Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 233 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 233 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 233 Offentligt NOTAT Statusnotat om sikkerhed til søs Indledning Dette notat redegør for status på sikkerheden til søs i danske og grønlandske farvande samt sikkerheden på danske skibe. Generelt og overordnet betragtet fastholdes sikkerhedsniveauet med få hændelser og ulykker. Sejladsaktiviteten i de danske farvande i 214 var på niveau med aktiviteten de foregående år. Antallet af grundstødninger, kollisioner og olieudslip har fortsat været relativt lavt, og en høj og relativt stabil andel af skibe har taget lods i overensstemmelse med IMO s lodsanbefaling. I de grønlandske farvande er sejladsaktiviteten steget svagt i 214, og antallet af søulykker var på niveau med foregående år. Ulykkesfrekvensen om bord er fortsat relativt lav, omend der ses en stigning i antallet af anmeldte alvorlige arbejdsulykker i 214, særligt på danske skibe hjemhørende i Grønland. En række myndigheder har ansvar og opgaver i relation til sikkerheden til søs i danske og grønlandske farvande, herunder Erhvervs- og Vækstministeriet, Forsvarsministeriet, Transportministeriet, Miljøministeriet, Fødevareministeriet, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet samt Justitsministeriet. I medfør af kgl. resolution af 3. februar 214 blev ressortansvaret for sager vedrørende lov om havne overført fra Kystdirektoratet til Trafikstyrelsen.

2 2/1 2. Sikkerheden til søs i danske farvande Sejladsaktivitet Sejladstrafikken i danske farvande koncentrerer sig inden for veldefinerede hovedruter, jf. figur 1. Hovedparten af trafikken foregår fra Skagen til øst for Anholt (Rute T), hvorefter den splittes op mod hhv. Storebælt (Rute T) og Øresund (Rute D). Trafikken til og fra Østersøen sker gennem Storebælt og Øresund, hvor sejladstætheden er høj, og sejlrenderne flere steder er relativt smalle. Fra Kielerkanalen er der endvidere meget sejladstrafik til og fra Østersøen. Figur 1: Sejladsmønstre for alle skibe med AIS Anm.: Jo mørkere og stærkere farver desto flere skibe har besejlet et givent område. Hovedsejlruterne fremstår derved som velafgrænsede mørklilla linjer. Kilde: Søfartsstyrelsen, 214 Antallet af skibspassager igennem danske stræder har været relativt stabilt i de seneste fem år, med en svagt faldende tendens i Storebælt og med mindre variationer i de enkelte passagelinjer, jf. figur 2.

3 3/1 Figur 2: Udviklingen i antallet af skibspassager pr. år for udvalgte passagelinjer Anm.: Tallene for 213 er korrigeret i forhold til sidste års status. Kilde: Søfartsstyrelsen. Grundstødninger og kollisioner I Storebælt og Øresund, hvor sejladstætheden er relativt høj, har det samlede antal af skibe involveret i grundstødninger og kollisioner været nogenlunde stabilt siden 21. Der er dog ikke registreret grundstødninger og kollisioner i Storebælt i 214 i modsætning til de tidligere år, jf. figur 3. Det skal bemærkes, at tallene er små i forhold til antallet af årlige skibspassager. I begge farvande overvåges og vejledes sejladstrafikken af VTS (Vessel Traffic Service). Figur 3: Antal skibe involveret i grundstødninger og kollisioner i Øresund og Storebælt Bornholm (Nord og Syd) Skagen Kielerkanalen Øresund (Nord) Storebælt (Nord) Øresund Storebælt Anm: Data dækker alle skibstyper undtagen fritidsfartøjer. Statistikken justeres løbende på baggrund af bl.a. opklaringsarbejdet med de enkelte ulykker. Bemærk at der kan forekomme justeringer i data med tilbagevirkende kraft. Kilde: Data er fra European Marine Casualty Information Platform (EMCIP) under EMSA (European Maritime Safety Agency) og indeholder hændelser indrapporteret af Den Maritime Havarikommission. Data udtrukket d. 26/1-15.

4 4/1 Anvendelse af lods Danmark kan efter Københavnertraktaten fra 1857 ikke fastsætte lodspligt for skibe, som sejler igennem danske farvande uden at anløbe dansk havn. Der findes i stedet en anbefaling fra FN s søfartsorganisation (IMO) om, at skibe med stor dybgang og skibe, der sejler med farlig last, bør benytte lods ved gennemsejling af henholdsvis Storebælt og Øresund. Der har fra 21 til 214 været en høj andel af skibe, som i overensstemmelse med IMO s anbefaling tog lods ved gennemsejling af Storebælt. Anbefalingen blev således fulgt af 95,8 pct. af alle omfattede skibe på strækningen Spodsbjerg-Grenå i 214. Tankskibe udgør de største risici og har haft en høj anvendelse af lods fra 21 til 214. Det var således 99,9 pct. af de tankskibe, der er omfattet af lodsanbefalingen, der tog lods på ruten Spodsbjerg-Grenå i 214, jf. figur 4. I 214 sejlede der i alt ca. 21. skibe gennem Storebælt, hvoraf skibe var omfattet af IMO s anbefaling. Der er etableret et anråbsregime, så skibe, der ikke følger IMO s lodsanbefaling, kontaktes af Værnsfælles Forsvarskommando Joint Operationscenter Århus - Maritime Assistance Service, og Søfartsstyrelsen orienterer efterfølgende rederiets flagstat. Figur 4: Skibspassager omfattet af IMO s lodsanbefaling for Storebælt (Rute T) Årstal Antal skibe, der er omfattet af IMO anbefaling Antal tankskibe, der er omfattet af IMO anbefaling Andel af skibe, der følger IMO anbefaling Andel af tankskibe, der følger IMO anbefaling Gedser- Skagen Spodsbjerg- Grenå Gedser- Skagen Spodsbjerg- Grenå ,5 % 94,2 % 92,5 % 98,7 % ,5 % 96,2 % 98,4 % 99,6 % ,1 % 96,3 % 99,3 % 99,9 % ,3 % 96,4 % 98,3 % 99,8 % ,7 % 95,8 % 97,4 % 99,9 % Anm.: Tabellen viser antal skibe omfattet af IMO s lodsanbefaling, der har passeret, og hvor stor andel af disse, der har fulgt anbefalingen. Kilde: Søfartsstyrelsen og Værnsfælles Forsvarskommando (VTS Storebælt passagedata), januar 215.

