Oftest stillede spørgsmål!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oftest stillede spørgsmål!"

Transkript

1 Oftest stillede spørgsmål! På denne side finder du nogle af de spørgsmål som jeg oftest får stillet. Skulle du have problemer med et eller andet du ikke finder et svar på her, er du velkommen til at sende en mail til mig på med dit spørgsmål eller dit problem. Jeg har købt en båd, og vil gerne montere en VHF radio i den. Må jeg det? Ja, som lystsejler må du gerne montere en godkendt VHF radio i din båd. Men du skal have lov til at bruge den, du skal have et kaldesignalbevis og et MMSI nr.! Hermed bliver du en skibsradiostation. Og det nytter jo ikke bare at have radioen i båden du skal også have styr på hhv. hvordan den fungerer og hvilke regler og procedurer der gælder for radiokommunikation til søs. Du skal have et lovpligtigt radiocertifikat et SRC eller ROC certifikat. Hvor kan jeg tage et Certifikat? Og hvor svært er det? Som minimum skal du have et SRC certifikat et Short Range Certificat. Det er lovpligtigt! VHF Skolen kan hjælpe dig med dette certifikat, enten som et personligt kursus over ca. 12 timer, eller via fjernundervisning, hvor du selv bestemmer farten. Vi skal ikke gøre det sværere end nødvendigt, og VHF skolens kurser er planlagt så du løbende lærer tingene emne for emne på en god og struktureret facon. På vore personlige kurser skal du regne med lidt hjemmearbejde, men det er overskueligt. På vore fjernkurser bestemmer du selv hvor hurtigt du vil gå frem, og du har hele tiden hjælp fra din lærer, som gennemgår dine opgaver og kommer med gode råd. Vi har elever der tager et certifikat på en uge, men et almindeligt tidsforbrug er på et fjernkursus er 5 8 uger. VHF Skolen uddanner mere end 500 nye certifikatindehavere om året. Hvad indeholder et SRC kursus? Og hvad lærer jeg? På et SRC kursus lærer du alt om de grundlæggende principper når det gælder radio. Du lærer om opkaldsprocedurer, kanalvalg, nødkommunikation, samt om alternative alarmeringskilder som Sart og Epirb. Ligeledes lærer du om Navtex systemet og bådens strøm. Du lærer om VHF kommunikation, samt om DSC systemet, som er nutidens opkaldssystem i VHF regi. Ikke mindst når det gælder sikkerhed er DSC en vigtig del af bådens udstyr. Et SRC kursus drejer sig om teoretisk viden, hvor du bliver dus med systemets muligheder, samt med reglerne for kommunikation til søs. Du får samtidig demonstreret en VHF / DSC radio. Dette sker på vore fjernkurser via en CD rom. Et SRC kursus indeholder ikke praktisk anvendelse af udstyret, men gør dig fortrolig med den teoretiske brug af din radio. Vil du have praktisk undervisning skal du vælge et ROC kursus i stedet. Dette er et udvidet SRC Kursus, hvor du 100 % lærer praktisk brug af alt udstyret. Et SRC kursus afsluttes med en skriftlig prøve hos Søfartsstyrelsen. ROC prøven er en mundtlig / praktisk prøve hvor din lærer eksaminerer dig sammen med en censor fra Søfartsstyrelsen.

