Erfaringsudveksling USA 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erfaringsudveksling USA 2014"

Transkript

1 Erfaringsudveksling USA 2014 Indhold Baggrund og formål Det faglige indhold United Brotherhood Of Carpenters Fleksibelt indhold i undervisningen 1:1 modeller Renovering af sygeafsnit Boldt på Cathedral Hill Partnering Fagligt udbytte og fremadrettede tiltag Konklusion Links Studiegruppen: Annette Lauridsen, direktør Aarhus TECH Steen Høygaard, chefkonsulent Dansk Byggeri Ole Vagn Christiansen, Gruppeformand 3F Daniel Kristian Espensen, Bygge- og projektleder Rådgivergruppen DNU Mikkel Munk-Hartge, Projektleder BABEL

2 Baggrund og formål I august 2014 tog BABELs formandskab på erfaringsudvekslingstur til USA. Målet var dels at besøge United Brotherhood Of Carpenters en fagforening for byggebranchen og dels at besøge entreprenørvirksomhederne The Boldt Company og DPR, som begge arbejder med større hospitalsbyggerier i øjeblikket. Muliggørelsen af denne udvekslingstur skal findes i det netværk som BABEL ved tidligere lejligheder har opbygget i både Nevada og Californien. BABEL har tidligere besøgt United Brotherhood Of Carpenters som med sine ca medlemmer er en af Nordamerikas største fagforeninger. Det er bl.a. her, at BABEL har hentet inspiration til et af vores største projekter Onsite TECH. Uddannelse er en af grundstenene hos Brotherhood Of Carpenters og med deres Las Vegas baserede International Training Center, har de faciliteter til at uddanne medlemmer og undervisere fra hele Nordamerika. Her uddannes og efteruddannes undervisere fra deres ca. 200 uddannelsesinstitutioner som dækker USA og Canada. BABEL har ligeledes tidligere besøgt entreprenørvirksomheden The Boldt Company og deres byggeprojekt ved Cathedral Hill i Californien. Her bygges et helt nyt hospital fra bunden i det centrale San Francisco. Da BABELs aktiviteter i stort omfang foregår på hospitalsbyggeriet DNU ved Skejby, så var forventningerne her, at få inspiration fra et stort hospitalsbyggeri i udlandet.

3 Det faglige indhold United Brotherhood Of Carpenters Besøget hos UBC s International Training Center (ITC) viste sig aldeles interessant. Uddannelsescentret har for nyligt gennemgået en større udvidelse og råder nu over kvm, som inkluderer over 300 hotelværelser. Centret tilbyder fuld forplejning samt flere rekreative faciliteter. United Brotherhood of Carpenters udsprang fra den amerikanske arbejderbevægelse i I dag er fagforeningen en af Amerikas største og servicere over medlemmer i USA og Canada. Medlemmerne er tømrere, montører, stilladsarbejdere og jord/betonarbejdere. Fleksibelt indhold i undervisningen Når et besøg til UBC s ITC er så interessant for BABEL, så bunder det blandt andet i BABELs projekt; Onsite TECH - et projekt som søger at fremme efteruddannelse i byggebranchen. ITC tilbyder efteruddannelse til UBC s undervisere fra deres 200 tekniske skoler fordelt rundt i hele Nordamerika og Canada. I mindre omfang afholdes også kurser for håndværkerne i fagforeningen. Disse kurser fokuserer i væsentligt omfang på organisering og forhandling. ITC har omfattende undervisningsplaner for store dele af byggebranchen og udvikler selv løbende sit materiale. Udover at udbyde sine mange standardkurser, har ITC derfor også muligheden for at skræddersy undervisningen til interesserede virksomheder, som har brug for helt specifik efteruddannelse af sine medarbejdere. Det kan være relevant i tilfælde af specialopgaver i byggebranchen eller hvis et firma kan nøjes med en bestemt del af et standard kursus. Undervisningsplanerne er på denne måde ganske fleksible.

4 1:1 modeller Hos ITC har man stort fokus på hele konceptet omkring mockup modeller. Det vil sige, at man bygger en 1-1 model af eks. en turbine. Skal man undervise kursister i at samle en turbine, kan man her øve sig på en model i sammenlignelig størrelse. På denne måde lærer underviserne de sidste nye tekniker, inden for de opgaver de skal undervise i. Og på denne måde optimeres og kvalificeres undervisningen og dermed arbejdskraften hele tiden. ITC udbyder kurser vedr. implementering af ny teknologi inden for byggebranchen for uden bil og energisektoren. International Training Center (ITC) ejes og drives af UBC. Årligt kommer tager ca kursister forbi centret for at opkvalificeres. Renovering af sygeafsnit Et af ITC s konkrete projekter gik ud på, at bygge en mockup af en afdeling af et sygehus. Denne skulle bruges til at undervise i, at lave ombygninger på et hospital, til mindst muligt scene for patienter og personale. Man udvikler simpelthen kurser for, hvordan man skal udføre ellers kendt bygningsarbejde, når man gør det i hospital i fuld funktion. I dette tilfælde er der rigelig mulighed for at udvikle indholdet af kurserne løbende. Kurserne kan også justeres til bestemte afdelinger af bestemte hospitaler. Det kræver bare at man justerer mockup modellen. Da BABEL besøgte ITC, var modellen i sin opførelsesfase. ITC s måde at tænke på, hvad angår innovation, ny teknologi, kurser i 3D modeller samt konceptet for at skræddersy kurser til virksomheder, er ganske inspirerende. Her er det BABELs tanke, at et tættere samarbejde med UBC s kan bære ny inspiration til den danske måde at tænke på.

