: En automatisk forsyning, der træder i funktion efter mere end 15 sekunder. Installationens opdeling. Yderligere bestemmelser for nødforsyning findes i kapitel Installationer skal være opdelt i flere strømkredse i den udstrækning, det er nødvendigt for - at undgå fare og begrænse følgerne af en fejl. - at lette betjening, eftersyn, afprøvning og vedligeholdelse, - at imødegå de farer, der ellers kan opstå ved svigt af en enkelt strømkreds, f.eks. en belysningskreds.

35 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 35 af Det kan i visse tilfælde være nødvendigt at fremføre en særskilt hovedstrømkreds til en del af en installation, hvis denne del fortsat skal kunne fungere, selv om der sker svigt af strømkredse i andre dele af installationen. KAPITEL 32 YDRE FORHOLD Ved projektering og udførelse af elektriske installationer skal der blandt andet tages hensyn til følgende ydre forhold: - Omgivelsestemperatur. - Forekomst af vand, f.eks. om der er tale om installation i tørre områder, eller der forekommer fugt, faldende vanddråber, stænk, sprøjt, stråler eller nedsænkning i vand. - Forekomst af støv eller faste genstande. - Forekomst af korroderende eller forurenende stoffer. - Mekaniske påvirkninger såsom slag, vibrationer o.l. - Elektromagnetiske, elektrostatiske eller ioniserende påvirkninger. - Forekomst af atmosfæriske overspændinger og overspændinger opstået i selve installationen. - Mulighed for gnaverangreb. - Hvilke personer skal kunne betjene en installation eller en bestemt del af en installation? (Lægmand, instrueret eller sagkyndig person). - Er risikoen ved elektrisk chok forøget? Det kan f.eks. være tilfældet, hvis en person er våd (i bad) eller er i stadig berøring med metalliske omgivelser og ikke har mulighed for at afbryde denne berøring (f.eks. i snævre ledende rum). - Er der særlig risiko for brand eller eksplosion ved fremstilling, forarbejdning eller oplagring af materialer? - Er der særlige forhold, der skal tages hensyn til ved eventuel evakuering i en nødsituation? KAPITEL 33 INDBYRDES TILPASNING Hvis materiel kan medføre skadelige virkninger på andet materiel, på andre installationer eller på forsyningen, skal der træffes forholdsregler herimod. Skadelige virkninger kan f.eks. optræde som følge af: - Transiente overspændinger. - Hurtige variationer i belastningen. - Startstrømme. - Harmoniske. - Jævnstrømskomponenter.

36 Stærkstrømsbekendtgørelsen_Elektriske installationer Side 36 af Højfrekvenssvingninger. - Lækstrømme. - Manglende ekstra jordforbindelser, hvor der er behov for sådanne. Kapitel 34 VEDLIGEHOLDELSE Hyppigheden og kvaliteten af den vedligeholdelse, som med rimelighed kan forventes udført i løbet af den forudsatte levetid, skal vurderes. Ved udførelsen af installationen skal der tages hensyn til disse forhold således, - at periodisk eftersyn, afprøvning, vedligeholdelse og reparation i nødvendigt omfang i den forudsatte levetid kan udføres nemt og sikkert, og - at effektiviteten af beskyttelsen af sikkerhedsgrunde er sikret i hele den forudsatte levetid, og - at driftssikkerheden af det materiel, der skal sikre installationens korrekte funktion, svarer til den forudsatte levetid. DEL 4 BESKYTTELSE AF SIKKERHEDSGRUNDE KAPITEL 40 INTRODUKTION Almindeligt Kapitlerne 41 til 46 indeholder bestemmelser for beskyttelse af personer, husdyr og ejendom. Kapitel 47 indeholder regler for anvendelse og samordning af disse bestemmelser. Bestemmelser for valg og installation af materiel er angivet i del 5, og prøvebestemmelser findes i del Beskyttelsesmetoderne kan anvendes for en hel installation, for en del af den eller for det enkelte stykke materiel. Hvis nogle af betingelserne for en beskyttelsesmetode ikke er opfyldt, skal der træffes supplerende foranstaltninger for at sikre, at der ved sådanne kombinerede beskyttelsesmetoder opnås den samme sikkerhed, som hvis alle betingelserne var opfyldt Rækkefølgen, i hvilken beskyttelsesmetoderne er angivet, indebærer ikke nogen angivelse af deres indbyrdes betydning. KAPITEL 41 BESKYTTELSE MOD ELEKTRISK CHOK

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer BEK nr 12502 af 01/07/2001 Gældende (Stærkstrømsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 30-04-2002 Økonomi- og Erhvervsministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 693 af 27/06/2008 BEK nr 1230

Læs mere

Elektriske installationer

Elektriske installationer STÆRKSTRØMSBEKENDTGØRELSEN Afsnit 6 Elektriske installationer ELEKTRICITETSRÅDET Gothersgade 160, 1123 København K Telefon33732000.Telefax33732099 E-mail er@elraadet.dk Hjemmeside www.elraadet.dk Stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Elektriske installationer