5 5/1 Olieudledninger fra skibe Antallet af observerede olieudledninger fra skibe har, efter en faldende tendens i nogle år, vist en lille stigning i 214 til samme niveau som i 212, jf. figur 5. Figur 5: Olieforurening fra skibe i danske farvande Antal udledninger fra skibe Antal bekæmpelsesoperationer 2 1 Kilde: Værnsfælles Forsvarskommando, Marinestaben, januar Sikkerhed til søs i grønlandske farvande I det følgende redegøres for udviklingen i sejladsaktiviteten og søulykker i de grønlandske farvande. Sejladsaktivitet Den generelle stigning i den registrerede sejladsaktivitet i de grønlandske farvande frem til 21 er, efter et jævnt fald frem til 213, svagt stigende i 214. For krydstogtskibe har udviklingen dog været mere jævn, når der ses bort fra 21, hvor der blev registreret usædvanlig høj aktivitet, jf. figur 6. Figur 6: Registreringer af sejladsaktivitet, herunder krydstogtsejlads, i grønlandsk farvand Alle skibe Krydstogtskibe Anm.: Figuren viser det årlige antal registreringer i det obligatoriske meldesystem for grønlandske farvande, GREENPOS. Bemærk at et enkelt skib kan optræde flere gange på en enkelt rejse, såfremt det passerer ind og ud af GREEN- POS systemet. Figuren er derfor udtryk for sejladsaktivitet, og ikke et absolut antal skibe. Tabellen omfatter grønlandsk farvand ud til den såkaldte eksklusive økonomiske zone (EEZ), som er op til 2 sømil fra kysten. Kilde: Arktisk Kommando, januar 215.

6 6/1 De større krydstogtskibe (med kapacitet til flere end 25 passagerer) besejler hovedsagligt strækningen fra Sydgrønland til Diskobugten. Der er lejlighedsvis også skibe, der sejler op til de nordligste dele af vestkysten samt på østkysten, herunder fjordsystemerne i Nordøstgrønland, jf. figur 7a. Den generelle sejladstrafik er størst ved Sydvestgrønland. De øvrige områder med høj sejladsaktivitet knytter sig primært til fiskeri, jf. figur 7b. Figur 7: Sejllinjer for passagerskibe i grønlandsk farvand samt generelt sejlmønster Anm.: Sejllinjerne (a) er dannet på baggrund af AIS-signaler fra passagerskibe med kapacitet til flere end 25 passagerer, som er modtaget via satellit, i 214. Sejladsmønstret (b) viser den samlede sejlads for alle skibe i grønlandsk farvand i 214 jo mørkere farve desto flere skibe har besejlet området. Kilde: Søfartsstyrelsen på baggrund af AIS data fra ExactEarth m.fl.

7 7/1 Søulykker Der har de seneste fem år været registreret 2 til 8 søulykker pr. år i grønlandsk farvand, jf. figur 8. Figur 8: Antal skibe involveret i søulykker i grønlandsk farvand 1 5 Anm.: Data omfatter indberettede søulykker for alle uheldskategorier og skibstyper, undtagen fritidsfartøjer, inden for den grønlandske EEZ (økonomisk eksklusive zone). Bemærk at der kan forekomme justeringer i data med tilbagevirkende kraft. Kilde: Data er fra European Marine Casualty Information Platform (EMCIP) under EMSA (European Maritime Safety Agency). Data udtrukket d. 26/ Sikkerheden på danske skibe Arbejdsulykker på danske skibe Ulykkesfrekvensen om bord på danske skibe er generelt lav. Indsatsen for at reducere antallet af alvorlige arbejdsulykker sker løbende bla. ved at fremme sikkerhedskulturen på skibene og i rederierne samt ved at øge tilsynet med skibene og rette kontrolsyn mod de skibe, der udgør en særlig risiko. Den lave ulykkesfrekvens gør, at få ulykker kan skabe en procentvis stor stigning. Uanset dette, er der opmærksomhed på den stigning, der er sket i 214, jf. figur 9.