5 Boldt på Cathedral Hill Hospitalet som bygges midt I San Francisco er planlagt til 13 etager med plads til 274 senge. Bygherren er Sutter Health og hospitalet bygges af entreprenør The Boldt Company. Udover opbygningen af de nye hospitalsbygninger som samlet når op på ca kvm, så inkluderede arbejdet også nedrivningen af to 10-etagers bygninger. Sådanne projekter - i centrum af en stor by som San Francisco - stiller store krav til samarbejdet mellem de udførende såvel som den forudgående planlægning. Blandt andet derfor har dette projekt fået BABELs opmærksomhed. Af samme grund inviterede BABEL et medlem af styregruppen på Onsite TECH med på denne del af studieturen. Medlemmet er i øvrigt ansat hos rådgivergruppen på hospitalsbyggeriet DNU ved Skejby. Carpenters International Training Fond investerer årligt mere end 200 millioner dollars, I at udvikle og afvikle kurser for UBC s medlemmer. Dette gør at undervisningen for medlemmerne kan være næsten eller helt gratis. Undervisningen kan foregå på en af de 200 tekniske skoler som er forbundet med ITC. Disse skoler har tilknyttet ca fuldtidsundervisere. Herover ses et billede inde fra den opbyggede model af et sygeafsnit. Partnering Et interessant aspekt ved dette byggeri er, at Boldt arbejder med det de kalder Integrated Lean Project Delivery. Denne tilgang - som med sit fokus på gensidig respekt samt et åbent og ærligt samarbejde mellem projektets partere, ser ud til at spare både virksomheder og bygherrer for tid og penge er interessant at kigge på. Opbygningen af denne samarbejdsstruktur på hospitalsbyggeriet ved Cathedral Hill er opbygget på en form som partnering. Dette er også set i Danmark, dog med en række væsentlige forskelle. I dette projekt har Sutter Health overodnet set en forventning om at pris, kvalitet og tid skal kunne optimeres.

6 De har således indledningsvist indgået et samarbejde med Smithgroup JJR - et team af rådgivende arkitekter for at få et skitseprojekt på plads, hvor bygherre har oplyst et forventet totalt budget og funktionskrav. På baggrund af skitseprojektet begynder processen med at udvælge entreprenører, hvor nogle af de vigtigste kvalifikationskrav er erfaring med hospitalsbyggerier og projektering. Når entrepriserne vælges, så vælges det samlede hold til opgaven. Det er altså et samlet hold af hovedog underentrepriser, som byder ind på opgaven. Besøg hos projektafdelingen i The Boldt Company som bygger Cathedral Hill Hospital I San Francisco. Her fortæller produktionschef Klas Berghede om principperne for Integrted Lean Project Delivery og digitale løsninger. Der arbejder 150 medarbejdere i projektafdelingen, hvoraf 40 er håndværkere. Dette er anderledes i forhold til den danske måde at gøre det på. I Danmark vælges hovedentreprisen, som dernæst har frit valg af underentrepriser. Man har som bygherre i Danmark altså ikke altid mulighed for, at vide hvem der reelt kommer til at bygge sit byggeri. I tilfældet med hospitalet i San Francisco får Sutter Health muligheden for at tage stilling til den samlede pakke. Når entrepriserne så er fundet, opstarter projekteringen, hvor alle parterne skal samarbejde. Dette vil sige, at arkitekter, vvs, el, råhus, tømrer m.fl. sidder side om side og projekterer byggeriet færdigt. Dette gøres i en fælles 3D model - i dette tilfælde Revidt. Man har fra bygherres side skrevet i kontrakterne, at alt (med undtagelse af søm og skruer), skal projekteres i den fælles 3D model. Så snart en tømrer sætter en gipsvæg ind i den fælles model, bliver dette tydeligt for de andre fagentrepriser. Denne form for gennemsigtighed fører til, at flere kollisioner opdages allerede i projekteringsfasen, og at det derfor er billigere og hurtigere at rette op på. På dette projekt var det håndværkere som lavede byggeriet i 3D modellen. De er efteruddannet i bl.a.

7 skitsering og modellering af byggeri. Meget af denne efteruddannelse foregår på netop ITC i Las Vegas. På denne måde, får man folk med en uddannelsesmæssig byggebaggrund til at lave byggeriet i 3D. Det var interessant at se, hvordan en smed og en tømrer sad og diskuterede føringsveje for rør i byggeriet for, at kombinerer den mest optimale linjeføring i forhold til gennembrydninger i vægge. Denne slags tværfaglige samarbejde er med til at skabe nye og innovative arbejdsgange i byggeriet, samt at højne kvaliteten i byggeriet. Besparelserne som opstår registreres løbende. Besparelser som findes gennem projekteringen (i dette tilfælde op til 50 mio. $) fordeles så ud til alle parterne gennem en forudbestemt fordelingsnøgle. Dette kan være med til at øge incitamentet for samarbejde imellem fagene på et byggeri. Klas Berghede har lige købt en drone, så han kan overse projektet fra luften. Som nævnt er partnering også forsøgt i Danmark. Men om det har været med afsæt i 3D modellen er mere tvivlsomt. Frygten for at den åbne tillid vakler og at projektet derfor ikke nyder den tiltænkte fordel øges, hvis man ikke gør brug af den gennemsigtighed, en åben 3D model giver. Det må derfor anbefales, at der gøres brug af denne metode for at øge gennemsigtigheden og medvirke til at fjerne mistilliden i projektet. Når projektet er færdigprojekteret, gennemgås projektet i detaljer. Bygherre forsikres om, at alle funktioner af byggeriet nu er til stede i den aftalte udstrækning. Ydermere skulle bygherre nu have et kollisionsfrit byggeri og dermed har alle kontraktlige parter direkte og indirekte indikeret, at bygherre ikke behøver at afsætte midler til uforudsete udgifter.

