KLAR TIL ATEX. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLAR TIL ATEX. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien"

Transkript

1 KLAR TIL ATEX Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien

2 Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks København V Telefon: Telefax: i-bar@i-bar.dk Web: Branchevejledningen kan fås ved henvendelse til organisationerne. Den kan downloades fra Branchevejledningen kan købes ved henvendelse til Videncenter for Arbejdsmiljø»Arbejdsmiljøbutikken« tlf Bestillingsnr Tryk: Gulmann Grafisk ApS Trykt på miljøvenligt papir Oplag: stk. April 2006 ISBN:

3 Indholdsfortegnelse HVAD BETYDER ATEX? EKSPLOSION - KAN DET FOREKOMME HOS OS? Stoffer, der kan eksplodere Eksplosionsgrænser Flammepunkt Ilt Tændkilder HVAD SIGER ATEX-REGLERNE? Bruger- og leverandør-regler Arbejdspladsregler ER VI OMFATTET AF ATEX-REGLERNE? Checkliste Undtagelser VI ER OMFATTET! HVAD GØR VI? Elementer i en ATEX-vurdering Substitution (erstatning af stoffer og materialer) Zoneklassificering Tekniske løsninger Skiltning og opmærkning Uddannelse/instruktion Skriftlige instrukser Andre administrative tiltag Fremgangsmåde ATEX-APV HVAD KOSTER DET AT OVERHOLDE ATEX-REGLERNE? EKSEMPEL - FISKARS BRANDT A/S Træstøv Vurdering af eksplosive atmosfærer og tændkilder Handlingsplan Billedeksempler

4

5 Hvad betyder ATEX? ATEX er et nyt ord i dansk arbejdsmiljø. ATEX betyder egentlig Atmosphere explosible og betyder eksplosiv atmosfære. Der er dog ikke noget nyt i, at der kan forekomme eksplosioner på arbejdspladsen. F.eks. har der i mange år været regler om støveksplosioner et fænomen som kendes fra mange træ- og møbelvirksomheder. Virksomheder, der arbejder med brandfarlige væsker, som f.eks. maling, lak og fortynder, kender til denne risiko. Her er der regler om, hvordan brandfarlige væsker oplagres og hvordan f.eks. malerkabinen skal være indrettet mht. ventilation, lys osv. Det nye er, at danske virksomheder nu skal foretage en særlig vurdering af risikoen for eksplosion på arbejdspladsen. Det skal virksomheder i andre EU-lande også, idet de danske regler udspringer fra et EU-direktiv fra 1999 det såkaldte ATEX-direktiv. Heldigvis forekommer eksplosioner på arbejdspladsen ikke særlig tit, men når det sker, kan konsekvenserne som regel være meget alvorlige. Formålet med denne vejledning er at hjælpe virksomhederne til at afklare, om der er eksplosionsrisiko på arbejdspladsen. Den skal altså hjælpe med at svare på spørgsmålet: Er vi omfattet af de nye regler? og skal vi gennemføre en ATEX-apv? Denne vejledning henvender sig til træ- og møbelvirksomheder. De sidste sider i vejledningen er et konkret eksempel fra en træ-virksomhed, der har arbejdet med at vurdere risikoen for eksplosion og som herefter har udarbejdet en ATEX-apv. Det betyder i praksis, at virksomhederne skal udarbejde en speciel arbejdspladsvurdering (ATEX-apv), der omhandler risikoen for eksplosion på arbejdspladsen.

6 Eksplosion kan det forekomme hos os? En eksplosion er en hurtig forbrænding, og tre betingelser skal i hvert fald være opfyldt for at en eksplosion kan forekomme: n Der skal være et BRÆNDBART STOF n Der skal være ILT n Der skal være en TÆNDKILDE Disse tre betingelser kan meget nemt opfyldes: Rens et større emne af i en halv liter cellulosefortynder og put de våde klude i en åben 200- liters tromle. Lad kludene stå og dunste af og start derefter med at skære et stålrør over med vinkelsliber, så der ryger et par skæregløder ned i tønden. Fortynderen er det brændbare stof, der er masser af iltholdig luft i tønden, og skæregløderne er tændkilden. Der er dog en nedre grænse for, hvornår ATEXreglerne gælder. Hvis der er under 10 liter luft, som indeholder den rette blanding af ilt og f.eks. fortynderdampe, så regner man ikke med, at eksplosionen har de helt store konsekvenser, og man taler derfor ikke om farlig eksplosiv atmosfære. Stoffer, der kan eksplodere De stoffer, man hyppigst støder på i træ- og møbelindustrien er væsker, malinger og lakker, fortyndere og rensevæsker. Kig efter om der er flammesymbol, eller der står Brandfarlig på etiketten. Til væsker hører også aerosoler (væsketåge). Aerosoler dannes når der f.eks. bruges en spraydåse eller sprøjtemaler. Gasser: Acetylen til svejsning, butan og propan (drivmidler i spraydåser). Støv: Fint træstøv fra slibning og andre typer af organisk støv. Eksplosionsgrænser Det brændbare stof kan være en væske, en gas eller støv. Mængden af brændbart stof skal dog være temmelig høj, for at der kan forekomme en eksplosion. Dette vurderes ved hjælp af eksplosionsgrænserne. Den nedre eksplosionsgrænse er f.eks. for acetone 2,5 %, mens den øvre er 12,8 % (svarende til 60 og 216 g/m 3 ). For at acetone kan eksplodere, skal der således være acetone i luften i mængder mellem 2,5 og 12,8 %. Disse mængder er langt over den sundhedsmæssige grænseværdi for acetone, der er 0,025 % (0,6 g/m 3 ). Man vil derfor yderst sjældent gå rundt og indånde dampe i mængder, der kan eksplodere. Men er der et stort rensekar med acetone, vil luften over væskeoverfladen være mættet med acetone, og her vil eksplosionsgrænsen helt sikkert være overskredet. Eksplosionsgrænsen for støv regnes i g/m 3. Eksplosionsgrænserne er afhængige af, hvilken slags støv der er tale om, samt støvets finhed og tørhed. En typisk nedre eksplosionsgrænse for træstøv er 60 g/m 3. Igen er mængden langt over den sundhedsmæssige grænseværdi for træstøv. Så store mængder støv kan findes i f.eks. ventilationskanaler, filtersystemer og siloer, hvor der blæses pulver ind osv. Mange typer metalstøv, f.eks. aluminiums- og magnesiumstøv, kan også eksplodere.

7 Flammepunkt Flammepunktet for en væske fortæller, om der er risiko for eksplosion. Flammepunktet er den laveste temperatur, hvor væsken afgiver så mange dampe, at de kan antændes af en gnist, en flamme o.lign. Hvis flammepunktet er mere end 10 grader over væskens temperatur, behøver man ikke frygte en eksplosionsrisiko. Den kan dog stadig brænde, og hvis der står på etiketten, at produktet er brandfarligt, så undersøg det nærmere. Husk også, at situationen er mere kritisk, hvis væsken forstøves, f.eks. ved sprøjtlakering. Er der tvivl om, hvad flammepunktet er for et givet produkt, så står det i punkt 9 i leverandørbrugsanvisningen (sikkerhedsdatabladet). Væske Flamme-punkt Fareetikettens tekst vedr. brand Fortynder 4 C R11: Meget brandfarlig Ja Typisk syrehærdende lak Under 21 C R11: Meget brandfarlig Ja Typisk træimpregnerings-væske 50 C Ingen Nej Typisk UV-lak Over 100 C Ingen Nej Eksplosionsfarlig ved stuetemperatur (20 C)? Ilt Den anden forudsætning for en eksplosion er ilt. Luften indeholder normalt ilt nok (ca. 21 %), til at et brændbart stof kan eksplodere. I visse tilfælde er der så lidt ilt i luften, at et brændbart stof ikke kan eksplodere den mængde er typisk 8 %. Tændkilder Den tredje forudsætning for en eksplosion er en tændkilde. Dette tekniske udtryk dækker over alle former for gnister, åben ild, statisk elektricitet (der også danner gnister), svejsegløder, varme overflader og selvfølgelig også rygning. F.eks. kan mange elektriske installationer og apparater afgive gnister, og gnister dannes også fra skærebrændere og vinkelslibere. Visse stoffer vil under oplagring udvikle varme, og måske er denne varmeudvikling så kraftig, at den kan antænde støv. Det gælder f.eks. linolie-vædede klude. Fint støv (f.eks. slibestøv) på lamper og andet udstyr, der afgiver varme, kan også selvantænde og dermed virke som tændkilde.