2 Hvad indeholder et ROC kursus? Og hvad lærer jeg? Et ROC kursus er et udvidet SRC kursus, hvor du ud over pensum til SRC lærer at anvende din radio live. Du lærer at kalde op og modtage opkald på såvel VHF som DSC, og der er diverse funktionsdygtigt udstyr til rådighed. Dette både når dette gælder VHF, DSC, Navtex, Sart og Epirb. Der undervises med flere forskellige radiomodeller. Du lærer samtidig korrekt udsendelse af diverse meldinger på Engelsk. ROC er et krav som erhvervssejler, men kan afgjort også anbefales til lystsejlere, da det giver praktisk erfaring og fortrolighed med udstyret.. Et ROC kursus kan tages med personlig undervisning, og vi kører med 4-6 elever på et hold. Kurset indeholder ca. 25 undervisningstimer, og afsluttes med en mundtlig/praktisk prøve den sidste undervisningsdag. Eventuelt kan 50 % af stoffet læres via fjernkursus. Det er værd at nævne, at prøven er indbefattet i kursusgebyret, i modsætning til en SRC prøve, hvor du skal afregne et prøvegebyr med Søfartsstyrelsen på kr. Dette udjævner differencen på kursusprisen betydeligt! ROC koster inkl. prøve kr. Vi har også opgraderingskurser fra SRC til ROC over 3 dage til kr. inkl. prøve. SRC kan evt. tages som fjernkursus. Kontakt os for yderligere info. Kan VHF Skolen arrangere kurser i vores sejlklub, dykkerklub eller firma? Ja, VHF Skolen afholder såvel SRC som ROC kurser overalt i Danmark. Ligeledes arrangeres kurser i Sverige. Vi arrangerer weekendkurser, dagkurser eller aftenkurser efter aftale. Kontakt os for tilbud og info. Kan jeg opgradere mit SRC certifikat til ROC? Hvis du allerede har et SRC certifikat, men gerne vil have den praktiske del med, altså have ROC i stedet, så arrangerer vi kurser efter behov. Her skal du regne med ca. 15 timers personlig undervisning inkl. prøven. Prisen for dette er kr. inkl. prøve. Kontakt os for tilbud og info. Hvor og hvordan får jeg et kaldesignalbevis, og dermed et kaldesignal og et MMSI nr? Du skal ansøge Søfartsstyrelsen om et kaldesignalbevis på en særlig blanket. Hvis du er elev hos VHF Skolen vil denne blive udleveret på kurset, og vi klarer ansøgningen. Du kan også hente den via vor hjemmeside. Prisen for dette er kr. som skal betales til Søfartsstyrelsen. Din tilladelse er så gældende resten af dit liv, eller så længe du har din båd. Køber du ny båd, skal du have en ny tilladelse, med mindre du kalder den ved samme navn. Jeg har i forvejen et kaldesignal, men ingen MMSI nr. Kan jeg få det? Ja, du skal blot kontakte Søfartsstyrelsen. Her vil du få opgivet dit MMSI nr. Der er ingen udgift forbundet med dette.

3 Hvad er forskellen på VHF og DSC? En DSC radio er en helt almindelig VHF radio den kan blot noget mere! DSC står for Digital Selective Call, og med dette system kan du kalde en specifik radiostation direkte ved hjælp af et nummer et MMSI nr. (Maritime Mobile Service Identity Number) Ikke mindst er en DSC radio forsynet med en alarmknap en Distress funktion. Hvis du i en nødsituation aktiverer denne knap, kan du udsende en digital meddelelse til alle skibe om at du er i nød, tidspunkt, hvor du er, hvem du er, og evt. hvad der er sket. DSC systemet indeholder et væld af muligheder, og er i dag en vigtig del af skibenes sikkerhedsudstyr. For erhvervsskibe er det lovpligtigt at have DSC. Selve radiokommunikationen foregår som det altid har gjort på en VHF arbejdskanal. Lytter Lyngby Radio ikke længere på kanal 16? Jo, kystradiostationer, herunder Lyngby Radio, aflytter stadig kanal 16, men det sker på frivillig basis. Planen er, at alle opkald skal ske via DSC systemet. I DSC systemet afgiver radioen en tone hvis der er opkald, man kan sige at den ringer når nogen vil i kontakt med dig. Hermed er det ikke længere nødvendigt at aflytte kanalerne, man får automatisk besked når der er radiotrafik. Og man kan se på radioens display hvem der kalder, samt om det er et rutinekald, et sikkerhedskald, eller måske et Ilkald eller en nødalarm. Den kaldtes MMSI nr. vil sammen med arten af kaldet og valg af arbejdskanal stå i displayet. Drejer det sig om et rutinekald skal du nu blot kvittere, så skifter radioen automatisk til den foreslåede arbejdskanal. Vær her opmærksom på, at når dette gælder nød, Il og sikkerhed er reglerne anderledes. Du har også mulighed for via dit DSC system at kalde en telefon i land direkte. Må man bruge en VHF radio med DSC når man har et gammelt VHF certifikat? Hvis du har et ældre VHF certifikat betyder det, at du ikke har gennemgået det obligatoriske pensum for at du må anvende en DSC radio! Dit certifikat skal hedde et SRC eller ROC certifikat. Det er i dag ikke længere muligt at tage det gamle VHF certifikat, da pensum er blevet kraftigt udvidet i forhold til tidligere. Jeg har købt en brugt båd hvor der er monteret en VHF / DSC radio. Kan jeg udskifte radioens MMSI nr. med mit eget nr? Hvis du har købt en brugt DSC radio hvori der ligger et indprogrammeret MMSI nr. skal du have dette nummer udskiftet. Det kan du ikke selv gøre, men skal have hjælp af en tekniker. Evt. skal din radio sendes til fabrikken.