8 Dette skyldes, at entreprenørerne selv - sammen med bygherres rådgiver - har projekteret hele byggeriet. De har tilmed fået lov til at optimerer byggeriet til fælles vinding. Skulle der alligevel opstå kollisioner og dermed et økonomisk tab, kan bygherre starte med at inddrage en del af entreprisernes oparbejdede besparelse, svarende til bygherres pågældende økonomiske tab. MT Højgaard har besluttet at digitalisere koncernen bl.a. på baggrund af BABELs digitaliseringsprojekt på DNU Der er ingen tvivl om, at der i denne projekttilgang kan ligge et stort potentiale for byggeprocessens parter her i Danmark. Det må være i alles interesse, at undersøge dette nærmere. Udover at vi kunne drage hjem med ny og god viden, så bidrog BABEL også med en del inspiration hos The Boldt Company. BABELs projekt Onsite TECH efterlod stor inspiration hos Produktionschefen for virksomheden, som går med ønsker om en uddannelsesmulighed på byggepladsen. Derudover har The Boldt Company efter at have læst om BABELs projekt om Den digitale byggeplads, anskaffet 150 Ipads samt en drone, med henblik på at starte et lignende projekt op. Det er denne form for frugtbare udvekslinger, som gør, at denne form for samarbejde kan fungere.

9 Fagligt udbytte og fremadrettede tiltag BABEL kommer hjem med meget fra denne studietur. Udover at turen har skabt stærkere bånd til vores samarbejdspartnere i USA, så er der en del konkrete faglige gevinster ved turen. Disse emner og mulige tiltag vil blive drøftet under besøget fra UBC, sammen med andre forhold inden for beskæftigelse, overenskomster og arbejdsforhold i byggebranchen. BABEL er i øjeblikket i gang med at planlægge et besøg fra Doug Mccarron, Præsident for UBC og Bill Irwin, Administrerende direktør for ITC. Besøget som er sat til foråret 2015 vil inddrage flere emner om samarbejde mellem BABEL, 3F, Aarhus TECH, Dansk Byggeri og UBC. Derudover ligger der en mundtlig aftale om, at lave en mere formel samarbejdsaftale imellem parterne. Det er planen, at denne samarbejdsaftale skal færdiggøres på besøget til foråret Et af de emner der skal drøftes er oprettelsen af et udvekslingsprogram mellem Aarhus TECH og ITC, hvor undervisere fra Aarhus TECH kunne efteruddanne sig på ITC. Et andet emne kunne være, at ITC vil gøre brug af Aarhus TECH som udbyder af sine kurser. UBC har medlemmer som arbejder i virksomheder over hele verden heriblandt Europa. Når disse virksomheder har brug for efteruddannelse, kan der være en fordel i, at have en samarbejdspartner i Danmark. Derved reduceres rejsetiden for UBC s medlemmer og det kan måske være med til at øge efterspørgslen på efteruddannelse. Udover besøget fra UBC overvejer BABEL også næste skridt i forbindelse med erfaringerne fra hospitalsbyggeriet i San Francisco. Grundet de mulige potentialer indeholdt i den pågældende projekttilgang, vil BABEL gerne undersøge mulighederne for, at fremme denne tilgang på den danske byggescene. Dette kræver først og fremmest en nærmere undersøgelse af, hvilke barrierer der muligvis er forbundet med de lovkrav og direktiver Danmark er bundet af. Dette vil kræve, at vi samler de rette mennesker med de rette forudsætninger for at kunne drøfte dette. Når denne fase er gennemført og der ligger et klarere billede af, hvilke muligheder der kan lade sig gøre i den danske byggebranche, så kan en konference om emnet være et nærliggende tiltag. Her kunne vores samarbejdspartnere fra The Boldt Company i San Francisco være med til at løse denne opgave.

10 Her undervises fremtidens håndværkere. Konklusion BABEL anser det som en væsentlig del af sit virke, hele tiden at søge ny inspiration. Denne inspiration skal nogle gange hentes uden for landets grænser. Tiden som BABELs formandskab har brugt på studieturen har vist sig at være rigtigt godt givet ud. Allerede nu tegner der sig op til flere flader, hvor samarbejdet med vores partere i USA kan udvikles forhåbentligt til gavn for byggebranchen her i landet. Vi arbejder som nævnt på to overordnede spor. Efteruddannelse samt hele aspektet omkring licitation og projektering. To meget spændende emner, som der kan komme rigtigt meget godt ud af. Men som denne rapport også har været inde på, så er inspirationen også gået den anden vej. BABEL har bl.a. qua Onsite TECH med skolen på byggepladsen og Den digitale byggeplads, skabt positiv omtale uden for Danmark. BABEL har indvilget i, at hjælpe The Boldt Company med, at dele ud af sine erfaringer fra disse projekter. Dette er helt i tråd med BABELs vision om vidensdeling og udvikling af innovative tiltag. Ikke bare på tværs af fag, men og landegrænser. Derudover er konceptet BABEL blevet taget rigtigt godt imod. Denne form for tænkning, hvor forskellige organer som faglige organisationer, arbejdsgiver organisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner arbejder så tæt sammen til gavn for den etablerede byggebranche, er ikke noget man ser alle steder.

11 Links: BABEL 3F Fælles Fagligt Forbund Aarhus TECH Dansk Byggeri United Brothers of Carpenters International Training Center Locations/ITC_Main.aspx The Boldt Company Cathedral Hill Hospitalsprojektet DPR Construcktion Mer værdi til byggeri.