8 8/1 Figur 9: Antallet af anmeldte alvorlige arbejdsulykker på danske skibe Alvorlige arbejdsulykker Anm.: Alvorlige arbejdsulykker er her defineret som ulykker, der har medført skade i form af åbne og/eller lukkede knoglebrud, mistede legemsdele (amputationer) og/eller skader på omfattende dele af legemet. Bemærk at der kan forekomme justeringer i data med tilbagevirkende kraft. Tabellen omfatter ikke danske skibe hjemhørende i Grønland i modsætning til sidste års status, jf. nedenfor. Kilde: Søfartsstyrelsen. Data udtrukket d. 15/4-15. Arbejdsulykker på danske skibe hjemhørende i Grønland Der har de senere år været sat ind på at øge rapporteringen af alvorlige arbejdsulykker i Grønland. Tallene tyder på, at resultatet begynder at tegne sig i form af øget rapportering af arbejdsulykker på skibe hjemhørende i Grønland, jf. figur 1. Figur 1: Antallet af anmeldte alvorlige arbejdsulykker på danske skibe hjemhørende i Grønland Alvorlige arbejdsulykker Anm.: Alvorlige arbejdsulykker er her defineret som ulykker, der har medført skade i form af åbne og/eller lukkede knoglebrud, mistede legemsdele (amputationer) og/eller skader på omfattende dele af legemet. Bemærk at der kan forekomme justeringer i data med tilbagevirkende kraft. Kilde: Søfartsstyrelsen. Data udtrukket d. 15/4-15.

9 9/1 5. Nye tiltag 5.1 Ny regulering Der er i 214 gennemført følgende ny lovgivning og regulering med henblik på at styrke sikkerheden til søs i danske og grønlandske farvande: Skærpede sejladssikkerhedsmæssige krav ved Grønland I 213 vedtog Folketinget lov nr. 618 af 12. juni, der bl.a. skal styrke sejladssikkerheden i Grønland. Loven gør det muligt at fastsætte skærpede krav til passagerskibe med flere end 25 passagerer ved sejlads i grønlandske farvande. De skærpede krav vil bl.a. omfatte lodspligt og fastsættes i samarbejde med Grønlands Selvstyre. Udstedelsen og ikrafttræden er blevet udskudt, senest som følge af udskrivelsen af valg i Grønland i 214. Sagen behandles på forårssamlingen i Grønlands Landsting, og de skærpede krav forventes at kunne træde i kraft forud for krydstogtssæsonen 216. Modernisering af lodsmarkedet Ved lov nr. 725 af 25. juni 214 ophæves Danpilots monopol på gennemsejlingslodsninger pr. 1. januar 216, og gennemsejlingslodsninger konkurrenceudsættes gradvist fra 216 frem mod fuld konkurrence i 22. Formålet er at få flere skibe til at tage lods på længere strækninger. Skærpelse af straf for forvoldelse af søulykker mv. Ved lov nr. 724 af 25. juni 214 blev strafniveauet ved forvoldelse af søulykker eller sejlads i strid med godt sømandskab m.v. skærpet. Samtidig fik Den Maritime Havarikommission mulighed for at undersøge ulykker, som opstår i forbindelse med dykkerarbejde. Regulering af STS-operationer til søs Den 1. oktober 214 blev reglerne om overførsel af flydende laster til søs, de såkaldte STS-operationer, udvidet til at omfatte overførsler af kemikalie- og gasprodukter som følge af en øget maritim interesse for disse produkter. De nye regler blev desuden udvidet til at omfatte STS-operationer på grønlandsk søterritorium. Reglerne blev indført ved bekendtgørelse nr. 57 af 4. juni Andre tiltag Der er i 214 taget følgende initiativer, der kan bidrage til at styrke sikkerheden til søs i danske og grønlandske farvande:

10 1/1 Søopmåling og søkortlægning I 214 blev søopmålingen i Grønland koncentreret om ruterne mellem byerne samt ruterne ind i og ud af fjorde på vestkysten. Der er endvidere foretaget søopmåling i en række fjorde, der har betydning for sejladssikkerheden i forbindelse med minedrift og krydstogtsejlads. Ved udgangen af 214 er der produceret 24 nye søkort over Grønland, med hovedparten af disse dækkende et område på ca. 5 km omkring Nuuk. Kortene er udgivet i internationalt datum, så det er muligt at besejle disse dele af Grønland ved brug af GPS navigation. Endvidere blev der i 214 foretaget søopmåling i Østersøen, Nordsøen samt mellem Skagen og Hirtshals. Havnelodspublikation for Grønland Der er i 214 etableret en ny havnelodspublikation over Grønland ( Publikationen indeholder information om 31 byer og bygder på Grønland, herunder havneanlæg i alle større byer, hvormed der er adgang til en række relevante oplysninger til brug for anløb af havnen. Publikationen vil i løbet af 215 omfatte samtlige ca. 9 havneanlæg i Grønland. Udvidet datagrundlag særligt for de grønlandske farvande I 214 opsendte Det Europæiske Rumagentur, ESA, den første såkaldte SAR-satellit, der giver et vejruafhængigt billede af is, isbjerge, olie, vind og objekter på havoverfladen. Data stilles gratis til rådighed for offentligheden via bl.a. Danmarks Meteorologiske Institut og øger dermed mængden af tilgængelige data for specielt de grønlandske farvande.

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

Visualisering af Lodsernes arbejde.

Visualisering af Lodsernes arbejde. Visualisering af Lodsernes arbejde. Der har været drevet lodsvirksomhed i Danmark i mere end 300 år. Danmark underskrev i 1857 Københavnertraktaten der forpligter Danmark til at sikre den fri ret til uskadelig

Læs mere

Også den øgede efterspørgsel efter flydende gas forventes at medføre tilsvarende overførsler til søs.

Også den øgede efterspørgsel efter flydende gas forventes at medføre tilsvarende overførsler til søs. NOTAT 30. januar 2015 Vores reference: Sag Arkivkode Maritim regulering og besætning/sn STS operationer STS-operationer er ikke et nyt begreb Ship To Ship (STS) -operationer er ikke et nyt begreb STS operationer

Læs mere

Perspektiv nr. 14, 2008. AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik. Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard

Perspektiv nr. 14, 2008. AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik. Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard AIS (Automatic Identification System) benyttes dagligt af Farvandsvæsenet til at forbedre sejladssikkerheden.