4 Kan jeg selv lægge mit MMSI nr. ind i radioen? Det er som regel meget enkelt at indprogrammere et MMSI nr. Du skal blot indtaste nummeret, og bekræfte denne indtastning en gang mere. Det burde være beskrevet i din brugsanvisning for radioen, men har du problemer med dette så kan du kontakte fabrikanten. Køber du en radio hos VHF Skolen indprogramerer vi dit MMSI nr. uden beregning. Er det nødvendigt at koble en GPS til min nye DSC radio? Din DSC radio fungerer fint uden GPS tilkoblet. Men af sikkerhedsmæssige grunde er det eneste rigtige at have GPS`en tilsluttet. Hermed opdateres din position automatisk flere gange i minuttet, og det er vigtigt, da det jo er den sidst indprogrammerede position du udsender hvis noget går galt, og du udsender en nødalarm. Du har mulighed for manuelt at indtaste din position i systemet, men det kan ikke anbefales. Hvad nu hvis den er en time gammel, og du udsender en alarm? Så afgiver du en forkert position! Hvordan kobler jeg min GPS og min DSC radio sammen, så positionen altid bliver opdateret automatisk? Og er det overhovedet noget jeg selv kan gøre? Såfremt du har en håndbog over såvel din radio som din GPS er det såre enkelt at forbinde disse 2 instrumenter med hinanden. Begge kabler indeholder 4 eller 5 ledninger. 2 til strøm, evt. 1 til jord, og 2 såkaldte NMEA forbindelser. Se i håndbogen hvilken farve disse 2 ledninger har. Nu skal du blot koble ledningerne sammen. Det er de samme ledninger du bruger hvis du har en selvstyrer / rorpilot. Har du i forvejen forbundet ledningerne til denne, skal du blot sætte en fordelerboks på. Jeg skal til udlandet på ferie, og påtænker at leje en båd nogle dage. Hvilke krav stilles der for at man kan og må gøre dette? Så godt som alle der udlejer både har som et minimumskrav at man skal være i besiddelse af et blåt sejlercertifikat (duelighedsbevis) samt et SRC certifikat. Hvis du vil leje en sejlbåd skal du også regne med at der i mange lande vil blive stillet krav om min. Yachtskipper 3 bevis. Ud over det er det meget vigtigt at du sætter dig grundigt ind i om der i det pågældende land er specielle regler for sejlads. Måske er det også et krav at du har et kanalbevis. Kan VHF Skolen tilbyde andre kurser end Radiokurser? Ja, vi kan også tilbyde navigationskurser, enten som Internetbaserede kurser i samarbejde med Duelighedsklubben eller som personligt ledede kurser. Vi arrangerer kurser overalt i Danmark. Se vor hjemmeside Kontakt os for nærmere info og tilbud.

5 Jeg skal på ferietur til udlandet, bl.a. Kroatien, hvor jeg kommer til at besejle Adriaterhavet. Hvor finder jeg ud af hvilke kanaler skal jeg bruge hvis jeg her skal i forbindelse med en kystradiostation, på hvilke kanaler bliver der udsendt vejrmelding og navigationsadvarsler, og hvad navnet er på kystradiostationerne? Når man skal på sejlads i udlandet skal man altid inden man sejler ud undersøge hvilke radiofrekvenser der anvendes i det pågældende sejladsområde. Ligeledes skal man undersøge i hvilket havområde man kommer til at befinde sig. ( A 1 A 2 osv. ) Det har jo afgørende betydning for radiokommunikationen med land! Du kan finde oplysning om alverdens kystradiostationer inkl. Frekvenser og arbejdskanaler m.m. i bogen List of coast stations. Har du et specifikt sejladsområde du ønsker oplysning om er du også velkommen til at sende en mail til mig på Så skal jeg hjælpe dig med de konkrete oplysninger. Hvad skal jeg have af udstyr hvis jeg vil ud på de store have? Rækker min VHF? Hvis du planlægger en langturssejlads og dermed kommer ud på de større have, så kan du ikke forvente at din VHF / DSC radio rækker. Nu skal du over i MF og HF båndet i stedet, hvor der (næsten) er global dækning. Du kan også vælge at installere Satellitudstyr om bord. Det vil i så fald være radioudstyr under Inmarsat. Men husk: Her skal du have et større certifikat! Hvad skal jeg have af certifikat for at anvende MF HF og Satellit? For at anvende MF og HF skal du mindst have et LRC certifikat et Long Range Certificat. Du har mulighed for at tage et LRC kursus hvor Inmarsat C er med i pensum. Dette kræver ca. 10 dages undervisning. Du kan også tage et GOC certifikat et General Operator Certificat. Med dette må du anvende alle former for kommunikationsmidler, inkl. VHF, HF, MF, DSC, Inmarsat A og C samt HF telex. Dette er det professionelle certifikat. Her skal du afsætte 3 uger til kurset. Også m.h.t. disse kurser kan VHF Skolen hjælpe dig. Vi samarbejder med gode kollegaer i Jylland og i København, og er gerne behjælpelig med at arrangere kurser. Fandt du hvad du søgte? Fik du svar på dit spørgsmål? Forhåbentligt ja, men hvis ikke, så er du velkommen til at sende en mail til mig på eller kontakte mig på tlf Navigations- & VHF Skolen / Mogens Larsen Korterupvej Herlev Tlf

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Til ægtefællesammenførte i Danmark Hvad indeholder informationspakken? Informationspakken om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 er udarbejdet til ægtefællesammenførte

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Godt i gang med e-fakturering

Godt i gang med e-fakturering Godt i gang med e-fakturering sådan sender du regninger til det offentlige Indhold Godt i gang med e-fakturering 3 Hvilke oplysninger skal med på e-fakturaen? 4 Sådan sender du en e-faktura 6 Hvem vælger

Læs mere

Radio-meterpanel Brugerhåndbog

Radio-meterpanel Brugerhåndbog Radio-meterpanel Brugerhåndbog Indholdsfortegnelse Velkommen Sådan fungerer udstyret Brug af radio-meteret Ta det med dig overalt! Hvornår skal du lade radio-meteret? Rejseoplader Radiolytning via bærbar

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk Lærdansk Velkommen til Lærdansk 2 Kære kursist Vi er glade for at byde dig velkommen hos Lærdansk, og vil gøre vores til, at du får et godt forløb hos os. Pjecen her indeholder en række informationer,

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor - En informationsmappe for lektiehjælpere ved Dansk Flygtningehjælp Lektiehjælpen er etableret i samarbejde med Brug for alle unge - en kampagne ved Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG)

BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG) BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG) Der er ikke meget, der kan køre uden en velfungerende finansiel sektor. Det gælder også ToughRoad! Derfor har bankinstruktøren en nøglerolle.