8

9 Hvad siger ATEX-reglerne? Bruger- og leverandørregler Der er to sæt regler om eksplosiv atmosfære. Det ene sæt er rettet mod virksomheder, hvor der er risiko for eksplosive atmosfærer, og handler bl.a. om den vurdering virksomheden skal foretage altså den såkaldte ATEX-apv. Det andet sæt regler henvender sig til producenter af udstyr og materiel, der er beregnet til at fungere og arbejde i eksplosive atmosfærer. Det kan f.eks. være motorer, pumper, lysarmaturer og ventilatorer. ARBEJDSPLADSREGLER: 1. Bekendtgørelse om arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære (Arbejdstilsynet ). 2. Bekendtgørelse om klassifikation af eksplosionsfarlige områder (Indenrigs- og Sundhedsministeriet ). PRODUKTKRAV: 3. Bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler til anvendelse i eksplosionsfarlig atmosfære (Arbejdstilsynet 1995). 4. Bekendtgørelse om elektrisk materiel og elektriske sikringssystemer til anvendelse i eksplosionsfarlig atmosfære (Boligministeriet ). Arbejdspladsregler Det er den første af de fire nævnte bekendtgørelser, der siger, at er der risiko for eksplosiv atmosfære på virksomheden, skal der udarbejdes en særlig vurdering en ATEX-apv. Det er også her der står, at man skal danne en zoneopdeling (zoneklassificering) af arbejdspladser og anlæg. Opdelingen skal baseres på, om der er eksplosionsrisiko hele tiden, kun noget af tiden, eller sjældent, når ventilationen går i stykker eller anlægget eller maskinen skal repareres osv. Det er også disse regler, der siger, at når der er foretaget en zoneinddeling, skal der opsættes advarsels- og forbudsskilte. De områder, hvor der er eksplosionsfare skal mærkes, så alle kan se, at her er der risiko for eksplosion. Kravene til zoneopdeling og afmærkning står nævnt i den anden af de fire bekendtgørelser. Reglerne siger også, at er der risiko for eksplosion, skal de ansatte uddannes og instrueres. Hvis de ansatte via deres færden og opførsel, kan øge risikoen for eksplosion, f.eks. ved maskinbetjening, skal der udarbejdes skriftlige instrukser. Disse skal også følges af evt. fremmede håndværkere. Det er naturligvis vigtigt at være opmærksom på produktkravene, hvis man skal installere materiel, opsætte lysarmaturer eller el-motorer i eksplosionsfarlige områder, men reglerne er først og fremmest målrettet producenterne. Produktkravene er ikke nærmere behandlet i denne vejledning.

10 Er vi omfattet af ATEX-reglerne? Checkliste Hvis I kan svare ja til bare et af følgende spørgsmål, skal I sandsynligvis gennemføre en ATEX-vurdering og dermed en ATEX-apv: JA NEJ Bruges der produkter som har symbol på etiketten? Bruger I malinger eller lakker, der indeholder organiske opløsningsmidler? Bruger I cellulosefortynder, xylen eller lignende til fortynding eller afrensning? Slibes I i træ eller andre materialer i større omfang? Undtagelser Principielt set er der ingen undtagelser for, hvorvidt man er omfattet af ATEX-reglerne. Uanset hvad, så skal virksomheden vurdere, om der er eksplosionsrisiko på virksomheden. Hvis vurderingen ender med, at der ikke er eksplosionsrisiko overhovedet, f.eks. fordi virksomheden ligger under bagatelgrænsen, skal der ikke udarbejde en ATEX-apv. Herudover fortæller Beredskabsstyrelsens vejledning om klassifikation af eksplosionsfarlige områder, at der ikke behøves zoneklassificering i følgende tilfælde: n Hvis der oplagres lukkede tønder og dunke af plast eller metal i et velventileret lokale. n Hvis der oplades trucks eller akkumulatorer, forudsat at opladningsområdet er indrettet hensigtsmæssigt. n Hvis der oplagres gasflasker udendørs eller i et velventileret lokale. Dette indikerer, at der ikke behøves udarbejdet ATEX-apv i disse tilfælde. Der er dog en række regler, som alligevel skal følges, for at undgå at skulle zoneklassificere bl.a. skal der være naturlig eller mekanisk ventilation, hvis der oplagres brandfarlige væsker eller gasflasker, og der er også regler for, hvordan området, hvor trucks o. lign., oplades skal være indrettet. Det skal derfor stadig vurderes, om der er risiko for eksplosion, og det betyder f.eks. at det skal sikres, at alle øvrige regler overholdes. Er virksomheden i tvivl om, hvordan de skal tackle sådanne tilfælde, må en ekspert, der kan hjælpe med vurderingen, tilkaldes. I ovenstående tilfælde er det ikke nødvendigt at udarbejde en decideret ATEX-apv. Dog skal det skriftligt kunne dokumenteres, at der ikke er risiko for eksplosion, at reglerne er overholdt osv. Denne redegørelse kan være et supplement til den almindelige apv. Der skal heller ikke udarbejde ATEX-apv, hvis der arbejdes med f.eks. sprit til aftørring af små metaldele på en maskine, renses ruder af til et maskinhus, selvom sprit er et produkt, der kan eksplodere, hvis uheldet er ude. For sprittens vedkommende skal det som altid vurderes, om der er risiko for medarbejdernes helbred under arbejdet, og hvilke forholdsregler der skal tages. Bl.a. skal der udarbejde en arbejdspladsbrugsanvisning for produktet. Undervejs i denne risikovurdering skal det naturligvis vurderes, om der er risiko for eksplosion. Hvordan eksplosioner undgås kan passende fremgå af arbejdspladsbrugsanvisningen. 10

11

12 Vi er omfattet! Hvad gør vi? I dette afsnit kan I læse om de elementer, der indgår i en ATEX-cocktail, og næste afsnit er en opskrift på, hvordan arbejdet kan gribes an. Elementer i en ATEX-vurdering Elementerne i en ATEX-vurdering er: n Substitution n Zoneklassificering n Tekniske foranstaltninger n Skiltning og opmærkning n Uddannelse/instruktion n Skriftlige instrukser n Andre administrative tiltag I Zone 2 og zone 22 regner man altså ikke med at der forekommer eksplosiv atmosfære ved normal drift, men hvis det skulle ske, så er det kun i korte perioder. Zone 2 og 22 omfatter også uheld og unormal drift, men kun hvis der er tale om situationer som med rimelighed kan forudses, f.eks. vedligeholdelse og reparation af anlægget. Figuren viser, hvordan et rensekar med et flygtigt opløsningsmiddel (f.eks. fortynder) skal zoneklassificeres: Substitution (erstatning af stoffer og materialer) Har man et stort kar stående med fortynder, er virksomheden næsten med garanti omfattet af reglerne. Den nemmeste løsning er at udskifte fortynderen med f.eks. en vandbaseret rensevæske, en lugtfri petroleum med højt flammepunkt eller en anden rensevæske, der ikke er brandfarlig. Kig på fareetiketten, undgå produkter med flammesymbol eller sætningen: Brandfarlig. Måske er der andre eksplosions- eller brandfarlige produkter, der lige så nemt kan substitueres så mindskes både risikoen for at de ansatte indånder sundhedsskadelige dampe og risikoen for brand og eksplosion. Og på den måde slipper virksomheden for at gennemføre ATEX-apv. Zoneklassificering Er der risiko for eksplosion, skal anlægget eller lokalet zoneklassificeres. Her er de klasser som er til rådighed : Nede i karret vil der næsten hele tiden være dampe i mængder over den nedre eksplosionsgrænse, og der vil også være ilt. Derfor skal det indre af rensekarret klassificeres zone 0. Umiddelbart udenom karret vil der ved normalt arbejde ved rensekarret lejlighedsvis være mange dampe og dermed eksplosiv atmosfære. Rummet om rensekarret skal derfor klassificeres zone 1. Længere fra karret forekommer der normalt ikke eksplosiv atmosfære, men det kan forekomme ved den halvårlige påfyldning og i enkelte andre situationer, som f.eks. svigtende eller nedsat ventilation. Derfor skal rummet udenom zone 1 klassificeres zone 2. I eksemplet sidst i vejledningen ses, hvordan en trævirksomhed har zoneklassificeret sine maskiner og ventilationsanlæg. Gasser og dampe Støv Beskrivelse Zone 0 Zone 20 Eksplosiv atmosfære forekommer hele tiden eller ofte. Zone 1 Zone 21 Eksplosiv atmosfære forekommer lejlighedsvis ved normal drift Zone 2 Zone 22 Eksplosiv atmosfære forekommer sjældent ved normal drift. 12