Elektriske installationer STÆRKSTRØMSBEKENDTGØRELSEN Afsnit 6 Elektriske installationer ELEKTRICITETSRÅDET Gothersgade 160, 1123 København K Telefon 33 73 20 00. Telefax 33 73 20 99 E-mail er@elraadet.dk Hjemmeside www.elraadet.dk

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer KAPITEL 709 MARINAER Note Dette kapitel er baseret på et CENELEC-forslag, som kun omhandler marinaer i modsætning til IEC standarden, som

Læs mere

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL 2016. V/JOHNNY NIELSEN PROGRAM FOR INDLÆGGET. PRÆSENTATION AF MIG SELV GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TT. GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TN. EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer INDLEDNING Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 9, Højspændingsinstallationer, 4. udgave er udgivet af Elektricitetsrådet og har

Læs mere

KAPITEL 708 CAMPINGPLADSER OG CAMPINGVOGNE

KAPITEL 708 CAMPINGPLADSER OG CAMPINGVOGNE 708.0 Indledning. KAPITEL 708 CAMPINGPLADSER OG CAMPINGVOGNE I modsætning til andre kapitler i del 7 er der i dette kapitel anvendt en fortløbende nummerering. Der er dog i enkelte punkter henvist til

Læs mere

10 % eftersyn. En gennemgang af de mest typiske fejl

10 % eftersyn. En gennemgang af de mest typiske fejl 10 % eftersyn En gennemgang af de mest typiske fejl Formålet med eftersynet. 10 % anlægstilsyn udføres på nye og ændrede elinstallationer, og formålet med tilsynene er at kontrollere, at den faste elektriske

Læs mere

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg 5. udgave, februar 2005 Indhold Forord... 4 1 Vedrørende beskyttelse af generatoranlæg mod indirekte berøring... 5 1.2 Generatoranlæg som kun kan

Læs mere

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen Installation & Jording Den 6. oktober 2015. v/johnny Nielsen Program for indlægget.! Præsentation af FOURNAIS ENERGI og mig selv! Gennemgang af ekstrabeskyttelsessystemet TN.! Ekstrabeskyttelsessystemet

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen

Stærkstrømsbekendtgørelsen Stærkstrømsbekendtgørelsen Definitioner og dokumentation for Nødbelysning (kapitel 805) 805.1 Gyldighedsområde. De særlige bestemmelser i dette kapitel gælder for nødbelysning og varslingsanlæg, hvor Bygningsreglementet

Læs mere

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Program Ny lovgivning el-området Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Lovgivning og standarder Direktiver Besluttes af EU kommissionen og skal følges af medlemslandene

Læs mere

Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6:

Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6: Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6: Kapitel 13, Grundlæggende principper Kapitel 13 er et af bekendtgørelsens overordnede kapitler. I dette

Læs mere

Strømværdier for PVC-isolerede ledere og kabler

Strømværdier for PVC-isolerede ledere og kabler Strømværdier for PVC-isolerede ledere og kabler En elektrisk leder skal have et tværsnit, der kan tåle den strøm, som lederen kan risikere at føre vedvarende. Et underdimensioneret kabel bliver varmt.

Læs mere

IDA Elteknik. Installation og beskyttelse af solcelleanlæg. November 2014. Steffen Nielsen Faglig konsulent

IDA Elteknik. Installation og beskyttelse af solcelleanlæg. November 2014. Steffen Nielsen Faglig konsulent IDA Elteknik Installation og beskyttelse af solcelleanlæg November 2014 Steffen Nielsen Faglig konsulent Emner Krav i stærkstrømsbekendtgørelsen Vejledninger Fremtid Stærkstrømsbekendtgørelsen Solcelleanlæg

Læs mere

UDKAST til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer 1

UDKAST til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer 1 UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer 1 I medfør af 5, stk. 1, nr. 2, 7, stk. 3, 29-31, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen 6 timers skriftlig el- autorisationsprøve d 13-12 - 2010 Side 1 af 12 Tilladte hjælpemidler Alle lærebøger, tabeller, håndbøger, noter, regnemaskine og pc er med deaktiveret kommunikationsnetkort. Besvarelsen

Læs mere

Elektriske installationer ved opbevaring af fyrværkeri

Elektriske installationer ved opbevaring af fyrværkeri Elektriske installationer ved opbevaring af fyrværkeri I butikker mm. hvor der foregår detailsalg og der opbevares max 12,5 kg (evt. 25 kg) NEM, er der ingen særlige bestemmelser for de elektriske installationer,

Læs mere

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen Temamøde Installationer Specielle emner - Regler for tilslutning af - Tilslutning af LED belysning - Skinner solen stadig på solcelleanlæg - Hvilken betydning får den nye autorisationsordning? Velkommen

Læs mere

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen.