Læs mere

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Orientering Dette er en skrivelse ved databasen Retsinformation, som indeholder teksten "Søfartsstyrelsen" Bekendtgørelse

Læs mere

Kortskitser af nye rutetiltag for skibstrafikken i Skagerrak og Kattegat

Kortskitser af nye rutetiltag for skibstrafikken i Skagerrak og Kattegat Kortskitser af nye rutetiltag for skibstrafikken i Skagerrak og Kattegat Oversigtskort Kattegat 1 Den afmærkning med bøjer der er vist på kortskitserne er den eksisterende afmærkning, og skal ikke tages

Læs mere

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden.

Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse af lodser samt styrket overvågning af sejladssikkerheden. Forsvarsministeriet Miljøministeriet Udenrigsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 26. maj 2004 Handlingsplan for gennemførelse af forslagene i rapporten vedrørende øget anvendelse

Læs mere

L 154, herunder Skærpede sejladssikkerhedsmæssige krav i arktiske farvande (Grønland)

L 154, herunder Skærpede sejladssikkerhedsmæssige krav i arktiske farvande (Grønland) L 154, herunder Skærpede sejladssikkerhedsmæssige krav i arktiske farvande (Grønland) Erhvervsudvalget v/hr. Henning Hyllested stiller spørgsmål til Erhvervsministeren; og svarene fra Erhvervsministeren

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om skibes sikre sejlads m.v.

Bekendtgørelse for Grønland om skibes sikre sejlads m.v. Bekendtgørelse for Grønland om skibes sikre sejlads m.v. I medfør af 1, stk. 3, 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 654 af 15. juni 2010, som ændret ved lov nr. 1384 af 23.

Læs mere

Bilag 3 Sejladssikkerhed

Bilag 3 Sejladssikkerhed Bilag 3 Sejladssikkerhed 1. Indledning Femern A/S har gennemført et omfattende program af sejladsstudier med henblik på at kortlægge effekterne for sejladsen i Femern Bælt, såfremt der bygges en bro. Dette

Læs mere

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring NOTAT 1. juli 2014 Vores reference: Sag 2013010286 Arkivkode Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold (SJS) /jga Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring af søloven Den

Læs mere

Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis

Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis Forsvarsministeriets opgaver og aktiviteter i Arktis Charlotte Havsteen Forsvarets Center for Operativ Oceanografi Rigsfællesskabet Miljø Størrelsesforhold Grønland Udfordring nye ruter Udfordring Udfordring

Læs mere

Område. Arktis og Søopmåling. Dato 28. januar J nr /RCA. Direktiv for Søopmåling i Danmark og Grønland 2019

Område. Arktis og Søopmåling. Dato 28. januar J nr /RCA. Direktiv for Søopmåling i Danmark og Grønland 2019 Område Arktis og Søopmåling Dato 28. januar 2019 J nr. 300-0092 Direktiv for Søopmåling i Danmark og Grønland 2019 /RCA Nedenstående direktiv for søopmåling i danske og grønlandske farvande for 2019, er

Læs mere

Information om. nedlæggelse af visse skibsruter i Kattegat den 1. oktober 2010

Information om. nedlæggelse af visse skibsruter i Kattegat den 1. oktober 2010 Til: Se forsendelsesliste i bilag 12. juli 2010 SØFARTSSTYRELSEN Vermundsgade 38 C 2100 København Ø FARVANDSVÆSENET Overgaden oven Vandet 62 B 1023 København K KORT & MATRIKELSTYRELSEN Rentemestervej 8

Læs mere

LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007

LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007 LODSTILSYNET - Danish Pilotage Authority ÅRSRAPPORT 2007 Juni 2009 1. Beretning - 2-1.1 Årets faglige krav og resultat - 2 - Lodstilsynets juridiske opgaver - 2 - Tilsyn med statslig og privat lodserivirksomhed

Læs mere

NOTAT. Høringsnotat - Rutetiltag Kattegat og Skagerrak

NOTAT. Høringsnotat - Rutetiltag Kattegat og Skagerrak NOTAT 9. juni 2017 Vores reference: Sag nr. 2017016748 Maritim regulering og jura /Carsten Jensen Høringsnotat - Rutetiltag Kattegat og Skagerrak Baggrund Danmark og Sverige har i en årrække arbejdet tæt

Læs mere

Att: Folketingets Forsvarsudvalg Vedr.: Forebyggelse af skibskatastrofer i den grønlandske EEZ anno 2012 og fremover

Att: Folketingets Forsvarsudvalg Vedr.: Forebyggelse af skibskatastrofer i den grønlandske EEZ anno 2012 og fremover Forsvarsudvalget 2011-12 FOU alm. del Bilag 158 Offentligt Att: Folketingets Forsvarsudvalg Vedr.: Forebyggelse af skibskatastrofer i den grønlandske EEZ anno 2012 og fremover Goddag, I relation til den

Læs mere

Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1)

Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) Bekendtgørelse nr. 488 af 31. maj 2007 Bekendtgørelse om skibsmeldesystemet BELTREP og sejlads under Østbroen og Vestbroen i Storebælt 1) I medfør af 1, stk. 1 og 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs

Læs mere

frv.dk Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov

frv.dk Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov Agenda Lovgrundlag Farvandsinddeling Afmærkningsprincipper Afmærkningsinspektion Afmærkningsrevision

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S)

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 561 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 27. april 2011 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis

Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Danmarks indsats i Arktis (nr. 16/2012) 12. juni 2018 RN 704/18 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v.