13 Tekniske løsninger Hvis gennemgangen har vist, at der er eksplosionsfarlige områder på virksomheden, skal virksomheden forebygge eksplosioner og virkningerne heraf med tekniske løsninger: Der må her tænke i 3 retninger (og i den angivne rækkefølge): n Forhindre, at der dannes eksplosive atmosfærer n Undgå antændelse (fjern tændkilder) n Begræns virkningerne af en evt. eksplosion Tekniske løsninger kan f.eks. være: n Overvågningsudstyr, f.eks. gas- og gnistdetektorer n Ventilation og udsugning n Rengøring n EX-mærket materiel, f.eks. lysarmaturer n Jording af anlæg for at undgå statisk elektricitet n Gnistfrit værktøj (zone 0 og let antændelige gasser) n Eksplosions-aflastning til det fri Skal der installere nyt materiel og elektrisk udstyr indenfor den eksplosionsfarlige zone, skal det være EX-mærket. Det betyder, at udstyret (f.eks. lysarmaturer, el-motorer og pumper) ikke virker som tændkilde, f.eks. ved at afgive gnister eller ved at blive meget varmt på overfladen. Billede viser en gnist-detektor på et føderør til et træfyr, det er et eksempel på en teknisk løsning. Detektoren registrere gnister og lignende tændkilder og starter straks en slukning med vand. Måske kan der installeres ventilation i området, således at dampe eller støv fjernes, og det eksplosionsfarlige område gøres mindre. Lysarmaturet kan godt være et almindeligt armatur, når det placeres udenfor det eksplosionsfarlige område. En teknisk løsning i form af ventilation kan mindske udstrækningen af de eksplosionsfarlige områder. Er risikoen for eksplosion herefter ikke helt elimineret, skal det sikres, at skader som følge af en eksplosion begrænses. Det kan være der skal etableres aflastningsåbninger til det fri, at et filteranlæg skal flyttes helt ud i det fri eller der skal etableres gnist-detektorer, som lynhurtigt starter en slukning med forstøvet vand i anlægget, så evt. gnister ikke kan virke som antændelseskilde. Det betyder samtidig, at virksomheden skal have fat i en leverandør eller installatør, med forstand på sådant udstyr og materiel. En nemmere løsning er at placere udstyr og materiel (f.eks. elektriske styretavler) udenfor det eksplosionsfarlige område, f.eks. det indre af et maskinhus. 13

14 Skiltning og opmærkning Når et anlæg eller en arbejdsplads er zoneklassificeret, skal der opsættes skilte, der fortæller, at her er der risiko for eksplosion (advarselsskilt) og at der ikke må ryges eller bruges åben ild eller lignende (forbudsskilte). Advarselsskiltet skal være et EX-skilt. Er hele lokalet blevet klassificeret som eksplosionsfarligt område, skal skiltene placeres på dørene ind til lokalet. Er en del af et lokalet klassificeret som eksplosionsfarligt område, skal området markeres ved at sætte gule advarselsstriber på gulvet, men der skal stadig sættes advarsels- og forbudsskilte, på døren Uddannelse/instruktion Som med alle typer af arbejde, skal arbejdsgiveren sørge for, at de ansatte får nødvendig oplæring og instruktion i at udføre arbejdet på en farefri måde. Dette gælder naturligvis også, når der er tale om håndtering af stoffer og materialer, herunder fortynder og maling, der kan eksplodere, eller hvor forkert betjening af f.eks. lakeringsanlæg og andre maskiner og anlæg kan medføre risiko for eksplosion. Skriftlige instrukser I visse tilfælde skal der udarbejdes skriftlige instrukser. Skriftlige instrukser er nødvendige, hvis sikkerheden afhænger af de ansattes adfærd, hvilket værktøj eller udstyr der bruges, hvordan de betjener maskiner og anlæg eller hvis en unormal situation kræver, at de ansatte griber ind på den rigtige måde. En skriftlig instruks behøver ikke blot være et fint dokument, der sidder i en mappe på et kontor den kan sagtens hænge på væggen, hvor arbejdet udføres - der virker den måske endda bedst. Der er ingen tvivl om, at der skal udarbejdes skriftlige instrukser til de ansatte som passer et lakeringsanlæg, hvor der bruges brandfarlige lakker. Det er særlig vigtigt at være opmærksom på rengøring, reparation og vedligeholdelse det er ofte i sådanne situationer, der er ekstra stor risiko for eksplosioner. Foruden EX-skilte, skal der opsættes forbudsskilte, som f.eks. forbyder tobaksrygning. Andre administrative tiltag Ofte kan det være nødvendigt at udføre arbejde i nærheden af et eksplosionsfarligt område. Det kan f.eks. være, at der skal foretages en reparationssvejsning på et anlæg eller en maskine. Her skal gives en særlig tilladelse til at arbejde med tændkilder. En sådan tilladelse skal være skriftlig. Et forslag til formular findes i Arbejdstilsynets vejledning C.0.9: Arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære. Tilladelsen til arbejde med tændkilder gives af en særlig udpeget person i virksomheden. Den særligt udpegede person bør bl.a. sikre sig 14