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på byggebranchen I december 2016 foretog RIB en markedsundersøgelse blandt byggeriets

Læs mere

Civilingeniør i. Byggeledelse

Civilingeniør i. Byggeledelse Civilingeniør i Byggeledelse Specialet i Byggeledelse En byggesag gennemløber flere faser, og i alle faser spiller ingeniører en væsentlig rolle. Specialet i Byggeledelse tager udgangspunkt i byggeriets

Læs mere

Byg til Vækst aftale med Nyt OUH

Byg til Vækst aftale med Nyt OUH Byg til Vækst aftale med Nyt OUH Nyt OUH og Byg til Vækst ønsker at løfte et lokalt samfundsansvar ved at samarbejde forpligtigende omkring rekruttering og uddannelse til vedr. byggepladsen Nyt OUH. Formål

Læs mere

Renovering Til- og ombygning Nybyggeri. edre Bolig. for private bygherrer. Inspiration Planlægning Gennemførelse

Renovering Til- og ombygning Nybyggeri. edre Bolig. for private bygherrer. Inspiration Planlægning Gennemførelse Renovering Til- og ombygning Nybyggeri edre Bolig Inspiration Planlægning Gennemførelse for private bygherrer Kom godt i gang I renovering, til- og ombygning samt nybyggeri Boligarkitekten.dk er en tegnestue,

Læs mere

NSF. - innovation og koncepter

NSF. - innovation og koncepter NSF - innovation og koncepter NSF s baggrund Hvad kan NSF tilbyde sine kunder NSF (Nordisk Skoletavle Fabrik A/S) har gennem mere end 60 år produceret og markedsført en stor palette af produkter og koncepter

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Stamoplysninger Projekttitel. Indsatsområde

Projektbeskrivelse. 1. Stamoplysninger Projekttitel. Indsatsområde Projektbeskrivelse 1. Stamoplysninger Projekttitel Indsatsområde Der er pt. en række store byggeprojekter i gang eller under opstart i Nordjylland, som alle indebærer stor aktivitet og dermed behov for

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 DET ER BILLIGERE AT VISKE UD END AT FLYTTE MURE Udgivet af BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø

Læs mere

Opkvalificering hos bygherren

Opkvalificering hos bygherren Opkvalificering hos bygherren - når BIM er et krav Hvor og hvordan skal man starte, når man kan se fordelene ved at digitalisere sine arbejdsprocesser? Hvordan får man overblik over muligheder og udfordringer,

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 DET ER BILLIGERE AT VISKE UD END AT FLYTTE MURE Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3,3.

Læs mere

BygSol - Samarbejde og læring på byggepladsen

BygSol - Samarbejde og læring på byggepladsen 1. Hvem er CEG A/S 2. Hvorfor Samarbejde og læring på byggepladerne hos CEG 3. November 2004 hos CEG 4. Fremtiden hos CEG CEG A/S www.ceg.dk 1 1. Hvem er CEG A/S: - Entreprenørfirma med årlig omsætning

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

Bilag: Bygge- og anlægsstrategi 2015 Jobcenter Svendborg

Bilag: Bygge- og anlægsstrategi 2015 Jobcenter Svendborg Bilag: Bygge- og anlægsstrategi 2015 Jobcenter Svendborg Formål Formålet med bygge- og anlægsstrategi 2015 er at sikre, at Jobcenter Svendborg drager optimal udnyttelse af (job)vækstpotentialet, der vil

Læs mere

Det virker også i mindre virksomheder!

Det virker også i mindre virksomheder! Det virker også i mindre virksomheder! Fundamentet for at dele viden er, at der skabes en fælles f forståelse af praksis Agenda 1. Hvem er CEG A/S 2. Hvorfor arbejde med Lean C. hos CEG 3. BygSol pyramiden

Læs mere

DALGASPARKEN - forsøgsprojekt

DALGASPARKEN - forsøgsprojekt ÅRSMØDE I LEAN CONSTRUCTION 1. april 2005 Bjarne Krog-Jensen direktør Boligselskabet Fruehøjgaard Herning DALGASPARKEN - forsøgsprojekt 38 boliger (heraf 28 medejerboliger) Stor beboerindflydelse - i hele

Læs mere

2Adecco. Construction

2Adecco. Construction 2 Professionel adgang til faglært og rutineret arbejdskraft Byggeprojekter skal være i gang. De skal holde både tempo og tidsplan. Det kræver planlægning og den rette bemanding i både projekteringsfase

Læs mere

Mennesker Succes Udvikling

Mennesker Succes Udvikling Mennesker Succes Udvikling CoastZone er teambuilding og teamudvikling i hele Danmark. Vi styrker relationerne i jeres team og viser jer vejen til nyt potentiale! »Mennesker med succes skaber udvikling«c

Læs mere

uponor Blue Service gør det urimeligt nemt Et serviceunivers fra start til slut, der hjælper dig med at komme nemmere i mål

uponor Blue Service gør det urimeligt nemt Et serviceunivers fra start til slut, der hjælper dig med at komme nemmere i mål uponor Blue Service gør det urimeligt nemt Et serviceunivers fra start til slut, der hjælper dig med at komme nemmere i mål Uponor Blue Service gør det urimeligt nemt. Så du kan bruge tiden på det væsentlige.

Læs mere

Nyhedsbrev - August 2017

Nyhedsbrev - August 2017 Nyhedsbrev - August 2017 Københavns Universitet Væksten følger ressourcerne ELINDCO har nået sine mål tre år før tid. Vi vækster ikke for vækstens skyld men for at skabe en stabil virksomhed med de rette

Læs mere

OM LINDHOLM ENTREPRISE A/S

OM LINDHOLM ENTREPRISE A/S OM LINDHOLM ENTREPRISE A/S LINDHOLM ENTREPRISE A/S er fusionen mellem Lindhom s Tømrer- & Snedker v/ Henrik Knudsen og bygningskonstruktør Mikael W. Klinke. Tilsammen har vi mange års erfaring fra byggebranchen,

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler

Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler Arbejdsklausuler og Uddannelsesklausuler i udbud 1 Vejledning til håndtering af Svendborg Kommunes arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 18. juni 2013, at der

Læs mere

Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen

Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen Tirsdag den 17. november kl. 09.00-13.00 INDLÆGSHOLDERE Christian Listov-Saabye, Administrerende direktør, MOE A/S Christian Listov-Saabye har siden

Læs mere

Kvalitetsstyring - Program for sessionen

Kvalitetsstyring - Program for sessionen Kvalitetsstyring - Program for sessionen 11.40 11.50 Indledning og baggrund 11.50 12.05 Et eksempel - Totaløkonomi 12.05 12.10 Hvor findes værktøjerne? 12.10 12.30 Evaluering af 5 store byggeprojekter

Læs mere

Fra masser af papir til det store digitale overblik

Fra masser af papir til det store digitale overblik Fra masser af papir til det store digitale overblik Hospitalsenhed Midt i Region Midtjylland har siden 2009 gennemført en omfattende digitalisering i FM-organisationen, som blandt andet har øget effektiviteten

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Byggeri København har arbejdet med følgende oplæg til sammensætning af porteføljer:

Byggeri København har arbejdet med følgende oplæg til sammensætning af porteføljer: PORTEFØLJER Byggeri København har arbejdet med følgende oplæg til sammensætning af porteføljer: Portefølje 1 (BUF 1 ): Udvidelse, ombygning, renovering og helhedsrenovering af eksisterende skoler. Kapacitetsbehov

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune. Udvidelse af Filmby 3 Aarhus. Kulturudvalget Orientering Kopi til

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune. Udvidelse af Filmby 3 Aarhus. Kulturudvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 6 Til Kulturudvalget Til Orientering Kopi til Udvidelse af Filmby 3 Aarhus KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune 1. Resume I forbindelse med vedtagelsen af budget

Læs mere

INVITATION til ErhvervsKonferencen

INVITATION til ErhvervsKonferencen INVITATION til ErhvervsKonferencen VI BYGGER det nye AARHUS SAMMEN En række store byggeprojekter tager allerede nu form i Aarhus. På de bynære havnearealer har bulldozere, byggekraner og håndværkere længe

Læs mere

HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG?

HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG? HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG? Går du/i med drømmen om at bygge/renovere parcelhus, villa eller sommerhus? ZENI arkitekter kan hjælpe dig med at realisere drømmen! Vi har kun positive ord at sige om vores

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 Det er billigere at viske ud end at flytte mure Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3,3.

Læs mere

Fagentreprise: stål- /tømrer

Fagentreprise: stål- /tømrer Udbud betaler sig udnyt konkurrencen Af Bygningsrådgiver Cathrine Magrethe Bak, Byggeri & Teknik I/S Fagentreprise: jord-, kloak-, støbe-, murer- /element-, overfladebeh. Fagentreprise: stål- /tømrer Storentreprise

Læs mere

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING HVAD ER OPENBIM STUDIO? OpenBIM Studio er et BIM-baseret værktøj til brugerind dragelse, kvalitetssikring og videndeling på nybyggerier og renoveringsprojekter. OpenBIM

Læs mere

PROJEKTLEDELSE. - grundlaget for succes 3 DAGE

PROJEKTLEDELSE. - grundlaget for succes 3 DAGE PROJEKTLEDELSE - grundlaget for succes 3 DAGE På kurset får du metoder og værktøjer, der kan gøre projekter til en succes. Du lærer at sikre dig viden om, hvad kunderne og organisationen skal bruge, så

Læs mere

Sammen om fremtidens byggeri

Sammen om fremtidens byggeri Jakob Orbesen, konsulent i DI Byg jaor@di.dk, 2132 0321 APRIL 2018 Sammen om fremtidens byggeri På tværs af værdikæden i byggeriet tegner der sig en vilje til - og ikke mindst et ønske om - at styrke samarbejdet

Læs mere

Byg til Vækst-aftale: Odense Letbane

Byg til Vækst-aftale: Odense Letbane Byg til Vækst-aftale: Odense Letbane Odense Letbane P/S og Byg til Vækst ønsker at samarbejde omkring rekruttering og uddannelse til byggebranchen i forbindelse med etablering af Odense Letbane, etape

Læs mere

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt 6 DAGE

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt 6 DAGE PROJEKTLEDELSE Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt 6 DAGE Er du en del af et projekt, er der krav fra mange sider, hvad enten du er leder eller deltager. Og kravene omfatter

Læs mere

Tips og gode råd til samarbejde mellem AMU-udbydere og byggevareproducenter

Tips og gode råd til samarbejde mellem AMU-udbydere og byggevareproducenter Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Illustration ved Lars-Ole Nejstgaard Tips og gode råd til samarbejde mellem AMU-udbydere og byggevareproducenter ved udvikling og gennemførelse af arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI

lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue ERHVERVBYGGERI lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Erhvervsbyggeri - din professionelle samarbejdspartner Hos Lundhilds tegnestue

Læs mere

ARBEJDSVISION for byggeriet af DNU

ARBEJDSVISION for byggeriet af DNU ARBEJDSVISION for byggeriet af DNU Det Nye Universitetshospital: sammenhængende, bæredygtigt og effektivt byggeri integreret forskning, uddannelse og klinik attraktivt arbejdsmiljø innovative processer