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, og 28 i lov nr. 98 af 12. marts 1980

Læs mere

Skibstrafik ved Masnedsund

Skibstrafik ved Masnedsund Skibstrafik ved Masnedsund Høringsrapport vedrørende lukning for gennemsejling Januar 2015 Ringsted-Femern Banen E3005 Ny Masnedsund Bro Banedanmark Ringsted-Femern Banen Amerika Plads 15 2100 København

Læs mere

VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE VÆRNFÆLLES FORSVARSKOMMANDOS ÅRSRAPPORT 2014 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING 1.1. Hermed udgives Værnfælles Forsvarskommandos (VFK), årsrapport vedrørende havmiljøhændelser

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Vejledende priser for DanPilots ydelser 2016 Transitlodsninger og højsølodsninger

Vejledende priser for DanPilots ydelser 2016 Transitlodsninger og højsølodsninger Vejledende priser for DanPilots ydelser 2016 Transitlodsninger og højsølodsninger 2 1. Transitlodsninger og højsølodsninger, 1.1. Hvad er transitlodsning og højsølodsning? En transitlodsning, er en lodsning

Læs mere

Søtransport af farligt gods

Søtransport af farligt gods Søtransport af farligt gods Involverede myndighederne En række sektormyndigheder er involveret i søtransport af farligt gods. Søfartsstyrelsen, for godkendelse af- og tilsyn med danske skibe, samt kontrol

Læs mere

Passagerrettighedsforordningen

Passagerrettighedsforordningen Rapport om håndhævelsen af Passagerrettighedsforordningen 1. juni 2015 Artikel 26 i Europa-Parlamentets og rådets forordning (EU) nr. 1177/2010 af 24. november 2010 om passagerers rettigheder ved sørejser

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/04 om Helsinki-konventionens bestemmelser

Læs mere

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT Side 1/14 Dato J. nr. 29. oktober 212 21-3373 Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus tjener som formål at beskrive den seneste udvikling i transportsektoren. Indledningsvis

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. marts 2006 /jlo Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om de grundlæggende

Læs mere

Bekendtgørelse af teknisk forskrift om forholdsregler til forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe

Bekendtgørelse af teknisk forskrift om forholdsregler til forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe Bekendtgørelse af teknisk forskrift om forholdsregler til forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe I medfør af 6 og 32, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 903 af

Læs mere

Vejr og Hav. Charlotte Havsteen [FMT OSO] Må ikke offentliggøres uden tilladelse fra Forsvarets Materieltjeneste

Vejr og Hav. Charlotte Havsteen [FMT OSO] Må ikke offentliggøres uden tilladelse fra Forsvarets Materieltjeneste Vejr og Hav Charlotte Havsteen Grønland Grønland Grønland Topografi Havstrømme Havstrømme Temperaturstatistik i Grønland Wind chill factor Målinger i havet Målinger i atmosfæren Klimaforandringer Temperaturerne

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Grønlandsudvalget 2014-15 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt MINISTEREN Grønlandsudvalget Folketinget Dato J. nr. 17. april 2015 2014-4402 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere

Høringssvar Udkast til bekendtgørelse om overførsel af flydende laster på territorialfarvandet ved Danmark og Grønland (STS-operationer)

Høringssvar Udkast til bekendtgørelse om overførsel af flydende laster på territorialfarvandet ved Danmark og Grønland (STS-operationer) Høringssvar Udkast til bekendtgørelse om overførsel af flydende laster på territorialfarvandet ved Danmark og Grønland (STS-operationer) to 06-06-2013 16:04 ----------------------------- Det forekommer

Læs mere

EM2008/76: Svar på ordførerindlæg

EM2008/76: Svar på ordførerindlæg NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Attaveqarnermut, Avatangiisinut Aatsitassanullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Infrastruktur, Miljø og Råstoffer Landstingets medlemmer /Her

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lodsloven, lov om sikkerhed til søs og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lodsloven, lov om sikkerhed til søs og forskellige andre love 2013/1 LSF 176 (Gældende) Udskriftsdato: 20. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: 2014008386 Fremsat den 2. april 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lodsloven, lov om sikkerhed til søs og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 176 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lodsloven, lov om sikkerhed til søs og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 176 Folketinget Lovforslag nr. L 176 Folketinget 2013-14 Fremsat den 2. april 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lodsloven, lov om sikkerhed til søs og forskellige

Læs mere

Dette notat beskriver konsekvenserne af overtagelse af afmærkningsområdet med særligt fokus på de internationale forhold.

Dette notat beskriver konsekvenserne af overtagelse af afmærkningsområdet med særligt fokus på de internationale forhold. NOTAT Notat om internationale aftaler og forpligtelser samt mødefora i forbindelse med de færøske myndigheders evt. overtagelse af sagsområder på Søfartsstyrelsens område 25. februar 2018 Vores reference:

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2007 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2007 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 27 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE RESUMÈ Søværnets Operative Kommando (SOK) har udarbejdet årsrapport for 27 vedrørende olieobservationer og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis

Bekendtgørelse om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis Bekendtgørelse om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis Forsvarsministeriets bekendtgørelse nr. 1201 af 1. december 2006 om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis I medfør

Læs mere

Lov om ændring af søloven, lov om sikkerhed til søs og sømandsloven 1)

Lov om ændring af søloven, lov om sikkerhed til søs og sømandsloven 1) LOV nr 251 af 30/03/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 11. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201006245 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Færgekapacitet på Esbjerg-Fanø overfart

Færgekapacitet på Esbjerg-Fanø overfart Skrivebordsstudie Endelig rapport Fanø kommune / Rev. A1 FORCE Technology, Kgs. Lyngby Hjortekærsvej 99 2800 Kgs. Lyngby, Denmark Tel. +45 72 15 77 00 Fax +45 72 15 77 01 FORCE Technology Norway AS Claude

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om Danmarks indsats i Arktis. September 2013

Beretning til Statsrevisorerne om Danmarks indsats i Arktis. September 2013 Beretning til Statsrevisorerne om Danmarks indsats i Arktis September 2013 B E R E T N I N G O M D A N M A R K S I N D S A T S I A R K T I S Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion... 1 II. Indledning...