15 præcist, hvor i virksomheden arbejdet skal udføres, hvad der skal udføres, hvad farerne er, hvordan en eksplosion forhindres, hvordan medarbejderen skal beskytte sig (personlige værnemidler), om der skal være brandvagt og brandslukningsudstyr og medarbejderen skal være klar til at alarmere, hvis det er nødvendigt. Tilladelsen gælder både ansatte på virksomheden og måske særligt fremmede håndværkere, der ikke kender til eksplosionsfaren. Er flere fremmede virksomheder til stede på samme tid, skal arbejdet koordineres, så alle forholdsregler er sat i værk og alle ansatte udfører deres arbejde uden fare for eksplosion. Fremgangsmåde Arbejdet gribes an på følgende måde: 1. Afklarende gennemgang 2. Substitution 3. Nærmere undersøgelse og vurdering af stoffer og materialer og anlæg/processer 4. Foreløbig zoneklassificering, foreløbig ATEXapv 5. Handlingsplan - tekniske og administrative foranstaltninger 6. Endelig ATEX-apv (eksplosionssikringsdokument) 1. Afklarende gennemgang Her noteres alle relevante stoffer og materialer, anlæg og processer. Gennemgangen skal resultere i, at der findes ud af, om der er behov for at udarbejde en ATEX-vurdering. Brug f.eks. checklisten i denne vejledning. 2. Substitution Formålet med at undersøge, om der er alternative stoffer og materialer er at mindske risikoen for eksplosion. Samtidig er der gode chancer for også at forbedre arbejdsmiljøet f.eks. mht. indånding af farlige dampe. 3. Nærmere undersøgelse og vurdering Her undersøges, beskrives og vurderes stoffer og materialer, anlæg og processer - herunder stoffernes egenskaber, processernes varighed og omfang, rengørings-, reparations- og servicearbejde, ventilationsanlæg og punktudsugninger, kontrolanordninger til ventilationsanlæg, mulige tændkilder af enhver art. Arbejdstilsynet har udarbejdet omfattende check-skemaer til at foretage en sådan vurdering. Der kan dog sagtens bruge nogle mere enkle skemaer dog skal det sikres, at man kommer hele vejen rundt. 4. Foreløbig zoneklassificering, foreløbig ATEX-apv Undersøgelsen kan resultere i en foreløbig zoneklassificering. At den er foreløbig hænger sammen med, at der kan være nogle helt oplagte forhold, som kan forbedres inden den endelige zoneklassificering er på plads. Hvis handlingsplanen er omfattende, og løsningerne ikke kan gennemføres fra den ene dag til den anden, skal der gennemføres en foreløbig ATEX-apv, som stilles ude på arbejdsstedet eller ved anlægget. 5. Handlingsplan Gennemgangen, beskrivelsen og vurderingen resulterer sædvanligvis i, at der er et større eller mindre antal opgaver som skal løses altså opgaver, der skal være med til at mindske risikoen for eksplosiv atmosfære. Derfor skal der udformes en handlingsplan: Alle opgaver skrives ned i et skema, og det noteres, hvem der skal sørge for, at hver opgave bliver løst, hvornår dette skal ske og hvornår der skal følges op. Måske skal ventilationsanlægget ændres eller flyttes, måske skal en maskine jordes for at undgå statisk elektricitet, eller der skal sættes nye eksplosionssikre lamper op alt sammen tiltag, der skal mindske risikoen for eksplosion. 15

16 I mange tilfælde vil disse forbedringer resultere i en mildere zoneklassificering og dermed også i mindre strenge krav til grej og materiel og de ansattes måde at udføre arbejdet på. Det er dog vigtigt, at der tages fat i sådanne tekniske foranstaltninger i den rigtige rækkefølge, nemlig ved først at begrænse udslip af gasser og støv, dernæst at fjerne eventuelle tændkilder, og til sidst at begrænse skaderne, hvis der alligevel er risiko for eksplosion. Endelig vil handlingsplanen måske også indeholde opgaver om manglende skiltning, instruktion af medarbejdere, udarbejdelse af skriftlige instruktioner osv. altså administrative foranstaltninger. 6. Endelig ATEX-apv (eksplosionssikringsdokument) Når handlingsplanen er gennemført, og de tekniske og administrative foranstaltninger til forebyggelse af eksplosioner er på plads, kan den endelige zoneklassificering foretages. Husk, hvis virksomheden eller anlægget er omfattet af reglerne om brandfarlige virksomheder, skal brandvæsenet (redningsberedskabet) godkende zoneklassificeringen. Der udarbejdes skitser over den aktuelle hal, det aktuelle anlæg eller område. Skitsen skal bruges i den endelige ATEX-apv (eksplosionssikringsdokumentet). 16

17 ATEX-apv ATEX-apv en ligner på nogle punkter den almindelige apv. Også her skal der foretages en kortlægning og vurdering, udarbejdes en handlingsplan og skrives en plan for opfølgning. ATEX-apv en skal fornyes mindst hvert 3. år eller hvis der sker ændringer af anlæg, arbejdsrutiner, ulykker eller nærved-ulykker osv. Det betyder, at ATEX-apv en godt kan indgå i virksomhedens almindelige apv. Den kan dog ikke erstatte den almindelige apv. Man kan dog sjældent klare kortlægningen og vurderingen af eksplosionsrisici med de sædvanlige apv-redskaber, f.eks. ved at interviewe de ansatte her kræves der ofte eksperthjælp. Det anbefales derfor at ATEX-apv en udarbejdes separat. Der kan henvises til ATEX-apv en fra den almindelige apv f.eks. under punktet ulykker. ATEX-apv en (eksplosionssikrings-dokumentet, som det kaldes) skal være skriftlig og reglerne kræver, at den indeholder følgende: n Resultatet af kortlægningen og vurderingen n Hvilke foranstaltninger, der er truffet n Oversigt over hvor foranstaltningerne gælder n Oversigt over zoneklassificerede områder ATEX-apv en skal være på arbejdsstedet, så ansatte og fremmede håndværkere, herunder servicefolk, der f.eks. skal undersøge, kontrollere eller reparere filteranlægget til slibestøv, kan læse i den. Som nævnt ovenfor, så er det ikke meningen, at ATEX-apv en skal indeholde en handlingsplan den kan derfor passende være en del af den generelle apv. 17

18 18

19 Hvad koster det at overholde ATEX-reglerne? Prisen for at overholde ATEX-reglerne afhænger af, hvor godt man er med på teknik-siden og om virksomheden har brug for hjælp. Måske mangler installering af EX-mærkede lysarmaturer eller et separat udsugningsanlæg, som fjerner de eksplosionsfarlige dampe eller slibestøv. EX-mærket materiel er en del dyrere end andet materiel. Grejet skal selvfølgelig være CE-mærket. Er der tale om et ældre anlæg, er det nok, at grejet overholder de gamle regler om elektrisk materiel til brug i eksplosionsfarlige områder (derfor skal man stadig udarbejde en ATEX-apv). Bygges nyt eller bygges der helt om, fanger bordet, og udstyr og anlæg skal opfylde de nye regler. Købes en ny slibemaskine, skal det sikres, at leverandøren af maskinen har styr på de regler, der gælder for netop slibemaskiner herunder også ATEX-reglerne, og derfor ikke leverer materiel, som ikke lever op til disse. Virksomheden undgår ikke selv at bruge tid på ATEX-apv en. Eksperten kan undersøge maskiner, lakeringsanlæg og ventilationsanlæg og affaldssiloer, herunder også foretage målinger og zoneklassificere, men det er virksomhedens ledelse og ansatte, der ved, hvordan dagligdagen forløber og hvordan arbejdet udføres. Det er dem der ved, hvornår og hvordan lakeringsanlægget rengøres, hvilke arbejdsopgaver der er omkring ventilationsanlæg, støvfilteranlæg og affaldssiloer, hvornår og hvor tit der er problemer eller unormal drift osv. alt sammen elementer, der er vigtige for at vurdere eksplosionsrisikoen. Derfor slipper virksomheden ikke for at afsætte tid til arbejdet. Endelig skal der bruges tid på at instruere medarbejderne og udarbejde skriftlige instrukser. Virksomheden kan selv bruge tiden hertil, eller have en ekspert til at hjælpe med dette. Måske er der brug for en ekspert til at hjælpe med kortlægning og vurdering af eksplosionsrisici og udarbejdelse af ATEX-apv en i øvrigt. De fleste autoriserede arbejdsmiljørådgivere har sådanne eksperter, men tidsforbruget (og dermed prisen) afhænger naturligvis af, hvor enkle eller komplicerede virksomhedens anlæg, lokaler og maskiner er. 19

20 Eksempel - Fiskars Brandt A/S Fiskars Brandt A/S har afdelinger og produktionssteder flere steder i Danmark og udlandet. I afdelingen i Godthåb lidt uden for Aalborg, producerer omkring 20 medarbejdere træskafter til forskellige redskaber, f.eks. skovle og spader, greb og en række andre haveredskaber. Virksomhedens produktionsudstyr består derfor af en række forskellige fræsere og slibere nogle maskiner fræser, andre sliber mens nogle både fræser og sliber. Træstøv Som nævnt består en del af maskinparken af slibemaskiner, der selvsagt producerer fint træstøv. Efter pudsning og evt. påmontering af kryk, lakeres skafterne. Det foregår med en vandbaseret lak, der ikke er brandfarlig og derfor heller ikke indebærer risiko for eksplosion. ATEX-vurderingen har derfor fokuseret på træstøv som mulig årsag til dannelse af eksplosiv atmosfære. Vurdering af eksplosive atmosfærer og tændkilder I forbindelse med vurderingen blev alle bearbejdningsmaskiner gennemgået nøje. Der blev set nærmere på, hvordan ventilationen på hver enkelt maskine var udført og på ventilationskanalerne. Der blev kigget ekstra nøje på de ventilatorer, som transporterer spåner og støv fra bearbejdningsmaskiner til siloen med træaffald, på filteranlægget på taget af virksomheden og på siloen. Der er nemlig erfaring for, at det er i dette system der oftest sker støveksplosioner. Ved gennemgangen blev det vurderet, at der var en lille risiko for eksplosiv atmosfære i enkelte af maskinhusene (de maskiner, der sliber). Risikoen er noget større i ventilationsanlægget, og risikoen er størst i filterhusene og i siloen. Gennemgangen viste også, at langt det meste af anlægget er fra før 2003, og det betyder, at det er godkendt efter de gamle regler om brandog eksplosionsfare. 20