Læs mere

Randers Social- og Sundhedsskole Godkendt dec. 2013

Randers Social- og Sundhedsskole Godkendt dec. 2013 Strategi 2014-2016 Udfordringerne i perioden 2014 2016 Nye uddannelser I den kommende strategiperiode skal skolen implementere en ny erhvervsskolereform og dermed være med til at højne erhvervsuddannelsernes

Læs mere

Opsamling på juristmøde 23. februar 2011 vedr. demonstrationsprojekter i Plan C. Baggrund:

Opsamling på juristmøde 23. februar 2011 vedr. demonstrationsprojekter i Plan C. Baggrund: Opsamling på juristmøde 23. februar 2011 vedr. demonstrationsprojekter i Plan C Baggrund: Albertslund 14. marts 2011 Vi har i forbindelse med arbejdet i Plan C og partnerkredsens deltagelse i idégenerering

Læs mere

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt PROJEKTLEDELSE Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt Er du en del af et projekt, er der krav fra mange sider, hvad enten du er leder eller deltager. Og kravene omfatter en hel

Læs mere

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen Om RenProces Hvorfor RenProces Modellen Kommende brugere Kontakter Hjemmesiden RenProces er en værktøjskasse til at lede et renoveringsprojekt igennem

Læs mere

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 17. april 2018 revision af retningslinjer for

Læs mere

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog DIGITAL DIALOG Firmaprofil Etableret 2011 OffentligPrivatDialog gik live primo 2012 Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog Vinder af IKA s Dialogpris 2014 nomineret og kåret af

Læs mere

Integration af kunst hvad og hvorfor? Det Nye Universitetshospital, Aarhus

Integration af kunst hvad og hvorfor? Det Nye Universitetshospital, Aarhus Integration af kunst hvad og hvorfor? Det Nye Universitetshospital, Aarhus HVAD OG HVORFOR - i forhold til patientoplevelsen - Kunst på Det Nye Universitetshospital - Trygfondens Familiehus - Kort om DNU

Læs mere

Helsingør Kommunes udbud. Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. Copyright 2004-2011 Aspose Pty Ltd.

Helsingør Kommunes udbud. Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. Copyright 2004-2011 Aspose Pty Ltd. s udbud Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. 2004-2011 Aspose Pty Ltd. Oplægsholdere Karen Dilling, områdeleder 04. december 2013 Det lokale Beskæftigelsesråd Dagsorden Præsentation

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Casadanas grundlæggende værdier er fundamentet i vores tilgang til kunder, kollegaer og samarbejdspartnere:

Casadanas grundlæggende værdier er fundamentet i vores tilgang til kunder, kollegaer og samarbejdspartnere: BYGNINGS RENOVERING Den førende samarbejdspartner Casadana A/S har som sit erklærede mål at være blandt de foretrukne samarbejdspartnere på Sjælland og øerne inden for renovering og byggestyring. Det lyder

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 27. september 2011 Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at formidle god arbejdsmiljøpraksis og viden om udvikling

Læs mere

Få overblik over byggeprocessen

Få overblik over byggeprocessen Fra ide til beslutning er den allerførste del af byggeprocessen. Sygehuset eller regionen har konstateret et behov for nybygning eller renovering og går i gang med at undersøge mulighederne. Hvis undersøgelsen

Læs mere

Aktivitetscamp D. 2. februar 2019 i Nyborg Alliancer og samarbejder med hvem og hvordan? v. Stig Christensen

Aktivitetscamp D. 2. februar 2019 i Nyborg Alliancer og samarbejder med hvem og hvordan? v. Stig Christensen Aktivitetscamp D. 2. februar 2019 i Nyborg Alliancer og samarbejder med hvem og hvordan? v. Stig Christensen Velkommen til Velkommen til workshoppen om: Alliancer og samarbejder hvem kunne det være og

Læs mere

E-læring og samarbejde over nettet

E-læring og samarbejde over nettet E-læring og samarbejde over nettet Vi var ikke i tvivl, da vi for nogle år tilbage valgte at satse på e-læring og udvikling af nye lærings- og samarbejdsformer. Vi havde brug for en seriøs og kompetent

Læs mere

Undervisning Webdesign Rådgivning

Undervisning Webdesign Rådgivning Og vi kan skræddersy løsninger efter dine behov Dine ønsker og forventninger er det centrale i vores produktudvikling Hos WedoIT har vi ekspertise indenfor områderne: Undervisning Webdesign Rådgivning

Læs mere

Åbne dialogmøder. Det effektive granskningsmøde ved brug af 3D modeller Fredericia

Åbne dialogmøder. Det effektive granskningsmøde ved brug af 3D modeller Fredericia Åbne dialogmøder Det effektive granskningsmøde ved brug af 3D modeller 03.10.2017 - Fredericia 1 Dagsorden Velkommen Formål med møderne BIM i Banedanmark Eksempel på granskningsmøde med brug af 3D En stemme

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

en rejse, der kræver god rådgivning

en rejse, der kræver god rådgivning Ejerskifte en rejse, der kræver god rådgivning På de følgende sider bliver du guidet igennem: 1. Hvem skal overtage efter dig? 2. Hvad kan virksomheden tilbyde en køber? 3. Hvad er din virksomhed værd?