Læs mere

Departementet for Miljø og Natur Forslag til inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet

Departementet for Miljø og Natur Forslag til inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet Departementet for Miljø og Natur apn@nanoq.gl 14. juli 2014 Vores reference: FBM Forslag til inatsisartutlov om beskyttelse af havmiljøet Selvstyret har bedt om bemærkninger til et forslag til inatsisartutlov

Læs mere

NOTAT. Ulykker til søs. Dette notat giver overblik over udviklingen i:

NOTAT. Ulykker til søs. Dette notat giver overblik over udviklingen i: NOTAT 25. juni 2015 Vores reference: Sag 2015009851 Ulykker til søs Dette notat giver overblik over udviklingen i: 1. Arbejdsulykker på skibe hjemhørende i Danmark og Grønland 2. Søulykker i danske og

Læs mere

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT Side 1/14 Dato J. nr. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus tjener som formål at beskrive den seneste udvikling i transportsektoren. Indledningsvis sammenfattes seneste

Læs mere

Søfartsstyrelsens resultatkontrakt 2013-2016

Søfartsstyrelsens resultatkontrakt 2013-2016 Resultatkontrakt 2013-2016 Søfartsstyrelsens resultatkontrakt 2013-2016 Søfartsstyrelsen 2012, Carl Jacobsens Vej 31, 2500 Valby Telefon 91 37 60 00 - Fax 91 37 60 01 www.sofart.dk sfs@dma.dk Indholdet

Læs mere

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen IDA Symposium Arktiske udfordringer Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet Kim Jesper Jørgensen Agenda Arktis set fra Rigsfællesskabet Muligheder og udfordringer Regeringens politik Forsvarsministeriets

Læs mere

Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr , på ruten mellem Rønne og Ystad

Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr , på ruten mellem Rønne og Ystad Sikre skibe cfs@dma.dk Michael Langkow mla@dma.dk 20. juli 2018 Vores reference: Sag nr. 2017003151 Sikre farvande /Jan Ole Anker Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr. 9501590,

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2009 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2009 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 29 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udsendes Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende olieobservationer i danske farvande

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

Orientering om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS)

Orientering om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 79 Offentligt NOTAT 11. december 2014 Orientering om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Nedenfor følger en orientering om udviklingen

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2013 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2013 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 2013 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udgives Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende havmiljøhændelser og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis

Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis Rigsrevisionens notat om beretning om Danmarks indsats i Arktis November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Danmarks indsats i Arktis (beretning nr. 16/2012) 1. november 2016

Læs mere

Vejledning for indehavere af et lodsfritagelsesbevis i rapportering af sejladser til Søfartsstyrelsen

Vejledning for indehavere af et lodsfritagelsesbevis i rapportering af sejladser til Søfartsstyrelsen Rapportering af sejladser foretages i henhold til Lodstilsynets bekendtgørelse nr. 1077 om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis, bilag 3. Rapportering foretages på PC, MAC, Android, IOS

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Det årlige statusnotat om initiativer vedrørende sikkerheden

Det årlige statusnotat om initiativer vedrørende sikkerheden Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 24 Offentligt NOTAT 26. august 2011 Sag: 201102717 Det årlige statusnotat om initiativer vedrørende sikkerheden til søs Erhvervsudvalget tilkendegav i sin beretning

Læs mere

Vejledning i rapportering af lodsning til Lodstilsynet

Vejledning i rapportering af lodsning til Lodstilsynet Vejledning i rapportering af lodsning til Lodstilsynet Rapportering af lodsning foretages i henhold til Lodstilsynets bekendtgørelse nr. 1201 om udstedelse af lodscertifikat og lodsfritagelsesbevis, bilag

Læs mere

Samråd i REU den 25. maj 2016, kl

Samråd i REU den 25. maj 2016, kl Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 635 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 19. april 2016 Samråd i REU den 25. maj 2016, kl. 10.00-11.30 Samrådsspørgsmål BJ alm. del stillet den 1.

Læs mere

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning Turisme Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013 Sammenfatning Færre flypassagerer Flere overnattende gæster Flere overnatninger Figur 1. Antallet af flypassagerer til Grønland er i sæsonen 1. oktober

Læs mere

Notatet behandler punkt for punkt Søfartsstyrelsen s bemærkninger på s. 2 og 3 i deres brev.

Notatet behandler punkt for punkt Søfartsstyrelsen s bemærkninger på s. 2 og 3 i deres brev. Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Kalundborg Havn NY VESTHAVN - VVM Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Replik til Søfartsstyrelsen

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i.

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i Trafikudvalget Tirsdag den 26. april 2005 Indledning. Som min kollega

Læs mere

NOTAT. Høringsnotat om nye bekendtgørelser om lodsning (modernisering af lodsmarkedet)

NOTAT. Høringsnotat om nye bekendtgørelser om lodsning (modernisering af lodsmarkedet) NOTAT 12. december 2014 Vores reference: Sag nr. 2014021910 /krr Høringsnotat om nye bekendtgørelser om lodsning (modernisering af lodsmarkedet) 1. Indledning Bekendtgørelserne er sendt i høring den 1.

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2008 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2008 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 2008 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE RESUMÈ Søværnets Operative Kommando (SOK) har udarbejdet årsrapport for 2008 vedrørende olieobservationer og forureningsbekæmpelse

Læs mere

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 26. januar 2015 FM 2015/80 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Inatsisartut vedtog på forårssamlingen 2002 en omlægning af havneafgiften for krydstogtskibe

Læs mere

SIKKER DRIFT. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Fiskeskibsudvalget, som netop er kommet med en færdig rapport.

SIKKER DRIFT. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Fiskeskibsudvalget, som netop er kommet med en færdig rapport. Enmandsbetjente fartøjer SIKKER DRIFT Informations-kampagner, periodiske syn, arbejdsmiljøsyn og risikovurdering - det er nogle af de ting, der skal forsøges for at gøre det mere sikkert at fiske på de

Læs mere

Søfartsstyrelsens resultatkontrakt 2012-2015

Søfartsstyrelsens resultatkontrakt 2012-2015 Resultatkontrakt 2012-2015 Søfartsstyrelsens resultatkontrakt 2012-2015 Søfartsstyrelsen 2011, Vermundsgade 38C, 2100 København Ø Telefon 39 17 44 00 - Fax 39 17 44 01 www.sofartsstyrelsen.dk sfs@dma.dk

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2010 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2010 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 21 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udsendes Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende olieobservationer i danske farvande

Læs mere

JRCC DANMARK. OK Per Ertløv Hansen Søværnets Operative Kommando 12 / 3 AUTO TUNE NORTH UP RM PULS LP TRUE TRAIL 3MIN EBL 098,6 > 235,1 <

JRCC DANMARK. OK Per Ertløv Hansen Søværnets Operative Kommando 12 / 3 AUTO TUNE NORTH UP RM PULS LP TRUE TRAIL 3MIN EBL 098,6 > 235,1 < JRCC DANMARK 12 / 3 AUTO TUNE NORTH UP RM PULS LP EBL 098,6 > 235,1 < OK Per Ertløv Hansen Søværnets Operative Kommando TRUE TRAIL 3MIN VRM >2,65 NM< 8,31 NM Agenda Redningstjenesten, JRCC Danmark Ansvar

Læs mere

SØKORTRETTELSER WGS ,319'N 10 13,556'E 56 09,404'N 10 13,743'E

SØKORTRETTELSER WGS ,319'N 10 13,556'E 56 09,404'N 10 13,743'E SØKORTRETTELSER Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Rettelse nr. / &RUUHFWLRQÃ1RÃ.RUWÃÃ&KDUW ÃÃÃÃÃÃÃ5HWWHOVHÃQUÃÃ&RUUHFWLRQÃ1R.RUWÃÃ&KDUW ÃÃÃÃÃÃÃ5HWWHOVHÃQUÃÃ&RUUHFWLRQÃ1R 112 (INT 1380) 335, 336 188

Læs mere

Aftale mellem Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet om: Partnerskab for Grøn Skibsfart

Aftale mellem Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet om: Partnerskab for Grøn Skibsfart Aftale mellem Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet om: Partnerskab for Grøn Skibsfart Dato: 14. december 2016 Danmarks Rederiforening Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Høringsvar til Udkast til bekendtgørelser vedrørende sejladssikkerhed og lodspligt

Høringsvar til Udkast til bekendtgørelser vedrørende sejladssikkerhed og lodspligt Grønlands Selvstyre Peqqissutsimut Attaveqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departement for Sundhed og Infrastruktur Postbox 1160 3900 Nuuk 14. august 2013 Høringsvar til Udkast til bekendtgørelser vedrørende

Læs mere

AIS Automatic Identification System. Til mindre fartøjer

AIS Automatic Identification System. Til mindre fartøjer AIS Automatic Identification System Til mindre fartøjer AIS Automatic Identification System AIS er et maritimt VHF-baseret system, som er obligatorisk for skibe over en vis størrelse. Med AIS udsender

Læs mere

Handlingsplan for mere effektiv håndhævelse af svovludledning fra skibe

Handlingsplan for mere effektiv håndhævelse af svovludledning fra skibe Handlingsplan for mere effektiv håndhævelse af svovludledning fra skibe En effektiv og ensartet håndhævelse af internationale miljøregler for skibe er en forudsætning for, at reglerne får den ønskede effekt

Læs mere

VVM for vindmøller nord for Sprogø Analyse af sejladsforhold

VVM for vindmøller nord for Sprogø Analyse af sejladsforhold Sund & Bælt Holding A/S VVM for vindmøller nord for Sprogø Analyse af sejladsforhold September 2008 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Sund & Bælt

Læs mere

2003-11-26: Undersøgelse af lodserhvervet - konkurrence- og effektivitetsvilkår (Bilag til notat)

2003-11-26: Undersøgelse af lodserhvervet - konkurrence- og effektivitetsvilkår (Bilag til notat) 2003-11-26: Undersøgelse af lodserhvervet - konkurrence- og effektivitetsvilkår (Bilag til notat) BILAG 1 Den 26. november 2003 Journal nr.3/1107-0300-0032/mhv/hla/isa Undersøgelse af lodserhvervet - konkurrence-

Læs mere

3.5 Havne og søtransport

3.5 Havne og søtransport 19-12-2005 18:16 Side 2 Odense Havn Foto: Fyns Amt 3.5 Havne og søtransport 3.5 Havne.qxd Amtsrådets mål Det er amtsrådets overordnede målsætninger på området, at: 104 at fastholde og fremme Odense Havn

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning i henhold til lov om beskyttelse af havmiljøet 1)

Bekendtgørelse om indberetning i henhold til lov om beskyttelse af havmiljøet 1) BEK nr 573 af 18/06/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 1. juli 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., By- og Landskabsstyrelsen, j.nr. BLS-465-00060 Senere ændringer til

Læs mere

SEJLADS I ARKTISKE OMRÅDER.