21 Gennem de sidste år er der foretaget forbedringer på anlægget mht. brand og eksplosionsfare. Det skyldes bla. at der har været brand og eksplosion i anlægget (siloen). Årsagen til, i hvert fald en af disse hændelser, har formentlig været, at ilden fra fyret er løbet baglæns og ind i siloen. Derfor er der nu monteret gnist-meldere to forskellige steder på systemet, nemlig på hver sin side af siloen. Hvis melderne detekterer gløder eller gnister, starter slukningsanlægget øjeblikkeligt. En gammel transportventilator mellem filteranlægget og siloen til træaffald gik i stykker for et par år siden og denne ventilator er blevet erstattet af en ny EX-mærket transportventilator. Transportventilatorerne før filterhusene er dog ikke EX-mærkede. Det betyder, at der her er risiko for gnistdannelse, hvis ventilatorvingerne rammes af et stykke metal, bliver slået skæve og rammer ventilatorhuset osv. Fiskars Brandt A/S har ikke erfaring med dette, og har vurderet, at ventilatoren kun vil kunne udgøre en tændkilde under sjældent forekommende fejl, hvilket er acceptabelt i den pågældende anvendelse. Der blev også registreret en anden tændkilde, nemlig når skafter brænder varme. Det sker på et par af maskinerne, så kan træet begynde at ryge og i værste tilfælde afgive gløder eller brænde. Virksomheden planlægger derfor, at opsætte endnu et sæt gnistmeldere og tilhørende slukningssystem, for at undgå, at gnister eller gløder fra maskinerne i produktionen tager turen gennem ventilationskanalerne og ind i filterhuset og her forårsager en eksplosion. Zoneklassificeringen ser ud som følger: n Bearbejdningsmaskiner (slibemaskiner) - zone 22 i maskinhusene n Ventilationskanaler før filterhuset - zone 21 n Filterhus zone 20 n Transportkanaler efter filterhuset zone 21 n Silo - zone 20 ATEX-vurderingen viser, at der ikke er foretaget væsentlige ændringer for at undgå eksplosive atmosfærer, men at der er indført en række forbedringer for at undgå tændkilder og forhindre eksplosions-udbredelse (detektion af tændkilder samt slukning). Handlingsplan Handlingsplanen i ATEX-apv en endte med at indeholde følgende punkter: Nr Problem 1 Etablere kontrolanordning på ventilationen i produktionen. 2 Opsætte gnistmeldere/slukningssystem før filterhuse. 3 Udarbejdelse af instrukser til medarbejderne vedr. stop af maskiner ved ventilationsalarmer. 4 Fastlægge eller opdatere rengøringsrutiner på enkelte maskiner. 5 Opdatering af skilte (EX-skilte på relevante maskinhuse og evt. andre advarsels-, forbuds- og flugtvejsskilte). 6 Udarbejde/kontrollere beredskabs- og evakueringsplan. 7 Tilladelse til arbejde med tændkilder. Handlingsplanen bør ligne hvad der kendes fra den almindelige apv alle opgaver er således nævnt, herunder også hvem der er ansvarlig for, at de bliver løst og hvornår der er sidste frist herfor. Sidste kolonne angiver, hvornår det skal checke, om løsningerne er gennemført tilfredsstillende. 21

22 22

23 Billedeksempler Et kig i produktionen på Fiskars Brandt A/S i Godthåb. Alle maskiner er godt kapslet inde, og der slipper derfor ikke støv ud i produktionslokalet. Der er dog risiko for eksplosiv atmosfære i ventilationssystemet (vurderet til zone 21). Det indre i maskinhusene er enten zone 22 eller ikke klassificerede. Etiket fra EX-mærket ventilator. Ventilatoren må transportere luft, der er klassificeret som zone 1 eller zone 21, og den må opstilles i områder, der er klassificeret som zone 2 eller zone 22. II betyder materielgruppe II (må ikke anvendes i miner, men ellers alle andre steder), 2DG betyder Materialkategori 2 - Dust and Gas (ventilatoren kan både bruges til gasser og støv), T4 betyder Temperaturklasse 4 (overfladetemperaturen garanteres at være under 135 C). Etiketten på transportventilatoren på Fiskars Brandt A/S ligner denne, men da deres ventilator ikke er godkendt til opstilling i zone 2 eller 22, er EXmærkningen her lidt anderledes. Den nye transportventilator er EX-mærket. Det røde apparat på ventilationskanalen er en gnistmelder. Transportventilatorer og filterhuse er placeret på taget, hvilket betyder, at en evt. eksplosion i f.eks. filterhusene ikke vil få voldsomme konsekvenser inde i produktionslokalet. 23

24 Dansk Industri H. C. Andersens Boulevard København V Tlf CO-industri Vester Søgade København V Tlf Træets Arbejdsgiverforening H. C. Andersens Boulevard København V Tlf Forbundet Træ-Industri-Byg Mimersgade København N Tlf Dansk Byggeri Kejsergade København K Tlf Lederne Vermlandsgade København S Tlf Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks København V Telefon: i-bar@i-bar.dk Web:

Autolakering- Sund og sikker værkstedsindretning

Autolakering- Sund og sikker værkstedsindretning Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Autolakering- Sund og sikker værkstedsindretning Kilde: Rico Laurits Madsen. Undervisningsministeriet. Marts 2014. Materialet er udviklet for Efteruddannelses-udvalget

Læs mere

ATEX. Sådan gør du i praksis. Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien

ATEX. Sådan gør du i praksis. Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien ATEX Sådan gør du i praksis Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien 1 Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Telefon: 70 23 15 43 Telefax: 70 23 15 40 E-mail: i-bar@i-bar.dk

Læs mere

ATEX Arbejdsmiljøkonferencen 2007

ATEX Arbejdsmiljøkonferencen 2007 ATEX Arbejdsmiljøkonferencen 2007 Lars Vædeled Roed Dias 1 / 2007-10-30 / Lars Vædeled Roed / ATEX ATEX Eksplosionsfarlige områder Arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære Dias 2 / 2007-10-30 / Lars

Læs mere

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6. Arbejde med brandfarlige væsker

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6. Arbejde med brandfarlige væsker At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.6 Arbejde med brandfarlige væsker Vejledning om forebyggelse af brandfare ved arbejde med organiske opløsningsmidler og andre brandfarlige væsker August 2005 Erstatter

Læs mere

ATEX i fødevareindustrien. Fiskemel

ATEX i fødevareindustrien. Fiskemel ATEX i fødevareindustrien Fiskemel Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Arbejdsgiversekretariatet: H.C.Andersens Boulevard 18 1787 København V Telefon: 33

Læs mere

ATEX i fødevareindustrien - Møller og Industribagerier

ATEX i fødevareindustrien - Møller og Industribagerier ATEX i fødevareindustrien - Møller og Industribagerier Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Arbejdsgiversekretariatet: H.C.Andersens Boulevard 18 1787 København

Læs mere

ATEX i fødevareindustrien - Sukkervare og chokolade fabrikker

ATEX i fødevareindustrien - Sukkervare og chokolade fabrikker ATEX i fødevareindustrien - Sukkervare og chokolade fabrikker Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Arbejdsgiversekretariatet: H.C.Andersens Boulevard 18 1787