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen. Tilladte hjælpemidler: Alle dog skal lokale procedurer gældende for eksamen og regler for eksaminander overholdes. Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen. 6 timers skriftlig el-autorisationsprøve.

Læs mere

Maskindirektivet 204-1

Maskindirektivet 204-1 Maskindirektivet 204-1 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Maskiner og maskinanlæg... 3 2-28 Rekv. 0 Prod. 18-12-2007-16:11 Ordre 000 EVU Maskindirektivet (At-vejledning B.1.2) 1. Hvad betyder det at en maskine

Læs mere

Installation af UPS-anlæg

Installation af UPS-anlæg sikkerhedsstyrelsen installation af UPS-anlæg 2010 Installation af UPS-anlæg 2. udgave september 2010 Ved installation og projektering af UPS-anlæg er det vigtigt at være opmærksom på følgende forhold.

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til vekselrettere

Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til vekselrettere Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til vekselrettere Energinet.dk Temadag om solceller 19. juni 2012 Kim Rehmeier Sikkerhedsstyrelsen Solcellesystemer Solcelleanlæg skal installeres i henhold til stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Overstrømsbeskyttelse Kap 43

Overstrømsbeskyttelse Kap 43 HD 60364-5 Gælder det så også nullen? Overstrømsbeskyttelse Kap 43 431.1 Spændingsførende ledere skal normalt være beskyttet af en eller flere indretninger der afbryder forsyningen i tilfælde af: Overbelastning

Læs mere

2. Principper for jordingsanlæg, potentialudligning samt systemjording af energi producerende anlæg, eks. solcelle anlæg!

2. Principper for jordingsanlæg, potentialudligning samt systemjording af energi producerende anlæg, eks. solcelle anlæg! 2. Principper for jordingsanlæg, potentialudligning samt systemjording af energi producerende anlæg, eks. solcelle anlæg! ormativ sikkerhed! ormer, standarder og bekendtgørelser, nationale såvel som internationale

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 1, 5, stk. 2, 7, stk. 3, 31, stk. 1-2, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

MEDDELELSE Elmateriel nr. 3/09 (Erstatter Elmateriel nr. 2/03)

MEDDELELSE Elmateriel nr. 3/09 (Erstatter Elmateriel nr. 2/03) MEDDELELSE Elmateriel nr. 3/09 (Erstatter Elmateriel nr. 2/03) Februar 2009 MVE Lavspændingstavler og andre sammenbygninger af materiel En sammenbygning af elektrisk materiel (tavle) skal normalt opfylde

Læs mere

INSTALLATION AF OVERSPÆNDINGSBESKYTTELSE I TN- OG TT-SYSTEMER. Member of DEHN group. Denne publikation beskriver installationen

INSTALLATION AF OVERSPÆNDINGSBESKYTTELSE I TN- OG TT-SYSTEMER. Member of DEHN group. Denne publikation beskriver installationen INSTALLATION AF OVERSPÆNDINGSBESKYTTELSE I TN- OG TT-SYSTEMER Denne publikation beskriver installationen af overspændingsbeskyttelse i TN- og TT-net, samt de krav som Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit

Læs mere

Retningslinjer for elsyn

Retningslinjer for elsyn Retningslinjer for elsyn Elsyn med tilhørende retningslinjer er målrettet til boliginstallationer. Elsyn kan også anvendes på andre kategorier af installationer, når de særlige forhold for disse kategorier

Læs mere

Systemjordingogtavler

Systemjordingogtavler Systemjordingogtavler 312.2, systemjording TN-C-S system 312.2, systemjording TT-system 312.2, systemjording Maritim- og offshoresektoren Møbelindustrien Tekstilindustrien Medicinalindustrien Høj driftsikkerhed

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6C

Bekendtgørelse om offentliggørelse af stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6C Bekendtgørelse om offentliggørelse af stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6C I medfør af 7, stk. 1, nr. 2, i lov om elektriske stærkstrømsanlæg og elektrisk materiel, jf. lovbekendtgørelse nr. 990 af 8.

Læs mere

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 6/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 3/03, nr. 9/03 og nr. 12/03)

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 6/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 3/03, nr. 9/03 og nr. 12/03) MEDDELELSE Elinstallationer nr. 6/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 3/03, nr. 9/03 og nr. 12/03) Februar 2009 MVE Lavspændingstavler og andre sammenbygninger af materiel Sammenbygninger af materiel, som

Læs mere

24/7. Operations Secured. Om Coromatic

24/7. Operations Secured. Om Coromatic Om Coromatic Funktionaliteten imellem installationerne som nøgle til at sikre al drift Uanset hvilken type infrastruktur en virksomhed og dens installationer er bygget på, så er denne nerven i enhver organisation

Læs mere

Vejledning om gennemgang af installationer i forsamlingslokaler

Vejledning om gennemgang af installationer i forsamlingslokaler Vejledning om gennemgang af installationer i forsamlingslokaler Kontrol ved installationsgennemgang 1. Tavler 2. Fast 230/400 V installation 3. Brugsgenstande 4. Tilledninger 5. Lavvoltinstallationer 6.

Læs mere

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER Byfester og kræmmermarkeder 3 Elektriske anlæg og elektriske installationer skal være udført og drives på en sådan måde, at de ikke frembyder fare for personer, husdyr

Læs mere

KAPITEL 805 NØDBELYSNING OG VARSLINGSANLÆG

KAPITEL 805 NØDBELYSNING OG VARSLINGSANLÆG KAPITEL 805 NØDBELYSNING OG VARSLINGSANLÆG 805.1 Gyldighedsområde. De særlige bestemmelser i dette kapitel gælder for nødbelysning og varslingsanlæg, hvor Bygningsreglementet indeholder krav om sådanne

Læs mere

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW 2009 DESITEK A/S A/S CAW 1 DESITEK A/S 2 Hvad er en UPS iht. DS/EN62040 3 UPS Topologi 4 Hvorfor N skal tilsluttes / isolationstrafo 5 Beregning af batterikapacitet 6 Installation af UPS er, herunder jording

Læs mere

S Questions and answers

S Questions and answers S-564 - Questions and answers Udvalget for elektriske installationer, S-564, modtager jævnligt spørgsmål til DS/HD 60364-serien og relaterede standarder. Dette sker enten gennem Sikkerhedsstyrelsen, Dansk

Læs mere

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT Trykskrift Nr 5072/DK/1204 Elektriske udligningsforbindelser i landbrug LEVERANDØR AF SIKKERHED... Udarbejdet i samarbejde med Landbrugets Rådgivningscenter, Skejby Århus RAPPORT Formålet med rapporten

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

Gør det rigtigt. Velkommen til tema møde omkring. Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed

Gør det rigtigt. Velkommen til tema møde omkring. Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed Gør det rigtigt Velkommen til tema møde omkring Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed Program for tema møde. 17.00 Opstart og velkomst fra afdelingen 17.15 Hvad er

Læs mere

Nye bekendtgørelser i medfør af lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed ved elektriske anlæg, elektriske installationer og elektrisk materiel.

Nye bekendtgørelser i medfør af lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed ved elektriske anlæg, elektriske installationer og elektrisk materiel. Væsentlige ændringer i kravene til Elektrisk Sikkerhed Generelle krav, samt dokumentation; v. E. Boye Nielsen, ERNEL IDA Elteknik De nye Stærkstrømsbekendtgørelser; november 2016: Nye bekendtgørelser i

Læs mere

Bestemmelser for større installationer, industri og andet byggeri

Bestemmelser for større installationer, industri og andet byggeri Bestemmelser for større installationer, industri og andet byggeri Kursusmål Deltagerne får kendskab til gældende lovgivning og kan selvstændig anvende bestemmelserne i Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit

Læs mere

ADJUNKT PÅ ERHVERVSAKADEMIET LILLEBÆLT

ADJUNKT PÅ ERHVERVSAKADEMIET LILLEBÆLT BESKYTTELSE HVEM ER THOMAS ADJUNKT PÅ ERHVERVSAKADEMIET LILLEBÆLT Studiekoordinator på el-installatør uddannelsen Standardiseringsudvalget S564 Udarbejder Autorisationsprøve Underviserudvalget på danske

Læs mere

Vejledning i opbygning af klasse I og klasse II tavler til TN- og TT-net

Vejledning i opbygning af klasse I og klasse II tavler til TN- og TT-net Vejledning i opbygning af klasse I og klasse II tavler til TN- og TT-net Udarbejdet i 2019 af arbejdsgruppen Bedre el-tavler. Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra Dansk El-Tavle Forening Sikkerhedsstyrelsen

Læs mere

Arbejde på elektriske installationer 1

Arbejde på elektriske installationer 1 Arbejde på elektriske installationer Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen Marts 2010 I 2008 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 41 elulykker, hvor elfagfolk kom til skade i forbindelse med deres arbejde.

Læs mere

Teknisk Tema aften. - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme. - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler

Teknisk Tema aften. - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme. - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler Teknisk Tema aften - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler - Installation af LED belysning DC-strømme Hvilke brugsgenstande/komponenter

Læs mere

Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier

Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier Hvorfor en Elsikkerhedsattest? SB afsnit 6, 621.1 Ejeren (brugeren) er ansvarlig for installationens tilstand og vedligeholdelse og skal lade fejl og mangler

Læs mere

Tilføjet tavlebeskrivelse 20.12.2012 KJE

Tilføjet tavlebeskrivelse 20.12.2012 KJE A Tilføjet tavlebeskrivelse 20.12.2012 KJE Rev. Rettelse Dato Projekteret Kontrol Godkendt LYSKÆR 3 EF, 2730 HERLEV - TLF.: 38 16 50 00 Tegnet Udført Kontroleret Godkendt KJE KJE CAD: K:\4910\4911\AFHH-projekter-CAD\TEGN-FIL\E(D)X-001.dwg

Læs mere

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04)

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) Februar 2009 MVE Elektriske installationer i møbler Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6, kapitel 713 Installationer

Læs mere

Artikel om Jordsløjfemodstand m.v.!

Artikel om Jordsløjfemodstand m.v.! Artikel om Jordsløjfemodstand m.v.! Af; Ernst Boye Nielsen, ERNEL.dk I en artikel, uden navngiven forfatter, i bladet INSTALLATIONS NYT Special Nr. 59 side 32 maj 2007, berettes om Jordsløjfemodstands

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg 1) BEK nr 1114 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00006 Senere ændringer

Læs mere

1. Indledning...3. 2. Baggrund...4. 3. Formål...4. 4. Installationen...4. 5. Brugen af installationen...5. 6. Tilsynet...5. 7. Omfang af kampagnen...

1. Indledning...3. 2. Baggrund...4. 3. Formål...4. 4. Installationen...4. 5. Brugen af installationen...5. 6. Tilsynet...5. 7. Omfang af kampagnen... CAMPINGPLADSER Rapport om el-sikkerheden på campingpladser. Tilsynsordningen har i perioden 1. juli til 30. september 2008 kørt tilsyn på campingpladser, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

Passiv brandsikring. Brandtætning i henhold til Stærkstrømsdirektivet

Passiv brandsikring. Brandtætning i henhold til Stærkstrømsdirektivet Passiv brandsikring Vejledning. Brandtætning i henhold til Stærkstrømsdirektivet April 2018 Få mere at vide SikkerhedsBranchens Fagudvalg for Passiv Brandsikring arbejder for en optimal, grundlæggende

Læs mere

Netsystemer forsyningssystemer og jordforbindelser. Transientbeskyttelse, skal/skal ikke.

Netsystemer forsyningssystemer og jordforbindelser. Transientbeskyttelse, skal/skal ikke. IDA Elteknik Status på de nye stærkstrømsbekendtgørelser Netsystemer forsyningssystemer og jordforbindelser. Transientbeskyttelse, skal/skal ikke. Indlæg ved konference d. 12. og 20. juni 2018, af; Ernst

Læs mere

ELELS 3 Installationer nr. 11/94

ELELS 3 Installationer nr. 11/94 - ELELS 3 Installationer nr. 11/94 ELEKTRICITET~~DET, Gothersgade 160, 1123 Knbenhavn K Tlf. 331 1 65 82 Fa>; 3391 1950 21. juni 1994 Udligningsforbindelser. Indledning. tfdge 413.1.2.1 i Stærkstramsbekendtgmelsen

Læs mere

Fejlstrømsbeskyttelse med HPFI

Fejlstrømsbeskyttelse med HPFI Fejlstrømsbeskyttelse med HPFI Pau Ahler Brorsbøl Indehaver og direktør Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S AGENDA Kort om Spangenberg & Madsen Relationer i forhold til energirenovering Hvordan

Læs mere

Sags Nr.: 212 Side 1 af 5 Tegn. Dato 01.02.2015 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK.: LAP

Sags Nr.: 212 Side 1 af 5 Tegn. Dato 01.02.2015 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK.: LAP SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV 1.1. STANDARDER DS/EN 60 439-1 DS/EN 60 439-2 DS/EN 60 439-3 DS/EN 60 439-4 DS/EN 60 204-1 for hele tavlen DS/EN 60 204-1 for dele af tavlen 1.2. ELLEVERANDØR

Læs mere

Skema for elsyn. - uden for huseftersynsordningen. Personoplysninger. Generelle oplysninger. Installationsnr. Navn (rekvirent) Målernr.

Skema for elsyn. - uden for huseftersynsordningen. Personoplysninger. Generelle oplysninger. Installationsnr. Navn (rekvirent) Målernr. Skema for elsyn - uden for huseftersynsordningen Personoplysninger Navn (rekvirent) Energinet.dk 85550 Installation Adresse Tonne Kjærsvej Adresse Gl. Dalsgårdsvej 14 Postnr./by 7000, Fredericia Postnr./by

Læs mere

2 Installationer nr. 12/03

2 Installationer nr. 12/03 - ELRAD-MEDDELELSE 2 Installationer nr. 12/03 (Erstatter materiel nr. 3/99) ELEKT~~CITETS&%DET Gothersgade l60 1 123 K~ibenhavn K Tlf. 33 73 20 00 Fax 33 73 20 99 www.elraadet.dk e-mail: er@elraadet.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for elektrisk materiel 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed for elektrisk materiel 1) BEK nr 1285 af 04/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00005 Senere ændringer

Læs mere

Fællesregulativet 2014. Tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande

Fællesregulativet 2014. Tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande Fællesregulativet 2014 Tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande Stk. Fællesregulativet INDHOLDSFORTEGNELSE Side Generelt 3 Formål 3 Gyldighedsområde 3 Definitioner 4 DEL A ADMINISTRATIVE

Læs mere

Solceller til erhvervsvirksomheder og andre bebyggelser over 6 kwp efter alm. markedsvilkår

Solceller til erhvervsvirksomheder og andre bebyggelser over 6 kwp efter alm. markedsvilkår Solceller Solceller er for den almindelige husejer et forholdsvis nyt investeringsobjekt. Ved etablering af et solcelleanlæg er der tydelige advarsler om, at kun personer med elautorisation må montere

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Baggrund... 4. 3 Formål... 4. 4 Installationen... 4. 5 Brugen af installationen... 5. 6 Tilsynet... 5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning... 3. 2 Baggrund... 4. 3 Formål... 4. 4 Installationen... 4. 5 Brugen af installationen... 5. 6 Tilsynet... 5. 7 Omfang af kampagnen... Plejehjem Rapport om el-sikkerheden på plejehjem. Tilsynsordningen har i perioden 1. februar til 31. marts 2010 kørt kampagnetilsyn på plejehjem, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV. Sags Nr.: 212.059.01 Side 1 af 8 Tegn. Dato 22-04-2013 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK.

SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV. Sags Nr.: 212.059.01 Side 1 af 8 Tegn. Dato 22-04-2013 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK. SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV 1.1. STANDARDER DS/EN 60 439-1 1.3. DRIFTSFORHOLD Placering: Indendørs Udendørs DS/EN 60 439-2 Stærkstrømsbekendtgørelsen (SBG) Stationær Flytbar DS/EN

Læs mere

Vedrørende. Lavspændingstavler. DS/EN 60439-1 til 60439-5

Vedrørende. Lavspændingstavler. DS/EN 60439-1 til 60439-5 Vedrørende Lavspændingstavler DS/EN 60439-1 til 60439-5 April 2008 Vedrørende Lavspændingstavler DS/EN 60439-1 til 60439-5 April 2008 Sikkerhedsstyrelsen har i henhold til Stærkstrømsloven og Elinstallatørloven

Læs mere

DESITEK A/S. - Leverandør af sikkerhed. 2012 DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016

DESITEK A/S. - Leverandør af sikkerhed. 2012 DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016 DESITEK A/S - Leverandør af sikkerhed Præsentation Hvorfor LED? Høj lysstyrke lang levetid Uafhængig temperaturfølsomhed mulighed for lysstyring omkostningseffektive miljøvenlige. Surge protection for

Læs mere

Tjek din solcelle-installation

Tjek din solcelle-installation Tjek din solcelle-installation Få et overblik over, om din solcelle-installation er korrekt udført. Denne folder indeholder nogle gode råd til, hvad du selv kan tjekke. Brug tjeklisten og find blandt andet

Læs mere

DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W. Vejledning 1. BESKRIVELSE

DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W. Vejledning 1. BESKRIVELSE DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W Vejledning 1. BESKRIVELSE 2. FORBINDELSER Den røde ledning forbindes fra batteriets plusklemme til omformerens plusklemme (rød forbindelse)

Læs mere

Stamoplysninger. Informationer angående besøget. Boligen. Boligens Ejer. Adresse. Postnr. og by. Opført år. Samlet bygningsareal

Stamoplysninger. Informationer angående besøget. Boligen. Boligens Ejer. Adresse. Postnr. og by. Opført år. Samlet bygningsareal Stamoplysninger Boligen Adresse Postnr. og by Opført år Samlet bygningsareal Særlige oplysninger om ejendommen Boligens Ejer Adresse Navn Postnr. og by Email Telefon Informationer angående besøget Dato

Læs mere

Nødbelysning. Nødbelysning. Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen September 2009

Nødbelysning. Nødbelysning. Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen September 2009 Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen September 2009 er en overordnet betegnelse for sikkerhedsbelysning og reservebelysning. Sikkerhedsbelysning består dels af flugtvejsbelysning (belysning af udgangs-

Læs mere

Bekendtgørelse om stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6C, særlige krav til anvendelse af stikpropper og stikkontakter i installationer 1)

Bekendtgørelse om stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6C, særlige krav til anvendelse af stikpropper og stikkontakter i installationer 1) BEK nr 1041 af 10/11/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-11-00032 Senere ændringer

Læs mere

til undervisning eller kommercielt brug er Kopiering samt anvendelse af prøvetryk

til undervisning eller kommercielt brug er Kopiering samt anvendelse af prøvetryk Dimensionering Når der henvises til et kapitel, er det altid kapitler, som stammer fra Stærkstrømbekendtgørelsen Afsnit 6, elektriske installationer, med mindre andet er anført. Hvorfor dimensionere? SB