SEJLADS I ARKTISKE OMRÅDER. Part of The Royal & Sun Alliance Insurance Group plc. SEJLADS I ARKTISKE OMRÅDER. Skibsteknisk Selskab 17.01.2011 NORDVESTPASSAGEN 2 NORDØSTPASSAGEN 3 FARE FORBUNDET MED SEJLADS I ARKTIS ARKTISK IS: Der

Læs mere

Sejladsmønstre i danske farvande. Fra tunge statistik polygoner til lette kort på ArcGISonline

Sejladsmønstre i danske farvande. Fra tunge statistik polygoner til lette kort på ArcGISonline Sejladsmønstre i danske farvande Fra tunge statistik polygoner til lette kort på ArcGISonline Kort om AIS (Automatisk Identifikations System) AIS til GIS - Arbejdsgang fra vektor til raster Overvejelser

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Helsinki-konventionens

Læs mere

Forslag. Lov om sikkerhedsundersøgelse af ulykker til søs 1)

Forslag. Lov om sikkerhedsundersøgelse af ulykker til søs 1) 2010/1 LSV 147 (Gældende) Udskriftsdato: 28. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201000708 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Stk. 5. Pligten efter stk. 1 og 2 til straks at indberette påhviler desuden lodsen på skibet eller platformen.

Stk. 5. Pligten efter stk. 1 og 2 til straks at indberette påhviler desuden lodsen på skibet eller platformen. Udkast til Bekendtgørelse om indberetning i henhold til lov om beskyttelse af havmiljøet 1 I medfør af 39, 61, stk. 1, og 62 i lov om beskyttelse af havmiljøet, jf. lovbekendtgørelse nr. 47 af 7. januar

Læs mere

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Konjunktur 2002:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Indledning I denne publikation redegøres for den seneste udvikling i udvalgte indikatorer for den økonomiske udvikling i Grønland. Formålet

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2012 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2012 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 212 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udgives Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende havmiljøhændelser og forureningsbekæmpelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om skibsmåling

Bekendtgørelse af lov om skibsmåling LBK nr 71 af 17/01/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2013017462 Senere ændringer til

Læs mere

Turisme. Turismen 2006-2009 2010:2. Sammenfatning

Turisme. Turismen 2006-2009 2010:2. Sammenfatning Turisme 21:2 Turismen 26-29 Sammenfatning Nye tal Færre flypassagerturister i 29 Figur 1. Hermed offentliggøres tallene for fly- og krydstogtpassagerstatistik. Publikationen indeholder et estimat over

Læs mere

Sikker sejlads i Arktis, en præsentation af nationale og internationale initiativer

Sikker sejlads i Arktis, en præsentation af nationale og internationale initiativer Sikker sejlads i Arktis, en præsentation af nationale og internationale initiativer? Styrbord eller bagbord Kontorchef Per Sønderstrup, Søfartsstyrelse Arktiske rammevilkår Millioner af kvadratkilometer,

Læs mere

Redegørelse om beløbet til Grønland i forbindelse med spil

Redegørelse om beløbet til Grønland i forbindelse med spil Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 166 Offentligt 12. april 2016 J.nr. 15-0694798 Redegørelse om beløbet til Grønland i forbindelse med spil Skriftlig redegørelse Skatteministeren (Karsten Lauritzen)

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt Til Klima-, energi- og bygningsudvalget og Miljøudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 30.

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af oplysninger om farligt eller forurenende gods om bord på skibe 1)

Bekendtgørelse om indberetning af oplysninger om farligt eller forurenende gods om bord på skibe 1) BEK nr 1349 af 15/12/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-432-00031 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads Egå sejlklub Duelighedsbevis 5. Aften Vinteren 2016/17 5. aften Søvejsregler: af 7, 8 og nu 9-10 af 27, 28, 29 og nu 30-31 Folder Havets hovedveje Navigation Sikkerhed: Fra 3 gang Manglende Farvandsafmærkning

Læs mere

KOMMISSORIUM 4. december 2013

KOMMISSORIUM 4. december 2013 KOMMISSORIUM 4. december 2013 Bilag: 1 STYRKELSE AF FORSVARSMINISTERIETS OPGAVELØSNING I ARKTIS Indledning Der sker i disse år store og gennemgribende forandringer i Arktis. Klimaforandringerne i Arktis

Læs mere

SOK ÅRSRAPPORT 2011 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE

SOK ÅRSRAPPORT 2011 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE SOK ÅRSRAPPORT 211 OLIEOBSERVATIONER OG FORURENINGSBEKÆMPELSE I DANSKE FARVANDE 1. INDLEDNING Hermed udgives Søværnets Operative Kommandos (SOK) årsrapport vedrørende havmiljøhændelser og forureningsbekæmpelse

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2018 UDVIKLINGEN I ANTAL ANMELDELSER OG I STRAFFENES ART OG LÆNGDE FOR VOLD, 2008-2017 På baggrund af Danmarks Statistiks tal vedrørende anmeldelser og strafferetlige

Læs mere