Læs mere

ATEX i praksis på biomasseanlæg

ATEX i praksis på biomasseanlæg ATEX i praksis på biomasseanlæg Jens Winbladh Cand Scient, Biolog Aut. Arbejdsmiljørådgiver CRECEA En støveksplosion i et lukket transportbånd til træpiller - en såkaldt kædeskraber I den ene ende ramte

Læs mere

Eksplosionsbeskyttelse i Europa. ATEX direktiv 99/92/EF

Eksplosionsbeskyttelse i Europa. ATEX direktiv 99/92/EF Eksplosionsbeskyttelse i Europa ATEX direktiv 99/92/EF Ved Thomas Wagner Sødring Eksplosion og brand på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Kolding Eksplosionsbeskyttelse i Europa ATEX direktivet Implementering

Læs mere

3. udgave April 2004 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut. Brandteknisk. Vejledning 19

3. udgave April 2004 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut. Brandteknisk. Vejledning 19 3. udgave April 2004 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut Eksplosionsfarlige områder Brandteknisk Vejledning 19 Indholdsfortegnelse Forord.......................................... 2 Teknisk

Læs mere

ATEX En kort introduktion til de nye direktiver

ATEX En kort introduktion til de nye direktiver Info om Process Engineering A/S Process Engineering A/S udfører rådgivende ingeniøropgaver for procesindustrien, indenfor levnedsmiddel-, farmaceutisk og kemisk industri. Eksempler på ydelser indenfor

Læs mere

Arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære

Arbejde i forbindelse med eksplosiv atmosfære Nr. E-4 Side 1 af 7 Område Virksomheder, der udfører arbejde, hvor der kan opstå fare fra eksplosiv atmosfære, er omfattet af bekendtgørelse 478/03. Reglerne gælder også for virksomheder, hvis ansatte

Læs mere

ATEX. Vejledning om laboratorier og procesindustrien

ATEX. Vejledning om laboratorier og procesindustrien ATEX Vejledning om laboratorier og procesindustrien Indhold Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V E-mail: i-bar@i-bar.dk Web: www.i-bar.dk Medarbejdersekretariet: Vester Søgade

Læs mere

Reparation, Service, Vedligehold. Sikkerhed og sundhed Ude og hjemme

Reparation, Service, Vedligehold. Sikkerhed og sundhed Ude og hjemme Reparation, Service, Vedligehold Sikkerhed og sundhed Ude og hjemme Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web : www.i-bar.dk Medarbejdersekretariet: Vester Søgade 12 1790 København

Læs mere

Meddelelse nr. 001/CFO af 28. november 2008 om klassifikation og afmærkning af eksplosionsfarlige områder på salgs- og forbrugstankanlæg

Meddelelse nr. 001/CFO af 28. november 2008 om klassifikation og afmærkning af eksplosionsfarlige områder på salgs- og forbrugstankanlæg Meddelelse nr. 001/CFO af 28. november 2008 om klassifikation og afmærkning af eksplosionsfarlige områder på salgs- og forbrugstankanlæg Indledning Virksomheder, hvor der er eksplosionsfarlige områder,

Læs mere

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX INFO om ATEX 1 2 HVAD ER ATEX? 4 DEFINITIONER: 5 TEORIEN: 5 STØV: 6 KLASSIFICERING AF EKSPLOSIONSFARLIGE OMRÅDER I ZONER 6 GAS: 7 ZONE 0: 7 ZONE 1: 7 ZONE 2: 7 STØV: 7 ZONE 20: 7 ZONE 21: 8 ZONE 22: 8

Læs mere

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen Indhold Ansvar for maskinsikkerhed 3 Tag ansvar for maskinsikkerheden Risikovurdering og APV 4

Læs mere

Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for arbejdsledere

Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for arbejdsledere Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for arbejdsledere Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Medarbejdersekretariatet: Vester Søgade 12

Læs mere

Arbejdstilsynets fokus i forbindelse med tilsyn

Arbejdstilsynets fokus i forbindelse med tilsyn Arbejdstilsynets fokus i forbindelse med tilsyn Arbejdsmiljørådgiver Arbejdstilsynets fokus Intro Tilsyn Ejenindsats Tilsynsformer Risikobaseret tilsyn Det risikobaserede tilsyn er målrettet mod de virksomheder,

Læs mere

ATEX på kraftvarmeværker. Vejledning ved risiko for eksplosion

ATEX på kraftvarmeværker. Vejledning ved risiko for eksplosion ATEX på kraftvarmeværker Vejledning ved risiko for eksplosion Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V E-mail: ibar@ibar.dk www.ibar.dk Medarbejdersekretariat CO-industri Vester

Læs mere

The perfect fit. Sikre og pålidelige løsninger. til håndtering af brændbart støv og gasser. Nederman L-series

The perfect fit. Sikre og pålidelige løsninger. til håndtering af brændbart støv og gasser. Nederman L-series The perfect fit Sikre og pålidelige løsninger Nederman L-series til håndtering af brændbart støv og gasser Eksplosiv atmosfære en potentiel risiko Eksplosivt støv eller potentielt eksplosive atmosfærer

Læs mere

Forebyggelse af. støv. eksplosioner. i grovvarebranchen (atex) Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Forebyggelse af. støv. eksplosioner. i grovvarebranchen (atex) Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forebyggelse af støv eksplosioner i grovvarebranchen (atex) Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Sæt arbejdsmiljø på dagsordenen... 3 Eksplosion - kan det

Læs mere

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer i produktionen At-intern instruks IN-9-4 Arbejdsmiljøemne: Kemi, støv og biologi Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. oktober 2014 1.

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

Mobile arbejdspladser

Mobile arbejdspladser Mobile arbejdspladser ISO-standard skibscontainere ved midlertidigt arbejde af kort varighed Arbejdsmiljø i Jern- og metalindustrien Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V Telefon:

Læs mere

Sikkerhed under service

Sikkerhed under service Lockout / tagout (LOTO) Sikkerhed under service Maskinsikkerhed ApS Ved BFA Industri Arbejdsmiljøtopmøde den 25. oktober 2017 1 Maskinsikkerhed ApS - Risikovurdering - Sikker indretning - Dokumentation

Læs mere

APV og de årlige arbejdsmiljødrøftelser

APV og de årlige arbejdsmiljødrøftelser APV og de årlige arbejdsmiljødrøftelser Vejledning om strategisk tilgang til arbejdsmiljøarbejdet ved hjælp af arbejdspladsvurderingen (APV) og de årlige arbejdsmiljødrøftelser Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien

Læs mere

Gi dig selv det gode liv

Gi dig selv det gode liv Gi dig selv det gode liv Næsten alle arbejdsulykker inden for træ- og møbelindustrien sker på 5 områder. Denne folder giver dig vejledning om, hvordan du kan sikre dig et godt liv hele livet. 1 Maskinbetjening

Læs mere

Farlige stoffer og materialer om bord i skibe

Farlige stoffer og materialer om bord i skibe Farlige stoffer og materialer om bord i skibe I denne pjece kan du læse om de forholdsregler, du skal tage for at undgå skadelige påvirkninger, når du arbejder med stoffer og materialer. Det kan fx være

Læs mere

Ventilation på faste arbejdssteder

Ventilation på faste arbejdssteder 1.6 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Ventilation på faste arbejdssteder Krav om ventilation 1 Har arbejdsrum tilstrækkelig tilførsel

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering af sikkerheds- og sundhedsforhold på:

ArbejdsPladsVurdering af sikkerheds- og sundhedsforhold på: ArbejdsPladsVurdering af sikkerheds og sundhedsforhold på: Virksomhed: For område: Udarbejdet af: 1) 2) 3) Arbejdsleder for sikkerhedsorganisation Dato: 4) ArbejdsPladsVurderingen udarbejdes med deltagelse

Læs mere

Dagsorden.