Læs mere

Fysiske rammer og pædagogik. Aalborg den 21. august 2013 Direktør Annette Ernst Lauridsen, AARHUS TECH

Fysiske rammer og pædagogik. Aalborg den 21. august 2013 Direktør Annette Ernst Lauridsen, AARHUS TECH Fysiske rammer og pædagogik Aalborg den 21. august 2013 Direktør Annette Ernst Lauridsen, AARHUS TECH Disposition Kontekst situationen på AARHUS TECH Flytte og byggeprocesser Fysiske rammer og pædagogik

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH

Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH 9. April 2013 Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 2. Formål 3. Fokusområder 4. Samarbejde 5. Revision 6. Bilag BYGHERRE 1 NYT OUH DK - 5000 Odense

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi

Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi OPP-udbudsformen sikrer en god og tæt dialog om byggeriets udformning og kvalitet mellem den offentlige bestiller og det private OPP-selskab.

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2014

Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Indholdsfortegnelse: Hørsholm Kommune vil være en digital kommune...3 Hvor skal vi hen...3 Mål for digitalisering...5 Strategiske spor...6 A. Alle ledere og medarbejdere

Læs mere

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder.

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Tværfaglig forståelse er blevet mere kritisk Byggeriet har

Læs mere

ærlighed gennem enkelhed

ærlighed gennem enkelhed Paustian Arkitekt ærlighed gennem enkelhed 2 Paustian Arkitekt arbejder ud fra et ønske om, at funktion, arkitektur og byggeøkonomi skal gå op i en højere enhed. Paustian Arkitekt, ærlighed gennem enkelhed

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

UDBUDS- OG ANLÆGSSTRATEGI

UDBUDS- OG ANLÆGSSTRATEGI 2013-2014 Kultur- og Fritidsforvaltningen Tekst: Lars Høier, (A&U) Grafi k: Marianne Rich-Byberg (P&B), Nyropsgade 1, 5. sal, 1602 København V Indledning er en professionel indkøbsorganisation, der anvender

Læs mere

3D gør det lettere at få plads til installationerne

3D gør det lettere at få plads til installationerne Digitalt byggeri i den virkelige verden Der er blevet talt om digitalt byggeri i flere år, men for nogle virksomheder er det ikke blot blevet ved snakken. De er allerede i gang med at udforske, hvordan

Læs mere

Bygherreforeningen Udviklings- og uddannelsesudvalget. Status, aktivitetsniveau og fremtid

Bygherreforeningen Udviklings- og uddannelsesudvalget. Status, aktivitetsniveau og fremtid Bygherreforeningen Udviklings- og uddannelsesudvalget Status, aktivitetsniveau og fremtid UUU Baggrund og formål KURSUSAKTIVITETER: Udvikle og udbyde væsentligste uddannelsestilbud til Bygherren Et fagligt

Læs mere

N O T A T Sag nr. 10/2458 Dokumentnr /11 Marlene Willemann Würgler/Christina

N O T A T Sag nr. 10/2458 Dokumentnr /11 Marlene Willemann Würgler/Christina N O T A T Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse De nye sygehusbyggerier bevæger sig nu ind i en anden og mere konkret fase. Der er derfor behov for et øget og mere systematisk fokus på

Læs mere

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri.

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri. Kan man forbedre tilliden i byggeriet ved at bruge ledelsesformen trimmet byggeri og hvordan er det muligt. Kan det overhovedet lade sig gør? Rapport 3 semester Kan man skabe tillid i byggeriet ved at

Læs mere

LCDK medlemsmøde 06 november 2014. Lean værktøjer i praksis

LCDK medlemsmøde 06 november 2014. Lean værktøjer i praksis LCDK medlemsmøde 06 november 2014 Lean værktøjer i praksis Lean værktøjer i praksis Et uddrag af visionen "Vi vil være epicenter for forskning, viden, uddannelse, erfaring, værktøjer, netværk og fordomsfri

Læs mere

Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i

Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i DFFU og DDSFB, 11. november 2015 Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i Region Syddanmark Karin Martinsen, chefjurist BYG INDHOLD 1) De omfattede sygehusprojekter 2) Nogle overordnede forudsætninger 3)

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR

BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR Knud Erik Busk, Formand for Bygherreforeningen i Danmark Indhold: INDLEDNING...2 BYGHERREFORENINGEN I DANMARK...2 IKKE KUN EN KØBENHAVNER-KLUB...2

Læs mere

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige 1 Indledning I Hjørring Kommune har vi udarbejdet en fælles værdiramme for samarbejdet mellem medarbejdere og frivillige. Værdirammen

Læs mere

Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne

Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne Byggestyring, kvalitetssikring og dokumenthåndtering kommer alt sammen til at foregå digitalt. For at leve op

Læs mere

Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten

Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten Digitale muligheder, effektive arbejdsgange og lovkrav - der er mange grunde til, at arkitekter og ingeniører ændrer arbejdsmetoder. Hvad betyder det

Læs mere

Entreprenørens brug af udenlandsk arbejdskraft. v/ Divisionsdirektør Erik Jæger, MT Højgaard Renovering

Entreprenørens brug af udenlandsk arbejdskraft. v/ Divisionsdirektør Erik Jæger, MT Højgaard Renovering Entreprenørens brug af udenlandsk arbejdskraft v/ Divisionsdirektør Erik Jæger, MT Højgaard Renovering Erik Jæger 24 år i byggebranchen - 18 år i MT Højgaard Direktør for Forretningsområde Renovering Bestyrelsesposter

Læs mere

Vil du have en bedre bundlinje?

Vil du have en bedre bundlinje? Invitation Vil du have en bedre bundlinje? Så tag med til en gratis inspirationsdag nær dig og bliv knivskarp på, hvordan du skruer op for effektiviteten og forbedrer bundlinjen i fremtidens byggebranche.