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

Transformerstation, adfærd og færdsel

Transformerstation, adfærd og færdsel Transformerstation, adfærd og færdsel INDHOLDSFORTEGNELSE Transformerstation, adfærd og færdsel... 3 Stikordsregister... 21 2-21 Rekv. 0 Prod. 22-02-2008-15:15 Ordre 000 EVU Forord Dette er en kort gennemgang

Læs mere

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU Nye krav til anlæg De tre anlægsbekendtgørelser Tekniske krav fra EU Ny Lovgivning Nationale Love Stærkstrømsloven Elsikkerhedsloven Bekendtgørelser Bekendtgørelser forklarer/tydeliggør lovene Bekendtgørelser

Læs mere

ELEKTRISK TERRASSEVARMER

ELEKTRISK TERRASSEVARMER ELEKTRISK TERRASSEVARMER HN 12362 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug, og gem den til senere brug. Pak terrassevarmeren ud og kontroller, at alle dele

Læs mere

Tekniske installationer ved festudlejning

Tekniske installationer ved festudlejning Tekniske installationer ved festudlejning SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Brian Aagaard AMU Hoverdal Undervisningsministeriet. (december 2011). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes

Læs mere

MØRTEL BLANDER. type: BL60

MØRTEL BLANDER. type: BL60 MØRTEL BLANDER type: BL60 Instruktions bog Miniblanderen BL 60 er ideal for blanding af; - Gips - Mørtel - Fliseklæb - Lim - Epoxy (resin) - Cementblandinger med fine partikler SIKKERHEDSFORANSTALTNING:

Læs mere

Gågader og offentlige pladser

Gågader og offentlige pladser Gågader og offentlige pladser Rapport om el-sikkerheden i gågader og offentlige pladser. Tilsynsordningen har i perioden 1. marts til 30. juni 2009, kørt kampagnetilsyn på gågader og offentlige pladser,

Læs mere

Skema for elsyn Evt. Notater

Skema for elsyn Evt. Notater Skema for elsyn Navn (rekvirent): Adresse: Postnr./by: Telefon: Installation: Adresse: Postnr./by: Installationsejer: Evt. Side 1 of 5 1. Målinger Måleobjekter 1.1 Afprøvning af fejlstrømsafbrydere 1.2

Læs mere

Cu-flex specifikation. FB240 FB243 Antal skinner 1 stk. 1 stk. 2 stk. 3 stk. 1 stk. 2 stk. 1 stk. 2 stk. Mærkedriftsspænding, (IEC)

Cu-flex specifikation. FB240 FB243 Antal skinner 1 stk. 1 stk. 2 stk. 3 stk. 1 stk. 2 stk. 1 stk. 2 stk. Mærkedriftsspænding, (IEC) K Cu-flex chienen P 1901 Type nr. Cu-flex specifikation B25 B B B B0 B0 B240 B243 B240 B243 Antal skinner 1 stk. 1 stk. 2 stk. 3 stk. 1 stk. 2 stk. 1 stk. 2 stk. Mærkedriftsspænding, U e (IEC) 00 V 00

Læs mere

til undervisning eller kommercielt brug er Kopiering samt anvendelse af prøvetryk El-Fagets Uddannelsesnævn

til undervisning eller kommercielt brug er Kopiering samt anvendelse af prøvetryk El-Fagets Uddannelsesnævn Indledning Transportable, forbrændingsmotordrevne generatoranlæg skal enten opfylde bestemmelserne i Ú 551 á eller de særlige bestemmelser i Ú 816 á. Bestemmelserne i ISO 8528-8 kan også anvendes for generatoranlæg

Læs mere

Spar på energien! Af. Ernst Boye Nielsen, ERNEL.dk

Spar på energien! Af. Ernst Boye Nielsen, ERNEL.dk Spar på energien! Af. Ernst Boye ielsen, EREL.dk Alt for mange nødforsyninger, både PS-anlæg og generatoranlæg forsynes i dag over en skilletransformer og jordforbindes til en separat driftsjord på max.

Læs mere

Mindre installationer, bolig med tilhørende særlige områder

Mindre installationer, bolig med tilhørende særlige områder Mindre installationer, bolig med tilhørende særlige områder Kursusmål: Deltagerne får kendskab til gældende lovgivning og kan selvstændig anvende bestemmelserne i Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6, Bygningsreglementet,

Læs mere

Kapitel 804 Forsamlingslokaler, butikker og lignende salgslokaler, undervisningslokaler, fælles adgangsveje og flugtveje

Kapitel 804 Forsamlingslokaler, butikker og lignende salgslokaler, undervisningslokaler, fælles adgangsveje og flugtveje Kapitel 804 Forsamlingslokaler, butikker og lignende salgslokaler, undervisningslokaler, fælles adgangsveje og flugtveje FORSAMLINGSLOKALER, BUTIKKER OG LIGNENDE SALGSLOKALER, UNDERVISNINGSLOKALER, FÆLLES