Læs mere

Dansk Bridge Standard

Dansk Bridge Standard 1 Dansk Bridge Standard af Torben Erlandsson januar 2000 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 3 Kort introduktion... 4 Basisregler... 5 Grundregler... 6 Åbningshånd... 8 Honnørpoint... 8 Støttepoint... 8 Har

Læs mere

EN LILLE BRUGER VEJLEDNING TIL DEN FØRSTE TID MED RESPIRATORISK OVERVÅGNING

EN LILLE BRUGER VEJLEDNING TIL DEN FØRSTE TID MED RESPIRATORISK OVERVÅGNING EN LILLE BRUGER VEJLEDNING TIL DEN FØRSTE TID MED RESPIRATORISK OVERVÅGNING FORORD Med tildelingen af en hjælpeordning til overvågning af den respirator eller maske, der støtter din vejrtrækning, forandrer

Læs mere

Online madbestilling. Opret dig som bruger. Første gang du bruger systemet skal du oprettes som bruger. Dette gøres ved at trykke på linket Ny bruger

Online madbestilling. Opret dig som bruger. Første gang du bruger systemet skal du oprettes som bruger. Dette gøres ved at trykke på linket Ny bruger Online madbestilling På Mejrup Skole har vi et samarbejde med Sognegården og Godskolemad.dk om levering af mad til eleverne, så de kan tilbydes en sund og varieret kost. Sognegården leverer maden og Godskolemad.dk

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

KEND SPILLEREGLERNE. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

KEND SPILLEREGLERNE. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste KEND SPILLEREGLERNE Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Indhold Indledning 3 Den rigtige afgørelse 3 1. Vejledningspligten hvad går den

Læs mere

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren INFA 2005 Forord Denne INFA-publikation giver en indføring i arbejdet med begreber fra sandsynlighedernes verden. Den henvender

Læs mere

Gode råd når du skal købe fiskeskib

Gode råd når du skal købe fiskeskib Gode råd når du skal købe fiskeskib 1 Det er en stor beslutning at købe et fiskeskib Vi synes, det er vigtigt, at du får det rigtige skib med hjem. Følg rådene her, så er du godt på vej til en god handel.

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Fokus: At give konfirmanderne en oplevelse af, at de kan være med til at gøre en forskel i sognet/menigheden og dermed være en del af kirken. Med inspiration

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Velkommen til den mobile verden

Velkommen til den mobile verden Velkommen til den mobile verden Hos Call me fokuserer vi på at gøre det nemt for dig at købe din nye mobil, mobilt bredbånd eller mobiltilbehør. Du kan handle på www.callme.dk, når du har tid og til priser

Læs mere

PRINCIP FOR FORÆLDREANSVAR

PRINCIP FOR FORÆLDREANSVAR PRINCIP FOR FORÆLDREANSVAR På Holmeagerskolen betragter vi forældre som en ressource, og vi lægger op til og forventer et gensidigt forpligtende samarbejde til gavn for vores børn. Det er vores mål at

Læs mere

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk Arbejdspladsvurdering (APV) er et vigtigt redskab når det handler om at forebygge dårligt arbejdsmiljø og der eksisterer rigtig mange pjecer om emnet. Med denne pjece vil vi gerne sætte fokus på hvorfor

Læs mere

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær 48,- En klassiker og bestseller Start med Torben Kjær Internettet Også til Mac En begynderguide til det globale computernetværk Svar på dine spørgsmål: * internettet, surfe, e-mail, sikkerhed, * chat,

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010

Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010 Benny Christen Grandahl Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010 OfficeTips.dk 2012 1 Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook Af Benny Christen Grandahl, OfficeTips.dk 1. udgave, 1.oplag, Februar

Læs mere