Læs mere

Trimmet hospitalsbyggeri - sikkerhed og effektivitet er hinandens forudsætninger

Trimmet hospitalsbyggeri - sikkerhed og effektivitet er hinandens forudsætninger Trimmet hospitalsbyggeri - sikkerhed og effektivitet er hinandens forudsætninger Lean Construction Årsmøde 2013 Kurt Egmose Chefkonsulent i Alectia A/S Sikkerhedschef i Rådgivergruppen DNU Fakta om Det

Læs mere

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING Frederikshavn Kommune indgik i 2011 en OPS-kontrakt med et konsortium bestående af MT Højgaard og DEAS om design, opførelse og efterfølgende

Læs mere

Workshop bedre byggeproces

Workshop bedre byggeproces Workshop bedre byggeproces Ved Chico Sandbeck København, 30. august 2010 Aganda Kort om Sandbeck A/S Præsentation af 2 byggeprojekter Mikado House Ørbækgård Forskel i byggeprocesserne Læring / forbedringspotentiale

Læs mere

Velkommen til Byggefirmaet Knudsgaard A/S

Velkommen til Byggefirmaet Knudsgaard A/S S. 2 Velkommen til Byggefirmaet Knudsgaard A/S Lars Knudsgaard startede Byggefirmaet Knudsgaard A/S som en traditionel tømrervirksomhed i 1997. Virksomheden har siden fastholdt en ekspansiv vækst og har

Læs mere

Fremtidens akutstruktur

Fremtidens akutstruktur Oplæg d. 16. juni, DI. Nye hospitaler i Region Midtjylland. V. Kontorchef i Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland, Flemming Bøgh. www.regionmidtjylland.dk Fremtidens akutstruktur 5 akuthospitaler 4 akutklinikker,

Læs mere

Digitalisering - hvordan håndterer vi det i SU?

Digitalisering - hvordan håndterer vi det i SU? Digitalisering - hvordan håndterer vi det i SU? Nye IT-systemer, digital kontakt til borgerne, mere selvbetjening, digitale redskaber integreret i ens arbejde. Den offentlige sektor er i rivende udvikling

Læs mere

Netværk for flergangsbygherre. Den 6. maj 2015

Netværk for flergangsbygherre. Den 6. maj 2015 Netværk for flergangsbygherre Den 6. maj 2015 1 Netværk for flergangsbygherre Hvem er jeg? Banedanmark hvem er vi? Baggrunden for BDK s ønske om et netværk for flergangsbygherre o Et meget stort Påbud!

Læs mere

Hospitalsledelserne Århus Universitetshospital - Århus Sygehus - Skejby - Psykiatrisk Hospital. Beskrivelse af Interim Ledelsernes opgaver i DNU.

Hospitalsledelserne Århus Universitetshospital - Århus Sygehus - Skejby - Psykiatrisk Hospital. Beskrivelse af Interim Ledelsernes opgaver i DNU. Hospitalsledelserne Århus Universitetshospital - Århus Sygehus - Skejby - Psykiatrisk Hospital Projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital Hedeager 3 DK-8200 Århus N Tel. +45 8728 8850 projektafd@dnu.rm.dk

Læs mere

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser.

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Digital Konvergens 1 BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Indlæg på Bips konferencen 2012 Den 10. september 2012 ved Thomas Hejnfelt, Grontmij Digital Konvergens 2

Læs mere

Partneringmodeller i moderne vejforvaltning indlæg på Vejforum, december 2004

Partneringmodeller i moderne vejforvaltning indlæg på Vejforum, december 2004 20. oktober 2004 Partneringmodeller i moderne vejforvaltning indlæg på Vejforum, december 2004 Forfatter Manchet Driftschef Niels Christian Skov Nielsen, mail: nsn@vd.dk I artiklen omtales generelt partnering

Læs mere

Niels Larsen Bestyrelsesformand Permagreen Grønland A/S

Niels Larsen Bestyrelsesformand Permagreen Grønland A/S Niels Larsen Bestyrelsesformand Permagreen Grønland A/S 1 BYGGEPROCESSEN Problemløsning og udfordringer i udførelsesfasen 2 PRÆSENTATION Niels Larsen * Civilingeniør 1967 og entreprenør lige siden * 36

Læs mere

Tænk nyt tænk sammen. Byens Netværk Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen

Tænk nyt tænk sammen. Byens Netværk Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Tænk nyt tænk sammen Byens Netværk 04.06.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Hvad gør jeres virksomhed, når I står over for et udviklingsbehov? Kan I se fordele i at blive bedre til at bruge jeres

Læs mere

Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt. Januar 2014 VALGFAGSKATALOG. Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK. Revision 20.01.

Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt. Januar 2014 VALGFAGSKATALOG. Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK. Revision 20.01. Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt Januar 2014 VALGFAGSKATALOG Gældende for valgfag i 3. - 4. og 5. BK Revision 20.01.2014 VALGFAGSPLAN Valgfrie emner er studieaktiviteter, som

Læs mere

vejledning Byggeprojekter en hjælp til dig der sidder med i et byggeudvalg

vejledning Byggeprojekter en hjælp til dig der sidder med i et byggeudvalg vejledning Byggeprojekter en hjælp til dig der sidder med i et byggeudvalg Indholdsfortegnelse Opskrift på en god byggesag...4 Det gode udgangspunkt...4 Man skal ville samarbejde...4 At kende grundlaget...4

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE # VI OPLEVER, AT MANGE OFFENTLIGE ORGANISATIONER ER UNDER VOLDSOMT PRES. LAD OS HJÆLPE JER! 2 KOORDINERING AF KOMPLEKSE OG TVÆRGÅENDE ARBEJDSPROCESSER

Læs mere