Læs mere

Nye regler maj 2019 VELKOMMEN TIL KURSUS I NYE REGLER 2019

Nye regler maj 2019 VELKOMMEN TIL KURSUS I NYE REGLER 2019 Nye regler maj 2019 VELKOMMEN TIL KURSUS I NYE REGLER 2019 LIDT OM MIG Peter Kjær Bor i Herning Elektriker Vild med gymnastik Tidligere efterskolelærer El-installatør Tilsynsførende for Sikkerhedsstyrelsen

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 01.00 Udgavedato: 11.11.2010

Læs mere

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Brugervejledning Rørventilator Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør. Sikkerheds instruktioner ADVARSEL

Læs mere

Årsrapport 2008 Eltilsynsordningen

Årsrapport 2008 Eltilsynsordningen Årsrapport 2008 Elsordningen Side 1 af 11 Indledning: Den 1. marts 2008 blev sordningen (10%-) ændret fra at omfatte nye installationer til også at omfatte eksisterende installationer og særlige kampagneindsatser.

Læs mere

K 6050. Digital fejlstrømsafbryder/ loop-tester. El-nr. 63 98 720 737

K 6050. Digital fejlstrømsafbryder/ loop-tester. El-nr. 63 98 720 737 K 6050 Digital fejlstrømsafbryder/ loop-tester El-nr. 63 98 720 737 Kyoritsu K6050 Side 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Sikkerhed...3 2. Beskyttelseslåg...3 3. Beskrivelse...4 3.1. Instrumentbeskrivelse...4

Læs mere

Vækst for dansk erhvervsliv. - Kvalitet for det danske samfund

Vækst for dansk erhvervsliv. - Kvalitet for det danske samfund Vækst for dansk erhvervsliv - Kvalitet for det danske samfund Elsikkerhedsloven Status på standarderne Torben Dalsgaard- Senior konsulent Reference til standarder i Elsikkerhedsloven DS/HD 60364-1 DS/HD

Læs mere

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...5. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...5. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen... Skoler Rapport om el-sikkerheden i folkeskoler. Tilsynsordningen har i perioden 1. august til 31. september 2009 kørt kampagnetilsyn på landets folkeskoler, og disse tilsyn danner således baggrund for

Læs mere

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...4. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...4. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen... Forsamlingslokaler Rapport om el-sikkerheden i Forsamlingslokaler. Tilsynsordningen har i perioden 1. november til 15. december 2008 kørt kampagnetilsyn på forsamlingslokaler, og disse tilsyn danner således

Læs mere

FSTA el-netværksgruppe Anbefaling ved installation af:

FSTA el-netværksgruppe Anbefaling ved installation af: FSTA el-netværksgruppe Anbefaling ved installation af: Potentialudligningsanlæg i medicinske områder jævnfør DS/EN 60364-7-710 FSTA EL-netværksgruppe 11-09-2018 Dette dokument er udarbejdet af FSTA EL-netværksgruppe.

Læs mere

TERRASSEVARMER 600 W

TERRASSEVARMER 600 W TERRASSEVARMER 600 W ART NR 350145 EAN NR 5709133350451 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG ADVARSLER Terrassevarmeren kan blive varm ved brug. Rør ikke gitteret og hold børn og husdyr på sikker afstand. Denne terrassevarmer

Læs mere

TIH 500 S / TIH 700 S

TIH 500 S / TIH 700 S TIH 500 S / TIH 700 S A BETJENINGSVEJLEDNING INFRARØD VARMEPANEL TRT-BA-TIH500STIH700S-TC-001-DA Indholdsfortegnelse Henvisninger vedrørende betjeningsvejledningen... 1 Sikkerhed... 2 Oplysninger om instrumentet...

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen

Stærkstrømsbekendtgørelsen BEK nr 9146 af 22/03/2006 Gældende (SB - Afsnit 6A) Offentliggørelsesdato: 27-03-2006 Økonomi- og Erhvervsministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 617 af 25/06/2008 kap. 710 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

FORUM FOR SYGEHUS TEKNIK OG ARKITEKTUR El-installationer og el-sikkerhed Møde den Midtconsult i Herning

FORUM FOR SYGEHUS TEKNIK OG ARKITEKTUR El-installationer og el-sikkerhed Møde den Midtconsult i Herning FORUM FOR SYGEHUS TEKNIK OG ARKITEKTUR El-installationer og el-sikkerhed Møde den 14-09-2016 Midtconsult i Herning Velkomst Finn Westergaard - Midtconsult Godkendelse af referat Mødet hos ABB Update på

Læs mere

Elektriske installationer

Elektriske installationer Tech College Aalborg Elektriske installationer Projekt Smart Zenior Home - Dimensionering af stikledning og gruppetavle til seniorbolig Indhold Elektriske installationer... 2 Installationsbekendtgørelsen

Læs mere