Dagsorden. Dagsorden Gennemgang af ny mærkning og skæringsdatoer Demonstration af kemidata. Der udvælges et produkt og ommærkningen gennemgås. Hvilke produkter skal have en APB. Udarbejdelse af en arbejdspladsbrugsanvisning.

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER

1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR CASA Præsentation af 1. ARBEJDSPLADSVURDERING MED FOKUS PÅ FARER FOR ULYKKER Når I alligevel skal lave en ArbejdsPladsVurdering (APV),

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Undervisningsmaterialer. XXXXX ATEX i produktionen, Procesindustri

Undervisningsmaterialer. XXXXX ATEX i produktionen, Procesindustri Undervisningsmaterialer XXXXX ATEX i produktionen, Procesindustri Målbeskrivelse XXXXX ATEX i produktionen, Procesindustri Side 1 af 3 Uddannelsesmål med detaljer Nummer: Titel: Kort titel: Varighed: Godkendelsesperiode:

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Autobranchen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

ATEX. Sikkerhed er en pligt og der er altid en løsning

ATEX. Sikkerhed er en pligt og der er altid en løsning ATEX Sikkerhed er en pligt og der er altid en løsning 2. November 2016 René Hvidkær Jørgensen AGENDA Præsentation af SAFE-VENT Eksplosion og forudsætninger Eksempler og erfaringer Statistik Lovgivning

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsskiltning og anden form for signalgivning 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsskiltning og anden form for signalgivning 1) BEK nr 624 af 04/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. april 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsemin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20140113721 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Overfladebehandling. Gode råd og værktøjer, som kan anvendes når man arbejder med manuel sprøjtelakering. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien

Overfladebehandling. Gode råd og værktøjer, som kan anvendes når man arbejder med manuel sprøjtelakering. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien Overfladebehandling Gode råd og værktøjer, som kan anvendes når man arbejder med manuel sprøjtelakering Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien 1 Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere, Dansk

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Oplæring, instruktion og tilsyn

Oplæring, instruktion og tilsyn P r æ s e n t a t i Muralee Bala Flemming Lindegaard 03. maj 2018 Oplæring, instruktion og tilsyn med udgangspunkt i AT-vejledning 1.7.1-1 Oplæg i ExForum den 3. maj 2018 Hvorfor er instruktion, oplæring

Læs mere

Laboratorier og procesindustri. Vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisninger

Laboratorier og procesindustri. Vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisninger Laboratorier og procesindustri Vejledning om Arbejdspladsbrugsanvisninger På procesindustrielle virksomheder og laboratorier med farlige stoffer og materialer er det et lovkrav, at arbejdsgiveren udarbejder

Læs mere

Arbejdsmiljø i små værksteder

Arbejdsmiljø i små værksteder Arbejdsmiljø i små værksteder Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien 1 Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Medarbejdersekretariet: Vester Søgade 12 1790

Læs mere

Arbejde med nanomaterialer

Arbejde med nanomaterialer Arbejde med nanomaterialer De vigtigste regler om forebyggelse af sundhedsfarlige påvirkninger ved arbejde med fremstillede nanomaterialer. Vejledningen handler om en række af de krav, der stilles til

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel

Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel Nyhedsbrev nr. 12/2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i december måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres helhed i Retsinformation, og afgørelserne

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

ATEX og Brandmyndighederne

ATEX og Brandmyndighederne ATEX og Brandmyndighederne Hvorfor er tingene som de er og hvem er det bag uniformen? forventningsafstemning Gå ind i Indsæt > hoved og side fod for at indtaste tekst 12. Maj 2015 1 René Ruusunen Ansat

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Modelmates Limited - Weathering Dye Spray Aerosol

SIKKERHEDSDATABLAD Modelmates Limited - Weathering Dye Spray Aerosol SIKKERHEDSDATABLAD 1 IDENTIFIKATION AF STOFFET/DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN PRODUKTNAVN LEVERANDØR Modelmates Limited 54 De Tany Court St Albans Herts AL1 1TX Tel: 07926 196 471 Fax:

Læs mere

Valg af produkter ved korrosionsbeskyttelse. Anvendelse/substitution af stoffer og materialer i industriel overfladebehandling

Valg af produkter ved korrosionsbeskyttelse. Anvendelse/substitution af stoffer og materialer i industriel overfladebehandling Valg af produkter ved korrosionsbeskyttelse Anvendelse/substitution af stoffer og materialer i industriel overfladebehandling Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V Telefon:70

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1 Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 1 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 1 Generelle bestemmelser... 1.1 Definitioner... 3 1.2 Anvendelsesområde... 4 1.3 Generelle bestemmelser...

Læs mere

Kemi %koncentration Klassificering CAS EINECS Isopropanol, 70% F, R11 67-63-0 200-661-7 (CH3)2CHOH

Kemi %koncentration Klassificering CAS EINECS Isopropanol, 70% F, R11 67-63-0 200-661-7 (CH3)2CHOH Page : 1 of 6 1. PRODUKTINFORMATION Varenr: 520213 Navn: med 70% isopropanol. Anvendelser: Desinficerende serviet til huden. Leveres af: Vitrex Medical A/S Vasekær 6-8 2730 Herlev Danmark Tlf.: +45 44947011

Læs mere

Arbejdspladsbrugsanvisninger

Arbejdspladsbrugsanvisninger Program APB/SDS Instruktion Unges arbejde Uddannelse Substitution Gifttilladelser Værnemidler Afprøvning af nye kemikalier Omhældning Hygiejne Affaldshåndtering Arbejdspladsbrugsanvisninger Lovgivning

Læs mere

4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko

4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko 4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko Arbejdsgiveren har en særlig oplærings- og instruktionsforpligtelse ved arbejde, der indebærer en risiko af alvorlig

Læs mere

Nyt ventilations-anlæg? Stil krav til miljø, energi og økonomi

Nyt ventilations-anlæg? Stil krav til miljø, energi og økonomi Nyt ventilations-anlæg? Stil krav til miljø, energi og økonomi i Indhold: Overblik og oprydning kan spare dyr ventilation 4 Hvad skal ventileres væk? 5 Beskriv arbejdspladsen grundigt 5 Find forureningskilderne

Læs mere

SKRIFTLIGE ANVISNINGER. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

SKRIFTLIGE ANVISNINGER. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation SKRIFTLIGE ANVISNINGER Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation I tilfælde af en ulykke eller en nødsituation, der kan opstå eller forekomme under transport, skal medlemmerne af køretøjets

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

HAR DU PROBLEMER MED?

HAR DU PROBLEMER MED? (Som startskud på denne APV runde vil det være en fordel, hvis rektor i et brev forklarede betydningen af projektet ligeledes bør der reklameres i eks CAMPUS) Dette er et elektronisk værktøj til vurdering

Læs mere

S i k k e r t N y t. Farlige kemikalier. for: Kræftfremkaldende, Reproduktionsskadende, Allergifremkaldende og Nerveskadende.

S i k k e r t N y t. Farlige kemikalier. for: Kræftfremkaldende, Reproduktionsskadende, Allergifremkaldende og Nerveskadende. S i k k e r t N y t NYHEDSBREV FOR SIKKERHEDSREPRÆSENTANTER I DANSK METAL. NR 3. AUGUST 2003 Farlige kemikalier Arbejdet med farlige kemikalier kan give kræft eller alvorlige hjerneskader. De giftige stoffer

Læs mere

Mobiltelefoni vejledning om arbejde i nærheden af sendeantenner

Mobiltelefoni vejledning om arbejde i nærheden af sendeantenner Mobiltelefoni vejledning om arbejde i nærheden af sendeantenner CO-industri Vester Søgade 12,2. 1790 København V Telefon: 3363 8000 Telefax: 3363 8091 E-mail: co@co-industri.dk www.co-industri.dk Dansk

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

ATEXdirektiverne. En indføring i direktiverne omkring. Eksplosionssikring af udstyr og anlæg samt beskyttelse af personel PROGRAM.

ATEXdirektiverne. En indføring i direktiverne omkring. Eksplosionssikring af udstyr og anlæg samt beskyttelse af personel PROGRAM. ATEXdirektiverne En indføring i direktiverne omkring eksplosionsfarlige atmosfærer. Eksplosionssikring af udstyr og anlæg samt beskyttelse af personel PROGRAM Kursus ATEX-direktiver A ATEX-direktiverne

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-924 005. Produktregistreringsnummer: 1507445. Rensemiddel til sæder, tæpper o.lign.

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-924 005. Produktregistreringsnummer: 1507445. Rensemiddel til sæder, tæpper o.lign. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Tekstil Rens. Varenummer: 03-924 005. Produktregistreringsnummer: 1507445. Anvendelse: Rensemiddel til sæder, tæpper o.lign. Dato: 29. 05. 2002. Rev. dato: 14. 10. 2002.

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende 28. 1. 2000 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 23/57 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 1999/92/EF af 16. december 1999 om minimumsforskrifter vedrørende forbedring af sikkerhed og sundhedsbeskyttelse

Læs mere

Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde

Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Alle virksomheder, der får udført varmt arbejde, skal leve op til en række sikkerhedskrav. Kravene er enkle og forhindrer mange meningsløse ildebrande,

Læs mere

Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer

Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer HMN Naturgas I/S CVR nr.: 32 50 58 21 EAN nr.: 579 000 116 325 9 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Formål... 3 Myndighedskrav...

Læs mere

ARBEJDSMILJØ UNDER GRAVIDITET

ARBEJDSMILJØ UNDER GRAVIDITET ARBEJDSMILJØ UNDER GRAVIDITET Institut for Teknologi og Innovation Indhold Graviditetspolitik ved Institut for Teknologi og Innovation... 2 Hvad skal arbejdsgiveren sørge for... 3 Risikovurderinger Arbejdsmedicinsk

Læs mere

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation I tilfælde af en ulykke eller en nødsituation, der kan opstå eller forekomme under transport, skal medlemmerne

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Køle-smøremidler

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D Køle-smøremidler At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.17 Køle-smøremidler December 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 4.04.6 af april 1991 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Træ og møbler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Spørgeskema til fysisk-ergonomisk APV Aarhus Universitet 2008

Spørgeskema til fysisk-ergonomisk APV Aarhus Universitet 2008 Spørgeskema til fysisk-ergonomisk APV Aarhus Universitet 2008 1 af 22. Dette APV-spørgeskema udfyldes for alle dine arbejdsfunktioner - både kontor/edb-lokaler, undervisningslokaler, laboratorier/værksteder

Læs mere

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Instruktion til medarbejdere samt håndværkere, konsulenter og andre, som arbejder for Frederikshavn Forsyning A/S Sikkerhedsregler i Frederikshavn Forsyning

Læs mere

Definition af alenearbejde Hvad er alenearbejde?

Definition af alenearbejde Hvad er alenearbejde? Ved alenearbejde skærpes kravene til sikkerhed og forebyggelse, så medarbejderen ikke udsættes for unødig risiko i arbejdet. Alenearbejde er ikke en risikofaktor i sig selv, men vær opmærksom på, at nogle

Læs mere

Wasco Askesuger Best.nr. 1506

Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Modelnavn: MAC173-1200W-20L 1/6 SIKKERHEDSINSTRUKTIONER OG ADVARSLER VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER Læs og forstå alle instruktionerne i denne vejledning før brug af askesugeren

Læs mere

ELEKTRISK TERRASSEVARMER

ELEKTRISK TERRASSEVARMER ELEKTRISK TERRASSEVARMER HN 12362 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug, og gem den til senere brug. Pak terrassevarmeren ud og kontroller, at alle dele

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

Lovpligtige eftersyn. Indledning

Lovpligtige eftersyn. Indledning Lovpligtige eftersyn Indledning Selvom maskiner og andre tekniske hjælpemidler anvendes og indrettes forsvarligt, er der behov for at gå dem igennem med jævne mellemrum for at se, om sikkerhedsforanstaltningerne

Læs mere

Limning af rustfast stål

Limning af rustfast stål VVS-branchens efteruddannelse Limning af rustfast stål Limning af rustfast stål Introduktion Lim- og klæbeprocesser virker meget simple for udenforstående, og der eksisterer mange fordomme om brugen af

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

DEKRA Sikkerhedsrådgivning

DEKRA Sikkerhedsrådgivning DEKRA Sikkerhedsrådgivning Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2019 03.2017 - Sikkerhedskort ADR Sikkerhedsrådgiver: Benny Plesner 70 60 65 00/20 67 82 07 benny.plesner@dekra.dk Bestemmelser for forsendelse

Læs mere

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Anne Kjerulf overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Smittekæden En arbejdsmodel til forebyggelse Smitteveje:

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV Bilag 4.13 Hensigten med at udarbejde en APV er at fokusere på forhold i virksomheden, der kan forbedres. Hvis de nævnte forhold ikke er e, sættes X i feltet Ikke. Hvis et forhold er i orden, sættes X

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

»Styr på kemikalierne. Epoxy-konference 2015 Dorte Jørgensen

»Styr på kemikalierne. Epoxy-konference 2015 Dorte Jørgensen »Styr på kemikalierne Epoxy-konference 2015 Dorte Jørgensen »Hvem er jeg? Dorte H. Jørgensen 1994: Kemiingeniør 2002: Master i Miljøledelse 2003-: ALECTIA, tidligere Jobliv Danmark A/S 2002-2003: Hvidovre

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-60

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-60 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Spørgsmål vedr. sikkerhed, arbejdsmiljø, materialer og proces Giv en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål Hærdeplast 4 lektioner

Læs mere

MILJØ- & SIKKERHEDSREGLER

MILJØ- & SIKKERHEDSREGLER OM RANDERS FUGETEKNIK A/S Randers Fugeteknik A/S blev etableret i 1980 og arbejdede fortrinsvis med fuge- og glarmesterarbejde de første 5-6 år. Men interessen og arbejsopgaver med epoxymaterialer blev

Læs mere

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse.

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. Forebyggende afdeling Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. 4. udgave maj 2014 Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej 52, 2970 Hørsholm Telefon

Læs mere

Brug af personlige værnemidler

Brug af personlige værnemidler Brug af personlige værnemidler Hvem har ansvaret, og hvor skal de personlige værnemidler benyttes? Industriens Branchearbejdsmiljøråd Publikationen er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Sten Nielsen / Thøger Jokumsen. Nr. Stoffets navn Vægt CAS-Nr. Konc. Interval Fareklasse/Anm.

SIKKERHEDSDATABLAD. Sten Nielsen / Thøger Jokumsen. Nr. Stoffets navn Vægt CAS-Nr. Konc. Interval Fareklasse/Anm. Produkt: Stenca Pipe 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET OG LEVERANDØREN HANDELSNAVN: Stenca Pipe FABRIKSNR.: 2002/A PRODUKTTYPE: Rørisoleringsskåle Producent/Importør Stenca Trading A/S Adresse: Postnr./By DK-9220

Læs mere

Brandfarlige væsker og gasser

Brandfarlige væsker og gasser Brandfarlige væsker og gasser Beskrivelse af grænser for oplagsmængder - FORELØBIG ENHED: 1 INDLEDNING Denne folder har til formål at give en tilgængelig og ensartet oversigt over begrænsningen af oplaget

Læs mere

Billedkunstlokale APV - Fase 1 Skema 2 2002 Ja Nej Årsag, vurdering af behov for ændringer og øvrige bemærkninger Lokalet, herunder størrelsesforhold,

Billedkunstlokale APV - Fase 1 Skema 2 2002 Ja Nej Årsag, vurdering af behov for ændringer og øvrige bemærkninger Lokalet, herunder størrelsesforhold, Lokalet, herunder størrelsesforhold, materialer, installationer og rengøring Er lokalet placeret med udgangsdøre til evt. parkeringsplads eller lign.? Hvis nej, er der så vareelevator eller ladvogne/rulleborde?

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere